Rondreis Indonesië: Lombok, Gili & Bali - Lombok Lovers

Rondreis Indonesië: Lombok- Senggigi - Sekotong - Tetebatu - Sembalun - Senaru - Gili Meno - Amed- Sidemen - Ubud

Combineer de mooiste plekken op Lombok met het weinig bezochte Oost-Bali tijdens een afwisselende reis met korte reisdagen. Lombok wordt wel 'het nieuwe Bali' genoemd. Maar door Lombok te vergelijken met Bali doe je het eiland te kort, want Lombok heeft een heel eigen Sasak cultuur, een weinig bezocht ruig binnenland en een ongerepte zuidkust. Fiets langs Sasakdorpjes en rijstvelden, wandel naar watervallen, relax op de mooiste stranden die je ooit gezien hebt en snorkel boven prachtige koraalriffen. Na relaxte stranddagen op de Gili eilanden steek je over naar Oost Bali. Hier snorkel je boven een scheepswrak, wandel je door rijstvelden en zie je een andere kant van het hindoeïstische eiland, ver weg van massatoerisme. Je Indonesie vakantie sluit je af in het gezellige en artistieke Ubud. 

Hoogtepunten van deze rondreis:

  • Combinatie van weinig bezochte plekken op Lombok en Oost-Bali
  • Veel wandelingen en fietstochten
  • Snorkeltochten bij Lombok en Bali
  • Strandleven Gili eilanden
  • Sasak-cultuur in authentiek Noord-Lombok
  • Gezellig kunstenaarsdorp Ubud op Bali
Reisschema
Dag 1: Vertrek Amsterdam
Dag 2: Aankomst Lombok - Senggigi, transfer hotel
Dag 3: Senggigi, fietstocht, gids
Dag 4: Senggigi - Sekotong, snorkeltocht Gili Nanggu, lunchbox
Dag 5: Sekotong, vrij
Dag 6: Sekotong - Tetebatu, stops Selong Belanak, Kuta, watervallen Benang Stoku en Kelambu
Dag 7: Tetebatu, wandeling Sasakdorpen, lunch en gids
Dag 8: Tetebatu, fietstocht en tubing, lunch
Dag 9: Tetebatu - Sembalun, snorkeltrip, lunch
Dag 10: Sembalun - Senaru, wandelen Sembalun (3 uur), lunch, gids, evt Karang Bajo en Bayan moskee
Dag 11: Senaru, Panorama wandeling, gids
Dag 12: Senaru - Bangsal - Gili Meno, overtocht boot
Dag 13: Gili Meno, vrije dag
Dag 14: Gili Meno, vrije dag
Dag 15: Gili Meno - Amed, boot Trawangan, snelboot Amed
Dag 16: Amed, snorkeltrip USS Liberty Tulamben
Dag 17: Amed - Sidemen, stops Tenganan en Tirtagangga
Dag 18: Sidemen, rijstveldwandeling
Dag 19: Sidemen - Ubud, (evt rijstveldwandeling), stops Klunkung, Yeh Puluh Goa Gajah
Dag 20: Ubud, vrije dag
Dag 21: Vertrek Ubud, transfer luchthaven
Dag 22: Aankomst Nederland
Dag tot dag

Dag 1: Vertrek Amsterdam

Vertrek Amsterdam
Op de luchthaven start je vakantie al, want je Lombok-Bali reis is helemaal voor je geregeld. Je hoeft je nergens meer druk om te maken; de reis kan beginnen!

Dag 2: Aankomst Senggigi

Aankomst Senggigi
Na aankomst op de luchthaven van Lombok word je opgewacht en over de nieuwe weg in ruim een uur naar Senggigi gebracht. Je overnacht in een fijn hotel met zwembad aan het strand, rustig gelegen net buiten het centrum. Als je wilt kun je 's avonds het stadje in om in een van de vele eetgelegenheden te dineren, maar misschien vind je het juist wel fijn om bij het hotel te blijven.

Dag 3: Fietsen op het platteland van Lombok

Fietsen op het platteland van Lombok
Je wordt vroeg opgehaald bij je hotel en naar het beginpunt van de fietstocht van een halve dag gebracht. De fietstocht is niet zwaar, maar het kan behoorlijk warm zijn, vandaar dat we vroeg beginnen. Je ontmoet je Engels sprekende gids en rijdt in een ontspannen tempo over kleine verharde wegen langs rijstvelden, kleine dorpjes, een lokale markt en een oude, traditionele moskee. Op de fiets ben je meer onderdeel van het land; een ideale manier om het echte Lombok te leren kennen. Er wordt regelmatig gestopt, als de gids iets uit wil leggen of om wat te drinken. (Neem wat klein geld mee, mocht je onderweg wat snacks of saté willen kopen.) De route kent wat kleine klimmetjes, maar echt steil is het nergens en je kunt pauzeren wanneer je wilt. De rit duurt alles bij elkaar een paar uur en eindigt bij de bijzonder interessante tempel van Lingsar, de enige hindoe-tempel in Indonesië die ook door de islamitische Sasak-bewoners van Lombok wordt gebruikt als ereplaats. Misschien komt de heilige paling te voorschijn; dan heb je geluk! Je wordt naar je hotel teruggebracht en hebt de rest van de dag vrij.
 

Dag 4: Snorkelen bij de ruige zuidkust van Lombok

Snorkelen bij de ruige zuidkust van Lombok
Lombok heeft een van de mooiste kusten van alle Indonesische eilanden. De zuidkust is een aaneenschakeling van baaien, kliffen en oogverblindend witte stranden. En het mooie is: er komen nog steeds heel weinig toeristen, omdat de meeste plekken nog niet goed bereikbaar zijn. Dat gaat veranderen, want er zijn plannen om de zuidkust te gaan ontwikkelen voor het massatoerisme, maar voorlopig heb je de meeste stranden nog voor jezelf. Zodra je zuidwaarts rijdt vanaf Senggigi zie je het landschap veranderen en wordt het steeds droger. De zuidkust van Lombok krijgt veel minder regen dan Centraal-Lombok en kan niet geïrrigeerd worden, dus het landschap doet soms bijna Afrikaans aan. Het contrast met de diepblauwe oceaan is adembenemend. Je verkent vandaag Sekotong, het schiereiland dat als een soort slurf zich westwaarts vanaf Lombok uitstrekt. Dit gebied is nog heel ongerept, met prachtige baaitjes en ruige droge bergen. Je verkent deze ongerepte kust ook onder water, want een snorkeltocht bij Gili Nanggu, één van de prachtige eilandjes voor de kust, is inbegrepen. Een eenvoudige lokale lunchbox ook. Je overnacht in een stijlvolle bungalow aan het strand op Sekotong. 
 
Wil je in plaats van aan de kust van Sekotong verblijven in een exclusief eco-resort op een van de rustige eilandjes voor de zuidkust (de z.g. "Secret Gili's"")? Kies dan voor de extensie ''Geheime Parels van Lombok".

Dag 5: Geniet van ongerept Lombok

Geniet van ongerept Lombok
Een rustige dag om bij de accommodatie te blijven en te genieten van het strand of het zwembad. Wil je de mooie, ongerepte omgeving verkennen dan kan dit. Via het hotel kun je bijvoorbeeld een leuk fietstochtje regelen die over de weg langs verlaten stranden en baaitjes voert. Smaakte de snorkeltocht van gisteren naar meer? Boek dan een boot om je naar weer andere snorkelplekken te brengen.

Dag 6: Naar de groene binnenlanden van Lombok

Naar de groene binnenlanden van Lombok
Vandaag ervaar je de ongelooflijke variëteit aan landschappen van Lombok. Ondanks dat het maar een klein eiland is, zijn de contrasten enorm. De zuidkust is een aaneenschakeling van baaien, stranden en kliffen, waarvan de meeste nog vrijwel onontdekt zijn. Vergeet niet je zwemkleren in te pakken! Dat het niet lang zal duren tot ook deze kust ontwikkeld wordt, merk je als je stopt in Kuta. Hier is recentelijk een nieuwe grote boulevard gebouwd en zijn veel bouwprojecten. Rijd je verder naar het oosten, dan vind je ongelooflijk schilderachtige baaien met oogverblindend witte stranden. Je stopt bij een van deze stranden, dus zwemkleding mee in de handbagage! 
Zodra je de kust verlaat en richting de vulkaan Rinjani rijdt wordt het land ineens veel groener. Hier kan weer geïrrigeerd worden en dus zie je veel rijstvelden. In de vruchtbare groene binnenlanden bezoek je de twee prachtige watervallen Benang Stokal en Benang Kelambu. Beide watervallen kun je lopend in een half uurtje bereiken. Het contrast met de droge kust kan haast niet groter zijn. De watervallen liggen in een weelderig groene omgeving. Neem zwemkleding mee, want je kunt er net als de locals heerlijk in poedelen. Je overnacht in Tetebatu, een dorp aan de voet van de Rinjani vulkaan. De temperatuur is hier aangenaam, omdat Tetebatu op 400 meter ligt en dus iets koeler is. Door de vruchtbare vulkaangrond is de omgeving heel groen, met velden vol tabak, rijst en fruitbomen.
 

Dag 7: Sasak dorpjes rondom Tetebatu

Sasak dorpjes rondom Tetebatu
Je vakantie op Lombok is niet compleet zonder een dagtocht naar verschillende traditionele Sasak dorpjes. Met een gids loop je de eerste twee uur over sawadijkjes langs frisgroene rijst en door een bos. Je hebt de kans zwarte aapjes in de bomen te zien. Vanaf hier ga je naar het weversdorp Pringgasela. Vrouwen en kinderen weven hier kleden met prachtig gekleurde motieven, de zogenaamde ikat. Dit is hét souvenir van Lombok en het maakt het extra leuk om iets rechtstreeks van de makers te kopen. Zo weet je zeker dat niet het meeste geld bij een slimme handelaar belandt. De lunch, een typische Sasak maaltijd, krijg je bij mensen thuis; in de 'winkel' van de kleine coöperatie. De gids kan je veel vertellen over de Sasak-cultuur. In een volgend dorpje is de specialiteit pottenbakken van zwarte klei. In kleine werkplaatsen in de buitenlucht werken hele families samen om een inkomen te verdienen. De prachtigste potten worden gemaakt en dat zonder pottenbakkerswiel. In een ander dorpje maken ze allerlei gebruiksvoorwerpen van riet en bamboe.

Dag 8: Actief op de fiets en tubend op de rivier

Actief op de fiets en tubend op de rivier
In de ochtend word je opgehaald bij je hotel in Tetebatu en rijd je naar het startpunt van de fietstocht. Je verkent de groene omgeving van Tetebatu gedurende 2,5 à 3 uur op goede mountainbikes. Je fietst via landelijke weggetjes (af en toe niet in al te beste conditie) en door rijstvelden. Je arriveert bij een lokaal huis voor een heerlijke lunch. Aansluitend rijd je in 15 minuten naar het startpunt van de tubingtocht. Je vaart de rivier af in een opgeblazen binnenband, met af en toe avontuurlijke stroomversnellingen! Dan weer spannend, dan weer mooi, en momenten van hilariteit. Eén ding is zeker: nat wordt je zeker! Op een mooie plaats met geweldige uitzichten stop je voor een kopje koffie of thee. Het tuben neemt ongeveer 2 uur in beslag. De rest van de middag kun je lekker van al deze inspanningen uitrusten.. 

Dag 9: Snorkelen en de koele wereld van Sembalun

Snorkelen en de koele wereld van Sembalun
Vandaag rijdt je chauffeur een mooie route langs de kust naar het noorden van Lombok, naar het plaatsje Sembalun. Onderweg, in het oosten van Lombok maak je een snorkeltrip naar een van de exotische eilandjes voor de kust. Je kunt hier het kleurige koraal verkennen en lekker zwemmen in het tropische zeewater. Je krijgt een lunchbox mee om te picknicken op het strand. Sembalun is een klein dorpje op een plateau onder de Rinjani vulkaan en heeft schitterende uitzichten  op de top van de vulkaan (bij helder weer). Sembalun is het beginpunt voor de trekking naar de top van Mount Rinjani. (Als extensie bij te boeken.) Maar ook als je niet zo sportief bent en deze trekking niet wilt doen, is het een waanzinnig mooie ongerepte omgeving voor een wandeling. Er komen hier relatief weinig toeristen, waardoor je een echte authentieke ervaring hebt. Je slaapt in een eenvoudig hotelletje, door het zwemmen en snorkelen van vandaag smaakt het eten extra goed!

Dag 10: Fietsen of wandelen rond Sembalun, naar Senaru

Fietsen of wandelen rond Sembalun, naar Senaru
Sembalun ligt op een hoog en koel plateau, ideaal om een mooie wandeling of fietstocht te maken. Standaard in de reis zit een wandeling van een uur of drie met een gids over het plateau (droge tijd). Je wandelt langs groenten- en fruitvelden (aardbeien zijn een specialiteit hier) en als je het leuk vindt kun je ook de prachtige waterval Dewi Selendang bezoeken, waaronder je kunt poedelen. Wil je liever fietsen, geef dat dan bij boeking door. Dan zorgen we we (tegen bijbetaling) dat er fietsen zijn. Dit is een leuke fietstocht, met veel stops onderweg. door werkelijk een prachtige omgeving, met bergen aan alle kanten en mooie uitzichten over de velden. Er zitten een aantal kleine stijgingen in, maar die zijn goed te doen. Bij zowel de wandel als fietstocht is een eenvoudige lokale lunch inbegrepen. Na de wandel-of fietstocht rijd je in een uurtje naar Senaru, evenals Sembalun gelegen op de noordflank van de Rinjani. Dit plaatsje ligt echt een stuk lager en is daardoor veel groener en warmer. Nabij de hoofdweg kun je bij voldoende tijd stoppen bij de oude moskee Bayan Karang Bajo,gemaakt van bamboe vlechtwerk. Vlakbij ligt het traditioneel dorpje Karan Bajo, neem een sarong mee (m/v) en het kan zijn dat je op blote voeten moet lopen. Vraag of je foto's mag maken, voordat je klikt. 
Je verblijft in een eenvoudig, maar sfeervol hotel met een mooie tuin. Wil je meer luxe, dan kun je hier kiezen voor een upgrade naar een stijlvol en bijzonder comfortabel hotel. Het heeft een zwembad en biedt prachtige uitzichten over groene valleien en de vulkaan. Een heerlijke plek om bij te komen. 

Dag 11: Wandelen op de flanken van de Rinjani

Wandelen op de flanken van de Rinjani
Dit is een heerlijke plek om te wandelen. Niet alleen zijn er verschillende watervallen waar je naar toe kunt lopen, de omgeving is ook nog eens prachtig mooi, met bos, boomgaarden en akkers. Je lokale gids kent de omgeving goed. We boeken hier gidsen van de vrouwen coöperatie, zodat zij zelfstandig een inkomen voor hun gezin kunnen verdienen. Zij hebben nauwelijks opleiding en zichzelf Engels geleerd. Respect! Natuurlijk weten juist de vrouwen alles van de akkervelden en boomgaarden waar je langsloopt. Kijk, daar staat een wilde gember. 

Dag 12: Naar de stranden van Gili Meno

Naar de stranden van Gili Meno
Je chauffeur zet je af in de haven van Bangsal, waar je afscheid neemt van je Lombok chauffeur. Vandaag is de start van een paar heerlijke dagen op het paradijselijke strand van Gili Meno, één van de drie koraaleilanden voor de kust van Lombok. Voor veel mensen een hoogtepunt van hun Indonesië-vakantie! (Als je liever naar Gili Air of Gili Trawangan wilt is dit ook mogelijk. Geef dit aan bij je offerte aanvraag.) In de haven van Bangsal stap je op een lokale boot om naar het eiland te varen. Vanuit de boot zie je al het poederwitte strand van het eiland. Je checkt in en eet een heerlijke lunch. Hierna ben je klaar voor de turkooisblauwe zee! Al dobberend kijk je naar de strakblauwe lucht en het witte strand en je denkt bij jezelf:”Het is hier fantastisch!”
NB: Besef je dat je op een klein eiland van Lombok zit en er minder luxe en service is. De vraag overstijgt het aanbod, waardoor accommodaties op de Gili eilanden relatief duur zijn. In de basisprijs kiezen wij voor een eenvoudige, goed betaalbare lokale accommodatie voor ieder budget. Als je wilt, kun je tegen een meerprijs upgraden.
 

Dag 13: Hagelwitte stranden van Gili Meno

Hagelwitte stranden van Gili Meno
Het is heerlijk om lekker te luieren op het strand. Maar je kunt ook bijvoorbeeld een mooie snorkeltrip maken (niet inclusief). Een lokale glasbodemboot brengt je naar een plek waar veel schildpadden zwemmen. Er zijn ook prachtige koraaltuinen waar je kunt snorkelen en de ‘nemo vissen’ hun anemoon huis kunt zien verdedigen. Het is erg grappig als zo’n klein visje dapper voor je duikbril begint te zwemmen en jou weg probeert te jagen. Dit is echt genieten van je Lombok vakantie! Het strand loopt helemaal rondom het eiland en in een uur ben je het hele eiland rondgelopen. Op sommige plekken zie je mogelijk nog wel wat schade veroorzaakt door de aardbeving van augustus 2018. Een bewuste eilandbewoner op Gili Meno heeft een ‘schildpaddenopvang’ opgezet, bestaande uit opblaaszwembadjes en oude badkuipen. Door dit initiatief brengen de eilandbewoners gevonden schildpadeieren naar hem toe, in plaats van ze op te eten. De vele schildpadden in het water trekken veel duikers en snorkelaars naar het eiland en dit stimuleert de lokale economie. Iedereen begrijpt nu dat een schildpad zwemmend in zee meer oplevert dan een schildpad in de soep! In de badjes kunnen ze rondzwemmen totdat ze sterk genoeg zijn om in zee uitgezet te worden, zo hebben ze meer overlevingskansen dan als babyschildpadje. Je kunt een donatie in de box doen, voor een paar centen kan er weer voer worden gekocht. 

Dag 14: Snorkelen en schildpadden

Snorkelen en schildpadden
Je kunt natuurlijk ook gaan duiken, de kans is heel groot dat je grote zeeschildpadden ziet. Wil je je PADI Open Water brevet halen, dan heb je minimaal 3 tot 4 hele dagen nodig (het kan vaak in 3, maar 4 is een stuk relaxter). Voor het PADI Advanced brevet maak je 5 duiken en heb je een ruime 2,5 dag nodig. De Gili eilanden zijn een perfecte plek om dit te doen; ook als een reisgenoot niet wil gaan duiken, zal deze op de Gili eilanden heerlijk kunnen luieren. Ben je van plan te gaan duiken, vraag dan extra dagen aan. ’s Avonds kun je aan het strand eten met uitzicht over zee. Je kunt kiezen wat je op de BBQ wilt hebben, een lekker visje, kippenpootje of een kebab. Biertje of vers geperst vruchtensapje erbij… Beter dan dit wordt het niet!
 

Dag 15: Naar Amed op Bali

Naar Amed op Bali
Je neemt alweer afscheid van de Gili eilanden. Voor veel mensen is dit een hoogtepunt van hun rondreis Lombok. Vanaf Gili Trawangan pak je de snelboot van Lombok naar Bali. Bij een gladde zee is dit een soepele overtocht, maar als het hard waait, zijn er flinke golven op open zee. Ben je gevoelig voor zeeziekte, neem dan zeker tabletjes tegen zeeziekte in of gebruik die handige polsbandjes met drukpunten. Je komt aan in de haven van Amed op Oost-Bali. Je verblijft in een mooi gelegen hotel aan het strand. Amed is een leuk klein kustplaatsje met veel eetgelegenheden.

Dag 16: Snorkelen boven het wrak van de USS Liberty in Amed

Snorkelen boven het wrak van de USS Liberty in Amed
Tijd voor een bijzondere Bali excursie (inclusief): vandaag ga je snorkelen boven het beroemde USS Liberty wrak. Het schip is in de Tweede Wereldoorlog gebombardeerd en versleept naar de oostkust van Bali. Tijdens een vulkaanuitbarsting brak het schip in tweeën en gleed het de zee in. Het ligt nu 50 meter van het strand en is helemaal begroeid met koraal. Het koraal trekt scholen vissen aan, van groot tot klein. Hiermee is het beste scheepswrak ter wereld om naar te snorkelen en duiken! Als je duikt, kun je ‘upgraden’ naar 2 duiken rondom het wrak, want dit wil je natuurlijk van zo dichtbij mogelijk bekijken. De eerste duik gaat rondom het wrak, de tweede duik gaat over het middendek van het schip. Je hebt altijd open toegang naar boven (zoals PADI voorschrijft), je komt nooit in een benauwde situatie. Afhankelijk van de planning krijg je een picknicklunch mee of je eet je lunch bij de duikschool.
 
Na het snorkelen kun je ‘s middags op eigen gelegenheid het proces van zeezoutwinning bekijken, waar Amed beroemd om is. Het zeewater wordt gezeefd, totdat men het beroemde zeezout heeft. Het strand in Amed is zwart vulkanisch zand, wat erg warm kan worden. Het is toch wel erg lekker om ook een zwembad bij je hotel te hebben waar je ‘s middags lekker kunt zonnen en even af kunt koelen.

Dag 17: Bali Aga dorpje Tenganan en Waterpaleis Tirtagangga

Bali Aga dorpje Tenganan en Waterpaleis Tirtagangga
De auto met chaufeur haalt je weer voor de rit naar Sidemen. De tocht gaat via het Bali Aga dorpje Tenganan. De Bali Aga zijn de traditionele bewoners van Bali. Zij waren hier al, voordat de hindoeïstische Majapahit uit Java in de 11de eeuw naar Bali kwamen. De Bali Aga hebben een animistisch geloof. Ze vereren hun voorouders en de natuur. Dit animistische geloof is ook wel verweven geraakt in het Balinees-hindoeïsme. Een volgende leuke stop is het romantische waterpaleis Tirtagangga met vele vijvers, fonteinen en baden, gebouwd door een raja. Je kunt over de stapstenen de hele vijver doorstappen. Je overnacht in Sidemen in een mooi hotel met zwembad tussen de rijstvelden

Dag 18: Tot rust komen in de rijstvelden van Sidemen

Tot rust komen in de rijstvelden van Sidemen
Een dag in het prachtige Sidemen. In de ochtend maak je een rijstveld wandeling van circa 3 a 3,5 uur (afhankelijk van je tempo en hoeveel je stopt om foto's te maken) in de omgeving van Sidemen, onder leiding van een lokale gids. Hij leidt de weg over rijstdijkjes, waden door riviertjes. Je krijgt zeker natte schoenen! Trek goede wandelschoenen aan, als het nat is, kan de ondergrond glad zijn. De omgeving is een prachtig glooiend landschap van rijstvelden. Zo mooi, dat dit gebied is uitgeroepen tot Unesco werelderfgoed. In de droge maanden kan er geen natte rijst worden verbouwd, dan zullen er andere gewassen worden verbouwd op het land. Sidemen ligt tussen de bergen en de zee in. Je wandelt ook door wat dorpjes, wie weet zie je vrouwen op traditionele wijze weven. 's Middags is Sidemen een heerlijke plek om even helemaal niets doen en een boek te lezen. 
Je kunt ook kiezen voor een Bali excursie. Ga bijvoorbeeld koken bij een Balinese familie thuis (een dorp tussen Ubud en Sidemen in). Je doet samen inkopen op de markt, waarna de vrouw des huizes je haar geheime recept met de typische Balinese kruiden onthuld. 's Middags komen de kinderen thuis. Alle broers blijven op hetzelfde terrein bij hun ouders wonen, dus het is een gezellige boel. Avonturiers en waterratten kunnen gaan raften op de Telaga Waja rivier. Deze Bali excursie combineert actie en avontuur met een prachtige groene omgeving. Indien je voor een excursie kiest, schuift je rijstveld wandeling naar morgen ochtend. 
 

Dag 19: Naar Ubud, (rijstveldwandeling) via Klungkung en Goa Gajah

Naar Ubud, (rijstveldwandeling) via Klungkung en Goa Gajah
Heb je gisteren de wandeling niet gemaakt, dan kun je die vanmorgen maken en daarna lunchen in het hotel.
Je vervolgt je weg naar Zuid-Bali. Onderweg maak je een stop in het koninklijk paleis van Klungkung en bij de grottempel Goa Gajah, ook wel olifant grot genoemd. Het relief bij Yeh Pulu is ook een stop waard. In het begin van de middag kom je aan in Ubud, een gezellig plaatsje, waar van alles te beleven valt. Je kunt het paleis van de Koninklijke familie van Ubud te bekijken, of binnen stappen in de kleine tempeltjes. Veel creatieve mensen settelen in Ubud en de centrale straten, Monkey Forest Road en Jalan Dewi Sitra, zijn dan ook vol met mooie boetiekjes. Ubud is ook een yogacentrum aan het worden en de biologische restaurants floreren hier dan ook. Eet een hapje of drink een gezonde shake in het hippe Clear, het relaxte Bali Buddha, Yogi Hotspot Kafé of het chiquere Nomad. En vergeet ook zeker niet om op een van de avonden naar een van de vele traditionele dansvoorstellingen in de tempels te gaan. Onze tip: de kecak dans. Bij het licht van fakkels bootsen meer dan 50 mannen het geluid van een gamelan orkest met hun stem na. In hun midden wordt de Ramayana gedanst. Je hoeft geen dansliefhebber te zijn om dit fascinerende schouwspel mooi te vinden. Magisch! 

Dag 20: Ubud of de omgeving verkennen

Ubud of de omgeving verkennen
Vandaag is naar eigen inzicht in te delen. Je kunt lekker op eigen gelegenheid Ubud verkennen, maar we hebben ook een aantal leuke Bali excursies voor je geselecteerd. Kies zelf welke het beste bij jou passen! Je kunt er meer over lezen onder Excursies op de website.

Dag 21: Vlucht terug

Vlucht terug
Helaas zit je Bali-Lombok reis er weer op. Je wordt ongeveer 4 uur voor vertrek van je vlucht naar de luchthaven gebracht. Je vliegt weer terug naar huis.

Dag 22: Aankomst Nederland

Aankomst Nederland
Met een koffer vol vuile was, een camera vol mooie foto's en een hoofd vol fijne herinneringen kom je weer thuis. 

Achtergrond

Baaien, Sasak cultuur en Rinjani vulkaan op Lombok

Op reis in Lombok bekijk je de omgeving van Senggigi vanaf je fiets; een mooie tocht door onontdekt Lombok. In het zuiden ga je naar de mooie surfstranden en baaien. Rond de flanken van de Rinjani maak je bij Tetebatu prachtige wandelingen door de groene sawa's en bezoek  je authentieke Sasak dorpjes. Bij een familie thuis eet je een traditionele Sasak maaltijd. In de afgelegen plaatsen Senaru en Sembalun, vlak bij de top van Rinjani, kom je helemaal tot rust. Ook dit zijn fijne plekken om te voet of op de fiets te verkennen.
 

Paradijselijk eilandje Gili Meno

Voor de kust van Lombok ligt het prachtige koraaleilandje Gil Meno met witte poederstranden en palmbomen. In het heldere en warme turkoois water kun je prachtig snorkelen, en met een beetje geluk zie je zelfs een zeeschildpad. Er is geen gemotoriseerd verkeer op de eilanden, alleen paardenkarren. Fantastisch rustig strand om te genieten van je Indonesië vakantie!

Sawa’s in Sidemen

Op zoek naar rust en authenticiteit op je Bali reis? Bezoek dan Oost-Bali. Sidemen is een groene oase aan de Unda rivier, met op de achtergrond een indrukwekkende Mount Batur vulkaan (3142m), waarvan de top regelmatig door wolken wordt bedekt. Als je hier rondwandelt zie je velden vol bamboe, salakvruchten, cacao, rijst, bergstroompjes en bomen vol bloemen. Een Engelssprekende gids vertelt over de lokale planten en gebruiken. ’s Nachts val je in slaap bij het geluid van vogels, krekels en kikkers. Al het groen is zo uitbundig, dat veel schilders zich hier vestigden, zoals de invloedrijke schilder Water Spies in 1939. In deze omgeving worden ook speciale kleden geweven.

Ubud - het spirituele en creatieve hart van Bali 

Volgens de legende besloot een priester uit Java aan een geneeskrachtige rivier een vestiging, Ubud, te stichten. Ook werden in de omgeving veel geneeskrachtige kruiden, obat, gevonden. De naam Ubud zou van het woord obat af zijn geleid. Nog steeds is Ubud een centrum voor yoga, spiritualiteit, Balinese healers en biologisch eten.
 
In 1900 werd Ubud –op eigen verzoek- een protectoraat van Nederland, en kon zich volledig op het religieuze en culturele leven storten, tot dan toe was er dikwijls sprake van oorlog tussen de koninkrijkjes op Bali. Al op de Bali reizen van de eerste pioniers is Ubud een hoogtepunt van kunstzinnigheid. In de jaren ’30 vestigden enkele westerse kunstenaars zich op Bali, die een enorme stimulans zijn geweest voor de kunsten. Rondom Ubud zijn allerlei ateliers te vinden voor schilderen, houtsnijwerk, kralenwerk en steenhouwen. Ook zijn er veel interessante musea en galerieën, leuk als je graag thuis een kunstwerk aan de muur wilt hangen. Mis ook de traditionele dans voorstellingen niet, iedere avond wordt er wel ergens één gehouden. Er zijn veel mooie boetiekjes en veel lekkere biologische restaurantjes in het centrum. Daarnaast is het een uitvalsbasis voor een keur aan actieve excursies. In Ubud is voor iedereen wat te doen!
 
Hotel & Vervoer
Accommodatie:
Wij zijn altijd op zoek naar de leukste locaties. Op Lombok slaap je in Senggigi in een mooi hotel vlakbij het strand (de zee is er soms wat wild), in Sekotongverblijf je in eem moderne bungalow aan het strand.  In Tetebatu en in Senaru en Sambalun in een eenvoudig guesthouse. Er heerst een vriendelijke en authentieke sfeer, een mooie kans om de bevolking wat beter te leren kennen. Op Gili Meno heb je een kleinschalige, eenvoudige accommodatie (koud water douche) met een groene tuin, waar je heerlijk ongestoord kunt eten, op 80 meter het strand.
In Sidemen verblijf je in een hotelletje in het groen. Het hotel is een oase van rust. In Amed verblijf je in een prettig hotel aan het strand met zwembad in de tuin.
In Ubud zijn veel gezellige hotelletjes. De kamers zijn sfeervol ingericht en men is erg gastvrij en open voor een praatje. Er is een mooie tuin met zwembad en je hebt een eigen veranda bij de kamer. We hebben in de prijs gekozen voor een middenklasse hotel. Er zijn echter ook legio mogelijkheden voor een upgrade als je jezelf wilt verwennen met een luxe hotel.

Vervoer:
Gedurende de reis op het vasteland van Lombok heb je een eigen auto of busje met chauffeur ter beschikking. Van en naar de vliegvelden Mataram en Denpasar zijn het rechtstreekse transfers zonder stops.
Op Bali heb je op de transferdagen een auto met chauffeur, dit kunnen verschillende chauffeurs zijn. Tussen Amed en Sidemen en Ubud maak je ook stops. 
Prijzen
De hieronder vermelde prijzen zijn geldig tot 15 december 2019. De prijzen zijn per persoon, gebaseerd op 2 personen per kamer. Bij een reis met 3 of 5 personen wordt een derde bed (stretcher, daybed, matras) op de kamer bijgezet; de prijs voor een eenpersoonskamer is op aanvraag. Wij behouden ons het recht voor om onze prijzen te wijzigen. In de zomer (juli/augustus/september), rond de feestdagen (van 15 december t/m 15 januari) en het Suikerfeest berekenen we een hoogseizoentoeslag. Prijzen kunnen ook fluctueren door o.a. wijzigingen in de brandstof prijzen of de wisselkoers. De minimale reisduur is 7 dagen. Een reis kan tot uiterlijk 14 dagen voor vertrek worden geboekt.

Rondreis Indonesië: Lombok, Gili & Bali - Lombok Lovers
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 3.063,- p.p.€ 1.628,- p.p.€ 1.338,- p.p.€ 1.367,- p.p.€ 1.293,- p.p.€ 1.300,- p.p.
Inclusief:
 • Privé vervoer met chauffeur
 • 19 overnachtingen met ontbijt, 2 nachten in vliegtuig
 • 11 dagen privé-transport met chauffeur op Lombok en Bali.
 • Transfers van en naar het vliegveld. 
 • Boottochten van en naar Gili Meno
 • Ticket snelboot Bali.
 • Fietstocht inclusief gids bij Senggigi
 • Wandeling Sasak dorpjes, inclusief gids en lokale lunch
 • Fietstocht en tubingtocht Tetebatu inclusief lunch en gids.
 • Snorkeltochten in zuid- en oost-Lombok inclusief lunch.
 • Wandel-of fietstocht Sembalun inclusief gids.
 • Wandeling Senaru, inclusief gids.
 • Snorkeltocht Amed, inclusief lunch.
 • Wandeling Sidemen, inclusief gids
 • Alle kosten met betrekking tot aangegeven transport (parkeergeld, tolgeld etc)
 • Uitgebreide Nederlandstalige reisinformatie
 • Nederlandstalige ondersteuning ter plekke door onze lokale vertegenwoordiger

Exclusief:
 • Internationale en binnenlandse vluchten
 • Entrees en camera fees Nationaal Parken ter plaatse te voldoen. 
 • Overige entreegelden, donaties en fooien. 
 • Optionele excursies op Bali: zie prijzentab en excursietab voor meer informatie.

Extensie 1: Geheime parels op Lombok
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Geheime parels op Lombok,€ 519,- p.p.€ 260,- p.p.€ 203,- p.p.€ 245,- p.p.€ 221,- p.p.€ 247,- p.p.
Geheime parels op Lombok (i.c.m. rondreis Lombok Lovers)€ 142,- p.p.€ 72,- p.p.€ 49,- p.p.€ 64,- p.p.€ 54,- p.p.€ 64,- p.p.
Inclusief:
 • Bootvervoer naar Gili Asahan vanaf vasteland van Lombok en terug.
 • 3 nachten accommodatie, inclusief ontbijt
 • indien losgeboekt ook transfer vanaf Senggigi, Tetebatu,Kuta of vliegveld

Exclusief:
 • Overige maaltijden
 • Fooien

Extensie 2: Beklimming van de Rinjani vulkaan
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 561,- p.p.€ 377,- p.p.€ 375,- p.p.€ 331,- p.p.€ 336,- p.p.€ 368,- p.p.
Inclusief:
 • 2 overnachtingen (tent) met ontbijt
 • 1 overnachting in hotel Sembalun met ontbijt
 • Trekking standaard comfort uitvoering is inclusief berg gids, lokale dragers (voor algemene spullen kamp, persoonlijke spullen draag je zelf), tent (ruimer dan budget variant), schuimmatjes (ca 8 cm, dikker dan budget variant), slaapzakken, wc-tent, maaltijden, extra koffie pauzes, eettent, trekking stoeltjes, verzerking, permit nationaal park, blessing door spirituele leider
 • Transport Tetebatu - Sembalun
   

Exclusief:
 • Entree en camera fee voor Rinjani Nationaal Park ter plaatse voldoen.
 • Fooien

Excursie 1: Kookcursus bij Balinese familie
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
vanuit Ubud€ 169,- p.p.€ 85,- p.p.€ 71,- p.p.€ 64,- p.p.€ 68,- p.p.€ 64,- p.p.
Sidemen/Sanur€ 175,- p.p.€ 88,- p.p.€ 73,- p.p.€ 68,- p.p.€ 73,- p.p.€ 68,- p.p.
Inclusief privé auto met Engelssprekende chauffeur/gids, bezoek aan markt, Kertagosa paleis in Klungklung en (zelfgekookte) Balinese lunch bij familie in Balinese compound.

Excursie 2: Raften op de Telaga Waja rivier
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 60,- p.p.€ 46,- p.p.€ 42,- p.p.€ 41,- p.p.€ 39,- p.p.€ 39,- p.p.
Incl: transport vanaf Sidemen, raftmateriaal incl zwemvest en helm, verzekering, thee of koffie bij aankomst, lunch, gebruik douche en handdoek.
Excl: overige drankjes, fooi, eventuele watersandalen (te koop voor ca. €5,-).

Excursie 3: Fietsen en tuben rond Tetebatu
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Fietsen en tuben rond Tetebatu€ 106,- p.p.€ 77,- p.p.€ 67,- p.p.€ 62,- p.p.€ 59,- p.p.€ 58,- p.p.
Inclusief: fietstocht met gids, tubetocht met gids, lunch, transfers. Exclusief: entreegelden en fooien. 

Excursie 4: Dagtour: Ontdek de groene omgeving van Ubud
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 78,- p.p.€ 39,- p.p.€ 26,- p.p.€ 26,- p.p.€ 23,- p.p.€ 20,- p.p.
Inclusief privé auto met Engelssprekende chauffeur. Exclusief entrees en lokale gidsen tijdens de Tour in omgeving, je beslist en betaalt ter plekke wat je wilt zien.

Excursie 5: Bike trip vanaf Mount Batur
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 49,- p.p.€ 49,- p.p.€ 49,- p.p.€ 49,- p.p.€ 49,- p.p.€ 49,- p.p.
Inclusief ontbijt, lunch, transport, gids, drinkwater, op basis van join in (groepsgrootte maximaal 12 personen). Vanaf 4 charter (privé tocht) ook mogelijk.

Excursie 6: Herbal Walk
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.
Inclusief Engelssprekende gids, versnapering onderweg.

Excursie 7: Purificatieceremonie met Balinese healer
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 76,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.
Inclusief transport per auto, sarong en sjaal, offerandes, wierrook en bloemen, healer I Made Sumantra.

Excursie 8: Jamu workshop - Zelf Ayurveda kruidenmedicijn maken
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 39,- p.p.€ 39,- p.p.€ 39,- p.p.€ 39,- p.p.€ 39,- p.p.€ 39,- p.p.
Inclusief Engelstalige uitleg en recepten. Wat je maakt mag je bovendien meenemen!

Excursie 9: Wandelen op de bergkam van de Mount Batur vulkaan
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 150,- p.p.€ 76,- p.p.€ 76,- p.p.€ 76,- p.p.€ 76,- p.p.€ 76,- p.p.
Inclusief: lokale gids, eenvoudig ontbijt (fruit en zoet brood) op uitzichtpunt, transport van en naar Ubud, boot overtocht. (NB. Deze excursie is join-in, er kunnen andere reizigers - max. 6 - op mee gaan)

Excursie 10: Herbal Walk & Jamu workshop (Ayurvedisch kruidenmedicijn)(8:00-16:00)
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.
Inclusief: Engelssprekende gids Herbal Walk, versnapering, Engelssprekende gids Jamu workshop en recepten. Wat je maakt mag je meenemen. Lunch is op eigen gelegenheid, de gids kan je meenemen naar een eenvoudige maar goede warung (lokaal eethuisje).
 
Extensies

Extensie 1: Geheime parels op Lombok


Vind je de stranden van Noord-Lombok te druk, dan is de groep eilanden die voor de kust van Zuid-Lombok ligt een aanrader. Deze zogenaamde 'Secret Gili's' bieden kleinschalige, exclusieve accommodaties, gelegen aan spierwitte strandjes en een kristalheldere zee, die uitnodigt tot snorkelen of duiken. Je komt er nauwelijks andere toeristen tegen. Je kunt deze extensie toevoegen aan een bezoek aan Sekotong, maar je kunt deze Secret Gili's ook vanuit Senggigi bezoeken. Dan komen er wel wat extra vervoerkosten bij.

Dag 4: Boottrip naar het paradijs

Boottrip naar het paradijs
Lombok heeft een van de mooiste kusten van alle Indonesische eilanden. De zuidkust is een aaneenschakeling van baaien, kliffen en oogverblindend witte stranden. En het mooie is: er komen nog steeds heel weinig toeristen, omdat de meeste plekken nog niet goed bereikbaar zijn. Dat gaat veranderen, want er zijn plannen om de zuidkust te gaan ontwikkelen voor het massatoerisme, maar voorlopig heb je de meeste stranden nog voor jezelf. Zodra je zuidwaarts rijdt vanaf Senggigi zie je het landschap veranderen en wordt het steeds droger. De zuidkust van Lombok krijgt veel minder regen dan Centraal-Lombok en kan niet geïrrigeerd worden, dus het landschap doet soms bijna Afrikaans aan. Het contrast met de diepblauwe oceaan is adembenemend. Je verkent vandaag Sekotong, het schiereiland dat als een soort slurf zich westwaarts vanaf Lombok uitstrekt. Dit gebied is nog heel ongerept, met prachtige baaitjes en ruige droge bergen. Je verkent deze ongerepte kust ook onder water, want een snorkeltocht bij Gili Nanggu, een van de prachtige eilandjes voor de kust, is inbegrepen. Een eenvoudige lokale lunchbox ook. Je wordt met een korte boottrip overgezet naar Gili Asahan. Welkom in het paradijs! Gili Asahan is het meest westelijk gelegen eilandje van de groep die voor de kust van Sekotong ligt. In een klein uurtje loop je het hele eiland rond. Het hele eilandje is omringd door prachtig witte stranden en koraalriffen. In tegenstelling tot de ''andere'' Gili's zijn de eilanden toeristisch nog nauwelijks ontwikkeld. Er zijn een aantal kleinschalige, goed verzorgde accommodaties pal aan het strand. Er zijn geen restaurantjes om uit te kiezen, maar dat is niet erg, want je kunt heerlijk eten in je accommodatie. Dat gebrek aan toeristische faciliteiten betekent ook dat het 's avonds heerlijk rustig is en niets het geluid van de ruisende zee verstoort. Je verblijft in een zeer comfortabele ecolodge: bij de bouw en gebruik door gasten wordt geprobeerd de natuurlijke omgeving zo weinig mogelijk aan te tasten: de kamers zijn uit lokale materialen gebouwd en de electriciteit wordt door zonnencellen opgewekt. 

Dag 5: Zon, zee en strand

Zon, zee en strand
Je hebt een dag om heerlijk van de ruste genieten, of te zwemmen en te snorkelen. Ook is het mogelijk om via het hotel een duiktrip te regelen. Hoe dan ook, je zult hier zeker tot rust komen.

Dag 6: Genieten van de stilte en de ruimte

Genieten van de stilte en de ruimte
Nog een dag om jezelf helemaal op te laden aan de rust en ruimte die deze kleine parel biedt.

Dag 7: Bootje terug naar het vasteland Lombok

Bootje terug naar het vasteland Lombok
Je wordt met de boot teruggebracht naar het vasteland. Vandaag krijg je de kans de ongelooflijke variëteit aan landschappen van Lombok te ervaren. Ondans dat het maar een klein eiland is, zijn de contrasten enorm. De zuidkust is een aaneenschakeling van baaien, stranden en kliffen, waarvan de meeste nog vrijwel onontdekt zijn. Vergeet niet je zwemkleren in te pakken! Dat het niet lang zal duren tot ook deze kust ontwikkeld wordt, merk je als je stopt in Kuta. Hier is recentelijk een nieuwe grote boulevard gebouwd en zijn veel bouwprojecten. Rijd je verder naar het oosten, dan vind je ongelooflijk schilderachtige baaien met oogverblindend witte stranden. Je stopt bij een van deze stranden, dus zwemkleding mee in de handbagage! Zodra je de kust verlaat en richting de vulkaan Rinjani rijdt wordt het land ineens veel groener. Hier kan weer geïrrigeerd worden en dus zie je veel rijstvelden. In de groene binnenlanden bezoek je de twee prachtige watervallen Benang Stokal en Benang Kelambu. Beide watervallen kun je lopend in een half uurtje bereiken. Het contrast met de droge kust kan haast niet groter zijn. De watervallen liggen in een weelderig groene omgeving. Neem zwemkleding inclusief zwem t-shirt of sarong mee, want je kunt er samen met de locals heerlijk in poedelen. Je overnacht in Tetebatu, een dorp aan de voet van de Rinjani vulkaan. De temperatuur is hier aangenaam, omdat Tetebatu op 400 meter ligt en dus iets koeler is. Door de vruchtbare vulkaangrond is de omgeving heel groen, met velden vol tabak, rijst en fruitbomen.

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Geheime parels op Lombok:
Dag 1: Vertrek Amsterdam
Dag 2: Aankomst Lombok - Senggigi, transfer hotel
Dag 3: Senggigi, fietstocht, gids
Dag 4: Sengigi - Gili Asahan, boot, snorkelen Nanggu, lunchbox
Dag 5: Gili Asahan, vrij
Dag 6: Gili Asahan, vrij
Dag 7: Gili Asahan - Tetebatu, boot, transfer via zuidkust en Benang Stokal en Kelambu
Dag 8: Tetebatu, wandeling Sasakdorpen, lunch en gids
Dag 9: Tetebatu, fietstocht en tubing, lunch
Dag 10: Tetebatu - Sembalun, snorkeltrip, lunch
Dag 11: Sembalun - Senaru, wandelen Sembalun (3 uur), lunch, gids, evt Karang Bajo en Bayan moskee
Dag 12: Senaru, Panorama wandeling, gids
Dag 13: Senaru - Bangsal - Gili Meno, overtocht boot
Dag 14: Gili Meno, vrije dag
Dag 15: Gili Meno, vrije dag
Dag 16: Gili Meno - Amed, boot Trawangan, snelboot Amed
Dag 17: Amed, snorkeltrip USS Liberty Tulamben
Dag 18: Amed - Sidemen, stops Tenganan en Tirtagangga
Dag 19: Sidemen, rijstveldwandeling
Dag 20: Sidemen - Ubud, (evt rijstveldwandeling), stops Klunkung, Yeh Puluh Goa Gajah
Dag 21: Ubud, vrije dag
Dag 22: Vertrek Ubud, transfer luchthaven
Dag 23: Aankomst Nederland

Extensie 1: Geheime parels op Lombok
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Geheime parels op Lombok,€ 519,- p.p.€ 260,- p.p.€ 203,- p.p.€ 245,- p.p.€ 221,- p.p.€ 247,- p.p.
Geheime parels op Lombok (i.c.m. rondreis Lombok Lovers)€ 142,- p.p.€ 72,- p.p.€ 49,- p.p.€ 64,- p.p.€ 54,- p.p.€ 64,- p.p.


Extensie 2: Beklimming van de Rinjani vulkaan


Een echt sportief avontuur! Een driedaagse trekking naar de top van de één na hoogste berg van Indonesië (3726 m) en een gigantisch groot kratermeer met een doorsnede van 6 km.  


Dag 10: Op weg naar Sembalun Lawang

Op weg naar Sembalun Lawang
Vandaag word je van Tetebatu naar Sembalun Lawang gebracht. Je stopt onderweg om te snorkelen op een plaatsje waar relatief weinig toeristen komen. Je slaapt in een heel eenvoudig guesthouse. 

Dag 11: Driedaagse trekking Rinjani vulkaan

Driedaagse trekking Rinjani vulkaan
Vroeg uit de veren om vanuit het plaatsje Sembalun Lawang de trekking naar de kraterrand van Mount Rinjani (3726m) te beginnen. Het is de op één na hoogste berg van Indonesië. De tocht van circa 8 uur is in het begin nog niet zo steil, maar naarmate je de top nadert, wordt het natuurlijk steeds iets steiler en zwaarder. Je bent inmiddels blij dat je vanuit Sembalun Lawang bent vertrokken, want dat is een minder steile wandeling dan vanuit Senaru. Onderweg kun je genieten van mooie uitzichten, bij helder weer kun je zelfs Mount Agung op Bali zien! Je kunt altijd even stoppen, uitrusten, iets drinken en foto’s maken. Tijdens de klim is het natuurlijk zweten geblazen, maar eenmaal boven koelt het flink af op deze hoogte. Onze tip: zorg dat je een dikke fleecetrui, een thermoshirtje en muts bij je hebt. Het weegt niets, maar houdt je lekker warm. Je wilt je dagrugzak natuurlijk zo licht mogelijk houden en het is erg fijn om een drager mee te hebben die de tent en het eten draagt. Zij zijn gewend aan deze klim en rennen vaak op alleen maar teenslippers als berggeitjes omhoog, alsof ze op zondagmorgen een wandeling in het park maken. Maar als je gewend bent op zeeniveau te leven is zo’n hike op grote hoogte wel even wennen! Aan het eind van de middag kom je aan op de kraterrand, de tenten worden opgezet en er wordt een lekker maaltje bereid. Je kunt genieten van de zonsondergang over de bergtoppen.
 
De Rinjani vulkaan is, net als Bromo en Ijen op Java, een actieve vulkaan. Beklimming is altijd voor eigen risico. De Indonesische autoriteiten kunnen bij verhoogde vulkanische activiteit de toegang tot de vulkaan ontraden, beperken of verbieden. In het regenseizoen is beklimming niet mogelijk, dit is meestal de periode van november tot eind maart.

Dag 12: Door de vulkaan krater van Rinjani

Door de vulkaan krater van Rinjani
De echte fanatiekeling kan om twee, drie uur opstaan om de daadwerkelijke top van de Rinjani vulkaan te beklimmen, nog zo’n 1000 meter omhoog. Een flinke stijging in hoogte dus, door de verandering in zuurstof zul je veel moeten uitrusten en vorder je maar langzaam. Ook is het pad dusdanig, dat je af en toe echt op handen en voeten zal moeten. Al met al ben je zo'n 5 uur bezig voordat je terug bent in het kamp. De gids gaat veiligheidshalve met je mee, voor deze extra inspanning is het wel de bedoeling dat je hem een mooie tip geeft, want het hoort eigenlijk niet bij het standaardprogramma. We houden deze optie graag open, zodat je, aan de hand van de ervaringen op de eerste dag, ter plekke kunt kijken of je dit een goed idee lijkt. Als je je krachten spaart en niet naar de top klimt, kun je je nog eens lekker omdraaien in je slaapzak tot het licht wordt.
 
Na het ontbijt maak je de steile afdaling van ongeveer 2 uur naar het 600 meter lager gelegen kratermeer Danau Segara Anak, wat ‘kind van de zee’ betekent. Het meer is zo’n 6 kilometer in doorsnede! Een prachtig gezicht. Bij het meer zijn ook warmwaterbronnen, Aiq Kalak, waar je in het bubbelende mineraalwater heerlijk je spieren kunt ontspannen. De locals geloven dat de warmwaterbronnen geneeskrachtig zijn. Hierna moet je toch echt weer omhoog, een flinke klim van zo’n 3 uur. Door de losse lavastenen is het soms moeilijk grip te krijgen, het is nodig om goede schoenen aan te hebben. Al met al een pittige klim. Je slaapt weer op de rand van de vulkaan, maar nu aan de andere kant. Van hier uit heb je een prachtig uitzicht op Gunung Baru (2358m), dit is de nieuwe vulkaantop die aan het kratermeer is ontstaan. Deze top groeit nog altijd. Bij helder weer kun je genieten van een prachtige zonsondergang.

Dag 13: Omlaag naar Senaru

Omlaag naar Senaru
Na het ontbijt is het inpakken en het pad vervolgen naar Senaru, nog zo’n zeven uur lopen. De daling is uiteraard in het begin vrij steil, wat toch altijd behoorlijk zwaar is voor je knieën, maar hoe verderaf van de berg, hoe vlakker het wordt. Al met al is het ongeveer 7 uur lopen vandaag. Moe maar voldaan kom je aan bij je guesthouse in Senaru. Lekker om een douche te nemen en in een zacht bedje te slapen. Je valt waarschijnlijk als een blok in slaap.

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Beklimming van de Rinjani vulkaan:
Dag 1: Vertrek Amsterdam
Dag 2: Aankomst Lombok - Senggigi, transfer hotel
Dag 3: Senggigi, fietstocht, gids
Dag 4: Senggigi - Sekotong, snorkeltocht Gili Nanggu, lunchbox
Dag 5: Sekotong, vrij
Dag 6: Sekotong - Tetebatu, stops Selong Belanak, Kuta, watervallen Benang Stoku en Kelambu
Dag 7: Tetebatu, wandeling Sasakdorpen, lunch en gids
Dag 8: Tetebatu, fietstocht en tubing, lunch
Dag 9: Tetebatu - Sembalun, snorkeltrip, lunch
Dag 10: Tetebatu - Sembalun (Rinjani)
Dag 11: Sembalun - Pelawang II, trekking
Dag 12: Pelawang II - Pelawang I, trekking
Dag 13: Pelawang I - Senaru, trekking
Dag 14: Senaru - Bangsal - Gili Meno, overtocht boot
Dag 15: Gili Meno, vrije dag
Dag 16: Gili Meno, vrije dag
Dag 17: Gili Meno - Amed, boot Trawangan, snelboot Amed
Dag 18: Amed, snorkeltrip USS Liberty Tulamben
Dag 19: Amed - Sidemen, stops Tenganan en Tirtagangga
Dag 20: Sidemen, rijstveldwandeling
Dag 21: Sidemen - Ubud, (evt rijstveldwandeling), stops Klunkung, Yeh Puluh Goa Gajah
Dag 22: Ubud, vrije dag
Dag 23: Vertrek Ubud, transfer luchthaven
Dag 24: Aankomst Nederland

Extensie 2: Beklimming van de Rinjani vulkaan
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 561,- p.p.€ 377,- p.p.€ 375,- p.p.€ 331,- p.p.€ 336,- p.p.€ 368,- p.p.
Excursies

Sidemen

Excursie 1: Kookcursus bij Balinese familie

Kookcursus bij Balinese familie
De Balinese keuken is verrukkelijk. Leer de kneepjes van het vak tijdens deze kookcursus. Dit is geen gewone kookcursus, je volgt het bij mensen thuis. Geen toeristische aftreksels, maar de authentieke keuken! 's Ochtends bezoek je eerst de markt. Je leert welke kruiden en groentes er gebruikt worden en hoe je alles moet snijden of stampen in een vijzel. Al snel stijgen de heerlijkste geuren op. Na afloop eet je zelf als (late) lunch de heerlijke nasi goreng, kare of bubur ketan hitam (pudding van zwarte rijst). Smullen geblazen! Na de lunch wordt je terug naar Ubud gebracht, eventueel nog met een stop onderweg.De recepten krijg je mee, dus thuis kun je vriend en vijand versteld doen staan over je kookkunsten.

Excursie 1: Kookcursus bij Balinese familie
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
vanuit Ubud€ 169,- p.p.€ 85,- p.p.€ 71,- p.p.€ 64,- p.p.€ 68,- p.p.€ 64,- p.p.
Sidemen/Sanur€ 175,- p.p.€ 88,- p.p.€ 73,- p.p.€ 68,- p.p.€ 73,- p.p.€ 68,- p.p.Excursie 2: Raften op de Telaga Waja rivier

Raften op de Telaga Waja rivier
In een adembenemend groene omgeving maak je deze white water rafting. Actie is er zeker, als een razende links en rechts peddelen en dan zijn er nog de verschillende ‘hindernissen’ zoals platliggen in je rubber boot om onder de lage bamboe bruggen door te gaan. Maar de meest spectaculaire is natuurlijk een dam van 2 meter omlaag. Niet té eng, wel lekker spannend en avontuurlijk!

Excursie 2: Raften op de Telaga Waja rivier
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 60,- p.p.€ 46,- p.p.€ 42,- p.p.€ 41,- p.p.€ 39,- p.p.€ 39,- p.p.Tetebatu

Excursie 3: Fietsen en tuben rond Tetebatu

Fietsen en tuben rond Tetebatu
In de ochtend word je opgehaald bij je accommodatie in Tetebatu en naar het startpunt van de fietstocht gebracht. Je verkent de groene omgeving van Tetebatu gedurende 2,5 à 3 uur op goede mountainbikes. Je fietst via landelijke weggetjes (af en toe niet in de beste conditie) door rijstvelden en kleine dorpen. Dit is authentiek Lombok! Je arriveert bij een gasthuis met een pop-up restaurantje voor een heerlijke lokale lunch. Aansluitend rijd je in ca. 15 minuten naar het startpunt van de tubing tocht. Je vaart de rivier af in een opgeblazen binnenband, met af en toe avontuurlijke rapids! Hilarische tocht, beetje spannend en toch relaxed, en nat wordt je zeker! Op een mooie plaats met geweldige uitzichten drink je een kopje thee of koffie. Het tuben neemt circa 2 uur in beslag. De rest van de middag is ter vrije besteding. 

Excursie 3: Fietsen en tuben rond Tetebatu
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Fietsen en tuben rond Tetebatu€ 106,- p.p.€ 77,- p.p.€ 67,- p.p.€ 62,- p.p.€ 59,- p.p.€ 58,- p.p.Ubud

Excursie 4: Dagtour: Ontdek de groene omgeving van Ubud

Dagtour: Ontdek de groene omgeving van Ubud
Maak een tour door de omgeving van Ubud naar de belangrijkste archeologische vondsten uit de vroegere koninkrijken. Kom achter de legende over de Gevallen Maan uit het Pejeng koninkrijk. Bewonder de koningsgraven in de rotsen van Gunung Kawi, ook de Berg der Dichters genoemd. Ontdek de restanten van het Bedulu koninkrijk; de olifanten grot en het Yeh Pulu relief. Bezoek de heilige bron Tirta Empul met zijn magische krachten. Breng ook een bezoek aan ons sponsorproject Yayasan Chaya Mutiara, oftewel Stichting de Stralende Parel. Dit is een organisatie voor en door mensen met een lichamelijke handicap. Dankzij deze organisatie kunnen mensen met een handicap deelnemen aan de maatschappij en onafhankelijk zijn, omdat ze zelf een inkomen verwerven. Bekijk hun tuin, snuffel in het winkeltje met zelfgemaakte souvenirs en vraag waar hun naam vandaan komt. Wedden dat je onder de indruk bent van de positiviteit van onze vrienden bij Chaya Mutiara?

Excursie 4: Dagtour: Ontdek de groene omgeving van Ubud
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 78,- p.p.€ 39,- p.p.€ 26,- p.p.€ 26,- p.p.€ 23,- p.p.€ 20,- p.p.Excursie 5: Bike trip vanaf Mount Batur

Bike trip vanaf Mount Batur
Vandaag trek je eropuit om wat meer van de groene omgeving van Ubud te zien. Met de auto ga je naar Mount Batur, waar je eerst een lekker ontbijt krijgt, met uitzicht op de Batur berg. Met de auto bezoek je een tuin, waar je uitleg krijgt over verschillende planten en kruiden en ook het proces van 'kopie luwak', de duurste koffie ter wereld. Vervolgens staan de fietsen klaar in een gebied vol groene sawa’s, terrassen vol met rijst. Onderweg -heuvelafwaarts dus- rijd je door verschillende dorpjes. Je ziet hoe mensen op het platteland leven en je rijdt langs vele tempeltjes. De kans is groot dat je onderweg vrouwen met offerschalen op hun hoofd ziet lopen, in Bali is namelijk altijd wel ergens een ceremonie aan de gang. Na een prachtige tocht krijg je een heerlijke lunch waarbij je allerlei Balinese gerechten kunt proeven. Na de (late) lunch wordt je terug naar het hotel gebracht. Deze excursie doe je samen met andere internationale reizigers.
NB:Tijdens de volgende feestdagen is op Bali alles gesloten en kan deze excursie niet plaatsvinden: Galungan, Kuningan en Nyepi Balinees Nieuwjaar. Wanneer de feestdagen plaats vinden, verschilt per jaar. 

Excursie 5: Bike trip vanaf Mount Batur
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 49,- p.p.€ 49,- p.p.€ 49,- p.p.€ 49,- p.p.€ 49,- p.p.€ 49,- p.p.Excursie 6: Herbal Walk

Herbal Walk
Gids Westi legt je met veel passie en kennis alles uit over planten en kruiden die in Bali groeien en waar ze voor worden gebruikt. Hij heeft deze eeuwenoude kennis van zijn familie en zijn streven is dat deze kennis niet verloren gaat in de moderne wereld vol voorverpakte middeltjes. Daarnaast vertelt Westi heel veel over de cultuur van Bali, waarom juist eenden heilige dieren zijn bijvoorbeeld. Ook wordt duidelijk hoe slim het 1000 jaar oude systeem voor rijstbouw en verdeling van water is en hoe de gemeenschap samenwerkt in een eeuwenoud democratisch systeem. “Ontwikkelingsland? Volgens mij kunnen we hier nog wat van leren!” denk je waarschijnlijk na deze wandeling. De Herbal Walk duurt de ochtend. Er kunnen meer internationale reizigers mee doen aan de wandeling. 
NB:Tijdens de volgende feestdagen is op Bali alles gesloten en kan deze excursie niet plaatsvinden: Galungan, Kuningan en Nyepi Balinees Nieuwjaar. Wanneer de feestdagen plaats vinden, verschilt per kalenderjaar. 

Excursie 6: Herbal Walk
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.Excursie 7: Purificatieceremonie met Balinese healer

Purificatieceremonie met Balinese healer
Voor de Purificatieceremonie krijg je de traditionele Balinese kleding aan om naar de tempel te gaan, dit geeft je de mogelijkheid mee naar het hart van de tempel te gaan en daar de Balinees-hindoeïstische godsdienst te ervaren. Made Sumantra is de vijfde generatie healer in zijn familie en heeft zijn kennis van zijn opa en vader gekregen. Samen met Made, of zijn assistent bid je met bloemen en wierrook. Daarna kleed je je om in zwemkleding met een sarong eroverheen. In het water van de heilige bron van Tampak Siring onderga je van hem de purificatieceremonie. Wellicht overbodig om te zeggen: aangezien je meegaat in de tempel wordt een participerende en respecterende houding van je verwacht voor deze dag. De excursie duurt een dagdeel, je wordt opgehaald en terug naar Ubud gebracht met een auto. 
 
Om teleurstelling te voorkomen is het belangrijk om te weten dat het Balinese geloof niet toestaat dat vrouwen tijdens hun menstruatie de tempel in gaan.

Excursie 7: Purificatieceremonie met Balinese healer
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 76,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.Excursie 8: Jamu workshop - Zelf Ayurveda kruidenmedicijn maken

Jamu workshop - Zelf Ayurveda kruidenmedicijn maken
Jamu betekent medicijn op basis van planten en kruiden. Lilir en haar man Westi willen deze oude kennis, die zij van hun ouders hebben geleerd, doorgeven. In hun familiebedrijf leren ze je de traditionele Indonesische middeltjes maken. Bijvoorbeeld het Tumeric drankje, wat volgens Lilir de reden is dat zij nog nooit naar de dokter is geweest. Het zijn schatten van mensen, met niet alleen enorm veel kennis, ook erg veel humor. Na de workshop kun je heerlijke biologische producten kopen, van wierrook tot bodylotion, uiteraard ook allemaal gemaakt op basis van de heilzame werking van kruiden en planten. O ja, hadden we al gezegd dat Julia Robert hier tijdens de opnames van de film Eat, Pray, Love ook haar cadeautjes voor thuis kwam shoppen? De workshop duurt ongeveer twee uur. Er kunnen meerdere internationale reizigers meedoen. Er is maar één tafel, dus het is altijd een klein gezellige groepje. NB: De Jamu Workshop kan ook direct achter de Herbal Walk aan worden gevolgd. Er wordt dan een lunchpauze ingelast. 
 
NB:Tijdens de volgende feestdagen is op Bali alles gesloten en kan deze excursie niet plaatsvinden: Galungan, Kuningan en Nyepi Balinees Nieuwjaar. De exacte data dat deze feestdagen wordt gevierd verschillen per kalenderjaar. 
 

Excursie 8: Jamu workshop - Zelf Ayurveda kruidenmedicijn maken
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 39,- p.p.€ 39,- p.p.€ 39,- p.p.€ 39,- p.p.€ 39,- p.p.€ 39,- p.p.Excursie 9: Wandelen op de bergkam van de Mount Batur vulkaan

Wandelen op de bergkam van de Mount Batur vulkaan
Deze wandeling biedt de mooiste uitzichten van Bali, maar soms wordt het zicht volledig ontnomen door binnen drijvende witte wolken. Je moet daarom wel vroeg op (4 uur). Na ca 2 uur rijden loop je in het schemerdonker (ca 3 kwartier) de berg op naar boven (neem zaklamp mee). Vanuit het uitkijkpunt zie je de zon op komen terwijl je geniet van je eenvoudig ontbijtje. Je loopt over de rand van de caldera, de kom van een enorme oude vulkaan krater, waarbij je uitkijkt op de actieve ‘jonge’ vulkaan Batur (Gunung Batur) (1717 m), en het vulkaanmeer Danau Batur –een meer gevormd in de oude vulkaankrater. (Je gaat dus niet naar de top van een vulkaan, een groot deel van de wandeling is relatief vlak.) Erachter zie je Mount Agung liggen, met 3142 meter de hoogste piek van Bali, en aan de andere kant zie je de zee. Je loopt ca 1,5 uur langs de rand, veelal langs een smal paadje met rechts van je een verval van 900 meter naar het meer en links een verval van 1000 meter naar de zee. Adembenemend! Pittig steil afdalen (ca 30-40 min) naar het meer en met een lokaal vissersbootje steek je het meer over, waar de auto met chauffeur al op je wacht. De tijden zijn gebaseerd op een gemiddelde conditie, de excursie is een privé tocht, dus je kunt je eigen tempo bepalen. Op de terugweg kun je stoppen bij de mooie hotspring (entree niet inbegrepen) en je spieren verwennen in het weldadig warme water en opfrissen in het grote zwembad. (deze excursie is join in; er kunnen andere reizigers mee gaan, max 6 pers.)

Excursie 9: Wandelen op de bergkam van de Mount Batur vulkaan
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 150,- p.p.€ 76,- p.p.€ 76,- p.p.€ 76,- p.p.€ 76,- p.p.€ 76,- p.p.Excursie 10: Herbal Walk & Jamu workshop (Ayurvedisch kruidenmedicijn)(8:00-16:00)

Herbal Walk & Jamu workshop (Ayurvedisch kruidenmedicijn)(8:00-16:00)
Jamu betekent medicijn op basis van planten en kruiden. Lilir en haar man Westi willen deze oude kennis, die zij van hun ouders hebben geleerd, doorgeven. Met Westi wandel je door de rijstvelden, op zoek naar kruiden en hun toepassingen, en je hoort van alles over de manier van leven in Bali. In een eenvoudige warung kun je zelf een lunch halen. In hun familiebedrijfje leren ze je hoe je zelf de traditionele Indonesische middeltjes kunt maken. Bijvoorbeeld het Koenjit drankje, wat volgens Lilir de reden is dat zij nog nooit naar de dokter is geweest. Het zijn schatten van mensen, met niet alleen enorm veel kennis, ook erg veel humor. Na de workshop kun je voordelig heerlijke biologische producten kopen, en net als Julia Roberts met een lipbalm naar huis gaan.

NB:Tijdens de volgende feestdagen is op Bali alles gesloten en kan deze excursie niet plaatsvinden: Galungan, Kuningan en Nyepi Balinees Nieuwjaar. De exacte data dat deze feestdagen wordt gevierd verschillen per kalenderjaar. 

Excursie 10: Herbal Walk & Jamu workshop (Ayurvedisch kruidenmedicijn)(8:00-16:00)
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.