Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
Deze off the beaten track Indonesië reis combineert het beste van Kalimantan met het zuiden van Sulawesi. Bezoek de kleurrijke drijvende markt, en maak een trekking in Loksado. Spot vanaf een boot de zeldzame orang-oetans en proboscis apen in de jungle van Tanjung Puting. In Sulawesi maak je kennis met de bijzondere Tana Toraja cultuur met zijn voorouderverering, zijn kleurrijke begrafenis ceremonieën en traditionele huizen met daken in de vorm van buffelhoorns. Drink koffie met de vissers in de drijvende huizen op het Tempemeer.
Hoogtepunten

Drijvende markt Banjarmasin

Trekking & bamboe vlot Loksado

Orang-oetan boottocht Tanjung Puting

Culinaire ontdekkingsreis Makassar

Hiking in uniek kalksteen natuurgebied

Bugis maaltijd bij mensen thuis

Bezoek drijvende dorpen op Tempemeer

Bijzondere dodencultuur in Tana Toraja

Trekking en slapen bij Toraja mensen thuis

Veel maaltijden inclusief

€ 2.138,- p.p. Prijs bij 2 personen 21-22 Dagen
  Toevoegen aan Mijn Reisplan Toegevoegd
Rondreis Indonesie: Orang-oetans Kalimantan + Tana Toraja Sulawesi
8,5

Beoordeling van deze reis:
8,5/10 - 4 recensies
Klik op de kaart om te vergrotenKaart reis
Reacties van reizigers (4)
Reisschema
Dag 1: Vertrek Amsterdam
Dag 2: Aankomst Jakarta
Dag 3: Jakarta - Pangkalanbun, start boottocht, maaltijden
Dag 4: Boottocht Tanjung Puting
Dag 5: Tanjung Puting, boottocht, bezoek orang-oetan posten
Dag 6: Tanjung Puting - Pankalanbun - Banjarmasin, boottocht stad
Dag 7: Banjarmasin, drijvende markt, diamantmijnen, lokale lunch
Dag 8: Banjarmasin - Loksado, moskee, boottocht waterbuffels, diner
Dag 9: Loksado soft trekking
Dag 10: Loksado - Banjarmasin, bamboe vlot
Dag 11: Banjarmasin - Makassar, rest dag vrij
Dag 12: Makassar, Culinaire dag
Dag 13: Makassar - Sengkang, wandeling Bantimurung, lokale lunch Maros
Dag 14: Sengkang / Tempemeer - Rantepao, boottocht Tempemeer, Bugis lunch bij Siwa
Dag 15: Rantepao, Sangella met lokale gids, Toradja lunch
Dag 16: Rantepao, met lokale gids
Dag 17: Rantepao - Tana Toradja, trekking met lokale gids
Dag 18: Tana Toradja - Rantepao, trekking met lokale gids
Dag 19: Rantepao - Makassar
Dag 20: Vertrek Makassar
Dag 21: Aankomst Amsterdam
Kaart reis
Hotel & Vervoer
Accommodatie:

Wij zijn altijd op zoek naar bijzondere locaties. In principe zijn dit goede, comfortabele middenklasse hotels, maar op sommige plaatsen, waar weinig toeristen komen of in een Nationaal Park is het verblijf eenvoudig. De omgeving zorgt voor de bijzondere ervaring.
 
In Banjarmasin, Kalimantan, slaap je in een goed hotel, gelegen aan de rivier. Je kamer heeft airconditioning, en een westerse badkamer met warm water. Er is een restaurant waar ook het ontbijt wordt geserveerd. Er zijn hier nauwelijks toeristen, dus het hotel is meer op de zakelijke reiziger gericht.
 
In Loksado slaap je in een heel eenvoudig guesthouse, wat prachtig gelegen is, maar stel je in op een zeer eenvoudig verblijf. Er komt hier maar een enkele westerse toerist, en het is een goede uitvalsbasis voor een softtrekking in de omgeving van Loksado. De Engelssprekende gids zal zorgen dat er voor je wordt gekookt. Een deel van de inkopen zal de gids mogelijk al in Banjarmasin doen, omdat dit in het dorp niet te krijgen is. Volg je een dieet, bespreek dit tijdig met hem en leg precies uit wat het inhoud. Veel Indonesiërs beschouwen kip niet als vlees bijvoorbeeld en eten zonder suiker is ook tamelijk ondenkbaar.
 
In Tanjung Puting verblijf je op een boot. Uiteraard is het verblijf simpel, maar je wordt heel goed verzorgd door de boot bemanning. Er is een Engelssprekende gids en een kok. Er wordt voor je gekookt en er is een tafel waar je aan kan eten. Een toilethokje is aanwezig, met een toilet en een douche (rivierwater). 's Nachts maakt de bemanning een lekker bedje voor je op onder een klamboe en het dekzeil.
 
Na 2 nachten op de boot, slaap je de laatste nacht in het park in de Rimba Lodge. De kamer heeft airconditioning en warm water douche. Je maaltijden gebruik je nog steeds aan boord, de boot ligt aan de steiger.
 
In Makassar, Sulawesi, heb je een fijn hotel met zwembad vlakbij de boulevard en dichtbij Fort Rotterdam. Een prettig rustpunt.
 
In Sengkang is het hotel iets eenvoudiger, maar wel met een binnenzwembad.
 
In Rantepao (Tana Toraja) hebben we gekozen voor een eevoudig middenklasse hotel in het centrum, op loopafstand van restaurantjes. Desgewenst zijn er in Rantepao upgrades mogelijk naar iets luxere accommodaties, meestal buiten het dorp gelegen.
 
Tijdens de Tana Toradja trekking slaap je heel eenvoudig bij mensen thuis in hun houten huis. Reken op een matras op de grond en een deken. Breng zelf een outdoor handdoekje en klein opvouwbaar lakenzakje mee. De badkamer zal buiten zijn en bestaan uit een hurkwc en een bak water om te douchen.
 
Vervoer:
Tijdens de reis naar Loksado in Kalimantan, heb je een auto met privé-chauffeur ter beschikking. Van en naar het vliegveld en het hotel in Banjarmasin zijn het direct transfers met een privé auto. In Loksado ga je een stukje met een lokaal bamboe raft.
 
Van en naar het vliegveld van Pangkalanbun staat een auto klaar voor een direct transfer. Drie dagen verblijf je op een boot, die dienst doet als hotel en restaurant. Op de boot zijn een Engelssprekende gids en kok aanwezig.

Vanaf het vliegveld van Makassar word je opgehaald en naar je hotel gebracht. Tijdens de Culinaire ontdekkingstocht maak je gebruik van lokaal vervoer, zoals een becak (fietstaxi) en pak je -net als de locals- de bemo.
 
Gedurende de reis over Zuid-Sulawesi heb je een eigen auto met chauffeur ter beschikking. Tijdens de trekking zet de auto je af bij een startpunt op het platteland, vanaf hier ga je lopen. In Maros (roeiboot) en op het Tempe meer (gemotoriseerde boot) maak je een tochtje met een lokale boot.
Prijzen
Rondreis Indonesie: Orang-oetans Kalimantan + Tana Toraja Sulawesi
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Landarrangement excl vluchten€ 4.145,- p.p.€ 2.138,- p.p.€ 1.677,- p.p.€ 1.570,- p.p.€ 1.493,- p.p.€ 1.438,- p.p.
1 pers.2 pers.3 pers.
Landarrangement excl vluchten€ 4.145,- p.p.€ 2.138,- p.p.€ 1.677,- p.p.
4 pers.5 pers.6 pers.
Landarrangement excl vluchten€ 1.570,- p.p.€ 1.493,- p.p.€ 1.438,- p.p.
De hieronder vermelde prijzen zijn geldig tot 15 december 2020. De prijzen zijn per persoon, gebaseerd op 2 personen per kamer. Bij een reis met 3 of 5 personen wordt een derde bed (stretcher, daybed, matras) op de kamer bijgezet; de prijs voor een eenpersoonskamer is op aanvraag. Wij behouden ons het recht voor om onze prijzen te wijzigen. In de zomer (juli/augustus/september), rond de feestdagen (van 15 december t/m 15 januari) en het Suikerfeest berekenen we een hoogseizoentoeslag. Prijzen kunnen ook fluctueren door o.a. wijzigingen in de brandstof prijzen of de wisselkoers. De minimale reisduur is 7 dagen. Een reis kan tot uiterlijk 14 dagen voor vertrek worden geboekt.

Opmerkingen:
Extra pakket binnenlandse vluchten, prijzen vanaf: Binnenlandse vlucht Jakarta - Pangkalanbun: € per persoon Binnenlandse vlucht Pangkalanbun - Banjarmasin (via Java): €230,- per persoon  Binnenlandse vlucht Banjarmasin - Makassar: €145,- per persoon     
Extensies
Extensie 1: Fietsen rondom Makassar
Op de fiets ervaar je op ongedwongen wijze het plattelandsleven rondom Makassar. Bekijk tijdens deze afwisselende fietstocht hoe de vissers hun netten boeten en de rijstvelden op traditionele wijze worden bewerkt.

Dag 13: Fietsen door het achterland van een miljoenenstadFietsen door het achterland van een miljoenenstad
In de morgen word je opgehaald door een auto met gids. Na een half uurtje rijden kom je aan bij de kust, waar de fietstocht begint. Je fietst op stevige, nieuwe fietsen met een goed zadel. 

De tocht gaat over verharde en halfverharde weggetjes, grote drukke wegen worden vermeden. Het landschap is vlak, dus voor vrijwel iedereen goed te doen.
De bevolking woont hier in grote houten huizen op palen en leeft voornamelijk van de visvangst. In de buurt van de Bili Bili Dam worden echter ook allerlei groentes, rijst en suikerriet verbouwd. Wat het landschap verder zo karakteristiek maakt zijn de vele kaarsrechte longtar palmen die overal in rijen staan.
 
De bevolking vindt het heel bijzonder dat er hier bezoekers komen, laat staan op een fiets. De kinderen gaan in groten getale naar school. Grote hilariteit als je een stukje met ze mee fietst.
Onderweg is er tijd om in een lokale warung koffie te drinken. Ook een koud drankje gaat er goed in, het is immers best warm. 

Je eet bij een familie thuis. Meestal krijg je verschillende schotels, wat groentes, een tofugerecht en, omdat je in de buurt van de kust ben, een visgerecht. Dit is echt lokale keuken, je zult deze gerechten nooit in een restaurant zien. Probeer wat van alle schoteltjes, echt heet is het zelden. Wij hebben er heerlijk gegeten en de kokkin kwam er, samen met haar zus die meegeholpen had met koken, gezellig bij zitten. Later kwamen ook de buren, nieuwsgierig geworden door het bezoek van die zeldzame gasten, aanwaaien en een hapje mee-eten, want er is altijd genoeg.

Na de maaltijd is het nog een uurtje fietsen. Het wordt dan zo langzamerhand ook wel heel warm dus is het fijn om, na de rivier op een pontje overgestoken te zijn, opgehaald te worden met de auto en terug te rijden naar je hotel, waar je eind van de middag weer aan komt. Lekker opfrissen onder de douche of een duik in het zwembad.

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Fietsen rondom Makassar:
Dag 1: Vertrek Amsterdam
Dag 2: Aankomst Jakarta
Dag 3: Jakarta - Pangkalanbun, start boottocht, maaltijden
Dag 4: Boottocht Tanjung Puting
Dag 5: Tanjung Puting, boottocht, bezoek orang-oetan posten
Dag 6: Tanjung Puting - Pankalanbun - Banjarmasin, boottocht stad
Dag 7: Banjarmasin, drijvende markt, diamantmijnen, lokale lunch
Dag 8: Banjarmasin - Loksado, moskee, boottocht waterbuffels, diner
Dag 9: Loksado soft trekking
Dag 10: Loksado - Banjarmasin, bamboe vlot
Dag 11: Banjarmasin - Makassar, rest dag vrij
Dag 12: Makassar, Culinaire dag
Dag 13: Makassar, fietstocht platteland, local lunch family home
Dag 14: Makassar - Sengkang, wandeling Bantimurung, lokale lunch Maros
Dag 15: Sengkang / Tempemeer - Rantepao, boottocht Tempemeer, Bugis lunch bij Siwa
Dag 16: Rantepao, Sangella met lokale gids, Toradja lunch
Dag 17: Rantepao, met lokale gids
Dag 18: Rantepao - Tana Toradja, trekking met lokale gids
Dag 19: Tana Toradja - Rantepao, trekking met lokale gids
Dag 20: Rantepao - Makassar
Dag 21: Vertrek Makassar
Dag 22: Aankomst Amsterdam

Extensie 1: Fietsen rondom Makassar
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 240,- p.p.€ 128,- p.p.€ 125,- p.p.€ 114,- p.p.€ 103,- p.p.€ 103,- p.p.
1 pers.2 pers.3 pers.
€ 240,- p.p.€ 128,- p.p.€ 125,- p.p.
4 pers.5 pers.6 pers.
€ 114,- p.p.€ 103,- p.p.€ 103,- p.p.
Inclusief:
  • Huur fietsen
  • Engelssprekende gids
  • vervoer per auto naar startplaats fietstocht
  • lokale lunch bij mensen thuis
  • 1 overnachting in Makassar

Exclusief:
  • fooien

Excursies
RantepaoExcursie 1: Fietsen in TorajalandFietsen in Torajaland
Torajaland verkennen per fiets is een geweldig idee. De omgeving is zo mooi en er is hier zoveel te zien! Je kunt vandaag kiezen uit 2 verschillende fietstochten met een lengte van 30 of 45 km. Je bepaalt met je fietsgids welke tour je wilt maken. De 30 km fietstocht start met een stuk dat grotendeels naar beneden loopt en deels vlak. Je passeert verschillende dorpjes en typische bezienswaardigheden van deze streek waaronder traditionele huizen, graven, de megalieten van Bori en de groene rijstvelden van Batutumonga. Op een mooie plek geniet je van een welverdiende picknicklunch. Je kunt tot aan je hotel fietsen. De 45 km fietstocht brengt je naar het zuiden van Toraja. Hier en daar klim je omhoog, maar dat is niet lang. Ook met deze tocht passeer je kleine dorpen en verschillende typen graven. De tocht start vanaf je hotel (of je rijdt eerst een klein stukje met de auto). Bij het eindpunt word je opgehaald door een auto. Een picknick lunch gaat mee.

Excursie 1: Fietsen in Torajaland
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Fietsen in Torajaland€ 182,- p.p.€ 90,- p.p.€ 86,- p.p.€ 86,- p.p.€ 86,- p.p.€ 86,- p.p.
1 pers.2 pers.3 pers.
Fietsen in Torajaland€ 182,- p.p.€ 90,- p.p.€ 86,- p.p.
4 pers.5 pers.6 pers.
Fietsen in Torajaland€ 86,- p.p.€ 86,- p.p.€ 86,- p.p.
Excursie 2: Raften in TorajalandRaften in Torajaland
Een avontuurlijke rafting tocht door een prachtig landschap! Natuurlijk word je nat tijdens dit avontuur. Maar kijk ook om je heen: je vaart door prachtige landschappen met rijstvelden, watervalletjes en je ziet vaak zeilagamen zonnen om een droog verenpak te krijgen. Je rijdt in ca. 1,5 uur naar het startpunt, wandelt dan zo'n 45 minuten vrij steil naar beneden via een smal voetpad en krijgt eerst uitleg over de tocht alvorens je gaat varen. De rafttocht zelf duurt ongeveer 2,5 uur. Onderweg stop je voor een picnic lunch aan de rivieroever. Vanaf het eindpunt is het nog zo’n 45 minuten rijden terug naar het hotel. Deze trip is join-in, d.w.z. dat er ook andere internationale reizigers mee kunnen gaan. 

Excursie 2: Raften in Torajaland
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Raften in Torajaland€ 195,- p.p.€ 98,- p.p.€ 98,- p.p.€ 98,- p.p.€ 98,- p.p.€ 98,- p.p.
1 pers.2 pers.3 pers.
Raften in Torajaland€ 195,- p.p.€ 98,- p.p.€ 98,- p.p.
4 pers.5 pers.6 pers.
Raften in Torajaland€ 98,- p.p.€ 98,- p.p.€ 98,- p.p.
Van dag tot dag
Impressie

Kalimantan: eiland van de jungle
Beleef Tana Toraja in Sulawesi
Sulawesi: eiland van het avontuur
3 Op Reis naar Kalimantan met Footprint Travel
Reizigers video: Gezin met kinderen in Sulawesi!Indonesië reizen - Kalimantan - Jongetje in Banjarmasin Indonesië reizen - Kalimantan - Spelende kinderen in BanjarmasinIndonesië reizen - Kalimantan - Typische houten loopbruggen in BanjarmasinIndonesië reizen - Kalimantan - Varen door de straten van BanjarmasinIndonesië reizen - Kalimantan - Varen door de straten van BanjarmasinIndonesië reizen - Kalimantan - De drijvende markt van BanjarmasinIndonesië reizen - Kalimantan - De drijvende markt van BanjarmasinIndonesië reizen - Kalimantan - De drijvende markt van BanjarmasinIndonesië reizen - Kalimantan - De drijvende markt van BanjarmasinIndonesië reizen - Kalimantan - Diamantmijnen van PumpungIndonesië reizen - Kalimantan - Soft trekking bij LoksadoIndonesië reizen - Kalimantan - Soft trekking bij LoksadoIndonesië reizen - Kalimantan - Op een bamboo vlot de Amanditrivier afIndonesië reizen - Kalimantan - Op een bamboo vlot de Amanditrivier afIndonesië reizen - Kalimantan - Zwemmende waterbuffels in het moeras bij BabirikIndonesië reizen - Kalimantan - Zwemmende waterbuffels in het moeras bij BabirikIndonesië reizen - Kalimantan - Zonsondergang in het moeras van de zwemmende waterbuffelsIndonesië reizen - Kalimantan - Zonsondergang in het moeras van de zwemmende waterbuffelsIndonesië reizen - Kalimantan - Varen met een klotok door de jungle van Tanjung PutingIndonesië reizen - Kalimantan - Orang-oetans in Camp LeakyIndonesië reizen - Kalimantan - Orang-oetans in Camp LeakyIndonesië reizen - Kalimantan - Neusapen in Tanjung PutingIndonesië reizen - Kalimantan - Orang-oetans in Camp LeakyIndonesië reizen - Kalimantan - Orang-oetans in Camp LeakyIndonesië reizen - Kalimantan - Orang-oetans in Camp LeakyIndonesië reizen - Kalimantan - Neusaap, ook wel Dutch monkey genoemdIndonesië reizen - Kalimantan - Neushoornvogels in Tanjung PutingIndonesië reizen - Kalimantan - Varen met een klotok door de jungle van Tanjung PutingIndonesië reizen - Sulawesi - Fort Rotterdam MakassarIndonesië reizen - Sulawesi - Phinisi, typische houten zeilboten in de haven van MakassarIndonesië reizen - Sulwawesi - MakassarIndonesië reizen - Sulawesi - Culinaire ontdekkingsreis in MakassarIndonesië reizen - Sulawesi - Indrukwekkende kalksteen kliffen in MarosIndonesië reizen - Sulawesi - Met een sampan Maros inIndonesië reizen - Sulawesi - Met een sampan Maros inIndonesië reizen - Sulawesi - Prehistorische tekeningen in de verborgen grot, MarosIndonesië reizen - Sulawesi - Per prauw over het TempemeerIndonesië reizen - Sulawesi - Per prauw over het TempemeerIndonesië reizen - Sulawesi - Traditionele dorpjes met tonkahan huizen Tana TorajaIndonesië reizen - Sulawesi - Buffelhoorns als versiering op de Tongkahan huizenIndonesië reizen - Sulawesi - Traditionele Tana Toraja ceremonieIndonesië reizen - Sulawesi - Traditionele dorpjes met tonkahan huizen Tana TorajaIndonesië reizen - Sulawesi - Traditionele dorpjes met tonkahan huizen Tana TorajaIndonesië reizen - Sulawesi - Buffelgevecht Tana TorajaIndonesië reizen - Sulawesi - Traditionele dorpjes met tonkahan huizen Tana TorajaIndonesië reizen - Sulawesi - Traditionele dorpjes met tonkahan huizen Tana TorajaIndonesië reizen - Sulawesi - Hangende graven Tana TorajaIndonesië reizen - Sulawesi - Hangende graven Tana TorajaIndonesië reizen - Sulawesi - BabyboomIndonesië reizen - Sulawesi - Trekking door de Tana TorajaIndonesië reizen - Sulawesi - Huizen onderweg tijdens de Tana Toraja trekkingIndonesië reizen - Sulawesi - Trekking door de Tana TorajaIndonesië reizen - Sulawesi - Trekking door de Tana TorajaIndonesië reizen - Sulawesi - Trekking door de Tana Toraja
Reacties van reizigers (4)
 

Blogs over Indonesië


Sluiten