Kalimantan reizen: Boottochten Banjarmasin en trekking Loksado

Indonesie reizen - Drijvende markt Banjarmasin - trekking Loksado - Dayak huis - diamantmijn Martapura -zwemmende waterbuffels - Borneo

Deze off the beaten track reis brengt je naar de Dayak van Borneo. Laat je camera klikken op de kleurrijke drijvende markt bij Banjarmasin. Maak een boottocht door de kanalen van Banjarmasin en zie hoe mensen leven aan de rivier. Bezoek de diamantmijnen bij Martapura. Bezoek de cowboys met hun zwemmende waterbuffels. Maak een trekking in Loksado en zak per bamboevlot de rivier af.

Hoogtepunten van deze bouwsteen:

  • Kanaal tocht Banjarmasin
  • Drijvende markt
  • Trekking Loksado
  • Zwemmende waterbuffels
  • Op bamboevlot rivier afzakken
Reisschema
Dag 1: aankomst Banjarmasin, kanalenboottocht
Dag 2: Banjarmasin, drijvende markt, wandeling dorp, lokale lunch
Dag 3: Banjarmasin - Loksado, diamantmijn, moskee, boottocht waterbuffels, diner
Dag 4: Loksado, trekking, picknick lunch, diner
Dag 5: Loksado - Banjarmasin, bamboe vlot
Dag 6: Vertrek Banjarmasin
Dag tot dag

Dag 1: Met een boot door de kanalen van Banjarmasin

Met een boot door de kanalen van Banjarmasin
Bij aankomst in Banjarmasin word je opgehaald door een auto met gids en in ca. 30 minuten word je naar je fijne hotel met zwembad in de stad gebracht. De rest van de dag is ter vrije besteding. In de namiddag ontmoet je je gids weer en samen stap je voor het hotel aan boord van een kleine boot en vaar je door de kanalen van de stad, je vaart zo als het ware door de achtertuinen van de plaatselijke bevolking. Het einde van de middag is altijd gezellig in Indonesië. Iedereen komt thuis van school of werk en gaat zich opfrissen. Uiteraard gebeurt dit in de rivier. Er wordt ook flink wat gekletst met de buren. Je vaart onder bruggen door, waar kinderen soms vanaf springen. Reken er maar op, dat je flink wat mag zwaaien, naar alle vriendelijke mensen. Deze boottocht door de kanalen van Banjarmasin duurt ca. 1 tot 1,5 uur. Je eindigt weer voor je hotel. Als je met een late vlucht aankomt, is de kanalentour morgen.
 
NB: Vlieg je tussen Pangkalanbun en Banjarmasin (alleen Trigana Air of Kalstar), houd dan rekening met maximaal 10 kilo ruimbagage. Daarboven kun je bijbetalen, echter het vliegtuig mag niet overbeladen raken. Beperk dit dus zo veel mogelijk, zowel voor je eigen veiligheid, maar ook omdat men je te zware tas uit zou kunnen laden en op een volgende vlucht zou kunnen zetten. Voor handbagage staat meestal 7 kilo. Een losse fototas wordt over het algemeen niet moeilijk over gedaan. 

Dag 2: Vroeg op voor de drijvende markt

Vroeg op voor de drijvende markt
In de vroege ochtend (ongeveer half 6, 6 uur) word je opgehaald door je gids en stap je aan boord van een klotok Je vaart in ca. 1,5 tot 2 uur naar Loh Baitan en passeert huizen waarvan de inwoners langzaam ontwaken. Hoe lichter het wordt, hoe meer bedrijvigheid langs de kant van de rivier. Wat verderop zijn de oevers wat minder bevolkt en zie je hier en daar rijstvelden.
 
Vanuit het niets bevind je je tussen de vele drijvende kano’s waar vrouwen hun groente en fruit verkopen of omruilen. Hoeden zo groot als sombrero's beschermen tegen de zon en ook de witte smeersels op de wangen komen voort uit ijdelheid. Sommige dames zijn mooi opgemaakt. De markt drijft langzaam stroomafwaarts. Terwijl je denkt stil te liggen, is de markt opeens aan je voorbij gedreven! Er komen telkens bootjes bij en er verdwijnen ook weer bootjes in de verschillende zijkanalen. Misschien koopt je gids een paar lekkere pisang goreng of exotisch fruit voor je om als ontbijt te eten. Als je een bepaalde exotische fruitsoort nog niet kent, grijp dan nu je kans en proef het!

Nadat je de markt verlaten hebt vaar je terug richting Banjarmasin. Je stapt aan land om een stukje te kuieren door een dorp met de typische houten loopbruggen die verschillende stukken grond met huizen in dit vrij moerassig gebied verbinden. Je ziet hoe het dorpsleven zich ontvouwt. Lunchen doe je vandaag bij mensen thuis, je maakt kennis met de lokale streekkeuken. Uiteraard zal er vis op het menu staan, dat kan niet anders met een volk dat praktisch leeft op het water. (NB: deze maaltijd is niet mogelijk gedurende de islamitische vastenmaand).
 
De middag ben je vrij en kun je er zelf nog op uit gaan of lekker wat luieren bij het zwembad.

Dag 3: Moerassen en zwemmende waterbuffels

Moerassen en zwemmende waterbuffels
In de ochtend verlaat je samen met je gids Banjarmasin. Je bezoekt de grote moskee Sablilal Muhtadin. Zorg dat je een t-shirt en broek of rok tot over de knie aan hebt of sla een sarong om, altijd goed. (NB. niet mogelijk tijdens gebedsuren en tijdens speciale Islamitische feestdagen). 
Ook bezoek je de diamantmijnen van Pumpung. Deze mijnen verplaatsen continu. Je wandelt richting de mijnen en ziet hier hoe het proces plaatsvindt. De mannen staan vaak tot hun liezen in het modderige water en je zou niet graag van plaats ruilen. (NB: op vrijdag en Islamitische dagen wordt er niet gewerkt in de mijnen, dan kun je dit bezoek de dag eerder doen). Even verderop ligt Martapura en hier kun je zien hoe de diamanten worden geslepen. Je kunt hier zelfs een -gecertificeerd- diamantje aanschaffen, als je wilt. 
 
De gids neemt je mee voor een lunch in een lokaal restaurantje (niet inclusief)  een heerlijke gado-gado, één van de bekende Indonesische specialiteiten, is wellicht een optie. Hierna rijd je verder naar Babirik en stap je aan boord van een lokale boot. Je vaart nu naar een uitgestrekt moerasgebied. Afhankelijk van het seizoen en de regenval heeft het meer weg van een groot meer dan van een een moeras. De grootste attractie hier zijn niet de watervogels of de vegetatie, maar de waterbuffels die elke dag zwemmend naar hun groene graasplek gaan. In de late namiddag keren zij weer terug naar hun 'kraal', een houten platvorm op palen in het moeras. De jonge kalveren blijven hier overdag. De kudde wordt in de gaten gehouden door 'cowboys' in kano's.
 
Een bezoek aan deze plek wordt zo gepland dat je er in de namiddag arriveert waardoor je -hopelijk- de zwemmende buffels ziet terugkomen. Ondanks de zo goed mogelijke planning, is het nooit zeker wanneer de buffels besluiten huiswaarts te keren. Soms zijn ze onverwachts vroeg,, de andere keer komen ze pas als het donker wordt. Tijdens een extreem droge periode -dit kan voorkomen in september en oktober- kan het gebeuren dat de buffels niet zwemmen. De gids geeft aan wanneer het tijd is om terug te keren, want de bootsman heeft daglicht nodig om de weg door het moeras te vinden. Tegen de schemer vaar je terug en misschien tref je net als wij een schitterende zonsondergang vanaf het dak van je boot. Je eet lokaal in Negara. 
 
Vanuit het dorp rijd je door naar Loksado waar je pas in de loop van de avond -in het donker dus- arriveert. In het dorpje verblijf je in een eenvoudig guesthouse, dat prachtig in de natuur ligt. Er zijn hier weinig westerse bezoekers, dus men is er niet zo op westerse waarden ingesteld. Met een realistische verwachting van een eenvoudige accommodatie in het binnenland van Kalimantan, zul je een prachtig verblijf hebben.
 

Dag 4: Wandeling in Loksado

Wandeling in Loksado
Tijdens je verblijf in Loksado wordt het eten, ontbijt, lunch en diner, door de gids bereid. Hij heeft het een en ander aan verse ingrediënten meegebracht uit Banjarmasin, omdat ze in dit kleine dorp niet te krijgen zijn. Mocht je iets niet kunnen of mogen eten, zeg dit dan al in Banjarmasin tegen de gids. Vegetarisch en suikervrij eten is een tamelijk onbekend begrip in Indonesië, wat nogal rekbaar wordt geïnterpreteerd. Het kan zomaar gebeuren dat iemand in de veronderstelling is dat kip geen vlees is, en vis valt natuurlijk al helemaal niet in die categorie!
 
Loksado is het belangrijkste toegangspunt voor een bezoek aan het leefgebied (Meratus gebergte) van de Bukit-Dayak. Verspreid over een groot gebied gedomineerd door bergen, tropisch regenwoud en agrarische velden en plantages, staan nog verschillende traditionele familiehuizen (balai) van Dayak. In de traditionele Dayak gemeenschap wordt nog steeds de traditionele en animistische godsdienst aangehangen. Offerandes worden gelegd op eenvoudige altaren in het midden van de balai. Rond dit middenstuk bevinden zich veschillende kleine ruimtes, bedoeld als privé-plekjes voor de inwonende gezinnen. Tijdens je verblijf in Loksado bezoek je zo’n balai.
 
Na het ontbijt ga je vanaf een uur of 9 een wandeling maken. De route (en de zwaarte ervan) is afhankelijk van de lokale (weers)omstandigheden, jullie conditie en interesses en wordt door de trekkinggids bepaald. Je volgt afwisselend brede praden, dorpswegen en smalle paadjes, de ene keer door een stuk bos, de andere keer langs agrarische velden. Zorg in ieder geval dat je goed voorbereid op pad gaat. Reken er niet op dat je onderweg flessen water kunt kopen, en ga minimaal met 3 flessen van 1,5 liter per persoon op pad. Zelfs als je normaal maar weinig water drinkt, is het klimaat met hoge luchtvochtigheid heel anders dan je gewend bent. Je kunt beter teveel dan te weinig water bij je hebben om een zonnesteek te voorkomen. Zorg voor goede wandelschoenen met profiel, pet, zonnebrand, regenponcho en een dagrugzak.
 
Je kunt naar een Dayak balai (gemeenschapshuis) lopen dat nog in gebruik is door de plaatselijke bevolking. In het dorp heb je alle tijd om rond te kijken. De bewoners van het dorp leven van de landbouw en het tappen van rubber. Wij zagen enorme bossen kaneel, klaar om naar de markt te worden gebracht. De gids bereidt onderweg een eenvoudige -Indonesische- lunch of je eet een meegenomen lunchbox op. Je arriveert in de late namiddag -ergens tussen 3 en 5- bij het gueshouse in Loksado. Je kunt net als de dorpelingen even gaan afkoelen in de snelstromende, koude rivier. 's Avonds wordt er weer voor je gekookt.
 

Dag 5: Op een bamboe vlot de rivier af

Op een bamboe vlot de rivier af
Een relaxed dagje. In de ochtend stap je op je gemak op een bamboevlot (lanting) en vaar je gedurende ca. 2 tot 3 uur over de Amanditrivier. Afhankelijk van de waterstand en snelheid van de rivier op dat moment ben je eerder of later op je eindpunt. Dit soort bamboevlotten worden niet alleen voor toeristen gemaakt. Ze zijn al generaties lang hét transportmiddel om vracht stroomafwaarts te vervoeren. Na de tocht wordt het vlot uit elkaar gehaald en worden de losse bamboestammen verkocht. Op het vlot is een klein bankje geconstrueerd, waar je op kunt zitten, je moet er tijdens deze tocht wel rekening mee houden dat je (gedeeltelijk) nat wordt. Hoe nat je wordt, hangt af van de waterstand in de rivier. De chauffeur neemt je bagage mee, dus je spullen blijven droog. Bij het eindpunt heb je de gelegenheid om je nog eventueel te verkleden bij een familie thuis voordat je doorrijdt naar Banjarmasin. Ook wel grappig om eens te zien hoe mensen nou eigenlijk wonen, zo in het binnenland van Kalimantan.

Dag 6: Afscheid van Kalimantan

Afscheid van Kalimantan
Het einde van deze avontuurlijk Kalimantan reis is nu toch wel in zicht. De auto met chauffeur staat weer klaar bij je hotel om je naar het vliegveld van Banjarmasin te brengen. Vanuit Banjarmasin vlieg je door naar je volgende bestemming.

Achtergrond

Leven op de rivier in Banjarmasin

Je ziet hoe mensen leven op en aan de rivier tijdens een kanaaltocht door Banjarmasin. De één zit zijn tanden te wassen, een moeder wast  haar kind, en weer een ander doet de was in de rivier. Je vaart naar een drijvende markt zo'n 1,5 - 2 uur buiten Banjarmasin. Hier geen hordes toeristen -het is bepaald geen Bangkok-, je bent mogelijk de enige westerling. Tientallen vrouwen komen met hun kano's vol met waar naar deze markt gepeddeld. Je camera maakt overuren op de fotogenieke drijvende markt. Vrouwen met enorme hoeden tegen de zon verkopen of ruilen hun groente en fruit.
 

Diamantmijnen, trekking en bamboe raft Loksado

Met een Engelssprekende lokale gids ga je op pad.  Je neemt een kijkje bij de diamantmijnen, waar mannen tot hun liezen in het modderige water staan. Met een boot vaar je over een moerrasmeer om de zwemmende waterbuffels naar huis te zien komen zwemmen. Je bereikt het dorpje Loksado, waar de Dayak wonen. Je maakt een trekking bij Loksado en bezoekt een Dayak gemeenschapshuis. Go Local en zak -net als de locals- de rivier af op een bamboe raft. Je springt weer in de auto en gaat terug naar Banjarmasin.
 
Hotel & Vervoer
In Banjarmasin slaap je in een goed hotel, gelegen aan de rivier. Je kamer heeft airconditioning, en een westerse badkamer met warm water. Er is een restaurant waar ook het ontbijt wordt geserveerd. Er zijn hier nauwelijks toeristen, dus het hotel is meer op de zakelijke reiziger gericht.
 
In Loksado slaap je in een heel eenvoudig guesthouse. Het ligt prachtig in de natuur, maar verwacht eenvoudige faciliteiten, want er komt hier maar een enkele westerse toerist. Het is een goede uitvalsbasis voor een softtrekking in de omgeving van Loksado. De Engelssprekende gids zal zorgen dat er voor je wordt gekookt. Een deel van de inkopen zal hij al in Banjarmasin doen, omdat dit in het dorp niet te krijgen is. Volg je een dieet, bespreek dit tijdig met hem en leg precies uit wat het inhoud. Veel Indonesiërs beschouwen kip niet als vlees bijvoorbeeld en eten zonder suiker is ook tamelijk ondenkbaar.
 
Vervoer:
Vanaf het vliegveld word je opgehaald en naar je hotel gebracht. Voor de transfers (aankomst en vertrek vliegveld, rit naar diamantmijnen en naar Loksado en terug) heb je een auto met chauffeur ter beschikking die je naar je bestemming brengt.
Prijzen
De hieronder vermelde prijzen zijn geldig tot 15 december 2019. De prijzen zijn per persoon, gebaseerd op 2 personen per kamer. Bij een reis met 3 of 5 personen wordt een derde bed (stretcher, daybed, matras) op de kamer bijgezet; de prijs voor een eenpersoonskamer is op aanvraag. Wij behouden ons het recht voor om onze prijzen te wijzigen. In de zomer (juli/augustus/september), rond de feestdagen (van 15 december t/m 15 januari) en het Suikerfeest berekenen we een hoogseizoentoeslag. Prijzen kunnen ook fluctueren door o.a. wijzigingen in de brandstof prijzen of de wisselkoers. De minimale reisduur is 7 dagen. Een reis kan tot uiterlijk 14 dagen voor vertrek worden geboekt.

Kalimantan reizen: Boottochten Banjarmasin en trekking Loksado
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 1.246,- p.p.€ 632,- p.p.€ 492,- p.p.€ 448,- p.p.€ 450,- p.p.€ 414,- p.p.
Inclusief:
 • Alle transport zoals vermeld (boten, auto’s, raft).
 • Engelssprekende gids gedurende verblijf in Zuid-Kalimantan.
 • Alle entree’s, donaties, politiebrief en vergunning (permit).
 • 5 overnachtingen: 3 nachten Banjarmasin; 2 nachten Loksado
 • 5x ontbijt.
 • 1x lokale lunch Banjarmasin
 • 1x diner (eenvoudig lokaal) Negara (ivm timing waterbuffels)
 • 1x picknick lunch trekking Loksado
 • 1x diner Loksado

Exclusief:
 • Vluchten (apart vermeld en pas definitief als er een optie is genomen)
 • Luchthavenbelastingen (te voldoen op de luchthavens in Indonesië)
 • Persoonlijke uitgaven
 • Fooien
 • Overige maaltijden
 • Gebruik van auto op niet vermelde dagen/dagdelen.

Opmerkingen:
Extra binnenlandse vluchten*:
Jakarta - Banjarmasin (enkele reis): €85,- per persoon **
Banjarmasin - Jakarta (enkele reis): €85,- per persoon **
Banjarmasin - Pangkalanbun (enkele reis): € 95,- per persoon **
Jakarta - Pangkalanbun (enkele reis): €125,- per persoon **
 
*NB: Voor alle vluchten geldt: op basis van beschikbaarheid en onder voorbehoud van prijsstijging bij airlines.
** Trigana Air max 15 kilo ruimbagage of Kalstar max 10 kilo ruimbagage. Lion Air/Wings Air 10 kilo ruimbagage. Extra bagage kunnen wij niet van te voren bijboeken. Eventueel ter plekke bij betalen voor overgewicht. Let op: bagage capaciteit is beperkt, dus blijf zo dicht mogelijk bij de aangegeven 10 kilo.

Indonesië reizen - Kalimantan (Borneo) - Drijvende markt in de buurt van BanjarmasinIndonesië reizen - Kalimantan (Borneo) - Drijvende markt in de buurt van BanjarmasinIndonesië reizen - Kalimantan (Borneo) - Drijvende markt in de buurt van BanjarmasinIndonesië reizen - Kalimantan (Borneo) - Drijvende markt in de buurt van BanjarmasinIndonesië reizen - Kalimantan (Borneo) - BanjarmasinIndonesië reizen - Kalimantan (Borneo) - BanjarmasinIndonesië reizen - Kalimantan (Borneo) - Met de boot door de kanalen van BanjarmasinIndonesië reizen - Kalimantan (Borneo) - Met de boot door de kanalen van BanjarmasinIndonesië reizen - Kalimantan (Borneo) - Met de boot door de kanalen van BanjarmasinIndonesië reizen - Kalimantan (Borneo) - BanjarmasinIndonesië reizen - Kalimantan (Borneo) - Wandeling in LoksadoIndonesië reizen - Kalimantan (Borneo) - Wandeling in LoksadoIndonesië reizen - Kalimantan (Borneo) - Wandeling in LoksadoIndonesië reizen - Kalimantan (Borneo) - Wandeling in LoksadoIndonesië reizen - Kalimantan (Borneo) - Wandeling in LoksadoIndonesië reizen - Kalimantan (Borneo) - Op een bamboe vlot de Amanditrivier afIndonesië reizen - Kalimantan (Borneo) - Diamantmijnen van PumpungIndonesië reizen - Kalimantan (Borneo) - Huizen van de cowboys in kano's in de buurt van BabririkIndonesië reizen - Kalimantan (Borneo) - Huizen van de cowboys in kano's in de buurt van BabririkIndonesië reizen - Kalimantan (Borneo) - Zwemmende waterbuffelsIndonesië reizen - Kalimantan (Borneo) - Zwemmende waterbuffelsIndonesië reizen - Kalimantan (Borneo) - Zonsondergang bi het moeras in de buurt van Babirik

Kalimantan: eiland van de jungle3 Op Reis naar Kalimantan met Footprint Travel


Reacties van reizigers (12)

"Fijnproevers reis door prachtig en indrukwekkend Sulawesi en Kalimantan"

Indonesie reis - Sulawesi - Kalimantan - Tanjung Puting - Tana Toraja - Pulau Buton

Patricia Ketting - 06-10-2017
Onze reis door Kalimantan en Sulawesi Wij hebben een uitstekend georganiseerde reis gehad door een minder bezocht, maar prachtig en indrukwekkend deel van Indonesië. Een reis voor fijnproevers! Onze hoogtepunten zijn: de dagen op de boot in de jungle van...
Verder lezen
Kalimantan reizen: Boottochten Banjarmasin en trekking Loksado
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Indrukwekkende Kalimantan reis"

Kalimantan reis - Boottocht Tanjung Puting - Orang-oetans - Boottochten Banjarmasin - Wandelen Loksado - Derewan - Wahea - Sanur

Marja Bodemeijer-Kouwer - 08-05-2017
Deze reis was geweldig, veel gezien en heel goed verzorgd. Iedere accommodatie had wel iets. De boot was wel een geweldige ervaring. Slapen op het dek en de natuur om je heen horen wanneer het ochtend werd. De excursies waren allemaal heel leuk en ...
Verder lezen
Kalimantan reizen: Boottochten Banjarmasin en trekking Loksado
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Super om wilde orang oetans te spotten in Kalimantan!"

Tanjung Puting - Banjarmasin - Loksado - Pulisan - Tomohon - Tangkoko - Bunaken - Orang oetans - Tarsiers

Jacqueline Van Bommel - 06-07-2016
Borneo was super! Leuk om wilde orang oetans te spotten: we zijn een ervaring rijker! Alle excursies waren super leuk. De boottochtjes over de rivieren waren zeer indrukwekkend. Ik vond de trip in de klotok echt geweldig, ...
Verder lezen
Kalimantan reizen: Boottochten Banjarmasin en trekking Loksado
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"AMAZING Indonesia.... Wat hebben wij genoten!!"

Banjarmasin - Loksado - Pangkalanbun - Tanjung Puting - orang oetans - Manado - Pulisan - Bangka - tarsieraapjes -Tangkoko - Tomohon - Mahawu vulkaan - Bunaken

Heloise Rosier - 17-08-2015
De meeste accommodaties waren basic maar meer dan prima, vaak waren ze gelegen op een bijzondere locatie. Ook de kleinschaligheid van alle accommodaties vonden wij super! Het was fijn dat we de eerste dagen steeds terugkwamen in hetzelfde hotel, dat gaf rust momenten in de reis...
Verder lezen
Kalimantan reizen: Boottochten Banjarmasin en trekking Loksado
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"we voelden ons een beetje als rocksterren"

Kalimantan-Tanjung Puting-orang oetangs-Banjarmasin-floating market-Loksado

Jonathan Eijkelboom - 08-04-2014
We hebben twee fantastische weken gehad waar alle verwachtingen werden overtroffen!  We geven de reis een 9 en gaan Footprint Travel absoluut aanraden   De overnachting op de klot...
Verder lezen
Kalimantan reizen: Boottochten Banjarmasin en trekking Loksado
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Fijn dat we nergens over na hoefden te denken"

Kalimantan-orang oetans-Tanjung Puting-Sulawesi-Bunaken-Tangkoko

Wilbert Hoedemaekers - 21-11-2013
Elke dag was een avontuur,spannend, maar goed georganiseerd. We geven de reis een 10! We zullen Footprint zeer zeker aanraden, dat hebben we al volop gedaan. Het was bijzonder om bij de Dayaks...
Verder lezen
Kalimantan reizen: Boottochten Banjarmasin en trekking Loksado
Beoordeling van deze reis: 10,0
10,0/10 - 1 recensie
"We hebben de reis van ons leven gehad!"

Indonesie reizen - Java - Jakarta - Bandung - Malabar - Borobodur - Yogyakarta - Solo - Surabaya - Malang - Bromo - Banjarmasin - Loksado - Orang-oetans Tanjung Puting - Kalimantan

Lies Wenselaar en Ben Hoogstad - 01-10-2013
We zijn van de week weer in Nederland teruggekomen en willen graag laten weten hoe we vol lof zijn voor al het werk dat voor ons is verricht. We hebben de reis van ons leven gehad.  Alles was tot in de puntjes georganiseerd, alle chauffeurs en gids...
Verder lezen
Kalimantan reizen: Boottochten Banjarmasin en trekking Loksado
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Een prachtige ervaring in Kalimantan"

Indonesie reizen - Kalimantan - Orang-oetans - Tanjung Puting - Drijvende markt - Banjarmasin - Trekking - Loksado

Chris, Joke, Martijn, Nynke, Brenda, Gideon. - 21-07-2013
Wij hebben onlangs de beide bouwstenen van de Kalimantan reis gedaan. En wat een fantastische ervaring is dat geweest. Weinig (en vaak geen) toerisme, veel vriendelijke en enthousiaste bewoners, een unieke natuur.   De bouwsteen rond ...
Verder lezen
Kalimantan reizen: Boottochten Banjarmasin en trekking Loksado
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"De snelle, vriendelijke en enthousiaste service was fantastisch."

Indonesie reizen - Orang-oetans - Kalimantan - Tanjung Puting - boottocht - Banjarmasin - drijvende markt

Jolette en Rene - 16-07-2013
Wat leek deze reis ons fantastisch, helemaal na een aantal enthousiaste telefoontjes met Paulien van der Geest. Zij sprong direct in op onze wensen en combineerde twee Kalimantan bouwstenen tot één, een reis speciaal op maat. Een paar dagen na onze boeking werd duidelijk dat er wa...
"Reis naar Sumatra en Kalimantan overtrof onze verwachting"

Indonesie reizen - Sumatra - Orang-oetans - Kalimantan - Tobameer -Bukittingi - Loksado

Frans en Peggy Dekker - 07-04-2013
Onze reis was geweldig. De hele reis was goed georganiseerd en liep van een leien dakje. Overal stond iedereen klaar: gidsen, chauffeurs en als er een klein probleem was dan werd dat zonder ophef opgelost. We hebben veel gezien en meegemaakt. De reis heeft onze verwacht...
Verder lezen
Kalimantan reizen: Boottochten Banjarmasin en trekking Loksado
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Van de gebaande paden in Kalimantan en Sulawesi"

Indonesië rondreis - Orang-oetans Kalimantan - Tarsiers Noord Sulawesi - Drijvende markt Banjarmasin

Siep en Jannie Sinnema - 24-09-2012
De reis is uitstekend verlopen, we zijn zeer tevreden over de organisatie. Chauffeurs waren op tijd en de gidsen deden erg hun best. Het is echt een reis van de gebaande paden af, waarbij je weinig andere toeristen ziet. Je moet dus ook wel wat gewend zijn qua reizen en flexibel zijn ing...
Verder lezen
Kalimantan reizen: Boottochten Banjarmasin en trekking Loksado
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Het alfa mannetje joeg de andere orang-oetans weg"

Indonesië rondreis - Kalimantan - Orang-oetans Borneo - Drijvende markt Banjarmasin - Boottochten rivieren

Petra van Paassen - 21-11-2010
We hebben genoten van de drijvende markt bij Banjarmasin en de weg per boot er naar toe. Door het vroege vertrek in de ochtend zagen we hoe iedereen wakker werd en zich zat te wassen aan de rivier. Tijdens de Afternoon Canal Tour sprongen er allemaal uitgelaten kinderen in het water, dit is hun...
Verder lezen
Kalimantan reizen: Boottochten Banjarmasin en trekking Loksado
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie