Rondreis Indonesie: Java & Bali - Tempels en Nationaal Parken (Yogyakarta - Bali)

Rondreis Indonesie: Borobudur - Dieng - Yogyakarta - Solo- Sukuh - Malang - Bromo - Kalibaru - Sukamade - Ijen - Pemuteran - Ubud

Deze rondreis Indonesië begint in Yogyakarta voor de imposante culturele hoogtepunten van Java: de boeddhistische stoepa Borobudur, het hindoeïstische tempelcomplex Prambanan en het paleis van de sultan. Je gaat op culinaire ontdekkingstocht in de achterafstraatjes waar het echte leven zich afspeelt. Daarna dompel je diep onder in de natuur schoonheden van het dun bevolkte Oost Java. De zonsopgang over de actieve vulkaan Bromo wordt vervolgd met een nachtelijke excursie om eieren leggende schildpadden te spotten. Je beklimt de wonderschone Ijen vulkaan, ver van het gebaande pad af. Tijdens je Bali vakantie ontdek je het rustige noorden, met prachtige witte stranden, en het kunstzinnige Ubud, het hart van Bali. 
 

Hoogtepunten van deze rondreis:

  • Dineren aan de voet van de Borobudur
  • Hindoetempel Prambanan
  • Culinaire ontdekkingstocht Yogyakarta
  • Wandelingen Candi Ceto en Candi Sukuh
  • Jeeptocht tussen Malang en Bromo
  • Jeepexcursie zonsopgang Bromo
  • Reuzenschildpadden spotten Sukamade
  • Jeepexpeditie en jungle walk Sukumade
  • Ijen vulkaan beklimmen
  • Snorkelen Pemuteran
  • Keuze uit excursies in Ubud
  • Keuze uit excursies in Pemuteran
Reisschema
Dag 1: Amsterdam - Yogyakarta
Dag 2: Vliegveld Yogyakarta - Borobudur
Dag 3: Borobudur (sunrise) - Wonosobo (Dieng Plateau)
Dag 4: Wonosobo (wandeling Dieng) - Prambanan - Yogyakarta
Dag 5: Yogyakarta, culinaire excursie (join in)
Dag 6: Yogyakarta - Sukuh, Solo, wandeling Candi Ceto
Dag 7: Sukuh - Malang, wandeling Candi Sukuh
Dag 8: Malang, citytrip becak (ochtend)
Dag 9: Malang - Bromo, jeeptocht
Dag 10: Bromo (zonsopgang per 4WD) - Kalibaru
Dag 11: Sukamade, jeeptocht, lunch, diner, turtle beach
Dag 12: Sukamade - Ijen, jeeptocht, plantage tour, diner
Dag 13: Ijen - Pemuteran (Noord Bali)
Dag 14: Pemuteran
Dag 15: Pemuteran - snorkelexcursie Menjangan eiland
Dag 16: Pemuteran - Ubud
Dag 17: Ubud
Dag 18: Ubud
Dag 19: Ubud - vliegveld Denpasar
Dag 20: Aankomst Amsterdam
Dag tot dag

Dag 1: Je rondreis Indonesië begint!

Je rondreis Indonesië begint!
Je reis naar Indonesië begint op het moment dat je de voordeur achter je dichttrekt. Vertrek vanuit de door jou gekozen luchthaven (Amsterdam, Dusseldorf, Antwerpen), je slaapt in het vliegtuig.  

Dag 2: Overnachten in de buurt van de Borobudur

Overnachten in de buurt van de Borobudur
Zodra je uit het vliegtuig stapt voel je de warmte van de tropen... Nu begint je rondreis Indonesië écht! Vanaf het vliegveld van Yogyakarta, Java, word je door een auto met chauffeur opgehaald en naar een hotel net buiten de toegangspoort van de Borobudur gebracht. Je slaapt aan de voet van de Borobudur! Welkom in Indonesië!

Dag 3: Zonsopgang Borobudur en daarna transfer naar Wonosobo

Zonsopgang Borobudur en daarna transfer naar Wonosobo
Vroeg op. Nog voordat de toegangspoort open gaat, beklim je de Borobudur om de zon op te zien komen. We raden je aan een gids te nemen die uitleg kan geven over deze enorme boeddhistische stoepa, die de weg van het aardse bestaan naar het Nirvana weergeeft. Na het ontbijt staat de Mendut tempel op het programma, met grote, zittende Boeddha beelden. Hierna rij je verder naar Wonosobo. Je verblijft in een hotel uit de Nederlandse koloniale tijd in Wonosobo.

Dag 4: Het vulkaanlandschap van het Dieng plateau

Het vulkaanlandschap van het Dieng plateau
Vandaag bezoek je het Dieng plateau. Door de ligging op 2093 meter is hier een koel, vruchtbaar en soms wat mistig klimaat. In de achtste eeuw waren hier wel 400 tempeltjes, maar de tempelstad werd verlaten en vergeten. Pas in 1856 zijn de tempels herontdekt. Vijf van de oude Hindoe tempeltjes omringt door bergen getuigen van het rijke hindoeïstische verleden van Java. Indrukwekkend is een actief vulkaangebied waar stoom uit de rotsen komt
 
Met een gids maak je een wandeling van 1,5 uur heuvelafwaarts en zie je de vele verschillende groentes die hier worden verbouwd. Je wordt gewoon stil van het serene heuvelachtige uitzicht.
 
Op de terugweg naar Yogyakarta bezoek je Prambanan, het grootste hindoeïstische tempel complex van Java gebouwd in de achtste tot de tiende eeuw. Dankzij het huwelijk tussen een boeddhistische prinses en een hindoeïstische prins bevat dit Unesco erfgoed een bijzondere mix in architectuur van beide geloofsrichtingen. In Yogyakarta  verblijf je in een gezellig hotel met zwembad.

Dag 5: Culinaire ontdekkingstocht door Yogyakarta

Culinaire ontdekkingstocht door Yogyakarta
’s Ochtends heb je de tijd om op eigen gelegenheid rond te dwalen door het paleis van de Sultan, de Kraton is eigenlijk een complete dorpswijk. Er is een vogeltjesmarkt en op de Alun-alun wordt een blinddoek spelletje gespeeld. Middags neem je deel aan een Culinaire Ontdekkingstocht. Er worden kleine groepjes (6-8 personen) van (internationale) reizigers gevormd voor deze trip. Als een echte local stap je achterop de brommer bij een ervaren chauffeur. Er wordt voorzichtig gereden en het went snel. De Engels sprekende gids is meestal een vrouw, wat op zich al heel bijzonder is. Zij geeft je een kijkje in het échte dagelijkse Indonesische leven. Indonesiërs zijn dol op lekker eten, zeker aan het eind van de dag zijn overal in de stad lekkere snacks te koop. Je ziet hoe in kleine achteraf keukentjes typische snacks van Yogyakarta worden gemaakt. Vaak mag je zelf ook proberen zo’n snack te maken en natuurlijk mag je alles proeven. Een echte kans om het ware Indonesië buiten de toeristische attracties te leren kennen!

Dag 6: De kraton van Solo en wandeling bij Candi Ceto

De kraton van Solo en wandeling bij Candi Ceto
Vanuit Yogyakarta breng je een bezoek aan Solo, ook wel Surakarta genoemd. Solo is Java's oudste culturele centrum en sultans stadje.
Als je tijd genoeg hebt kun je hier de oude Mangkunegara kraton bezoeken. Het is echt de moeite waarde om een rondleiding van een lokale gids te nemen, die het hofleven tot leven kan brengen.
Tip: Meer tijd in Solo? Kijk onder Extensies voor een extra dag Fietsen in Solo!)
Je rijdt de bergen in naar Sukuh, nabij Tawangmangu. Hier ontmoet je je Engelssprekende, lokale trekkinggids. Bij de Candi Ceto tempel, op 1400 meter gelegen op de Lawu vulkaan kan de gids je vertellen over de oude hindoeistische verhalen die op de tempel te zien zijn. Dit zeer oude, kleine tempeltje is een van de unieke 'erotische' tempels van Java. De Javanen komen nog altijd offers brengen bij de vruchtbaarheidssymbolen. Samen met een lokale gids maakt je een twee uur durende wandeling, grotendeels heuvelafwaarts. Deze wandeling door het groene berggebied met kruidnagel- en theeplantages geeft prachtige uitzichten over de vallei. Aan het eind van de wandeling staat je chauffeur je al met de auto op te halen, om je het laatste stukje naar je hotelletje te brengen.
Als je wilt kun je onderweg nog even met de gids de mysterieuze tempel Candi Sukuh bezoeken. De tempel doet denken aan de piramide vormige Maya tempels in Zuid Amerika. Candi Sukuh lijkt in niets op de andere tempels in Java en de stijl en wie het gebouwd heeft is een mysterie. Ook hier vind je grappige erotische afbeeldingen terug, die dienen als vruchtbaarheidsymbolen.  
In het nabij Candi Sukuh gelegen, vriendelijke lokale guesthouse met grote tuin, slaap je in een knusse cottage. Als het niet mistig is, is er door de ligging op zo'n 900 meter, een mooi uitzicht over de vallei. 's Avonds kun je bij helder weer de lichtjes van Solo zien.
 

Dag 7: Het mysterie van Candi Sukuh

Het mysterie van Candi Sukuh
Sta vroeg op, want dat is het nog mooi helder en je hebt veel te doen vandaag. Als je wilt kun je de dag lekker actief beginnen met een hele mooie wandeling richting Tawangmanggu. Er zitten wat stijgingen en dalingen in de route, die voert langs prachtige akkers en dorpjes. Je kunt met je chauffeur afspreken waar hij je oppikt. Je kunt er ook voor kiezen om niet te wandelen en meteen naar Malang te rijden. Dan ben je er wat eerder.

Daarna vervolg je je Java rondreis, je chauffeur brengt je van Sukuh naar Malang. Dit is even doorbijten, want met 7 uur een lange rit. Het kan even niet anders, want je verplaatst je van het centrale gedeelte van Java naar het oostelijke gedeelte om de bezienswaardigheden van Oost-Java te kunnen zien. Als je om je heen blijft kijken, is er tijdens de rit van alles van het dagelijks leven te zien om je over te verwonderen. Alleen al hoeveel familieleden er op een brommer passen of wat je op een brommer zoal kunt vervoeren -een koelkast bijvoorbeeld- blijft fascineren. Je verblijft in een comfortabel hotel, da's wel even lekker bijkomen na zo'n dagje. ’s Avonds kun je gezellig in de stad gaan eten.

Dag 8: Ontdek koloniaal stadje Malang met een fietsriksja

Ontdek koloniaal stadje Malang met een fietsriksja
Malang is een plezierige stad met mooie gebouwen, zoals je deze ochtend zult ontdekken per becak. Een becak is het Indonesische woord voor een fietstaxi. Er gaat een lokale gids mee om je de leukste plekjes te laten zien. Loop rond op de vogeltjesmarkt, naast vogels is er van alles te zien, zoals slangen, visjes en allerlei huisdieren. Er is ook een kleurrijke bloemenmarkt. Een prima dagje om wat lokale snacks uit proberen, je hebt nu een gids om te vragen wat er in die lekkere hapjes zit. Is het zoet, hartig of misschien wel pittig? Een stop bij Toko Oen, waar sinds de jaren 30 niets veranderd is, mag zeker niet ontbreken. Je kunt je helemaal voorstellen hoe de plantagehouders op zondag naar de Nederlandse kerk gingen aan hetzelfde plein en dan bij Toko Oen nog even een ijsje gingen eten of koffie drinken. 
De middag heb je lekker vrij. Oost-Java kent flinke reisafstanden, zo'n rust-middag is dan een welkome afwisseling!

Dag 9: Jeeptocht naar Bromo

Jeeptocht naar Bromo
Overleg met je chauffeur hoe laat je wilt vertrekken. Hou er rekening mee dat rond het middaguur in de bergen vaak wolken binnen drijven, en in het regenseizoen heb je dan uiteraard meer kans op regen. Dan kan het koud worden in de open jeep in de bergen. Kleed je hier voldoende op.  Zorg dat je voldoende geld pint voor de komende dagen op Java, zodat je entreegelden en camera fees kunt voldoen bij de Nationaal Parken. (Entree Bromo Nationaal Park Rp 267.000 (ca €20) per persoon, en in het weekend, Indonesische feest- en vakantiedagen Rp 400.000 (ca €27) per persoon. Camera €5,-, filmcamera €15,-.)

De reis van Malang naar Bromo (normaal 5 uur) wordt bijna met de helft verkort én veel leuker door na een uur over te stappen in een open ‘plantage’ jeep. De 'rij-tijd is veel korter, en je kunt onderweg uitstappen en wandelingen maken (afhankelijk hoeveel je stopt voor foto's en wandelt doe je er uiteraard weer langer over). De normale auto brengt via de asfaltweg je bagage naar je hotel, en komt veel later aan in het hotel. Neem in ieder geval zelf in de jeep een tasje mee met een dikke trui, lange broek, sokken, op Bromo is het namelijk echt koud (10 graden) en de chauffeur kan in de file komen te staan of lekke band hebben en pas aankomen als jij al naar bed gaat. Hou je goed vast terwijl je achterin de open laadbak staat (er zijn ook eenvoudige bankjes) en maak je op voor een hobbelige en avontuurlijke  rit. Na een tijdje de dorpsweg gevolgd te hebben sla je af naar een steeds smaller wordend pad. Je rijdt tenslotte over een smalle bergkam. Na ongeveer 3 kwartier kun je een stuk over een voetpad lopen naar een waterval lopen. De wandeling is een pad soms met treden naar beneden, maar bij regen kan het glad zijn. Zorg dus voor schoeisel met profiel. Hierna rijdt je ongeveer een half uur door een nevelbos, mistig, mysterieus en fris. Het bos uitkomend rijd je door een landschap waarin dorpjes en akkers liggen met de indrukwekkende piek van de Semeru vulkaan op de achtergrond. Daarna duik je de zandzee die de Bromo omringt in: magnifiek! Tip: Het is slimmer om vanmiddag al met de jeep te stoppen naar de top van de Bromo te lopen. Je bent dan een van de weinigen, morgenvroeg zijn er heel veel mensen tegelijk.
 
Bromo is een actieve vulkaan. Beklimming is altijd op eigen risico. De Indonesische autoriteiten kunnen de toegang tot een vulkaan ontraden, beperken of verbieden, indien dit door verhoogde vulkanische activiteit nodig wordt geacht.
 

Dag 10: Zonsopgang over de Bromo

Zonsopgang over de Bromo
Om vier uur op om per jeep in het pikkedonker naar het hooggelegen uitzichtspunt te rijden voor zonsopgang over Bromo. Wij regelen deze jeep alvast voor je, want ter plekke is mogelijk alles al gereserveerd of de prijzen schieten omhoog. Niemand wil dit waanzinnige foto moment missen, dus je staat hier bepaald niet alleen. Zoek een rustig plekje en op het moment dat de zon op komt, ben je iedereen om je heen vergeten en hoop je alleen nog maar dat jij het geluk hebt om een mooie zonsopgang te treffen. Langzaam trekt de mist weg en zie je de top van de Bromo te voorschijn komen. Een magisch gezicht! Daarna daalt de jeep af naar de voet van de Bromo zelf. Ben je gistermiddag nog niet naar de Bromo top geweest, dan kun je het nu alsnog doen, of voor een tweede keer, als je er geen genoeg van krijgt. Als je het leuk vind, kun je een stukje op een pony rijden (lokaal aan de pony eigenaar te betalen). Helaas moet je de enorme uitgehakte trap naar de top van de Bromo echt zelf doen. Boven gekomen kijk je in de stomende krater van de Bromo vulkaan. Voorzichtig aan, want er zijn geen veiligheidshekken op dit natuurwonder. De Bromo staat niet voor niets hoog op het verlanglijstje van elke Indonesië vakantie: met een mooie zonsopgang levert deze excursie absoluut spectaculaire foto's op!
 
Terug in het hotel opwarmen bij het ontbijt en zo'n 6 uur rijden naar het groene en warme Kalibaru, waar je tussen de koffieplantages verblijft in een groene oase: een heel vriendelijk gasthuis met een fijn zwembad in een grote tuin. Hoe laat je aankomt is afhankelijk hoe laat je bent vertrokken bij Bromo, hoe veel stops je onderweg maakt en hoe de verkeerssituatie is, ongeveer halverwege de middag. 's Middags kun je zelf bepalen wat je gaat doen, eens lekker een boek lezen of één van de activiteiten van de accommodatie (op eigen kosten). Met de mini plantage tour (1 uur) op naburige plantage in de namiddag, kom je er achter hoe koffiebonen en vanille eigenlijk groeien. Je kunt natuurlijk ook lekker ontspannen met een pitjit massage door lokale dames. Ter plekke kun je kijken waar je zin in hebt, waarschijnlijk heb je gewoon zin om lekker te relaxen.

Dag 11: Jeeptocht naar Nationaal Park Meru Betiri en reuzenschildpadden

Jeeptocht naar Nationaal Park Meru Betiri en reuzenschildpadden
Per 4WD jeep naar Sukamade in Nationaal Park Meru Betiri. De rit gaat over erg hobbelige plantageweggetjes die in het park lopen en met een beetje geluk zie je al apen in de bomen. De gids vertelt welke gewassen hier worden verbouwd, zoals koffie, cacao en rubber. Je wordt behoorlijk door elkaar gehusseld in de jeep en je kunt ook best af en toe een stukje gaan lopen en dan weer in de jeep stappen.
 
Je verblijft in een zeer eenvoudig guesthouse met een koudwater mandi in de badkamer. Da familie maakt een lekkere maaltijd klaar. Na het diner is het een half uurtje rijden naar het strand. Hier wacht je heel stil af in de hoop dat een schuwe reuzenschildpad het strand op durft te komen om haar eieren te leggen. Niet iedereen zal geluk hebben. Maar in ieder geval zijn er veel babyschildpadden te zien in het opvangcentrum!
Tip: Indien er schildpadjes groot genoeg zijn, kun je ze de volgende dag tegen een donatie van een paar euro uit zettenin zee. Let op, je moet dan opnieuw betalen voor entree en ranger voor het strand (Nationaal Park fees).

Dag 12: Slapen op een koffieplantage

Slapen op een koffieplantage
Je kunt er voor kiezen in Sukamade de fabriek voor koffie, thee en rubber te bezoeken. Mensen werken hier wel in heel andere arbeidsomstandigheden! Vanmiddag bij Ijen verblijf je ook op een plantage, waar je een rondleiding krijgt. Je gaat weer een stuk met een jeep, en wanneer je de gewone weg bereikt, ontmoet je je vaste chauffeur weer en stap je over in de gewone auto. De jeep rijdt terug naar Kalibaru. Je slaapt vannacht in een authentiek plantage huisje, op een werkende koffieplantage, cacao wordt hier ook verbouwd. Er zijn slechts 7 huisjes met ieder 2 slaapkamers en een gedeelde huiskamer. 's Middags krijg je een rondleiding over de plantage en de bijbehorende fabriek. Je ziet nu zelf hoe het hele proces in elkaar steekt, van boom met koffieboon tot zakken vol koffie die klaar liggen voor de export. Dat kopje koffie waardeer je nu nog meer! En waar cacaobonen vandaan komen. is na vandaag ook geen mysterie meer voor je. 's Avonds wordt er een smakelijk homemade diner in de huiskamer van je huisje geserveerd. 's Avonds kletsen over de Java reis die op zijn einde loopt of met een boek op de bank. Wij vonden het wel knus, zo'n plantagehuisje!

Dag 13: Ijen vulkaankrater

Ijen vulkaankrater
‘s Ochtends vroeg (rond 4 uur) naar het startpunt. Je rijdt met een jeep naar boven (ondanks de nieuwe weg wordt dit aan internationale toeristen verplicht door de lokale autoriteiten) voor de wandeling naar de krater van de Ijen vulkaan. Je loopt over een breed zandpad, circa 1,5 uur omhoog en 1,5 uur omlaag (afhankelijk van jouw snelheid). Mannen met zware manden vol zwavelbrokken halen je in. Ze bietsen graag een sigaretje of koekje en vertellen je trots hoe zwaar hun mand is. Vaak wel 55-75 kilo! Dan sta je op de rand en zie je het turkoizen kratermeer omzoomd met de gele zwavelrotsen. Magnifiek!
 
Ijen is een actieve vulkaan. Beklimming is altijd voor eigen risico. De Indonesische autoriteiten kunnen bij verhoogde vulkanische activiteit de toegang tot een vulkaan ontraden, beperken of verbieden.
 
Na de wandeling rij je in circa 2 uur naar de ferry. Hier ga je met auto en al op de ferry voor de oversteek naar Bali, de overtocht zelf is maar 3 kwartier. Na ongeveer 1,5 uur rijden wordt je afgezet bij je hotel in Pemuteran, in het uiterste noordoosten van Bali. In Pemuteran kun je heerlijk zonnen, zwemmen en snorkelen. Pemuteran is één van de eerste plekken ter wereld waar koraal door middel van elektriciteit wordt gestimuleerd opnieuw aan te groeien. Dit koraal trekt weer vissen aan, waardoor ook de vissers weer een bestaan kunnen opbouwen. Zij vissen nu op een verantwoorde manier.

Dag 14: Relaxen in Pemuteran

Relaxen in Pemuteran
Een lekker dagje om te relaxen aan het strand. Je kunt snorkelen en het schildpaddenproject bezoeken. Het is erg leuk om een babyschildpad uit te zetten. Als je wat wilt ondernemen, kun je ook de fietsexcursie boeken. De opbrengsten gaan naar naschoolse activiteiten voor de locale jongeren zoals Engelse les, Balinese dans en muziek spelen. Met één van deze lokale jongeren als gids, ga je fietsen in de omgeving van het dorp. De jongeren leren zo beter Engels spreken, doen werkervaring op voor een baan als gids en verdienen hun schoolgeld bij elkaar.

Dag 15: Snorkelexcursie Menjangan eiland

Snorkelexcursie Menjangan eiland
Vandaag maak je een mooie snorkelexcursie naar Menjangan eiland, onderdeel van het Nationaal Park West Bali. Het turkooizen water is superhelder, je kunt meters diep naar de koraal muur kijken. Visjes in alle kleuren van de regenboog zwemmen om je heen. Menjangan eiland staat bekend als de beste duikspot van Bali, dankzij de beschermde status van het Nationaal Park. De gids maakt je wegwijs bij het snorkelen. Hij weet van alles aan te wijzen, en als je nog nooit hebt gesnorkeld, helpt hij je hiermee zodat je het al snel te pakken hebt.
 
Inclusief: transport, gids & boot voor 3 uur, lunchbox. Exclusief: handdoek zelf meebrengen, snorkelspullen in Pemuteran huren (ivm diefstal en verlies helaas niet mogelijk om dit inclusief aan te bieden), entree en activiteiten toeslag Nationaal Park Bali Barat ter plaatse voldoen.
 
 

Dag 16: Dwars door Bali naar Ubud: hotsprings en Danau Bratan

Dwars door Bali naar Ubud: hotsprings en Danau Bratan
Na het ontbijt een mooie dagtocht met interessante stops via de meren in het centrale gebergte naar Ubud. Het is een privé reis, dus je kunt zelf bepalen waar je stopt en voor hoe lang. In de natuurlijke warmwater bronnen van Air Panas Banjar kun je lekker relaxen. Terwijl je in het thermale water van 38 C ligt, kijk je naar de tropische planten en bomen rondom het bad. Acht gebeeldhouwde naga, mythische slangen, spuiten water van de natuurlijke warmwaterbron in het bad, wat weer overloopt in twee andere baden. Je verlaat de kust en rijdt de vulkaangebergtes van het vruchtbare binnenland in. Op de groente en fruitmarkt zijn de specerijen een leuk souvenier. Pura Ulun Danau Bratan is een tempel op een soort eilandje in het bergmeer Danau Bratan. Als je zoals wij geluk hebt, zie je misschien zelfs een hele stoet mensen in kleurrijke traditionele kleding die offers komen brengen. 
 
Het gezellige kunstenaarsdorp Ubud is vol met mooie boetiekjes en lekkere restaurantjes. Wil je biologisch eten ga dan naar het hippe Clear, het relaxte Bali Buddha, yogi hotspot Kafé of het luxere Nomads. 
 
De komende dagen kun je het beroemde apenbos bezoeken, waar de apen elkaar zitten te vlooien voor de tempels. (Pas wel op, zeker met kinderen, de apen staan erom bekend dat ze soms bijten of spullen afpakken. Voer ze niet en blijf op een afstand.) Het is ook mogelijk het paleis van de Koninklijke familie van Ubud te bekijken. Spa's voor een heerlijke massage zijn hier ook volop. Vergeet vooral ook niet naar één van de vele traditionele dans optredens te gaan, waar Ubud beroemd om is. De Kecak dans is onze favoriet: 50 tot 100 mannen in traditionele sarong maken met hun stem het geluid van een heel orkest bij het licht van fakkels. Magisch!

Dag 17: Ubud verkennen

Ubud verkennen
De komende twee dagen zijn naar eigen inzicht in te delen. Je kunt lekker op eigen gelegenheid Ubud verkennen, maar we hebben ook een aantal leuke Bali excursies voor je geselecteerd. Kies zelf welke het beste bij jou passen! Je kunt er meer over lezen onder Excursies.

Dag 18: Winkels en rijstvelden in en om Ubud

Winkels en rijstvelden in en om Ubud
Ubud is de plek om te shoppen; winkels in overvloed; traditionele Indonesische producten, maar ook hippe en moderne kleding en sieraden. Goed in ieder geval voor een souvenir. Als je niet zo van de drukte en winkelen houdt, ben je ook zo buiten Ubud en kun je wandelen tussen de rijstvelden. 's Avonds een grote keuze aan restaurants voor typisch Balinese maaltijden, of een keer een pizza of juist een gezond, biologisch diner.
Ook kun je nog een excursie kiezen; er is genoeg te doen in en om Ubud. Vind je het moeilijk om te kiezen? We kunnen natuurlijk altijd je reis verlengen met extra dagen in Ubud! Wil je wat langer op één plaats blijven, dan is Ubud perfect.

Dag 19: Afscheid van Indonesië

Afscheid van Indonesië
Een taxi service brengt je naar Denpasar, het vliegveld van Bali. Vandaag pak je het vliegtuig terug naar Amsterdam (of Antwerpen of Düsseldorf). Grote kans dat je met pijn in je hart Ubud verlaat en besluit om heel snel terug te komen. Met een big smile op je gezicht denk je terug aan alle indrukken van deze onvergetelijke Indonesië reis.

Dag 20: Einde van je Java - Bali reis

Einde van je Java - Bali reis
Aankomst in Amsterdam. Helaas, je Java en Bali vakantie zit er weer op. We hopen dat je hebt genoten van dit fascinerende land! Met een hoofd vol indrukken en een camera vol foto's zul je nog vaak terug denken aan deze bijzondere Indonesië rondreis.
 

Achtergrond

Borobodur, Sultanspaleis en culinaire ontdekkingstocht Yogyakarta

Deze gevarieerde Indonesië rondreis combineert de indrukwekkend natuur en bijzondere cultuur van Java en Bali. Bij aankomst in Yogyakarta op Java staat een auto klaar om je naar je hotel  aan de voet van de imposante Borobudur, de grootste boeddhistische stupa van Indonesië, te brengen. In select gezelschap zie je als eerste de zon opkomen over het heiligdom. Een lokale gids brengt de 1000 jaar oude stupa tot leven. De 1100 jaar oude hindoeïstische tempels van Prambanan gewijd aan Shiva, Vishnu en Brahma en de ruïnes van tweehonderd tempels er omheen, zijn een volgend indrukwekkend hoogtepunt. Dwaal rond in het paleis van de sultan van Yogyakarta met het waterpaleis en de alun-alun. Op de vogeltjesmarkt kijk je je ogen uit; roze kuikens, vechthanen, slangen, puppies, alles kun je hier vinden! Ontdek per lokaal transport de authentieke Javaanse eettentjes van Yogyakarta. Je gaat langs allerlei kleinschalige culinaire bedrijfjes en krijgt een kijkje achter de schermen van het dagelijkse leven. Een echte kans om het ware Indonesië buiten de toeristische attracties te leren kennen!
 

Oost Java en Bromo vulkaan

Wandel bij de 'erotische tempel' Candi Ceto en van de mysterieuze tempel Candi Sukuh richting het nabij gelegen bergdorpje Tawangmangu. In Malang proef je de koloniale sfeer van het stadje en breng je een bezoek aan de vogeltjesmarkt, voordat je doorrijdt naar de actieve Bromo vulkaan. Je stapt over in een jeep om het vulkaanlandschap te ontdekken. De volgende morgen zie je vanaf de tegenoverliggende berg de zon opkomen over deBromo vulkaan. De witte mist zal langzaam worden weggedreven door de zon, een schitterend gezicht. Met een jeep rij je door de enorme zee van vulkaanzand, eigenlijk een tien kilometer grootte krater van een eeuwen geleden eerder geëxplodeerde vulkaan. In deze krater zijn drie nieuwe vulkanen ontstaan, Kursi (2581m), Batok (2440m) en Bromo (2392m). De hoogste piek van Java, de Semeru (3676m) ligt ook in dit gebied. Breng warme kleren mee, want het wordt hier ’s nachts flink koud!
 

Reuzenschildpadden en Ijen vulkaan

Je daalt weer af naar de warme en groene wereld van Kalibaru waar je slaapt op een koffieplantage. Een mooie uitvalsbasis voor een spannende expeditie per jeep naar een nationaal park, waar je de jungle in kunt en aan het strand met een beetje geluk reuzenschildpadden kunt spotten. Zet een babyschildpadje uit in zee en zie apen en neushoornvogels op de jungle trekking! Voordat je naar Bali gaat maak je een avontuurlijke tocht naar het gekleurde kratermeer van de Ijen vulkaan, een bijzondere plek waar maar weinig toeristen komen...
 

Snorkelen bij Pemuteran, Noord Bali

Na de rondreis over Java, is het tijd om in Bali vakantie te vieren. Pemuteran is een van de rustige stranden in Bali. Ga snorkelen in het kristalheldere water vol gekleurde vissen bij Menjangan eiland, in het Nationaal Park West Bali. Zet een babyschildpad uit in zee bij het schildpaddenproject en snorkel boven het unieke Reef Recharge Project.
 

Ubud, hart van Bali

Ubud is het spirituele en creatieve hart van Bali. Er zijn veel mooie boetiekjes, leuke galerieën en veel lekkere restaurants. In Ubud is voor iedereen altijd iets te doen. We hebben de meest interessante excursies alvast voor je getest en geselecteerd, hier kun je er 2 uit kiezen (voor prijzen zie prijzentab of onder Excursies. Lekkerbekken kunnen een kookcursus bij mensen thuis volgen. Actievelingen wandelen langs de kraterrand van de Batur vulkaan, of fietsen heuvelafwaarts van Mount Batur naar UbudEen Herbal Walk langs groene sawa’s wordt door iedereen gewaardeerd en kan gecombineerd worden met een Jamu workshop waar je zelf kruidenmedicijn leert maken. Of leer Ayurvedische verzorgingsproducten maken in een biologische spa midden in de rijstvelden. Nieuwsgierigen kiezen een toer door de omgeving naar de belangrijkste archeologische vondsten uit de vroegere koninkrijken. Zo veel te doen, het is moeilijk kiezen in Ubud!
 
Hotel & Vervoer
Accommodatie:
Wij zijn altijd op zoek naar bijzondere locaties. Naast prijs/kwaliteit verhouding letten we op een prettige ligging. Soms is dit in een gezellige straat nabij restaurantjes (bijvoorbeeld in Yogyakarta. Pangandaran), soms ligt het hotel juist lekker rustig buiten met een mooie tuin (bijvoorbeeld in Bogor, Sukuh, Kalibaru). Zo slaap je in Bandung prinsheerlijk in het beroemde Savoy Homann Hotel. (Dit hotel is snel vol, dus hoe eerder je boekt, hoe beter!) De eerste nacht in Yogyakarta slaap je romantisch aan de voet van de Borobodur. In Malang slaap je in een hotel met koloniale charme. De accommodaties in de Nationaal Parken Bromo en Sukamade zijn heel eenvoudig, maar bieden de beste toegang tot de Nationaal Parken. In Sukamade is er alleen een koud water mandi. Deze overnachtingen worden afgewisseld met een verblijf in een charmant huis in Kalibaru. Hier slaap je in een groene oase tussen de koffieplantages: in een gezellig gasthuis met ruime kamers met een mooie tuin en een zwembad.

Vervoer:
Je hebt je eigen auto of busje met chauffeur gedurende deze reis ter beschikking. Regelmatig staan er jeeps voor je klaar, tussen Malang en Bromo stap je over in een jeep (je chauffeur rijdt om met je bagage),  voor de ochtend excursie zonsopgang over de Bromo en voor de trip naar Nationaal Park Meru Betiri. Achterop een brommer word je door een ervaren chauffeur door Yogyakarta gereden voor de culinaire ontdekkingstocht. In Pemuteran (Noord Bali) wordt je afgezet bij je hotel. Je chauffeur rijdt terug naar zijn huis op Java. Op Bali brengt een auto met Engels sprekende chauffeur brengt je vanaf  Pemuteran naar Ubud. Je kunt er een leuke dagtocht via de meren in de bergen van maken. Je kunt onderweg verschillende bezienswaardigheden aandoen. 
 
Prijzen
De hieronder vermelde prijzen zijn geldig tot 15 december 2019. De prijzen zijn per persoon, gebaseerd op 2 personen per kamer. Bij een reis met 3 of 5 personen wordt een derde bed (stretcher, daybed, matras) op de kamer bijgezet; de prijs voor een eenpersoonskamer is op aanvraag. Wij behouden ons het recht voor om onze prijzen te wijzigen. In de zomer (juli/augustus/september), rond de feestdagen (van 15 december t/m 15 januari) en het Suikerfeest berekenen we een hoogseizoentoeslag. Prijzen kunnen ook fluctueren door o.a. wijzigingen in de brandstof prijzen of de wisselkoers. De minimale reisduur is 7 dagen. Een reis kan tot uiterlijk 14 dagen voor vertrek worden geboekt.

Rondreis Indonesie: Java & Bali - Tempels en Nationaal Parken (Yogyakarta - Bali)
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 3.213,- p.p.€ 1.688,- p.p.€ 1.304,- p.p.€ 1.215,- p.p.€ 1.112,- p.p.€ 1.141,- p.p.
Inclusief:
 • 17 hotelovernachtingen met ontbijt
 • Privé vervoer met chauffeur
 • Borobudur sunrise package (incl entree Borobodur)
 • Excursie en wandeling met gids bij Dieng plateau
 • Culinaire trip Yogyakarta met gids, snacks en lokaal transport (vanaf startpunt op loopafstand van het hotel) Join in excursie met 6-8 internationale reizigers per groepje.
 • Citytocht per becak (fietsriksja) Malang met gids, halve dag
 • Jeeptocht tussen Malang en Bromo
 • Jeepexcursie zonsopgang Bromo
 • Jeepexcursie Sukumade excursie met chauffeur / gids, inclusief lunch, diner, avondexcursie schildpadden strand en schildpadden opvangcentrum (avond). NB: Wil je de volgende dag nogmaals, dan betaal je opnieuw entree.
 • Plantagebezoek en homemade diner Kaliklatak, Jeep Ijen
 • Excursie snorkelen Menjangan eiland. Inclusief: transport, gids & boot voor 3 uur, lunchbox. Exclusief: entree en activiteiten toeslag Nationaal Park ter plaatse voldoen, handdoek zelf meebrengen, snorkelspullen in Pemuteran huren (ivm diefstal en verlies helaas niet mogelijk om dit inclusief aan te bieden).
 • Dagtocht Pemuteran-Ubud met Engelssprekende chauffeur en met stops voor excursies (zelf toe te voegen)
 • Transfer Ubud naar vliegveld
 • Uitgebreide Nederlandstalige reisinformatie bij aankomst
 • Nederlandstalige ondersteuning ter plekke door onze lokale vertegenwoordiger

Exclusief:
 • Internationale en binnenlandse vluchten
 • Overige entreegelden, donaties en fooien. (Entree Bromo Nationaal Park Rp 267.000 (ca €20) per persoon, en in het weekend, Indonesische feest- en vakantiedagen Rp 400.000 (ca €27) per persoon. Camera €5,-, filmcamera €15,-) , entree en camera fee Nationaal Park Meru Betiri (Sukumade), Ijen, Bali Barat (Menjangen). Entrees Nationaal Parken worden momenteel gewijzigd en nog niet alle prijzen zijn bekend.
 • Op dag 5 (Yogyakarta) staat geen auto met chauffeur ter beschikking. Je kunt vanaf je hotel naar de kraton lopen of –nog leuker- je neemt een becak, de fietstaxi waar Yogyakarta beroemd om is. Bij de Culinaire trip maak je gebruik van lokaal transport.
 • Optionele excursies Ubud, Pemuteran, zie hieronder voor de excursie prijslijst.

Extensie 1: Koken in de Kraton van Solo (voor Sukuh)
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 246,- p.p.€ 129,- p.p.€ 101,- p.p.€ 94,- p.p.€ 77,- p.p.€ 71,- p.p.
Inclusief:
Inclusief:
-Transfer per auto met chauffeur
-Excursie met gids, snacks, paardenkar, kookcursus en lunch
-1 overnachting met ontbijt

Extensie 2: Fietsen in Solo: Go Local! (voor Sukuh)
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 211,- p.p.€ 110,- p.p.€ 94,- p.p.€ 91,- p.p.€ 89,- p.p.€ 88,- p.p.
Inclusief:
 • Engelssprekende gids
 • Fietsexcursie met bezoek aan werkplaatsen in dorpen (ochtend)
 • Lunch bij Javaanse familie thuis
 • Auto met privé-chauffeur
 • Overnachting met ontbijt

Excursie 1: Ontdek koloniaal Malang per fiets
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Ontdek koloniaal Malang per fiets€ 104,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.
 • Halve dag fietsexcursie (mountainbike) met Engels sprekende gids
 • Flesje water voor onderweg en drankje in koloniaal restaurant

Excursie 2: Fietsen rond Pemuteran
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 47,- p.p.€ 24,- p.p.€ 24,- p.p.€ 24,- p.p.€ 24,- p.p.€ 24,- p.p.
Inclusief huur van de fiets, een Engelstalige gids en een snack.

Excursie 3: Dagtour: Ontdek de groene omgeving van Ubud
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 78,- p.p.€ 39,- p.p.€ 26,- p.p.€ 26,- p.p.€ 23,- p.p.€ 20,- p.p.
Inclusief privé auto met Engelssprekende chauffeur. Exclusief entrees en lokale gidsen tijdens de Tour in omgeving, je beslist en betaalt ter plekke wat je wilt zien.

Excursie 4: Kookcursus bij Balinese familie
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
vanuit Ubud€ 169,- p.p.€ 85,- p.p.€ 71,- p.p.€ 64,- p.p.€ 68,- p.p.€ 64,- p.p.
Sidemen/Sanur€ 175,- p.p.€ 88,- p.p.€ 73,- p.p.€ 68,- p.p.€ 73,- p.p.€ 68,- p.p.
Inclusief privé auto met Engelssprekende chauffeur/gids, bezoek aan markt, Kertagosa paleis in Klungklung en (zelfgekookte) Balinese lunch bij familie in Balinese compound.

Excursie 5: Bike trip vanaf Mount Batur
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 49,- p.p.€ 49,- p.p.€ 49,- p.p.€ 49,- p.p.€ 49,- p.p.€ 49,- p.p.
Inclusief ontbijt, lunch, transport, gids, drinkwater, op basis van join in (groepsgrootte maximaal 12 personen). Vanaf 4 charter (privé tocht) ook mogelijk.

Excursie 6: Herbal Walk
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.
Inclusief Engelssprekende gids, versnapering onderweg.

Excursie 7: Purificatieceremonie met Balinese healer
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 76,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.
Inclusief transport per auto, sarong en sjaal, offerandes, wierrook en bloemen, healer I Made Sumantra.

Excursie 8: Jamu workshop - Zelf Ayurveda kruidenmedicijn maken
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 39,- p.p.€ 39,- p.p.€ 39,- p.p.€ 39,- p.p.€ 39,- p.p.€ 39,- p.p.
Inclusief Engelstalige uitleg en recepten. Wat je maakt mag je bovendien meenemen!

Excursie 9: Wandelen op de bergkam van de Mount Batur vulkaan
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 150,- p.p.€ 76,- p.p.€ 76,- p.p.€ 76,- p.p.€ 76,- p.p.€ 76,- p.p.
Inclusief: lokale gids, eenvoudig ontbijt (fruit en zoet brood) op uitzichtpunt, transport van en naar Ubud, boot overtocht. (NB. Deze excursie is join-in, er kunnen andere reizigers - max. 6 - op mee gaan)

Excursie 10: Herbal Walk & Jamu workshop (Ayurvedisch kruidenmedicijn)(8:00-16:00)
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.
Inclusief: Engelssprekende gids Herbal Walk, versnapering, Engelssprekende gids Jamu workshop en recepten. Wat je maakt mag je meenemen. Lunch is op eigen gelegenheid, de gids kan je meenemen naar een eenvoudige maar goede warung (lokaal eethuisje).
 

Excursie 11: Wandeling langs de Code rivier
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 29,- p.p.€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.
Starttijd 15:00 uur, afhankelijk van wie en wat je onderweg tegen komt ben je einde van de middag weer terug. Er kunnen meerdere internationale deelnemers zijn, maximale groepsgrootte 4.

Excursie 12: Koken in traditioneel Kota Gede
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 122,- p.p.€ 82,- p.p.€ 61,- p.p.€ 56,- p.p.€ 59,- p.p.€ 56,- p.p.
Tijd: van circa 8 tot begin van de middag, inclusief vervoer per andhong (paardenkar), Engelssprekende gids, Javaanse snacks, kookles, uitgebreide lunch met gerechten uit Centraal Java.

Excursie 13: Fietsen op het platteland van Yogyakarta
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 20,- p.p.€ 20,- p.p.€ 20,- p.p.€ 20,- p.p.€ 20,- p.p.€ 20,- p.p.
Extensies

Extensie 1: Extra vrije dag in Ubud


Nog niet uitgekeken in Ubud? Er valt hier ook van alles te ontdekken. Fiets bijvoorbeeld Mount Batur af, woon een purificatieceremonie bij of maak een Herbal Walk. Een extra dagje is een goede optie!

Dag 19: Extra vrije dag in Ubud

Extra vrije dag in Ubud
In Ubud is zoveel te zien en te doen, dat een extra dag hier goed uitkomt. Je kunt één van onze optionele excursies boeken, maar ook zelf op pad gaan; wandelen door de rijstvelden rondom Ubud, het paleis bezoeken, shoppen of een dagje relaxen.

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Extra vrije dag in Ubud:
Dag 1: Amsterdam - Yogyakarta
Dag 2: Vliegveld Yogyakarta - Borobudur
Dag 3: Borobudur (sunrise) - Wonosobo (Dieng Plateau)
Dag 4: Wonosobo (wandeling Dieng) - Prambanan - Yogyakarta
Dag 5: Yogyakarta, culinaire excursie (join in)
Dag 6: Yogyakarta - Sukuh, Solo, wandeling Candi Ceto
Dag 7: Sukuh - Malang, wandeling Candi Sukuh
Dag 8: Malang, citytrip becak (ochtend)
Dag 9: Malang - Bromo, jeeptocht
Dag 10: Bromo (zonsopgang per 4WD) - Kalibaru
Dag 11: Sukamade, jeeptocht, lunch, diner, turtle beach
Dag 12: Sukamade - Ijen, jeeptocht, plantage tour, diner
Dag 13: Ijen - Pemuteran (Noord Bali)
Dag 14: Pemuteran
Dag 15: Pemuteran - snorkelexcursie Menjangan eiland
Dag 16: Pemuteran - Ubud
Dag 17: Ubud
Dag 18: Ubud
Dag 19: Ubud, vrije dag
Dag 20: Ubud - vliegveld Denpasar
Dag 21: Aankomst Amsterdam

Extensie 1: Extra vrije dag in Ubud
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 71,- p.p.€ 36,- p.p.€ 33,- p.p.€ 36,- p.p.€ 36,- p.p.€ 36,- p.p.


Extensie 2: Extra vrije dag in Yogyakarta


Iets meer rust in je reis? Yogyakarta is een fijne plaats voor een extra vrije dag. 

Dag 6: Extra vrije dag in Yogyakarta

Yogyakarta is een prettig stadje. Je kunt hier winkelen, beroemd is het batik en zilverwerk voor sieraden. Er zijn gezellige restaurantjes. Bekend is ook de kraton. Of heerlijk aan het zwembad voordat je aan je reis door Oost-Java begint. Op verzoek kunnen we ook extra excursies voor je regelen: een Go Local fietstocht (ochtend), zilversmeden (maak je eigen sieraad) of een wandeling langs de rivier Kali Code in de namiddag. 

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Extra vrije dag in Yogyakarta:
Dag 1: Amsterdam - Yogyakarta
Dag 2: Vliegveld Yogyakarta - Borobudur
Dag 3: Borobudur (sunrise) - Wonosobo (Dieng Plateau)
Dag 4: Wonosobo (wandeling Dieng) - Prambanan - Yogyakarta
Dag 5: Yogyakarta, culinaire excursie (join in)
Dag 6: Yogyakarta, vrije dag
Dag 7: Yogyakarta - Sukuh, Solo, wandeling Candi Ceto
Dag 8: Sukuh - Malang, wandeling Candi Sukuh
Dag 9: Malang, citytrip becak (ochtend)
Dag 10: Malang - Bromo, jeeptocht
Dag 11: Bromo (zonsopgang per 4WD) - Kalibaru
Dag 12: Sukamade, jeeptocht, lunch, diner, turtle beach
Dag 13: Sukamade - Ijen, jeeptocht, plantage tour, diner
Dag 14: Ijen - Pemuteran (Noord Bali)
Dag 15: Pemuteran
Dag 16: Pemuteran - snorkelexcursie Menjangan eiland
Dag 17: Pemuteran - Ubud
Dag 18: Ubud
Dag 19: Ubud
Dag 20: Ubud - vliegveld Denpasar
Dag 21: Aankomst Amsterdam

Extensie 2: Extra vrije dag in Yogyakarta
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 52,- p.p.€ 26,- p.p.€ 23,- p.p.€ 26,- p.p.€ 25,- p.p.€ 26,- p.p.


Extensie 3: Ontdek koloniaal Malang per fiets


Wil je actief zijn op vakantie? Fiets dan met een Engels sprekende gids door de koloniale wijken van Malang.

Dag 9: Ontdek koloniaal Malang per fiets

Ontdek koloniaal Malang per fiets
Fiets door de smalle steegjes langs het kanaal uit de Nederlandse tijd. Vogelkooitjes en de was hangen op straat. Je Engelssprekende gids weet de weg door de wirwar van kruipsluip straatjes van de kampung. Rondom de Ijen boulevard staan prachtige koloniale villa’s. Tempo doeloe herleeft. Je bezoekt een traditionele markt, maar ook een moderne markt waar de lokale bevolking zijn inkopen doet. En niet te vergeten de Vogeltjesmarkt en bloemenmarkt. Je fietst op goede mountainbikes en onderweg is er een pitstop in een restaurant in een mooi gerestaureerd koloniaal pandje. De excursie duurt de ochtend en is exclusief lunch. De middag ben je vrij, een heerlijk rustpunt tijdens de toch wel intensieve reis met af en toe flinke reisafstanden door Oost-Java.
NB. Als je 2 dagen in Malang verblijft is het prettig in een hotel met zwembad te verblijven; deze upgrade is inclusief in de prijs

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Ontdek koloniaal Malang per fiets:
Dag 1: Amsterdam - Yogyakarta
Dag 2: Vliegveld Yogyakarta - Borobudur
Dag 3: Borobudur (sunrise) - Wonosobo (Dieng Plateau)
Dag 4: Wonosobo (wandeling Dieng) - Prambanan - Yogyakarta
Dag 5: Yogyakarta, culinaire excursie (join in)
Dag 6: Yogyakarta - Sukuh, Solo, wandeling Candi Ceto
Dag 7: Sukuh - Malang, wandeling Candi Sukuh
Dag 8: Malang, citytrip becak (ochtend)
Dag 9: Malang, fietsexcursie, vrije middag
Dag 10: Malang - Bromo, jeeptocht
Dag 11: Bromo (zonsopgang per 4WD) - Kalibaru
Dag 12: Sukamade, jeeptocht, lunch, diner, turtle beach
Dag 13: Sukamade - Ijen, jeeptocht, plantage tour, diner
Dag 14: Ijen - Pemuteran (Noord Bali)
Dag 15: Pemuteran
Dag 16: Pemuteran - snorkelexcursie Menjangan eiland
Dag 17: Pemuteran - Ubud
Dag 18: Ubud
Dag 19: Ubud
Dag 20: Ubud - vliegveld Denpasar
Dag 21: Aankomst Amsterdam

Extensie 3: Ontdek koloniaal Malang per fiets
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
auto standby€ 260,- p.p.€ 130,- p.p.€ 115,- p.p.€ 114,- p.p.€ 111,- p.p.€ 110,- p.p.
Zonder auto (bij treinreis)€ 186,- p.p.€ 93,- p.p.€ 91,- p.p.€ 93,- p.p.€ 91,- p.p.€ 93,- p.p.


Extensie 4: Koken in de Kraton van Solo (voor Sukuh)


Ga Javaans koken op een wel heel bijzondere plek: de Kraton (paleis van de sultan) in Solo.

Dag 6: Koken in de Kraton van Solo

Koken in de Kraton van Solo
Vandaag ga je koken op een wel heel bijzondere plek: in de Kraton (paleis van de sultan) Hadiningrat van Solo! Eerst ga je met een paardenkarretje naar de markt om ingrediënten te kopen. Daarna laten de dames van de oude kraton je de kneepjes van de Indonesische keuken aan het hof zien. Je kunt ook nog een kijkje nemen in de oude kraton, die met alle familieleden en familie van bedienden van de sultan die hier wonen, uit is gegroeid tot een complete wijk. Nadat je samen hebt gekookt, krijg je een blessing. Nadat je hebt gegeten, mag je het eten uitdelen aan de kinderen. Na afloop kun je als je wilt met de gids de Pasar Klewer (de batik markt) en de Pasar Tri Windu(de antiekmarkt) bezoeken. Halverwege de middag ben je weer terug in je hotel.

Dag 7: Wandeling bij Candi Ceto

Wandeling bij Candi Ceto
Je rijdt de bergen in naar Sukuh, nabij Tawangmangu. Hier ontmoet je je Engelssprekende, lokale trekkinggids. Bij de Candi Ceto tempel, op 1400 meter gelegen op de Lawu vulkaan kan de gids je vertellen over de oude hindoeistische verhalen die op de tempel te zien zijn. Dit zeer oude, kleine tempeltje is een van de unieke 'erotische' tempels van Java. De Javanen komen nog altijd offers brengen bij de vruchtbaarheidssymbolen. Samen met een lokale gids maak je een twee uur durende wandeling, grotendeels heuvelafwaarts. Deze wandeling door het groene berggebied met kruidnagel- en theeplantages geeft prachtige uitzichten over de vallei. Aan het eind van de wandeling staat je chauffeur je al met de auto op te halen, om je het laatste stukje naar je hotelletje te brengen.
 
Als je wilt kun je onderweg nog even met de gids de mysterieuze tempel Candi Sukuh bezoeken. De tempel doet denken aan de piramide vormige Maya tempels in Zuid Amerika. Candi Sukuh lijkt in niets op de andere tempels in Java en de stijl en wie het gebouwd heeft is een mysterie. Ook hier vind je grappige erotische afbeeldingen terug, die dienen als vruchtbaarheidsymbolen.  
 
In het nabij Candi Sukuh gelegen, vriendelijke lokale guesthouse met grote tuin, slaap je in een knusse cottage. Als het niet mistig is, is er door de ligging op zo'n 900 meter, een mooi uitzicht over de vallei. 's Avonds kun je bij helder weer de lichtjes van Solo zien.

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Koken in de Kraton van Solo (voor Sukuh):
Dag 1: Amsterdam - Yogyakarta
Dag 2: Vliegveld Yogyakarta - Borobudur
Dag 3: Borobudur (sunrise) - Wonosobo (Dieng Plateau)
Dag 4: Wonosobo (wandeling Dieng) - Prambanan - Yogyakarta
Dag 5: Yogyakarta, culinaire excursie (join in)
Dag 6: Yogyakarta - Solo, koken in Kraton van Solo, lunch
Dag 7: Solo - Sukuh, wandeling Candi Ceto
Dag 8: Sukuh - Malang, wandeling Candi Sukuh
Dag 9: Malang, citytrip becak (ochtend)
Dag 10: Malang - Bromo, jeeptocht
Dag 11: Bromo (zonsopgang per 4WD) - Kalibaru
Dag 12: Sukamade, jeeptocht, lunch, diner, turtle beach
Dag 13: Sukamade - Ijen, jeeptocht, plantage tour, diner
Dag 14: Ijen - Pemuteran (Noord Bali)
Dag 15: Pemuteran
Dag 16: Pemuteran - snorkelexcursie Menjangan eiland
Dag 17: Pemuteran - Ubud
Dag 18: Ubud
Dag 19: Ubud
Dag 20: Ubud - vliegveld Denpasar
Dag 21: Aankomst Amsterdam

Extensie 4: Koken in de Kraton van Solo (voor Sukuh)
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 246,- p.p.€ 129,- p.p.€ 101,- p.p.€ 94,- p.p.€ 77,- p.p.€ 71,- p.p.


Extensie 5: Fietsen in Solo: Go Local! (voor Sukuh)


Go Local en ga fietsen in Solo, Java's oudste culturele centrum. Met een lokale gids fiets je langs rijstvelden en dorpen waar allerlei producten met de hand worden gemaakt.

Dag 6: Fietsen door rijstvelden en dorpen van Solo

Fietsen door rijstvelden en dorpen van Solo
Go Local en ga fietsen in Solo! Deze dag is een absolute favoriet van ons! Vanuit Yogyakarta is het een korte rit (kleine 2 uur) met de auto naar Solo (ook Surakarta genoemd), het ándere sultanstadje. Vertrek direct na het ontbijt, want 's ochtends is het nog niet zo warm. Je ontmoet je Engelssprekende gids en samen steken jullie aan de rand van de stad met een bootje de rivier over. Hier staan de fietsen al klaar en begint jullie relaxte fietstocht langs rijstvelden en dorpen van Solo. Regelmatig kom je een fietsende local tegen, omdat Solo nauwelijks heuvels kent, is fietsen hier populair. De inwoners van deze dorpen zijn ontzettend bezige bijtjes: ieder dorp heeft zijn eigen 'huisnijverheid' specialiteit. In het ene dorp wordt kroepoek gemaakt, ergens anders tofu (tahu), en in weer een ander dorp brouwt men alcohol. We waren erg onder de indruk van de mannen die zich in het zweet werken om gongs voor de gamalan te slaan. Ongelofelijk, wat een zwaar werk! Als het warm begint te worden, fiets je naar het huis van een Javaanse familie voor een Javaanse lunch. De vrouw des huizes heeft al de hele morgen staan koken en er verschijnen allerlei verschillende gerechten op tafel. Lekker!
NB: op zondagen, belangrijke feestdagen en Idul Fitri (Suikerfeest) zijn de werkplaatsen dicht. De gids maakt dan een alternatieve tocht door Solo zelf.

Na de lunch heb je de middag tijd om zelf Solo te verkennen. Aanrader is om een rondleiding van een uur te nemen in het paleisIstana Mangkunegara. Het paleis is helemaal gebouwd van teakhout. Tip: Laat je rondleiden door een lokale gids. Onze ervaring is dat een leuke gids die de verhalen van de prinselijke familie kent, het paleis tot leven kan brengen. We vonden het ook erg leuk om rond te snuffelen op de antiek en curiosa markt Pasar Tri Windu. Solo is ook bekend om zijn batik markt. Wat je vanmiddag wilt doen, mag je helemaal zelf weten. Je chauffeur staat voor je klaar en weet alle plekjes te vinden.
 

Dag 7: Wandeling in bergen bij Candi Ceto

Wandeling in bergen bij Candi Ceto
Mocht het gisteren niet gelukt zijn om het paleis Istana Mangkunegara in Solo te bezoeken, dan heb je vanmorgen nog een herkansing. Samen met je Engelssprekende gids rij je ongeveer 2 uur de bergen in naar Sukuh, nabij Tawangmangu, naar de Candi Ceto tempel, op 1400 meter gelegen op de Lawu vulkaan. Dit zeer oude, kleine tempeltje is een van de unieke 'erotische' tempels van Java. De Javanen komen nog altijd offers brengen bij de vruchtbaarheidssymbolen. Samen met je gids maakt je een twee uur durende wandeling, grotendeels heuvelafwaarts. Deze wandeling door het groene berggebied met kruidnagel- en theeplantages geeft prachtige uitzichten over de vallei. Aan het eind van de wandeling staat je chauffeur je al met de auto op te halen, om je het laatste stukje naar je hotel te brengen. Prettig geregeld! In het vriendelijke hotelletje met grote tuin slaap je in een knusse cottage. Als het niet mistig is, is er door de ligging op zo'n 900 meter, een mooi uitzicht over de vallei. 's Avonds kun je bij helder weer de lichtjes van Solo zien.

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Fietsen in Solo: Go Local! (voor Sukuh):
Dag 1: Amsterdam - Yogyakarta
Dag 2: Vliegveld Yogyakarta - Borobudur
Dag 3: Borobudur (sunrise) - Wonosobo (Dieng Plateau)
Dag 4: Wonosobo (wandeling Dieng) - Prambanan - Yogyakarta
Dag 5: Yogyakarta, culinaire excursie (join in)
Dag 6: Yogyakarta - Solo, fietstocht dorpen Solo, lunch
Dag 7: Solo - Sukuh, wandeling Candi Ceto
Dag 8: Sukuh - Malang, wandeling Candi Sukuh
Dag 9: Malang, citytrip becak (ochtend)
Dag 10: Malang - Bromo, jeeptocht
Dag 11: Bromo (zonsopgang per 4WD) - Kalibaru
Dag 12: Sukamade, jeeptocht, lunch, diner, turtle beach
Dag 13: Sukamade - Ijen, jeeptocht, plantage tour, diner
Dag 14: Ijen - Pemuteran (Noord Bali)
Dag 15: Pemuteran
Dag 16: Pemuteran - snorkelexcursie Menjangan eiland
Dag 17: Pemuteran - Ubud
Dag 18: Ubud
Dag 19: Ubud
Dag 20: Ubud - vliegveld Denpasar
Dag 21: Aankomst Amsterdam

Extensie 5: Fietsen in Solo: Go Local! (voor Sukuh)
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 211,- p.p.€ 110,- p.p.€ 94,- p.p.€ 91,- p.p.€ 89,- p.p.€ 88,- p.p.
Excursies

Malang

Excursie 1: Ontdek koloniaal Malang per fiets

Ontdek koloniaal Malang per fiets
Fiets door de smalle steegjes langs het kanaal uit de Nederlandse tijd. Vogelkooitjes en de was hangen op straat. Je Engelssprekende gids weet de weg door de wirwar van kruipsluip straatjes van de kampung. Rondom de Ijen boulevard staan prachtige koloniale villa’s. Tempo doeloe herleeft. Je bezoekt een traditionele markt, maar ook een moderne markt waar de lokale bevolking zijn inkopen doet. En niet te vergeten de Vogeltjesmarkt en bloemenmarkt. Je fietst op goede mountainbikes en onderweg is er een pitstop in een restaurant in een mooi gerestaureerd koloniaal pandje. De excursie duurt de ochtend en is exclusief lunch. De middag ben je vrij, een heerlijk rustpunt tijdens de toch wel intensieve reis met af en toe flinke reisafstanden door Oost-Java.

Excursie 1: Ontdek koloniaal Malang per fiets
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Ontdek koloniaal Malang per fiets€ 104,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.Pemuteran

Excursie 2: Fietsen rond Pemuteran

Fietsen rond Pemuteran
Deze fietstocht maak je met een kansarme jongere uit het dorp, die op deze manier bijverdient om school te kunnen betalen, en tegelijkertijd een beroep als gids leert. Sommige jongeren (zeker de meisjes) zijn dan ook nog best wel verlegen. Stel hun vooral eens wat simpele vragen. We nemen je mee van de gebaande paden, waar geen toeristen komen. De fietstocht op mountainbikes gaat dan ook over hobbelige paadjes langs velden en door de kampung. Je fietst (soms lopen met fiets aan de hand) over een heuvel, waar volgens de legende een koning regeerde. De bevolking kent speciale krachten toe aan de heuvel. Onderweg stop je regelmatig om iets te bekijken en je ziet hoe mensen in het kleine dorpje wonen. Je bekijkt een Balinese tempel, in de namiddag hebben kinderen hier soms dans of gamelan les. Afhankelijke hoe vaak je stopt en hoe snel je fietst, duurt de fietstocht ongeveer drie uur en doe je het beste in de ochtend of late namiddag wanneer het koel is. Na afloop krijg je thee en een Balinese snack. 

Excursie 2: Fietsen rond Pemuteran
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 47,- p.p.€ 24,- p.p.€ 24,- p.p.€ 24,- p.p.€ 24,- p.p.€ 24,- p.p.Ubud

Excursie 3: Dagtour: Ontdek de groene omgeving van Ubud

Dagtour: Ontdek de groene omgeving van Ubud
Maak een tour door de omgeving van Ubud naar de belangrijkste archeologische vondsten uit de vroegere koninkrijken. Kom achter de legende over de Gevallen Maan uit het Pejeng koninkrijk. Bewonder de koningsgraven in de rotsen van Gunung Kawi, ook de Berg der Dichters genoemd. Ontdek de restanten van het Bedulu koninkrijk; de olifanten grot en het Yeh Pulu relief. Bezoek de heilige bron Tirta Empul met zijn magische krachten. Breng ook een bezoek aan ons sponsorproject Yayasan Chaya Mutiara, oftewel Stichting de Stralende Parel. Dit is een organisatie voor en door mensen met een lichamelijke handicap. Dankzij deze organisatie kunnen mensen met een handicap deelnemen aan de maatschappij en onafhankelijk zijn, omdat ze zelf een inkomen verwerven. Bekijk hun tuin, snuffel in het winkeltje met zelfgemaakte souvenirs en vraag waar hun naam vandaan komt. Wedden dat je onder de indruk bent van de positiviteit van onze vrienden bij Chaya Mutiara?

Excursie 3: Dagtour: Ontdek de groene omgeving van Ubud
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 78,- p.p.€ 39,- p.p.€ 26,- p.p.€ 26,- p.p.€ 23,- p.p.€ 20,- p.p.Excursie 4: Kookcursus bij Balinese familie

Kookcursus bij Balinese familie
De Balinese keuken is verrukkelijk. Leer de kneepjes van het vak tijdens deze kookcursus. Dit is geen gewone kookcursus, je volgt het bij mensen thuis. Geen toeristische aftreksels, maar de authentieke keuken! 's Ochtends bezoek je eerst de markt. Je leert welke kruiden en groentes er gebruikt worden en hoe je alles moet snijden of stampen in een vijzel. Al snel stijgen de heerlijkste geuren op. Na afloop eet je zelf als (late) lunch de heerlijke nasi goreng, kare of bubur ketan hitam (pudding van zwarte rijst). Smullen geblazen! Na de lunch wordt je terug naar Ubud gebracht, eventueel nog met een stop onderweg.De recepten krijg je mee, dus thuis kun je vriend en vijand versteld doen staan over je kookkunsten.

Excursie 4: Kookcursus bij Balinese familie
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
vanuit Ubud€ 169,- p.p.€ 85,- p.p.€ 71,- p.p.€ 64,- p.p.€ 68,- p.p.€ 64,- p.p.
Sidemen/Sanur€ 175,- p.p.€ 88,- p.p.€ 73,- p.p.€ 68,- p.p.€ 73,- p.p.€ 68,- p.p.Excursie 5: Bike trip vanaf Mount Batur

Bike trip vanaf Mount Batur
Vandaag trek je eropuit om wat meer van de groene omgeving van Ubud te zien. Met de auto ga je naar Mount Batur, waar je eerst een lekker ontbijt krijgt, met uitzicht op de Batur berg. Met de auto bezoek je een tuin, waar je uitleg krijgt over verschillende planten en kruiden en ook het proces van 'kopie luwak', de duurste koffie ter wereld. Vervolgens staan de fietsen klaar in een gebied vol groene sawa’s, terrassen vol met rijst. Onderweg -heuvelafwaarts dus- rijd je door verschillende dorpjes. Je ziet hoe mensen op het platteland leven en je rijdt langs vele tempeltjes. De kans is groot dat je onderweg vrouwen met offerschalen op hun hoofd ziet lopen, in Bali is namelijk altijd wel ergens een ceremonie aan de gang. Na een prachtige tocht krijg je een heerlijke lunch waarbij je allerlei Balinese gerechten kunt proeven. Na de (late) lunch wordt je terug naar het hotel gebracht. Deze excursie doe je samen met andere internationale reizigers.
NB:Tijdens de volgende feestdagen is op Bali alles gesloten en kan deze excursie niet plaatsvinden: Galungan, Kuningan en Nyepi Balinees Nieuwjaar. Wanneer de feestdagen plaats vinden, verschilt per jaar. 

Excursie 5: Bike trip vanaf Mount Batur
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 49,- p.p.€ 49,- p.p.€ 49,- p.p.€ 49,- p.p.€ 49,- p.p.€ 49,- p.p.Excursie 6: Herbal Walk

Herbal Walk
Gids Westi legt je met veel passie en kennis alles uit over planten en kruiden die in Bali groeien en waar ze voor worden gebruikt. Hij heeft deze eeuwenoude kennis van zijn familie en zijn streven is dat deze kennis niet verloren gaat in de moderne wereld vol voorverpakte middeltjes. Daarnaast vertelt Westi heel veel over de cultuur van Bali, waarom juist eenden heilige dieren zijn bijvoorbeeld. Ook wordt duidelijk hoe slim het 1000 jaar oude systeem voor rijstbouw en verdeling van water is en hoe de gemeenschap samenwerkt in een eeuwenoud democratisch systeem. “Ontwikkelingsland? Volgens mij kunnen we hier nog wat van leren!” denk je waarschijnlijk na deze wandeling. De Herbal Walk duurt de ochtend. Er kunnen meer internationale reizigers mee doen aan de wandeling. 
NB:Tijdens de volgende feestdagen is op Bali alles gesloten en kan deze excursie niet plaatsvinden: Galungan, Kuningan en Nyepi Balinees Nieuwjaar. Wanneer de feestdagen plaats vinden, verschilt per kalenderjaar. 

Excursie 6: Herbal Walk
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.Excursie 7: Purificatieceremonie met Balinese healer

Purificatieceremonie met Balinese healer
Voor de Purificatieceremonie krijg je de traditionele Balinese kleding aan om naar de tempel te gaan, dit geeft je de mogelijkheid mee naar het hart van de tempel te gaan en daar de Balinees-hindoeïstische godsdienst te ervaren. I Made Sumantra is de vijfde generatie healer in zijn familie en heeft zijn kennis van zijn opa en vader gekregen. Samen met Made bid je met bloemen en wierrook. Daarna kleed je je om in zwemkleding met een sarong eroverheen. In het water van de heilige bron van Tampak Siring onderga je van hem de Purificatieceremonie. Wellicht overbodig om te zeggen: aangezien je meegaat in de tempel wordt een participerende en respecterende houding van je verwacht voor deze dag. De excursie duurt een dagdeel, je wordt opgehaald en terug naar Ubud gebracht met een auto. 
 
Om teleurstelling te voorkomen is het belangrijk om te weten dat het Balinese geloof niet toestaat dat vrouwen tijdens hun menstruatie de tempel in gaan.

Excursie 7: Purificatieceremonie met Balinese healer
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 76,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.Excursie 8: Jamu workshop - Zelf Ayurveda kruidenmedicijn maken

Jamu workshop - Zelf Ayurveda kruidenmedicijn maken
Jamu betekent medicijn op basis van planten en kruiden. Lilir en haar man Westi willen deze oude kennis, die zij van hun ouders hebben geleerd, doorgeven. In hun familiebedrijf leren ze je de traditionele Indonesische middeltjes maken. Bijvoorbeeld het Tumeric drankje, wat volgens Lilir de reden is dat zij nog nooit naar de dokter is geweest. Het zijn schatten van mensen, met niet alleen enorm veel kennis, ook erg veel humor. Na de workshop kun je heerlijke biologische producten kopen, van wierrook tot bodylotion, uiteraard ook allemaal gemaakt op basis van de heilzame werking van kruiden en planten. O ja, hadden we al gezegd dat Julia Robert hier tijdens de opnames van de film Eat, Pray, Love ook haar cadeautjes voor thuis kwam shoppen? De workshop duurt ongeveer twee uur. Er kunnen meerdere internationale reizigers meedoen. Er is maar één tafel, dus het is altijd een klein gezellige groepje. NB: De Jamu Workshop kan ook direct achter de Herbal Walk aan worden gevolgd. Er wordt dan een lunchpauze ingelast. 
 
NB:Tijdens de volgende feestdagen is op Bali alles gesloten en kan deze excursie niet plaatsvinden: Galungan, Kuningan en Nyepi Balinees Nieuwjaar. De exacte data dat deze feestdagen wordt gevierd verschillen per kalenderjaar. 
 

Excursie 8: Jamu workshop - Zelf Ayurveda kruidenmedicijn maken
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 39,- p.p.€ 39,- p.p.€ 39,- p.p.€ 39,- p.p.€ 39,- p.p.€ 39,- p.p.Excursie 9: Wandelen op de bergkam van de Mount Batur vulkaan

Wandelen op de bergkam van de Mount Batur vulkaan
Deze wandeling biedt de mooiste uitzichten van Bali, maar soms wordt het zicht volledig ontnomen door binnen drijvende witte wolken. Je moet daarom wel vroeg op (4 uur). Na ca 2 uur rijden loop je in het schemerdonker (ca 3 kwartier) de berg op naar boven (neem zaklamp mee). Vanuit het uitkijkpunt zie je de zon op komen terwijl je geniet van je eenvoudig ontbijtje. Je loopt over de rand van de caldera, de kom van een enorme oude vulkaan krater, waarbij je uitkijkt op de actieve ‘jonge’ vulkaan Batur (Gunung Batur) (1717 m), en het vulkaanmeer Danau Batur –een meer gevormd in de oude vulkaankrater. (Je gaat dus niet naar de top van een vulkaan, een groot deel van de wandeling is relatief vlak.) Erachter zie je Mount Agung liggen, met 3142 meter de hoogste piek van Bali, en aan de andere kant zie je de zee. Je loopt ca 1,5 uur langs de rand, veelal langs een smal paadje met rechts van je een verval van 900 meter naar het meer en links een verval van 1000 meter naar de zee. Adembenemend! Pittig steil afdalen (ca 30-40 min) naar het meer en met een lokaal vissersbootje steek je het meer over, waar de auto met chauffeur al op je wacht. De tijden zijn gebaseerd op een gemiddelde conditie, de excursie is een privé tocht, dus je kunt je eigen tempo bepalen. Op de terugweg kun je stoppen bij de mooie hotspring (entree niet inbegrepen) en je spieren verwennen in het weldadig warme water en opfrissen in het grote zwembad. (deze excursie is join in; er kunnen andere reizigers mee gaan, max 6 pers.)

Excursie 9: Wandelen op de bergkam van de Mount Batur vulkaan
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 150,- p.p.€ 76,- p.p.€ 76,- p.p.€ 76,- p.p.€ 76,- p.p.€ 76,- p.p.Excursie 10: Herbal Walk & Jamu workshop (Ayurvedisch kruidenmedicijn)(8:00-16:00)

Herbal Walk & Jamu workshop (Ayurvedisch kruidenmedicijn)(8:00-16:00)
Jamu betekent medicijn op basis van planten en kruiden. Lilir en haar man Westi willen deze oude kennis, die zij van hun ouders hebben geleerd, doorgeven. Met Westi wandel je door de rijstvelden, op zoek naar kruiden en hun toepassingen, en je hoort van alles over de manier van leven in Bali. In een eenvoudige warung kun je zelf een lunch halen. In hun familiebedrijfje leren ze je hoe je zelf de traditionele Indonesische middeltjes kunt maken. Bijvoorbeeld het Koenjit drankje, wat volgens Lilir de reden is dat zij nog nooit naar de dokter is geweest. Het zijn schatten van mensen, met niet alleen enorm veel kennis, ook erg veel humor. Na de workshop kun je voordelig heerlijke biologische producten kopen, en net als Julia Roberts met een lipbalm naar huis gaan.

NB:Tijdens de volgende feestdagen is op Bali alles gesloten en kan deze excursie niet plaatsvinden: Galungan, Kuningan en Nyepi Balinees Nieuwjaar. De exacte data dat deze feestdagen wordt gevierd verschillen per kalenderjaar. 

Excursie 10: Herbal Walk & Jamu workshop (Ayurvedisch kruidenmedicijn)(8:00-16:00)
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.Yogyakarta

Excursie 11: Wandeling langs de Code rivier

Wandeling langs de Code rivier
Deze wandeling langs de Code rivier laat je zien hoe gewone mensen in Yogyakarta leven, werken en georganiseerd zijn als gemeenschap. Onderweg zie je verschillende handwerklieden bezig met het maken van producten, zoals kleding, tassen, en sandalen. Eind van de middag wordt er op diverse plekken gorengan gebakken, proef deze lekker vers gebakken hartige snack! Je komt verschillende gemeenschapsinitiatieven tegen. Zoals wachthuisjes waar mannen de wacht houden tegen dieven, het waterpeil van de rivier in de gaten houden en geesten bij pasgeboren baby’s vandaan houden! Een relaxte manier om aan de hand van dagelijkse dingen meer te begrijpen over het leven op Java. Je gaat letterlijk van de gebaande paden af, naar een buurtje waar je normaal nooit zou zijn gekomen.
 

Excursie 11: Wandeling langs de Code rivier
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 29,- p.p.€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.Excursie 12: Koken in traditioneel Kota Gede

Koken in traditioneel Kota Gede
Deze verrassende excursie brengt je naar het hart van Kota Gede. In de reisgidsen slechts bekend als zilverstadje, maar met deze excursie -waarbij je op bezoek gaat bij de locals- leer je Kota Gede op een heel andere manier kennen. Je wordt opgehaald met een andhong, een traditionele paardenkar. Je wordt deze ochtend hartelijk ontvangen door de mensen van een buurtje met eeuwenoude huizen in typische Javaanse Joglo stijl. Samen doe je inkopen op de traditionele markt. Bij deze mensen thuis ga je samen Javaanse gerechten koken (ook zeer geschikt voor vegetariërs) terwijl je gezellig zit te kletsen. De missie van deze groep is om mensen thuis te ontvangen als vrienden, niet als ‘bezoekers’, en dat blijkt goed uit de ontspannen sfeer. Na de uitgebreide lunch, kun je bij voldoende tijd samen met je gids nog de begraafplaats van de Sultan van Mataram bezoeken.

Excursie 12: Koken in traditioneel Kota Gede
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 122,- p.p.€ 82,- p.p.€ 61,- p.p.€ 56,- p.p.€ 59,- p.p.€ 56,- p.p.Excursie 13: Fietsen op het platteland van Yogyakarta

Fietsen op het platteland van Yogyakarta
Een leuke manier om een kijkje in het dagelijkse leven van de Javanen te nemen, is een fietstochtje over het Javaanse platteland. Onder leiding van een Engelssprekende gids maak je verschillende stops en hoor je de verhalen. Wat is de lippenstift plant? En hoe ziet een bank er op het Javaanse platteland er uit? Je bezoekt een aantal huisindustrieën en ziet hoe krupuk, tempe en tahu gemaakt wordt. Fietsend op koloniaal aandoende ‘’omafietsen’’ krijg je een prima inkijkje in het dagelijks leven op het platteland.
 
Inclusief: fietshuur, lokale snack, Engelssprekende gids. Join in, dat wil zeggen samen met andere internationale reizigers.
 

Excursie 13: Fietsen op het platteland van Yogyakarta
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 20,- p.p.€ 20,- p.p.€ 20,- p.p.€ 20,- p.p.€ 20,- p.p.€ 20,- p.p.


Indonesië reizen - Java - BorobudurIndonesië reizen - Java - Beelden op de BorobudurIndonesië reizen - Java - Borobudur en Merapi vulkaanIndonesië reizen - Java - Merapi vulkaanIndonesië reizen - Java - Diengplateau & WonosoboIndonesië reizen - Java - Diengplateau & WonosoboIndonesië reizen - Java - PrambananIndonesië reizen - Java - PrambananIndonesië reizen - Java - Mysterie van Candi SukuhIndonesië reizen - Java - Paleis van de sultan in de Kraton, YogyakartaIndonesië reizen - Java - Koloniaal stadje MalangIndonesië reizen - Java - Straatleven in MalangIndonesië reizen - Java - Zonsopgang bij de Bromo vulkaanIndonesië reizen - Java - Zonsopgang bij de Bromo vulkaanIndonesië reizen - Java - Kinderen spelen in de rivier bij SukamadeIndonesië reizen - Java - SukamadeIndonesië reizen - Java - Reuzenschildpad komt het strand op om eieren te leggen, SukamadeIndonesië reizen - Java - Schildpadje uitzetten bij SukamadeIndonesië reizen - Java - Thee plantageIndonesië reizen - Java - Koffie plantageIndonesië reizen - Java - wandelen op Ijen vulkaanIndonesië reizen - Java - Ijen vulkaankraterIndonesië reizen - Java - Boten op het strandIndonesië reizen - Bali - Kinderen in de zee bij PemuteranIndonesië reizen - Bali - Snorkelexcursie Menjangan eilandIndonesië reizen - Bali - Schildpadje uitzetten op het strand van PemuteranIndonesië reizen - Bali - Fietsen rond PemuteranIndonesië reizen - Bali - Waterval wandeling nabij PemuteranIndonesië reizen - Bali - Pura Ulun Danau in Danau BratanIndonesië reizen - Bali - Pura Ulun Danau in Danau BratanIndonesië reizen - Bali - Rijstvelden onderweg naar UbudIndonesië reizen - Bali - Rijstvelden onderweg naar UbudIndonesië reizen - Bali - Air Panas Banjar HotspringsIndonesië reizen - Bali - Air Panas Banjar HotspringsIndonesië reizen - Bali - Purificatieceremonie in UbudIndonesië reizen - Bali - Workshop Ayurveda huidverzorgingsproductenIndonesië reizen - Bali - Wandelen op de bergkam van de Mount Batur vulkaanIndonesië reizen - Bali - Herbal walk UbudIndonesië reizen - Bali - Kookcursus in Ubud bij Balinese familieIndonesië reizen - Bali - Lekker eten in UbudIndonesië reizen - Bali - Paleis in UbudIndonesië reizen - Bali - Traditionele ceremonie in UbudIndonesië reizen - Bali - Meisje op scooter in de buurt van UbudIndonesië reizen - Bali - Monkey Forest in Ubud

Reacties van reizigers (21)

"Het is lastig te kiezen wat de hoogtepunten van deze reis waren..."

Yogyakarta - Dieng plateau - Borobudur - Tawangmangu - Bromo - Sukamade - Ijen - Ubud - Komodo

Wouter - 12-10-2017
Het was een afwisselende reis met veel unieke ervaringen en bovendien goed verzorgd. Alle accommodaties hadden iets leuks of unieks. In sommige gevallen de locatie, in andere gevallen de verzorging of de bediening. Het was zeker gevarieerd. Accommodaties die er u...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Java & Bali - Tempels en Nationaal Parken (Yogyakarta - Bali)
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Echte aanraders: de culinaire tour in Yogjakarta en kookworkshop bij de locals thuis in Ubud"

Indonesie reis - Borobodur - Yogyakarta - Bromo - Ijen - Pemuteran - Ubud - Gili Meno - Tabanan

Charlotte Nijenhuis - 29-09-2017
Geweldige reis, veel gezien en gedaan. We wilden een reis maken naar Indonesië en hebben uiteindelijk gekozen om veel te doen en te zien, maar het reizen voor zover mogelijk binnen 3 weken en dit grote land binnen de perken te houden. We hebben vooral cultuur met natuur en relaxen gec...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Java & Bali - Tempels en Nationaal Parken (Yogyakarta - Bali)
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"De geweldige chauffeur, kookexcursie in Yogyakarta en jeeptocht Bromo maakte ons Indonesie reis super!"

Indonesie reis - Borobodur - Yogyakarta - Bromo - Kalibaru - Pemuteran - Ubud

Jurgen Van der Meer - 04-09-2017
Niet te missen hoogtepunten Super reis met ons gezin! Hoogtepunten die we niet hadden willen missen: - kook excursie in Yoghakarta  - fietsen van het hotel in het donker naar de Borobudur  - onafha...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Java & Bali - Tempels en Nationaal Parken (Yogyakarta - Bali)
Beoordeling van deze reis: 10,0
10,0/10 - 1 recensie
"Fantastisch, veel mooie indrukken en prima verzorgd!"

Ubud, Pemuteran, Munduk, Lovina, Sidemen, Amed, Padanbai, Sanur

Annette Bergman - 01-08-2017
We hebben een mooie rondreis door Bali gemaakt. Alles is prima geregeld, ook op de taxi's naar de activiteiten konden we altijd rekenen.   In Padangbai hadden we tot onze verrassing een upgrade. We waren hier heel blij ...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Java & Bali - Tempels en Nationaal Parken (Yogyakarta - Bali)
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"De hele reis was een onvergetelijke belevenis door de diversiteit en goede organisatie."

Borobudur - Dieng - Yogyakarta - Solo - Sukuh - Malang - Bromo - Kalibaru - Sukamade - Ijen - Pemuteran - Ubud

Agnes Bak - 30-08-2016
Het was een prima vakantie, boven verwachting. Alles was prima georganiseerd en we hebben veel gezien. Alles verliep erg soepel. De prima chauffeurs en gidsen waren altijd op tijd en dachten goed met ons mee, bijvoorbeeld door het programma vooraf te bespreken ...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Java & Bali - Tempels en Nationaal Parken (Yogyakarta - Bali)
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"De reis was een samensmelting van geweldige indrukken en activiteiten!"

Borobudur - Dieng - Yogyakarta - Solo- Sukuh - Malang - Bromo - Kalibaru - Sukamade - Ijen - Pemuteran - Lovina - Ubud - Gili Meno

Marja Beemer - 15-08-2016
De reis was in één woord fantastisch! Eigenlijk was de hele vakantie een samensmelting van geweldige indrukken en activiteiten.   De afwisseling in de accommodaties maakte dat het een onvergetelijke ervaring is geworden. Van luxe tot sober, he...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Java & Bali - Tempels en Nationaal Parken (Yogyakarta - Bali)
Beoordeling van deze reis: 10,0
10,0/10 - 1 recensie
"Van begin tot het eind was het fantastisch op Java en Bali!"

Yogyakarta - Borobudur - Bromo - Kalibaru - Dieng plateau - Solo - Sukamade - Pemuteran - Munduk

Barbara Postma - 21-06-2016
Van begin tot het eind was het fantastisch. De accommodaties waren uitstekend en het was een fijne mix tussen comfortabel en bijzondere plekjes. Erg fijn was Duta Garden in Yogya: een oase van rust in alle hectiek van de stad. Rumah Kita in ...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Java & Bali - Tempels en Nationaal Parken (Yogyakarta - Bali)
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Van het begin tot het eind alles tiptop geregeld!"

Borobudur - Prambanan - Diengplateau - Wonosobo - Yogyakarta - Sukuh - Malang - Bromo - Kalibaru - Sukamade - ijen - Pemuteran - Lovina - Sanur

Eddy, Marleen, Rianne en Jeanine - 19-08-2015
We hebben een fantastische vakantie gehad, die van begin tot eind tiptop door jullie geregeld is. We hebben zelf niets hoeven regelen wat betreft excursies of vervoer van de ene plaats naar de ander.   De chauffeurs waren altijd keu...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Java & Bali - Tempels en Nationaal Parken (Yogyakarta - Bali)
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Wij konden zorgeloos van onze fantastische vakantie genieten!"

Yogyakarta - Borobudur - Dieng plateau - Prambanan - Sukuh - Malang - Bromo - Kalibaru - Sukamade - Ijen - Pemuteran - Ubud - Sanur

Walter Dornseiffer - 10-08-2015
Door de verscheidenheid aan activiteiten leer je het land redelijk goed kennen in een korte tijd. Er zijn eigenlijk zoveel hoogtepunten. Wij hebben de gehele reis als hoogtepunt ervaren. Wat ook bijdroeg aan de verkenning van het land was het contact met de chauffeur ...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Java & Bali - Tempels en Nationaal Parken (Yogyakarta - Bali)
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Een geweldige en indrukwekkende vakantie!"

Borobudur - Prambanan - Diengplateau - Wonosobo - Yogyakarta - Sukuh - Malang - Bromo - Kalibaru - Sukamade - ijen - Pemuteran - Ubud

Barend Van Maanen - 10-08-2015
Er zijn zoveel mooie belevenissen op deze reis: Allereerst valt de vrolijkheid van de mensen op. We vinden Indonesië echt het land van de lach. Zie de lachende mensen in de laadbak in het plaatsje Wonosobo. De culinaire tocht...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Java & Bali - Tempels en Nationaal Parken (Yogyakarta - Bali)
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Java en Bali waren voor ons één groot avontuur!"

Yogyakarta - Dieng plateau - Prambanan - Borobudur - Sukuh - Malang - Bromo - Kalibaru - Sukamade - Ijen - Pemuteran - Ubud

Kitty en René - 14-10-2014
De variatie in accommodaties was ontzettend groot, van eenvoudig tot super-de-luxe. Rumah Senang in Kalibaru was onze grote favoriet: de rust, de omgeving, de verzorgdheid, de vriendelijkheid en niet te vergeten het heerlijke eten. ...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Java & Bali - Tempels en Nationaal Parken (Yogyakarta - Bali)
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Een reis om nooit te vergeten!"

Yogyakarta - Dieng plateau - Prambanan - Borobudur - Sukuh - Malang - Bromo - Kalibaru - Sukamade - Ijen - Pemuteran - Ubud

Jarmo en Josine - 13-10-2014
We hebben een reis gemaakt om nooit te vergeten. We geven de reis dan ook een 9 en raden Footprint Travel ook aan anderen aan.   De hotels waren prima. Het hotel in Malang was erg mooi, jammer genoeg waren we hier maar kort. Het hotel in ...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Java & Bali - Tempels en Nationaal Parken (Yogyakarta - Bali)
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Een fantastische, onvergetelijke ervaring!"

Yogyakarta - Wonosobo - Diengplateau - Borobudur - Sukuh - Malang - Bromo - Sukamade - Ijen - Pemuteran - Ubud - Gili Meno

Gijs, Jacqueline en familie - 14-08-2014
Naarmate onze reis vorderde werden de hoogtepunten ontelbaar. Maar dit was onze gezamenlijke top 7:   Zonsopgang Borobodur. absolute must. Zo sereen en mystiek. Sukamade sc...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Java & Bali - Tempels en Nationaal Parken (Yogyakarta - Bali)
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"We hebben echt gevoel gekregen Indonesië van binnen uit te leren kennen."

Java-Yogyakarta-Borobudur-Bromo-Sukamade-Ijen vulkaan-Bali-Pemuteran-Munduk-Ubud

Minke Reimink - 09-06-2014
Onze reis over Java en Bali was een fantastische vakantie! We geven de reis een 9 en als vrienden en familie naar Indonesië zouden willen gaan dan zullen wij Footprint Travel zeker aanraden. De va...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Java & Bali - Tempels en Nationaal Parken (Yogyakarta - Bali)
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"We hebben genoten van de wandelingen en het contact met de lokale bevolking"

Java-Yogyakarta-DiengPlateau-Borobudur-Malang-Sukamade-Bromo vulkaan-Ijen vulkaan-Bali-Ubud-Gili Meno-kookcursus

Diana Boere - 20-04-2014
Een geweldige reis over Java en Bali, supermooie natuur en vooral erg vriendelijke mensen.   We geven de reis een 9 en gaan Footprint Travel zeker aanraden aan vrienden en famil...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Java & Bali - Tempels en Nationaal Parken (Yogyakarta - Bali)
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Het kleinschalige sprak ons erg aan."

Indonesie reizen - Java - Yogyakarta - Borobodur - Dieng - Bromo - Malang - Sukumade - Ijen - Pemuteran - Ubud - Bali

Martijn en Elida - 23-08-2013
Het was een super goede vakantie! We zullen jullie zeker aanraden. Het was een zeer mooie reis en goed georganiseerd met leuke hotels. Accommodaties ware goed. Het wat kleinschalige sprak erg aan. Zoals in Kalibaru en Sukuh. Het hotel in...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Java & Bali - Tempels en Nationaal Parken (Yogyakarta - Bali)
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Blij dat we niet in een bus met 30 toeristen zaten..."

Indonesie reizen - Java - Bali - Borobodur - Dieng - Bromo - schildpadden Sukamade - snorkelen Pemuteran - Ubud

Lynn en Micah - 30-07-2013
We hebben een fantastische vakantie gehad in Indonesië en zijn ontzetten blij dat we Footprint Travel hebben verkozen boven de 'bustour' die we eerder in gedachte hadden. We keken dan ook opgelucht naar elkaar al...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Java & Bali - Tempels en Nationaal Parken (Yogyakarta - Bali)
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Juist de onbekende plaatsen op Java vonden wij ontzettend de moeite waard!"

Indonesie reizen - Java - Yogyakarta - Borobodur - Dieng - Bromo - Malang - Ijen - Pemuteran - Ubud - Bali

Miep en Joke Los - 20-06-2013
Onze reis door Indonesië was precies zoals we gehoopt hadden. Normaal doen we alles zelf, maar zelf rijden is in Indonesië echt niet verantwoord. Dan vinden we deze individuele reis een prima alternatief. De chauffeurs en gidsen waren ook goed.   ...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Java & Bali - Tempels en Nationaal Parken (Yogyakarta - Bali)
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Reuzenschildpadden legden eieren op het strand."

Indonesie reizen - Bali - Java - Yogyakarta – Dieng - Bromo - Sukumade - Pemuteran - Lovina - Ubud - Sanur

Arjan Goudriaan en Hester Jansen - 02-10-2012
We hebben een hele leuke reis in Indonesië gehad en alles was hartstikke goed geregeld. Met de chauffeurs konden we goed afspraken maken, ze stonden altijd ruim op tijd voor ons klaar. Hoogtepunt was toch wel schildpadden spotten in Sukamade. Na een paar uur in het donker st...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Java & Bali - Tempels en Nationaal Parken (Yogyakarta - Bali)
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Jullie kracht is dat je het land leert kennen van binnenuit"

Java - Dieng plateau - Schildpadden Sukumade - Ijen vulkaan - Bali - Pemuteran - Ubud - Sanur - Indonesie

Hans, Marja, Tom, Lisanne en Jeroen Buis - 03-08-2012
Gisteren weer terug gekomen in Nederland na een paar geweldige weken op Java, Bali en Gili Meno. Wij hebben deze weken als een onvergetelijke periode ervaren samen met onze 3 kids. Het is helemaal precies verlopen zoals we hadden gehoopt.   Wat een extra ...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Java & Bali - Tempels en Nationaal Parken (Yogyakarta - Bali)
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Op een groepsreis hadden we veel bijzonder ervaringen gemist!"

Indonesie - Orang oetans - Sumatra - Tobameer - Java - Borobodur - Bromo - Ijen - Pemuteran - Lovina - Ubud - Bali

Paulina Dikker en Joël Touw - 02-07-2012
We hebben het echt super gehad! We hebben zoveel gezien en zoveel gedaan. We verbazen ons erover hoe goed het allemaal geregeld is. Iedere keer stond er weer keurig op tijd iemand voor ons klaar.   Vrijwel alle hotels zijn goed en goed ge...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Java & Bali - Tempels en Nationaal Parken (Yogyakarta - Bali)
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie