Rondreis Indonesie: Java, Bali & Gili (Lombok) - Simply the best!

Rondreis Indonesie: Borobudur - Prambanan - Yogyakarta - Solo - Malang - Bromo - Kalibaru - Pemuteran - Munduk - Ubud - Gili - Lombok - Sanur

Met deze uitgekiende rondreis Indonesië combineer je de hoogtepunten van Java met de relaxte stranden van groen Bali en Lombok. Je hebt Indonesië niet gezien zonder de must-see’s van Java: de indrukwekkende boeddhistische stupa Borobudur, de ruïnes van de Prambanan tempels en de actieve vulkaan Bromo. Enjoy de culinaire ontdekkingstocht in Yogyakarta. Ontdek het rustige noorden van Bali: prachtig snorkelen bij Menjangen eiland, groene valleien van Munduk en kunstzinnig Ubud. Je maakt een uitstap naar de witte stranden van het koraaleilandje Gili Meno, voor de kust van Lombok. In strandplaats Sanur geniet je op de bekende stranden van Bali. Wil je van de gebaande paden? Kies dan een extensie: Fietsen in Solo, Schildpadden spotten in Sukumade en Ijen vulkaan of Dieng plateau.

Hoogtepunten van deze rondreis:

  • Borobodur en Culinaire tocht Yogyakarta
  • Jeeptochten Bromo vulkaan
  • Snorkelen Menjangan eiland Pemuteran
  • Wandel door rijstvelden
  • Gezellig stadje Ubud
  • Koraaleiland Gili Meno
Reisschema
Dag 1: Vertrek uit Amsterdam
Dag 2: Aankomst Yogyakarta - Borobudur
Dag 3: Borobudur (sunrise) - Prambanan - Yogyakarta
Dag 4: Yogyakarta, culinaire excursie (join in)
Dag 5: Yogyakarta - Sukuh, Solo, wandeling Candi Ceto
Dag 6: Sukuh - Malang, wandeling Candi Sukuh
Dag 7: Malang - Bromo, stadstour Malang, jeeptocht Bromo
Dag 8: Bromo - Kalibaru, jeeptocht zonsopgang Bromo
Dag 9: Kalibaru - Pemuteran (Bali)
Dag 10: Pemuteran
Dag 11: Pemuteran, snorkelexcursie Menjangan eiland
Dag 12: Pemuteran - Munduk
Dag 13: Munduk, soft trekking
Dag 14: Munduk - Ubud, stops onderweg
Dag 15: Ubud, vrije dag
Dag 16: Ubud, vrije dag
Dag 17: Ubud - Padangbai - Gili Meno
Dag 18: Gili Meno, vrije dag
Dag 19: Gili Meno, vrije dag
Dag 20: Gili Meno - Padangbai - Sanur
Dag 21: Sanur, vrije dag
Dag 22: Sanur, airport transfer
Dag 23: Aankomst Amsterdam
Dag tot dag

Dag 1: Begin van je Indonesië rondreis naar Java, Bali en Lombok!

Begin van je Indonesië rondreis naar Java, Bali en Lombok!
Je Indonesië vakantie begint op Schiphol, eenmaal in het vliegtuig hoef je je nergens meer druk over te maken. Paspoort en pinpas bij je? Mooi: de rest is geregeld!

Dag 2: Overnachten bij de Borobudur

Overnachten bij de Borobudur
In Yogyakarta word je door een auto met chauffeur van het vliegveld opgehaald en naar een hotel net buiten de toegangspoort van de Borobudur gebracht. Je slaapt in de buurt van de bijzondere Borobudur! Deze Indonesië vakantie begint al goed!

Dag 3: Zonsopgang op Borobudur en de Prambanan tempel bezoeken

Zonsopgang op Borobudur en de Prambanan tempel bezoeken
Nog voordat de toegangspoort open gaat, beklim je de Borobudur om de zon op te zien komen. We raden je aan (via het hotel) een lokale gids te nemen die uitleg kan geven over deze enorme boeddhistische stoepa, die de weg van het aardse bestaan naar het Nirvana weergeeft. Na het ontbijt bezoek je de grote, zittende Boeddha beelden van de Mendut tempel. ’s Middags bezoek je Prambanan , de grootste hindoeïstische tempel complex van Java gebouwd in de achtste tot de tiende eeuw. Dankzij het huwelijk tussen een boeddhistische prinses en een hindoeïstische prins bevat dit Unesco erfgoed een bijzondere mix in architectuur van beide geloofsrichtingen. In Yogyakarta verblijf je in een gezellig hotel met zwembad.

Dag 4: Culinaire ontdekkingstocht door Yogyakarta

Culinaire ontdekkingstocht door Yogyakarta
’s Ochtends kun je in een becak, een fietstaxi springen om op eigen gelegenheid rond te dwalen door de Kraton, dit paleis van de Sultan is eigenlijk een complete dorpswijk. ’s Middags neem je deel aan een Culinaire Ontdekkingstocht. Er worden kleine groepjes (6-8 personen) van (internationale) reizigers gevormd voor deze trip. Als een echte Indonesiër stap je achterop de brommer. Er wordt voorzichtig gereden en het went al snel. Nu hoor je echt bij de locals! De Engels sprekende gids is meestal een vrouw, wat op zich al heel bijzonder is.Zij geeft je een kijkje in het échte culinaire Indonesische leven. Aan het eind van de dag zijn overal in de stad lekkere snacks te koop. Je ziet hoe in kleine achteraf restaurants typische maaltijden en snacks van Yogyakarta worden gemaakt. Vaak mag je zelf ook proberen zo’n snack te maken en natuurlijk mag je alles proeven. Het is verstandig van te voren niet te lunchen en voor een diner is na deze tocht ook geen plaats. Een echte kans om het ware Indonesië buiten de toeristische attracties te leren kennen!

Dag 5: De kraton van Solo en wandeling bij Candi Ceto

De kraton van Solo en wandeling bij Candi Ceto
Vanuit Yogyakarta breng je een bezoek aan Solo, ook wel Surakarta genoemd. Solo is Java's oudste culturele centrum en sultans stadje.
Als je tijd genoeg hebt kun je hier de oude Mangkunegara kraton bezoeken. Het is echt de moeite waarde om een rondleiding van een lokale gids te nemen, die het hofleven tot leven kan brengen.
Tip: Meer tijd in Solo? Kijk onder Extensies voor een extra dag Fietsen in Solo!)
Je rijdt de bergen in naar Sukuh, nabij Tawangmangu. Hier ontmoet je je Engelssprekende, lokale trekkinggids. Bij de Candi Ceto tempel, op 1400 meter gelegen op de Lawu vulkaan kan de gids je vertellen over de oude hindoeistische verhalen die op de tempel te zien zijn. Dit zeer oude, kleine tempeltje is een van de unieke 'erotische' tempels van Java. De Javanen komen nog altijd offers brengen bij de vruchtbaarheidssymbolen. Samen met een lokale gids maakt je een twee uur durende wandeling, grotendeels heuvelafwaarts. Deze wandeling door het groene berggebied met kruidnagel- en theeplantages geeft prachtige uitzichten over de vallei. Aan het eind van de wandeling staat je chauffeur je al met de auto op te halen, om je het laatste stukje naar je hotelletje te brengen.
Als je wilt kun je onderweg nog even met de gids de mysterieuze tempel Candi Sukuh bezoeken. De tempel doet denken aan de piramide vormige Maya tempels in Zuid Amerika. Candi Sukuh lijkt in niets op de andere tempels in Java en de stijl en wie het gebouwd heeft is een mysterie. Ook hier vind je grappige erotische afbeeldingen terug, die dienen als vruchtbaarheidsymbolen.  
In het nabij Candi Sukuh gelegen, vriendelijke lokale guesthouse met grote tuin, slaap je in een knusse cottage. Als het niet mistig is, is er door de ligging op zo'n 900 meter, een mooi uitzicht over de vallei. 's Avonds kun je bij helder weer de lichtjes van Solo zien.
 

Dag 6: Wandelen bij Candi Sukuh en door naar Malang

Wandelen bij Candi Sukuh en door naar Malang
Sta vroeg op, want dat is het nog mooi helder en je hebt veel te doen vandaag. Als je wilt kun je de dag lekker actief beginnen met een hele mooie wandeling richting Tawangmanggu. Er zitten wat stijgingen en dalingen in de route, die voert langs prachtige akkers en dorpjes. Je kunt met je chauffeur afspreken waar hij je oppikt. Je kunt er ook voor kiezen om niet te wandelen en meteen naar Malang te rijden. Dan ben je er wat eerder.

Daarna vervolg je je Java rondreis, je chauffeur brengt je van Sukuh naar Malang. Dit is even doorbijten, want met 7 uur een lange rit. Het kan even niet anders, want je verplaatst je van het centrale gedeelte van Java naar het oostelijke gedeelte om de bezienswaardigheden van Oost-Java te kunnen zien. Als je om je heen blijft kijken, is er tijdens de rit van alles van het dagelijks leven te zien om je over te verwonderen. Alleen al hoeveel familieleden er op een brommer passen of wat je op een brommer zoal kunt vervoeren -een koelkast bijvoorbeeld- blijft fascineren. Je verblijft in een comfortabel hotel, da's wel even lekker bijkomen na zo'n dagje. ’s Avonds kun je gezellig in de stad gaan eten.
 

Dag 7: Koloniaal stadje Malang en jeeptocht naar Bromo

Koloniaal stadje Malang en jeeptocht naar Bromo
Vertrek vandaag om 8 uur. Overleg met je chauffeur of je eerst even in Malang wil rondkijken of liever gelijk vertrekt naar de bergen. Je hebt genoeg tijd om een paar uurtjes rond te kijken in Malang voor de jeeptocht, maar hou er rekening mee dat rond het middaguur in de bergen vaak wolken binnen drijven, en in het regenseizoen heb je dan uiteraard meer kans op regen. Dan kan het koud worden in de open jeep in de bergen. Kleed je hier voldoende op.  Zorg dat je voldoende geld pint voor de komende dagen op Java, zodat je entreegelden en camera fees kunt voldoen bij de Nationaal Parken. (Entree Bromo Nationaal Park op dit moment Rp 267.000 (ca €20) per persoon, en in het weekend, Indonesische feest- en vakantiedagen Rp 400.000 (ca €27) per persoon. Camera €5,-, filmcamera €15,-.)
 
Adem de koloniale sfeer van het vriendelijke stadje Malang, je chauffeur brengt je naar de leuke plekjes zodat je op eigen gelegenheid even rond kunt neuzen in Malang. Loop rond op de vogeltjesmarkt, naast vogels is er van alles te zien, zoals slangen en allerlei huisdieren. Koop wat lekkere snacks voor onderweg bij Toko Oen, waar sinds de jaren 30 niets veranderd is. Vertrek uiterlijk 10-11 uur uit Malang en neem een lunchbox mee voor onderweg. Tip: Wil je uitgebreid Malang bekijken, boek dan een extra nacht bij.
 
De reis van Malang naar Bromo (normaal 5 uur) wordt bijna met de helft verkort én veel leuker door na een uur over te stappen in een open ‘plantage’ jeep. De 'rij-tijd is veel korter, en je kunt onderweg uitstappen en wandelingen maken (afhankelijk hoeveel je stopt voor foto's en wandelt doe je er uiteraard weer langer over). De normale auto brengt via de asfaltweg je bagage naar je hotel, en komt veel later aan in het hotel. Neem in ieder geval zelf in de jeep een tasje mee met een dikke trui, lange broek, sokken, op Bromo is het namelijk echt koud (10 graden) en de chauffeur kan in de file komen te staan of lekke band hebben en pas aankomen als jij al naar bed gaat. Hou je goed vast terwijl je achterin de open laadbak staat (er zijn ook eenvoudige bankjes) en maak je op voor een hobbelige en avontuurlijke  rit. Na een tijdje de dorpsweg gevolgd te hebben sla je af naar een steeds smaller wordend pad. Je rijdt tenslotte over een smalle bergkam. Na ongeveer 3 kwartier kun je een stuk over een voetpad lopen naar een waterval lopen. De wandeling is een pad soms met treden naar beneden, maar bij regen kan het glad zijn. Zorg dus voor schoeisel met profiel. Hierna rijdt je ongeveer een half uur door een nevelbos, mistig, mysterieus en fris. Het bos uitkomend rijd je door een landschap waarin dorpjes en akkers liggen met de indrukwekkende piek van de Semeru vulkaan op de achtergrond. Daarna duik je de zandzee die de Bromo omringt in: magnifiek! Tip: Het is slimmer om vanmiddag al met de jeep te stoppen naar de top van de Bromo te lopen. Je bent dan een van de weinigen, morgenvroeg zijn er heel veel mensen tegelijk.
 
Bromo is een actieve vulkaan. Beklimming is altijd op eigen risico. De Indonesische autoriteiten kunnen de toegang tot een vulkaan ontraden, beperken of verbieden, indien dit door verhoogde vulkanische activiteit nodig wordt geacht.

Dag 8: Zonsopgang over de Bromo

Zonsopgang over de Bromo
Om vier uur op om per jeep in het pikkedonker naar het hooggelegen uitzichtspunt te rijden voor zonsopgang over Bromo. Wij regelen deze jeep alvast voor je, want ter plekke is mogelijk alles al gereserveerd of de prijzen schieten omhoog. Niemand wil dit waanzinnige foto moment missen, dus je staat hier bepaald niet alleen. Zoek een rustig plekje en op het moment dat de zon op komt, ben je iedereen om je heen vergeten en hoop je alleen nog maar dat jij het geluk hebt om een mooie zonsopgang te treffen. Langzaam trekt de mist weg en zie je de top van de Bromo te voorschijn komen. Een magisch gezicht! Daarna daalt de jeep af naar de voet van de Bromo zelf. Ben je gistermiddag nog niet naar de Bromo top geweest, dan kun je het nu alsnog doen, of voor een tweede keer, als je er geen genoeg van krijgt. Als je het leuk vind, kun je een stukje op een pony rijden (lokaal aan de pony eigenaar te betalen). Helaas moet je de enorme uitgehakte trap naar de top van de Bromo echt zelf doen. Boven gekomen kijk je in de stomende krater van de Bromo vulkaan. Voorzichtig aan, want er zijn geen veiligheidshekken op dit natuurwonder. De Bromo staat niet voor niets hoog op het verlanglijstje van elke Indonesië vakantie: met een mooie zonsopgang levert deze excursie absoluut spectaculaire foto's op!
 
Terug in het hotel opwarmen bij het ontbijt en zo'n 6 uur rijden naar het groene en warme Kalibaru, waar je tussen de koffieplantages verblijft in een groene oase: een heel vriendelijk gasthuis met een fijn zwembad in een grote tuin. Hoe laat je aankomt is afhankelijk hoe laat je bent vertrokken bij Bromo, hoe veel stops je onderweg maakt en hoe de verkeerssituatie is, ongeveer halverwege de middag. 's Middags kun je zelf bepalen wat je gaat doen, eens lekker een boek lezen of één van de activiteiten van de accommodatie (op eigen kosten). Met de mini plantage tour (1 uur) op naburige plantage in de namiddag, kom je er achter hoe koffiebonen en vanille eigenlijk groeien. Je kunt natuurlijk ook lekker ontspannen met een pitjit massage door lokale dames. Ter plekke kun je kijken waar je zin in hebt, waarschijnlijk heb je gewoon zin om lekker te relaxen.
 
Tip: Wil je ook een beetje rust op reis, kijk dan onder Extensies voor de extra dag Op de Koffie in Kalibaru. Op de grote plantage zie je niet alleen hoe rubber, koffie en cacao groeit, maar ook hoe het in de fabriek wordt verwerkt. Of ga met een paardenwagentje (dokar) langs verschillend 'thuisfabriekjes' waar je ziet hoe pannen worden geslagen, palmsuiker gekookt en borrelnootjes gemaakt. 

Dag 9: Oversteek van Java naar Bali

Oversteek van Java naar Bali
Van Kalibaru rij je naar Ketapang, nabij Banyuwangi, hier ga je met auto en al op de ferry naar Bali. Vanaf de haven Gilimanuk op Bali wordt je afgezet bij je hotel in Pemuteran, in het uiterste noordoosten van Bali. In Pemuteran kun je heerlijk zonnen, zwemmen en snorkelen. Pemuteran is één van de eerste plekken ter wereld waar koraal door middel van elektriciteit wordt gestimuleerd opnieuw aan te groeien. Dit koraal trekt weer vissen aan, waardoor ook de vissers weer een bestaan kunnen opbouwen. Zij vissen nu op een verantwoorde manier.

Dag 10: Relaxen op het strand van Pemuteran

Relaxen op het strand van Pemuteran
Een lekker dagje om te relaxen aan het strand. Je kunt snorkelen en dan zie je hoe het koraal op de constructies van het Reef Project groeit. Ook kun je het schildpaddenproject bezoeken. Het is erg leuk om een babyschildpad uit te zetten. Of laat je je liever verwennen in de spa van het hotel met een Balinese Ayurvedische massage? Als je actief wilt zijn, kun je ook de fietsexcursie kiezen. De opbrengsten gaan naar naschoolse activiteiten voor de locale jongeren zoals Engelse les, Balinese dans en muziek spelen. Met één van deze lokale jongeren als gids, ga je fietsen in de omgeving van het dorp. De jongeren leren zo beter Engels spreken, doen werkervaring op voor een baan als gids en verdienen hun schoolgeld bij elkaar.

Dag 11: Snorkelexcursie Menjangan eiland

Snorkelexcursie Menjangan eiland
Vandaag maak je een mooie snorkelexcursie naar Menjangan eiland, onderdeel van het Nationaal Park West Bali. Het turkooizen water is superhelder, je kunt meters diep naar de koraal muur kijken. Visjes in alle kleuren van de regenboog zwemmen om je heen. Menjangan eiland staat bekend als de beste snorkel- en duikspot van Bali, dankzij de beschermde status van het Nationaal Park.
 
Inclusief: transport, gids & boot voor 3 uur, lunchbox. Exclusief: entree Nationaal Park, handdoek (zelf meebrengen), snorkelspullen in Pemuteran huren (ivm diefstal en verlies helaas niet mogelijk om dit inclusief aan te bieden).

Dag 12: Het groene hart van Bali

Het groene hart van Bali
Rond een uur of 10 haalt een auto met chauffeur je op, je volgt eerst de Noordkust. Je bezoekt de enige boeddhistische tempel van Bali. In de natuurlijke warmwater bronnen van Air Panas Banjar kun je lekker relaxen. Terwijl je in het thermale water van 38 C ligt, kijk je naar de tropische planten en bomen rondom het bad. Acht gebeeldhouwde naga, mythische slangen, spuiten water van de natuurlijke warmwaterbron in het bad, wat weer overloopt in twee andere baden. Als je uitgepoedeld bent, brengt de chauffeur je naar Munduk, een klein dorpje in de groene heuvels van Centraal Bali. Je slaapt in een hotel dat zich inzet voor duurzaam toerisme. Daardoor kun je hier veel verschillende traditionele activiteiten leren, zoals een Balinees instrument bespelen, medicinale kruiden workshop en zelfs een spiritueel gesprek met een Balinese priester als je meer wilt weten over het Balinees Hindoeïsme (als je dit wilt, kun je dit bij aankomst in het hotel aangeven, voor de volgende middag.) Is dit hotel volgeboekt, dan verblijf je in een van de andere gezellige guesthouses in Munduk, allen met mooi uitzicht. Ook dan kun je op eigen gelegenheid het eco-hotel bezoeken voor deze activiteiten. 

Dag 13: Munduk, de fruittuin van Bali

Munduk, de fruittuin van Bali
In de ochtend maak je een trekking van een uur of 3-4, onder leiding van een enthousiaste en goed Engels sprekende gids. Het is echt ongelofelijk, elke 100 meter lijkt er wel weer iets nieuws aan de boom te hangen. We zien katoen, limoen, avocado, nootmuskaat, vanille, peper, salak, durian, banaan, kokosnoot, jackfruit en starfruit. Munduk is echt de groente- en fruittuin van Bali! Vaak loopt de gids over een klein paadje om zo de mooiste plekjes te kunnen laten zien. Goede wandelschoenen zijn een must. Voor iedereen met een normale conditie is deze trekking goed te doen. Kun je om een of andere reden niet over glibberige paadjes, geef dit van te voren aan, dan neemt de gids een iets andere route met wat betere paden. We hebben al veel wandelingen gemaakt in Indonesië, maar dit is wel onze favoriet!  Munduk is echt een plek om te relaxen, een boek te lezen, een spelletje yahtzee te doen en te genieten van het uitzicht vanaf je veranda. Je komt hier helemaal tot rust.

Dag 14: Dwars door Bali naar Ubud

Dwars door Bali naar Ubud
Een auto met chauffeur haalt je op voor een mooie dagtocht door het hart van Bali. Vanuit de heuvels heb je een prachtig uitzicht op de drie meren die vlak naast elkaar liggen. Pura Ulun Danau is een tempel op een soort eilandje in het bergmeer. Als je zoals wij geluk hebt, zie je misschien zelfs een hele stoet mensen in kleurrijke traditionele kleding die offers komen brengen. Op de groente en fruitmarkt zijn de specerijen een leuk souvenier. 
 
Aankomst in Ubud, een gezellige plaatsje bekend uit het boek Eten, bidden en beminnen. Je kunt het beroemde apenbos bezoeken, waar de apen elkaar zitten te vlooien voor de tempels. Pas wel op, zeker met kinderen, de apen staan erom bekend dat ze soms bijten of spullen afpakken. Voer ze niet en blijf op een afstand. Het is ook mogelijk het paleis van de Koninklijke familie van Ubud te bekijken. Veel creatieve mensen settelen in Ubud en de centrale straten, Monkey Forest Road en Jalan Dewi Sitra, zijn dan ook vol met mooie boetiekjes.Ubud is ook een yogacentrum aan het worden en de biologische restaurants floreren hier dan ook. Eet een hapje of drink een gezonde shake in het hippe Clear, het relaxte Bali Buddha, yogi hotspot Kafé of het chiquere Nomad. En vergeet ook zeker niet om op een van de avonden naar een van de vele traditionele dansvoorstellingen in de tempels te gaan. Onze tip: de kecak dans. Bij het licht van fakkels bootsen meer dan 50 mannen het geluid van een gamelan orkest met hun stem na. In hun midden wordt de Ramayana gedanst. Je hoeft geen dansliefhebber te zijn om dit fascinerende schouwspel mooi te vinden. Magisch!

Dag 15: Bedrijvigheid in Ubud

Bedrijvigheid in Ubud
De komende twee dagen zijn naar eigen inzicht in te delen. We hebben alle Ubud-excursies voor je uitgeprobeerd en de meest interessante voor je geselecteerd. Wil je fietsen, hiken, wandelen, een goed doel bezoeken, over geneeskrachtige kruiden leren, iets van de omgeving zien of koken bij een Balinese familie thuis? Kies zelf welke Ubud-excursies het beste bij jou passen! Je kunt er meer over lezen onder Excursies. Heb je zin om niets te plannen? Dat kan natuurlijk ook.

Dag 16: Ubud verkennen

Ubud verkennen
Nog een vrije dag in Ubud. Je kunt er zelfstandig op uit of een dagje in de buurt van het hotel doorbrengen, Ook deze dag kun je één van de Ubud-excursies kiezen. Vind je het moeilijk om te kiezen? We kunnen natuurlijk altijd je reis verlengen met extra dagen in Ubud!

Dag 17: Snelboot en lokale boot naar Gili Meno

Snelboot en lokale boot naar Gili Meno
Je onderbreekt je Bali reizen met een paar fijne dagen vakantie op de Gili eilanden, voor de kust van Lombok. Vanuit Ubud vertrek je s ochtends vroeg naar de haven in Padangbai. Je maakt gebruik van de snelboot naar Gili Trawangan, een grote speedboot. Met een gladde zee is dit een prima tochtje, maar met harde wind zijn tabletjes tegen zeeziekte een aanrader, als je hier gevoelig voor bent.

Na de snelboot naar Gili Trawangen ga je met een lokale boot naar het kleinere eiland Gili Meno. Vanuit de boot zie je al het poederwitte strand van het eiland. Je checkt in, en eet een heerlijke lunch in de tuin, koel onder de bomen. Hierna ben je klaar voor de turkooisblauwe zee! Al dobberend kijk je naar de strakblauwe lucht, zie je de palmbomen op het strand en je denkt bij jezelf: ”Het is hier fantastisch!"
 
NB: De Gili eilanden liggen voor de kust van Lombok en horen bij Lombok, en niet bij Bali. De tropenarts zal dan ook malariatabletten als voorzorgsmaatregel aanraden. Besef je verder dat je op een klein eiland van Lombok zit en er minder luxe en service is dan op het meer ontwikkelde Bali. De vraag overstijgt het aanbod op Gili, wat de prijzen opstuwt. In de basisprijs kiezen wij voor een eenvoudige, goed betaalbare accommodatie voor ieder budget. Als je wilt, kun je tegen een meerprijs upgraden.

Dag 18: Schildpadjes kijken

Schildpadjes kijken
Het strand loopt helemaal rondom het eiland en in een uur ben je het hele eiland omgelopen. Op sommige plekken zie je mogelijk nog wel wat schade veroorzaakt door de aardbeving van augustus 2018. Een bewuste eilandbewoner heeft een ‘schildpaddenopvang’ opgezet, bestaande uit opblaaszwembadjes en oude badkuipen. Door dit initiatief brengen de eilandbewoners gevonden schildpadeieren naar hem toe, in plaats van ze op te eten. De vele schildpadden in het water trekken veel duikers en snorkelaars naar het eiland en dit stimuleert de lokale economie. Iedereen begrijpt nu dat een schildpad zwemmend in zee meer oplevert dan een schildpad in de soep! In de badjes kunnen ze rondzwemmen totdat ze sterk genoeg zijn om in zee uitgezet te worden, zo hebben ze meer overlevingskansen dan als ieniemienie babyschildpad. Je kunt een donatie in de box doen, voor een paar centen kan er weer voer worden gekocht.

Dag 19: Snorkelen op de Gili eilanden

Snorkelen op de Gili eilanden
Vandaag kun je bijvoorbeeld een mooie snorkeltrip maken. Een lokale glasbodemboot brengt je naar een plek waar veel schildpadden zwemmen. Er zijn ook prachtige koraaltuinen waar je kunt snorkelen en nemo’s hun anemoon huis kunt zien verdedigen. Het is erg grappig als zo’n klein visje dapper voor je duikbril begint te zwemmen en jou weg probeert te jagen. Je kunt natuurlijk ook gaan duiken, de kans is heel groot dat je grote zeeschildpadden ziet. En ben je meer een creatief type; er is zelfs een klein zilverwinkeltje waar je een workshop kunt volgen om een zelfontworpen ring te maken.
 
’s Avonds kun je aan het strand eten met uitzicht over zee. Je kunt kiezen wat je op de bbq wilt hebben, een lekker visje, kippenpootje of een kebab. Biertje of vers geperst vruchtensapje erbij… Zucht, beter dan dit wordt het niet!

Dag 20: Van Gili Meno terug naar Bali

Van Gili Meno terug naar Bali
Je neemt alweer afscheid van Gili Meno. Voor veel mensen is dit een hoogtepunt van de reis geweest (je kunt je verblijf natuurlijk ook verlengen!). Vanaf Gili Meno pak je eerst een lokaal bootje naar het iets grotere buureiland Trawangan, om daar om 11 uur de fastboot naar Padangbai op Bali te nemen.  Daar staat vervoer klaar om je naar Sanur te brengen. Sanur is een handige plaats om je reis relaxed te eindigen, omdat het vlakbij het vliegveld ligt.

Dag 21: Strandleven van Sanur

Strandleven van Sanur
Vandaag nog een dagje genieten van het heerlijke vakantie-leven in Indonesië. 

Dag 22: Afscheid van Indonesië

Afscheid van Indonesië
Helaas, tijd om uit te checken, je Bali vakantie zit erop. Je wordt opgehaald door een chauffeur die je rechtstreeks naar de luchthaven brengt. Je vliegt weer terug naar Amsterdam.

Dag 23: Einde van een onvergetelijke Java, Lombok en Bali vakantie

Einde van een onvergetelijke Java, Lombok en Bali vakantie
Aankomst in Amsterdam. Helaas helaas, je vakantie in Indonesië is voorbij...

Achtergrond

Borobodur, Sultanspaleis en culinaire ontdekkingstocht Yogyakarta

Deze Indonesië rondreis vol hoogtepunten, begint gelijk goed! Je overnacht aan de voet van de imposante Borobudur, de grootste boeddhistische stupa van Indonesië, zodat je in select gezelschap als eerste de zon ziet opkomen over de Borobudur. De 1100 jaar oude hindoeïstische tempels van Prambanan gewijd aan Shiva, Vishnu en Brahma zijn een volgend hoogtepunt. Dwaal rond in het paleis van de sultan van Yogyakarta (kraton), een compleet dorp. Op de vogeltjesmarkt kijk je je ogen uit; roze kuikens, vechthanen, slangen, puppies, alles kun je hier vinden! Ontdek de authentieke Javaanse eettentjes van Yogyakarta met de culinaire ontdekkingsreis. Je krijgt een kijkje achter de schermen van het dagelijkse leven. Een echte kans om het ware Indonesië buiten de toeristische attracties te leren kennen!
 

Oost Java en Bromo vulkaan

Bezoek de oude stad Solo en wandel bij de mysterieuze tempel Candi Sukuh en de 'erotische tempel' Candi Ceto. In Malang proef je de koloniale sfeer van het stadje voordat je doorrijdt naar de actieve Bromo vulkaan. Je stapt over in een open jeep, voor een avontuurlijke trip over plantagewegen en door vulkaanlandschap. Vanaf een berg zie je de volgende morgen de zon opkomen over de Bromo vulkaan. De witte mist wordt langzaam weggedreven door de zon, een schitterend gezicht! Rij met een jeep door de enorme zee van vulkaanzand, eigenlijk een tien kilometer grootte krater van een eeuwen geleden eerder geëxplodeerde vulkaan. De reis gaat verder naar de warme en groene wereld van Kalibaru waar je slaapt op een koffieplantage.
 

Snorkelen bij Pemuteran, Noord Bali

Ga snorkelen in het kristalheldere water vol gekleurde vissen bij Menjangan eiland, in het Nationaal Park West Bali. Zet een babyschildpad uit in zee bij het schildpaddenproject. Snorkel boven het unieke Reef Recharge project, bekend van National Geografic.
 

Groene heuvels van Munduk

Wandel door het uitbundig groen van Munduk, de fruittuin van Bali. Koel gelegen in de bergen, is dit de ideale plek voor een lichte trekking, met prachtige uitzicht over de vallei. Bezoek het mistige meer van Bratan met de elegante tempel Ulun Danau, omringd door lotusbloemen. Je slaapt in tot cottage omgebouwde lumbungs, waar traditioneel rijst in werd bewaard, of in een klein guesthouse. Dit is de plek om aardbeien te eten en vanaf je veranda te genieten van het uitzicht over de vallei.
 

Ubud, hart van Bali

Ubud is het spirituele en creatieve hart van Bali. Er zijn veel mooie boetiekjes, leuke galerieën en veel lekkere restaurants. In Ubud is voor iedereen altijd iets te doen. We hebben verschillende interessantste Bali excursies alvast voor je geselecteerd, hier kun je er 2 uit kiezen. Lekkerbekken kunnen een kookcursus thuis bij een Balinese familie volgen. Actievelingen wandelen langs de krater van de Batur vulkaan, of fietsen bergafwaarts van Mount Batur terug naar Ubud. Een Herbal Walk langs groene sawa’s kan gecombineerd worden met een Jamu workshop waar je zelf kruidenmedicijn leer maken. Nieuwsgierigen kiezen een toer door de omgeving naar de belangrijkste archeologische vondsten uit de vroegere koninkrijken. Go Fair: spring in het zijspan van een scooter en breng een indrukwekkend bezoek aan de Happy Heart Stichting.
 

Gili eilanden (Lombok)

Voor de kust van Lombok liggen drie prachtige koraaleilandjes met witte poederstranden en een turkooise zee, waar je fantastisch kunt snorkelen of duiken: de Gili eilanden! Er is geen gemotoriseerd verkeer op de eilanden, alleen de paardenkar! Gili Meno is het kleinste en rustigste eilandje. (Een verblijf op Gili Air of Gili Trawangan is ook mogelijk.) Er is een klein schildpaddenopvang waar je een babyschildpad kunt uitzetten. Waan je even Robinson Crusoë op dit paradijselijke eilandje!
 
 
Het je nog meer tijd? Je kunt deze reis naar je eigen smaak en tijd uitbreiden met extensies (zie tab extensies) of één van onze bouwstenen in Java en Bali. Ook kunnen we je adviseren wat ideale plekken zijn voor extra rustdagen.
Hotel & Vervoer
Accommodatie:
Wij zijn altijd op zoek naar de beste locaties. Naast prijs/kwaliteit verhouding letten we op een prettige ligging. Soms is dit in een gezellige straat nabij restaurantjes (bijvoorbeeld in Yogyakarta, Ubud), soms ligt het hotel juist lekker rustig buiten met een mooie tuin (bijvoorbeeld in Munduk, Kalibaru). De eerste nacht bij Yogyakarta slaap je romantisch aan de voet van de Borobodur. In Yogyakarta slaap je in een knus guesthouse met zwembad. In Sukuh slaap je in een eenvoudig, maar comfortabel guesthouse met mooi uitzicht. In Malang slaap je in een hotel met koloniale charme. In Kalibaru slaap je in een groene oase tussen de koffieplantages, met een mooie tuin en een zwembad. De accommodaties bij de Bromo zijn juist weer echt heel eenvoudig, maar bieden de beste toegang voor de zonsopgang. In Pemuteran en Sanur verblijf je in een mooi, vrij modern, resort aan het strand. Er is een mooie tuin zwembad en je hebt een eigen veranda bij de kamer. De afwisseling maakt het juist leuk.
 
Op Gili Meno zijn de accommodaties iets eenvoudiger, zoals een koud water douche. Aangezien het toch 30 graden is, maakt dat eigenlijk niet echt uit. Onze eerste keuze (het kan voorkomen dat deze al vol is geboekt) is een sfeervolle kleinschalige accommodatie, met een groene tuin waar je heerlijk ongestoord kunt eten. Er zijn 6 lumbungs, sfeervolle authentieke houten huisjes (derde slaapplaats mogelijk) en 2 stenen huisjes (geen derde slaapplaats mogelijk). Het is 80 meter lopen naar het strand. Het ligt vlak bij (circa 3 minuten) de duikschool en andere restaurantjes.
 
Het kan echter voorkomen dat het genoemde hotel niet beschikbaar is, wij stellen je dan een passend alternatief voor.
 
Vervoer Java:
Op Java heb je je eigen auto of busje met chauffeur gedurende de reis ter beschikking. In Yogyakarta staat een auto met chauffeur voor je klaar. De culinaire tour door de stad vindt echter plaats achterop de brommer, een ervaren chauffeur rijdt je door de stad. Tussen Malang en Bromo stap je over in een open jeep voor een avontuurlijke tocht. De volgende morgen staat er een jeep klaar om je naar het uitzichtspunt voor zonsopgang over de Bromo te brengen. In Pemuteran (Noord Bali) wordt je afgezet bij je hotel. Je chauffeur rijdt terug naar zijn huis op Java.
 
Vervoer Bali:
Op Bali brengt een auto met chauffeur je vanaf  Pemuteran naar Munduk en van Munduk naar Ubud. Je kunt er een leuke dagtocht van maken en onderweg verschillende bezienswaardigheden aandoen. Van Sanur naar het vliegveld is een directe transfer in een privé auto.

Vervoer Gili eilanden:
Komende vanaf Bali word je rond 7 uur met een busje opgehaald (vanaf Ubud, op optioneel eerder vertrekken uit Sanur, Kuta, Siminyak) en naar de haven van Padangbaai gebracht. Om 9 uur neem je een snelboot die tegen 11 uur aankomt op Gili Trawangan. Vanaf Gili Trawangan spring je in een lokale prauw die je in circa 10 minuten overzet naar Gili Meno.
 
Voor de reis naar Bali vertrekt de snelboot om 11 uur van Gili Trawangan, je zorgt dat je ruim op tijd met de lokale prauw van Gili Meno vertrekt om je in te checken op Trawangan. In Padangbaai staat weer een busje klaar om je naar de volgende plaats (Sanur, Kuta, Siminyak, Ubud mogelijk)  te brengen. Let op: de snelboot doet zijn naam eer aan... hij gaat echt snel. Soms zijn er op de heen- of terugreis hoge golven. De boot stuitert dan behoorlijk op de golven. Wordt je snel zeeziek, zorg dan dat je ruim van te voren tabletjes tegen zeeziekte in neemt of van die handige polsbandjes met drukpunten (het lijkt er op dat ze echt werken!).
Prijzen
De hieronder vermelde prijzen zijn geldig tot 15 december 2019. De prijzen zijn per persoon, gebaseerd op 2 personen per kamer. Bij een reis met 3 of 5 personen wordt een derde bed (stretcher, daybed, matras) op de kamer bijgezet; de prijs voor een eenpersoonskamer is op aanvraag. Wij behouden ons het recht voor om onze prijzen te wijzigen. In de zomer (juli/augustus/september), rond de feestdagen (van 15 december t/m 15 januari) en het Suikerfeest berekenen we een hoogseizoentoeslag. Prijzen kunnen ook fluctueren door o.a. wijzigingen in de brandstof prijzen of de wisselkoers. De minimale reisduur is 7 dagen. Een reis kan tot uiterlijk 14 dagen voor vertrek worden geboekt.

Rondreis Indonesie: Java, Bali & Gili (Lombok) - Simply the best!
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 3.230,- p.p.€ 1.715,- p.p.€ 1.391,- p.p.€ 1.375,- p.p.€ 1.287,- p.p.€ 1.291,- p.p.
Inclusief:
 • 20 hotelovernachtingen met ontbijt, 2 nachten in vliegtuig.
 • 6 dagen privé transport met chauffeur op Java
 • Borobudur sunrise package (incl entree Borobodur)
 • Culinaire Ontdekkingstocht Yogyakarta met gids, snacks en transport (vanaf startpunt op loopafstand van het hotel) (Join in excursie met 6-8 internationale reizigers per groepje.)
 • Bezoek Solo, wandeling Candi Ceto en Candi Sukuh met Engelstalige gids
 • Jeeptocht tussen Malang en Bromo
 • Jeep excursie zonsopgang Bromo
 • Bootexcursie Menjangan eiland. Inclusief: transport, gids & boot voor 3 uur, lunchbox. Exclusief: handdoek zelf meebrengen, snorkelspullen in Pemuteran huren (ivm diefstal en verlies helaas niet mogelijk om dit inclusief aan te bieden), entree en activiteiten toeslag Nationaal Park Bali Barat.
 • Dagtocht Pemuteran-Munduk met enigszins Engelssprekende chauffeur
 • Dagtocht Munduk-Ubud met Engelssprekende chauffeur met stops voor excursies
 • Transfer Ubud-Padangbai (gedeelde shuttle bus), snelboot Padangbai Gili Trawangan, lokale boot Trawangan- Gili Meno en visa versa met transfer (gedeelde shuttle bus) naar Sanur
 • Alle kosten met betrekking tot het transport (parkeergeld, tolgeld, etc.)
 • Uitgebreide Nederlandstalige reisinformatie
 • Nederlandstalige ondersteuning ter plekke door onze lokale vertegenwoordiger

Exclusief:
 • Internationale en binnenlandse vluchten
 • Overige entreegelden, donaties en fooien. Entree Bromo Nationaal Park Rp 267.000 (ca €20) per persoon, en in het weekend, Indonesische feest- en vakantiedagen Rp 400.000 (ca €27) per persoon. Camera €5,-, filmcamera €15,-
 • Op dag 4 (Yogyakarta) staat geen auto met chauffeur ter beschikking. Je kunt vanaf je hotel naar de kraton lopen of -nog leuker- je neemt een becak, de fietstaxi waar Yogyakarta beroemd om is. Bij de Culinaire trip maak je gebruik van lokaal transport.
 • Excursies Ubud

Extensie 1: Koken in de Kraton van Solo (voor Sukuh)
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 246,- p.p.€ 129,- p.p.€ 101,- p.p.€ 94,- p.p.€ 77,- p.p.€ 71,- p.p.
Inclusief:
Inclusief:
-Transfer per auto met chauffeur
-Excursie met gids, snacks, paardenkar, kookcursus en lunch
-1 overnachting met ontbijt

Extensie 2: Fietsen in Solo: Go Local! (voor Sukuh)
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 211,- p.p.€ 110,- p.p.€ 94,- p.p.€ 91,- p.p.€ 89,- p.p.€ 88,- p.p.
Inclusief:
 • Engelssprekende gids
 • Fietsexcursie met bezoek aan werkplaatsen in dorpen (ochtend)
 • Lunch bij Javaanse familie thuis
 • Auto met privé-chauffeur
 • Overnachting met ontbijt

Excursie 1: Ontdek koloniaal Malang per fiets
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Ontdek koloniaal Malang per fiets€ 104,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.
 • Halve dag fietsexcursie (mountainbike) met Engels sprekende gids
 • Flesje water voor onderweg en drankje in koloniaal restaurant

Excursie 2: Fietsen rond Pemuteran
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 47,- p.p.€ 24,- p.p.€ 24,- p.p.€ 24,- p.p.€ 24,- p.p.€ 24,- p.p.
Inclusief huur van de fiets, een Engelstalige gids en een snack.

Excursie 3: Dagtour: Ontdek de groene omgeving van Ubud
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 78,- p.p.€ 39,- p.p.€ 26,- p.p.€ 26,- p.p.€ 23,- p.p.€ 20,- p.p.
Inclusief privé auto met Engelssprekende chauffeur. Exclusief entrees en lokale gidsen tijdens de Tour in omgeving, je beslist en betaalt ter plekke wat je wilt zien.

Excursie 4: Kookcursus bij Balinese familie
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
vanuit Ubud€ 169,- p.p.€ 85,- p.p.€ 71,- p.p.€ 64,- p.p.€ 68,- p.p.€ 64,- p.p.
Sidemen/Sanur€ 175,- p.p.€ 88,- p.p.€ 73,- p.p.€ 68,- p.p.€ 73,- p.p.€ 68,- p.p.
Inclusief privé auto met Engelssprekende chauffeur/gids, bezoek aan markt, Kertagosa paleis in Klungklung en (zelfgekookte) Balinese lunch bij familie in Balinese compound.

Excursie 5: Bike trip vanaf Mount Batur
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 49,- p.p.€ 49,- p.p.€ 49,- p.p.€ 49,- p.p.€ 49,- p.p.€ 49,- p.p.
Inclusief ontbijt, lunch, transport, gids, drinkwater, op basis van join in (groepsgrootte maximaal 12 personen). Vanaf 4 charter (privé tocht) ook mogelijk.

Excursie 6: Herbal Walk
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.
Inclusief Engelssprekende gids, versnapering onderweg.

Excursie 7: Purificatieceremonie met Balinese healer
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 76,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.
Inclusief transport per auto, sarong en sjaal, offerandes, wierrook en bloemen, healer I Made Sumantra.

Excursie 8: Jamu workshop - Zelf Ayurveda kruidenmedicijn maken
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 39,- p.p.€ 39,- p.p.€ 39,- p.p.€ 39,- p.p.€ 39,- p.p.€ 39,- p.p.
Inclusief Engelstalige uitleg en recepten. Wat je maakt mag je bovendien meenemen!

Excursie 9: Wandelen op de bergkam van de Mount Batur vulkaan
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 150,- p.p.€ 76,- p.p.€ 76,- p.p.€ 76,- p.p.€ 76,- p.p.€ 76,- p.p.
Inclusief: lokale gids, eenvoudig ontbijt (fruit en zoet brood) op uitzichtpunt, transport van en naar Ubud, boot overtocht. (NB. Deze excursie is join-in, er kunnen andere reizigers - max. 6 - op mee gaan)

Excursie 10: Herbal Walk & Jamu workshop (Ayurvedisch kruidenmedicijn)(8:00-16:00)
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.
Inclusief: Engelssprekende gids Herbal Walk, versnapering, Engelssprekende gids Jamu workshop en recepten. Wat je maakt mag je meenemen. Lunch is op eigen gelegenheid, de gids kan je meenemen naar een eenvoudige maar goede warung (lokaal eethuisje).
 

Excursie 11: Wandeling langs de Code rivier
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 29,- p.p.€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.
Starttijd 15:00 uur, afhankelijk van wie en wat je onderweg tegen komt ben je einde van de middag weer terug. Er kunnen meerdere internationale deelnemers zijn, maximale groepsgrootte 4.

Excursie 12: Koken in traditioneel Kota Gede
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 122,- p.p.€ 82,- p.p.€ 61,- p.p.€ 56,- p.p.€ 59,- p.p.€ 56,- p.p.
Tijd: van circa 8 tot begin van de middag, inclusief vervoer per andhong (paardenkar), Engelssprekende gids, Javaanse snacks, kookles, uitgebreide lunch met gerechten uit Centraal Java.

Excursie 13: Fietsen op het platteland van Yogyakarta
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 20,- p.p.€ 20,- p.p.€ 20,- p.p.€ 20,- p.p.€ 20,- p.p.€ 20,- p.p.
Extensies

Extensie 1: Dieng plateau


Op het hooggelegen Dieng plateau wandel je met een gids door het vredige vulkaanlandschap en bezoek je oude Hindoeïstische tempels die stammen uit de achtste eeuw.

Dag 3: Sunrise Borobudur en koloniaal Wonosobo

Sunrise Borobudur en koloniaal Wonosobo
Voor dag en dauw op voor een dag vol hoogtepunten op je Indonesië rondreis. Nog voordat de toegangspoort open gaat voor het publiek, beklim jij al de Borobudur om de zon op te zien komen. Ademloos wacht je tot langzaam de zon de wereld om je heen verlicht. We raden je aan een lokale gids te nemen die uitleg kan geven over deze enorme boeddhistische stupa. Tijdens officiele ceremonies lopen monniken spiraalsgewijs alle paden omhoog en leggen zo 10 kilometer af, die symbolisch de weg van het aarde bestaan naar het Nirvana weergeeft.
 
Ben je uitgekeken, dan ga je ontbijten in het hotel, inpakken en vertrekken. Na het ontbijt staat de Mendut tempel op het programma, met grote, zittende Boeddha beelden. 
Daarna gaat de rit door naar Wonosobo. Je verblijft in een hotel uit de Nederlandse koloniale tijd in Wonosobo.

Dag 4: Het vulkaanlandschap van Diengplateau

Het vulkaanlandschap van Diengplateau
Vandaag bezoek je het Dieng plateau. Door de ligging op 2093 meter is hier een koel, vruchtbaar en soms wat mistig klimaat. Je loopt rond door het vulkaanlandschap, waar het sulfer en stoom van de vulkaan door de scheuren in de grond naar boven komt. Iedere keer verplaatst de plaats waar de aarde openbreekt. In de achtste eeuw waren er wel 400 tempeltjes op het Diengplateau, maar de tempelstad werd verlaten en vergeten. Pas in 1856 zijn de tempels herontdekt. Vijf van de oude Hindoe tempeltjes omringt door bergen getuigen van het rijke hindoeïstische verleden van Java. Met een gids maak je een wandeling van 1,5 uur heuvelafwaarts en zie je de vele verschillende groentes die hier worden verbouwd. Je wordt gewoon stil van het serene heuvelachtige uitzicht. Op de terugweg naar Yogyakarta bezoek je Prambanan, het hindoeïstische tempelcomplex.

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Dieng plateau:
Dag 1: Vertrek uit Amsterdam
Dag 2: Aankomst Yogyakarta - Borobudur
Dag 3: Borobudur - Wonosobo, sunrise Borobudur
Dag 4: Diengplateau - Prambanan - Yogyakarta
Dag 5: Yogyakarta, culinaire excursie (join in)
Dag 6: Yogyakarta - Sukuh, Solo, wandeling Candi Ceto
Dag 7: Sukuh - Malang, wandeling Candi Sukuh
Dag 8: Malang - Bromo, stadstour Malang, jeeptocht Bromo
Dag 9: Bromo - Kalibaru, jeeptocht zonsopgang Bromo
Dag 10: Kalibaru - Pemuteran (Bali)
Dag 11: Pemuteran
Dag 12: Pemuteran, snorkelexcursie Menjangan eiland
Dag 13: Pemuteran - Munduk
Dag 14: Munduk, soft trekking
Dag 15: Munduk - Ubud, stops onderweg
Dag 16: Ubud, vrije dag
Dag 17: Ubud, vrije dag
Dag 18: Ubud - Padangbai - Gili Meno
Dag 19: Gili Meno, vrije dag
Dag 20: Gili Meno, vrije dag
Dag 21: Gili Meno - Padangbai - Sanur
Dag 22: Sanur, vrije dag
Dag 23: Sanur, airport transfer
Dag 24: Aankomst Amsterdam

Extensie 1: Dieng plateau
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 182,- p.p.€ 94,- p.p.€ 71,- p.p.€ 62,- p.p.€ 54,- p.p.€ 50,- p.p.


Extensie 2: Extra vrije dag in Sanur


Voor je het weet zit je reis er op, geniet dus een extra dagje van het relaxte leven op de heerlijke stranden van Sanur. 

Dag 22: Extra vrije dag in Sanur

Extra vrije dag in Sanur
Een extra dag om nog van alles te ondernemen of juist erg lui te zijn. Tip: ga eens kijken op de avondmarkt (night market).

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Extra vrije dag in Sanur:
Dag 1: Vertrek uit Amsterdam
Dag 2: Aankomst Yogyakarta - Borobudur
Dag 3: Borobudur (sunrise) - Prambanan - Yogyakarta
Dag 4: Yogyakarta, culinaire excursie (join in)
Dag 5: Yogyakarta - Sukuh, Solo, wandeling Candi Ceto
Dag 6: Sukuh - Malang, wandeling Candi Sukuh
Dag 7: Malang - Bromo, stadstour Malang, jeeptocht Bromo
Dag 8: Bromo - Kalibaru, jeeptocht zonsopgang Bromo
Dag 9: Kalibaru - Pemuteran (Bali)
Dag 10: Pemuteran
Dag 11: Pemuteran, snorkelexcursie Menjangan eiland
Dag 12: Pemuteran - Munduk
Dag 13: Munduk, soft trekking
Dag 14: Munduk - Ubud, stops onderweg
Dag 15: Ubud, vrije dag
Dag 16: Ubud, vrije dag
Dag 17: Ubud - Padangbai - Gili Meno
Dag 18: Gili Meno, vrije dag
Dag 19: Gili Meno, vrije dag
Dag 20: Gili Meno - Padangbai - Sanur
Dag 21: Sanur, vrije dag
Dag 22: Sanur, extra vrije dag
Dag 23: Sanur, airport transfer
Dag 24: Aankomst Amsterdam

Extensie 2: Extra vrije dag in Sanur
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 114,- p.p.€ 58,- p.p.€ 54,- p.p.€ 58,- p.p.€ 58,- p.p.€ 58,- p.p.


Extensie 3: Extra vrije dag in Ubud


Nog niet uitgekeken in Ubud? Er valt hier ook van alles te ontdekken. Fiets bijvoorbeeld Mount Batur af, woon een purificatieceremonie bij of maak een Herbal Walk. Een extra dagje is een goede optie!

Dag 17: Extra vrije dag in Ubud

Extra vrije dag in Ubud
In Ubud is zoveel te zien en te doen, dat een extra dag hier goed uitkomt. Je kunt één van onze optionele excursies boeken, maar ook zelf op pad gaan; wandelen door de rijstvelden rondom Ubud, het paleis bezoeken, shoppen of een dagje relaxen.

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Extra vrije dag in Ubud:
Dag 1: Vertrek uit Amsterdam
Dag 2: Aankomst Yogyakarta - Borobudur
Dag 3: Borobudur (sunrise) - Prambanan - Yogyakarta
Dag 4: Yogyakarta, culinaire excursie (join in)
Dag 5: Yogyakarta - Sukuh, Solo, wandeling Candi Ceto
Dag 6: Sukuh - Malang, wandeling Candi Sukuh
Dag 7: Malang - Bromo, stadstour Malang, jeeptocht Bromo
Dag 8: Bromo - Kalibaru, jeeptocht zonsopgang Bromo
Dag 9: Kalibaru - Pemuteran (Bali)
Dag 10: Pemuteran
Dag 11: Pemuteran, snorkelexcursie Menjangan eiland
Dag 12: Pemuteran - Munduk
Dag 13: Munduk, soft trekking
Dag 14: Munduk - Ubud, stops onderweg
Dag 15: Ubud, vrije dag
Dag 16: Ubud, vrije dag
Dag 17: Ubud, vrije dag
Dag 18: Ubud - Padangbai - Gili Meno
Dag 19: Gili Meno, vrije dag
Dag 20: Gili Meno, vrije dag
Dag 21: Gili Meno - Padangbai - Sanur
Dag 22: Sanur, vrije dag
Dag 23: Sanur, airport transfer
Dag 24: Aankomst Amsterdam

Extensie 3: Extra vrije dag in Ubud
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 71,- p.p.€ 36,- p.p.€ 33,- p.p.€ 36,- p.p.€ 36,- p.p.€ 36,- p.p.


Extensie 4: Extra vrije dag in Yogyakarta


Iets meer rust in je reis? Yogyakarta is een fijne plaats voor een extra vrije dag. 

Dag 5: Extra vrije dag in Yogyakarta

Yogyakarta is een prettig stadje. Je kunt hier winkelen, beroemd is het batik en zilverwerk voor sieraden. Er zijn gezellige restaurantjes. Bekend is ook de kraton. Of heerlijk aan het zwembad voordat je aan je reis door Oost-Java begint. Op verzoek kunnen we ook extra excursies voor je regelen: een Go Local fietstocht (ochtend), zilversmeden (maak je eigen sieraad) of een wandeling langs de rivier Kali Code in de namiddag. 

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Extra vrije dag in Yogyakarta:
Dag 1: Vertrek uit Amsterdam
Dag 2: Aankomst Yogyakarta - Borobudur
Dag 3: Borobudur (sunrise) - Prambanan - Yogyakarta
Dag 4: Yogyakarta, culinaire excursie (join in)
Dag 5: Yogyakarta, vrije dag
Dag 6: Yogyakarta - Sukuh, Solo, wandeling Candi Ceto
Dag 7: Sukuh - Malang, wandeling Candi Sukuh
Dag 8: Malang - Bromo, stadstour Malang, jeeptocht Bromo
Dag 9: Bromo - Kalibaru, jeeptocht zonsopgang Bromo
Dag 10: Kalibaru - Pemuteran (Bali)
Dag 11: Pemuteran
Dag 12: Pemuteran, snorkelexcursie Menjangan eiland
Dag 13: Pemuteran - Munduk
Dag 14: Munduk, soft trekking
Dag 15: Munduk - Ubud, stops onderweg
Dag 16: Ubud, vrije dag
Dag 17: Ubud, vrije dag
Dag 18: Ubud - Padangbai - Gili Meno
Dag 19: Gili Meno, vrije dag
Dag 20: Gili Meno, vrije dag
Dag 21: Gili Meno - Padangbai - Sanur
Dag 22: Sanur, vrije dag
Dag 23: Sanur, airport transfer
Dag 24: Aankomst Amsterdam

Extensie 4: Extra vrije dag in Yogyakarta
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 52,- p.p.€ 26,- p.p.€ 23,- p.p.€ 26,- p.p.€ 25,- p.p.€ 26,- p.p.


Extensie 5: Extra vrije dag op de Gili eilanden


Heerlijk om een dagje extra te genieten van de rust van dit prachtige eiland.

Dag 20: Extra vrije dag op de Gili's

Extra vrije dag op de Gili's
Heb je nog niet genoeg van het relaxen? Of ben je bezig met je padi-brevet en moet (mag!) je nog oefenduiken maken? In elk geval is het heerlijk om nog een dagje extra door te brengen op het eiland!

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Extra vrije dag op de Gili eilanden:
Dag 1: Vertrek uit Amsterdam
Dag 2: Aankomst Yogyakarta - Borobudur
Dag 3: Borobudur (sunrise) - Prambanan - Yogyakarta
Dag 4: Yogyakarta, culinaire excursie (join in)
Dag 5: Yogyakarta - Sukuh, Solo, wandeling Candi Ceto
Dag 6: Sukuh - Malang, wandeling Candi Sukuh
Dag 7: Malang - Bromo, stadstour Malang, jeeptocht Bromo
Dag 8: Bromo - Kalibaru, jeeptocht zonsopgang Bromo
Dag 9: Kalibaru - Pemuteran (Bali)
Dag 10: Pemuteran
Dag 11: Pemuteran, snorkelexcursie Menjangan eiland
Dag 12: Pemuteran - Munduk
Dag 13: Munduk, soft trekking
Dag 14: Munduk - Ubud, stops onderweg
Dag 15: Ubud, vrije dag
Dag 16: Ubud, vrije dag
Dag 17: Ubud - Padangbai - Gili Meno
Dag 18: Gili Meno, vrije dag
Dag 19: Gili Meno, vrije dag
Dag 20: Gili Meno, extra vrije dag
Dag 21: Gili Meno - Padangbai - Sanur
Dag 22: Sanur, vrije dag
Dag 23: Sanur, airport transfer
Dag 24: Aankomst Amsterdam

Extensie 5: Extra vrije dag op de Gili eilanden
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 89,- p.p.€ 45,- p.p.€ 39,- p.p.€ 45,- p.p.€ 41,- p.p.€ 45,- p.p.


Extensie 6: Ijen vulkaan en koffieplantage


Maak de oversteek naar Java en beklim de Ijen vulkaan. Voor dag en dauw start de pittige wandeling naar de rand van de krater met zijn blauwe kratermeer. De zwaveldragers dragen bij aan de bijzondere couleur locale.

Dag 9: Slapen in een plantage huisje

Slapen in een plantage huisje
Vanaf Kalibaru naar je verblijf nabij de Ijen vulkaan (ca 5 uur, op de route naar Bali). Je verblijft in een authentiek plantage huisje, op een werkende koffieplantage, cacao wordt hier ook verbouwd. Er zijn slechts 7 huisjes met ieder 2 slaapkamers en een gedeelde huiskamer. 's Middags krijg je een rondleiding over de plantage en de bijbehorende fabriek. Je ziet nu zelf hoe het hele proces in elkaar steekt, van boom met koffieboon tot zakken vol koffie die klaar liggen voor de export. Dat kopje koffie waardeer je nu nog meer! En waar cacaobonen vandaan komen. is na vandaag ook geen mysterie meer voor je. 's Avonds wordt er een smakelijk homemade diner in de huiskamer van je huisje geserveerd. 's Avonds kletsen over de Java reis die op zijn einde loopt of met een boek op de bank. Wij vonden het wel knus, zo'n plantagehuisje!

Dag 10: Het blauwe kratermeer van Ijen vulkaan

Het blauwe kratermeer van Ijen vulkaan
‘s Ochtends vroeg naar het startpunt voor de wandeling naar de krater van de Ijen vulkaan. De lokale autoriteiten verplichten internationale reizigers een jeep te gebruiken (ondanks dat de weg net is gerepareerd. Lokale toeristen worden hiertoe niet verplicht.) Boven aan de berg gekomen is het wandelpad de berg op eenvoudig te volgen, maar best wel steil. Onderweg kom je sulfaat verzamelaars tegen. Ze zijn trots op hun zware werk en vinden het dan ook vaak prima dat je een foto van hun maakt. Middels je lokale gids kun je een praatje met hen maken. Bijvoorbeeld bij het weegstation. Koop een pakje sigaretten en biscuitjes en je maakt al snel vrienden! Boven aan de top zie je vaak geen hand voor ogen door de stoom en dan ben je wel blij dat iemand de weg kent.  In de krater zie je stoom uit de grond komen, en het gifgele zwavel kleurt de rotsen. Mannen verzamelen deze rotsen en sjouwen ze in manden omhoog. Het uitzicht is adembenemend, de droge vulkaan en het blauw van het kratermeer. De wandeling was zeker de moeite waard en je bent een van de weinige reizigers die er staat. Je wandelt terug naar de auto, die je naar de haven brengt voor de overtocht naar Bali. Met auto en al ga je de boot op. De overtocht duurt ongeveer 3 kwartier en je kunt aan dek rondlopen. De chauffeur zet je af bij het hotel van je volgende bouwsteen in het noorden van Bali (Pemuteran of Lovina).
 
Ijen is -evenals Bromo- een actieve vulkaan. Beklimming is altijd op eigen risico. De Indonesische autoriteiten kunnen de toegang tot een vulkaan ontraden, beperken of verbieden, indien dit door verhoogde vulkanische activiteit nodig wordt geacht.

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Ijen vulkaan en koffieplantage:
Dag 1: Vertrek uit Amsterdam
Dag 2: Aankomst Yogyakarta - Borobudur
Dag 3: Borobudur (sunrise) - Prambanan - Yogyakarta
Dag 4: Yogyakarta, culinaire excursie (join in)
Dag 5: Yogyakarta - Sukuh, Solo, wandeling Candi Ceto
Dag 6: Sukuh - Malang, wandeling Candi Sukuh
Dag 7: Malang - Bromo, stadstour Malang, jeeptocht Bromo
Dag 8: Bromo - Kalibaru, jeeptocht zonsopgang Bromo
Dag 9: Kalibaru - Ijen
Dag 10: Ijen vulkaan - Bali, wandeling Ijen, ferry overtocht
Dag 11: Pemuteran
Dag 12: Pemuteran, snorkelexcursie Menjangan eiland
Dag 13: Pemuteran - Munduk
Dag 14: Munduk, soft trekking
Dag 15: Munduk - Ubud, stops onderweg
Dag 16: Ubud, vrije dag
Dag 17: Ubud, vrije dag
Dag 18: Ubud - Padangbai - Gili Meno
Dag 19: Gili Meno, vrije dag
Dag 20: Gili Meno, vrije dag
Dag 21: Gili Meno - Padangbai - Sanur
Dag 22: Sanur, vrije dag
Dag 23: Sanur, airport transfer
Dag 24: Aankomst Amsterdam

Extensie 6: Ijen vulkaan en koffieplantage
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 232,- p.p.€ 130,- p.p.€ 103,- p.p.€ 95,- p.p.€ 99,- p.p.€ 102,- p.p.


Extensie 7: Ontdek koloniaal Malang per fiets


Wil je actief zijn op vakantie? Fiets dan met een Engels sprekende gids door de koloniale wijken van Malang.

Dag 7: Ontdek koloniaal Malang per fiets

Ontdek koloniaal Malang per fiets
Fiets door de smalle steegjes langs het kanaal uit de Nederlandse tijd. Vogelkooitjes en de was hangen op straat. Je Engelssprekende gids weet de weg door de wirwar van kruipsluip straatjes van de kampung. Rondom de Ijen boulevard staan prachtige koloniale villa’s. Tempo doeloe herleeft. Je bezoekt een traditionele markt, maar ook een moderne markt waar de lokale bevolking zijn inkopen doet. En niet te vergeten de Vogeltjesmarkt en bloemenmarkt. Je fietst op goede mountainbikes en onderweg is er een pitstop in een restaurant in een mooi gerestaureerd koloniaal pandje. De excursie duurt de ochtend en is exclusief lunch. De middag ben je vrij, een heerlijk rustpunt tijdens de toch wel intensieve reis met af en toe flinke reisafstanden door Oost-Java.
NB. Als je 2 dagen in Malang verblijft is het prettig in een hotel met zwembad te verblijven; deze upgrade is inclusief in de prijs

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Ontdek koloniaal Malang per fiets:
Dag 1: Vertrek uit Amsterdam
Dag 2: Aankomst Yogyakarta - Borobudur
Dag 3: Borobudur (sunrise) - Prambanan - Yogyakarta
Dag 4: Yogyakarta, culinaire excursie (join in)
Dag 5: Yogyakarta - Sukuh, Solo, wandeling Candi Ceto
Dag 6: Sukuh - Malang, wandeling Candi Sukuh
Dag 7: Malang, fietsexcursie, vrije middag
Dag 8: Malang - Bromo, stadstour Malang, jeeptocht Bromo
Dag 9: Bromo - Kalibaru, jeeptocht zonsopgang Bromo
Dag 10: Kalibaru - Pemuteran (Bali)
Dag 11: Pemuteran
Dag 12: Pemuteran, snorkelexcursie Menjangan eiland
Dag 13: Pemuteran - Munduk
Dag 14: Munduk, soft trekking
Dag 15: Munduk - Ubud, stops onderweg
Dag 16: Ubud, vrije dag
Dag 17: Ubud, vrije dag
Dag 18: Ubud - Padangbai - Gili Meno
Dag 19: Gili Meno, vrije dag
Dag 20: Gili Meno, vrije dag
Dag 21: Gili Meno - Padangbai - Sanur
Dag 22: Sanur, vrije dag
Dag 23: Sanur, airport transfer
Dag 24: Aankomst Amsterdam

Extensie 7: Ontdek koloniaal Malang per fiets
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
auto standby€ 260,- p.p.€ 130,- p.p.€ 115,- p.p.€ 114,- p.p.€ 111,- p.p.€ 110,- p.p.
Zonder auto (bij treinreis)€ 186,- p.p.€ 93,- p.p.€ 91,- p.p.€ 93,- p.p.€ 91,- p.p.€ 93,- p.p.


Extensie 8: Schildpadden Sukamade en Ijen vulkaanmeer


Ga van het gebaande pad met deze avontuurlijke Go Local extensie! Vlakbij het authentieke Sukumade ga je reuzenschildpadden spotten en bij de Ijen vulkaan ontmoet je de zwaveldragers die daar werken.

Dag 9: Schildpadden spotten in Sukamade

Schildpadden spotten in Sukamade
Vandaag begint een waar avontuur op je Indonesië vakantie. Je gaat de komende 2 dagen per 4WD jeep naar Sukamade in Nationaal Park Meru Betiri. De rit gaat over plantageweggetjes die in het park lopen. Als de plantageweg van zand erg hobbelig wordt, stap dan uit om een stuk te lopen en met een beetje geluk zie je apen in de bomen en hoor je neushoornvogels overvliegen. Het geruis van de neushoornvogel hoor je eerder dan dat je hem ziet! De gids vertelt welke gewassen hier worden verbouwd, zoals koffie, cacao en rubber. Maak een wandeling over het strand, en picknick tussen de vissersboten. Indien er schildpadjes groot genoeg zijn, kun je een babyschildpad 'adopteren' en uit zetten in zee. Overleg met je gids als je dit graag wilt, zodat hij het programma hierop kan aanpassen.
 
Op loopafstand van het lokaleguesthouse is een dorpje waar de plantagearbeiders wonen. Aan het einde van de dag, als iedereen terug is van het werk, is het leuk om hier doorheen te slenteren. De kinderen zwaaien je allemaal na. Je verblijft in een eenvoudig guesthouse met koud water in de badkamer. De familie maakt een lekkere maaltijd klaar. Na het diner, als het donker is, is het een half uurtje rijden naar het strand. Onder toezicht van een parkranger wacht je hier heel stil af en hoop je dat een schuwe reuzenschildpad het strand op durft te komen om haar eieren te leggen. Spannend... Schildpadden leggen hun eieren op het zelfde strand waar ze zelf geboren zijn. Je hebt hier een goede kans, maar het is uiteraaard wildlife, dus niet iedereen zal geluk hebben. Maar in ieder geval zijn er veel babyschildpadden te zien in het opvangcentrum en sowieso is deze jeeptrip een Go Local avontuur!

Dag 10: Slapen op een koffieplantage uit ‘tempo doeloe’

Slapen op een koffieplantage uit ‘tempo doeloe’
In Sukamade kun je ook de rubberfabriek bezoeken (optioneel). Veel machines stammen nog uit de Nederlandse tijd. Het proces van rubber maken zal je erg verbazen. Van boom tot autoband, dat zoiets kan! Vanaf Sukumade rijdt je met de jeep een andere route naar de hoofdweg. Hier wacht je chauffeur met de normale auto je op, om samen door te rijden naar je verblijf nabij de Ijen vulkaan (op de route naar Bali). Je verblijft in een authentiek plantage huisje uit de Nederlands-Indische tijd, op een werkende koffieplantage, cacao en rubber wordt hier ook verbouwd. Er zijn slechts 7 huisjes met ieder 2 slaapkamers en een gedeelde huiskamer, dus boek op tijd! 's Middags krijg je een rondleiding over de koffieplantage (1013 hectare op 450 meter boven zeeniveau) en de bijbehorende fabriek (inclusief bij verblijf op de plantage). Je ziet nu zelf hoe het hele proces in elkaar steekt, van boom met koffieboon tot zakken vol koffie die klaar liggen voor de export. Dat kopje koffie waardeer je nu nog meer! En waar cacaobonen vandaan komen. is na vandaag ook geen mysterie meer voor je. 's Avonds wordt er een smakelijk homemade diner in de huiskamer van je huisje geserveerd. Een relaxed avondje kletsen over de Java reis die op zijn einde loopt of met een boek op de bank. Wij vonden het wel knus, zo'n plantagehuisje!

Dag 11: Het blauwe kratermeer van Ijen vulkaan

Het blauwe kratermeer van Ijen vulkaan
 ‘s Ochtends vroeg naar het startpunt voor de wandeling naar de krater met kratermeer van de Ijenvulkaan. De lokale autoriteiten verplichten internationale reizigers een jeep te gebruiken (ondanks dat de weg eind 2012 is gerepareerd. Lokale toeristen worden hiertoe niet verplicht.) Boven aan de berg gekomen is het wandelpad de berg op eenvoudig te volgen en te lopen, maar best wel steil. Onderweg kom je sulfaat verzamelaars tegen. Ze zijn trots op hun zware werk en vinden het dan ook vaak prima dat je een foto van hun maakt. Middels je lokale gids kun je een praatje met hen maken. Bijvoorbeeld bij het weegstation. Koop een pakje sigaretten en biscuitjes en je maakt al snel vrienden! Boven aan de top zie je vaak geen hand voor ogen door de stoom en dan ben je wel blij dat iemand de weg kent.  In de krater zie je stoom uit de grond en het meer komen, en het gifgele zwavel kleurt de rotsen rondom het meer geel. Mannen verzamelen deze rotsen en sjouwen ze in manden omhoog. Het uitzicht is adembenemend, het maanlandschap van de vulkaan en het blauw van het kratermeer. De wandeling omhoog was zeker de moeite waard en je bent een van de weinige reizigers die er staat. Je wandelt terug naar de auto, heuvelafwaarts een makkie, die je naar de haven brengt voor de overtocht naar Bali (inclusief). Met auto en al ga je de ferry op. De overtocht duurt ongeveer 3 kwartier en je kunt aan dek rondlopen. Java verdwijnt uit het zicht, en Bali komt steeds dichterbij. De chauffeur zet je af bij het hotel van je volgende bouwsteen in het noorden van Bali, Pemuteran.
 
Ijen is -evenals Bromo- een actieve vulkaan. Beklimming is altijd op eigen risico. De Indonesische autoriteiten kunnen de toegang tot een vulkaan ontraden, beperken of verbieden, indien dit door verhoogde vulkanische activiteit nodig wordt geacht.

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Schildpadden Sukamade en Ijen vulkaanmeer:
Dag 1: Vertrek uit Amsterdam
Dag 2: Aankomst Yogyakarta - Borobudur
Dag 3: Borobudur (sunrise) - Prambanan - Yogyakarta
Dag 4: Yogyakarta, culinaire excursie (join in)
Dag 5: Yogyakarta - Sukuh, Solo, wandeling Candi Ceto
Dag 6: Sukuh - Malang, wandeling Candi Sukuh
Dag 7: Malang - Bromo, stadstour Malang, jeeptocht Bromo
Dag 8: Bromo - Kalibaru, jeeptocht zonsopgang Bromo
Dag 9: Kalibaru - Sukamade, jeeptocht, diner, schildpadden excursie
Dag 10: Sukamade - Ijen, jeeptocht, plantagetour, diner
Dag 11: Ijen - Pemuteran, jeeptocht, ferry overtocht
Dag 12: Pemuteran
Dag 13: Pemuteran, snorkelexcursie Menjangan eiland
Dag 14: Pemuteran - Munduk
Dag 15: Munduk, soft trekking
Dag 16: Munduk - Ubud, stops onderweg
Dag 17: Ubud, vrije dag
Dag 18: Ubud, vrije dag
Dag 19: Ubud - Padangbai - Gili Meno
Dag 20: Gili Meno, vrije dag
Dag 21: Gili Meno, vrije dag
Dag 22: Gili Meno - Padangbai - Sanur
Dag 23: Sanur, vrije dag
Dag 24: Sanur, airport transfer
Dag 25: Aankomst Amsterdam

Extensie 8: Schildpadden Sukamade en Ijen vulkaanmeer
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 619,- p.p.€ 337,- p.p.€ 246,- p.p.€ 209,- p.p.€ 179,- p.p.€ 217,- p.p.


Extensie 9: Koken in de Kraton van Solo (voor Sukuh)


Ga Javaans koken op een wel heel bijzondere plek: de Kraton (paleis van de sultan) in Solo.

Dag 5: Koken in de Kraton van Solo

Koken in de Kraton van Solo
Vandaag ga je koken op een wel heel bijzondere plek: in de Kraton (paleis van de sultan) Hadiningrat van Solo! Eerst ga je met een paardenkarretje naar de markt om ingrediënten te kopen. Daarna laten de dames van de oude kraton je de kneepjes van de Indonesische keuken aan het hof zien. Je kunt ook nog een kijkje nemen in de oude kraton, die met alle familieleden en familie van bedienden van de sultan die hier wonen, uit is gegroeid tot een complete wijk. Nadat je samen hebt gekookt, krijg je een blessing. Nadat je hebt gegeten, mag je het eten uitdelen aan de kinderen. Na afloop kun je als je wilt met de gids de Pasar Klewer (de batik markt) en de Pasar Tri Windu(de antiekmarkt) bezoeken. Halverwege de middag ben je weer terug in je hotel.

Dag 6: Wandeling bij Candi Ceto

Wandeling bij Candi Ceto
Je rijdt de bergen in naar Sukuh, nabij Tawangmangu. Hier ontmoet je je Engelssprekende, lokale trekkinggids. Bij de Candi Ceto tempel, op 1400 meter gelegen op de Lawu vulkaan kan de gids je vertellen over de oude hindoeistische verhalen die op de tempel te zien zijn. Dit zeer oude, kleine tempeltje is een van de unieke 'erotische' tempels van Java. De Javanen komen nog altijd offers brengen bij de vruchtbaarheidssymbolen. Samen met een lokale gids maak je een twee uur durende wandeling, grotendeels heuvelafwaarts. Deze wandeling door het groene berggebied met kruidnagel- en theeplantages geeft prachtige uitzichten over de vallei. Aan het eind van de wandeling staat je chauffeur je al met de auto op te halen, om je het laatste stukje naar je hotelletje te brengen.
 
Als je wilt kun je onderweg nog even met de gids de mysterieuze tempel Candi Sukuh bezoeken. De tempel doet denken aan de piramide vormige Maya tempels in Zuid Amerika. Candi Sukuh lijkt in niets op de andere tempels in Java en de stijl en wie het gebouwd heeft is een mysterie. Ook hier vind je grappige erotische afbeeldingen terug, die dienen als vruchtbaarheidsymbolen.  
 
In het nabij Candi Sukuh gelegen, vriendelijke lokale guesthouse met grote tuin, slaap je in een knusse cottage. Als het niet mistig is, is er door de ligging op zo'n 900 meter, een mooi uitzicht over de vallei. 's Avonds kun je bij helder weer de lichtjes van Solo zien.

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Koken in de Kraton van Solo (voor Sukuh):
Dag 1: Vertrek uit Amsterdam
Dag 2: Aankomst Yogyakarta - Borobudur
Dag 3: Borobudur (sunrise) - Prambanan - Yogyakarta
Dag 4: Yogyakarta, culinaire excursie (join in)
Dag 5: Yogyakarta - Solo, koken in Kraton van Solo, lunch
Dag 6: Solo - Sukuh, wandeling Candi Ceto
Dag 7: Sukuh - Malang, wandeling Candi Sukuh
Dag 8: Malang - Bromo, stadstour Malang, jeeptocht Bromo
Dag 9: Bromo - Kalibaru, jeeptocht zonsopgang Bromo
Dag 10: Kalibaru - Pemuteran (Bali)
Dag 11: Pemuteran
Dag 12: Pemuteran, snorkelexcursie Menjangan eiland
Dag 13: Pemuteran - Munduk
Dag 14: Munduk, soft trekking
Dag 15: Munduk - Ubud, stops onderweg
Dag 16: Ubud, vrije dag
Dag 17: Ubud, vrije dag
Dag 18: Ubud - Padangbai - Gili Meno
Dag 19: Gili Meno, vrije dag
Dag 20: Gili Meno, vrije dag
Dag 21: Gili Meno - Padangbai - Sanur
Dag 22: Sanur, vrije dag
Dag 23: Sanur, airport transfer
Dag 24: Aankomst Amsterdam

Extensie 9: Koken in de Kraton van Solo (voor Sukuh)
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 246,- p.p.€ 129,- p.p.€ 101,- p.p.€ 94,- p.p.€ 77,- p.p.€ 71,- p.p.


Extensie 10: Fietsen in Solo: Go Local! (voor Sukuh)


Go Local en ga fietsen in Solo, Java's oudste culturele centrum. Met een lokale gids fiets je langs rijstvelden en dorpen waar allerlei producten met de hand worden gemaakt.

Dag 5: Fietsen door rijstvelden en dorpen van Solo

Fietsen door rijstvelden en dorpen van Solo
Go Local en ga fietsen in Solo! Deze dag is een absolute favoriet van ons! Vanuit Yogyakarta is het een korte rit (kleine 2 uur) met de auto naar Solo (ook Surakarta genoemd), het ándere sultanstadje. Vertrek direct na het ontbijt, want 's ochtends is het nog niet zo warm. Je ontmoet je Engelssprekende gids en samen steken jullie aan de rand van de stad met een bootje de rivier over. Hier staan de fietsen al klaar en begint jullie relaxte fietstocht langs rijstvelden en dorpen van Solo. Regelmatig kom je een fietsende local tegen, omdat Solo nauwelijks heuvels kent, is fietsen hier populair. De inwoners van deze dorpen zijn ontzettend bezige bijtjes: ieder dorp heeft zijn eigen 'huisnijverheid' specialiteit. In het ene dorp wordt kroepoek gemaakt, ergens anders tofu (tahu), en in weer een ander dorp brouwt men alcohol. We waren erg onder de indruk van de mannen die zich in het zweet werken om gongs voor de gamalan te slaan. Ongelofelijk, wat een zwaar werk! Als het warm begint te worden, fiets je naar het huis van een Javaanse familie voor een Javaanse lunch. De vrouw des huizes heeft al de hele morgen staan koken en er verschijnen allerlei verschillende gerechten op tafel. Lekker!
NB: op zondagen, belangrijke feestdagen en Idul Fitri (Suikerfeest) zijn de werkplaatsen dicht. De gids maakt dan een alternatieve tocht door Solo zelf.

Na de lunch heb je de middag tijd om zelf Solo te verkennen. Aanrader is om een rondleiding van een uur te nemen in het paleisIstana Mangkunegara. Het paleis is helemaal gebouwd van teakhout. Tip: Laat je rondleiden door een lokale gids. Onze ervaring is dat een leuke gids die de verhalen van de prinselijke familie kent, het paleis tot leven kan brengen. We vonden het ook erg leuk om rond te snuffelen op de antiek en curiosa markt Pasar Tri Windu. Solo is ook bekend om zijn batik markt. Wat je vanmiddag wilt doen, mag je helemaal zelf weten. Je chauffeur staat voor je klaar en weet alle plekjes te vinden.
 

Dag 6: Wandeling in bergen bij Candi Ceto

Wandeling in bergen bij Candi Ceto
Mocht het gisteren niet gelukt zijn om het paleis Istana Mangkunegara in Solo te bezoeken, dan heb je vanmorgen nog een herkansing. Samen met je Engelssprekende gids rij je ongeveer 2 uur de bergen in naar Sukuh, nabij Tawangmangu, naar de Candi Ceto tempel, op 1400 meter gelegen op de Lawu vulkaan. Dit zeer oude, kleine tempeltje is een van de unieke 'erotische' tempels van Java. De Javanen komen nog altijd offers brengen bij de vruchtbaarheidssymbolen. Samen met je gids maakt je een twee uur durende wandeling, grotendeels heuvelafwaarts. Deze wandeling door het groene berggebied met kruidnagel- en theeplantages geeft prachtige uitzichten over de vallei. Aan het eind van de wandeling staat je chauffeur je al met de auto op te halen, om je het laatste stukje naar je hotel te brengen. Prettig geregeld! In het vriendelijke hotelletje met grote tuin slaap je in een knusse cottage. Als het niet mistig is, is er door de ligging op zo'n 900 meter, een mooi uitzicht over de vallei. 's Avonds kun je bij helder weer de lichtjes van Solo zien.

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Fietsen in Solo: Go Local! (voor Sukuh):
Dag 1: Vertrek uit Amsterdam
Dag 2: Aankomst Yogyakarta - Borobudur
Dag 3: Borobudur (sunrise) - Prambanan - Yogyakarta
Dag 4: Yogyakarta, culinaire excursie (join in)
Dag 5: Yogyakarta - Solo, fietstocht dorpen Solo, lunch
Dag 6: Solo - Sukuh, wandeling Candi Ceto
Dag 7: Sukuh - Malang, wandeling Candi Sukuh
Dag 8: Malang - Bromo, stadstour Malang, jeeptocht Bromo
Dag 9: Bromo - Kalibaru, jeeptocht zonsopgang Bromo
Dag 10: Kalibaru - Pemuteran (Bali)
Dag 11: Pemuteran
Dag 12: Pemuteran, snorkelexcursie Menjangan eiland
Dag 13: Pemuteran - Munduk
Dag 14: Munduk, soft trekking
Dag 15: Munduk - Ubud, stops onderweg
Dag 16: Ubud, vrije dag
Dag 17: Ubud, vrije dag
Dag 18: Ubud - Padangbai - Gili Meno
Dag 19: Gili Meno, vrije dag
Dag 20: Gili Meno, vrije dag
Dag 21: Gili Meno - Padangbai - Sanur
Dag 22: Sanur, vrije dag
Dag 23: Sanur, airport transfer
Dag 24: Aankomst Amsterdam

Extensie 10: Fietsen in Solo: Go Local! (voor Sukuh)
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 211,- p.p.€ 110,- p.p.€ 94,- p.p.€ 91,- p.p.€ 89,- p.p.€ 88,- p.p.
Excursies

Malang

Excursie 1: Ontdek koloniaal Malang per fiets

Ontdek koloniaal Malang per fiets
Fiets door de smalle steegjes langs het kanaal uit de Nederlandse tijd. Vogelkooitjes en de was hangen op straat. Je Engelssprekende gids weet de weg door de wirwar van kruipsluip straatjes van de kampung. Rondom de Ijen boulevard staan prachtige koloniale villa’s. Tempo doeloe herleeft. Je bezoekt een traditionele markt, maar ook een moderne markt waar de lokale bevolking zijn inkopen doet. En niet te vergeten de Vogeltjesmarkt en bloemenmarkt. Je fietst op goede mountainbikes en onderweg is er een pitstop in een restaurant in een mooi gerestaureerd koloniaal pandje. De excursie duurt de ochtend en is exclusief lunch. De middag ben je vrij, een heerlijk rustpunt tijdens de toch wel intensieve reis met af en toe flinke reisafstanden door Oost-Java.

Excursie 1: Ontdek koloniaal Malang per fiets
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Ontdek koloniaal Malang per fiets€ 104,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.Pemuteran

Excursie 2: Fietsen rond Pemuteran

Fietsen rond Pemuteran
Deze fietstocht maak je met een kansarme jongere uit het dorp, die op deze manier bijverdient om school te kunnen betalen, en tegelijkertijd een beroep als gids leert. Sommige jongeren (zeker de meisjes) zijn dan ook nog best wel verlegen. Stel hun vooral eens wat simpele vragen. We nemen je mee van de gebaande paden, waar geen toeristen komen. De fietstocht op mountainbikes gaat dan ook over hobbelige paadjes langs velden en door de kampung. Je fietst (soms lopen met fiets aan de hand) over een heuvel, waar volgens de legende een koning regeerde. De bevolking kent speciale krachten toe aan de heuvel. Onderweg stop je regelmatig om iets te bekijken en je ziet hoe mensen in het kleine dorpje wonen. Je bekijkt een Balinese tempel, in de namiddag hebben kinderen hier soms dans of gamelan les. Afhankelijke hoe vaak je stopt en hoe snel je fietst, duurt de fietstocht ongeveer drie uur en doe je het beste in de ochtend of late namiddag wanneer het koel is. Na afloop krijg je thee en een Balinese snack. 

Excursie 2: Fietsen rond Pemuteran
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 47,- p.p.€ 24,- p.p.€ 24,- p.p.€ 24,- p.p.€ 24,- p.p.€ 24,- p.p.Ubud

Excursie 3: Dagtour: Ontdek de groene omgeving van Ubud

Dagtour: Ontdek de groene omgeving van Ubud
Maak een tour door de omgeving van Ubud naar de belangrijkste archeologische vondsten uit de vroegere koninkrijken. Kom achter de legende over de Gevallen Maan uit het Pejeng koninkrijk. Bewonder de koningsgraven in de rotsen van Gunung Kawi, ook de Berg der Dichters genoemd. Ontdek de restanten van het Bedulu koninkrijk; de olifanten grot en het Yeh Pulu relief. Bezoek de heilige bron Tirta Empul met zijn magische krachten. Breng ook een bezoek aan ons sponsorproject Yayasan Chaya Mutiara, oftewel Stichting de Stralende Parel. Dit is een organisatie voor en door mensen met een lichamelijke handicap. Dankzij deze organisatie kunnen mensen met een handicap deelnemen aan de maatschappij en onafhankelijk zijn, omdat ze zelf een inkomen verwerven. Bekijk hun tuin, snuffel in het winkeltje met zelfgemaakte souvenirs en vraag waar hun naam vandaan komt. Wedden dat je onder de indruk bent van de positiviteit van onze vrienden bij Chaya Mutiara?

Excursie 3: Dagtour: Ontdek de groene omgeving van Ubud
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 78,- p.p.€ 39,- p.p.€ 26,- p.p.€ 26,- p.p.€ 23,- p.p.€ 20,- p.p.Excursie 4: Kookcursus bij Balinese familie

Kookcursus bij Balinese familie
De Balinese keuken is verrukkelijk. Leer de kneepjes van het vak tijdens deze kookcursus. Dit is geen gewone kookcursus, je volgt het bij mensen thuis. Geen toeristische aftreksels, maar de authentieke keuken! 's Ochtends bezoek je eerst de markt. Je leert welke kruiden en groentes er gebruikt worden en hoe je alles moet snijden of stampen in een vijzel. Al snel stijgen de heerlijkste geuren op. Na afloop eet je zelf als (late) lunch de heerlijke nasi goreng, kare of bubur ketan hitam (pudding van zwarte rijst). Smullen geblazen! Na de lunch wordt je terug naar Ubud gebracht, eventueel nog met een stop onderweg.De recepten krijg je mee, dus thuis kun je vriend en vijand versteld doen staan over je kookkunsten.

Excursie 4: Kookcursus bij Balinese familie
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
vanuit Ubud€ 169,- p.p.€ 85,- p.p.€ 71,- p.p.€ 64,- p.p.€ 68,- p.p.€ 64,- p.p.
Sidemen/Sanur€ 175,- p.p.€ 88,- p.p.€ 73,- p.p.€ 68,- p.p.€ 73,- p.p.€ 68,- p.p.Excursie 5: Bike trip vanaf Mount Batur

Bike trip vanaf Mount Batur
Vandaag trek je eropuit om wat meer van de groene omgeving van Ubud te zien. Met de auto ga je naar Mount Batur, waar je eerst een lekker ontbijt krijgt, met uitzicht op de Batur berg. Met de auto bezoek je een tuin, waar je uitleg krijgt over verschillende planten en kruiden en ook het proces van 'kopie luwak', de duurste koffie ter wereld. Vervolgens staan de fietsen klaar in een gebied vol groene sawa’s, terrassen vol met rijst. Onderweg -heuvelafwaarts dus- rijd je door verschillende dorpjes. Je ziet hoe mensen op het platteland leven en je rijdt langs vele tempeltjes. De kans is groot dat je onderweg vrouwen met offerschalen op hun hoofd ziet lopen, in Bali is namelijk altijd wel ergens een ceremonie aan de gang. Na een prachtige tocht krijg je een heerlijke lunch waarbij je allerlei Balinese gerechten kunt proeven. Na de (late) lunch wordt je terug naar het hotel gebracht. Deze excursie doe je samen met andere internationale reizigers.
NB:Tijdens de volgende feestdagen is op Bali alles gesloten en kan deze excursie niet plaatsvinden: Galungan, Kuningan en Nyepi Balinees Nieuwjaar. Wanneer de feestdagen plaats vinden, verschilt per jaar. 

Excursie 5: Bike trip vanaf Mount Batur
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 49,- p.p.€ 49,- p.p.€ 49,- p.p.€ 49,- p.p.€ 49,- p.p.€ 49,- p.p.Excursie 6: Herbal Walk

Herbal Walk
Gids Westi legt je met veel passie en kennis alles uit over planten en kruiden die in Bali groeien en waar ze voor worden gebruikt. Hij heeft deze eeuwenoude kennis van zijn familie en zijn streven is dat deze kennis niet verloren gaat in de moderne wereld vol voorverpakte middeltjes. Daarnaast vertelt Westi heel veel over de cultuur van Bali, waarom juist eenden heilige dieren zijn bijvoorbeeld. Ook wordt duidelijk hoe slim het 1000 jaar oude systeem voor rijstbouw en verdeling van water is en hoe de gemeenschap samenwerkt in een eeuwenoud democratisch systeem. “Ontwikkelingsland? Volgens mij kunnen we hier nog wat van leren!” denk je waarschijnlijk na deze wandeling. De Herbal Walk duurt de ochtend. Er kunnen meer internationale reizigers mee doen aan de wandeling. 
NB:Tijdens de volgende feestdagen is op Bali alles gesloten en kan deze excursie niet plaatsvinden: Galungan, Kuningan en Nyepi Balinees Nieuwjaar. Wanneer de feestdagen plaats vinden, verschilt per kalenderjaar. 

Excursie 6: Herbal Walk
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.Excursie 7: Purificatieceremonie met Balinese healer

Purificatieceremonie met Balinese healer
Voor de Purificatieceremonie krijg je de traditionele Balinese kleding aan om naar de tempel te gaan, dit geeft je de mogelijkheid mee naar het hart van de tempel te gaan en daar de Balinees-hindoeïstische godsdienst te ervaren. Made Sumantra is de vijfde generatie healer in zijn familie en heeft zijn kennis van zijn opa en vader gekregen. Samen met Made, of zijn assistent bid je met bloemen en wierrook. Daarna kleed je je om in zwemkleding met een sarong eroverheen. In het water van de heilige bron van Tampak Siring onderga je van hem de purificatieceremonie. Wellicht overbodig om te zeggen: aangezien je meegaat in de tempel wordt een participerende en respecterende houding van je verwacht voor deze dag. De excursie duurt een dagdeel, je wordt opgehaald en terug naar Ubud gebracht met een auto. 
 
Om teleurstelling te voorkomen is het belangrijk om te weten dat het Balinese geloof niet toestaat dat vrouwen tijdens hun menstruatie de tempel in gaan.

Excursie 7: Purificatieceremonie met Balinese healer
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 76,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.Excursie 8: Jamu workshop - Zelf Ayurveda kruidenmedicijn maken

Jamu workshop - Zelf Ayurveda kruidenmedicijn maken
Jamu betekent medicijn op basis van planten en kruiden. Lilir en haar man Westi willen deze oude kennis, die zij van hun ouders hebben geleerd, doorgeven. In hun familiebedrijf leren ze je de traditionele Indonesische middeltjes maken. Bijvoorbeeld het Tumeric drankje, wat volgens Lilir de reden is dat zij nog nooit naar de dokter is geweest. Het zijn schatten van mensen, met niet alleen enorm veel kennis, ook erg veel humor. Na de workshop kun je heerlijke biologische producten kopen, van wierrook tot bodylotion, uiteraard ook allemaal gemaakt op basis van de heilzame werking van kruiden en planten. O ja, hadden we al gezegd dat Julia Robert hier tijdens de opnames van de film Eat, Pray, Love ook haar cadeautjes voor thuis kwam shoppen? De workshop duurt ongeveer twee uur. Er kunnen meerdere internationale reizigers meedoen. Er is maar één tafel, dus het is altijd een klein gezellige groepje. NB: De Jamu Workshop kan ook direct achter de Herbal Walk aan worden gevolgd. Er wordt dan een lunchpauze ingelast. 
 
NB:Tijdens de volgende feestdagen is op Bali alles gesloten en kan deze excursie niet plaatsvinden: Galungan, Kuningan en Nyepi Balinees Nieuwjaar. De exacte data dat deze feestdagen wordt gevierd verschillen per kalenderjaar. 
 

Excursie 8: Jamu workshop - Zelf Ayurveda kruidenmedicijn maken
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 39,- p.p.€ 39,- p.p.€ 39,- p.p.€ 39,- p.p.€ 39,- p.p.€ 39,- p.p.Excursie 9: Wandelen op de bergkam van de Mount Batur vulkaan

Wandelen op de bergkam van de Mount Batur vulkaan
Deze wandeling biedt de mooiste uitzichten van Bali, maar soms wordt het zicht volledig ontnomen door binnen drijvende witte wolken. Je moet daarom wel vroeg op (4 uur). Na ca 2 uur rijden loop je in het schemerdonker (ca 3 kwartier) de berg op naar boven (neem zaklamp mee). Vanuit het uitkijkpunt zie je de zon op komen terwijl je geniet van je eenvoudig ontbijtje. Je loopt over de rand van de caldera, de kom van een enorme oude vulkaan krater, waarbij je uitkijkt op de actieve ‘jonge’ vulkaan Batur (Gunung Batur) (1717 m), en het vulkaanmeer Danau Batur –een meer gevormd in de oude vulkaankrater. (Je gaat dus niet naar de top van een vulkaan, een groot deel van de wandeling is relatief vlak.) Erachter zie je Mount Agung liggen, met 3142 meter de hoogste piek van Bali, en aan de andere kant zie je de zee. Je loopt ca 1,5 uur langs de rand, veelal langs een smal paadje met rechts van je een verval van 900 meter naar het meer en links een verval van 1000 meter naar de zee. Adembenemend! Pittig steil afdalen (ca 30-40 min) naar het meer en met een lokaal vissersbootje steek je het meer over, waar de auto met chauffeur al op je wacht. De tijden zijn gebaseerd op een gemiddelde conditie, de excursie is een privé tocht, dus je kunt je eigen tempo bepalen. Op de terugweg kun je stoppen bij de mooie hotspring (entree niet inbegrepen) en je spieren verwennen in het weldadig warme water en opfrissen in het grote zwembad. (deze excursie is join in; er kunnen andere reizigers mee gaan, max 6 pers.)

Excursie 9: Wandelen op de bergkam van de Mount Batur vulkaan
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 150,- p.p.€ 76,- p.p.€ 76,- p.p.€ 76,- p.p.€ 76,- p.p.€ 76,- p.p.Excursie 10: Herbal Walk & Jamu workshop (Ayurvedisch kruidenmedicijn)(8:00-16:00)

Herbal Walk & Jamu workshop (Ayurvedisch kruidenmedicijn)(8:00-16:00)
Jamu betekent medicijn op basis van planten en kruiden. Lilir en haar man Westi willen deze oude kennis, die zij van hun ouders hebben geleerd, doorgeven. Met Westi wandel je door de rijstvelden, op zoek naar kruiden en hun toepassingen, en je hoort van alles over de manier van leven in Bali. In een eenvoudige warung kun je zelf een lunch halen. In hun familiebedrijfje leren ze je hoe je zelf de traditionele Indonesische middeltjes kunt maken. Bijvoorbeeld het Koenjit drankje, wat volgens Lilir de reden is dat zij nog nooit naar de dokter is geweest. Het zijn schatten van mensen, met niet alleen enorm veel kennis, ook erg veel humor. Na de workshop kun je voordelig heerlijke biologische producten kopen, en net als Julia Roberts met een lipbalm naar huis gaan.

NB:Tijdens de volgende feestdagen is op Bali alles gesloten en kan deze excursie niet plaatsvinden: Galungan, Kuningan en Nyepi Balinees Nieuwjaar. De exacte data dat deze feestdagen wordt gevierd verschillen per kalenderjaar. 

Excursie 10: Herbal Walk & Jamu workshop (Ayurvedisch kruidenmedicijn)(8:00-16:00)
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.Yogyakarta

Excursie 11: Wandeling langs de Code rivier

Wandeling langs de Code rivier
Deze wandeling langs de Code rivier laat je zien hoe gewone mensen in Yogyakarta leven, werken en georganiseerd zijn als gemeenschap. Onderweg zie je verschillende handwerklieden bezig met het maken van producten, zoals kleding, tassen, en sandalen. Eind van de middag wordt er op diverse plekken gorengan gebakken, proef deze lekker vers gebakken hartige snack! Je komt verschillende gemeenschapsinitiatieven tegen. Zoals wachthuisjes waar mannen de wacht houden tegen dieven, het waterpeil van de rivier in de gaten houden en geesten bij pasgeboren baby’s vandaan houden! Een relaxte manier om aan de hand van dagelijkse dingen meer te begrijpen over het leven op Java. Je gaat letterlijk van de gebaande paden af, naar een buurtje waar je normaal nooit zou zijn gekomen.
 

Excursie 11: Wandeling langs de Code rivier
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 29,- p.p.€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.Excursie 12: Koken in traditioneel Kota Gede

Koken in traditioneel Kota Gede
Deze verrassende excursie brengt je naar het hart van Kota Gede. In de reisgidsen slechts bekend als zilverstadje, maar met deze excursie -waarbij je op bezoek gaat bij de locals- leer je Kota Gede op een heel andere manier kennen. Je wordt opgehaald met een andhong, een traditionele paardenkar. Je wordt deze ochtend hartelijk ontvangen door de mensen van een buurtje met eeuwenoude huizen in typische Javaanse Joglo stijl. Samen doe je inkopen op de traditionele markt. Bij deze mensen thuis ga je samen Javaanse gerechten koken (ook zeer geschikt voor vegetariërs) terwijl je gezellig zit te kletsen. De missie van deze groep is om mensen thuis te ontvangen als vrienden, niet als ‘bezoekers’, en dat blijkt goed uit de ontspannen sfeer. Na de uitgebreide lunch, kun je bij voldoende tijd samen met je gids nog de begraafplaats van de Sultan van Mataram bezoeken.

Excursie 12: Koken in traditioneel Kota Gede
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 122,- p.p.€ 82,- p.p.€ 61,- p.p.€ 56,- p.p.€ 59,- p.p.€ 56,- p.p.Excursie 13: Fietsen op het platteland van Yogyakarta

Fietsen op het platteland van Yogyakarta
Een leuke manier om een kijkje in het dagelijkse leven van de Javanen te nemen, is een fietstochtje over het Javaanse platteland. Onder leiding van een Engelssprekende gids maak je verschillende stops en hoor je de verhalen. Wat is de lippenstift plant? En hoe ziet een bank er op het Javaanse platteland er uit? Je bezoekt een aantal huisindustrieën en ziet hoe krupuk, tempe en tahu gemaakt wordt. Fietsend op koloniaal aandoende ‘’omafietsen’’ krijg je een prima inkijkje in het dagelijks leven op het platteland.
 
Inclusief: fietshuur, lokale snack, Engelssprekende gids. Join in, dat wil zeggen samen met andere internationale reizigers.
 

Excursie 13: Fietsen op het platteland van Yogyakarta
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 20,- p.p.€ 20,- p.p.€ 20,- p.p.€ 20,- p.p.€ 20,- p.p.€ 20,- p.p.


Indonesië reizen - Gili - Relaxen op het strand van de Gili eilandenIndonesië reizen - Gili - Snorkelen vanaf het strandIndonesië reizen - Gili - Duiken rondom de Gili eilandenIndonesië reizen - Gili - Zeeschildpad tijdens een duikIndonesië reizen - Gili - Clownvisjes in een anemoon Indonesië reizen - Gili - Relaxen op het strand van de Gili eilandenIndonesië reizen - Bali - Strandleven van SanurIndonesië reizen - Bali - Lekker dineren in UbudIndonesië reizen - Bali - Herbal walk UbudIndonesië reizen - Bali - Workshop Ayurveda huidverzorgingsproductenIndonesië reizen - Bali - Purificatieceremonie in UbudIndonesië reizen - Bali - Wandelen op de bergkam van Mount Batur vulkaanIndonesië reizen - Bali - Monkey Forest UbudIndonesië reizen - Bali - Apen in het Monekey Forest bij UbudIndonesië reizen - Bali - Vrouwen op weg naar traditionele ceremonieIndonesië reizen - Bali - Kinderen op weg naar een traditionele ceremonieIndonesië reizen - Bali - Pura Ulun Danau Indonesië reizen - Bali - Air Panas BanjarIndonesië reizen - Bali - Groene heuvels van MundukIndonesië reizen - Bali - Munduk, de fruittuin van BaliIndonesië reizen - Bali - Kinderen in de heuvels van MundukIndonesië reizen - Bali - Boer in de velden bij UbudIndonesië reizen - Bali - Snorkelexcursie Menjangan eilandIndonesië reizen - Bali - Duiken bij PemuteranIndonesië reizen - Bali - Bezoek het schildpaddenproject bij PemuteranIndonesië reizen - Bali - Fietstocht rond PemuteranIndonesië reizen - Java - BorobudurIndonesië reizen - Java - Borobudur en Merapi vulkaanIndonesië reizen - Java - Het blauwe kratermeer van IjenIndonesië reizen - Java - PrambananIndonesië reizen - Java - Koffie plantageIndonesië reizen - Java - Thee plantageIndonesië reizen - Java - Het vulkaanlandschap van DiengplateauIndonesië reizen - Java - Koloniaal stadje MalangIndonesië reizen - Java - Candi SukuhIndonesië reizen - Java - Het paleis van de sultan, KratonIndonesië reizen - Java - Zonsopgang Bromo vulkaanIndonesië reizen - Java - Zonsopgang Bromo vulkaan

Reacties van reizigers (33)

"Onze vakantie was top!!!"

Borobudur - Yogya - Tawangmangu - Solo - Bromo - Ijen - Pemuteran - Munduk - Ubud - Gili Meno

Familie Grutters - 10-08-2018
We hebben samen met onze kinderen van 17 en 20 jaar een rondreis gemaakt door Java, Bali en Gili Meno. Tijdens de voorbereidingen en keuze van onze reis zijn wij ...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Java, Bali & Gili (Lombok) - Simply the best!
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"De Bromo, Borobudur, Prambanan en snorkelexcursie waren de absolute hoogtepunten"

Java - Yogyakarta - Malang - Bromo -Kalibaru -Bali -Pemuteran- Munduk -Ubud -Gili Meno

Jitske van der Laan - 25-06-2018
De reis was een overgetelijke ervaring! Aanraden zouden we: het snorkelen bij  Menjangan, de culinaire excursie bij Yogyakarta (deze sprongen er het meest uit). De kookcursus vonden wij te langdradig en daardoor saai en zonde vd tijd. De Bromo, Borobudur, Pram...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Java, Bali & Gili (Lombok) - Simply the best!
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Echte aanraders: de culinaire tour in Yogjakarta en kookworkshop bij de locals thuis in Ubud"

Indonesie reis - Borobodur - Yogyakarta - Bromo - Ijen - Pemuteran - Ubud - Gili Meno - Tabanan

Charlotte Nijenhuis - 29-09-2017
Geweldige reis, veel gezien en gedaan. We wilden een reis maken naar Indonesië en hebben uiteindelijk gekozen om veel te doen en te zien, maar het reizen voor zover mogelijk binnen 3 weken en dit grote land binnen de perken te houden. We hebben vooral cultuur met natuur en relaxen gec...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Java, Bali & Gili (Lombok) - Simply the best!
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Inspirerend!"

Yogyakarta - Borobudur - Tawangmangu - Bromo - Kalibaru - Pemuteran - Gili Meno - Sanur

Lauri Bruins - 25-08-2017
De accommodaties waren vrijwel zonder uitzondering op prachtige locaties gelegen. Zelf ben ik niet zo gehecht aan luxe, en vond het geen probleem dat er misschien niet altijd warm water was. Sukuh cottage vonden we mooi om het uitzicht vanuit de kamer, en de tuin. In Rumah Kita...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Java, Bali & Gili (Lombok) - Simply the best!
Beoordeling van deze reis: 10,0
10,0/10 - 1 recensie
"Fantastische, afwisselende reis!"

Bukit Lawang - Gunung Leuser - Berastagi - Sibayak - Tobameer - Sanur - Pemuteran - Lovina - Munduk - Ubud - Seminyak

Annemarie - 09-08-2017
We hadden een alternatief hotel in Bukit Lawang, dat was absoluut een topper; hoog Footprint gehalte, echt leuk! Het hotel in Pemuteran was ook super. Laatste hotel in Seminyak 'Puri Saron' was perfecte afsluiter. Hotel in Berastagi vonden we niet goed. In Mun...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Java, Bali & Gili (Lombok) - Simply the best!
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"De persoonlijke begeleiding door de chauffeur en de gidsen geeft extra mogelijkheden om echt kennis te maken met het land."

Java, Yogyakarta, Borobudur, Malang, Bromo, Kalibaru, Bali, Pemuteran, Munduk, Ubud, Gili Meno

Bea Slofstra - 06-10-2016
Voor een eerste kennismaking met Indonesië een geweldige reis. De verschillende culturen van Java en Bali. Niet te missen highlights als de Prambanan, Borobudur en de Bromo vulkaan op Java maar ook de wandelingen door het lan...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Java, Bali & Gili (Lombok) - Simply the best!
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Een bezoek aan de Bromo vulkaan vergeet je nooit meer"

Java- Yogyakarta - Borobudur - Malang - Bromo- Kalibaru -Bali -Pemuteran -Munduk -Ubud - Gili Meno - Sanur

Eline Schokker - 28-09-2016
Onze reis was chill, Veel gezien en gedaan, cultuur en natuur maar ook strand. Goede combinatie tussen dingen doen en relaxen. Alles was top geregeld. Alleen de zonsopgang bij de Bromo  ging mis maar de lokale vertegenwoordiger heeft het wel...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Java, Bali & Gili (Lombok) - Simply the best!
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"De reis is goed verzorgd en je hoeft je nergens zorgen over te maken"

Java - Yogyakarta - Borobudur - Malang - Bromo -Kalibaru - Bali -Pemuteran - Munduk - Ubud - Gili Meno

Robert van den Berg - 09-09-2016
De reis was fantastisch, indrukwekkend, afwisselend, zeer goed geregeld. Een gevarieerde kennismaking met Indonesië De accommodaties hadden stuk voor stuk hun eigen charmes.Er  was zeker variatie en voor ieder wat wils. De ene keer zat ...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Java, Bali & Gili (Lombok) - Simply the best!
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Met het hele gezin een prachtige reis gemaakt!"

Yogyakarta - Borobudur - Tawangmangu - Malang - Bromo - Kalibaru - Pemuteran - Ubud -Sidemen - Seminyak

Nicole van Dorsten - 19-08-2016
We hebben met ons gezin met drie volwassen kinderen van 18, 20 en 22 jaar een prachtige reis gemaakt door Java en Bali. We hebben de reis samen met Footprint Travel samengesteld om in ieders behoeften te voorzien. Actie en ontspanning. De variatie was perfect en de organisatie was goed. ...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Java, Bali & Gili (Lombok) - Simply the best!
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"De wandelingen en de fietstocht rond Solo bieden interessante inzichten"

Java -Ujung Kulon -Bandung -Yogyakarta - Solo - Malang - Kalibaru - Ijen- Bali - Pemuteran - Munduk -Ubud

Jan en Anne de Rijk - Hoins - 15-08-2016
Een geweldige reis! Java is boeiend en afwisselend. Ujon Kulong is een aanrader. Bali erg toeristisch. De reis was perfect georganiseerd, alles klopte. Leuke ontmoetingen met de lokale gidsen. De beslissing om een privé reis te boeken bleek perfect aan t...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Java, Bali & Gili (Lombok) - Simply the best!
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"De reis was een samensmelting van geweldige indrukken en activiteiten!"

Borobudur - Dieng - Yogyakarta - Solo- Sukuh - Malang - Bromo - Kalibaru - Sukamade - Ijen - Pemuteran - Lovina - Ubud - Gili Meno

Marja Beemer - 15-08-2016
De reis was in één woord fantastisch! Eigenlijk was de hele vakantie een samensmelting van geweldige indrukken en activiteiten.   De afwisseling in de accommodaties maakte dat het een onvergetelijke ervaring is geworden. Van luxe tot sober, he...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Java, Bali & Gili (Lombok) - Simply the best!
Beoordeling van deze reis: 10,0
10,0/10 - 1 recensie
"Veel gezien, gedaan en genoten op Java, Bali en Lombok!"

Borobudur - Prambanan - Yogyakarta - Solo - Malang - Bromo - Kalibaru - Pemuteran - Munduk - Ubud - Gili - Sanur

Marli Visschedijk - 11-08-2016
Het hotel in Pemuteran was absoluut het beste en het hotel bij de Bromo echt het minste. Ook het alternatieve hotel in Munduk was het niet geweldig en had ik liever een upgrade gehad. Daarentegen was het hotel bij de Borobudur weer erg goed. De upgrade op&nbs...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Java, Bali & Gili (Lombok) - Simply the best!
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Een zorgeloze vakantie op Bali, Gili en Lombok"

Tabanan - Pemeteran - Amed - Ubud - Sideman - Tetebatu - Senaru - Gili Meno

Dirk Koster - 13-07-2016
Van alle snorkelplekken was de eerste, langs het mooie rif van Pemuteran het allermooist. Bij Amed viel het wat tegen door de sterke wind, waardoor we niet bij het wrak konden komen. Het snorkelen bij Labuan Pandan was ...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Java, Bali & Gili (Lombok) - Simply the best!
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Tijdens deze reis krijg je elk onderdeel van Indonesië echt goed mee"

Java - Yogyakarta - Borobudur - Sukuh - Malang - Bromo- Kalibaru - Bali - Pemuteran -snorkelen - Munduk - wandelen door rijstvelden- Ubud

Marieke de Koning - 11-04-2016
Het was onbeschrijfelijk, wonderschoon, een ontdekkingstocht, geweldig! We zijn heel enthousiast over de accommodaties die we hebben gehad in Indonesië. Het was heel erg leuk dat alle accommodaties zo verschillend wa...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Java, Bali & Gili (Lombok) - Simply the best!
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Heel bijzondere reis, heel afwisselend, op momenten heel spannend en avontuurlijk, andere keren ook lekker relaxed!"

Yogyakarta - Borobudur - Prambanan - Sukuh - Malang - Bromo - Kalibaru - Pemuteran - Ubud - Sanur

Annemieke van der Steenhoven - 13-08-2015
Wat de hotels betreft sprongen die in Yogyakarta en Pemuteran er voor ons uit. Allebei op eigen manier heel fijn. Vooral heel zorgzaam en gastvrij. Wij vonden het alternatief bij Sukuh niet schoon en niet gastvrij, Datzelfde gold voor het hotel in Ubud. Hotel in Sanur...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Java, Bali & Gili (Lombok) - Simply the best!
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Fantastische reis en uitstekend geregeld!"

Yogyakarta - Borobudur - Prambanan - Sukuh - Malang - Bromo - Kalibaru - Pemuteran - Munduk - Ubud - Gili Meno - Sanur

Frank Metsemakers - 23-07-2015
De meeste accommodaties overtroffen onze verwachtingen. Wij waren ingesteld op eenvoudige hotels en guesthouses, maar zelfs op de meest afgelegen plekken, zoals Sukuh en bij de Bromo waren de hotels meer dan prima! Qua uitzicht waren de hotels in Sukuh en...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Java, Bali & Gili (Lombok) - Simply the best!
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Het was een topvakantie met enorm veel indrukken en mooie herinneringen!"

Yogyakarta - Borobudur - Prambanan - Sukuh - Malang - Bromo - Kalibaru - Pemuteran - Munduk - Ubud - Gili Meno - Sanur

Richard en Rosanne - 28-10-2014
Het was een fantastische reis en we gaan voor de volgende vakantie zeker weer kijken wat Footprint te bieden heeft. Ik heb Footprint ook al aanbevolen aan meerdere vrienden! De reis krijgt een 8.   De meeste accommod...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Java, Bali & Gili (Lombok) - Simply the best!
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Een perfecte balans tussen actieve uitstappen en relaxt nietsdoen!"

Yogyakarta - Borobudur - Prambanan - Sukuh - Malang - Bromo - Kalibaru - Pemuteran - Ubud - Gili Air - Sanur

Magali en Kristof - 22-10-2014
Eerst willen we heel het Footprint Travel-team bedanken voor deze fantastische reis. We hebben meer dan genoten van alle indrukken en ervaringen. De reis krijgt een 9 of misschien wel een 10 en we raden Footprint Travel zeker aan; alles was tot in de details geregeld met de nod...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Java, Bali & Gili (Lombok) - Simply the best!
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Alles was tiptop verzorgd"

Java-Borobudur-Yogyakarta-Malang-Bromo-Bali-Pemuteran-snorkelen-Ubud-fietsen-kookcursus -Gili Meno

Henk en Belinda Bosman - 14-03-2014
Het was een geweldige reis. Super georganiseerd. We geven de reis een 9 en gaan Footprint Travel absoluut aanraden!   De variatie in accommodaties was prima. ...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Java, Bali & Gili (Lombok) - Simply the best!
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Genoten van de diversiteit van de eilanden van Indonesie."

Indonesie reizen - Yogyakarta - Borobodur - Bromo - Pemuteran - Munduk - Ubud - Gili Trawangan - Sanur

Madelon en Jonathan - 28-08-2013
Geweldig: heel erg genoten van de diversiteit van de eilanden van Indonesië en natuurlijk van elkaar.    De accommodaties waren geweldig. De afwisseling tussen een mooi uitzicht en een prachtige...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Java, Bali & Gili (Lombok) - Simply the best!
Beoordeling van deze reis: 10,0
10,0/10 - 1 recensie
"Combinatie van dingen geregeld en vrijheid: een waardevol concept!"

Indonesie reizen - Borobodur - Yogyakarta - Bromo - Pemuteran - Munduk - Ubud - Gili Trawangan - Sanur

Robert en Robert - 25-08-2013
Onze eerste reactie over de reis is: bijzonder, heftig, mooi, grote verschillen, leuk, vriendelijke mensen, drukte en rust. Het is echt een reis met veel verplaatsingen waardoor je heel veel ziet. Door Java en Bali te combineren krijg je het echt...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Java, Bali & Gili (Lombok) - Simply the best!
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Reis naar het land van mijn voorvader."

Indonesie reizen - Yogyakarta - Borobodur - Prambanan - Dieng - Bromo - Pemuteran - Munduk - Ubud - Gili Meno - Sanur

Ingrid, Jard, Melchior - 25-08-2013
De organisatie van de reis was goed, ik heb twee keer jullie vertegenwoordiger in Indonesie aan de telefoon gehad om te informeren of alles goed verliep. Onze chauffeur op Java was geweldig in een woord! Alles liep op rolletjes verder, heel goed. Sommige accomm...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Java, Bali & Gili (Lombok) - Simply the best!
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"We zijn helemaal wild van Indonesië!"

Indonesie reizen - Yogyakarta - Borobodur - Sukuh - Malang - Bromo - Pemuteran - Munduk - Ubud - Gili Meno - Sanur

Karin, Gerrie en Wesly - 25-08-2013
We hebben een super vakantie gehad. Alles verliep op rolletjes. Bij aankomst op het vliegveld in Yogyakarta moesten we eerst wel even wennen. Alles is anders, het klimaat, geuren, kleuren, geluiden. De chauffeur op Java was echt keigoed. Heel lief en echt een uitblinker qua vei...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Java, Bali & Gili (Lombok) - Simply the best!
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Reizen op Java en Bali met kinderen (5 en 7)"

Indonesie reizen - Java - Yogyakarta - Solo - Bromo - Theeplantage - Ijen - Pemuteran - Ubud - Gili Meno - Sanur

Frank, Maaike, Roos(7), Lars (5) - 08-08-2013
Omdat we met kinderen van 5 en 7 reizen hebben we ongeveer een week aan extra rustdagen en extensies ingevoegd. Dat is heel goed bevallen. De kinderen deden het boven verwachting. Zelf hebben we altijd veel gereisd, maar het was de ee...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Java, Bali & Gili (Lombok) - Simply the best!
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Onze Indonesië reis was een eye-opener!"

Indonesie reizen - Java - Jakarta - Bandung - Yogyakarta - stranden Bali - Pemuteran - Munduk - Ubud - Gili - Sanur

Annelie, Raymond, Julia (19), Max (16) - 06-08-2013
We hebben een fantastische reis over Java, Bali en Gili gehad. Alles is goed gegaan. We hadden hele prettige gidsen en chauffeurs, vriendelijk en deskundig. Naast bekende hoogtepunten, deden we ook niet geijkte dingen. ...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Java, Bali & Gili (Lombok) - Simply the best!
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Ons hoogtepunt: reuzenschildpadden die eieren leggen in Sukamade!"

Indonesie reizen - Yogyakarta - Borobodur - Bromo - Sukamade - Pemuteran - Lovina - Munduk - Ubud - Gili Meno - Sanur

Klaas, Wilma, Michiel (12) en Simone (10) - 02-08-2013
Ons absolute hoogtepunt was de bouwsteen Sukamade (Oost-Java). Het totaal plaatje vonden wij helemaal geweldig. Met een landrover in een paar uur over hobbelpaden uit de bewoonde wereld rijden. Onderweg zijn we uit de jeep gestapt, om een stuk van het pad wandelend af te leggen...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Java, Bali & Gili (Lombok) - Simply the best!
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"“Heerlijk dat alles is geregeld, meer tijd om te genieten van de vakantie!”"

Indonesie reizen - Java - Bali - Yogyakarta - Borobodur - Bromo - Pemuteran - Ubud - Gili Meno- Sanur

Fried, Marja, Guus (23), Jim (21) Burgman - 01-08-2013
We hebben een hele mooie reis gehad, we hebben ontzettend genoten van Indonesië. Alles was goed geregeld, we zijn heel tevreden over de organisatie. We vonden onze reis naar Java, Bali en Gili heel relaxed, het helpt hierbij dat jullie all...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Java, Bali & Gili (Lombok) - Simply the best!
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Droomreis naar Indonesië: alles klopte!"

Indonesie reizen - Yogyakarta - Borobodur - Malang - Bromo - Pemuteran - Lovina - Munduk - Ubud - Gili Meno

Ari, José, Sam (18 jaar), Sarah (17 jaar) Janssen - 24-07-2013
Droomreis naar Indonesië: alles klopte! Onze vakantie naar Indonesië was echt een droomreis. Allereerst omdat het zorgeloos was. Alles klopte met elkaar. We konden erop vertrouwen dat alles goed kwam, en hoefden ons nerg...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Java, Bali & Gili (Lombok) - Simply the best!
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Onze vriendelijke chauffeur op Java gaf een extra dimensie aan onze reis"

Indonesie reizen - Java - Bali reis - Borobodur - Bromo - Pemutran - Munduk - Ubud - Gili Meno - Sanur

Ronald, Wilma, Lucas (16) en Simone (13) - 21-07-2013
Op Java vonden we de Borobodur heel interessant. In Yogyakarta viel het culinaire tochtje achterop de brommertjes bij de jongelui (13 en 16) zeer in goede aarde. De gidsen nemen je mee, zodat je achter de coulissen kunt kijken. De Bromo met de ...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Java, Bali & Gili (Lombok) - Simply the best!
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Veel plekjes gezien op Java en Bali waar de meeste mensen niet komen!"

Indonesie reizen - Yogyakarta - Bromo - Ijen - Pemuteran - Munduk - Tabanan - Ubud - Gili Meno - Sanur

Niels van den Broek en Flore Kruiswijk - 26-06-2013
De reis over Java en Bali is ons heel goed bevallen. We hadden het zelf samengesteld met de bouwstenen, extensies en excursies. We hebben veel gezien op plaatsen waar de meeste mensen niet komen. Dat vonden we een groot pluspunt. Ook waren we h...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Java, Bali & Gili (Lombok) - Simply the best!
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Onze Indonesië reis was één groot hoogtepunt."

Indonesie reizen - Java - Bali- Yogyakarta - Borobodur - Bromo - Pemuteran - Munduk - Ubud - Gili - Sanur

Thieu - 06-11-2012
Onze Indonesiëreis is ons heel erg goed bevallen. Alles was goed georganiseerd, dat was echt goud. We hadden een hele fijne chauffeur die op de goede momenten zijn mond open deed en op andere momenten ons juist de ruimte gaf. Wij willen niet de hele tijd a...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Java, Bali & Gili (Lombok) - Simply the best!
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Het lijkt wel of jullie met de leukste lokale mensen samenwerken!"

Indonesië Rondreis - Java - Yogyakarta - Malang - Bromo - Bali - Pemuteran - Lovina - Ubud - Sanur

Leonie de Bruin & familie - 09-08-2012
Onze reis naar Java en Bali was in één woord geweldig. De activiteiten waren erg leuk, de hotels boden waar voor hun geld, maar vooral de mensen waren onvergetelijk. Het lijkt wel of jullie met de leukste en liefste mensen samenwerken. We h...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Java, Bali & Gili (Lombok) - Simply the best!
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Ons hoogtepunt? Zonsopgang bij de Borobodur: echt fantastisch!"

Indonesie rondreis - Java - Yogyakarta - Borobodur - Sukuh - Bromo - Ubud - Gili eilanden

Margriet Spijksma en Wilco Bakker - 09-07-2012
Slapen bij de Borobodur was voor ons een hoogtepunt. Om 5 uur in het donker, er was nog niemand op de Borobodur: echt fantastisch! We hadden een goede gids, die wist heel veel te vertellen, dat maakte het extra leuk. Bij aankomst de dag ervoor, waren we ’s middags ...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Java, Bali & Gili (Lombok) - Simply the best!
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie