Java reizen: Treinreis naar koloniaal Malang en Bromo vulkaan

Indonesie reizen: Oost Java - Treinreis Yogyakarta - Malang - Malang - Bromo vulkaan - Ijen - Plantage Kalibaru

Weinig tijd? Deze bouwsteen is de oplossing! Je start deze Indonesië reizen bouwsteen met een treinreis van Yogayakarta naar Malang. Op een relatief snelle manier overbrugt de Malioboro Express grote afstanden, terwijl jij heerlijk vanuit je comfortabele stoel kunt genieten van het Javaanse platteland dat aan je voorbij trekt. Met deze bouwsteen zie je verder het letterlijke hoogtepunt van Java: de actieve Bromo vulkaan. Je bezoekt het koloniale stadje Malang en je verblijft tussen de koffieplantages in Kalibaru, voordat je doorreist naar Bali. Heb je wel tijd en kies je deze bouwsteen omdat je graag een treinreis wilt maken; dan kun je de met de extensies je reis nog meer bijzonder maken. Blitar is een mooie extensie die alleen in deze bouwsteen past; een mooie stop met wandelingen langs de rijstvelden in het niet-toeristische Puspa. Verder kun je ook kiezen voor de Ijen, ​Solo,​ Kalibaru, ​schildpadden spotten en Malang!

Hoogtepunten van deze bouwsteen:

  • Treinreis van Yogayakarta naar Malang
  • Zonsopgang & jeeptocht Bromo vulkaan
  • Jeeptocht door Bromo Nationaal Park
  • Slapen tussen koffieplantages in Kalibaru
  • Bezoek koloniale stadje Malang
  • Eindig je Indonesië reis op Bali
  • Extensie: Fietsen in Solo
  • Extensie: Blitar en wandelen op het platteland bij Puspa
  • Extensie: Op de koffie in Kalibaru
  • Extensie: Ijen vulkaan beklimmen
  • Extensie: Schildpadden en Ijen vulkaan
Reisschema
Dag 1: Yogyakarta - Malang, treinreis
Dag 2: Malang - Bromo, stadstour Malang, jeeptocht Malang-Bromo
Dag 3: Bromo - Kalibaru, jeeptocht zonsopkomst Bromo
Dag 4: Kalibaru - Bali
Dag tot dag

Dag 1: Treinreis van Yogyakarta naar Malang

Treinreis van Yogyakarta naar Malang
In Yogyakarta word je vanuit je hotel naar het treinstation gebracht. Vroeg op, de dag begint vroeg in Indonesië en je wilt de trein niet missen door verkeersopstoppingen. (En er is geen trein later zoals in Nederland!) Op het station moet je je treinticket en paspoort laten zien en dan kun je op het perron wachten. De Malioboro Express trein bestaat uit enkele eerste klasse wagons en verder economy wagons. Er is een restauratiewagon, waar je een lokale maaltijd met nasi kunt bestellen. De treinstoelen zijn ruim, een soort vliegtuigstoelen, dus het is comfortabel reizen. De treinreis duurt circa acht uur. Staar uit het raam of lees een boek. In Malang word je van bij het treinstation opgehaald en naar je accommodatie gebracht.
 
De trein is ideaal als je in één dag een grote afstand moet overbruggen. Over het traject Yogyakarta - Malang doe je normaal twee dagen met de auto. Wil je wel met de trein maar ook meer van het Javaanse platteland zien? Je kunt de extensie Solo invoegen en in Solo op de trein naar Malang stappen. Of je kunt de extensie Blitar toevoegen.

Dag 2: Koloniaal stadje Malang en jeeptocht naar Bromo

Koloniaal stadje Malang en jeeptocht naar Bromo
Vertrek vandaag om 8 uur. Overleg met je chauffeur of je eerst even in Malang wil rondkijken of liever gelijk vertrekt naar de bergen. Je hebt genoeg tijd om een paar uurtjes rond te kijken in Malang voor de jeeptocht, maar hou er rekening mee dat rond het middaguur in de bergen vaak wolken binnen drijven, en in het regenseizoen heb je dan uiteraard meer kans op regen. Dan kan het koud worden in de open jeep in de bergen. Kleed je hier voldoende op. Zorg dat je voldoende geld pint voor de komende dagen op Java, zodat je entreegelden en camera fees kunt voldoen bij de Nationaal Parken. (Entree Bromo Nationaal Park op dit moment Rp 267.000 (ca €20) per persoon, en in het weekend, Indonesische feest- en vakantiedagen Rp 400.000 (ca €27) per persoon. Camera €5,-, filmcamera €15,-.)
 
Adem de koloniale sfeer van het vriendelijke stadje Malang, je chauffeur brengt je naar de leuke plekjes zodat je op eigen gelegenheid even rond kunt neuzen in Malang. Loop rond op de vogeltjesmarkt, naast vogels is er van alles te zien, zoals slangen en allerlei huisdieren. Koop wat lekkere snacks voor onderweg bij Toko Oen, waar sinds de jaren 30 niets veranderd is. Vertrek uiterlijk 10-11 uur uit Malang en neem een lunchbox mee voor onderweg. Tip: Wil je uitgebreid Malang bekijken, boek dan een extra nacht bij.
 
De reis van Malang naar Bromo (normaal vijf uur) wordt bijna met de helft verkort én veel leuker door na een uur over te stappen in een open ‘plantage’ jeep. De 'rij-tijd is veel korter, en je kunt onderweg uitstappen en wandelingen maken (afhankelijk hoeveel je stopt voor foto's en wandelt doe je er uiteraard weer langer over). De normale auto brengt via de asfaltweg je bagage naar je hotel, en komt veel later aan in het hotel. Neem in ieder geval zelf in de jeep een tasje mee met een dikke trui, lange broek, sokken, op Bromo is het namelijk echt koud (10 graden) en de chauffeur kan in de file komen te staan of lekke band hebben en pas aankomen als jij al naar bed gaat. Hou je goed vast terwijl je achterin de open laadbak staat (er zijn ook eenvoudige bankjes) en maak je op voor een hobbelige en avontuurlijke  rit. Na een tijdje de dorpsweg gevolgd te hebben sla je af naar een steeds smaller wordend pad. Je rijdt tenslotte over een smalle bergkam. Na ongeveer 3 kwartier kun je een stuk over een voetpad lopen naar een waterval lopen. De wandeling is een pad soms met treden naar beneden, maar bij regen kan het glad zijn. Zorg dus voor schoeisel met profiel. Hierna rijd je ongeveer een half uur door een nevelbos, mistig, mysterieus en fris. Het bos uitkomend rijd je door een landschap waarin dorpjes en akkers liggen met de indrukwekkende piek van de Semeru vulkaan op de achtergrond. Daarna duik je de zandzee die de Bromo omringt in: magnifiek! Tip: Het is slimmer om vanmiddag al met de jeep te stoppen naar de top van de Bromo te lopen. Je bent dan een van de weinigen, morgenvroeg zijn er heel veel mensen tegelijk.
 
Bromo is een actieve vulkaan. Beklimming is altijd op eigen risico. De Indonesische autoriteiten kunnen de toegang tot een vulkaan ontraden, beperken of verbieden, indien dit door verhoogde vulkanische activiteit nodig wordt geacht.  

Dag 3: Zonsopgang over de Bromo

Zonsopgang over de Bromo
Om vier uur op om per jeep in het pikkedonker naar het hooggelegen uitzichtspunt te rijden voor zonsopgang over Bromo. Wij regelen deze jeep alvast voor je, want ter plekke is mogelijk alles al gereserveerd of de prijzen schieten omhoog. Niemand wil dit waanzinnige foto-moment missen, dus je staat hier bepaald niet alleen. Tijdens feestdagen zoals Idul Fitri kan het druk zijn met honderden lokale toeristen, want dit is het enige uitzichtspunt waar je de zon over de Bromo op ziet gaan. Zoek een rustig plekje en op het moment dat de zon op komt, ben je iedereen om je heen vergeten en hoop je alleen nog maar dat jij het geluk hebt om een mooie zonsopgang te treffen. Langzaam trekt de mist weg en zie je de top van de Bromo te voorschijn komen. Een magisch gezicht! Daarna daalt de jeep af naar de voet van de Bromo zelf. Ben je gistermiddag nog niet naar de Bromo top geweest, dan kun je het nu alsnog doen, of voor een tweede keer, als je er geen genoeg van krijgt. Als je het leuk vindt, kun je een stukje op een pony rijden (lokaal aan de pony-eigenaar te betalen). Helaas moet je de enorme uitgehakte trap naar de top van de Bromo echt zelf doen. Boven gekomen kijk je in de stomende krater van de Bromo vulkaan. Voorzichtig aan, want er zijn niet overal veiligheidshekken op dit natuurwonder. De Bromo staat niet voor niets hoog op het verlanglijstje van elke Indonesië vakantie: met een mooie zonsopgang levert deze excursie absoluut spectaculaire foto's op!
 
Terug in het hotel opwarmen bij het ontbijt en zo'n 6 uur rijden naar het groene en warme Kalibaru, waar je tussen de koffieplantages verblijft in een groene oase: een heel vriendelijk gasthuis met een fijn zwembad in een grote tuin. Hoe laat je aankomt is afhankelijk hoe laat je bent vertrokken bij Bromo, hoeveel stops je onderweg maakt en hoe de verkeerssituatie is, ongeveer halverwege de middag. 's Middags kun je zelf bepalen wat je gaat doen, eens lekker een boek lezen of één van de activiteiten van de accommodatie (op eigen kosten). Met de mini plantage tour (1 uur) op naburige plantage in de namiddag, kom je er achter hoe koffiebonen en vanille eigenlijk groeien. Je kunt natuurlijk ook lekker ontspannen met een pitjit massage door lokale dames. Ter plekke kun je kijken waar je zin in hebt, waarschijnlijk heb je gewoon zin om lekker te relaxen.
 
Tip: Wil je ook een beetje rust op reis, kijk dan onder Extensies voor de extra dag Op de Koffie in Kalibaru. Op de grote plantage zie je niet alleen hoe rubber, koffie en cacao groeit, maar ook hoe het in de fabriek wordt verwerkt. Of ga met een paardenwagentje (dokar) langs verschillend 'thuisfabriekjes' waar je ziet hoe pannen worden geslagen, palmsuiker gekookt en borrelnootjes gemaakt. 

Dag 4: Oversteek van Java naar Bali

Oversteek van Java naar Bali
Transfer van Kalibaru naar je bestemming in Bali. Met auto en al ga je op de veerboot (ongeveer 3 kwartier), waar je kunt rondlopen aan dek. Daarna brengt de chauffeur naar je volgende bestemming voor het begin van je Bali vakantie. Met onze Bali reizen bouwstenen, stel je zelf je Bali rondreis samen.

Achtergrond

Oost-Java met de trein, de auto en de jeep

Met deze bouwsteen verkort je de reistijd door de trein te pakken. Vanuit Yogyakarta (of Solo) zie je door het treinraam het Javaanse landschap aan je voorbij trekken. Een bezoek aan het letterlijke hoogtepunt van Java: de actieve vulkaan Bromo mag niet ontbreken op je Indonesië-vakantie!

Deze bouwsteen is een complete reis door Oost-Java, maar je kunt het naar eigen smaak uitbreiden met extensies als Fietsen in Solo, Op de koffie in Kalibaru, Blitar en wandelen bij Puspa en Kratermeer van Ijen vulkaan. Je stelt zo gemakkelijk jouw persoonlijke reis samen. Deze Indonesië bouwsteen verbindt de bouwsteen Centraal Java met een bouwsteen op Bali naar keuze. Met ons bouwstenen systeem, kies je zelf hoe je je Bali vakantie wilt voortzetten.

Jeeptochten naar de Bromo vulkaan

Van Malang naar Bromo stap je over op een jeep voor een avontuurlijke tocht door het vulkaanlandschap van Bromo Nationaal Park. Een mooie rit door een gebied waar maar weinig toeristen komen. De volgende morgen zie je vanaf de Penanjakan berg waar je weer met een andere jeep naar toe bent gereden, de zon opkomen over de Bromo. Hier maak je foto’s die op een ansichtkaart niet zouden misstaan! De witte mist wordt langzaam weggedreven door de zon, een schitterend gezicht. Rijd met de jeep door de enorme zee van vulkaanzand, eigenlijk een tien kilometer grootte krater van een eeuwen geleden eerder geëxplodeerde vulkaan. In deze krater zijn drie nieuwe vulkanen ontstaan, Kursi (2581m), Batok (2440m) en Bromo (2392m). De hoogste piek van Java, de Semeru (3676m) ligt ook in dit gebied. Breng warme kleren mee, want het wordt hier ’s nachts flink koud!
 

Koffieplantage Kalibaru

De reis gaat verder naar de warme en groene wereld van Kalibaru waar je slaapt tussen de koffieplantages en een plantagetour kunt doen. Het is ook een fijne plek voor een extra dagje, zodat je 's middags aan het zwembad kunt liggen (zie Extensie Op de koffie in Kalibaru).
 

Met de trein van Yogyakarta naar Malang

De Malioboro Express trein rijdt van Yogyakarta via Solo en Blitar naar Malang. Het is mogelijk in één dag van Yogyakarta naar Malang te reizen. Ideaal als je weinig tijd hebt. Het is ook mogelijk om een nacht in Solo door te brengen. In dat geval ga je met de auto van Yogyakarta naar Solo voor een excursie en stap je de volgende dag in Solo op de trein richting Blitar/Malang. 
Een andere mogelijkheid is om te starten in Yogyakarta (of Solo) en uit te stappen in Blitar. In dat geval reis je vanaf Blitar met de auto naar Malang, waarbij je onderweg een excursie maakt. Erg leuk om een dagje op het Javaanse platteland te verblijven!
 

Extensies: Fietsen in Solo, Wandelen Blitar, Ijen vulkaan, en schildpadden spotten

Vind je het leuk om wat meer te zien, actief te zijn en naar plaatsen te gaan waar wat minder mensen komen? Deze bouwsteen kun je op maat uit breiden met verschillende extensies. Ga Fietsen in Solo waarbij je fietst op het platteland en bij mensen thuis eet.. Wandel tussen de groene rijstvelden bij Blitar en ook daar een lokale lunch bij een Javaanse familie. Ga Op de koffie in Kalibaru voor een lekker rustdagje in een relaxte omgeving en bezoek aan een echte plantage. Fijn, want Oost-Java kent behoorlijke afstanden. Met de extensie Kratermeer van Ijen vulkaan, wandel je de vulkaan op omhoog naar het blauwe vulkaanmeer aan de top. Je slaapt op een koffieplantage.  Of combineer jeeptochten om reuzenschildpadden spotten in Sukamade met de Ijenvulkaan en koffieplantages. 
 
Reisschema
Dag 1: Yogyakarta - Malang, treinreis
Dag 2: Malang - Bromo, stadstour Malang, jeeptocht Malang-Bromo
Dag 3: Bromo - Kalibaru, jeeptocht zonsopkomst Bromo
Dag 4: Kalibaru - Bali 
Hotel & Vervoer
Accommodatie:
We zijn altijd op zoek naar bijzondere accommodaties op mooie locaties.
In Malang slaap je in een mooi hotel, met koloniale charme. In Kalibaru slaap je tussen de koffieplantages, met een mooie tuin en een zwembad. De accommodaties bij de Bromo zijn heel eenvoudig, maar bieden de beste toegang voor de zonsopgang. 

Vervoer:
Je reist in een eerste klasse coupé met de trein. Van Malang tot Bali heb je eigen auto of busje met chauffeur ter beschikking. Tussen Malang en Bromo stap je over op een jeep, terwijl je chauffeur over de asfalt wegen omrijdt met je bagage. Voor de Bromo excursie staat een jeep klaar. 
 
Prijzen
De hieronder vermelde prijzen zijn geldig tot 15 december 2019. De prijzen zijn per persoon, gebaseerd op 2 personen per kamer. Bij een reis met 3 of 5 personen wordt een derde bed (stretcher, daybed, matras) op de kamer bijgezet; de prijs voor een eenpersoonskamer is op aanvraag. Wij behouden ons het recht voor om onze prijzen te wijzigen. In de zomer (juli/augustus/september), rond de feestdagen (van 15 december t/m 15 januari) en het Suikerfeest berekenen we een hoogseizoentoeslag. Prijzen kunnen ook fluctueren door o.a. wijzigingen in de brandstof prijzen of de wisselkoers. De minimale reisduur is 7 dagen. Een reis kan tot uiterlijk 14 dagen voor vertrek worden geboekt.

Java reizen: Treinreis naar koloniaal Malang en Bromo vulkaan
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 865,- p.p.€ 453,- p.p.€ 342,- p.p.€ 302,- p.p.€ 277,- p.p.€ 285,- p.p.
Inclusief:
 • Treinreis Yogayakarta - Malang en transfers naar station
 • 3 overnachtingen met ontbijt
 • 3 dagen privé-vervoer met chauffeur
 • Jeeptocht van Malang naar Bromo door Bromo Nationaal park
 • Jeepexcursie zonsopkomst Bromo
 • Veerboot van Java naar Bali
 • Uitgebreide Nederlandstalige reisinformatie
 • Nederlandstalige ondersteuning ter plekke door onze lokale vertegenwoordiger

Exclusief:
 • Internationale en binnenlandse vluchten
 • Alle entreegelden, donaties en fooien (entree Bromo ca € 20 pp, camera €5,-, filmcamera €15,-)

Extensie 1: Koken in de Kraton van Solo (voor de treinreis)
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 285,- p.p.€ 149,- p.p.€ 114,- p.p.€ 107,- p.p.€ 90,- p.p.€ 84,- p.p.
Inclusief:
 • Transfer per auto met chauffeur
 • Excursie met gids, snacks, paardenkar, kookcursus en lunch
 • 1 overnachting met ontbijt

Excursie 1: Ontdek koloniaal Malang per fiets
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Ontdek koloniaal Malang per fiets€ 104,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.
 • Halve dag fietsexcursie (mountainbike) met Engels sprekende gids
 • Flesje water voor onderweg en drankje in koloniaal restaurant
Extensies

Extensie 1: Blitar en wandelen op het platteland bij Puspa


Go local en dompel je onder in de rijke geschiedenis en cultuur van Indonesië in Blitar, wandel door prachtige sawavelden en desa’s in Puspa en geniet onderweg van een echte Javaanse lunch bij een lokaal gezin thuis.


Dag 1: Treinreis van Yogyakarta naar Blitar

Treinreis van Yogyakarta naar Blitar

In Yogyakarta word je vanuit je hotel naar het treinstation gebracht. Vroeg op, de dag begint vroeg in Indonesië en je wilt de trein niet missen door verkeersopstoppingen. (En er is geen trein later zoals in Nederland!) Op het station laat je je treinticket en paspoort zien en dan kun je  op het perron wachten. De Malioboro Express trein bestaat uit enkele eerste klasse wagons en verder economy wagons. De treinstoelen zijn ruim; een soort vliegtuigstoelen, dus het is comfortabel reizen. Staar uit het raam naar het Javaanse platteland of lees een boek.

Je wordt door het hotel in Blitar opgehaald van het station. Je kunt de namiddag relaxed een boek lezen in het hotel. Je kunt ook op eigen gelegenheid (vraag het hotel een taxi te regelen) het graf van Soekarno bezoeken. Het Tugu Hotel heeft een presidentiële suite waar Soekarno zelf heeft geslapen en tijdens de jaarlijkse herdenking slaapt dochter en oud president Megawati naar verluidt in dezelfde kamer. Als er geen gasten zijn, kun je vragen of je deze kamer mag zien. Heb je veel puf en hou je van tempels, dan kun je je zelfs naar Candi Penataran laten rijden, een dik half uur (15 km) buiten de stad gelegen. Een belangrijke tempel met mooie reliëfs.


Dag 2: Soft trekking door sawa’s en desa’s in Puspa

Soft trekking door sawa’s en desa’s in Puspa
Een auto met chauffeur en gids haalt je op, je rijdt in ongeveer één uur naar Puspa. Hier ga je ongeveer anderhalf uur lopen (afhankelijk van je eigen tempo) door een glooiend landschap, langs prachtige sawavelden, door desa’s waar van alles groeit. De wandeling is grotendeels omlaag, her en der langzaam stijgend omhoog. Er zijn geen restaurants en daarom krijg je een Javaanse lunch bij een lokaal gezin thuis. De familie eet niet mee (zij staan vroeg op om het land te bewerken en eten eerder), maar komen soms ietwat verlegen even een kijkje om de hoek nemen. Afhankelijk van de tijd kun je (optioneel) de gula Jawa (palmsuiker)productie en theetuinen in een volgend dorp zien. We pikten een gids van het lokale jongeren project op. Leuk om op deze manier de werkgelegenheid onder jongen te steunen. Wij hadden geluk en konden het hele gula Jawa proces zien. ‘s Middags zul je geen theeplukkers aan het werk zien, alleen de theestruiken zelf.
Naar Malang is het gemiddeld twee tot drie uur rijden met de auto, afhankelijk van de verkeersdrukte. Je komt rond etenstijd aan.

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Blitar en wandelen op het platteland bij Puspa:
Dag 1: Yogyakarta - Blitar, treinreis en transfer
Dag 2: Blitar - Malang, trekking met gids, lunch, auto
Dag 3: Malang - Bromo, stadstour Malang, jeeptocht Malang-Bromo
Dag 4: Bromo - Kalibaru, jeeptocht zonsopkomst Bromo
Dag 5: Kalibaru - Bali

Extensie 1: Blitar en wandelen op het platteland bij Puspa
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 289,- p.p.€ 163,- p.p.€ 128,- p.p.€ 127,- p.p.€ 115,- p.p.€ 93,- p.p.


Extensie 2: Fietsen in Solo: Go Local! (voor treinreis)


Go Local en ga fietsen in Solo, Java's oudste culturele centrum. Met een lokale gids fiets je langs rijstvelden en dorpen waar allerlei producten met de hand worden gemaakt.

Dag 1: Fietsen door rijstvelden en dorpen van Solo

Fietsen door rijstvelden en dorpen van Solo
Go Local en ga fietsen in Solo! Deze dag is een absolute favoriet van ons! Vanuit Yogyakarta is het een korte rit (kleine 2 uur) met de auto naar Solo (ook Surakarta genoemd), het ándere sultanstadje. Vertrek direct na het ontbijt, want 's ochtends is het nog niet zo warm. Je ontmoet je Engelssprekende gids en samen steken jullie aan de rand van de stad met een bootje de rivier over. Hier staan de fietsen al klaar en begint jullie relaxte fietstocht langs rijstvelden en dorpen van Solo. Regelmatig kom je een fietsende local tegen, omdat Solo nauwelijks heuvels kent, is fietsen hier populair. De inwoners van deze dorpen zijn ontzettend bezige bijtjes: ieder dorp heeft zijn eigen 'huisnijverheid' specialiteit. In het ene dorp wordt kroepoek gemaakt, ergens anders tofu (tahu), en in weer een ander dorp brouwt men alcohol. We waren erg onder de indruk van de mannen die zich in het zweet werken om gongs voor de gamalan te slaan. Ongelofelijk, wat een zwaar werk! Als het warm begint te worden, fiets je naar het huis van een Javaanse familie voor een Javaanse lunch. De vrouw des huizes heeft al de hele morgen staan koken en er verschijnen allerlei verschillende gerechten op tafel. Lekker!
 
NB: op zondagen, belangrijke feestdagen en Idul Fitri (Suikerfeest) zijn de werkplaatsen dicht. De gids maakt dan een alternatieve tocht door Solo zelf.
 
Na de lunch heb je de middag tijd om zelf Solo te verkennen. Aanrader is om een rondleiding van een uur te nemen in het paleisIstana Mangkunegara. Het paleis is helemaal gebouwd van teakhout. Tip: Laat je rondleiden door een lokale gids. Onze ervaring is dat een leuke gids die de verhalen van de prinselijke familie kent, het paleis tot leven kan brengen. We vonden het ook erg leuk om rond te snuffelen op de antiek en curiosa markt Pasar Tri Windu. Solo is ook bekend om zijn batik markt. Wat je vanmiddag wilt doen, mag je helemaal zelf weten. Je chauffeur staat voor je klaar en weet alle plekjes te vinden.

Dag 2: Treinreis van Solo naar Malang

Treinreis van Solo naar Malang
In Solo word je vanuit je hotel naar het treinstation gebracht. Vroeg op, de dag begint vroeg in Indonesië en je wilt de trein niet missen (-er is geen treintje later zoals in Nederland!). Op het station moet je je paspoort laten zien en kun je je 'boardingpass' afhalen. De Malioboro Express trein bestaat uit enkele eerste klasse wagons en verder economy wagens. Er is een restauratie wagon, waar je een lokale maaltijd met nasi kunt bestellen. De treinstoelen zijn ruim en een soort vliegtuigstoelen, dus het is comfortabel reizen. De treinreis duurt circa 7 uur. Staar uit het raam of lees een boek. In Malang word je van bij het treinstation opgehaald en naar je accommodatie gebracht.
 
De trein is ideaal als je in één dag een grote afstand moet overbruggen. Het traject Yogyakarta/ Solo - Malang doe je normaal twee dagen over met de auto. Wil meer van het Javaanse platteland zien? Je kunt ook nog de extensie Blitar toevoegen!

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Fietsen in Solo: Go Local! (voor treinreis):
Dag 1: Yogyakarta - Solo, fietstocht dorpen Solo, lunch
Dag 2: Solo - Malang, treinreis
Dag 3: Malang - Bromo, stadstour Malang, jeeptocht Malang-Bromo
Dag 4: Bromo - Kalibaru, jeeptocht zonsopkomst Bromo
Dag 5: Kalibaru - Bali

Extensie 2: Fietsen in Solo: Go Local! (voor treinreis)
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 250,- p.p.€ 129,- p.p.€ 111,- p.p.€ 104,- p.p.€ 102,- p.p.€ 101,- p.p.


Extensie 3: Go local: Schildpadden Sukamade en Ijen vulkaanmeer


Ga van het gebaande pad met deze avontuurlijke Go Local extensie! Vlakbij het authentieke Sukumade ga je reuzenschildpadden spotten en bij de Ijen vulkaan ontmoet je de zwaveldragers die daar werken.

Dag 4: Schildpadden spotten in Sukamade

Schildpadden spotten in Sukamade
Vandaag begint een waar avontuur op je Indonesië vakantie. Je gaat de komende 2 dagen per 4WD jeep naar Sukamade in Nationaal Park Meru Betiri. De rit gaat over plantageweggetjes die in het park lopen. Als de plantageweg van zand erg hobbelig wordt, stap dan uit om een stuk te lopen en met een beetje geluk zie je apen in de bomen en hoor je neushoornvogels overvliegen. Het geruis van de neushoornvogel hoor je eerder dan dat je hem ziet! De gids vertelt welke gewassen hier worden verbouwd, zoals koffie, cacao en rubber. Maak een wandeling over het strand, en picknick tussen de vissersboten.
Indien er schildpadjes groot genoeg zijn, kun je een babyschildpad 'adopteren' en uit zetten in zee. Overleg met je gids of dit in de namiddag mogelijk is, als je dit graag wilt doen, zodat hij hier het programma op aan kan passen.
 
Op loopafstand van het lokaleguesthouse is een dorpje waar de plantagearbeiders wonen. Aan het einde van de dag, als iedereen terug is van het werk, is het leuk om hier doorheen te slenteren. De kinderen zwaaien je allemaal na. Je verblijft in een eenvoudig guesthouse met koud water in de badkamer. De familie maakt een lekkere maaltijd klaar. Na het diner, als het donker is, is het een half uurtje rijden naar het strand. Onder toezicht van een parkranger wacht je hier heel stil af en hoop je dat een schuwe reuzenschildpad het strand op durft te komen om haar eieren te leggen. Spannend... Schildpadden leggen hun eieren op het zelfde strand waar ze zelf geboren zijn. Je hebt hier een goede kans, maar het is uiteraaard wildlife, dus niet iedereen zal geluk hebben. Maar in ieder geval zijn er veel babyschildpadden te zien in het opvangcentrum en sowieso is deze jeeptrip een Go Local avontuur!
 
Let op: sinds zomer 2014 wordt er entree en camerageld geheven voor het Nationaal Park. Dit voldoe je ter plekke. Op dit moment is entree Rp 150.000 op normale dagen en Rp 225.000 op zon-en feestdagen. Camerageld bedraagt op dit moment Rp 60.000. Let op, zodra je met je mobiel foto's gaat maken, zal dit ook als camera worden gerekend. Wil je de volgende morgen weer naar het schildpadden strand, dan zal opnieuw entree geheven worden. 

Dag 5: Slapen op een koffieplantage uit ‘tempo doeloe’

Slapen op een koffieplantage uit ‘tempo doeloe’
In Sukumade kun je ook de rubberfabriek bezoeken, die in het dorp ligt. Veel machines stammen nog uit de Nederlandse tijd. Vanaf Sukumade rijd je met de jeep een andere route naar de hoofdweg. Hier wacht je chauffeur met de normale auto je op, om samen door te rijden naar je verblijf nabij de Ijen vulkaan (op de route naar Bali). Je verblijft in een authentiek plantage huisje uit de Nederlands-Indische tijd, op een werkende koffieplantage, cacao en rubber wordt hier ook verbouwd. Er zijn slechts 7 huisjes met ieder 2 slaapkamers en een gedeelde huiskamer, dus boek op tijd! 's Middags krijg je een rondleiding over de plantage (1013 hectare op 450 meter boven zeeniveau) en de bijbehorende fabriek (inclusief bij verblijf op de plantage). Je ziet nu zelf hoe het hele proces in elkaar steekt, van boom met koffieboon tot zakken vol koffie die klaar liggen voor de export. Dat kopje koffie waardeer je nu nog meer! En waar cacaobonen vandaan komen. is na vandaag ook geen mysterie meer voor je. Het proces van rubber maken zal je erg verbazen. Van boom tot autoband, dat zoiets kan! 's Avonds wordt er een smakelijk homemade diner in de huiskamer van je huisje geserveerd. Een relaxed avondje kletsen over de Java reis die op zijn einde loopt of met een boek op de bank. Wij vonden het wel knus, zo'n plantagehuisje!

Dag 6: Het blauwe kratermeer van Ijen vulkaan

Het blauwe kratermeer van Ijen vulkaan
 ‘s Ochtends vroeg naar het startpunt voor de wandeling naar de krater met kratermeer van de Ijenvulkaan. De lokale autoriteiten verplichten internationale reizigers een jeep te gebruiken (ondanks dat de weg eind 2012 is gerepareerd. Lokale toeristen worden hiertoe niet verplicht.) Boven aan de berg gekomen is het wandelpad de berg op eenvoudig te volgen en te lopen, maar best wel steil. Onderweg kom je sulfaat verzamelaars tegen. Ze zijn trots op hun zware werk en vinden het dan ook vaak prima dat je een foto van hun maakt. Middels je lokale gids kun je een praatje met hen maken. Bijvoorbeeld bij het weegstation. Koop een pakje sigaretten en biscuitjes en je maakt al snel vrienden! Boven aan de top zie je vaak geen hand voor ogen door de stoom en dan ben je wel blij dat iemand de weg kent.  In de krater zie je stoom uit de grond en het meer komen, en het gifgele zwavel kleurt de rotsen rondom het meer geel. Mannen verzamelen deze rotsen en sjouwen ze in manden omhoog. Het uitzicht is adembenemend, het maanlandschap van de vulkaan en het blauw van het kratermeer. De wandeling omhoog was zeker de moeite waard en je bent een van de weinige reizigers die er staat. Je wandelt terug naar de auto, heuvelafwaarts een makkie, die je naar de haven brengt voor de overtocht naar Bali (inclusief). Met auto en al ga je de ferry op. De overtocht duurt ongeveer 3 kwartier en je kunt aan dek rondlopen. Java verdwijnt uit het zicht, en Bali komt steeds dichterbij. De chauffeur zet je af bij het hotel van je volgende bouwsteen in het noorden van Bali, Pemuteran of Lovina.
 
Ijen is -evenals Bromo- een actieve vulkaan. Beklimming is altijd op eigen risico. De Indonesische autoriteiten kunnen de toegang tot een vulkaan ontraden, beperken of verbieden, indien dit door verhoogde vulkanische activiteit nodig wordt geacht.

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Go local: Schildpadden Sukamade en Ijen vulkaanmeer:
Dag 1: Yogyakarta - Malang, treinreis
Dag 2: Malang - Bromo, stadstour Malang, jeeptocht Malang-Bromo
Dag 3: Bromo - Kalibaru, jeeptocht zonsopkomst Bromo
Dag 4: Kalibaru-Sukamade, jeeptocht, lunch, diner, schildpadden spotten
Dag 5: Sukumade - Ijen, jeeptocht, bezoek fabriek en plantage Kaliklatak, diner
Dag 6: Ijen - Bali, jeeptocht Ijen, ferry overtocht

Extensie 3: Go local: Schildpadden Sukamade en Ijen vulkaanmeer
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 615,- p.p.€ 341,- p.p.€ 250,- p.p.€ 219,- p.p.€ 188,- p.p.€ 224,- p.p.


Extensie 4: Ijen vulkaan en koffieplantage


Maak de oversteek naar Java en beklim de Ijen vulkaan. Voor dag en dauw start de pittige wandeling naar de rand van de krater met zijn blauwe kratermeer. De zwaveldragers dragen bij aan de bijzondere couleur locale.

Dag 4: Slapen in een plantage huisje

Slapen in een plantage huisje
Vanaf Kalibaru naar je verblijf nabij de Ijen vulkaan (ca 5 uur, op de route naar Bali). Je verblijft in een authentiek plantage huisje, op een werkende koffieplantage, cacao wordt hier ook verbouwd. Er zijn slechts 7 huisjes met ieder 2 slaapkamers en een gedeelde huiskamer. 's Middags krijg je een rondleiding over de plantage en de bijbehorende fabriek. Je ziet nu zelf hoe het hele proces in elkaar steekt, van boom met koffieboon tot zakken vol koffie die klaar liggen voor de export. Dat kopje koffie waardeer je nu nog meer! En waar cacaobonen vandaan komen. is na vandaag ook geen mysterie meer voor je. 's Avonds wordt er een smakelijk homemade diner in de huiskamer van je huisje geserveerd. 's Avonds kletsen over de Java reis die op zijn einde loopt of met een boek op de bank. Wij vonden het wel knus, zo'n plantagehuisje!

Dag 5: Het blauwe kratermeer van Ijen vulkaan

Het blauwe kratermeer van Ijen vulkaan
‘s Ochtends vroeg naar het startpunt voor de wandeling naar de krater van de Ijen vulkaan. De lokale autoriteiten verplichten internationale reizigers een jeep te gebruiken (ondanks dat de weg net is gerepareerd. Lokale toeristen worden hiertoe niet verplicht.) Boven aan de berg gekomen is het wandelpad de berg op eenvoudig te volgen, maar best wel steil. Onderweg kom je sulfaat verzamelaars tegen. Ze zijn trots op hun zware werk en vinden het dan ook vaak prima dat je een foto van hun maakt. Middels je lokale gids kun je een praatje met hen maken. Bijvoorbeeld bij het weegstation. Koop een pakje sigaretten en biscuitjes en je maakt al snel vrienden! Boven aan de top zie je vaak geen hand voor ogen door de stoom en dan ben je wel blij dat iemand de weg kent.  In de krater zie je stoom uit de grond komen, en het gifgele zwavel kleurt de rotsen. Mannen verzamelen deze rotsen en sjouwen ze in manden omhoog. Het uitzicht is adembenemend, de droge vulkaan en het blauw van het kratermeer. De wandeling was zeker de moeite waard en je bent een van de weinige reizigers die er staat. Je wandelt terug naar de auto, die je naar de haven brengt voor de overtocht naar Bali. Met auto en al ga je de boot op. De overtocht duurt ongeveer 3 kwartier en je kunt aan dek rondlopen. De chauffeur zet je af bij het hotel van je volgende bouwsteen in het noorden van Bali (Pemuteran of Lovina).
 
Ijen is -evenals Bromo- een actieve vulkaan. Beklimming is altijd op eigen risico. De Indonesische autoriteiten kunnen de toegang tot een vulkaan ontraden, beperken of verbieden, indien dit door verhoogde vulkanische activiteit nodig wordt geacht.

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Ijen vulkaan en koffieplantage:
Dag 1: Yogyakarta - Malang, treinreis
Dag 2: Malang - Bromo, stadstour Malang, jeeptocht Malang-Bromo
Dag 3: Bromo - Kalibaru, jeeptocht zonsopkomst Bromo
Dag 4: Kalibaru - Ijen
Dag 5: Ijen vulkaan - Bali, wandeling Ijen, ferry overtocht

Extensie 4: Ijen vulkaan en koffieplantage
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 232,- p.p.€ 130,- p.p.€ 103,- p.p.€ 95,- p.p.€ 99,- p.p.€ 102,- p.p.


Extensie 5: Ontdekkingstocht Malang – stadswandeling en becak


Malang is een plezierige stad met mooie koloniale architectuur welke je kunt ontdekken met een becak, een fietstaxi. Het is prettig om een middag vrij te hebben, ook daarom is deze extra dag een goed idee. 


Dag 3: Ontdekkingstocht Malang – stadswandeling en becak

Ontdekkingstocht Malang – stadswandeling en becak
Met een becak, een fietstaxi, ga je samen met een gids op pad in Malang. Malang is een plezierige stad met mooie gebouwen uit de Nederlands-Indische tijd, Bij de kampung stap je uit om deze te voet te ontdekken. Je ziet hoe mensen wonen in achterafsteegjes en soms zelfs aan de spoorlijn. Dit is het echte leven in Java. Je bezoekt een traditionele markt. Hier kun je heerlijke zoete cakejes proeven. 
Je hebt voldoende tijd voor de belangrijkste bezienswaardigheden, zoals de vogeltjes-, goudvissen- en bloemenmarkt, Toko Oen, de alun-alun, de Chinese tempel en de huizen uit de Nederlandse tijd. Even binnenkijken bij Toko Oen, waar sinds de jaren 30 niets veranderd is, mag zeker niet ontbreken. Je kunt je helemaal voorstellen hoe de plantagehouders op zondag naar de Nederlandse kerk gingen aan hetzelfde plein en dan bij Toko Oen nog even een ijsje gingen eten of koffie drinken. Met de auto ga je vervolgens naar de wijk waar tempé krepik wordt gemaakt.Tip: Malang heeft een aantal typische gerechten zoals tempé curry (orem-orem), vaak gegeten als ontbijt, en nasi rawon (soep met suddervlees). Als je durft kun je deze gerechten zelf proberen bij een kaki-lima (traditioneel eetkarretje)
 
Deze excursie duurt de ochtend en is exclusief lunch. De middag heb je lekker vrij. Fijn om ook eens een middag wat te lezen en en te zonnen. Oost-Java kent flinke reisafstanden, zo'n rustdag is dan een welkome afwisseling!

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Ontdekkingstocht Malang – stadswandeling en becak:
Dag 1: Yogyakarta - Malang, treinreis
Dag 2: Malang - Bromo, stadstour Malang, jeeptocht Malang-Bromo
Dag 3: Malang, city tour becak, vrije middag
Dag 4: Bromo - Kalibaru, jeeptocht zonsopkomst Bromo
Dag 5: Kalibaru - Bali

Extensie 5: Ontdekkingstocht Malang – stadswandeling en becak
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Auto standby€ 207,- p.p.€ 114,- p.p.€ 86,- p.p.€ 80,- p.p.€ 73,- p.p.€ 69,- p.p.


Extensie 6: Op de koffie in Kalibaru


Go Slow! Op Oost-Java is van alles te zien, dus waarom zou je snel doorrijden? Slaap midden tussen de plantages die je ook kunt bezoeken. In een grote rubber-, cacao en koffieplantage gebruikt men nog machines uit de tijd van Nederlands-Indië. 

Dag 4: Koffie, cacao en rubberplantage in Kalibaru

Koffie, cacao en rubberplantage in Kalibaru
Vandaag zul je je ogen uitkijken. Je ziet opeens hoeveel werk het is, voordat een oh zo gewoon product bij jou in de supermarkt ligt. Je fietsbanden en schoenzolen zijn gemaakt van rubber, maar wist je dat de vloeistof hiervoor uit een boom komt? Vanmorgen neemt een Engelssprekende, lokale gids je mee naar een grote plantage waar je het proces van boom tot rubberlap kunt zien. Mocht je denken: "Wat een oudewetse machines." Dat klopt! Wij ontdekten nog veel machines uit de Nederlands-Indische tijd. Blijkbaar functioneren ze na meer dan 70 jaar nog uitstekend!  Op deze plantage groeien ook cacao en koffiebomen waar je tussendoor wandelt. Na een kopje verse koffie van eigen huis, vervolg je je ontdekkingstocht. Mensen verdienen hun geld in verschillende kleine 'home factories'. Je ziet hoe palmsuiker wordt gekookt in enorme ketels boven een houtvuur. Of kijk eens hoe lekkere snackjes hier worden gemaakt. Heel bijzonder vonden wij om te zien hoe van een plaat aluminium pannen worden geslagen. Je bent op tijd terug voor de lunch en een frisse duik in het zwembad niet te vergeten!

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Op de koffie in Kalibaru:
Dag 1: Yogyakarta - Malang, treinreis
Dag 2: Malang - Bromo, stadstour Malang, jeeptocht Malang-Bromo
Dag 3: Bromo - Kalibaru, jeeptocht zonsopkomst Bromo
Dag 4: Kalibaru, excursie plantages
Dag 5: Kalibaru - Bali

Extensie 6: Op de koffie in Kalibaru
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 169,- p.p.€ 93,- p.p.€ 75,- p.p.€ 67,- p.p.€ 65,- p.p.€ 60,- p.p.


Extensie 7: Koken in de Kraton van Solo (voor de treinreis)


Ga Javaans koken op een wel heel bijzondere plek: de Kraton (paleis van de sultan) in Solo.

Dag 1: Koken in de Kraton van Solo

Koken in de Kraton van Solo
Vandaag ga je koken op een wel heel bijzondere plek: in de Kraton (paleis van de sultan) Hadiningrat van Solo! Eerst ga je met een paardenkarretje naar de markt om ingrediënten te kopen. Daarna laten de dames van de oude kraton je de kneepjes van de Indonesische keuken aan het hof zien. Je kunt ook nog een kijkje nemen in de oude kraton, die met alle familieleden en familie van bedienden van de sultan die hier wonen, uit is gegroeid tot een complete wijk. Nadat je samen hebt gekookt, krijg je een blessing. Nadat je hebt gegeten, mag je het eten uitdelen aan de kinderen. Na afloop kun je als je wilt met de gids Pasar Klewer (de batik markt) en Pasar Tri Windu(de antiekmarkt) bezoeken. Halverwege de middag ben je weer terug in je hotel.

Dag 2: Treinreis van Solo naar Malang

Treinreis van Solo naar Malang
In Solo word je vanuit je hotel naar het treinstation gebracht. Vroeg op, de dag begint vroeg in Indonesië en je wilt de trein niet missen (-er is geen treintje later zoals in Nederland!). Op het station moet je je paspoort laten zien en kun je de 'boardingpass' afhalen.. De Malioboro Express trein bestaat uit enkele eerste klasse wagons en verder economy wagens. Er is een restauratie wagon, waar je een lokale maaltijd met nasi kunt bestellen. De treinstoelen zijn ruim en een soort vliegtuigstoelen, dus het is comfortabel reizen. De treinreis duurt circa 7 uur. Staar uit het raam of lees een boek. In Malang word je van bij het treinstation opgehaald en naar je accommodatie gebracht.
De trein is ideaal als je in één dag een grote afstand moet overbruggen. Het traject Yogyakarta/ Solo - Malang doe je normaal twee dagen over met de auto. Wil meer van het Javaanse platteland zien? Je kunt ook nog de extensie Blitar toevoegen!
 

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Koken in de Kraton van Solo (voor de treinreis):
Dag 1: Yogyakarta - Solo, koken in Kraton van Solo
Dag 2: Solo - Malang, treinreis
Dag 3: Malang - Bromo, stadstour Malang, jeeptocht Malang-Bromo
Dag 4: Bromo - Kalibaru, jeeptocht zonsopkomst Bromo
Dag 5: Kalibaru - Bali

Extensie 7: Koken in de Kraton van Solo (voor de treinreis)
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 285,- p.p.€ 149,- p.p.€ 114,- p.p.€ 107,- p.p.€ 90,- p.p.€ 84,- p.p.
Excursies

Malang

Excursie 1: Ontdek koloniaal Malang per fiets

Ontdek koloniaal Malang per fiets
Fiets door de smalle steegjes langs het kanaal uit de Nederlandse tijd. Vogelkooitjes en de was hangen op straat. Je Engelssprekende gids weet de weg door de wirwar van kruipsluip straatjes van de kampung. Rondom de Ijen boulevard staan prachtige koloniale villa’s. Tempo doeloe herleeft. Je bezoekt een traditionele markt, maar ook een moderne markt waar de lokale bevolking zijn inkopen doet. En niet te vergeten de Vogeltjesmarkt en bloemenmarkt. Je fietst op goede mountainbikes en onderweg is er een pitstop in een restaurant in een mooi gerestaureerd koloniaal pandje. De excursie duurt de ochtend en is exclusief lunch. De middag ben je vrij, een heerlijk rustpunt tijdens de toch wel intensieve reis met af en toe flinke reisafstanden door Oost-Java.

Excursie 1: Ontdek koloniaal Malang per fiets
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Ontdek koloniaal Malang per fiets€ 104,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.


Indonesië reizen - Java - Zonsopgang over de Bromo vulkaanIndonesië reizen - Java - Zonsopgang over de Bromo vulkaanIndonesië reizen - Java - Zonsopgang over de Bromo vulkaanIndonesië reizen - Java - Zonsopgang over de Bromo vulkaanIndonesië reizen - Java - Thee plantageIndonesië reizen - Java - Thee plantageIndonesië reizen - Java - Thee plantageIndonesië reizen - Java - Koffie pantageIndonesië reizen - Java - Koffie pantageIndonesië reizen - Java - Thee plantageIndonesië reizen - Java - Ijen vulkaanIndonesië reizen - Java - Het blauwe kratermeer Ijen vulkaanIndonesië reizen - Java - Koloniaal stadje MalangIndonesië reizen - Java - Koloniaal stadje MalangIndonesië reizen - Java - Koloniaal stadje MalangIndonesië reizen - Java - Koloniaal stadje MalangIndonesië reizen - Java - Onderweg naar SoloIndonesië reizen - Java - Onderweg naar Solo

Reacties van reizigers (27)

"We konden echt genieten van elke dag zonder ons ergens over te moeten bekommeren!"

Yogya - Borobdudur - Wonosobo - Solo - Bromo - Sukamade - Ijen - Pemuteran - Munduk - Komodo - Rinca

Kurt Merchiers - 24-08-2018
Het was een heel gevarieerde vakantie die super goed was georganiseerd.  Alle hotels waren netjes en beschikten over de minimale voorzieningen. Op gebied van luxe sprong het hotel in Pemuteran eruit. We hebben heel wat verschillende activiteiten ondernomen. ...
Verder lezen
Java reizen: Treinreis naar koloniaal Malang en Bromo vulkaan
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Indonesie is een prachtig land!"

Java - Yogyakarta - Borobodur - Malang - Bromo - Kalibaru - Ijen

Marian Schilperoord - 21-08-2018
Wat is je eerste reactie als je denkt aan je vakantie?  Indonesie is een prachtig land... Kun je ons iets vertellen over de accommodaties op deze reis?  Voor de prijs vond ik de meeste accommodaties erg basic. Alleen de lo...
Verder lezen
Java reizen: Treinreis naar koloniaal Malang en Bromo vulkaan
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Heerlijke vakantie in een prachtig land!"

Borobudur - Yogya - Malang - Bromo - Surabaya - Flores - Maumere - Kelimutu - Bajawa - Riung - Ruteng - Labuan Bajo - Komodo - Ubud - Sanur

Menno - 21-08-2018
Wij hadden een prachtig gevarieerde reis op Oost-Java (islamitisch), Flores (christelijk) en Bali (hindoeïstisch). De variëteit was heel leuk: cultuu...
Verder lezen
Java reizen: Treinreis naar koloniaal Malang en Bromo vulkaan
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Heel veel interessante dingen beleefd en veel geleerd."

Gunung Leuser Park - Sibayak - Tobameer - Yogya - Magelang - Malang - Kalibaru - Pemuteran - Munuk - Ubud - Sanur

Egbert Six - 20-08-2018
Het was in alle opzichten een geweldige vakantie, beter dan ik me voorgesteld had. Dat kwam vooral door de perfecte organisatie, de uitstekende informatie, de geweldige gidsen, de goede chauffeurs en prettige hotels. Het gaf ook veel rust om te merken en te beseffen dat je wann...
Verder lezen
Java reizen: Treinreis naar koloniaal Malang en Bromo vulkaan
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Onvergetelijke familiereis door Indonesië"

Indonesie reis: Bukittinggi - Tobameer - Bukit Lawang - Yogyakarta - Bromo - Pemuteran - Ubud - Sanur

Familie Nijsen-Wenas - 20-08-2018
Wat is je eerste reactie  Een onvergetelijke familiereis door Indonesië (het land waar onze roots liggen) vol emoties, natuurschoon, culturele en culinaire highlights. De excursies We hebben de volgende excursies ge...
Verder lezen
Java reizen: Treinreis naar koloniaal Malang en Bromo vulkaan
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Geweldig en goed geregeld!"

Jakarta - treinreis - Borobudur - Bromo - Sukamade - Meru Betiri NP - Ijen - Pemuteran -Ubud

Marianne van der Sterren - 20-08-2018
Reizen op Java is avontuurlijk, waarbij je veel ziet van het land en de leefwijze van de bewoners. Wij zijn gestart met een treinreis van Jakarta naar Yogyakar...
Verder lezen
Java reizen: Treinreis naar koloniaal Malang en Bromo vulkaan
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Goed georganiseerd met super accomodatie en leuke trips!"

Jakarta - Bogor - Bandung - Borobudur - Yogya - Bromo - Kalibaru - Sukamade - Ijenvulkaan - Pemuteran

Esther Cicilia - 20-08-2018
We wilden Indonesie zien en ervaren. Onze reis met Footprint Travel was enorm afwisselend. Reizen met de auto, jeep, maar vooral ook de trein geeft je een goed beeld v...
Verder lezen
Java reizen: Treinreis naar koloniaal Malang en Bromo vulkaan
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Veel gezien, gedaan en geleerd in een land waarin alles anders is dan thuis..."

Yogyakarta - Borobudur - Solo - Malang - Bromo - Kalibaru - Pemuteran - Munduk - Ubud

Familie van vijf - 15-08-2018
We hebben veel verschillende accomodaties gehad en ze waren erg gevarieerd. Het resort in Pemuteran was erg luxueus met bloemetjes op het bed en een buitendouche terwijl het hotel in het Bromo-gebied eenvoudig was maar ook prima.   In So...
Verder lezen
Java reizen: Treinreis naar koloniaal Malang en Bromo vulkaan
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Geweldig, onovertroffen en onvergetelijk!"

Gunung Leuser Park - Sibayak - Samosir - Tuktuk - Yogya - Borobudur - Bromo - Kalibaru - Ubud - Amed - Seminyak

Inge - 13-08-2018
Het was een geweldige reis: We vielen van het ene hoogtepunt in het andere en dachten steeds gedurende onze 30 dagen reis "Dit is niet meer te overtreffen", om vervolgens erachter te komen dat het wel overtroffen kon worden. De accommodaties waren gevar...
Verder lezen
Java reizen: Treinreis naar koloniaal Malang en Bromo vulkaan
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"We hebben echt het idee dat we Java een beetje hebben leren kennen!"

Yogya - Salatiga - Ungaran - Ambarawa - Solo - Magelang - Malang - Kalibaru -

Sandra van der Waerden - 13-08-2018
De organisatie was in één woord Top! Veel informatie (soms wat al te veel ;-) ). Alles tot in de puntjes geregeld. Aardige en goede chauffeurs en gidsen....
Verder lezen
Java reizen: Treinreis naar koloniaal Malang en Bromo vulkaan
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Een geweldige ervaring en zoveel lieve mensen ontmoet daar...."

Yogyakarta - Borobudur - Malang - Bromo - Kalibaru - Pemuteran - Munduk - Ubud - Gili Meno - Sanur

Frans Urselmann - 07-08-2018
Voor de organisatie heb ik maar één woord: geweldig! Als we vragen hadden: werd het opgelost. De chauffeurs kwamen zelf nog met ideeen o...
Verder lezen
Java reizen: Treinreis naar koloniaal Malang en Bromo vulkaan
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Fantastische reis van hoogtepunt naar hoogtepunt!"

Yogyakarta - Borobudur - Malang - Bromo - Kalibaru - Lovina - Padangbai - Ubud

Hans Joosten - 03-08-2018
Tijdens onze rondreis veel excursies gemaakt: De fietstocht 's ochtends naar Borobudur was een te gekke ervaring in het donker. De Prambanan is een ‘must see’. De tocht met studenten door Yogya is een geweldige ervaring door het conta...
Verder lezen
Java reizen: Treinreis naar koloniaal Malang en Bromo vulkaan
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Even uit je comfortzone en heerlijk genieten, ontdekken, relaxen, lekker eten ..."

Yogyakarta - Borobudur - Malang - Bromo - Kalibaru

Mary Burghard - 18-07-2018
Na 26 jaar kwamen we terug bij de Borobudur. Destijds een groot veld met wat kleine winkeltjes gegroepeerd en die prachtige Borobudur; nu een toeristische attractie me...
Verder lezen
Java reizen: Treinreis naar koloniaal Malang en Bromo vulkaan
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Best vermoeiend, maar zeer de moeite waard!"

Borobudur - Yogyakarta - Candi Sukuh - Malang - Kalibaru - Munduk - Ubud - Sanur

Laurens Touwen - 09-07-2018
Het was een boeiende en vermoeiende vakantie: zoveel mensen, zoveel facetten van het Indonesische leven, maar wel zeer de moeite waard. De accommodaties waren een variatie aan slaapplekken: in Bandung een mooi klassiek hotel, wel een beetje verga...
Verder lezen
Java reizen: Treinreis naar koloniaal Malang en Bromo vulkaan
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"De culinaire middag door Yogyakarta is er een om nooit te vergeten."

Java - Jakarta - Yogyakarta - Borobudur - Malang - Sulawesi - Tempemeer- Torajaland

Ellen van den Boogaard - 28-05-2018
We hebben een geweldige reis over Java en Sulawesi gemaakt. Er zijn zeer veel hoogtepunten maar met name de afwisseling ( geen dag was hetzelfde ) maakte het een bijzondere reis.   De wandelingen door de Sawa's in To...
Verder lezen
Java reizen: Treinreis naar koloniaal Malang en Bromo vulkaan
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Het absolute hoogtepunt was de Bromo vulkaan!"

Yogyakarta - Borobudur - Solo - Bromo - Kalibaru - Ijen - Pemuteran - Ubud - Sanur

Berthina Koning - 14-05-2018
We hebben van een avontuurlijke vakantie op Java en Bali genoten, waarbij we veel gezien en gedaan hebben.   We hebben een rondreis gemaakt door Java en begonnen in Yogyakarta, een tip van Footprint en dat is goed bevallen. Java is groter dan je...
Verder lezen
Java reizen: Treinreis naar koloniaal Malang en Bromo vulkaan
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"We troffen het met fantastische chauffeurs en gidsen!"

Indonesie rondreis - Sumatra - Java - Bali - orang-oetans Bukit Lawang - Borobodur - Yogyakarta - Ijen vulkaan

Joyce van Straten - 06-10-2017
Eerste reactie over onze Indonesië reis Fijne, goed geregelde vakantie waarin we absoluut hebben genoten.   Onze excursies in Indonesië - Twee daagse Jungle trekking. Zwaar veel klimmen en klauteren. We hadden twee...
Verder lezen
Java reizen: Treinreis naar koloniaal Malang en Bromo vulkaan
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Echte aanraders: de culinaire tour in Yogjakarta en kookworkshop bij de locals thuis in Ubud"

Indonesie reis - Borobodur - Yogyakarta - Bromo - Ijen - Pemuteran - Ubud - Gili Meno - Tabanan

Charlotte Nijenhuis - 29-09-2017
Geweldige reis, veel gezien en gedaan. We wilden een reis maken naar Indonesië en hebben uiteindelijk gekozen om veel te doen en te zien, maar het reizen voor zover mogelijk binnen 3 weken en dit grote land binnen de perken te houden. We hebben vooral cultuur met natuur en relaxen gec...
Verder lezen
Java reizen: Treinreis naar koloniaal Malang en Bromo vulkaan
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Het beklimmen van de Ijen vulkaan is een must. Wat prachtig!"

Indonesie rondreis - Sumatra - jungle trek orang-oetans - Java - Borobodur - Yogyakarta - Bromo - Ijen - Lovina - Ubud

Saskia Van de Ven - 29-09-2017
Onze eerste reactie over onze Indonesie vakantie Super vakantie, geweldige dingen gezien, super geregeld! Zeker voor herhaling vatbaar. Hoogtepunten voor ons waren: de twee daagse jungle hike bijBukit Lawang, de Ijen vulkaan, het snor...
Verder lezen
Java reizen: Treinreis naar koloniaal Malang en Bromo vulkaan
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Culinaire scooter tocht Yogyakarta en fietsen in Solo waren absolute toppers!"

Indonesie rondreis: Java - Borobodur - Bromo - Bali - Noord Sulawesi - Tangkoko - Tomohon

Folkert Post - 22-09-2017
Reis naar Java, Bali en Noord Sulawesi We hebben een hele mooie reis gemaakt (Centraal en Oost Java, Bali en Noord Sulawesi). We hebben veel uiteen lopende ervaringen opgedaan op het gebied van cultuur, natuur en ontmoetingen. In Manado hebben we contact kunnen le...
Verder lezen
Java reizen: Treinreis naar koloniaal Malang en Bromo vulkaan
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Goed geregelde en memorabele vakantie!"

Bukit Lawang - Tangkahan - Tobameer - Yogyakarta - Borobudur - Bromo - Kalibaru - Pemuteran - Komodo -Labuan Bajo

Peter Balfoort - 13-09-2017
Meer dan lof voor de organisatie! Alles tot in de puntjes geregeld; gidsen op tijd, hotels goed op de hoogte en de...
Verder lezen
Java reizen: Treinreis naar koloniaal Malang en Bromo vulkaan
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"De geweldige chauffeur, kookexcursie in Yogyakarta en jeeptocht Bromo maakte ons Indonesie reis super!"

Indonesie reis - Borobodur - Yogyakarta - Bromo - Kalibaru - Pemuteran - Ubud

Jurgen Van der Meer - 04-09-2017
Niet te missen hoogtepunten Super reis met ons gezin! Hoogtepunten die we niet hadden willen missen: - kook excursie in Yoghakarta  - fietsen van het hotel in het donker naar de Borobudur  - onafha...
Verder lezen
Java reizen: Treinreis naar koloniaal Malang en Bromo vulkaan
Beoordeling van deze reis: 10,0
10,0/10 - 1 recensie
"Indrukwekkend, prachtig, vriendelijk: Graag nog een keer!"

Yogya - Borobudur - Malang - Bromo - Kaliabaru - Sukamade - Ijen - Pemuteran - Padangbai

Anne Florine Vroom - 01-09-2017
Onze vakantie in een paar woorden: indrukwekkend, interessant, vreselijk vriendelijke mensen, prachtige natuur; graag nog een x. Hotels die eruit sprongen: op het terrein van de Borobudur en het hotel in Kalibaru met miniplantage. De locatie bij Kalikla...
Verder lezen
Java reizen: Treinreis naar koloniaal Malang en Bromo vulkaan
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Een groot compliment!"

Jakarta - Ancol - Malabar - Bandung - Yogyakarta - Solo - Surabaya - Malang - Bromo - Bukti Lawang - Tobameer

Trevor van Schaik - 17-08-2017
Het was een geweldige reis met zeer veel variatie en veel activiteiten. Hierdoor hebben we veel van het land en de cultuur mee gekregen. Perfecte organisatie met prima chauffeurs en gidsen. Een groot compliment aan Footprint en haar partners. De accommodaties war...
Verder lezen
Java reizen: Treinreis naar koloniaal Malang en Bromo vulkaan
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Veel contact met de lokale bevolking gehad!"

Yogyakarta - Malang - Bromo - Kalibaru - Ijen - Munduk - Ubud

Jolanda Peulen - 15-08-2017
Geweldige vakantie, vooral omdat we veel contact met de lokale bevolking hebben gehad! Wat eruit sprong was het hotel bij de Borobudur en Villa Dua Bintang bij Munduk. Hotel in Yogyakarta (Gallery) viel tegen, want het had geen goed ontbijt. Wat in Java opviel was dat...
Verder lezen
Java reizen: Treinreis naar koloniaal Malang en Bromo vulkaan
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"De jeeptocht naar de Bromo en de culinaire excursie achterop de motor waren hoogtepunten!"

Indonesie rondreis: Yogyakarta - Borobodur - Malang - Kalibaru

Miranda Pronk - 20-07-2017
Het was echt een fantastische en onvergetelijke vakantie!   De organisatie van de reis We zijn al eerder met een soortgelijke organisatie als jullie gegaan, maar we vinden jullie echt heel goed in de organisatie. Alles kwam op tijd, goeie e...
Verder lezen
Java reizen: Treinreis naar koloniaal Malang en Bromo vulkaan
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Een indrukwekkende, avontuurlijke en onvergetelijke vakantie!"

Bukit Lawang - orang oetans - Tangkahan - Berastagi - Tobameer - Borobudur - Yogyakarta - sukuh - Malang - Bromo - Kalibaru - Pemuteran - Ubud

Emriye Curebal - 23-05-2017
Wij hebben vooral genoten van de ongerepte natuur van Sumatra en van de gecultiveerde natuur van Java. Bali vonden we toeristisch, daar zouden we een volgende keer niet voor kiezen. De excursies waren goed behalve het eten bij de m...
Verder lezen
Java reizen: Treinreis naar koloniaal Malang en Bromo vulkaan
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie