Rondreis Indonesie: Kalimantan - Overland en Orang-oetans

Rondreis Indonesie: Banjarmasin - Loksado - Dayak - Pangkalanbun - Tanjung Puting - Rimba Lodge - orang-oetans - Camp Leaky - Borneo

Deze off the beaten track reis brengt je naar het Dayak volk van Borneo en de orang-oetans van Kalimantan. Zie hoe mensen leven aan de rivier en bezoek de kleurrijke drijvende markt. Bezoek de diamantmijnen en zwemmende waterbuffels. Maak een trekking in Loksado en zak per bamboo vlot de rivier af. Spot de zeldzame orang-oetans en proboscis apen tijdens de driedaagse boottocht door Nationaal Park Tanjung Puting.

Hoogtepunten van deze rondreis:

  • Kanaal tocht Banjarmasin
  • Drijvende markt
  • Trekking Loksado
  • 3 dagen boottocht Tanjung Puting
  • Orang-oetans spotten Camp Leaky
  • Zeldzame Proboscis aap
  • Veel maaltijden inclusief
Reisschema
Dag 1: Vertrek Amsterdam
Dag 2: Aankomst in Jakarta
Dag 3: Jakarta - Pangkalanbun, start boottocht Tanjung Puting
Dag 4: Tanjung Puting, boottocht
Dag 5: Tanjung Puting, boottocht
Dag 6: Tanjung Puting - Banjarmasin, kanalentocht
Dag 7: Banjarmasin, drijvende markt, wandeling dorp, lokale lunch
Dag 8: Banjarmasin - Loksado, diamantmijn, moskee, boottocht waterbuffels, diner
Dag 9: Loksado, trekking
Dag 10: Loksado - Banjarmasin, bamboe vlot
Dag 11: Banjarmasin - Amsterdam
Dag 12: Aankomst Amsterdam
Dag tot dag

Dag 1: Je Indonesië reis naar Borneo begint vandaag!

Je Indonesië reis naar Borneo begint vandaag!
Op het vliegveld begint je Indonesië vakantie eigenlijk al. Paspoort, e-ticket bij de hand? Prima, inchecken maar en verder is alles geregeld. Fijn idee, dat je vanaf dit moment écht vakantie hebt!

Dag 2: Aankomst in Indonesië

Aankomst in Indonesië
Het is prettig om een vlucht te kiezen, die eind van de middag aankomt in Jakarta. Je kunt dan ontspannen door de douane gaan en bagage halen. Vervolgens word je heel praktisch met een shuttle van het airporthotel in 10 minuten naar het airporthotel gebracht. Hier kun je je eerste lekkere bordje nasi eten, even in het zwembad plonzen om alle spieren weer los te maken en lekker vroeg je bed in. Op een vlucht slaap je toch niet zo lekker als in een fijn hotelbed. En morgen sta je weer fris vroeg op, voor je binnenlandse vlucht naar Kalimantan. Deze vertrekken in alle vroegte. 

Dag 3: Met een traditionele klotok de jungle in

Met een traditionele klotok de jungle in
In de vroege ochtend brengt het airporthotel je naar het vliegveld van Jakarta en vlieg je met Kalstar in ruim een uur naar Pangkalanbun. NB: Houd voor de vlucht tussen Pangkalanbun en Banjarmasin (alleen Trigana Air of Kalstar), rekening met maximaal 10 kilo ruimbagage. Daarboven kun je bijbetalen, echter het vliegtuig mag niet overbeladen raken. Beperk je bagage dus zo veel mogelijk, zowel voor je eigen veiligheid, maar ook omdat men je te zware tas uit zou kunnen laden en op een volgende vlucht zou kunnen zetten. Voor handbagage staat meestal 7 kilo. Een losse fototas wordt over het algemeen geaccepteerd. 
 
Vanuit hier rij je in ca. 30 minuten naar het havenplaatsje Kumai, waar je aan boord stapt van een traditionele klotok. Deze klotok -zo genoemd naar het geluid dat de motor van de boot maakt- zal de komende dagen zowel als hotel als restaurant fungeren. Je vaart over smalle zwart water rivieren met weelderig begroeide oevers. Het nationale park Tanjung Puting bestaat uit een complex mozaïek aan laagland habitat, zoals nipah palmbomen, mangrove bossen, tropisch bossen en meren. Dit unieke mozaïek biedt een thuis voor een relatief grote populatie primaten, waaronder de endemische neusaap (Proboscis aap) en de orang-oetan. De Proboscis aap komt alleen voor op Borneo, en de orang-oetan komt alleen voor op Borneo en Sumatra. Het is de intensieve opvang van orang-oetans dat Tanjung Puting een internationale bekendheid geeft. In beslag genomen en overgedragen orang-oetans worden voorbereid op een nieuw leven in het wild.
 
De eerste stop in Tanjung Puting is het opvangcentrum Tanjung Harapan. Hier kun je uitgebreid het voeden van de orang-oetans zien alsook een wandeling in de directe omgeving maken (alleen bij redelijke vroege aankomst mogelijk, anders de volgende dag). Je betaalt bij de rangerpost ook je persoonlijke entreegeld voor het Nationaal Park en een fee voor je camera. De gids zal de permit voor de boot betalen. Je vaart vervolgens verder stroomopwaarts en zoekt een geschikte plek voor de nacht.
 
Op de eerste nacht slaap je comfortabel in guesthouse Rimba Lodge, de kamer heeft zelfs een airco en een warm water- douche. Je kunt over de steigers naar een uitkijktorentje lopen van waaruit je vogels kunt spotten.
De maaltijden zijn op de boot die aan de steiger van Rimba lodge ligt. Er is aan tafeltje om aan te eten en er wordt komende dagen heerlijk en gevarieerd voor je gekookt, 
 

Dag 4: Op zoek naar neusapen en orang oetans

Op zoek naar neusapen en orang oetans
Gedurende de komende twee hele dagen verken je het Tanjung Puting park per boot en te voet. Je bezoekt de overige twee feeding plaatsen: Pondok Tanggui en Camp Leakey. Bij elk van de drie voederlocaties vindt het bijvoeren op een ander tijdstip plaats. In het achterland bevindt zich nog een mooi primair bos waar je een wandeling kunt maken opzoek naar wilde orang-oetans. Maar ook als je geen grote dieren ziet, weet de gids allerlei insecten en plantjes aan te wijzen die ook interessant zijn.
 
In de namiddag ga je op zoek gaat naar wild in de vegetatie aan de oevers. Vanaf de boot is het goed spotten naar apen en vogels in de bomen. De kapitein is tevens gids. Gezeten op het dek, is het wel héél relaxed 'op safari gaan'! Jong en oud kan dit doen, het enige wat je nodig hebt is een avontuurlijke instelling. Deze avond legt de boot aan in een smalle zij arm van de rivier. Een mooi plekje en je voelt je al helemaal één met de jungle. ‘ s Avonds is het mogelijk om op zoek te gaan naar de vuurvliegjes die als kerstverlichting in palmbomen zitten. Weersomstandigheden, zoals regen of volle maan, kunnen ervoor zorgen dat je ze soms niet ziet. Het blijft dus een verrassing of je ze wel of niet ziet.
 
Een overnachting aan boord van de traditionele klotok is een primitieve maar hele unieke ervaring. Je slaapt op matrasjes onder een klamboe op het dek. Je slaapt heerlijk omringd door jungle geluiden en geuren. Het dek is als een tentje afgeschermd met zeilen, zodat je enerzijds privé zit, anderzijds genoeg frisse lucht binnen krijgt. Deze natuurlijke ventilatie is prettig in het vochtige, warme klimaat van de jungle. Er is een hele eenvoudige (westerse) wc en een douche om je te wassen. Het water waar je je mee wast is rivierwater. (Tip: Het is handig een pak wetties mee te nemen.) Al is het eenvoudig, er wordt van alles aan gedaan om je heel comfortabel te kunnen voelen.

Dag 5: Wakker worden gemaakt door Proboscis en andere apen!

Wakker worden gemaakt door Proboscis en andere apen!
Grote kans dat je een troep apen in de bomen aan de kant als wekker fungeert! En toen we rond keken, zagen we onze kok, die zat te vissen naar de maaltijd van die dag. Hoe één met de natuur en een 'back to basic' leefstijl wil je het hebben? Terwijl de kok na een paar vissen ons ontbijtje ging maken, gooiden wij ook een hengeltje uit. Helaas sloegen wij alleen onszelf aan de haak... Even oefenen nog!
 
Zo langzamerhand begint het ware vakantie gevoel wel echt door te dringen. Je hebt een beetje door hoe het leven op een klotok reilt en zeilt en je hebt als het even meezit al wat orang-oetans gezien. Dat geeft ook de kans om eens met een boekje op het matrasje op het dek te gaan liggen en gewoon eens wat te relaxen en kletsen. Maar ook vandaag bezoek je nog een rangerpost om orang-oetans te zien. Misschien zie je wel jonkies of een mannetje. Meestal laten mannetjes zich niet zien bij de voedselplatforms, zij redden zich doorgaans wel. Toch hadden wij bij het derde platform geluk en kwam er een jong mannetje langs. Ook leven verschillende families in verschillende gebieden, en zo zie je telkens anders gedrag. Sommige orang-oetans komen angstvallig om zich heen kijkend aan gezwaaid, proppen hun mond vol met trossen bananen en slingeren snel weer weg! Anderen hebben een kleine baby's aan hun vacht hangen en misschien een puberjong in het kielzog en gaan uitgebreid met de hele familie zitten eten. Hun gezichten zijn zo grappig en zachtaardig, dat het moeilijk is deze sterke dieren niet als knuffelbeer te beschouwen.

Dag 6: Leven op de rivier

Leven op de rivier
In de vroege ochtend vaar je terug naar het plaatsje Kumai. Terwijl je vaart eet je je ontbijtje en pak je je tas in voor de vlucht. In Kumai staat een auto klaar om je in een half uur naar het vliegveld van Pangakalanbun te brengen. De bootcrew zorgt ervoor dat je ruim op tijd bent voor je vlucht terug naar Banjarmasin.
Bij aankomst in Banjarmasin word je opgehaald door een auto met chauffeur en in ca. 30 minuten wordt je naar het hotel in het centrum van de stad gereden. De rest van de dag is ter vrije besteding. In de namiddag ontmoet je je gids weer en samen stap je voor het hotel aan boord van een kleine boot en vaar je door de kanalen van de stad, je vaart zo als het ware door de achtertuinen van de plaatselijke bevolking. Het einde van de middag is altijd gezellig in Indonesië. Iedereen komt thuis van school of werk en gaat zich opfrissen. Uiteraard gebeurt dit in de rivier. Er wordt ook flink wat gekletst met de buren. Je vaart onder bruggen door, waar kinderen soms vanaf springen. Reken er maar op, dat je flink wat mag zwaaien, naar alle vriendelijke mensen. Deze boottocht door de kanalen van Banjarmasin duurt ca. 1 tot 1,5 uur. Je eindigt weer voor je hotel. Misschien heeft de gids nog een goede tip voor een lokaal restaurantje voor je, maar je kunt ook in het hotel eten.


Dag 7: Vroeg op voor de drijvende markt

Vroeg op voor de drijvende markt
In de vroege ochtend (ongeveer half 6, 6 uur) word je opgehaald door je gids en stap je aan boord van een klotok Je vaart in ca. 1,5 tot 2 uur naar Loh Baitan en passeert huizen waarvan de inwoners langzaam ontwaken. Hoe lichter het wordt, hoe meer bedrijvigheid langs de kant van de rivier. Wat verderop zijn de oevers wat minder bevolkt en zie je hier en daar rijstvelden.
 
Vanuit het niets bevind je je tussen de vele drijvende kano’s waar vrouwen hun groente en fruit verkopen of omruilen. Hoeden zo groot als sombrero's beschermen tegen de zon en ook de witte smeersels op de wangen komen voort uit ijdelheid. Sommige dames zijn mooi opgemaakt. De markt drijft langzaam stroomafwaarts. Terwijl je denkt stil te liggen, is de markt opeens aan je voorbij gedreven! Er komen telkens bootjes bij en er verdwijnen ook weer bootjes in de verschillende zijkanalen. Misschien koopt je gids een paar lekkere pisang goreng of exotisch fruit voor je om als ontbijt te eten. Als je een bepaalde exotische fruitsoort nog niet kent, grijp dan nu je kans en proef het!

Nadat je de markt verlaten hebt vaar je terug richting Banjarmasin. Je stapt aan land om een stukje te kuieren door een dorp met de typische houten loopbruggen die verschillende stukken grond met huizen in dit vrij moerassig gebied verbinden. Je ziet hoe het dorpsleven zich ontvouwt. Lunchen doe je vandaag bij mensen thuis, je maakt kennis met de lokale streekkeuken. Uiteraard zal er vis op het menu staan, dat kan niet anders met een volk dat praktisch leeft op het water. (NB: deze maaltijd is niet mogelijk gedurende de islamitische vastenmaand).
 
De middag ben je vrij en kun je er zelf nog op uit gaan of lekker wat luieren bij het zwembad.
 

Dag 8: Moerassen en zwemmende waterbuffels

Moerassen en zwemmende waterbuffels
In de ochtend verlaat je samen met je gids Banjarmasin. Je bezoekt de grote moskee Sablilal Muhtadin. Zorg dat je een t-shirt en broek of rok tot over de knie aan hebt of sla een sarong om, altijd goed. (NB. niet mogelijk tijdens gebedsuren en tijdens speciale Islamitische feestdagen). 
Ook bezoek je de diamantmijnen van Pumpung. Deze mijnen verplaatsen continu. Je wandelt richting de mijnen en ziet hier hoe het proces plaatsvindt. De mannen staan vaak tot hun liezen in het modderige water en je zou niet graag van plaats ruilen. (NB: op vrijdag en Islamitische dagen wordt er niet gewerkt in de mijnen, dan kun je dit bezoek de dag eerder doen). Even verderop ligt Martapura en hier kun je zien hoe de diamanten worden geslepen. Je kunt hier zelfs een -gecertificeerd- diamantje aanschaffen, als je wilt. 
 
De gids neemt je mee voor een lunch in een lokaal restaurantje (niet inclusief)  een heerlijke gado-gado, één van de bekende Indonesische specialiteiten, is wellicht een optie. Hierna rijd je verder naar Babirik en stap je aan boord van een lokale boot. Je vaart nu naar een uitgestrekt moerasgebied. Afhankelijk van het seizoen en de regenval heeft het meer weg van een groot meer dan van een een moeras. De grootste attractie hier zijn niet de watervogels of de vegetatie, maar de waterbuffels die elke dag zwemmend naar hun groene graasplek gaan. In de late namiddag keren zij weer terug naar hun 'kraal', een houten platvorm op palen in het moeras. De jonge kalveren blijven hier overdag. De kudde wordt in de gaten gehouden door 'cowboys' in kano's.
 
Een bezoek aan deze plek wordt zo gepland dat je er in de namiddag arriveert waardoor je -hopelijk- de zwemmende buffels ziet terugkomen. Ondanks de zo goed mogelijke planning, is het nooit zeker wanneer de buffels besluiten huiswaarts te keren. Soms zijn ze onverwachts vroeg,, de andere keer komen ze pas als het donker wordt. Tijdens een extreem droge periode -dit kan voorkomen in september en oktober- kan het gebeuren dat de buffels niet zwemmen. De gids geeft aan wanneer het tijd is om terug te keren, want de bootsman heeft daglicht nodig om de weg door het moeras te vinden. Tegen de schemer vaar je terug en misschien tref je net als wij een schitterende zonsondergang vanaf het dak van je boot. Je eet lokaal in Negara. 
 
Vanuit het dorp rijd je door naar Loksado waar je pas in de loop van de avond -in het donker dus- arriveert. In het dorpje verblijf je in een eenvoudig guesthouse, dat prachtig in de natuur ligt. Er zijn hier weinig westerse bezoekers, dus men is er niet zo op westerse waarden ingesteld. Met een realistische verwachting van een eenvoudige accommodatie in het binnenland van Kalimantan, zul je een prachtig verblijf hebben.
 

Dag 9: Wandeling Loksado

Wandeling Loksado
Tijdens je verblijf in Loksado wordt het eten, ontbijt, lunch en diner, door de gids bereid. Hij heeft het een en ander aan verse ingrediënten meegebracht uit Banjarmasin, omdat ze in dit kleine dorp niet te krijgen zijn. Mocht je iets niet kunnen of mogen eten, zeg dit dan al in Banjarmasin tegen de gids. Vegetarisch en suikervrij eten is een tamelijk onbekend begrip in Indonesië, wat nogal rekbaar wordt geïnterpreteerd. Het kan zomaar gebeuren dat iemand in de veronderstelling is dat kip geen vlees is, en vis valt natuurlijk al helemaal niet in die categorie!
 
Loksado is het belangrijkste toegangspunt voor een bezoek aan het leefgebied (Meratus gebergte) van de Bukit-Dayak. Verspreid over een groot gebied gedomineerd door bergen, tropisch regenwoud en agrarische velden en plantages, staan nog verschillende traditionele familiehuizen (balai) van Dayak. In de traditionele Dayak gemeenschap wordt nog steeds de traditionele en animistische godsdienst aangehangen. Offerandes worden gelegd op eenvoudige altaren in het midden van de balai. Rond dit middenstuk bevinden zich veschillende kleine ruimtes, bedoeld als privé-plekjes voor de inwonende gezinnen. Tijdens je verblijf in Loksado bezoek je zo’n balai.
 
Na het ontbijt ga je vanaf een uur of 9 een wandeling (soft trekking) maken. De route (en de zwaarte ervan) is afhankelijk van de lokale (weers)omstandigheden, jullie conditie en interesses en wordt door de trekkinggids bepaald naar aanleiding van de omstandigheden. Je volgt afwisselend brede praden, dorpswegen en smalle paadjes, de ene keer door een stuk bos, de andere keer langs agrarische velden. Zorg in ieder geval dat je goed voorbereid op pad gaat. Reken er niet op dat je onderweg flessen water kunt kopen, en ga minimaal met 3 flessen van 1,5 liter per persoon op pad. Zelfs als je normaal maar weinig water drinkt, is het klimaat met hoge luchtvochtigheid heel anders dan je gewend bent. Je kunt beter teveel dan te weinig water bij je hebben om een zonnesteek te voorkomen. Zorg voor goede wandelschoenen met profiel, pet, zonnebrand, regenponcho en een dagrugzak.
 
Je kunt naar een Dayak balai (gemeenschapshuis) lopen dat nog in gebruik is door de plaatselijke bevolking. In het dorp heb je alle tijd om rond te kijken. De bewoners van het dorp leven van de landbouw en het tappen van rubber. Wij zagen enorme bossen kaneel, klaar om naar de markt te worden gebracht. De gids bereidt onderweg een eenvoudige -Indonesische- lunch of je eet een meegenomen lunchbox op. Je arriveert in de late namiddag -ergens tussen 3 en 5- bij je guesthouse in Loksado. Je kunt net als de dorpelingen even gaan afkoelen in de snelstromende, koude rivier. De gids bereidt het diner.
 

Dag 10: Op een bamboe vlot de rivier af

Op een bamboe vlot de rivier af
Een relaxed dagje. In de ochtend stap je op je gemak op een bamboevlot (lanting) en vaar je gedurende ca. 2 tot 3 uur over de Amanditrivier. Afhankelijk van de waterstand en snelheid van de rivier op dat moment ben je eerder of later op je eindpunt. Dit soort bamboevlotten worden niet alleen voor toeristen gemaakt. Ze zijn al generaties lang hét transportmiddel om vracht stroomafwaarts te vervoeren. Na de tocht wordt het vlot uit elkaar gehaald en worden de losse bamboestammen verkocht. Op het vlot is een klein bankje geconstrueerd, waar je op kunt zitten, je moet er tijdens deze tocht wel rekening mee houden dat je (gedeeltelijk) nat wordt. Hoe nat je wordt, hangt af van de waterstand in de rivier. De chauffeur neemt je bagage mee, dus je spullen blijven droog. Bij het eindpunt heb je de gelegenheid om je nog eventueel te verkleden bij een familie thuis voordat je doorrijdt naar Banjarmasin. Ook wel grappig om eens te zien hoe mensen nou eigenlijk wonen, zo in het binnenland van Kalimantan.

Dag 11: Vertrek uit Banjarmasin

Vertrek uit Banjarmasin
Het einde van deze avontuurlijk Indonesië reis is nu toch wel in zicht. De auto met chauffeur staat weer klaar bij je hotel om je naar het vliegveld van Banjarmasin te brengen. Vanuit Banjarmasin vlieg je weer terug naar huis.

Dag 12: Einde van je Indonesië reis naar het hart van de jungle

Einde van je Indonesië reis naar het hart van de jungle
In het vliegtuig heb je nog eens terug kunnen blikken op je Kalimantan vakantie. Een bijzonder stukje van Indonesië heb je gezien! Authentiek, weinig toeristen, veel avontuur en prachtige natuur zijn toch wel de kenmerken van deze Indonesië reis. Het kan bijna niet anders of je moet een aantal prachtige plaatjes hebben geschoten. Een mooi aandenken aan deze bijzondere Indonesië vakantie!

Achtergrond

Leven op de rivier in Banjarmasin

Je ziet hoe mensen leven op en aan de rivier tijdens een kanaaltocht door Banjarmasin. De één zit zijn tanden te wassen, een moeder wast  haar kind, en weer een ander doet de was in de rivier. Je vaart naar een markt zo'n 1,5 - 2 uur buiten Banjarmasin. Hier geen hordes toeristen -het is bepaald geen Bangkok-, je bent mogelijk de enige westerling. Je camera maakt overuren op de fotogenieke drijvende markt. Vrouwen met enorme hoeden tegen de zon verkopen of ruilen hun groente en fruit.
 

Diamantmijnen, trekking en bamboe raft Loksado

Met een Engelssprekende lokale gids ga je op pad, via diamantmijnen en zwemmende waterbuffels bereik je Loksado. Hier wonen de Dayak. Je maakt een trekking bij Loksado en bezoekt een Dayak gemeenschapshuis. Go Local en zak -net als de locals- de rivier af op een bamboe raft. Je springt weer in de auto en gaat terug naar Banjarmasin.
 

Orang-oetans en Proboscis apen spotten in Tanjung Puting Park

Tijdens een driedaagse boottocht op een lokale houten klotok kun je héél relaxed orang-oetans spotten in Tanjung Puting Park. De klotok tuft tussen de groene bomen door en vanaf het dek kijk je of je orang-oetans, krokodillen en bijzondere vogels kunt spotten. En vergeet de bizar uitziende Proboscis apen niet (Nasalis larvatus). Met hun lange neuzen en dikke buiken werd deze lelijke aap na de komst van de eerste Nederlanders door de lokale bevolking al snel de 'Hollandse aap' of zelfs 'De Hollander' genoemd, omdat de gelijkenissen wel héél groot waren... En bedankt! Een typisch gevalletje van de -vaak directe- Indonesische humor! Je bezoekt drie voederposten voor orang-oetans, waaronder Camp Leaky. De kans is daardoor erg groot dat je de zeldzame orang-oetans van dichtbij kunt zien en goed kunt fotograferen.
Hotel & Vervoer
Accomodatie:
In Banjarmasin slaap je in een goed hotel, gelegen aan de rivier. Je kamer heeft airconditioning, en een westerse badkamer met warm water. Er is een restaurant waar ook het ontbijt wordt geserveerd. Er zijn hier nauwelijks toeristen, dus het hotel is meer op de zakelijke reiziger gericht.
 
In Loksado slaap je in een heel eenvoudig guesthouse. Het ligt prachtig in de natuur, maar verwacht eenvoudige faciliteiten, want er komt hier maar een enkele westerse toerist. Het is een goede uitvalsbasis voor een softtrekking in de omgeving van Loksado. De Engelssprekende gids zal zorgen dat er voor je wordt gekookt. Een deel van de inkopen zal hij al in Banjarmasin doen, omdat dit in het dorp niet te krijgen is. Volg je een dieet, bespreek dit tijdig met hem en leg precies uit wat het inhoud. Veel Indonesiërs beschouwen kip niet als vlees bijvoorbeeld en eten zonder suiker is ook tamelijk ondenkbaar.
 
In Tanjung Puting verblijf je op een houten boot. Uiteraard is het verblijf uiterst simpel, maar je wordt heel goed verzorgd door de boot bemanning. Er is een Engelssprekende gids en een kok. Er wordt voor je gekookt en er is een tafel waar je aan kan eten. Een toilethokje is aanwezig, met een toilet en een douche (rivierwater). 's Nachts maakt de bemanning een lekker bedje voor je op onder een klamboe en het dekzeil. Een knus bedje, door de klamboe heb je geen last van insecten, en door het dekzeil heb je privacy. De bemanning slaapt benedendeks.
 
Na 2 nachten op de boot, slaap je de laatste nacht in het park in de Rimba Lodge. De kamer heeft airconditioning en warm water douche. Je maaltijden gebruik je nog steeds aan boord, de boot ligt aan de steiger.
 
Vervoer:
Tijdens de reis naar Loksado heb je een auto met privé-chauffeur ter beschikking. Van en naar het vliegveld en hotel zijn het direct transfers. In Loksado ga je een stukje met een lokaal bamboe raft.
 
Van en naar het vliegveld van Pangkalanbun staat een auto klaar voor een direct transfer. Drie dagen verblijf je op een boot, die dienst doet als hotel en restaurant. Op de boot zijn een Engelssprekende gids en kok aanwezig.
Prijzen
De hieronder vermelde prijzen zijn geldig tot 15 december 2019. De prijzen zijn per persoon, gebaseerd op 2 personen per kamer. Bij een reis met 3 of 5 personen wordt een derde bed (stretcher, daybed, matras) op de kamer bijgezet; de prijs voor een eenpersoonskamer is op aanvraag. Wij behouden ons het recht voor om onze prijzen te wijzigen. In de zomer (juli/augustus/september), rond de feestdagen (van 15 december t/m 15 januari) en het Suikerfeest berekenen we een hoogseizoentoeslag. Prijzen kunnen ook fluctueren door o.a. wijzigingen in de brandstof prijzen of de wisselkoers. De minimale reisduur is 7 dagen. Een reis kan tot uiterlijk 14 dagen voor vertrek worden geboekt.

Rondreis Indonesie: Kalimantan - Overland en Orang-oetans
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Landarrangement excl vluchten€ 2.366,- p.p.€ 1.203,- p.p.€ 914,- p.p.€ 848,- p.p.€ 847,- p.p.€ 782,- p.p.
Inclusief:
 • Alle transport zoals vermeld (boten, auto’s, raft).
 • Engelssprekende gids gedurende verblijf in Zuid-Kalimantan.
 • Gids en kok gedurende verblijf aan boort in Tanjung Puting.
 • Zonodig Parkranger voor wandelingen Tanjung Puting.
 • Donaties, politiebrief en vergunning/permit voor boot.
 • 9 Overnachtingen: 1 nacht airporthotel Jakarta, 3 nachten Banjarmasin; 2 nachten Loksado; 2 nachten aan boord boot Tanjung Puting; 1 nacht Rimba Lodge.
 • 9x ontbijt.
 • 1x lokale lunch Banjarmasin. (Tijdens Ramadan is dit niet bij mensen thuis, maar in een lokaal restaurant.)
 • 1x eenvoudig lokaal diner in Negara (ivm timing waterbuffels)
 • 1x picknick lunch trekking Loksado.
 • 1x diner Loksado.
 • 2 x  lunch aan boord Tanjung Puting (op de eerste dag afhankelijk van tijdstip aankomst)
 • 3x diner aan boord Tanjung Puting. Maaltijden in Tanjung Puting worden geserveerd aan boord, ook tijdens het verblijf in Rimba Lodge.
 • Drinkwater en beperkte hoeveelheid softdrink tijdens verblijf boot Tanjung Puting.

Exclusief:
 • Internationale en binnenlandse vluchten (apart vermeld en pas definitief als er een optie is genomen) en luchthavenbelastingen (te voldoen op de luchthavens in Indonesië)
 • Indicatie Entree Tanjung Puting Nationaal Park (ca Rp 150.000 pp per dag maandag - zaterdag en Rp 225.000 zondag en feestdagen) en camera / film camera fee op moment van schrijven inclusief
 • Boot Tanjung Puting Idul Fitri toeslag €200 per boot; Idul Adha toeslag €50 per boot; Oud&Nieuw €50 per boot
 • Persoonlijke uitgaven, fooien, overige maaltijden
 • Gebruik van auto op niet vermelde dagen/dagdelen.

Opmerkingen:
Extra binnenlandse vluchten*:  
Jakarta - Pangkalanbun: €125,- per persoon **
Pangkalanbun - Banjarmasin (via Java): €250,- per persoon 
Banjarmasin - Jakarta (Java): €85,- per persoon **
Banjarmasin - Denpasar (Bali): op aanvraag
 
*NB: Voor alle vluchten geldt: op basis van beschikbaarheid. Tijdens Idul Fitri (Suikerfeest) en Idul Adha (Groot Offerfeest) zijn er geen vluchten.
** Trigana Air max 15 kilo ruimbagage of Kalstar max 10 kilo ruimbagage. Wings Air 10 kilo ruimbagage. Extra bagage kunnen wij niet van te voren bijboeken. Eventueel ter plekke bij betalen voor overgewicht. Let op: bagage capaciteit is beperkt, dus blijf zo dicht mogelijk bij de aangegeven 10 kilo.

Indonesië reizen - Kalimantan - Orang-oetans spotten in Camp LeakyIndonesië reizen - Kalimantan - Orang-oetans spotten in Camp LeakyIndonesië reizen - Kalimantan - Orang-oetans spotten in Camp LeakyIndonesië reizen - Kalimantan - Orang-oetans spotten in Camp LeakyIndonesië reizen - Kalimantan - Orang-oetans spotten in Camp LeakyIndonesië reizen - Kalimantan - Varen met een klotok door de jungle van Tanjung PutingIndonesië reizen - Kalimantan - Neusapen in Tanjung PutingIndonesië reizen - Kalimantan - Neusaap, ook wel dutch monkey genoemdIndonesië reizen - Kalimantan - Neushoornsvogels in Tanjung PutingIndonesië reizen - Kalimantan - Varen met een klotok door de jungle van Tanjung PutingIndonesië reizen - Kalimantan - Je eigen visje vangen voor het dinerIndonesië reizen - Kalimantan - Slapen op een klotok in de jungleIndonesië reizen - Kalimantan - Jongetje in BanjarmasinIndonesië reizen - Kalimantan - Welkom in KalimantanIndonesië reizen - Kalimantan - Kinderen wassen zich en spelen in de rivier bij BanjarmasinIndonesië reizen - Kalimantan - De drijvende markt van BanjarmasinIndonesië reizen - Kalimantan - De drijvende markt van BanjarmasinIndonesië reizen - Kalimantan - De drijvende markt van BanjarmasinIndonesië reizen - Kalimantan - De drijvende markt van BanjarmasinIndonesië reizen - Kalimantan - Typische houten loopbruggen en een klotokIndonesië reizen - Kalimantan - Diamantmijnen van PumpungIndonesië reizen - Kalimantan - Diamantmijnen van PumpungIndonesië reizen - Kalimantan - Wandeling door het Meratus gebergte, LoksadoIndonesië reizen - Kalimantan - Soft trekking bij LoksadoIndonesië reizen - Kalimantan - Soft trekking bij LoksadoIndonesië reizen - Kalimantan - Soft trekking bij LoksadoIndonesië reizen - Kalimantan - Soft trekking bij LoksadoIndonesië reizen - Kalimantan - Op een bamboo vlot de Amanditrivier afIndonesië reizen - Kalimantan - Op een bamboo vlot de Amanditrivier afIndonesië reizen - Kalimantan - Zwemmende waterbuffels in het moeras bij BabirikIndonesië reizen - Kalimantan - Zwemmende waterbuffels in het moeras bij BabirikIndonesië reizen - Kalimantan - Zwemmende waterbuffels in het moeras bij BabirikIndonesië reizen - Kalimantan - Zwemmende waterbuffels in het moeras bij BabirikIndonesië reizen - Kalimantan - Met de lokale boot het moeras van Babirik inIndonesië reizen - Kalimantan - Zonsondergang in het moeras van de zwemmende waterbuffelsIndonesië reizen - Kalimantan - Zonsondergang in het moeras van de zwemmende waterbuffels

Kalimantan: eiland van de jungle3 Op Reis naar Kalimantan met Footprint Travel


Reacties van reizigers (14)

"Een prachtige afwisselende reis door 2 heel verschillende eilanden: Kalimantan en Bali!"

Kalimantan en Bali

Jacqueline Drop - 04-10-2018
Eerste reactie Een prachtige afwisselende reis door 2 heel verschillende eilanden: Kalimantan en Bali!   Hoogtepunt Het bezoek aan Tanjung Puting op Kalimantan en de orang oetans is onvergetelijk. Bij...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Kalimantan - Overland en Orang-oetans
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Het doel om orang oetangs te zien is volledig gelukt!"

Tanjung Puting - Banjarmasin - Loksado - Ubud - Munduk - Nusa Lembongan

Arjen de Vries - 15-08-2018
Onze ervaringen in Kalimantan Met de klotok (boot) de jungle van Tanjung Puting in vonden we geweldig. Jammer dat de motor het begaf waardoor we iets eerder teruggevaren zijn. Echter de vriendelijke crew maakte alles goed. Fantastisch gege...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Kalimantan - Overland en Orang-oetans
Beoordeling van deze reis: 7,0
7,0/10 - 1 recensie
"Een super vakantie!"

Tanjung Puting - orang oetans - Banjarmasin - Loksado - Ubud - Pemuteran - Sidemen - Amed

Johan de Nas - 11-05-2018
Kalimantan is echt een aanrader: de boottocht met de klotok heeft ons positief verrast. Het waren heerlijke dagen op de boot: je ziet onderweg oerang oetangs, neusapen, vogels, vlinders in een prachtige natuur en er wordt perfect voor je gezorgd met heerlijk eten en een lekker bed op het dek....
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Kalimantan - Overland en Orang-oetans
Beoordeling van deze reis: 10,0
10,0/10 - 1 recensie
"Een reis met een grote diversiteit aan cultuur, natuur, ontmoetingen, smaken en geuren!"

Tanjung puting - orang belanda - orang oetan - Banjarmasiin - Loksado - Yogya - Sukuh - Solo - Malang - Bromo - Kalibaru - Pemuteran

Pauline Eenhoorn - 08-08-2017
De reis was uniek, onvergetelijk, spectaculair:  Van slapen en eten (heerlijk!) op een klotok (bootje) tot de luxe van een resort (Bali). Heel bijzonder om op elke plek weer verrast te worden door de accommodatie. Uniek - geheel art deco - was het hotel in Solo. ...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Kalimantan - Overland en Orang-oetans
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"De vakantie was overweldigend!"

Tanjung Puting - orang oetans - orang belanda - Banjarmasin- Rantepao - Tana Toraja - Tangkoko - Minahasa - Bunaken

Yvonne Bookelmann - 28-07-2017
We wisten dat het land groot en divers is en dat hebben we mooi kunnen ervaren. Wat vooral bij blijft is de hartelijke en gemeende gastvrijheid van de mensen die we hebben ontmoet. De natuur is ronduit spectaculair. En als laatste: het eten. Zowel op de klotok in Tanjung Puting...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Kalimantan - Overland en Orang-oetans
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"De gidsen en chauffeurs waren vriendelijke, behulpzame mensen, die er alles voor over hebben om je blij te maken!"

Kalimantan - Jungle Borneo - Tanjung Puting - Maumere - Moni - Riung - Komodo - Tangkoko - Tomohon - Bunaken

Bert Brinkman - 05-08-2016
We zijn tijdens onze rondreis door Indonesië gewoon opgegaan in een totaal andere wereld. We sliepen in prima accommodaties, geen overdreven luxe. In Bajawa en in Bunaken Village hebben we genoten; op Bunaken werkt zeer gemotiveerde personeel!&...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Kalimantan - Overland en Orang-oetans
Beoordeling van deze reis: 7,0
7,0/10 - 1 recensie
"Super om wilde orang oetans te spotten in Kalimantan!"

Tanjung Puting - Banjarmasin - Loksado - Pulisan - Tomohon - Tangkoko - Bunaken - Orang oetans - Tarsiers

Jacqueline Van Bommel - 06-07-2016
Borneo was super! Leuk om wilde orang oetans te spotten: we zijn een ervaring rijker! Alle excursies waren super leuk. De boottochtjes over de rivieren waren zeer indrukwekkend. Ik vond de trip in de klotok echt geweldig, ...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Kalimantan - Overland en Orang-oetans
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"AMAZING Indonesia.... Wat hebben wij genoten!!"

Banjarmasin - Loksado - Pangkalanbun - Tanjung Puting - orang oetans - Manado - Pulisan - Bangka - tarsieraapjes -Tangkoko - Tomohon - Mahawu vulkaan - Bunaken

Heloise Rosier - 17-08-2015
De meeste accommodaties waren basic maar meer dan prima, vaak waren ze gelegen op een bijzondere locatie. Ook de kleinschaligheid van alle accommodaties vonden wij super! Het was fijn dat we de eerste dagen steeds terugkwamen in hetzelfde hotel, dat gaf rust momenten in de reis...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Kalimantan - Overland en Orang-oetans
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Geweldige vakantie, alles nog mooier dan beschreven!"

Kalimantan - Banjarmasin - orang oetans - Loksado - Pangkalanbun - Tanjung Puting - boottocht - Sulawesi - Pulisan - Bangka - Bunaken

Berrie en Joyce - 15-10-2014
Onze Kalimantan- en Sulawesi-vakantie was geweldig, alles nog mooier dan beschreven. Hij krijgt daarom een 9 en zeker weten zullen we Footprint Travel aanraden.   Alles was, op een enkel klein misverstandje na -  wat...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Kalimantan - Overland en Orang-oetans
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Je bent een geluksvogel als je een reis naar Kalimantan mag maken!"

Kalimantan reizen - Banjarmasin - boottocht - Loksado - Tanjung Puting - Pangkalanbun -

Ed en Ans - 01-07-2014
De 3-daagse Klotok-excursie is onbetwist het hoogtepunt van deze reis! Uiteraard moet je een natuurliefhebber zijn, maar dan is dit een ervaring pur sang! Dat geldt dan voor de manier waarop je dicht bij de natuur leeft, de dieren die je&n...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Kalimantan - Overland en Orang-oetans
Beoordeling van deze reis: 10,0
10,0/10 - 1 recensie
"We hebben de reis van ons leven gehad!"

Indonesie reizen - Java - Jakarta - Bandung - Malabar - Borobodur - Yogyakarta - Solo - Surabaya - Malang - Bromo - Banjarmasin - Loksado - Orang-oetans Tanjung Puting - Kalimantan

Lies Wenselaar en Ben Hoogstad - 01-10-2013
We zijn van de week weer in Nederland teruggekomen en willen graag laten weten hoe we vol lof zijn voor al het werk dat voor ons is verricht. We hebben de reis van ons leven gehad.  Alles was tot in de puntjes georganiseerd, alle chauffeurs en gids...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Kalimantan - Overland en Orang-oetans
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Een prachtige ervaring in Kalimantan"

Indonesie reizen - Kalimantan - Orang-oetans - Tanjung Puting - Drijvende markt - Banjarmasin - Trekking - Loksado

Chris, Joke, Martijn, Nynke, Brenda, Gideon. - 21-07-2013
Wij hebben onlangs de beide bouwstenen van de Kalimantan reis gedaan. En wat een fantastische ervaring is dat geweest. Weinig (en vaak geen) toerisme, veel vriendelijke en enthousiaste bewoners, een unieke natuur.   De bouwsteen rond ...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Kalimantan - Overland en Orang-oetans
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Reis naar Sumatra en Kalimantan overtrof onze verwachting"

Indonesie reizen - Sumatra - Orang-oetans - Kalimantan - Tobameer -Bukittingi - Loksado

Frans en Peggy Dekker - 07-04-2013
Onze reis was geweldig. De hele reis was goed georganiseerd en liep van een leien dakje. Overal stond iedereen klaar: gidsen, chauffeurs en als er een klein probleem was dan werd dat zonder ophef opgelost. We hebben veel gezien en meegemaakt. De reis heeft onze verwacht...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Kalimantan - Overland en Orang-oetans
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Het alfa mannetje joeg de andere orang-oetans weg"

Indonesië rondreis - Kalimantan - Orang-oetans Borneo - Drijvende markt Banjarmasin - Boottochten rivieren

Petra van Paassen - 21-11-2010
We hebben genoten van de drijvende markt bij Banjarmasin en de weg per boot er naar toe. Door het vroege vertrek in de ochtend zagen we hoe iedereen wakker werd en zich zat te wassen aan de rivier. Tijdens de Afternoon Canal Tour sprongen er allemaal uitgelaten kinderen in het water, dit is hun...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Kalimantan - Overland en Orang-oetans
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie