Centraal Sulawesi reizen: Megalieten in de Bada vallei

Indonesie reizen: Centraal Sulawesi - Megalieten - Bada vallei - Tentena - Bomba

De Bada vallei, met zijn enorme megalieten, is waarschijnlijk een van de best bewaarde geheimen van Sulawesi. De bijzondere beelden, die ongeveer 2500 jaar oud zijn, doen denken aan de beelden op Paaseiland. De lokale bevolking vertelt legendes over de magische krachten van deze beelden. Go off the beaten track voor deze unieke ervaring op je Indonesië rondreis, die maar weinig mensen je na kunnen vertellen. 
 

Hoogtepunten van deze bouwsteen:

  • Mysterieuze beelden
  • Off the beaten track Sulawesi
  • Wandelen Bada vallei
  • Slapen in een afgelegen dorp
Reisschema
Dag 1: Tentena - Bomba, 4WD naar Bada vallei
Dag 2: Bomba - Tentena, hike Bada vallei
Dag tot dag

Dag 1: Per jeep naar de Bada vallei

Per jeep naar de Bada vallei
Vanuit Tentena stap je -afhankelijk van de weg omstandigheden- in een auto of jeep voor een 4 a 5 uur durende rit over een hobbelig weggetje naar de Bada Vallei. De Bada Vallei is een enclave van het Lore Lindu Nationaal Park en is een van de beste plekken om de megalieten uit het Bronzen tijdperk te zien. Hoewel de afstand tot ‘de bewoonde wereld’ maar 60 kilometer is, deed men hier vroeger 2 a 3 dagen over. De weg was verschrikkelijk slecht. Hierdoor is de Bada Vallei, ondanks zijn bijzondere beelden, maar nauwelijks bezocht. Inmiddels is er een ‘nieuwe’ weg. Hét moment om te gaan, voordat meer mensen op het idee komen!
 
’s Middags maak je kennis met de eerste megalieten, die in de vallei dichterbij het dorp liggen. Het is een bizar idee dat zo’n 2000-3000 jaar geleden zulke abstracte beelden werden gemaakt. Qua vorm doen ze wel wat denken aan de beelden op Paaseiland. En ook in de Bada vallei weet men niet wie de beelden heeft gemaakt en waarom. Ook is het een raadsel waar de zware stenen vandaan komen en hoe ze zijn vervoerd.
 
In de Bada Vallei wonen en werken mensen. In een van de dorpen kun je zien hoe een lokale artiest de traditionele kunst van schilderen op berkenbast nieuw leven in blaast. Het is erg leuk om aan het eind van de middag door het eenvoudige dorpje Bomba te slenteren, rond een uur of 4/5 is iedereen klaar met werken op de sawa en maakt graag een praatje. Je maakt echt kennis met het Indonesische platteland. Je slaapt in een eenvoudige homestay waar de vriendelijke mama Ningsi haar best doet het je naar de zin te maken. Je hebt een eigen kamer in een houten huis met een grote veranda. Iedere kamer heeft een eigen Indonesische mandi: een  hurk wc en een waterbak om een verfrissende plens water over je heen te gooien. Er wordt een lokale maaltijd voor je bereid.

Dag 2: Hiken naar mysterieuze beelden

Hiken naar mysterieuze beelden
Vroeg op voor een prachtige wandeling langs afgelegen megalieten. (In overleg met je gids kun je er ook met de jeep op uit gaan.) Je loopt langs rijstvelden en agrarische velden, zoals cacaoplantages. Met een hangbrug steek je de rivier over. Wat hoger in de heuvels loop je door een savanne-achtig gebied, met hoog droog gras. Hier en daar kom je een boer tegen die bezig is op zijn veld, maar verder ben je alleen. Eerst vind je Palindo, de indrukwekkende reus van 4,5 meter. Daarna ga je op zoek naar verder afgelegen beelden, zoals Maturu, de Slapende Commandant. Er komen hier maar weinig mensen, dus je moet je echt een weg banen door het manshoge gras en soms wat stekelige struiken (trek een lange broek aan). Dit draagt wel bij aan het mysterieuze gevoel! De gids vertelt je de lokale legendes. Volgens de overlevering werd er bij de beelden om hulp gebeden. Moest er oorlog worden gevoerd, dan kwam De Slapende Commandant tot leven om mee te strijden. Hierdoor werden alle oorlogen met de naburige stammen gewonnen!
 
Neem voldoende water mee voor onderweg. Je bent ongeveer van 08.00 tot 12.30 uur bezig. Na een lunch in het hotel rij je in 4 à 5 uur terug. Je slaapt weer in Tentena, in verband met reistijd praktisch in een lokaal guesthouse in het centrum van het plaatsje. Hier tref je ook bagage die je hebt achtergelaten. Je kunt weer even lekker douchen en voldaan zijn: je hebt een unieke ervaring, die maar weinig mensen je na kunnen vertellen.

Achtergrond

Als een ontdekkingsreiziger in Centraal Sulawesi

Op zoek naar avontuur? Je hebt het gevonden! Sulawesi is een eiland in Indonesië waar minder reizigers naar toe gaan. Onterecht vinden wij, want er is zoveel te ontdekken, dat het onze persoonlijke favoriet is. In Centraal Sulawesi komen nog minder reizigers. En in de Bada vallei komt bijna niemand! Als je je een weg kapt door het hoge gras op zoek naar de 2500 jaar oude megalieten -de enige vergelijking die in ons op komt is Paaseiland- waan je je even een echte ontdekkingsreiziger!

De Bada vallei in het Lore Lindu Nationaal Park

Het Lore Lindu nationaal park is met zijn 250.000 hectare een indrukwekkend groot gebied. In het park zijn megalieten uit het Bronzen tijdperk terug te vinden. De groep vrijstaande reusachtige stenen beelden in de Bada vallei zijn een absoluut hoogtepunt en de detour meer dan waard. Toeristen komen hier nauwelijks, omdat tot voor kort de weg praktisch onbegaanbaar was. Dat er nu asfalt ligt -ok, de eerste scheuren zijn al weer zichtbaar- in plaats van een modderpad, lijkt nog niet tot de westerse reiziger te zijn doorgedrongen. Deze expeditie per jeep is dan ook absoluut iets voor mensen die het avontuur zoeken. Een unieke ervaring, die maar weinig mensen je na kunnen vertellen. Ga nú, voordat de rest het geheim ook heeft ontdekt...!

Reisschema
Dag 1: Tentena - Bomba, 4WD naar Bada vallei
Dag 2: Bomba - Tentena, hike Bada vallei


Deze bouwsteen is alleen te boeken in aansluiting op de bouwsteen Centraal Sulawesi: Relaxen aan het Poso meer.
Hotel & Vervoer
Accommodatie:

In Bomba slaap je in een eenvoudige homestay. Je hebt een eigen kamer in een houten huis met een grote veranda. Iedere kamer heeft een eigen Indonesische mandi: een  hurk-wc en een waterbak om een verfrissende plens water over je heen te gooien. Het is aan te raden een lakenzak en een handdoek mee te nemen. Je vindt lichtgewicht versies hiervan in outdoor winkels en bij Perry sport bijvoorbeeld. De maaltijden zijn eenvoudig, op basis wat er in het dorp te krijgen is. In het dorpje Bomba zijn kleine toko’s, waar je koekjes en frisdrank kunt kopen.

Vervoer:

Gedurende de reis heb je een eigen auto of jeep met chauffeur ter beschikking. Er gaat een lokale gids mee. 

Prijzen
De hieronder vermelde prijzen zijn geldig tot 15 december 2017. De prijzen zijn per persoon, gebaseerd op 2 personen per kamer. Bij een reis met 3 of 5 personen wordt een derde bed op de kamer bijgezet; de prijs voor een eenpersoonskamer is op aanvraag. Wij behouden ons het recht voor om onze prijzen te wijzigen. In de zomer (juli/augustus/september), rond de feestdagen (van 15 december t/m 15 januari) en het Suikerfeest berekenen we een hoogseizoen toeslag. Prijzen kunnen ook fluctueren door o.a. wijzigingen in de brandstof prijzen of de wisselkoers. De minimale reisduur is 7 dagen. Een reis kan tot uiterlijk 14 dagen voor vertrek worden geboekt.

Centraal Sulawesi reizen: Megalieten in de Bada vallei
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 333,- p.p.€ 196,- p.p.€ 159,- p.p.€ 139,- p.p.€ 211,- p.p.€ 189,- p.p.
Inclusief:
 • 2 overnachtingen met ontbijt
 • Eenvoudige maaltijden: 2x lunch, 1x diner
 • 2 dagen jeep met chauffeur
 • 2 dagen Engelssprekende Tentena gids
 • lokale Bada gids op dag 2
 • Entreegelden en donaties
 • Excursies zoals in dag tot dag programma beschreven
 • Nederlandstalige reisinformatie
 • Nederlandstalige ondersteuning ter plekke door onze lokale vertegenwoordiger

Exclusief:
 • Internationale en binnenlandse vluchten
 • Fooien

Opmerkingen:
Je kunt deze bouwsteen alleen boeken in combinatie met de bouwsteen Centraal Sulawesi: Relaxen aan het Poso meer.

Indonesië reizen - Sulawesi - Onderweg naar de Bada ValleiIndonesië reizen - Sulawesi - Megaliet in de Bada ValleiIndonesië reizen - Sulawesi - Megaliet in de Bada ValleiIndonesië reizen - Sulawesi - Megaliet in de Bada ValleiIndonesië reizen - Sulawesi - Hiken naar de megalieten in de Bada ValleiIndonesië reizen - Sulawesi - Hiken naar de megalieten in de Bada ValleiIndonesië reizen - Sulawesi - Megaliet in de Bada ValleiIndonesië reizen - Sulawesi - Megaliet in de Bada ValleiIndonesië reizen - Sulawesi - Meisje in de Bada ValleiIndonesië reizen - Sulawesi - Hiken naar de megalieten in de Bada ValleiIndonesië reizen - Sulawesi - Hiken naar de megalieten in de Bada ValleiIndonesië reizen - Sulawesi - Hiken in de Bada ValleiIndonesië reizen - Sulawesi - Megaliet in de Bada ValleiIndonesië reizen - Sulawesi - Megaliet in de Bada ValleiIndonesië reizen - Sulawesi - Bomba en Bada ValleiIndonesië reizen - Sulawesi - Bomba en Bada ValleiIndonesië reizen - Sulawesi - Bomba en Bada ValleiIndonesië reizen - Sulawesi - Oude vrouw in Bomba

Bada vallei in Sulawesi


Reacties van reizigers

"Onze gids Elly heeft zo goed voor ons gezorgd: onze lunches heeft ze zelf thuis voorbereid!"

Makasar - Sengkang - Maros -Tempemeer - Rantepao - Sangella - Pendolo - Tentana - Posomeer - Bada vallei - Palu

Londa en André - 25-11-2016
Het was een hele fijne vakantie voor ons, alles was uitstekend geregeld; van het afhalen van het vliegveld van Makassar tot aan het wegbrengen naar het het vliegveld van Palu.   Bijna al onze gidsen waren heel leuk en enthousiast, behalve d...
Verder lezen
Centraal Sulawesi reizen: Megalieten in de Bada vallei
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Van de gebaande paden en goed georganiseerd!"

Makassar - Tempemeer - Rantepao - Tana Toraja - Tentena - Posomeer - Bada vallei - Togian eianden - Palu

Natalie Sluiter - 03-08-2016
Het was geweldig, super genoten, prachtige natuur en cultuur en heel gaaf om dicht bij de lokale bevolking te komen.  De variatie van de verschillende hotelletjes was super en de locaties altijd zeer goed. Ook de wat minder luxe accommodaties vonden wij gewel...
Verder lezen
Centraal Sulawesi reizen: Megalieten in de Bada vallei
Beoordeling van deze reis: 10,0
10,0/10 - 1 recensie
"Hoogtepunten zitten vaak in kleine onverwachte ervaringen..."

Tana Toraja - Tempemeer - Bugis - Rentepao - Tentena - Posomeer - Badavallei - Bomba

Elise en Thomas - 30-07-2014
Een heerlijke ontspannen vakantie, alles was geregeld, daar geven we een 8 voor en we zullen Footprint Travel ook zeker aan raden.   Wat betreft de accommodaties sprong Tando Bone Nature resort eruit, prachtig gelegen en bi...
Verder lezen
Centraal Sulawesi reizen: Megalieten in de Bada vallei
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Goed gebalanceerde mix van natuur, cultuur, mysterie en avontuur"

Sulawesi - Torajaland - Poso meer - Badavallei - Togian eilanden - Bunaken

Louise Jorritsma-Smit - 05-01-2014
Een goed gebalanceerde mix van prachtige natuur, unieke cultuur,mysterie en avontuur. Kan niet beter! We geven de reis een 9.   Sommige locaties waren een ...
Verder lezen
Centraal Sulawesi reizen: Megalieten in de Bada vallei
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Actieve en avontuurlijke reis door Sulawesi"

Indonesie reizen - Sulawesi - Makassar - Tempemeer - Tana Toraja - Posomeer - Bada vallei - Togian eilanden

Karin, Peter, Tycho, Pepijn en Yuri - 24-08-2013
Een fantastische Sulawesi reis, waarbij we veel moois gezien en meegemaakt hebben, en Indonesië een stuk beter hebben leren kennen.    Accomodaties Sulawesi reis De accomodaties waren gemiddeld luxue...
Verder lezen
Centraal Sulawesi reizen: Megalieten in de Bada vallei
Beoordeling van deze reis: 10,0
10,0/10 - 1 recensie
"Wij zijn graag onder de lokale bevolking"

Indonesie reizen - Sulawesi - Makassar - Tempemeer - Tana Toraja - Posomeer - Bada vallei - Togian eilanden

Loekie van der Zee en Ad van Olst - 20-08-2013
We vonden het een hele bijzondere reis over Sulawesi. Het is allemaal zo anders, je hebt er van te voren helemaal geen beeld van. Het was heel goed geregeld. We hadden hele goede gidsen die heel veel wisten, maar ook goed keken naar wat wij leuk vonden. Ook de chauffeurs waren heel goed en pret...
Verder lezen
Centraal Sulawesi reizen: Megalieten in de Bada vallei
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Dichtbij de mensen in onbekend Sulawesi"

Indonesie reizen - Sulawesi - Tana Toraja - Rantepao - Makassar - Tempemeer - Posomeer - Bada vallei - Togian eilanden

Nel en Martien van der Valk - 09-05-2013
Wij houden niet zo van toeristische gebieden en zoeken juist iets anders op: daarom kozen wij voor deze Sulawesi reis. Op onze reizen zijn we er achter gekomen dat we juist van eenvoudige accommodaties houden...
Verder lezen
Centraal Sulawesi reizen: Megalieten in de Bada vallei
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"De off the beaten track reis in Sulawesi was ons op het lijf geschreven!"

Indonesie reizen - Sulawesi - Makassar - Tana Toradja - Poso meer - Bada vallei - Togian eilanden

Sanne Jacobs en Pieter Jansen - 22-10-2012
We hebben een hele leuke vakantie gehad. Deze reis was echt op ons lijf geschreven. Onze wens was om niet in de toeristische gebieden terecht te komen, maar meer contact te hebben met de lokale bevolking. Deze wens is helemaal uit gekomen. Ontzettend leuk om bij mensen thuis te eten of k...
Verder lezen
Centraal Sulawesi reizen: Megalieten in de Bada vallei
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Met onze kinderen naar Sulawesi en Sunda eilanden"

Indonesie Rondreis - Flores - Komodo - Lombok - Gili - Bali - Sulawesi - Tana Toradja - Poso meer - Togian eilanden

Mark, Manon, Melissa (7 jaar) en Pien (6 jaar) van Erp - 10-08-2012
Samen met onze kinderen van 6 en 7 jaar hebben we een reis van 6 weken gemaakt naar de Sunda eilanden én Sulawesi. Het was een perfecte reis voor ons. Natuurlijk, af en toe is het behoorlijk aanpoten, en zijn de reisafstanden best groot. Gelukkig zijn onze kinderen gewend veel te ...
Verder lezen
Centraal Sulawesi reizen: Megalieten in de Bada vallei
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Ook op reis in Sulawesi hebben we een varkentje gekocht!"

Rondreis Indonesie - Sulawesi - Makassar - Tempe meer - Tana Toradja - Poso meer - Bada Vallei - Togian eilanden

Jeroen en Nils (6 jaar) Siebelink - 03-08-2012
We hebben ook dit jaar een hele goede reis gehad. Ook mijn zoon Nils van 6 heeft zich goed gehouden. We hebben zelfs de 2 daagse trekking in Tana Toraja gedaan. Af en toe liep hij wel even te mopperen omdat ik hem niet wilde dragen, maar dat ging ook snel weer over. Verder hebben we in Z...
Verder lezen
Centraal Sulawesi reizen: Megalieten in de Bada vallei
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Uitstekend geschikt voor de wat avontuurlijke reizigers"

Rondreis Indonesië - Sulawesi - Makassar - Wandelen Maros - Tana Toradja - Poso meer - Bada vallei - Tanjung Karang

Nico en Lenie de Hoog - 09-10-2011
Sulawesi is een prachtig eiland met veel natuurschoon, cultureel is er ook voldoende te zien en de mensen zijn heel aardig. Deze reis is uitstekend geschikt voor de wat avontuurlijke reizigers. Makassar is een goed startpunt. Helaas viel het fort tegen (in renovatie). De cottage met seaview (up...
Verder lezen
Centraal Sulawesi reizen: Megalieten in de Bada vallei
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Als grote Nederlander viel ik wel erg op in die kleine dorpjes!"

Indonesie Reis - Sulawesi - Tempe meer - Tana Toradja - Poso meer - Bada Vallei - Tarsiers Tangkoko - Bunaken

André IJff - 10-09-2011
We hebben een fantastische reis gehad, het was echt heel erg mooi. Alles liep vlekkeloos. Het varieerde van goede accommodaties tot echt heel eenvoudig en lokaal, en dat was precies wat we wilden.   Wat er op deze reis echt positief voor ons uitsprong was het on...
Verder lezen
Centraal Sulawesi reizen: Megalieten in de Bada vallei
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie