Molukken reizen: Het onontdekte Ternate en Tidore

Indonesie reizen - Molukken - Ternate - Tidore -Fora - snorkelen

Wil je naar de onontdekte plekken; dan zijn Ternate en Tidore echt voor jou. Verblijf in een fijn hotel op de flanken van de Gamalama-vulkaan en ga vandaar de beide eilanden verkennen. Wandel naar Fora, het dorp dat stijl tegen de helling aan ligt en 'struikel' over de nootmuskaatnoten. Fiets door de dorpjes van Tidore, met zijn bloemrijke tuinen en vriendelijke bevolking en snorkel op verschillende spots.

Hoogtepunten van deze bouwsteen:

  • Weinig bezochte eilanden
  • Fietsen op Tidore
  • Kookles bij mensen thuis
  • Snorkelen op verschillende plekken
  • Wandelen naar Fora
  • Lavavelden bij Batu Angus
Reisschema
Dag 1: Aankomst Ternate, ciytour, transfer hotel
Dag 2: Ternate, fietsen op Tidore, lunch/kookles
Dag 3: Ternate, Filonga, Tanjung Cobo en Maitara. snorkelen
Dag 4: Ternate, wandeling Fora, bezoek Batu Angus en Tolire meer, lunch
Dag 5: Ternate, transfer vliegveld
Dag tot dag

Dag 1: Aankomst op Ternate

Aankomst op Ternate
Je ziet het eiland onder je liggen als je aan komt, een mooi uitzicht uit het vliegtuig!Op de luchthaven wachten een gids en een chauffeur op je. Je krijgt meteen de gelegenheid Ternate stad te bekijken. Je stopt bij Fort Tolucco (Santa Lucia) en Fort Oranje en ook kun je een kijkje nemen op de lokale markt. Lekker om wat fruit te kopen; afhankelijk van het seizoen vind je rambutans, salaks, zuurzak of mango's. Je merkt meteen dat er in Ternate niet veel toeristen komen,

Dag 2: Fietsen op Tidore

Fietsen op Tidore
Vandaag stap je op de fiets. Vanaf het hotel op Ternate is het eerst bergafwaarts, maar al gauw komen er ook nog een paar klimmetjes. Eventueel kun je een stukje lopen. Heb je gisteren Kalamata Fort nog niet bezocht, dan kun je hier nog even stoppen. De fiets gaat op het dak van de kleine bootjes, die passagiers naar de overkant zetten of, als je net op de juiste tijd bent, kan het zijn dat je met de grotere ferry gaat. Op Tiodore is het goed fietsen, een beetje op, een beetje af. Door leuke dorpjes, met mooie tuintjes en veel bloemen en vooral veel mensen die je groeten "Hello, sir!". Je stopt op verschillende plekken; bij een smid, bij fort Tulehu, bij een ikatweverij en een traditionele markt. Het laatste stukje tot de lunch is met de auto, want het gaat berg op, de weg is zelfs te steil voor de bentor. In een lokaal huis help je mee met het bereiden van de lunch. Afhankelijk van het seizoen kun je in de middag een pittige wandeling maken naar de Goheba waterval, je gids zal weten of er nu water in staat of niet (extra kosten hiervoor kun je ter plekke voldoen). In de namiddag brengt de auto je terug naar Rum en vandaar vaart de boot je weer naar Ternate. Je kunt er ook voor kiezen om een nacht in een homestay op Tidore te verblijven, zie onder het kopje 'excursies'.

Dag 3: Snorkelen bij Filonga, Tanjung Cobo en Maitara

Snorkelen bij Filonga, Tanjung Cobo en Maitara
Een ochtendje met de snelboot het water op om het onderwaterleven rondom Ternate te bekijken. Je stopt op drie spots, elk met een eigen karakter. Vooral Tanjung Cobo is bijzonder; heel veel tafelkoraal in een goede conditie. Bovendien weinig stroming, dus laat je zwemvliezen uit; dan heb je minder kans iets kapot te maken.In de middag ben je terug in het hotel, lunch is vandaag op eigen gelegenheid. (Mocht je graag een hele dag snorkelen, zie dan bij 'excursies' voor de snorkeltrip.)

Dag 4: Wandelen op Ternate

Wandelen op Ternate
Vandaag staat een wandeling over de flanken van de Gamalama op het programma. De wamdeling start direct vanuit het hotel. Met je gids loop je door het bos en plantages. Er staan volop nootmuskaatbomen, af en toe een verlaten huisje dat alleen nog gebruikt wordt tijdens de oogst en je passeert ook een klein dorpje. Mocht je dorst of trek hebben, dan kun je in het lokale winkeltje nog wat te drinken of te eten kopen. Of je koopt van de boer direct wat nootmuskaat of foelie.Je wandelt op eigen tempo en soms heb je wellicht een helpende hand van de gids nodig, als het even wat steil is. Als je in het dorpje Fora aankomt, kijk je bijna recht in de diepte naar de zee. Het dorpje ligt geplakt tegen de helling. Je wandelt nog een stuk naar boven om een bezoekje te brengen aan het graf van sultan Babullah, een sultan die in de 16e eeuw de Portugezen buiten de deur heeft gezet.De auto neemt je mee vanaf Fora - een stele rit naar beneden - om het eiland verder te verkennen. Je stopt bij de lavastromen van Batu Angus en je brengt een bezoek aan Lake Tolire. Picknicklunch is inbegrepen vandaag. Als je gister een halve dag gesnorkeld hebt, kun je vandaag ook nog kiezen om te snorkelen of wat te zwemmen bij het strand van Jikomalamo en Sukamadaha.

Dag 5: Vertrek uit Ternate

Vertrek uit Ternate
Het wordt tijd om afscheid te nemen van Ternate, nog een laatste ontbijtje, met zo'n heerlijke vruchtensapje en dan word je naar het vliegveld gebracht.

Hotel & Vervoer

Accommodatie op Ternate
 
Ons voorkeurshotel op Ternate is mooi gelegen op de flank van de Gamalama vulkaan. Een aantal kamers heeft uitzicht op zee. 
Het hotel heeft een klein zwembad.
 
Indien je er voor kiest om ook op Tidore te overnachten: bij de mensen thuis is het eenvoudig. Neem een lakenzak en handdoek mee.
 
Vervoer op Ternate
Eén comfortabele auto tot en met 4 personen (zonder bagage). Vanaf 4 personen (met bagage) worden 2 auto's gebruikt.
 
Prijzen
De hieronder vermelde prijzen zijn geldig tot 15 december 2019. De prijzen zijn per persoon, gebaseerd op 2 personen per kamer. Bij een reis met 3 of 5 personen wordt een derde bed (stretcher, daybed, matras) op de kamer bijgezet; de prijs voor een eenpersoonskamer is op aanvraag. Wij behouden ons het recht voor om onze prijzen te wijzigen. In de zomer (juli/augustus/september), rond de feestdagen (van 15 december t/m 15 januari) en het Suikerfeest berekenen we een hoogseizoentoeslag. Prijzen kunnen ook fluctueren door o.a. wijzigingen in de brandstof prijzen of de wisselkoers. De minimale reisduur is 7 dagen. Een reis kan tot uiterlijk 14 dagen voor vertrek worden geboekt.

Molukken reizen: Het onontdekte Ternate en Tidore
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 1.190,- p.p.€ 610,- p.p.€ 481,- p.p.€ 427,- p.p.€ 439,- p.p.€ 402,- p.p.
Inclusief:
 • 4 overnachtingen met ontbijt
 • 2 x lunch
 • tijdens excursies Engels sprekende gids
 • Transfer van en naar luchthaven
 • Alle transport tijdens excursies; auto, boot, fiets

Exclusief:
 • Alle internationale en binnenlandse vliegtickets (prijs op maat) en luchthavenbelasting
 • Overige donaties, entreegelden en fooien
 • Niet genoemde maaltijden, (fris)drank

Extensie 1: Homestay op Tidore
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 46,- p.p.€ 24,- p.p.€ 13,- p.p.€ 12,- p.p.€ 12,- p.p.€ 8,- p.p.
Inclusief:
Overnachting en diner

Exclusief:
 • Lokale gids voor wandeling naar waterval (indien mogelijk)
 • Drankjes

Opmerkingen:
Prijs geldt alleen in combinatie met bouwsteen Onontdekt Ternate en Tidore

Extensies

Extensie 1: Homestay op Tidore


Na de fietstocht ga je niet terug naar Ternate, maar je verblijft een nacht in het mooie dorpje op de flanken van de Kiematabu-vulkaan.

Dag 2: Fietsen en overnachten op Tidore

Fietsen en overnachten op Tidore
Vandaag stap je op de fiets. Vanaf het hotel op Ternate is het eerst bergafwaarts, maar al gauw komen er ook nog een paar klimmetjes. Eventueel kun je een stukje lopen. Heb je gisteren Kalamata Fort nog niet bezocht, dan kun je hier nog even stoppen. De fiets gaat op het dak van de kleine bootjes, die passagiers naar de overkant zetten of, als je net op de juiste tijd bent, kan het zijn dat je met de grotere ferry gaat.  

Op Tiodore is het goed fietsen, een beetje op, een beetje af. Door leuke dorpjes, met mooie tuintjes en veel bloemen en vooral veel mensen die je groeten "Hello, sir!". Je stopt op verschillende plekken; bij een smid, bij fort Tulehu, bij een ikatweverij en een traditionele markt. Je gids zal een lokaal restaurantje zoeken voor de lunch.
Het laatste stukje naar de homestay is met de auto, want het gaat berg op, de weg is zelfs te steil voor de bentor. Afhankelijk van het seizoen kun je in de middag een pittige wandeling maken naar de Goheba waterval, je gids zal weten of er nu water in staat of niet (daar zijn misschien wat kosten aan verbonden die je ter plekke kunt voldoen). In de homestay help je mee met het bereiden van het diner; een hele lokale kookles.

Dag 3: Van Tidore naar de onderwaterwereld rondom Ternate

Van Tidore naar de onderwaterwereld rondom Ternate
De vroegelingen kunnen nog een zonsopkomst-wandeling gaan maken. Anders sta je, zoals het dorpse leven, op met het kraaien van de haan. Na het ontbijt neem je afscheid van het gastgezin en rijd je naar de haven van Tidore. Vanaf hier ga je met de boot naar een paar mooie snorkelspots. 
Je stopt op drie spots, elk met een eigen karakter. Vooral Tanjung Cobo is bijzonder; heel veel tafelkoraal in een goede conditie. Bovendien weinig stroming, dus laat je zwemvliezen uit; dan heb je minder kans iets kapot te maken. In de middag ben je terug in het hotel, lunch is vandaag op eigen gelegenheid. (Mocht je graag een hele dag snorkelen, zie dan bij 'excursies' voor de snorkeltrip.)
 

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Homestay op Tidore:
Dag 1: Aankomst Ternate, ciytour, transfer hotel
Dag 2: Ternate - Tidore, fietsen, lunch, kookles/diner
Dag 3: Tidore - Ternate, snorkeltrip
Dag 4: Ternate, wandeling Fora, bezoek Batu Angus en Tolire meer, lunch
Dag 5: Ternate, transfer vliegveld

Extensie 1: Homestay op Tidore
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 46,- p.p.€ 24,- p.p.€ 13,- p.p.€ 12,- p.p.€ 12,- p.p.€ 8,- p.p.