De Banda eilanden zijn hartstikke leuk als je van snorkelen en duiken houdt. Of als je geïnteresseerd bent in de VOC-geschiedenis van de Spice eilanden, waar Nederland rijk mee is geworden. Alleen er komen: dat is de uitdaging! Het is een stipje in de oceaan. Een paar keer per week zouden er vliegtuigjes moeten gaan. Maar in de praktijk vliegt die vaker niet dan wel. Het is lastig hier op te bouwen. Zekerder is snelboot, die vaart van september tot en met maart. Echter in december en januari kan deze boot uitvallen ivm grote golven. De snelboot doet er slechts 4 uur over. Deze boot vaart op dinsdag en zaterdag vanaf Ambon naar Banda en terug op woensdag en zondag. Een andere optie is de grote Pelni boot. De Tidar doet er 8 uur over, de iets kleinere Kelimutu 12 uur. Je slaapt aan boord in een hut en dineert in de eersteklas eetruimte, de tijd vliegt voorbij. Helaas wordt het schema van de Pelniboot pas aan het begin van de maand bekend gemaakt. Voor alle vervoersmogelijkheden geldt echter: niets is helemaal zeker, op het laatste moment kan het schema omgegooid worden en door het weer kunnen boten en vluchten geannuleerd worden. Wij zullen dan een goed alternatief voor je regelen, maar indien er extra kosten zijn omdat er extra overnachtingen of duurder transport bij wordt geboekt, worden deze uiteraard aan je in rekening gebracht. Wij verrekenen dit dan met eventuele niet gemaakte excursies. Met een flexibele instelling komt het altijd goed, maar je zult wat avontuurlijk van karakter moeten zijn voor de Molukken. Je hebt dan wel een prachtige authentieke vakantie!
Aankomst op Pulau Neira
In de haven van Bandaneira staat iemand van je guesthouse je op te wachten. Je loopt samen naar je guesthouse. Ben je zelf niet in staat om je rugtas te dragen, vraag dan of je een ojek (brommertaxi) kunt huren voor je bagage. Settel rustig in je guesthouse (voor sommige guesthouses zelf lakenzak en sporthanddoekje meenemen, handdoekje sowieso handig voor snorkelen) en spreek af of je er wilt eten, zodat ze hier boodschappen voor kunnen doen. Meestal is dat verreweg je beste prijs/kwaliteit optie, voor een paar euro heb je een heerlijk en zeer uitgebreid diner. Eventuele andere gasten leer je zo ook kennen.
Hierna maak je een ‘stads’wandeling met een Engelssprekende lokale gids. Er staan prachtige koloniale gebouwen, veelal van hout met luiken voor de ramen en prachtige tegelvloeren. Hatta, die in 1945 met Soekarno de onafhankelijkheid van Indonesië uitriep, werd in de jaren 30 door de Nederlandse overheid naar Bandaneira in ballingschap gestuurd. Hij begon een schooltje waar je binnen kunt kijken. In een ander huis is een museumpje, Rumah Budaya genaamd. Of je naar binnen kunt is afwachten, soms is het open en soms moet je zoeken naar iemand met een sleutel. De oude sociëteit staat er ook nog en heet nu Makatita Hall. Er is een klein kerkje uit 1852 in het dorp, dat buiten kerktijden op slot is.
Van Benteng Nassa (Fort Nassau) zie je nog een vervallen muur staan. Er is ook een put met een gedenkplaat. In 1608 kregen de Nederlanders het met de locals aan de stok. De locals vermoorden 40 Nederlanders, waarop de Nederlanders in 1621 als wraak 44 lokale hoofdmannen in de val lokten en onthoofden. Dit werd gevolgd door een complete genocide van de Bandanese bevolking door de Nederlanders onder leiding van Jan Pieterszoon Coen. Bepaald niet een stukje Nederlandse geschiedenis om trots op te zijn.
Je kunt ook naar het fort op de heuvel, Benteng Belgica uit 1611. In de gevangenis werden locals gestopt die hun kruiden als het peperdure nootmuskaat stiekem aan de Engelsen, dè maritieme tegenstander van de Nederlanders, verkochten. Het fort is in goede staat, en ook hier zijn openingstijden maar net wanneer de man met de sleutel er zin in heeft. Daarom is het wel handig om een gids mee te hebben, die enig navraag kan doen. Vanaf het fort heb je mooi uitzicht op de baai.
Molukken: Toerisme is er nauwelijks: wij waren wij de enige bezoekers in weken!
― Marlies Wijermans. 27-11-2017
We wisten dat sommige accomodaties basic zouden zijn, maar het viel ons erg mee. Slapen in een hutje aan het strand zonder airco (wel een fan) en een koude douche is een ervaring waar een luxe hotel met zwembad toch niet aan kan tippen.
We hadden een beetje pech met de boottocht over de Salaway: er was een boom over de rivier gevallen, dus de junglewandeling met picknick bij de waterval waren niet mogelijk. Maar we hebben wel een prachtige krokodil gezien. Toen maar op een eilandje gepicknickt , tussen de locals. Veel leuker eigenlijk. En een kortere junglewandeling elders, met tropisch onweer toe.
Onze gids, Silvia, deed het heel goed. We konden de oude moskee in Hila niet bezoeken wegens een sterfgeval, maar zijn toen naar de heilige alen in Waai gegaan. De chauffeurs in Ambon, Saparua en Seram waren allemaal goed en vriendelijk.
De Banda eilanden zijn wat moeilijk bereikbaar maar zo mooi!
― Jan de Moor. 23-10-2017
Onze hoogtepunten op onze Molukken reis
De variatie was heel goed, van heel luxe naar erg simpel. Op Seram vonden we Guesthouse Lisar Bahari geweldig, de ligging was fantastisch. Op Bandaneira was Cilu Bintang wat betreft de ligging, de sfeer, het huis op zich: prachtig!
De informatievoorziening was goed. Het contact met de lokale chauffeurs en gids was goed en duidelijk. En onderling was het heel gezellig. Daar waar het niet mogelijk was om het programma te doen, daar vond de gids een alternatief. Bijvoorbeeld de Jungle trip op de Salawai rivier naar waterval, was door weersomstandigheden niet mogelijk en toen zijn we gaan koken.
Excursies tijdens Molukken reis
Het snorkelen is een aanrader vooral rond het eiland Hatta. Maar alle snorkel locaties waren mooi. De spicetour op Banda Besar was erg interessant, en de kookworkshop op Banda was erg leuk en lekker. Als extra kregen we een kookworkshop bij onze gids Victor thuis, van zijn vrouw, op het eiland Seram, dit was erg leuk en leerzaam, en het eten was erg lekker. Dit stond niet op het programma maar is een aanrader!
Bekijk de foto's