Zuid Sulawesi reizen: Traditionele cultuur in Tana Toraja

Indonesie reizen: Zuid Sulawesi - Makassar - Maros - Tempemeer - Sengkang - Rantepao - Tana Toraja

De Tana Toraja cultuur met zijn voorouderverering, zijn kleurrijke begrafenis ceremonieën en traditionele huizen met daken in de vorm van buffelhoorns, maken dit tot een onvergetelijke Sulawesi rondreis. Drink koffie met de vissers in de drijvende huizen op het Tempemeer. Verbaas je over de kalksteenbergen die plotseling boven het sawa landschap uitreizen bij Maros. En duik in de Nederlandse geschiedenis in Fort Rotterdam!
 

Hoogtepunten van deze bouwsteen:

  • Bijzondere dodencultuur in Tana Toraja
  • Toraja maaltijd bij mensen thuis
  • Hiking in uniek kalksteen natuurgebied
  • Bugis maaltijd bij mensen thuis
  • Bezoek drijvende dorpen op Tempemeer
  • Traditionele Phinisi zeilboten
Reisschema
Dag 1: Makassar
Dag 2: Makassar - Tempemeer, wandeling Bantimurung, lokale lunch
Dag 3: Tempemeer - Rantepao, boottocht Tempemeer, Bugis lunch bij Siwa
Dag 4: Rantepao, tour in omgeving, Sangella, met lokale gids, Toradja lunch.
Dag 5: Rantepao, met lokale gids.
Dag 6: Rantepao - Makassar
Dag 7: Makassar - vliegveld
Dag tot dag

Dag 1: Aankomst in havenstad Makassar

Aankomst in havenstad Makassar
Vanuit het vliegveld van Makassar (ook wel Ujung Pandang genoemd) word je naar je comfortabele hotel in de stad gebracht. Als je tijd hebt, loop je zo naar de boulevard, waar verschillende plekken zijn waar je onder genot van een drankje kunt genieten van een van de mooiste zonsondergangen van Sulawesi. De boulevard is heel levendig met allerlei kleine eetkraampjes. Een goed begin van je vakantie Sulawesi! Kom je vroeg aan, dan stop je bij de haven Paotere om de Phinisi te zien, de typische houten zeilboten van Sulawesi. Het ontwerp en de bouwtechniek zijn al eeuwen hetzelfde.  De Bugis en de Makassarezen uit Sulawesi stonden vroeger niet alleen bekend als uitstekende zeevaarders maar ook als zeepiraten! De rest van de dag is aan jezelf. Je kunt met een becak naar fort Rotterdam, een van de best bewaarde Nederlandse forten.  ’s Avonds kun je samen met de locals flaneren op de boulevard. Er staan vele duwkarren lekkernijen te verkopen. In Makassar kun je ook heerlijk verse vis eten.
Als je de tijd hebt, kun je je een dag langer in Makassar blijven. We hebben twee leuke excursies voor je samen gesteld, die beide een mooi beeld geven van het lokale leven. Voor de kook en eetliefhebbers de extensie Culinair Makassar en voor de sportievelingen die van de geuren en kleuren van het platteland houden de extensie Fietsen rondom Makassar.

Dag 2: De kalksteenrotsen van Bantimurung & Bugis lunch

De kalksteenrotsen van Bantimurung & Bugis lunch
Vandaag begin je ontspannen aan je Sulawesi rondreis. ‘s Ochtends maak je een trekking door Maros, een onbekend gedeelte van Nationaal Park Bantimurung-Bulusaraung. De beroemde naturalist Wallace -een collega van Darwin- verzamelde in het park vlinders om te bestuderen. Je loopt door rijstvelden met her en der huisjes. Indrukwekkende kliffen van kalksteen torenen uit het landschap. Een bizar en mysterieus gezicht. Dit soort landschap is uniek in Indonesië. Met een sampan, een kleine  houten boot vaar je naar een verborgen grot met prehistorische tekeningen, die naar schatting tussen de 8.000 en 30.000 jaar oud zijn. Na deze expeditie waar Wallace en Darwin jaloers op kunnen zijn, krijg je een lokale lunch bij mensen thuis. Sulawesi kent vele streken en overal heeft men weer zo zijn eigen specialiteiten.
 
Na deze prachtige wandeling en lekkere lunch brengt je privé-chauffeur je naar het kleine stadje Sengkang, een tocht van 200 kilometer die een paar uur duurt. (Tip: neem wat kleine snacks mee voor onderweg.) Onderweg maak je een stop bij Pising, een dorpje waar nog zijde wordt gespind. 

Dag 3: Drijvende huizen op het Tempemeer

Drijvende huizen op het Tempemeer
Met een kleurrijke gemotoriseerde prauw vaar je het Tempemeer over. Een enorm meer van 1000 hectare, in het regenseizoen zelfs 35.000 hectare. Volgens geologen was dit meer vroeger een zee, men voorspelt zelfs dat dit meer ooit zal verdwijnen. Moeilijk voor te stellen als je het grote meer ziet! ’s Ochtends vroeg kun je goed zien hoe mensen leven aan het meer. Langs de kant nemen mensen een bad, doen de was en poetsen hun tanden. In het meer groeit lang gras, waar je tussendoor vaart. Watervogels vliegen verschrikt op van hun nest. Vissers zijn in de weer met hun netten. Het is een heerlijk tochtje, zo in het ochtendzonnetje. Je gaat op de koffie bij een vissersfamilie in een drijvend huis.
 
Na dit bootavontuur rij je naar een paar kleine dorpjes om te zien hoe zijde wordt geweven. Het blijft onbegrijpelijk hoe zulke patronen in hoog tempo worden geweven. Je kunt hier zijde in alle kleuren van de regenboog kopen. Als je geluk hebt, kun je de zijderupsen of hun cocons zien. Op ongeveer 2 uur rijden van Sengkang is een dorpje waar je onderweg gaat lunchen bij mensen thuis in een typisch Bugis huis. De vrouw des huizes heeft de hele ochtend in de keuken gestaan en zonder overdrijving vonden wij het één van de lekkerste maaltijden van heel Indonesië! Ook leuk: vrouwen en kinderen uit het dorp kwamen bij ons nieuwsgierig een kijkje nemen naar zulke VIP gasten! Hierna rijd je in ongeveer 3 uur verder naar Rantepao, waar je voor een aantal dagen in checkt in je hotel in het centrum van het dorp.

Dag 4: Traditionele dorpjes in Tana Toraja

Traditionele dorpjes in Tana Toraja
In het gebied rondom Rantepao wonen verschillende etnische groepen, allen Toraja genoemd, oftewel de ‘mensen van de bergen’. Hun traditionele huizen, tongkonan, zijn prachtig bewerkt en hebben daken in de vorm van buffelhoorns. Buffels zijn het belangrijkste statussymbool. Hoe meer buffelhoorns op het huis, hoe hoger de status van de familie. Het traditionele geloof van de Toraja heet Aluk to Dolo, oftewel voorouder verering. Onderdeel hiervan zijn de kleurrijke begrafenis ceremonieën die vaak dagen duren. Hele dorpen komen op bezoek en bieden buffels en varkens aan, die ter plekke worden geslacht om een feestmaal voor alle gasten te verzorgen. Voor de ‘geluksvogels’ die dit belangrijkste moment van de ceremonie treffen, geldt wel dat ze een sterke maag nodig hebben! Soms wordt er (tientallen) jaren gewacht met de officiële begrafenis, totdat de familie genoeg geld heeft verzameld om het gewenste aantal buffels te kopen. Het lichaam wordt in de tussentijd gebalsemd bewaard... in huis!
 
Als er een ceremonie of een buffelmarkt is, past de lokale gids het programma aan, zodat je zoveel mogelijk van deze bijzondere cultuur meemaakt. Hoe meer gasten bij een ceremonie, hoe beter, want: hoe hoger de status van de overledene. Bij een ceremonie wordt je hartelijk ontvangen met verschillende hapjes. Gelukkig mag je als buitenlandse bezoeker ook een slof sigaretten geven in plaats van een biggetje…
NB: Hoop je een Toraja Ceremonie mee te maken: in Toraja vallen de meeste ceremonies in het begin van de week en niet in het weekend.
 
Vandaag kijk je rond in plaatsen als Sang gala, Suaya en Tampang’allo, waar oude graven en tau-tau poppen die de overledene representeren te zien zijn. ’s middags ga je bij mensen thuis in een klein dorpje eten, waar een typische Toraja maaltijd wordt klaargemaakt, met gerechten zoals papiong manuk, kip gekookt in bamboostengels. Erg lekker!

Dag 5: Toraja cultuur en voorouderverering

Toraja cultuur en voorouderverering
Vandaag zie je meer van de Toraja cultuur, zoals de verschillende manieren waarop de Toraja hun doden begraven. Er zijn oude hangende graven en graven in grotten die bewaakt worden door houten poppen, de tau-tau. Je ziet de babyboom, waar baby’s in werden begraven. Demonen maakten de grond onveilig en terwijl de boom steeds hoger groeide, konden de kleintjes makkelijker de hemel bereiken. Batututomonga ligt hoog op een berghelling en biedt prachtig uitzichten, je kunt hier een stuk hiken als je wilt.
 
NB: Hoop je een Toraja Ceremonie mee te maken: in Toraja vallen de meeste ceremonies in het begin van de week en niet in het weekend.
 
Tip: Je kunt er voor kiezen om langer te blijven en een tweedaagse trekking maken en overnachten bij mensen thuis in een bergdorpje!  Of voeg een extra dag aan je verblijf toe en maak een leuke fietstocht of avontuurlijke rafttocht (zie: excursies)

Dag 6: Terug naar Makassar

Terug naar Makassar
Vandaag rijd je terug naar Makassar. Op een van de terrassen in Makassar kun je tijdens de zonsondergang lekker nagenieten van Tana Toraja. Zonder twijfel een bijzonder hoogtepunt op je Indonesië rondreis.

Dag 7: Op naar je volgende bestemming

Op naar je volgende bestemming
Na het ontbijt wordt je naar het vliegveld gebracht. Helaas je vakantie Sulawesi zit er op!

Achtergrond

Havenstad Makassar

Makassar is een levendige stad aan het water, hier begint je Sulawesi rondreis. Je kunt Fort Rotterdam en de haven bezoeken, waar de traditionele houten zeilschepen, Phinisi, liggen. Met deze schepen drijft men al 500 jaar handel én maakte men ze zeeën onveilig als zeepiraat! Nadat je de zon hebt zien ondergaan vanaf het houten terras van het hotel, kun je je ogen uitkijken op de boulevard, waar de locals ’s avonds flaneren en lekkere hapjes eten. Een relaxed begin van je Sulawesi vakantie! (Wil je de stad écht leren kennen, kies dan voor de eendaagse Extensie Culinair Makassar!)

Wandeling tussen spectaculaire kalksteen kliffen

Je maakt een wandeling over sawadijkjes in het Maros gebied, een onbekend gedeelte van Nationaal Park Bantimurung-Bulusaraung. Verbaas je over de kalksteen kliffen die steil herrijzen uit het landschap van rijstvelden; werkelijk een uniek landschap in Indonesië. Met een lokaal houten sampan vaar je naar een onbekende grot met prehistorische tekeningen.

Varen over het Tempemeer

Je vervolgt je Sulawesi rondreis naar het binnenland van Sulawesi. Vaar over het mysterieuze, grote Tempemeer en drink koffie met een vissersfamilie in hun drijvende huis. Zie hoe zijde wordt geweven en geniet van een heerlijke maaltijd thuis bij een Bugis familie.

Traditionele cultuur in Tana Toraja

Bewonder de huizen met buffelhoorndaken in Tana Toraja en zie de hangende graven, de babyboom en de tau-tau in de grotten. Meng  je onder de vele gasten die buffels en varkens ter ere van de overledene komen aanbieden tijdens een dagendurende ceremonie. Een onvergetelijke ervaring tijdens reizen in Sulawesi!

Reisschema
Dag 1: Makassar
Dag 2: Makassar - Tempemeer, wandeling Bantimurung, lokale lunch
Dag 3: Tempemeer - Rantepao, boottocht Tempemeer, Bugis lunch bij Siwa
Dag 4: Rantepao, tour in omgeving, Sangella, met lokale gids, Toradja lunch.
Dag 5: Rantepao, met lokale gids.
Dag 6: Rantepao - Makassar
Dag 7: Makassar - vliegveld
 

Tip: Deze bouwsteen kan 1 dag worden verlengd met de Extensie Culinair Makassar.
 
Tip: je kunt een tweedaagse trekking in Tana Toraja toevoegen aan je Zuid Sulawesi reis en slapen bij mensen thuis in een Toraja dorp, zie Zuid Sulawesi reizen: Trekking Tana Toraja.
 
Hotel & Vervoer
Accommodatie:

Wij zijn altijd op zoek naar bijzondere locaties. In Makassar heb je een fijn hotel met zwembad vlakbij de boulevard en dichtbij Fort Rotterdam. In Sengkang is het hotel iets eenvoudiger, maar wel met een binnenzwembad. In Bambapuang slaap je in een verrassend sfeervol hotel, het grote terras biedt uitzicht over de bergen. In Rantepao (Tana Toraja) hebben we gekozen voor een comfortabel hotel in het centrum, op loopafstand van restaurantjes. Desgewenst zijn er in Rantepao upgrades mogelijk naar iets luxere accommodaties, meestal buiten het dorp gelegen.

Vervoer:

Vanaf het vliegveld wordt je opgehaald en naar je hotel gebracht. Gedurende de reis heb je een eigen auto met chauffeur ter beschikking. In Maros (roeiboot) en op het Tempe meer (gemotoriseerde boot) maak je een tochtje met een lokale boot.
Prijzen
De hieronder vermelde prijzen zijn geldig tot 15 december 2019. De prijzen zijn per persoon, gebaseerd op 2 personen per kamer. Bij een reis met 3 of 5 personen wordt een derde bed (stretcher, daybed, matras) op de kamer bijgezet; de prijs voor een eenpersoonskamer is op aanvraag. Wij behouden ons het recht voor om onze prijzen te wijzigen. In de zomer (juli/augustus/september), rond de feestdagen (van 15 december t/m 15 januari) en het Suikerfeest berekenen we een hoogseizoentoeslag. Prijzen kunnen ook fluctueren door o.a. wijzigingen in de brandstof prijzen of de wisselkoers. De minimale reisduur is 7 dagen. Een reis kan tot uiterlijk 14 dagen voor vertrek worden geboekt.

Zuid Sulawesi reizen: Traditionele cultuur in Tana Toraja
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 1.083,- p.p.€ 550,- p.p.€ 442,- p.p.€ 402,- p.p.€ 363,- p.p.€ 377,- p.p.
Inclusief:
 • 6 overnachtingen met ontbijt
 • 1x traditioneel Toraja uitgebreide lunch bij mensen thuis
 • 1x Makassar lunch bij mensen thuis nabij Maros
 • 1x traditionele Bugis lunch bij mensen thuis bij Siwa nabij Tempe meer
 • Lokale gidsen Maros trekking, Tempemeer en zijde werkplaatsen
 • Lokale gids Tana Toraja (2 dagen).
 • Prive vervoer met chauffeur (op dag 1 en 7 alleen transport van en naar vliegveld)
 • Uitgebreide Nederlandstalige reisinformatie
 • Nederlandstalige ondersteuning ter plekke door onze lokale vertegenwoordiger

Exclusief:
 • Internationale en binnenlandse vluchten
 • Eventuele entreegelden, donaties en fooien (in traditionele dorpen, bijvoorbeeld in Tana Toraja, is het de bedoeling dat je een gastenboek tekent en een kaartje koopt of een donatie doet. Meestal gaat het om een bedrag van ca €1 per persoon)

Extensie 1: Extra dag in Toraja (met gids)
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Rantepao incl auto en gids€ 167,- p.p.€ 86,- p.p.€ 67,- p.p.€ 58,- p.p.€ 51,- p.p.€ 51,- p.p.
Inclusief:
 • Overnachting, inclusief ontbijt
 • Auto met chauffeur
 • Engelssprekende gids

Exclusief:
 • Entreegelden en fooien

Extensie 2: Extra dag Toraja (zonder gids)
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Dag Toraja incl auto€ 111,- p.p.€ 58,- p.p.€ 47,- p.p.€ 43,- p.p.€ 39,- p.p.€ 41,- p.p.
Inclusief:
 • Overnachting, inclusief ontbijt
 • Auto met chauffeur

Exclusief:
 • Entreegelden en fooien

Excursie 1: Fietsen in Torajaland
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Fietsen in Torajaland€ 188,- p.p.€ 90,- p.p.€ 84,- p.p.€ 84,- p.p.€ 84,- p.p.€ 84,- p.p.
Inclusief: fietstocht inclusief fietsgids en huur fietsen, transfers van en naar begin fietstocht, picknicklunch. Exclusief: fooien en entreegelden.

Excursie 2: Raften in Torajaland
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Raften in Torajaland€ 188,- p.p.€ 94,- p.p.€ 94,- p.p.€ 94,- p.p.€ 94,- p.p.€ 94,- p.p.
Inclusief: rafttrip, inclusief gids, transfers en picknicklunch. Exclusief: fooien en entreegelden.
Extensies

Extensie 1: Culinair Makassar (culinaire ontdekkingsreis)


Wil je een stad en haar inwoners echt leren kennen, kijk dan wat en hoe de locals eten. Deze culinaire ontdekkingsreis biedt je de mogelijkheid hiervoor en natuurlijk wordt er geproefd!

Dag 2: Culinaire ontdekkingsreis en Makarees koken en eten bij mensen thuis

Culinaire ontdekkingsreis en Makarees koken en eten bij mensen thuis
Samen met een gids uit Makassar stap je in een becak, het Indonesische woord voor de fietsriksja, om naar de vismarkt te gaan. Makassar is beroemd om zijn ikan bakar, gegrilde vis. In veel restaurantjes kun je dan ook een vis uitkiezen die even later vers gegrild op je bord verschijnt. Tussen vissen, garnalen, krabben en inktvissen, kies je een mooie vis uit voor de lunch.

Daarna stap je in een bemo, de lokale minibusjes die door de hele stad zoefen, op weg naar de groente- en fruitmarkt. Je kunt hier snuffelen aan kruiden en specerijen en je gids honderduit vragen waartoe het allemaal dient. Je komt er achter dat er meer is dan alleen maar Lassie Toverrijst, op de markt zie je manden vol verschillende soorten rijst. Je koopt nog wat ingrediënten en je kunt ook wat fruit inslaan voor de komende dagen.

Je springt weer in een bemo, naar het huis van een Makareese familie. De komende uren help je mee verschillende gerechten te maken die typisch zijn voor deze streek. De vrouw des huizes zwaait de scepter, maar ongetwijfeld zijn er dochters en buurvrouwen die ook een handje komen helpen. We koken bij verschillende mensen thuis, dus het is iedere keer weer anders, dat houdt het authentiek. Het blijft een beetje vreemd voor hen, om een gast mee te laten helpen. Ze zullen je mogelijk regelmatig vragen of je niet moe bent. Maar dat is slechts een beleefdheid, dus als je het zelf leuk vindt, vinden de vrouwen het juist leuk als je meedoet. Samen koken breekt het ijs en daar gaat het om. Je zit vaak met zijn allen op de grond, het is een gezellige boel! Het hoogtepunt is natuurlijk de lunch zelf, wat heerlijk allemaal! Wij konden vaststellen dat je bij mensen thuis honderd maal lekkerder eet dan in restaurants!

Na de (late) lunch ga je terug naar het hotel om ‘uit te buiken’ of een verfrissende duik in het zwembad te nemen. Als je aan het einde van de middag, zo tegen een uur of vier, weer wat puf hebt, kun je op eigen gelegenheid naar de boulevard gaan en dan ervaar je nog meer culinaire gewoontes van de Makarezen. Uit het werk en uit school stopt iedereen even bij de kaki lima, de kleine eetkraampjes op wielen, voor een pisang epe of een lekker drankje. Mocht je nog ergens een gaatje hebben voor een diner, dan kan de gids je tips geven voor goede, lokale visrestaurantjes. Voor ons was een klein snackje meer dan genoeg na deze culinaire dag. Wat vonden wij dit een ontzettend leuke dag!

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Culinair Makassar (culinaire ontdekkingsreis):
Dag 1: Makassar
Dag 2: Makassar, culinaire experience
Dag 3: Makassar - Tempemeer, wandeling Bantimurung, lokale lunch
Dag 4: Tempemeer - Rantepao, boottocht Tempemeer, Bugis lunch bij Siwa
Dag 5: Rantepao, tour in omgeving, Sangella, met lokale gids, Toradja lunch.
Dag 6: Rantepao, met lokale gids.
Dag 7: Rantepao - Makassar
Dag 8: Makassar - vliegveld

Extensie 1: Culinair Makassar (culinaire ontdekkingsreis)
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 220,- p.p.€ 111,- p.p.€ 89,- p.p.€ 81,- p.p.€ 75,- p.p.€ 75,- p.p.


Extensie 2: Fietsen rondom Makassar


Op de fiets ervaar je op ongedwongen wijze het plattelandsleven rondom Makassar. Bekijk tijdens deze afwisselende fietstocht hoe de vissers hun netten boeten en de rijstvelden op traditionele wijze worden bewerkt.

Dag 2: Fietsen door het achterland van een miljoenenstad

Fietsen door het achterland van een miljoenenstad
In de morgen word je opgehaald door een auto met gids. Na een half uurtje rijden kom je aan bij de kust, waar de fietstocht begint. Je fietst op stevige, nieuwe fietsen met een goed zadel. 

De tocht gaat over verharde en halfverharde weggetjes, grote drukke wegen worden vermeden. Het landschap is vlak, dus voor vrijwel iedereen goed te doen.
De bevolking woont hier in grote houten huizen op palen en leeft voornamelijk van de visvangst. In de buurt van de Bili Bili Dam worden echter ook allerlei groentes, rijst en suikerriet verbouwd. Wat het landschap verder zo karakteristiek maakt zijn de vele kaarsrechte longtar palmen die overal in rijen staan.
 
De bevolking vindt het heel bijzonder dat er hier bezoekers komen, laat staan op een fiets. De kinderen gaan in groten getale naar school. Grote hilariteit als je een stukje met ze mee fietst.
Onderweg is er tijd om in een lokale warung koffie te drinken. Ook een koud drankje gaat er goed in, het is immers best warm. 

Je eet bij een familie thuis. Meestal krijg je verschillende schotels, wat groentes, een tofugerecht en, omdat je in de buurt van de kust ben, een visgerecht. Dit is echt lokale keuken, je zult deze gerechten nooit in een restaurant zien. Probeer wat van alle schoteltjes, echt heet is het zelden. Wij hebben er heerlijk gegeten en de kokkin kwam er, samen met haar zus die meegeholpen had met koken, gezellig bij zitten. Later kwamen ook de buren, nieuwsgierig geworden door het bezoek van die zeldzame gasten, aanwaaien en een hapje mee-eten, want er is altijd genoeg.

Na de maaltijd is het nog een uurtje fietsen. Het wordt dan zo langzamerhand ook wel heel warm dus is het fijn om, na de rivier op een pontje overgestoken te zijn, opgehaald te worden met de auto en terug te rijden naar je hotel, waar je eind van de middag weer aan komt. Lekker opfrissen onder de douche of een duik in het zwembad.

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Fietsen rondom Makassar:
Dag 1: Makassar
Dag 2: Makassar, fietstocht op het platteland
Dag 3: Makassar - Tempemeer, wandeling Bantimurung, lokale lunch
Dag 4: Tempemeer - Rantepao, boottocht Tempemeer, Bugis lunch bij Siwa
Dag 5: Rantepao, tour in omgeving, Sangella, met lokale gids, Toradja lunch.
Dag 6: Rantepao, met lokale gids.
Dag 7: Rantepao - Makassar
Dag 8: Makassar - vliegveld

Extensie 2: Fietsen rondom Makassar
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 237,- p.p.€ 127,- p.p.€ 124,- p.p.€ 112,- p.p.€ 102,- p.p.€ 102,- p.p.


Extensie 3: Trekking Tana Toraja


Ga met deze extensie off the beaten track in Sulawesi. Maak je Sulawesi reis compleet met een tweedaagse trekking door het berggebied van Tana Toraja. Geniet van de bijzondere cultuur en prachtige uitzichten. Slaap thuis bij de vriendelijke Toraja mensen in een klein dorpje.

Dag 6: Tweedaagse trekking en thuis bij de Toraja’s

Tweedaagse trekking en thuis bij de Toraja’s
Deze tweedaagse trekking gaat door een gebied in Toraja dat niet vaak wordt bezocht door toeristen. Het grootste gedeelte loop je op een hoogte van 900 tot 1300 meter met formidabele uitzichten. Je loopt over paadjes door de rijstvelden die alleen door de lokale mensen worden gebruikt. Als je geluk hebt is er een klein bamboe bruggetje over een riviertje en anders moet je er dwars doorheen waden. De dorpjes waar je doorheen k​omt zijn nog heel traditioneel. Afhankelijk van hun durf zullen kinderen naar je zwaaien en achter je aan rennen of juist snel achter moeders rokken wegkruipen. Af en toe stop je in een dorpje voor een kopje thee, onderweg geniet je van je meegebrachte lunch; je bent zo maar zes uur onderweg. Je slaapt bij mensen thuis in vrij primitieve omstandigheden. Een matras op de grond met een deken (tip: neem een lakenzak mee). Achter het huis is een hokje met een typisch Indonesische hurk-wc. Als douche gooi je een paar bakken koud bergwater over je heen. Verfrissend! Ach, het is maar voor een nachtje en het levert je een onvergetelijke ervaring op!
 
Eenmaal in het dorp is het lekker om die plens koud water over je bezwete lichaam heen te gooien en droge kleren aan te trekken: het was behoorlijk zweten onderweg. Fris kun je door het dorp slenteren. Het einde van de middag is in Indonesië altijd het gezelligst. Iedereen komt thuis, er wordt wat afgekletst, kinderen spelen en samen worden voorbereidingen voor het eten getroffen. Het kan zijn dat iemand probeert een kip voor jullie avondmaal te vangen! De gids bereidt je avondmaal, als je het gezellig vind, kun je natuurlijk erbij gaan zitten in het ieniemienie keukentje, maar je kunt ook gaan relaxen op de veranda van het huisje.

Dag 7: Trekking door het bergachtig land van de Toraja’s

Trekking door het bergachtig land van de Toraja’s
Je neemt afscheid van de familie met een hoop handen schudden. Vandaag loop je zo’n vierenhalf uur door het prachtige landschap. Vanaf grote hoogte kijk je diep in de vallei. Her en der zie je de voor de Toraja’s zo belangrijke buffels een lekker modderbad nemen in de sawa. Op het eindpunt word je opgehaald door een auto of lokaal busje. Terug in Rantepao word je een eenvoudige lunch geserveerd. Terug in je hotel is het tijd voor een lekkere warme douche en neem je voldaan een koud biertje. Dit was toch wel een hele speciale ervaring op je Sulawesi reis!
 
Let op: Tijdens deze tweedaagse trekking in Tana Toraja loop je door een prachtig heuvellandschap en over kleine paadjes door de rijstvelden. De trekking is met een normale (wandel) conditie te doen, maar hoe er rekening mee dat je in bergen loopt en soms over een modderig sawa dijkje. Je moet wel in staat zijn een paar uur te kunnen lopen in warmere omstandigheden. Bij een normaal tempo (ook afhankelijk hoe vaak je stopt, foto's maakt, hoe snel je loopt etc) kom je halverwege de middag aan. Heb je vaker in Azië trekkingen gemaakt, dan zal ook deze trekking geen probleem zijn. De trekking is gemiddeld niveau.
 
Vanaf het begin- en eindpunt wordt je met lokaal transport opgehaald van en naar je hotel.

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Trekking Tana Toraja:
Dag 1: Makassar
Dag 2: Makassar - Tempemeer, wandeling Bantimurung, lokale lunch
Dag 3: Tempemeer - Rantepao, boottocht Tempemeer, Bugis lunch bij Siwa
Dag 4: Rantepao, tour in omgeving, Sangella, met lokale gids, Toradja lunch.
Dag 5: Rantepao, met lokale gids.
Dag 6: Trekking Rantepao - Tana Toraja, verblijf Toraja dorp
Dag 7: Trekking Tana Toraja - Rantepao
Dag 8: Rantepao - Makassar
Dag 9: Makassar - vliegveld

Extensie 3: Trekking Tana Toraja
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 422,- p.p.€ 225,- p.p.€ 176,- p.p.€ 156,- p.p.€ 141,- p.p.€ 140,- p.p.


Indonesië reizen - Sulawesi - Buffelhoorn versiering Tongkonan huizen Tana TorajaIndonesië reizen - Sulawesi - Tana TorajaIndonesië reizen - Sulawesi - Tongkonan huizen Tana TorajaIndonesië reizen - Sulawesi - Tongkonan huizen Tana TorajaIndonesië reizen - Sulawesi - Buffelhhoorns Tana TorajaIndonesië reizen - Sulawesi - Tongkonan huizen Tana TorajaIndonesië reizen - Sulawesi - Babyboom Tana TorajaIndonesië reizen - Sulawesi - Hangende graven Tana TorajaIndonesië reizen - Sulawesi - Hangende graven Tana TorajaIndonesië reizen - Sulawesi - Hangende graven Tana TorajaIndonesië reizen - Sulawesi - Maros Trekking in SampanIndonesië reizen - Sulawesi - Kalksteenrotsen van BantimurungIndonesië reizen - Sulawesi - Maros trekking in SampanIndonesië reizen - Sulawesi - Rotstekeningen Maros trekkingIndonesië reizen - Sulawesi - Onderweg Maros TrekkingIndonesië reizen - Sulawesi - Maros Trekking in SampanIndonesië reizen - Sulawesi - Met een prauw varen op TempemeerIndonesië reizen - Sulawesi - Drijvende huizen op TempemeerIndonesië reizen - Sulawesi - Drijvende huizen op TempemeerIndonesië reizen - Sulawesi - Drijvende huizen op TempemeerIndonesië reizen - Sulawesi - Makassar Fort RotterdamIndonesië reizen - Sulawesi - MakassarIndonesië reizen - Sulawesi - Phinisi in de haven MakassarIndonesië reizen - Sulawesi - Culinair Makassar

Beleef Tana Toraja in Sulawesi3 Op Reis naar Sulawesi - Tana Toraja met Footprint Travel3 Op Reis naar Sulawesi - Bugis & Tana Toraja met Footprint Travel3 Op Reis naar Sulawesi - Bugis & Tempemeer met Footprint Travel3 Op Reis naar Sulawesi - Makassar met Footprint TravelReizigers video: Gezin met kinderen in Sulawesi!


Reacties van reizigers (57)

"De lunches bij mensen thuis waren stuk voor stuk toppers."

Makassar - Bantimurung - Tempemeer - Tana Toraja -Siwa - Rantepao - Sangella

Jan Mulder - 20-09-2018
We hebben geweldig genoten. De reis was perfect georganiseerd en we hadden het gevoel geen toerist te zijn maar een bezoeker van het prachtige Sulawesie. Niet alleen de mooie dingen maar ook het echte leven gezien en van de natuur genoten.  De accommodaties ...
Verder lezen
Zuid Sulawesi reizen: Traditionele cultuur in Tana Toraja
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Wat veel indrukken weer!"

Maumere - Kelimutu vulkaan - Riung - Bajawa - Soa - Ruteng - Labuan Bajo - Komodo - Makassar - Tana Toraja

Erik de Jager - 14-09-2018
De organisatie was top! Alles was goed geregeld: hotels, vervoer, gidsen, prima! De accommodaties waren op zich allemaal ...
Verder lezen
Zuid Sulawesi reizen: Traditionele cultuur in Tana Toraja
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Prachtig Sulawesi!"

Makassar - Bantimurug - Senkang - Rantepao - Posomeer - Bada Vallei - Togian

Petra van der Eijk - 13-08-2018
Sulawesi is een schitterend eiland qua cultuur en natuur en onze vakantie was perfect georganiseerd. Alle accommodaties waren prima voor ons. Soms luxe in een business hotel zoals de eerste en laatste dag maar veelal eenvoudig met veel sfeer. Onze voorkeu...
Verder lezen
Zuid Sulawesi reizen: Traditionele cultuur in Tana Toraja
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Ongelooflijk mooi koraal en vissen gezien bij Tanjung Karang!"

Makassar - Maros - Malino - Bira - Toraja - Posomeer - Tentana - Tanjung Karang

Hanneke Kerssemeijer - 17-07-2018
De vakantie was een indrukwekkende en afwisselende reiservaring. De accommodaties waren over het algemeen prima. Eruit sprongen: Rumah Tengah Sawah bungalows, Tando Bone Nature Resort en het Dive Resort bij Tanjung Karang. Aston is lekker om te acclimatise...
Verder lezen
Zuid Sulawesi reizen: Traditionele cultuur in Tana Toraja
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Een hoogtepunt is een ceremoniële begrafenis in Toraja-land"

Sulawesi - Makasssar- Rantepao

Dolores Oudshoorn - 25-06-2018
De organisatie is, voor de tweede keer ronduit perfect. Van de vliegreis tot de rit naar en van Makassar, naar Rantepao, alles was perfect met geweldige chauffeurs.   Ik zou de reizigers zeker aanraden een ceremoniële begra...
Verder lezen
Zuid Sulawesi reizen: Traditionele cultuur in Tana Toraja
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"De culinaire middag door Yogyakarta is er een om nooit te vergeten."

Java - Jakarta - Yogyakarta - Borobudur - Malang - Sulawesi - Tempemeer- Torajaland

Ellen van den Boogaard - 28-05-2018
We hebben een geweldige reis over Java en Sulawesi gemaakt. Er zijn zeer veel hoogtepunten maar met name de afwisseling ( geen dag was hetzelfde ) maakte het een bijzondere reis.   De wandelingen door de Sawa's in To...
Verder lezen
Zuid Sulawesi reizen: Traditionele cultuur in Tana Toraja
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Het was heerlijk om door Centraal-Sulawesi te reizen met zijn prachtige natuur en vergezichten"

Sulawesi - Poso Meer - Tentena - Bada Vallei - Togian-eilanden

Annemarie Hellemans - 03-04-2018
Hele leuke vakantie op Sulawesi: veel avontuur; heerlijk off the beaten track. De accommodaties waren overal goed. Het was duidelijk aangegeven welke plekken minder comfort hadden of eenvoudiger waren, zodat er geen verkeerde ver...
Verder lezen
Zuid Sulawesi reizen: Traditionele cultuur in Tana Toraja
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Een adembenenemde reis over Java en Sulawesi"

Jakarta- Bogor - Bandung - Yogyakarta - Makassar- Tempe meer - Torjaland

Dolores Oudshoorn - 24-01-2018
De reis was geweldig, fantastisch, tot in de puntjes geregeld en verzorgd, adembenemend!!!   Mijn hele 18 daagse reis was van a tot z tot in de puntjes geregeld. In het begin i.v.m. de jetlag was het wel pitti...
Verder lezen
Zuid Sulawesi reizen: Traditionele cultuur in Tana Toraja
Beoordeling van deze reis: 10,0
10,0/10 - 1 recensie
"Avontuurlijke reis door Kalimantan en Sulawesi"

Kalimantan - Orang-oetans Tanjung Puting - Banjarmasin - Sulawesi - Makassar - Tempemeer - Tana Toraja

Anneke Bleecke - 21-11-2017
Orang-oetans klotok-tocht op Kalimantan Het Kalimantan gedeelte van onze reis begon in Pankalan Bun. Daar werden we netjes opgehaald door onze gids voor de komende dagen. Ingescheept op onze klotok. Daarna hebben we super dagen gehad. Varen door het tropisch regenwoud, simpel omdat ...
Verder lezen
Zuid Sulawesi reizen: Traditionele cultuur in Tana Toraja
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Een mooie en warme reis over Sulawesi"

Sulawesi - Makassar - Torajaland - Posomeer - Manado - Tomohon- Pulisan - Tangkoko - Bunaken

Martin Looije - 26-10-2017
Onze reis over Sulawesi was mooi en warm. We hebben veel gezien en gedaan De variatie in accommodaties was groot. Maar allemaal prima. Pulisan was de leukste Het vervoer was top geregeld. D...
Verder lezen
Zuid Sulawesi reizen: Traditionele cultuur in Tana Toraja
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Fijnproevers reis door prachtig en indrukwekkend Sulawesi en Kalimantan"

Indonesie reis - Sulawesi - Kalimantan - Tanjung Puting - Tana Toraja - Pulau Buton

Patricia Ketting - 06-10-2017
Onze reis door Kalimantan en Sulawesi Wij hebben een uitstekend georganiseerde reis gehad door een minder bezocht, maar prachtig en indrukwekkend deel van Indonesië. Een reis voor fijnproevers! Onze hoogtepunten zijn: de dagen op de boot in de jungle van...
Verder lezen
Zuid Sulawesi reizen: Traditionele cultuur in Tana Toraja
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Buiten de gebaande paden cultuur opsnuiven."

Indonesie reis - Sulawesi rondreis - Maros - Tempe meer - Tana Toraja - Makassar

Gaby Kalschoven - 25-09-2017
Onze reis is samen te vatten als:  Buiten de gebaande paden cultuur opsnuiven.   Hoogtepunten van onze Sulawesi reis Niet te missen hoogtepunten op onze reis waren Maros, gids Harja. De trekking in T...
Verder lezen
Zuid Sulawesi reizen: Traditionele cultuur in Tana Toraja
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Een onvergetelijke en afwisselende reis naar het prachtige Sulawesi en Bali."

Sanur - Ubud - Makassar - Rantepao - Tana Toraja - Bantimurung - Tempemeer - Amed

Sandra Dekker - 14-08-2017
De organisatie is goed verlopen. Vóóraf door het makkelijke e-mailcontact met Footprint Travel. Snelle reacties, goede tips. Tijdens de reis was het fantastisch: bij aankomst kregen we een uitgebreid informatiepakket ...
Verder lezen
Zuid Sulawesi reizen: Traditionele cultuur in Tana Toraja
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Ge-wel-dig, authentiek, bijzonder, afwisselend, avontuurlijk."

Sulawesi rondreis - Maros - Tempe - Tana Toraja - Pullisan - Tangkoko - Bunaken

Elles van Velde - 07-08-2017
Onze eerste reactie Ge-wel-dig, authentiek, bijzonder, afwisselend, avontuurlijk.   Onze hoogtepunten Wat een geweldige reis! De tweedaagse trekking met een overnachting bij een familie in Tana&n...
Verder lezen
Zuid Sulawesi reizen: Traditionele cultuur in Tana Toraja
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"De vakantie was overweldigend!"

Tanjung Puting - orang oetans - orang belanda - Banjarmasin- Rantepao - Tana Toraja - Tangkoko - Minahasa - Bunaken

Yvonne Bookelmann - 28-07-2017
We wisten dat het land groot en divers is en dat hebben we mooi kunnen ervaren. Wat vooral bij blijft is de hartelijke en gemeende gastvrijheid van de mensen die we hebben ontmoet. De natuur is ronduit spectaculair. En als laatste: het eten. Zowel op de klotok in Tanjung Puting...
Verder lezen
Zuid Sulawesi reizen: Traditionele cultuur in Tana Toraja
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Helemaal top!"

Makassar - Bantimurung - Tempemeer - Tana Toraja - Rantepao - Sangella

Thijs Scholte - 26-05-2017
Mijjn eerste reactie als ik denk aan onze vakantie is: Helemaal top! Een mooie reis met gave excursies. Vooral de wandeling in Bantimurung en de boottocht op het Tempemeer waren fantastisch! Tana Toraja was ook erg indrukwekkend...
Verder lezen
Zuid Sulawesi reizen: Traditionele cultuur in Tana Toraja
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Op sommige plekken was het toerisme nog onbekend!"

Makassar - Maros - Soppeng - Tana Toraja trekking - Bira - Malino - Baubau - Lambusango Rainforest - Wasuemba

Jos van Leeuwen - 28-11-2016
Onze vakantie was heel bijzonder. Het is mooi om mee te maken, hoe gastvrij de mensen op Sulawesi zijn. We waren ook op plekken waar mensen het toerisme niet kennen. In Baubau kom je nauwelijks toeristen tegen en dat was - met de trekking in ...
Verder lezen
Zuid Sulawesi reizen: Traditionele cultuur in Tana Toraja
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Onze gids Elly heeft zo goed voor ons gezorgd: onze lunches heeft ze zelf thuis voorbereid!"

Makasar - Sengkang - Maros -Tempemeer - Rantepao - Sangella - Pendolo - Tentana - Posomeer - Bada vallei - Palu

Londa en André - 25-11-2016
Het was een hele fijne vakantie voor ons, alles was uitstekend geregeld; van het afhalen van het vliegveld van Makassar tot aan het wegbrengen naar het het vliegveld van Palu.   Bijna al onze gidsen waren heel leuk en enthousiast, behalve d...
Verder lezen
Zuid Sulawesi reizen: Traditionele cultuur in Tana Toraja
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"We hebben kennis gemaakt met de adembenemende natuur en de vriendelijke mensen!"

Makassar - Tempemeer - Bantimurung - Rantepao - Tana Toraja - Medan - Bukit Lawang - Gunung Leuser - Berastagi - Tobameer

Robert Huiting - 18-04-2016
Onze reis op Sulawesi en Sumatra was erg bijzonder. We hebben in een beperkte tijd een hele goede indruk gekregen van de prachtige hoogtepunten van deze eilanden. We hebben kennis gemaakt met de adembenemende natuur, cultuur en de vriendelijke mensen. ...
Verder lezen
Zuid Sulawesi reizen: Traditionele cultuur in Tana Toraja
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"De variatie in de reis was opvallend"

Sulawesi - Makassar - Tempe meer - Torajaland

Johanna Bijl - 04-02-2016
Wat is je eerste reactie als je denkt aan je vakantie? Hoe zou je je vakantie in een paar woorden of één zin omschrijven? Sulawesi, en speciaal Toraja, is zeer bijzonder, zowel qua natuur als qua cultuur. Kun je ons iets vertellen ove...
Verder lezen
Zuid Sulawesi reizen: Traditionele cultuur in Tana Toraja
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Onvergetelijke reis en recht doend aan beloftes!"

Yogyakarta - Prambanan - Borobudur - Makassar - Tempemeer - Rantepao - Manado - Tangkoko - Tomohon - Bunaken

Claudine van Lith - 07-01-2016
We hebben een fantastische reis gehad en alles was prima georganiseerd. Alle betrokkenen hielden zich aan de afspraken, ze waren zeer beleefd en onderlegd. Het informatiepakket was mooi. De accommodaties waren heel goed, vooral Yogyakarta, R...
Verder lezen
Zuid Sulawesi reizen: Traditionele cultuur in Tana Toraja
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Grandioos!"

Yogyakarta - Borobudur - Sukuh - Malang - Bromo - Kalibaru - Makassar - Senkang - Rantepao - Lovina

Familie van Lent - 16-09-2015
Over het algemeen goed verzorgd. Frappant was dat de duurder uitziende hotels juist wat tegen vielen; geen Engels sprekend personeel, lang op eten moeten wachten, niet bediend worden. Al onze excursies vonden we de moeite waard. Wij hadden echter...
Verder lezen
Zuid Sulawesi reizen: Traditionele cultuur in Tana Toraja
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Geweldig mooie belevenis en avontuurlijke reis!"

Makassar - Tempemeer - Bantimurung - Rantepao - Tana Toraja - Posomeer - Bomba - Togian eilanden - Ampana - Palu

Peter - 21-08-2015
Het hotelletje in Sengkang was prima en boven verwachting. Helaas viel de accommodatie in Rantepao wat tegen, weinig luxe. Heeft haar beste dagen gehad, maar het heeft wel iets authentieks, goede bedden en een zitje. Gelukkig hadden we kamers aan de goed...
Verder lezen
Zuid Sulawesi reizen: Traditionele cultuur in Tana Toraja
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Indrukwekkende tradities en mooie vergezichten op Sulawesi!"

Makassar - Tempemeer - Bantimurung - Rantepao - Tana Toraja -Sangella - Bira - Bugis

Anne en Sander - 03-08-2015
Sulawesi is een  prachtig eiland met een mooie onderwaterwereld, liefdevolle en behulpzame mensen, weinig westers toerisme, veel indrukwekkende cultuurgebruiken en mooie vergezichten. Het reizen met Footprint is gemakkelijk en verloopt uitstek...
Verder lezen
Zuid Sulawesi reizen: Traditionele cultuur in Tana Toraja
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Genoten hebben we van de eerste tot en met de laatste dag!"

Makassar - Maros - Tempeh meer - Bantimurung - Rantepao - Tana Toraja - Pulisan - Tangkoko - Tomohon - Bunaken - Manado - Sanur

Marja en Otto - 18-06-2015
We hebben een geweldige vakantie gehad, waarin we heel veel mooie en indrukwekkende plekken hebben gezien en veel leuke dingen hebben ondernomen.   Van alle excursies hebben we genoten. De leukste zijn toch wel de plaatselijke trips, want...
Verder lezen
Zuid Sulawesi reizen: Traditionele cultuur in Tana Toraja
Beoordeling van deze reis: 10,0
10,0/10 - 1 recensie
"Footprint is zeker een aanrader als je een vakantie wilt, waarin je meer ziet dan alleen de geijkte toeristische attracties!"

Jakarta - Sulawesi - Makassar - Tempemeer - Bantimurung - Rantepao - Tana Toraja - Malino - Kajang - Bira

Henk en Déanne - 17-06-2015
Net als bij onze vorige reis met Footprint was ook deze keer alles weer prima geregeld, wij hadden een uitgebreid informatiepakket gekregen en alle gidsen waren ter zake kundig en behulpzaam. Ten slotte niets dan lof voor de chauffeur, wij voelden ons on...
Verder lezen
Zuid Sulawesi reizen: Traditionele cultuur in Tana Toraja
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Onbezorgd rondreizen door een fantastisch gebied!"

Makassar - Maros - Tempeh meer - Bantimurung - Rantepao - Tana Toraja

Wouter Krijnen - 28-04-2015
Ik geef de reis een 9 en ik kan Footprint aanbevelen, want ik ben erg tevreden over de opzet van het programma, de begeleiding van de gidsen en de verzorging van de randvoorwaarden.   Wat betreft de accommodaties: ...
Verder lezen
Zuid Sulawesi reizen: Traditionele cultuur in Tana Toraja
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"We zijn 100 % tevreden"

Sulawesi - Makassar - Torajaland- Bunaken

Djuanita Soedjono - 07-09-2014
We zijn 100% tevreden over de voorbereiding en uitvoering van onze reis door Footprint én/ de lokale vertegenwoordiger op Sulawesi; vanaf dag 1 tot de laatste! Dank jullie wel!   We geven de reis een ...
Verder lezen
Zuid Sulawesi reizen: Traditionele cultuur in Tana Toraja
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Verbazingwekkend dat er weer altijd iemand op ons stond te wachten"

Makassar - Maros - Bantimurung - Rantepao - Tana Toraja - Senkang - Tempe meer - Kajang - Bira - Malino- Pulisan - Tangkoko - Manado - Bunaken

Maurice en Myrthe - 12-08-2014
De reis is prima verlopen, vanaf het moment dat we arriveerden in Makssar;  daar stond onze eerste transfer klaar. Zelfs toen we van de Togian-eilanden af kwamen en we een stuk later waren, stond er een chauffeur op ons te wachten. De accommodaties wa...
Verder lezen
Zuid Sulawesi reizen: Traditionele cultuur in Tana Toraja
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Hoogtepunten zitten vaak in kleine onverwachte ervaringen..."

Tana Toraja - Tempemeer - Bugis - Rentepao - Tentena - Posomeer - Badavallei - Bomba

Elise en Thomas - 30-07-2014
Een heerlijke ontspannen vakantie, alles was geregeld, daar geven we een 8 voor en we zullen Footprint Travel ook zeker aan raden.   Wat betreft de accommodaties sprong Tando Bone Nature resort eruit, prachtig gelegen en bi...
Verder lezen
Zuid Sulawesi reizen: Traditionele cultuur in Tana Toraja
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Deze vorm van reizen zorgt ervoor dat je veel in contact komt met de lokale bevolking en is erg persoonlijk."

Makassar - Maros - Tempemeer - Toraja - Togian

Walter Kronenburg - 07-06-2014
We hebben een geweldige reis op Sulawesi gemaakt! We hebben met de chauffeurs en gidsen ook veel lol gehad! Deze vorm van reizen zorgt ervoor dat je veel in contact komt met de lokale bevolking en is erg persoonlijk. ...
Verder lezen
Zuid Sulawesi reizen: Traditionele cultuur in Tana Toraja
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"De chauffeurs en gidsen waren in staat de liefde voor hun land over te dragen"

Sulawesi-Makassar-Tana Toraja-Tempe meer

Tjeerd en Nynke Brouwer - 10-04-2014
  We hadden een fijne ontspannen vakantie op Sulawesi en Bali, maar ons verblijf op Sulawesi gaf een inhoudelijke betekenis aan onze reis.   Jullie krijgen een heel hoog cijfer!...
Verder lezen
Zuid Sulawesi reizen: Traditionele cultuur in Tana Toraja
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"We waren erg content met de lokale gidsen"

Sulawesi-Makassar-Tempemeer-Torajaland

Paul van Leeuwen - 06-03-2014
Deze reis door Zuid-Sulawesi is uitstekend bevallen en voor herhaling vatbaar. Een formule met de bouwstenen is een absulute aanrader voor diegenen die deels iets wilt hebben georganiseerd, maar toch eigen baas wil blij...
Verder lezen
Zuid Sulawesi reizen: Traditionele cultuur in Tana Toraja
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Goed gebalanceerde mix van natuur, cultuur, mysterie en avontuur"

Sulawesi - Torajaland - Poso meer - Badavallei - Togian eilanden - Bunaken

Louise Jorritsma-Smit - 05-01-2014
Een goed gebalanceerde mix van prachtige natuur, unieke cultuur,mysterie en avontuur. Kan niet beter! We geven de reis een 9.   Sommige locaties waren een ...
Verder lezen
Zuid Sulawesi reizen: Traditionele cultuur in Tana Toraja
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Echt bij de lokale bevolking zijn."

Indonesie reizen - Sulawesi - Makassar - Maros - Tana Toraja - Bira

Ies Bos en Yvonne Hendriksen - 17-10-2013
Super vakantie gehad. Veel indrukken en veel meegemaakt. Om nooit te vergeten. Een 8. We zullen Footprint Travel aanraden aan familie en vrienden, mn. als ze geïnteresseerd zijn om echt ook bij de locale bevolking te zijn en hun gebruiken en tradities te e...
Verder lezen
Zuid Sulawesi reizen: Traditionele cultuur in Tana Toraja
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Een reis vol hoogtepunten"

Indonesie reizen - Sulawesi - Makassar - Tempemeer - Tana Toraja - Bali - Ubud - Sidemen - Amed - Sanur

Angela, Gezinus, Boris, Max, Karel - 30-08-2013
Een fantastische vakantie met veel bijzondere ontmoetingen en activiteiten. We geven de reis een 9. We gaan Footprint Travel zeker aanraden aan vrienden en familie, we hebben enorm genoten en we voelden ons dichter bij de mensen staan...
Verder lezen
Zuid Sulawesi reizen: Traditionele cultuur in Tana Toraja
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Actieve en avontuurlijke reis door Sulawesi"

Indonesie reizen - Sulawesi - Makassar - Tempemeer - Tana Toraja - Posomeer - Bada vallei - Togian eilanden

Karin, Peter, Tycho, Pepijn en Yuri - 24-08-2013
Een fantastische Sulawesi reis, waarbij we veel moois gezien en meegemaakt hebben, en Indonesië een stuk beter hebben leren kennen.    Accomodaties Sulawesi reis De accomodaties waren gemiddeld luxue...
Verder lezen
Zuid Sulawesi reizen: Traditionele cultuur in Tana Toraja
Beoordeling van deze reis: 10,0
10,0/10 - 1 recensie
"Wij zijn graag onder de lokale bevolking"

Indonesie reizen - Sulawesi - Makassar - Tempemeer - Tana Toraja - Posomeer - Bada vallei - Togian eilanden

Loekie van der Zee en Ad van Olst - 20-08-2013
We vonden het een hele bijzondere reis over Sulawesi. Het is allemaal zo anders, je hebt er van te voren helemaal geen beeld van. Het was heel goed geregeld. We hadden hele goede gidsen die heel veel wisten, maar ook goed keken naar wat wij leuk vonden. Ook de chauffeurs waren heel goed en pret...
Verder lezen
Zuid Sulawesi reizen: Traditionele cultuur in Tana Toraja
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Fijn dat we flexibiliteit hadden in Sulawesi"

Sulawesi-groepsreis op maat-Bunaken-snorkelen-Togian eilanden-Posomeer-Rantepao-Torajaland-reis met kinderen

Arthur ten Have - 13-08-2013
  We hebben een hele leuke tijd gehad in Sulawesi. Het programma zat goed in elkaar. We waren met een groep van 13 mensen met 6 kinderen in de leeftijd van 5 tot 14 en daarom was het programma op maat aangepast. Het was fijn dat we flexibiliteit...
Verder lezen
Zuid Sulawesi reizen: Traditionele cultuur in Tana Toraja
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"De mensen in Sulawesi: uitermate vriendelijk en behulpzaam!"

Indonesie reizen - Sulawesi - Makassar - Tempemeer - Tana Toraja - Rantepao - Bira - Malino

Aureci Machado en Jan Verlaan - 12-08-2013
Graag wil ik laten weten dat wij een prima rondreis in Zuid Sulawesi achter de rug hebben. Onze complimenten voor de organisatie,  zowel in Nederland als in Sulawesi een geweldige organisatie. Wij hebben redelijk wat rondreizen achter de r...
Verder lezen
Zuid Sulawesi reizen: Traditionele cultuur in Tana Toraja
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Het lokale karakter van onze Sulawesi reis vonden we geweldig!"

Indonesie reizen - Sulawesi - Tana Toraja - Makassar - Tempemeer - Malino - Tangkoko - Tomohon - Bunaken

Suzy en Andy Boeijen - 21-06-2013
Onze Sulawesi reis was geweldig en staat zeker in de top 3 van vakanties ooit gemaakt, en dat zijn er nogal wat! Voor ons komt dat door het ...
Verder lezen
Zuid Sulawesi reizen: Traditionele cultuur in Tana Toraja
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Zuid-Sulawesi: een reis vol beleving en onverwachte momenten"

Indonesie reizen - Sulawesi - Tana Toraja - Rantepao - Makassar - Tempemeer - Maros

Familie Uijterwaal - 14-06-2013
Onze reis door Zuid-Sulawesi was echt een beleving. Alle uitstapjes waren heel erg leuk. Het was boven verwachting. Dat zat hem in de sfeer...
Verder lezen
Zuid Sulawesi reizen: Traditionele cultuur in Tana Toraja
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Dichtbij de mensen in onbekend Sulawesi"

Indonesie reizen - Sulawesi - Tana Toraja - Rantepao - Makassar - Tempemeer - Posomeer - Bada vallei - Togian eilanden

Nel en Martien van der Valk - 09-05-2013
Wij houden niet zo van toeristische gebieden en zoeken juist iets anders op: daarom kozen wij voor deze Sulawesi reis. Op onze reizen zijn we er achter gekomen dat we juist van eenvoudige accommodaties houden...
Verder lezen
Zuid Sulawesi reizen: Traditionele cultuur in Tana Toraja
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Je komt veel verder, dan wanneer je het zelf zou organiseren."

Indonesie reizen - Sulawesi - Tana Toraja - Rantepao - Makassar - Tempemeer - Posomeer - Togian eilanden

Maurits Bos en Iris Hilderink - 17-04-2013
We hebben een fantastische reis door Sulawesi gehad. We denken er nog veel aan terug. Niet alleen is het makkelijk dat jullie de reis regelen, jullie zorgen ook voor bijzondere momenten en plekjes. We hadden echt contact met de locals, d...
Verder lezen
Zuid Sulawesi reizen: Traditionele cultuur in Tana Toraja
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Indonesiërs: de liefste mensen van de wereld!"

Indonesie reizen - Sulawesi - Tana Toraja - Rantepao - Tempe meer - Makassar - Malino - Bira- Togian eilanden

Hanneke de Vries en Rob Cuijpers - 30-03-2013
We hebben een super reis naar Sulawesi gehad. We komen al jaren op bezoek in Bali en telkens proberen we dan ook een ander stuk van Indonesië te ervaren. Ter plekke organiseren kost toch veel tijd, daarom wilden we een kee...
Verder lezen
Zuid Sulawesi reizen: Traditionele cultuur in Tana Toraja
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Waardevolle ontmoetingen bij mensen thuis."

Indonesie reizen - Sulawesi - Makassar - Tana Toradja - Tempemeer - Tangkoko - Tomohon - Bunaken

Kees Stap en Mariëlle Cleophas - 14-01-2013
We willen even laten weten dat we een prachtige reis door Sulawesi hebben gemaakt. Het voldeed volkomen aan onze verwachtingen. Prachtige natuur, bijzondere cultuur in Toraja, waardevolle ontmoetingen bij mensen thuis en afsluiten met relaxen op het...
Verder lezen
Zuid Sulawesi reizen: Traditionele cultuur in Tana Toraja
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Ontzettend genoten van de prachtige natuur en lieve mensen in Sulawesi"

Indonesie reizen - Sulawesi - Tana Toradja - Makassar - Bantimurung - Tempemeer - Rantepao

Vincent en Leonie - 19-11-2012
De bijzondere rotsformaties bij Bantimurung, varen over het gigantische Tempemeer en de uitzichten over de bergen vanaf Batututomonga; de natuur in Sulawesi is overal schitterend! Ook de rijstvelden in de omgeving van T...
Verder lezen
Zuid Sulawesi reizen: Traditionele cultuur in Tana Toraja
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"We willen zo weer terug naar de vriendelijke mensen in Sulawesi"

Indonesie reizen - Sulawesi - Tana Toradja - Makassar - Tempemeer - Bantimurung - Rantepao

Sarah van den Hee en Arjan Florijn - 23-10-2012
We hebben heel erg genoten van onze Sulawesi vakantie. De lokale gidsen waren heel goed en wisten ons telkens weer te raken met hun verhalen. De reis was super geregeld. Een paar keer hebben we bij de mensen thuis gegeten en dat geeft echt iets extra’s aan je reis. Er wordt door de...
Verder lezen
Zuid Sulawesi reizen: Traditionele cultuur in Tana Toraja
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"De off the beaten track reis in Sulawesi was ons op het lijf geschreven!"

Indonesie reizen - Sulawesi - Makassar - Tana Toradja - Poso meer - Bada vallei - Togian eilanden

Sanne Jacobs en Pieter Jansen - 22-10-2012
We hebben een hele leuke vakantie gehad. Deze reis was echt op ons lijf geschreven. Onze wens was om niet in de toeristische gebieden terecht te komen, maar meer contact te hebben met de lokale bevolking. Deze wens is helemaal uit gekomen. Ontzettend leuk om bij mensen thuis te eten of k...
Verder lezen
Zuid Sulawesi reizen: Traditionele cultuur in Tana Toraja
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Onze Sulawesi reis heeft alle verwachtingen overtroffen."

Rondreis Indonesie - Sulawesi - Ceremonie Tana Toradja - Bugis lunch Tempe meer - Duiken Bunaken

Lotte Bouwhuis en Thijs Olthof - 10-09-2012
Onze Sulawesi reis was echt geweldig! Het heeft al onze verwachtingen overtroffen. De reis was tot in de puntjes verzorgd. Bij aankomst ontvingen we een uitgebreid informatie pakket. Hierdoor konden we ons goed voorbereiden op de komende dag. De informatie klopte precies, zodat we onze v...
Verder lezen
Zuid Sulawesi reizen: Traditionele cultuur in Tana Toraja
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Ontzettend leuk om bij mensen thuis te eten."

Indonesie rondreis - Sulawesi - Makassar - Maros - Bugis lunch - Tempe meer - Trekking Tana Toradja

Ingrid Leer, Elly en Roland Kruijt - 15-08-2012
We hebben een prachtige reis door Zuid Sulawesi gemaakt. Na 12 jaar zelf door Indonesië te hebben gereisd, hebben we voor het eerst een stuk via een reisorganisatie geboekt. We hebben voor jullie gekozen omdat jullie ervoor zorgen dat je in Zuid Sulawesi echt off the road gaat en bi...
Verder lezen
Zuid Sulawesi reizen: Traditionele cultuur in Tana Toraja
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"In Tana Toraja zagen we bij een begrafenisceremonie zelfs buffelgevechten!"

Rondreis Indonesië - Tana Toradja - Sulawesi - Komodo Boottocht - Flores - Borobodur - Yogyakarta - Java

Leo, Kathy, Niels (17), Olaf (16) en Justine (13) Wagemans - 11-08-2012
Onze vakantie was echt hartstikke gaaf! We hadden hele leuke chauffeurs en gidsen. De hotels waren ook okay. We hadden een aantal upgrades gemaakt, die ons goed bevielen. En op een aantal plaatsen is er gewoon niet echt wat beters, dat is dan maar zo voor een nachtje. Ook geen probleem, ...
Verder lezen
Zuid Sulawesi reizen: Traditionele cultuur in Tana Toraja
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Met onze kinderen naar Sulawesi en Sunda eilanden"

Indonesie Rondreis - Flores - Komodo - Lombok - Gili - Bali - Sulawesi - Tana Toradja - Poso meer - Togian eilanden

Mark, Manon, Melissa (7 jaar) en Pien (6 jaar) van Erp - 10-08-2012
Samen met onze kinderen van 6 en 7 jaar hebben we een reis van 6 weken gemaakt naar de Sunda eilanden én Sulawesi. Het was een perfecte reis voor ons. Natuurlijk, af en toe is het behoorlijk aanpoten, en zijn de reisafstanden best groot. Gelukkig zijn onze kinderen gewend veel te ...
Verder lezen
Zuid Sulawesi reizen: Traditionele cultuur in Tana Toraja
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Ook op reis in Sulawesi hebben we een varkentje gekocht!"

Rondreis Indonesie - Sulawesi - Makassar - Tempe meer - Tana Toradja - Poso meer - Bada Vallei - Togian eilanden

Jeroen en Nils (6 jaar) Siebelink - 03-08-2012
We hebben ook dit jaar een hele goede reis gehad. Ook mijn zoon Nils van 6 heeft zich goed gehouden. We hebben zelfs de 2 daagse trekking in Tana Toraja gedaan. Af en toe liep hij wel even te mopperen omdat ik hem niet wilde dragen, maar dat ging ook snel weer over. Verder hebben we in Z...
Verder lezen
Zuid Sulawesi reizen: Traditionele cultuur in Tana Toraja
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Uitstekend geschikt voor de wat avontuurlijke reizigers"

Rondreis Indonesië - Sulawesi - Makassar - Wandelen Maros - Tana Toradja - Poso meer - Bada vallei - Tanjung Karang

Nico en Lenie de Hoog - 09-10-2011
Sulawesi is een prachtig eiland met veel natuurschoon, cultureel is er ook voldoende te zien en de mensen zijn heel aardig. Deze reis is uitstekend geschikt voor de wat avontuurlijke reizigers. Makassar is een goed startpunt. Helaas viel het fort tegen (in renovatie). De cottage met seaview (up...
Verder lezen
Zuid Sulawesi reizen: Traditionele cultuur in Tana Toraja
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Als grote Nederlander viel ik wel erg op in die kleine dorpjes!"

Indonesie Reis - Sulawesi - Tempe meer - Tana Toradja - Poso meer - Bada Vallei - Tarsiers Tangkoko - Bunaken

André IJff - 10-09-2011
We hebben een fantastische reis gehad, het was echt heel erg mooi. Alles liep vlekkeloos. Het varieerde van goede accommodaties tot echt heel eenvoudig en lokaal, en dat was precies wat we wilden.   Wat er op deze reis echt positief voor ons uitsprong was het on...
Verder lezen
Zuid Sulawesi reizen: Traditionele cultuur in Tana Toraja
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Jullie zijn er zelf geweest en kunnen daarom echt advies geven"

Indonesie rondreis - Sulawesi - Tana Toradja - Poso meer - Togian eilanden - Pullisan - Tarsiers Tangkoko - Tomohon

Corinne Timmermans (gezin met 2 kinderen van 8 en 10) - 31-07-2011
We hebben een hele leuke vakantie gehad. Heel indrukwekkend en hele lieve mensen. De Ceremonie in Tana Toraja waarbij meerdere pas geslachte buffels en varkens te zien waren was wat te veel van het goede voor onze jongste van 8. Jullie gidsen en chauffeurs sprongen hier goed op in, die hie...
Verder lezen
Zuid Sulawesi reizen: Traditionele cultuur in Tana Toraja
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie