Kalimantan reizen: Orang-oetan boottocht in Tanjung Puting

Indonesie reizen - Pangkalanbun - Tanjung Puting - Rimba Lodge - Camp Leaky - Orang oetans - Jungle Borneo - Proboscis apen

Deze off the beaten track reis brengt je naar de jungle van Borneo. Spot de zeldzame orang-oetans en proboscis apen tijdens de driedaagse boottocht door Nationaal Park Tanjung Puting in Kalimantan. Laat je onder een klamboe in slaap wiegen bij oerwoudgeluiden.

Hoogtepunten van deze bouwsteen:

  • 3 dagen boottocht Tanjung Puting
  • Orang-oetans spotten Camp Leaky
  • Zeldzame Proboscis aap
  • Maaltijden inclusief
Reisschema
Dag 1: Pangkalanbun - Tanjung Puting, transfer vliegveld, start bootsafari
Dag 2: Tanjung Puting, boottocht, bezoek orang-oetan posten
Dag 3: Tanjung Puting, boottocht, bezoek orang-oetan posten
Dag 4: Tanjung Puting - Pangkalanbun, transfer vliegveld
Dag tot dag

Dag 1: Met een traditionele klotok de jungle in

Met een traditionele klotok de jungle in
Bij aankomst op het vliegveld van Pangkalanbun, staat een auto met chauffeur voor je klaar. NB: Vlieg je tussen Pangkalanbun en Banjarmasin (alleen Trigana Air of Kalstar), houd dan rekening met maximaal 10 kilo ruimbagage. Daarboven kun je bijbetalen, echter het vliegtuig mag niet overbeladen raken. Beperk dit dus zo veel mogelijk, zowel voor je eigen veiligheid, maar ook omdat men je te zware tas uit zou kunnen laden en op een volgende vlucht zou kunnen zetten. Voor handbagage staat meestal 7 kilo. Een losse fototas wordt over het algemeen geaccepteerd. (Kom je van een andere bestemming houd dan rekening met 10 kilo voor Wings).
 
Vanuit hier rij je in ca. 30 minuten naar het havenplaatsje Kumai, waar je aan boord stapt van een tradtionele klotok. Deze klotok -zo genoemd naar het geluid dat de motor van de boot maakt- zal de komende dagen zowel als hotel als restaurant fungeren. Je vaart over smalle zwart water rivieren met weelderig begroeide oevers. Het nationale park Tanjung Puting bestaat uit een complex mozaïek aan laagland habitat, zoals nipah palmbomen, mangrove bossen, tropisch bossen en meren. Dit unieke mozaïek biedt een thuis voor een relatief grote populatie primaten, waaronder de endemische neusaap (Proboscis aap) en de orang-oetan. De Proboscis aap komt alleen voor op Borneo, en de orang-oetan komt alleen voor op Borneo en Sumatra. Het is de intensieve opvang van orang-oetans dat Tanjung Puting een internationale bekendheid geeft. In beslag genomen en overgedragen orang-oetans worden voorbereid op een nieuw leven in het wild.
 
De eerste stop in Tanjung Puting is het opvangcentrum Tanjung Harapan. Je betaalt bij de rangerpost ook je persoonlijke entreegeld voor het Nationaal Park en een fee voor je camera. De gids zal de permit voor de boot betalen. Bij de rangerpost kun je uitgebreid het voeden van de orang-oetans zien alsook een wandeling in de directe omgeving maken (alleen bij redelijke vroege aankomst mogelijk, anders eventueel de volgende dag). 
 
Op de eerste nacht slaap je comfortabel in guesthouse Rimba Lodge, de kamer heeft zelfs een airco en een warm water- douche. Je kunt over de steigers naar een uitkijktorentje lopen van waaruit je vogels kunt spotten.
De maaltijden zijn op de boot die aan de steiger van Rimba lodge ligt. Er is aan tafeltje om aan te eten en er wordt komende dagen heerlijk en gevarieerd voor je gekookt, 
 
 

Dag 2: Op zoek naar neusapen en orang oetans

Op zoek naar neusapen en orang oetans
Gedurende de komende twee hele dagen verken je het Tanjung Puting park per boot en te voet. Je bezoekt de overige twee feeding plaatsen: Pondok Tanggui en Camp Leakey. Bij elk van de drie voederlocaties vindt het bijvoeren op een ander tijdstip plaats. In het achterland is nog een mooi primair bos waar je een wandeling kunt maken opzoek naar wilde orang-oetans. Maar ook als je geen grote dieren ziet, weet de gids allerlei insecten en plantjes aan te wijzen die ook interessant zijn.
 
In de namiddag ga je op zoek gaat naar wild in de vegetatie aan de oevers. Vanaf de boot is het goed spotten naar apen en vogels in de bomen. De kapitein is tevens gids. Gezeten op het dek, is het wel héél relaxed 'op safari gaan'! Jong en oud kan dit doen, het enige wat je nodig hebt is een avontuurlijke instelling. Deze avond legt de boot aan in een smalle zij arm van de rivier. Een mooi plekje en je voelt je al helemaal één met de jungle. ‘ s Avonds is het mogelijk om op zoek te gaan naar de vuurvliegjes die als kerstverlichting in palmbomen zitten. Weersomstandigheden, zoals regen of volle maan, kunnen ervoor zorgen dat je ze soms niet ziet. Het blijft dus een verrassing of je ze wel of niet ziet.
 
Een overnachting aan boord van de traditionele klotok is een primitieve maar hele unieke ervaring. Je slaapt op matrasjes onder een klamboe op het dek. Je slaapt heerlijk omringd door jungle geluiden en geuren. Het dek is als een tentje afgeschermd met zeilen, zodat je enerzijds privé zit, anderzijds genoeg frisse lucht binnen krijgt. Deze natuurlijke ventilatie is prettig in het vochtige, warme klimaat van de jungle. Er is een hele eenvoudige (westerse) wc en een douche om je te wassen. Het water waar je je mee wast is rivierwater. (Tip: Het is handig een pak wetties mee te nemen.) Al is het eenvoudig, er wordt van alles aan gedaan om je heel comfortabel te kunnen voelen.

Dag 3: Wakker worden gemaakt door Proboscis en andere apen!

Wakker worden gemaakt door Proboscis en andere apen!
Grote kans dat je een troep apen in de bomen aan de kant als wekker fungeert! En toen we rond keken, zagen we dat onze kok zat te vissen naar de maaltijd van die dag. Hoe één met de natuur en een 'back to basic' leefstijl wil je het hebben? Terwijl de kok na een paar vissen ons ontbijtje ging maken, gooiden wij ook een hengeltje uit. Helaas sloegen wij alleen onszelf aan de haak... Even oefenen nog!
 
Zo langzamerhand begint het ware vakantie gevoel wel echt door te dringen. Je hebt een beetje door hoe het leven op een klotok reilt en zeilt en je hebt als het even meezit al wat orang-oetans gezien. Dat geeft ook de kans om eens met een boekje op het matrasje op het dek te gaan liggen en gewoon eens wat te relaxen en kletsen. Maar ook vandaag bezoek je nog een rangerpost om orang-oetans te zien. Misschien zie je wel jonkies of een mannetje. Meestal laten mannetjes zich niet zien bij de voedselplatforms, zij redden zich doorgaans wel. Toch hadden wij bij het derde platform geluk en kwam er een jong mannetje langs. Ook leven verschillende families in verschillende gebieden, en zo zie je telkens anders gedrag. Sommige orang-oetans komen angstvallig om zich heen kijkend aan gezwaaid, proppen hun mond vol met trossen bananen en slingeren snel weer weg! Anderen hebben een kleine baby's aan hun vacht hangen en misschien een puberjong in het kielzog en gaan uitgebreid met de hele familie zitten eten. Hun gezichten zijn zo grappig en zachtaardig, dat het moeilijk is deze sterke dieren niet als knuffelbeer te beschouwen.
 
 

Dag 4: Einde van deze Kalimantan reis

Einde van deze Kalimantan reis
In de vroege ochtend vaar je terug naar het plaatsje Kumai. Terwijl je vaart eet je je ontbijtje en pak je je tas in. In Kumai staat een auto klaar om je in een klein half uur naar het vliegveld van Pangakalanbun te brengen. Je bent hier ruim op tijd voor je vlucht terug naar Banjarmasin. Einde van deze bouwsteen Kalimantan reizen.

Achtergrond

Orang-oetans en Proboscis apen spotten in Tanjung Puting Park

Tijdens deze driedaagse boottocht op een lokale houten klotok kun je héél relaxed orang-oetans spotten in Tanjung Puting Park. De klotok tuft tussen de groene bomen door en vanaf het dek kijk je of je orang-oetans, krokodillen en bijzondere vogels kunt spotten. En vergeet de bizar uitziende Proboscis apen niet (Nasalis larvatus). Met hun lange neuzen en dikke buiken werd deze lelijke aap na de komst van de eerste Nederlanders door de lokale bevolking al snel de 'Hollandse aap' of zelfs 'De Hollander' genoemd, omdat de gelijkenissen wel héél groot waren... En bedankt! Een typisch gevalletje van de -vaak directe- Indonesische humor!
 

Camp Leaky en Rimba Lodge

Je bezoekt drie voederposten voor orang-oetans, waaronder Camp Leaky. De kans is daardoor erg groot dat je de zeldzame orang-oetans van dichtbij kunt zien en goed kunt fotograferen. Na twee nachten op de boot op de rivier midden in de jungle te hebben geslapen, slaap je de laatste nacht in de Rimba Lodge.
 
Hotel & Vervoer
Accomodatie:
 
In Tanjung Puting verblijf je op een houten boot. Uiteraard is het verblijf uiterst simpel, maar je wordt heel goed verzorgd door de boot bemanning. Er is een Engelssprekende gids en een kok. Er wordt voor je gekookt en er is een tafel waar je aan kan eten. Een toilethokje is aanwezig, met een toilet en een douche (rivierwater). 's Nachts maakt de bemanning een lekker bedje voor je op onder een klamboe en het dekzeil. Een knus bedje, door de klamboe heb je geen last van insecten, en door het dekzeil heb je privacy. De bemanning slaapt benedendeks.
 
Na 2 nachten op de boot, slaap je de laatste nacht in het park in de Rimba Lodge. De kamer heeft airconditioning en warm water douche. Je maaltijden gebruik je nog steeds aan boord, de boot ligt aan de steiger.
 
Vervoer:
Van en naar het vliegveld van Pangkalanbun staat een auto klaar voor een direct transfer. Drie dagen verblijf je op een boot, die dienst doet als hotel en restaurant. Op de boot zijn een Engelssprekende gids en kok aanwezig.
 
Prijzen
De hieronder vermelde prijzen zijn geldig tot 15 december 2019. De prijzen zijn per persoon, gebaseerd op 2 personen per kamer. Bij een reis met 3 of 5 personen wordt een derde bed (stretcher, daybed, matras) op de kamer bijgezet; de prijs voor een eenpersoonskamer is op aanvraag. Wij behouden ons het recht voor om onze prijzen te wijzigen. In de zomer (juli/augustus/september), rond de feestdagen (van 15 december t/m 15 januari) en het Suikerfeest berekenen we een hoogseizoentoeslag. Prijzen kunnen ook fluctueren door o.a. wijzigingen in de brandstof prijzen of de wisselkoers. De minimale reisduur is 7 dagen. Een reis kan tot uiterlijk 14 dagen voor vertrek worden geboekt.

Kalimantan reizen: Orang-oetan boottocht in Tanjung Puting
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 1.029,- p.p.€ 524,- p.p.€ 379,- p.p.€ 354,- p.p.€ 351,- p.p.€ 322,- p.p.
Inclusief:
 • Alle transport zoals vermeld (boten, auto’s).
 • Gids en kok gedurende verblijf aan boord klotok in Tanjung Puting.
 • Zo nodig Parkranger voor wandelingen Tanjung Puting.
 • Donaties, politiebrief, permit voor de boot.
 • 3 Overnachtingen: 2 nachten aan boord boot Tanjung Puting; 1 nacht Rimba Lodge.
 • 3x ontbijt.
 • 2 á 3 x  lunch aan boord Tanjung Puting (indien eerste dag op tijd bij boot, 3x lunch).
 • 3x diner aan boord Tanjung Puting. Maaltijden in Tanjung Puting worden geserveerd aan boord, ook tijdens het verblijf in Rimba Lodge.
 • Drinkwater en beperkte hoeveelheid softdrink tijdens verblijf boot Tanjung Puting.

Exclusief:
 • Vluchten (apart vermeld en pas definitief als er een optie is genomen) en luchthavenbelastingen (apart te voldoen op de luchthavens in Indonesië)
 • Indicatie Entree Tanjung Puting Nationaal Park(Rp 150.000 pp per dag maandag-zaterdag en Rp 225.000 pp per dag) en camera/filmcamera fee op moment van schrijven inclusief.
 • Persoonlijke uitgaven
 • Fooien
 • Overige maaltijden
 • Gebruik van auto op niet vermelde dagen/dagdelen.
 • Idul Fitri toeslag á €200 per boot; Idul Adha toeslag á €50 per boot, Oud&Nieuwjaar á €50 per boot

Opmerkingen:
Extra: Prijs pakket binnenlandse vluchten €220,- per persoon.*
Binnenlandse vlucht Jakarta - Pangkalanbun (Trigana Air, max 10 kilo ruimbagage): €125
Binnenlandse vlucht Pangkalanbun - Banjarmasin (Trigana Air of Kalstar max 10 kilo ruimbagage) €95
 
Extra:
Prijs Jakarta - Banjarmasin* €85,- per persoon **
Prijs Banjarmasin - Manado €195,- per persoon (met tussenstop)**
Prijs Banjarmasin - Makassar €195,- per persoon (met tussenstop)**
 
*NB: Voor alle vluchten geldt: op basis van beschikbaarheid.
** Trigana Air max 15 kilo ruimbagage of Kalstar max 10 kilo ruimbagage. Lion Air/Wings Air 10 kilo ruimbagage. Extra bagage kunnen wij niet van te voren bijboeken. Eventueel ter plekke bij betalen voor overgewicht. Let op: bagage capaciteit is beperkt, dus blijf zo dicht mogelijk bij de aangegeven 10 kilo.
 
 

Indonesië reizen - Kalimantan (Borneo) - Orang-oetans in Tanjung PutingIndonesië reizen - Kalimantan (Borneo) - Orang-oetans in Tanjung PutingIndonesië reizen - Kalimantan (Borneo) - Orang-oetans in Tanjung PutingIndonesië reizen - Kalimantan (Borneo) - Orang-oetans in Tanjung PutingIndonesië reizen - Kalimantan (Borneo) - Orang-oetans in Tanjung PutingIndonesië reizen - Kalimantan (Borneo) - Orang-oetans in Tanjung PutingIndonesië reizen - Kalimantan (Borneo) - Varen met een klotok door Tanjung PutingIndonesië reizen - Kalimantan (Borneo) - Varen met een klotok door Tanjung PutingIndonesië reizen - Kalimantan (Borneo) - Neusaap in Tanjung PutingIndonesië reizen - Kalimantan (Borneo) - Neusaap in Tanjung PutingIndonesië reizen - Kalimantan (Borneo) - Neusaap in Tanjung PutingIndonesië reizen - Kalimantan (Borneo) - Neusaap in Tanjung PutingIndonesië reizen - Kalimantan (Borneo) - Varen met een klotok door Tanjung PutingIndonesië reizen - Kalimantan (Borneo) - Varen met een klotok door Tanjung PutingIndonesië reizen - Kalimantan (Borneo) - Neushoornvogels in Tajung PutingIndonesië reizen - Kalimantan (Borneo) - Flora Tanjung PutingIndonesië reizen - Kalimantan (Borneo) - Vissen op de Klotok in Tanjung PutingIndonesië reizen - Kalimantan (Borneo) - Varen met een klotok door Tanjung PutingIndonesië reizen - Kalimantan (Borneo) - Flora Tanjung PutingIndonesië reizen - Kalimantan (Borneo) - Flora Tanjung PutingIndonesië reizen - Kalimantan (Borneo) - Rimba LodgeIndonesië reizen - Kalimantan (Borneo) - Rimba Lodge

Kalimantan: eiland van de jungle


Reacties van reizigers (19)

"Een fijne, verrassende en onvergetelijke reis!"

Kalimantan - Tanjung Puting - Yogya - Borobudur - Sukuh - Malang - Bromo - Kalibaru - Ijen - Lovina - Munduk

Francis Reynders - 09-10-2018
De boottocht in Kalimantan op zoek naar de orang oetans en de proboscis aap is voor ons het absolute hoogtepunt. Drie dagen in de jungle op zo'n klotok is een onvergetelijke ervaring. Je krijgt gegarandeerd genoeg dieren te zien en super mogelijkheden om mooie foto's va...
Verder lezen
Kalimantan reizen: Orang-oetan boottocht in Tanjung Puting
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Fijnproevers reis door prachtig en indrukwekkend Sulawesi en Kalimantan"

Indonesie reis - Sulawesi - Kalimantan - Tanjung Puting - Tana Toraja - Pulau Buton

Patricia Ketting - 06-10-2017
Onze reis door Kalimantan en Sulawesi Wij hebben een uitstekend georganiseerde reis gehad door een minder bezocht, maar prachtig en indrukwekkend deel van Indonesië. Een reis voor fijnproevers! Onze hoogtepunten zijn: de dagen op de boot in de jungle van...
Verder lezen
Kalimantan reizen: Orang-oetan boottocht in Tanjung Puting
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"De vakantie was overweldigend!"

Tanjung Puting - orang oetans - orang belanda - Banjarmasin- Rantepao - Tana Toraja - Tangkoko - Minahasa - Bunaken

Yvonne Bookelmann - 28-07-2017
We wisten dat het land groot en divers is en dat hebben we mooi kunnen ervaren. Wat vooral bij blijft is de hartelijke en gemeende gastvrijheid van de mensen die we hebben ontmoet. De natuur is ronduit spectaculair. En als laatste: het eten. Zowel op de klotok in Tanjung Puting...
Verder lezen
Kalimantan reizen: Orang-oetan boottocht in Tanjung Puting
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Indrukwekkende Kalimantan reis"

Kalimantan reis - Boottocht Tanjung Puting - Orang-oetans - Boottochten Banjarmasin - Wandelen Loksado - Derewan - Wahea - Sanur

Marja Bodemeijer-Kouwer - 08-05-2017
Deze reis was geweldig, veel gezien en heel goed verzorgd. Iedere accommodatie had wel iets. De boot was wel een geweldige ervaring. Slapen op het dek en de natuur om je heen horen wanneer het ochtend werd. De excursies waren allemaal heel leuk en ...
Verder lezen
Kalimantan reizen: Orang-oetan boottocht in Tanjung Puting
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"De gidsen en chauffeurs waren vriendelijke, behulpzame mensen, die er alles voor over hebben om je blij te maken!"

Kalimantan - Jungle Borneo - Tanjung Puting - Maumere - Moni - Riung - Komodo - Tangkoko - Tomohon - Bunaken

Bert Brinkman - 05-08-2016
We zijn tijdens onze rondreis door Indonesië gewoon opgegaan in een totaal andere wereld. We sliepen in prima accommodaties, geen overdreven luxe. In Bajawa en in Bunaken Village hebben we genoten; op Bunaken werkt zeer gemotiveerde personeel!&...
Verder lezen
Kalimantan reizen: Orang-oetan boottocht in Tanjung Puting
Beoordeling van deze reis: 7,0
7,0/10 - 1 recensie
""Nooit meer naar huis." was een gedachte die dikwijls op kwam in ons hoofd!"

Tanjung Puting - Orang oetan - Pangkalanbun - Banjarmasin - Pulisan - Bangka - Tangkoko - Tarsiers - Tomohon - Bunaken

Jessy Stout - 22-07-2016
Wauw! Wat wij op vakantie op elk plekje tegen elkaar zeiden was standaard: "Mooier dan dit kan het echt niet worden," en toch was het steeds weer zo mooi!  Nooit meer naar huis was een gedachte die dikwijls op kwam in onze hoofden. De accommoda...
Verder lezen
Kalimantan reizen: Orang-oetan boottocht in Tanjung Puting
Beoordeling van deze reis: 10,0
10,0/10 - 1 recensie
"Super om wilde orang oetans te spotten in Kalimantan!"

Tanjung Puting - Banjarmasin - Loksado - Pulisan - Tomohon - Tangkoko - Bunaken - Orang oetans - Tarsiers

Jacqueline Van Bommel - 06-07-2016
Borneo was super! Leuk om wilde orang oetans te spotten: we zijn een ervaring rijker! Alle excursies waren super leuk. De boottochtjes over de rivieren waren zeer indrukwekkend. Ik vond de trip in de klotok echt geweldig, ...
Verder lezen
Kalimantan reizen: Orang-oetan boottocht in Tanjung Puting
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Een goed georganiseerde en afwisselende vakantie!"

Jakarta - Bogor - Bandung - Borobudur - Yogyakarta - Prambanan - Semarang - Pangkalanbun - Tanjung Puting - Sanur - Maumere - Moni - Kelimutu - Riung - Bajawa - Ruteng - Labuan Bajo

Carlo van Immerseel - 18-09-2015
De accommodaties waren goed, schoon en op mooie locaties. Natuurlijk zijn er altijd wel wat verbeterpuntjes. Eén keer vieze lakens. Eén keer onsmakelijk ontbijt. Mooiste locatie is in Maumere geweest. Hier kan je vanuit je huisje zo het strand oplopen om te zwemmen....
Verder lezen
Kalimantan reizen: Orang-oetan boottocht in Tanjung Puting
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"AMAZING Indonesia.... Wat hebben wij genoten!!"

Banjarmasin - Loksado - Pangkalanbun - Tanjung Puting - orang oetans - Manado - Pulisan - Bangka - tarsieraapjes -Tangkoko - Tomohon - Mahawu vulkaan - Bunaken

Heloise Rosier - 17-08-2015
De meeste accommodaties waren basic maar meer dan prima, vaak waren ze gelegen op een bijzondere locatie. Ook de kleinschaligheid van alle accommodaties vonden wij super! Het was fijn dat we de eerste dagen steeds terugkwamen in hetzelfde hotel, dat gaf rust momenten in de reis...
Verder lezen
Kalimantan reizen: Orang-oetan boottocht in Tanjung Puting
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"We waren meer dan tweehonderd procent tevreden over de chauffeurs"

Kalimantan - Tanjung Puting - orang-oetans - Java - Yogyakarta - Bali - Lovina - Ubud- Sidemen - Amed

Isolde de Man - 11-11-2014
  Onze reis naar Kalimantan, Java en Bali was gevarieerd, relaxed, kleurrijk en vlot   We geven hem een 9   De tocht in Tanjung Putin was onvergetelijk, het verblijf aan boord ...
Verder lezen
Kalimantan reizen: Orang-oetan boottocht in Tanjung Puting
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"we voelden ons een beetje als rocksterren"

Kalimantan-Tanjung Puting-orang oetangs-Banjarmasin-floating market-Loksado

Jonathan Eijkelboom - 08-04-2014
We hebben twee fantastische weken gehad waar alle verwachtingen werden overtroffen!  We geven de reis een 9 en gaan Footprint Travel absoluut aanraden   De overnachting op de klot...
Verder lezen
Kalimantan reizen: Orang-oetan boottocht in Tanjung Puting
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Teveel hoogtepunten om op te noemen"

Java-Borobudur-Yogyakarta-Malang-Bromo-Bali-Pemuteran-snorkelen-Ubud-Kalimantan-Banjarmasin-bootexcursie-Loksado-Sumatra-Bukit Lawang-orangoetans-Tobameer

Siek Wijnia - 07-04-2014
Over Java, Bali en Kalimantan zijn we erg enthousiast. Op Sumatra vonden we de reisafstanden erg groot.   Jullie hebben jullie er een ambassadeur bij voor jullie organisatie De variatie in accommodaties was...
Verder lezen
Kalimantan reizen: Orang-oetan boottocht in Tanjung Puting
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Fijn dat we nergens over na hoefden te denken"

Kalimantan-orang oetans-Tanjung Puting-Sulawesi-Bunaken-Tangkoko

Wilbert Hoedemaekers - 21-11-2013
Elke dag was een avontuur,spannend, maar goed georganiseerd. We geven de reis een 10! We zullen Footprint zeer zeker aanraden, dat hebben we al volop gedaan. Het was bijzonder om bij de Dayaks...
Verder lezen
Kalimantan reizen: Orang-oetan boottocht in Tanjung Puting
Beoordeling van deze reis: 10,0
10,0/10 - 1 recensie
"Een prachtige ervaring in Kalimantan"

Indonesie reizen - Kalimantan - Orang-oetans - Tanjung Puting - Drijvende markt - Banjarmasin - Trekking - Loksado

Chris, Joke, Martijn, Nynke, Brenda, Gideon. - 21-07-2013
Wij hebben onlangs de beide bouwstenen van de Kalimantan reis gedaan. En wat een fantastische ervaring is dat geweest. Weinig (en vaak geen) toerisme, veel vriendelijke en enthousiaste bewoners, een unieke natuur.   De bouwsteen rond ...
Verder lezen
Kalimantan reizen: Orang-oetan boottocht in Tanjung Puting
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"De snelle, vriendelijke en enthousiaste service was fantastisch."

Indonesie reizen - Orang-oetans - Kalimantan - Tanjung Puting - boottocht - Banjarmasin - drijvende markt

Jolette en Rene - 16-07-2013
Wat leek deze reis ons fantastisch, helemaal na een aantal enthousiaste telefoontjes met Paulien van der Geest. Zij sprong direct in op onze wensen en combineerde twee Kalimantan bouwstenen tot één, een reis speciaal op maat. Een paar dagen na onze boeking werd duidelijk dat er wa...
"Van primitief in de pure natuur tot genieten van luxe: deze reis paste bij ons."

Indonesie reizen - Kalimantan - Yogyakarta -Solo - Oost Java - Ijen - Pemuteran - Ubud - Gili Trawangan - Sanur

Simone Houben en Ivo Bodenstaff - 09-07-2013
We hebben een prachtige reis gehad. We waren echt toe aan vakantie, en besloten daarom onszelf te verwennen door hotels te upgraden naar meer luxe, waar dat kon. Maar een keertje eenvoudig om op een mooie locatie te zijn, vinden we ook zeker geen enkel probleem...
Verder lezen
Kalimantan reizen: Orang-oetan boottocht in Tanjung Puting
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Reis naar Sumatra en Kalimantan overtrof onze verwachting"

Indonesie reizen - Sumatra - Orang-oetans - Kalimantan - Tobameer -Bukittingi - Loksado

Frans en Peggy Dekker - 07-04-2013
Onze reis was geweldig. De hele reis was goed georganiseerd en liep van een leien dakje. Overal stond iedereen klaar: gidsen, chauffeurs en als er een klein probleem was dan werd dat zonder ophef opgelost. We hebben veel gezien en meegemaakt. De reis heeft onze verwacht...
Verder lezen
Kalimantan reizen: Orang-oetan boottocht in Tanjung Puting
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Van de gebaande paden in Kalimantan en Sulawesi"

Indonesië rondreis - Orang-oetans Kalimantan - Tarsiers Noord Sulawesi - Drijvende markt Banjarmasin

Siep en Jannie Sinnema - 24-09-2012
De reis is uitstekend verlopen, we zijn zeer tevreden over de organisatie. Chauffeurs waren op tijd en de gidsen deden erg hun best. Het is echt een reis van de gebaande paden af, waarbij je weinig andere toeristen ziet. Je moet dus ook wel wat gewend zijn qua reizen en flexibel zijn ing...
Verder lezen
Kalimantan reizen: Orang-oetan boottocht in Tanjung Puting
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Het alfa mannetje joeg de andere orang-oetans weg"

Indonesië rondreis - Kalimantan - Orang-oetans Borneo - Drijvende markt Banjarmasin - Boottochten rivieren

Petra van Paassen - 21-11-2010
We hebben genoten van de drijvende markt bij Banjarmasin en de weg per boot er naar toe. Door het vroege vertrek in de ochtend zagen we hoe iedereen wakker werd en zich zat te wassen aan de rivier. Tijdens de Afternoon Canal Tour sprongen er allemaal uitgelaten kinderen in het water, dit is hun...
Verder lezen
Kalimantan reizen: Orang-oetan boottocht in Tanjung Puting
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie