Lombok reizen: Dansen op de vulkaan Rinjani

Indonesie reizen: Lombok - Trekking Mount Rinjani - Vulkaankrater - Segara Anak - Sembalun Lawang - Senaru

Op zoek naar een sportieve uitdaging tijdens je Lombok rondreis? De heilige vulkaan Mount Rinjani is met zijn 3726 meter de op één na hoogste berg van Indonesië. Een drie daagse trekking brengt je naar een gigantisch kratermeer van maar liefst 6 kilometer in doorsnede. Je slaapt 2 nachten in tentjes op de kraterrand. Een echt sportief avontuur en een onvergetelijke ervaring!

Hoogtepunten van deze bouwsteen:

  • 3 daagse trekking Mount Rinjani vulkaan
  • Beklim één na hoogste berg van Indonesië
  • Baden in natuurlijke warmwaterbronnen aan top
  • Inclusief gids en dragers tenten
Reisschema
Dag 1: Tetebatu - Sembalun (Rinjani)
Dag 2: Sembalun - Pelawang II, trekking
Dag 3: Pelawang II - Pelawang I, trekking
Dag 4: Pelawang I - Senaru, trekking
Dag 5: Vertrek uit Senaru
Dag tot dag

Dag 1: Op weg naar Sembalun Lawang

Op weg naar Sembalun Lawang
Vandaag word je naar Sembalun Lawang gebracht (vanaf het vliegveld, Senggigi of Tetebatu). Je slaapt in een heel eenvoudig guesthouse. 

Dag 2: Driedaagse trekking Rinjani vulkaan

Driedaagse trekking Rinjani vulkaan
Vroeg uit de veren om vanuit het plaatsje Sembalun Lawang de trekking naar de kraterrand van Mount Rinjani (3726m) te beginnen. De tocht van circa 8 uur is in het begin nog niet zo steil, maar naarmate je de top nadert, wordt het natuurlijk steeds iets steiler en zwaarder. Je bent inmiddels blij dat je vanuit Sembalun Lawang bent vertrokken, want dat is een minder steile wandeling dan vanuit Senaru. Onderweg kun je genieten van mooie uitzichten, bij helder weer kun je zelfs Mount Agung op Bali zien! Je kunt altijd even stoppen, uitrusten, iets drinken en foto’s maken. Tijdens de klim is het natuurlijk zweten geblazen, maar eenmaal boven koelt het flink af op deze hoogte. Onze tip: zorg dat je een dikke fleecetrui, een thermoshirtje en muts bij je hebt. Het weegt niets, maar houdt je lekker warm. Je wilt je dagrugzak natuurlijk zo licht mogelijk houden en het is erg fijn om een drager mee te hebben die de tent en het eten draagt. Zij zijn gewend aan deze klim en rennen vaak op alleen maar teenslippers als berggeitjes omhoog, alsof ze op zondagmorgen een wandeling in het park maken. Maar als je gewend bent op zeeniveau te leven is zo’n hike op grote hoogte wel even wennen! Aan het eind van de middag kom je aan op de kraterrand, de tenten worden opgezet en er wordt een lekker maaltje bereid. Je kunt genieten van de zonsondergang over de bergtoppen.

Dag 3: Door de vulkaan krater van Rinjani

Door de vulkaan krater van Rinjani
De echte fanatiekeling kan om twee, drie uur opstaan om de daadwerkelijke top van de Rinjani vulkaan te beklimmen, nog zo’n 1000 meter omhoog. Een flinke stijging in hoogte dus, door de verandering in zuurstof zul je veel moeten uitrusten en vorder je maar langzaam. Ook is het pad dusdanig, dat je af en toe echt op handen en voeten zal moeten. Al met al ben je zo'n 5 uur bezig voordat je terug bent in het kamp. De gids gaat veiligheidshalve met je mee, voor deze extra inspanning is het wel de bedoeling dat je hem een mooie tip geeft, want het hoort eigenlijk niet bij het standaardprogramma. We houden deze optie graag open, zodat je, aan de hand van de ervaringen op de eerste dag, ter plekke kunt kijken of je dit een goed idee lijkt. Als je je krachten spaart en niet naar de top klimt, kun je je nog eens lekker omdraaien in je slaapzak tot het licht wordt.
 
Na het ontbijt maak je de steile afdaling van ongeveer 2 uur naar het 600 meter lager gelegen kratermeer Danau Segara Anak, wat ‘kind van de zee’ betekent. Het meer is zo’n 6 kilometer in doorsnede! Een prachtig gezicht. Bij het meer zijn ook warmwaterbronnen, Aiq Kalak, waar je in het bubbelende mineraalwater heerlijk je spieren kunt ontspannen. De locals geloven dat de warmwaterbronnen geneeskrachtig zijn. Hierna moet je toch echt weer omhoog, een flinke klim van zo’n 3 uur. Door de losse lavastenen is het soms moeilijk grip te krijgen, het is nodig om goede schoenen aan te hebben. Al met al een pittige klim. Je slaapt weer op de rand van de vulkaan, maar nu aan de andere kant. Van hier uit heb je een prachtig uitzicht op Gunung Baru (2358m), dit is de nieuwe vulkaantop die aan het kratermeer is ontstaan. Deze top groeit nog altijd. Bij helder weer kun je genieten van een prachtige zonsondergang.

Dag 4: Omlaag naar Senaru

Omlaag naar Senaru
Na het ontbijt is het inpakken en het pad vervolgen naar Senaru, nog zo’n zeven uur lopen. De daling is uiteraard in het begin vrij steil, wat toch altijd behoorlijk zwaar is voor je knieën, maar hoe verderaf van de berg, hoe vlakker het wordt. Al met al is het ongeveer 7 uur lopen vandaag. Moe maar voldaan kom je aan bij je guesthouse in Senaru. Lekker om een douche te nemen en in een zacht bedje te slapen. Je valt waarschijnlijk als een blok in slaap.

Dag 5: Senaru -

Na je ontbijt word je naar je volgende bestemming op Lombok (vliegveld, Senggigi of Bangsal) gebracht. Dan eindigt de bouwsteen.

Achtergrond

De Rinjani vulkaan

Mount Rinjani torent uit over het noordelijke deel van Lombok. Met zijn 3726 meter is het de op één na hoogste berg van Indonesïë. Voor de Balinese hindoes is Mount Rinjani één van de drie heilige bergen, samen met Mount Agung op Bali en de Bromo op Java. Zij maken jaarlijks een pelgrimstocht naar de top en het meer om offers aan de goden te brengen. Ook de Sasak moslims uit Noord Lombok die hun animistische geloof mixen met de islam, Wektu Telu genoemd, beschouwen de berg als heilig en brengen iedere volle maan offers aan de berg.
 

Slapen op de vulkaan

De beklimming is een uitdagende tocht voor mensen met een normale conditie en een beetje doorzettingsvermogen. Goede schoenen zijn een must. Je slaapt 2 nachten in tentjes op de kraterrand. Er gaat een Engelssprekende gids en dragers mee voor je tent en eten en er wordt voor je gekookt. Uiteraard draag je zelf een dagrugzak met je persoonlijke spullen en water.
 

De beklimming van de Rinjani vulkaan

De eerste dag klim je naar de kraterrand, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt. Je kijkt uit over Lombok en bij helder weer zie je zelfs Gunung Agung op Bali. Je start vanuit Sembalun Lawang, wat veel gunstiger is qua hoogteverschil dan de gebruikelijke start vanuit Senaru. De tweede dag brengt een pittige afdaling je naar een prachtig kratermeer van maar liefst 6 kilometer in doorsnede. In de warmwaterbronnen kun je je spieren ontspannen en even bijkomen van het geklauter. De lokale bevolking gelooft dat het bubbelende mineraalwater geneeskrachtig is. Je klimt aan de andere kant van de krater omhoog naar je kampeerplek, van waar uit je een mooi uitzicht hebt op Gunung Baru, de nieuwe vulkaantop die aan het meer ‘groeit’. De vulkaan is nog steeds actief namelijk. De derde dag maak je de afdaling naar Senaru. Afdalen klinkt altijd makkelijker dan het is! Moe maar voldaan land je in je zachte bed in een comfortabel hotel in Senaru.
 
De Rinjani vulkaan is, net als Bromo en Ijen op Java, een actieve vulkaan. Beklimming is altijd voor eigen risico. De Indonesische autoriteiten kunnen bij verhoogde vulkanische activiteit de toegang tot een vulkaan ontraden, beperken of verbieden.
In het regenseizoen (ongeveer december - maart) is de beklimming niet mogelijk.


Reisschema
Dag 1: Tetebatu - Sembalun (Rinjani)
Dag 2: Sembalun - Pelawang II, trekking
Dag 3: Pelawang II - Pelawang I, trekking
Dag 4: Pelawang I - Senaru, trekking
Dag 5: Vertrek uit Senaru
Hotel & Vervoer
Accommodatie:
De accommodatie is dit keer wel heel bijzonder: een tentje op de flanken van de beroemde Rinjani vulkaan. In Sembalun en Senaru slaap je in een eenvoudig guesthouse.

Vervoer:
De benenwagen. Er is geen andere mogelijkheid.
De transfer naar Sembalun is vanaf Tetebatu, Sengigii of het vliegveld en vanaf Senaru word je afgezet in Senggigi, Bangsal (voor de Gili's) of het vliegveld. Deze transfers zijn met privé-auto. 
 
Prijzen
De hieronder vermelde prijzen zijn geldig tot 15 december 2019. De prijzen zijn per persoon, gebaseerd op 2 personen per kamer. Bij een reis met 3 of 5 personen wordt een derde bed (stretcher, daybed, matras) op de kamer bijgezet; de prijs voor een eenpersoonskamer is op aanvraag. Wij behouden ons het recht voor om onze prijzen te wijzigen. In de zomer (juli/augustus/september), rond de feestdagen (van 15 december t/m 15 januari) en het Suikerfeest berekenen we een hoogseizoentoeslag. Prijzen kunnen ook fluctueren door o.a. wijzigingen in de brandstof prijzen of de wisselkoers. De minimale reisduur is 7 dagen. Een reis kan tot uiterlijk 14 dagen voor vertrek worden geboekt.

Lombok reizen: Dansen op de vulkaan Rinjani
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 723,- p.p.€ 463,- p.p.€ 448,- p.p.€ 400,- p.p.€ 398,- p.p.€ 402,- p.p.
Inclusief:
 • 2 overnachtingen (tent) met ontbijt
 • Trekking standaard comfort uitvoering is inclusief berg gids, lokale dragers (voor algemene spullen kamp, persoonlijke spullen draag je zelf), tent (ruimer dan budget variant), schuimmatjes (ca 8 cm, dikker dan budget variant), slaapzakken, wc-tent, maaltijden, extra koffie pauzes, eettent, trekking stoeltjes, verzerking, permit nationaal park, blessing door spirituele leider
 • 1 overnachting in accommodatie Sembalun met ontbijt
 • 1 overnachting in accommodatie Senaru met ontbijt
 • Transport Tetebatu/vliegveld/Senggigi - Sembalun
 • ​Transport Senaru - vliegveld/Senggigi/Bangsal
 • Uitgebreide Nederlandstalige reisinformatie
 • Nederlandstalige ondersteuning ter plekke door onze lokale vertegenwoordiger

Exclusief:
 • Internationale en binnenlandse vluchten
 • Overige entreegelden, donaties en fooien. Entree en camera fee voor Rinjani Nationaal Park ter plaatse voldoen.

Indonesië reizen - Lombok - Trekking Rinjani vulkaanIndonesië reizen - Lombok - Trekking Rinjani vulkaanIndonesië reizen - Lombok - Trekking Rinjani vulkaanIndonesië reizen - Lombok - Trekking Rinjani vulkaanIndonesië reizen - Lombok - Trekking Rinjani vulkaanIndonesië reizen - Lombok - Trekking Rinjani vulkaanIndonesië reizen - Lombok - Trekking Rinjani vulkaanIndonesië reizen - Lombok - Rinjani vulkaan vanuit het vliegtuigIndonesië reizen - Lombok - Trekking Rinjani vulkaanIndonesië reizen - Lombok - Omlaag naar SenaruIndonesië reizen - Lombok - Omlaag naar SenaruIndonesië reizen - Lombok - Omlaag naar SenaruIndonesië reizen - Lombok - Omlaag naar Senaru

Reacties van reizigers (6)

"Een geweldige, afwisselende en zeer goed geregelde reis"

Yogyakarta - Borobudur - Malang - Bromo vulkaan - Ijen plateau - Bali - Munduk - Lombok - fietstocht - Rinjani - Ubud - Sanur

Gratiëlle Pelders - 26-08-2016
Het was een geweldige, afwisselende en zeer goed geregelde reis.  De culinaire excursie in Yogyakarta was erg leuk, bijzonder, goed geregeld en lekker! We verbleven een dag extra en dat zou ik iedereen aanraden. De lange tocht in een jeep n...
Verder lezen
Lombok reizen: Dansen op de vulkaan Rinjani
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Een mooie rondreis door Bali en de Kleine Sunda eilanden"

Ubud - Pemuteran - Menjangan - Maumere - Kelimutu - Riung - Bajawa - Rinca - Komodo - Rinjani - Gili

Bob de Boers - 15-08-2016
Het was een mooie rondreis. Het fietsen rondom Ubud was heel leuk. Ubud zelf vonden wij wat minder. Varen naar Komodo eiland was fantastisch. Daar moet je zijn geweest! De boot stopt daar bij Pink Beach; dat is een fantastische snorkelplek! ...
Verder lezen
Lombok reizen: Dansen op de vulkaan Rinjani
Beoordeling van deze reis: 7,0
7,0/10 - 1 recensie
"Een absoluut hoogtepunt is de beklimming van de Rinjani. Dat was heel gaaf om te doen met ons gezin!"

Maumere - Moni - Kelimutu - Riung - Bajawa - Ruteng - Labuan Bajo - Komodo - Rinca - Rinjani - Tetebatu - Senaru - Gili's

Bart Plug - 08-08-2016
Onze reis was fantastisch, avontuurlijk en gevarieerd!  We raden alle excursies uit deze reis aan, maar een absoluut hoogtepunt was de beklimming van de Rinjani. Dat was heel gaaf om te doen met ons gezin. Ook Komodo en ...
Verder lezen
Lombok reizen: Dansen op de vulkaan Rinjani
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Een bijzondere ervaring, mooi, indrukwekkend en zeer goed geregeld!"

Jakarta - Bogor - Sukabumi - Leuwi Manggu - Malabar - Bandung - Pangandaran - Yoygyakarta - Prambanan - Borobudur - Solo - Surabaya - Sembalun - Rinjani - Tetebatu - Senaru - Gili Meno

Marilinde en Stefan - 17-06-2015
De accommodaties waar we tijdens onze reis verbleven, waren heel afwisselend. In Malabar vonden we onze kamer bijvoorbeeld wat tegen vallen, omdat deze verouderd was. Daarentegen was het kleinschalige hotel in de buurt van de Borobudur juist weer heel netjes en lag ...
Verder lezen
Lombok reizen: Dansen op de vulkaan Rinjani
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Ontzettend geboft met onze lokale gidsen"

Indonesie reizen - Flores - Maumere - Kelimutu vulkaan - Riung - Bajawa - Ruteng - Komodo - Lombok - Rinjani trekking - Gili Meno - Java - Bandung - Malabar - Jakarta

Heleen, Onno, Toon (17) en Hein (15) van Gelderen - 17-08-2013
We hebben een fantastische reis gehad. We hebben absoluut heel veel gezien. Het was perfectgeorganiseerd. Dat scheelt veel tijd ter plekke en ...
Verder lezen
Lombok reizen: Dansen op de vulkaan Rinjani
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Op de Sunda eilanden maakten we feestdagen uit verschillende culturen mee!"

Sunda eilanden - Indonesie -Flores - Komodo - Lombok - Gili eilanden - Bali

Sofie Bernaert en Roland Nagtegaal - 10-09-2012
We hebben een fijne vakantie in Indonesië gehad. We hadden het geluk dat we heel veel feestdagen onderweg troffen. Eerst de festiviteiten rondom Onafhankelijkheidsdag op 17 augustus. De dag daarna troffen we de ‘stick fights’, traditionele gevech...
Verder lezen
Lombok reizen: Dansen op de vulkaan Rinjani
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie