Bali reizen: Zon, zee en snorkelen op Nusa Lembongan

Indonesie reizen: Bali - Nusa Lembongan - duiken - manta roggen

Nusa Lembongan is een leuke optie als je strand- en eilandgevoel zoekt voor Bali. Het eiland is gemakkelijk per snelboot te bereiken vanaf Sanur of Padangbai. Duik naar mantaroggen, snorkel boven kleurrijk koraal en zwem tussen tropische vissen. Verken op een brommertje het eiland. Vaar door het mangrovebos en zoek rustige baaien om te chillen.

Hoogtepunten van deze bouwsteen:

  • Snorkelen
  • Eiland verkennen
  • Devil Tears
  • Dreambeach
  • Mangrove bos
Reisschema
Dag 1: Sanur - Nusa Lembongan, hoteltransfers en fastboot
Dag 2: Nusa Lembongan, ochtend snorkeltrip (prive)
Dag 3: Nusa Lembongan
Dag 4: Vertrek Nusa Lembongan, hoteltransfer en fastboot
Dag tot dag

Dag 1: Met de snelboot naar Nusa Lembongan

Met de snelboot naar Nusa Lembongan
De taxi service van de fastboot pikt je op bij je hotel in Sanur of Padangbai. Nadat je bent geregistreerd bij het kantoortje, word je naar het strand gebracht waar je wacht op de boot. Je ziet Nusa Penida en Nusa Lembongan, de eilanden voor de kust van Bali, al liggen. Je bagage wordt de boot ingedragen voor je. Met alleen je handbagage waad je naar de boot die aan het strand ligt. Afhankelijk van de stroming vaart de snelboot in 30 à 45 minuten naar Nusa Lembongan. Hier word je met een open busje van de boot naar je hotel gebracht, gelijk een kleine kennismaking met het eiland.
 
Op Nusa Lembongan zijn comfortabele en sfeervolle hotels te vinden, waar je ook lekker kunt eten. De hotels direct aan zee zijn beperkt, er zijn kleine baaitjes met veel kliffen, waardoor de ruimte voor accommodaties direct aan zee beperkt is. De accommodaties ‘op de tweede ring’ hebben wel een mooi zwembad en je loopt gemakkelijk naar een eetgelegenheid aan het strand. Bij deze accommodaties krijg je meer ‘value for money’.

Dag 2: Snorkelen bij Nusa Lembongan

Snorkelen bij Nusa Lembongan
Populair op Nusa Lembongan is om een ochtend te gaan snorkelen. Je gaat met een lokale visser (verwacht niet dat deze persoon Engels spreekt) in een traditionele houten vissersboot, deze heeft een box met vinnen in verschillende maten aan boord. Je vaart via de noordzijde van het eiland en doet 3 snorkelplaatsen aan. De duur van de excursie is afhankelijk hoe lang je per plek snorkelt. Maximaal duurt de excursie ongeveer 3 uur (een ochtend). Het koraal is mooi en af en toe lijkt het wel alsof je in een aquarium tussen de vissen zwemt. Ook is er een plek met grote vissen, zoals tonijn. Best indrukwekkend!
 
Let op: Spreek van te voren met de hotel receptie af welke snorkelplaatsen je aan doet en hoe laat je het beste kunt vertrekken. Hoe eerder hoe beter, zodat je dagjesmensen en -boten voor bent. Chrystal Bay ligt vrij ver en soms zijn de golven te hoog om hier te snorkelen.
Indien je graag bij Manta Point wil snorkelen met manta rays, moet je dit van te voren melden en ook aangeven bij de hotelreceptie. Manta Point ligt verder weg en je vaart via de zuidkust, daarom doe je niet 3, maar 2 snorkelplaatsen aan, Manta Point en Chrystal Bay. Voor de Mantaroggen moet je echt vroeg in de ochtend zijn, na 9 uur zijn ze weg. Dit komt enerzijds omdat er dan te veel daggasten komen, maar ook omdat dan hoge golven opkomen. Je kunt dan niet meer snorkelen. Echter, er zijn geen garanties dat je de manta rays kunt zien, de golven kunnen te hoog zijn om er überhaupt naar toe te varen, er te snorkelen of om de manta’s te zien. En het blijft wildlife, het blijft altijd geluk hebben of je de manta’s spot.
 
Tip: Wil je liever duiken, geef dit dan van te voren aan, zodat je ter plekke kunt gaan duiken. Met duiken heb je meer kans om de mantaroggen te zien.

Dag 3: Maak een tour over het eiland Nusa Lembongan

Maak een tour over het eiland Nusa Lembongan
Het leukste vinden wij om een dag een brommer te huren vraag ernaar bij je hotel of in het dorp) en het eiland rond te rijden en mooie baaitjes op te zoeken. Er is niet veel verkeer en verdwalen kun je ook al niet op een eiland. Wie niet zelf durft te brommeren, of met jonge kinderen reist, kan een open bemo huren voor een eiland tour, spreek dan van te voren met de chauffeur af wat je gaat bezoeken. Je rijdt naar het noorden en kunt hier door een mangrove varen. Rijdt tot het eindpunt, dan kun je op een traditioneel bootje waarbij men geen motor maar menskracht gebruikt en de boot vooruit duwt met een stok. Lekker eco dus en de ideale manier om te genieten van de natuur! 25 minuten voor 2 personen kost ongeveer R 50.0000, een paar euro dus maar. In het noorden vind je ook een paar leuke warungs aan het strand om te chillen. Sommigen met daybed of hangmat, zoek je eigen favoriet uit. Rijd weer zuidelijk, met een brommer kun je een omweg maken en de gele brug over naar het naastgelegen eiland Ceningan (bemos of andere auto's kunnen de brug niet over). Rijd hier naar het zuidelijke puntje. Mooi zijn de kliffen bij Blue Lagoon. Adrenaline junkies kunnen bij Jump Point van de klif af het water in springen. Leuk om een drankje bij de Pirate club te drinken of een van de andere terrasjes hier. Terug de brug over naar Lembongan en naar het zuidwesten, richting Dreambeach. Dream Beach is een prachtig fotogenieke baai. Bij Devils Tear is het een spectaculair gezicht hoe de golven op de kliffen knallen en een enorme spray veroorzaken. Soms moet je even wachten om dit fenomeen te zien, wij hadden tot nu toe altijd geluk! Op Sandy Beach is een leuk, hip restaurant/beach club waar je kunt genieten van het zwembad met uitzicht over zee, indien je iets bestelt bij het restaurant. Onze favoriete spot voor koffie met een taartje of een lekker ijsje! Met een brommer kun je over een hobbelweg nog doorrijden naar Sunset Point. Hier is een lokaal café met een dakterras waar je een drankje kunt doen. Terug naar Sandy Bay (shortcut is ontzettend slecht, niet doen) en via Mushroom bay terug naar je hotel. Afhankelijk wat voor type je bent, kun je het rondje in één dag doen (met of zonder de brug over naar Ceningan), maar als je lekker overal wil chillen, zwemmen en wat eten, zou je ook veel langer in iedere baai kunnen blijven en zo je dagen vullen als een echte lazy summer day.  

Dag 4: Afscheid van Nusa Lembongan

Afscheid van Nusa Lembongan
Op de afgesproken tijd word je opgehaald vanaf je hotel met de (gedeelde) taxi-bemo en naar de snelboot gebracht. Met de snelboot zie je al snel de kust van Bali naderen.

Achtergrond

Nusa Lembongan, eiland voor de kust van Bali

Nusa Lembongan is een leuke optie als je het strand en eiland gevoel zoekt op Bali. Het eiland is gemakkelijk te bereiken vanaf Sanur. Als je het toeristische zuiden van Bali gewend bent, vind je het hier rustig. Als je uit rustiger gedeelten van Bali of Indonesië komt, dan vind je Nusa Lembongan ontwikkelt. Er zijn goede comfortabele hotels en eetmogelijkheden.
 

Snorkelen en duiken met manta roggen en mola-mola op Nusa Lembongan. 

Op Nusa Lembongan kun je mooi snorkelen tussen tropische vissen. Als je vroeg op staat, er geen hoge golven zijn, kun je met wat geluk zelfs snorkelend de majestueuze reuze manta roggen zien.
 
Ben je een duiker, ga dan zeker duiken op Nusa Lembongan. Beroemd is Manta Point, waar je het hele jaar door een goede kans hebt om manta roggen te zien. Deze reuze manta roggen kunnen van vin tot vin zo’n 4 tot 6 meter meten en 1400 kilo wegen. Van augustus tot oktober heb je kans op zonnevissen, vreemde logge vissen, ook bekend als mola-mola. Ze kunnen tot 3 meter lang worden en van vin tot vin zo’n 4 meter. Met een gemiddeld gewicht van 1000 kilo zijn het een van de zwaarste vissen ter wereld.
 

Eiland tour op Nusa Lembongan

Ga zeker ook een dagje op een brommertje (of met een bemo) het eiland te verkennen. Zoek rustige baaien en vaar door mangrove bos.
Hotel & Vervoer

Hotel

Onze eerste keuze hotel is wat rustiger gelegen, waardoor je niet wordt gestoord door de talloze grote groepen daggasten die andere stranden en resorts bevolken. Het hotel heeft een hoge service niveau en levert goede kwaliteit. Het hotel heeft een infinity zwembad en restaurant met uitzicht op zee. Heerlijk plekje om te zitten, ook ‘s avonds met de lichtjes in de tuin. Mooie kamers en tuin, alles zeer verzorgd. We gaan uit van de Garden View kamers. Er is een tweede zwembad, dus vanuit elke kamer ben je met een paar stappen bij een zwembad.
 
Dit hotel ligt achter Lembongan dorp aan Tamarind Bay. Een klifje verwijderd van het bij daggasten populaire Mushroom Bay en opeens is er rust. Bij Mushroom Bay scheuren bananenboten, bij Tamarind Bay liggen vissersboten in de baai. Zoek je reuring of wil je uit eten, dan kun je naar Mushroom Bay toe lopen via bosje over de klif of via de weg.
 

Vervoer

De taxi service van de snelboot haalt je op uit je hotel. In het draaiboek dat je ter plekke ontvangt, vind je de actuele tijden. Alle transfers van de snelboot zijn een join in service, dat wil zeggen dat er meerdere reizigers worden opgehaald. In het kantoortje word je geregistreerd als passagier en laat je je voucher en paspoort zien. Je wordt naar de wachtplaats voor de boot gebracht. Hier wacht je tot de boot binnen is en alle bagage aan boord is. Je waadt door zee naar de boot. De snelboot vaart in 30 tot 45 minuten naar Nusa Lembongan, hoe lang de tocht duurt hangt af van de stroming. Ook hier waad je door zee naar het strand, je bagage wordt op het droge gebracht. Met een open bemo (met dak) word je naar je hotel gebracht.
De terugweg vindt in omgekeerde volgorde plaats.
Prijzen
De hieronder vermelde prijzen zijn geldig tot 15 december 2019. De prijzen zijn per persoon, gebaseerd op 2 personen per kamer. Bij een reis met 3 of 5 personen wordt een derde bed (stretcher, daybed, matras) op de kamer bijgezet; de prijs voor een eenpersoonskamer is op aanvraag. Wij behouden ons het recht voor om onze prijzen te wijzigen. In de zomer (juli/augustus/september), rond de feestdagen (van 15 december t/m 15 januari) en het Suikerfeest berekenen we een hoogseizoentoeslag. Prijzen kunnen ook fluctueren door o.a. wijzigingen in de brandstof prijzen of de wisselkoers. De minimale reisduur is 7 dagen. Een reis kan tot uiterlijk 14 dagen voor vertrek worden geboekt.

Bali reizen: Zon, zee en snorkelen op Nusa Lembongan
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 582,- p.p.€ 316,- p.p.€ 254,- p.p.€ 266,- p.p.€ 238,- p.p.€ 249,- p.p.
Inclusief:
 • 3 Overnachtingen met ontbijt
 • Transfer per taxi service van hotel in Sanur/Kuta/Legian/Jimbaran/airport naar haven en visa versa
 • Snelboot naar Nusa Lembongan (retour)
 • Transfer per open bemo vanaf het strand naar hotel en vice versa
 • Snorkelexcursie, ochtend, gebruik bootje prive

Exclusief:
 • Brommerhuur of bemo (dag 3)
 • Internationale en binnenlandse vluchten
 • Overige maaltijden
 • Donaties en fooien

Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen -

Reacties van reizigers (4)

"Een onwijs gave reis!"

Ubud - Nusa Lembongan - Sidemen - Kalibaru - Meru Berinti - Ijen vulkaan - Pemuteran - Padangbai

Maxime en Yvonne - 19-10-2018
De organisatie was top. De chauffeurs waren altijd op tijd, dit gold ook voor de gidsen van de excursies. Ook spraken de meeste chauffeurs en gidsen goed Engels. Wij vonden het alleen jammer dat het informatiepakket pas bij aankomst verstrekt werd.   ...
Verder lezen
Bali reizen: Zon, zee en snorkelen op Nusa Lembongan
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Het doel om orang oetangs te zien is volledig gelukt!"

Tanjung Puting - Banjarmasin - Loksado - Ubud - Munduk - Nusa Lembongan

Arjen de Vries - 15-08-2018
Onze ervaringen in Kalimantan Met de klotok (boot) de jungle van Tanjung Puting in vonden we geweldig. Jammer dat de motor het begaf waardoor we iets eerder teruggevaren zijn. Echter de vriendelijke crew maakte alles goed. Fantastisch gege...
Verder lezen
Bali reizen: Zon, zee en snorkelen op Nusa Lembongan
Beoordeling van deze reis: 7,0
7,0/10 - 1 recensie
"We hebben een heel goed beeld van Bali gekregen!"

Nusa Dua - Ubud - Pemuteran - Munduk - Lovina - Sidemen - Amed - Sanur

Koen Breken - 26-07-2018
De reis was erg goed georganisserd.  Alle accomodaties waren zeer aangenaam, met uitzondering van het hotel in Lovina. Dit was op zich niet slecht maar een beetje oubollig en vonden wij absoluut de minste van alle hotels.  Alle exursies ware...
Verder lezen
Bali reizen: Zon, zee en snorkelen op Nusa Lembongan
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"We hebben veel gezien en toch een relaxte vakantie gehad!"

Ubud - Pemuteran - Munduk - Lovina - Sidemen - Amed - Labuan Bajo - Komodovaraan - Nusa Lembongan - Sanur

Dianne Van der Kop - 07-08-2017
De meeste accommodaties waren erg goed. De ligging was in veel gevallen erg goed in een mooie groene omgeving. Het personeel was altijd aardig en behulpzaam. De huisjes waren schoon en sfeervol. De accommodaties in Munduk en Ahmed sprongen eruit omdat het uitzicht perfect was, ...
Verder lezen
Bali reizen: Zon, zee en snorkelen op Nusa Lembongan
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie