Zuid Sulawesi reizen: Land en strand van de trotse Bugis

Indonesie reizen: Zuid Sulawesi - Malino - Strand en Snorkelen Bira - Bugis - Phinisi boten

Deze Sulawesi vakantie brengt je naar het land en strand van de trotse Bugis, beroemde zeevaarders. Bewonder de kleurrijke Bugis huizen en de traditionele houten zeilboten. Wandel door de velden, langs theeplantages en koel af bij watervallen. Geniet aan het poederwitte strand van Bira.
 

Hoogtepunten van deze bouwsteen:

  • Bijzondere Bugis cultuur
  • Traditionele bouw Phisini schepen
  • Sawa wandeling
  • Aanschouw lokale zoutwinning
  • Poederwit strand
  • Snorkelen Bira
Reisschema
Dag 1: Makassar - Malino, bike trip Makassar
Dag 2: Malino - Kajang - Bira, wandeling
Dag 3: Bira, boot(snorkel)trip, picknick lunch
Dag 4: Bira - Bantaeng - Makassar
Dag 5: Makassar - volgende bestemming
Dag tot dag

Dag 1: Fietstocht op het platteland en rijstvelden van Malino

Fietstocht op het platteland en rijstvelden van Malino
In de morgen word je opgehaald door een auto met gids. Na een half uurtje rijden kom je aan bij de kust, waar de fietstocht begint. Je fietst op stevige, nieuwe fietsen met een goed zadel. De tocht gaat over verharde en halfverharde weggetjes, grote drukke wegen worden vermeden. Het landschap is vlak, dus voor vrijwel iedereen goed te doen. De bevolking woont hier in grote houten huizen op palen en leeft voornamelijk van de visvangst. In de buurt van de dam worden echter ook allerlei groentes, rijst en suikerriet verbouwd. Wat het landschap verder zo karakteristiek maakt zijn de vele kaarsrechte longtar palmen die overal in rijen staan. De bevolking vindt het heel bijzonder dat er hier bezoekers komen, laat staan op een fiets. De kinderen gaan in groten getale naar school. Grote hilariteit als je een stukje met ze mee fietst.Onderweg is er tijd om in een lokale warung koffie te drinken. Ook een koud drankje gaat er goed in. In ongeveer twee uur rij je naar Malino, een bergplaatsje in de groene heuvels. Het ligt op een hoogte van 800-1000 meter, waardoor het een aangenaam fris klimaat is. Je slaapt op een fijn plekje met fantastisch uitzicht rondom. Rijstvelden met in de verte de bergen Lompobatang en Bawakaraeng vormen het decor.

Dag 2: Terug naar de natuur bij de traditionele Kajang

Terug naar de natuur bij de traditionele Kajang

Malino heeft een lekker fris klimaat is voor een korte wandeling. Lopend langs rijstvelden, gewassen en fruit laat je lokale gids zien wat er verbouwd wordt op deze vruchtbare grond, zoals bijvoorbeeld de passievrucht in het seizoen. De Buginese bevolkingsgroep van het vroegere koninkrijk Gowa bewonen het gebied. Je kunt in deze omgeving twee hele oude traditionele Buginese woningen bekijken. Het is een relaxte wandeling met kleine hoogteverschilletjes over een goed begaanbaar pad en smalle weggetjes.

 

Wil je wat langer in Malino blijven om nog een langere wandeling maken of een fietstocht, voeg dan een extra dag aan je verblijf door en kies bv voor de fietsexcursie (zie: tabblad excursies).

 

Het eerste deel van de route Malino naar Bira gaat door het bergachtige binnenland, waar de frisgroene rijstvelden, de sawa’s, prachtige plaatjes opleveren. Afhankelijk van het seizoen kun je stoppen om te zien hoe men rijst plant of juist oogst. Is de rijst bijna klaar om geoogst te worden, dan staan de velden vol met in elkaar geknutselde vogelverschrikkers en lijnen vol plastic zakken als vlaggen.

 

Je bezoekt het traditionele dorp van de Kajang. Deze bevolkingsgroep leeft nog grotendeels in harmonie met de natuur. Ze dragen bijvoorbeeld zwarte kleding die ze zelf gesponnen en geverfd hebben en daarna op een weefraam stof van hebben gemaakt. Met je gids wandel je door het dorp en bezoek je een van de huizen. Men streeft er naar hetzelfde te leven als hun voorouders, moderne ontwikkelingen zoals elektriciteit worden niet toegestaan in het dorp. Om het dorp in te mogen, moet je je aanpassen aan hun traditie. Je mag geen schoenen dragen, dit betekent dat je zo'n 1,5 km op blote voeten moet lopen naar het dorp. Voor sommige mensen is dit wel een beetje afzien! Je moet blauw-zwarte kleding aan, ter plekke zul je ook traditionele kleding huren, maar als je zelf een zwarte of donkerblauwe broek, rok of t-shirt mee hebt, neem het mee. Een rugzak en een paraplu is ook vreselijk modern en dus verboden en een fototoestel komt er zeker niet in. Helaas zul je dus een mental picture moeten maken van dit bijzondere dorp. Jammer van je foto moment, maar heel bijzonder om mee te maken. (Wij hadden het geluk buiten het dorp een jongeman tegen te komen, die het goed vond om op de foto te gaan.) NB: Indien je je niet aan de voorschriften houdt, mag je het dorp niet in. Zie je dit toch niet zo zitten, geef dit aan bij boeken, het bezoek aan Kajang kan ook worden overgeslagen en je rijdt dan rechtstreeks naar Bira. Na Kajang neem je afscheid van je lokale gids. 

 

Het laatste stukje rij je langs de kust, en je rijdt langs de enige rubberplantage van Sulawesi, voordat je aankomt in het kustplaatsje Bira. Je slaapt in een heel fijn hotelletje, pal aan het poederwitte Bara strand. Je hebt je eigen bungalow (bijna alle bungalows hebben 2 enkele bedden en geen tweepersoonsbed) en er is een eenvoudig open lucht restaurantje met prima maaltijden. Omdat het even buiten is Bira gelegen, komen de lokale dagtoeristen hier bijna niet en heb je echt het strandje voor jezelf.


Dag 3: Snorkelen bij bounty eilandje nabij Bira

Snorkelen bij bounty eilandje nabij Bira

’s Ochtends vaar je naar een eilandje voor de kust, waar je mooi kunt snorkelen. (Ter plekke snorkelmateriaal huren.) Je guesthouse zorgt voor een lunchpakket (inclusief), zodat je na het zwemmen kunt picknicken op het strand van het bounty eilandje. Voel je even Robinson Crusoë. In het begin van de middag ben je weer terug bij het hotel. Vlakbij zijn grotten waar je naar toe kunt wandelen om zwarte makaken apen te zien, endemisch voor Sulawesi. Maar mogelijk zie je ze zelfs al bij je hotel. Je kunt lekker zwemmen en snorkelen of een boekje lezen op het strand, een goed begin of einde van je Sulawesi vakantie.


Dag 4: De Phisini schepen van de trotse Bugis

De Phisini schepen van de trotse Bugis
Vandaag vervolg je je Sulawesi rondreis met een mooie route via de zuidelijke kustweg, langs kokos- en lontarpalmen. De Bugis zijn beroemde zeevaarders. Hun handelsvaart bracht hen zelfs vijfhonderd jaar geleden al tot aan de noordkust van Australië  – een route berucht om vele tornados. Ze stonden echter ook te boek als zeepiraten! Voor Bulukumba kun je zien hoe deze traditionele schepen, de Phisini, worden gebouwd. Van kleinere vissersboten tot grotere zeewaardige vrachtboten, alles wordt hier gebouwd volgens eeuwenoude technieken. Van sommige boten staat alleen het geraamte nog maar, anderen krijgen hun laatste laagje verf.
 
In het droge seizoen (ongeveer van april tot november) kun je bij Allu zien hoe ‘garam’, zout, wordt gewonnen uit zeewater. Bij Bantaeng zoek je de koelte op bij de waterval, die er voor zorgt dat het gebied rondom het hele jaar door opvallend groen blijft. Je slaapt weer in je comfortabele hotel in Makassar, waar je vanuit de bar-restaurant op de 20ste verdieping kunt genieten van het uitzicht.

Dag 5: Terug in Makassar

Terug in Makassar
Na het ontbijt eindigt deze bouwsteen. Je kunt doorgaan met de bouwsteen Zuid Sulawesi reizen: Traditionele cultuur in Tana Toraja of het vliegtuig naar je volgende bestemming nemen.

Achtergrond

Het trotse Bugis volk

De Bugis vormen tweederde  van de bevolking van de provincie Zuid Sulawesi. Van oudsher zijn het uitstekende zeevaarders, handelaars die zelfs tot de noordelijke kust van Australië zeilden. Het machtige Bugis koninkrijk vormde voor de VOC geduchte concurrentie op de kostbare specerijenhandel. De Bugis zijn van oudsher erg trots en onafhankelijk. Dit heeft in het verleden dan ook voor menig opstand gezorgd, de laatste in de jaren vijftig tegen de Indonesische centrale overheid. Deze Sulawesi reizen bouwsteen brengt je naar het land van het trotse Bugis volk.
 

Wandeling in groen Malino

Je Sulawesi reis begint in Malino, waar je prachtig kunt wandelen maken door de velden. Rijst, koffie, katoen en suikerriet zijn de belangrijkste agrarische producten. Je ziet de traditionele Bugis huizen. Een waterval zorgt voor verkoeling. Een mooie route door de sawa’s brengt je naar Kajang, een traditioneel dorpje, waar men hetzelfde leeft als honderd jaar geleden.
 

De kust van Bira

Aan het poederwitte strand van Bira kun je op je Zuid Sulawesi vakantie genieten van zon en zee. Koop lokale lekkernijen en picknick op het strand. Loop naar de grotten waar zwarte makaken apen zich schuilhouden. Met een bootje maak je een snorkelexcursie.

Een mooie route langs de kust brengt je naar de scheepswerven waar de Phisini boten worden gebouwd. Het zout winnen uit zeewater is een andere inkomstenbron voor de Bugis.  

Reisschema
Dag 1: Makassar - Malino, bike trip Makassar
Dag 2: Malino - Kajang - Bira, wandeling
Dag 3: Bira, boot(snorkel)trip, picknick lunch
Dag 4: Bira - Bantaeng - Makassar
Dag 5: Makassar - volgende bestemming


Deze bouwsteen kan worden geïntegreerd met de bouwsteen Zuid Sulawesi: Traditionele cultuur in Tana Toraja, zodat er een ‘rondje Zuid Sulawesi’ ontstaat. Dit is de bouwsteen Rondreis Bugis en Tana Toraja.
 
 
Hotel & Vervoer
Accommodatie:

In Molino slaap je in een historisch hotel. Het hotel heeft de tand des tijds echter niet heel goed doorstaan, de inrichting is dan ook echt ‘historisch’ te noemen. In Bira heb je een nieuwe, stenen bungalow aan het strand. In Makassar slaap je in een -naar Indonesische begrippen- luxe hotel vlakbij de boulevard. Het hotel heeft een zwembad en een restaurant op palen. Je slaap in de deluxe kamer. Het is mogelijk om een upgrade aan te vragen. Je slaapt dan in een romantische houten cottage op palen in zee.

Vervoer:

Gedurende de reis op het vasteland heb je een eigen auto of busje met chauffeur en Engels sprekende gids ter beschikking.
 
Prijzen
De hieronder vermelde prijzen zijn geldig tot 15 december 2019. De prijzen zijn per persoon, gebaseerd op 2 personen per kamer. Bij een reis met 3 of 5 personen wordt een derde bed (stretcher, daybed, matras) op de kamer bijgezet; de prijs voor een eenpersoonskamer is op aanvraag. Wij behouden ons het recht voor om onze prijzen te wijzigen. In de zomer (juli/augustus/september), rond de feestdagen (van 15 december t/m 15 januari) en het Suikerfeest berekenen we een hoogseizoentoeslag. Prijzen kunnen ook fluctueren door o.a. wijzigingen in de brandstof prijzen of de wisselkoers. De minimale reisduur is 7 dagen. Een reis kan tot uiterlijk 14 dagen voor vertrek worden geboekt.

Zuid Sulawesi reizen: Land en strand van de trotse Bugis
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 894,- p.p.€ 459,- p.p.€ 377,- p.p.€ 358,- p.p.€ 318,- p.p.€ 332,- p.p.
Inclusief:
 • 4 overnachtingen met ontbijt
 • Prive vervoer met chauffeur
 • Fietstocht platteland bij Makassar met gids
 • Korte wandeling Malino met gids
 • Gids en entree/donatie te Kajang 
 • Bootcharter voor snorkeltrip Bira inclusief lunch
 • Uitgebreide Nederlandstalige reisinformatie
 • Nederlandstalige ondersteuning ter plekke door onze lokale vertegenwoordiger

Exclusief:
 • Internationale en binnenlandse vluchten
 • Overige entreegelden, donaties en fooien
 • Overige maaltijden
 • Huur van snorkels

Excursie 1: Fietsen in Malino
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Fietsen in Malino€ 127,- p.p.€ 71,- p.p.€ 58,- p.p.€ 50,- p.p.€ 49,- p.p.€ 46,- p.p.
Inclusief: fietstocht met gids, lunch en transfers. Exclusief: entreegelden en fooien.
Extensies

Extensie 1: Fietsen rondom Makassar


Op de fiets ervaar je op ongedwongen wijze het plattelandsleven rondom Makassar. Bekijk tijdens deze afwisselende fietstocht hoe de vissers hun netten boeten en de rijstvelden op traditionele wijze worden bewerkt.

Dag 1: Fietsen door het achterland van een miljoenenstad

Fietsen door het achterland van een miljoenenstad
In de morgen word je opgehaald door een auto met gids. Na een half uurtje rijden kom je aan bij de kust, waar de fietstocht begint. Je fietst op stevige, nieuwe fietsen met een goed zadel. 

De tocht gaat over verharde en halfverharde weggetjes, grote drukke wegen worden vermeden. Het landschap is vlak, dus voor vrijwel iedereen goed te doen.
De bevolking woont hier in grote houten huizen op palen en leeft voornamelijk van de visvangst. In de buurt van de Bili Bili Dam worden echter ook allerlei groentes, rijst en suikerriet verbouwd. Wat het landschap verder zo karakteristiek maakt zijn de vele kaarsrechte longtar palmen die overal in rijen staan.
 
De bevolking vindt het heel bijzonder dat er hier bezoekers komen, laat staan op een fiets. De kinderen gaan in groten getale naar school. Grote hilariteit als je een stukje met ze mee fietst.
Onderweg is er tijd om in een lokale warung koffie te drinken. Ook een koud drankje gaat er goed in, het is immers best warm. 

Je eet bij een familie thuis. Meestal krijg je verschillende schotels, wat groentes, een tofugerecht en, omdat je in de buurt van de kust ben, een visgerecht. Dit is echt lokale keuken, je zult deze gerechten nooit in een restaurant zien. Probeer wat van alle schoteltjes, echt heet is het zelden. Wij hebben er heerlijk gegeten en de kokkin kwam er, samen met haar zus die meegeholpen had met koken, gezellig bij zitten. Later kwamen ook de buren, nieuwsgierig geworden door het bezoek van die zeldzame gasten, aanwaaien en een hapje mee-eten, want er is altijd genoeg.

Na de maaltijd is het nog een uurtje fietsen. Het wordt dan zo langzamerhand ook wel heel warm dus is het fijn om, na de rivier op een pontje overgestoken te zijn, opgehaald te worden met de auto en terug te rijden naar je hotel, waar je eind van de middag weer aan komt. Lekker opfrissen onder de douche of een duik in het zwembad.

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Fietsen rondom Makassar:
Dag 1: Makassar, fietstocht op het platteland
Dag 2: Makassar - Malino, bike trip Makassar
Dag 3: Malino - Kajang - Bira, wandeling
Dag 4: Bira, boot(snorkel)trip, picknick lunch
Dag 5: Bira - Bantaeng - Makassar
Dag 6: Makassar - volgende bestemming

Extensie 1: Fietsen rondom Makassar
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 237,- p.p.€ 127,- p.p.€ 124,- p.p.€ 112,- p.p.€ 102,- p.p.€ 102,- p.p.


Indonesië reizen - Sulawesi - Onderweg van Makassar naar BiraIndonesië reizen - Sulawesi - Onderweg van Makassar naar BiraIndonesië reizen - Sulawesi - Onderweg naar BiraIndonesië reizen - Sulawesi - Onderweg van Makassar naar BiraIndonesië reizen - Sulawesi - Traditionele KajangIndonesië reizen - Sulawesi - Dorp van de KajangIndonesië reizen - Sulawesi - Strand BiraIndonesië reizen - Sulawesi - Strand BiraIndonesië reizen - Sulawesi - Bungalows strand BiraIndonesië reizen - Sulawesi - Strand BiraIndonesië reizen - Sulawesi - Bouw PhinisiIndonesië reizen - Sulawesi - Bouw PhinisiIndonesië reizen - Sulawesi - Phinisi in de haven MakassarIndonesië reizen - Sulawesi - Zonsondergang MakassarIndonesië reizen - Sulawesi - Fort Rotterdam MakassarIndonesië reizen - Sulawesi - Markt MakassarIndonesië reizen - Sulawesi - MakassarIndonesië reizen - Sulawesi - Omgeving Makassar

3 Op Reis naar Sulawesi - Bugis & Tana Toraja met Footprint Travel3 Op Reis naar Sulawesi - Bugis & Tempemeer met Footprint Travel3 Op Reis naar Sulawesi - Makassar met Footprint Travel


Reacties van reizigers (9)

"in één woord: GEWELDIG!"

Makassar - Bantimurung - Tempemeer - Rantepao - Tana Toraja - Posomeer - Badavallei - Togian eilanden - Malino

Iris en Wim - 17-04-2019
Alle lof voor alle gidsen en onze chauffeur Pak Nur,die ook nog een aardig woordje Engels kon. ...
Verder lezen
Zuid Sulawesi reizen: Land en strand van de trotse Bugis
Beoordeling van deze reis: 10,0
10,0/10 - 1 recensie
"Indrukwekkende tradities en mooie vergezichten op Sulawesi!"

Makassar - Tempemeer - Bantimurung - Rantepao - Tana Toraja -Sangella - Bira - Bugis

Anne en Sander - 03-08-2015
Sulawesi is een  prachtig eiland met een mooie onderwaterwereld, liefdevolle en behulpzame mensen, weinig westers toerisme, veel indrukwekkende cultuurgebruiken en mooie vergezichten. Het reizen met Footprint is gemakkelijk en verloopt uitstek...
Verder lezen
Zuid Sulawesi reizen: Land en strand van de trotse Bugis
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Footprint is zeker een aanrader als je een vakantie wilt, waarin je meer ziet dan alleen de geijkte toeristische attracties!"

Jakarta - Sulawesi - Makassar - Tempemeer - Bantimurung - Rantepao - Tana Toraja - Malino - Kajang - Bira

Henk en Déanne - 17-06-2015
Net als bij onze vorige reis met Footprint was ook deze keer alles weer prima geregeld, wij hadden een uitgebreid informatiepakket gekregen en alle gidsen waren ter zake kundig en behulpzaam. Ten slotte niets dan lof voor de chauffeur, wij voelden ons on...
Verder lezen
Zuid Sulawesi reizen: Land en strand van de trotse Bugis
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"De chauffeur stond altijd voor ons klaar"

Sulawesi - Makassar - Torajaland- Sengkang - Malino- Bira

Jos Berkhout - 11-10-2014
Bij Zuid-Sulawesi denken we aan mooie natuur (de verdroogde velden langs de kust werden ruimschoots gecompenseerd door het groene binnenland). Vriendelijke mensen (die je ook hun cultuur laten zien / proeven en de tij...
Verder lezen
Zuid Sulawesi reizen: Land en strand van de trotse Bugis
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Echt bij de lokale bevolking zijn."

Indonesie reizen - Sulawesi - Makassar - Maros - Tana Toraja - Bira

Ies Bos en Yvonne Hendriksen - 17-10-2013
Super vakantie gehad. Veel indrukken en veel meegemaakt. Om nooit te vergeten. Een 8. We zullen Footprint Travel aanraden aan familie en vrienden, mn. als ze geïnteresseerd zijn om echt ook bij de locale bevolking te zijn en hun gebruiken en tradities te e...
Verder lezen
Zuid Sulawesi reizen: Land en strand van de trotse Bugis
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"De mensen in Sulawesi: uitermate vriendelijk en behulpzaam!"

Indonesie reizen - Sulawesi - Makassar - Tempemeer - Tana Toraja - Rantepao - Bira - Malino

Aureci Machado en Jan Verlaan - 12-08-2013
Graag wil ik laten weten dat wij een prima rondreis in Zuid Sulawesi achter de rug hebben. Onze complimenten voor de organisatie,  zowel in Nederland als in Sulawesi een geweldige organisatie. Wij hebben redelijk wat rondreizen achter de r...
Verder lezen
Zuid Sulawesi reizen: Land en strand van de trotse Bugis
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Het lokale karakter van onze Sulawesi reis vonden we geweldig!"

Indonesie reizen - Sulawesi - Tana Toraja - Makassar - Tempemeer - Malino - Tangkoko - Tomohon - Bunaken

Suzy en Andy Boeijen - 21-06-2013
Onze Sulawesi reis was geweldig en staat zeker in de top 3 van vakanties ooit gemaakt, en dat zijn er nogal wat! Voor ons komt dat door het ...
Verder lezen
Zuid Sulawesi reizen: Land en strand van de trotse Bugis
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Indonesiërs: de liefste mensen van de wereld!"

Indonesie reizen - Sulawesi - Tana Toraja - Rantepao - Tempe meer - Makassar - Malino - Bira- Togian eilanden

Hanneke de Vries en Rob Cuijpers - 30-03-2013
We hebben een super reis naar Sulawesi gehad. We komen al jaren op bezoek in Bali en telkens proberen we dan ook een ander stuk van Indonesië te ervaren. Ter plekke organiseren kost toch veel tijd, daarom wilden we een kee...
Verder lezen
Zuid Sulawesi reizen: Land en strand van de trotse Bugis
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Als grote Nederlander viel ik wel erg op in die kleine dorpjes!"

Indonesie Reis - Sulawesi - Tempe meer - Tana Toradja - Poso meer - Bada Vallei - Tarsiers Tangkoko - Bunaken

André IJff - 10-09-2011
We hebben een fantastische reis gehad, het was echt heel erg mooi. Alles liep vlekkeloos. Het varieerde van goede accommodaties tot echt heel eenvoudig en lokaal, en dat was precies wat we wilden.   Wat er op deze reis echt positief voor ons uitsprong was het on...
Verder lezen
Zuid Sulawesi reizen: Land en strand van de trotse Bugis
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie