Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
De Tana Toraja cultuur met zijn voorouderverering, zijn kleurrijke begrafenis ceremonieën en traditionele huizen met daken in de vorm van buffelhoorns, maken dit tot een onvergetelijke Sulawesi rondreis. Drink koffie met de vissers in de drijvende huizen op het Tempemeer. Verbaas je over de kalksteenbergen die plotseling boven het sawa landschap uitreizen bij Maros. En duik in de Nederlandse geschiedenis in Fort Rotterdam!
 
Hoogtepunten

Bijzondere dodencultuur in Tana Toraja

Toraja maaltijd bij mensen thuis

Hiking in uniek kalksteen natuurgebied

Bugis maaltijd bij mensen thuis

Bezoek drijvende dorpen op Tempemeer

Traditionele Phinisi zeilboten

€ 561,- p.p. Prijs bij 2 personen 7-11 Dagen
  Toevoegen aan Mijn Reisplan Toegevoegd
Zuid Sulawesi reizen: Traditionele cultuur in Tana Toraja
8,9

Beoordeling van deze reis:
8,9/10 - 59 recensies
Klik op de kaart om te vergrotenKaart reis
Reacties van reizigers (59)
Reisschema
Dag 1: Makassar
Dag 2: Makassar - Tempemeer, wandeling Bantimurung, lokale lunch
Dag 3: Tempemeer - Rantepao, boottocht Tempemeer, Bugis lunch bij Siwa
Dag 4: Rantepao, tour in omgeving, Sangella, met lokale gids, Toradja lunch.
Dag 5: Rantepao, met lokale gids.
Dag 6: Rantepao - Makassar
Dag 7: Makassar - vliegveld
Kaart reis
Hotel & Vervoer
Accommodatie:

Wij zijn altijd op zoek naar bijzondere locaties. In Makassar heb je een fijn hotel met zwembad vlakbij de boulevard en dichtbij Fort Rotterdam. In Sengkang is het hotel iets eenvoudiger, maar wel met een binnenzwembad. In Bambapuang slaap je in een verrassend sfeervol hotel, het grote terras biedt uitzicht over de bergen. In Rantepao (Tana Toraja) hebben we gekozen voor een comfortabel hotel in het centrum, op loopafstand van restaurantjes. Desgewenst zijn er in Rantepao upgrades mogelijk naar iets luxere accommodaties, meestal buiten het dorp gelegen.

Vervoer:

Vanaf het vliegveld wordt je opgehaald en naar je hotel gebracht. Gedurende de reis heb je een eigen auto met chauffeur ter beschikking. In Maros (roeiboot) en op het Tempe meer (gemotoriseerde boot) maak je een tochtje met een lokale boot.
Prijzen
Zuid Sulawesi reizen: Traditionele cultuur in Tana Toraja
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 1.104,- p.p.€ 561,- p.p.€ 452,- p.p.€ 409,- p.p.€ 370,- p.p.€ 383,- p.p.
1 pers.2 pers.3 pers.
€ 1.104,- p.p.€ 561,- p.p.€ 452,- p.p.
4 pers.5 pers.6 pers.
€ 409,- p.p.€ 370,- p.p.€ 383,- p.p.
De hieronder vermelde prijzen zijn geldig tot 15 december 2020. De prijzen zijn per persoon, gebaseerd op 2 personen per kamer. Bij een reis met 3 of 5 personen wordt een derde bed (stretcher, daybed, matras) op de kamer bijgezet; de prijs voor een eenpersoonskamer is op aanvraag. Wij behouden ons het recht voor om onze prijzen te wijzigen. In de zomer (juli/augustus/september), rond de feestdagen (van 15 december t/m 15 januari) en het Suikerfeest berekenen we een hoogseizoentoeslag. Prijzen kunnen ook fluctueren door o.a. wijzigingen in de brandstof prijzen of de wisselkoers. De minimale reisduur is 7 dagen. Een reis kan tot uiterlijk 14 dagen voor vertrek worden geboekt.

Extensies
Extensie 1: Culinair Makassar (culinaire ontdekkingsreis)
Wil je een stad en haar inwoners echt leren kennen, kijk dan wat en hoe de locals eten. Deze culinaire ontdekkingsreis biedt je de mogelijkheid hiervoor en natuurlijk wordt er geproefd!

Dag 2: Culinaire ontdekkingsreis en Makarees koken en eten bij mensen thuisCulinaire ontdekkingsreis en Makarees koken en eten bij mensen thuis
Samen met een gids uit Makassar stap je in een becak, het Indonesische woord voor de fietsriksja, om naar de vismarkt te gaan. Makassar is beroemd om zijn ikan bakar, gegrilde vis. In veel restaurantjes kun je dan ook een vis uitkiezen die even later vers gegrild op je bord verschijnt. Tussen vissen, garnalen, krabben en inktvissen, kies je een mooie vis uit voor de lunch.

Daarna stap je in een bemo, de lokale minibusjes die door de hele stad zoefen, op weg naar de groente- en fruitmarkt. Je kunt hier snuffelen aan kruiden en specerijen en je gids honderduit vragen waartoe het allemaal dient. Je komt er achter dat er meer is dan alleen maar Lassie Toverrijst, op de markt zie je manden vol verschillende soorten rijst. Je koopt nog wat ingrediënten en je kunt ook wat fruit inslaan voor de komende dagen.

Je springt weer in een bemo, naar het huis van een Makareese familie. De komende uren help je mee verschillende gerechten te maken die typisch zijn voor deze streek. De vrouw des huizes zwaait de scepter, maar ongetwijfeld zijn er dochters en buurvrouwen die ook een handje komen helpen. We koken bij verschillende mensen thuis, dus het is iedere keer weer anders, dat houdt het authentiek. Het blijft een beetje vreemd voor hen, om een gast mee te laten helpen. Ze zullen je mogelijk regelmatig vragen of je niet moe bent. Maar dat is slechts een beleefdheid, dus als je het zelf leuk vindt, vinden de vrouwen het juist leuk als je meedoet. Samen koken breekt het ijs en daar gaat het om. Je zit vaak met zijn allen op de grond, het is een gezellige boel! Het hoogtepunt is natuurlijk de lunch zelf, wat heerlijk allemaal! Wij konden vaststellen dat je bij mensen thuis honderd maal lekkerder eet dan in restaurants!

Na de (late) lunch ga je terug naar het hotel om ‘uit te buiken’ of een verfrissende duik in het zwembad te nemen. Als je aan het einde van de middag, zo tegen een uur of vier, weer wat puf hebt, kun je op eigen gelegenheid naar de boulevard gaan en dan ervaar je nog meer culinaire gewoontes van de Makarezen. Uit het werk en uit school stopt iedereen even bij de kaki lima, de kleine eetkraampjes op wielen, voor een pisang epe of een lekker drankje. Mocht je nog ergens een gaatje hebben voor een diner, dan kan de gids je tips geven voor goede, lokale visrestaurantjes. Voor ons was een klein snackje meer dan genoeg na deze culinaire dag. Wat vonden wij dit een ontzettend leuke dag!

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Culinair Makassar (culinaire ontdekkingsreis):
Dag 1: Makassar
Dag 2: Makassar, culinaire experience
Dag 3: Makassar - Tempemeer, wandeling Bantimurung, lokale lunch
Dag 4: Tempemeer - Rantepao, boottocht Tempemeer, Bugis lunch bij Siwa
Dag 5: Rantepao, tour in omgeving, Sangella, met lokale gids, Toradja lunch.
Dag 6: Rantepao, met lokale gids.
Dag 7: Rantepao - Makassar
Dag 8: Makassar - vliegveld

Extensie 1: Culinair Makassar (culinaire ontdekkingsreis)
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 223,- p.p.€ 112,- p.p.€ 90,- p.p.€ 82,- p.p.€ 75,- p.p.€ 76,- p.p.
1 pers.2 pers.3 pers.
€ 223,- p.p.€ 112,- p.p.€ 90,- p.p.
4 pers.5 pers.6 pers.
€ 82,- p.p.€ 75,- p.p.€ 76,- p.p.
Inclusief:
 • 1 overnachting met ontbijt
 • Engelssprekende gids
 • Transport per openbaar vervoer en becak
 • Bezoek lokale markten
 • Lunch en samen koken (je krijgt de recepten uitgeprint mee)

Exclusief:
 • Eventuele entreegelden, donaties en fooien

Extensie 2: Fietsen rondom Makassar
Op de fiets ervaar je op ongedwongen wijze het plattelandsleven rondom Makassar. Bekijk tijdens deze afwisselende fietstocht hoe de vissers hun netten boeten en de rijstvelden op traditionele wijze worden bewerkt.

Dag 2: Fietsen door het achterland van een miljoenenstadFietsen door het achterland van een miljoenenstad
In de morgen word je opgehaald door een auto met gids. Na een half uurtje rijden kom je aan bij de kust, waar de fietstocht begint. Je fietst op stevige, nieuwe fietsen met een goed zadel. 

De tocht gaat over verharde en halfverharde weggetjes, grote drukke wegen worden vermeden. Het landschap is vlak, dus voor vrijwel iedereen goed te doen.
De bevolking woont hier in grote houten huizen op palen en leeft voornamelijk van de visvangst. In de buurt van de Bili Bili Dam worden echter ook allerlei groentes, rijst en suikerriet verbouwd. Wat het landschap verder zo karakteristiek maakt zijn de vele kaarsrechte longtar palmen die overal in rijen staan.
 
De bevolking vindt het heel bijzonder dat er hier bezoekers komen, laat staan op een fiets. De kinderen gaan in groten getale naar school. Grote hilariteit als je een stukje met ze mee fietst.
Onderweg is er tijd om in een lokale warung koffie te drinken. Ook een koud drankje gaat er goed in, het is immers best warm. 

Je eet bij een familie thuis. Meestal krijg je verschillende schotels, wat groentes, een tofugerecht en, omdat je in de buurt van de kust ben, een visgerecht. Dit is echt lokale keuken, je zult deze gerechten nooit in een restaurant zien. Probeer wat van alle schoteltjes, echt heet is het zelden. Wij hebben er heerlijk gegeten en de kokkin kwam er, samen met haar zus die meegeholpen had met koken, gezellig bij zitten. Later kwamen ook de buren, nieuwsgierig geworden door het bezoek van die zeldzame gasten, aanwaaien en een hapje mee-eten, want er is altijd genoeg.

Na de maaltijd is het nog een uurtje fietsen. Het wordt dan zo langzamerhand ook wel heel warm dus is het fijn om, na de rivier op een pontje overgestoken te zijn, opgehaald te worden met de auto en terug te rijden naar je hotel, waar je eind van de middag weer aan komt. Lekker opfrissen onder de douche of een duik in het zwembad.

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Fietsen rondom Makassar:
Dag 1: Makassar
Dag 2: Makassar, fietstocht platteland, local lunch family home
Dag 3: Makassar - Tempemeer, wandeling Bantimurung, lokale lunch
Dag 4: Tempemeer - Rantepao, boottocht Tempemeer, Bugis lunch bij Siwa
Dag 5: Rantepao, tour in omgeving, Sangella, met lokale gids, Toradja lunch.
Dag 6: Rantepao, met lokale gids.
Dag 7: Rantepao - Makassar
Dag 8: Makassar - vliegveld

Extensie 2: Fietsen rondom Makassar
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 240,- p.p.€ 128,- p.p.€ 125,- p.p.€ 114,- p.p.€ 103,- p.p.€ 103,- p.p.
1 pers.2 pers.3 pers.
€ 240,- p.p.€ 128,- p.p.€ 125,- p.p.
4 pers.5 pers.6 pers.
€ 114,- p.p.€ 103,- p.p.€ 103,- p.p.
Inclusief:
 • Huur fietsen
 • Engelssprekende gids
 • vervoer per auto naar startplaats fietstocht
 • lokale lunch bij mensen thuis
 • 1 overnachting in Makassar

Exclusief:
 • fooien

Extensie 3: Trekking Tana Toraja
Ga met deze extensie off the beaten track in Sulawesi. Maak je Sulawesi reis compleet met een tweedaagse trekking door het berggebied van Tana Toraja. Geniet van de bijzondere cultuur en prachtige uitzichten. Slaap thuis bij de vriendelijke Toraja mensen in een klein dorpje.

Dag 6: Tweedaagse trekking en thuis bij de Toraja’sTweedaagse trekking en thuis bij de Toraja’s
Deze tweedaagse trekking gaat door een gebied in Toraja dat niet vaak wordt bezocht door toeristen. Het grootste gedeelte loop je op een hoogte van 900 tot 1300 meter met formidabele uitzichten. Je loopt over paadjes door de rijstvelden die alleen door de lokale mensen worden gebruikt. Als je geluk hebt is er een klein bamboe bruggetje over een riviertje en anders moet je er dwars doorheen waden. De dorpjes waar je doorheen k​omt zijn nog heel traditioneel. Afhankelijk van hun durf zullen kinderen naar je zwaaien en achter je aan rennen of juist snel achter moeders rokken wegkruipen. Af en toe stop je in een dorpje voor een kopje thee, onderweg geniet je van je meegebrachte lunch; je bent zo maar zes uur onderweg. Je slaapt bij mensen thuis in vrij primitieve omstandigheden. Een matras op de grond met een deken (tip: neem een lakenzak mee). Achter het huis is een hokje met een typisch Indonesische hurk-wc. Als douche gooi je een paar bakken koud bergwater over je heen. Verfrissend! Ach, het is maar voor een nachtje en het levert je een onvergetelijke ervaring op!
 
Eenmaal in het dorp is het lekker om die plens koud water over je bezwete lichaam heen te gooien en droge kleren aan te trekken: het was behoorlijk zweten onderweg. Fris kun je door het dorp slenteren. Het einde van de middag is in Indonesië altijd het gezelligst. Iedereen komt thuis, er wordt wat afgekletst, kinderen spelen en samen worden voorbereidingen voor het eten getroffen. Het kan zijn dat iemand probeert een kip voor jullie avondmaal te vangen! De gids bereidt je avondmaal, als je het gezellig vind, kun je natuurlijk erbij gaan zitten in het ieniemienie keukentje, maar je kunt ook gaan relaxen op de veranda van het huisje.

Dag 7: Trekking door het bergachtig land van de Toraja’sTrekking door het bergachtig land van de Toraja’s
Je neemt afscheid van de familie met een hoop handen schudden. Vandaag loop je zo’n vierenhalf uur door het prachtige landschap. Vanaf grote hoogte kijk je diep in de vallei. Her en der zie je de voor de Toraja’s zo belangrijke buffels een lekker modderbad nemen in de sawa. Op het eindpunt word je opgehaald door een auto of lokaal busje. Terug in Rantepao word je een eenvoudige lunch geserveerd. Terug in je hotel is het tijd voor een lekkere warme douche en neem je voldaan een koud biertje. Dit was toch wel een hele speciale ervaring op je Sulawesi reis!
 
Let op: Tijdens deze tweedaagse trekking in Tana Toraja loop je door een prachtig heuvellandschap en over kleine paadjes door de rijstvelden. De trekking is met een normale (wandel) conditie te doen, maar hoe er rekening mee dat je in bergen loopt en soms over een modderig sawa dijkje. Je moet wel in staat zijn een paar uur te kunnen lopen in warmere omstandigheden. Bij een normaal tempo (ook afhankelijk hoe vaak je stopt, foto's maakt, hoe snel je loopt etc) kom je halverwege de middag aan. Heb je vaker in Azië trekkingen gemaakt, dan zal ook deze trekking geen probleem zijn. De trekking is gemiddeld niveau.
 
Vanaf het begin- en eindpunt wordt je met lokaal transport opgehaald van en naar je hotel.

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Trekking Tana Toraja:
Dag 1: Makassar
Dag 2: Makassar - Tempemeer, wandeling Bantimurung, lokale lunch
Dag 3: Tempemeer - Rantepao, boottocht Tempemeer, Bugis lunch bij Siwa
Dag 4: Rantepao, tour in omgeving, Sangella, met lokale gids, Toradja lunch.
Dag 5: Rantepao, met lokale gids.
Dag 6: Trekking Rantepao - Tana Toraja, verblijf Toraja dorp
Dag 7: Trekking Tana Toraja - Rantepao
Dag 8: Rantepao - Makassar
Dag 9: Makassar - vliegveld

Extensie 3: Trekking Tana Toraja
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 429,- p.p.€ 233,- p.p.€ 182,- p.p.€ 163,- p.p.€ 147,- p.p.€ 146,- p.p.
1 pers.2 pers.3 pers.
€ 429,- p.p.€ 233,- p.p.€ 182,- p.p.
4 pers.5 pers.6 pers.
€ 163,- p.p.€ 147,- p.p.€ 146,- p.p.
Inclusief:
 • 1 overnachting met ontbijt in dorp
 • 1 overnachting met ontbijt in hotel Rantepao
 • 2x lunch
 • 1x diner in dorp
 • 2 dagen trekking gids
 • Transport naar het begin en vanaf het eindpunt van de trekking naar Rantepao

Exclusief:
 • Internationale en binnenlandse vluchten
 • Entreegelden, donaties en fooien
 • Overige maaltijden
 • Dragers (kunnen eventueel ter plaatse wel geregeld worden)

Excursies
RantepaoExcursie 1: Fietsen in TorajalandFietsen in Torajaland
Torajaland verkennen per fiets is een geweldig idee. De omgeving is zo mooi en er is hier zoveel te zien! Je kunt vandaag kiezen uit 2 verschillende fietstochten met een lengte van 30 of 45 km. Je bepaalt met je fietsgids welke tour je wilt maken. De 30 km fietstocht start met een stuk dat grotendeels naar beneden loopt en deels vlak. Je passeert verschillende dorpjes en typische bezienswaardigheden van deze streek waaronder traditionele huizen, graven, de megalieten van Bori en de groene rijstvelden van Batutumonga. Op een mooie plek geniet je van een welverdiende picknicklunch. Je kunt tot aan je hotel fietsen. De 45 km fietstocht brengt je naar het zuiden van Toraja. Hier en daar klim je omhoog, maar dat is niet lang. Ook met deze tocht passeer je kleine dorpen en verschillende typen graven. De tocht start vanaf je hotel (of je rijdt eerst een klein stukje met de auto). Bij het eindpunt word je opgehaald door een auto. Een picknick lunch gaat mee.

Excursie 1: Fietsen in Torajaland
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Fietsen in Torajaland€ 182,- p.p.€ 90,- p.p.€ 86,- p.p.€ 86,- p.p.€ 86,- p.p.€ 86,- p.p.
1 pers.2 pers.3 pers.
Fietsen in Torajaland€ 182,- p.p.€ 90,- p.p.€ 86,- p.p.
4 pers.5 pers.6 pers.
Fietsen in Torajaland€ 86,- p.p.€ 86,- p.p.€ 86,- p.p.
Excursie 2: Raften in TorajalandRaften in Torajaland
Een avontuurlijke rafting tocht door een prachtig landschap! Natuurlijk word je nat tijdens dit avontuur. Maar kijk ook om je heen: je vaart door prachtige landschappen met rijstvelden, watervalletjes en je ziet vaak zeilagamen zonnen om een droog verenpak te krijgen. Je rijdt in ca. 1,5 uur naar het startpunt, wandelt dan zo'n 45 minuten vrij steil naar beneden via een smal voetpad en krijgt eerst uitleg over de tocht alvorens je gaat varen. De rafttocht zelf duurt ongeveer 2,5 uur. Onderweg stop je voor een picnic lunch aan de rivieroever. Vanaf het eindpunt is het nog zo’n 45 minuten rijden terug naar het hotel. Deze trip is join-in, d.w.z. dat er ook andere internationale reizigers mee kunnen gaan. 

Excursie 2: Raften in Torajaland
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Raften in Torajaland€ 195,- p.p.€ 98,- p.p.€ 98,- p.p.€ 98,- p.p.€ 98,- p.p.€ 98,- p.p.
1 pers.2 pers.3 pers.
Raften in Torajaland€ 195,- p.p.€ 98,- p.p.€ 98,- p.p.
4 pers.5 pers.6 pers.
Raften in Torajaland€ 98,- p.p.€ 98,- p.p.€ 98,- p.p.
Van dag tot dag
Impressie

Beleef Tana Toraja in Sulawesi
3 Op Reis naar Sulawesi - Tana Toraja met Footprint Travel
3 Op Reis naar Sulawesi - Bugis & Tana Toraja met Footprint Travel
3 Op Reis naar Sulawesi - Bugis & Tempemeer met Footprint Travel
3 Op Reis naar Sulawesi - Makassar met Footprint Travel
Reizigers video: Gezin met kinderen in Sulawesi!Indonesië reizen - Sulawesi - Buffelhoorn versiering Tongkonan huizen Tana TorajaIndonesië reizen - Sulawesi - Tana TorajaIndonesië reizen - Sulawesi - Tongkonan huizen Tana TorajaIndonesië reizen - Sulawesi - Tongkonan huizen Tana TorajaIndonesië reizen - Sulawesi - Buffelhhoorns Tana TorajaIndonesië reizen - Sulawesi - Tongkonan huizen Tana TorajaIndonesië reizen - Sulawesi - Babyboom Tana TorajaIndonesië reizen - Sulawesi - Hangende graven Tana TorajaIndonesië reizen - Sulawesi - Hangende graven Tana TorajaIndonesië reizen - Sulawesi - Hangende graven Tana TorajaIndonesië reizen - Sulawesi - Maros Trekking in SampanIndonesië reizen - Sulawesi - Kalksteenrotsen van BantimurungIndonesië reizen - Sulawesi - Maros trekking in SampanIndonesië reizen - Sulawesi - Rotstekeningen Maros trekkingIndonesië reizen - Sulawesi - Onderweg Maros TrekkingIndonesië reizen - Sulawesi - Maros Trekking in SampanIndonesië reizen - Sulawesi - Met een prauw varen op TempemeerIndonesië reizen - Sulawesi - Drijvende huizen op TempemeerIndonesië reizen - Sulawesi - Drijvende huizen op TempemeerIndonesië reizen - Sulawesi - Drijvende huizen op TempemeerIndonesië reizen - Sulawesi - Makassar Fort RotterdamIndonesië reizen - Sulawesi - MakassarIndonesië reizen - Sulawesi - Phinisi in de haven MakassarIndonesië reizen - Sulawesi - Culinair Makassar
Reacties van reizigers (59)
 

Blogs over Indonesië


Sluiten