Noord Sulawesi reizen: Tarsier aapjes en Minahasa volk

Indonesie reizen: Noord Sulawesi - Manado - Tangkoko - Tarsier spookdiertjes - Minahasa eten - Tomohon - Tondano

Spot de zeldzame Tarsier in Tangkoko Nationaal Park, zie neushoornvogels en macaque apen in de jungle. Verwonder je over eeuwenoude sarcofagen. Beklim een vulkaan en badder in natuurlijke hotsprings. Go local en eet een traditionele Minahasa maaltijd bij mensen thuis in Tomohon.

Hoogtepunten van deze bouwsteen:

  • Tarsier (spookdiertje) spotten
  • Neushoornvogels in Tangkoko
  • Minahasa maaltijd bij mensen thuis
  • Mahawu vulkaan
  • Mysterieuze sarcofagen
  • Gekleurd zwavelmeer
Reisschema
Dag 1: Manado - Tangkoko Nationaal Park, wandeling Tangkoko, diner
Dag 2: Tangkoko - Tomohon, wandeling Tangkoko, excursie Tomohon, Minahasa diner
Dag 3: Tomohon, markt, Woloan, Mahawu vulkaan, lunch bos, hotsprings
Dag 4: Tomohon - Manado of Bunaken
Dag tot dag

Dag 1: Neushoornvogels en tarsiers in Tangkoko

Neushoornvogels en tarsiers in Tangkoko
Vanuit Manado rij je in 2 tot 3 uur rij je naar Tangkoko Batuangus Nationaal Park, een van de meest indrukwekkende en toegankelijke parken in Indonesië. Het is een gevarieerd park met palmen en fruitbomen. Je betaalt per wandeling ter plaatse je entree voor het Nationaal Park. In de namiddag maak je een twee uur durende wandeling om de tarsier te spotten, ook wel spookdiertje genoemd. Het lijkt op een aapje zo groot als een hand. Officieel hoort het diertje niet tot de apenfamilie en kan hij bij geen enkele andere dierenfamilie worden ingedeeld. Onderzoekers denken dat dit miniwezentje al 45 miljoen jaar oud is en daarmee een van de oudste diertjes op aarde! Zijn ogen zijn letterlijk groter dan zijn maag en zo groot dat ze niet kunnen draaien. Dat wordt ruimschoots goedgemaakt omdat zijn hoofd 360 graden kan draaien! ’s Nachts eet hij en overdag slaapt hij. De parkranger weet precies zijn favoriete slaapbomen te vinden en zo kun je dit wonderlijke wezentje toch bekijken. De tarsier is slechts in enkele regenwouden in Indonesië en de Filipijnen te vinden, waarvan Tangkoko een van de best bereikbare is. Je slaapt in een heel eenvoudig guesthouse bij het park.

Dag 2: Zwarte macaque aapjes Tangkoko, zwavelmeer bij Tomohon en eten bij de Minahasa thuis

Zwarte macaque aapjes Tangkoko, zwavelmeer bij Tomohon en eten bij de Minahasa thuis
Aangezien dieren het best rond zonsop- en ondergang te zien zijn, is het vroeg op staan geblazen voor een nieuwe wandeling in het park. De vele fruitbomen in het park trekken veel dieren en vogels aan. Je hebt grote kans de zwarte macaque aapjes te zien die zo typisch voor Sulawesi zijn, en ook neushoornvogels leven in het park. Tangkoko is een van de beste Nationaal Parken in Indonesië om dieren in hun natuurlijke omgeving te zien. Het is geen dierentuin, het blijft dus altijd afwachten wat je kunt spotten.
 
Na de wandeling vertrek je richting bloemenstad Tomohon. Onderweg verken je met een Engelstalige gids het bijzondere Minahasa gebied. In Sawangan staan eeuwenoude warugas, sarcofagen waar belangrijke mensen in begraven werden, gezeten in foetus houding. Bekijk de Japanse grot Tonsea. Lekker lunchen doe je het beste in een visrestaurant met uitzicht over het Tondano meer. Je kunt daarna een wandeling naar het gekleurde zwavelmeer van Linow maken.
 
’s Avonds ga je bij mensen thuis eten, ze hebben een traditionele Minahasa maaltijd voor je klaargemaakt. Gelukkig wordt de zeer hete sambal apart geserveerd, deze is alleen voor de ware vuurvreter weggelegd!
 
NB: Tomohon ligt, zoals veel Indonesische steden, tussen vulkanen. Lokon en Mahawu zijn actieve vulkanen, net als beroemde en veelbezochte vulkanen als Bromo en Ijen op Java. De stad Tomohon ligt aan de voet van Lokon. De Indonesische autoriteiten kunnen de toegang tot een vulkaan of gebied erom heen ontraden, beperken of verbieden, indien dit door verhoogde vulkanische activiteit nodig wordt geacht. Het is voor je eigen veiligheid belangrijk dat je altijd gehoor geeft aan de instructies van de autoriteiten. Uiteraard wordt in dergelijk geval een passende aanpassing van het programma gezocht. 

Dag 3: Markt Tomohon, Mahawu vulkaan en hotsprings

Markt Tomohon, Mahawu vulkaan en hotsprings
Een gevarieerde dag die draait om de Mahawu vulkaan en het bos. Met de lokale, Engelssprekend gids ga je naar de kleurrijke markt van Tomohon. De Minahasa staan erom bekend dat ze alles eten met minimaal 2 poten, dus op de markt kun je honden, boomratten en vleermuizen vinden, klaar om thuis tot een lekker maaltje te worden verwerkt! Het is even slikken bij het idee om 'de hond in de pot' te vinden. In deze cultuur is dat echter heel normaal. Bij Woloan vind je een amfitheater met een prachtig uitzicht. Hier vind je verspreid in het veld oude warugas en traditionele houten huizen. De wandeling bij de Mahawu vulkaan begint op een hoogte van 1000 meter. Via een trap op de parkeerplaats bereik je de top met uitzicht over het kratermeer en de omgeving. Bij helder weer zie je zelfs de Bunaken eilanden liggen. Je volgt een smal pad om het kratermeer heen. Hierna daal je af en loop je door het bos omlaag. Een mooie wandeling waarbij je luncht in het bos. Met de auto rij je richting de Soputan vulkaan. Hier bevinden zich natuurlijke warmwaterbronnen waar je kunt poedelen in het groene zwavelmeertje en jezelf met hete en helende modder kunt besmeren. Een locale spa experience! Entrees en donaties betaal je vandaag zelf ter plekke (kleine bedragen van enkele euros). Eind van de middag word je terug naar je accommodatie gebracht. 

Dag 4: Afscheid van Tomohon

Afscheid van Tomohon
Na het ontbijt staat een auto met chauffeur klaar en wordt je rechtstreeks naar Manado of het vliegveld gebracht. Ga je nog naar Bunaken, dan brengt de auto je vanaf Tomohon rechtstreeks naar de haven, waar je op een boot stapt. 

Achtergrond

Tarsiers in Tangkoko

Tangkoko Nationaal Park biedt je de zeldzame kans een tarsier te zien, dit kleine aapachtig wezentje met de bijnaam ‘spookdiertje’ heeft uitpuilende ogen en kan zijn hoofd 360 graden omdraaien. Twee keer ga je met een parkranger de jungle in om zwarte macaque apen, neushoornvogels en andere jungle bewoners te zoeken. Je slaapt in een lokaal guesthouse in een klein dorpje bij het park.
 

Minahasa volk bij Tomohon

Je maakt uitgebreid kennis met de Minahasa cultuur, zoals de warugas, mysterieuze sarcofagen waarin belangrijke mensen werden begraven. Je eet een Minahasa maaltijd bij mensen thuis. Hopelijk heb je nog trek na een bezoek aan de markt waar alles wat maar beweegt in de kookpot lijkt te verdwijnen. Lekker lunchen doe je in een visrestaurant aan het Tondano meer. Bewonder het gekleurde zwavelmeer van Linow en poedel in natuurlijke warmwaterbronnen. Beklim de Mahawu vulkaan en geniet van het uitzicht.  

Reisschema
Dag 1: Manado - Tangkoko Nationaal Park, wandeling Tangkoko, diner
Dag 2: Tangkoko - Tomohon, wandeling Tangkoko, excursie Tomohon, Minahasa diner
Dag 3: Tomohon, markt, Woloan, Mahawu vulkaan, lunch bos, hotsprings
Dag 4: Tomohon - Manado of Bunaken


Je kunt deze bouwsteen uitbreiden met een extra dag/nacht in Manado (zie Extensies)
 
Hotel & Vervoer
Accommodatie:
Wij zijn altijd op zoek naar de leukste locaties om te verblijven. In Nationaal Park Tangkoko slaap je bijvoorbeeld in een eenvoudig guesthouse met Indonesische koud water mandi. In Manado en Tomahon slaap je in gezellige hotelletjes.

Vervoer:
Gedurende de reis heb je een eigen auto met chauffeur ter beschikking. 

Prijzen
De hieronder vermelde prijzen zijn geldig tot 15 december 2019. De prijzen zijn per persoon, gebaseerd op 2 personen per kamer. Bij een reis met 3 of 5 personen wordt een derde bed (stretcher, daybed, matras) op de kamer bijgezet; de prijs voor een eenpersoonskamer is op aanvraag. Wij behouden ons het recht voor om onze prijzen te wijzigen. In de zomer (juli/augustus/september), rond de feestdagen (van 15 december t/m 15 januari) en het Suikerfeest berekenen we een hoogseizoentoeslag. Prijzen kunnen ook fluctueren door o.a. wijzigingen in de brandstof prijzen of de wisselkoers. De minimale reisduur is 7 dagen. Een reis kan tot uiterlijk 14 dagen voor vertrek worden geboekt.

Noord Sulawesi reizen: Tarsier aapjes en Minahasa volk
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 693,- p.p.€ 357,- p.p.€ 283,- p.p.€ 271,- p.p.€ 259,- p.p.€ 253,- p.p.
Inclusief:
 • 3 overnachtingen met ontbijt
 • Privé vervoer met chauffeur
 • Transfer van Tomohon naar Manado of vliegveld
 • 2x wandeling met parkranger Tangkoko Nationaal Park exclusief entree
 • diner in Tangkoko
 • 1x Minahasa diner bij mensen thuis en Engelstalige gids excursie rondom Tomohon
 • Excursie Mahawu vulkaan met lunch met Engelstalige gids
 • Uitgebreide Nederlandstalige reisinformatie
 • Nederlandstalige ondersteuning ter plekke door onze lokale vertegenwoordiger

Exclusief:
 • Internationale en binnenlandse vlucht
 • Entreegeld voor Tangkoko Nationaal Park (Rp 100.000 pp per wandeling)
 • Overige entrees, donaties (Mahawu, hotsprings) en fooien

Extensies

Extensie 1: Manado: extra nacht


Door aansluiting op vluchten kan het nodig of handig zijn om een nacht in Manado te slapen. Verblijf in dit knusse hotelletje dat tegen de helling aan ligt.

Dag 1: Bijkomen in Manado

Bijkomen in Manado
Het kan prettig zijn om eerst een nachtje te slapen en bij te komen in Manado, voordat je verder reist door noord Sulawesi. Je wordt opgehaald van het vliegveld en naar je knusse en comfortabele hotelletje gebracht. De rest van de dag is ter vrije besteding.

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Manado: extra nacht:
Dag 1: Aankomst Manado, vrije dag
Dag 2: Manado - Tangkoko Nationaal Park, wandeling Tangkoko, diner
Dag 3: Tangkoko - Tomohon, wandeling Tangkoko, excursie Tomohon, Minahasa diner
Dag 4: Tomohon, markt, Woloan, Mahawu vulkaan, lunch bos, hotsprings
Dag 5: Tomohon - Manado of Bunaken

Extensie 1: Manado: extra nacht
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 116,- p.p.€ 58,- p.p.€ 54,- p.p.€ 50,- p.p.€ 55,- p.p.€ 52,- p.p.


Indonesië reizen - Sulawesi - Neushoornvogel in TangkokoIndonesië reizen - Sulawesi - Tarsier in TangkokoIndonesië reizen - Sulawesi - Macaque in TangkokoIndonesië reizen - Sulawesi - Koeskoes in TangkokoIndonesië reizen - Sulawesi - Neushoornvogel in TangkokoIndonesië reizen - Sulawesi - Macaque in TangkokoIndonesië reizen - Sulawesi - Tarsier in TangkokoIndonesië reizen - Sulawesi - ManadoIndonesië reizen - Sulawesi - AirmadidiIndonesië reizen - Sulawesi - AirmadidiIndonesië reizen - Sulawesi - AirmadidiIndonesië reizen - Sulawesi - AirmadidiIndonesië reizen - Sulawesi - Warugas in Minahasa gebiedIndonesië reizen - Sulawesi - Warugas in Minahasa gebiedIndonesië reizen - Sulawesi - Warugas in Minahasa gebiedIndonesië reizen - Sulawesi - Warugas in Minahasa gebiedIndonesië reizen - Sulawesi - Warugas in Minahasa gebiedIndonesië reizen - Sulawesi - Warugas in Minahasa gebiedIndonesië reizen - Sulawesi - Beklimming Mahawa vulkaanIndonesië reizen - Sulawesi - Mahawa vulkaan

Reizigers video: Gezin met kinderen in Sulawesi!


Reacties van reizigers (26)

"Een van de meest onvergetelijke vakanties!"

Manado - Bunaken -Togian eilanden - Luwuk - Sanur

Robert Bernhard - 21-09-2018
Een prachtige reis, één van de meest onvergetelijke vakanties, echt zoals verwacht en dit mede door jullie goed georganiseerde reisplan.   Accommodaties De accommodatie op Bunaken was perfect, we hebben hier met volle ...
Verder lezen
Noord Sulawesi reizen: Tarsier aapjes en Minahasa volk
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Een mooie en warme reis over Sulawesi"

Sulawesi - Makassar - Torajaland - Posomeer - Manado - Tomohon- Pulisan - Tangkoko - Bunaken

Martin Looije - 26-10-2017
Onze reis over Sulawesi was mooi en warm. We hebben veel gezien en gedaan De variatie in accommodaties was groot. Maar allemaal prima. Pulisan was de leukste Het vervoer was top geregeld. D...
Verder lezen
Noord Sulawesi reizen: Tarsier aapjes en Minahasa volk
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Culinaire scooter tocht Yogyakarta en fietsen in Solo waren absolute toppers!"

Indonesie rondreis: Java - Borobodur - Bromo - Bali - Noord Sulawesi - Tangkoko - Tomohon

Folkert Post - 22-09-2017
Reis naar Java, Bali en Noord Sulawesi We hebben een hele mooie reis gemaakt (Centraal en Oost Java, Bali en Noord Sulawesi). We hebben veel uiteen lopende ervaringen opgedaan op het gebied van cultuur, natuur en ontmoetingen. In Manado hebben we contact kunnen le...
Verder lezen
Noord Sulawesi reizen: Tarsier aapjes en Minahasa volk
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Ge-wel-dig, authentiek, bijzonder, afwisselend, avontuurlijk."

Sulawesi rondreis - Maros - Tempe - Tana Toraja - Pullisan - Tangkoko - Bunaken

Elles van Velde - 07-08-2017
Onze eerste reactie Ge-wel-dig, authentiek, bijzonder, afwisselend, avontuurlijk.   Onze hoogtepunten Wat een geweldige reis! De tweedaagse trekking met een overnachting bij een familie in Tana&n...
Verder lezen
Noord Sulawesi reizen: Tarsier aapjes en Minahasa volk
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"De vakantie was overweldigend!"

Tanjung Puting - orang oetans - orang belanda - Banjarmasin- Rantepao - Tana Toraja - Tangkoko - Minahasa - Bunaken

Yvonne Bookelmann - 28-07-2017
We wisten dat het land groot en divers is en dat hebben we mooi kunnen ervaren. Wat vooral bij blijft is de hartelijke en gemeende gastvrijheid van de mensen die we hebben ontmoet. De natuur is ronduit spectaculair. En als laatste: het eten. Zowel op de klotok in Tanjung Puting...
Verder lezen
Noord Sulawesi reizen: Tarsier aapjes en Minahasa volk
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"De gehele reis is wat ons betreft één groot hoogtepunt geweest"

Java - Jakarta - Bandung - Yogyakarta - Borobudur - Malang - Sulawesi - Posomeer - Togian - Bunaken - Tangkoko

Fred Jonkhart - 23-08-2016
  Onze Java-Sulawesi reis was een geweldige, goed georganiseerde, reis met een evenwichtige balans tussen natuur en cultuur, inspanning en ontspanning en een diversiteit aan accommodaties.   De variati...
Verder lezen
Noord Sulawesi reizen: Tarsier aapjes en Minahasa volk
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"De gidsen en chauffeurs waren vriendelijke, behulpzame mensen, die er alles voor over hebben om je blij te maken!"

Kalimantan - Jungle Borneo - Tanjung Puting - Maumere - Moni - Riung - Komodo - Tangkoko - Tomohon - Bunaken

Bert Brinkman - 05-08-2016
We zijn tijdens onze rondreis door Indonesië gewoon opgegaan in een totaal andere wereld. We sliepen in prima accommodaties, geen overdreven luxe. In Bajawa en in Bunaken Village hebben we genoten; op Bunaken werkt zeer gemotiveerde personeel!&...
Verder lezen
Noord Sulawesi reizen: Tarsier aapjes en Minahasa volk
Beoordeling van deze reis: 7,0
7,0/10 - 1 recensie
"Van de gebaande paden en goed georganiseerd!"

Makassar - Tempemeer - Rantepao - Tana Toraja - Tentena - Posomeer - Bada vallei - Togian eianden - Palu

Natalie Sluiter - 03-08-2016
Het was geweldig, super genoten, prachtige natuur en cultuur en heel gaaf om dicht bij de lokale bevolking te komen.  De variatie van de verschillende hotelletjes was super en de locaties altijd zeer goed. Ook de wat minder luxe accommodaties vonden wij gewel...
Verder lezen
Noord Sulawesi reizen: Tarsier aapjes en Minahasa volk
Beoordeling van deze reis: 10,0
10,0/10 - 1 recensie
""Nooit meer naar huis." was een gedachte die dikwijls op kwam in ons hoofd!"

Tanjung Puting - Orang oetan - Pangkalanbun - Banjarmasin - Pulisan - Bangka - Tangkoko - Tarsiers - Tomohon - Bunaken

Jessy Stout - 22-07-2016
Wauw! Wat wij op vakantie op elk plekje tegen elkaar zeiden was standaard: "Mooier dan dit kan het echt niet worden," en toch was het steeds weer zo mooi!  Nooit meer naar huis was een gedachte die dikwijls op kwam in onze hoofden. De accommoda...
Verder lezen
Noord Sulawesi reizen: Tarsier aapjes en Minahasa volk
Beoordeling van deze reis: 10,0
10,0/10 - 1 recensie
"Super om wilde orang oetans te spotten in Kalimantan!"

Tanjung Puting - Banjarmasin - Loksado - Pulisan - Tomohon - Tangkoko - Bunaken - Orang oetans - Tarsiers

Jacqueline Van Bommel - 06-07-2016
Borneo was super! Leuk om wilde orang oetans te spotten: we zijn een ervaring rijker! Alle excursies waren super leuk. De boottochtjes over de rivieren waren zeer indrukwekkend. Ik vond de trip in de klotok echt geweldig, ...
Verder lezen
Noord Sulawesi reizen: Tarsier aapjes en Minahasa volk
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Onvergetelijke reis en recht doend aan beloftes!"

Yogyakarta - Prambanan - Borobudur - Makassar - Tempemeer - Rantepao - Manado - Tangkoko - Tomohon - Bunaken

Claudine van Lith - 07-01-2016
We hebben een fantastische reis gehad en alles was prima georganiseerd. Alle betrokkenen hielden zich aan de afspraken, ze waren zeer beleefd en onderlegd. Het informatiepakket was mooi. De accommodaties waren heel goed, vooral Yogyakarta, R...
Verder lezen
Noord Sulawesi reizen: Tarsier aapjes en Minahasa volk
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"De lokale gidsen lieten ons hun roots ervaren"

Sulawesi - Makassar - Maros - Malino - Bira - Tangkoko - Bunaken

Emmy en Judith van der Horst - 05-10-2015
We hebben een prachtige reis gemaakt. Veel gezien en genoten van het land!   Onze vijfde reis in Indonesië. Vooraf hadden we veel contact met Footprint. In Sulawesi hadden we een prachtige reis. We hebben Noord en Zuid Sulawesi bezocht...
Verder lezen
Noord Sulawesi reizen: Tarsier aapjes en Minahasa volk
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Wij hebben een geweldige vakantie gehad!"

Manado - Tangkoko - tarsieraap - Tomohon - Pulisan - Sanur - Maumere - Moni - Kelimutu-vullkaan - Riung - Bajawa - Ngada dorp - Ruteng - Labuan Bajo

Gerda Knops - 29-09-2015
Bijkomen in Manado: Als wij reizen kiezen wij ervoor om een paar dagen in de desbetreffende hoofdstad of grote stad te beginnen. Even het land proeven en ervaren. We vinden het leuk om op eigen houtje wat bezienswaardigheden te doen. Wij hebben ons dan ook ...
Verder lezen
Noord Sulawesi reizen: Tarsier aapjes en Minahasa volk
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Zeer diverse topvakantie!"

Makassar - Tempemeer - Bantimurung - Rantepao - Tana Toraja - Posomeer - Tentana - Bada Vallei - Bomba - Togian eilanden - Ampana - Palu - Tangkoko - Bunaken

Dewi den Bakker - 31-08-2015
Het was goed bedacht dat de kwaliteit langzaam werd afgebouwd, met dan nog een luxe-hotel op twee/derde (Palu) van de reis. Op de Togian eilanden was de watervoorziening wel erg slecht, er was zo'n beperkte hoeveelheid water dat je moest kiezen tussen je wc do...
Verder lezen
Noord Sulawesi reizen: Tarsier aapjes en Minahasa volk
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"AMAZING Indonesia.... Wat hebben wij genoten!!"

Banjarmasin - Loksado - Pangkalanbun - Tanjung Puting - orang oetans - Manado - Pulisan - Bangka - tarsieraapjes -Tangkoko - Tomohon - Mahawu vulkaan - Bunaken

Heloise Rosier - 17-08-2015
De meeste accommodaties waren basic maar meer dan prima, vaak waren ze gelegen op een bijzondere locatie. Ook de kleinschaligheid van alle accommodaties vonden wij super! Het was fijn dat we de eerste dagen steeds terugkwamen in hetzelfde hotel, dat gaf rust momenten in de reis...
Verder lezen
Noord Sulawesi reizen: Tarsier aapjes en Minahasa volk
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Genoten hebben we van de eerste tot en met de laatste dag!"

Makassar - Maros - Tempeh meer - Bantimurung - Rantepao - Tana Toraja - Pulisan - Tangkoko - Tomohon - Bunaken - Manado - Sanur

Marja en Otto - 18-06-2015
We hebben een geweldige vakantie gehad, waarin we heel veel mooie en indrukwekkende plekken hebben gezien en veel leuke dingen hebben ondernomen.   Van alle excursies hebben we genoten. De leukste zijn toch wel de plaatselijke trips, want...
Verder lezen
Noord Sulawesi reizen: Tarsier aapjes en Minahasa volk
Beoordeling van deze reis: 10,0
10,0/10 - 1 recensie
"Verbazingwekkend dat er weer altijd iemand op ons stond te wachten"

Makassar - Maros - Bantimurung - Rantepao - Tana Toraja - Senkang - Tempe meer - Kajang - Bira - Malino- Pulisan - Tangkoko - Manado - Bunaken

Maurice en Myrthe - 12-08-2014
De reis is prima verlopen, vanaf het moment dat we arriveerden in Makssar;  daar stond onze eerste transfer klaar. Zelfs toen we van de Togian-eilanden af kwamen en we een stuk later waren, stond er een chauffeur op ons te wachten. De accommodaties wa...
Verder lezen
Noord Sulawesi reizen: Tarsier aapjes en Minahasa volk
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Sulawesi is nog heel puur, je wordt er ontzettend vriendelijk en warm ontvangen"

Makassar - Maros - Bantimurung - Rantepao - Tana Toraja - Senkang - Tempe meer - Kajang - Bira - Malino- Pulisan - Tangkoko - Manado - Bunaken

Sven en Debby - 05-08-2014
Onze reis geven we het cijfer tien! Wat hebben wij genoten van onze vakantie, zeg! Tijdens de reis hebben we Footprint Travel al meerdere keren aanbevolen aan andere toeristen die we onderweg tegen kwamen. ...
Verder lezen
Noord Sulawesi reizen: Tarsier aapjes en Minahasa volk
Beoordeling van deze reis: 10,0
10,0/10 - 1 recensie
"Fijn dat we nergens over na hoefden te denken"

Kalimantan-orang oetans-Tanjung Puting-Sulawesi-Bunaken-Tangkoko

Wilbert Hoedemaekers - 21-11-2013
Elke dag was een avontuur,spannend, maar goed georganiseerd. We geven de reis een 10! We zullen Footprint zeer zeker aanraden, dat hebben we al volop gedaan. Het was bijzonder om bij de Dayaks...
Verder lezen
Noord Sulawesi reizen: Tarsier aapjes en Minahasa volk
Beoordeling van deze reis: 10,0
10,0/10 - 1 recensie
"Onze reis door Sulawesi was super ervaring om nooit meer te vergeten!"

Indonesie reizen - Sulawesi - Makassar - Maros - Tana Toraja - Tempemeer - Bira - Malino

Charlotte en Thomas - 17-09-2013
We hebben enorm genoten van de culinaire extensie in Makassar. Zo leer je echt mensen kennen en kom je ook eens in de rustige buitenwijken van deze anders enorm overweldigende stad. Het was een enorm leerrijke en leuke ervaring, waarbij we niet alleen de Indonesische kookcultuu...
Verder lezen
Noord Sulawesi reizen: Tarsier aapjes en Minahasa volk
Beoordeling van deze reis: 10,0
10,0/10 - 1 recensie
"Fijn dat we flexibiliteit hadden in Sulawesi"

Sulawesi-groepsreis op maat-Bunaken-snorkelen-Togian eilanden-Posomeer-Rantepao-Torajaland-reis met kinderen

Arthur ten Have - 13-08-2013
  We hebben een hele leuke tijd gehad in Sulawesi. Het programma zat goed in elkaar. We waren met een groep van 13 mensen met 6 kinderen in de leeftijd van 5 tot 14 en daarom was het programma op maat aangepast. Het was fijn dat we flexibiliteit...
Verder lezen
Noord Sulawesi reizen: Tarsier aapjes en Minahasa volk
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Het lokale karakter van onze Sulawesi reis vonden we geweldig!"

Indonesie reizen - Sulawesi - Tana Toraja - Makassar - Tempemeer - Malino - Tangkoko - Tomohon - Bunaken

Suzy en Andy Boeijen - 21-06-2013
Onze Sulawesi reis was geweldig en staat zeker in de top 3 van vakanties ooit gemaakt, en dat zijn er nogal wat! Voor ons komt dat door het ...
Verder lezen
Noord Sulawesi reizen: Tarsier aapjes en Minahasa volk
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Waardevolle ontmoetingen bij mensen thuis."

Indonesie reizen - Sulawesi - Makassar - Tana Toradja - Tempemeer - Tangkoko - Tomohon - Bunaken

Kees Stap en Mariëlle Cleophas - 14-01-2013
We willen even laten weten dat we een prachtige reis door Sulawesi hebben gemaakt. Het voldeed volkomen aan onze verwachtingen. Prachtige natuur, bijzondere cultuur in Toraja, waardevolle ontmoetingen bij mensen thuis en afsluiten met relaxen op het...
Verder lezen
Noord Sulawesi reizen: Tarsier aapjes en Minahasa volk
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Van de gebaande paden in Kalimantan en Sulawesi"

Indonesië rondreis - Orang-oetans Kalimantan - Tarsiers Noord Sulawesi - Drijvende markt Banjarmasin

Siep en Jannie Sinnema - 24-09-2012
De reis is uitstekend verlopen, we zijn zeer tevreden over de organisatie. Chauffeurs waren op tijd en de gidsen deden erg hun best. Het is echt een reis van de gebaande paden af, waarbij je weinig andere toeristen ziet. Je moet dus ook wel wat gewend zijn qua reizen en flexibel zijn ing...
Verder lezen
Noord Sulawesi reizen: Tarsier aapjes en Minahasa volk
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Als grote Nederlander viel ik wel erg op in die kleine dorpjes!"

Indonesie Reis - Sulawesi - Tempe meer - Tana Toradja - Poso meer - Bada Vallei - Tarsiers Tangkoko - Bunaken

André IJff - 10-09-2011
We hebben een fantastische reis gehad, het was echt heel erg mooi. Alles liep vlekkeloos. Het varieerde van goede accommodaties tot echt heel eenvoudig en lokaal, en dat was precies wat we wilden.   Wat er op deze reis echt positief voor ons uitsprong was het on...
Verder lezen
Noord Sulawesi reizen: Tarsier aapjes en Minahasa volk
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Jullie zijn er zelf geweest en kunnen daarom echt advies geven"

Indonesie rondreis - Sulawesi - Tana Toradja - Poso meer - Togian eilanden - Pullisan - Tarsiers Tangkoko - Tomohon

Corinne Timmermans (gezin met 2 kinderen van 8 en 10) - 31-07-2011
We hebben een hele leuke vakantie gehad. Heel indrukwekkend en hele lieve mensen. De Ceremonie in Tana Toraja waarbij meerdere pas geslachte buffels en varkens te zien waren was wat te veel van het goede voor onze jongste van 8. Jullie gidsen en chauffeurs sprongen hier goed op in, die hie...
Verder lezen
Noord Sulawesi reizen: Tarsier aapjes en Minahasa volk
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie