Flores reizen: Van zweepgevecht tot gekleurde vulkaanmeren

Indonesie reizen: Flores - Maumere - Moni - Kratermeren Kelimutu vulkaan - Snorkelen Riung - Bajawa - Ruteng - Labuan Bajo

Een rondreis Flores biedt een geweldige afwisseling: van snorkelen en strand; de gekleurde Kelimutu vulkaanmeren; tot traditionele bergstammen bij Bajawa. Ben je op zoek naar een avontuurlijke rondreis Indonesië met nadruk op lokale cultuur, kies Flores en ga eilandhoppen op een Kleine Sunda eilanden rondreis.
 

Hoogtepunten van deze bouwsteen:

  • Gekleurde kratermeren van Kelimutu
  • Snorkeltrip naar 17 eilanden
  • Voorouderverering in Bajawa
  • Rijstveldwandeling Ruteng
  • Manggarai volk Eco village
  • Labuan Bajo: springplank Komodo eilanden
  • Extensie: slapen in traditioneel dorp!
Reisschema
Dag 1: Denpasar - Maumere
Dag 2: Maumere - Moni, Lela-Sikka wandeling
Dag 3: Moni - Riung, Kelimutu vulkaan, Lio dorp
Dag 4: Riung, boottrip
Dag 5: Riung - Bajawa, Soa warmwaterbronnen
Dag 6: Bajawa, dagtrip met lokale gids
Dag 7: Bajawa - Ruteng
Dag 8: Ruteng - Labuan Bajo, wandeling Ruteng, Tado Eco village demonstratie & snacks
Dag 9: Labuan Bajo
Dag tot dag

Dag 1: Naar Maumere op Flores

Naar Maumere op Flores
Van het vliegveld van de kustplaats Maumere word je opgehaald en naar de kust gebracht. Je komt eind van de middag aan en overnacht in houten chalets aan het strand. Heerlijk weg van alles: een goed begin van je Flores vakantie! Tip: kies voor een extra vrije dag aan het strand van Maumere, een aanrader volgens onze reizigers! (zie Extensies)

Dag 2: Ontdekkingstocht naar Lele, Sikka en Moni

Ontdekkingstocht naar Lele, Sikka en Moni
Via een route met mooie uitzichten rij je naar het hoger gelegen Moni. Je maakt onderweg een aantal leuke stops. Op een uurtje rijden van Maumere rij je naar Lele. Hier ga je met een lokale dorpsbewoner een stukje wandelen, deze dorpsbewoner treedt dus op als lokale gids en spreekt zeer gebrekking Engels, maar kan wel de weg wijzen. De wandeling is een lekkere benenstrekker van een uur en heeft mooie uitzichten, soms over zee. Een groot deel van de wandeling is heuvelafwaarts, enerzijds kun je dat uiteraard weleens wat op je knieën voelen, anderzijds is heuvelafwaarts gemakkelijk. 
 
Als je de kans krijgt, is het leuk om te zien hoe het Ikat weven in zijn werk gaat. Het proces voor 1 doek kan jaren duren en is een kostbaar bezit. Een Ikat met ingewikkelde patronen is een leuk souvenir, en extra leuk is het, als je het rechtstreeks van de maakster kunt kopen. Zo komt het geld ook terecht bij de vrouw die al die maanden aan het weven is geweest. Sikka is hier beroemd om. Het kan wel heftig overkomen, omdat alle vrouwen in een cirkel gaan staan met hun doeken en -uiteraard- dolgraag willen dat je hun doek koopt. Wij hebben hier zelf een prachtige Ikat doek gekocht, je kunt hier goed slagen, maar ben je niet van plan om een doek te kopen, dan kun je het weefdorp beter overslaan. Je slaapt in de Ecolodge net even buiten het dorpje Moni, een bijzondere locatie met mooi uitzicht op de natuur. Is deze al vol, dan slaap je eenvoudiger bij een homestay of bij de Fransiskaner nonnen, die een kinderhuis en school runnen. Het verblijf is heel eenvoudig, en het Fransiskaner klooster is verder rijden naar de Kelumutu vulkaan.

Dag 3: Zonsopkomst op de Kelimutu vulkaan en Lio dorp

Zonsopkomst op de Kelimutu vulkaan en Lio dorp
Als een ware monnik vroeg op (4 uur) om te genieten van de zonsopkomst op de Kelimutu vulkaan. Een lokale gids loopt met je mee. Met een beetje geluk tref je een heldere, zonnige dag en kun je genieten van een van de spectaculairste uitzichten van heel de Kleine Sunda eilanden. De drie kratermeren hebben ieder een andere kleur en worden met edelstenen vergeleken. Maar het meest verbazingwekkende is wel dat deze kleuren in de loop der tijd veranderen! Op dit moment zijn de meren turqoise, bruin en donkergroen, maar een paar jaar geleden was dat blauw, donkerrood en zwart! De kleurveranderingen ontstaan door een variërend mineraalgehalte in het water. Kelimutu is een heilige plaats voor de lokale bevolking, en volgens legende vinden de zielen van de overledenen in de meren hun laatste rustplaats. De zielen van jonge mensen in het warme turqoise meer, die van de oude mensen in het koude bruine meer en heksen in het donkergroene meer.
 
Kelimutu is -evenals beroemde Bromo en Ijen bijvoorbeeld- een actieve vulkaan. Beklimming is altijd op eigen risico. De Indonesische autoriteiten kunnen de toegang tot een vulkaan ontraden, beperken of verbieden, indien dit door verhoogde vulkanische activiteit nodig wordt geacht.
 
Je rijdt een stukje de berg af, hier ga je ongeveer 1,5 uur heuvelafwaarts wandelen met de lokale gids. Je loopt door dorpen. Met wat geluk zie je soms iemand in de lokale klederdracht rondlopen. Op sommige speciale dagen gaan de kinderen in klederdracht naar school. Leuke plaatjes levert dit zeker op. Maar ook zo is het leuk om vooral de jonge kinderen die nog niet naar school gaan en hun grootouders die op hen passen, te zien. Na de wandeling kun je ontbijten bij je hotel. 
 
Nadat je bent ingepakt rij je richting Riung, een tocht van circa 6 uur rechtstreeks, maar er zijn weer leuke stops te maken onderweg, die de reis lekker breken. Allereerst een stop bij een traditioneel Lio dorp, zoals Wologai, waar de tradionele huizen nog niet zijn gemixt met moderne of alternatief het minder bekende dorp Saga, waar het lagere deel uit moderne huizen bestaat en het hogere deel uit de traditionele huizen. De huizen zijn prachtig. Teken het gastenboek en leg hier een kleine donatie in (enkele euros), wat in het dorp wordt verdeeld.
 
Bij Ende kun je lunchen in een lokaal eethuisje. Een uur verder op de route kun je een lekkere strandwandeling maken over een strand met blauwe stenen (pantai biru). Vaak zie je hier lokale mensen de stenen verzamelen voor de verkoop. Aan het eind van je strandwandeling, pikt je chauffeur je weer op en rijd je verder naar Riung. Dit is nog zo'n 3 a 4 uur rijden (weg conditie kan slecht zijn),  door een vrij droog landschap rijdt je dwars het eiland over naar de noordkust. Na de leuke afwisselende ochtend is dit laatste stukje even doorbijten, maar morgen wacht je een heerlijke dag snorkelen.
 
Riung is een klein vissersplaatsje aan de noordkant van Flores. Hoewel het bekend is vanwege zijn koraaltuinen, wordt het maar door weinig toeristen bezocht, omdat het niet aan de Trans-Flores weg ligt. Wij zeggen: ideaal!

Dag 4: Snorkelen bij Pulau Tujuhbelas bij Riung

Snorkelen bij Pulau Tujuhbelas bij Riung
Vandaag maak je een boottrip maken in Nationaal Park Pulau Tujuhbelas (De 17 eilanden). Je gaat naar verschillende snorkelplekken om de mooie koraaltuinen en de gekleurde visjes te bewonderen. Tip: breng zelf snorkelspullen mee of huur ze ter plekke. Je stopt op een eilandje met prachtig wit zandstrand. Terwijl je lekker snorkelt en dobbert in het water, roostert de bemanning visjes voor de lunch. Bij vloed kun je dicht bij de kust van het eiland Ontoloe komen, waar honderden ‘vliegende honden’ (fruitvleermuizen) ondersteboven in de mangrovebossen hangen te slapen.  Het is een spectaculair gezicht als ze met zijn allen uitvliegen op zoek naar voedsel op het vaste land.

Dag 5: Warmwaterbronnen van Soa

Warmwaterbronnen van Soa
Je vervolgt je Flores reis door de binnenlanden naar Bajawa. Onderweg stop je bij de warmwaterbronnen en waterval van Soa. De natuurlijk uitgesleten baden hebben verschillende temperaturen en je kunt hier heerlijk poedelen. ’s Middags bereik  je Bajawa, een heuvelstadje op 1200 meter met een prettig klimaat en vruchtbare grond, gelegen in het district Ngada. De Ngada mixen hun animistische voorouderverering met het katholieke geloof, dat pas in 1920 door Nederlandse missionarissen naar het gebied is gebracht. Hier zijn de traditionele gebruiken het beste bewaard gebleven van heel Flores. Rituelen zoals het besnijden van jongens en het vijlen van tanden tot scherpe punten bij meisjes als teken van schoonheid, zijn hier nog steeds heel gewoon.

Dag 6: Ngada dorpjes bij Bajawa

Ngada dorpjes bij Bajawa
Met een lokale gids maak je een wandeling naar verschillende traditionele dorpjes. De gids zoekt dorpjes uit die niet zo vaak door toeristen worden bezocht. De prachtige groene omgeving ontvouwt zich en je hebt uitzicht op de Inerie vulkaan (2245m). Als je wilt kun je ook het dorpje Bena bezoeken, dit is een van de best bewaarde Naga dorpjes. In traditionele dorpjes staan de huizen met hoge, steile daken van gras in twee rijen, met daartussen in de ngadhu, bhaga en megalithische stenen. Deze stenen worden nog steeds gebruikt om offers aan geesten te brengen. De ngadhu representeert de mannelijke voorouders. Het is een bewerkte offerpaal van zo’n 3 meter hoog. met een rieten puntdak. Het vormt een paar met de bhaga, een aan de vrouwelijke voorouders gewijd ritueel huisje. De ngadhu en bhaga symboliseren de voortdurende aanwezigheid van de voorouders, die in dromen verschijnen en opdrachten geven, en elk paar hoort bij een bepaalde familiegroep in het dorp. Daarnaast zijn er nog steeds rituelen om vruchtbaarheid van het land te verzekeren en zijn er ceremonies voor geboorte, huwelijken, overlijden en het bouwen van huizen. Ben je toevallig in de gelegenheid een ceremonie bij te wonen: grijp dan absoluut je kans! De Ngada hebben zich 3 eeuwen geleden vanuit Java in deze regio gevestigd en onderzoekers geloven dat ze afstammen van de Dongson cultuur, die 2700 jaar geleden in Zuid China en Vietnam ontstond.
 
Rond lunchtijd ben je terug in Bajawa, waar je een vrije middag hebt. Je kunt echter ook voor iets heel bijzonders kiezen: een bezoek en overnachting in een authentiek Ngada dorp, waar maar weinig mensen komen, door de afgelegen ligging. Speciaal voor jou wordt een Welkomst Ceremonie uitgevoerd. Lees hier meer over onder Extensies: Slapen in een traditioneel Ngada dorp.   

Dag 7: Het Manggarai volk van Ruteng

Het Manggarai volk van Ruteng
Onderweg naar Ruteng heb je eerst een mooi uitzicht op de vele vulkaantoppen en grillig gestolde lavastromen. Het landschap verandert en in West Flores rijdt je door een dichtbegroeid berglandschap. De levendige markt is de onmoetingsplek voor mensen uit de dorpen in de omringende heuvels. Het stadje vormt het hart van het gebied van de Manggarai-stam, een van de interessantste etnische groepen in Flores. Ze dragen zwarte sarongs en je hebt kans dat je ze op de markt hun biggetjes of prachtige mini-paardjes ziet verhandelen.
 
De Manggarai vertellen volksverhalen over ebo gogo, kleine harige mensen met platte voorhoofden die ten tijden van de voorouders in de jungle woonden. Deze verhalen werden afgedaan als sprookjes, totdat in 2003 een soort hobbit werd teruggevonden in een grot, een 12.000 jaar oud skelet van een volwassene, maar dan zo groot als een driejarig kind!
 
Een nogal spectaculair Manggarai gebruik zijn de caci gevechten, waarbij de deelnemers elkaar te lijf gaan met een zweep van buffelhuid! Een belangrijk onderdeel van de huwelijksceremonie. De meeste huwelijken worden gesloten van eind juni tot eind augustus. Heb je geluk, dan kan het zijn dat je zo'n ceremonie tegen komt onderweg.
 
Tip: wil je wat een wat rustiger reistempo, kies dan voor een extra dag in Ruteng en maak bijvoorbeeld een mooie fiets/wandeltocht voor de prachtige omgeving (zie: excursies).

Dag 8: Rijstveld wandeling, Spinnenwebvelden en naar Labuan Bajo

Rijstveld wandeling, Spinnenwebvelden en naar Labuan Bajo
Het handigste is als je vanochtend gelijk je bagage in de auto zet, hou eventueel een droog shirt bij de hand. Met een lokale gids maak je een wandeling door de rijstvelden en authentieke dorpjes nabij Ruteng. De wandeling duurt ongeveer twee uur, maar afhankelijk van hoe vaak je stopt om te zien hoe mensen aan het werk in het rijstveld zijn, kan je ook langer onderweg zijn.
De route naar Labuan Bajo biedt afwisselend uitzichten over zee en vulkaantoppen. Even buiten Ruteng stop je om vanaf een uitzichtspunt de rijstvelden in de vorm van een spinnenweb te zien. Uniek in de wereld!  
 
's Middags stop je bij Tado Ecovillage, dit dorp doet aan community based tourism, wat betekent dat het hele dorp hier beter van wordt, tradities bewaard blijven voor de jongere generatie, terwijl jij als reiziger hun oude tradities te zien krijgt. Een initiatief dat wij natuurlijk graag ondersteunen! De Engelssprekende gids zal je ontvangen met een bijzonder kopje thee en eigen gemaakte lokale koekjes. Vervolgens zullen verschillende mensen, vaak vrouwen, uit het dorp je hun culturele tradities demonstreren. Dit kan bijvoorbeeld het koken van traditionele gerechten zijn, het weven van rieten matten, en hun medicijnen op basis van kruiden en planten. Uit heel Flores komt men naar dit dorp, vanwege een aantal bijzondere kruidenmedicijnen, waarmee zelfs operaties aan blindedarm kunnen worden voorkomen. 'Poor man medicine' noemde ze het zelf bescheiden, maar wij waren zeer gefascineerd!
 
Labuan Bajo is een levendige havenplaats en je hotel ligt op een heuvel waardoor het mooi uitzicht heeft over de baai met eilandjes voor de kust. Dit is de meest ontwikkelde toeristenplaats van Flores en je kunt hier dan ook westerse zaken als cappuchino en wijn krijgen. Daar kun je na je reis over Flores écht van genieten! Zie de zon zakken in de zee met een koele sundowner in je hand.
En wil je het toeristische Labuanbajo achter je laten, maak dan een 4 uur durende fietstocht door de ongerepte omgeving (zie: excursies)

Dag 9: Vertrek uit Labuan Bajo

Vertrek uit Labuan Bajo
Na het ontbijt eindigt deze bouwsteen. Een bezoek aan de prehistorisch Komodo varanen mag niet ontbreken op je Flores vakantie. Je kunt je Flores rondreis uitbreiden met de bouwsteen Flores reizen: Boottocht naar Komodo draken.

Achtergrond
Een rondreis Flores biedt een geweldige afwisseling van kust, groene binnenlanden en traditionele dorpjes in bergen. Het toerisme op het katholiek-animistische Flores is erg bescheiden, en de vriendelijke bevolking in kleine dorpen zwaaien uitbundig naar je. Flores is dé springplank naar de Komode eilanden. Ben je op zoek naar een avontuurlijke rondreis Indonesië, ga dan eilandhoppen op de Kleine Sunda eilanden: Flores, Komodo, Lombok en Bali.
 

Strand Maumere en Kelimutu vulkaan

Na een goede start van je Flores vakantie tijdens een relaxt verblijf in een houten cottage aan het strand in Maumere, rij je naar Moni. Bij het krieken van de dag bewonder je de drie verschillende kleuren van de kratermeren van de Kelimutu vulkaan en geniet je van het spectaculairste uitzicht van heel Flores.
 

Snorkelen en barbecueën op het strand

Een ontspannen dagje snorkelen naar de koraaltuinen en barbecueën op een van de eilandjes  van het Nationaal Park De 17 Eilanden nabij Riung volgt. Meer dobberplezier volgt in de warmwaterbronnen achter de waterval van Soa, waarna je doorrijdt naar koeler heuvelachtig gebied.
 

Voorouderverering in Bajawa

In Bajawa maak je kennis met de animistische voorouderverering van het Ngada volk. Hun ngadhu en bhaga representeren hun voorlevende voorouders, die soms in dromen verschijnen. De megalitische stenen duiden erop dat zij afstammen van de Dongson cultuur, die 2700 jaar geleden in Zuid-China en Vietnam ontstond. De offerpalen worden nog steeds gebruikt voor bloederige ceremonieën waarbij buffels worden geslacht om de voorouders tevreden te stellen. De tanden van meisjes worden in scherpe punten gevijld als teken van schoonheid.
 

Tradities van het Manggarai volk

De Manggarai stam heeft weer heel andere gebruiken om voorspoed af te dwingen: tijdens huwelijksceremonieën ranselen mannen elkaar af tijdens de caci gevechten met zwepen van buffelhuid. In de legendes van deze stam komt een soort hobbit voor. Dit sprookje lijkt werkelijkheid te worden, sinds er in 2003 in een grot 12.000 jaar oude beenderen van dwergachtige mensen zijn gevonden!
 

Labuan Bajo - springplank naar de Komodo eilanden

In Labuan Bajo geniet je van het mooie uitzicht over de baai met kleine eilandjes. De springplank naar de Komodo eilanden. Voeg aansluitend de bouwsteen Flores reizen: Boottocht naar de Komodo draken toe.

Reisschema
Dag 1: Denpasar - Maumere
Dag 2: Maumere - Moni, Lela-Sikka wandeling
Dag 3: Moni - Riung, Kelimutu vulkaan, Lio dorp
Dag 4: Riung, boottrip
Dag 5: Riung - Bajawa, Soa warmwaterbronnen
Dag 6: Bajawa, dagtrip met lokale gids
Dag 7: Bajawa - Ruteng
Dag 8: Ruteng - Labuan Bajo, wandeling Ruteng, Tado Eco village demonstratie & snacks
Dag 9: Labuan Bajo
 
Hotel & Vervoer
Accommodatie:
Wij zijn altijd op zoek naar bijzondere locaties. In Maumere ligt het hotel aan het strand, je hebt je eigen houten cabin en loopt zo de zee in.
 
In Moni verblijf je in een Ecolodge, alle kamers hebben een halfopen badkamer met warm water en een veranda met prachtig uitzicht. Er zijn een beperkt aantal kamers beschikbaar en als beste hotel van Moni is het erg gewild. Boek je laat, dan is het mogelijk al volgeboekt. In dat geval slaap je bij de Fransiskaner nonnen die een kinderhuis en schooltje runnen. Het verblijf is, zoals van een klooster valt te verwachten heel eenvoudig, de kamer heeft 2 bedden met klamboe, een tafel en stoel, een eigen badkamer met westers toilet en een terras. Echter, het voordeel is dat je de kans hebt op interactie met de kinderen.
 
Riung ligt 'off the beaten track', er is weinig toerisme en de accommodatie is dan ook zeer eenvoudig, maar wel schoon. In het guesthouse kun je snorkelspullen huren voor je boottrip. Het personeel is vriendelijk en doet zijn best het je naar de zin te maken.
 
In Bajawa verblijf je in een leuk, schoon hotel dat door Nederlanders wordt gerund: er staat je een hartelijke ontvangst te wachten. Er zijn prima bedden, warm water douche (lekker op deze hoogte) en een goed verzorgd ontbijt. Dit is met kop en schouders de beste keuze in Bajawa. Op loopafstand zijn leuke, lokale restaurantjes.
 
In Ruteng slaap je in een nieuw hotel met veel groen rondom. Alternatief (indien volgeboekt) slaap je in huiselijke sfeer in een guesthouse of het keurig onderhouden gastenverblijf van de nonnen. Kleine kamertjes, maar netjes en schoon en met een eigen badkamer.
 
In Labuan Bajo ligt het hotel op een heuvel met mooi uitzicht en op loopafstand van het dorp. (Er is ook een upgrade mogelijk naar een luxe Ecohotel.)
 
Vervoer:
Gedurende de reis op het vasteland heb je een eigen auto of busje met chauffeur ter beschikking. 
Prijzen
De hieronder vermelde prijzen zijn geldig tot 15 december 2019. De prijzen zijn per persoon, gebaseerd op 2 personen per kamer. Bij een reis met 3 of 5 personen wordt een derde bed (stretcher, daybed, matras) op de kamer bijgezet; de prijs voor een eenpersoonskamer is op aanvraag. Wij behouden ons het recht voor om onze prijzen te wijzigen. In de zomer (juli/augustus/september), rond de feestdagen (van 15 december t/m 15 januari) en het Suikerfeest berekenen we een hoogseizoentoeslag. Prijzen kunnen ook fluctueren door o.a. wijzigingen in de brandstof prijzen of de wisselkoers. De minimale reisduur is 7 dagen. Een reis kan tot uiterlijk 14 dagen voor vertrek worden geboekt.

Flores reizen: Van zweepgevecht tot gekleurde vulkaanmeren
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 1.605,- p.p.€ 822,- p.p.€ 617,- p.p.€ 774,- p.p.€ 669,- p.p.€ 628,- p.p.
Inclusief:
 • 8x overnachtingen met ontbijt
 • Lokale niet-Engelssprekende gids voor wandeling Lele-Sikka
 • Lokale Engelssprekend gids voor excursie Kelimutu en wandeling
 • Boottrip Riung inclusief lunch en gids (excl. snorkelspullen)
 • Lokale Engelssprekend gids voor excursie Bajawa naar Ngada dorpen
 • Lokale Engelssprekend gids voor rijstveldwandeling Ruteng
 • Bezoek met demonstraties en snacks bij Tado Ecovillage
 • Transfer luchthaven - hotel
 • Prive vervoer met Engelssprekende chauffeur tijdens reis over Flores (dag 2 tot 8)
 • Uitgebreide Nederlandstalige reisinformatie
 • Nederlandstalige ondersteuning ter plekke door onze lokale vertegenwoordiger

Exclusief:
 • Internationale en binnenlandse vlucht.
 • Entreegelden en camera fee Nationaal Parken (Kelimutu), overige entree gelden, donaties en fooien. 

Opmerkingen:

Vervoer per privé auto op Flores:

Voor 1 t/m 3 personen is de auto standaard een normale auto (stationwagon). 

Voor 4, 5 en 6 personen is de standaard optie een ELF busje met Engelssprekende chauffeur of met niet Engelssprekende chauffeur in combinatie met een Engelssprekende gids. 

Voor 4 personen waaronder 2 kleine kinderen, is het ook mogelijk een normale auto te boeken tegen een gereduceerde prijs. Bagage wordt dan mogelijk op het dak gebonden.  


Extra: Prijs pakket binnenlandse vluchten (Bali-Flores-Lombok) € 300,- p.p. onder voorbehoud van beschikbaarheid.

Binnenlandse vlucht Denpasar - Maumere, met Wings Air (Lion Air Group). 10 kilo ruimbagage 

Binnenlandse vlucht Labuhan Bajo - Denpasar - Mataram, met Wings Air (Lion Air Group) 10 kilo ruimbagage
 

Extra: Prijs pakket binnenlandse vluchten (Bali-Flores) € 275,- p.p. onder voorbehoud van beschikbaarheid.

Binnenlandse vlucht Denpasar - Maumere, met Wings Air (Lion Air Group) 10 kilo ruimbagage

Binnenlandse vlucht Labuan Bajo - Denpasar, met Wings Air (Lion Air Group) 10 kilo ruimbagage
 
De ruimbagage is standaard, dit kunnen wij niet op voorhand bijboeken. Je bagage wordt bij inchecken gewogen. Je betaalt voor overgewicht een tarief per kilo per afstand, dit kan variëren van €1 tot €5 euro. Let op, een vliegtuig mag uit veiligheidsoverweging niet overbelast raken. Er kan dan zware bagage worden achtergelaten. 

Excursie 1: Fietsen bij Labuanbajo (5 uur) - privé tocht
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Fietsen bij Labuanbajo (5 uur)€ 158,- p.p.€ 78,- p.p.€ 72,- p.p.€ 58,- p.p.€ 58,- p.p.€ 58,- p.p.
Inclusief fiets en gids

Excursie 2: Fietsen en wandelen rond Ruteng (volle dag)
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Fietsen en wandelen rond Ruteng (volle dag)€ 241,- p.p.€ 120,- p.p.€ 97,- p.p.€ 82,- p.p.€ 82,- p.p.€ 82,- p.p.
Inclusief priveauto, fiets, gids en lokale lunch.
Extensies

Extensie 1: Dagbezoek aan de Komodovaraan


Sta oog in oog met de beroemde Komodo varanen tijdens een dagtocht naar het eiland Rinca. Deze 'draken' leven alleen hier en dus heel bijzonder om zelf eens in het echt te zien! 

Dag 9: Op zoek naar de Komodo-draak

Op zoek naar de Komodo-draak
Een mooie excursie naar het eiland Rinca, waar je op zoek kunt gaan naar de Komodo-varaan. Omdat de varanen daar vrij leven, is er nooit een garantie dat je ze ziet, maar eigenlijk kom je ze bij elk bezoek wel tegen. Je vertrekt 's morgens op tijd naar de haven, waar je aan boord stapt. Daar worden de motoren aangezet om je in een paar uur naar Rinca te varen. Daar aangekomen ga je aan land. waar je bij de rangerpost de entree en de ranger betaalt. De ranger neemt je mee voor een mooie, ongeveer 2 uur durende wandeling door heuvelachtig landschap en helpt mee zoeken naar de Komodo-varaan, Ze zijn heel groot, dus je verwacht ze makkelijk te spotten, maar hun kleur valt aardig weg tussen de bladeren. Onderweg heb je ook kans herten, wilde paarden, waterbuffels, en apen tegen te komen, maar het gaat natuurlijk allemaal om de komodo varaan, het grootste reptiel op aarde en nauw verwant aan de dinosaurussen.
 
Pas in 1910 heeft een Nederlandse expeditie de verhalen van lokale vissers over enorme monsterachtige varanen bevestigd, voor die tijd was het bestaan van de komodo niet bekend in het Westen. De komodo is in staat om korte sprinten te trekken, hun staart kan een flinke klap uitdelen, maar hun beste wapens zijn hun scherpe tanden en messcherpte klauwen. Ze leven van herten, wilde varkens en waterbuffels. De bacteriën in hun mond zijn zó dodelijk, dat ze een grote prooi als een waterbuffel aanvallen, bijten en rustig afwachten tot de dodelijke bacteriën hun werk doen; soms duurt het zelfs 2 weken voordat een waterbuffel sterft aan de bijt. De ora, zoals de locals de komodo noemen, is in staat een geit in één keer door te slikken. Vandaar dat je alleen over het eiland mag rondwandelen met een lokale gids; je wilt natuurlijk niet als komodo-snack eindigen!
 
Je luncht aan boord (inclusief) en ze weten daar altijd een overheerlijke maaltijd te bereiden. Snorkelliefhebbers kunnen op de terugweg nog een plons maken bij een mooie snorkelspot (zelf snorkelspullen meenemen of huren op het vaste land). Na een uurtje vaart de boot terug naar Labuan Bajo, waar je de nacht weer doorbrengt in je comfortabele hotel. Je kunt in een restaurantje met uitzicht over de haven gaan eten. Probeer eens een lokale specialiteit met verse vis, dat is een goede afsluiter van een mooie dag.
 
(NB Wil je zowel naar Komodo als Rinca, dan raden we je aan de 2-daagse bouwsteen te kiezen.)

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Dagbezoek aan de Komodovaraan:
Dag 1: Denpasar - Maumere
Dag 2: Maumere - Moni, Lela-Sikka wandeling
Dag 3: Moni - Riung, Kelimutu vulkaan, Lio dorp
Dag 4: Riung, boottrip
Dag 5: Riung - Bajawa, Soa warmwaterbronnen
Dag 6: Bajawa, dagtrip met lokale gids
Dag 7: Bajawa - Ruteng
Dag 8: Ruteng - Labuan Bajo, wandeling Ruteng, Tado Eco village demonstratie & snacks
Dag 9: Labuan Bajo, boottocht Rinca, lunch
Dag 10: Labuan Bajo

Extensie 1: Dagbezoek aan de Komodovaraan
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Laagseizoen€ 319,- p.p.€ 162,- p.p.€ 112,- p.p.€ 101,- p.p.€ 89,- p.p.€ 88,- p.p.


Extensie 2: Extra vrije dag in Labuan Bajo


Tijd voor een break in de reis? Labuan Bajo is een prima plek om een dag extra te vertoeven, zeker voor duikers is dit een waar paradijs!

Dag 9: Extra vrije dag in Labuan Bajo

Extra vrije dag in Labuan Bajo
De keuze is aan jou; nog een dagje lekker luieren? Of een dagje duiken? Of winkelen in de kleine winkeltjes in het centrum? En 's avonds lekker loungen met een cocktail, genietend van de zonsondergang....

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Extra vrije dag in Labuan Bajo:
Dag 1: Denpasar - Maumere
Dag 2: Maumere - Moni, Lela-Sikka wandeling
Dag 3: Moni - Riung, Kelimutu vulkaan, Lio dorp
Dag 4: Riung, boottrip
Dag 5: Riung - Bajawa, Soa warmwaterbronnen
Dag 6: Bajawa, dagtrip met lokale gids
Dag 7: Bajawa - Ruteng
Dag 8: Ruteng - Labuan Bajo, wandeling Ruteng, Tado Eco village demonstratie & snacks
Dag 9: Labuan Bajo, vrije dag
Dag 10: Labuan Bajo

Extensie 2: Extra vrije dag in Labuan Bajo
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 72,- p.p.€ 37,- p.p.€ 30,- p.p.€ 37,- p.p.€ 32,- p.p.€ 37,- p.p.


Extensie 3: Go Local: Slapen in traditioneel Ngada dorp!


Go Local en blijf slapen in een authentiek Ngada dorp, gelegen op een heuvel en alleen lopend te bereiken. Na een bijzondere welkomstceremonie, breng je de nacht door bij een gastfamilie in een houten Ngada huis.

Dag 6: Dompel je onder in het traditioneel Ngada dorp!

Dompel je onder in het traditioneel Ngada dorp!
In Bajawa ontmoet je je lokale gids, in ongeveer 3 kwartier rijd je naar het startpunt van de wandeling. Samen wandel je door de prachtige groene omgeving met op de achtergrond de Inerie vulkaan (2245m), in totaal met dorpjes bekijken neemt de wandeling zo'n 2 a 3 uur in beslag. De gids neemt je mee naar de minst bezochte en dus meest authentieke Ngada dorpjes. De gids weet ontzettend veel uit te leggen over de lokale cultuur en gewoontes. De traditionele huizen met hoge, steile daken van gras staan in twee rijen, met daartussen in de ngadhu, bhaga en megalithische stenen. De stenen worden nog steeds gebruikt om offers aan geesten te brengen. De ngadhu is een offerpaal en representeert de mannelijke voorouders. Het vormt een paar met de bhaga, een aan de vrouwelijke voorouders gewijd ritueel huisje. De ngadhu en bhaga symboliseren de voortdurende aanwezigheid van de voorouders, die in dromen verschijnen en opdrachten geven. Daarnaast zijn er nog steeds rituelen om vruchtbaarheid van het land te verzekeren en zijn er ceremonies voor geboorte, huwelijken, overlijden en het bouwen van huizen. 
 
Na deze wandeling rijd je in 1 a 1,5 uur door naar Aimere, waar je kunt lunchen in een lokale warung. Je verlaat de kustweg en rijdt de bergen in naar 1 van de 9 Ngada dorpen, maar dit dorp ligt afgelegen op een berg, ver van het veelbezochte Bajawa en wordt dus nauwelijks bezocht. Heb je vanmorgen veel uitleg gekregen, nu ga je het dorpsleven zelf ervaren. Je chauffeur vindt je gids uit het dorp, meestal is dit een lieve bescheiden vrouw die Engels spreekt. Je chauffeur blijft met het grootste gedeelte van je bagage achter en je neemt alleen een dagrugzakje mee voor 1 overnachting (handdoekje, lakenzak, schone kleding, tandenborstel). Samen met je gids loop je in 1 uur omhoog naar het traditionele dorp van deze gemeenschap. Het is een breed pad met weinig schaduw langs velden, met mooie uitzichten over de kust. In het dorp aangekomen merk je gelijk de hartelijkheid van de dorpelingen, ze spreken hun lokale dialect, maar uit alles wordt wel duidelijk dat ze het oprecht hartstikke leuk vinden dat je er bent. Wat verder enorm opvalt is de enorme saamhorigheid in dit dorpje. Samenwerken en voor elkaar klaar staan, staat hier voor op. Planten en oogsten doet men samen, veld voor veld. Dat maakt het werk natuurlijk veel leuker. En na afloop is er tijd voor een borrel van huisgestookte rijstwijn op de veranda van het houten huisje. Zo gaat het waarschijnlijk al generatie op generatie. De vrouwen zijn duidelijk de spil van deze gemeenschap, zij zorgen voor het land, de kinderen, het huis en het eten.   
 
Je maakt kennis met je gastgezin. In dit houten huisje zal je slapen op een dunne mat en er is een deken. Op een paar plaatsen in het dorp is een mandi huisje met een traditionele Indonesische hurkwc en mandi bak. Nadat je een aantal bakken koud water uit de mandi bak over je heen hebt gegooid, ben je weer helemaal opgefrist! 
 
Dan is het tijd voor de Welkomst-ceremonie. Je gastgezin verzamelt zich en het dorpshoofd komt langs. Er wordt gebeden naar de voorouders en een kip wordt geofferd. Dit bloed moet vloeien om de voorouders tevreden te houden en toestemming te vragen voor je verblijf. De ingewanden van de kip worden gelezen en hieraan wordt voorspeld wat voor tijden er aan komen. Gaat het dorp een voorspoedige tijd tegemoet? Hierna wordt de kip op het open vuur geroosterd. Tegen deze tijd heb je kans dat de rijstwijn te voorschijn wordt gehaald. Al snel peuzel je een lekker maaltje van rijst, lokale groente en gegrilde kip. Maar er wacht je al weer een volgende verrassing. Het dorp is uitgelopen om je concert op hun bamboefluit te geven. Op deze manier kan het hele dorp op een goede manier iets verdienen aan je bezoek. Dit broodnodige extraatje gaat in de dorpskas en kan worden ingezet om de cultuur te behouden, een belangrijke ceremonie te organiseren of voor noodgevallen binnen de gemeenschap. Wees niet bang dat dit een soort 'tourist trap' is, er komen hier zo weinig reizigers, dat de dorpelingen oprecht zelf het grootste plezier hebben en vol trots optreden. Uiteraard verschijnt hierna weer iets te eten, want dat hoort zo. De dorpelingen zijn ook reuze benieuwd naar jou. Nodig ze dus vooral via je gids uit, om je vragen te stellen en dan komt voorzichtig de interactie op gang. Met een brede glimlach en wederom een slokje rijstwijn achter de kiezen, kropen we ons bedje in.
 
(Op vrijdag is het voor de dorpelingen marktdag, hier draait hun bestaan om. De kans is dan groot dat het bamboo fluit concert de volgende morgen wordt gegeven.) 

Dag 7: Van Ngada volk naar het Manggarai volk van Ruteng

Van Ngada volk naar het Manggarai volk van Ruteng
Waarschijnlijk word je al vroeg wakker van het kraaien van haaien. Of van je gastfamilie die heel zachtjes om je heen trippelt, want ja, de kinderen moeten naar school, de rijst moet worden gekookt en het land moet bewerkt. Rustig aan wakker worden en kijken hoe het dorp in beweging komt. Op een goed moment verschijnt vanzelf het lokale ontbijt, grote kans dat dit rijst met wat groente is, je doet mee met wat de pot van de familie schaft. (Tip: heb je daar wat moeite mee op je nuchtere maag, neem dan wat koekjes mee. Even later kun je dan gemakkelijker een bordje rijst wegwerken.) Koffie en thee zorgen er voor dat je wakker wordt. Je hebt alle tijd, dus is er nog iets gaande in het dorp, dan kun je bijvoorbeeld gaan kijken hoe de velden worden bewerkt. De velden liggen ontzettend steil, en je vraagt je af hoe de dorpsbewoners hier zo makkelijk rondlopen, laat staan hun land bewerken. Tenslotte neem je afscheid van je gastgezin, en alle mensen in het dorp. Samen met je gids loop je heuvelafwaarts (1 a 1,5 uur), waar je chauffeur al op je staat te wachten. Een beetje moe, maar zeer voldaan plof je op de achterbank. Wat een belevenis... 
 
Onderweg naar Ruteng heb je eerst een indrukwekkend uitzicht op de vele vulkaantoppen en grillig gestolde lavastromen. Het landschap verandert en in West Flores rijd je door een dichtbegroeid berglandschap. Ruteng is een rustig, hoger gelegen en dus iets koeler stadje. De levendige markt is de ontmoetingsplek voor mensen uit de dorpen in de omringende heuvels. Het stadje vormt het hart van het gebied van de Manggarai-stam, een interessante etnische groep in Flores. Ze dragen zwarte sarongs met felgekleurde patronen. De Manggarai vertellen oude volksverhalen over ebo gogo, kleine harige mensen met platte voorhoofden die ten tijden van de voorouders in de jungle woonden. Deze verhalen werden afgedaan als sprookjes, totdat in 2003 een soort hobbit werd teruggevonden in een grot, een 12.000 jaar oud skelet van een volwassene, maar dan zo groot als een driejarig kind! Een nogal spectaculair Manggarai gebruik zijn de caci gevechten, waarbij de deelnemers elkaar de lijf gaan met een zweep van buffelhuid! De zweepgevechten zijn een belangrijk onderdeel van de huwelijks ceremonie. De meeste huwelijken worden gesloten van eind juni tot eind augustus. Heb je geluk, dan kan het zijn dat je zo'n ceremonie tegen komt onderweg.

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Go Local: Slapen in traditioneel Ngada dorp!:
Dag 1: Denpasar - Maumere
Dag 2: Maumere - Moni, Lela-Sikka wandeling
Dag 3: Moni - Riung, Kelimutu vulkaan, Lio dorp
Dag 4: Riung, boottrip
Dag 5: Riung - Bajawa, Soa warmwaterbronnen
Dag 6: Bajawa - Belaraghi, gids Bajawa, gids, diner met welkoms-ceremonie, bamboefluit- concert Ngada dorp
Dag 7: Belaraghi - Ruteng, gids Ngada dorp
Dag 8: Ruteng - Labuan Bajo, wandeling Ruteng, Tado Eco village demonstratie & snacks
Dag 9: Labuan Bajo

Extensie 3: Go Local: Slapen in traditioneel Ngada dorp!
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 236,- p.p.€ 132,- p.p.€ 106,- p.p.€ 88,- p.p.€ 81,- p.p.€ 72,- p.p.


Extensie 4: Happy op het strand van Maumere


Plan voor jezelf af en toe een rustdag tijdens je rondreis door Indonesië. Op het strand van Maumere kun je even op adem komen voordat je Flores gaat ontdekken. No worries, be happy! 

Dag 2: Happy op het strand van Maumere

Happy op het strand van Maumere
Aan het begin van je vakantie op de Sunda eilanden, een heerlijke vrije dag aan het strand van Maumere. Vanuit je huisje loop je zo het strand op. Er staat vers gevangen vis op het menu, de mensen zijn lief, kortom, het is een heerlijk plekje om een dagje te relaxen en wennen aan het klimaat van zo'n 30 graden. Je kunt snorkelen, duiken, of een strandwandeling maken en de vissers met hun netten in de weer zien. Of gewoon lekker een boekje lezen en bijkomen van je jetlag. Je hebt de laatste dagen best veel gereisd, en het is prettig om goed uitgerust aan je rondreis te beginnen. Waar kan dat beter dan bij dit kleinschalige strand ressort dat ook nog eens bij een sociale stichting hoort, die vele projecten voor goede doelen in de omgeving realiseert. Maar bovenal is het een lekkere relaxte stek, waardoor al onze Sunda reizigers dit vrije dagje een aanrader vinden!
 
Tip: We kunnen natuurlijk ook een boeiende excursie voor je regelen. Breng een bezoek aan één van de kinderhuizen van Mama Belgica en traditioneel ikatdorp Watublapi, of maak een stevige wandeling van Delang naar Sikka.
 

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Happy op het strand van Maumere:
Dag 1: Denpasar - Maumere
Dag 2: Maumere, vrije dag
Dag 3: Maumere - Moni, Lela-Sikka wandeling
Dag 4: Moni - Riung, Kelimutu vulkaan, Lio dorp
Dag 5: Riung, boottrip
Dag 6: Riung - Bajawa, Soa warmwaterbronnen
Dag 7: Bajawa, dagtrip met lokale gids
Dag 8: Bajawa - Ruteng
Dag 9: Ruteng - Labuan Bajo, wandeling Ruteng, Tado Eco village demonstratie & snacks
Dag 10: Labuan Bajo

Extensie 4: Happy op het strand van Maumere
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 60,- p.p.€ 30,- p.p.€ 25,- p.p.€ 30,- p.p.€ 26,- p.p.€ 30,- p.p.
Excursies

Labuan Bajo

Excursie 1: Fietsen bij Labuanbajo (5 uur) - privé tocht

Fietsen bij Labuanbajo (5 uur) - privé tocht
Verken de groene omgeving van Labuan Bajo per fiets. Een route van circa 30 km voert je langs dorpjes en wegen met geweldige uitzichten. Niet voor niets noemden de Portugezen dit Cabo de Flores oftewel Bloemenkaap! Via de hoofdweg fiets je naar het dorpje Nggorang vanwaar je een rustige weg (niet altijd in een beste conditie) in slaat naar Tana Ndereng. Je verkent een prachtig en vriendelijk gebied dat maar weinig bezocht wordt door toeristen. Tijdens de tocht kom je enkele relatief makkelijke stijgingen tegen, dan moet je even in de trappers; en daarna is het lekker afdalen.Mocht het erg warm zijn, dan kun je onderweg je verfrissen bij de Cunca Rami waterval. De totale duur van de fietstocht is ca. 5 uur, waarvan je 4 uur daadwerkelijk fietst. Kan met kinderen vanaf circa 10 jaar.

Excursie 1: Fietsen bij Labuanbajo (5 uur) - privé tocht
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Fietsen bij Labuanbajo (5 uur)€ 158,- p.p.€ 78,- p.p.€ 72,- p.p.€ 58,- p.p.€ 58,- p.p.€ 58,- p.p.Ruteng

Excursie 2: Fietsen en wandelen rond Ruteng (volle dag)

Fietsen en wandelen rond Ruteng (volle dag)
Verken de prachtige omgeving rond Ruteng met deze unieke combinatie fiets- en wandeltocht! Vanaf je hotel word je in ca. 40 minuten per auto naar het startpunt van de fietstocht gebracht. Bij het startpunt bij het dorpje Rii heb je een prachtig panoramisch uitzicht op de bergachtige omgeving. Je fietst deels via een steile route naar beneden, maar komt ook enkele pittige beklimmingen tegen tot je bij het dorpje Nanu komt. Hier wandel je in 45-60 minuten naar de fraai gelegen Tengkulese waterval, een prachtig landschap van rijstterrassen en dorpjes passerend. Bij de poeltjes aan de voet van de waterval kun je verkoeling zoeken. Je wandelt hetzelfde pad terug naar de auto en rijdt door naar het lokale huis waar je een goed smakende eenvoudige lunch krijgt voorgeschoteld. Aansluitend rijd je door naar Cancar waar je de rijstvelden in de vorm van een spinnenweb kunt bekijken. Hier stap je weer op de fiets en na een uurtje bereik je het dorpje Maras, waar de auto je op je staat te wachten om je terug te brengen naar Ruteng. Je bent rond 16:00 uur moe maar voldaan terug in je accommodatie.

Excursie 2: Fietsen en wandelen rond Ruteng (volle dag)
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Fietsen en wandelen rond Ruteng (volle dag)€ 241,- p.p.€ 120,- p.p.€ 97,- p.p.€ 82,- p.p.€ 82,- p.p.€ 82,- p.p.


Indonesië reizen - Flores - Kelimutu vulkaanIndonesië reizen - Flores - Kelimutu vulkaanIndonesië reizen - Flores - Spinnenwebvelden Labuan BajoIndonesië reizen - Flores - Spinnenwebvelden Labuan BajoIndonesië reizen - Flores - Ngada dorpjes bij BajawaIndonesië reizen - Flores - Ngada stamIndonesië reizen - Flores - Caci gevechten van het Manggarai volk, RutengIndonesië reizen - Flores - Caci gevechten van het Manggarai volk, RutengIndonesië reizen - Flores - RiungIndonesië reizen - Flores - Snorkelen bij Palau Tujuhbelas, ClownvisjesIndonesië reizen - Flores - Vliegende Honden bij Palau TujuhbelasIndonesië reizen - Flores - RiungIndonesië reizen - Flores - Ikat weven MoniIndonesië reizen - Flores - Markt MoniIndonesië reizen - Flores - MaumereIndonesië reizen - Flores - Strand MaumereIndonesië reizen - Flores - MaumereIndonesië reizen - Flores - Onderweg van Maumere naar RiungIndonesië reizen - Flores - MaumereIndonesië reizen - Flores - Onderweg van Maumere naar RiungIndonesië reizen - Flores - Onderweg van Maumere naar RiungIndonesië reizen - Flores - Warmwaterbronnen bij Soa

Flores: eiland van de draakProef de cultuur van Belaraghi in Flores


Reacties van reizigers (32)

"Heerlijke vakantie in een prachtig land!"

Borobudur - Yogya - Malang - Bromo - Surabaya - Flores - Maumere - Kelimutu - Bajawa - Riung - Ruteng - Labuan Bajo - Komodo - Ubud - Sanur

Menno - 21-08-2018
Wij hadden een prachtig gevarieerde reis op Oost-Java (islamitisch), Flores (christelijk) en Bali (hindoeïstisch). De variëteit was heel leuk: cultuu...
Verder lezen
Flores reizen: Van zweepgevecht tot gekleurde vulkaanmeren
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Mooie reis, waarbij veel activiteiten buiten waren zoals we dat ook graag hebben."

Maumere - Moni - Kelimutu - Bajawa - Naga dorpen - Ruteng - Labuan Bajo - Komodo - Rinca - Gili Meno

Bob van Hulst - 13-08-2018
Over de accommodaties: In het hotel in Sanur waren we maar drie uur, dus wat kort, maar het was mooi, netjes en lekker eten  Het was lekker om drie dagen in Maumere aan het strand te verblijven. In Moni lag de ecolodge erg mooi. In Bajawa verbleven ...
Verder lezen
Flores reizen: Van zweepgevecht tot gekleurde vulkaanmeren
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"De trekkings waren heel speciaal"

Flores -Maumere - Kelimutu- Riung - Bajawa- Ruteng - Labuanbajo - Komodo

Harriet Anema - 20-03-2018
Flores is een heerlijk vakantie-eiland, nog niet overspoeld met toeristen. De trekkings waren heel speciaal. Heerlijk om dat te doen met z'n tweeën en niet in een groep. Kelimutu excursie is speciaal maar druk met groepen andere toeriste...
Verder lezen
Flores reizen: Van zweepgevecht tot gekleurde vulkaanmeren
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Een reis om nooit te vergeten over Flores"

Bali - Ubud- Sanur- Flores - Maumere - Kelimutu -Moni - Riung - Bajawa - Ruteng - Labuanbajo - Komodo

Maud - 21-02-2018
Een reis om nooit te vergeten door; de geweldige natuurpracht van Flores, de ontzettend vriendelijke bevolking overal waar we zijn geweest en de perfecte organisatie van Footprint Travel.   Flores is absoluut het hoogtepunt van onze reis...
Verder lezen
Flores reizen: Van zweepgevecht tot gekleurde vulkaanmeren
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"De Kelimutu was het hoogtepunt"

Flores - Maumere - Kelimutu - Riung - Bajawa - Ruteng - Labuanbajo

Shinta Schoeber - 14-09-2017
Onze vakantie op Flores was erg inspirerend en indrukwekkend.   Ik ben gek op Flores. Het was voor mij de tweede keer, eerste keer ben ik alleen rondom Labuan Bajo geweest. Ik moest en zou terugkomen om het hele eiland te zien. We zijn deze keer...
Verder lezen
Flores reizen: Van zweepgevecht tot gekleurde vulkaanmeren
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Een mooie reis en een mooie ervaring!"

Maumere - Lele - Moni - Kelimutu - Riung - Bajawa - Ruteng - Labuan Bajo

Wim Bos - 21-08-2017
De organisatie was perfect. De chauffeur was super, een veilige rijder en een bron van informatie. De gidsen waren altijd op tijd en ter zake kundig​   Qua hotels vonden we het hotel in Labuan Bajo erg luxueus en mooi gelegen en de accom...
Verder lezen
Flores reizen: Van zweepgevecht tot gekleurde vulkaanmeren
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Een bijzondere ervaring, veel cultuur, een andere wereld!"

Borobudur - Yogyakarta - Maumere - Kelimutu vulkaan - Moni - Riung - Bajawa - Ruteng - Labuan Bajo - Ubud - Munduk

Jose Koopman - 14-08-2017
Eigenlijk waren alle accommodaties prima en leuke variatie. Het hotel Manulalu vond ik er qua ligging uitspringen, prachtige plek, leuke gezamenlijke ruimte ook. Echter de kamers die we hadden, waren wat minder. Het hotel bij de Borobudur was ook heel mooi v...
Verder lezen
Flores reizen: Van zweepgevecht tot gekleurde vulkaanmeren
Beoordeling van deze reis: 7,0
7,0/10 - 1 recensie
"Een mooie rondreis door Bali en de Kleine Sunda eilanden"

Ubud - Pemuteran - Menjangan - Maumere - Kelimutu - Riung - Bajawa - Rinca - Komodo - Rinjani - Gili

Bob de Boers - 15-08-2016
Het was een mooie rondreis. Het fietsen rondom Ubud was heel leuk. Ubud zelf vonden wij wat minder. Varen naar Komodo eiland was fantastisch. Daar moet je zijn geweest! De boot stopt daar bij Pink Beach; dat is een fantastische snorkelplek! ...
Verder lezen
Flores reizen: Van zweepgevecht tot gekleurde vulkaanmeren
Beoordeling van deze reis: 7,0
7,0/10 - 1 recensie
"Een absoluut hoogtepunt is de beklimming van de Rinjani. Dat was heel gaaf om te doen met ons gezin!"

Maumere - Moni - Kelimutu - Riung - Bajawa - Ruteng - Labuan Bajo - Komodo - Rinca - Rinjani - Tetebatu - Senaru - Gili's

Bart Plug - 08-08-2016
Onze reis was fantastisch, avontuurlijk en gevarieerd!  We raden alle excursies uit deze reis aan, maar een absoluut hoogtepunt was de beklimming van de Rinjani. Dat was heel gaaf om te doen met ons gezin. Ook Komodo en ...
Verder lezen
Flores reizen: Van zweepgevecht tot gekleurde vulkaanmeren
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"De gidsen en chauffeurs waren vriendelijke, behulpzame mensen, die er alles voor over hebben om je blij te maken!"

Kalimantan - Jungle Borneo - Tanjung Puting - Maumere - Moni - Riung - Komodo - Tangkoko - Tomohon - Bunaken

Bert Brinkman - 05-08-2016
We zijn tijdens onze rondreis door Indonesië gewoon opgegaan in een totaal andere wereld. We sliepen in prima accommodaties, geen overdreven luxe. In Bajawa en in Bunaken Village hebben we genoten; op Bunaken werkt zeer gemotiveerde personeel!&...
Verder lezen
Flores reizen: Van zweepgevecht tot gekleurde vulkaanmeren
Beoordeling van deze reis: 7,0
7,0/10 - 1 recensie
"Indrukwekkende reis naar Bali en Flores!"

Ubud - Sidemen - Amed - Sanur - Maumere - Kelimutu - Riung - Ruteng - Labuan Bajo - Komodo

Gertjan Kruijt - 29-07-2016
We hebben zo veel mooie ervaringen en indrukken opgedaan.  Over het algemeen was de organisatie uitstekend. We hadden een hele fijne chauffeur, die niet alleen erg prettig reed, maar ook een leuke reisgenoot was. Bovendien speelde hij goed in...
Verder lezen
Flores reizen: Van zweepgevecht tot gekleurde vulkaanmeren
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"De wandelingen waren hoogtepunten"

Flores - Maumere - Kelimutu- Moni- Riung- Bajawa- Bajawa- Labuanbajo

Ron Mesland - 30-05-2016
Een mooie reis over Flores! Er was een goede afwisseling in hotels hoewel soms wel erg wisselend van kwaliteit. De beste: Ecolodge Moni. De leukste: Maumere, en Del Mar, Riung. De organisatie was goed, al was het prettig geweest om...
Verder lezen
Flores reizen: Van zweepgevecht tot gekleurde vulkaanmeren
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Wij hebben een geweldige vakantie gehad!"

Manado - Tangkoko - tarsieraap - Tomohon - Pulisan - Sanur - Maumere - Moni - Kelimutu-vullkaan - Riung - Bajawa - Ngada dorp - Ruteng - Labuan Bajo

Gerda Knops - 29-09-2015
Bijkomen in Manado: Als wij reizen kiezen wij ervoor om een paar dagen in de desbetreffende hoofdstad of grote stad te beginnen. Even het land proeven en ervaren. We vinden het leuk om op eigen houtje wat bezienswaardigheden te doen. Wij hebben ons dan ook ...
Verder lezen
Flores reizen: Van zweepgevecht tot gekleurde vulkaanmeren
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Een goed georganiseerde en afwisselende vakantie!"

Jakarta - Bogor - Bandung - Borobudur - Yogyakarta - Prambanan - Semarang - Pangkalanbun - Tanjung Puting - Sanur - Maumere - Moni - Kelimutu - Riung - Bajawa - Ruteng - Labuan Bajo

Carlo van Immerseel - 18-09-2015
De accommodaties waren goed, schoon en op mooie locaties. Natuurlijk zijn er altijd wel wat verbeterpuntjes. Eén keer vieze lakens. Eén keer onsmakelijk ontbijt. Mooiste locatie is in Maumere geweest. Hier kan je vanuit je huisje zo het strand oplopen om te zwemmen....
Verder lezen
Flores reizen: Van zweepgevecht tot gekleurde vulkaanmeren
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Boeiende reis en prachtige natuur op Flores"

Maumere - Moni - Kelimutu - Riung - Bajawa - Ruteng - Labuan Bajo

Annelies van Leerzem - 17-08-2015
Hoogtepunt van deze reis was voor ons de prachtige natuur op grote delen van het eiland Flores. De wandeling langs de rijstvelden in de omgeving van Ruteng was dan ook erg mooi. Ook hebben we genoten van de tocht langs de originele dorpjes in de buurt van Bajawa...
Verder lezen
Flores reizen: Van zweepgevecht tot gekleurde vulkaanmeren
Beoordeling van deze reis: 7,0
7,0/10 - 1 recensie
"Geweldig!"

Tangkahan - Bukit Lawang - Berastagi - Tobameer - Medan - Maumere - Kelimutu vulkaan - Moni - Riung - Bajawa - Ruteng - Labuan Bajo

Linda Velders - 17-08-2015
De accommodaties waren over het algemeen allemaal naar verwachting. Positieve uitzonderingen waren de lodge in Moni op Flores en het hotel bij het Tobameer op Sumatra. Een negatieve uitzondering vonden wij het hotel in Berastagi, erg verpauperd. We hebben veel le...
Verder lezen
Flores reizen: Van zweepgevecht tot gekleurde vulkaanmeren
Beoordeling van deze reis: 10,0
10,0/10 - 1 recensie
"Echt off the beaten track!!!"

Flores - Moni - Kelimutu vulkaan - Riung - Tujuhbelas - Soa - Bajawa - Ruteng - Labuan Bajo

Kenneth en Mirthe - 24-12-2014
We hebben een prachtige reis gemaakt en geven hem een 9.  We hadden de tijd, we hoefden nergens haast te maken. Het ging om de kwaliteit en de intensiteit van de ervaringen, waardoor het heel fijn reizen was.   Het b...
Verder lezen
Flores reizen: Van zweepgevecht tot gekleurde vulkaanmeren
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Werkelijk drie weken lang genoten!"

Maumere - Lele-Sikka - Moni - Kelimutu-vulkaan - Riung - Bajawa - Ruteng - Labuan Bajo - Komodo - Rinca - Tetebatu - Rinjani - Senaru - Gili

Rob en Carla - 02-07-2014
De vakantie was in een woord SUPER! We leven nog steeds in een roes; dit was de mooiste reis van ons leven met zoveel indrukken, zoveel gezien en ontzettend lieve mensen!   We zijn een beetje beduusd en beseff...
Verder lezen
Flores reizen: Van zweepgevecht tot gekleurde vulkaanmeren
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Flores is een mooi en afwisselend eiland waar je geen haast moet hebben."

Indonesie reizen - Flores - Maumere - Kelimutu vulkaan - Riung - Bajawa - Ruteng - Labuan Bajo

Hanneke en Fridolijn - 30-09-2013
Fijn dat we in Nederland al onze Flores bouwsteen hadden geregeld, daardoor goed kunnen genieten. Flores is een mooi en afwisselend eiland waar je geen haast moet hebben. De reis krijgt van ons een 8.    Prima a...
Verder lezen
Flores reizen: Van zweepgevecht tot gekleurde vulkaanmeren
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Ontzettend geboft met onze lokale gidsen"

Indonesie reizen - Flores - Maumere - Kelimutu vulkaan - Riung - Bajawa - Ruteng - Komodo - Lombok - Rinjani trekking - Gili Meno - Java - Bandung - Malabar - Jakarta

Heleen, Onno, Toon (17) en Hein (15) van Gelderen - 17-08-2013
We hebben een fantastische reis gehad. We hebben absoluut heel veel gezien. Het was perfectgeorganiseerd. Dat scheelt veel tijd ter plekke en ...
Verder lezen
Flores reizen: Van zweepgevecht tot gekleurde vulkaanmeren
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"We genoten van de afgelegen plekjes op Flores"

Indonesie reizen - Sunda eilanden - Flores - Komodo eilanden - Lombok - Gili eilanden - Bali strand

Hennie en Sjoerd - 16-08-2013
We hebben ontzettend genoten van onze reis door Indonesië. We zouden zo terug willen! Binnen Azië spreekt Indonesië ons enorm aan, door de zee en connecties met verleden als Nederlands-Indië. Flores sprak ons persoonlijk nog iets meer aan da...
Verder lezen
Flores reizen: Van zweepgevecht tot gekleurde vulkaanmeren
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Ontspannen sfeer op Flores"

Flores-reizen met kinderen-Maumere-Kelimutu vulkaan-Bajawa-Ruteng-Labuanbajo

Birgitte, Ariel en Abel (7) de Maar - 08-08-2013
We hebben een hele fijne reis gehad, we geven de reis in het geheel een 8. We vonden de mensen op Flores heel erg aardig. Het is nog een beetje onontgonnen. Mensen willen met je op de ...
Verder lezen
Flores reizen: Van zweepgevecht tot gekleurde vulkaanmeren
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Wij reizen graag naar de niet-toeristische plekjes"

Indonesie reizen - Sumatra - Orang-oetans Bukit Lawang - Olifanten Tangkahan - Flores - Komodo - Kelimutu - Bajawa - Zwemmen dolfijnen Sanur

Jurian Borst en Janet Booij - 06-08-2013
De bouwsteen op Sumatra met de uitbreiding naar Tangkahan is echt ons soort vakantie. We konden ter plekke de orang-oetan trekking in Bukit Lawang uitbreiden. Prettig, want wij houden van wandelen. We zijn tot een uur of 2 in de jungle gebleven en hebben daar in de bush gelunch...
Verder lezen
Flores reizen: Van zweepgevecht tot gekleurde vulkaanmeren
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Veel contact met de plaatselijke bevolking: helemaal wat wij zochten!"

Indonesie reizen - Flores - Bajawa - boottocht - Komodo varanen- Lombok - Gili eilanden - Sanur - Bali

Henk, Marjo en Linda van Valen - 17-07-2013
Onze reis naar de Kleine Sunda eilanden was geweldig. We zijn helemaal blij en gelukkig met hoe de reis is verlopen. Ergens vanaf dag 3 zeiden we: “Wat is dit fantastisc...
Verder lezen
Flores reizen: Van zweepgevecht tot gekleurde vulkaanmeren
Beoordeling van deze reis: 10,0
10,0/10 - 1 recensie
"Boeiend om verschillende eilanden te combineren!"

Indonesie reizen - Sumatra - Java - Yogyakarta - Borobodur - Flores - Komodo eilanden - stranden Bali

Ineke van de Pas en Stefan Gielen - 18-05-2013
We hebben het ontzettend goed naar onze zin gehad op onze Indonesiëreis. Alles was goed geregeld. We hebben ons (in positieve zin) verbaasd over het feit dat de chauffeurs zo punctueel zijn. We konden echt van ze op aan en dat scheelde heel veel stress.  ...
Verder lezen
Flores reizen: Van zweepgevecht tot gekleurde vulkaanmeren
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Op de Sunda eilanden maakten we feestdagen uit verschillende culturen mee!"

Sunda eilanden - Indonesie -Flores - Komodo - Lombok - Gili eilanden - Bali

Sofie Bernaert en Roland Nagtegaal - 10-09-2012
We hebben een fijne vakantie in Indonesië gehad. We hadden het geluk dat we heel veel feestdagen onderweg troffen. Eerst de festiviteiten rondom Onafhankelijkheidsdag op 17 augustus. De dag daarna troffen we de ‘stick fights’, traditionele gevech...
Verder lezen
Flores reizen: Van zweepgevecht tot gekleurde vulkaanmeren
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"De bemanning leerde onze zoons salto’s van het dak van de boot maken."

Eilandhoppen - Sunda eilanden - Indonesië - Flores - Lombok - Gili - Bali

Robert, Jet, Michiel (19), Mark (18), Philip (16), Christiaan (13) - 28-08-2012
We hebben enorm genoten van de vakantie. Het zat erg goed in elkaar en alles was prima georganiseerd. De chauffeurs en de gidsen waren super aardig. Ze deden ontzettend hun best om het ons echt naar de zin te maken. We gingen er vanuit dat we in dit gebied geen luxe, zoals warm water, ko...
Verder lezen
Flores reizen: Van zweepgevecht tot gekleurde vulkaanmeren
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"In Tana Toraja zagen we bij een begrafenisceremonie zelfs buffelgevechten!"

Rondreis Indonesië - Tana Toradja - Sulawesi - Komodo Boottocht - Flores - Borobodur - Yogyakarta - Java

Leo, Kathy, Niels (17), Olaf (16) en Justine (13) Wagemans - 11-08-2012
Onze vakantie was echt hartstikke gaaf! We hadden hele leuke chauffeurs en gidsen. De hotels waren ook okay. We hadden een aantal upgrades gemaakt, die ons goed bevielen. En op een aantal plaatsen is er gewoon niet echt wat beters, dat is dan maar zo voor een nachtje. Ook geen probleem, ...
Verder lezen
Flores reizen: Van zweepgevecht tot gekleurde vulkaanmeren
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Met onze kinderen naar Sulawesi en Sunda eilanden"

Indonesie Rondreis - Flores - Komodo - Lombok - Gili - Bali - Sulawesi - Tana Toradja - Poso meer - Togian eilanden

Mark, Manon, Melissa (7 jaar) en Pien (6 jaar) van Erp - 10-08-2012
Samen met onze kinderen van 6 en 7 jaar hebben we een reis van 6 weken gemaakt naar de Sunda eilanden én Sulawesi. Het was een perfecte reis voor ons. Natuurlijk, af en toe is het behoorlijk aanpoten, en zijn de reisafstanden best groot. Gelukkig zijn onze kinderen gewend veel te ...
Verder lezen
Flores reizen: Van zweepgevecht tot gekleurde vulkaanmeren
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"De tweedaagse boottocht naar Komodo was grandioos"

Reizen Indonesie -Flores - Maumere - Kelimutu - Riung - Bajawas - Ruteng - Labuan Bajo - Boottocht Komodo eilanden

Marcel Graffner (4 volwassen en 2 jongeren) - 06-08-2011
Vanaf de eerste tot de laatste minuut was het helemaal geweldig. We hebben genoten, het was helemaal te gek. Wat we heel positief vonden, waren jullie lokale gidsen. Ze brachten ons net even naar andere dorpjes, waar minder toeristen komen. Twintig jaar geleden gingen we voor het eerst naar Ind...
Verder lezen
Flores reizen: Van zweepgevecht tot gekleurde vulkaanmeren
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"We hebben een biggetje voor de chauffeur gekocht"

Indonesie rondreis met kinderen - Flores - Kelimutu vulkaan - Bajawa - Boottocht Komodo - Sunda eilanden

Jeroen Siebelink - 11-07-2011
Alles was fantastisch. Het was veel beter geregeld dan ik had verwacht. De chauffeur stond altijd klaar, de gidsen waren flexibel. We hadden het heel gezellig. We hebben zelfs een biggetje voor de chauffeur gekocht, als bruidschat, dus die reisde op het laatst ook nog mee in de auto! ...
Verder lezen
Flores reizen: Van zweepgevecht tot gekleurde vulkaanmeren
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Ontzettend veel gezien van prachtig Flores!"

Indonesie reizen - Flores - Maumere - Kelimutu vulkaan - Snorkelen Riung - Ruteng -Labuang Bajo

Iris Hilderink - 26-01-2011
Afgelopen november hebben wij deze geweldige trip over Flores gemaakt. Prachtig, ongerept, groen, gastvrij Flores. Samen met onze vriendelijke chauffeur hebben we de mooiste plekjes van het eiland gezien.. Zonsopgang bij de Kelimutu, snorkelen bij Riung, visjes eten op een onbewoond eiland, sla...
Verder lezen
Flores reizen: Van zweepgevecht tot gekleurde vulkaanmeren
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie