Java reizen: Boottocht Ujung Kulon en bezoek koning in Halimun

Indonesie reizen - Java - Ujung Kulon - Javaanse neushoorn - jungle - Halimun - Ciptagelar - Pelabuan Ratu

Deze avontuurlijke reis brengt je naar een gebied in West-Java, dat door weinig reizigers wordt aangedaan. Verken per boot, kano en wandelend de jungle van Nationaal Park Ujung Kulon, waar de laatste met uitsterven bedreigde Javaanse neushoorns zich schuilhouden. Trek met een jeep diep de bergen in van Nationaal Park Halimun en ga op bezoek bij Abah, de koning van het traditionele Ciptagelar. Kom bij van deze avonturen aan een rustig strandje.

Hoogtepunten van deze bouwsteen:

  • Boottocht Ujung Kulon
  • Jungle wandeling
  • Bergen Halimun Nationaal Park
  • Bezoek koning Ciptagelar
  • Strand Pelabuan Ratu
  • Extensie: reuzenschildpadden spotten
Reisschema
Dag 1: Jakarta - Serang
Dag 2: Serang - Samur, excursie Baduy dorp
Dag 3: Samur - Cigenter - Ujung Kulon, boot, kano
Dag 4: Ujung Kulon, excursie boot, wandelen
Dag 5: Peucang - Samur (boot) - Pelabuan Ratu (auto)
Dag 6: Pelaburan Ratu - Ciptagelar (Halimun), auto en jeep
Dag 7: Ciptagelar - Pelabuan Ratu, jeep en auto
Dag 8: Pelabuan Ratu - Jakarta/Bogor/Bandung
Dag tot dag

Dag 1: Acclimatiseren aan de rand van het zwembad

Acclimatiseren aan de rand van het zwembad
Als je door schuifdeuren van het vliegveld naar buiten komt, voel je de tropische warmte op je huid en is het een drukte van belang met alle taxi mannetjes die je proberen te lokken. Gelukkig zie je je chauffeur die rustig een bordje met je naam ophoudt. Heerlijk, je schuift zo de auto in en je bent zonder gedoe gelijk op weg. Om de drukte van Jakarta –met 17 miljoen mensen in een continue file- te ontlopen, rij je gelijk naar Serang in het westen. Je bent zo gelijk een mooi stukje op weg voor morgen en vermijdt de files van Jakarta. Je eerste nachtje in een goed en schoon hotel, waar alles werkt, is erg prettig acclimatiseren. Koel af in het fijne zwembad en met een massage voel je je herboren. Kom je vroeg aan, dan kun je je chauffeur vragen of hij naar een van de grote supermarkten wil rijden. Wij kochten een doos met flessen water, en wat snacks voor onderweg de komende dagen.

Dag 2: Het land van Multatuli en het schuwe Baduy volk

Het land van Multatuli en het schuwe Baduy volk
Heb je geen zin in een lange rit, rij dan rechtstreeks naar het strand van Sumur (circa 4 uur). Hier heb je een huisje aan het strand. Ben je geïnteresseerd in cultuur, neem dan de omweg naar de traditionele dorpen van de Baduy. Een lange dag dus vroeg opstaan. In de provincieBanten –bekend uit Max Havelaar- rijd je door kleine dorpen waar mannen nog ploegen met de karbouw. In het stadje RangkasBitung vind je de naam Multatuli nog terug op straten en gebouwen.
 
Het mystieke, schuwe Baduy volkje leeft nog steeds volgens hun eeuwenoude tradities in het hoogland van Kendeng. Ze zijn volledig zelfvoorzienend. Alles wat anders en nieuw is, wordt afgewezen. Verandering brengt het kosmisch evenwicht uit belang. Door de toorn van de goden over zich af te roepen, zouden natuurrampen hen kunnen treffen. Onderzoekers proberen hun bijzondere cultuur in kaart te brengen, maar helemaal achter de geheimen van de Baduy komt niemand. De Binnen-Baduy zijn heilig, hun dorpen mag je niet bezoeken. Je mag wel door de dorpen van de Buiten-Baduy lopen. Verwacht alleen niet dat de schuwe Baduy uitbundig lachend voor je zullen poseren!

Dag 3: Start van je Ujung Kulon expeditie!

Start van je Ujung Kulon expeditie!
’s Ochtends brengt je chauffeur je naar de haven en ontmoet je de Engelssprekende gids en bootcrew –kapitein, deckhand en kok- voor het avontuur van de komende dagen. Je slaapt niet op de boot, maar gebruikt hier wel alle maaltijden. In het nationaal park zijn hiervoor geen voorzieningen, geen restaurant, geen winkel. Aan boord is ook een westerse wc gebouwd, doorspoelen doe je met een emmer zeewater. Het is weliswaar eenvoudig, maar je redt je prima zo. Wij hadden een lekker zonnetje en een rustige zee en een heerlijke boottocht door de wateren van het Nationaal Park, regelmatig zie je de vissersvloot.
 
Bij het eilandje Handeleum regelt de gids een kano en een ranger/gids voor een kanotocht de Cigenter rivier op, de beste manier om de ondoordringbare jungle te verkennen. Vanuit de boot hoop je op een kans om dieren te spotten, zoals vogels, slangen en krokodillen (moeilijk). Bij deze rivier worden door de rangers ook de meeste neushoorns gespot, maar de kans is bijna nihil dat je deze schuwe dieren ziet. De Javaanse neushoorn is met uitsterven bedreigd en er zijn er nu nog naar schatting zo’n 45 in Ujung Kulon. Wij waren helemaal gelukkig dat we aan land gingen (natte voeten!) en voetsporen troffen. Wij genoten al van de geluiden van de jungle tijdens deze mooie 2 uur durende tocht.
 
Hierna vaar je door naar Peucang (ca 2 uur) en de kok heeft de lunch aan boord al bereid. Het guesthouse bij de rangerpost is eenvoudig, maar voorziet in alle basisbehoeftes. Je kamer heeft een eigen badkamer met westerse wc, maar geen warm water. Er is een grote gezamenlijke woonkamer en veranda. Met wat geluk zie je in de namiddag vanaf je veranda allerlei dieren het veld zien oversteken, zoals wilde zwijnen, herten (peucang) en apen (krabetende makaken). Op de steiger zagen we een grote varaan. In overleg met de gids kun je eind van de middag (of morgen) een wandeling naar Karang Copong maken. De wandeling gaat via een mooi primair bos naar een strandje en weer terug en neemt in totaal zo’n 2 – 2,5 uur in beslag, afhankelijk hoeveel tijd je op het strandje doorbrengt.
 
NB: In extreme gevallen met hoge golven (regentijd) vaart de boot niet uit en wordt er gewacht tot de zee rustiger is. De gids neemt je dan mee voor boswandelingen in het landgedeelt van Ujung Kulon.

Dag 4: Wandelen en snorkelen in Ujung Kulon

Wandelen en snorkelen in Ujung Kulon
In overleg met de gids zijn er vandaag verschillende wandelingen mogelijk. Met de boot vaar je naar een nieuw plekje in het Nationaal Park. Vanaf de grote boot stap je in een kleine kano naar het strandje bij Cibom. Natte voeten horen er vandaag zeker bij! Vanuit Cibom kun je door een mooi stuk jungle naar Tanjung Layar lopen, waar een nieuwe vuurtoren en een oude Nederlandse toren zich bevinden en de ruïne van een gevangenis wordt overwoekerd door de jungle. Deze wandeling is circa 45 minuten en je kunt kiezen of je hetzelfde bospad terug volgt (totaal 1,5 uur) of een langere, moeilijker pad wilt nemen (2 uur naar schildpaddenstrand Ciramea en dan nog 1,5 uur terug naar Cibom). Overleg ter plekke met de gids en bespreek de lokale condities en je eigen fitheid en wensen.
Bij Cidoan ga je weer aan was. In 5 minuten wandel je naar een veld met een uitkijkpost. Hier grazen regelmatig wilde runderen (banteng) en lopen pauwen (burung merak) rond. ’s Middags kan er op verschillende plekken worden gesnorkeld. Als je gistermiddag de wandeling door het bos naar Karang Copong niet hebt gemaakt, kun je dat vandaag doen. Alle maaltijden, koffie, thee en drinkwater weer aan boord, je slaapt in het zelfde guesthouse in Peucang.

Dag 5: Snorkelen en strand

Snorkelen en strand
Je ontbijt aan boord en je vertrekt uit Peucang en vaart richting Sumur (tip: vertrek op tijd, en ontbijt eventueel tijdens het varen). Onderweg kun je snorkelen bij het eilandje Badul, waar een WWF project is geweest om koraal opnieuw te laten groeien. Aan boord nog lunchen en dan afscheid van de bootcrew. Met een klein bootje wordt je van de grote boot de haven ingebracht. Een bekend gezicht: je chauffeur staat je al op te wachten, met de bagage die je bij hem hebt achtergelaten. Een rechtstreeks rit naar het strand van Pelabuan Ratu volgt. De conditie van de weg verschilt en daardoor kan het 5-6 uur duren. Onderweg zie je mooi plattelandslandschap van rijstvelden. Sommige huizen hebben wanden van gevlochten bamboe. Je volgt dan weer de kust en dan weer slingerende wegen landinwaarts. Je hotel aan het strand van Pelabuan Ratu is zeer comfortabel. Afkoelen van de rit kun je in de zee of in het zwembad met uitzicht over zee. Er is een zeer goede keuken en aan het strand kun je genieten van een heerlijke maaltijd.

Dag 6: Jeeptocht naar de koning in het Halimun gebergte

Jeeptocht naar de koning in het Halimun gebergte
Na het ontbijt rijd je met de gewone auto met chauffeur ongeveer 1,5 uur naar het Nationaal Park Halimun. Je passeert kleine dorpen en hier ontmoet je de jeep met de lokale gids uit Ciptagelar. Samen rijd je dieper de bergen en het nationaal park in over wegen van stenen (zonder stops ongeveer 2 uur). In het traditionele dorp Ciptagelar verblijf je (in principe) in Imah Gede homestay, het traditionelegastenhuis van Abah, de koning. Dat is wel even wat anders dan het Paleis op de Dam! Afhankelijk van het aantal gasten en hun status word je een slaapplaats aangewezen, dit kan bij uitzondering ook bij iemand in het dorp zijn.
 
Abah – letterlijk vader - is een jonge man die aan het hoofd staat van de 640 jaar oude Kasepuhan Ciptagelar, een traditionele mini-overheid (soort koninkrijk) voor 30.000 mensen uit het gebied. De mysterieuze Baduy zijn ook verbonden aan Abah, en treden op als zijn beschermers. De 600 jaar oude tradities hebben een basis in Hindoeïsme en voorouder-verering. Men leeft in harmonie met de natuur. Chemische bestrijdingsmiddelen zijn verboden, bomen worden niet zomaar gekapt, en rijst –belangrijkste bron voor om zelfvoorzienend te zijn- mag niet worden verkocht.  Om de grond niet uit te putten, is er maar één rijstoogst per jaar. Eigenlijk is Ciptagelar met zijn 6 eeuwen oude tradities dus hartstikke hip en duurzaam bezig! Biologisch is hier nooit weggeweest.
 
Bijzonder vonden wij het om in de traditionele koninklijke keuken van Meh - letterlijk moeder en dus de koningin - plaats te nemen en te kijken naar alle bedrijvigheid. Meh krijgt als eerste alles te proeven, voordat het aan de gasten wordt gegeven, zelfs witte rijst! Ons souvenier uit Holland werd enthousiast in ontvangst genomen. In de namiddag mochten we zelfs even op audiëntie bij Abah, de koning. Een man hoort een doek om zijn hoofd te wikkelen, maar je petje achterste voren zetten is ook goed! Vrouwen dragen een sarong. Gelukkig had de gids de ingewikkelde procedure om Abah te begroeten uitgelegd. Als je Abah ontmoet begrijp je gelijk waarom hij zo wordt gerespecteerd. Hij is nog maar jong, maar komt heel wijs over. De wijze ouderen hebben voorspeld dat meer mensen willen weten hoe zij hun duurzaam bestaan in harmonie met de natuur voeren. Gasten zijn daarom welkom.

Dag 7: Wandeling in Nationaal Park Halimun

Wandeling in Nationaal Park Halimun
Na het ontbijt laad je je spullen in de jeep en wandel je samen met de lokale gids het dorp uit. De jeep volgt later en blijft in de buurt. Er is dus een ‘bezemwagen’! Je lokale gids maakt regelmatig onderweg een praatje met een dorpeling, je loopt elkaar hier niet zomaar voorbij. De wandeling gaat over een weg van keien en gaat omhoog en omlaag, de steilheid neemt steeds meer af. Je beginpunt Ciptagelar ligt op 1200 meter. Afhankelijk van je tempo duurt de wandeling gemiddeld 4 uur (snelle lopers kunnen er korter over doen). Je kunt het inkorten door een stuk met de jeep te rijden, maar wij genoten van de soft-hike.  Het eerste stuk gaat door een mooi bos. Na dit bos is het zeker de moeite waard om verder door te lopen, het bos opent zich en je kijkt in de vallei met akkers, rijstvelden en dorpen. Als je wilt kun je helemaal doorlopen tot traditioneel dorp Ciptarasa (750 meter hoogte), maar je kunt ook eerder in de jeep stappen. Eventueel kun je hier je meegebrachte witte rijst met zout gewikkelde in bananenblad eten. In Ciptagelar is dit het equivalent van een boterhammetje met boter in een boterhamzakje! Vanaf Ciptarasa rijd je nog 4 km met de jeep door tot het dorp Pangguyangan, waar je vaste auto met chauffeur al op je staat te wachten. Hier neem je afscheid van de gids, die met de jeep weer omkeert. Je rijdt door naar je bekende hotel in Pelabuan Ratu (ca 1,5 uur). Hier kun je de namiddag genieten van zwembad, strand en het lekkere restaurant.

Dag 8: Terug naar de bewoonde wereld!

Terug naar de bewoonde wereld!
Na het ontbijt check je uit en brengt de chauffeur je terug naar Jakarta of Bogor. Voor afzetten in het verder gelegen Bandung geldt een kleine toeslag van €25. Kijk onder extensies voor een verblijf in een design villa tussen de Theeplantages van Parakan Salak; Schildpadden spotten bij Ujung Genteng of Stadswandeling & Go Local ervaring in Bandung.

Achtergrond
Tijdens deze bijzondere reis ga je van de gebaande paden, en bezoek je een gedeelte van Java waar maar weinig internationale reizigers zich begeven. Ben je vaker op Java geweest en zoek je een unieke, nieuwe ervaring? Ga dan naar Ujung Kulon en Halimun.
 

Het land van Max Havelaar

Op weg naar het zuidwest puntje van Java doorkruis je Banten, de provincie waar Max Havelaar zich afspeelt. Je kunt hier op bezoek gaan bij de schuchtere Baduy. Je mag echter alleen de dorpen van de 'buiten' Baduy bezoeken, de mysterieuze 'binnen' Baduy blijven afgeschermd van invloeden van de buitenwereld. 
 

Jungle en boottochten in Ujung Kulon

Maak een driedaagse boottocht, waarbij je eet op de boot en slaapt in het eenvoudig guesthouse van de rangers. Je maakt boottochten, kanotocht op de rivier, en wandelt in de jungle. In dit Nationaal Park houden zich de laatste van de 40 met uitsterven bedreigde Javaanse neushoorns schuil. Het is uiterst moeilijk om de schuwe dieren te spotten, maar wellicht vind je voetafdrukken waar een neushoorn een modderbadje heeft genomen. Wat je mogelijk wel spot: slangen, herten, wild zwijnen, apen, pauwen. 
 

Relaxen op het strand van Pelabuan Ratu

In de reis maak je een relaxte tussenstop aan het strand van Pelabuan Ratu. Een goed verblijf en lekker eten, terwijl de vissers om je heen hun netten boeten. Kinderen spelen op het strand en je geniet van de zonsondergang. Wat een rust.
 

Op bezoek bij de koning in Halimun Nationaal Park

Met een jeep de bergen in, om op bezoek te gaan bij een heuse koning, Abah -vader- zoals zijn volk de jonge koning noemt. En natuurlijk zijn charmante vrouw, Meh -moeder- genoemd. Je slaapt in het eenvoudige gasthuis, waar de koning zijn gasten ontvangt. Bij het vuur in de keuken kun je het traditionele hofleven gadeslaan. Het mooie is dat dit volk super duurzaam leeft. Er zijn allerlei oude tradities en taboes, waardoor het land niet uitgeput wordt. Wat ontzettend interessant en wat kunnen we in het Westen nog veel leren van dit volk!
 

Extensie: Schildpadden eieren zien leggen op strand van Ujung Genteng

Dit omwegje geeft je een mooie gelegenheid om reuzenschildpadden eieren te zien leggen op het strand. Je moet natuurlijk geluk hebben, maar als het lukt, is het een super ervaring!
Voeg dit optioneel toe aan je reis.
 

Extensie: Design villa tussen de plantages

Geniet van de rust van deze villa in het groen. De tuin is al bijna een Botanische tuin met wel 200 plantensoorten. De villa ligt in het gebied waar tot voor kort een van de oudste theeplantages van Java was, die ook in boeken als Heren van de Thee voorkwam. Helaas heeft de oude theeplantage plaats moeten maken voor andere plantage gewassen. Voeg dit verblijf optioneel toe aan je reis. 
 

Extensie: Stadswandelingen Bandung en trein naar Yogyakarta

Met de Extensie Bandung pak je zo de draad van je Java reis weer op. Samen met een gids verken je Bandung. De dag begint met een reis in de tijd naar het Bandung uit de Nederlands-Indische tijd. Maar gedurende de dag maak je ook kennis met het huidige leven. De pasar met alle exotische vruchten, de nieuwe markt, Chinatown en een poppenmaker. De volgende dag ga je met de trein naar Yogyakarta, voor een volgend hoogtepunt op je Java reis. 
 
Hotel & Vervoer
Accommodatie:
Wij zijn altijd op zoek naar de beste locaties. Naast prijs/kwaliteit verhouding letten we op een prettige ligging en de reisafstand tussen 2 plaatsen.
 
In Serang slaap je in een goed hotel, zodat je kunt bijkomen van je reis.
 
In Sumur, de springplank voor het Nationaal Park slaap je in een goed lokaal gerund hotel aan het strand, faciliteiten als restaurant zijn eenvoudig, maar wel netjes.
 
In het Nationaal Park Ujung Kulon slaap je eenvoudig in een van de guesthouses bij Rangerpost Peucang. Dit is een huis met meerdere kamers en een gedeelde huiskamer en veranda, die je deelt met andere reizigers. Eenvoudig maar je kunt je hier prima redden. Er zijn verder geen voorzieningen, dus al het eten en drinken wordt met de boot meegenomen. De maaltijden gebruik je dan ook op de boot.
 
In Pelabuan Ratu slaap je in een fijn hotel aan het strand, even bijkomen van alle avonturen. 
 
In Ciptagelar (Halimun Nationaal Park) slaap je eenvoudig in het dorp, in lokale omstandigheden. De koning wijst je een verblijfplaats aan. Dit kan in het gastenhuis (homestay) zijn, in een kamer of in een grotere gedeelde ruimte. Zijn er meer gasten, dan kan de koning je ook een slaapplaats bij mensen thuis aanwijzen. Je komt hier voor het avontuur, en met een flexibele instelling draagt dit alles bij aan de unieke ervaring!
 
Kies je voor de extensie Ujung Genteng, dan slaap je in een lokaal gerund guesthouse aan het strand. Eigen badkamer, maar uiteraard geen westerse inrichting of faciliteiten, het is ingesteld op Indonesische vakantiegangers, er komen nauwelijks internationale reizigers. Het guesthouse is schoon en is er een typisch Indonesisch restaurant bij.  
 
Kies je voor de extensie Parakan Salak, dan slaap je in een zeer comfortabel privé buitenhuis. De ontwerper, Ben van Berkel, ontwierp ook de Erasmusbrug! Er zijn 3 slaapkamers in de villa met eigen veranda. Het home cooked eten wordt geserveerd in de huiskamer.
 
Vervoer:
Op Java heb je je eigen auto met chauffeur gedurende de reis ter beschikking. Deze chauffeur blijft standby staan, als je gebruik maakt van ander vervoer.
 
Voor het Nationaal Park Ujung Kulon maak je overdag gebruik van een boot. Je chauffeur brengt je naar de haven en haalt je hier na afloop ook weer op. Op de boot is een kapitein, kok en meestal ook een dekhand. Daarnaast is er een Engelssprekende gids aanwezig. Je zult op de boot eten en de boot brengt je ook naar verschillende plekken in het Nationaal Park. 
 
Op weg naar Halimun stap je van je reguliere auto over op een jeep voor een avontuurlijke tocht door de bergen, terwijl je chauffeur met de reguliere auto beneden op je wacht. De volgende dag staat een jeep klaar om je na je wandeling op te pikken en naar beneden te brengen, waar je vaste chauffeur op je wacht. 
Prijzen
De hieronder vermelde prijzen zijn geldig tot 15 december 2019. De prijzen zijn per persoon, gebaseerd op 2 personen per kamer. Bij een reis met 3 of 5 personen wordt een derde bed (stretcher, daybed, matras) op de kamer bijgezet; de prijs voor een eenpersoonskamer is op aanvraag. Wij behouden ons het recht voor om onze prijzen te wijzigen. In de zomer (juli/augustus/september), rond de feestdagen (van 15 december t/m 15 januari) en het Suikerfeest berekenen we een hoogseizoentoeslag. Prijzen kunnen ook fluctueren door o.a. wijzigingen in de brandstof prijzen of de wisselkoers. De minimale reisduur is 7 dagen. Een reis kan tot uiterlijk 14 dagen voor vertrek worden geboekt.

Java reizen: Boottocht Ujung Kulon en bezoek koning in Halimun
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
incl Baduy excursie€ 2.412,- p.p.€ 1.255,- p.p.€ 955,- p.p.€ 829,- p.p.€ 832,- p.p.€ 775,- p.p.
Inclusief:
 • 7 overnachtingen met ontbijt
 • 8 dagen auto met Engelssprekende privé chauffeur
 • Excursie Baduy dorp
 • 3 dagen boot Ujung Kulon
 • 3 dagen Engelssprekende gids Ujung Kulon
 • Alle maaltijden aan boord (3x lunch, 2x diner)
 • Kano met ranger Cigenter rivier (Ujung Kulon) voor jungle boottocht
 • 2 jeeptochten naar en van Ciptagelar
 • Lokale gids Ciptagelar
 • Maaltijden Ciptagelar (lunch, diner)
 • Donatie Ciptagelar
 • Angklung voorstelling Ciptagelar
 • Excursie met geschenken voor de Baduy, lokale gids (niet altijd Engels sprekend)
 • Uitgebreide Nederlandstalige reisinformatie
 • Nederlandstalige ondersteuning ter plekke door onze lokale vertegenwoordiger

Exclusief:
 • Internationale en binnenlandse vluchten
 • Overige maaltijden, entreegelden (oa Ujung Kulon), camera fee, donaties en fooien

Extensies

Extensie 1: Reuzen schildpadden leggen eieren bij Ujung Genteng


Ben je een dierenliefhebber? Dan is het heel bijzonder om te zien hoe reuzenschildpadden 's nachts hun eieren komen leggen op het strand Ujung Genteng. 

Dag 8: Schildpadden eieren zien leggen op het strand

Schildpadden eieren zien leggen op het strand
Deze extensie zou zo maar eens het hoogtepunt van je reis kunnen worden. Want hoe bijzonder is het, als je een reuzenschildpad een hele berg eieren ziet leggen op het strand
 
Naar Ujung Genteng is hemelsbreed niet ver, maar door de slechte wegen toch een hele reis. Eigenlijk komen hier praktisch geen internationale toeristen, alleen maar Indonesische toeristen, en zij voornamelijk alleen in lange weekenden (vakantieweekenden) en feestdagen. Zoek je rust, vermijd feestdagen liever. Je zou dan zomaar een van de weinige kunnen zijn, die dit natuur schouwspel meemaakt.  De accommodatie is eenvoudig, maar ook prima genoeg voor een nachtje. Je komt hier tenslotte voor de schildpadden!
 
Schildpadden leggen hun eieren op het strand waar ze zelf ook uit hun eitje naar de zee zijn gekropen. Omdat schildpaddeneieren en schildpadden traditioneel gegeten en verhandeld worden in Indonesië, wordt dit strand tegenwoordig beschermt. Een goede zaak, wat je ondersteunt met je bezoek. Immers, zodra het economisch belang van toerisme groter is, dan het economisch belang van stropen, zal de schildpadden beschermd worden. Ook ontstaat er door toerisme werkgelegenheid in een gebied, waar men vroeger geen werk kon vinden en geen andere mogelijkheid had dan stropen.
 
's Avonds stap je achterop een brommertaxi, ojek genoemd. (Soms kan je van te voren afspreken met een brommertaxi chauffeur met connecties met de rangers, dat ze je ophalen, zodra er een schildpad is gesignaleerd.) De lokale ojek rijder rijdt via een zandpad naar het Nationaal Park. Hier houden de rangers de toegangspoort tot het strand gesloten, tot het moment dat een schildpad veilig en wel op het strand zijn eieren legt. Op dat moment gaat een schildpad in trance en trekt zich niets meer aan van wat er om haar heen gebeurt. Daarvoor is de schildpad schuw en maakt rechtsomkeert als ze de boel niet vertrouwd. Als de schildpad eenmaal in trance is, kun je van dichtbij kijken. Sowieso is het heel gaaf om zo'n enorme reuzenschildpad van dichtbij te zien. Maar het feit dat ze het ene na het andere ei in haar nest, een kuil in het zand, legt, is fantastisch om te zien. Na afloop veegt ze met haar poten zand over het nest en wandelt ze weer terug naar zee. Tegenwoordig graven de rangers de eieren weer op, laten de eieren uitkomen in een speciale ruimte en zetten de schildpadjes als ze groot genoeg zijn, op het strand om de zee in te rennen. Je kunt ter plekke navragen of je dit eind van de middag ook kunt zien (niet inclusief). Er moeten dan schildpadjes groot genoeg zijn. 

Dag 9: Terug naar de bewoonde wereld

Terug naar de bewoonde wereld
Na het ontbijt check je uit en brengt de chauffeur je terug naar Jakarta of Bogor. Voor afzetten in het verder gelegen Bandung geldt een kleine toeslag van €25. Kijk onder extensies voor een verblijf in een design villa tussen de Theeplantages van Parakan Salak of Stadswandeling & Go Local ervaring in Bandung.

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Reuzen schildpadden leggen eieren bij Ujung Genteng:
Dag 1: Jakarta - Serang
Dag 2: Serang - Samur, excursie Baduy dorp
Dag 3: Samur - Cigenter - Ujung Kulon, boot, kano
Dag 4: Ujung Kulon, excursie boot, wandelen
Dag 5: Peucang - Samur (boot) - Pelabuan Ratu (auto)
Dag 6: Pelaburan Ratu - Ciptagelar (Halimun), auto en jeep
Dag 7: Ciptagelar - Pelabuan Ratu, jeep en auto
Dag 8: Pelabuan Ratu - Ujung Genteng, turtle beach per ojek
Dag 9: Ujung Genteng - Jakarta/Bogor

Extensie 1: Reuzen schildpadden leggen eieren bij Ujung Genteng
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 299,- p.p.€ 164,- p.p.€ 133,- p.p.€ 124,- p.p.€ 120,- p.p.€ 115,- p.p.


Extensie 2: Stadswandeling en Go Local wandeling in Bandung


Maak je West-Java reis compleet met een verblijf in een van de best bewaarde koloniale steden van Java: Bandung. Maak een Go Local tour en een stadswandeling door deze stad met haar rijke historie. Ga terug naar tempo doeloe. 

Dag 8: Terug naar de bewoonde wereld!

Terug naar de bewoonde wereld!
Je vaste chauffeur brengt je terug naar de bewoonde wereld. Een dagje reizen, maar onderweg is genoeg te zien. Het dagelijks leven trekt aan je voorbij. Langzamerhand wordt het steeds weer druk bevolkter en de wegen worden beter. Je overnacht in Bandung, vroeger het Parijs van Java genoemd. In Jalan Braga, waar nog veel Hollandse huizen staan, is een bakkerijtje terug te vinden met allerlei Hollandse lekkernijen, zoals ontbijtkoek en amandelstaaf.

Dag 9: Ontdekkingstocht Bandung, het Parijs van Java

Ontdekkingstocht Bandung, het Parijs van Java
Vandaag ga je met een goed Engelssprekende lokale gids Bandung verkennen. Met zwartwit foto's uit het Nederlands-Indië van de jaren '30, brengt hij de stad tot leven. Bandung is een erg interessante en mooie stad qua architectuur, gebouwd in Art Deco stijl. Vroeger werd Bandung 'het Parijs van Indonesië' genoemd, het was een chique stad waar alle laatste mode en nieuwe snufjes te koop was. Je bezoekt 'Kilometer 0', waar de stad werd gesticht, Afrika-Asia straat, Jalan Braga, de alun-alun met de moskee en nog veel meer. In Jalan Braga, waar nog veel Hollandse huizen staan, is een bakkerijtje terug te vinden met allerlei Hollandse lekkernijen, zoals ontbijtkoek en amandelstaaf. Wij vonden dit met stip de beste stadswandeling van Indonesië. De gids kan je tips geven voor leuke plekjes om te eten (eigen kosten). Hierna verken je 's middags met de gids een hele andere kant van Bandung. Je bezoekt de markten van Chinatown. De traditionele markt met alle exotische groente en fruit, en de moderne overdekte markten van kleding tot schroef. Dit is waar de gewone Indonesiër zijn boodschappen doet, hier speelt het echte leven zich af. Je ziet het verwerkingsprocess van Java Koffie. Hier lijkt de tijd stil te hebben gestaan, alle machines zijn nog uit de Nederlandse tijd, en alles wordt met de hand gedaan. Flink zwoegen! In Chinatown ontbreekt natuurlijk ook een Chinese kruidenwinkel niet. Je zou wel willen weten waar al die geheimzinnige kruidjes goed voor zijn. In een lokaal cafeetje kun je snacks van verschillende culturen proeven, Nederland, China en Indonesië komen hier bij elkaar, net als op deze dag. Tot slot pak je een becak terug en loop je door een kampung. Hier klop je aan bij een Wayang poppenmaker. In zijn achtertuintje maakt hij net als zijn vader en grootvader voor hem, op ambachtelijke wijze deze poppen. Kalmpjes aan en met grote zorg worden de poppenhoofden uit hout gesneden en geschilderd. Je loopt weer door de wirwar van straatjes en opeens blijk je weer voor je hotel te staan. Veel gezien vandaag! 

Dag 10: Met de trein van Bandung naar Yogyakarta

Met de trein van Bandung naar Yogyakarta
Wil je eens per trein reizen in Indonesië? Dan is dit dé gelegenheid. Een lange afstand overbrug je sneller per trein, en je kunt onderweg een boek lezen, de tijd vliegt voorbij. Met de auto zou je er 2 dagen over doen, maar de trein van Bandung naar Yogyakarta is van 8:00 tot 15:30/16:00 uur een stuk sneller. Je hebt een comfortabele ruime vliegtuigstoel, je kunt prima je boek lezen of een stukje door de trein lopen, bijvoorbeeld naar de restauratiewagon waar je een nasi maaltijd kunt bestellen. Vanuit het treinraampje zie je de rijstboeren op de sawa’s werken en trekken dorpen aan je voorbij. Bij aankomst in Yogyakarta vervolg je je eigen weg, of ga verder met onze bouwsteen Betoverend Yogyakarta & Borobodur.

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Stadswandeling en Go Local wandeling in Bandung:
Dag 1: Jakarta - Serang
Dag 2: Serang - Samur, excursie Baduy dorp
Dag 3: Samur - Cigenter - Ujung Kulon, boot, kano
Dag 4: Ujung Kulon, excursie boot, wandelen
Dag 5: Peucang - Samur (boot) - Pelabuan Ratu (auto)
Dag 6: Pelaburan Ratu - Ciptagelar (Halimun), auto en jeep
Dag 7: Ciptagelar - Pelabuan Ratu, jeep en auto
Dag 8: Pelabuan Ratu/Perakan Salak - Bandung
Dag 9: Bandung, stadswandeling historisch en pasar
Dag 10: Bandung - Yogyakarta, transfer en Lodaya trein (8:00-15:45)

Extensie 2: Stadswandeling en Go Local wandeling in Bandung
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 347,- p.p.€ 203,- p.p.€ 180,- p.p.€ 173,- p.p.€ 165,- p.p.€ 163,- p.p.


Extensie 3: Verwennen in design villa tussen Bogor en de kust


Wil je genieten van rust, groen en een mooie privé design villa with a view? Trakteer jezelf dan op een nachtje in dit prachtige huis met een ontstellend mooi uitzicht op de tuin en de bergen. 

Dag 8: Laat je verwennen in een design villa

Laat je verwennen in een design villa
Vanuit Pelabuan Ratu rijdt je naar het buitenhuis van de eigenaars van het hotel in Parakan-Salak. Door de glazen pui, ontstaat een waanzinnig uitzicht op de tuin met vijver en daarachter de bergen. De tuin lijkt wel een botanische tuin met zijn 200 plantensoorten. De galerij met schuinen balken is beeldschoon ontworpen en houdt de warmte buiten. Het ontwerp door Van Berkel (architect Erasmusbrug) is eenvoudig en luxe tegelijk. Het knappe is, dat je je hierdoor gelijk rustig voelt worden en dat is natuurlijk precies de bedoeling van een buitenhuis. Ferry vraagt gelijk of ‘ie een kopietje van de bouwtekening kan krijgen, zo mooi vindt hij het.
 

Dag 9: Wandeling door de omgeving

Wandeling door de omgeving
Vanmorgen maak je een wandeling door de omgeving. NB: Helaas is Parakan Salak geen theeplantage meer. De 170 jaar oude theestruiken hebben plaatsgemaakt voor een palmolie plantage. De vriendelijke tuinman van de villa treedt op als je lokale gids, hij weet de weg, maar spreekt weinig Engels. Dat hoeft ook niet, de wandeling wijst zich vanzelf. Spreek de avond van te voren een tijd af voor wandeling en ontbijt. Na het ontbijt en wandeling check je uit en brengt de chauffeur je terug naar Jakarta of Bogor (geen accommodatie inclusief). Voor afzetten in het verder gelegen Bandung geldt een toeslag van €40. Kijk onder extensies voor Schildpadden spotten bij Ujung Genteng of Stadswandeling & Go Local ervaring in Bandung.

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Verwennen in design villa tussen Bogor en de kust:
Dag 1: Jakarta - Serang
Dag 2: Serang - Samur, excursie Baduy dorp
Dag 3: Samur - Cigenter - Ujung Kulon, boot, kano
Dag 4: Ujung Kulon, excursie boot, wandelen
Dag 5: Peucang - Samur (boot) - Pelabuan Ratu (auto)
Dag 6: Pelaburan Ratu - Ciptagelar (Halimun), auto en jeep
Dag 7: Ciptagelar - Pelabuan Ratu, jeep en auto
Dag 8: Pelabuan Ratu - Parakan Salak, lunch, diner
Dag 9: Parakan Salak-Jakarta/Bogor, wandeling omgeving

Extensie 3: Verwennen in design villa tussen Bogor en de kust
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 229,- p.p.€ 127,- p.p.€ 114,- p.p.€ 108,- p.p.€ 73,- p.p.€ 75,- p.p.


Indonesië reizen - Java - Uitzicht Hotel Le Dian in SerangIndonesië reizen - Java - Relaxen in het zwembad van Hotel Le Dian in SerangIndonesië reizen - Java - Baduy volkIndonesië reizen - Java - Op bezoek bij de traditionele dorpen van de BaduyIndonesië reizen - Java - Wandelen door traditionele dorpen van de BaduyIndonesië reizen - Java - Traditionele dorp van de BaduyIndonesië reizen - Java - Onderweg van Serang naar SumurIndonesië reizen - Java - Onderweg van Serang naar SumurIndonesië reizen - Java - Wandelen door Ujung Kulon NpIndonesië reizen - Java - Wandelen door Ujung Kulon NPIndonesië reizen - Java - Kanotocht in Ujung Kulon NPIndonesië reizen - Java - Tijdens de kanotocht door Ujung Kulon NP kun je slangen tegenkomenIndonesië reizen - Java - Boottocht naar Ujung Kulon NPIndonesië reizen - Java - Hert in Ujung Kulon NPIndonesië reizen - Java - Wild zwijn in Ujung Kulon NPIndonesië reizen - Java - Misschien kom jij de Javaanse neushoorn wel tegen in Ujung KulonIndonesië reizen - Java - Zonsondergang in Pelabuan RatuIndonesië reizen - Java - Genieten bij het strandhotel in Pelabuan RatuIndonesië reizen - Java - Wandelen in de omgeving van Pelabuan RatuIndonesië reizen - Java - Wandelen in de omgeving van Pelabuan RatuIndonesië reizen - Java - Het strand bij Pelabuan RatuIndonesië reizen - Java - Vissersboten vissen voor de kust bij Pelabuan RatuIndonesië reizen - Java - Visser op het strand bij Pelabuan RatuIndonesië reizen - Java - Vissersboten vissen voor de kust bij Pelabuan RatuIndonesië reizen - Java - Wandelen in NP HalimunIndonesië reizen - Java - Op bezoek bij traditioneel dorp CiptagelarIndonesië reizen - Java - Wandelen in NP HalimunIndonesië reizen - Java - Op bezoek bij traditioneel dorp CiptagelarIndonesië reizen - Java - Jeeptocht naar de koning in het Halimun gebergteIndonesië reizen - Java - Op bezoek bij het dorp van de koning van HalimunIndonesië reizen - Java - Op bezoek bij het dorp van de koning van HalimunIndonesië reizen - Java - Op bezoek bij het dorp van de koning van HalimunIndonesië reizen - Java - Uitzicht Hotel Le Dian in SerangIndonesië reizen - Java - Relaxen in het zwembad van Hotel Le Dian in SerangIndonesië reizen - Java - Baduy volkIndonesië reizen - Java - Op bezoek bij de traditionele dorpen van de Baduy

Reacties van reizigers (2)

"De wandelingen en de fietstocht rond Solo bieden interessante inzichten"

Java -Ujung Kulon -Bandung -Yogyakarta - Solo - Malang - Kalibaru - Ijen- Bali - Pemuteran - Munduk -Ubud

Jan en Anne de Rijk - Hoins - 15-08-2016
Een geweldige reis! Java is boeiend en afwisselend. Ujon Kulong is een aanrader. Bali erg toeristisch. De reis was perfect georganiseerd, alles klopte. Leuke ontmoetingen met de lokale gidsen. De beslissing om een privé reis te boeken bleek perfect aan t...
Verder lezen
Java reizen: Boottocht Ujung Kulon en bezoek koning in Halimun
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"De tocht was dikke pret en ook de chauffeur heeft genoten!"

Ijen - Kalibaru - Malang - Bromo - Sukuh - Yogyakarta - Serang - Samur - Ujung Kulon - Cigenter - Peucang - Pelabuan Ratu - Ciptagelar

Philip - 27-08-2014
We hebben een fijne vakantie gehad in Indonesië. Wat een fijne, hartelijke mensen; die maken de reis al snel geslaagd.   Wij zijn opgehaald op Bali. Meteen hebben we daar al Jacqueline nodig gehad; de chauffeur kon ons adres niet vin...
Verder lezen
Java reizen: Boottocht Ujung Kulon en bezoek koning in Halimun
Beoordeling van deze reis: 7,0
7,0/10 - 1 recensie