Zuidoost Sulawesi reizen: Puur avontuur in onbekend paradijs Pulau Buton

Indonesie reizen: Zuidoost Sulawesi - Baubau – Pulau Buton - Lambusango Rainforest Reserve - Koeskoes - Neushoornvogels - Snorkelen - Bajo dorp - Extensie: Duiken Wakatobi

Bestaat het paradijs? Jawel, en wij hebben het gevonden! Tenminste, als je een echte avonturier bent en het leuk vindt om lokale mensen te ontmoeten. Je gaat met hen koken, zeldzame dieren spotten in de jungle, samen de zee in op zoek naar seafood en blijft bij mensen slapen. Een onvergetelijke, authentieke ervaring op het eiland Buton in het nauwelijks bezochte Zuidoosten van Sulawesi. Dit avontuur combineer je met snorkelen bij een paradijselijk eilandje en verblijf in een comfortabel hotel in de stad. Best of both worlds! Extensie: Duiken in Wakatobi.

Hoogtepunten van deze bouwsteen:

  • Puur avontuur
  • Slapen bij lokale familie in vissersdorp
  • Jungle walk Lambusango Rainforest Reserve 
  • Zeldzame dieren spotten
  • Snorkelen koraaleilandje
  • Seafood zoeken met lokale mensen
  • Bajo zeenomaden dorp bezoeken
Reisschema
Dag 1: Aankomst Baubau, stadstour, parelfarm, lunch, diner local family keraton
Dag 2: Baubau, wandeling Lambusango Rainforest, lokale lunch koken Labundo-Bundo, diner en route
Dag 3: Baubau - Wasuemba, seafood zoeken, lokale lunch en diner, homestay
Dag 4: Wasuemba - Baubau, Blue lagoon, Bajo village
Dag 5: Baubau, snorkeltrip eiland met BBQ lunch
Dag 6: Baubau - airport, transfer
Dag tot dag

Dag 1: Stadstour Baubau en eten bij een familie in de keraton

Stadstour Baubau en eten bij een familie in de keraton
De meeste reizigers nemen een ochtendvlucht uit Makassar naar Baubau. Op het vliegveld staat je Engelssprekende gids en auto met chauffeur je al op te wachten. Vandaag heb je tijd om de stad Baubau en omgeving te verkennen. Arriveer je inderdaad in de ochtend, dan is er tijd om je mee te nemen naar een parelkwekerij. Vrees niet, aangezien dit geen toeristisch gebied betreft, is het geen tourist trap, maar interessant om eens te zien hoe dit in zijn werk gaat. De gids neemt je mee naar een leuk gelegen eethuisje voor de lunch (inclusief). Daarna is het tijd om in te checken in je comfortabele hotel, dat erg mooi aan zee is gelegen. Het hotel ligt op een klif boven zee en je kunt een pad en trap omlaag dalen naar zee en hier gaan snorkelen. Bij hoog water plons je zo vanaf de trap de zee in. Bij laag water kun je naar het naast gelegen lokale strandje lopen. Een mooi strandje waar de lokale kinderen in het water spelen en jongeren zwemmen. Top spot en weer zo anders! 
 
Eind van de middag word je weer opgehaald om naar de Keraton te gaan. De Keraton is een bijzonder bouwwerk. Eigenlijk is het een kraton, een paleis compleet met dorp, met mooie gekleurde huisjes. Het is gelegen op een heuvel, versterkt met muren van een fort. Her en der zie je nog kanonnen staan. Klim op de muur voor mooie uitzichten en misschien een mooie zonsondergang. Dan ga je eten bij een familie in de keraton (inclusief). De vrouwen zwaaien hier duidelijk de scepter in huis en het is erg gezellig én lekker om hier te eten! Je zit met zijn allen op de grond en de heerlijke lokale gerechten worden in het midden gezet, zodat iedereen er van kan pakken. Ook een leuke uitzondering: in Indonesië is het gebruik dat de gastvrouw niet mee-eet. Deze dames zijn wat minder traditioneel en verlegen en eten en kletsen gezellig mee. Smullen maar!

Dag 2: Dieren spotten in Lambusango Rainforest Reserve en lokale lunch koken

Dieren spotten in Lambusango Rainforest Reserve en lokale lunch koken
Na het ontbijt gaat de rit in een kleine 2 uur naar het Lambusango Rainforest Reserve in het noorden van het eiland Buton. Dit is een bijzonder bos, want hier komen allerlei zeldzame en endemische dieren voor, zoals de neushoornvogel, Buton makaak, tarsier en de koeskoes. In dit bos wordt dan ook jaarlijks van half juni t/m half augustus onderzoek gedaan door biologie studenten van het Wallacea project uit Engeland. Voor de lunch maak je een korte wandeling. Je gids zal vooral op zoek gaan naar eetbare planten en die je aan je laten zien. Zo hakte hij voor ons een paar scheuten rotan af, die eetbaar bleken te zijn, bijzonder! Of en wat je vindt, is van het seizoen afhankelijk. Je loopt via de moestuinen terug naar het dorp. In de moestuinen kijk je met je lokale gids wat je hier kunt plukken voor het eten. Samen met de vrouw des huizes help je het eten klaarmaken. Snijden, schillen, husselen, gezellig samen in de keuken! 
Na de lunch bezoek je het Bajo dorp Lawele. 
In de namiddag ga je terug naar het bos; dan is het een goede tijd om dieren te spotten. Wij hadden hier het geluk twee koeskoezen te spotten! Dit klimbuideldier is erg schattig om te zien. En met een beetje geluk vind je ook de tarsier, die wakker wordt in de avondschemer. Hou je ogen open voor de ongelijke ondergrond. Gaaf, maar ook best pittig. Goede wandelschoenen met profiel zijn nodig en breng voldoende water (2-3 liter per persoon) mee. Overleg van te voren met je gids wat je aankunt qua niveau van sportiviteit en avontuur. Hoe dan ook, het is flink zweten in zo’n tropisch woud, neem droge kleding en een handdoek mee om je later om te kunnen kleden. Hier vaar je naar toe en heb je de tijd om wat rond te kijken en je zult van de mensen leren hoe zij hun vissen vangen.

Rond half 7 start je de reis terug naar Baubau. Onderweg wordt er gestopt voor de maaltijd. 
(Tip: overleg met je gids of hij voor morgen duikschoenen voor je mee kan brengen en welke maat je nodig hebt.) 
Meenemen: wandelschoenen met profiel, dagrugzak, ruim drinkwater (2-3 liter pp), zonnebrand, zonnepet, muggenwerend middel, regenjasje (het is tenslotte een regenwoud!), ivm zweten zijn droge kleding, slippers en (sport)handdoekje (outdoor winkel) prettig om na afloop op te frissen.

Dag 3: Met de locals op zoek naar seafood voor je diner!

Met de locals op zoek naar seafood voor je diner!
Je chauffeur brengt je na het ontbijt naar het zuiden van Buton richting Wasuemba. Hier ga je op bezoek in een mooi traditioneel vissersdorp. In dit dorp zijn nog veel huizen in traditionele houten stijl en het leven draait hier om de zee. Je verblijft in een netjes en schoon huis op palen, met een veranda en huiskamer om te eten. Er zijn een aantal slaapkamers met een kapokmatras. Binnenshuis is een badkamer met hurktoilet en mandibak (Indonesische wijze om te douchen is bakjes water over jezelf heen scheppen). De familie waar wij verbleven was erg gastvrij en erg blij met de extra inkomsten door ons bezoek. Maar bovenal vonden zij ons bijzonder interessant. Onze handelingen waren duidelijk onderwerp van gesprek met de buren!
 
Hoogtepunt van ons bezoek was om samen met de vrouw des huizes op zoek te gaan naar seafood. Je moet wachten op de juiste waterstand en dan is het een soort wadlopen. Soms is de ondergrond zanderig, soms zak je tot je enkels weg in zwarte fijne modder. Het water kan tot je enkels, heupen of je middel staan. Bedenk dat je hier in een traditionele gemeenschap bent en dat een bikini gelijk staat aan naakt over straat lopen. Trek dus een t-shirt en korte broek of zwemshort aan (eventueel over je zwemkleding heen). Dit zorgt er ook voor dat je niet enorm verbrandt. De lokale bevolking, zeker de vrouwen, zullen lange mouwen en lange broek aan hebben. Al is het maar om niet te donker te kleuren door de zon, dat vinden ze niet mooi.
 
De vrouwen zijn zeer bedreven in het vinden van schaaldieren en zee-egels. In de zwarte stekels van de zee-egel wil je absoluut niet staan, dus trek vooral waterschoenen aan (vraag in Baubau of je gids duikschoenen in je maat kan regelen of hou bijvoorbeeld Teva slippers aan). Al snel troffen we meer dorpelingen in zee. Eén jongen bleek gespecialiseerd te zijn in het vangen van inktvis. Zonder duikbril keek hij onderwater in het zoute water, ongelofelijk! Hij kreeg een inktvis te pakken, die het water zwart kleurde. Een oudere man controleerde zijn visnetten en was zo gastvrij om ons een vis te schenken voor het eten. We hebben genoten van de heerlijke maaltijden bij de familie in het dorp. Dit was echt heel speciaal om mee te maken!
 
Als de zee het toe laat, is het mogelijk om ook nog te snorkelen. Omdat dit weersafhankelijk is, kun je dit ter plekke bij boeken. Je gaat dan met een bootje naar een van de beste riffen van Buton. Het rif is namelijk door de adat (traditionele gewoonterecht) beschermd. Op een meter of 5 onder je, zie je prachtig koraal en veel vissen. Trek ook nu weer een t-shirt en korte broek aan, enerzijds omdat je snorkelend enorm verbrand en anderzijds uit respect voor de lokale bevolking. Het kan zijn dat er een aantal kinderen of dorpelingen nieuwsgierig zijn en mee willen met je bootje. Ook al leeft men aan zee en van de visserij, echt goed zwemmen kunnen de meeste niet, en ze vinden snorkelen en zwemmen in diep water behoorlijk eng. Alleen de kepala desa (dorpshoofd) en onze chauffeur kregen we, enigszins angstig watertrappelend, zo ver het water in te gaan!
 
NB: Omdat je afhankelijk bent van de juiste waterstand voor je seafood excursie kan het zijn dat dit tweedaagse programma in een andere volgorde wordt uitgevoerd. Dit is altijd in je eigen belang, dus vertrouw erop dat je gids in overleg met de dorpelingen de meest gunstige planning hanteert.
 
Meenemen: Dagrugzakje met eigen handdoekje en lakenzak (beiden te koop in sport of outdoor winkel), toiletartikelen voor 1 nacht, korte broek en t-shirt om in te zwemmen, waterproof zonnebrand, zonnepet, droge kleding, en een sarong is altijd handig en multifunctioneel. Waterschoenen/duikschoenen: overleg van te voren in Baubau met je gids of hij dit mee kan brengen met de snorkelspullen en geef je schoenmaat op.

Dag 4: Balanceren over steigers in Bajo zeenomaden dorp

Balanceren over steigers in Bajo zeenomaden dorp
Afscheid van de familie. In het dorp verderop kun je badderen in de Blue Lagoon. Hier komt warm water omhoog bubbelen en mengt met het rivierwater voordat het uitstroomt naar zee. Je kunt kleine visjes ontdekken in het kristalheldere water. Dorpelingen badderen hier en schoolkinderen van de naastgelegen school komen een kijkje nemen. Trek wederom t-shirt en korte broek aan en eventueel je waterschoenen, zodat je de Blue Lagoon wat verder kunt verkennen.
 
Je rijdt terug richting Baubau en stopt bij een typisch Bajo dorp om hier een kijkje te nemen. De Bajo (ook geschreven als Bajau) worden zeenomaden of zeezigeuners genoemd. Traditioneel leven de Bajo met het hele gezin op boten en zwerven tussen de eilanden van de Filipijnen, Maleisië en de Indonesische eilanden Borneo en Sulawesi. Tegenwoordig heeft de Indonesische regering de Bajo gestimuleerd om een vast dorp aan wal te stichten, zonder vast adres is het moeilijk de Bajo te helpen met scholing en gezondheidszorg. Maar de Bajo kunnen niet zonder hun zee en hebben hun huizen gebouwd op hoge palen in zee. Tussen de huizen lopen krakkemikkige steigertjes van 2 of 3 planken breed. Wij schuifelden angstig voetje voor voetje vooruit, maar de Bajo lopen hier met een perfect gevoel voor evenwicht met het grootste gemak rond. Dit maakt het bezoek aan dit dorp iets om nooit meer te vergeten. Je drinkt een kopje thee bij een familie en als dank geef je fruit, want dat ontbreekt in dit dorp en veel mensen hebben een vitamine gebrek hierdoor.
 
Je rijdt terug naar Baubau, waar je weer in checkt in het al bekende hotel. 
 

Dag 5: Snorkelen bij eilandje en BBQ op het strand

Snorkelen bij eilandje en BBQ op het strand
Na alle Go Local avonturen van de afgelopen dagen is het tijd om een dagje te relaxen. Je hotel is de startplaats voor de snorkelexcursie, dus dat is makkelijk. Met een boot vaar je naar het eiland gelegen voor de kust van je hotel, je hebt het al in de verte zien liggen. Het is echt zo’n mooi palmbomen eilandje met wit strand. Hier kun je heerlijk zwemmen, snorkelen, zonnen op het strand. Je gids grilt een lekker vers visje boven een vuurtje. Mmm, bbq-vis smaakte zelden zo heerlijk vers!
 
Goede bescherming is echt nodig bij snorkelen, trek een t-shirt aan, want je rug en bovenbenen zijn zo verbrand. Heb je er 's middags genoeg van, dan vaar je terug naar het hotel, hier kun je nog even relaxen en een boekje lezen. Leuk idee om vanavond te eten op de avondmarkt of anders een restaurantje in Baubau (niet inclusief). Vraag je gids een taxi voor vanavond te regelen. Alternatief: voor €20 zorgen wij er voor dat een auto je wegbrengt naar Baubau en weer ophaalt en terugbrengt naar je hotel (ongeveer een half uur rijden).
 
We vonden de avondmarkt in Baubau heel schoon en gezellig. Er zijn kaki lima, de kleine verrijdbare eetkraampjes met daarbij tafels met plastic stoeltjes. Kijk rustig rond en vraag wat wat is en wat vandaag vers is. De verkoopster zal je zeker graag helpen aan het lekkerste eten. Daarna is het leuk om nog even over de verkoopmarkt te lopen. Hier is van alles te koop waar locals gek op zijn: enorme teddyberen, haarspeldjes met glitters of horloges en zonnebrillen voor de mannen.
 
Tip: Ben je een duiker? Dan is het mogelijk om het snorkelen op aanvraag te upgraden naar duiken. Zie excursie. Let op: gezien de drukte tijdens het Wallacea project half juni-half augustus zou het in die periode kunnen voorkomen dat de Duikinstructeur of Dive Master niet beschikbaar is. In dat geval ga je snorkelen. 
Ook kun je kiezen voor een extra dag in Baubau waarbij je gaat duiken bij de Lobolobo grotten. Je blijft dan een extra dag en nacht in Baubau. Zie Extensies.

Dag 6: Afscheid van Baubau en het eiland Buton

Afscheid van Baubau en het eiland Buton
Lekker uitslapen, genieten van je ontbijtje op je veranda, relaxen en rustig in pakken. Als je veel tijd hebt, kun je nog even gaan zwemmen. De chauffeur haalt je weer op om je naar het vliegveld te brengen. Van Baubau vlieg je naar Makassar en vanuit hier naar je volgende bestemming. Wat een onvergetelijk avontuur in Buton!
 
Tip: Ben je een ervaren duiker en heb je voldoende tijd? Dan kun je gaan duiken in Wakatobi, lees meer onder Extensies. Wil je een dagje extra duiken en niet te ver reizen? Blijf 1 extra dag en nacht en ga duiken in de Lobo Lobo grotten. 

Achtergrond

Zoeken naar Wakatobi en een onontdekt paradijs vinden

Jarenlang staarden we op de kaart naar het zuidoosten van Sulawesi. In de zuidoostelijke punt van Sulawesi ligt namelijk het moeilijk bereikbare duikgebied Wakatobi. We bereikten het en doken er, maar ondanks nieuwe bootconnecties blijft Wakatobi een lastig verhaal om te komen, en eigenlijk alleen geschikt voor ervaren duikers (eventueel met eigen duikuitrusting) die er langer willen blijven. Echter tot ons grote geluk ontdekten we dat het eiland Buton de avontuurlijke reiziger enorm veel te bieden heeft. We vonden hier een lokaal paradijsje, vol verrassing en avontuur! Soms zoek je het één en vind je iets anders. Onze allernieuwste Footprint Favoriet voor de avontuurlijke reiziger is dan ook Buton en Baubau!
 

Baubau en Keraton

Baubau betekent zoiets als ‘stinken’, maar nooit zagen we zo’n schone Indonesische stad. Zelfs de gezellige avondmarkt op de boulevard was brandschoon en echt een prima plekje om iets te eten. De keraton is een kruising tussen een fort en een paleis en uniek in Indonesië. Helemaal leuk: je gaat hier eten bij een lokale familie. Ben je vroeg dan neemt de gids je ook nog mee naar een parelkwekerij en een gezellig eethuisje.
 

Zeldzame dieren spotten in Lambusango Rainforest Reserve

In het noorden van het eiland (pulau betekent eiland) Buton, ligt het Lambusango Rainforest Reserve. Hier komen veel zeldzame endemische dieren voor. Een goede kans om te spotten zijn de Buton makaak, neushoornvogel en het klimbuideldier de koeskoes (of cuscus). Ook komen hier tarsiers voor, ook wel het spookdiertje genoemd, maar dit nachtdiertje is ’s nachts actief en het beste te spotten bij zonsondergang. Die zul je dus niet tegenkomen in het bos. Dit gebied is dan ook het studiegebied van biologie studenten uit Engeland. Beste reistijd: niet wanneer de biologie onderzoeksstudenten er zijn van half juni t/m half augustus. Samen met je gids en lokale ranger kijk je wat je aan eten kunt vinden in het bos en in de moestuinen en samen kook je een traditionele maal voor de lunch.
 

Op zoek naar seafood en slapen in een Buton vissersdorp

In het zuiden van het eiland Buton is een vissersdorp met veel huizen nog in de authentieke Buton stijl: houten huizen op palen. Wij waren de eerste blanke toeristen hier en trokken dus veel bekijks. Zelfs het dorpshoofd kwam kijken hoe wij gingen snorkelen, samen met alle kinderen uit het dorp. Hou je zwemkleding maar aan, want met de vrouw des huizes ga je je diner bij elkaar zoeken: in zee! Je gaat namelijk op zoek naar seafood, zoals zee-egels, inktvissen, en met een beetje geluk staat er ook vis op het menu. Hou je niet van vis, dan heb je pech in dit dorp, want men eet hier wat de zee hen geeft. ’s Avonds slaap je ook bij de vissersfamilie thuis. Ze zijn erg blij met je verblijf, een extra centje kunnen deze hardwerkende mensen goed gebruiken en daarnaast ben je een reuze interessante curiositeit.
 

Op bezoek bij de Bajo zeezigeuners

Een aparte bevolkingsgroep zijn de Bajo (ook wel gespeld als Bajau). Ze worden ook wel zeezigeuners (sea gipsies) of zeenomaden genoemd. De Bajo komen voor in gebieden met veel eilanden zoals de Filipijnen, Maleisië en in Indonesië in Sulawesi en Borneo. Van oudsher leefden ze met het hele gezin geheel op hun boten, ze leefden van wat de zee hen bracht en hadden geen vaste verblijfsplaats. Tegenwoordig stimuleert de overheid hen om een vast dorp aan land te stichten, zodat er toegang is tot scholen en gezondheidszorg. Maar de Bajo houden van de zee en hun houten huizen bouwen ze dan het liefst op hoge palen boven zee, en ze verplaatsen zich bijvoorkeur per boot. Zonder zee vinden ze het leven maar niets. Een bijzonder volkje, de Bajo!
Hotel & Vervoer

Accommodatie

Wij zijn altijd op zoek naar bijzondere locaties. In deze bouwsteen zijn de accommodaties ongebruikelijk en onvergetelijk!
 
In Baubau, de grootste stad van het eiland Buton, is onze eerste keuze een hotel op een heuvel waardoor vanaf je balkon een mooi uitzicht over zee hebt. Zo leuk, dat we je hier zelfs een keer diner serveren. Is dit hotel bezet, dan kiezen we voor een hotel bij de haven direct aan de gezellige avondmarkt gelegen, dat heeft ook zo zijn voordelen.
 
In het zuiden van het eiland Buton, ga je slapen bij een familie thuis in een vissersdorp. Dit houten huis is gebouwd op palen. Het heeft een veranda en een huiskamer om te eten, en slaapkamers. Je slaapt in 1 van de slaapkamers van de familie. Achterin het huis is het natte gedeelte: een keuken en een badkamer. De badkamer heeft zoals gebruikelijk in Indonesië een hurktoilet en een mandibak om je zelf te douchen. Een mandibak is een grote bak water, waaruit je bakjes water over jezelf schept om je te wassen.
 
Terug naar Baubau slaap je in een hotel net buiten de stad, aan de strandzijde. Prachtig uitzicht over zee, je kunt met een trap de rotsen afdalen en gaan snorkelen en bij laag water kun je naar het naastgelegen lokale strand waden. De kamers zijn prachtig, maar management is afwezig, echter de staf is zeer behulpzaam. Dus zeg het als er iets is, bijvoorbeeld water van de douche doet het niet, en het wordt in een mum van tijd opgelost voor je. Er is geen restaurant, en de gids zal met je overleggen of je eten wilt laten bezorgen of graag in de stad wil eten (voor eigen rekening).
 

Vervoer

Gedurende de reis vinden alle transporten plaats met een eigen auto met chauffeur en Engels sprekende gids. Je wordt van en naar het vliegveld rechtstreeks gehaald en gebracht naar je hotel.
Voor de snorkeltrips worden lokale boten gebruikt.  
Prijzen
De hieronder vermelde prijzen zijn geldig tot 15 december 2019. De prijzen zijn per persoon, gebaseerd op 2 personen per kamer. Bij een reis met 3 of 5 personen wordt een derde bed (stretcher, daybed, matras) op de kamer bijgezet; de prijs voor een eenpersoonskamer is op aanvraag. Wij behouden ons het recht voor om onze prijzen te wijzigen. In de zomer (juli/augustus/september), rond de feestdagen (van 15 december t/m 15 januari) en het Suikerfeest berekenen we een hoogseizoentoeslag. Prijzen kunnen ook fluctueren door o.a. wijzigingen in de brandstof prijzen of de wisselkoers. De minimale reisduur is 7 dagen. Een reis kan tot uiterlijk 14 dagen voor vertrek worden geboekt.

Zuidoost Sulawesi reizen: Puur avontuur in onbekend paradijs Pulau Buton
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 1.251,- p.p.€ 728,- p.p.€ 605,- p.p.€ 556,- p.p.€ 548,- p.p.€ 527,- p.p.
Inclusief:
 • 5 overnachtingen met ontbijt
 • Privé vervoer met chauffeur
 • Engelssprekende gids voor alle excursies
 • Stadstour Baubau met Keraton en bij voldoende tijd (vroege aankomst): bezoek parelfarm en lunch in warung
 • Diner bij lokale familie in Keraton Baubau
 • Excursie in Lambusango Rainforest Reserve, ranger, samen lokale lunch koken
 • Verrassingsdiner in hotel Baubau
 • Excursie vissersdorp met 2x lunch, snorkelen, seafood zoeken, 1x diner, homestay overnachting, bezoek Bajo dorp.
 • 1 dag snorkeltrip met boot, gids, snorkelmateriaal, BBQ lunch
 • Uitgebreide Nederlandstalige reisinformatie
 • Nederlandstalige ondersteuning ter plekke door onze lokale vertegenwoordiger

Exclusief:
 • Internationale en binnenlandse vlucht (offerte op aanvraag)
 • Entrees, donaties, fooien en persoonlijke uitgaven
 • 2 maal diner op eigen kosten in Baubau

Excursie 1: Duiken bij Baubau
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 50,- p.p.€ 50,- p.p.€ 50,- p.p.€ 50,- p.p.€ 50,- p.p.€ 50,- p.p.
 • Upgrade naar 2 duiken met Dive Master en huur duikuitrusting. Inclusief boot, BBQ lunch zoals reeds inclusief op snorkeldag.
 • NB: Deze excursie geldt ALLEEN in combinatie met de snorkeldag die reeds inclusief is.
Extensies

Extensie 1: Duiken in Wakatobi


Voor de flexibele, avontuurlijke en ervaren duikers die een aantal duiken willen maken vanaf Tomia is deze extensie perfect. Het leven onder water is in zeer goede conditie en dus echt een lust voor het oog.

Dag 6: Naar Wangi-wangi: het eerste eiland van Wa-ka-to-bi

Naar Wangi-wangi: het eerste eiland van Wa-ka-to-bi
Duiken vanaf Tomia (Wakatobi) is met name geschikt voor ervaren duikers, die ook écht komen om een paar dagen flink te duiken. Bovendien dien je een beetje avontuurlijk en flexibel te zijn ingesteld. Wil je maar 1 dagje duiken, dan kun je dat beter vanuit Baubau doen. In Baubau zijn ook bijzondere duiken te maken. In Tomia is geen grote duikschool, maar de lokale dokter is Dive Master en kan je begeleiden bij je duiken. Materialen kunnen via Baubau gehuurd worden (niet van half juni-half augustus ivm Wallacea), maar heb je eigen uitrusting of een paar belangrijke zaken als regulator of duikschoenen in je eigen maat, dan is dat handig. Tussen half juni en half augustus zijn er veel Wallacea biologie studenten uit de UK in Wakatobi. Het grootste gedeelte van duikmaterialen in Baubau zal dan in gebruik zijn, er is dan beperkt duikmateriaal (niet alle maten) op Tomia aanwezig. Prijzen en mogelijkheden voor deze bouwsteen zijn op aanvraag, omdat de situatie ter plaatse kan veranderen. Het schema van de boten is continu aan verandering onderhevig. Daarom zullen we voor boeking de laatste stand van zaken opvragen.
 
Sinds 2014 vaart er een Express snelboot genaamd Cantika tussen de Wakatobi eilanden. Hierdoor leek het er even op dat Wakatobi ontsloten zou worden. Helaas blijkt de haven van Tomia niet diep genoeg te zijn voor de Cantika en moet je (op moment van schrijven) alsnog via het eiland Wangi-wangi. Een auto met chauffeur brengt je naar de haven van Baubau. Zorg dat je water, snacks en een lunchbox bij je hebt. Vertrek uit Baubau met de Cantika boot om 12 uur (tijd onder voorbehoud), zorg dat je ruim op tijd in de haven bent, een uur van te voren bijvoorbeeld. Je komt om ongeveer half vier aan in Wanci, de hoofdplaats van Wangi-wangi, waar je wordt opgehaald. Je slaapt in Wanci in een eenvoudig guesthouse. Leuk is het om hier te gaan eten in een houten restaurant op het water.
 
Wakatobi is een Maritiem Nationaal Park in Zuid-Oost Sulawesi. De naam is acroniem voor de Tukangbesi eilanden Wangi-wangi, Kaledupa, Tomia en Binongko, de grotere eilanden binnen het Nationaal Park. Er zijn in totaal 143 eilandjes, naast de vier grote eilanden vallen kleinere eilandjes als Tokobao, Lintea, Kapenaune, Hoga en Tolandono binnen het marinepark. De belangrijkste bevolkingsgroep zijn de Bajo, de zeenomaden. Het gebied bestrijkt zo’n 13.900 km2 en ligt tussen de Bandazee en de Floreszee. Het is qua grote het derde marine park van Indonesië. Wakatobi heeft een enorme biodiversiteit met naar verluidt de hoogste variatie van vis en koraal ter wereld. Het heeft de op één na grootste rif ter wereld, na de Great Barrier Reef in Australië. De legendarische diepzee ontdekker Jacques Cousteau zou de Tukangbesi eilanden (nu Wakatobi genoemd) een ‘Underwater Nirwana’ hebben genoemd, een onderwater paradijs…

Dag 7: Tomia: het derde eiland van Wakatobi

Tomia: het derde eiland van Wakatobi
Vandaag ga je om circa 9 uur met de publieke speedboot van Wanci naar Tomia. Als alles gaat zoals verwacht, kom je hier op het middag uur, circa 12 uur aan. Echter wij hebben gemerkt dat de overtocht soms uren langer duurt dan de locals en zelfs de bootcrew zeggen. Tijd is een nogal rekbaar begrip in deze contreien! Neem dus altijd water en wat te eten mee voor onderweg. Je wordt opgehaald en naar het lokale guesthouse gebracht, waar je eerst gaat lunchen.
 
Het guesthouse is heel netjes en schoon. Je hebt een ruime eigen kamer met een goed bed, en een eigen badkamer. Er is een gedeelde ruimte met stoelen binnen en een veranda waar je kunt zitten. Er is een gezamenlijke eetruimte en de gastvrouw kookt lekkere maaltjes voor je, die als vanzelf op tafel verschijnen. Engels spreekt men niet, maar alles staat klaar en het wijst zich vanzelf. Mocht je vragen hebben, dan kun je dit via de Dive Master bespreken. De Dive Master is een van de 3 plaatselijke dokters, met een passie voor duiken! Hij spreekt goed Engels en is veilig om mee te gaan duiken. Verwacht echter geen grote, met veel materiaal uitgeruste duikschool, want dat is dit uiteraard niet. Op loopafstand van het guesthouse is een klein duikschuurtje met enige duikspullen. Heb je zelf geen spullen (van te voren aangeven s.v.p.), dan kun je zoeken naar het beste passende, maar niet elke schoenmaat of maat wetsuit is er. Een beetje behelpen dus, maar dat mag de pret niet drukken! Vaak is het ook mogelijk duikuitrusting uit Baubau te huren en mee te nemen (niet tussen half juni-half augustus ivm Wallacea project). 

Dag 8: Duiken naar het onderwater paradijs bij Tomia

Duiken naar het onderwater paradijs bij Tomia
Vandaag staan er 3 duiken op het programma. Want als je toch zo ver bent gekomen, wil je natuurlijk ook maximaal duiken! Lunchbox mee en je kunt naar verder weggelegen eilandjes met de beste duikplekken. Afhankelijk van de stroming en de wind zal de Dive Master bepalen waar je vandaag het beste kunt gaan duiken. Er zijn ontzettend veel duikspots in de omgeving! Helemaal grappig als je langs het knetterdure duikresort van Tomia vaart, die zijn gasten speciaal invliegt op de enige privé luchthaven van Indonesië. Leuk hoor als je zoveel geld hebt, maar de duikspots die jij ziet zijn toch echt hetzelfde! Eind van de middag weer terug, douchen en even relaxen tot dinertijd. Iedere avond verschijnt er een lekker maaltje met witte rijst, en kip of vis op tafel. Nog wat kletsen met andere duikgasten als die er zijn en vroeg naar bed, want van duiken kun je aangenaam slapen!

Dag 9: Duiken in Wakatobi Marine Park

Duiken in Wakatobi Marine Park
Ook vandaag staan er 3 duiken op het programma. Het koraal is hier erg mooi kleurig. Je kunt hier macro treffen zoals de veelkleurig naaktslakken (nudibranch), maar ook het grotere werk als zeeschildpadden (Hawksbill, Loggerhead, Olive Ridley), haaien of scholen barracuda's. Wakatobi zou maar liefst 942 vissoorten kennen en 750 koraalsoorten van de 850 die wereldwijd bekend zijn. Misschien komt dat omdat de lokale Bajo bevolking veelal nog aan speervissen doet en zo slechts beperkte impact op het onderwaterleven heeft. In 2005 werd Wakatobi genomineerd voor de Unesco Werelderfgoed lijst.
 
PS: In plaats van 3 nachten en 8 duiken in Tomia, kun je ook 5 nachten met 13 duiken in Tomia blijven. De Cantika boot gaat om de dag, waardoor je altijd een oneven aantal nachten op Tomia verblijft.

Dag 10: Eilandtour op Wangi-wangi

Eilandtour op Wangi-wangi
Vandaag vroeg op, vraag eventueel je ontbijt mee te krijgen in een ontbijtbox als je dat fijner vindt. Zorg dat je ruim van te voren in de haven bent, rond een uur of 7 vertrekken uit je guesthouse om een plaatsje op de boot te krijgen, de boot vertrekt om een uur of 8. Om een uur of 12 kom je aan op Wanci. Wederom geldt ook nu weer: neem vooral iets te drinken en eten mee, je weet nooit hoe het precies loopt. Je wordt opgehaald en naar je lunchplek en daarna je guesthouse gebracht. 
 
Hierna heb je ’s middags een tourtje over het eiland Wanci. De chauffeur is heel aardig maar spreekt weinig Engels. Soms heeft hij een vriend mee, die meer Engels spreekt. Maakt niet uit, hij weet precies waar je naar toe te brengen en het wijst zichzelf. Je wandelt door een Bajo dorp, straten met veel kanaaltjes en lange betonnen weggetjes, zodat de Bajo zich per boot kunnen verplaatsen. Want op het water zijn deze zeenomaden in hun element. De Bajo zijn door hun nomadisch bestaan een zeer arme bevolkingsgroep en er zijn diverse projecten om de gemeenschap te helpen. Het is zeker een fotogeniek dorpje, en de mensen giechelen wat af als je ze op de foto zet. Neem de tijd, en maak een praatje met de dorpelingen. Verder kun je op Wanci het oude fort Lia bekijken en de Kontamale watergrotten. Kijk rond op de avondmarkt vol geuren en kleuren, je kijkt je ogen uit. Daarna brengt de chauffeur je weer terug naar je hotel voor je diner.

Dag 11: Relaxen in Baubau

Relaxen in Baubau
Een rustig-aan-dagje, ook wel eens lekker. Vandaag neem je om een uur of 9 snelboot Cantika van Wanci naar Baubau, waar je om een uur 12 aan zult komen. Tijd om in de buurt iets te lunchen en transfer naar je hotel in Baubau. De middag heb je ter vrije besteding. Je kunt kiezen tussen een stadshotel van waaruit je wandelend Baubau kunt verkennen of een hotel buiten Baubau waar je kunt snorkelen. Het is gezellig om op de avondmarkt op de boulevard iets te eten en rond te slenteren.

Dag 12: Vertrek naar volgende bestemming of voortzetting Baubau programma

Vertrek naar volgende bestemming of voortzetting Baubau programma
Vandaag ga je verder naar je volgende bestemming. Je wordt naar het vliegveld gebracht. De meeste vluchten vertrekken in de ochtend naar Makassar, Jakarta, Surabaya of Bali. Het kan ook zijn dat dit programma in je Buton bouwsteen valt en dan ga je verder met het Buton avontuur. 

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Duiken in Wakatobi:
Dag 1: Aankomst Baubau, stadstour, parelfarm, lunch, diner local family keraton
Dag 2: Baubau, wandeling Lambusango Rainforest, lokale lunch koken Labundo-Bundo, diner en route
Dag 3: Baubau - Wasuemba, seafood zoeken, lokale lunch en diner, homestay
Dag 4: Wasuemba - Baubau, Blue lagoon, Bajo village
Dag 5: Baubau, snorkeltrip eiland met BBQ lunch
Dag 6: Baubau - Wangi-wangi, Cantika Express, transfers
Dag 7: Wangi-wangi - Tomia, publieke speedboot, transfers
Dag 8: Tomia, 3 duiken
Dag 9: Tomia, 3 duiken
Dag 10: Tomia - Wangi-wangi, publieke speedboot, transfers, eilandtour (1/2 dag)
Dag 11: Wangi-wangi - Baubau, Cantika Express boot, transfers
Dag 12: Baubau, airport transfer

Extensie 1: Duiken in Wakatobi
Prijs beschikbaar op aanvraag


Extensie 2: Duiken Lobo Lobo grotten Baubau (Extra overnachting)


Wil je een extra dagje duiken in de omgeving van Baubau? Met deze extra overnachting bij Baubau maak je twee duiken bij de Lobo Lobo grotten.

Dag 6: Duiken bij de Lobo Lobo grotten bij Baubau

Duiken bij de Lobo Lobo grotten bij Baubau
Heb je zin om een extra dagje te duiken in de omgeving van Baubau? Dan is een duik bij de Lobo Lobo grotten een heel speciale duik om te maken! Een grot is een totaal andere ervaring dan een duik in open zee. Met een Padi Dive Master word je per auto naar de grotten gebracht. Hier maak je 2 duiken. Ook je duikuitrusting wordt geregeld. Na het duiken word je teruggebracht naar je hotel met uitzicht op zee. Als je zin hebt, kun je hier nog lekker zwemmen.

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Duiken Lobo Lobo grotten Baubau (Extra overnachting):
Dag 1: Aankomst Baubau, stadstour, parelfarm, lunch, diner local family keraton
Dag 2: Baubau, wandeling Lambusango Rainforest, lokale lunch koken Labundo-Bundo, diner en route
Dag 3: Baubau - Wasuemba, seafood zoeken, lokale lunch en diner, homestay
Dag 4: Wasuemba - Baubau, Blue lagoon, Bajo village
Dag 5: Baubau, snorkeltrip eiland met BBQ lunch
Dag 6: Baubau, 2 duiken Lobo Lobo Caves
Dag 7: Baubau - airport, transfer

Extensie 2: Duiken Lobo Lobo grotten Baubau (Extra overnachting)
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 189,- p.p.€ 143,- p.p.€ 141,- p.p.€ 143,- p.p.€ 142,- p.p.€ 142,- p.p.
Excursies

Baubau

Excursie 1: Duiken bij Baubau

Duiken bij Baubau
Na alle Go Local avonturen van de afgelopen dagen is het tijd om een dagje te relaxen, je kunt je snorkeldag upgraden met 2 duiken. Met een boot vaar je naar het eiland gelegen voor de kust van je hotel, je hebt het al in de verte zien liggen. Het is echt zo’n mooi palmbomen eilandje met wit strand. Vanuit dit eilandje maak je 2 duiken met een lokale Dive Master. Ook je duikspullen worden geregeld. Tussen en na de duiken kun je heerlijk zwemmen, snorkelen, zonnen op het strand. Je gids grilt een lekker vers visje boven een vuurtje. Mmm, bbq vis smaakte zelden zo heerlijk vers!
 
Heb je er genoeg van, dan vaar je terug naar het hotel, hier kun je nog even relaxen. Leuk idee om vanavond te eten op de avondmarkt of anders een restaurantje in Baubau (niet inclusief). Vraag je gids een taxi voor vanavond te regelen. Alternatief: voor €20 zorgen wij er voor dat een auto je wegbrengt naar Baubau en weer ophaalt en terugbrengt naar je hotel. 
We vonden de avondmarkt in Baubau heel schoon en gezellig. Er zijn kaki lima, de kleine verrijdbare eetkraampjes met daarbij tafels met plastic stoeltjes. Kijk rustig rond en vraag wat wat is en wat vandaag vers is. De verkoopster zal je zeker graag helpen aan het lekkerste eten. Daarna is het leuk om nog even over de verkoopmarkt te lopen. Hier is van alles te koop waar locals gek op zijn: enorm teddyberen, haarspeldjes met glitters of horloges en zonnebrillen voor de mannen.

Excursie 1: Duiken bij Baubau
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 50,- p.p.€ 50,- p.p.€ 50,- p.p.€ 50,- p.p.€ 50,- p.p.€ 50,- p.p.


Indonesië reizen - Sulawesi - Uitzicht over Baubau vanaf de KeratonIndonesië reizen - Sulawesi - Keraton in BaubauIndonesië reizen - Sulawesi - Gezellig samen koken met de lokale familie in BaubauIndonesië reizen - Sulawesi - Lokale kooktraditie bij BaubauIndonesië reizen - Sulawesi - Dieren spotten in Lambusango Rainforest Reserve, KoeskoesIndonesië reizen - Sulawesi - Dieren spotten in Lambusango Rainforest Reserve, NeushoornvogelIndonesië reizen - Sulawesi - Seafood zoeken in WasuembaIndonesië reizen - Sulawesi - Seafood zoeken in WasuembaIndonesië reizen - Sulawesi - Seafood zoeken in WasuembaIndonesië reizen - Sulawesi - Bij homestay in WasumenbaIndonesië reizen - Sulawesi - Homestay WasuembaIndonesië reizen - Sulawesi - Dineren bij de mensen van de homestayIndonesië reizen - Sulawesi - Blue lagoon bij WasuembaIndonesië reizen - Sulawesi - Ondek het dagelijks leven van het Bajo dorpIndonesië reizen - Sulawesi - Op bezoek bij het Bajo dorpIndonesië reizen - Sulawesi - Verken het Bajo dorpIndonesië reizen - Sulawesi - Bajo huisje met fantastisch uitzicht op zeeIndonesië reizen - Sulawesi - Bajo kinderen op de brugIndonesië reizen - Sulawesi - Relaxen op het strand van BaubauIndonesië reizen - Sulawesi - Bootje op het strand bij BaubauIndonesië reizen - Sulawesi - Snorkeltrip bij BaubauIndonesië reizen - Sulawesi - Genieten op het strand van BaubauIndonesië reizen - Sulawesi - Uitzicht op de baai bij BaubauIndonesië reizen - Sulawesi - Spelende kinderen op het strand van BaubauIndonesië reizen - Sulawesi - Zonsondergang op het strand bij BaubauIndonesië reizen - Sulawesi - Neem een kijkje op de avondmarkt van BaubauIndonesië reizen - Sulawesi - Ga een hapje eten op de avondmarkt van BaubauIndonesië reizen - Sulawesi - De ferry naar WakatobiIndonesië reizen - Sulawesi - Boegbeeld van de duikboot bij TomiaIndonesië reizen - Sulawesi - Paradijs op aarde bij WakatobiIndonesië reizen - Sulawesi - Met de duikboot op weg naar de duikspot bij TomiaIndonesië reizen - Sulawesi - Snorkelen of duiken, de onderwaterwereld is prachtig bij wakatobiIndonesië reizen - Sulawesi - Laat je verrassen door de ondewaterwereld van WakatobiIndonesië reizen - Sulawesi - Zeeschildpad tijdens een duik bij WakatobiIndonesië reizen - Sulawesi - Duiken bij WakatobiIndonesië reizen - Sulawesi - Eagle Ray tijdens een duik bij TomiaIndonesië reizen - Sulawesi - Zeeschildpad kom een kijkje nemen bij de duikers, WakatobiIndonesië reizen - Sulawesi - Ontdek de onderwaterwereld van Tomia, ZeeduivelIndonesië reizen - Sulawesi - Wakatobi eilandenIndonesië reizen - Sulawesi -Wangi wangi, Bajo dorpIndonesië reizen - Sulawesi - Bajo of zeenomaden bij WanciIndonesië reizen - Sulawesi - Ga een kijkje nemen bij het Bajo dorp, WanciIndonesië reizen - Sulawesi - Ontmoet de kinderen van het Bajo dorp, WanciIndonesië reizen - Sulawesi - Eilandtour Wanci, Bajo dorp

Ga op avontuur op Pulau Buton en Wakatobi in Sulawesi


Reacties van reizigers (3)

"Sulawesi: mooi eiland, indrukwekkende natuur en aardige mensen!"

Makassar - Baubau - Wasuemba - Senkang - Tempemeer - Rantepao - Posomeer - Tentana - Togian eilanden

Jan en Anne de Rijk - Hoins - 13-08-2018
Op Sulawesi zijn de rijstvelden nog groener dan elders in Indonesië, echt indrukwekkend. ...
Verder lezen
Zuidoost Sulawesi reizen: Puur avontuur in onbekend paradijs Pulau Buton
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Fijnproevers reis door prachtig en indrukwekkend Sulawesi en Kalimantan"

Indonesie reis - Sulawesi - Kalimantan - Tanjung Puting - Tana Toraja - Pulau Buton

Patricia Ketting - 06-10-2017
Onze reis door Kalimantan en Sulawesi Wij hebben een uitstekend georganiseerde reis gehad door een minder bezocht, maar prachtig en indrukwekkend deel van Indonesië. Een reis voor fijnproevers! Onze hoogtepunten zijn: de dagen op de boot in de jungle van...
Verder lezen
Zuidoost Sulawesi reizen: Puur avontuur in onbekend paradijs Pulau Buton
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Een aan te raden belevenisreis"

Pulau Buton - Baubau - Wakatobi eilanden

Jan Moonen - 06-06-2016
Deze Sulawesireis was een super vakantiereis waarbij we elke dag wel weer iets unieks meemaakten. En dat waren zeker geen geijkte toeristische attracties. De verscheidenheid van de accommodaties was zeer groot, prettig was d...
Verder lezen
Zuidoost Sulawesi reizen: Puur avontuur in onbekend paradijs Pulau Buton
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie