Rondreis Indonesie: Java en Bali - Voordelig per trein reizen (Yogyakarta-Bali)

Rondreis Indonesie: Borobudur - Prambanan - Yogyakarta - Malang - Bromo - Kalibaru - Lovina - Padangbai - Ubud

Met deze slim uitgekiende en voordelige rondreis Indonesië combineer je de hoogtepunten van Java zoals Borobudur en Bromo vulkaan met de relaxte stranden van groen Bali. Je ziet de sawa landschappen aan je voorbij trekken en kletst met de locals terwijl je reist met de trein tussen Yogyakarta en Malang: relaxed, goed voor de natuur èn ook nog eens voordelig. Doordat je vaak meerdere nachten op een plek blijft is het reistempo rustiger en heb je volop de tijd om je te verdiepen in de colour locale. Achterop de scooter ontdek je bijvoorbeeld samen met de locals de culinaire kant van Yogyakarta. 

Hoogtepunten van deze rondreis:

  • Culinaire ontdekkingstocht Yogyakarta
  • Borobodur en Prambanan
  • Mooie treinrit van Yogyakarta naar Malang 
  • Jeeptocht Malang - Bromo vulkaan
  • Dolfijnen spotten in Lovina
  • ​Strand in Padangbai
  • Gezellig stadje Ubud
  • Keuze uit excursies in Ubud
  • Optie extensie: Schildpadden, Ijen, Solo
Reisschema
Dag 1: Vertrek uit Amsterdam
Dag 2: Aankomst Yogyakarta - Borobudur
Dag 3: Borobudur - Prambanan - Yogyakarta
Dag 4: Yogyakarta, culinaire excursie (join in)
Dag 5: Yogyakarta, vrije dag
Dag 6: Yogyakarta - Malang, treinreis, hotel transfers
Dag 7: Malang, vrije dag
Dag 8: Malang - Bromo, jeeptocht Bromo
Dag 9: Bromo - Kalibaru
Dag 10: Kalibaru - Lovina (Bali), ferry Java-Bali
Dag 11: Lovina, dolfijnexcursie
Dag 12: Lovina, vrije dag
Dag 13: Lovina - Padangbai, stops
Dag 14: Padangbai, vrije dag
Dag 15: Padangbai, vrije dag
Dag 16: Padadangbai- Ubud, stops onderweg
Dag 17: Ubud, vrije dag
Dag 18: Ubud, vrije dag
Dag 19: Ubud
Dag 20: Ubud, airport transfer
Dag 21: Aankomst Amsterdam
Dag tot dag

Dag 1: Begin van je Indonesië rondreis naar Java en Bali!

Begin van je Indonesië rondreis naar Java en Bali!
Je Indonesië vakantie begint op Schiphol, eenmaal in het vliegtuig hoef je je nergens meer druk over te maken. Paspoort en pinpas bij je? Mooi: de rest is geregeld!

Dag 2: Overnachten bij de Borobudur

Overnachten bij de Borobudur
In Yogyakarta word je door een auto met chauffeur van het vliegveld opgehaald en naar een sfeervol kleinschalige accommodatie net buiten de toegangspoort van de Borobudur gebracht. Op een steenworp afstand ligt de Borobodur. Deze Indonesië vakantie begint al goed!

Dag 3: Borobudur en de Prambanan tempel bezoeken

Borobudur en de Prambanan tempel bezoeken
Je kunt deze morgen zelf bepalen op welke manier je de magnifieke Borobudur ziet. Een aanrader is om in alle vroegte de Borobudur te beklimmen. Je kunt kiezen voor de normale entree (rond een uur of 6) of de sunrise entree (rond een uur of 4). Je bent dan ver voor de massa uit en één van de weinigen op de Borobudur, immers de meeste toeristen moeten uit Yogyakarta komen reizen, dus je hebt een flinke voorsprong. Je kunt in een reisgids wat meer lezen over de achtergrond, maar wij vinden het een aanrader om een lokale gids te nemen die uitleg kan geven over deze enorme boeddhistische stoepa, die de weg van het aardse bestaan naar het Nirvana weergeeft. In de reliefs is van alles te zien, die je als leek niet opvallen. Een andere optie is om bij je accommodatie een fietsexcursie te regelen en vanaf een heuvel in de buurt de zon op de Borobudur te zien opgaan. Langzaam wordt de zon sterker en komt de top van Borobudur tussen de mistflarden tevoorschijn. Ook een mooie gezicht en weer een heel andere manier om de Borobodur te beleven. Bezoek daarna de Borobudur zelf. Na het ontbijt wordt je opgehaald door een auto met chauffeur en bezoek je de grote, zittende Boeddha beelden van de Mendut tempel. Een kort bezoekje, maar zeer de moeite waard omdat het compleet anders is. ’s Middags bezoek je Prambanan, de grootste hindoeïstische tempel complex van Java gebouwd in de achtste tot de tiende eeuw. Dankzij het huwelijk tussen een boeddhistische prinses en een hindoeïstische prins bevat dit Unesco erfgoed een bijzondere mix in architectuur van beide geloofsrichtingen. Bij de ingang kun je een lokale gids inhuren die in een half uur de belangrijkste dingen van de drie hoofd tempels uitlegt. In Yogyakarta verblijf je in een gezellig hotel met zwembad.

Dag 4: Culinaire ontdekkingstocht door Yogyakarta

Culinaire ontdekkingstocht door Yogyakarta
’s Ochtends kun je in een becak -een fietstaxi- springen om op eigen gelegenheid rond te dwalen door de Kraton, dit paleis van de Sultan is eigenlijk een complete dorpswijk. ’s Middags neem je deel aan een Culinaire Ontdekkingstocht. Er worden kleine groepjes (6-8 personen) van (internationale) reizigers gevormd voor deze trip. Als een echte Indonesiër stap je achterop de brommer. Er wordt voorzichtig gereden en het went al snel. Nu hoor je echt bij de locals! De Engels sprekende gids is vaak een vrouw, wat op zich al heel bijzonder is. Zij geeft je een kijkje in het échte culinaire Indonesische leven. Aan het eind van de dag zijn overal in de stad lekkere snacks te koop. Je ziet hoe in kleine achteraf restaurants typische maaltijden en snacks van Yogyakarta worden gemaakt. Vaak mag je zelf ook proberen zo’n snack te maken en natuurlijk mag je alles proeven. Het is verstandig van te voren niet te lunchen en voor een diner is na deze tocht ook geen plaats. Een echte kans om het ware Indonesië buiten de toeristische attracties te leren kennen!

Dag 5: Vrije dag in gezellig Yogyakarta

Vrije dag in gezellig Yogyakarta
Een extra dag om deze gezellige stad en haar omgeving te verkennen. Er is zo veel te zien en te doen! Aan jou de keuze. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om in de levendige buurt rond je hotel te blijven en met een goed boek te relaxen langs de rand van het zwembad. Om meer te weten te komen over het dagelijks leven kun je voor één van onze excursies te kiezen (zie excursies). Zoals een fietstour door de omgeving van Yogyakarta, waarbij je heel veel te weten komt over het traditionele leven. Of wandel langs de Code rivier waarbij je ziet hoe mensen in de stad leven, of ga koken bij mensen thuis in traditioneel Kota Gede. Stuk voor stuk unieke ervaringen, waar je nog lang over napraat!

Dag 6: Treinreis van Yogyakarta naar Malang

Treinreis van Yogyakarta naar Malang
In Yogyakarta word je vanuit je hotel naar het treinstation gebracht. Vroeg op, de dag begint vroeg in Indonesië en je wilt de trein niet missen door een verkeersopstopping. (En er is geen trein later zoals in Nederland!) Op het station moet je je treinticket en paspoort laten zien en dan kun je op het perron wachten. De Malioboro Express trein bestaat uit enkele eerste klasse wagons en verder economy wagons. Er is een restauratiewagon, waar je een lokale maaltijd met nasi kunt bestellen. De treinstoelen zijn ruim, een soort vliegtuigstoelen, dus het is comfortabel reizen. De treinreis duurt circa acht uur. Staar uit het raam naar het voorbij trekkende landschap, klets met de locals of lees een boek. In Malang word je van bij het treinstation opgehaald en naar je accommodatie gebracht. De trein is ideaal om in één dag een grote afstand moet overbruggen. Over het traject Yogyakarta - Malang doe je normaal twee dagen met de auto. Wil je wel met de trein maar ook meer van het Javaanse platteland zien? Je kunt de extensie Solo invoegen en in Solo op de trein naar Malang stappen. 

Dag 7: Verken Koloniaal Malang

Verken Koloniaal Malang
Malang was, in de koloniale tijd, een belangrijke stad, vanwege haar prettige klimaat en handige ligging op een hoogvlakte. De stad werd door de Nederlanders opgetrokken in een ruime opzet met indrukwekkende gebouwen in de zogenaamde Tropische Art Deco stijl. Ga op zoek naar de overblijfselen van deze koloniale hoogtijdagen. Bezoek de alun-alun, het centrale plein, met een mooie kerk, een hotel en natuurlijk Toko Oen, een restaurant waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan. Of het Tugu plein met het schitterende stadhuis en het stijlvolle Tugu-hotel. Aan de brede en groene Jalan Ijen vind je een groot aantal Nederlandse woningen, veelal nog in originele staat. Het lijkt af en toe wel of je in het Gooi bent! Vergeet ook de vogeltjesmarkt niet. Je kunt al deze bezienswaardigheden te voet bezoeken, maar het leukst is het om daar een becak (fietstaxi) voor te huren. En, wil je Malang op een andere manier zien, boek dan een fietsexcursie (zie excursies). De gids weet alle achteraf weggetjes om je het Malang uit de Nederlands-Indische tijd te laten zien. Overal hangen vogelkooitjes en de was buiten, het is een levendige boel. Erg leuk!  

Dag 8: Jeeptocht naar Bromo

Jeeptocht naar Bromo
Vertrek vandaag niet te laat, want hou er rekening mee dat rond het middaguur in de bergen vaak wolken binnen drijven, en in het regenseizoen heb je dan uiteraard meer kans op regen. Dan kan het koud worden in de open jeep in de bergen. Kleed je hier voldoende op.  Zorg dat je voldoende geld pint voor de komende dagen op Java, zodat je entreegelden en camera fees kunt voldoen bij de Nationaal Parken. (Entree Bromo Nationaal Park op dit moment Rp 267.000 (ca €20) per persoon, en in het weekend, Indonesische feest- en vakantiedagen Rp 400.000 (ca €27) per persoon. Camera €5,-, filmcamera €15,-.)
 
De reis van Malang naar Bromo (normaal 5 uur) wordt bijna met de helft verkort én veel leuker door na een uur over te stappen in een open ‘plantage’ jeep. De 'rij-tijd is veel korter, en je kunt onderweg uitstappen en wandelingen maken (afhankelijk hoeveel je stopt voor foto's en wandelt doe je er uiteraard weer langer over). De normale auto brengt via de asfaltweg je bagage naar je hotel, en komt veel later aan in het hotel. Neem in ieder geval zelf in de jeep een tasje mee met een dikke trui, lange broek, sokken, op Bromo is het namelijk echt koud (10 graden) en de chauffeur kan in de file komen te staan of lekke band hebben en pas aankomen als jij al naar bed gaat. Hou je goed vast terwijl je achterin de open laadbak staat (er zijn ook eenvoudige bankjes) en maak je op voor een hobbelige en avontuurlijke  rit. Na een tijdje de dorpsweg gevolgd te hebben sla je af naar een steeds smaller wordend pad. Je rijdt tenslotte over een smalle bergkam. Na ongeveer 3 kwartier kun je een stuk over een voetpad lopen naar een waterval lopen. De wandeling is een pad soms met treden naar beneden, maar bij regen kan het glad zijn. Zorg dus voor schoeisel met profiel. Hierna rijdt je ongeveer een half uur door een nevelbos, mistig, mysterieus en fris. Het bos uitkomend rijd je door een landschap waarin dorpjes en akkers liggen met de indrukwekkende piek van de Semeru vulkaan op de achtergrond. Daarna duik je de zandzee die de Bromo omringt in: magnifiek! Tip: Het is slimmer om vanmiddag al met de jeep te stoppen naar de top van de Bromo te lopen. Je bent dan een van de weinigen, morgenvroeg zijn er heel veel mensen tegelijk.
 
Bromo is een actieve vulkaan. Beklimming is altijd op eigen risico. De Indonesische autoriteiten kunnen de toegang tot een vulkaan ontraden, beperken of verbieden, indien dit door verhoogde vulkanische activiteit nodig wordt geacht.

Dag 9: Zonsopgang over de Bromo

Zonsopgang over de Bromo
Als je wilt kun je facultatief om vier uur opstaan om per jeep in het pikkedonker naar het hooggelegen uitzichtspunt te rijden voor zonsopgang over Bromo. Niemand wil dit waanzinnige foto moment missen, dus je staat hier bepaald niet alleen. Zoek een rustig plekje en op het moment dat de zon op komt, ben je iedereen om je heen vergeten en hoop je alleen nog maar dat jij het geluk hebt om een mooie zonsopgang te treffen. Langzaam trekt de mist weg en zie je de top van de Bromo te voorschijn komen. Een magisch gezicht! Daarna daalt de jeep af naar de voet van de Bromo zelf. Ben je gistermiddag nog niet naar de Bromo top geweest, dan kun je het nu alsnog doen, of voor een tweede keer, als je er geen genoeg van krijgt. Als je het leuk vind, kun je een stukje op een pony rijden (lokaal aan de pony eigenaar te betalen). Helaas moet je de enorme uitgehakte trap naar de top van de Bromo echt zelf doen. Boven gekomen kijk je in de stomende krater van de Bromo vulkaan. Voorzichtig aan, want er zijn geen veiligheidshekken op dit natuurwonder. De Bromo staat niet voor niets hoog op het verlanglijstje van elke Indonesië vakantie: met een mooie zonsopgang levert deze excursie absoluut spectaculaire foto's op!
Wil je deze excursie maken dan raden we je aan om dit de dag ervoor via de accommodatie te regelen.
 
Heb je geen zin in een vroege jeeptocht en de mensenmassa's boven op de berg, dan kun je ook heel goed op de kraterrand voor je hotel de zonsopgang over de Bromo bekijken.  
 
Terug in het hotel opwarmen bij het ontbijt en zo'n 6 uur rijden naar het groene en warme Kalibaru, waar je tussen de koffieplantages verblijft in een groene oase: een heel vriendelijk gasthuis met een fijn zwembad in een grote tuin. Hoe laat je aankomt is afhankelijk hoe laat je bent vertrokken bij Bromo, hoe veel stops je onderweg maakt en hoe de verkeerssituatie is, ongeveer halverwege de middag. 's Middags kun je zelf bepalen wat je gaat doen, eens lekker een boek lezen of één van de activiteiten van de accommodatie (op eigen kosten). Met de mini plantage tour (1 uur) op naburige plantage in de namiddag, kom je er achter hoe koffiebonen en vanille eigenlijk groeien. Je kunt natuurlijk ook lekker ontspannen met een pitjit massage door lokale dames. Ter plekke kun je kijken waar je zin in hebt, waarschijnlijk heb je gewoon zin om lekker te relaxen.
 
Tip: Wil je ook een beetje rust op reis, kijk dan onder Extensies voor de extra dag Op de Koffie in Kalibaru. Op de grote plantage zie je niet alleen hoe rubber, koffie en cacao groeit, maar ook hoe het in de fabriek wordt verwerkt. Of ga met een paardenwagentje (dokar) langs verschillend 'thuisfabriekjes' waar je ziet hoe pannen worden geslagen, palmsuiker gekookt en borrelnootjes gemaakt. 

Dag 10: Oversteek van Java naar Bali

Oversteek van Java naar Bali
Van Kalibaru rij je naar Ketapang, nabij Banyuwangi, hier ga je met auto en al op de ferry naar Bali. Vanaf de haven Gilimanuk op Bali wordt je afgezet bij je hotel in Lovina, in het uiterste noordoosten van Bali. Lovina is een klein vissersplaatsje aan het strand. Het centrum van het rustige vakantieplaatsje wordt gevormd door één hoefijzervormige straat met restaurantjes en enkele winkeltjes. De hotels liggen naar oost en west uitgewaaierd aan het strand. Dit is de perfecte plek om bij te komen van de inspannende Java-reis.

Dag 11: Dolfijnen spotten bij Lovina

Dolfijnen spotten bij Lovina
In alle vroegte stap je in een lokale boot, op weg naar waar groepen dolfijnen ieder ochtend om 6 uur op zoek zijn naar vis voor hun ontbijt. Het is altijd spannend of je de dolfijnen zult spotten, maar in Lovina is de kans wel erg groot. Daardoor zul je zeker niet de enige zijn, die graag de dolfijnen wil kieken. Zeker in het hoogseizoen zijn er tientallen bootjes op het water. Weer terug in het hotel kun je rustig ontbijten. Je hebt de rest van dag vrij. Huur een brommertje om het interessante achterland te ontdekken (ga bijvoorbeeld zwemmen in de warmwaterbronnen bij Banjar) of geniet van zon en zee. Het strand heeft geen strandstoelen, maar is heerlijk voor een strandwandeling naar het centrum bijvoorbeeld en bij het zwembad van je hotel kun je heerlijk zonnen.

Dag 12: Tip: Ga snorkelen bij Menjangan eiland

Tip: Ga snorkelen bij Menjangan eiland
Nog een extra dag vrij in dit relaxte plaatsje. Houd je van snorkelen, dan is een snorkelexcursie naar Menjangan eiland, onderdeel van het Nationaal Park West Bali, een aanrader. Het turkooizen water is superhelder, je kunt meters diep naar de koraal muur kijken. Visjes in alle kleuren van de regenboog zwemmen om je heen. Menjangan eiland staat bekend als de beste snorkel- en duikspot van Bali, dankzij de beschermde status van het Nationaal Park. Je kunt deze excursie boeken bij hotels en duikcentra in Lovina. Het ligt op ongeveer een uur rijden van Lovina. 
 
 

Dag 13: Dwars door het groene binnenland van Bali

Dwars door het groene binnenland van Bali
Je neemt een mooie weg dwars door de groene binnenlanden van Bali naar Padangbai. Deze niet toeristische route gaat via het hooggelegen vruchtbare Kintamani en het Batur meer bij de Batur vulkaan. Je rijdt een rustige route door Oost-Bali langs prachtige rijstvelden met daarachter de indrukwekkende Agung vulkaan, met 3.000 meter de grootste en heilige vulkaan van Bali. Hier wonen de Goden als op de berg Olympus! Op de flanken van de machtige Agung berg kun je Pura Besakih bezoeken, de belangrijkste moedertempel van Bali. Enorme trappen leiden je tot dichtbij de goden. Ter hoogte van Rendang vind je vervolgens schitterende rijstterrassen, dit gebied is zo mooi dat het zelfs is uitgeroepen tot Unesco-erfgoed! Houd je van authentiek, eenvoudig en rust, dan is Padangbai in het oosten van Bali een goede keuze voor een paar vrije dagen bij het strand. Kijk naar de bedrijvigheid in de kleine haven, vanwaar ook de grote langzame ferryboot naar Lombok vertrekt.

Dag 14: Snorkelen bij Padangbai of verken Oost-Bali

Snorkelen bij Padangbai of verken Oost-Bali
Een heerlijke vrije dag om naar eigen inzicht in te delen. Niets moet, alles mag. Voor de duikers is er de mogelijkheid om aan het strand te duiken. Of boek een duikboottocht en duik vlak langs de kust, waar je ook haaien kunt spotten en scholen barracuda's. Je kunt zelfs met de speedboot naar Nusa Lembongan om te duiken bij Manta Point, met kans op manta rays of de mola mola (zonnevis) in het seizoen. Padangbai is ook een prima plek om Oost-Bali te verkennen. Huur een brommertje of neem een lokale bemo. Ga naar het waterpaleis van Tirtagangga, en op de terugweg naar het drijvende paleis Puri Taman Ujung. Je kunt ook Bali Aga dorp Tenganan bezoeken, een traditioneel dorp dat is geopend voor bezoekers. Tip: Ga 's avonds een keertje eten in Topi Inn. Een leuk restaurant aan het eind van de boulevard.

Dag 15: Genieten van de sfeer in ontspannen havenstadje Padangbai

Genieten van de sfeer in ontspannen havenstadje Padangbai
Je hebt nog een dag om te zwemmen bij een van de strandjes, te snorkelen of te duiken of de omgeving te verkennen. Wandel over de heuvel naar White Sand beach of de andere kant op naar Blue Lagoon beach, strandjes die alleen te voet bereikbaar zijn. Duik in de golven (en wel goed opletten met de stroming) en een hapje eten in één van de kleine restaurantjes op White Sand beach. Of laat je lekker masseren op het strand.

Dag 16: Langs de oostkust naar Ubud

Langs de oostkust naar Ubud
Het is niet zo ver rijden naar Ubud, maar onderweg kun je nog een paar interessante stops maken. De Goa Lawah vleermuizengrot is bijvoorbeeld een stop waard, een plek waar honderden grote vliegende honden vereerd worden, maar ook het paleis in Klungkung met zijn wandschilderingen is interessant. Ook kun je stoppen bij Goa Gajah, de olifantengrot, waar een reliëf van een olifantenmond de ingang tot een grot lijkt te zijn. 
 
Aankomst in Ubud, een gezellige plaatsje bekend uit het boek Eten, bidden en beminnen. Er is hier de komende dagen van alles te doen. Je kunt het beroemde apenbos 'Monkey Forrest' bezoeken, waar de apen elkaar zitten te vlooien voor de tempels. Pas wel op, zeker met kinderen, de apen staan erom bekend dat ze soms bijten of spullen afpakken. Voer ze niet en blijf op een afstand. Het is ook mogelijk het paleis van de Koninklijke familie van Ubud te bekijken. Veel creatieve mensen settelen in Ubud en de centrale straten, Monkey Forest Road en Jalan Dewi Sitra, zijn dan ook vol met mooie boetiekjes.Ubud is ook een yogacentrum en de biologische restaurants floreren hier dan ook. Eet een hapje of drink een gezonde shake in het hippe Clear, het relaxte Bali Buddha, yogi hotspot Kafé of het chiquere Nomad. En vergeet ook zeker niet om op een van de avonden naar een van de vele traditionele dansvoorstellingen in de tempels te gaan. Onze tip: de kecak dans. Bij het licht van fakkels bootsen meer dan 50 mannen het geluid van een gamelan orkest met hun stem na. In hun midden wordt de Ramayana gedanst, het beroemde hindoeïstische liefdesverhaal. Je hoeft geen dansliefhebber te zijn om dit fascinerende schouwspel mooi te vinden. Magisch!

Dag 17: Tip: ga fietsen, wandelen, koken of raften!

Tip: ga fietsen, wandelen, koken of raften!
De komende dagen zijn naar eigen inzicht in te delen. Je kunt je in Ubud zelf goed vermaken, maar er is in de omgeving ook ontzettend veel te doen. We hebben alle Bali excursies voor je uitgeprobeerd en de meest interessante voor je geselecteerd. Wil je fietsen, hiken op een vulkaan, wandelen door de rijstvelden, een goed doel bezoeken, over geneeskrachtige kruiden leren, iets van de omgeving zien, raften of koken bij een Balinese familie thuis? Kies zelf welke Bali excursies het beste bij jou passen! Je kunt er meer over lezen onder Excursies.

Dag 18: Vrij in te vullen dag in Ubud

Vrij in te vullen dag in Ubud
Ook deze dag kun je één van de excursies Bali kiezen. Of vermaak je in Ubud zelf, met de leuke winkeltjes, restaurantjes en heerlijke spa's!

Dag 19: Winkels en rijstvelden in en om Ubud

Winkels en rijstvelden in en om Ubud
Een laatste dag in Indonesië. Kies je er voor te luieren aan het zwembad, je laatste inkopen te doen (Ubud is een waar shoppersparadijs!) of maak je nog een mooi uitstapje in de buurt van Ubud? Wil je je reis nog met een paar dagen strand verlengen? Kijk dan eens naar de bouwstenen Strandleven in Sanur of Als Robinson Crusoe op de Gili eilanden.

Dag 20: Afscheid van Indonesië

Afscheid van Indonesië
Helaas, tijd om uit te checken, je Bali vakantie zit erop. Je wordt opgehaald door een chauffeur die je rechtstreeks naar de luchthaven brengt. Je vliegt weer terug naar Amsterdam.

Dag 21: Einde van een onvergetelijke Java en Bali vakantie

Einde van een onvergetelijke Java en Bali vakantie
Aankomst in Amsterdam. Helaas helaas, je vakantie in Indonesië is voorbij...

Achtergrond

Borobodur, Sultanspaleis en culinaire ontdekkingstocht Yogyakarta

Deze Indonesië rondreis vol hoogtepunten, begint gelijk goed! Je overnacht op steenworp van de imposante Borobudur, de grootste boeddhistische stupa van Indonesië, zodat je als een van de eerste de zon kunt zien opkomen over de Borobudur. De 1100 jaar oude hindoeïstische tempels van Prambanan gewijd aan Shiva, Vishnu en Brahma zijn een volgend hoogtepunt. Dwaal rond in het paleis van de sultan van Yogyakarta (kraton), een compleet dorp. Op de vogeltjesmarkt kijk je je ogen uit; roze kuikens, vechthanen, slangen, puppies, alles kun je hier vinden! Ontdek de authentieke Javaanse eettentjes van Yogyakarta met de culinaire ontdekkingsreis. Je krijgt een kijkje achter de schermen van het dagelijkse leven. Een echte kans om het ware Indonesië buiten de toeristische attracties te leren kennen!
 

Per trein naar Malang en per jeep naar de  Bromo vulkaan

In deze reis neem je de trein van Yogyakarta naar Malang. Voordelig, relaxed en reizen met het ov is ook nog eens goed voor de natuur. In Malang proef je de koloniale sfeer van het stadje. Je stapt in een open jeep, voor een avontuurlijke trip over plantagewegen en door het vulkaanlandschap van de Bromo vulkaan. Rij met de jeep door de enorme zee van vulkaanzand, eigenlijk een tien kilometer grootte krater van een eeuwen geleden eerder geëxplodeerde vulkaan. Zie de volgende morgen de zon opkomen over de Bromo vulkaan. De witte mist wordt langzaam weggedreven door de zon, een schitterend gezicht! De reis gaat verder naar de warme en groene wereld van Kalibaru waar je slaapt op een koffieplantage.
 

Dolfijnen spotten in Lovina

Lovina is een gemoedelijk strandplaatsje aan de noordkust van Bali. Vanuit je hotel loop je zo over het strand naar de zee. De belangrijkste reden om hier te komen, is dat Lovina één van de beste plaatsen ter wereld is om dolfijnen te spotten. ’s Ochtends vroeg stap je in een lokale vissersboot, die je naar het rif brengt waar de dolfijnen vaak komen ontbijten. Lovina ligt tegen de groene heuvels en in die omgeving is veel te verkennen. Zoals de natuurlijke warmwaterbronnen Air Panas Banjar, waar je omringd door tropische planten een lekker warm bad kunt nemen. Vlakbij gelegen is de enige Boeddistische klooster van Bali: Brahma Vihara Arama. Landinwaarts tussen Singaradja en de bergmeren ligt ook de 40 meter hoge Gitgit waterval.

Authentiek havenplaatsje Padangbai in oost Bali

Padangbai is een klein havenplaatsje op twee uur rijden van het vliegveld. Als je van meer authentiek en minder toeristisch houdt, is dit een fijne plek om je reis naar Bali mee te beginnen of te eindigen. Het dorp ligt in de baai, vanwaar ook de grote boten vertrekken. Overdag is het levendig, 's avonds heel rustig. Om te zwemmen of te zonnebaden zijn er twee strandjes aan beide zijden van het dorp; een kleine klim over de heuvel en je vindt er een plek om te relaxen of in de golven te springen of bij vloed te snorkelen.

Ubud, hart van Bali

Ubud is het spirituele en creatieve hart van Bali. Er zijn veel mooie boetiekjes, leuke galerieën en veel lekkere restaurants. In Ubud is voor iedereen altijd iets te doen. We hebben verschillende interessantste Bali excursies alvast voor je geselecteerd, hier kun je er 2 uit kiezen. Lekkerbekken kunnen een kookcursus thuis bij een Balinese familie volgen. Actievelingen wandelen langs de krater van de Batur vulkaan, of fietsen bergafwaarts van Mount Batur terug naar Ubud. Een Herbal Walk langs groene sawa’s kan gecombineerd worden met een Jamu workshop waar je zelf kruidenmedicijn leer maken. Nieuwsgierigen kiezen een toer door de omgeving naar de belangrijkste archeologische vondsten uit de vroegere koninkrijken. Go Fair: spring in het zijspan van een scooter en breng een indrukwekkend bezoek aan de Happy Heart Stichting.
 

Het je nog meer tijd? Je kunt deze reis naar je eigen smaak en tijd uitbreiden met extensies (zie tab extensies) of één van onze bouwstenen in Java en Bali. 

Hotel & Vervoer
Accommodatie:
Wij zijn altijd op zoek naar de beste locaties. Naast prijs/kwaliteit verhouding letten we op een prettige ligging. Soms is dit in een gezellige straat nabij restaurantjes (bijvoorbeeld in Yogyakarta, Ubud), soms ligt het hotel juist lekker rustig buiten met een mooie tuin (bijvoorbeeld in Kalibaru). De eerste nacht bij Yogyakarta slaap je bij de poorten van de Borobodur. In Yogyakarta slaap je in een knus guesthouse met zwembad. In Malang slaap je in een hotel met koloniale charme. In Kalibaru slaap je in een groene oase tussen de koffieplantages, met een mooie tuin en een zwembad. De accommodaties bij de Bromo zijn juist weer echt heel eenvoudig, maar bieden de beste toegang voor de zonsopgang. In Lovina en Padangbai verblijf je in een kleinschalig resort aan het strand. Er is een mooie tuin zwembad en je hebt een eigen veranda bij de kamer. De afwisseling maakt het juist leuk.
 
Het kan echter voorkomen dat het genoemde hotel niet beschikbaar is, wij stellen je dan een passend alternatief voor.
 
Vervoer Java:
Op Java heb je je eigen auto of busje met chauffeur gedurende de reis ter beschikking. In Yogyakarta staat een auto met chauffeur voor je klaar. De culinaire tour door de stad vindt echter plaats achterop de brommer, een ervaren chauffeur rijdt je door de stad. Van Yogyakarta naar Malang reis je per comfortabele trein, eerste klas in geairconditionede treinstellen. Tussen Malang en Bromo stap je over in een open jeep voor een avontuurlijke tocht. In Lovina (Noord Bali) wordt je afgezet bij je hotel. Je chauffeur rijdt terug naar zijn huis op Java.
 
Vervoer Bali:
Op Bali brengt een auto met chauffeur je vanaf  Lovina naar Padangbai en van Padangbai naar Ubud. Je kunt er een leuke dagtocht van maken en onderweg verschillende bezienswaardigheden aandoen. Van Ubud naar het vliegveld is een directe transfer in een privé auto.

 
Prijzen
De hieronder vermelde prijzen zijn geldig tot 15 december 2019. De prijzen zijn per persoon, gebaseerd op 2 personen per kamer. Bij een reis met 3 of 5 personen wordt een derde bed (stretcher, daybed, matras) op de kamer bijgezet; de prijs voor een eenpersoonskamer is op aanvraag. Wij behouden ons het recht voor om onze prijzen te wijzigen. In de zomer (juli/augustus/september), rond de feestdagen (van 15 december t/m 15 januari) en het Suikerfeest berekenen we een hoogseizoentoeslag. Prijzen kunnen ook fluctueren door o.a. wijzigingen in de brandstof prijzen of de wisselkoers. De minimale reisduur is 7 dagen. Een reis kan tot uiterlijk 14 dagen voor vertrek worden geboekt.

Rondreis Indonesie: Java en Bali - Voordelig per trein reizen (Yogyakarta-Bali)
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 2.169,- p.p.€ 1.109,- p.p.€ 909,- p.p.€ 905,- p.p.€ 860,- p.p.€ 858,- p.p.
Inclusief:
 • 18 hotelovernachtingen met ontbijt, 2 nachten in vliegtuig
 • 5 dagen privé transport met chauffeur op Java
 • Culinaire Ontdekkingstocht Yogyakarta met gids, snacks en transport (vanaf startpunt op loopafstand van het hotel) (Join in excursie met 6-8 internationale reizigers per groepje)
 • Gereserveerde treintickets eerste klas voor het traject Yogyakarta- Malang
 • Jeeptocht tussen Malang en Bromo
 • Dagtocht Lovina- Padangbai met enigszins Engelssprekende chauffeur
 • Dagtocht Padangbai-Ubud met Engelssprekende chauffeur met stops voor excursies
 • Alle transfers 
 • Alle kosten met betrekking tot het transport (parkeergeld, tolgeld, etcetera)
 • Uitgebreide Nederlandstalige reisinformatie
 • Nederlandstalige ondersteuning ter plekke door onze lokale vertegenwoordiger

Exclusief:
 • Internationale en binnenlandse vluchten
 • Overige entreegelden, donaties en fooien. Entree Borobudur en Prambanan zijn ongeveer 15 € pp. Entree Bromo Nationaal Park Rp 267.000 (ca €20) per persoon, en in het weekend, Indonesische feest- en vakantiedagen Rp 400.000 (ca €27) per persoon. Camera €5,-, filmcamera €15,-
 • Optionele excursies, deze zijn naar keuze toe te voegen

Extensie 1: Koken in de Kraton van Solo (voor de treinreis)
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 285,- p.p.€ 149,- p.p.€ 114,- p.p.€ 107,- p.p.€ 90,- p.p.€ 84,- p.p.
Inclusief:
 • Transfer per auto met chauffeur
 • Excursie met gids, snacks, paardenkar, kookcursus en lunch
 • 1 overnachting met ontbijt

Excursie 1: Ontdek koloniaal Malang per fiets
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Ontdek koloniaal Malang per fiets€ 104,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.
 • Halve dag fietsexcursie (mountainbike) met Engels sprekende gids
 • Flesje water voor onderweg en drankje in koloniaal restaurant

Excursie 2: Dagtour: Ontdek de groene omgeving van Ubud
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 78,- p.p.€ 39,- p.p.€ 26,- p.p.€ 26,- p.p.€ 23,- p.p.€ 20,- p.p.
Inclusief privé auto met Engelssprekende chauffeur. Exclusief entrees en lokale gidsen tijdens de Tour in omgeving, je beslist en betaalt ter plekke wat je wilt zien.

Excursie 3: Kookcursus bij Balinese familie
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
vanuit Ubud€ 169,- p.p.€ 85,- p.p.€ 71,- p.p.€ 64,- p.p.€ 68,- p.p.€ 64,- p.p.
Sidemen/Sanur€ 175,- p.p.€ 88,- p.p.€ 73,- p.p.€ 68,- p.p.€ 73,- p.p.€ 68,- p.p.
Inclusief privé auto met Engelssprekende chauffeur/gids, bezoek aan markt, Kertagosa paleis in Klungklung en (zelfgekookte) Balinese lunch bij familie in Balinese compound.

Excursie 4: Bike trip vanaf Mount Batur
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 49,- p.p.€ 49,- p.p.€ 49,- p.p.€ 49,- p.p.€ 49,- p.p.€ 49,- p.p.
Inclusief ontbijt, lunch, transport, gids, drinkwater, op basis van join in (groepsgrootte maximaal 12 personen). Vanaf 4 charter (privé tocht) ook mogelijk.

Excursie 5: Herbal Walk
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.
Inclusief Engelssprekende gids, versnapering onderweg.

Excursie 6: Purificatieceremonie met Balinese healer
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 76,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.
Inclusief transport per auto, sarong en sjaal, offerandes, wierrook en bloemen, healer I Made Sumantra.

Excursie 7: Jamu workshop - Zelf Ayurveda kruidenmedicijn maken
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 39,- p.p.€ 39,- p.p.€ 39,- p.p.€ 39,- p.p.€ 39,- p.p.€ 39,- p.p.
Inclusief Engelstalige uitleg en recepten. Wat je maakt mag je bovendien meenemen!

Excursie 8: Wandelen op de bergkam van de Mount Batur vulkaan
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 150,- p.p.€ 76,- p.p.€ 76,- p.p.€ 76,- p.p.€ 76,- p.p.€ 76,- p.p.
Inclusief: lokale gids, eenvoudig ontbijt (fruit en zoet brood) op uitzichtpunt, transport van en naar Ubud, boot overtocht. (NB. Deze excursie is join-in, er kunnen andere reizigers - max. 6 - op mee gaan)

Excursie 9: Herbal Walk & Jamu workshop (Ayurvedisch kruidenmedicijn)(8:00-16:00)
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.
Inclusief: Engelssprekende gids Herbal Walk, versnapering, Engelssprekende gids Jamu workshop en recepten. Wat je maakt mag je meenemen. Lunch is op eigen gelegenheid, de gids kan je meenemen naar een eenvoudige maar goede warung (lokaal eethuisje).
 

Excursie 10: Wandeling langs de Code rivier
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 29,- p.p.€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.
Starttijd 15:00 uur, afhankelijk van wie en wat je onderweg tegen komt ben je einde van de middag weer terug. Er kunnen meerdere internationale deelnemers zijn, maximale groepsgrootte 4.

Excursie 11: Koken in traditioneel Kota Gede
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 122,- p.p.€ 82,- p.p.€ 61,- p.p.€ 56,- p.p.€ 59,- p.p.€ 56,- p.p.
Tijd: van circa 8 tot begin van de middag, inclusief vervoer per andhong (paardenkar), Engelssprekende gids, Javaanse snacks, kookles, uitgebreide lunch met gerechten uit Centraal Java.

Excursie 12: Fietsen op het platteland van Yogyakarta
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 20,- p.p.€ 20,- p.p.€ 20,- p.p.€ 20,- p.p.€ 20,- p.p.€ 20,- p.p.
Extensies

Extensie 1: Blitar en wandelen op het platteland bij Puspa


Go local en dompel je onder in de rijke geschiedenis en cultuur van Indonesië in Blitar, wandel door prachtige sawavelden en desa’s in Puspa en geniet onderweg van een echte Javaanse lunch bij een lokaal gezin thuis.


Dag 6: Treinreis van Yogyakarta naar Blitar

Treinreis van Yogyakarta naar Blitar

In Yogyakarta word je vanuit je hotel naar het treinstation gebracht. Vroeg op, de dag begint vroeg in Indonesië en je wilt de trein niet missen door verkeersopstoppingen. (En er is geen trein later zoals in Nederland!) Op het station laat je je treinticket en paspoort zien en dan kun je  op het perron wachten. De Malioboro Express trein bestaat uit enkele eerste klasse wagons en verder economy wagons. De treinstoelen zijn ruim; een soort vliegtuigstoelen, dus het is comfortabel reizen. Staar uit het raam naar het Javaanse platteland of lees een boek.

Je wordt door het hotel in Blitar opgehaald van het station. Je kunt de namiddag relaxed een boek lezen in het hotel. Je kunt ook op eigen gelegenheid (vraag het hotel een taxi te regelen) het graf van Soekarno bezoeken. Het Tugu Hotel heeft een presidentiële suite waar Soekarno zelf heeft geslapen en tijdens de jaarlijkse herdenking slaapt dochter en oud president Megawati naar verluidt in dezelfde kamer. Als er geen gasten zijn, kun je vragen of je deze kamer mag zien. Heb je veel puf en hou je van tempels, dan kun je je zelfs naar Candi Penataran laten rijden, een dik half uur (15 km) buiten de stad gelegen. Een belangrijke tempel met mooie reliëfs.


Dag 7: Soft trekking door sawa’s en desa’s in Puspa

Soft trekking door sawa’s en desa’s in Puspa
Een auto met chauffeur en gids haalt je op, je rijdt in ongeveer één uur naar Puspa. Hier ga je ongeveer anderhalf uur lopen (afhankelijk van je eigen tempo) door een glooiend landschap, langs prachtige sawavelden, door desa’s waar van alles groeit. De wandeling is grotendeels omlaag, her en der langzaam stijgend omhoog. Er zijn geen restaurants en daarom krijg je een Javaanse lunch bij een lokaal gezin thuis. De familie eet niet mee (zij staan vroeg op om het land te bewerken en eten eerder), maar komen soms ietwat verlegen even een kijkje om de hoek nemen. Afhankelijk van de tijd kun je (optioneel) de gula Jawa (palmsuiker)productie en theetuinen in een volgend dorp zien. We pikten een gids van het lokale jongeren project op. Leuk om op deze manier de werkgelegenheid onder jongen te steunen. Wij hadden geluk en konden het hele gula Jawa proces zien. ‘s Middags zul je geen theeplukkers aan het werk zien, alleen de theestruiken zelf.
Naar Malang is het gemiddeld twee tot drie uur rijden met de auto, afhankelijk van de verkeersdrukte. Je komt rond etenstijd aan.

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Blitar en wandelen op het platteland bij Puspa:
Dag 1: Vertrek uit Amsterdam
Dag 2: Aankomst Yogyakarta - Borobudur
Dag 3: Borobudur - Prambanan - Yogyakarta
Dag 4: Yogyakarta, culinaire excursie (join in)
Dag 5: Yogyakarta, vrije dag
Dag 6: Yogyakarta - Blitar, treinreis en transfer
Dag 7: Blitar - Malang, trekking met gids, lunch, auto
Dag 8: Malang, vrije dag
Dag 9: Malang - Bromo, jeeptocht Bromo
Dag 10: Bromo - Kalibaru
Dag 11: Kalibaru - Lovina (Bali), ferry Java-Bali
Dag 12: Lovina, dolfijnexcursie
Dag 13: Lovina, vrije dag
Dag 14: Lovina - Padangbai, stops
Dag 15: Padangbai, vrije dag
Dag 16: Padangbai, vrije dag
Dag 17: Padadangbai- Ubud, stops onderweg
Dag 18: Ubud, vrije dag
Dag 19: Ubud, vrije dag
Dag 20: Ubud
Dag 21: Ubud, airport transfer
Dag 22: Aankomst Amsterdam

Extensie 1: Blitar en wandelen op het platteland bij Puspa
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 289,- p.p.€ 163,- p.p.€ 128,- p.p.€ 127,- p.p.€ 115,- p.p.€ 93,- p.p.


Extensie 2: Dieng plateau


Op het hooggelegen Dieng plateau wandel je met een gids door het vredige vulkaanlandschap en bezoek je oude Hindoeïstische tempels die stammen uit de achtste eeuw.

Dag 3: Sunrise Borobudur en koloniaal Wonosobo

Sunrise Borobudur en koloniaal Wonosobo
Voor dag en dauw op voor een dag vol hoogtepunten op je Indonesië rondreis. Nog voordat de toegangspoort open gaat voor het publiek, beklim jij al de Borobudur om de zon op te zien komen. Ademloos wacht je tot langzaam de zon de wereld om je heen verlicht. We raden je aan een lokale gids te nemen die uitleg kan geven over deze enorme boeddhistische stupa. Tijdens officiele ceremonies lopen monniken spiraalsgewijs alle paden omhoog en leggen zo 10 kilometer af, die symbolisch de weg van het aarde bestaan naar het Nirvana weergeeft.
 
Ben je uitgekeken, dan ga je ontbijten in het hotel, inpakken en vertrekken. Na het ontbijt staat de Mendut tempel op het programma, met grote, zittende Boeddha beelden. 
Daarna gaat de rit door naar Wonosobo. Je verblijft in een hotel uit de Nederlandse koloniale tijd in Wonosobo.

Dag 4: Het vulkaanlandschap van Diengplateau

Het vulkaanlandschap van Diengplateau
Vandaag bezoek je het Dieng plateau. Door de ligging op 2093 meter is hier een koel, vruchtbaar en soms wat mistig klimaat. Je loopt rond door het vulkaanlandschap, waar het sulfer en stoom van de vulkaan door de scheuren in de grond naar boven komt. Iedere keer verplaatst de plaats waar de aarde openbreekt. In de achtste eeuw waren er wel 400 tempeltjes op het Diengplateau, maar de tempelstad werd verlaten en vergeten. Pas in 1856 zijn de tempels herontdekt. Vijf van de oude Hindoe tempeltjes omringt door bergen getuigen van het rijke hindoeïstische verleden van Java. Met een gids maak je een wandeling van 1,5 uur heuvelafwaarts en zie je de vele verschillende groentes die hier worden verbouwd. Je wordt gewoon stil van het serene heuvelachtige uitzicht. Op de terugweg naar Yogyakarta bezoek je Prambanan, het hindoeïstische tempelcomplex.

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Dieng plateau:
Dag 1: Vertrek uit Amsterdam
Dag 2: Aankomst Yogyakarta - Borobudur
Dag 3: Borobudur - Wonosobo, sunrise Borobudur
Dag 4: Diengplateau - Prambanan - Yogyakarta
Dag 5: Yogyakarta, culinaire excursie (join in)
Dag 6: Yogyakarta, vrije dag
Dag 7: Yogyakarta - Malang, treinreis, hotel transfers
Dag 8: Malang, vrije dag
Dag 9: Malang - Bromo, jeeptocht Bromo
Dag 10: Bromo - Kalibaru
Dag 11: Kalibaru - Lovina (Bali), ferry Java-Bali
Dag 12: Lovina, dolfijnexcursie
Dag 13: Lovina, vrije dag
Dag 14: Lovina - Padangbai, stops
Dag 15: Padangbai, vrije dag
Dag 16: Padangbai, vrije dag
Dag 17: Padadangbai- Ubud, stops onderweg
Dag 18: Ubud, vrije dag
Dag 19: Ubud, vrije dag
Dag 20: Ubud
Dag 21: Ubud, airport transfer
Dag 22: Aankomst Amsterdam

Extensie 2: Dieng plateau
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 182,- p.p.€ 94,- p.p.€ 71,- p.p.€ 62,- p.p.€ 54,- p.p.€ 50,- p.p.


Extensie 3: Extra vrije dag in Ubud


Nog niet uitgekeken in Ubud? Er valt hier ook van alles te ontdekken. Fiets bijvoorbeeld Mount Batur af, woon een purificatieceremonie bij of maak een Herbal Walk. Een extra dagje is een goede optie!

Dag 20: Extra vrije dag in Ubud

Extra vrije dag in Ubud
In Ubud is zoveel te zien en te doen, dat een extra dag hier goed uitkomt. Je kunt één van onze optionele excursies boeken, maar ook zelf op pad gaan; wandelen door de rijstvelden rondom Ubud, het paleis bezoeken, shoppen of een dagje relaxen.

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Extra vrije dag in Ubud:
Dag 1: Vertrek uit Amsterdam
Dag 2: Aankomst Yogyakarta - Borobudur
Dag 3: Borobudur - Prambanan - Yogyakarta
Dag 4: Yogyakarta, culinaire excursie (join in)
Dag 5: Yogyakarta, vrije dag
Dag 6: Yogyakarta - Malang, treinreis, hotel transfers
Dag 7: Malang, vrije dag
Dag 8: Malang - Bromo, jeeptocht Bromo
Dag 9: Bromo - Kalibaru
Dag 10: Kalibaru - Lovina (Bali), ferry Java-Bali
Dag 11: Lovina, dolfijnexcursie
Dag 12: Lovina, vrije dag
Dag 13: Lovina - Padangbai, stops
Dag 14: Padangbai, vrije dag
Dag 15: Padangbai, vrije dag
Dag 16: Padadangbai- Ubud, stops onderweg
Dag 17: Ubud, vrije dag
Dag 18: Ubud, vrije dag
Dag 19: Ubud
Dag 20: Ubud, vrije dag
Dag 21: Ubud, airport transfer
Dag 22: Aankomst Amsterdam

Extensie 3: Extra vrije dag in Ubud
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 71,- p.p.€ 36,- p.p.€ 33,- p.p.€ 36,- p.p.€ 36,- p.p.€ 36,- p.p.


Extensie 4: Extra vrije dag in Yogyakarta


Iets meer rust in je reis? Yogyakarta is een fijne plaats voor een extra vrije dag. 

Dag 6: Extra vrije dag in Yogyakarta

Yogyakarta is een prettig stadje. Je kunt hier winkelen, beroemd is het batik en zilverwerk voor sieraden. Er zijn gezellige restaurantjes. Bekend is ook de kraton. Of heerlijk aan het zwembad voordat je aan je reis door Oost-Java begint. Op verzoek kunnen we ook extra excursies voor je regelen: een Go Local fietstocht (ochtend), zilversmeden (maak je eigen sieraad) of een wandeling langs de rivier Kali Code in de namiddag. 

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Extra vrije dag in Yogyakarta:
Dag 1: Vertrek uit Amsterdam
Dag 2: Aankomst Yogyakarta - Borobudur
Dag 3: Borobudur - Prambanan - Yogyakarta
Dag 4: Yogyakarta, culinaire excursie (join in)
Dag 5: Yogyakarta, vrije dag
Dag 6: Yogyakarta, vrije dag
Dag 7: Yogyakarta - Malang, treinreis, hotel transfers
Dag 8: Malang, vrije dag
Dag 9: Malang - Bromo, jeeptocht Bromo
Dag 10: Bromo - Kalibaru
Dag 11: Kalibaru - Lovina (Bali), ferry Java-Bali
Dag 12: Lovina, dolfijnexcursie
Dag 13: Lovina, vrije dag
Dag 14: Lovina - Padangbai, stops
Dag 15: Padangbai, vrije dag
Dag 16: Padangbai, vrije dag
Dag 17: Padadangbai- Ubud, stops onderweg
Dag 18: Ubud, vrije dag
Dag 19: Ubud, vrije dag
Dag 20: Ubud
Dag 21: Ubud, airport transfer
Dag 22: Aankomst Amsterdam

Extensie 4: Extra vrije dag in Yogyakarta
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 52,- p.p.€ 26,- p.p.€ 23,- p.p.€ 26,- p.p.€ 25,- p.p.€ 26,- p.p.


Extensie 5: Fietsen in Solo: Go Local! (voor treinreis)


Go Local en ga fietsen in Solo, Java's oudste culturele centrum. Met een lokale gids fiets je langs rijstvelden en dorpen waar allerlei producten met de hand worden gemaakt.

Dag 6: Fietsen door rijstvelden en dorpen van Solo

Fietsen door rijstvelden en dorpen van Solo
Go Local en ga fietsen in Solo! Deze dag is een absolute favoriet van ons! Vanuit Yogyakarta is het een korte rit (kleine 2 uur) met de auto naar Solo (ook Surakarta genoemd), het ándere sultanstadje. Vertrek direct na het ontbijt, want 's ochtends is het nog niet zo warm. Je ontmoet je Engelssprekende gids en samen steken jullie aan de rand van de stad met een bootje de rivier over. Hier staan de fietsen al klaar en begint jullie relaxte fietstocht langs rijstvelden en dorpen van Solo. Regelmatig kom je een fietsende local tegen, omdat Solo nauwelijks heuvels kent, is fietsen hier populair. De inwoners van deze dorpen zijn ontzettend bezige bijtjes: ieder dorp heeft zijn eigen 'huisnijverheid' specialiteit. In het ene dorp wordt kroepoek gemaakt, ergens anders tofu (tahu), en in weer een ander dorp brouwt men alcohol. We waren erg onder de indruk van de mannen die zich in het zweet werken om gongs voor de gamalan te slaan. Ongelofelijk, wat een zwaar werk! Als het warm begint te worden, fiets je naar het huis van een Javaanse familie voor een Javaanse lunch. De vrouw des huizes heeft al de hele morgen staan koken en er verschijnen allerlei verschillende gerechten op tafel. Lekker!
 
NB: op zondagen, belangrijke feestdagen en Idul Fitri (Suikerfeest) zijn de werkplaatsen dicht. De gids maakt dan een alternatieve tocht door Solo zelf.
 
Na de lunch heb je de middag tijd om zelf Solo te verkennen. Aanrader is om een rondleiding van een uur te nemen in het paleisIstana Mangkunegara. Het paleis is helemaal gebouwd van teakhout. Tip: Laat je rondleiden door een lokale gids. Onze ervaring is dat een leuke gids die de verhalen van de prinselijke familie kent, het paleis tot leven kan brengen. We vonden het ook erg leuk om rond te snuffelen op de antiek en curiosa markt Pasar Tri Windu. Solo is ook bekend om zijn batik markt. Wat je vanmiddag wilt doen, mag je helemaal zelf weten. Je chauffeur staat voor je klaar en weet alle plekjes te vinden.

Dag 7: Treinreis van Solo naar Malang

Treinreis van Solo naar Malang
In Solo word je vanuit je hotel naar het treinstation gebracht. Vroeg op, de dag begint vroeg in Indonesië en je wilt de trein niet missen (-er is geen treintje later zoals in Nederland!). Op het station moet je je paspoort laten zien en kun je je 'boardingpass' afhalen. De Malioboro Express trein bestaat uit enkele eerste klasse wagons en verder economy wagens. Er is een restauratie wagon, waar je een lokale maaltijd met nasi kunt bestellen. De treinstoelen zijn ruim en een soort vliegtuigstoelen, dus het is comfortabel reizen. De treinreis duurt circa 7 uur. Staar uit het raam of lees een boek. In Malang word je van bij het treinstation opgehaald en naar je accommodatie gebracht.
 
De trein is ideaal als je in één dag een grote afstand moet overbruggen. Het traject Yogyakarta/ Solo - Malang doe je normaal twee dagen over met de auto. Wil meer van het Javaanse platteland zien? Je kunt ook nog de extensie Blitar toevoegen!

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Fietsen in Solo: Go Local! (voor treinreis):
Dag 1: Vertrek uit Amsterdam
Dag 2: Aankomst Yogyakarta - Borobudur
Dag 3: Borobudur - Prambanan - Yogyakarta
Dag 4: Yogyakarta, culinaire excursie (join in)
Dag 5: Yogyakarta, vrije dag
Dag 6: Yogyakarta - Solo, fietstocht dorpen Solo, lunch
Dag 7: Solo - Malang, treinreis
Dag 8: Malang, vrije dag
Dag 9: Malang - Bromo, jeeptocht Bromo
Dag 10: Bromo - Kalibaru
Dag 11: Kalibaru - Lovina (Bali), ferry Java-Bali
Dag 12: Lovina, dolfijnexcursie
Dag 13: Lovina, vrije dag
Dag 14: Lovina - Padangbai, stops
Dag 15: Padangbai, vrije dag
Dag 16: Padangbai, vrije dag
Dag 17: Padadangbai- Ubud, stops onderweg
Dag 18: Ubud, vrije dag
Dag 19: Ubud, vrije dag
Dag 20: Ubud
Dag 21: Ubud, airport transfer
Dag 22: Aankomst Amsterdam

Extensie 5: Fietsen in Solo: Go Local! (voor treinreis)
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 250,- p.p.€ 129,- p.p.€ 111,- p.p.€ 104,- p.p.€ 102,- p.p.€ 101,- p.p.


Extensie 6: Ijen vulkaan en koffieplantage


Maak de oversteek naar Java en beklim de Ijen vulkaan. Voor dag en dauw start de pittige wandeling naar de rand van de krater met zijn blauwe kratermeer. De zwaveldragers dragen bij aan de bijzondere couleur locale.

Dag 10: Slapen in een plantage huisje

Slapen in een plantage huisje
Vanaf Kalibaru naar je verblijf nabij de Ijen vulkaan (ca 5 uur, op de route naar Bali). Je verblijft in een authentiek plantage huisje, op een werkende koffieplantage, cacao wordt hier ook verbouwd. Er zijn slechts 7 huisjes met ieder 2 slaapkamers en een gedeelde huiskamer. 's Middags krijg je een rondleiding over de plantage en de bijbehorende fabriek. Je ziet nu zelf hoe het hele proces in elkaar steekt, van boom met koffieboon tot zakken vol koffie die klaar liggen voor de export. Dat kopje koffie waardeer je nu nog meer! En waar cacaobonen vandaan komen. is na vandaag ook geen mysterie meer voor je. 's Avonds wordt er een smakelijk homemade diner in de huiskamer van je huisje geserveerd. 's Avonds kletsen over de Java reis die op zijn einde loopt of met een boek op de bank. Wij vonden het wel knus, zo'n plantagehuisje!

Dag 11: Het blauwe kratermeer van Ijen vulkaan

Het blauwe kratermeer van Ijen vulkaan
‘s Ochtends vroeg naar het startpunt voor de wandeling naar de krater van de Ijen vulkaan. De lokale autoriteiten verplichten internationale reizigers een jeep te gebruiken (ondanks dat de weg net is gerepareerd. Lokale toeristen worden hiertoe niet verplicht.) Boven aan de berg gekomen is het wandelpad de berg op eenvoudig te volgen, maar best wel steil. Onderweg kom je sulfaat verzamelaars tegen. Ze zijn trots op hun zware werk en vinden het dan ook vaak prima dat je een foto van hun maakt. Middels je lokale gids kun je een praatje met hen maken. Bijvoorbeeld bij het weegstation. Koop een pakje sigaretten en biscuitjes en je maakt al snel vrienden! Boven aan de top zie je vaak geen hand voor ogen door de stoom en dan ben je wel blij dat iemand de weg kent.  In de krater zie je stoom uit de grond komen, en het gifgele zwavel kleurt de rotsen. Mannen verzamelen deze rotsen en sjouwen ze in manden omhoog. Het uitzicht is adembenemend, de droge vulkaan en het blauw van het kratermeer. De wandeling was zeker de moeite waard en je bent een van de weinige reizigers die er staat. Je wandelt terug naar de auto, die je naar de haven brengt voor de overtocht naar Bali. Met auto en al ga je de boot op. De overtocht duurt ongeveer 3 kwartier en je kunt aan dek rondlopen. De chauffeur zet je af bij het hotel van je volgende bouwsteen in het noorden van Bali (Pemuteran of Lovina).
 
Ijen is -evenals Bromo- een actieve vulkaan. Beklimming is altijd op eigen risico. De Indonesische autoriteiten kunnen de toegang tot een vulkaan ontraden, beperken of verbieden, indien dit door verhoogde vulkanische activiteit nodig wordt geacht.

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Ijen vulkaan en koffieplantage:
Dag 1: Vertrek uit Amsterdam
Dag 2: Aankomst Yogyakarta - Borobudur
Dag 3: Borobudur - Prambanan - Yogyakarta
Dag 4: Yogyakarta, culinaire excursie (join in)
Dag 5: Yogyakarta, vrije dag
Dag 6: Yogyakarta - Malang, treinreis, hotel transfers
Dag 7: Malang, vrije dag
Dag 8: Malang - Bromo, jeeptocht Bromo
Dag 9: Bromo - Kalibaru
Dag 10: Kalibaru - Ijen
Dag 11: Ijen vulkaan - Bali, wandeling Ijen, ferry overtocht
Dag 12: Lovina, dolfijnexcursie
Dag 13: Lovina, vrije dag
Dag 14: Lovina - Padangbai, stops
Dag 15: Padangbai, vrije dag
Dag 16: Padangbai, vrije dag
Dag 17: Padadangbai- Ubud, stops onderweg
Dag 18: Ubud, vrije dag
Dag 19: Ubud, vrije dag
Dag 20: Ubud
Dag 21: Ubud, airport transfer
Dag 22: Aankomst Amsterdam

Extensie 6: Ijen vulkaan en koffieplantage
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 232,- p.p.€ 130,- p.p.€ 103,- p.p.€ 95,- p.p.€ 99,- p.p.€ 102,- p.p.


Extensie 7: Schildpadden Sukamade en Ijen vulkaanmeer


Ga van het gebaande pad met deze avontuurlijke Go Local extensie! Vlakbij het authentieke Sukumade ga je reuzenschildpadden spotten en bij de Ijen vulkaan ontmoet je de zwaveldragers die daar werken.

Dag 10: Schildpadden spotten in Sukamade

Schildpadden spotten in Sukamade
Vandaag begint een waar avontuur op je Indonesië vakantie. Je gaat de komende 2 dagen per 4WD jeep naar Sukamade in Nationaal Park Meru Betiri. De rit gaat over plantageweggetjes die in het park lopen. Als de plantageweg van zand erg hobbelig wordt, stap dan uit om een stuk te lopen en met een beetje geluk zie je apen in de bomen en hoor je neushoornvogels overvliegen. Het geruis van de neushoornvogel hoor je eerder dan dat je hem ziet! De gids vertelt welke gewassen hier worden verbouwd, zoals koffie, cacao en rubber. Maak een wandeling over het strand, en picknick tussen de vissersboten. Indien er schildpadjes groot genoeg zijn, kun je een babyschildpad 'adopteren' en uit zetten in zee. Overleg met je gids als je dit graag wilt, zodat hij het programma hierop kan aanpassen.
 
Op loopafstand van het lokaleguesthouse is een dorpje waar de plantagearbeiders wonen. Aan het einde van de dag, als iedereen terug is van het werk, is het leuk om hier doorheen te slenteren. De kinderen zwaaien je allemaal na. Je verblijft in een eenvoudig guesthouse met koud water in de badkamer. De familie maakt een lekkere maaltijd klaar. Na het diner, als het donker is, is het een half uurtje rijden naar het strand. Onder toezicht van een parkranger wacht je hier heel stil af en hoop je dat een schuwe reuzenschildpad het strand op durft te komen om haar eieren te leggen. Spannend... Schildpadden leggen hun eieren op het zelfde strand waar ze zelf geboren zijn. Je hebt hier een goede kans, maar het is uiteraaard wildlife, dus niet iedereen zal geluk hebben. Maar in ieder geval zijn er veel babyschildpadden te zien in het opvangcentrum en sowieso is deze jeeptrip een Go Local avontuur!

Dag 11: Slapen op een koffieplantage uit ‘tempo doeloe’

Slapen op een koffieplantage uit ‘tempo doeloe’
In Sukamade kun je ook de rubberfabriek bezoeken (optioneel). Veel machines stammen nog uit de Nederlandse tijd. Het proces van rubber maken zal je erg verbazen. Van boom tot autoband, dat zoiets kan! Vanaf Sukumade rijdt je met de jeep een andere route naar de hoofdweg. Hier wacht je chauffeur met de normale auto je op, om samen door te rijden naar je verblijf nabij de Ijen vulkaan (op de route naar Bali). Je verblijft in een authentiek plantage huisje uit de Nederlands-Indische tijd, op een werkende koffieplantage, cacao en rubber wordt hier ook verbouwd. Er zijn slechts 7 huisjes met ieder 2 slaapkamers en een gedeelde huiskamer, dus boek op tijd! 's Middags krijg je een rondleiding over de koffieplantage (1013 hectare op 450 meter boven zeeniveau) en de bijbehorende fabriek (inclusief bij verblijf op de plantage). Je ziet nu zelf hoe het hele proces in elkaar steekt, van boom met koffieboon tot zakken vol koffie die klaar liggen voor de export. Dat kopje koffie waardeer je nu nog meer! En waar cacaobonen vandaan komen. is na vandaag ook geen mysterie meer voor je. 's Avonds wordt er een smakelijk homemade diner in de huiskamer van je huisje geserveerd. Een relaxed avondje kletsen over de Java reis die op zijn einde loopt of met een boek op de bank. Wij vonden het wel knus, zo'n plantagehuisje!

Dag 12: Het blauwe kratermeer van Ijen vulkaan

Het blauwe kratermeer van Ijen vulkaan
 ‘s Ochtends vroeg naar het startpunt voor de wandeling naar de krater met kratermeer van de Ijenvulkaan. De lokale autoriteiten verplichten internationale reizigers een jeep te gebruiken (ondanks dat de weg eind 2012 is gerepareerd. Lokale toeristen worden hiertoe niet verplicht.) Boven aan de berg gekomen is het wandelpad de berg op eenvoudig te volgen en te lopen, maar best wel steil. Onderweg kom je sulfaat verzamelaars tegen. Ze zijn trots op hun zware werk en vinden het dan ook vaak prima dat je een foto van hun maakt. Middels je lokale gids kun je een praatje met hen maken. Bijvoorbeeld bij het weegstation. Koop een pakje sigaretten en biscuitjes en je maakt al snel vrienden! Boven aan de top zie je vaak geen hand voor ogen door de stoom en dan ben je wel blij dat iemand de weg kent.  In de krater zie je stoom uit de grond en het meer komen, en het gifgele zwavel kleurt de rotsen rondom het meer geel. Mannen verzamelen deze rotsen en sjouwen ze in manden omhoog. Het uitzicht is adembenemend, het maanlandschap van de vulkaan en het blauw van het kratermeer. De wandeling omhoog was zeker de moeite waard en je bent een van de weinige reizigers die er staat. Je wandelt terug naar de auto, heuvelafwaarts een makkie, die je naar de haven brengt voor de overtocht naar Bali (inclusief). Met auto en al ga je de ferry op. De overtocht duurt ongeveer 3 kwartier en je kunt aan dek rondlopen. Java verdwijnt uit het zicht, en Bali komt steeds dichterbij. De chauffeur zet je af bij het hotel van je volgende bouwsteen in het noorden van Bali, Pemuteran.
 
Ijen is -evenals Bromo- een actieve vulkaan. Beklimming is altijd op eigen risico. De Indonesische autoriteiten kunnen de toegang tot een vulkaan ontraden, beperken of verbieden, indien dit door verhoogde vulkanische activiteit nodig wordt geacht.

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Schildpadden Sukamade en Ijen vulkaanmeer:
Dag 1: Vertrek uit Amsterdam
Dag 2: Aankomst Yogyakarta - Borobudur
Dag 3: Borobudur - Prambanan - Yogyakarta
Dag 4: Yogyakarta, culinaire excursie (join in)
Dag 5: Yogyakarta, vrije dag
Dag 6: Yogyakarta - Malang, treinreis, hotel transfers
Dag 7: Malang, vrije dag
Dag 8: Malang - Bromo, jeeptocht Bromo
Dag 9: Bromo - Kalibaru
Dag 10: Kalibaru - Sukamade, jeeptocht, diner, schildpadden excursie
Dag 11: Sukamade - Ijen, jeeptocht, plantagetour, diner
Dag 12: Ijen - Pemuteran, jeeptocht, ferry overtocht
Dag 13: Lovina, dolfijnexcursie
Dag 14: Lovina, vrije dag
Dag 15: Lovina - Padangbai, stops
Dag 16: Padangbai, vrije dag
Dag 17: Padangbai, vrije dag
Dag 18: Padadangbai- Ubud, stops onderweg
Dag 19: Ubud, vrije dag
Dag 20: Ubud, vrije dag
Dag 21: Ubud
Dag 22: Ubud, airport transfer
Dag 23: Aankomst Amsterdam

Extensie 7: Schildpadden Sukamade en Ijen vulkaanmeer
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 619,- p.p.€ 337,- p.p.€ 246,- p.p.€ 209,- p.p.€ 179,- p.p.€ 217,- p.p.


Extensie 8: Koken in de Kraton van Solo (voor de treinreis)


Ga Javaans koken op een wel heel bijzondere plek: de Kraton (paleis van de sultan) in Solo.

Dag 6: Koken in de Kraton van Solo

Koken in de Kraton van Solo
Vandaag ga je koken op een wel heel bijzondere plek: in de Kraton (paleis van de sultan) Hadiningrat van Solo! Eerst ga je met een paardenkarretje naar de markt om ingrediënten te kopen. Daarna laten de dames van de oude kraton je de kneepjes van de Indonesische keuken aan het hof zien. Je kunt ook nog een kijkje nemen in de oude kraton, die met alle familieleden en familie van bedienden van de sultan die hier wonen, uit is gegroeid tot een complete wijk. Nadat je samen hebt gekookt, krijg je een blessing. Nadat je hebt gegeten, mag je het eten uitdelen aan de kinderen. Na afloop kun je als je wilt met de gids Pasar Klewer (de batik markt) en Pasar Tri Windu(de antiekmarkt) bezoeken. Halverwege de middag ben je weer terug in je hotel.

Dag 7: Treinreis van Solo naar Malang

Treinreis van Solo naar Malang
In Solo word je vanuit je hotel naar het treinstation gebracht. Vroeg op, de dag begint vroeg in Indonesië en je wilt de trein niet missen (-er is geen treintje later zoals in Nederland!). Op het station moet je je paspoort laten zien en kun je de 'boardingpass' afhalen.. De Malioboro Express trein bestaat uit enkele eerste klasse wagons en verder economy wagens. Er is een restauratie wagon, waar je een lokale maaltijd met nasi kunt bestellen. De treinstoelen zijn ruim en een soort vliegtuigstoelen, dus het is comfortabel reizen. De treinreis duurt circa 7 uur. Staar uit het raam of lees een boek. In Malang word je van bij het treinstation opgehaald en naar je accommodatie gebracht.
De trein is ideaal als je in één dag een grote afstand moet overbruggen. Het traject Yogyakarta/ Solo - Malang doe je normaal twee dagen over met de auto. Wil meer van het Javaanse platteland zien? Je kunt ook nog de extensie Blitar toevoegen!
 

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Koken in de Kraton van Solo (voor de treinreis):
Dag 1: Vertrek uit Amsterdam
Dag 2: Aankomst Yogyakarta - Borobudur
Dag 3: Borobudur - Prambanan - Yogyakarta
Dag 4: Yogyakarta, culinaire excursie (join in)
Dag 5: Yogyakarta, vrije dag
Dag 6: Yogyakarta - Solo, koken in Kraton van Solo
Dag 7: Solo - Malang, treinreis
Dag 8: Malang, vrije dag
Dag 9: Malang - Bromo, jeeptocht Bromo
Dag 10: Bromo - Kalibaru
Dag 11: Kalibaru - Lovina (Bali), ferry Java-Bali
Dag 12: Lovina, dolfijnexcursie
Dag 13: Lovina, vrije dag
Dag 14: Lovina - Padangbai, stops
Dag 15: Padangbai, vrije dag
Dag 16: Padangbai, vrije dag
Dag 17: Padadangbai- Ubud, stops onderweg
Dag 18: Ubud, vrije dag
Dag 19: Ubud, vrije dag
Dag 20: Ubud
Dag 21: Ubud, airport transfer
Dag 22: Aankomst Amsterdam

Extensie 8: Koken in de Kraton van Solo (voor de treinreis)
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 285,- p.p.€ 149,- p.p.€ 114,- p.p.€ 107,- p.p.€ 90,- p.p.€ 84,- p.p.
Excursies

Malang

Excursie 1: Ontdek koloniaal Malang per fiets

Ontdek koloniaal Malang per fiets
Fiets door de smalle steegjes langs het kanaal uit de Nederlandse tijd. Vogelkooitjes en de was hangen op straat. Je Engelssprekende gids weet de weg door de wirwar van kruipsluip straatjes van de kampung. Rondom de Ijen boulevard staan prachtige koloniale villa’s. Tempo doeloe herleeft. Je bezoekt een traditionele markt, maar ook een moderne markt waar de lokale bevolking zijn inkopen doet. En niet te vergeten de Vogeltjesmarkt en bloemenmarkt. Je fietst op goede mountainbikes en onderweg is er een pitstop in een restaurant in een mooi gerestaureerd koloniaal pandje. De excursie duurt de ochtend en is exclusief lunch. De middag ben je vrij, een heerlijk rustpunt tijdens de toch wel intensieve reis met af en toe flinke reisafstanden door Oost-Java.

Excursie 1: Ontdek koloniaal Malang per fiets
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Ontdek koloniaal Malang per fiets€ 104,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.Ubud

Excursie 2: Dagtour: Ontdek de groene omgeving van Ubud

Dagtour: Ontdek de groene omgeving van Ubud
Maak een tour door de omgeving van Ubud naar de belangrijkste archeologische vondsten uit de vroegere koninkrijken. Kom achter de legende over de Gevallen Maan uit het Pejeng koninkrijk. Bewonder de koningsgraven in de rotsen van Gunung Kawi, ook de Berg der Dichters genoemd. Ontdek de restanten van het Bedulu koninkrijk; de olifanten grot en het Yeh Pulu relief. Bezoek de heilige bron Tirta Empul met zijn magische krachten. Breng ook een bezoek aan ons sponsorproject Yayasan Chaya Mutiara, oftewel Stichting de Stralende Parel. Dit is een organisatie voor en door mensen met een lichamelijke handicap. Dankzij deze organisatie kunnen mensen met een handicap deelnemen aan de maatschappij en onafhankelijk zijn, omdat ze zelf een inkomen verwerven. Bekijk hun tuin, snuffel in het winkeltje met zelfgemaakte souvenirs en vraag waar hun naam vandaan komt. Wedden dat je onder de indruk bent van de positiviteit van onze vrienden bij Chaya Mutiara?

Excursie 2: Dagtour: Ontdek de groene omgeving van Ubud
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 78,- p.p.€ 39,- p.p.€ 26,- p.p.€ 26,- p.p.€ 23,- p.p.€ 20,- p.p.Excursie 3: Kookcursus bij Balinese familie

Kookcursus bij Balinese familie
De Balinese keuken is verrukkelijk. Leer de kneepjes van het vak tijdens deze kookcursus. Dit is geen gewone kookcursus, je volgt het bij mensen thuis. Geen toeristische aftreksels, maar de authentieke keuken! 's Ochtends bezoek je eerst de markt. Je leert welke kruiden en groentes er gebruikt worden en hoe je alles moet snijden of stampen in een vijzel. Al snel stijgen de heerlijkste geuren op. Na afloop eet je zelf als (late) lunch de heerlijke nasi goreng, kare of bubur ketan hitam (pudding van zwarte rijst). Smullen geblazen! Na de lunch wordt je terug naar Ubud gebracht, eventueel nog met een stop onderweg.De recepten krijg je mee, dus thuis kun je vriend en vijand versteld doen staan over je kookkunsten.

Excursie 3: Kookcursus bij Balinese familie
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
vanuit Ubud€ 169,- p.p.€ 85,- p.p.€ 71,- p.p.€ 64,- p.p.€ 68,- p.p.€ 64,- p.p.
Sidemen/Sanur€ 175,- p.p.€ 88,- p.p.€ 73,- p.p.€ 68,- p.p.€ 73,- p.p.€ 68,- p.p.Excursie 4: Bike trip vanaf Mount Batur

Bike trip vanaf Mount Batur
Vandaag trek je eropuit om wat meer van de groene omgeving van Ubud te zien. Met de auto ga je naar Mount Batur, waar je eerst een lekker ontbijt krijgt, met uitzicht op de Batur berg. Met de auto bezoek je een tuin, waar je uitleg krijgt over verschillende planten en kruiden en ook het proces van 'kopie luwak', de duurste koffie ter wereld. Vervolgens staan de fietsen klaar in een gebied vol groene sawa’s, terrassen vol met rijst. Onderweg -heuvelafwaarts dus- rijd je door verschillende dorpjes. Je ziet hoe mensen op het platteland leven en je rijdt langs vele tempeltjes. De kans is groot dat je onderweg vrouwen met offerschalen op hun hoofd ziet lopen, in Bali is namelijk altijd wel ergens een ceremonie aan de gang. Na een prachtige tocht krijg je een heerlijke lunch waarbij je allerlei Balinese gerechten kunt proeven. Na de (late) lunch wordt je terug naar het hotel gebracht. Deze excursie doe je samen met andere internationale reizigers.
NB:Tijdens de volgende feestdagen is op Bali alles gesloten en kan deze excursie niet plaatsvinden: Galungan, Kuningan en Nyepi Balinees Nieuwjaar. Wanneer de feestdagen plaats vinden, verschilt per jaar. 

Excursie 4: Bike trip vanaf Mount Batur
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 49,- p.p.€ 49,- p.p.€ 49,- p.p.€ 49,- p.p.€ 49,- p.p.€ 49,- p.p.Excursie 5: Herbal Walk

Herbal Walk
Gids Westi legt je met veel passie en kennis alles uit over planten en kruiden die in Bali groeien en waar ze voor worden gebruikt. Hij heeft deze eeuwenoude kennis van zijn familie en zijn streven is dat deze kennis niet verloren gaat in de moderne wereld vol voorverpakte middeltjes. Daarnaast vertelt Westi heel veel over de cultuur van Bali, waarom juist eenden heilige dieren zijn bijvoorbeeld. Ook wordt duidelijk hoe slim het 1000 jaar oude systeem voor rijstbouw en verdeling van water is en hoe de gemeenschap samenwerkt in een eeuwenoud democratisch systeem. “Ontwikkelingsland? Volgens mij kunnen we hier nog wat van leren!” denk je waarschijnlijk na deze wandeling. De Herbal Walk duurt de ochtend. Er kunnen meer internationale reizigers mee doen aan de wandeling. 
NB:Tijdens de volgende feestdagen is op Bali alles gesloten en kan deze excursie niet plaatsvinden: Galungan, Kuningan en Nyepi Balinees Nieuwjaar. Wanneer de feestdagen plaats vinden, verschilt per kalenderjaar. 

Excursie 5: Herbal Walk
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.Excursie 6: Purificatieceremonie met Balinese healer

Purificatieceremonie met Balinese healer
Voor de Purificatieceremonie krijg je de traditionele Balinese kleding aan om naar de tempel te gaan, dit geeft je de mogelijkheid mee naar het hart van de tempel te gaan en daar de Balinees-hindoeïstische godsdienst te ervaren. Made Sumantra is de vijfde generatie healer in zijn familie en heeft zijn kennis van zijn opa en vader gekregen. Samen met Made, of zijn assistent bid je met bloemen en wierrook. Daarna kleed je je om in zwemkleding met een sarong eroverheen. In het water van de heilige bron van Tampak Siring onderga je van hem de purificatieceremonie. Wellicht overbodig om te zeggen: aangezien je meegaat in de tempel wordt een participerende en respecterende houding van je verwacht voor deze dag. De excursie duurt een dagdeel, je wordt opgehaald en terug naar Ubud gebracht met een auto. 
 
Om teleurstelling te voorkomen is het belangrijk om te weten dat het Balinese geloof niet toestaat dat vrouwen tijdens hun menstruatie de tempel in gaan.

Excursie 6: Purificatieceremonie met Balinese healer
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 76,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.Excursie 7: Jamu workshop - Zelf Ayurveda kruidenmedicijn maken

Jamu workshop - Zelf Ayurveda kruidenmedicijn maken
Jamu betekent medicijn op basis van planten en kruiden. Lilir en haar man Westi willen deze oude kennis, die zij van hun ouders hebben geleerd, doorgeven. In hun familiebedrijf leren ze je de traditionele Indonesische middeltjes maken. Bijvoorbeeld het Tumeric drankje, wat volgens Lilir de reden is dat zij nog nooit naar de dokter is geweest. Het zijn schatten van mensen, met niet alleen enorm veel kennis, ook erg veel humor. Na de workshop kun je heerlijke biologische producten kopen, van wierrook tot bodylotion, uiteraard ook allemaal gemaakt op basis van de heilzame werking van kruiden en planten. O ja, hadden we al gezegd dat Julia Robert hier tijdens de opnames van de film Eat, Pray, Love ook haar cadeautjes voor thuis kwam shoppen? De workshop duurt ongeveer twee uur. Er kunnen meerdere internationale reizigers meedoen. Er is maar één tafel, dus het is altijd een klein gezellige groepje. NB: De Jamu Workshop kan ook direct achter de Herbal Walk aan worden gevolgd. Er wordt dan een lunchpauze ingelast. 
 
NB:Tijdens de volgende feestdagen is op Bali alles gesloten en kan deze excursie niet plaatsvinden: Galungan, Kuningan en Nyepi Balinees Nieuwjaar. De exacte data dat deze feestdagen wordt gevierd verschillen per kalenderjaar. 
 

Excursie 7: Jamu workshop - Zelf Ayurveda kruidenmedicijn maken
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 39,- p.p.€ 39,- p.p.€ 39,- p.p.€ 39,- p.p.€ 39,- p.p.€ 39,- p.p.Excursie 8: Wandelen op de bergkam van de Mount Batur vulkaan

Wandelen op de bergkam van de Mount Batur vulkaan
Deze wandeling biedt de mooiste uitzichten van Bali, maar soms wordt het zicht volledig ontnomen door binnen drijvende witte wolken. Je moet daarom wel vroeg op (4 uur). Na ca 2 uur rijden loop je in het schemerdonker (ca 3 kwartier) de berg op naar boven (neem zaklamp mee). Vanuit het uitkijkpunt zie je de zon op komen terwijl je geniet van je eenvoudig ontbijtje. Je loopt over de rand van de caldera, de kom van een enorme oude vulkaan krater, waarbij je uitkijkt op de actieve ‘jonge’ vulkaan Batur (Gunung Batur) (1717 m), en het vulkaanmeer Danau Batur –een meer gevormd in de oude vulkaankrater. (Je gaat dus niet naar de top van een vulkaan, een groot deel van de wandeling is relatief vlak.) Erachter zie je Mount Agung liggen, met 3142 meter de hoogste piek van Bali, en aan de andere kant zie je de zee. Je loopt ca 1,5 uur langs de rand, veelal langs een smal paadje met rechts van je een verval van 900 meter naar het meer en links een verval van 1000 meter naar de zee. Adembenemend! Pittig steil afdalen (ca 30-40 min) naar het meer en met een lokaal vissersbootje steek je het meer over, waar de auto met chauffeur al op je wacht. De tijden zijn gebaseerd op een gemiddelde conditie, de excursie is een privé tocht, dus je kunt je eigen tempo bepalen. Op de terugweg kun je stoppen bij de mooie hotspring (entree niet inbegrepen) en je spieren verwennen in het weldadig warme water en opfrissen in het grote zwembad. (deze excursie is join in; er kunnen andere reizigers mee gaan, max 6 pers.)

Excursie 8: Wandelen op de bergkam van de Mount Batur vulkaan
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 150,- p.p.€ 76,- p.p.€ 76,- p.p.€ 76,- p.p.€ 76,- p.p.€ 76,- p.p.Excursie 9: Herbal Walk & Jamu workshop (Ayurvedisch kruidenmedicijn)(8:00-16:00)

Herbal Walk & Jamu workshop (Ayurvedisch kruidenmedicijn)(8:00-16:00)
Jamu betekent medicijn op basis van planten en kruiden. Lilir en haar man Westi willen deze oude kennis, die zij van hun ouders hebben geleerd, doorgeven. Met Westi wandel je door de rijstvelden, op zoek naar kruiden en hun toepassingen, en je hoort van alles over de manier van leven in Bali. In een eenvoudige warung kun je zelf een lunch halen. In hun familiebedrijfje leren ze je hoe je zelf de traditionele Indonesische middeltjes kunt maken. Bijvoorbeeld het Koenjit drankje, wat volgens Lilir de reden is dat zij nog nooit naar de dokter is geweest. Het zijn schatten van mensen, met niet alleen enorm veel kennis, ook erg veel humor. Na de workshop kun je voordelig heerlijke biologische producten kopen, en net als Julia Roberts met een lipbalm naar huis gaan.

NB:Tijdens de volgende feestdagen is op Bali alles gesloten en kan deze excursie niet plaatsvinden: Galungan, Kuningan en Nyepi Balinees Nieuwjaar. De exacte data dat deze feestdagen wordt gevierd verschillen per kalenderjaar. 

Excursie 9: Herbal Walk & Jamu workshop (Ayurvedisch kruidenmedicijn)(8:00-16:00)
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.Yogyakarta

Excursie 10: Wandeling langs de Code rivier

Wandeling langs de Code rivier
Deze wandeling langs de Code rivier laat je zien hoe gewone mensen in Yogyakarta leven, werken en georganiseerd zijn als gemeenschap. Onderweg zie je verschillende handwerklieden bezig met het maken van producten, zoals kleding, tassen, en sandalen. Eind van de middag wordt er op diverse plekken gorengan gebakken, proef deze lekker vers gebakken hartige snack! Je komt verschillende gemeenschapsinitiatieven tegen. Zoals wachthuisjes waar mannen de wacht houden tegen dieven, het waterpeil van de rivier in de gaten houden en geesten bij pasgeboren baby’s vandaan houden! Een relaxte manier om aan de hand van dagelijkse dingen meer te begrijpen over het leven op Java. Je gaat letterlijk van de gebaande paden af, naar een buurtje waar je normaal nooit zou zijn gekomen.
 

Excursie 10: Wandeling langs de Code rivier
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 29,- p.p.€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.Excursie 11: Koken in traditioneel Kota Gede

Koken in traditioneel Kota Gede
Deze verrassende excursie brengt je naar het hart van Kota Gede. In de reisgidsen slechts bekend als zilverstadje, maar met deze excursie -waarbij je op bezoek gaat bij de locals- leer je Kota Gede op een heel andere manier kennen. Je wordt opgehaald met een andhong, een traditionele paardenkar. Je wordt deze ochtend hartelijk ontvangen door de mensen van een buurtje met eeuwenoude huizen in typische Javaanse Joglo stijl. Samen doe je inkopen op de traditionele markt. Bij deze mensen thuis ga je samen Javaanse gerechten koken (ook zeer geschikt voor vegetariërs) terwijl je gezellig zit te kletsen. De missie van deze groep is om mensen thuis te ontvangen als vrienden, niet als ‘bezoekers’, en dat blijkt goed uit de ontspannen sfeer. Na de uitgebreide lunch, kun je bij voldoende tijd samen met je gids nog de begraafplaats van de Sultan van Mataram bezoeken.

Excursie 11: Koken in traditioneel Kota Gede
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 122,- p.p.€ 82,- p.p.€ 61,- p.p.€ 56,- p.p.€ 59,- p.p.€ 56,- p.p.Excursie 12: Fietsen op het platteland van Yogyakarta

Fietsen op het platteland van Yogyakarta
Een leuke manier om een kijkje in het dagelijkse leven van de Javanen te nemen, is een fietstochtje over het Javaanse platteland. Onder leiding van een Engelssprekende gids maak je verschillende stops en hoor je de verhalen. Wat is de lippenstift plant? En hoe ziet een bank er op het Javaanse platteland er uit? Je bezoekt een aantal huisindustrieën en ziet hoe krupuk, tempe en tahu gemaakt wordt. Fietsend op koloniaal aandoende ‘’omafietsen’’ krijg je een prima inkijkje in het dagelijks leven op het platteland.
 
Inclusief: fietshuur, lokale snack, Engelssprekende gids. Join in, dat wil zeggen samen met andere internationale reizigers.
 

Excursie 12: Fietsen op het platteland van Yogyakarta
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 20,- p.p.€ 20,- p.p.€ 20,- p.p.€ 20,- p.p.€ 20,- p.p.€ 20,- p.p.


Indonesië reizen - Java - BorobudurIndonesië reizen - Gili - Relaxen op het strand van de Gili eilandenIndonesië reizen - Java - PrambananIndonesië reizen - Gili - Snorkelen vanaf het strandIndonesië reizen - Java - Borobudur en Merapi vulkaanIndonesië reizen - Gili - Duiken rondom de Gili eilandenIndonesië reizen - Java - Het paleis van de sultan, KratonIndonesië reizen - Gili - Zeeschildpad tijdens een duikIndonesië reizen - Java - Het vulkaanlandschap van DiengplateauIndonesië reizen - Gili - Clownvisjes in een anemoon Indonesië reizen - Java - Koloniaal stadje MalangIndonesië reizen - Gili - Relaxen op het strand van de Gili eilandenIndonesië reizen - Java - Zonsopgang Bromo vulkaanIndonesië reizen - Bali - Strandleven van SanurIndonesië reizen - Java - Zonsopgang Bromo vulkaanIndonesië reizen - Java - Het blauwe kratermeer van IjenIndonesië reizen - Bali - Pura Ulun Danau Indonesië reizen - Java - Koffie plantageIndonesië reizen - Bali - Vrouwen op weg naar traditionele ceremonieIndonesië reizen - Bali - Groene heuvels van MundukIndonesië reizen - Java - Thee plantageIndonesië reizen - Bali - Kinderen op weg naar een traditionele ceremonieIndonesië reizen - Bali - Munduk, de fruittuin van BaliIndonesië reizen - Bali - Air Panas BanjarIndonesië reizen - Bali - Kinderen in de heuvels van MundukIndonesië reizen - Bali - Snorkelexcursie Menjangan eilandIndonesië reizen - Bali - Lekker dineren in UbudIndonesië reizen - Bali - Boer ploegt zijn rijstvelden met buffelsIndonesië reizen - Bali - Monkey Forest UbudIndonesië reizen - Bali - Apen in het Monekey Forest bij UbudIndonesië reizen - Bali - Workshop Ayurveda huidverzorgingsproductenIndonesië reizen - Bali - Purificatieceremonie in UbudIndonesië reizen - Bali - Herbal walk UbudIndonesië reizen - Bali - Wandelen op de bergkam van Mount Batur vulkaanIndonesië reizen - Bali - Duiken bij PemuteranIndonesië reizen - Bali - Bezoek het schildpaddenproject bij PemuteranIndonesië reizen - Bali - Fietstocht rond PemuteranIndonesië reizen - Java - Candi Sukuh

Blogartikelen bij deze reis

Reacties van reizigers (2)

"Fantastische reis van hoogtepunt naar hoogtepunt!"

Yogyakarta - Borobudur - Malang - Bromo - Kalibaru - Lovina - Padangbai - Ubud

Hans Joosten - 03-08-2018
Tijdens onze rondreis veel excursies gemaakt: De fietstocht 's ochtends naar Borobudur was een te gekke ervaring in het donker. De Prambanan is een ‘must see’. De tocht met studenten door Yogya is een geweldige ervaring door het conta...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Java en Bali - Voordelig per trein reizen (Yogyakarta-Bali)
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Veelzijdig Leerzaam Schitterend Zorgeloos"

Borobudur - Yogyakarta - Malang - Bromo - Kalibaru - Lovina - Padanbai - Ubud

Hannelot Van Berckel - 02-08-2018
De hotels waren heel schoon, veelal rustig en netjes op vaak onverwachte plaatsen. Altijd precies daar waar 'het' te doen is. Prachtig vonden we het hotel vlak bij de Borobudur, mede door de kleinschaligheid en de uiterst vriendelijke staf. Prachtige en onverwachte oase...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Java en Bali - Voordelig per trein reizen (Yogyakarta-Bali)
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie