Molukken reizen: Eilandhoppen Ambon, Saparua en Seram (+Banda!)

Indonesie reizen - Molukken - Ambon - Saparua - Ouw - Seram - Alfoeren - Extensie: Banda eilanden

Molukken is een paradijs voor de avontuurlijke reiziger met een flexibele instelling. Hou je van pittoreske dorpjes, verlaten VOC forten en snorkelen bij paradijselijke koraalstranden? Vind je het gezellig om te koken met omaatjes op Saparua? Durf je te eten bij de Alfoeren koppensnellers? Wil je snorkelen en duiken bij de Banda eilanden? Ga dan eilandhoppen op de Molukken!

Hoogtepunten van deze bouwsteen:

  • Eilandhoppen en boottochten
  • Becaktocht Pulau Ambon
  • Koken Saparua met lokale oma’s
  • Snorkeltrip Pulau Molana
  • Jungle riviertocht Seram
  • Paalhuis op water Seram
  • Koken met koppensnellers Alfoeren
  • VOC Forten en eilandtrips
  • Extensie: Banda eilanden
Reisschema
Dag 1: Aankomst Ambon, airport transfer, auto, gids
Dag 2: Ambon, becak tour, local lunch en citytour, optioneel dansschool, auto, gids
Dag 3: Ambon - Saparua, fastboot eilandtour (Booi, Ouw, Benteng, Cave, strand), gids, diner
Dag 4: Saparua, cooking class met markt en lunch, transport en gids, diner
Dag 5: Saparua, snorkeltrip Pulau Molana incl lunchbox, gids, diner
Dag 6: Saparua – Seram, fastboot, transfers, diner, gids
Dag 7: Sawai, snorkelexcursie, beach bbq lunch, gidsen, diner
Dag 8: Sawai, Jungle trip Salawai River, waterval, lunchbox, gids, diner
Dag 9: Sawai – Huaulu – Masohi, vogelopvang, excursie Alfoeren en Alfoeren lunch, gids, transport
Dag 10: Seram - Ambon, boot, transfers, excursie Benteng Amsterdam (Hila), gids
Dag 11: Ambon stad, transfer vliegveld (geen gids)
Dag tot dag

Dag 1: Aankomst op Ambon in de Molukken

Aankomst op Ambon in de Molukken
Vandaag vertrek je naar Ambon, zowel het eiland (pulau) als de stad (kota) heten Ambon. De meeste mensen zullen vliegen vanaf Jakarta (Java) in circa 3 uur en 3 kwartier of Makassar (Sulawesi) in circa 2 uur). Je kunt ook in een van deze plaatsen een of meerdere nachten te verblijven en daarna door te vliegen naar Ambon.
 
Een reis door de Molukken is heel bijzonder en avontuurlijk. Het is echter niet ingesteld op de westerse toerist en zaken gaan meer op de lokale manier. Om die reden heb je gedurende deze bouwsteen een Engelssprekende lokale gids om zaken voor je te regelen. Ook dien je zelf een sporthanddoekje en lakenzak (te koop in outdoorwinkels) mee te nemen voor verschillende lokale verblijven. Heb jij als reiziger een flexibele en avontuurlijke instelling, dan zul je juist genieten van de ongereptheid van de Molukken! De beste reistijd is het droge seizoen van oktober tot april, de Molukken hebben een omgekeerd seizoen ten opzichte van de rest van Indonesië.
 
Vanaf het vliegveld van Ambon word je opgehaald en in een half uur tot een uur naar Kota Ambon, oftewel Ambon stad gebracht. Je verblijft in een comfortabel modern hotel in Ambon stad. Heerlijk om na zo’n reis even bij te komen met een goed bed, badkamer en airco.
 
Ambon werd vroeger geregeerd door de sultans van het eiland Ternate, zij gebruikten Ambon al als handelspost voor specerijen en brachten de islam met zich mee. In 1512 kwamen de Portugezen, zij brachten het christendom naar het eiland. In 1599 maakten de Nederlanders Ambon tot hun handelspost voor specerijen. In WOII werd Kota Ambon het Japanse hoofdkantoor, wat resulteerde in het platbombarderen door de geallieerden. Helaas is hierdoor de mooie koloniale architectuur uit het stadsbeeld verdwenen.
 
Tip: Ga in een van de lokale visrestaurantjes eten, zoals Ratu Gurih, Sari Gurih. Of kies voor een lokaal restaurantje als Rumah Makan Pradise (met enkele typische Ambon gerechten), Rumah Makan Nifia of Chinees restaurant Istana Berakat. Een populaire plaats voor backpackers is Café Sibu-Sibu, voor koffie, bier en juices en zoete en hartige snacks. Voor je hotel staan becaks te wachten op klanten. 

Dag 2: Becaktocht, lokale lunch en city tour Pulau Ambon

Becaktocht, lokale lunch en city tour Pulau Ambon
Een lekker relaxt en gevarieerd dagje vandaag. Bij het hotel word je opgehaald door je auto met chauffeur en Engelssprekende gids. Je rijdt naar het kustgebied ten zuiden van kota Ambon. Hier ga je net als de locals in een becak, zoals een fietsriksja in Indonesië heet. Een leuke manier om van de omgeving te genieten. Als je na ongeveer een half uur bij een fikse heuvel komt, stap je uit om zelf omhoog te lopen, een becak is niet tegen deze heuvel op omhoog te krijgen. Bij het strand is een mooi uitzicht op de ‘Pintu Kota’ oftewel de deur naar de stad, zoals deze bijzonder gevormde rots wordt genoemd. Neem iets koels te drinken en geniet van het uitzicht. Op de terugweg brengen de becaks je naar een net lokaal huis, waar de vrouw des huizes voor je heeft gekookt. We hebben haar gevraagd net zo te koken voor jou als ze zou doen voor familie. Lekker!
 
Je rijdt terug naar de stad voor een citytour en je kunt overleggen met je gids wat je het liefste doet. Het Siwalima museum en het daarbij gelegen Maritiem museum is goed ingericht en biedt interessante en gevarieerde achtergrond informatie over de regio. Je ziet hier van alles van stenen werktuigen, houtsnijwerken, muziekinstrumenten en speren.
 
Rijd ook even naar het standbeeld van de lokale heldin Martha Christina Tiahahu. Zij was de dochter van een verzetsleider tegen de Nederlandse overheersing, maar had zo veel charme en leiderschapkwaliteiten, dat zij op haar 17de zelf verzetsleider werd. Zij werd opgepakt en verbannen naar Java, maar op de Banda zee stierf zij nadat zij zichzelf had uitgehongerd. Haar lichaam vond een zeemansgraf. Haar standbeeld kijkt over de Banda zee, haar bronzen beeld één en al onverzettelijkheid.
 
Bij Soya Atas is een oud kerkje met het huis van de Raja (koning) ernaast. We hadden geluk en mochten bij beiden even binnenkijken. Heel vriendelijk, want je staat toch maar even in het huis van een heuse Raja! Van hieruit kun je ook naar een bijzondere bron lopen. Je loopt via betonnen traptreden omhoog (kan bij nat weer door mos erg glad zijn) en je komt dan bij de kruik die vanzelf vol loopt. Drink je het water van deze kruik dan voel je je meteen verfrist en smeer je het water op je gezicht dan blijf je jong, aldus de legende. Spiegeltje spiegeltje aan de wand…! Jaarlijks gaat een speciale groep mannen omhoog om hier een nacht te mediteren. Je moet toestemming vragen aan de ‘koning van het bos’, een ouderling die over deze mystieke plek gaat, en een donatie geven voordat je het pad op gaat.
 
Indien de kinderen van de dansschool oefenen, breng je hier om een uur of 4 ’s middags een bezoek. Erg leuk om de jongens en meisjes serieus aan de slag te zien met de traditionele dansen.Het is wel gebruikelijk om een donatie achter te laten voor de ‘voorstelling’. Bespreek de hoogte hiervan van te voren met je gids. Krijg je de kans om bij de dansschool te gaan kijken, zeker doen! 

Dag 3: Het eiland Saparua verkennen

Het eiland Saparua verkennen
Vroeg op en naar de haven voor de snelboot van Ambon naar Saparua een van Lease-eilanden tussen Ambon en Seram. NB: op zondag en Christelijke feestdagen varen geen boten tussen Ambon en Saparua! De boot vertrekt circa half 8, 8 uur en komt circa 10 á 11 uur aan. Je gids geeft aan hoe laat je precies moet vertrekken. Zorg dat je op tijd bent, gereserveerde kaartjes worden bij niet tijdig afhalen vrijgegeven. In de haven van Saparua word je opgehaald en je gaat gelijk op pad. Er zijn op moment van schrijven slechts 5 personenauto’s op het eiland. Indien deze bezet zijn kan het voorkomen dat er een deze dagen gebruik wordt gemaakt van een lokaal busje.
 
In je reisgids heb je inmiddels vast al gelezen welke dorpjes er te zien zijn in Saparua, en waarschijnlijk ben je inmiddels nieuwsgierig geworden. Op pad met je gids dus! In Saparua lopen de wegen als een soort spin vanuit een centraal punt naar de verschillende hoeken van het eiland. Hoe je dag precies verloopt en wat je precies gaat zien, hangt af van je eigen tempo. Overleg dus vooral met je gids wat je in ieder geval graag wilt zien en doen vandaag.
 
Het dorpje Booi is bijzonder omdat het met trappen tegen een helling is aangebouwd, iedereen in het dorp heeft een mooi uitzicht over zee! Het doet wel een beetje mediterraan aan met al die trappen. Een ondernemende local heeft een bankje voor zijn huisgezet en een koelkast gevuld. Een prima plek voor een koud drankje.
 
Het dorpje Ouw is beroemd als pottenbakkersdorp. De pottenmakers gebruiken geen draaiwiel, alles gaat met de hand. Men bakt hier de potten op traditionele wijze, op een open vuur. Leuk om te zien hoe het in zijn werk gaat. Onderweg naar Ouw kun je mogelijk het sago proces zien. Het dorp Sirisori is één van de twee moslim dorpjes op Saparua. De bevolking van het dorp is heel traditioneel en spreekt de oorspronkelijk taal van Saparua.
 
Benteng Duurstede mag zeker niet ontbreken vandaag. Dit VOC fort is gerenoveerd en in zeer goede staat. Het ligt centraal op het midden van de eiland bij de stad, met uizicht over de baai. Lokale verzetsheld Thomas Matulessy veroverde het fort in 1817 van de Nederlanders. Hij vermoorde alle mensen van het fort, maar spaarde het 6 jarig zoontje van de Nederlandse resident. Zijn bijnaam werd hierdoor Pattimura, ‘Groot Hart’. Pattimura staat nog steeds symbool voor het antikoloniaal verzet en hij staat afgebeeld op het 1.000 rupiah biljet.
 
In de stad -simpelweg kota Saparua genoemd zijn een paar lokale tentjes waar je prima kunt lunchen. Onderweg kun je bij een strandje zwemmen, dus stop zeker je zwemspullen in je tas. Locals, zowel mannen als vrouwen, zwemmen in een t-shirt en een short. Als er veel locals op het strand zijn, is het (zeker voor vrouwen) een aanrader om in een hemdje of t-shirt te gaan zwemmen. Zo toon je respect voor lokale gebruiken.
 
Heb je voldoende tijd dan is de grot van de Zeven prinsessen in het noorden van het eiland ook nog een leuke stop. Van de weg is het 5 minuten lopen naar de grot, en hier kun je in het frisse bronwater badderen. Net als een prinses! In de buurt van de grot is ook een strand met een guesthouse waar je iets kunt eten of drinken. (Het kan ook zijn dat je hier verblijft en dan eindig je je dag hier.)

Dag 4: Koken met omaatjes op Saparua

Koken met omaatjes op Saparua
Op de ‘pasar’ ontmoet je drie oma’s, in hun zondagse Amboinese kledij. Ze schuifelen in rap tempo over de markt, en schudden hun hoofd bij alles wat te duur is geprijsd ‘Mahal!’. Je mag zelf ook een poging tot onderhandelen doen over de vis of de kip. Vraag dan:”Berapa harganya?” oftewel ‘Wat kost het?’ aan de marktkoopvrouw. Beladen met tassen vol verse groenten en kruiden, pak je samen met de oma’s een lokaal busje. Heb je die lokale ervaring ook eens meegemaakt!
 
Bij het huis van oma Nelly ga je koken. De dames zijn zusters van elkaar en duidelijk op elkaar ingesteld in de keuken. Je wordt zelf ook aan het werk gezet om groenten en kruiden te snijden of kroepoek te bakken. Leuk om zo samen bezig te zijn. Er ontstaat een waar feestmaal! Het is leuk om na de lunch kort door het dorp te wandelen.
 
Hierna word je naar je hotel gebracht. NB: Op Saparua zijn geen ideale accommodaties te vinden. Je verblijft ofwel in een centraal gelegen hotel in de ‘stad’ met meer comfort zoals een normale badkamer. Voordeel is dat je gemakkelijk naar een lokaal eethuisje gaat. Of je verblijft in een gezellig maar eenvoudig guesthouse aan het strand. Je hebt dan een eenvoudige kamer, wel met een eigen badkamer (koud water) maar met een hurkwc. Er zijn plannen om in 1 of 2 kamers een westers wc te bouwen. Last-minute kunnen wijzigingen optreden.

Dag 5: Snorkelen op een onbewoond ei-hei-land!

Snorkelen op een onbewoond ei-hei-land!
Een heerlijk relaxt dagje snorkelen, zwemmen en zonnen op een tropisch eilandje. Eerst word je naar de haven gebracht. Hier ga je op een lokale boot naar het eiland Pulau Molana. Een prachtig wit strandje met palmbomen en een heldere zee: een paradijselijk plaatje! Via een stuk zand loop je gemakkelijk de zee in om te snorkelen. Ga niet op het koraal staan, dan maak je het koraal stuk, maar zwem terug naar een stuk zand. In het ondiepere water kun je kleine gekleurde visjes zien. Grotere vissen zul je zien als je naar ‘the wall’, de rifmuur zwemt. Dit is waar het glooiend aflopend koraal over gaat naar diepe zee. Het koraal is dan een paar meter onder je. Hier zou je zelfs klein rifhaaien (onschuldig) en we zagen -heel bijzonder- al snorkelend een school enorme Napoleon wrasse (ook Humphead wrasse genoemd). Wel 14, en zelfs als duikers vonden we dat ongekend!
 
Je gids heeft een lunchbox voor je geregeld, een prima lokale lunch met uiteraard nasi. Heb je ‘s middags genoeg van je paradijselijke eilandje, dan word je weer terug naar je hotel gebracht met de boot. Tip: zorg dat je t-shirt aan doet als je gaat snorkelen tegen verbranden.

Dag 6: Naar mysterieus Seram

Naar mysterieus Seram
Vandaag verlaat je Saparua om naar het grote eiland Seram te gaan. NB: Op zondag minder boten, alleen s ochtends vroeg.) Transfers en boot worden wederom door je gids geregeld. Van de haven Amahai  (pinautomaten in Masohi) rijd je in zo’n 3-4 uur naar het noorden van het eiland, naar het plaatsje Sawai. Je rijdt dwars door het eiland, in het hart zijn dichte bossen en bergen. Onderweg kun je in een eenvoudig lokaal wegrestaurant lunchen.
 
Het eiland Seram wordt ook wel Nusa Ina -Moeder eiland- genoemd. Men gelooft dat al het leven is ontstaan op Nunusaku, een mythische piek in de westelijke bergen. Seram heeft verhalen vol mystiek. Vraag je gids onderweg naar verhalen over oude stammen die honderden kilometers konden ‘vliegen’, ze konden komen en gaan als in een Startrek film. ‘Beam me up, Scotty!’
 
De houten huizen van het dorp Sawai zijn gebouwd op palen in de zee. Je lokale guesthouse -ook een houten gebouw op palen- is eenvoudig, maar buitengewoon netjes en vriendelijk. De kamers zijn gescheiden door houten wanden, maar zonder plafonds. (Licht en geluid van eventuele buren is dus mogelijk, maar meestal gaat iedereen vrij vroeg naar bed, dus weinig last.) Iedere kamer heeft een eenvoudige maar nette badkamer met een westerse wc die je zelf doorspoelt met een emmer water en koud water douche. Alle maaltijden worden keurig verzorgd op het terras boven het water. Het is een heerlijk plekje voor de avontuurlijke reiziger om back to basic te genieten!
 
Ga eind van de middag, ergens om een uurtje of 4, het dorp in. Struin wat rond en klets met de locals of koop een snackje. Kinderen spelen op straat en geiten en kippen lopen los rond. De plaats waar de rivier het dorp in komt, is een soort openbaar badhuis waar vrouwen en kinderen aan de ene kant badderen, en mannen boenen zich aan de andere kant van het water. Uiteraard wel gekleed in sarongs. Iedereen zit lekker te kletsen en lachen, het is een reuze gezellige boel!

Dag 7: Snorkelen en visje roosteren bij een tropisch eilandje

Snorkelen en visje roosteren bij een tropisch eilandje
Sawai heeft een prachtige baai om in te snorkelen. NB: Heb je zelf geen snorkelmateriaal, dan kun je dit huren in het guesthouse (vanwege verlies en diefstal niet inclusief). De bootsman weet verschillende goede plekjes te vinden. Je kunt zo van de boot het heldere water inspringen en boven het mooie koraal snorkelen. Je vaart ook naar een klein eilandje. Hier kun je fijn zwemmen, zonnen en snorkelen. Wij spotten hier zelfs een baby haaitje! Ondertussen gaat de bootsman zorgen voor de lunch. Een versgevangen vis wordt geroosterd boven een vuurtje. Nasi putih (witte rijst) erbij en een heerlijker maal bestaat er niet! Terug in je guesthouse staat de thee altijd klaar om te pakken. Tijd om te luieren met een goed boek op het houten terras boven het water. ’s Avonds wordt er weer een prima maaltje voor je bereid.

Dag 8: Boottocht over de Salawai rivier en jungle wandeling naar waterval

Boottocht over de Salawai rivier en jungle wandeling naar waterval
Vandaag ga je met een longboot en te voet de jungle verkennen. De vissers in het dorp zijn moslim, zij gaan over de zee. In het aangrenzende dorp wonen christenen, en zij gaan over het bos. Zo verdient een ieder zijn kostje zonder in elkaars vaarwater te zitten en blijft de harmonie bewaard!  Vandaar dat je naast je Engelstalige gids, een moslim bootsman en een christelijke junglegids mee krijgt, bijzonder geregeld!
 
Eerst vaar je een stuk door de baai en over zee. Dan ga je met de boot de Salawai rivier op. Links en rechts weelderige jungle begroeiing. Soms zijn er overhangende takken, lianen of omgevallen boomstammen die de rivier blokkeren. Hiervoor is je jungle gids mee, met een kapmes en een zaag voor het grote werk! Bij ons blokkeerde een dikke boom de rivier, maar gelukkig hoefden we niet rechtsomkeert te maken. De jungle gids was in staat de boom in stukken te zagen. Het zou dus echter door overmacht kunnen voorkomen dat je niet het startpunt van de wandeling kunt bereiken. Soms zie je een mooie vogel overvliegen, een arend of kingfisher. Ook heb je kans om een krokodil te spotten. Spannend!
 
Dan een wandeling door de jungle. Trek goede schoenen aan, neem mugwerend middel mee, trek eventueel een lange broek aan als je veel last hebt van insectenbeten. Zorg dat je voldoende drinkwater bij je hebt, hoewel je natuurlijk ook een paar druppels uit een liaan kunt drinken… Afhankelijk waar je aan land kunt, hoe de ondergrond is en hoe snel jij loopt of stopt om te fotograferen, duurt de wandeling naar de waterval circa 1,5 uur. Je hebt dus alle tijd, je hoeft je zeker niet te haasten. Het doel is een waterval, midden in het bos, omringd door bomen.  Een prima koele plek om te lunchen. Hierna loop je terug en stap je weer in de longboot. Nadat je je junglegids hebt afgezet bij zijn dorp, zou je eventueel nog kunnen zwemmen en snorkelen in de baai in de buurt van het guesthouse. Overleg dit de dag van te voren even met je gids en de bootsman. Wil je dit, zorg dan dat je zwemspullen aan hebt onder je wandelkleding en breng snorkelspullen mee (zelf meebrengen of ter plaatse huren). Ook vandaag staat de afternoon tea en je diner klaar op het terras (inclusief). 

Dag 9: Naar de Alfoeren: koppensnellers!

Naar de Alfoeren: koppensnellers!
Je wordt opgehaald door een privé auto met chauffeur. Je stopt kort bij de vogelopvang. Beschermde vogels zoals papegaaien en kaketoes worden vaak illegaal gevangen. In verschillende fases wordt getracht ze weer wild te krijgen, zodat ze uit kunnen worden gezet. Een kleine donatie voor de rondleiding en het goede doel wordt gewaardeerd. Na een uur over de hoofdweg neem je de afslag naar Huaulu. Over het laatste kleine stukje weg naar het dorp reden we stapvoets een half uur, daarna in een half uur een kilometer heuvelopwaarts lopen over een prima pad. (Er wordt aan deze weg gewerkt.) Chauffeur en bagage blijven achter in de auto.
 
De Alfoeren (ook geschreven als Alifoeren, Alifuren, (H)al(i)furu of (h)al(i)foeren) zijn de oorspronkelijke bewoners van Seram. Net als de Papua’s horen zij tot het volk van de eilandengroep Melanesië in de Stille Oceaan. De stammen leven in het wilde, bergachtige interieur van het eiland. De Alfoeren zijn van oudsher jagers en verzamelaars. De wilde sagobossen zijn voor de Alfoeren van levensbelang, ieder onderdeel van de boom wordt gebruikt en het sagomeel is hun hoofdvoedsel. Als na een paar jaar de omgeving is uitgeput, is het tijd om door te trekken. Als gevolg hiervan hebben ze eenvoudige onderkomens, de daken gemaakt van gedroogde bladeren van de sagoboom en de vloer is meestal aangestampte aarde of houten planken. De Alfoeren hebben veel van hun tradities weten te behouden, ondanks moderne invloeden. Ze geloven sterk in het mystieke en doen aan voorouderverering. Ze waren koppensnellers tot ongeveer 1940. Dit deden ze om de geesten gunstig te stemmen. De Alfoeren zijn van oorsprong namelijk animistisch, een natuurgodsdienst. Tegenwoordig is men ook wel bekeerd tot de islam of het christendom.
 
Je gaat samen met je Alfoeren gastgezin een maaltijd bereiden. Handen uit de mouwen dus! Je kunt helpen met groenten snijden, of kruiden stampen en het geheel mag in bamboestaven gaar stomen op een vuurtje. Misschien nodigt de gastheer je uit om samen naar een tuin te gaan om wat casave te halen. Wij mochten zelfs casave planten. Een moestuin hier ziet er wel heel anders uit dan de keurige Hollandse moestuinen met strakke rijtjes! Een stukje suikerriet is heerlijk als toetje of traditioneel snoepje tussendoor.
 
De volwassen mannelijke Alfoeren  dragen rode hoofddoeken. Je gids kijkt of er mannen in het dorp zijn die mee willen eten. Dit maakt het een stukje gemakkelijker om een paar prachtige plaatjes te schieten van de fotogenieke mannen. Door samen te koken en te eten ben je minder een toerist, en is het makkelijker om contact te maken met de lokale bevolking.
 
Na deze bijzondere lunch ga je halverwege de middag naar Masohi. Eerst een half uur omlaag wandelen. Daar wacht de auto op je en rijd je een half uur over een slechte weg en dan zo’n 4,5 uur over de hoofdweg, dwars het eiland over. Masohi is vooral een handige transport plaats, het ligt dichtbij de haven van Amahai. Je verblijft in een eenvoudig, maar netjes guesthouse. Een prima bed, eigen badkamer en een veranda om een kopje thee te drinken.

Dag 10: Van Seram naar Ambon, en naar Fort Amsterdam (Benteng Amsterdam)

Van Seram naar Ambon, en naar Fort Amsterdam (Benteng Amsterdam)
Je gids regelt een busje naar de haven. Hier neem je de snelboot van Seram naar Ambon. NB: op zondag geen boten naar Ambon. De overtocht duur ongeveer 2 uur, in comfortabele stoelen. In Ambon staat een auto met chauffeur voor je klaar. De rest van de dag kun je gebruiken om Pulau Ambon te verkennen.
 
Vanaf de haven ben je al uit de drukte van Ambon-stad en kun je in een uur doorsteken naar Hila in het noorden van Pulau Ambon. Hier ligt Benteng Amsterdam, oftewel het VOC fort Amsterdam uit 1649. (Een kleine donatie van een paar euro in het gastenboek wordt verwacht voor de kosten van het in stand houden van het fort.) De muren van dit fort werden uit elkaar gedrukt door een reusachtige waringin boom die in het midden van het fort was gegroeid. Het fort werd in 1993 gerenoveerd inclusief het typische dak. Binnen stikt het van de zwaluwen. Boven heb je uitzicht over de zee. Beeld je even in dat je een Nederlandse VOC soldaat bent, op de uitkijk voor piraterij en die verdraaide Engelsen die de specerijhandel over proberen te nemen…
 
In het dorp vind je Gereja Tua Hila. Deze oude houten kerk van Hila is nog gebouwd door de Portugezen. Een tegenbezoekje aan de oude moskee Mesjid Wapaue kan niet uitblijven.  Volgens de legende is deze moskee in 1414 gebouwd op Gunung Wawane, maar de moskee zou door bovennatuurlijke krachten in een nacht in 1664 zijn verplaatst naar zijn huidige verblijfplaats in Kaitetu. Spooky!
 
Met 1,5 uur rijden ben je ongeveer weer terug in Ambon stad. Je verblijft weer in je comfortabele stadshotel. Een prettige plek om je weer eens goed te boenen en schrobben onder een warme douche en je tas goed in te pakken voor je vlucht van morgen. 

Dag 11: Afscheid van de Molukken

Afscheid van de Molukken
Een auto brengt je rechtstreeks naar het vliegveld voor je vlucht naar je volgende bestemming.
 
Tip: je kunt ook gaan snorkelen en duiken op de Banda eilanden. Dan word je naar de haven gebracht. Je gids blijft in Ambon. Zie extensies.

Achtergrond
Beste reistijd Molukken
Het natte en droge seizoen in de Molukken is omgekeerd aan de rest van Indonesië. Van oktober tot april is het droge seizoen in de Molukken. Eind mei start de regentijd. Juni, juli en augustus is de regentijd. In september en oktober valt er soms regen.
De beste tijd om te reizen op de Molukken is van november tot april/mei. Dan valt de minste regen.
Wil je Banda bezoeken dan is oktober-november en februari-maart de beste tijd. In de maanden december-januari kan het flink waaien op de Molukken en de snelboot naar Banda kan dan soms niet uitvaren. 
 
Ambon ontdekken: van benteng tot becak
Ambon is het centrale eiland in dit gedeelte van de Molukken. Van hieruit reis je rond. Maar Ambon heeft ook veel te bieden. Bekende bezienswaardigheden zijn Benteng Amsterdam, oftewel Fort Amsterdam, Soya Atas met een plaatselijke bron van eeuwige jeugd, en interessante musea. Met een becak maak je een Go Local tochtje over het eiland en eet je bij mensen thuis. Oefenen de schoolkinderen hun traditionele dansen, dan is dit zeker een bezoekje waard.
 
Saparua: koken, snorkelen en dorpjes ontdekken
Saparua is een prettig en groen eilandje in de Lease eilandengroep tussen Ambon en Seram. Saparua is het grootste eiland met een kleine 160 km2. Het merendeel van de bevolking is christelijk. Op dit verrassende eilandje ga je naar de markt en koken met Molukse omaatjes. Ook ga je het eiland met pottenbakkersdorp Ouw, het pittoreske trappendorp Booi en fort (benteng) Duurstede ontdekken. Bij het kleine Lease eilandje Molana ga je een heerlijk dagje snorkelen.
 
Seram (Ceram): snorkelen, jungle en koppensnellers
Seram (vroeger geschreven als Ceram) is een groot, ruig, bergachtig eiland. Je gaat naar een dorpje op palen in de zee. Hier ga je snorkelen en vis roosteren op een mini-eilandje met palmbomen op het  witte strand.  Ook maak je een boottocht over de rivier in de jungle. Spot met een beetje geluk een krokodil die ligt te zonnen. Bezoek een Alfoerendorp en ga samen met hen koken. De mannen met rode hoofddoeken stonden bekend als koppensnellers. Wees gerust, de kannibalistische gewoontes zijn lang uitgebannen, dus niet jij, maar een kippetje staat op het menu.
 
Extensie: Snorkelen en duiken op de Banda eilanden
De Banda eilanden is groep kleine eilandjes midden in de oceaan: een waar snorkel- en duikwalhalla. Hier is de VOC en dus Nederland rijk geworden met de specerijhandel. Nootmuskaat komt hier vandaan en was toendertijd zijn gewicht in goud waard. Foelie, kruidnagels en kaneel vind je ook op deze eilanden. Er komen is bijna net zo’n onderneming als in de VOC tijd: het vliegtuigje gaat vaker niet dan wel. De Pelni- of de snelboot brengen echter uitkomst.
Hotel & Vervoer
Accommodatie op de Molukken
 
Wij zijn altijd op zoek naar bijzondere locaties. In deze bouwsteen zijn de accommodaties ongebruikelijk en uniek! Voor deze reis is het belangrijk om zelf mee te nemen: lakenzak of sarang en handdoek. Vaak ontbreekt het laken om onder te slapen (men gebruikt dit zelf niet).
 
Ambon op het eiland Ambon is je begin- en eindpunt. We regelen hier een comfortabel, modern hotel voor je, of in de stad of aan de kust. Warme douche, airco, wifi, alles om rustig te acclimatiseren. Verwacht nog steeds geen westers hotel, maar het is een prima begin.
 
Op het eiland Saparua zijn geen echt ideale accommodaties. Het is mogelijk dat we een hotel in het hoofdplaatsje (Kota Saparua) boeken. Voordeel is dat het centraal gelegen is, en een badkamer met warmwater heeft. Het kan ook zijn dat we proberen in het guesthouse aan het strand te boeken. Heel gezellig en fijn aan het strand, maar je hebt koud water in je badkamer en de meeste kamers hebben een Indonesische hurk wc (er worden nu 1 of 2 kamers met een westers toilet gebouwd). Zelf meenemen: lakenzak en handdoek. Een nadeel is dat bij drukte de boeking in het lokale guesthouse aan het strand last-minute toch niet door zou kunnen gaan, omdat gasten langer willen blijven. We zoeken dan alsnog een andere accommodatie voor je.
 
Op het eiland Seram slaap je bijzonder in een houten gebouw op het water, in een dorp aan de noordzijde van het eiland. Het is een eenvoudige kamer, met een eigen eenvoudige maar schone badkamer. De badkamer heeft een koudwater douche (iets zoutig, je zit aan zee), maar een westerse wc. De veranda kijkt uit over de baai. Drinkwater en gekookt water voor koffie en thee staan klaar. Er worden heerlijke lokale maaltijden geserveerd. Zelf meenemen: lakenzak en handdoek.
 
In Masohi, aan de zuidzijde van het eiland Seram, slaap je in een netjes guesthouse met eigen badkamer.
 
Extensie Banda eilanden:
Je slaapt in Bandaneira op het eiland Banda Kecil, van hieruit maak je excursies naar de omliggende eilanden. Op Banda zijn enkele eenvoudige, maar goede guesthouses. Er zijn slechts enkele kamers per guesthouse, boek op tijd,want de favoriete guesthouses zijn altijd vol door mond tot mond reclame. Onze 2 favoriete guesthouses koken werkelijk verrukkelijke maaltijden, waar je je vingers bij op eet.
 
Vervoer op de Molukken
 
Snelboten
Er wordt op deze reis veel gebruik gemaakt van snelboten tussen de verschillende eilanden. Je hebt dan een soort vliegtuigstoel in de eerste klasse. Je bagage kun je in dezelfde ruimte kwijt. Niet altijd zijn voor de snelboot kaartjes van te voren te reserveren of ze worden bij niet tijdig ophalen weer vrijgegeven. Op feestdagen zal de boot druk zijn, op normale dagen valt dat wel mee. Je gids zal aangeven hoe laat je dient te vertrekken. De boten hebben wisselende schema’s en stoppen soms op tussenliggende eilanden. Van te voren kunnen we daardoor niet de exacte tijden geven. Afhankelijk van de overheersende godsdienst van een bepaald eiland vaart de boot niet op zondag (indien christelijk, bijvoorbeeld het eiland Saparua) of op vrijdag (indien islamitisch). Het kan daardoor voorkomen dat je reis in een ander volgorde wordt uitgevoerd dan in eerste instantie gepland. Het draaiboek dat je ter plaatse krijgt, heeft de laatste stand van zaken en is leidend hierin. Om te reizen op de Molukken heb je een flexibele instelling nodig. Daarom geven we je ook een Engelstalige lokale gids mee, die goed is in regelen. Je kunt er dus op vertrouwen dat alles goed komt!
 
Ambon
Op Ambon maak je gebruik van een privé-auto met chauffeur. Ook ga je een stukje met de becak.
 
Saparua
Op Saparua zijn maar een paar gewone auto's. Er wordt daarom ook gebruik gemaakt van een lokaal taxibusje (afgehuurd). Tijdens de kookexcursie ga je ook samen met de oma’s een stukje met de lokale bus. Zo kun je ook eens ervaren hoe dit is! Met een afgehuurde lokale boot maak je een snorkelexcursie.
 
Seram
Voor de tocht van en naar het noorden van het eiland, wordt gebruik gemaakt van een auto. Voor het korte stukje naar de haven van een afgehuurd lokaal busje.
 
Extensie Banda eilanden
Op Banda Kecil loop je van de haven naar je guesthouse. Eventueel kun je een brommertaxi huren om je bagage te laten brengen. Excursies naar andere eilanden maak je met een lokale boot.
 
Pelni boot
Tussen Ambon en Banda reis je in principe met de snelboot, maar een andere optie is de Pelniboot; dat is weer een hele andere ervaring. Mocht je dit willen, dan doen we ons best om een privé-coupe te boeken; dit is een coupé van één de bemanningsleden. De grote Tidar Pelniboot doet er 8 uur over, de iets kleinere Kelimutu Pelniboot 12 uur. Ze varen ’s nachts, dus de reis vliegt voorbij. Het Pelni schema wordt maandelijks bekend gemaakt. Het kan dus voorkomen, dat last-minute de planning van je reis wordt aangepast aan het schema van de Pelniboot. Het is dus aan te raden om je internationale vluchten niet te strak te plannen rondom reizen naar Banda! 
Prijzen
De hieronder vermelde prijzen zijn geldig tot 15 december 2019. De prijzen zijn per persoon, gebaseerd op 2 personen per kamer. Bij een reis met 3 of 5 personen wordt een derde bed (stretcher, daybed, matras) op de kamer bijgezet; de prijs voor een eenpersoonskamer is op aanvraag. Wij behouden ons het recht voor om onze prijzen te wijzigen. In de zomer (juli/augustus/september), rond de feestdagen (van 15 december t/m 15 januari) en het Suikerfeest berekenen we een hoogseizoentoeslag. Prijzen kunnen ook fluctueren door o.a. wijzigingen in de brandstof prijzen of de wisselkoers. De minimale reisduur is 7 dagen. Een reis kan tot uiterlijk 14 dagen voor vertrek worden geboekt.

Molukken reizen: Eilandhoppen Ambon, Saparua en Seram (+Banda!)
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 3.154,- p.p.€ 1.723,- p.p.€ 1.332,- p.p.€ 1.274,- p.p.€ 1.170,- p.p.€ 1.068,- p.p.
Inclusief:
 • 10 overnachtingen met ontbijt
 • 10 dagen lokale Engelssprekende gids (inclusief zijn maaltijden, accommodatie en transport)
 • Non stop transfer luchthaven Ambon - hotel met auto met chauffeur en gids
 • Prive auto met vervoer voor transporten op genoemde dagen
 • Becak trip met lokale lunch bij familie, citytour, bezoek dansschool indien mogelijk
 • Fast boot Ambon naar Saparua en transport havens
 • Excursie tour Saparua
 • Excursie Culinaire trip Saparua (koken met de oma's)
 • Snorkeltrip Molana Eiland met boot, transfer en incl lunchbox
 • Fast boot Saparua naar Seram en transport havens
 • Snorkeltrip Sawai met barbeque lunch op strand (geen auto standby in Sawai)
 • 3x Diner op Saparua
 • Jungle excursie Salaway rivier en boswandeling incl picknickbox (geen auto standby in Sawai)
 • Alle maaltijden in Sawai incl afternoon tea, drinkwater en 3x diner
 • Bezoek Alifoeren tribe met lokaal koken en lunch incl auto, gids
 • Snelboot Seram - Ambon met transport
 • Sightseeing Benteng Amsterdam/Hila of Leitimur
 • Non stop transfer naar luchthaven of Pelni haven (auto met chauffeur, geen gids)
 • Uitgebreide Nederlandstalige reisinformatie
 • Nederlandstalige ondersteuning ter plekke door onze lokale vertegenwoordiger

Exclusief:
 • Alle internationale en binnenlandse vliegtickets (prijs op maat) en luchthavenbelasting
 • Overige donaties, entreegelden en fooien
 • Niet genoemde maaltijden, (fris)drank

Extensies

Extensie 1: Banda eilanden per snelboot


Houd je van snorkelen of duiken? Ben je niet op zoek naar luxe maar naar authenticiteit? Heb je interesse in de VOC geschiedenis van de specerijhandel? En ben je wars van massa-toerisme? Dan zijn de Banda eilanden iets voor jou!

Dag 11: Aankomst op Pulau Neira en stadstour Bandaneira naar VOC verleden

Aankomst op Pulau Neira en stadstour Bandaneira naar VOC verleden
De Banda eilanden zijn hartstikke leuk als je van snorkelen en duiken houdt. Of als je geïnteresseerd bent in de VOC-geschiedenis van de Spice eilanden, waar Nederland rijk mee is geworden. Alleen er komen: dat is de uitdaging!  Het is een stipje in de oceaan. Een paar keer per week zouden er vliegtuigjes moeten gaan. Maar in de praktijk vliegt die vaker niet dan wel. Het is lastig hier op te bouwen. Zekerder is snelboot, die vaart van september tot en met maart. Echter in december en januari kan deze boot uitvallen i.v.m. grote golven. Deze boot doet er slechts 4 uur over. De boot vaart op dinsdag en zaterdag vanaf Ambon naar Banda, en terug op woensdag en zondag.
Een andere optie is de Pelni boot. De grote Tidar doet er 8 uur over, de iets kleinere Kelimutu 12 uur. Je slaapt aan boord in een cabine en dineert in de Eerste klasse eetzaal. Helaas wordt het schema van de Pelniboot pas aan het begin van de maand bekend gemaakt. In de droge maanden vaart de snelboot op vaste dagen in 4 uur tussen Ambon en Banda. In deze periode is de snelboot daarom het beste om mee te plannen. Voor alle vervoersmogelijkheden op de Molukken geldt echter: niets is helemaal zeker, op het laatste moment kan het schema omgegooid worden en door het weer kunnen boten en vluchten gecancelled worden. Wij zullen dan een goed alternatief voor je regelen, maar indien er extra kosten zijn omdat er extra overnachtingen of duurder transport bij wordt geboekt, worden deze uiteraard aan je in rekening gebracht. Wij verrekenen dit dan met eventuele niet gemaakte excursies. Met een flexibele instelling komt het altijd goed, maar je zult wat avontuurlijk van karakter moeten zijn voor de Molukken. Je hebt dan wel een prachtige authentieke vakantie!
 
Aankomst op Pulau Neira
In de haven van Bandaneira staat iemand van je guesthouse je op te wachten. Je loopt samen naar je guesthouse. Ben je zelf niet in staat om je rugtas te dragen, vraag dan of je een ojek (brommertaxi) kunt huren voor je bagage. Settel rustig in je guesthouse (voor sommige guesthouses zelf lakenzak en sporthanddoekje meenemen, handdoekje sowieso handig voor snorkelen) en spreek af of je er wilt eten, zodat ze hier boodschappen voor kunnen doen. Meestal is dat verreweg je beste prijs/kwaliteit optie, voor een paar euro heb je een heerlijk en zeer uitgebreid diner. Eventuele andere gasten leer je zo ook kennen. 
 
Hierna maak je een ‘stads’wandeling met een Engelssprekende lokale gids. Er staan prachtige koloniale gebouwen, veelal van hout met luiken voor de ramen en prachtige tegelvloeren. Hatta, die in 1945 met Soekarno de onafhankelijkheid van Indonesië uitriep, werd in de jaren 30 door de Nederlandse overheid naar Bandaneira in ballingschap gestuurd. Hij begon een schooltje waar je binnen kunt kijken. In een ander huis is een museumpje, Rumah Budaya genaamd. Of je naar binnen kunt is afwachten, soms is het open en soms moet je zoeken naar iemand met een sleutel. De oude sociëteit staat er ook nog en heet nu Makatita Hall. Er is een klein kerkje uit 1852 in het dorp, dat buiten kerktijden op slot is. 
 
Van Benteng Nassa (Fort Nassau) zie je nog een vervallen muur staan. Er is ook een put met een gedenkplaat. In 1608 kregen de Nederlanders het met de locals aan de stok. De locals vermoorden 40 Nederlanders, waarop de Nederlanders in 1621 als wraak 44 lokale hoofdmannen in de val lokten en onthoofden. Dit werd gevolgd door een complete genocide van de Bandanese bevolking door de Nederlanders onder leiding van Jan Pieterszoon Coen. Bepaald niet een stukje Nederlandse geschiedenis om trots op te zijn.
 
Je kunt ook naar het fort op de heuvel, Benteng Belgica uit 1611. In de gevangenis werden locals gestopt die hun kruiden als het peperdure nootmuskaat stiekem aan de Engelsen, dè maritieme tegenstander van de Nederlanders, verkochten. Het fort is in goede staat, en ook hier zijn openingstijden maar net wanneer de man met de sleutel er zin in heeft. Daarom is het wel handig om een gids mee te hebben, die enig navraag kan doen. Vanaf het fort heb je mooi uitzicht op de baai. 

Dag 12: Snorkeltrip naar eilandjes Pulau Ai en Run

Snorkeltrip naar eilandjes Pulau Ai en Run
Een relaxed dagje op het water. Neem snorkelspullen mee (zelf meenemen of ter plekke huren), vergeet niet een zonnepet, zonnebrandmiddel en t-shirt om in te snorkelen mee te nemen, anders eindig je de dag zo rood als een kreeft. Vaar met een lokaal bootje naar de eilandjes Ai en Run. De bootsman weet de beste snorkelplekjes te vinden. Tussen het snorkelen door kun je op een paradijselijk strandje je meegebrachte lunch op eten. Bestel de dag ervoor in je guesthouse een lunch (niet inclusief). 

Dag 13: Ontdek het VOC specerij verleden op Banda Besar (Lonthor)

Ontdek het VOC specerij verleden op Banda Besar (Lonthor)
Pulau Banda Besar is, de naam zegt het al, het grootste eiland van de Banda archipel. Vandaag maak je een ongeveer 3 uur durende Spice Tour over het eiland naar Lonthor (ook geschreven als Lonthoir of Lontor) en omgeving. Uiteraard eerst weer met een boot van Klein Banda (Banda Kecil) naar Groot Banda (Banda Besar). Lonthor is de belangrijkste plaats van Banda Besar. Aangezien het dorp tegen de heuvel is gebouwd, bestaat de hoofdstraat uit een lange trap omhoog. Natuurlijk mag een bezoek aan de Van den Broecke plantage voor nootmuskaat niet ontbreken. Aan de muur van de perkenierswoning hangt een portret van een van de eerste voorouders. Dit was de laatste Nederlandse plantage, Van den Broecke was de laatste perkenier van Banda. Bij onlusten heeft de familie zwaar te lijden gehad. Nu legt de familie zich toe op pootgoed van nootmuskaat bomen. Je gaat in het huis van de familie lunchen. Je bezoekt een parelfarm.Bekijk zeker ook Benteng Hollandia uit 1624. Ooit was dit een van de grootste forten van Nederlands-Indië, tot een aardbeving in 1743 het fort verwoestte. Restanten van de dikke muren worden nu overgroeid door planten, een prachtig nostalgisch plaatje. 

Dag 14: Vrije dag op Banadaneira

Vrije dag op Banadaneira
Vandaag kun je zelf beslissen hoe je je dag besteedt. Het is leuk om een kookcursus te volgen, die het hotel organiseert. Koken past mooi in het thema van de specerij-eilanden, nu kun je zien en vragen wat je kunt doen met de lokale nootmuskaat, foelie, kruidnagel, peper en kaneel. En natuurlijk leer je dan ook waarvoor je de heerlijke kenari noten kunt gebruiken, naast ingrediënt in een pannenkoek.
Een andere optie is om nog een dagje te gaan snorkelen. Dan kun je bijvoorbeeld naar het eiland Hatta gaan, waarom heen prachtige snorkelspots te vinden zijn.. Ook is het mogelijk om de Gunung Api, die naast Bandaneira ligt, te beklimmen. Vanaf het moment dat je aankomt heb je hem gezien, de actieve vulkaan die het uitzicht van Bandaneira domineert. Gunung betekent berg, api betekent vuur, letterlijk vertaald de 'vuurberg'. De laatste uitbarsting was in 1988. Je steekt over met een lokaal bootje. De klim is behoorlijk recht omhoog dus echt pittig. De top is 640 meter hoog. Je hebt goede wandelschoenen nodig, het pad is behoorlijk steil en ligt vol losse steentjes, dus verwacht geen makkelijke tocht. Neem flink wat water mee (gedroogde nootmuskaat vrucht is ook een goed idee voor energie) en zorg dat je een pet op hebt tegen de zon. Eenmaal boven heb je een prachtig uitzicht op de bergen en eilanden rondom Badaneira.

Dag 15: Snorkelen, wandelen of zwemmen

Snorkelen, wandelen of zwemmen
Nog een dag om zelf in te vullen. Je kunt wat wandelen op het eiland,maar fietsen is ook hartstikke leuk; rijd zo dicht mogelijk langs de kust en je komt in kleine kampongs. En je kunt nu nog zelfs over de landingsbaan van het vliegveld fietsen. Aan de zuidkant kun je ook lekker zwemmen in de zee.
Ben je een duiker? En wil je liever een paar dagen duiken in plaats van snorkelen. Dan is het verstandig om van te voren een duikpakket te regelen, omdat er maar één goede duikschool is en deze vaak vol zit. Wij kunnen een duikpakket voor je aanvragen. 
 

Dag 16: Vertrek van Banda naar Ambon

Vertrek van Banda naar Ambon
Op je laatste dag heb je een vrije dag, het is afhankelijk van je transport middel en bestemming hoe laat je vandaag vertrekt. Misschien wil je nog wat door het dorp Bandaneira wandelen en kruiden als nootmuskaat, foelie, kruidnagel en kaneel kopen. Ook heel lekker: nootmuskaat jam en gedroogde nootmuskaat vruchten! Tussen de middag kun je bijvoorbeeld eten bij Delfika Cafe of Nutmeg Cafe (vlakbij de kerk). 
 
Snelboot:
In 4 uur vaar je terug naar de haven van Ambon. Je wordt opgehaald in de haven van Ambon door een auto met chauffeur (geen gids). Deze brengt je rechtstreeks naar de stad kota Ambon. Hier verblijf je nog 1 nacht in een hotel. Aangezien boten altijd vertragingen kunnen oplopen is het noodzakelijk om een overnachting in Ambon te plannen, voor je vlucht naar een volgende bestemming. 
 

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Banda eilanden per snelboot:
Dag 1: Aankomst Ambon, airport transfer, auto, gids
Dag 2: Ambon, becak tour, local lunch en citytour, optioneel dansschool, auto, gids
Dag 3: Ambon - Saparua, fastboot eilandtour (Booi, Ouw, Benteng, Cave, strand), gids, diner
Dag 4: Saparua, cooking class met markt en lunch, transport en gids, diner
Dag 5: Saparua, snorkeltrip Pulau Molana incl lunchbox, gids, diner
Dag 6: Saparua – Seram, fastboot, transfers, diner, gids
Dag 7: Sawai, snorkelexcursie, beach bbq lunch, gidsen, diner
Dag 8: Sawai, Jungle trip Salawai River, waterval, lunchbox, gids, diner
Dag 9: Sawai – Huaulu – Masohi, vogelopvang, excursie Alfoeren en Alfoeren lunch, gids, transport
Dag 10: Seram - Ambon, boot, transfers, excursie Benteng Amsterdam (Hila), gids
Dag 11: Ambon - Bandaneira, transfers, snelboot, stadswandeling Bandaneira
Dag 12: Bandaneira, snorkeltrip Ai en Run
Dag 13: Bandaneira, Spice tour Banda Besar incl lunch
Dag 14: Bandaneira, vrije dag
Dag 15: Bandaneira, vrije dag
Dag 16: Bandaneira, transfer haven, snelboot, transfer Ambon stad
Dag 17: Ambon stad, transfer vliegveld (geen gids)

Extensie 1: Banda eilanden per snelboot
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Snelboot retour€ 862,- p.p.€ 549,- p.p.€ 493,- p.p.€ 487,- p.p.€ 463,- p.p.€ 454,- p.p.


Indonesië reizen - Molukken - Ambon - Stop tijdens de becaktocht bij een mooi strandjeIndonesië reizen - Molukken - Ambon - Relaxen bij Pintu KotaIndonesië reizen - Molukken - Saparua - Het witte strand van Pulau MolanaIndonesië reizen - Molukken - Saparua - Snorkelen bij Pulau MolanaIndonesië reizen - Molukken - Standbeeld van de heldin Martha Christina TiahahuIndonesië reizen - Molukken - Ambon - Verken per Becak het eilandIndonesië reizen - Molukken - Ambon - BecaktourIndonesië reizen - Molukken - Ambon - Museum SiwalimaIndonesië reizen - Molukken - Ambon - Ontdek een stukje van het Nederlandse verleden, Benteng AmsterdamIndonesië reizen - Molukken - Ambon - Ontdek VOC fort Benteng AmsterdamIndonesië reizen - Molukken - Saparua - Shoppen met de oma'sIndonesië reizen - Molukken - Saparua - Er is zoveel lekkers te krijgen op de marktIndonesië reizen - Molukken - Saparua - Met de oma's inkopen doen op de marktIndonesië reizen - Molukken - Saparua - Ontdek oma's geheime kookkunstIndonesië reizen - Molukken - Saparua - Koken met oma'sIndonesië reizen - Molukken - Saparua - Heerlijk uitgebreid lunchen bij de oma'sIndonesië reizen - Molukken - Seram - Slapen op het water bij SawaiIndonesië reizen - Molukken - Seram - Boottocht over de Salawai rivierIndonesië reizen - Molukken - Seram - Jungle trip bij SawaiIndonesië reizen - Molukken - Seram - Boottocht over de Salawai rivierIndonesië reizen - Molukken - Seram - Relaxen op het water tijdens de boottocht bij SawaiIndonesië reizen - Molukken - Seram - Spot wildlife tijdens de jungle trip bij SawayIndonesië reizen - Molukken - Seram - Zoek de krokodil in de jungle bij SawaiIndonesië reizen - Molukken - Seram - Toch best spannend zo'n jungle trip bij SawayIndonesië reizen - Molukken - Seram - Spot ook mini-wildlife tijdens de jungle trip bij SawayIndonesië reizen - Molukken - Seram - Ontmoet de lokale kids bij SawayIndonesië reizen - Molukken - Seram - Breng een bezoek aan de tribal Alifoeren dorp, HuaulaIndonesië reizen - Molukken - Seram - Neem een kijkje in de keuken van de koppensnellers als je durft...Indonesië reizen - Molukken - Seram - Breng een bezoek aan de tribal Alifoeren dorp, HuaulaIndonesië reizen - Molukken - Seram - Thuis bij de Alifoeren in het dorpIndonesië reizen - Molukken - Seram - Speel met kids van de koppensnellers in HualulaIndonesië reizen - Molukken - Seram - Koken met de KoppensnellersIndonesië reizen - Molukken - Seram - Ga mee met de Alifoeren op zoek naar voedselIndonesië reizen - Molukken - Seram - Voedsel zoeken in het bos bij HuaulaIndonesië reizen - Molukken - Saparua - Wandel door het trappendorp BooiIndonesië reizen - Molukken - Saparua - Wandel over de muren van Benteng DuurstedeIndonesië reizen - Molukken - Seram - Duik in het verleden van de VOC bij Benteng DuurstedeIndonesië reizen - Molukken - Boot van Ambon naar SeramIndonesië reizen - Molukken - Banda - Zwerf door de straatjes van BandaneiraIndonesië reizen - Molukken - Banda - Speel hints en pictionary met de kis van BandaneiraIndonesië reizen - Molukken - Banda - Ga op citytour in Bandaneira en ontdek het verledenIndonesië reizen - Molukken - Banda - Mooie plaatjes tijdens de citytourIndonesië reizen - Molukken - Banda Besar - Duik in het Nederlands verleden bij Benteng HollandiaIndonesië reizen - Molukken - Banda - Benteng BelgicaIndonesië reizen - Molukken - Banda - Citytour BandaneiraIndonesië reizen - Molukken - Banda - Ontdek de mooie verlaten strandjesIndonesië reizen - Molukken - Banda Besar - Proef heerlijk vers fruit van de bomenIndonesië reizen - Molukken - Banda - Wandel over het strandIndonesië reizen - Molukken - Banda Besar - Ra ra ... welke specerij zou dit zijn...? (Foelie)Indonesië reizen - Molukken - Banda Besar - Ga op specerijentour en ontdek bijzondere smakenIndonesië reizen - Molukken - Banda - Genieten op een van de prachtige eilandenIndonesië reizen - Molukken - Banda - Laat je verrassen door de prachtige onderwaterwereld van de Banda eilandenIndonesië reizen - Molukken - Banda - Helder water: het koraal al te zien vanuit de bootIndonesië reizen - Molukken - Banda - Snorkel in het glasheldere water van de Banda eilandenIndonesië reizen - Molukken - Wees op tijd voor de Pelni boot van Ambon naar BandaIndonesië reizen - Molukken - Met de Pelni boot naar de Banda eilanden

Molukken: avontuurlijk eilandhoppen


Reacties van reizigers (4)

"Molukken: Toerisme is er nauwelijks: wij waren wij de enige bezoekers in weken!"

Indonesie reis - Molukken - Ambon - Saparua - Seram

Marlies Wijermans - 27-11-2017
Een geweldige reis naar de Molukken. Volgende keer de Banda-eilanden!   We waren de enige toeristen in weken! We hebben een prachtige reis gemaakt naar Ambon, Saparua en Seram en ontzettend veel gezien. Op Ambon...
Verder lezen
Molukken reizen: Eilandhoppen Ambon, Saparua en Seram (+Banda!)
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Het was een groots avontuur naar een hele mooie bestemming!"

Ambon - Saparua - Seram - Sawai - Salawai River - Masohi - Huaulu - Alfoeren - Bandaneira - Pelni boot

Dorine Drejer - 11-01-2016
Hoogtepunten van onze reis zijn het bezoek aan Banda, het snorkelen, de vulkaan beklimmen, de natuur..... eigenlijk alles! De jungletocht met overnachting zou ik echt nooit hebben willen missen. heel basic, maar helemaal goed voor ons. Ik begreep dat wij een van d...
Verder lezen
Molukken reizen: Eilandhoppen Ambon, Saparua en Seram (+Banda!)
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Prachtige natuur, mooie mensen, idyllische plekjes, adembenemende onderwaterwereld!"

Ambon - Saparua - Seram - Sawai - Salawai River - Huaulu - Alfoeren - Kai eilanden

Agnes van Daal - 09-12-2015
De Molukken zijn veel mooier dan we hadden verwacht! Het was een hele relaxte reis, prachtige natuur, mooie mensen, idyllische plekjes, adembenemende onderwaterwereld. De snorkelexcursies zijn echt geweldig.   Ook de accommodaties waren pri...
Verder lezen
Molukken reizen: Eilandhoppen Ambon, Saparua en Seram (+Banda!)
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Ik zou zo weer naar de Molukken gaan"

Molukken, Ambon, Sulawesi, Toraja, wandelen

Maurits Super - 29-10-2013
Een heerlijke, avontuurlijke, goed georganiseerde, ontspannen en eerlijke reis voor een echtpaar, dat al veel van de wereld heeft gezien, maar weer mooie nieuwe plekjes heeft ontdekt en weer zoveel nieuwe, lieve, lachende mensen heeft ontmoet. We ...
Verder lezen
Molukken reizen: Eilandhoppen Ambon, Saparua en Seram (+Banda!)
Beoordeling van deze reis: 10,0
10,0/10 - 1 recensie