Rondreis Indonesie: Orang-oetans Kalimantan + Tana Toraja Sulawesi

Rondreis Indonesie: Banjarmasin - Loksado - Dayak - Borneo - Makassar - Tana Toradja - Rantepao - Tempe meer - Sulawesi - Celebes

Deze off the beaten track Indonesië reis combineert het beste van Kalimantan met het zuiden van Sulawesi. Bezoek de kleurrijke drijvende markt, en maak een trekking in Loksado. Spot vanaf een boot de zeldzame orang-oetans en proboscis apen in de jungle van Tanjung Puting. In Sulawesi maak je kennis met de bijzondere Tana Toraja cultuur met zijn voorouderverering, zijn kleurrijke begrafenis ceremonieën en traditionele huizen met daken in de vorm van buffelhoorns. Drink koffie met de vissers in de drijvende huizen op het Tempemeer.

Hoogtepunten van deze rondreis:

  • Drijvende markt Banjarmasin
  • Trekking & bamboe vlot Loksado
  • Orang-oetan boottocht Tanjung Puting
  • Culinaire ontdekkingsreis Makassar
  • Hiking in uniek kalksteen natuurgebied
  • Bugis maaltijd bij mensen thuis
  • Bezoek drijvende dorpen op Tempemeer
  • Bijzondere dodencultuur in Tana Toraja
  • Trekking en slapen bij Toraja mensen thuis
  • Veel maaltijden inclusief
Reisschema
Dag 1: Vertrek Amsterdam
Dag 2: Aankomst Jakarta
Dag 3: Jakarta - Pangkalanbun, start boottocht, maaltijden
Dag 4: Boottocht Tanjung Puting
Dag 5: Tanjung Puting, boottocht, bezoek orang-oetan posten
Dag 6: Tanjung Puting - Pankalanbun - Banjarmasin, boottocht stad
Dag 7: Banjarmasin, drijvende markt, diamantmijnen, lokale lunch
Dag 8: Banjarmasin - Loksado, moskee, boottocht waterbuffels, diner
Dag 9: Loksado soft trekking
Dag 10: Loksado - Banjarmasin, bamboe vlot
Dag 11: Banjarmasin - Makassar, rest dag vrij
Dag 12: Makassar, Culinaire dag
Dag 13: Makassar - Sengkang, wandeling Bantimurung, lokale lunch Maros
Dag 14: Sengkang / Tempemeer - Rantepao, boottocht Tempemeer, Bugis lunch bij Siwa
Dag 15: Rantepao, Sangella met lokale gids, Toradja lunch
Dag 16: Rantepao, met lokale gids
Dag 17: Rantepao - Tana Toradja, trekking met lokale gids
Dag 18: Tana Toradja - Rantepao, trekking met lokale gids
Dag 19: Rantepao - Makassar
Dag 20: Vertrek Makassar
Dag 21: Aankomst Amsterdam
Dag tot dag

Dag 1: Je Indonesië reis naar Borneo en Sulawesi begint vandaag!

Je Indonesië reis naar Borneo en Sulawesi begint vandaag!
Vertrek vanuit Amsterdam. Paspoort? Check! Tickets? Check! Mooi, inchecken maar en dan is vanaf nu alles geregeld. Met een relaxt gevoel kun je aan je Indonesië vakantie beginnen!

Dag 2: Welkom in Indonesië!

Welkom in Indonesië!
Het is prettig om een vlucht te kiezen, die eind van de middag aankomt in Jakarta. Je kunt dan ontspannen door de douane gaan en bagage halen. Vervolgens word je heel praktisch met een shuttle van het airporthotel in 10 minuten naar het airporthotel gebracht. Hier kun je je eerste lekkere bordje nasi eten, even in het zwembad plonzen om alle spieren weer los te maken en lekker vroeg je bed in. Op een vlucht slaap je toch niet zo lekker als in een fijn hotelbed. En morgen sta je weer fris vroeg op, voor je binnenlandse vlucht naar Kalimantan. Deze vertrekken in alle vroegte. 

Dag 3: Met een traditionele klotok de jungle in

Met een traditionele klotok de jungle in
In de vroege ochtend brengt het airporthotel je naar het vliegveld van Jakarta en vlieg je in ruim een uur naar Pangkalanbun. NB: Houd voor de vlucht tussen Pangkalanbun en Banjarmasin (alleen Trigana Air of Kalstar), rekening met maximaal 10 kilo ruimbagage. Daarboven kun je bijbetalen, echter het vliegtuig mag niet overbeladen raken. Beperk je bagage dus zo veel mogelijk, zowel voor je eigen veiligheid, maar ook omdat men je te zware tas uit zou kunnen laden en op een volgende vlucht zou kunnen zetten. Voor handbagage staat meestal 7 kilo. Een losse fototas wordt over het algemeen geaccepteerd.
 
Vanuit hier rij je in ca. 30 minuten naar het havenplaatsje Kumai, waar je aan boord stapt van een traditionele klotok. Deze klotok -zo genoemd naar het geluid dat de motor van de boot maakt- zal de komende dagen zowel als hotel als restaurant fungeren. Je vaart over smalle zwart water rivieren met weelderig begroeide oevers. Het nationale park Tanjung Puting bestaat uit een complex mozaïek aan laagland habitat, zoals nipah palmbomen, mangrove bossen, tropisch bossen en meren. Dit unieke mozaïek biedt een thuis voor een relatief grote populatie primaten, waaronder de endemische neusaap (Proboscis aap) en de orang-oetan. De Proboscis aap komt alleen voor op Borneo, en de orang-oetan komt alleen voor op Borneo en Sumatra. Het is de intensieve opvang van orang-oetans dat Tanjung Puting een internationale bekendheid geeft. In beslag genomen en overgedragen orang-oetans worden voorbereid op een nieuw leven in het wild.
 
De eerste stop in Tanjung Puting is het opvangcentrum Tanjung Harapan. Hier kun je uitgebreid het voeden van de orang-oetans zien alsook een wandeling in de directe omgeving maken (alleen bij redelijke vroege aankomst mogelijk, anders eventueel de volgende dag).  Je betaalt bij de rangerpost ook je persoonlijke entreegeld voor het Nationaal Park en een fee voor je camera. De gids zal de permit voor de boot betalen. 
 
Op de eerste nacht slaap je comfortabel in guesthouse Rimba Lodge, de kamer heeft zelfs een airco en een warm water- douche. Je kunt over de steigers naar een uitkijktorentje lopen van waaruit je vogels kunt spotten.
De maaltijden zijn op de boot die aan de steiger van Rimba lodge ligt. Er is aan tafeltje om aan te eten en er wordt komende dagen heerlijk en gevarieerd voor je gekookt, 

Dag 4: Op zoek naar neusapen en orang oetans

Op zoek naar neusapen en orang oetans
Gedurende de komende twee hele dagen verken je het Tanjung Puting park per boot en te voet. Je bezoekt de overige twee feeding plaatsen: Pondok Tanggui en Camp Leakey. Bij elk van de drie voederlocaties vindt het bijvoeren op een ander tijdstip plaats. In het achterland bevindt zich nog een mooi primair bos waar je een wandeling kunt maken opzoek naar wilde orang-oetans. Maar ook als je geen grote dieren ziet, weet de gids allerlei insecten en plantjes aan te wijzen die ook interessant zijn.
 
In de namiddag ga je op zoek gaat naar wild in de vegetatie aan de oevers. Vanaf de boot is het goed spotten naar apen en vogels in de bomen. De kapitein is tevens gids. Gezeten op het dek, is het wel héél relaxed 'op safari gaan'! Jong en oud kan dit doen, het enige wat je nodig hebt is een avontuurlijke instelling. Deze avond legt de boot aan in een smalle zij arm van de rivier. Een mooi plekje en je voelt je al helemaal één met de jungle. ‘ s Avonds is het mogelijk om op zoek te gaan naar de vuurvliegjes die als kerstverlichting in palmbomen zitten. Weersomstandigheden, zoals regen of volle maan, kunnen ervoor zorgen dat je ze soms niet ziet. Het blijft dus een verrassing of je ze wel of niet ziet.
 
Een overnachting aan boord van de traditionele klotok is een primitieve maar hele unieke ervaring. Je slaapt op matrasjes onder een klamboe op het dek. Je slaapt heerlijk omringd door jungle geluiden en geuren. Het dek is als een tentje afgeschermd met zeilen, zodat je enerzijds privé zit, anderzijds genoeg frisse lucht binnen krijgt. Deze natuurlijke ventilatie is prettig in het vochtige, warme klimaat van de jungle. Er is een hele eenvoudige (westerse) wc en een douche om je te wassen. Het water waar je je mee wast is rivierwater. (Tip: Het is handig een pak wetties mee te nemen.) Al is het eenvoudig, er wordt van alles aan gedaan om je heel comfortabel te kunnen voelen.

Dag 5: Wakker worden gemaakt door Proboscis en andere apen!

Wakker worden gemaakt door Proboscis en andere apen!
Grote kans dat je een troep apen in de bomen aan de kant als wekker fungeert! En toen we rond keken, zagen we onze kok, die zat te vissen naar de maaltijd van die dag. Hoe één met de natuur en een 'back to basic' leefstijl wil je het hebben? Terwijl de kok na een paar vissen ons ontbijtje ging maken, gooiden wij ook een hengeltje uit. Helaas sloegen wij alleen onszelf aan de haak... Even oefenen nog!
 
Zo langzamerhand begint het ware vakantie gevoel wel echt door te dringen. Je hebt een beetje door hoe het leven op een klotok reilt en zeilt en je hebt als het even meezit al wat orang-oetans gezien. Dat geeft ook de kans om eens met een boekje op het matrasje op het dek te gaan liggen en gewoon eens wat te relaxen en kletsen. Maar ook vandaag bezoek je nog een rangerpost om orang-oetans te zien. Misschien zie je wel jonkies of een mannetje. Meestal laten mannetjes zich niet zien bij de voedselplatforms, zij redden zich doorgaans wel. Toch hadden wij bij het derde platform geluk en kwam er een jong mannetje langs. Ook leven verschillende families in verschillende gebieden, en zo zie je telkens anders gedrag. Sommige orang-oetans komen angstvallig om zich heen kijkend aan gezwaaid, proppen hun mond vol met trossen bananen en slingeren snel weer weg! Anderen hebben een kleine baby's aan hun vacht hangen en misschien een puberjong in het kielzog en gaan uitgebreid met de hele familie zitten eten. Hun gezichten zijn zo grappig en zachtaardig, dat het moeilijk is deze sterke dieren niet als knuffelbeer te beschouwen.

Dag 6: Leven op de rivier in Banjarmasin

Leven op de rivier in Banjarmasin
In de vroege ochtend vaar je terug naar het plaatsje Kumai. Terwijl je vaart eet je je ontbijtje en pak je je tas in. In Kumai staat een auto klaar om je in een klein half uur naar het vliegveld van Pangakalanbun te brengen. Je bent hier ruim op tijd voor je vlucht terug naar Banjarmasin.
 
Bij aankomst in Banjarmasin word je opgehaald door een auto met gids en in ca. 30 minuten wordt je naar het inmiddels bekende hotel in het centrum van de stad gereden. De rest van de dag is ter vrije besteding. In de namiddag ontmoet je je gids weer en samen stap je voor het hotel aan boord van een kleine boot en vaar je door de kanalen van de stad, je vaart zo als het ware door de achtertuinen van de plaatselijke bevolking. Het einde van de middag is altijd gezellig in Indonesië. Iedereen komt thuis van school of werk en gaat zich opfrissen. Uiteraard gebeurt dit in de rivier. Er wordt ook flink wat gekletst met de buren. Je vaart onder bruggen door, waar kinderen soms vanaf springen. Reken er maar op, dat je flink wat mag zwaaien, naar alle vriendelijke mensen. Deze boottocht door de kanalen van Banjarmasin duurt ca. 1 tot 1,5 uur. Je eindigt weer voor je hotel.

Dag 7: Drijvende markt en diamantmijnen van Pumpung

Drijvende markt en diamantmijnen van Pumpung
In de vroege ochtend (ongeveer half 6, 6 uur) word je opgehaald door je gids en stap je aan boord van een kleine boot. De klotok zoals de boot heet, is wat groter en heeft een dak. Je vaart in ca. 1,5 tot 2 uur naar Loh Baitan en passeert huizen waarvan de inwoners langzaam ontwaken. Hoe lichter het wordt, hoe meer bedrijvigheid langs de kant van de rivier. Wat verderop zijn de oevers wat minder bevolkt en zie je hier en daar rijstvelden.
 
Vanuit het niets bevind je je tussen de vele drijvende kano’s waar vrouwen hun groente en fruit verkopen of omruilen. Hoeden zo groot als sombrero's beschermen tegen de zon en ook de witte smeersels op de wangen komen voort uit ijdelheid. Sommige dames zijn mooi opgemaakt. De markt drijft langzaam stroomafwaarts. Terwijl je denkt stil te liggen, is de markt opeens aan je voorbij gedreven! Er komen telkens bootjes bij en er verdwijnen ook weer bootjes in de verschillende zijkanalen. Misschien koopt je gids een paar lekkere pisang goreng of exotisch fruit voor je om als ontbijt te eten. Als je een bepaalde exotische fruitsoort nog niet kent, grijp dan nu je kans en proef het!

Nadat je de markt verlaten hebt vaar je terug richting Banjarmasin. Je stapt aan land om een stukje te kuieren door een dorp met de typische houten loopbruggen die verschillende stukken grond met huizen in dit vrij moerassig gebied verbinden. Je ziet hoe het dorpsleven zich ontvouwt. Lunchen doe je vandaag bij mensen thuis, je maakt kennis met de lokale streekkeuken. Uiteraard zal er vis op het menu staan, dat kan niet anders met een volk dat praktisch leeft op het water. (NB: deze maaltijd is niet mogelijk gedurende de islamitische vastenmaand).
 
Na de lunch rijd je naar de diamantmijnen van Pumpung. Deze mijnen verplaatsen continu. Je wandelt richting de mijnen, afhankelijk waar de mijnen zich bevinden is dit dichterbij of verder weg. Je ziet hier hoe het proces plaatsvindt. De mannen staan vaak tot hun liezen in het modderige water en je zou niet graag van plaats ruilen. (NB: op vrijdag en Islamitische dagen wordt er niet gewerkt in de mijnen). Even verderop ligt Martapura en hier kun je zien hoe de diamanten worden geslepen. Je kunt hier zelfs een -gecertificeerd- diamantje aanschaffen, als je wilt. Hierna kun je je ogen uitkijken op de levendige markt van Martapura. Hier zijn vaak halfedelstenen te koop.
Aan het eind van middag kom je weer terug in je hotel in Banjarmasin
 

Dag 8: Moerassen en zwemmende waterbuffels

Moerassen en zwemmende waterbuffels
In de ochtend verlaat je samen met je gids Banjarmasin. Je bezoekt de grote moskee Sablilal Muhtadin. Zorg dat je een t-shirt en broek of rok tot over de knie aan hebt of sla een sarong om, altijd goed. (NB. niet mogelijk tijdens gebedsuren en tijdens speciale Islamitische feestdagen). 
 
De gids neemt je mee voor een lunch in een lokaal restaurantje (niet inclusief) en wij hapten hier in een heerlijke gado-gado, één van de bekende Indonesische specialiteiten. Hierna rijd je verder naar Babirik en stap je aan boord van een lokale boot. Je vaart nu naar een uitgestrekt moerasgebied. Afhankelijk van het seizoen en de regenval heeft het meer weg van een groot meer dan van een een moeras. De grootste attractie hier zijn niet de watervogels of de vegetatie, maar de waterbuffels die elke dag zwemmend naar hun groene graasplek gaan. In de late namiddag keren zij weer terug naar hun 'kraal', een houten platvorm op palen in het moeras. De jonge kalveren blijven hier overdag. De kudde wordt in de gaten gehouden door 'cowboys' in kano's.
 
Een bezoek aan deze plek wordt zo gepland dat je er in de namiddag arriveert waardoor je -hopelijk- de zwemmende buffels ziet terugkomen. Ondanks de zo goed mogelijke planning, is het nooit zeker wanneer de buffels besluiten huiswaarts te keren. Soms zijn ze onverwachts vroeg (om 4 uur bijvoorbeeld), de andere keer komen ze pas als het donker wordt (om een uur of 6, 7). Tijdens een extreem droge periode -dit kan voorkomen in september en oktober- kan het gebeuren dat de buffels niet zwemmen. De gids geeft aan wanneer het tijd is om terug te keren, want de bootsman heeft daglicht nodig om de weg door het moeras te vinden. Tegen de schemer vaar je terug en misschien tref je net als wij een schitterende zonsondergang vanaf het dak van je boot. Je eet lokaal in Negara. 
 
Vanuit het dorp rijd je door naar Loksado waar je pas in de loop van de avond -in het donker dus- arriveert. In het dorpje verblijf je in een eenvoudig guesthouse, dat prachtig in de natuur ligt. Er zijn hier weinig westerse bezoekers, dus men is er niet zo op westerse waarden ingesteld. Met een realistische verwachting van een eenvoudige accommodatie in het binnenland van Kalimantan, zul je een prima verblijf hebben.
 

Dag 9: Wandeling Loksado

Wandeling Loksado
Tijdens je verblijf in Loksado wordt het ontbijt, lunch en diner, door de gids bereid. Hij heeft het een en ander aan verse ingrediënten meegebracht uit Banjarmasin, omdat ze in dit kleine dorp niet te krijgen zijn. Mocht je iets niet kunnen of mogen eten, zeg dit dan al in Banjarmasin tegen de gids. Vegetarisch en suikervrij eten is een tamelijk onbekend begrip in Indonesië, wat nogal rekbaar wordt geïnterpreteerd. Het kan zomaar gebeuren dat iemand in de veronderstelling is dat kip geen vlees is, en vis valt natuurlijk al helemaal niet in die categorie!
 
Loksado is het belangrijkste toegangspunt voor een bezoek aan het leefgebied (Meratus gebergte) van de Bukit-Dayak. Verspreid over een groot gebied gedomineerd door bergen, tropisch regenwoud en agrarische velden en plantages, staan nog verschillende traditionele familiehuizen (balai) van Dayak. In de traditionele Dayak gemeenschap wordt nog steeds de traditionele en animistische godsdienst aangehangen. Offerandes worden gelegd op eenvoudige altaren in het midden van de balai. Rond dit middenstuk bevinden zich veschillende kleine ruimtes, bedoeld als privé-plekjes voor de inwonende gezinnen. Tijdens je verblijf in Loksado bezoek je zo’n balai.
 
Na het ontbijt ga je vanaf een uur of 9 een wandeling (soft trekking) maken. De route (en de zwaarte ervan) is afhankelijk van de lokale (weers)omstandigheden, jullie conditie en interesses en wordt door de trekkinggids bepaald naar aanleiding van de omstandigheden. Je volgt afwisselend brede praden, dorpswegen en smalle paadjes, de ene keer door een stuk bos, de andere keer langs agrarische velden. Zorg in ieder geval dat je goed voorbereid op pad gaat. Reken er niet op dat je onderweg flessen water kunt kopen, en ga minimaal met 3 flessen van 1,5 liter per persoon op pad. Zelfs als je normaal maar weinig water drinkt, is het klimaat met hoge luchtvochtigheid heel anders dan je gewend bent. Je kunt beter teveel dan te weinig water bij je hebben om een zonnesteek te voorkomen. Zorg voor goede wandelschoenen met profiel, pet, zonnebrand, regenponcho en een dagrugzak.
 
Je kunt naar een Dayak balai (gemeenschapshuis) lopen dat nog in gebruik is door de plaatselijke bevolking. In het dorp heb je alle tijd om rond te kijken. De bewoners van het dorp leven van de landbouw en het tappen van rubber. Wij zagen enorme bossen kaneel, klaar om naar de markt te worden gebracht. De gids bereidt onderweg een eenvoudige -Indonesische- lunch of je eet een meegenomen lunchbox op. Je arriveert in de late namiddag -ergens tussen 3 en 5- bij je guesthouse in Loksado. Je kunt net als de dorpelingen even gaan afkoelen in de snelstromende, koude rivier. De gids bereidt het diner.
 

Dag 10: Op een bamboe vlot de rivier af

Op een bamboe vlot de rivier af
Een relaxed dagje. In de ochtend stap je op je gemak op een bamboevlot (lanting) en vaar je gedurende ca. 2 tot 3 uur over de Amanditrivier. Afhankelijk van de waterstand en snelheid van de rivier op dat moment ben je eerder of later op je eindpunt. Dit soort bamboevlotten worden niet alleen voor toeristen gemaakt. Ze zijn al generaties lang hét transportmiddel om vracht stroomafwaarts te vervoeren. Na de tocht wordt het vlot uit elkaar gehaald en worden de losse bamboestammen verkocht. Op het vlot is een klein bankje geconstrueerd, waar je op kunt zitten, je moet er tijdens deze tocht wel rekening mee houden dat je (gedeeltelijk) nat wordt. Hoe nat je wordt, hangt af van de waterstand in de rivier. De chauffeur neemt je bagage mee, dus je spullen blijven droog. Bij het eindpunt heb je de gelegenheid om je nog eventueel te verkleden bij een familie thuis voordat je doorrijdt naar Banjarmasin. Ook wel grappig om eens te zien hoe mensen nou eigenlijk wonen, zo in het binnenland van Kalimantan.

Dag 11: Van Kalimantan naar Sulawesi

Van Kalimantan naar Sulawesi
Vanaf je hotel in Banjarmasin word je rechtstreeks naar het vliegveld van Banjarmasin gebracht. Vandaar vlieg je naar Makassar (ook wel Ujung Pandang genoemd). Ook daar staat een auto voor je klaar en word je naar je comfortabele hotel in de stad gebracht. Als je tijd hebt, loop je zo naar de boulevard, waar verschillende plekken zijn waar je onder genot van een drankje kunt genieten van een van de mooiste zonsondergangen van Sulawesi. De boulevard is heel levendig met allerlei kleine eetkraampjes. Kom je vroeg aan, dan kun je in de haven Paotere de Phinisi bekijken, de typische houten zeilboten van Sulawesi. De rest van de dag is aan jezelf. Je kunt met een becak (fietstaxi) naar fort Rotterdam, een van de best bewaarde Nederlandse forten van Indonesië.

Dag 12: Culinaire ontdekkingsreis en koken bij mensen thuis

Culinaire ontdekkingsreis en koken bij mensen thuis
Samen met een gids uit Makassar stap je in een becak (fietstaxi) naar de vismarkt om een mooie vis voor de lunch uit te zoeken. Daarna stap je in een bemo, de lokale minibusjes op weg naar de groente- en fruitmarkt. Je kunt hier snuffelen aan kruiden en specerijen en je gids honderduit vragen waartoe het allemaal dient. Je springt weer in een bemo, naar het huis van een Makareese familie. De komende uren leer je hier verschillende gerechten maken. Onder andere een vis-, kip- en groentegerecht staat op het programma, maar ook een heerlijk toetje. De vrouw des huizes zwaait de scepter, maar ongetwijfeld zijn er dochters en buurvrouwen die ook een handje komen helpen. Het hoogtepunt is natuurlijk de heerlijke lunch zelf. Wij konden vaststellen dat je bij mensen thuis honderd maal lekkerder eet dan in restaurants! Uit werk en school stopt iedereen even bij de kaki lima, de kleine eetkraampjes op wielen, voor een pisang epe of een lekker drankje. De gids neemt je hier mee naar toe, zodat je alle typische lekkernijen van Makassar zelf kunt proeven.
Mocht je nog een dag langer willen blijven, dan is de extensie Fietsen rondom Makassar ook een aanrader; dit zou ook kunnen bij terugkomst in Makassar.

Dag 13: Unieke trekking door Maros

Unieke trekking door Maros
Vandaag begin je ontspannen aan je Sulawesi rondreis. ‘s Ochtends maak je een trekking door Maros, een onbekend gedeelte van Nationaal Park Bantimurung-Bulusaraung. De beroemde naturalist Wallace -een collega van Darwin- verzamelde in het park vlinders om te bestuderen. Je loopt door rijstvelden met her en der huisjes. Indrukwekkende kliffen van kalksteen torenen uit het landschap. Een bizar en mysterieus gezicht. Dit soort landschap is uniek in Indonesië. Met een sampan, een kleine  houten boot vaar je naar een verborgen grot met prehistorische tekeningen, die naar schatting tussen de 8.000 en 30.000 jaar oud zijn. Na deze expeditie, waar Wallace en Darwin jaloers op kunnen zijn, krijg je een lokale lunch bij mensen thuis. Deze familie kan lekker koken! Sulawesi kent vele streken en overal heeft de bevolking weer zo zijn eigen specialiteiten.
Na deze prachtige wandeling en lekkere lunch brengt je privé-chauffeur je naar het kleine stadje Sengkang, een tocht van 200 kilometer die een paar uur duurt. (Tip: neem wat kleine snacks mee voor onderweg.) Onderweg (na ca 3,5 uur) maak je een stop bij Pising, een van de weinige dorpjes waar nog zijde wordt gespind. Dan is het nog een uurtje naar Sengkang. 

Dag 14: Per prauw over het Tempemeer

Per prauw over het Tempemeer
Met een kleurrijke gemotoriseerde prauw vaar je het Tempe meer over. Langs de kant nemen mensen een ochtendbad, doen de was en poetsen hun tanden. In het meer groeit lang gras, waar je tussendoor vaart. Watervogels vliegen verschrikt op van hun nest. Wie weet is een bevriende vissersfamilie in een drijvend huis thuis, en ga je bij hen op de koffie. 
Na dit bootavontuur rij je naar een klein dorpje om te zien hoe zijde wordt geweven. Het blijft onbegrijpelijk hoe zulke patronen in hoog tempo worden geweven. Je kunt hier zijde in alle kleuren van de regenboog kopen. Als je geluk hebt, kun je de zijderupsen of hun cocons zien. Op ongeveer 2 uur rijden van Sengkang is een dorpje waar je onderweg gaat lunchen bij mensen thuis in een typisch Bugis huis. De vrouw des huizes heeft de hele ochtend in de keuken gestaan en zonder overdrijving vonden wij het één van de lekkerste maaltijden van heel Indonesië! Ook leuk: vrouwen en kinderen uit het dorp kwamen bij ons nieuwsgierig een kijkje nemen naar zulke VIP gasten! Hierna rijd je in ongeveer 3 uur verder naar Rantepao, waar je voor een aantal dagen in checkt in je hotel in het centrum van het dorp om vandaar Toraja-land te ontdekken.

Dag 15: Traditionele dorpjes in Tana Toraja

Traditionele dorpjes in Tana Toraja
In en rondom Rantepao wonen verschillende etnische groepen, allen Toraja genoemd, oftewel de ‘mensen van de bergen’. Hun traditionele huizen, tongkahan, zijn prachtig bewerkt en hebben daken in de vorm van buffelhoorns. Buffels zijn het belangrijkste statussymbool. Hoe meer buffelhoorns op het huis, hoe hoger de status van de familie. Het traditionele geloof van de Toraja heet Aluk to Dolo, oftewel voorouder verering. Onderdeel hiervan zijn de kleurrijke begrafenis ceremonieën die vaak dagen duren. Hele dorpen komen op bezoek en bieden buffels en varkens aan, die ter plekke worden geslacht om een feestmaal voor alle gasten te verzorgen. NB: Hoop je een Toraja Ceremonie mee te maken: in Toraja vallen de meeste ceremonies in het begin van de week en niet in het weekend. 
 
Vanuit Rantepao ga je vandaag met de auto de omgeving verkennen en je bezoekt plaatsen zoals Sang gala, Suaya en Tampang’allo, waar oude graven en tau-tau poppen die de overledene representeren te zien zijn.  ’s middags ga je bij mensen thuis in een klein dorpje eten, waar een typische Toraja maaltijd wordt klaargemaakt, met gerechten zoals papiong manuk, kip gekookt in bamboostengels. Erg lekker!
 
Als er een ceremonie of een buffelmarkt is, past de lokale gids het programma aan, zodat je zoveel mogelijk van deze bijzondere cultuur meemaakt. De gids adviseert over de beste route op dat moment, hij weet wat de beste tijd is, om waar te zijn. Op het moment dat er een ceremonie of buffelmarkt is, is het beste advies 'go with the flow'!

Dag 16: Toraja cultuur en voorouder verering

Toraja cultuur en voorouder verering
Vandaag zie je meer van de Toraja cultuur, zoals de verschillende manieren waarop de Toraja hun doden begraven. Er zijn oude hangende graven en graven in grotten die bewaakt worden door houten poppen, de tau-tau. Je ziet de babyboom, waar baby’s in werden begraven. Wij vonden het best bizar om rond te kijken, de Tana Toradja cultuur gaat zo totaal anders om met de dood dan wij gewend zijn. Prettig om met een lokale gids te zijn om zoveel mogelijk van de bijzondere cultuur mee te krijgen. NB: Hoop je een Toraja Ceremonie mee te maken: in Toraja vallen de meeste ceremonies in het begin van de week en niet in het weekend.

Dag 17: Tweedaagse trekking in Tana Toraja

Tweedaagse trekking in Tana Toraja
De tweedaagse trekking gaat door een gebied in Toraja dat weinig worden bezocht door toeristen. Je hebt een kleine dagrugzak nodig waarin je je eigen spullen en je water voor onderweg draagt. Het grootste gedeelte loop je over paadjes door de rijstvelden op een hoogte van 900 tot 1300 meter met formidabele uitzichten. Af en toe stop je in een dorpje voor een kopje thee, onderweg geniet je van je meegebrachte lunch; voordat je er erg in hebt ben je vijf uur onderweg. Je slaapt bij mensen thuis in eenvoudige omstandigheden. Een matras op de grond met een deken en achter het huis een hokje met een typisch Indonesische hurk wc.  Als douche gooi je een paar bakken koud bergwater over je heen. Ach, het is maar voor een nachtje en het levert je een onvergetelijke ervaring tijdens je Indonesië reis op!

Dag 18: Wandeling door prachtig landschap

Wandeling door prachtig landschap
Je neemt afscheid van de familie. Vandaag loop je zo’n vierenhalf uur door het prachtige landschap. Na al het lekkere eten bij mensen thuis, is het wel goed om 2 dagen te wandelen! Vanaf grote hoogte kijk je diep in de vallei. Her en der zie je de voor de Toraja’s zo belangrijke buffels een lekker modderbad nemen in de sawa. Op het eindpunt wordt je opgehaald door de auto. Je krijgt je weer een eenvoudige maar voedzame lunch. Terug in je hotel is het tijd voor een lekkere warme douche en neem je voldaan een koud biertje of vruchtensapje. Wel verdiend!

Dag 19: Terugtocht naar Makassar

Terugtocht naar Makassar
Vandaag staat de terugreis naar Makassar op het programma. Aan het einde van de dag kun je nog even in het zwembad duiken en lekker eten op het houten terras met uitzicht over zee. Je hebt behoorlijk wat indrukken opgedaan en genoeg om over te praten vanavond!

Dag 20: Afscheid van Indonesië

Afscheid van Indonesië
Helaas, je Indonesië rondreis door Kalimantan en Sulawesi komt tot een einde. Je trouwe chauffeur staat alweer klaar om je voor een laatste keer weg te brengen. 

Dag 21: Einde van je Kalimantan en Sulawesi reizen!

Einde van je Kalimantan en Sulawesi reizen!
Aankomst in Amsterdam, je bent weer thuis na een indrukwekkende Indonesië rondreis door authentiek Kalimantan en Sulawesi! Ongetwijfeld zul je vol indrukken en met een berg fotos en verhalen over je vakantie in Indonesië thuiskomen. Wat was nou leuker, de orang-oetans in de jungle? De doden cultuur van Tana Toradja? Of eigenlijk de 'simpele' dingen, zoals al die heerlijke maaltijden bij de gastvrije mensen thuis?

Achtergrond

Deze off the beaten track Indonesië rondreis combineert het beste van Kalimantan, met het zuiden van Sulawesi, waar je vaak bij mensen thuis gaat eten én natuurlijk de bijzondere cultuur van Tana Toradja ervaart.

Leven op de rivier in Banjarmasin

Je ziet hoe mensen leven op en aan de rivier tijdens een kanaaltocht door Banjarmasin. De één zit zijn tanden te wassen, een moeder wast  haar kind, en weer een ander doet de was in de rivier. Je vaart naar een markt zo'n 1,5 - 2 uur buiten Banjarmasin. Hier geen hordes toeristen -het is bepaald geen Bangkok-, je bent mogelijk de enige westerling. Je camera maakt overuren op de fotogenieke drijvende markt. Vrouwen met enorme hoeden tegen de zon verkopen of ruilen hun groente en fruit.
 

Diamantmijnen, trekking en bamboe raft Loksado

Met een Engelssprekende lokale gids ga je op pad, via diamantmijnen en zwemmende waterbuffels bereik je Loksado. Hier wonen de Dayak. Je maakt een trekking bij Loksado en bezoekt een Dayak gemeenschapshuis. Go Local en zak -net als de locals- de rivier af op een bamboe raft. Je springt weer in de auto en gaat terug naar Banjarmasin.
 

Orang-oetans en Proboscis apen spotten in Tanjung Puting Park

Tijdens een driedaagse boottocht op een lokale houten klotok kun je héél relaxed orang-oetans spotten in Tanjung Puting Park. De klotok tuft tussen de groene bomen door en vanaf het dek kijk je of je orang-oetans, krokodillen en bijzondere vogels kunt spotten. En vergeet de bizar uitziende Proboscis apen niet (Nasalis larvatus). Met hun lange neuzen en dikke buiken werd deze lelijke aap na de komst van de eerste Nederlanders door de lokale bevolking al snel de 'Hollandse aap' of zelfs 'De Hollander' genoemd, omdat de gelijkenissen wel héél groot waren... En bedankt! Een typisch gevalletje van de -vaak directe- Indonesische humor! Je bezoekt drie voederposten voor orang-oetans, waaronder Camp Leaky. De kans is daardoor erg groot dat je de zeldzame orang-oetans van dichtbij kunt zien en goed kunt fotograferen.
 

Havenstad Makassar

Makassar is een levendige stad aan het water, hier begint je Sulawesi rondreis. Je kunt Fort Rotterdam en de haven bezoeken, waar de traditionele houten zeilschepen, Phinisi, liggen. Met deze schepen drijft men al 500 jaar handel én maakte men ze zeeën onveilig als zeepiraat! Nadat je de zon hebt zien ondergaan vanaf het houten terras van het hotel, kun je je ogen uitkijken op de boulevard, waar de locals ’s avonds flaneren en lekkere hapjes eten. Een relaxed begin van je Sulawesi vakantie! Maar om de stad en haar inwoners écht te leren kennen, maak je een culinaire ontdekkingstocht door Makassar! Je gebruikt verschillende vormen van lokaal transport, doet inkopen op de markt en gaat bij mensen thuis samen koken en eten. Aan het eind van de dag ga je -net als de locals- de lokale lekkernijen bij de kaki lima uitproberen en een drankje doen bij de favoriete spot van de locals.
 

Wandeling tussen spectaculaire kalksteen kliffen

Je maakt een wandeling over sawadijkjes in het Maros gebied, een onbekend gedeelte van Nationaal Park Bantimurung-Bulusaraung. Verbaas je over de kalksteen kliffen die steil herrijzen uit het landschap van rijstvelden; werkelijk een uniek landschap in Indonesië. Met een lokaal houten sampan vaar je naar een onbekende grot met prehistorische tekeningen. Er komt hier geen kip, en dat geeft net dat extra avontuurlijke gevoel.
 

Varen over het Tempemeer

Je vervolgt je Sulawesi rondreis naar het binnenland van Sulawesi. Vaar over het mysterieuze, grote Tempemeer en drink koffie met een vissersfamilie in hun drijvende huis. Zie hoe zijde wordt geweven en geniet van een heerlijke maaltijd thuis bij een Bugis familie.
 

Traditionele cultuur in Tana Toraja

Bewonder de huizen met buffelhoorndaken in Tana Toraja en zie de hangende graven, de babyboom en de tau-tau in de grotten. Meng  je onder de vele gasten die buffels en varkens ter ere van de overledene komen aanbieden tijdens een dagendurende ceremonie. Je maakt een tweedaagse trekking door heuvels en kleine dorpen en slaapt bij de Toradja thuis. Een onvergetelijke ervaring tijdens je reizen in Sulawesi!
 
Hotel & Vervoer
Accommodatie:

Wij zijn altijd op zoek naar bijzondere locaties. In principe zijn dit goede, comfortabele middenklasse hotels, maar op sommige plaatsen, waar weinig toeristen komen of in een Nationaal Park is het verblijf eenvoudig. De omgeving zorgt voor de bijzondere ervaring.
 
In Banjarmasin, Kalimantan, slaap je in een goed hotel, gelegen aan de rivier. Je kamer heeft airconditioning, en een westerse badkamer met warm water. Er is een restaurant waar ook het ontbijt wordt geserveerd. Er zijn hier nauwelijks toeristen, dus het hotel is meer op de zakelijke reiziger gericht.
 
In Loksado slaap je in een heel eenvoudig guesthouse, wat prachtig gelegen is, maar stel je in op een zeer eenvoudig verblijf. Er komt hier maar een enkele westerse toerist, en het is een goede uitvalsbasis voor een softtrekking in de omgeving van Loksado. De Engelssprekende gids zal zorgen dat er voor je wordt gekookt. Een deel van de inkopen zal de gids mogelijk al in Banjarmasin doen, omdat dit in het dorp niet te krijgen is. Volg je een dieet, bespreek dit tijdig met hem en leg precies uit wat het inhoud. Veel Indonesiërs beschouwen kip niet als vlees bijvoorbeeld en eten zonder suiker is ook tamelijk ondenkbaar.
 
In Tanjung Puting verblijf je op een boot. Uiteraard is het verblijf simpel, maar je wordt heel goed verzorgd door de boot bemanning. Er is een Engelssprekende gids en een kok. Er wordt voor je gekookt en er is een tafel waar je aan kan eten. Een toilethokje is aanwezig, met een toilet en een douche (rivierwater). 's Nachts maakt de bemanning een lekker bedje voor je op onder een klamboe en het dekzeil.
 
Na 2 nachten op de boot, slaap je de laatste nacht in het park in de Rimba Lodge. De kamer heeft airconditioning en warm water douche. Je maaltijden gebruik je nog steeds aan boord, de boot ligt aan de steiger.
 
In Makassar, Sulawesi, heb je een fijn hotel met zwembad vlakbij de boulevard en dichtbij Fort Rotterdam. Een prettig rustpunt.
 
In Sengkang is het hotel iets eenvoudiger, maar wel met een binnenzwembad.
 
In Rantepao (Tana Toraja) hebben we gekozen voor een eevoudig middenklasse hotel in het centrum, op loopafstand van restaurantjes. Desgewenst zijn er in Rantepao upgrades mogelijk naar iets luxere accommodaties, meestal buiten het dorp gelegen.
 
Tijdens de Tana Toradja trekking slaap je heel eenvoudig bij mensen thuis in hun houten huis. Reken op een matras op de grond en een deken. Breng zelf een outdoor handdoekje en klein opvouwbaar lakenzakje mee. De badkamer zal buiten zijn en bestaan uit een hurkwc en een bak water om te douchen.
 
Vervoer:
Tijdens de reis naar Loksado in Kalimantan, heb je een auto met privé-chauffeur ter beschikking. Van en naar het vliegveld en het hotel in Banjarmasin zijn het direct transfers met een privé auto. In Loksado ga je een stukje met een lokaal bamboe raft.
 
Van en naar het vliegveld van Pangkalanbun staat een auto klaar voor een direct transfer. Drie dagen verblijf je op een boot, die dienst doet als hotel en restaurant. Op de boot zijn een Engelssprekende gids en kok aanwezig.

Vanaf het vliegveld van Makassar word je opgehaald en naar je hotel gebracht. Tijdens de Culinaire ontdekkingstocht maak je gebruik van lokaal vervoer, zoals een becak (fietstaxi) en pak je -net als de locals- de bemo.
 
Gedurende de reis over Zuid-Sulawesi heb je een eigen auto met chauffeur ter beschikking. Tijdens de trekking zet de auto je af bij een startpunt op het platteland, vanaf hier ga je lopen. In Maros (roeiboot) en op het Tempe meer (gemotoriseerde boot) maak je een tochtje met een lokale boot.
Prijzen
De hieronder vermelde prijzen zijn geldig tot 15 december 2019. De prijzen zijn per persoon, gebaseerd op 2 personen per kamer. Bij een reis met 3 of 5 personen wordt een derde bed (stretcher, daybed, matras) op de kamer bijgezet; de prijs voor een eenpersoonskamer is op aanvraag. Wij behouden ons het recht voor om onze prijzen te wijzigen. In de zomer (juli/augustus/september), rond de feestdagen (van 15 december t/m 15 januari) en het Suikerfeest berekenen we een hoogseizoentoeslag. Prijzen kunnen ook fluctueren door o.a. wijzigingen in de brandstof prijzen of de wisselkoers. De minimale reisduur is 7 dagen. Een reis kan tot uiterlijk 14 dagen voor vertrek worden geboekt.

Rondreis Indonesie: Orang-oetans Kalimantan + Tana Toraja Sulawesi
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Landarrangement excl vluchten€ 4.090,- p.p.€ 2.088,- p.p.€ 1.620,- p.p.€ 1.486,- p.p.€ 1.424,- p.p.€ 1.372,- p.p.
Inclusief:
Kalimantan:
 • Alle transport zoals vermeld (boten, auto’s, raft).
 • Engelssprekende gids gedurende verblijf in Zuid-Kalimantan.
 • Gids en kok gedurende verblijf aan boort in Tanjung Puting.
 • Zonodig Parkranger voor wandelingen Tanjung Puting.
 • Donaties, politiebrief en vergunning/permit boot Nationaal Park Tanjung Puting
 • 9 Overnachtingen: 1 nacht Jakarta airporthotel, 3 nachten Banjarmasin; 2 nachten Loksado; 2 nachten aan boord boot Tanjung Puting;1 nacht Rimba Lodge.
 • 9x ontbijt.
 • 1x lokale lunch Banjarmasin.
 • 1x picknick lunch trekking Loksado.
 • 2x diner Loksado.
 • 2 á 3 x  lunch aan boord Tanjung Puting (indien eerste dag op tijd bij boot, 3x lunch).
 • 3x diner aan boord Tanjung Puting. Maaltijden in Tanjung Puting worden geserveerd aan boord, ook tijdens het verblijf in Rimba Lodge.
 • Drinkwater en beperkte hoeveelheid softdrink tijdens verblijf boot Tanjung Puting.
Sulawesi:
 • 6 overnachtingen met ontbijt
 • 1x traditioneel uitgebreide Toradja lunch bij mensen thuis
 • 1x Makassar lunch bij mensen thuis nabij Maros
 • 1x traditionele Bugis lunch bij mensen thuis bij Siwa nabij Tempe meer
 • Lokale gidsen Maros trekking, Tempemeer en zijde werkplaatsen, Tana Toraja en trekking.
 • Prive vervoer met chauffeur (op dag 2, 11 en 20 alleen transport van en naar vliegveld)

Exclusief:
 • Internationale en binnenlandse vluchten (apart vermeld en prijs pas definitief als er een optie is genomen) en luchthavenbelastingen (te voldoen op de luchthavens in Indonesië)
 • Indicatie Entree Tanjung Puting Nationaal Park (ca Rp 150.000 pp per dag maandag - zaterdag en Rp 225.000 zondag en feestdagen) en camera / film camera fee op moment van schrijven inclusief
 • Boot Tanjung Puting Idul Fitri toeslag €200 per boot; Idul Adha toeslag €50 per boot; Oud&Nieuw €50 per boot
 • Eventuele overige entreegelden, donaties en fooien (in traditionele dorpen, bijvoorbeeld in Tana Toraja, is het de bedoeling dat je een gastenboek tekent en een kaartje koopt of een donatie doet. Meestal gaat het om een bedrag van ca €1 per persoon)
 • Persoonlijke uitgaven, overige maaltijden, fooien.
 • Gebruik van auto op niet vermelde dagen/dagdelen.

Opmerkingen:
Extra pakket binnenlandse vluchten*:
Binnenlandse vlucht Jakarta - Pangkalanbun: €125,- per persoon**
Binnenlandse vlucht Pangkalanbun - Banjarmasin (via Java): €250,- per persoon**
Binnenlandse vlucht Banjarmasin - Makassar: €195,- per persoon**
 
*NB: Voor alle vluchten geldt: op basis van beschikbaarheid.
** Trigana Air max 15 kilo ruimbagage of Kalstar max 10 kilo ruimbagage. Extra bagage kunnen wij niet van te voren bijboeken. Eventueel ter plekke bij betalen voor overgewicht. Let op: bagage capaciteit is beperkt, dus blijf zo dicht mogelijk bij de aangegeven kilo's. Indien te zwaar beladen, kan bagage er door de luchtvaartmaatschappij uit worden gezet.

Excursie 1: Fietsen in Torajaland
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Fietsen in Torajaland€ 188,- p.p.€ 90,- p.p.€ 84,- p.p.€ 84,- p.p.€ 84,- p.p.€ 84,- p.p.
Inclusief: fietstocht inclusief fietsgids en huur fietsen, transfers van en naar begin fietstocht, picknicklunch. Exclusief: fooien en entreegelden.

Excursie 2: Raften in Torajaland
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Raften in Torajaland€ 188,- p.p.€ 94,- p.p.€ 94,- p.p.€ 94,- p.p.€ 94,- p.p.€ 94,- p.p.
Inclusief: rafttrip, inclusief gids, transfers en picknicklunch. Exclusief: fooien en entreegelden.
Extensies

Extensie 1: Fietsen rondom Makassar


Op de fiets ervaar je op ongedwongen wijze het plattelandsleven rondom Makassar. Bekijk tijdens deze afwisselende fietstocht hoe de vissers hun netten boeten en de rijstvelden op traditionele wijze worden bewerkt.

Dag 13: Fietsen door het achterland van een miljoenenstad

Fietsen door het achterland van een miljoenenstad
In de morgen word je opgehaald door een auto met gids. Na een half uurtje rijden kom je aan bij de kust, waar de fietstocht begint. Je fietst op stevige, nieuwe fietsen met een goed zadel. 

De tocht gaat over verharde en halfverharde weggetjes, grote drukke wegen worden vermeden. Het landschap is vlak, dus voor vrijwel iedereen goed te doen.
De bevolking woont hier in grote houten huizen op palen en leeft voornamelijk van de visvangst. In de buurt van de Bili Bili Dam worden echter ook allerlei groentes, rijst en suikerriet verbouwd. Wat het landschap verder zo karakteristiek maakt zijn de vele kaarsrechte longtar palmen die overal in rijen staan.
 
De bevolking vindt het heel bijzonder dat er hier bezoekers komen, laat staan op een fiets. De kinderen gaan in groten getale naar school. Grote hilariteit als je een stukje met ze mee fietst.
Onderweg is er tijd om in een lokale warung koffie te drinken. Ook een koud drankje gaat er goed in, het is immers best warm. 

Je eet bij een familie thuis. Meestal krijg je verschillende schotels, wat groentes, een tofugerecht en, omdat je in de buurt van de kust ben, een visgerecht. Dit is echt lokale keuken, je zult deze gerechten nooit in een restaurant zien. Probeer wat van alle schoteltjes, echt heet is het zelden. Wij hebben er heerlijk gegeten en de kokkin kwam er, samen met haar zus die meegeholpen had met koken, gezellig bij zitten. Later kwamen ook de buren, nieuwsgierig geworden door het bezoek van die zeldzame gasten, aanwaaien en een hapje mee-eten, want er is altijd genoeg.

Na de maaltijd is het nog een uurtje fietsen. Het wordt dan zo langzamerhand ook wel heel warm dus is het fijn om, na de rivier op een pontje overgestoken te zijn, opgehaald te worden met de auto en terug te rijden naar je hotel, waar je eind van de middag weer aan komt. Lekker opfrissen onder de douche of een duik in het zwembad.

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Fietsen rondom Makassar:
Dag 1: Vertrek Amsterdam
Dag 2: Aankomst Jakarta
Dag 3: Jakarta - Pangkalanbun, start boottocht, maaltijden
Dag 4: Boottocht Tanjung Puting
Dag 5: Tanjung Puting, boottocht, bezoek orang-oetan posten
Dag 6: Tanjung Puting - Pankalanbun - Banjarmasin, boottocht stad
Dag 7: Banjarmasin, drijvende markt, diamantmijnen, lokale lunch
Dag 8: Banjarmasin - Loksado, moskee, boottocht waterbuffels, diner
Dag 9: Loksado soft trekking
Dag 10: Loksado - Banjarmasin, bamboe vlot
Dag 11: Banjarmasin - Makassar, rest dag vrij
Dag 12: Makassar, Culinaire dag
Dag 13: Makassar, fietstocht op het platteland
Dag 14: Makassar - Sengkang, wandeling Bantimurung, lokale lunch Maros
Dag 15: Sengkang / Tempemeer - Rantepao, boottocht Tempemeer, Bugis lunch bij Siwa
Dag 16: Rantepao, Sangella met lokale gids, Toradja lunch
Dag 17: Rantepao, met lokale gids
Dag 18: Rantepao - Tana Toradja, trekking met lokale gids
Dag 19: Tana Toradja - Rantepao, trekking met lokale gids
Dag 20: Rantepao - Makassar
Dag 21: Vertrek Makassar
Dag 22: Aankomst Amsterdam

Extensie 1: Fietsen rondom Makassar
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 237,- p.p.€ 127,- p.p.€ 124,- p.p.€ 112,- p.p.€ 102,- p.p.€ 102,- p.p.
Excursies

Rantepao

Excursie 1: Fietsen in Torajaland

Fietsen in Torajaland
Torajaland verkennen per fiets is een geweldig idee. De omgeving is zo mooi en er is hier zoveel te zien! Je kunt vandaag kiezen uit 2 verschillende fietstochten met een lengte van 30 of 45 km. Je bepaalt met je fietsgids welke tour je wilt maken. De 30 km fietstocht start met een stuk dat grotendeels naar beneden loopt en deels vlak. Je passeert verschillende dorpjes en typische bezienswaardigheden van deze streek waaronder traditionele huizen, graven, de megalieten van Bori en de groene rijstvelden van Batutumonga. Op een mooie plek geniet je van een welverdiende picknicklunch. Je kunt tot aan je hotel fietsen. De 45 km fietstocht brengt je naar het zuiden van Toraja. Hier en daar klim je omhoog, maar dat is niet lang. Ook met deze tocht passeer je kleine dorpen en verschillende typen graven. De tocht start vanaf je hotel (of je rijdt eerst een klein stukje met de auto). Bij het eindpunt word je opgehaald door een auto. Een picknick lunch gaat mee.

Excursie 1: Fietsen in Torajaland
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Fietsen in Torajaland€ 188,- p.p.€ 90,- p.p.€ 84,- p.p.€ 84,- p.p.€ 84,- p.p.€ 84,- p.p.Excursie 2: Raften in Torajaland

Raften in Torajaland
Een avontuurlijke rafting tocht door een prachtig landschap! Natuurlijk word je nat tijdens dit avontuur. Maar kijk ook om je heen: je vaart door prachtige landschappen met rijstvelden, watervalletjes en je ziet vaak zeilagamen zonnen om een droog verenpak te krijgen. Je rijdt in ca. 1,5 uur naar het startpunt, wandelt dan zo'n 45 minuten vrij steil naar beneden via een smal voetpad en krijgt eerst uitleg over de tocht alvorens je gaat varen. De rafttocht zelf duurt ongeveer 2,5 uur. Onderweg stop je voor een picnic lunch aan de rivieroever. Vanaf het eindpunt is het nog zo’n 45 minuten rijden terug naar het hotel. Deze trip is join-in, d.w.z. dat er ook andere internationale reizigers mee kunnen gaan. 

Excursie 2: Raften in Torajaland
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Raften in Torajaland€ 188,- p.p.€ 94,- p.p.€ 94,- p.p.€ 94,- p.p.€ 94,- p.p.€ 94,- p.p.


Indonesië reizen - Kalimantan - Jongetje in Banjarmasin Indonesië reizen - Kalimantan - Spelende kinderen in BanjarmasinIndonesië reizen - Kalimantan - Typische houten loopbruggen in BanjarmasinIndonesië reizen - Kalimantan - Varen door de straten van BanjarmasinIndonesië reizen - Kalimantan - Varen door de straten van BanjarmasinIndonesië reizen - Kalimantan - De drijvende markt van BanjarmasinIndonesië reizen - Kalimantan - De drijvende markt van BanjarmasinIndonesië reizen - Kalimantan - De drijvende markt van BanjarmasinIndonesië reizen - Kalimantan - De drijvende markt van BanjarmasinIndonesië reizen - Kalimantan - Diamantmijnen van PumpungIndonesië reizen - Kalimantan - Soft trekking bij LoksadoIndonesië reizen - Kalimantan - Soft trekking bij LoksadoIndonesië reizen - Kalimantan - Op een bamboo vlot de Amanditrivier afIndonesië reizen - Kalimantan - Op een bamboo vlot de Amanditrivier afIndonesië reizen - Kalimantan - Zwemmende waterbuffels in het moeras bij BabirikIndonesië reizen - Kalimantan - Zwemmende waterbuffels in het moeras bij BabirikIndonesië reizen - Kalimantan - Zonsondergang in het moeras van de zwemmende waterbuffelsIndonesië reizen - Kalimantan - Zonsondergang in het moeras van de zwemmende waterbuffelsIndonesië reizen - Kalimantan - Varen met een klotok door de jungle van Tanjung PutingIndonesië reizen - Kalimantan - Orang-oetans in Camp LeakyIndonesië reizen - Kalimantan - Orang-oetans in Camp LeakyIndonesië reizen - Kalimantan - Neusapen in Tanjung PutingIndonesië reizen - Kalimantan - Orang-oetans in Camp LeakyIndonesië reizen - Kalimantan - Orang-oetans in Camp LeakyIndonesië reizen - Kalimantan - Orang-oetans in Camp LeakyIndonesië reizen - Kalimantan - Neusaap, ook wel Dutch monkey genoemdIndonesië reizen - Kalimantan - Neushoornvogels in Tanjung PutingIndonesië reizen - Kalimantan - Varen met een klotok door de jungle van Tanjung PutingIndonesië reizen - Sulawesi - Fort Rotterdam MakassarIndonesië reizen - Sulawesi - Phinisi, typische houten zeilboten in de haven van MakassarIndonesië reizen - Sulwawesi - MakassarIndonesië reizen - Sulawesi - Culinaire ontdekkingsreis in MakassarIndonesië reizen - Sulawesi - Indrukwekkende kalksteen kliffen in MarosIndonesië reizen - Sulawesi - Met een sampan Maros inIndonesië reizen - Sulawesi - Met een sampan Maros inIndonesië reizen - Sulawesi - Prehistorische tekeningen in de verborgen grot, MarosIndonesië reizen - Sulawesi - Per prauw over het TempemeerIndonesië reizen - Sulawesi - Per prauw over het TempemeerIndonesië reizen - Sulawesi - Traditionele dorpjes met tonkahan huizen Tana TorajaIndonesië reizen - Sulawesi - Buffelhoorns als versiering op de Tongkahan huizenIndonesië reizen - Sulawesi - Traditionele Tana Toraja ceremonieIndonesië reizen - Sulawesi - Traditionele dorpjes met tonkahan huizen Tana TorajaIndonesië reizen - Sulawesi - Traditionele dorpjes met tonkahan huizen Tana TorajaIndonesië reizen - Sulawesi - Buffelgevecht Tana TorajaIndonesië reizen - Sulawesi - Traditionele dorpjes met tonkahan huizen Tana TorajaIndonesië reizen - Sulawesi - Traditionele dorpjes met tonkahan huizen Tana TorajaIndonesië reizen - Sulawesi - Hangende graven Tana TorajaIndonesië reizen - Sulawesi - Hangende graven Tana TorajaIndonesië reizen - Sulawesi - BabyboomIndonesië reizen - Sulawesi - Trekking door de Tana TorajaIndonesië reizen - Sulawesi - Huizen onderweg tijdens de Tana Toraja trekkingIndonesië reizen - Sulawesi - Trekking door de Tana TorajaIndonesië reizen - Sulawesi - Trekking door de Tana TorajaIndonesië reizen - Sulawesi - Trekking door de Tana Toraja

Kalimantan: eiland van de jungleBeleef Tana Toraja in SulawesiSulawesi: eiland van het avontuur3 Op Reis naar Kalimantan met Footprint TravelReizigers video: Gezin met kinderen in Sulawesi!


Reacties van reizigers (4)

"Fijnproevers reis door prachtig en indrukwekkend Sulawesi en Kalimantan"

Indonesie reis - Sulawesi - Kalimantan - Tanjung Puting - Tana Toraja - Pulau Buton

Patricia Ketting - 06-10-2017
Onze reis door Kalimantan en Sulawesi Wij hebben een uitstekend georganiseerde reis gehad door een minder bezocht, maar prachtig en indrukwekkend deel van Indonesië. Een reis voor fijnproevers! Onze hoogtepunten zijn: de dagen op de boot in de jungle van...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Orang-oetans Kalimantan + Tana Toraja Sulawesi
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"De vakantie was overweldigend!"

Tanjung Puting - orang oetans - orang belanda - Banjarmasin- Rantepao - Tana Toraja - Tangkoko - Minahasa - Bunaken

Yvonne Bookelmann - 28-07-2017
We wisten dat het land groot en divers is en dat hebben we mooi kunnen ervaren. Wat vooral bij blijft is de hartelijke en gemeende gastvrijheid van de mensen die we hebben ontmoet. De natuur is ronduit spectaculair. En als laatste: het eten. Zowel op de klotok in Tanjung Puting...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Orang-oetans Kalimantan + Tana Toraja Sulawesi
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"De gidsen en chauffeurs waren vriendelijke, behulpzame mensen, die er alles voor over hebben om je blij te maken!"

Kalimantan - Jungle Borneo - Tanjung Puting - Maumere - Moni - Riung - Komodo - Tangkoko - Tomohon - Bunaken

Bert Brinkman - 05-08-2016
We zijn tijdens onze rondreis door Indonesië gewoon opgegaan in een totaal andere wereld. We sliepen in prima accommodaties, geen overdreven luxe. In Bajawa en in Bunaken Village hebben we genoten; op Bunaken werkt zeer gemotiveerde personeel!&...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Orang-oetans Kalimantan + Tana Toraja Sulawesi
Beoordeling van deze reis: 7,0
7,0/10 - 1 recensie
"Van de gebaande paden en goed georganiseerd!"

Makassar - Tempemeer - Rantepao - Tana Toraja - Tentena - Posomeer - Bada vallei - Togian eianden - Palu

Natalie Sluiter - 03-08-2016
Het was geweldig, super genoten, prachtige natuur en cultuur en heel gaaf om dicht bij de lokale bevolking te komen.  De variatie van de verschillende hotelletjes was super en de locaties altijd zeer goed. Ook de wat minder luxe accommodaties vonden wij gewel...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Orang-oetans Kalimantan + Tana Toraja Sulawesi
Beoordeling van deze reis: 10,0
10,0/10 - 1 recensie