Lombok reizen: Sasak cultuur en paradijselijke Gili eilanden

Indonesie reizen: Lombok - Tetebatu - Senaru - Rinjani - Gili Meno - Snorkelen en Duiken

Deze vakantie Lombok is heel afwisselend. In het binnenland maak je prachtige wandelingen op de groene flanken van de vulkaan Rinjani en bezoek authentieke Sasak dorpjes. Voor de kust van Lombok liggen de Gili eilanden: koraaleilandjes met witte poederstranden en een turkooise zee, waar je fantastisch kunt snorkelen of duiken. Waan je even Robinson Crusoë op een paradijselijke Gili eiland! 
 

Hoogtepunten van deze bouwsteen:

  • Traditionele Sasak dorpjes bij Tetebatu
  • Sasak lunch
  • Wandelingen rondom vulkaan Rinjani
  • Snorkelen koraaltuinen Gili eilanden
Reisschema
Dag 1: Vliegveld - Tetebatu, enkele stops
Dag 2: Tetebatu, excursie Sasakdorpen
Dag 3: Tetebatu - Senaru, snorkeltrip
Dag 4: Senaru - Bangsal - Gili Meno, wandeling en boottocht
Dag 5: Gili Meno, vrije dag
Dag 6: Gili Meno, vrije dag
Dag 7: Gili - Padangbai - Sanur/Ubud
Dag tot dag

Dag 1: Naar Tetebatu op Lombok

Naar Tetebatu op Lombok
Vandaag kom je aan op het nieuwe vliegveld op Lombok, 40 kilometer ten zuiden van Mataram. Een auto met chauffeur staat klaar om je naar Tetebatu te brengen: een relaxed begin van je Lombok vakantie. Had je een vroege vlucht, dan rij je via interessante stops Pura Lingsar en Taman Narmada. Kom je laat aan, dan brengt de chauffeur je rechtstreeks naar het hotel; het laatste deel van de weg is niet goed en het is prettig om bij daglicht aan te komen.
 
De eerste stop is Pura Lingsar, de heiligste tempel op Lombok. De tempel, gebouwd in 1714 door koning Anak Agung Ngurah, ligt prachtig tussen de rijstvelden. Hindoes (invloed van Bali) en Wektu Telu volgers (een mix van animistisch geloof en islam) bidden hier zij aan zij, soms zie je beiden geloofsovertuigingen tegelijk een ceremonie houden. De hardgekookte eieren in de stalletjes buiten de tempels zijn niet voor consumptie. Het brengt goed geluk om de heilige alen in de vijver hardgekookte eieren te voeren. Het tuinencomplex Taman Narmada is in 1805 aangelegd voor de Raja van Mataram. Toen hij te oud was om de Rinjani te beklimmen om offers te brengen, heeft hij opdracht gegeven de berg naar hem te laten komen: het park moet de vulkaan en het vulkaanmeer voorstellen. Je overnacht in Tetebatu, een dorp aan de voet van de Rinjani vulkaan. De temperatuur is hier aangenaam, omdat Tetebatu op 400 meter ligt en dus iets koeler is. Door de vruchtbare vulkaangrond is de omgeving heel groen, met velden vol tabak, rijst en fruitbomen.

Dag 2: Sasak dorpjes rondom Tetebatu

Sasak dorpjes rondom Tetebatu
Je vakantie Lombok is niet compleet zonder een dagtocht naar verschillende traditionele Sasak dorpjes. Met een gids loop je de eerste twee uur over sawadijkjes langs frisgroen rijst en door een bos. Je hebt de kans zwarte aapjes in de bomen te zien. Vanaf hier ga je naar het weversdorp Pringgasela. Vrouwen en kinderen weven hier kleden met prachtig gekleurde motieven, de zogenaamde ikat. Dit is hét souvenir van Lombok en het maakt het extra leuk om iets rechtstreeks van de makers te kopen. Zo weet je zeker dat niet het meeste geld bij een slimme handelaar belandt. De lunch, een typische Sasak maaltijd, krijg je bij mensen thuis. De gids kan je veel vertellen over de Sasak cultuur. In een volgend dorpje is de specialiteit pottenbakken van zwarte klei. In kleine werkplaatsen in de buitenlucht werken hele families samen om een inkomen te verdienen. De prachtigste potten worden gemaakt en dat zonder pottenbakkerswiel. In een ander dorpje maken ze allerlei gebruiksvoorwerpen van riet en bamboe.
 
Wil je wat meer van de groene omgeving van Tetebatu zien? Plan dan een extra dag in en maak bijvoorbeeld een gecombineerde fiets/tubetrip (zie: excursies) of een extra wandeling.

Dag 3: Snorkelen en de groene wereld van Senaru

Snorkelen en de groene wereld van Senaru
Vandaag rij je met de auto met privé-chauffeur een mooie route langs de kust naar het noorden van Lombok, het plaatsje Senaru. Onderweg, in het oosten van Lombok maak je een snorkeltrip naar een van de exotische eilandjes voor de kust. Je kunt hier het kleurige koraal verkennen en lekker zwemmen in het tropische zeewater. Je krijgt een lunchbox mee om te picknicken op het strand. (Ga je de driedaagse trekking naar de Rinjani vulkaan doen, dan rijd  je na het snorkelen naar Sembalun, het beginpunt van de trekking.) Senaru is een klein dorpje tegen de berghelling van de Rinjani vulkaan en heeft mooie uitzichten over de omgeving. Senaru is het eindpunt voor de trekking naar de top van Mount Rinjani. (Als extensie bij te boeken.) Maar ook als je niet zo sportief bent en deze trekking niet wilt doen, is het een waanzinnig mooie ongerepte omgeving voor een wandeling. Er komen hier relatief weinig toeristen, waardoor je een echte authentieke ervaring hebt. Bij ieder guesthouse is een klein restaurantje waar je Sasak specialiteiten kunt eten. Je slaapt in een eenvoudig hotelletje met een mooi uitzicht over de vallei, door het zwemmen en snorkelen van vandaag smaakt het eten extra goed!

Dag 4: Wandelen op de flanken van de Rinjani vulkaan

Wandelen op de flanken van de Rinjani vulkaan
‘s Ochtends laat de gids je de mooiste plekjes rondom Senaru zien en vertelt over de lokale gewoontes. Je wandelt over stille en smalle paadjes, af en toe kom je een local tegen die op het land werkt. Een wandeling door een bos een heuvel op leidt naar de waterval Air Terjun Sindang Gili, dé picknickspot voor de locals. Maar als je de puf hebt om wat verder door te lopen , laat de gids je een andere, spectaculaire waterval zien, prachtig verscholen in het groene regenwoud. Als je de trekking naar Mount Rinjani hebt gedaan, eindig je in Senaru en vervalt deze ochtend wandeling. 
 
Je vervolgt je Lombok reizen en de chauffeur zet je af in de haven van Bangsal voor een paar heerlijke dagen op het paradijselijke strand van Gili Meno. Voor veel mensen een hoogtepunt van hun Lombok vakantie! (Als je liever naar Gili Air of Gili Trawangan wilt is dit ook mogelijk. Geef dit aan bij je offerte aanvraag.) Gili Meno, is één van de drie koraaleilanden voor de kust van Lombok. In de haven van Bangsal stap je op een lokale boot om naar het eiland te varen. Vanuit de boot zie je al het poederwitte strand van het eiland. Je checkt in, en eet een heerlijke lunch in de tuin, koel onder de bomen. Hierna ben je klaar voor de turkooisblauwe zee! Al dobberend kijk je naar de strakblauwe lucht, zie je de palmbomen op het strand en je denkt bij jezelf:”Het is hier fantastisch!”
 
NB: De Gili eilanden liggen voor de kust van Lombok en horen bij Lombok, en niet bij Bali. De tropenarts zal dan ook, net als voor Lombok, malariatabletten als voorzorgsmaatregel aanraden. Besef je verder dat je op een klein eiland van Lombok zit en er minder luxe en service is. De vraag overstijgt het aanbod, waardoor accommodaties op de Gili eilanden relatief duur zijn. In de basisprijs kiezen wij voor een eenvoudige, goed betaalbare lokale accommodatie voor ieder budget. Als je wilt, kun je tegen een meerprijs upgraden.
 

Dag 5: Hagelwitte stranden van Gili Meno

Hagelwitte stranden van Gili Meno
Het is heerlijk om lekker te luieren op het strand. Maar je kunt ook bijvoorbeeld een mooie snorkeltrip maken (niet inclusief). Een lokale glasbodemboot brengt je naar een plek waar veel schildpadden zwemmen. Er zijn ook prachtige koraaltuinen waar je kunt snorkelen en de ‘nemo vissen’ hun anemoon huis kunt zien verdedigen. Het is erg grappig als zo’n klein visje dapper voor je duikbril begint te zwemmen en jou weg probeert te jagen. Dit is echt genieten van je Lombok vakantie!
 
Het strand loopt helemaal rondom het eiland en in een uur ben je het hele eiland Gili Meno rondgelopen. Een bewuste eilandbewoner op Gili Meno heeft een ‘schildpaddenopvang’ opgezet, bestaande uit opblaaszwembadjes en oude badkuipen. Door dit initiatief brengen de eilandbewoners gevonden schildpadeieren naar hem toe, in plaats van ze op te eten. De vele schildpadden in het water trekken veel duikers en snorkelaars naar het eiland en dit stimuleert de lokale economie. Iedereen begrijpt nu dat een schildpad zwemmend in zee meer oplevert dan een schildpad in de soep! In de badjes kunnen ze rondzwemmen totdat ze sterk genoeg zijn om in zee uitgezet te worden, zo hebben ze meer overlevingskansen dan als babyschildpadje. Je kunt een donatie in de box doen, voor een paar centen kan er weer voer worden gekocht. Voor een donatie van ongeveer €7 mag je een schildpadje uit zetten in zee!

Dag 6: Snorkelen en schildpadden

Snorkelen en schildpadden
Je kunt natuurlijk ook gaan duiken, de kans is heel groot dat je grote zeeschildpadden ziet. Wil je je PADI Open Water brevet halen, dan heb je minimaal 3 tot 4 hele dagen nodig (het kan vaak in 3, maar 4 is een stuk relaxter). Voor het PADI Advanced brevet maak je 5 duiken en heb je een ruime 2,5 dag nodig. De Gili eilanden zijn een perfecte plek om dit te doen; ook als een reisgenoot niet wil gaan duiken, zal deze op de Gili eilanden heerlijk kunnen luieren. Ben je van plan te gaan duiken, vraag dan extra dagen aan.
 
En ben je niet zo’n snorkelaar of duiker, maar meer een creatief type; er is zelfs een klein zilverwinkeltje waar je een workshop kunt volgen om een zelfontworpen ring te maken. ’s Avonds kun je aan het strand eten met uitzicht over zee. Je kunt kiezen wat je op de BBQ wilt hebben, een lekker visje, kippenpootje of een kebab. Biertje of vers geperst vruchtensapje erbij… Beter dan dit wordt het niet!

Dag 7: Afscheid van Lombok en de Gili eilanden

Afscheid van Lombok en de Gili eilanden
Je neemt alweer afscheid van de Gili eilanden. Voor veel mensen is dit een hoogtepunt van hun rondreis Lombok. Vanaf Gili Trawangan pak je de snelboot van Lombok naar Bali. Bij een gladde zee is dit een soepele overtocht, maar als het hard waait, zijn er flinke golven op open zee. Ben je gevoelig voor zeeziekte, neem dan zeker tabletjes tegen zeeziekte in of gebruik die handige polsbandjes met drukpunten. Je komt aan in de haven van Padangbai op Oost-Bali, vanwaar je met een shuttle bus rechtstreeks je volgende bestemming wordt gebracht.

Achtergrond

De unieke Sasak cultuur van Lombok

Maak kennis met de unieke Sasak cultuur van Lombok. De oorspronkelijke bevolking heeft het traditionele animistische geloof gemengd met de islam en het hindoeïsme, deze unieke mix wordt Wektu Telu genoemd. Omdat vanaf 1965 alle inlandse geloven als ‘achterlijk’ werden beschouwd, is Wektu Telu ingedeeld als een aparte tak in de islam. Op Lombok leven hindoes en islamieten vreedzaam naast elkaar. Een mooi voorbeeld hiervan is de tempel van Lingsar, waar soms twee verschillende ceremonies tegelijk aan de gang zijn, die van de Balinees-Hindoeïsten en die van de Wektu Telu Islamieten. In het tuinencomplex Taman Narmada zie je hoe de berg naar de koning kwam.
 

Authentieke dorpjes bij Tetebatu in het binnenland van Lombok

In het binnenland van Lombok ligt Tetebatu. Hier maak je een prachtige wandeling in de groene omgeving aan de voet van de Rinjani vulkaan en bezoek  je authentieke dorpjes waar traditionele ambachten als weven, pottenbakken en rietvlechten de dagelijkse bron van inkomsten zijn. Je ziet hoe de ingewikkelde weefpatronen vliegensvlug ontstaan onder de handen van de Sasak vrouwen. Hele families werken samen om een inkomen bij elkaar te schrapen. Bij een familie thuis eet je een traditionele Sasak maaltijd.
 

Snorkelen en wandeling naar waterval op de flank van de Rinjani vulkaan

Een afwisselende tocht langs de kust laat je weer een heel andere kant van de natuur van Lombok zien. In het oosten van Lombok maak je een snorkeltrip naar een van de exotische eilandjes voor de kust. Het koraal is hier prachtig van kleur en er komen weinig westerse toeristen. Vanuit het hoger gelegen plaatsje Senaru op de flank van de Rinjani vulkaan wandel je met een gids naar een spectaculaire waterval. De gids vertelt je alles over de lokale gewoontes. Dit is echt een plaats om helemaal tot rust te komen in de mooie omgeving en te genieten van de adembenemende uitzichten. Ben je iemand die van een sportieve uitdaging houdt, dan kun je hier de bouwsteen Lombok reizen: Dansen op de vulkaan Rinjani invoegen.
 

Paradijselijke Gili eilanden

Voor de kust van Lombok liggen drie prachtige koraaleilandjes. Ze hebben witte poederstranden met palmbomen. In het heldere en warme turkoois water kun je prachtig snorkelen. Er is geen gemotoriseerd verkeer op de eilanden, alleen een paardenkar om zware spullen over het eiland te vervoeren. Fantastische rust dus! Hoe kleiner het eilandje hoe rustiger en meer basic het wordt. Maak kennis met de Gili eilanden!
 
Het grootste Gili eiland heet Gili Trawangan, dan volgt Gili Air. Gil Meno is het kleinste en dus het rustigste eilandje. Voor deze bouwsteen kozen wij voor Gili Meno, maar je kunt je Lombok vakantie op maat maken en kiezen voor Gili Air of Gili Trawangan.Over het strand loop je het eilandje Gili Meno in een uurtje rond, maar er is genoeg te doen als je houdt van strandwandelingen, zonnen, boekje lezen, zwemmen, snorkelen of duiken. Een bewuste eilandbewoner is een kleine schildpaddenopvang begonnen, bestaande uit opblaasbare zwembadjes en afgedankte badkuipen onder een geïmproviseerd afdak. Voor een donatie mag jij er ook één uitzetten en heel veel geluk in zijn leven wensen!

Reisschema
Dag 1: Vliegveld - Tetebatu, enkele stops
Dag 2: Tetebatu, excursie Sasakdorpen
Dag 3: Tetebatu - Senaru, snorkeltrip
Dag 4: Senaru - Bangsal - Gili Meno, wandeling en boottocht
Dag 5: Gili Meno, vrije dag
Dag 6: Gili Meno, vrije dag
Dag 7: Gili - Padangbai - Sanur/Ubud
 
Hotel & Vervoer
Accommodatie:
Ook voor de Lombok reizen zijn we op zoek gegaam naar de leukste en bijzondere locaties. In Tetebatu slaap je in een authentiek resort in het dorpje. De bungalows zijn in traditionele Sasak stijl gebouwd, en hebben twee verdiepingen met een balkon boven en een terras beneden. Zo kun je genieten van de uitzichten over de rijstvelden met op de achtergrond de Rinjani vulkaan. De inrichting van de bungalow is eenvoudig, maar comfortabel, met westers toilet, warm water badkamer en klamboes boven het bed. Airconditioning is niet nodig.
 
In Senaru is het verblijf zeer eenvoudig in een lokaal guesthouse. Het is afgestemd op trekkers, en er is weinig keuze of luxe in het dorp. Het is een ruraal gebied en het leven is hier eenvoudig. We hebben gekozen voor de beste optie van het dorp. Vanuit het guesthouse heb je prachtige uitzichten over de rijstvelden en de groene kloof. Je verblijft hier een nachtje om van de prachtige omgeving te kunnen genieten. (Het is desgewenst mogelijk om te upgraden naar een even verderop gelegen Mountain resort.)
 
Op Gili Meno zijn de accommodaties iets eenvoudiger, zoals een koud water douche. Aangezien het toch 30 graden is, maakt dat eigenlijk niet echt uit. Onze eerste keuze is een sfeervolle kleinschalige accommodatie, met een groene tuin waar je heerlijk ongestoord kunt eten. Er zijn 6 lumbungs, sfeervolle authentieke houten huisjes (derde slaapplaats mogelijk) en 2 stenen huisjes (geen derde slaapplaats mogelijk). Het is 80 meter lopen naar het strand. Het ligt vlak bij (circa 3 minuten) de duikschool en andere restaurantjes. Gili Meno is het kleinste en rustigste eilandje van de drie Gili eilanden. Het is het minst ontwikkeld en daardoor het minst toeristisch. Is dat waar je naar op zoek bent, dan vinden de meeste mensen deze eenvoud juist geweldig. Wil je liever meer luxe en meer 'actie', dan kunnen we je reis op maat maken met een verblijf op Gili Air of Gili Trawangan.

Vervoer:
Je Lombok reis maak je met je eigen auto met chauffeur. In Bangsal stap je op een kleine lokale boot om naar Gili Meno te varen.
 
Wil je op de terugweg naar het vliegveld van Lombok, dan ga je wederom per lokale boot terug naar Bangsal op het vaste land en hier staat een auto klaar om je naar het vliegveld te brengen.
 
Wil je naar Bali, dan ga je met de snelboot en join in shuttle bus.
Let op: de snelboot doet zijn naam eer aan... hij gaat echt snel. Soms zijn er op de heen- of terugreis hoge golven. De boot stuitert dan behoorlijk op de golven. Wordt je snel zeeziek, zorg dan dat je ruim van te voren tabletjes tegen zeeziekte in neemt of van die handige polsbandjes met drukpunten (het lijkt er op dat ze echt werken!).
 
Prijzen
De hieronder vermelde prijzen zijn geldig tot 15 december 2019. De prijzen zijn per persoon, gebaseerd op 2 personen per kamer. Bij een reis met 3 of 5 personen wordt een derde bed (stretcher, daybed, matras) op de kamer bijgezet; de prijs voor een eenpersoonskamer is op aanvraag. Wij behouden ons het recht voor om onze prijzen te wijzigen. In de zomer (juli/augustus/september), rond de feestdagen (van 15 december t/m 15 januari) en het Suikerfeest berekenen we een hoogseizoentoeslag. Prijzen kunnen ook fluctueren door o.a. wijzigingen in de brandstof prijzen of de wisselkoers. De minimale reisduur is 7 dagen. Een reis kan tot uiterlijk 14 dagen voor vertrek worden geboekt.

Lombok reizen: Sasak cultuur en paradijselijke Gili eilanden
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Snelboot naar Bali€ 1.094,- p.p.€ 609,- p.p.€ 487,- p.p.€ 476,- p.p.€ 452,- p.p.€ 429,- p.p.
Auto luchthaven Lombok€ 1.087,- p.p.€ 572,- p.p.€ 441,- p.p.€ 427,- p.p.€ 406,- p.p.€ 375,- p.p.
Inclusief:
 • 6 overnachtingen met ontbijt
 • 1x wandeling met gids bij Tetebatu en bezoek dorpen Pringgasela, Musbagik, Loyok.
 • 1x traditionele Sasak lunch
 • Lokale gids bij Lingsar en Narmada (indien tijdig aankomst Lombok)
 • 1x snorkelexcursie met lunchbox en gids Oost-Lombok
 • 1x wandeling met gids bij Senaru
 • Transport per privé auto dag 1 tot 4, chauffeur spreekt basis Engels
 • Gecharterde lokale boot naar Gili Meno
 • Uitgebreide Nederlandstalige reisinformatie
 • Nederlandstalige ondersteuning ter plekke door onze lokale vertegenwoordiger
Indien door naar Bali met snelboot, inclusief:
 • Lokale boot van Gili Meno naar Gili Trawangan
 • Fast boot van Gili Trawangan naar Padangbai
 • Transport van haven Padangbai naar Sanur/Ubud
Indien naar luchthaven Lombok, inclusief:
 • Lokale boot van Gili Meno naar haven Bangsal
 • Transport van haven Bangsal naar airport Lombok

Exclusief:
 • Internationale en binnenlandse vluchten
 • Overige entreegelden, donaties en fooien

Opmerkingen:
Vervoer per privé auto op Lombok:
Standaard wordt de reis van 1 t/m 3 personen uitgevoerd met een personen auto (stationwagon).
Bij 4 en 5 personen is dit een L300 busje. Bij 6 personen een ELF busje met Engelssprekende chauffeur/gids of indien volgeboekt een L300 busje.
Voor 4 personen waaronder 2 kleine kinderen, is het ook mogelijk op aanvraag een normale auto te boeken tegen een gereduceerde prijs. Bagage wordt dan mogelijk op het dak gebonden.  

Extensie 1: Extra dag Tetebatu
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 76,- p.p.€ 38,- p.p.€ 34,- p.p.€ 38,- p.p.€ 37,- p.p.€ 38,- p.p.
Inclusief:
 • Overnachting, inclusief ontbijt

Exclusief:
 • Entreegelden en fooien

Excursie 1: Fietsen en tuben rond Tetebatu
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Fietsen en tuben rond Tetebatu€ 106,- p.p.€ 77,- p.p.€ 67,- p.p.€ 62,- p.p.€ 59,- p.p.€ 58,- p.p.
Inclusief: fietstocht met gids, tubetocht met gids, lunch, transfers. Exclusief: entreegelden en fooien. 
Extensies

Extensie 1: Beklimming van de Rinjani vulkaan


Een echt sportief avontuur! Een driedaagse trekking naar de top van de één na hoogste berg van Indonesië (3726 m) en een gigantisch groot kratermeer met een doorsnede van 6 km.  


Dag 3: Op weg naar Sembalun Lawang

Op weg naar Sembalun Lawang
Vandaag word je van Tetebatu naar Sembalun Lawang gebracht. Je stopt onderweg om te snorkelen op een plaatsje waar relatief weinig toeristen komen. Je slaapt in een heel eenvoudig guesthouse. 

Dag 4: Driedaagse trekking Rinjani vulkaan

Driedaagse trekking Rinjani vulkaan
Vroeg uit de veren om vanuit het plaatsje Sembalun Lawang de trekking naar de kraterrand van Mount Rinjani (3726m) te beginnen. Het is de op één na hoogste berg van Indonesië. De tocht van circa 8 uur is in het begin nog niet zo steil, maar naarmate je de top nadert, wordt het natuurlijk steeds iets steiler en zwaarder. Je bent inmiddels blij dat je vanuit Sembalun Lawang bent vertrokken, want dat is een minder steile wandeling dan vanuit Senaru. Onderweg kun je genieten van mooie uitzichten, bij helder weer kun je zelfs Mount Agung op Bali zien! Je kunt altijd even stoppen, uitrusten, iets drinken en foto’s maken. Tijdens de klim is het natuurlijk zweten geblazen, maar eenmaal boven koelt het flink af op deze hoogte. Onze tip: zorg dat je een dikke fleecetrui, een thermoshirtje en muts bij je hebt. Het weegt niets, maar houdt je lekker warm. Je wilt je dagrugzak natuurlijk zo licht mogelijk houden en het is erg fijn om een drager mee te hebben die de tent en het eten draagt. Zij zijn gewend aan deze klim en rennen vaak op alleen maar teenslippers als berggeitjes omhoog, alsof ze op zondagmorgen een wandeling in het park maken. Maar als je gewend bent op zeeniveau te leven is zo’n hike op grote hoogte wel even wennen! Aan het eind van de middag kom je aan op de kraterrand, de tenten worden opgezet en er wordt een lekker maaltje bereid. Je kunt genieten van de zonsondergang over de bergtoppen.
 
De Rinjani vulkaan is, net als Bromo en Ijen op Java, een actieve vulkaan. Beklimming is altijd voor eigen risico. De Indonesische autoriteiten kunnen bij verhoogde vulkanische activiteit de toegang tot de vulkaan ontraden, beperken of verbieden. In het regenseizoen is beklimming niet mogelijk, dit is meestal de periode van november tot eind maart.

Dag 5: Door de vulkaan krater van Rinjani

Door de vulkaan krater van Rinjani
De echte fanatiekeling kan om twee, drie uur opstaan om de daadwerkelijke top van de Rinjani vulkaan te beklimmen, nog zo’n 1000 meter omhoog. Een flinke stijging in hoogte dus, door de verandering in zuurstof zul je veel moeten uitrusten en vorder je maar langzaam. Ook is het pad dusdanig, dat je af en toe echt op handen en voeten zal moeten. Al met al ben je zo'n 5 uur bezig voordat je terug bent in het kamp. De gids gaat veiligheidshalve met je mee, voor deze extra inspanning is het wel de bedoeling dat je hem een mooie tip geeft, want het hoort eigenlijk niet bij het standaardprogramma. We houden deze optie graag open, zodat je, aan de hand van de ervaringen op de eerste dag, ter plekke kunt kijken of je dit een goed idee lijkt. Als je je krachten spaart en niet naar de top klimt, kun je je nog eens lekker omdraaien in je slaapzak tot het licht wordt.
 
Na het ontbijt maak je de steile afdaling van ongeveer 2 uur naar het 600 meter lager gelegen kratermeer Danau Segara Anak, wat ‘kind van de zee’ betekent. Het meer is zo’n 6 kilometer in doorsnede! Een prachtig gezicht. Bij het meer zijn ook warmwaterbronnen, Aiq Kalak, waar je in het bubbelende mineraalwater heerlijk je spieren kunt ontspannen. De locals geloven dat de warmwaterbronnen geneeskrachtig zijn. Hierna moet je toch echt weer omhoog, een flinke klim van zo’n 3 uur. Door de losse lavastenen is het soms moeilijk grip te krijgen, het is nodig om goede schoenen aan te hebben. Al met al een pittige klim. Je slaapt weer op de rand van de vulkaan, maar nu aan de andere kant. Van hier uit heb je een prachtig uitzicht op Gunung Baru (2358m), dit is de nieuwe vulkaantop die aan het kratermeer is ontstaan. Deze top groeit nog altijd. Bij helder weer kun je genieten van een prachtige zonsondergang.

Dag 6: Omlaag naar Senaru

Omlaag naar Senaru
Na het ontbijt is het inpakken en het pad vervolgen naar Senaru, nog zo’n zeven uur lopen. De daling is uiteraard in het begin vrij steil, wat toch altijd behoorlijk zwaar is voor je knieën, maar hoe verderaf van de berg, hoe vlakker het wordt. Al met al is het ongeveer 7 uur lopen vandaag. Moe maar voldaan kom je aan bij je guesthouse in Senaru. Lekker om een douche te nemen en in een zacht bedje te slapen. Je valt waarschijnlijk als een blok in slaap.

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Beklimming van de Rinjani vulkaan:
Dag 1: Vliegveld - Tetebatu, enkele stops
Dag 2: Tetebatu, excursie Sasakdorpen
Dag 3: Tetebatu - Sembalun (Rinjani)
Dag 4: Sembalun - Pelawang II, trekking
Dag 5: Pelawang II - Pelawang I, trekking
Dag 6: Pelawang I - Senaru, trekking
Dag 7: Senaru - Bangsal - Gili Meno, wandeling en boottocht
Dag 8: Gili Meno, vrije dag
Dag 9: Gili Meno, vrije dag
Dag 10: Gili - Padangbai - Sanur/Ubud

Extensie 1: Beklimming van de Rinjani vulkaan
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 561,- p.p.€ 377,- p.p.€ 375,- p.p.€ 331,- p.p.€ 336,- p.p.€ 368,- p.p.


Extensie 2: Extra vrije dag op de Gili eilanden


Heerlijk om een dagje extra te genieten van de rust van dit prachtige eiland.

Dag 7: Extra vrije dag op de Gili's

Extra vrije dag op de Gili's
Heb je nog niet genoeg van het relaxen? Of ben je bezig met je padi-brevet en moet (mag!) je nog oefenduiken maken? In elk geval is het heerlijk om nog een dagje extra door te brengen op het eiland!

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Extra vrije dag op de Gili eilanden:
Dag 1: Vliegveld - Tetebatu, enkele stops
Dag 2: Tetebatu, excursie Sasakdorpen
Dag 3: Tetebatu - Senaru, snorkeltrip
Dag 4: Senaru - Bangsal - Gili Meno, wandeling en boottocht
Dag 5: Gili Meno, vrije dag
Dag 6: Gili Meno, vrije dag
Dag 7: Gili Meno, extra vrije dag
Dag 8: Gili - Padangbai - Sanur/Ubud

Extensie 2: Extra vrije dag op de Gili eilanden
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 89,- p.p.€ 45,- p.p.€ 39,- p.p.€ 45,- p.p.€ 41,- p.p.€ 45,- p.p.


Extensie 3: Extra dag Tetebatu


Wil je actief bezig (fietsen & tuben) zijn in de mooie groene omgeving van Tetebatu, plan dan een extra dag in voor een excursie. 

Dag 3: Extra dag in Tetebatu

Extra dag in Tetebatu
Wil je wat meer zien van de mooie groene omgeving van Tetebatu, plan dan een extra dag in. Op verzoek kunnen we een extra wandeling organiseren, maar het is ook heel erg leuk om hier een gecombineerde fiets&tubetocht te maken (zie: tabblad excursies op de website)

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Extra dag Tetebatu:
Dag 1: Vliegveld - Tetebatu, enkele stops
Dag 2: Tetebatu, excursie Sasakdorpen
Dag 3: Tetebatu, extra dag
Dag 4: Tetebatu - Senaru, snorkeltrip
Dag 5: Senaru - Bangsal - Gili Meno, wandeling en boottocht
Dag 6: Gili Meno, vrije dag
Dag 7: Gili Meno, vrije dag
Dag 8: Gili - Padangbai - Sanur/Ubud

Extensie 3: Extra dag Tetebatu
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 76,- p.p.€ 38,- p.p.€ 34,- p.p.€ 38,- p.p.€ 37,- p.p.€ 38,- p.p.
Excursies

Tetebatu

Excursie 1: Fietsen en tuben rond Tetebatu

Fietsen en tuben rond Tetebatu
In de ochtend word je opgehaald bij je accommodatie in Tetebatu en naar het startpunt van de fietstocht gebracht. Je verkent de groene omgeving van Tetebatu gedurende 2,5 à 3 uur op goede mountainbikes. Je fietst via landelijke weggetjes (af en toe niet in de beste conditie) door rijstvelden en kleine dorpen. Dit is authentiek Lombok! Je arriveert bij een gasthuis met een pop-up restaurantje voor een heerlijke lokale lunch. Aansluitend rijd je in ca. 15 minuten naar het startpunt van de tubing tocht. Je vaart de rivier af in een opgeblazen binnenband, met af en toe avontuurlijke rapids! Hilarische tocht, beetje spannend en toch relaxed, en nat wordt je zeker! Op een mooie plaats met geweldige uitzichten drink je een kopje thee of koffie. Het tuben neemt circa 2 uur in beslag. De rest van de middag is ter vrije besteding. 

Excursie 1: Fietsen en tuben rond Tetebatu
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Fietsen en tuben rond Tetebatu€ 106,- p.p.€ 77,- p.p.€ 67,- p.p.€ 62,- p.p.€ 59,- p.p.€ 58,- p.p.


Indonesië reizen - Lombok - Uitrusten op de Gili'sIndonesië reizen - Lombok - Uitrusten op de Gili'sIndonesië reizen - Lombok - Duiken op de Gili'sIndonesië reizen - Lombok - Duiken op de Gili'sIndonesië reizen - Lombok - Uitrusten op de Gili'sIndonesië reizen - Lombok - Uitrusten op de Gili'sIndonesië reizen - Lombok - Markt bij TetebatuIndonesië reizen - Lombok - Markt bij TetebatuIndonesië reizen - Lombok - Markt bij TetebatuIndonesië reizen - Lombok - Markt bij TetebatuIndonesië reizen - Lombok - Rijstvelden bij TetebatuIndonesië reizen - Lombok - Rijstvelden bij TetebatuIndonesië reizen - Lombok - Groene wereld van SenaruIndonesië reizen - Lombok - Groene wereld van SenaruIndonesië reizen - Lombok - Wandelen op de flanken van de Rinjani vulkaanIndonesië reizen - Lombok - Wandelen op de flanken van de Rinjani vulkaanIndonesië reizen - Lombok - Wandelen op de flanken van de Rinjani vulkaanIndonesië reizen - Lombok - Wandelen op de flanken van de Rinjani vulkaanIndonesië reizen - Lombok - Groene wereld van SenaruIndonesië reizen - Lombok - Sasak dorpjes rondom TetebatuIndonesië reizen - Lombok - Sasak dorpjes rondom TetebatuIndonesië reizen - Lombok - Sasak dorpjes rondom Tetebatu

Reacties van reizigers (24)

"Een onwijs gave reis!"

Ubud - Nusa Lembongan - Sidemen - Kalibaru - Meru Berinti - Ijen vulkaan - Pemuteran - Padangbai

Maxime en Yvonne - 19-10-2018
De organisatie was top. De chauffeurs waren altijd op tijd, dit gold ook voor de gidsen van de excursies. Ook spraken de meeste chauffeurs en gidsen goed Engels. Wij vonden het alleen jammer dat het informatiepakket pas bij aankomst verstrekt werd.   ...
Verder lezen
Lombok reizen: Sasak cultuur en paradijselijke Gili eilanden
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Een prachtige combinatie van natuur, snorkelen en cultuur!"

Labuan Bajo - Komodo - Rinca - Tetebatu - Labuan Padang - Sekotong - Kuta Lombok

Michelle - 13-08-2018
Onze driedaagse boottocht naar Komodo, Rinca en Padar was fantastisch. Ook de bezoeken aan plaatselijke nijverheid rond Tetebatu was leuk. De wandelin...
Verder lezen
Lombok reizen: Sasak cultuur en paradijselijke Gili eilanden
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Het was geweldig om op iedere plek weer stipt op tijd door een vriendelijke chauffeur of gids te worden opgewacht!"

Jakarta - Bogor - Bandung - Yogyakarta - Borobudur - Sukuh - Malang - Bromo - Kalibaru - Pemuteran - Ubud - Sasak - Tetebatu - Senaru - Gili Meno

Loulou Schöttelndreiër - 11-08-2017
We hebben een prachtige en intensieve reis gehad, heel veel moois gezien en meegemaakt, en alles was voortreffelijk georganiseerd. We vonden de afwisseling tussen luxere en eenvoudigere accommodaties met weer een prachtige ligging heel gesla...
Verder lezen
Lombok reizen: Sasak cultuur en paradijselijke Gili eilanden
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Een geweldige, afwisselende en zeer goed geregelde reis"

Yogyakarta - Borobudur - Malang - Bromo vulkaan - Ijen plateau - Bali - Munduk - Lombok - fietstocht - Rinjani - Ubud - Sanur

Gratiëlle Pelders - 26-08-2016
Het was een geweldige, afwisselende en zeer goed geregelde reis.  De culinaire excursie in Yogyakarta was erg leuk, bijzonder, goed geregeld en lekker! We verbleven een dag extra en dat zou ik iedereen aanraden. De lange tocht in een jeep n...
Verder lezen
Lombok reizen: Sasak cultuur en paradijselijke Gili eilanden
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Een mooie rondreis door Bali en de Kleine Sunda eilanden"

Ubud - Pemuteran - Menjangan - Maumere - Kelimutu - Riung - Bajawa - Rinca - Komodo - Rinjani - Gili

Bob de Boers - 15-08-2016
Het was een mooie rondreis. Het fietsen rondom Ubud was heel leuk. Ubud zelf vonden wij wat minder. Varen naar Komodo eiland was fantastisch. Daar moet je zijn geweest! De boot stopt daar bij Pink Beach; dat is een fantastische snorkelplek! ...
Verder lezen
Lombok reizen: Sasak cultuur en paradijselijke Gili eilanden
Beoordeling van deze reis: 7,0
7,0/10 - 1 recensie
"Een absoluut hoogtepunt is de beklimming van de Rinjani. Dat was heel gaaf om te doen met ons gezin!"

Maumere - Moni - Kelimutu - Riung - Bajawa - Ruteng - Labuan Bajo - Komodo - Rinca - Rinjani - Tetebatu - Senaru - Gili's

Bart Plug - 08-08-2016
Onze reis was fantastisch, avontuurlijk en gevarieerd!  We raden alle excursies uit deze reis aan, maar een absoluut hoogtepunt was de beklimming van de Rinjani. Dat was heel gaaf om te doen met ons gezin. Ook Komodo en ...
Verder lezen
Lombok reizen: Sasak cultuur en paradijselijke Gili eilanden
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Een zorgeloze vakantie op Bali, Gili en Lombok"

Tabanan - Pemeteran - Amed - Ubud - Sideman - Tetebatu - Senaru - Gili Meno

Dirk Koster - 13-07-2016
Van alle snorkelplekken was de eerste, langs het mooie rif van Pemuteran het allermooist. Bij Amed viel het wat tegen door de sterke wind, waardoor we niet bij het wrak konden komen. Het snorkelen bij Labuan Pandan was ...
Verder lezen
Lombok reizen: Sasak cultuur en paradijselijke Gili eilanden
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Wij vonden de wandeling door de rijstvelden bij Tetebatu erg mooi"

Lombok - Tetebatu- Senaru - Gili eilanden

Frank Puijn - 09-05-2016
Een afwisselende, goed georganiseerde reis over Lombok   Deze reis brengt je naar de nog minder ontdekte plekken van Lombok. Een oase van rust als je Bali gewend bent.​   ...
Verder lezen
Lombok reizen: Sasak cultuur en paradijselijke Gili eilanden
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"De reis was tiptop geregeld en georganiseerd!"

Tabanan - Lombok - Tetebatu - Sembalun - Rinjani - Senaru - Gili Meno - Ubud - Munduk - Pemuteran

Martend van der Veen - 20-04-2016
De reis was tiptop geregeld en georganiseerd. We zouden dit vaker zo willen doen. Je wist precies waar je aan toe was. Wij vonden het ook verrassend dat de hotels vaak ook al op de hoogte waren wat we gingen doen. Ook erg fijn dat we op de eerste dag een boekje kregen met ons p...
Verder lezen
Lombok reizen: Sasak cultuur en paradijselijke Gili eilanden
Beoordeling van deze reis: 10,0
10,0/10 - 1 recensie
"De hele reis is voor ons een hoogtepunt geweest!"

Bukit Lawang - Tangkahan - Berastagi - Toba meer - Samosir - Medan - Lombok - Kuta - Tetebatu - Senaru - Gili Meno

Anneke Bleecke - 19-11-2015
We hebben een mooie reis door Sumatra en Lombok gehad. De hele reis is voor ons een hoogtepunt geweest. Van het zoeken naar orang oetangs en olifanten wassen in Sumatra naar het snorkelen of het bezoeken van de Sasak-dorpjes op Lombok. Ook de rit in de bentor&nbs...
Verder lezen
Lombok reizen: Sasak cultuur en paradijselijke Gili eilanden
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Prachtige reis die tot in de perfectie geregeld was!"

Ubud - Lovina - Munduk - Padangbai - Gili Meno - Tetebatu - Senaru - Amed

Familie Smeur - 04-08-2015
Wij hadden een prachtige reis die bij uitstek geschikt was voor het reizen met kinderen tussen 8 en 14 jaar. De fietstochten en wandelingen waren prachtig, op de juiste momenten afgewisseld met een dagje strand. Wel zou ik iedereen aanraden om te reizen me...
Verder lezen
Lombok reizen: Sasak cultuur en paradijselijke Gili eilanden
Beoordeling van deze reis: 10,0
10,0/10 - 1 recensie
"Een bijzondere ervaring, mooi, indrukwekkend en zeer goed geregeld!"

Jakarta - Bogor - Sukabumi - Leuwi Manggu - Malabar - Bandung - Pangandaran - Yoygyakarta - Prambanan - Borobudur - Solo - Surabaya - Sembalun - Rinjani - Tetebatu - Senaru - Gili Meno

Marilinde en Stefan - 17-06-2015
De accommodaties waar we tijdens onze reis verbleven, waren heel afwisselend. In Malabar vonden we onze kamer bijvoorbeeld wat tegen vallen, omdat deze verouderd was. Daarentegen was het kleinschalige hotel in de buurt van de Borobudur juist weer heel netjes en lag ...
Verder lezen
Lombok reizen: Sasak cultuur en paradijselijke Gili eilanden
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Een heerlijke, afwisselende vakantie, waar alles super geregeld was door jullie!"

Sanur - Tetebatu - Senaru - Gili Meno - Sidemen - Amed - Ubud

Familie Lelivelt - 22-10-2014
We hebben mooie excursies gedaan op Bali en Lombok. Op Lombok was het programma leuk en afwisselend. Het was heel leuk dat wij alle dagen dezelfde spontane gids hadden. De paar dagen op de Gili’s waren heerlijk! In Sidemen hebben we e...
Verder lezen
Lombok reizen: Sasak cultuur en paradijselijke Gili eilanden
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"De reis heeft een enorme indruk op ons gemaakt!"

Yogyakarta - Borobudur - Prambanan - Sukuh - Malang - Bromo - Kalibaru - Pemuteran - Sidemen - Amed - Gili Meno - Senaru - Tetebatu

Familie Hoving - 01-09-2014
De reis was heel erg gaaf, we geven de reis een 9.  We waren nog nooit buiten Europa geweest. de andere cultuur, natuur en zien hoe primitief de mensen soms leven hebben een enorme indruk op ons gemaakt.   Jullie heb...
Verder lezen
Lombok reizen: Sasak cultuur en paradijselijke Gili eilanden
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"De begrafenisceremonie in Rantepao vergeten we niet weer"

Yogyakarta - Borobudur - Sanur - Sulawesi - Tana Toraja - Rentepao - Lombok - Tetebatu - Rinjani - Senaru - Gili's

Eggie en Nelleke - 03-07-2014
We hebben een heerlijke reis gehad, in een indrukwekkend land.   Prachtige dingen gezien en gedaan : de culinaire tocht met de studenten op de scooters in Yogyakarta was erg leuk. De excursies door de...
Verder lezen
Lombok reizen: Sasak cultuur en paradijselijke Gili eilanden
Beoordeling van deze reis: 10,0
10,0/10 - 1 recensie
"Werkelijk drie weken lang genoten!"

Maumere - Lele-Sikka - Moni - Kelimutu-vulkaan - Riung - Bajawa - Ruteng - Labuan Bajo - Komodo - Rinca - Tetebatu - Rinjani - Senaru - Gili

Rob en Carla - 02-07-2014
De vakantie was in een woord SUPER! We leven nog steeds in een roes; dit was de mooiste reis van ons leven met zoveel indrukken, zoveel gezien en ontzettend lieve mensen!   We zijn een beetje beduusd en beseff...
Verder lezen
Lombok reizen: Sasak cultuur en paradijselijke Gili eilanden
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"De organisatie was in één woord TOP"

Java-Jakarta-Bandung-Yogyakarta-Borobudur-Malang-Bromo-Ijen-Kalibaru-Bali-Pemuteran-Ubud-Lombok-Tetebatu-Sasak-Komodo-boottocht-Gili Meno

Astrid Eegerdingk - 29-04-2014
Onze reis op Java, Bali en Komodo was een fantastisch georganiseerde reis in een prachtig gevarieerd land.   Wij geven de reis een 9   Wij raden jullie organisatie aan aan anderen; en missch...
Verder lezen
Lombok reizen: Sasak cultuur en paradijselijke Gili eilanden
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"We genoten van de afgelegen plekjes op Flores"

Indonesie reizen - Sunda eilanden - Flores - Komodo eilanden - Lombok - Gili eilanden - Bali strand

Hennie en Sjoerd - 16-08-2013
We hebben ontzettend genoten van onze reis door Indonesië. We zouden zo terug willen! Binnen Azië spreekt Indonesië ons enorm aan, door de zee en connecties met verleden als Nederlands-Indië. Flores sprak ons persoonlijk nog iets meer aan da...
Verder lezen
Lombok reizen: Sasak cultuur en paradijselijke Gili eilanden
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Veel contact met de plaatselijke bevolking: helemaal wat wij zochten!"

Indonesie reizen - Flores - Bajawa - boottocht - Komodo varanen- Lombok - Gili eilanden - Sanur - Bali

Henk, Marjo en Linda van Valen - 17-07-2013
Onze reis naar de Kleine Sunda eilanden was geweldig. We zijn helemaal blij en gelukkig met hoe de reis is verlopen. Ergens vanaf dag 3 zeiden we: “Wat is dit fantastisc...
Verder lezen
Lombok reizen: Sasak cultuur en paradijselijke Gili eilanden
Beoordeling van deze reis: 10,0
10,0/10 - 1 recensie
"Op de Sunda eilanden maakten we feestdagen uit verschillende culturen mee!"

Sunda eilanden - Indonesie -Flores - Komodo - Lombok - Gili eilanden - Bali

Sofie Bernaert en Roland Nagtegaal - 10-09-2012
We hebben een fijne vakantie in Indonesië gehad. We hadden het geluk dat we heel veel feestdagen onderweg troffen. Eerst de festiviteiten rondom Onafhankelijkheidsdag op 17 augustus. De dag daarna troffen we de ‘stick fights’, traditionele gevech...
Verder lezen
Lombok reizen: Sasak cultuur en paradijselijke Gili eilanden
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"De bemanning leerde onze zoons salto’s van het dak van de boot maken."

Eilandhoppen - Sunda eilanden - Indonesië - Flores - Lombok - Gili - Bali

Robert, Jet, Michiel (19), Mark (18), Philip (16), Christiaan (13) - 28-08-2012
We hebben enorm genoten van de vakantie. Het zat erg goed in elkaar en alles was prima georganiseerd. De chauffeurs en de gidsen waren super aardig. Ze deden ontzettend hun best om het ons echt naar de zin te maken. We gingen er vanuit dat we in dit gebied geen luxe, zoals warm water, ko...
Verder lezen
Lombok reizen: Sasak cultuur en paradijselijke Gili eilanden
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"We hadden zoveel contact met de lokale bevolking op onze Indonesie reis!"

Indonesië rondreis - Wandelen Lombok - West Bali - Ubud - Pemuteran - Munduk - Lovina - Sidemen - Amed - Sanur

José en Richard Pol - 16-08-2012
We hebben het geweldig gehad! Deze manier van reizen in Indonesië is ons heel goed bevallen, we zijn helemaal enthousiast. We hebben zó veel gezien en veel meegemaakt. De chauffeurs waren allemaal op tijd, de gidsen geweldig en we hebben veel van hen geleerd. Ook de afwisseli...
Verder lezen
Lombok reizen: Sasak cultuur en paradijselijke Gili eilanden
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Met onze kinderen naar Sulawesi en Sunda eilanden"

Indonesie Rondreis - Flores - Komodo - Lombok - Gili - Bali - Sulawesi - Tana Toradja - Poso meer - Togian eilanden

Mark, Manon, Melissa (7 jaar) en Pien (6 jaar) van Erp - 10-08-2012
Samen met onze kinderen van 6 en 7 jaar hebben we een reis van 6 weken gemaakt naar de Sunda eilanden én Sulawesi. Het was een perfecte reis voor ons. Natuurlijk, af en toe is het behoorlijk aanpoten, en zijn de reisafstanden best groot. Gelukkig zijn onze kinderen gewend veel te ...
Verder lezen
Lombok reizen: Sasak cultuur en paradijselijke Gili eilanden
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Paradijselijk eiland met prachtige natuur"

Indonesie rondreis op maat - Lombok - Bali - Tabanan - Lovina - Ubud - Sidemen - Tetebatu - Senaru - Gili Air

Jan en Truus Nooijen - 12-08-2011
Wij hebben Bali ervaren als een paradijselijk eiland met zijn prachtige natuur en zijn vriendelijke en toegankelijke bevolking. Het reizen met lokale chauffeurs gaf  veel inzicht in hun leefwijze. Alle transfers sloten goed op elkaar aan, we hoefden nooit te wachten.  ...
Verder lezen
Lombok reizen: Sasak cultuur en paradijselijke Gili eilanden
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie