Kalimantan reizen: Mini Kalimantan - Banjarmasin en Orang-oetans

Indonesie reizen - Tanjung Puting - Rimba Lodge - orang-oetans - Borneo - Camp Leaky - Banjarmasin - Pangkalanbun

Heb je weinig tijd, dan brengt deze reis je naar de orang-oetans van Kalimantan in combinatie met Banjarmasin. Zie hoe mensen leven aan de rivier en bezoek de kleurrijke drijvende markt bij Banjarmasin. Spot de zeldzame orang-oetans en proboscis apen tijdens de driedaagse boottocht door Nationaal Park Tanjung Puting.

Hoogtepunten van deze bouwsteen:

  • 3 dagen boottocht Tanjung Puting
  • Orang-oetans spotten Camp Leaky
  • Zeldzame Proboscis aap
  • Veel maaltijden inclusief
  • Kanaal tocht Banjarmasin
  • Drijvende markt
Reisschema
Dag 1: Annkomst Pangkalanbun - Tanjung Puting, start boottocht
Dag 2: Tanjung Puting, boottocht
Dag 3: Tanjung Puting, boottocht
Dag 4: Tanjung Puting - Pangkalanbun - Banjarmasin, kanalentocht
Dag 5: Banjarmasin, boottocht drijvende markt, lokale lunch, moskeebezoek
Dag 6: Vertrek Banjarmasin, airport transfer
Dag tot dag

Dag 1: Met een traditionele klotok de jungle in

Met een traditionele klotok de jungle in
Bij aankomst op het vliegveld van Pangkalanbun, staat een auto met chauffeur voor je klaar. NB: Vlieg je tussen Pangkalanbun en Banjarmasin (alleen Trigana Air of Kalstar), houd dan rekening met maximaal 10 kilo ruimbagage. Daarboven kun je bijbetalen, echter het vliegtuig mag niet overbeladen raken. Beperk dit dus zo veel mogelijk, zowel voor je eigen veiligheid, maar ook omdat men je te zware tas uit zou kunnen laden en op een volgende vlucht zou kunnen zetten. Voor handbagage staat meestal 7 kilo. Een losse fototas wordt over het algemeen geaccepteerd. (Kom je van een andere bestemming houd dan rekening met 10 kilo voor Wings).
 
Vanuit hier rij je in ca. 30 minuten naar het havenplaatsje Kumai, waar je aan boord stapt van een tradtionele klotok. Deze klotok -zo genoemd naar het geluid dat de motor van de boot maakt- zal de komende dagen zowel als hotel als restaurant fungeren. Je vaart over smalle zwart water rivieren met weelderig begroeide oevers. Het nationale park Tanjung Puting bestaat uit een complex mozaïek aan laagland habitat, zoals nipah palmbomen, mangrove bossen, tropisch bossen en meren. Dit unieke mozaïek biedt een thuis voor een relatief grote populatie primaten, waaronder de endemische neusaap (Proboscis aap) en de orang-oetan. De Proboscis aap komt alleen voor op Borneo, en de orang-oetan komt alleen voor op Borneo en Sumatra. Het is de intensieve opvang van orang-oetans dat Tanjung Puting een internationale bekendheid geeft. In beslag genomen en overgedragen orang-oetans worden voorbereid op een nieuw leven in het wild.
 
De eerste stop in Tanjung Puting is het opvangcentrum Tanjung Harapan. Je betaalt bij de rangerpost ook je persoonlijke entreegeld voor het Nationaal Park en een fee voor je camera. De gids zal de permit voor de boot betalen. Bij de rangerpost kun je uitgebreid het voeden van de orang-oetans zien alsook een wandeling in de directe omgeving maken (alleen bij redelijke vroege aankomst mogelijk, anders eventueel de volgende dag). 
 
De eerste nacht slaap je comfortabel in guesthouse Rimba Lodge, de kamer heeft zelfs een airco en een warm water- douche. Je kunt over de steigers naar een uitkijktorentje lopen van waaruit je vogels kunt spotten.
De maaltijden zijn op de boot die aan de steiger van Rimba lodge ligt. Er is aan tafeltje om aan te eten en er wordt komende dagen heerlijk en gevarieerd voor je gekookt, 

Dag 2: Op zoek naar neusapen en orang oetans

Op zoek naar neusapen en orang oetans
Gedurende de komende twee hele dagen verken je het Tanjung Puting park per boot en te voet. Je bezoekt de overige twee feedingplaatsen: Pondok Tanggui en Camp Leakey. Bij elk van de drie voederlocaties vindt het bijvoeren op een ander tijdstip plaats. In het achterland bevindt zich nog een mooi primair bos waar je een wandeling kunt maken opzoek naar wilde orang-oetans. Maar ook als je geen grote dieren ziet, weet de gids allerlei insecten en plantjes aan te wijzen die ook interessant zijn.
 
In de namiddag ga je op zoek gaat naar wild in de vegetatie aan de oevers. Vanaf de boot is het goed spotten naar apen en vogels in de bomen. De kapitein is tevens gids. Gezeten op het dek, is het wel héél relaxed 'op safari gaan'! Jong en oud kan dit doen, het enige wat je nodig hebt is een avontuurlijke instelling. Deze avond legt de boot aan in een smalle zij arm van de rivier. Een mooi plekje en je voelt je al helemaal één met de jungle. ‘ s Avonds is het mogelijk om op zoek te gaan naar de vuurvliegjes die als kerstverlichting in palmbomen zitten. Weersomstandigheden, zoals regen of volle maan, kunnen ervoor zorgen dat je ze soms niet ziet. Het blijft dus een verrassing of je ze wel of niet ziet.
 
Een overnachting aan boord van de traditionele klotok is een primitieve maar hele unieke ervaring. Je slaapt op matrasjes onder een klamboe op het dek. Je slaapt heerlijk omringd door jungle geluiden en geuren. Het dek is als een tentje afgeschermd met zeilen, zodat je enerzijds privé zit, anderzijds genoeg frisse lucht binnen krijgt. Deze natuurlijke ventilatie is prettig in het vochtige, warme klimaat van de jungle. Er is een hele eenvoudige (westerse) wc en een douche om je te wassen. Het water waar je je mee wast is rivierwater. (Tip: Het is handig een pak wetties mee te nemen.) Al is het eenvoudig, er wordt van alles aan gedaan om je heel comfortabel te kunnen voelen.

Dag 3: Wakker worden gemaakt door Proboscis en andere apen!

Wakker worden gemaakt door Proboscis en andere apen!
Grote kans dat je een troep apen in de bomen aan de kant als wekker fungeert! En toen we rond keken, zagen we onze kok, die zat te vissen naar de maaltijd van die dag. Hoe één met de natuur en een 'back to basic' leefstijl wil je het hebben? Terwijl de kok na een paar vissen ons ontbijtje ging maken, gooiden wij ook een hengeltje uit. Helaas sloegen wij alleen onszelf aan de haak... Even oefenen nog!
 
Zo langzamerhand begint het ware vakantie gevoel wel echt door te dringen. Je hebt een beetje door hoe het leven op een klotok reilt en zeilt en je hebt als het even meezit al wat orang-oetans gezien. Dat geeft ook de kans om eens met een boekje op het matrasje op het dek te gaan liggen en gewoon eens wat te relaxen en kletsen. Maar ook vandaag bezoek je nog een rangerpost om orang-oetans te zien. Misschien zie je wel jonkies of een mannetje. Meestal laten mannetjes zich niet zien bij de voedselplatforms, zij redden zich doorgaans wel. Toch hadden wij bij het derde platform geluk en kwam er een jong mannetje langs. Ook leven verschillende families in verschillende gebieden, en zo zie je telkens anders gedrag. Sommige orang-oetans komen angstvallig om zich heen kijkend aan gezwaaid, proppen hun mond vol met trossen bananen en slingeren snel weer weg! Anderen hebben een kleine baby's aan hun vacht hangen en misschien een puberjong in het kielzog en gaan uitgebreid met de hele familie zitten eten. Hun gezichten zijn zo grappig en zachtaardig, dat het moeilijk is deze sterke dieren niet als knuffelbeer te beschouwen.
 

Dag 4: Leven op de rivier in Banjarmasin

Leven op de rivier in Banjarmasin
In de vroege ochtend vaar je terug naar het plaatsje Kumai. Terwijl je vaart eet je je ontbijtje en pak je je tas in. In Kumai staat een auto klaar om je in een klein half uur naar het vliegveld van Pangakalanbun te brengen. Je bent hier ruim op tijd voor je vlucht terug naar Banjarmasin (niet inclusief, apart in offerte).
 
NB: Vlieg je tussen Pangkalanbun en Banjarmasin (alleen Trigana Air of Kalstar), houdt dan rekening met maximaal 10 kilo ruimbagage. Daarboven kun je bijbetalen, echter het vliegtuig mag niet overbeladen raken. Beperk dit dus zo veel mogelijk, zowel voor je eigen veiligheid, maar ook omdat men je te zware tas uit zou kunnen laden en op een volgende vlucht zou kunnen zetten. Voor handbagage staat meestal 7 kilo. Een losse fototas wordt over het algemeen niet moeilijk over gedaan. 
 
Bij aankomst in Banjarmasin word je opgehaald door een auto met gids en in ca. 30 minuten wordt je naar het inmiddels bekende hotel in het centrum van de stad gereden. De rest van de dag is ter vrije besteding. In de namiddag ontmoet je je gids weer en samen stap je voor het hotel aan boord van een kleine boot en vaar je door de kanalen van de stad, je vaart zo als het ware door de achtertuinen van de plaatselijke bevolking. Het einde van de middag is altijd gezellig in Indonesië. Iedereen komt thuis van school of werk en gaat zich opfrissen. Uiteraard gebeurt dit in de rivier. Er wordt ook flink wat gekletst met de buren. Je vaart onder bruggen door, waar kinderen soms vanaf springen. Reken er maar op, dat je flink wat mag zwaaien, naar alle vriendelijke mensen. Deze boottocht door de kanalen van Banjarmasin duurt ca. 1 tot 1,5 uur. Je eindigt weer voor je hotel.

Dag 5: Varen over de drijvende markt

Varen over de drijvende markt
In de vroege ochtend (ongeveer half 6, 6 uur) word je opgehaald door je gids en stap je aan boord van een kleine boot. De klotok zoals de boot heet, is wat groter en heeft een dak. Je vaart in ca. 1,5 tot 2 uur naar Loh Baitan en passeert huizen waarvan de inwoners langzaam ontwaken. Hoe lichter het wordt, hoe meer bedrijvigheid langs de kant van de rivier. Wat verderop zijn de oevers wat minder bevolkt en zie je hier en daar rijstvelden.
 
Vanuit het niets bevind je je tussen de vele drijvende kano’s waar vrouwen hun groente en fruit verkopen of omruilen. Hoeden zo groot als sombrero's beschermen tegen de zon en ook de witte smeersels op de wangen komen voort uit ijdelheid. Sommige dames zijn mooi opgemaakt. De markt drijft langzaam stroomafwaarts. Terwijl je denkt stil te liggen, is de markt opeens aan je voorbij gedreven! Er komen telkens bootjes bij en er verdwijnen ook weer bootjes in de verschillende zijkanalen. Misschien koopt je gids een paar lekkere pisang goreng of exotisch fruit voor je om als ontbijt te eten. Als je een bepaalde exotische fruitsoort nog niet kent, grijp dan nu je kans en proef het!

Nadat je de markt verlaten hebt vaar je terug richting Banjarmasin. Je stapt aan land om een stukje te kuieren door een dorp met de typische houten loopbruggen die verschillende stukken grond met huizen in dit vrij moerassig gebied verbinden. Je ziet hoe het dorpsleven zich ontvouwt. Lunchen doe je vandaag bij mensen thuis, je maakt kennis met de lokale streekkeuken. Uiteraard zal er vis op het menu staan, dat kan niet anders met een volk dat praktisch leeft op het water. (NB: deze maaltijd is niet mogelijk gedurende de islamitische vastenmaand).
 
Na de lunch kun je een bezoek brengen aan de grote moskee Sablilal Muhtadin. Zorg dat je een t-shirt met mouwtjes en broek of rok tot over de knie aan hebt of sla een sarong om, altijd goed. Tijdens de gebedsuren of op islamitische feestdagen kun je de moskee alleen aan de buitenkant bezoeken.
 
In de loop van de middag kom je weer terug in je hotel in Banjarmasin.
 

Dag 6: Vertrek uit Banjarmasin

Vertrek uit Banjarmasin
Het einde van deze avontuurlijk Borneo Indonesië reis is nu toch wel in zicht. De auto met chauffeur staat weer klaar bij je hotel om je naar het vliegveld van Banjarmasin te brengen. 

Achtergrond
Orang-oetans en Proboscis apen spotten in Tanjung Puting Park
Tijdens een driedaagse boottocht op een lokale houten klotok kun je héél relaxed orang-oetans spotten in Tanjung Puting Park. De klotok tuft tussen de groene bomen door en vanaf het dek kijk je of je orang-oetans, krokodillen en bijzondere vogels kunt spotten. En vergeet de bizar uitziende Proboscis apen niet (Nasalis larvatus). Met hun lange neuzen en dikke buiken werd deze lelijke aap na de komst van de eerste Nederlanders door de lokale bevolking al snel de 'Hollandse aap' of zelfs 'De Hollander' genoemd, omdat de gelijkenissen wel héél groot waren... En bedankt! Een typisch gevalletje van de -vaak directe- Indonesische humor! Je bezoekt drie voederposten voor orang-oetans, waaronder Camp Leaky. De kans is daardoor erg groot dat je de zeldzame orang-oetans van dichtbij kunt zien en goed kunt fotograferen.
 

Leven op de rivier in Banjarmasin

Je ziet hoe mensen leven op en aan de rivier tijdens een kanaaltocht door Banjarmasin. Eind van de middag is altijd een goed moment omdat dan iedereen thuiskomt. De één zit zijn tanden te wassen, een moeder wast  haar kind, en weer een ander doet de was in de rivier. Je vaart 's ochtends naar een markt zo'n 1,5 - 2 uur buiten Banjarmasin. Hier geen hordes toeristen -het is bepaald geen Bangkok-, je bent mogelijk de enige westerling. Je camera maakt overuren op de fotogenieke drijvende markt. Vrouwen met enorme hoeden tegen de zon verkopen of ruilen hun groente en fruit. Daarna wandel je door een dijkdorpje en ga je eten bij een familie thuis. 
Hotel & Vervoer
Accomodatie:
In Tanjung Puting verblijf je op een houten boot. Uiteraard is het verblijf uiterst simpel, maar je wordt heel goed verzorgd door de boot bemanning. Er is een Engelssprekende gids en een kok. Er wordt voor je gekookt en er is een tafel waar je aan kan eten. Een toilethokje is aanwezig, met een toilet en een douche (rivierwater). 's Nachts maakt de bemanning een lekker bedje voor je op onder een klamboe en het dekzeil. Een knus bedje, door de klamboe heb je geen last van insecten, en door het dekzeil heb je privacy. De bemanning slaapt benedendeks.
 
Na 2 nachten op de boot, slaap je de laatste nacht in het park in de Rimba Lodge. De kamer heeft airconditioning en warm water douche. Je maaltijden gebruik je nog steeds aan boord, de boot ligt aan de steiger.
 
In Banjarmasin slaap je in een goed hotel, gelegen aan de rivier. Je kamer heeft airconditioning, en een westerse badkamer met warm water. Er is een restaurant waar ook het ontbijt wordt geserveerd. Er zijn hier nauwelijks toeristen, dus het hotel is meer op de zakelijke reiziger gericht.
 
Vervoer:
Van en naar het vliegveld van Pangkalanbun staat een auto klaar voor een direct transfer. Drie dagen verblijf je op een boot, die dienst doet als hotel en restaurant. Op de boot zijn een Engelssprekende gids en kok aanwezig.
Van en naar het vliegveld in Banjarmasin zijn direct transfers met privé auto. Tijdens de marktdag reis ga je s ochtends met een prive boot en s middags heb je een auto met privé-chauffeur ter beschikking.
 
 
Prijzen
De hieronder vermelde prijzen zijn geldig tot 15 december 2019. De prijzen zijn per persoon, gebaseerd op 2 personen per kamer. Bij een reis met 3 of 5 personen wordt een derde bed (stretcher, daybed, matras) op de kamer bijgezet; de prijs voor een eenpersoonskamer is op aanvraag. Wij behouden ons het recht voor om onze prijzen te wijzigen. In de zomer (juli/augustus/september), rond de feestdagen (van 15 december t/m 15 januari) en het Suikerfeest berekenen we een hoogseizoentoeslag. Prijzen kunnen ook fluctueren door o.a. wijzigingen in de brandstof prijzen of de wisselkoers. De minimale reisduur is 7 dagen. Een reis kan tot uiterlijk 14 dagen voor vertrek worden geboekt.

Kalimantan reizen: Mini Kalimantan - Banjarmasin en Orang-oetans
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Landarrangement€ 1.495,- p.p.€ 757,- p.p.€ 559,- p.p.€ 527,- p.p.€ 520,- p.p.€ 478,- p.p.
Inclusief:
 • Alle transport zoals vermeld (boten, auto’s).
 • Engelssprekende gids gedurende verblijf in Zuid-Kalimantan.
 • Gids en kok gedurende verblijf aan boord traditionele klotok in Tanjung Puting 
 • Zonodig parkranger voor wandelingen Tanjung Puting.
 • Donaties, politie brief en vergunning/permit boot.
 • 5 overnachtingen: 2 nachten Banjarmasin; 2 nachten aan boord boot Tanjung Puting;1 nacht Rimba Lodge.
 • 5x ontbijt.
 • 1x lokale lunch Banjarmasin.
 • 2 x  lunch aan boord Tanjung Puting (indien eerste dag op tijd bij boot, 3x lunch).
 • 3x diner aan boord Tanjung Puting. Maaltijden in Tanjung Puting worden geserveerd aan boord, ook tijdens het verblijf in Rimba Lodge.
 • Drinkwater en beperkte hoeveelheid softdrink tijdens verblijf boot Tanjung Puting.

Exclusief:
 • Vluchten (apart vermeld en pas definitief als er een optie is genomen) en luchthavenbelastingen (altijd te voldoen op de luchthavens in Indonesië).
 • Indicatie Entree Tanjung Puting Nationaal Park (ca Rp 150.000 pp per dag maandag - zaterdag en Rp 225.000 zondag en feestdagen) en camera / film camera fee op moment van schrijven inclusief
 • Boot Tanjung Puting Idul Fitri toeslag €200 per boot; Idul Adha toeslag €50 per boot; Oud&Nieuw €50 per boot
 • Persoonlijke uitgaven, overige entrees, donaties, fooien, overige maaltijden.
 • Excl Idul Fitri toeslag (5-7 juli) a €200 per boot

Opmerkingen:
Extra: Prijs pakket binnenlandse vluchten € 375,- per persoon.*
Binnenlandse vlucht Jakarta - Pangkalanbun (Trigana Air, max 10 kilo ruimbagage):  € 125**
Binnenlandse vlucht Pangkalanbun - Banjarmasin (via Java) € 250
 
Extra: 
Prijs Jakarta - Banjarmasin* €85,- per persoon **
Prijs Banjarmasin - Manado €195,- per persoon (met tussenstop)**
Prijs Banjarmasin - Makassar €195,- per persoon (met tussenstop)**
 
*NB: Voor alle vluchten geldt: op basis van beschikbaarheid.
** Extra bagage kunnen wij niet van te voren bijboeken. Eventueel ter plekke bij betalen voor overgewicht. Let op: bagage capaciteit is beperkt, dus blijf zo dicht mogelijk bij de aangegeven 10 kilo.

Indonesië reizen - Kalimantan (Borneo) - Orang-oetans in Tanjung PutingIndonesië reizen - Kalimantan (Borneo) - Orang-oetans in Tanjung PutingIndonesië reizen - Kalimantan (Borneo) - Orang-oetans in Tanjung PutingIndonesië reizen - Kalimantan (Borneo) - Orang-oetans in Tanjung PutingIndonesië reizen - Kalimantan (Borneo) - Thomaslangoer in Tanjung PutingIndonesië reizen - Kalimantan (Borneo) - Neusaap in Tanjung PutingIndonesië reizen - Kalimantan (Borneo) - Neusapen in Tanjung PutingIndonesië reizen - Kalimantan (Borneo) - Rimba LodgeIndonesië reizen - Kalimantan (Borneo) - Rimba LodgeIndonesië reizen - Kalimantan (Borneo) - Neushoornvogels in Tanjung PutingIndonesië reizen - Kalimantan (Borneo) - Varen met een klotok door Tanjung PutingIndonesië reizen - Kalimantan (Borneo) - Kamperen op een klotok in Tanjung PutingIndonesië reizen - Kalimantan (Borneo) - Vissen op de Klotok in Tanjung PutingIndonesië reizen - Kalimantan (Borneo) - Dineren in de jungle bij Tanjung PutingIndonesië reizen - Kalimantan (Borneo) - Met een klotok de jungle in van Tanjung PutingIndonesië reizen - Kalimantan (Borneo) - Flora in Tanjung PutingIndonesië reizen - Kalimantan (Borneo) - Met een klotok de jungle in van Tanjung PutingIndonesië reizen - Kalimantan (Borneo) - Flora in Tanjung PutingIndonesië reizen - Kalimantan (Borneo) - Drijvende markt van BanjarmasinIndonesië reizen - Kalimantan (Borneo) - Drijvende markt van BanjarmasinIndonesië reizen - Kalimantan (Borneo) - Drijvende markt van BanjarmasinIndonesië reizen - Kalimantan (Borneo) - Drijvende markt van BanjarmasinIndonesië reizen - Kalimantan (Borneo) - Met de boot door de kanalen van BanjarmasinIndonesië reizen - Kalimantan (Borneo) - Met de boot door de kanalen van BanjarmasinIndonesië reizen - Kalimantan (Borneo) - Met de boot door de kanalen van BanjarmasinIndonesië reizen - Kalimantan (Borneo) - Met de boot door de kanalen van BanjarmasinIndonesië reizen - Kalimantan (Borneo) - Orang-oetans in Tanjung PutingIndonesië reizen - Kalimantan (Borneo) - Orang-oetans in Tanjung Puting

Kalimantan: eiland van de jungle3 Op Reis naar Kalimantan met Footprint Travel


Reacties van reizigers (9)

"Avontuurlijke reis door Kalimantan en Sulawesi"

Kalimantan - Orang-oetans Tanjung Puting - Banjarmasin - Sulawesi - Makassar - Tempemeer - Tana Toraja

Anneke Bleecke - 21-11-2017
Orang-oetans klotok-tocht op Kalimantan Het Kalimantan gedeelte van onze reis begon in Pankalan Bun. Daar werden we netjes opgehaald door onze gids voor de komende dagen. Ingescheept op onze klotok. Daarna hebben we super dagen gehad. Varen door het tropisch regenwoud, simpel omdat ...
Verder lezen
Kalimantan reizen: Mini Kalimantan - Banjarmasin en Orang-oetans
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Fijnproevers reis door prachtig en indrukwekkend Sulawesi en Kalimantan"

Indonesie reis - Sulawesi - Kalimantan - Tanjung Puting - Tana Toraja - Pulau Buton

Patricia Ketting - 06-10-2017
Onze reis door Kalimantan en Sulawesi Wij hebben een uitstekend georganiseerde reis gehad door een minder bezocht, maar prachtig en indrukwekkend deel van Indonesië. Een reis voor fijnproevers! Onze hoogtepunten zijn: de dagen op de boot in de jungle van...
Verder lezen
Kalimantan reizen: Mini Kalimantan - Banjarmasin en Orang-oetans
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"De vakantie was overweldigend!"

Tanjung Puting - orang oetans - orang belanda - Banjarmasin- Rantepao - Tana Toraja - Tangkoko - Minahasa - Bunaken

Yvonne Bookelmann - 28-07-2017
We wisten dat het land groot en divers is en dat hebben we mooi kunnen ervaren. Wat vooral bij blijft is de hartelijke en gemeende gastvrijheid van de mensen die we hebben ontmoet. De natuur is ronduit spectaculair. En als laatste: het eten. Zowel op de klotok in Tanjung Puting...
Verder lezen
Kalimantan reizen: Mini Kalimantan - Banjarmasin en Orang-oetans
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"De gidsen en chauffeurs waren vriendelijke, behulpzame mensen, die er alles voor over hebben om je blij te maken!"

Kalimantan - Jungle Borneo - Tanjung Puting - Maumere - Moni - Riung - Komodo - Tangkoko - Tomohon - Bunaken

Bert Brinkman - 05-08-2016
We zijn tijdens onze rondreis door Indonesië gewoon opgegaan in een totaal andere wereld. We sliepen in prima accommodaties, geen overdreven luxe. In Bajawa en in Bunaken Village hebben we genoten; op Bunaken werkt zeer gemotiveerde personeel!&...
Verder lezen
Kalimantan reizen: Mini Kalimantan - Banjarmasin en Orang-oetans
Beoordeling van deze reis: 7,0
7,0/10 - 1 recensie
"Super om wilde orang oetans te spotten in Kalimantan!"

Tanjung Puting - Banjarmasin - Loksado - Pulisan - Tomohon - Tangkoko - Bunaken - Orang oetans - Tarsiers

Jacqueline Van Bommel - 06-07-2016
Borneo was super! Leuk om wilde orang oetans te spotten: we zijn een ervaring rijker! Alle excursies waren super leuk. De boottochtjes over de rivieren waren zeer indrukwekkend. Ik vond de trip in de klotok echt geweldig, ...
Verder lezen
Kalimantan reizen: Mini Kalimantan - Banjarmasin en Orang-oetans
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Een indrukwekkende, boeiende en veelzijdige vakantie!"

Medan - Bukit Lawang - orang oetans - Tangkahan - olifanten - Brastagi - Tobameer - Banjarmasin - Pangkalanbun - Tanjung Puting - Ubud - Gili Trawangan - Sanur

Frans Smeding - 28-08-2015
De reis was goed georganiseerd. Alles liep vlot en was duidelijk. Het uitgebreide informatie pakket wat we bij aankomst ontvingen was heel gedetailleerd en leuk om te lezen. We hadden het wel fijn gevonden als we de uitgebreide reisbeschrijving al vooraf gemaild hadden gehad zo...
Verder lezen
Kalimantan reizen: Mini Kalimantan - Banjarmasin en Orang-oetans
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"AMAZING Indonesia.... Wat hebben wij genoten!!"

Banjarmasin - Loksado - Pangkalanbun - Tanjung Puting - orang oetans - Manado - Pulisan - Bangka - tarsieraapjes -Tangkoko - Tomohon - Mahawu vulkaan - Bunaken

Heloise Rosier - 17-08-2015
De meeste accommodaties waren basic maar meer dan prima, vaak waren ze gelegen op een bijzondere locatie. Ook de kleinschaligheid van alle accommodaties vonden wij super! Het was fijn dat we de eerste dagen steeds terugkwamen in hetzelfde hotel, dat gaf rust momenten in de reis...
Verder lezen
Kalimantan reizen: Mini Kalimantan - Banjarmasin en Orang-oetans
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"we voelden ons een beetje als rocksterren"

Kalimantan-Tanjung Puting-orang oetangs-Banjarmasin-floating market-Loksado

Jonathan Eijkelboom - 08-04-2014
We hebben twee fantastische weken gehad waar alle verwachtingen werden overtroffen!  We geven de reis een 9 en gaan Footprint Travel absoluut aanraden   De overnachting op de klot...
Verder lezen
Kalimantan reizen: Mini Kalimantan - Banjarmasin en Orang-oetans
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"We hebben de reis van ons leven gehad!"

Indonesie reizen - Java - Jakarta - Bandung - Malabar - Borobodur - Yogyakarta - Solo - Surabaya - Malang - Bromo - Banjarmasin - Loksado - Orang-oetans Tanjung Puting - Kalimantan

Lies Wenselaar en Ben Hoogstad - 01-10-2013
We zijn van de week weer in Nederland teruggekomen en willen graag laten weten hoe we vol lof zijn voor al het werk dat voor ons is verricht. We hebben de reis van ons leven gehad.  Alles was tot in de puntjes georganiseerd, alle chauffeurs en gids...
Verder lezen
Kalimantan reizen: Mini Kalimantan - Banjarmasin en Orang-oetans
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie