West Java: Omgekeerd! Van Yogyakarta naar Jakarta

Indonesie reizen - Java - Yogyakarta - Pangandaran -Bandung - Bogor - Jakarta

Deze Indonesië bouwsteen neemt je mee terug naar het oude Java – je bezoekt de koloniale plaatsen Jakarta, Bogor met Botanische tuinen en Bandung. Snel en comfortabel reis je per trein van Yogyakarta naar Bandung. Je kunt ook 2 dagen aan het strand van Pangandaran inlassen, dan gaat je treinreis tot Banjar. Als extensie kun je kiezen voor het maanlandschap van de vulkaan Papandayan en de warmwaterbronnen in Cipanas.

Hoogtepunten van deze bouwsteen:

  • Stadswandeling & Go Local Bandung
  • Botanische tuinen Bogor
  • Oude kota Batavia Jakarta
  • Treinreis
  • Pangandaran
Reisschema
Dag 1: Yogyakarta - Pangandaran, treinreis tot Banjer
Dag 2: Pangandaran, vrije dag
Dag 3: Pangandaran - Bandung, Canci Cangkuang en Kampung Naga
Dag 4: Bandung, dagexcursie stadswandelingen
Dag 5: Bandung - Bogor, Botanische tuinen
Dag 6: Bogor - Jakarta, oude stad en Sunda Kelapa
Dag 7: Vertrek Jakarta
Dag tot dag

Dag 1: Treinreis naar Banjar en visserplaats Pangandaran

Treinreis naar Banjar en visserplaats Pangandaran
Vanuit Yogyakarta stap je om 8 uur op de trein richting Bandung. Om 12 uur stap je in Banjar je uit. Het is leuk om Java vanuit de trein te zien. Daarbij leg je zo in korte tijd een lange afstand af, en je kunt onderweg lekker lezen bijvoorbeeld. In Banjar word je door een nieuwe auto met chauffeur opgehaald en in een paar uur naar je guesthouse in vissersplaats Pangandaran gebracht. NB: Pangandaran is populair bij lokale toeristen. In het weekend kan er daardoor door strandfeesten 's avonds geluidsoverlast van muziek zijn. Alle hotels hebben hier last van. Vermijd het weekend of als je toch besluit te gaan, neem oordopjes mee. Een andere optie is te upgraden naar een hotel buiten Pangandaran. Hier heb je in de weekenden 's ochtends vroeg wel kans op dagjes mensen die het strand bezoeken.  

Dag 2: Relaxen in Pangandaran

Relaxen in Pangandaran
Heb je zin in een luie dag, dan heeft Pangandaran een klein wit strandje, grenzend aan het Nationaal Park. Aan het eind van de middag ging een hele troep apen zwemmen en spelen in zee! Wil je de omgeving verkennen, dan kun je met een bootje door de Green Canyon varen. Het groene water met de overhangende bomen zorgen voor een sprookjesachtige atmosfeer. Je waant je even in de jungle. Onderweg kun je stops maken bij huisnijverheid, waar families palmsuiker of kroepoek maken. Je kunt er ook voorkiezen ’s ochtends eenwandeling met een ranger in het Nationaal Park te maken. Let op: aangezien het een vrije dag is, is de auto niet inclusief vandaag.

Dag 3: Fotogeniek Candi Cangkuang en kampung Naga

Fotogeniek Candi Cangkuang en kampung Naga
In het dorp Kampung Naga leeft men volledig naar oude traditie, de adat. Men heeft geen elektriciteit maar gebruikt olielampen bijvoorbeeld. De huizen met rieten daken in de oude Sundanese stijl zijn erg fotogeniek. Niet ver hier vandaan ligt het mini Hindoe tempeltje Candi Cangkuang midden in een meer vol lotusbloemen.  Per vlot wordt je overgevaren. De kans is groot dat een paar jongens met zelfgemaakt instrumenten aan boord springen om je een serenade te geven en een zakcentje te verdienen. Naar eigen inzicht kun je gebruik maken van een dokar, het traditionele paardenkarretje. Met het in ere houden van hun tradities verdient de lokale bevolking een zakcentje. Je betaalt je entrees zelf ter plekke. (Prijzen zijn een richtlijn, lokale prijzen kunnen wijzigen: lokale gids Kampung Naga € 8; bamboo raft €4,-; Leles entree €1,- pp; Leles dokar €2,- one way.)
Na dit leuke bezoek stap je weer in de auto en word je naar Bandung gebracht.

Dag 4: Sadswandelingen Bandung

Sadswandelingen Bandung
Vandaag ga je met een goed Engelssprekende lokale gids Bandung te verkennen. Met zwartwit foto's uit het Nederlands-Indië van de jaren '30, brengt hij de stad tot leven. Bandung is een erg interessante en mooie stad qua architectuur, gebouwd in Art Deco stijl. Vroeger werd Bandung 'het Parijs van Indonesië' genoemd. Je bezoekt 'Kilometer 0', waar de stad werd gesticht, Afrika-Asia straat, Jalan Braga, de alun-alun met de moskee en nog veel meer. Wij vonden dit met stip de beste stadswandeling van Indonesië!
 
De gids kan je tips geven voor leuke plekjes om te eten (eigen kosten). Hierna verken je 's middags met de gids een hele andere kant van Bandung. Je bezoekt de markten van Chinatown en het voormalig Arabisch Kwartier. Je krijgt uitleg over de agricultuur in de omgeving van Bandung en ziet het verwerkingsprocess van Java Koffie. Ook ga je op bezoek in een Chinese kruidenwinkel en een Wayang poppenmaker. Na deze dag heb je het idee dat je echt Bandung kent.

Dag 5: Botanische tuinen van Bogor

Botanische tuinen van Bogor
De route gaat via de Puncakpas. De pas is beroemd om zijn saté kelinci (konijn) en saté kambing (geit), met nasi goreng een lekkere Indonesische lunch! Onderweg kun je een theeplantage met fabriek bezoeken en wordt duidelijk hoeveel werk  je dagelijkse bakkie thee wel niet is. De immense Botanische tuinen van Bogor zijn een oase van rust, behalve op zondag wanneer de locale bevolking gezellig komt picknicken. Hollandse poffertjes kun je eten in restaurant De Daunen. 

Dag 6: Batavia, de oude stad van Jakarta

Batavia, de oude stad van Jakarta
Op het Fatahillah plein in de oude Kota van Jakarta waan je je terug in het oude Batavia. Rondom het plein liggen diverse musea. In het bankmuseum zie je hoe de planters hun geld in gigantische kluizen bewaarden. Het graf van de in 1629 gestorven Jan Pieterszoon Coen, de stichter van Batavia, is te vinden in het Wayang museum. Lunchen in stijl doe je in Café Batavia, uitgeroepen tot een van de beste restaurants van de wereld. Ook de wachttoren en Sunda Kelapa, de haven waar Batavia ooit is ontstaan, worden aangedaan.
 

Dag 7: Vertrek uit Jakarta

Vertrek uit Jakarta
Transfer van het vliegveld naar het hotel in Jakarta. Gaat je vlucht pas laat, dan lig je misschien  je laatste uurtjes het liefste bij het zwembad. Als je puf hebt is het leuk om (op eigen gelegenheid) vanaf de top van Monas, het nationaal monument, de enorme stad te overzien. Een tochtje in een bajaj -de oranje brommertaxi- alleen al is een belevenis.

Achtergrond
Met deze bouwsteen kun je West Java in 'omgekeerde volgorde' doen, je reist van Yogyakarta naar Jakarta. Maak je West Java reis compleet door meer van het platteland en strand bij Pangandaran te zien (dit kan er ook uit worden gehaald).
 

Treinreis vanaf Yogyakarta naar Banjar (Pangandaran) of Bandung

Op de eerste dag van deze Java bouwsteen stap je op de trein richting Bandung. Wil je naar Pangandaran, dan stap je in Banjar uit, waar een auto wacht om je naar Pangandaran te brengen. Sla je Pangandaran over, dan reis je de rest van de dag per trein naar Bandung. Eventueel kun je hier dan wel de extensie Cipanas doen. 
 

Green Canyon en apen op het strand

Vaar met een bamboevlot naar een oud hindoetempeltje in een meer vol lotusbloemen. Bezoek een zeer traditioneel dorp, waarvan de bewoners er bewust voor kiezen om volgens hun oude gewoontes te leven. Je vrije dag kun je ter plekke besluiten hoe je het wilt invullen. Vaar met een bootje door de Green Canyon (groene kloof) en zie onderweg hoe palmsuiker en kroepoek wordt gemaakt. Behoefte aan rust? Luier dan een dagje aan het strand, waar ’s avonds apen komen badderen in zee. En heb je juist een actieve bui, maak dan een wandeling door het Nationaal Park.
 

Extensie: Warmwaterbronnen Cipanas en Papandayan vulkaan

Maak je reis relaxter door een tussenstop te maken in Cipanas. Je badwater komt hier zo uit een hotspring in de grond. Maak een wandeling over het stomende maanlandschap van de Papandayan vulkaan. Leuk als je eens iets anders dan de massa wil doen!
 

Koloniaal Jakarta, Bogor en Bandung

Ga terug naar de tijd dat de Hollanders hun Overzeese kolonie bestierden vanuit Batavia (nu Jakarta). Zij brachen in het koele Buitenzorg (nu Bogor) met de wereldberoemde Botanische tuinen hun vakanties door. Inmiddels is Bogor uitgegroeid tot een grote voorstad van Jakarta, maar de tuinen zijn nog steeds een oase van rust. Bandung werd het Parijs van Java genoemd. Hier maak je een interessante stadswandeling naar zowel het Nederlands-Indische verleden met prachtige Art Deco gebouwen, als het leven nu rondom de markt en de Chinese buurt. 
 

Voor wie geschikt? 

Een interessante Java reis voor liefhebbers van geschiedenis, architectuur, geïnteresseerden in Nederlands-Indië en mensen met familiebanden en roots in Indonesië. Realiseer je dat Jakarta en Bandung grote steden zijn, met veel verkeer. 

Hotels & Vervoer

Accommodatie in Java:

In Jakarta slaap je in een boutique hotel met alle faciliteiten. In een drukke, hete miljoenen stad is dat erg lekker. In Bogor slaap je in een knus guesthouse buiten de stad tussen de rijstvelden met zwembad in de groene tuin. In Bandung is ons voorkeurshotel het beroemde Savoy Homann Hotel. Je waant je even in vervlogen jaren. In Cipananas (optionele extensie) slaap je in een hotel waar het water voor je bad rechtstreeks uit de beroemde heetwater bronnen komen. In Pangandaran (kan naar keuze ook uit de bouwsteen worden gehaald) verblijf je in een gezellig kleinschalig guesthouse op loopafstand van het strand. 
 
Het kan echter voorkomen dat de genoemde accommodatie niet beschikbaar is, wij stellen je dan een passend alternatief voor. Heb je andere wensen, zoals upgraden waar dit mogelijk is, overleg deze met ons, dan stellen wij een reis op maat samen.
 

Vervoer op Java

Je hebt je eigen auto of busje met chauffeur gedurende deze reis ter beschikking. Naar het vliegveld is dit een rechtstreekse transfer. Eenmaal wordt een traject per trein afgelegd in de comfortabele executive klasse. Neem je Pangandaran en eventueel Cipanans (extensie) op in je reis, dan wordt dit traject afgelegd van treinstation Yogyakarta tot Banjar. In Banjar wordt je opgehaald door een auto met chauffeur. Reis je liever in een keer door naar Bandung, dan kan dat  ook. De treinreis Bandung-Yogyakarta is circa 8 uur. 

Prijzen
De hieronder vermelde prijzen zijn geldig tot 15 december 2019. De prijzen zijn per persoon, gebaseerd op 2 personen per kamer. Bij een reis met 3 of 5 personen wordt een derde bed (stretcher, daybed, matras) op de kamer bijgezet; de prijs voor een eenpersoonskamer is op aanvraag. Wij behouden ons het recht voor om onze prijzen te wijzigen. In de zomer (juli/augustus/september), rond de feestdagen (van 15 december t/m 15 januari) en het Suikerfeest berekenen we een hoogseizoentoeslag. Prijzen kunnen ook fluctueren door o.a. wijzigingen in de brandstof prijzen of de wisselkoers. De minimale reisduur is 7 dagen. Een reis kan tot uiterlijk 14 dagen voor vertrek worden geboekt.

West Java: Omgekeerd! Van Yogyakarta naar Jakarta
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Yogyakarta-Jakarta€ 1.190,- p.p.€ 637,- p.p.€ 515,- p.p.€ 506,- p.p.€ 471,- p.p.€ 444,- p.p.
Excl Pangandaran (West Java bouwsteen omgekeerd)€ 769,- p.p.€ 419,- p.p.€ 350,- p.p.€ 338,- p.p.€ 319,- p.p.€ 303,- p.p.
Inclusief:
 • 6 overnachtingen met ontbijt
 • Prive vervoer met chauffeur (Pangandaran geen auto op vrije dag)
 • Alle kosten met betrekking tot het transport (parkeergeld, tolgeld, etc) 
 • Entreegeld  Pangandaran voor auto
 • Treinreis naar Banjar of Bandung in executive class (Lodaya trein)
 • Transfer hotel Yogyakarta naar treinstation
 • Dagexcursie Bandung, stadswandelingen met Engelssprekende gids
 • Transfer vliegveld Jakarta naar hotel Jakarta
 • Uitgebreide Nederlandstalige reisinformatie
 • Nederlandstalige ondersteuning ter plekke door onze lokale vertegenwoordiger

Exclusief:
 • Internationale en binnenlandse vluchten
 • Overige maaltijden
 • Alle entreegelden, donaties en fooien
 • Entree Papandayan (ca €7,- p.p.), lokale gids Kampung Naga (ca €8 per uur per gids) overtocht met bamboevlot Leles(ca €4,- per vlot), entreegeld Leles (circa €1,-), evt dokar (paardenkar) Leles (ca €2,-)
 • Auto op vrije dag Pangandaran

Extensies

Extensie 1: Candi Cangkuang, vulkaan Papandayan en Cipanas


Een heerlijke combinatie: bezoek met een vlot de bijzondere Candi Cangkuang tempel, maak een wandeling naar de top van de actieve Padandayan vulkaan en neem daarna plaats in de heerlijke hotsprings van Cipanas. 

Dag 3: Candi Cangkuang, vulkaan Papandayan en Cipanas

Candi Cangkuang, vulkaan Papandayan en Cipanas
Vanuit Bandung naar het oude hindoetempeltje Candi Cangkuang. Dit mini-tempeltje in een lotusbloemmeer bereik je met een bamboevlot. Op de weg er naartoe kun je eventueel zelf een dokar (traditionele paardenkar) nemen. Hierna rij je naar de actieve vulkaan Papandayan voor een korte wandeling (uur) naar de top. Als je wilt kun je ter plekke een gids regelen, dat is best wel lekker want je moet af en toe over hete stromen water stappen. Een paar jaar geleden is de vulkaan uitgebarsten en je ziet dan ook niet zozeer een top en een krater, maar een plateau. Je ziet de stoom uit de grond komen en kunt de zwavel ruiken! Papandayan heeft een heel bijzonder maanlandschap en is totaal niet te vergelijken met andere vulkaan gebieden op Java. In Cipanas verblijf je in een hotel waar water uit de hotspring rechtstreeks in de badkamer komt, waar je kunt ontspannen in je eigen bad. De locals schrijven het water een geneeskrachtige werking toe. Je eigen spa!
 
De entrees/donaties vandaag circa: entree Leles €1 pp, Leles dokar €2 voor 2 personen, bamboo raft €4,- (hier kun je met meerdere mensen op), Papandayan entree €7, lokale gids Papandayan per uur ca €8 (deze deel je met je eigen reisgezelschap). 
 
Papandayan is een actieve vulkaan. Beklimming is altijd op eigen risico. De Indonesische autoriteiten kunnen de toegang tot een vulkaan ontraden, beperken of verbieden, indien dit door verhoogde vulkanische activiteit nodig wordt geacht.

Dag 4: Per trein van Tasik Malaya naar Yogyakarta

Per trein van Tasik Malaya naar Yogyakarta
Wil je eens per trein reizen in Indonesië? Dan is dit een goede gelegenheid. Vroeg in de morgen rij je van Cipanas naar het treinstation in Tasik Malaya, waar je op de trein stapt naar Yogyakarta (treinreis ca 9-16 uur). Een lange afstand overbrug je sneller per trein, en je kunt onderweg een boek lezen, de tijd vliegt voorbij. Vanuit het treinraampje zie je de rijstboeren op de sawa’s werken en trekken dorpen aan je voorbij.
 
 
Alternatief: ga door met de bouwsteen Apen op het strand van Pangandaran. Je rijdt niet terug naar Bandung, maar door naar Pangandaran.

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Candi Cangkuang, vulkaan Papandayan en Cipanas:
Dag 1: Yogyakarta - Pangandaran, treinreis tot Banjer
Dag 2: Pangandaran, vrije dag
Dag 3: Bandung - Cipanas, Leles en Papandayan
Dag 4: Cipanas - Tasik Malaya - Yogyakarta -Borobodur, treinreis, transfers
Dag 5: Bandung, dagexcursie stadswandelingen
Dag 6: Bandung - Bogor, Botanische tuinen
Dag 7: Bogor - Jakarta, oude stad en Sunda Kelapa
Dag 8: Vertrek Jakarta

Extensie 1: Candi Cangkuang, vulkaan Papandayan en Cipanas
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Doordeweek€ 355,- p.p.€ 180,- p.p.€ 132,- p.p.€ 132,- p.p.€ 112,- p.p.€ 99,- p.p.
Cipanas weekend/vooravond vrije dag€ 381,- p.p.€ 193,- p.p.€ 145,- p.p.€ 145,- p.p.€ 125,- p.p.€ 112,- p.p.


Indonesië reizen - Java - Stadswandeling in Bandung, Savoy HomannIndonesië reizen - Java - Stadswandeling in BandungIndonesië reizen - Java - Stadswandeling in BandungIndonesië reizen - Java - Stadswandeling in BandungIndonesië reizen - Java - Met de trein van Yogyakarta naar BanjarIndonesië reizen - Java - Met de trein van Yogyakarta naar BanjarIndonesië reizen - Java - Wandeling op de Papandayan vulkaan, CipanasIndonesië reizen - Java - Wandeling op de Papandayan vulkaan, CipanasIndonesië reizen - Java - Wandeling op de Papandayan vulkaan, CipanasIndonesië reizen - Java - Landschap bij de Papandayan vulkaan, CipanasIndonesië reizen - Java - Villa Isola, BandungIndonesië reizen - Java - Straatleven van JakartaIndonesië reizen - Java - Botanische tuinen van BogorIndonesië reizen - Java - Botanische tuinen van BogorIndonesië reizen - Java - Uitzicht treinreis Yogjakarta naar Banjar Indonesië reizen - Java - Botanische tuinen van BogorIndonesië reizen - Java - Café Batavia in JakartaIndonesië reizen - Java - Culinaire tour door YogyakartaIndonesië reizen - Java - Ereveld Menteng Pulo, JakartaIndonesië reizen - Java - Kota & Sunda Kelapa, JakartaIndonesië reizen - Java - Kota & Sunda Kelapa, JakartaIndonesië reizen - Java - Kota & Sunda Kelapa, JakartaIndonesië reizen - Java - Kota & Sunda Kelapa, JakartaIndonesië reizen - Java - Kota & Sunda Kelapa, JakartaIndonesië reizen - Java - Kinderen op het strand bij PangandaranIndonesië reizen - Java - Apen op het strand bij PangandaranIndonesië reizen - Java - Apen op het strand bij PangandaranIndonesië reizen - Java - Het strand bij PangandaranIndonesië reizen - Java - Meer vol lotusbloemen, Candi CangkuangIndonesië reizen - Java - Bajajs in JakartaIndonesië reizen - Java - Bezoek de markt tijdens de stadswandeling door BandungIndonesië reizen - Java - Culinaire tour door YogyakartaIndonesië reizen - Java - Stadswandeling in Bandung, Savoy HomannIndonesië reizen - Java - Stadswandeling in BandungIndonesië reizen - Java - Stadswandeling in Bandung

Reacties van reizigers (8)

"Een 10 met een griffel voor de organisatie"

Java - Jakarta - Bandung - Yogyakarta - Borobudur - Malang -Bromo

Harm Bodewes - 08-01-2018
De reis over Java was uitstekend georganiseerd en verzorgd. Aardige mensen, maar ook overvol en druk De Sunrise bij Borobodur vonden we het leukst en mooist (relatief rustig en heel mooi perspectief (stupa's met achterliggend berglandschap en...
Verder lezen
West Java: Omgekeerd! Van Yogyakarta naar Jakarta
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Wakker worden met uitzicht op de bergen was fantastisch!"

Pangandaran - Cipanas - Papandayan vulkaan - Bandung - Bogor - Jakarta

Margaret Kreukniet - 28-08-2017
Het was een bijzondere vakantie, wel overweldigend qua verkeersdrukte op Java. De accommodaties: Adam's Homestay in Pangandaran uitstekend qua locatie en het heeft een prachtige tuin, de kamer is ruim, sanitair matig. Jamme...
Verder lezen
West Java: Omgekeerd! Van Yogyakarta naar Jakarta
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"De gehele reis is wat ons betreft één groot hoogtepunt geweest"

Java - Jakarta - Bandung - Yogyakarta - Borobudur - Malang - Sulawesi - Posomeer - Togian - Bunaken - Tangkoko

Fred Jonkhart - 23-08-2016
  Onze Java-Sulawesi reis was een geweldige, goed georganiseerde, reis met een evenwichtige balans tussen natuur en cultuur, inspanning en ontspanning en een diversiteit aan accommodaties.   De variati...
Verder lezen
West Java: Omgekeerd! Van Yogyakarta naar Jakarta
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Fantastisch, heerlijk en leerzaam Java"

Kaliburu - Malang - Semarang - Solo - Yogyakarta - Bandung - Malabar - Bogor - Jakarta

Annelies Bannink - 10-08-2016
Het was fantastisch, heerlijk en leerzaam. We hebben veel gezien, bijzondere locaties als de Borobudur en Gunung Agung, maar ook bijvoorbeeld de huisindustrie op het platteland. We spraken veel met de locals. De reis was prima georganiseerd, we voelden ons bevoorrecht. ...
Verder lezen
West Java: Omgekeerd! Van Yogyakarta naar Jakarta
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Superervaring om de orang oetans in het wild te zien!"

Bukit Lawang - Berastagi - Samosir - Yogyakarta - Borobudur - Tawangmangu - Malang - Bromo vulkaan - Kalibaru

Ard Seelen - 29-07-2016
Het was een fantastische vakantie met veel mooie ervaringen. We hebben veel gedaan tijdens deze rondreis. De jungletocht is zeker een aanrader! We hebben de tocht ter plekke uitgebreid van 3 naar 5 uur en met tubing terug dat was erg mooi. Het was een super ...
Verder lezen
West Java: Omgekeerd! Van Yogyakarta naar Jakarta
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Een top vakantie op Sumatra, Java en Bali!"

Gunung Leuser NP - Berastagi - Tobameer - Borobudur - Sukuh - Malang - Bromo - Ijen - Pemuteran - Ubud

Wouter Jacobs - 11-07-2016
Het was een top-vakantie: vriendelijke mensen, schitterende natuur en echt alles perfect geregeld! De ultieme tocht voor wie Azië wil beleven, met een grote variatie aan landschappen, activiteiten en indrukken! Een reis die niet alleen ontspant maar ook een blijven...
Verder lezen
West Java: Omgekeerd! Van Yogyakarta naar Jakarta
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Je komt tijd te kort!"

Indonesië reizen - Java - Bali - Ubud - Lovina - Yogyakarta - Bromovulkaan - Malang - Borobudur - Sukuh - Prambanan

Henk Muijen en Jacqueline Stigter - 19-06-2014
Onze reis naar Indonesië geven we wel een 8,5 of zelfs een 9. De rondleiding in Bandung was geweldig! De wandeling bij Sukuh en het bezoek van de tempels was ook prachtig. De culinaire...
Verder lezen
West Java: Omgekeerd! Van Yogyakarta naar Jakarta
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"De diepte in op Java"

Indonesie reizen - Java - Surabaya - Bromo - Malang - Sukuh - Solo - Pangandaran - Bandung - Bogor - Jakarta

Wendela - 13-07-2013
Wij hebben ons op Java geconcentreerd en het is ons heel goed bevallen om op 1 eiland de diepte in te gaan. Er is overal zoveel te zien. We hebben de reis van Surabaya naar Jakarta in ‘omgekeerde volgorde’ gedaan, dat is hele...
Verder lezen
West Java: Omgekeerd! Van Yogyakarta naar Jakarta
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie