Zuid Sulawesi reizen: Rondreis Bugis en Tana Toraja

Indonesie reizen - Makassar - Bantimurung - Soppeng - Tana Toraja - Tempemeer - Bira - Malino

Uitgebreide Zuid-Sulawesi rondreis. Go Local en eet thuis bij de Bugis en Toraja. Ontdek de Tana Toraja cultuur met de bijzondere begrafenis ceremonieën, voorouderverering en traditionele dorpen met buffelhoorn huizen. Wandel door ongerept natuurgebied Bantimurung waar grillige karstgebergte uit de sawa's rijzen. Drink koffie bij de  vissers in de drijvende huizen op het Tempe meer. In het traditionele dorp Karang heeft de tijd stil gestaan. Ga snorkelen bij de witte stranden van Bira. Wandel door de groene sawa's en theeplantages bij Malino.

Hoogtepunten van deze bouwsteen:

  • Bijzondere dodencultuur Tana Toraja
  • Toraja maaltijd bij mensen thuis
  • Hiking Maros: kalksteen natuurgebied
  • Bugis maaltijd bij mensen thuis
  • Bezoek drijvende dorpen Tempemeer
  • Traditioneel dorp Karang
  • Sawa wandeling Malino met lunch
  • Snorkelen Bira
Reisschema
Dag 1: Aankomst Makassar
Dag 2: Makassar - Maros, wandeling Bantimurung - Soppeng, lokale lunch
Dag 3: Soppeng - Rantepao, excursies dorpen Tana Toraja
Dag 4: Rantepao, excursies dorpen Tana Toraja
Dag 5: Toraja - Sengkang, Bugis lunch, namiddag varen Tempemeer
Dag 6: Sengkang - Kajang - Bira, bezoek zijdewerkplaatsen en Kajang
Dag 7: Bira, boot (snorkel) trip
Dag 8: Bira - Malino
Dag 9: Malino, wandeling, lokale lunch bij mensen thuis
Dag 10: Malino - vliegveld Makassar
Dag tot dag

Dag 1: Aankomst havenstad Makassar

Aankomst havenstad Makassar
Vanuit het vliegveld van Makassar (ook wel Ujung Pandang genoemd zoals je op je vliegticket ziet) word je naar je comfortabele hotel in de stad gebracht. De rest van de dag ben je vrij. Kom je vroeg aan, dan kun je stoppen bij de haven Paotere om de Phinisi te zien, de typische houten zeilboten van Sulawesi. Het ontwerp en de bouwtechniek zijn al eeuwen hetzelfde. De Bugis en de Makassarezen uit Sulawesi stonden vroeger niet alleen bekend als uitstekende zeevaarders maar ook als zeepiraten! Nadat je bij je hotel bent afgezet en je hebt je opgefrist, kun je met een becak naar fort Rotterdam, een van de best bewaarde Nederlandse forten in Indonesië. ’s Avonds kun je samen met de locals flaneren op de boulevard. Er staan vele duwkarren (kaki lima) lekkernijen te verkopen. In Makassar kun je ook heerlijk verse vis eten, in één van de vele rumah makan, eettentjes. Een goed begin van je vakantie Sulawesi! 
Als je de tijd hebt, kun je je een dag langer in Makassar blijven. We hebben twee leuke excursies voor je samen gesteld, die beide een mooi beeld geven van het lokale leven. Voor de kook en eetliefhebbers de extensie Culinair Makassar en voor de sportievelingen die van de geuren en kleuren van het platteland houden de extensie Fietsen rondom Makassar.

Dag 2: Sawa wandeling tussen kalksteenrotsen van Bantimurung

Sawa wandeling tussen kalksteenrotsen van Bantimurung
Vandaag begin je ontspannen aan je Sulawesi rondreis. ‘s Ochtends maak je een trekking door Maros, een onbekend gedeelte van Nationaal Park Bantimurung-Bulusaraung. De beroemde naturalist Wallace ​-een collega van Darwin- verzamelde in het park vlinders om te bestuderen. Je loopt door rijstvelden met her en der huisjes, waar je onderweg thee drinkt bij mensen thuis. Indrukwekkende kliffen van kalksteen torenen uit het landschap. Een bizar en mysterieus gezicht. Dit soort landschap is uniek in Indonesië. Met een sampan, een kleine  houten boot vaar je naar een verborgen grot met prehistorische tekeningen, die naar schatting tussen de 8.000 en 40.000 jaar oud zijn. De oudste tekeningen van 40.000 jaar oud zijn de oudste ter wereld!
 
Na deze expeditie, waar Wallace en Darwin jaloers op kunnen zijn, krijg je een lokale lunch bij mensen thuis. Deze familie kan lekker koken! Sulawesi kent vele streken en overal heeft de bevolking weer zo zijn eigen specialiteiten. Na deze prachtige wandeling en lekkere lunch brengt je privé-chauffeur je naar Soppeng. Een klein stadje met in het centrum een aantal koloniale huizen en vleerhonden (ook vliegende honden of grote vleermuizen genoemd) in de bomen. Hier vind je ook een aantal eenvoudige eethuisjes. Je slaapt in een homestay-achtige accommodatie.
 

Dag 3: Traditionele dorpjes in Tana Toraja

Traditionele dorpjes in Tana Toraja
Op weg naar Tana Toraja. In dit gebied wonen verschillende etnische groepen, allen Toraja genoemd, oftewel de ‘mensen van de bergen’. Hun traditionele huizen, tongkahan, zijn prachtig bewerkt en hebben daken in de vorm van buffelhoorns. Buffels zijn het belangrijkste statussymbool. Hoe meer buffelhoorns op het huis, hoe hoger de status van de familie. Het traditionele geloof van de Toraja heet Aluk to Dolo, oftewel voorouder verering. Onderdeel hiervan zijn de kleurrijke begrafenis ceremonieën die vaak dagen duren. Hele dorpen komen op bezoek en bieden buffels en varkens aan, die ter plekke worden geslacht om een feestmaal voor alle gasten te verzorgen. Voor de ‘geluksvogels’ die dit belangrijkste moment van de ceremonie treffen, geldt wel dat ze een sterke maag nodig hebben! Soms wordt er (tientallen) jaren gewacht met de officiële begrafenis, totdat de familie genoeg geld heeft verzameld om het gewenste aantal buffels te kopen. Het lichaam wordt in de tussentijd gebalsemd bewaard... in huis!
 
Als er een ceremonie of een buffelmarkt is, past de lokale gids het programma aan, zodat je zoveel mogelijk van deze bijzondere cultuur meemaakt. Hoe meer gasten bij een ceremonie, hoe beter, want: hoe hoger de status van de overledene. Bij een ceremonie wordt je hartelijk ontvangen met verschillende hapjes. Gelukkig mag je als buitenlandse bezoeker ook een slof sigaretten geven in plaats van een biggetje… NB: Hoop je een Toraja Ceremonie mee te maken: in Toraja vallen de meeste ceremonies in het begin van de week en niet in het weekend. De buffelmarkt valt dan juist weer in het weekend. Wat er ook gebeurt, in Toraja kijk je sowieso je ogen uit. 
 
Onderweg naar Rantepao kijk je rond in plaatsen als Sang gala, Suaya en Tampang’allo, waar oude graven en tau-tau poppen die de overledene representeren te zien zijn. ’s Middags ga je bij mensen thuis in een klein dorpje eten, waar een typische Toraja maaltijd wordt klaargemaakt, met gerechten zoals bijvoorbeeld papiong manuk, kip gekookt in bamboostengels. Erg lekker!

Dag 4: Toraja cultuur en voorouderverering

Toraja cultuur en voorouderverering
Vandaag zie je meer van de Toraja cultuur, zoals de verschillende manieren waarop de Toraja hun doden begraven. Er zijn oude hangende graven en graven in grotten die bewaakt worden door houten poppen, de tau-tau. Je ziet de babyboom, waar baby’s in werden begraven. Demonen maakten de grond onveilig en terwijl de boom steeds hoger groeide, konden de kleintjes makkelijker de hemel bereiken. Batututomonga ligt hoog op een berghelling en biedt prachtig uitzichten, je kunt hier een stuk hiken als je wilt.
 
NB: Hoop je een Toraja Ceremonie mee te maken: in Toraja vallen de meeste ceremonies in het begin van de week en niet in het weekend.
 
Tip: Je kunt hier langer blijven en een tweedaagse trekking maken en overnachten bij mensen thuis in een bergdorpje!

Dag 5: Drijvende huizen Tempemeer en Bugis Lunch

Drijvende huizen Tempemeer en Bugis Lunch
Op weg naar Sengkang lunch je bij mensen thuis in een typisch Bugis huis in een klein dorpje (ca 3 uur rijden). De vrouw des huizes heeft de hele ochtend in de keuken gestaan en zonder overdrijving vonden wij het één van de lekkerste maaltijden van heel Indonesië! Ook leuk: vrouwen en kinderen uit het dorp kwamen bij ons nieuwsgierig een kijkje nemen naar zulke VIP gasten!
 
Na je lunch stop rij je door naar Sengkang, circa 1,5 á 2 uur rijden. Met een kleurrijke gemotoriseerde prauw vaar je het Tempemeer over in de namiddag. Een enorm meer van 1000 hectare, in het regenseizoen zelfs 35.000 hectare. Volgens geologen was dit meer vroeger een zee, men voorspelt zelfs dat dit meer ooit zal verdwijnen. Moeilijk voor te stellen als je het grote meer ziet! Aan het eind van de middag kun je goed zien hoe mensen leven aan het meer. Langs de kant nemen mensen een verfrissend bad, doen de was of de afwas. In het meer groeit lang gras, waar je tussendoor vaart. Watervogels vliegen verschrikt op van hun nest. Vissers zijn in de weer met hun netten. Het is een heerlijk tochtje, zo in de namiddag. Je kijkt of er een vissersfamilie in een drijvend huis thuis is en een kopje thee met je wilt drinken.
 

Dag 6: 100 jaar terug in de tijd bij de traditionele Kajang

100 jaar terug in de tijd bij de traditionele Kajang
In de omgeving van Sengkang rij je naar een paar kleine dorpjes om te zien hoe zijde wordt geweven. Het blijft onbegrijpelijk hoe zulke patronen in hoog tempo worden geweven. Je kunt hier zijde in alle kleuren van de regenboog kopen. Zijde van de rol om jurken van te maken, of mooie sjaals. Als je geluk hebt, kun je de zijderupsen of hun cocons zien. Dit is afhankelijk van de levenscirkel van de zijderupsen.
 
Je bezoekt het traditionele dorp van de Kajang. Deze bevolkingsgroep leeft nog grotendeels in harmonie met de natuur. Ze dragen bijvoorbeeld zwarte kleding die ze zelf gesponnen en geverfd hebben en daarna op een weefraam stof van hebben gemaakt. Met je gids wandel je door het dorp en bezoek je een van de huizen. Men streeft er naar hetzelfde te leven als hun voorouders, moderne ontwikkelingen zoals electriciteit worden niet toegestaan in het dorp.
 
Om het dorp in te mogen, moet je je aanpassen aan hun traditie. Je mag geen schoenen dragen, dit betekent dat je zo'n 1,5 km op blote voeten moet lopen naar het dorp. Je moet blauw-zwarte kleding aan, ter plekke zul je ook traditionele kleding huren, maar als je zelf een zwarte of donkerblauwe broek, rok of t-shirt hebt, neem het mee. Een rugzak en een paraplu is ook vreselijk modern en dus verboden en een fototoestel komt er zeker niet in. Helaas zul je dus een mental picture moeten maken van dit bijzondere dorp. Jammer van je foto moment, maar ook wel weer heel bijzonder om mee te maken. NB: Indien je je niet aan de voorschriften houdt, mag je het dorp niet in. 
 
Het laatste stukje rij je langs de kust, en je rijdt langs de enige rubberplantage van Sulawesi, voordat je aankomt in het kustplaatsje Bira. Je slaapt in een comfortabel klein guesthouse, pal aan het poederwitte Bara strand. Je hebt je eigen bungalow (bijna alle bungalows hebben 2 enkele bedden en geen tweepersoonsbed) en er is een eenvoudig open lucht restaurantje. Omdat het even buiten is Bira gelegen, komen de locale dagtoeristen hier bijna niet en heb je echt het strandje voor jezelf.

Dag 7: Snorkelen en zwemmen bij bountystrand bij Bira

Snorkelen en zwemmen bij bountystrand bij Bira
’s Ochtends vaar je naar een eilandje voor de kust, waar je mooi kunt snorkelen. (Ter plekke zelf snorkelmateriaal huren.) Je guesthouse zorgt voor een lunchpakket, zodat je na het zwemmen kunt lunchen op het strand. Voel je even Robinson Crusoë. In het begin van de middag ben je weer terug bij het hotel. Vlakbij zijn grotten waar je naar toe kunt wandelen om zwarte makaken apen te zien, endemische voor Sulawesi. Maar mogelijk zie je ze zelfs al bij je hotel. Je kunt lekker zwemmen en snorkelen of een boekje lezen op het strand, lekker relaxen zo op het einde van je Sulawesi vakantie.

Dag 8: Van de kust bij Bira naar de heuvels van Malino

Van de kust bij Bira naar de heuvels van Malino
Een tocht van een uur of 6 a 7 langs een afwisselend landschap. Eerst rijdt je langs de kust, onderweg is altijd van alles te zien. Zie je wat leuks, dan kun je altijd je chauffeur vragen of je een kijkje kunt nemen. Misschien zie je ergens mannen bezig een houten boot maken, de beroemde pisini boten. Afhankelijk van het seizoen, kunnen mensen bezig zijn met zoutwinning. Je rijdt het binnenland in naar Malino, een bergplaatsje in de groene heuvels. Het ligt op een hoogte van 800-1000 meter, een ideaal klimaat voor een wandeling. Moderne huizen en traditionele houten Bugis huizen op palen wisselen elkaar af. Je ziet hoe mensen leven en soms zul je verbaasd zijn hoe veel spullen er vervoerd kunnen worden op één brommertje. Overigens past op een brommertje ook rustig een heel gezin.

Dag 9: Wandelen in de groene rijstvelden bij Malino

Wandelen in de groene rijstvelden bij Malino
Vandaag maak je een wandeling door dit mooie gebied. Rijstvelden met in de verte de bergen Lompobatang en Bawakaraeng vormen het decor. Lopend langs rijstvelden, gewassen en fruit laat je gids zien wat er verbouwd wordt op deze vruchtbare grond, zoals bijvoorbeeld de passievrucht in het seizoen. De Buginese bevolkingsgroep van het vroegere koninkrijk Gowa bewonen het gebied. Je kunt twee hele oude traditionele Buginese woningen bekijken. Het is een relaxte wandeling met kleine hoogteverschilletjes over een goed begaanbaar pad en smalle weggetjes. Je luncht in het huis van een lokale familie. In totaal neemt de ontspannen wandeling met stops, rondkijken en lunch zo'n 4 a 5 uur in beslag. Als je wilt rij je in de namiddag met de auto naar de enige theeplantage van Sulawesi, voor de mooie uitzichten. (Bezoek aan de theeplantage is optioneel, als je wilt gaan betaal je de entree van een paar euro ter plaatse). Je kunt ook de markt bezoeken.

Dag 10: Vertrek naar vliegveld

Vertrek naar vliegveld
In ongeveer 2,5 a 3 uur rij je van Malino naar het vliegveld van Makassar. Hier kun je een vlucht naar je volgende bestemming nemen.

Achtergrond

Havenstad Makassar

Je Sulawesi rondreis begint in Makassar, een levendige havenstad. Bezoek Fort Rotterdam en de haven, waar de Phinisi -traditionele houten zeilschepen- liggen. 500 jaar geleden werd met deze schepen al handel gedreven én werden zeeën onveilig gemaakt als zeepiraat! Op de boulevard komen 's avonds de locals samen om te kletsen en lekkere hapjes te eten. (Wil je de stad écht leren kennen, kies dan voor de eendaagse Extensie Culinair Makassar!)
 

Sawa wandeling natuurgebied Bantimurung

Over sawadijkjes in het Maros gebied, een onbekend gedeelte van Nationaal Park Bantimurung-Bulusaraung, wandel je tussen de kalksteen kliffen die steil herrijzen uit het landschap van rijstvelden. Dit karstgebergte is een uniek landschap in Indonesië. Stap in een lokaal houten sampan en vaar naar een onbekende grot met prehistorische tekeningen. In dit gebied zijn de oudste prehistorische tekeningen ter wereld gevonden!
 

Tana Toraja: leven voor de doden

In Tana Toraja is de bijzondere dodencultuur met vooroudervering nog altijd springlevend. Met een beetje geluk ben je een van de honderden gasten die buffels en varkens ter ere van de overledene komen aanbieden tijdens een dagendurende ceremonie. Een onvergetelijke ervaring tijdens je Sulawesi reis! Verbaas je over de hangende graven, de babyboom en de tau-tau in de grotten. Een spectaculaire cultuur! Ga op bezoek bij de gastvrije Toraja en proef de kip gestoofd in bamboo. (Tip: Je kunt ook een twee-daagse trekking Tana Toradja toevoegen aan deze reis. Dan slaap je bij mensen in afgelegen kleine dorpen thuis.)
 

Drijvende huizen op het Tempemeer

Vaar over het stille en grote Tempemeer, volgegroeid met gras en bezoekende watervogels. Aan de rand van de rivier zie je mensen badderen, de was doen en afwassen. Ga op bezoek bij een vissersfamilie in hun drijvende huis. Tempemeer is het centrum van de zijde industrie, neem een kijkje achter de schermen bij de zijdeweefsters.
 

Thuis bij het trotse Bugis volk

Tweederde  van de bevolking van de provincie Zuid Sulawesi noemen zichzelf Bugis. Het machtige Bugis koninkrijk vormde voor de VOC geduchte concurrentie op de kostbare specerijenhandel. De Bugis zijn uitstekende zeevaarders, die in vroeger tijden zelfs tot de noordelijke kust van Australië zeilden. Bezoek het trotse Bugis volk met hun huisjes op palen. GoLocalen deel in een heerlijke maaltijd thuis bij een Bugis familie.
 

Het strand van Bira en traditioneel dorp Kajang

Op weg naar Bira stop je bij Kajang, een dorp waar men bewust kiest voor een puur natuur en traditioneel leven. Men leeft zoals 100 jaar geleden: geen electriciteit, alleen eigen geweven zwarte kleding, geen tv en telefoon. De bevolking wil in harmonie met de natuur leven. Geïnspireerd kun je genieten van de natuur aan het strand van Bira. Met een bootje maak je een excursie naar een eilandje waar je kunt zwemmen en snorkelen.
 

Wandeling in groen Malino

In Sulawesi reis eindigt in de heuvels van Malino, waar je prachtig kunt wandelen maken door de velden met rijst en thee. Rijst, koffie, katoen en suikerriet zijn de belangrijkste agrarische producten. Je ziet de traditionele Bugis huizen. Een waterval zorgt voor verkoeling.
 

Reisschema
Dag 1: Aankomst Makassar
Dag 2: Makassar - Maros, wandeling Bantimurung - Soppeng, lokale lunch
Dag 3: Soppeng - Rantepao, excursies dorpen Tana Toraja
Dag 4: Rantepao, excursies dorpen Tana Toraja
Dag 5: Toraja - Sengkang, Bugis lunch, namiddag varen Tempemeer
Dag 6: Sengkang - Kajang - Bira, bezoek zijdewerkplaatsen en Kajang
Dag 7: Bira, boot (snorkel) trip
Dag 8: Bira - Malino
Dag 9: Malino, wandeling, lokale lunch bij mensen thuis
Dag 10: Malino - vliegveld Makassar
 

Tips:
 • Deze bouwsteen kan 1 dag worden verlengd met de Extensie Culinair Makassar.
 • Je kunt een bouwsteen tweedaagse trekking in Tana Toraja toevoegen aan je Zuid Sulawesi reis en slapen bij mensen thuis in een Toraja dorp, zie Zuid Sulawesi reizen: Trekking Tana Toraja.
 • Voeg je beiden toe, dan maak je een rondje van 14 dagen door Zuid Sulawesi.
Hotel & Vervoer
Accommodatie:

Wij zijn altijd op zoek naar bijzondere locaties.
 • In Makassar heb je een fijn modern hotel om even te acclimatiseren. Het hotel heeft een eigen restaurant naat internationale standaard en een zwembad. Het hotel ligt vlakbij de boulevard en dichtbij Fort Rotterdam.
 • In Soppeng slaap je eenvoudig in een homestay achtige accommodatie. Door deze stop wordt je reistijd op prettige wijze door midden gebroken en hoef je geen extra kilometers te maken naar Toraja dorpen in het zuiden. 
 • In Rantepao (Tana Toraja) hebben we gekozen voor een eenvoudig maar prima hotelletje in het centrum, gezellig op loopafstand van restaurantjes zodat je je onafhankelijk kunt redden. Desgewenst zijn er in Rantepao upgrades mogelijk naar iets luxere accommodaties, iets buiten het dorp gelegen.
 • In Sengkang is het hotel eenvoudig, maar het beste dat er is in het stadje. Er is ac en warmwater douche bij je kamer.
 • In Bira heb je een comfortabel guesthouse aan het strand. Er zijn slechts 8 bungalows, die 2 eenpersoonsbedden hebben. Er is een open lucht restaurant met uitzicht op het water waar prima wordt gekookt.
 • In Malino slaap je tussen de rijstvelden. Er is een hoofdvilla met meerdere kamers geschikt voor een familie. Er is een woonkamer, keuken en diverse terrassen. Daarnaast zijn er enkele bungalows (deze worden standaard geboekt) met 1 tweepersoonsbed (1.60 breed), een eenpersoonsbed (1.20 breed) en een sofabed (0.90 bij 1.90m, geschikt voor kinderen). Er is ventilator (ac is in de koelere bergen niet nodig.) Het is een prachtige, stijlvolle locatie met briljante uitzichten. Er is geen restaurant en je zult naar het dorp Malino worden gebracht voor een eethuisje.


Vervoer:

Vanaf het vliegveld wordt je opgehaald en naar je hotel gebracht. Gedurende de reis heb je een eigen auto met chauffeur ter beschikking. Chauffeurs zijn zeer ervaren, en geselecteerd op hun veilige rijstijl, klantvriendelijkheid en niet op hun Engelse woordenschat. Chauffeurs spreken in principe dus geen Engels. Desalniettemin zijn alle chauffeurs zo ervaren dat je je met enig handen-en voetenwerk prima kunt redden. Zij snappen na jarenlange ervaring prima wat jij als reiziger nodig hebt. Waar het nodig zijn lokale Engelssprekende gidsen geregeld. Wij vinden het belangrijk dat gidsen lokaal zijn, en deze gidsen reizen voor enkele dagen met je mee in hun gebied. In Maros (roeiboot) en op het Tempe meer en bij Bira (gemotoriseerde boot) maak je een tochtje met een lokale boot.
Prijzen
De hieronder vermelde prijzen zijn geldig tot 15 december 2019. De prijzen zijn per persoon, gebaseerd op 2 personen per kamer. Bij een reis met 3 of 5 personen wordt een derde bed (stretcher, daybed, matras) op de kamer bijgezet; de prijs voor een eenpersoonskamer is op aanvraag. Wij behouden ons het recht voor om onze prijzen te wijzigen. In de zomer (juli/augustus/september), rond de feestdagen (van 15 december t/m 15 januari) en het Suikerfeest berekenen we een hoogseizoentoeslag. Prijzen kunnen ook fluctueren door o.a. wijzigingen in de brandstof prijzen of de wisselkoers. De minimale reisduur is 7 dagen. Een reis kan tot uiterlijk 14 dagen voor vertrek worden geboekt.

Zuid Sulawesi reizen: Rondreis Bugis en Tana Toraja
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 1.805,- p.p.€ 920,- p.p.€ 723,- p.p.€ 671,- p.p.€ 598,- p.p.€ 626,- p.p.
Inclusief:
 • 9 overnachtingen met ontbijt
 • 1x traditioneel Toraja uitgebreide lunch bij mensen thuis
 • 1x traditonele Makassar lunch bij mensen thuis bij Maros
 • 1x traditionele Bugis uitgebreide lunch bij mensen thuis nabij Tempe meer
 • Lokale gids Maros trekking, Tempemeer en zijde werkplaatsen,
 • Lokale gids Tana Toraja (2 dagen).
 • Bootcharter voor snorkeltrip Bira en lunchpakket (ter plekke snorkelmateriaal huren, niet inclusief)
 • Lokale gids Tempemeer en zijde werkplaatsen Sengkang, Kajang en entree/donatie Kajang
 • Lokale gids Malino wandeling en lunch bij lokale familie
 • Prive vervoer met chauffeur (op dag 1 alleen transport van vliegveld naar accommodatie)
 • Uitgebreide Nederlandstalige reisinformatie
 • Nederlandstalige ondersteuning ter plekke door onze lokale vertegenwoordiger

Exclusief:
 • Internationale en binnenlandse vluchten
 • Eventuele entreegelden, donaties en fooien (in traditionele dorpen, bijvoorbeeld in Tana Toraja, is het de bedoeling dat je een gastenboek tekent en een kaartje koopt of een donatie doet. Meestal gaat het om een bedrag van ca €1 per persoon)
 • Overige maaltijden
 • Huur van snorkelmateriaal (Bira)

Excursie 1: Fietsen in Malino
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Fietsen in Malino€ 127,- p.p.€ 71,- p.p.€ 58,- p.p.€ 50,- p.p.€ 49,- p.p.€ 46,- p.p.
Inclusief: fietstocht met gids, lunch en transfers. Exclusief: entreegelden en fooien.

Excursie 2: Fietsen in Torajaland
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Fietsen in Torajaland€ 188,- p.p.€ 90,- p.p.€ 84,- p.p.€ 84,- p.p.€ 84,- p.p.€ 84,- p.p.
Inclusief: fietstocht inclusief fietsgids en huur fietsen, transfers van en naar begin fietstocht, picknicklunch. Exclusief: fooien en entreegelden.

Excursie 3: Raften in Torajaland
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Raften in Torajaland€ 188,- p.p.€ 94,- p.p.€ 94,- p.p.€ 94,- p.p.€ 94,- p.p.€ 94,- p.p.
Inclusief: rafttrip, inclusief gids, transfers en picknicklunch. Exclusief: fooien en entreegelden.
Extensies

Extensie 1: Culinair Makassar (culinaire ontdekkingsreis)


Wil je een stad en haar inwoners echt leren kennen, kijk dan wat en hoe de locals eten. Deze culinaire ontdekkingsreis biedt je de mogelijkheid hiervoor en natuurlijk wordt er geproefd!

Dag 2: Culinaire ontdekkingsreis en Makarees koken en eten bij mensen thuis

Culinaire ontdekkingsreis en Makarees koken en eten bij mensen thuis
Samen met een gids uit Makassar stap je in een becak, het Indonesische woord voor de fietsriksja, om naar de vismarkt te gaan. Makassar is beroemd om zijn ikan bakar, gegrilde vis. In veel restaurantjes kun je dan ook een vis uitkiezen die even later vers gegrild op je bord verschijnt. Tussen vissen, garnalen, krabben en inktvissen, kies je een mooie vis uit voor de lunch.

Daarna stap je in een bemo, de lokale minibusjes die door de hele stad zoefen, op weg naar de groente- en fruitmarkt. Je kunt hier snuffelen aan kruiden en specerijen en je gids honderduit vragen waartoe het allemaal dient. Je komt er achter dat er meer is dan alleen maar Lassie Toverrijst, op de markt zie je manden vol verschillende soorten rijst. Je koopt nog wat ingrediënten en je kunt ook wat fruit inslaan voor de komende dagen.

Je springt weer in een bemo, naar het huis van een Makareese familie. De komende uren help je mee verschillende gerechten te maken die typisch zijn voor deze streek. De vrouw des huizes zwaait de scepter, maar ongetwijfeld zijn er dochters en buurvrouwen die ook een handje komen helpen. We koken bij verschillende mensen thuis, dus het is iedere keer weer anders, dat houdt het authentiek. Het blijft een beetje vreemd voor hen, om een gast mee te laten helpen. Ze zullen je mogelijk regelmatig vragen of je niet moe bent. Maar dat is slechts een beleefdheid, dus als je het zelf leuk vindt, vinden de vrouwen het juist leuk als je meedoet. Samen koken breekt het ijs en daar gaat het om. Je zit vaak met zijn allen op de grond, het is een gezellige boel! Het hoogtepunt is natuurlijk de lunch zelf, wat heerlijk allemaal! Wij konden vaststellen dat je bij mensen thuis honderd maal lekkerder eet dan in restaurants!

Na de (late) lunch ga je terug naar het hotel om ‘uit te buiken’ of een verfrissende duik in het zwembad te nemen. Als je aan het einde van de middag, zo tegen een uur of vier, weer wat puf hebt, kun je op eigen gelegenheid naar de boulevard gaan en dan ervaar je nog meer culinaire gewoontes van de Makarezen. Uit het werk en uit school stopt iedereen even bij de kaki lima, de kleine eetkraampjes op wielen, voor een pisang epe of een lekker drankje. Mocht je nog ergens een gaatje hebben voor een diner, dan kan de gids je tips geven voor goede, lokale visrestaurantjes. Voor ons was een klein snackje meer dan genoeg na deze culinaire dag. Wat vonden wij dit een ontzettend leuke dag!

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Culinair Makassar (culinaire ontdekkingsreis):
Dag 1: Aankomst Makassar
Dag 2: Makassar, culinaire experience
Dag 3: Makassar - Maros, wandeling Bantimurung - Soppeng, lokale lunch
Dag 4: Soppeng - Rantepao, excursies dorpen Tana Toraja
Dag 5: Rantepao, excursies dorpen Tana Toraja
Dag 6: Toraja - Sengkang, Bugis lunch, namiddag varen Tempemeer
Dag 7: Sengkang - Kajang - Bira, bezoek zijdewerkplaatsen en Kajang
Dag 8: Bira, boot (snorkel) trip
Dag 9: Bira - Malino
Dag 10: Malino, wandeling, lokale lunch bij mensen thuis
Dag 11: Malino - vliegveld Makassar

Extensie 1: Culinair Makassar (culinaire ontdekkingsreis)
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 220,- p.p.€ 111,- p.p.€ 89,- p.p.€ 81,- p.p.€ 75,- p.p.€ 75,- p.p.


Extensie 2: Fietsen rondom Makassar


Op de fiets ervaar je op ongedwongen wijze het plattelandsleven rondom Makassar. Bekijk tijdens deze afwisselende fietstocht hoe de vissers hun netten boeten en de rijstvelden op traditionele wijze worden bewerkt.

Dag 2: Fietsen door het achterland van een miljoenenstad

Fietsen door het achterland van een miljoenenstad
In de morgen word je opgehaald door een auto met gids. Na een half uurtje rijden kom je aan bij de kust, waar de fietstocht begint. Je fietst op stevige, nieuwe fietsen met een goed zadel. 

De tocht gaat over verharde en halfverharde weggetjes, grote drukke wegen worden vermeden. Het landschap is vlak, dus voor vrijwel iedereen goed te doen.
De bevolking woont hier in grote houten huizen op palen en leeft voornamelijk van de visvangst. In de buurt van de Bili Bili Dam worden echter ook allerlei groentes, rijst en suikerriet verbouwd. Wat het landschap verder zo karakteristiek maakt zijn de vele kaarsrechte longtar palmen die overal in rijen staan.
 
De bevolking vindt het heel bijzonder dat er hier bezoekers komen, laat staan op een fiets. De kinderen gaan in groten getale naar school. Grote hilariteit als je een stukje met ze mee fietst.
Onderweg is er tijd om in een lokale warung koffie te drinken. Ook een koud drankje gaat er goed in, het is immers best warm. 

Je eet bij een familie thuis. Meestal krijg je verschillende schotels, wat groentes, een tofugerecht en, omdat je in de buurt van de kust ben, een visgerecht. Dit is echt lokale keuken, je zult deze gerechten nooit in een restaurant zien. Probeer wat van alle schoteltjes, echt heet is het zelden. Wij hebben er heerlijk gegeten en de kokkin kwam er, samen met haar zus die meegeholpen had met koken, gezellig bij zitten. Later kwamen ook de buren, nieuwsgierig geworden door het bezoek van die zeldzame gasten, aanwaaien en een hapje mee-eten, want er is altijd genoeg.

Na de maaltijd is het nog een uurtje fietsen. Het wordt dan zo langzamerhand ook wel heel warm dus is het fijn om, na de rivier op een pontje overgestoken te zijn, opgehaald te worden met de auto en terug te rijden naar je hotel, waar je eind van de middag weer aan komt. Lekker opfrissen onder de douche of een duik in het zwembad.

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Fietsen rondom Makassar:
Dag 1: Aankomst Makassar
Dag 2: Makassar, fietstocht op het platteland
Dag 3: Makassar - Maros, wandeling Bantimurung - Soppeng, lokale lunch
Dag 4: Soppeng - Rantepao, excursies dorpen Tana Toraja
Dag 5: Rantepao, excursies dorpen Tana Toraja
Dag 6: Toraja - Sengkang, Bugis lunch, namiddag varen Tempemeer
Dag 7: Sengkang - Kajang - Bira, bezoek zijdewerkplaatsen en Kajang
Dag 8: Bira, boot (snorkel) trip
Dag 9: Bira - Malino
Dag 10: Malino, wandeling, lokale lunch bij mensen thuis
Dag 11: Malino - vliegveld Makassar

Extensie 2: Fietsen rondom Makassar
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 237,- p.p.€ 127,- p.p.€ 124,- p.p.€ 112,- p.p.€ 102,- p.p.€ 102,- p.p.


Extensie 3: Trekking Tana Toraja


Ga met deze extensie off the beaten track in Sulawesi. Maak je Sulawesi reis compleet met een tweedaagse trekking door het berggebied van Tana Toraja. Geniet van de bijzondere cultuur en prachtige uitzichten. Slaap thuis bij de vriendelijke Toraja mensen in een klein dorpje.

Dag 5: Tweedaagse trekking en thuis bij de Toraja’s

Tweedaagse trekking en thuis bij de Toraja’s
Deze tweedaagse trekking gaat door een gebied in Toraja dat niet vaak wordt bezocht door toeristen. Het grootste gedeelte loop je op een hoogte van 900 tot 1300 meter met formidabele uitzichten. Je loopt over paadjes door de rijstvelden die alleen door de lokale mensen worden gebruikt. Als je geluk hebt is er een klein bamboe bruggetje over een riviertje en anders moet je er dwars doorheen waden. De dorpjes waar je doorheen k​omt zijn nog heel traditioneel. Afhankelijk van hun durf zullen kinderen naar je zwaaien en achter je aan rennen of juist snel achter moeders rokken wegkruipen. Af en toe stop je in een dorpje voor een kopje thee, onderweg geniet je van je meegebrachte lunch; je bent zo maar zes uur onderweg. Je slaapt bij mensen thuis in vrij primitieve omstandigheden. Een matras op de grond met een deken (tip: neem een lakenzak mee). Achter het huis is een hokje met een typisch Indonesische hurk-wc. Als douche gooi je een paar bakken koud bergwater over je heen. Verfrissend! Ach, het is maar voor een nachtje en het levert je een onvergetelijke ervaring op!
 
Eenmaal in het dorp is het lekker om die plens koud water over je bezwete lichaam heen te gooien en droge kleren aan te trekken: het was behoorlijk zweten onderweg. Fris kun je door het dorp slenteren. Het einde van de middag is in Indonesië altijd het gezelligst. Iedereen komt thuis, er wordt wat afgekletst, kinderen spelen en samen worden voorbereidingen voor het eten getroffen. Het kan zijn dat iemand probeert een kip voor jullie avondmaal te vangen! De gids bereidt je avondmaal, als je het gezellig vind, kun je natuurlijk erbij gaan zitten in het ieniemienie keukentje, maar je kunt ook gaan relaxen op de veranda van het huisje.

Dag 6: Trekking door het bergachtig land van de Toraja’s

Trekking door het bergachtig land van de Toraja’s
Je neemt afscheid van de familie met een hoop handen schudden. Vandaag loop je zo’n vierenhalf uur door het prachtige landschap. Vanaf grote hoogte kijk je diep in de vallei. Her en der zie je de voor de Toraja’s zo belangrijke buffels een lekker modderbad nemen in de sawa. Op het eindpunt word je opgehaald door een auto of lokaal busje. Terug in Rantepao word je een eenvoudige lunch geserveerd. Terug in je hotel is het tijd voor een lekkere warme douche en neem je voldaan een koud biertje. Dit was toch wel een hele speciale ervaring op je Sulawesi reis!
 
Let op: Tijdens deze tweedaagse trekking in Tana Toraja loop je door een prachtig heuvellandschap en over kleine paadjes door de rijstvelden. De trekking is met een normale (wandel) conditie te doen, maar hoe er rekening mee dat je in bergen loopt en soms over een modderig sawa dijkje. Je moet wel in staat zijn een paar uur te kunnen lopen in warmere omstandigheden. Bij een normaal tempo (ook afhankelijk hoe vaak je stopt, foto's maakt, hoe snel je loopt etc) kom je halverwege de middag aan. Heb je vaker in Azië trekkingen gemaakt, dan zal ook deze trekking geen probleem zijn. De trekking is gemiddeld niveau.
 
Vanaf het begin- en eindpunt wordt je met lokaal transport opgehaald van en naar je hotel.

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Trekking Tana Toraja:
Dag 1: Aankomst Makassar
Dag 2: Makassar - Maros, wandeling Bantimurung - Soppeng, lokale lunch
Dag 3: Soppeng - Rantepao, excursies dorpen Tana Toraja
Dag 4: Rantepao, excursies dorpen Tana Toraja
Dag 5: Trekking Rantepao - Tana Toraja, verblijf Toraja dorp
Dag 6: Trekking Tana Toraja - Rantepao
Dag 7: Toraja - Sengkang, Bugis lunch, namiddag varen Tempemeer
Dag 8: Sengkang - Kajang - Bira, bezoek zijdewerkplaatsen en Kajang
Dag 9: Bira, boot (snorkel) trip
Dag 10: Bira - Malino
Dag 11: Malino, wandeling, lokale lunch bij mensen thuis
Dag 12: Malino - vliegveld Makassar

Extensie 3: Trekking Tana Toraja
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 422,- p.p.€ 225,- p.p.€ 176,- p.p.€ 156,- p.p.€ 141,- p.p.€ 140,- p.p.


Indonesië reizen - Sulawesi - Maros Trekking in SampanIndonesië reizen - Sulawesi - Kalksteenrotsen van BantimurungIndonesië reizen - Sulawesi - Rotstekeningen Maros trekkingIndonesië reizen - Sulawesi - Tongkonan huizen Tana TorajaIndonesië reizen - Sulawesi - Buffelhoorn versiering Tongkonan huizen Tana TorajaIndonesië reizen - Sulawesi - Tana TorajaIndonesië reizen - Sulawesi - Tongkonan huizen Tana TorajaIndonesië reizen - Sulawesi - Buffelhoorns Tana TorajaIndonesië reizen - Sulawesi - Hangende graven Tana TorajaIndonesië reizen - Sulawesi - Hangende graven Tana TorajaIndonesië reizen - Sulawesi - Tongkonan huizen Tana TorajaIndonesië reizen - Sulawesi - Babyboom Tana TorajaIndonesië reizen - Sulawesi - Traditionele KajangIndonesië reizen - Sulawesi - Dorp van de KajangIndonesië reizen - Sulawesi - Drijvende huizen op TempemeerIndonesië reizen - Sulawesi - Drijvende huizen op TempemeerIndonesië reizen - Sulawesi - Met een prauw varen op TempemeerIndonesië reizen - Sulawesi - Strand BiraIndonesië reizen - Sulawesi - Strand BiraIndonesië reizen - Sulawesi - Bungalows strand BiraIndonesië reizen - Sulawesi - Onderweg naar BiraIndonesië reizen - Sulawesi - Onderweg van Makassar naar BiraIndonesië reizen - Sulawesi - Bouw PhinisiIndonesië reizen - Sulawesi - Phinisi in de haven MakassarIndonesië reizen - Sulawesi - MakassarIndonesië reizen - Sulawesi - Fort Rotterdam Makassar

Beleef Tana Toraja in Sulawesi3 Op Reis naar Sulawesi - Makassar met Footprint Travel3 Op Reis naar Sulawesi - Bugis & Tana Toraja met Footprint Travel3 Op Reis naar Sulawesi - Tana Toraja met Footprint Travel3 Op Reis naar Sulawesi - Bugis & Tempemeer met Footprint TravelReizigers video: Gezin met kinderen in Sulawesi!


Reacties van reizigers (20)

"Sulawesi is een fantastisch eiland waar we volop genoten hebben!"

Makassar - Maros - Bantimurung - Rantepao - Tana Toraja - Sengkang - Kajang - Bira

Jannie Kouwenhoven - 12-10-2018
Accommodaties waren prima. Heel bijzonder was het om bij mensen thuis te overnachten tijdens de trekking in Torajaland. Het hotel in Bira was een prachtige en luxe accommodatie. De trekking in Torajaland was fantastisch omdat je van dichtbij kon zien hoe de mense...
Verder lezen
Zuid Sulawesi reizen: Rondreis Bugis en Tana Toraja
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Fantastische vakantie die onze verwachtingen overtrof!"

Makassar - Malino - Bira - Senkang - Tempe meer - Tana Toraja - Rantepao - Soppeng - Bantimurung

Henk van Valen - 10-09-2018
De reis was in alle opzichten een succes en overtrof onze verwachtingen. Naast alle excursies en zaken die uitstekend waren geregeld, vinden we het altijd heel leuk om een kijkje te krijgen in het normale leven van de bevolking. En die kansen ontstonden volop: &nb...
Verder lezen
Zuid Sulawesi reizen: Rondreis Bugis en Tana Toraja
Beoordeling van deze reis: 10,0
10,0/10 - 1 recensie
"In Toraja nam de gids ons mee naar een bruiloft. Super leuk!"

Indonesie rondreis - Sumatra - Orang-oetans - Tobameer - Sulawesi - Tempe meer - Tana Toraja

Caroline Verlaan - 12-10-2017
Onze rondreis naar Sumatra en Sulawesi Goed georganiseerde vakantie, veel gezien en gedaan. Naar ons gevoel wel een paar iets te lange reisdagen. Locaties waren allen op zich prima, wel grote verschillen. Wij hebben bv overnacht in het Aston hotel. Prachtig hotel. Het hotel in Sop...
Verder lezen
Zuid Sulawesi reizen: Rondreis Bugis en Tana Toraja
Beoordeling van deze reis: 7,0
7,0/10 - 1 recensie
"De graven en de begrafenis in Torajaland waren erg indrukwekkend"

Sulawesi - Makassar - Torajaland - Bira- Malino

Iris Koningstein - 29-03-2017
Een heerlijke, indrukwekkende, rustgevende reis door Zuid-Sulawesi.   Ik zou deze reis aan iedereen aanraden. Als ik de tijd had zou ik een dag en nacht langer in Malino blijven. Zo'n mooi plekje! We...
Verder lezen
Zuid Sulawesi reizen: Rondreis Bugis en Tana Toraja
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Onze gids Elly heeft zo goed voor ons gezorgd: onze lunches heeft ze zelf thuis voorbereid!"

Makasar - Sengkang - Maros -Tempemeer - Rantepao - Sangella - Pendolo - Tentana - Posomeer - Bada vallei - Palu

Londa en André - 25-11-2016
Het was een hele fijne vakantie voor ons, alles was uitstekend geregeld; van het afhalen van het vliegveld van Makassar tot aan het wegbrengen naar het het vliegveld van Palu.   Bijna al onze gidsen waren heel leuk en enthousiast, behalve d...
Verder lezen
Zuid Sulawesi reizen: Rondreis Bugis en Tana Toraja
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"De reis naar Toraja was geweldig en zeer indrukwekkend"

Sulawesi - Maros - Toraja- Sengkang -Biri-Makassar

Annemarie Hellemans - 17-10-2016
De reis over Zuid-Sulawesi was een super leuke vakantie en helemaal naar onze verwachting. De organisatie van de reis was top. De chauffeur was goed, we dachten dat hij minimaal Engels sprak maar dat viel heel erg mee. Hij was al...
Verder lezen
Zuid Sulawesi reizen: Rondreis Bugis en Tana Toraja
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Sumatra en Sulawesi: helemaal top"

Sumatra -Bukit Lawang - Tangkahan - Berastagi - Sibayak vulkaan - Samosir - Tobameer - Medan - Sulawesi- Makassar - Bantimurung - Soppeng - Tana Toraja - Tempemeer - Bira - Malino

Hester Dijkstra - 23-08-2016
De reis door Sumatra en Sulawesi was helemaal top!  De accommodaties waren voor ons nog iets te luxe. Wel goed gevarieerd. Soms met (koude) douche, soms geen wasbak, soms met mandibak. Allemaal geen probleem voor ons, dit wisten we van te voren. ...
Verder lezen
Zuid Sulawesi reizen: Rondreis Bugis en Tana Toraja
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"De gehele reis is wat ons betreft één groot hoogtepunt geweest"

Java - Jakarta - Bandung - Yogyakarta - Borobudur - Malang - Sulawesi - Posomeer - Togian - Bunaken - Tangkoko

Fred Jonkhart - 23-08-2016
  Onze Java-Sulawesi reis was een geweldige, goed georganiseerde, reis met een evenwichtige balans tussen natuur en cultuur, inspanning en ontspanning en een diversiteit aan accommodaties.   De variati...
Verder lezen
Zuid Sulawesi reizen: Rondreis Bugis en Tana Toraja
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"We hadden tijdens onze reis veel contact met lokale bevolking"

Bukit Lawang - Tangkahan - Tobameer - Makasssar - Soppeng - Tana Toraja - Rantepao - Sengkang - Bira - Malino

Marieke Augus - 08-08-2016
De reis was geweldig, avontuurlijk, intensief en stond in het teken van veel contact met lokale bevolking. Voor de organisatie niets dan lof: alles was prima geregeld, de chauffeurs waren erg attent en beleefd, de plaatselijke contactpersoon was erg alert en de lokale gids...
Verder lezen
Zuid Sulawesi reizen: Rondreis Bugis en Tana Toraja
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Van de gebaande paden en goed georganiseerd!"

Makassar - Tempemeer - Rantepao - Tana Toraja - Tentena - Posomeer - Bada vallei - Togian eianden - Palu

Natalie Sluiter - 03-08-2016
Het was geweldig, super genoten, prachtige natuur en cultuur en heel gaaf om dicht bij de lokale bevolking te komen.  De variatie van de verschillende hotelletjes was super en de locaties altijd zeer goed. Ook de wat minder luxe accommodaties vonden wij gewel...
Verder lezen
Zuid Sulawesi reizen: Rondreis Bugis en Tana Toraja
Beoordeling van deze reis: 10,0
10,0/10 - 1 recensie
"Elke dag brengt totaal iets nieuws"

Sulawesi - Makassar - Toraja - Sengkang - Bira- Malino

Annechien Ingen-Housz - 03-06-2016
Onze vakantie in Zuid-Sulawesi was heerlijk en zo perfect georganiseerd.   Als je wat van Sulawesi in betrekkelijk korte tijd wilt zien vind ik de 12 dagen variant Torajalanden een geweldige reis....
Verder lezen
Zuid Sulawesi reizen: Rondreis Bugis en Tana Toraja
Beoordeling van deze reis: 10,0
10,0/10 - 1 recensie
"De lokale gidsen lieten ons hun roots ervaren"

Sulawesi - Makassar - Maros - Malino - Bira - Tangkoko - Bunaken

Emmy en Judith van der Horst - 05-10-2015
We hebben een prachtige reis gemaakt. Veel gezien en genoten van het land!   Onze vijfde reis in Indonesië. Vooraf hadden we veel contact met Footprint. In Sulawesi hadden we een prachtige reis. We hebben Noord en Zuid Sulawesi bezocht...
Verder lezen
Zuid Sulawesi reizen: Rondreis Bugis en Tana Toraja
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Sulawesi is nog heel puur, je wordt er ontzettend vriendelijk en warm ontvangen"

Makassar - Maros - Bantimurung - Rantepao - Tana Toraja - Senkang - Tempe meer - Kajang - Bira - Malino- Pulisan - Tangkoko - Manado - Bunaken

Sven en Debby - 05-08-2014
Onze reis geven we het cijfer tien! Wat hebben wij genoten van onze vakantie, zeg! Tijdens de reis hebben we Footprint Travel al meerdere keren aanbevolen aan andere toeristen die we onderweg tegen kwamen. ...
Verder lezen
Zuid Sulawesi reizen: Rondreis Bugis en Tana Toraja
Beoordeling van deze reis: 10,0
10,0/10 - 1 recensie
"De begrafenisceremonie in Rantepao vergeten we niet weer"

Yogyakarta - Borobudur - Sanur - Sulawesi - Tana Toraja - Rentepao - Lombok - Tetebatu - Rinjani - Senaru - Gili's

Eggie en Nelleke - 03-07-2014
We hebben een heerlijke reis gehad, in een indrukwekkend land.   Prachtige dingen gezien en gedaan : de culinaire tocht met de studenten op de scooters in Yogyakarta was erg leuk. De excursies door de...
Verder lezen
Zuid Sulawesi reizen: Rondreis Bugis en Tana Toraja
Beoordeling van deze reis: 10,0
10,0/10 - 1 recensie
"Ik zou zo weer naar de Molukken gaan"

Molukken, Ambon, Sulawesi, Toraja, wandelen

Maurits Super - 29-10-2013
Een heerlijke, avontuurlijke, goed georganiseerde, ontspannen en eerlijke reis voor een echtpaar, dat al veel van de wereld heeft gezien, maar weer mooie nieuwe plekjes heeft ontdekt en weer zoveel nieuwe, lieve, lachende mensen heeft ontmoet. We ...
Verder lezen
Zuid Sulawesi reizen: Rondreis Bugis en Tana Toraja
Beoordeling van deze reis: 10,0
10,0/10 - 1 recensie
"Echt bij de lokale bevolking zijn."

Indonesie reizen - Sulawesi - Makassar - Maros - Tana Toraja - Bira

Ies Bos en Yvonne Hendriksen - 17-10-2013
Super vakantie gehad. Veel indrukken en veel meegemaakt. Om nooit te vergeten. Een 8. We zullen Footprint Travel aanraden aan familie en vrienden, mn. als ze geïnteresseerd zijn om echt ook bij de locale bevolking te zijn en hun gebruiken en tradities te e...
Verder lezen
Zuid Sulawesi reizen: Rondreis Bugis en Tana Toraja
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Onze reis door Sulawesi was super ervaring om nooit meer te vergeten!"

Indonesie reizen - Sulawesi - Makassar - Maros - Tana Toraja - Tempemeer - Bira - Malino

Charlotte en Thomas - 17-09-2013
We hebben enorm genoten van de culinaire extensie in Makassar. Zo leer je echt mensen kennen en kom je ook eens in de rustige buitenwijken van deze anders enorm overweldigende stad. Het was een enorm leerrijke en leuke ervaring, waarbij we niet alleen de Indonesische kookcultuu...
Verder lezen
Zuid Sulawesi reizen: Rondreis Bugis en Tana Toraja
Beoordeling van deze reis: 10,0
10,0/10 - 1 recensie
"De mensen in Sulawesi: uitermate vriendelijk en behulpzaam!"

Indonesie reizen - Sulawesi - Makassar - Tempemeer - Tana Toraja - Rantepao - Bira - Malino

Aureci Machado en Jan Verlaan - 12-08-2013
Graag wil ik laten weten dat wij een prima rondreis in Zuid Sulawesi achter de rug hebben. Onze complimenten voor de organisatie,  zowel in Nederland als in Sulawesi een geweldige organisatie. Wij hebben redelijk wat rondreizen achter de r...
Verder lezen
Zuid Sulawesi reizen: Rondreis Bugis en Tana Toraja
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Het lokale karakter van onze Sulawesi reis vonden we geweldig!"

Indonesie reizen - Sulawesi - Tana Toraja - Makassar - Tempemeer - Malino - Tangkoko - Tomohon - Bunaken

Suzy en Andy Boeijen - 21-06-2013
Onze Sulawesi reis was geweldig en staat zeker in de top 3 van vakanties ooit gemaakt, en dat zijn er nogal wat! Voor ons komt dat door het ...
Verder lezen
Zuid Sulawesi reizen: Rondreis Bugis en Tana Toraja
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Indonesiërs: de liefste mensen van de wereld!"

Indonesie reizen - Sulawesi - Tana Toraja - Rantepao - Tempe meer - Makassar - Malino - Bira- Togian eilanden

Hanneke de Vries en Rob Cuijpers - 30-03-2013
We hebben een super reis naar Sulawesi gehad. We komen al jaren op bezoek in Bali en telkens proberen we dan ook een ander stuk van Indonesië te ervaren. Ter plekke organiseren kost toch veel tijd, daarom wilden we een kee...
Verder lezen
Zuid Sulawesi reizen: Rondreis Bugis en Tana Toraja
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie