Rondreis Indonesie: Orang-oetans Kalimantan + Tarsiers Sulawesi

Rondreis Indonesie: Banjarmasin - Loksado - Tanjung Puting - Borneo - Manado - Tangkoko Park - Tomohon - Bunaken - Sulawesi - Celebes

Deze off the beaten track Indonesië reis combineert het beste van Kalimantan met het noorden van Sulawesi. Bezoek de kleurrijke drijvende markt bij Banjarmasin, en maak een trekking in Loksado. Spot vanaf een boot de zeldzame orang-oetans en proboscis apen in de jungle van Tanjung Puting. In het noorden van Sulawesi eet je bij de Minahasa thuis en beklim je de Mahawu vulkaan. Je spot het zeldzame Tarsier aapje en de neushoornvogel, in Nationaal Park Tangkoko. In het wereldberoemde Marine Park Bunaken zie je de indrukwekkende onderwaterwereld van Indonesië. Deze Indonesië reis biedt veel natuur en ontspanning, ideaal om tot rust te komen op je vakantie en toch veel te zien.

Hoogtepunten van deze rondreis:

  • Drijvende markt Banjarmasin
  • Trekking & bamboe vlot Loksado
  • Orang-oetan boottocht Tanjung Puting
  • Tarsiers spotten
  • Onderwaterwereld Bunaken
  • Minahasa maaltijd bij mensen thuis
  • Bungalows op strand
  • Vulkaan beklimming
  • Veel maaltijden inclusief
Reisschema
Dag 1: Vertrek Amsterdam
Dag 2: Aankomst Jakarta, transfer
Dag 3: Jakarta - Pangkalanbun, start boottocht
Dag 4: boottocht Tanjung Puting
Dag 5: boottocht Tanjung Puting
Dag 6: Tanjung Puting - Pangkalanbun - Banjarmasin, boottocht stad
Dag 7: Banjarmasin, dagexcursie drijvende markt, wandeling dorp, diamantmijnen, lokale lunch
Dag 8: Banjarmasin - Loksado, moskee, boottocht waterbuffels, diner
Dag 9: Loksado soft trekking
Dag 10: Loksado - Banjarmasin, bamboe vlot
Dag 11: Banjarmasin - Manado - Pulisan
Dag 12: Pulisan, boottrip Bangka eilanden
Dag 13: Pulusan, vrije dag
Dag 14: Pulisan - Tangkoko, middag wandeling Tangkoko, diner
Dag 15: Tangkoko - Tomohon, wandeling Tangkoko, excursie Tomohon (Sawangan, Tondano, Linow), Minahasa maaltijd thuis
Dag 16: Tomohon, markt, Woloan, Mahawu vulkaan, lunch bos, hotsprings
Dag 17: Tomohon - Bunaken, full board
Dag 18: Bunaken, full board
Dag 19: Bunaken, full board
Dag 20: Bunaken - Manado vliegveld
Dag 21: Aankomst Amsterdam
Dag tot dag

Dag 1: Je Indonesië reis naar Kalimantan en Noord Sulawesi begint vandaag!

Je Indonesië reis naar Kalimantan en Noord Sulawesi begint vandaag!
Zoda je hebt ingechecked begint je Indonesie vakantie eigenlijk al. Ter plekke is alles al geregeld voor je, je hoeft alleen nog maar te genieten van je vakantie naar Kalimantan en Sulawesi. Relaxed!

Dag 2: Aankomst in Indonesië

Aankomst in Indonesië
Het is prettig om een vlucht te kiezen, die eind van de middag aankomt in Jakarta. Je kunt dan ontspannen door de douane gaan en bagage halen. Vervolgens word je heel praktisch met een shuttle van het airporthotel in 10 minuten naar het airporthotel gebracht. Hier kun je je eerste lekkere bordje nasi eten, even in het zwembad plonzen om alle spieren weer los te maken en lekker vroeg je bed in. Op een vlucht slaap je toch niet zo lekker als in een fijn hotelbed. En morgen sta je weer fris vroeg op, voor je binnenlandse vlucht naar Kalimantan. Deze vertrekken in alle vroegte.

Dag 3: Met een traditionele klotok de jungle in

Met een traditionele klotok de jungle in
In de vroege ochtend brengt het airporthotel je naar het vliegveld van Jakarta en vlieg je met Kalstar in ruim een uur naar Pangkalanbun. NB: Houd voor de vlucht tussen Pangkalanbun en Banjarmasin (alleen Trigana Air of Kalstar), rekening met maximaal 10 kilo ruimbagage. Daarboven kun je bijbetalen, echter het vliegtuig mag niet overbeladen raken. Beperk je bagage dus zo veel mogelijk, zowel voor je eigen veiligheid, maar ook omdat men je te zware tas uit zou kunnen laden en op een volgende vlucht zou kunnen zetten. Voor handbagage staat meestal 7 kilo. Een losse fototas wordt over het algemeen geaccepteerd.
 
Vanuit hier rij je in ca. 30 minuten naar het havenplaatsje Kumai, waar je aan boord stapt van een traditionele klotok. Deze klotok -zo genoemd naar het geluid dat de motor van de boot maakt- zal de komende dagen zowel als hotel als restaurant fungeren. Je vaart over smalle zwart water rivieren met weelderig begroeide oevers. Het nationale park Tanjung Puting bestaat uit een complex mozaïek aan laagland habitat, zoals nipah palmbomen, mangrove bossen, tropisch bossen en meren. Dit unieke mozaïek biedt een thuis voor een relatief grote populatie primaten, waaronder de endemische neusaap (Proboscis aap) en de orang-oetan. De Proboscis aap komt alleen voor op Borneo, en de orang-oetan komt alleen voor op Borneo en Sumatra. Het is de intensieve opvang van orang-oetans dat Tanjung Puting een internationale bekendheid geeft. In beslag genomen en overgedragen orang-oetans worden voorbereid op een nieuw leven in het wild.
 
De eerste stop in Tanjung Puting is het opvangcentrum Tanjung Harapan. Hier kun je uitgebreid het voeden van de orang-oetans zien alsook een wandeling in de directe omgeving maken. (Alleen bij redelijke vroege aankomst mogelijk, anders de volgende dag, maak je geen zorgen, je hebt voldoende tijd om alle 3 de bijvoederplaatsen te zien.) Je betaalt bij de rangerpost ook je persoonlijke entreegeld voor het Nationaal Park en een fee voor je camera. De gids zal de permit voor de boot betalen.
 
Op de eerste nacht slaap je comfortabel in guesthouse Rimba Lodge, de kamer heeft zelfs een airco en een warm water- douche. Je kunt over de steigers naar een uitkijktorentje lopen van waaruit je vogels kunt spotten.
De maaltijden zijn op de boot die aan de steiger van Rimba lodge ligt. Er is aan tafeltje om aan te eten en er wordt komende dagen heerlijk en gevarieerd voor je gekookt, 
 

Dag 4: Op zoek naar neusapen en orang oetans

Op zoek naar neusapen en orang oetans
Gedurende de komende twee hele dagen verken je het Tanjung Puting park per boot en te voet. Je bezoekt de overige twee feeding plaatsen: Pondok Tanggui en Camp Leakey. Bij elk van de drie voederlocaties vindt het bijvoeren op een ander tijdstip plaats. In het achterland bevindt zich nog een mooi primair bos waar je een wandeling kunt maken opzoek naar wilde orang-oetans. Maar ook als je geen grote dieren ziet, weet de gids allerlei insecten en plantjes aan te wijzen die ook interessant zijn.
 
In de namiddag ga je op zoek gaat naar wild in de vegetatie aan de oevers. Vanaf de boot is het goed spotten naar apen en vogels in de bomen. De kapitein is tevens gids. Gezeten op het dek, is het wel héél relaxed 'op safari gaan'! Jong en oud kan dit doen, het enige wat je nodig hebt is een avontuurlijke instelling. Deze avond legt de boot aan in een smalle zij arm van de rivier. Een mooi plekje en je voelt je al helemaal één met de jungle. ‘ s Avonds is het mogelijk om op zoek te gaan naar de vuurvliegjes die als kerstverlichting in palmbomen zitten. Weersomstandigheden, zoals regen of volle maan, kunnen ervoor zorgen dat je ze soms niet ziet. Het blijft dus een verrassing of je ze wel of niet ziet.
 
Een overnachting aan boord van de traditionele klotok is een primitieve maar hele unieke ervaring. Je slaapt op matrasjes onder een klamboe op het dek. Je slaapt heerlijk omringd door jungle geluiden en geuren. Het dek is als een tentje afgeschermd met zeilen, zodat je enerzijds privé zit, anderzijds genoeg frisse lucht binnen krijgt. Deze natuurlijke ventilatie is prettig in het vochtige, warme klimaat van de jungle. Er is een hele eenvoudige (westerse) wc en een douche om je te wassen. Het water waar je je mee wast is rivierwater. (Tip: Het is handig een pak wetties mee te nemen.) Al is het eenvoudig, er wordt van alles aan gedaan om je heel comfortabel te kunnen voelen.

Dag 5: Wakker worden gemaakt door Proboscis en andere apen!

Wakker worden gemaakt door Proboscis en andere apen!
Grote kans dat je een troep apen in de bomen aan de kant als wekker fungeert! En toen we rond keken, zagen we onze kok, die zat te vissen naar de maaltijd van die dag. Hoe één met de natuur en een 'back to basic' leefstijl wil je het hebben? Terwijl de kok na een paar vissen ons ontbijtje ging maken, gooiden wij ook een hengeltje uit. Helaas sloegen wij alleen onszelf aan de haak... Even oefenen nog!
 
Zo langzamerhand begint het ware vakantie gevoel wel echt door te dringen. Je hebt een beetje door hoe het leven op een klotok reilt en zeilt en je hebt als het even meezit al wat orang-oetans gezien. Dat geeft ook de kans om eens met een boekje op het matrasje op het dek te gaan liggen en gewoon eens wat te relaxen en kletsen. Maar ook vandaag bezoek je nog een rangerpost om orang-oetans te zien. Misschien zie je wel jonkies of een mannetje. Meestal laten mannetjes zich niet zien bij de voedselplatforms, zij redden zich doorgaans wel. Toch hadden wij bij het derde platform geluk en kwam er een jong mannetje langs. Ook leven verschillende families in verschillende gebieden, en zo zie je telkens anders gedrag. Sommige orang-oetans komen angstvallig om zich heen kijkend aan gezwaaid, proppen hun mond vol met trossen bananen en slingeren snel weer weg! Anderen hebben een kleine baby's aan hun vacht hangen en misschien een puberjong in het kielzog en gaan uitgebreid met de hele familie zitten eten. Hun gezichten zijn zo grappig en zachtaardig, dat het moeilijk is deze sterke dieren niet als knuffelbeer te beschouwen.
 

Dag 6: Leven op de rivier in Banjarmasin

Leven op de rivier in Banjarmasin
In de vroege ochtend vaar je terug naar het plaatsje Kumai. Terwijl je vaart eet je je ontbijtje en pak je je tas in voor de vlucht. In Kumai staat een auto klaar om je in een half uur naar het vliegveld van Pangakalanbun te brengen. De bootcrew zorgt ervoor dat je ruim op tijd bent voor je vlucht terug naar Banjarmasin.
 
Bij aankomst in Banjarmasin word je opgehaald door een auto met chauffeur en in ca. 30 minuten wordt je naar het inmiddels bekende hotel in het centrum van de stad gereden. De rest van de dag is ter vrije besteding. In de namiddag ontmoet je je gids weer en samen stap je voor het hotel aan boord van een kleine boot en vaar je door de kanalen van de stad, je vaart zo als het ware door de achtertuinen van de plaatselijke bevolking. Het einde van de middag is altijd gezellig in Indonesië. Iedereen komt thuis van school of werk en gaat zich opfrissen. Uiteraard gebeurt dit in de rivier. Er wordt ook flink wat gekletst met de buren. Je vaart onder bruggen door, waar kinderen soms vanaf springen. Reken er maar op, dat je flink wat mag zwaaien, naar alle vriendelijke mensen. Deze boottocht door de kanalen van Banjarmasin duurt ca. 1 tot 1,5 uur. Je eindigt weer voor je hotel.

Dag 7: Drijvende markt en diamantmijnen van Pumpung

Drijvende markt en diamantmijnen van Pumpung
In de vroege ochtend (ongeveer half 6, 6 uur) word je opgehaald door je gids en stap je aan boord van een kleine boot. De klotok zoals de boot heet, is wat groter en heeft een dak. Je vaart in ca. 1,5 tot 2 uur naar Loh Baitan en passeert huizen waarvan de inwoners langzaam ontwaken. Hoe lichter het wordt, hoe meer bedrijvigheid langs de kant van de rivier. Wat verderop zijn de oevers wat minder bevolkt en zie je hier en daar rijstvelden.
 
Vanuit het niets bevind je je tussen de vele drijvende kano’s waar vrouwen hun groente en fruit verkopen of omruilen. Hoeden zo groot als sombrero's beschermen tegen de zon en ook de witte smeersels op de wangen komen voort uit ijdelheid. Sommige dames zijn mooi opgemaakt. De markt drijft langzaam stroomafwaarts. Terwijl je denkt stil te liggen, is de markt opeens aan je voorbij gedreven! Er komen telkens bootjes bij en er verdwijnen ook weer bootjes in de verschillende zijkanalen. Misschien koopt je gids een paar lekkere pisang goreng of exotisch fruit voor je om als ontbijt te eten. Als je een bepaalde exotische fruitsoort nog niet kent, grijp dan nu je kans en proef het!

Nadat je de markt verlaten hebt vaar je terug richting Banjarmasin. Je stapt aan land om een stukje te kuieren door een dorp met de typische houten loopbruggen die verschillende stukken grond met huizen in dit vrij moerassig gebied verbinden. Je ziet hoe het dorpsleven zich ontvouwt. Lunchen doe je vandaag bij mensen thuis, je maakt kennis met de lokale streekkeuken. Uiteraard zal er vis op het menu staan, dat kan niet anders met een volk dat praktisch leeft op het water. (NB: deze maaltijd is niet mogelijk gedurende de islamitische vastenmaand).
 
Na de lunch rijd je naar de diamantmijnen van Pumpung. Deze mijnen verplaatsen continu. Je wandelt richting de mijnen, afhankelijk waar de mijnen zich bevinden is dit dichterbij of verder weg. Je ziet hier hoe het proces plaatsvindt. De mannen staan vaak tot hun liezen in het modderige water en je zou niet graag van plaats ruilen. (NB: op vrijdag en Islamitische dagen wordt er niet gewerkt in de mijnen). Even verderop ligt Martapura en hier kun je zien hoe de diamanten worden geslepen. Je kunt hier zelfs een -gecertificeerd- diamantje aanschaffen, als je wilt. Hierna kun je je ogen uitkijken op de levendige markt van Martapura. Hier zijn vaak halfedelstenen te koop.
Aan het eind van middag kom je weer terug in je hotel in Banjarmasin
 

Dag 8: Moerassen en zwemmende waterbuffels

Moerassen en zwemmende waterbuffels
In de ochtend verlaat je samen met je gids Banjarmasin. Je bezoekt de grote moskee Sablilal Muhtadin. Zorg dat je een t-shirt en broek of rok tot over de knie aan hebt of sla een sarong om, altijd goed. (NB. niet mogelijk tijdens gebedsuren en tijdens speciale Islamitische feestdagen). 
 
De gids neemt je mee voor een lunch in een lokaal restaurantje (niet inclusief) en wij hapten hier in een heerlijke gado-gado, één van de bekende Indonesische specialiteiten. Hierna rijd je verder naar Babirik en stap je aan boord van een lokale boot. Je vaart nu naar een uitgestrekt moerasgebied. Afhankelijk van het seizoen en de regenval heeft het meer weg van een groot meer dan van een een moeras. De grootste attractie hier zijn niet de watervogels of de vegetatie, maar de waterbuffels die elke dag zwemmend naar hun groene graasplek gaan. In de late namiddag keren zij weer terug naar hun 'kraal', een houten platvorm op palen in het moeras. De jonge kalveren blijven hier overdag. De kudde wordt in de gaten gehouden door 'cowboys' in kano's.
 
Een bezoek aan deze plek wordt zo gepland dat je er in de namiddag arriveert waardoor je -hopelijk- de zwemmende buffels ziet terugkomen. Ondanks de zo goed mogelijke planning, is het nooit zeker wanneer de buffels besluiten huiswaarts te keren. Soms zijn ze onverwachts vroeg (om 4 uur bijvoorbeeld), de andere keer komen ze pas als het donker wordt (om een uur of 6, 7). Tijdens een extreem droge periode -dit kan voorkomen in september en oktober- kan het gebeuren dat de buffels niet zwemmen. De gids geeft aan wanneer het tijd is om terug te keren, want de bootsman heeft daglicht nodig om de weg door het moeras te vinden. Tegen de schemer vaar je terug en misschien tref je net als wij een schitterende zonsondergang vanaf het dak van je boot. Je eet lokaal in Negara. 
 
Vanuit het dorp rijd je door naar Loksado waar je pas in de loop van de avond -in het donker dus- arriveert. In het dorpje verblijf je in een eenvoudig guesthouse, dat prachtig in de natuur ligt. Er zijn hier weinig westerse bezoekers, dus men is er niet zo op westerse waarden ingesteld. Met een realistische verwachting van een eenvoudige accommodatie in het binnenland van Kalimantan, zul je een prima verblijf hebben.
 

Dag 9: Wandeling Loksado

Wandeling Loksado
Tijdens je verblijf in Loksado wordt het ontbijt, lunch en diner, door de gids bereid. Hij heeft het een en ander aan verse ingrediënten meegebracht uit Banjarmasin, omdat ze in dit kleine dorp niet te krijgen zijn. Mocht je iets niet kunnen of mogen eten, zeg dit dan al in Banjarmasin tegen de gids. Vegetarisch en suikervrij eten is een tamelijk onbekend begrip in Indonesië, wat nogal rekbaar wordt geïnterpreteerd. Het kan zomaar gebeuren dat iemand in de veronderstelling is dat kip geen vlees is, en vis valt natuurlijk al helemaal niet in die categorie!
 
Loksado is het belangrijkste toegangspunt voor een bezoek aan het leefgebied (Meratus gebergte) van de Bukit-Dayak. Verspreid over een groot gebied gedomineerd door bergen, tropisch regenwoud en agrarische velden en plantages, staan nog verschillende traditionele familiehuizen (balai) van Dayak. In de traditionele Dayak gemeenschap wordt nog steeds de traditionele en animistische godsdienst aangehangen. Offerandes worden gelegd op eenvoudige altaren in het midden van de balai. Rond dit middenstuk bevinden zich veschillende kleine ruimtes, bedoeld als privé-plekjes voor de inwonende gezinnen. Tijdens je verblijf in Loksado bezoek je zo’n balai.
 
Na het ontbijt ga je vanaf een uur of 9 een wandeling (soft trekking) maken. De route (en de zwaarte ervan) is afhankelijk van de lokale (weers)omstandigheden, jullie conditie en interesses en wordt door de trekkinggids bepaald naar aanleiding van de omstandigheden. Je volgt afwisselend brede praden, dorpswegen en smalle paadjes, de ene keer door een stuk bos, de andere keer langs agrarische velden. Zorg in ieder geval dat je goed voorbereid op pad gaat. Reken er niet op dat je onderweg flessen water kunt kopen, en ga minimaal met 3 flessen van 1,5 liter per persoon op pad. Zelfs als je normaal maar weinig water drinkt, is het klimaat met hoge luchtvochtigheid heel anders dan je gewend bent. Je kunt beter teveel dan te weinig water bij je hebben om een zonnesteek te voorkomen. Zorg voor goede wandelschoenen met profiel, pet, zonnebrand, regenponcho en een dagrugzak.
 
Je kunt naar een Dayak balai (gemeenschapshuis) lopen dat nog in gebruik is door de plaatselijke bevolking. In het dorp heb je alle tijd om rond te kijken. De bewoners van het dorp leven van de landbouw en het tappen van rubber. Wij zagen enorme bossen kaneel, klaar om naar de markt te worden gebracht. De gids bereidt onderweg een eenvoudige -Indonesische- lunch of je eet een meegenomen lunchbox op. Je arriveert in de late namiddag -ergens tussen 3 en 5- bij je guesthouse in Loksado. Je kunt net als de dorpelingen even gaan afkoelen in de snelstromende, koude rivier. De gids bereidt het diner.
 

Dag 10: Op een bamboe vlot de rivier af

Op een bamboe vlot de rivier af
Een relaxed dagje. In de ochtend stap je op je gemak op een bamboevlot (lanting) en vaar je gedurende ca. 2 tot 3 uur over de Amanditrivier. Afhankelijk van de waterstand en snelheid van de rivier op dat moment ben je eerder of later op je eindpunt. Dit soort bamboevlotten worden niet alleen voor toeristen gemaakt. Ze zijn al generaties lang hét transportmiddel om vracht stroomafwaarts te vervoeren. Na de tocht wordt het vlot uit elkaar gehaald en worden de losse bamboestammen verkocht. Op het vlot is een klein bankje geconstrueerd, waar je op kunt zitten, je moet er tijdens deze tocht wel rekening mee houden dat je (gedeeltelijk) nat wordt. Hoe nat je wordt, hangt af van de waterstand in de rivier. De chauffeur neemt je bagage mee, dus je spullen blijven droog. Bij het eindpunt heb je de gelegenheid om je nog eventueel te verkleden bij een familie thuis voordat je doorrijdt naar Banjarmasin. Ook wel grappig om eens te zien hoe mensen nou eigenlijk wonen, zo in het binnenland van Kalimantan.

Dag 11: Van Kalimantan naar Sulawesi

Van Kalimantan naar Sulawesi
Vanaf je hotel in Banjarmasin word je rechtstreeks naar het vliegveld van Banjarmasin gebracht voor je binnenlandse vlucht naar Manado. Vanaf het vliegveld bij Manado staat een nieuwe auto met chauffeur klaar en vertrek je naar het Jungle&Beach resort in Pulisan. Het is een paar uur rijden en als de weg slechter wordt, weet je dat je off the beaten track bent. De weg houdt tenslotte helemaal op, vanaf hier moet je een kwartier over een paadje door de jungle lopen. (Een rugzak is dus een stuk handiger dan een koffer!) Met een grote smile kwamen wij uit de jungle aan bij de houten cottage aan het strandBack to basic zag er zelden zo goed uit! De lokale kok van het resort verzorgt de maaltijden. Niet iets heel culinairs, maar wel gezond en vaak met soep vooraf en fruit toe. Er is hier buiten bier en cola verder weinig te koop, dus het is geen slecht idee om je favoriete snacks in Manado in te slaan.

Dag 12: Dagtrip naar de Bangka eilanden

Dagtrip naar de Bangka eilanden
Excursie naar de Bangka eilanden. Er zijn hier mooie snorkelspots en je maakt een interessante wandeling over het eiland. Je lunch krijg je mee als picknick. Een lekker dagje genieten op en in het water.

Dag 13: Genieten van het Eco-resort

Genieten van het Eco-resort
Vrije invulling van de dag. Wat luieren, een boek lezen en een strandwandeling? Je kunt ook de omgeving gaan verkennen, naar de andere kant van het schiereiland lopen of snorkelen in de zee voor de deur. Je kunt ook duiken, zeker de duik naar een verzonken huis is een aanrader. Lunch & diner worden geserveerd in het houten open restaurant met uitzicht op zee.

Dag 14: Tarsiers spotten in Tangkoko

Tarsiers spotten in Tangkoko
In 2 a 3 uur rij je naar Tangkoko Batuangus Nationaal Park, een van de meest indrukwekkende en toegankelijke parken in Indonesië. Je betaalt per wandeling ter plaatse je entree voor het Nationaal Park. In de namiddag maak je een twee uur durende wandeling om de tarsier te spotten, ook wel spookdiertje genoemd. Het lijkt op een aapje zo groot als een hand. Officieel hoort het diertje niet tot de apenfamilie en kan hij bij geen enkele andere dierenfamilie worden ingedeeld. Onderzoekers denken dat dit miniwezentje al 45 miljoen jaar oud is en daarmee een van de oudste diertjes op aarde! Zijn ogen zijn letterlijk groter dan zijn maag en zo groot dat ze niet kunnen draaien. Dat wordt ruimschoots goedgemaakt omdat zijn hoofd 360 graden kan draaien! ’s Nachts eet hij en overdag slaapt hij. De tarsier is slechts in enkele regenwouden in Indonesië en de Filipijnen te vinden, waarvan Tangkoko een van de best bereikbare is. Je slaapt in een heel eenvoudig guesthouse bij het park.

Dag 15: Zwarte macaque aapjes Tangkoko, zwavelmeer bij Tomohon en eten bij de Minahasa thuis

Zwarte macaque aapjes Tangkoko, zwavelmeer bij Tomohon en eten bij de Minahasa thuis
Aangezien dieren het best rond zonsop- en ondergang te zien zijn, is het vroeg op staan geblazen (voor de zon op komt) voor een nieuwe wandeling in het park. Je betaalt ook voor deze wandeling ter plekke de entree. De vele fruitbomen in het park trekken veel dieren en vogels aan. Je hebt grote kans de zwarte macaque aapjes te zien die zo typisch voor Sulawesi zijn, en ook neushoornvogels leven in het park. Tangkoko is een van de beste Nationaal Parken in Indonesië om dieren in hun natuurlijke omgeving te zien. Het is geen dierentuin, het blijft dus altijd afwachten wat je kunt spotten.
 
Na de wandeling vertrek je richting bloemenstad Tomohon. Onderweg verken je met een Engelstalige gids het bijzondere Minahasa gebied. In Sawangan staan eeuwenoude warugas, sarcofagen waar belangrijke mensen in begraven werden, gezeten in foetus houding. Bekijk de Japanse grot Tonsea. Lekker lunchen doe je het beste in een visrestaurant met uitzicht over het Tondano meer. Je kunt daarna een wandeling naar het gekleurde zwavelmeer van Linow maken, als je wilt kun je zelfs waterfietsen op het hete meer!
 
’s Avonds ga je bij mensen thuis eten, ze hebben een traditionele Minahasa maaltijd voor je klaargemaakt. Gelukkig wordt de zeer hete sambal apart geserveerd, deze is alleen voor de ware vuurvreter weggelegd!
 
NB: Tomohon ligt, zoals veel Indonesische steden, tussen vulkanen. Lokon en Mahawu zijn actieve vulkanen, net als beroemde en veelbezochte vulkanen als Bromo en Ijen op Java. De stad Tomohon ligt aan de voet van Lokon. De Indonesische autoriteiten kunnen de toegang tot een vulkaan of gebied erom heen ontraden, beperken of verbieden, indien dit door verhoogde vulkanische activiteit nodig wordt geacht. Het is voor je eigen veiligheid belangrijk dat je altijd gehoor geeft aan de instructies van de autoriteiten. Uiteraard wordt in dergelijk geval een passende aanpassing van het programma gezocht. 

Dag 16: Markt Tomohon, Mahawu vulkaan en hotsprings

Markt Tomohon, Mahawu vulkaan en hotsprings
Een gevarieerde dag die draait om de Mahawu vulkaan en het bos. Met de lokale, Engelssprekend gids ga je naar de kleurrijke markt van Tomohon. De Minahasa staan erom bekend dat ze alles eten met minimaal 2 poten, dus op de markt kun je honden, boomratten en vleermuizen vinden, klaar om thuis tot een lekker maaltje te worden verwerkt! Het is even slikken bij het idee om 'de hond in de pot' te vinden. In deze cultuur is dat echter heel normaal. Bij Woloan vind je een amfitheater met een prachtig uitzicht. Hier vind je verspreid in het veld oude warugas en traditionele houten huizen. De wandeling bij de Mahawu vulkaan begint op een hoogte van 1000 meter. Via een trap op de parkeerplaats bereik je de top met uitzicht over het kratermeer en de omgeving. Bij helder weer zie je zelfs de Bunaken eilanden liggen. Je volgt een smal pad om het kratermeer heen. Hierna daal je af en loop je door het bos omlaag. Een mooie wandeling waarbij je luncht in het bos. Met de auto rij je richting de Soputan vulkaan. Hier bevinden zich natuurlijke warmwaterbronnen waar je kunt poedelen in het groene zwavelmeertje en jezelf met hete en helende modder kunt besmeren. Een locale spa experience! Entrees en donaties betaal je vandaag zelf ter plekke (kleine bedragen van enkele euros). Eind van de middag word je terug naar je accommodatie gebracht. 

Dag 17: Naar Nationaal Park Bunaken

Naar Nationaal Park Bunaken
Vanuit je hotel in Tomahon wordt je rechtstreeks naar de haven van Manado gebracht. Het duikresort heeft een boot klaar liggen in de haven en het is ongeveer een uur varen naar Nationaal Park Bunaken. Er zijn geen restaurant op het eiland, de fantastische kok van het ressort verzorgt uitgebreide maaltijden. Je eet je buikje rond hier! ’s Avonds kun je nog een drankje doen aan het gezellig barretje aan het zwembad.

Dag 18: Duiken en snorkelen bij Bunaken

Duiken en snorkelen bij Bunaken
Ben je een duiker, dan raden we aan de komende dagen zoveel mogelijk duiken in te plannen. Beter dan dit wordt het echt niet! Gigantische koraalmuren staan je te wachten. Hoewel dit gebied befaamd is voor zijn nudibranches en allerlei ander macro zeeleven, troffen wij in één duik drie reuzenschildpadden én twee rifhaaien! Ook de nachtduik is beroemd vanwege de parende mandarijnvissen! Dit is minder erotisch dan het klinkt; er komt maar weinig voor- of naspel aan te pas… Maar je kunt hier natuurlijk ook prachtig snorkelen.

Dag 19: Genieten op Bunaken

Genieten op Bunaken
Ben je geen duiker? Je kunt een proefduik maken of meegaan op een snorkeltrip. Er zijn ook kayaks te huur voor een rondje om het eiland. Of op je veranda of ligbed bij het zwembad een boekje lezen of een kaartje leggen. Je kunt natuurlijk ook aan je teint werken voordat je naar huis gaat en je nog eens omdraaien aan het zwembad. Het is hard werken, maar iemand moet het doen!

Dag 20: Afscheid van Sulawesi

Afscheid van Sulawesi
Na het ontbijt vaar je met de boot terug. Heb je net zo veel geluk als wij, dan word je misschien wel uitgezwaaid door een groepje buitelende dolfijnen! Een auto (eventueel met andere gasten van het ressort) brengt je naar het vliegveld van Manado voor je vlucht naar Makassar of Jakarta. Vanuit Makassar of Jakarta kun je een internationale vlucht pakken.

Dag 21: Einde van je rondreis Indonesië

Einde van je rondreis Indonesië
Aankomst in Amsterdam. Helaas je Indonesië rondreis zit er weer op. Je bent naar allerlei mooie, authentieke plekjes gegaan, waar maar weinig westerse toeristen komen. Je hebt vast heel veel fotos om naar terug te kijken en een hoofd vol herinneringen aan Kalimantan en Sulawesi!

Achtergrond

Deze avontuurlijke, maar tegelijkertijd ontspannen Indonesië rondreis combineert het beste van Kalimantan, met het onbekende noorden van Sulawesi.

Leven op de rivier in Banjarmasin

Je ziet hoe mensen leven op en aan de rivier tijdens een kanaaltocht door Banjarmasin. De één zit zijn tanden te wassen, een moeder wast  haar kind, en weer een ander doet de was in de rivier. Je vaart naar een drijvende markt zo'n 1,5 - 2 uur buiten Banjarmasin. Hier geen hordes toeristen -het is bepaald geen Bangkok-, je bent mogelijk de enige westerling. Je camera maakt overuren op de fotogenieke drijvende markt. Vrouwen met enorme hoeden tegen de zon verkopen of ruilen hun groente en fruit.
 

Diamantmijnen, trekking en bamboe raft Loksado

Met een Engelssprekende lokale gids ga je op pad, via diamantmijnen en zwemmende waterbuffels bereik je Loksado. Hier wonen de Dayak. Je maakt een trekking bij Loksado en bezoekt een Dayak gemeenschapshuis. Go Local en zak -net als de locals- de rivier af op een bamboe raft. Je springt weer in de auto en gaat terug naar Banjarmasin.
 

Orang-oetans en Proboscis apen spotten in Tanjung Puting Park

Tijdens een driedaagse boottocht op een lokale houten klotok kun je héél relaxed orang-oetans spotten in Tanjung Puting Park. De klotok tuft tussen de groene bomen door en vanaf het dek kijk je of je orang-oetans, krokodillen en bijzondere vogels kunt spotten. En vergeet de bizar uitziende Proboscis apen niet (Nasalis larvatus). Met hun lange neuzen en dikke buiken werd deze lelijke aap na de komst van de eerste Nederlanders door de lokale bevolking al snel de 'Hollandse aap' of zelfs 'De Hollander' genoemd, omdat de gelijkenissen wel héél groot waren... En bedankt! Een typisch gevalletje van de -vaak directe- Indonesische humor! Je bezoekt drie voederposten voor orang-oetans, waaronder Camp Leaky. De kans is daardoor erg groot dat je de zeldzame orang-oetans van dichtbij kunt zien en goed kunt fotograferen.
 

Off the beaten track aan het strand 

Off the beaten track naar dit beach ressort in de jungle van Pulisan. Het is hier back to basic en een ultieme plek om helemaal tot rust te komen in de natuur. Met een boot maak je een dagtrip naar de Bangka eilanden, waar je kunt snorkelen en wandelen. Alle maaltijden in het resort zijn inbegrepen.
 

Tarsier aapjes en Minahasa maaltijd bij mensen thuis

Spot het spookdiertje in Tangkoko Nationaal Park, zie neushoornvogels en macaque apen in de jungle. Verwonder je over eeuwenoude sarcofagen.  Beklim een vulkaan en dompel je onder in een hotspring. Go local en eet een traditionele Minahasa maaltijd bij mensen thuis.
 

Duiken en snorkelen in Bunaken

Beter dan Nationaal Park Bunaken wordt het niet voor duikers en snorkelaars. De biodiversiteit van het zeeleven is ongekend met 300 soorten koraal en meer dan 3000 soorten vissen. En als je uit het water komt, wordt de volgende overheerlijke maaltijd al weer geserveerd. All inclusive genieten tijdens de laatste dagen van je vakantie Indonesië.
Hotel & Vervoer
Accommodatie:

Wij zijn altijd op zoek naar bijzondere locaties. In principe zijn dit goede, comfortabele middenklasse hotels, maar op sommige plaatsen, waar weinig toeristen komen of in een Nationaal Park is het verblijf eenvoudig. De omgeving zorgt voor de bijzondere ervaring.
 
In Banjarmasin, Kalimantan, slaap je in een goed hotel, gelegen aan de rivier. Je kamer heeft airconditioning, en een westerse badkamer met warm water. Er is een restaurant waar ook het ontbijt wordt geserveerd. Er zijn hier nauwelijks toeristen, dus het hotel is meer op de zakelijke reiziger gericht.
 
In Loksado slaap je in een heel eenvoudig guesthouse. Het ligt prachtig in de natuur, maar verwacht eenvoudige faciliteiten, want er komt hier maar een enkele westerse toerist. Het is een goede uitvalsbasis voor een softtrekking in de omgeving van Loksado. De Engelssprekende gids zal zorgen dat er voor je wordt gekookt. Een deel van de inkopen zal hij al in Banjarmasin doen, omdat dit in het dorp niet te krijgen is. Volg je een dieet, bespreek dit tijdig met hem en leg precies uit wat het inhoud. Veel Indonesiërs beschouwen kip niet als vlees bijvoorbeeld en eten zonder suiker is ook tamelijk ondenkbaar.
 
In Tanjung Puting verblijf je op een boot. Uiteraard is het verblijf simpel, maar je wordt heel goed verzorgd door de boot bemanning. Er is een Engelssprekende gids en een kok. Er wordt voor je gekookt en er is een tafel waar je aan kan eten. Een toilethokje is aanwezig, met een toilet en een douche (rivierwater). 's Nachts maakt de bemanning een lekker bedje voor je op onder een klamboe en het dekzeil.
 
Na 2 nachten op de boot, slaap je de laatste nacht in het park in de Rimba Lodge. De kamer heeft airconditioning en warm water douche. Je maaltijden gebruik je nog steeds aan boord, de boot ligt aan de steiger.
 
Zowel in Pulisan als Bunaken verblijf je in houten bungalows met eigen veranda in de tuin van het ressort aan het strand. Driemaal daags worden er goede, simpele maaltijden klaar gemaakt. Je betaalt alleen je eigen drankjes en overige snacks. Pulisan is meer afgelegen, het gaat hier meer om de rust en de natuur. De houten bungalows zijn ook echt eenvoudig en er is weinig verkrijgbaar aan snacks en drankjes. Bunaken is moderner, comfortabeler en meer decoratief, er is een zwembad en een barretje. Driemaal daags worden er overheerlijke maaltijden klaar gemaakt. Je betaalt alleen je eigen drankjes en overige snacks.
 
In Tangkoko slaap je in een eenvoudig lokaal guesthouse, aan de rand van het park. Back to basic, maar de beste manier om 's ochtends en 's avonds dieren ten kunnen spotten.
 
In Tomohon slaap je in een prima hotelletje. Het middenklasse hotel heeft een zwembad. Het heeft een tuin met mooi uitzicht.
 

Vervoer:
Vanaf het vliegveld word je opgehaald en naar je hotel gebracht. Voor de transfers (aankomst vliegveld Banjarmasin, vliegveld Pangkalanbun, vliegveld Manado-Pulisan, Tomohon-haven Manado) heb je een auto met chauffeur ter beschikking die je rechtstreeks naar je bestemming brengt.
 
Gedurende de reis overland heb je een eigen auto met chauffeur ter beschikking. Tijdens vrije dagen/bootexcursie in Tanjung Puting, Pulisan en Bunaken is er geen auto met chauffeur tot je beschikking.
 
Naar en van Bunaken vaar je met de privé boot van het ressort, er kunnen dus meerdere gasten van het ressort op zitten, samen deel je ook de auto naar het vliegveld.

Het is ook mogelijk om van Pulisan per boot naar Tangkoko te varen, de bagage past gemakkelijk aan boord. Dit is sneller. Dit kost €45 extra per boeking.
 
Prijzen
De hieronder vermelde prijzen zijn geldig tot 15 december 2019. De prijzen zijn per persoon, gebaseerd op 2 personen per kamer. Bij een reis met 3 of 5 personen wordt een derde bed (stretcher, daybed, matras) op de kamer bijgezet; de prijs voor een eenpersoonskamer is op aanvraag. Wij behouden ons het recht voor om onze prijzen te wijzigen. In de zomer (juli/augustus/september), rond de feestdagen (van 15 december t/m 15 januari) en het Suikerfeest berekenen we een hoogseizoentoeslag. Prijzen kunnen ook fluctueren door o.a. wijzigingen in de brandstof prijzen of de wisselkoers. De minimale reisduur is 7 dagen. Een reis kan tot uiterlijk 14 dagen voor vertrek worden geboekt.

Rondreis Indonesie: Orang-oetans Kalimantan + Tarsiers Sulawesi
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Landarrangement excl vluchten€ 4.029,- p.p.€ 2.246,- p.p.€ 1.831,- p.p.€ 1.723,- p.p.€ 1.726,- p.p.€ 1.633,- p.p.
Inclusief:
Kalimantan:
 • Alle transport zoals vermeld (boten, auto’s, raft).
 • Engelssprekende gids gedurende verblijf in Zuid-Kalimantan.
 • Gids en kok gedurende verblijf aan boort in Tanjung Puting.
 • Zonodig Parkranger voor wandelingen Tanjung Puting.
 • Donaties, politiebrief en vergunning/permit boot Nationaal Park Tanjung Puting
 • 9 Overnachtingen: 1 nacht Jakarta (Java), 3 nachten Banjarmasin; 2 nachten homestay Loksado; 2 nachten aan boord boot Tanjung Puting;1 nacht Rimba Lodge.
 • 9x ontbijt.
 • 1x lokale lunch Banjarmasin.
 • 1x picknick lunch trekking Loksado.
 • 2x diner Loksado.
 • 2 á 3 x  lunch aan boord Tanjung Puting (indien eerste dag op tijd bij boot, 3x lunch).
 • 3x diner aan boord Tanjung Puting. Maaltijden in Tanjung Puting worden geserveerd aan boord, ook tijdens het verblijf in Rimba Lodge.
 • Drinkwater en beperkte hoeveelheid softdrink tijdens verblijf boot Tanjung Puting.
Sulawesi:
 • 9 overnachtingen inclusief ontbijt
 • 2x lunch en 3x diner Pulisan
 • Dagexcursie per boot naar Bangka eilanden, inclusief snorkelen.
 • 2x wandeling met parkranger Tangkoko Nationaal Park
 • Diner in guesthouse Tangkoko
 • Engels sprekende gids voor de omgeving Tomohon en traditioneel Minahasa diner bij mensen thuis.
 • Excursie Mahawu vulkaan, entree hotsprings en eenvoudige lunch (óf Minahasa kookcursus, deze wijziging bij boeking aangeven), beiden inclusief Engelstalige gids.
 • Vervoer per boot Manado – Bunaken en visa versa
 • 2x lunch en 3x diner Bunaken eilanden
 • Prive vervoer met chauffeur zoals aangegeven.

Exclusief:
 • Internationale en binnenlandse vluchten (apart vermeld en prijs pas definitief als er een optie is genomen) en luchthavenbelastingen (te voldoen op de luchthavens in Indonesië).
 • Indicatie Tangkoko Nationaal Park (per wandeling/dag​ ca Rp 100.000 pp maandag - zaterdag en Rp 150.000 pp zondag en feestdagen) en camera / film camera fee Rp 30.000)
 • Indicatie Entree Tanjung Puting Nationaal Park (ca Rp 150.000 pp per dag maandag - zaterdag en Rp 225.000 zondag en feestdagen) en camera / film camera fee op moment van schrijven inclusief
 • Overige entreegelden, donaties en fooien aan lokale mensen (kleine bedragen van enkele euros.) Indicatie hotspring ca €2 en vulkaan ca €1,- 
 • Boot Tanjung Puting Idul Fitri toeslag €200 per boot; Idul Adha toeslag €50 per boot; Oud&Nieuw €50 per boot
 • Gebruik van auto op niet vermelde dagen/dagdelen.

Opmerkingen:
Extra binnenlandse vluchten pakket*:
Binnenlandse vlucht Jakarta - Pangkalanbun: €125,- per persoon**
Binnenlandse vlucht Pangkalanbun - Banjarmasin (via Java): €250,- per persoon 
Binnenlandse vlucht Banjarmasin - Manado (met tussenstop): € 195,- per persoon**
 
*NB: Voor alle vluchten geldt: op basis van beschikbaarheid.
** Trigana Air max 15 kilo ruimbagage of Kalstar max 10 kilo ruimbagage. Wings Air 10 kilo. Extra bagage kunnen wij niet van te voren bijboeken. Eventueel ter plekke bij betalen voor overgewicht. Let op: bagage capaciteit is beperkt, dus blijf zo dicht mogelijk bij de aangegeven 10 kilo.

Extensies

Extensie 1: Manado: extra nacht


Door aansluiting op vluchten kan het nodig of handig zijn om een nacht in Manado te slapen. Verblijf in dit knusse hotelletje dat tegen de helling aan ligt.

Dag 11: Bijkomen in Manado

Bijkomen in Manado
Het kan prettig zijn om eerst een nachtje te slapen en bij te komen in Manado, voordat je verder reist door noord Sulawesi. Je wordt opgehaald van het vliegveld en naar je knusse en comfortabele hotelletje gebracht. De rest van de dag is ter vrije besteding.

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Manado: extra nacht:
Dag 1: Vertrek Amsterdam
Dag 2: Aankomst Jakarta, transfer
Dag 3: Jakarta - Pangkalanbun, start boottocht
Dag 4: boottocht Tanjung Puting
Dag 5: boottocht Tanjung Puting
Dag 6: Tanjung Puting - Pangkalanbun - Banjarmasin, boottocht stad
Dag 7: Banjarmasin, dagexcursie drijvende markt, wandeling dorp, diamantmijnen, lokale lunch
Dag 8: Banjarmasin - Loksado, moskee, boottocht waterbuffels, diner
Dag 9: Loksado soft trekking
Dag 10: Loksado - Banjarmasin, bamboe vlot
Dag 11: Aankomst Manado, vrije dag
Dag 12: Pulisan, boottrip Bangka eilanden
Dag 13: Pulusan, vrije dag
Dag 14: Pulisan - Tangkoko, middag wandeling Tangkoko, diner
Dag 15: Tangkoko - Tomohon, wandeling Tangkoko, excursie Tomohon (Sawangan, Tondano, Linow), Minahasa maaltijd thuis
Dag 16: Tomohon, markt, Woloan, Mahawu vulkaan, lunch bos, hotsprings
Dag 17: Tomohon - Bunaken, full board
Dag 18: Bunaken, full board
Dag 19: Bunaken, full board
Dag 20: Bunaken - Manado vliegveld
Dag 21: Aankomst Amsterdam

Extensie 1: Manado: extra nacht
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 116,- p.p.€ 58,- p.p.€ 54,- p.p.€ 50,- p.p.€ 55,- p.p.€ 52,- p.p.


Extensie 2: Nog even genieten op Bunaken


Wil je je verblijf met één of meerdere nachten verlengen? Geen probleem en zelfs heel logisch! Wie wil er nou niet een dagje langer blijven in dit paradijs...

Dag 20: Bunaken, vrije dag

Bunaken, vrije dag
Dit paradijselijke eiland verlaat je niet graag. Dus als je nog even tijd over hebt, dan neem je nog een dagje extra om te snorkelen, duiken, relaxen maar vooral om nog even extra te genieten!

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Nog even genieten op Bunaken:
Dag 1: Vertrek Amsterdam
Dag 2: Aankomst Jakarta, transfer
Dag 3: Jakarta - Pangkalanbun, start boottocht
Dag 4: boottocht Tanjung Puting
Dag 5: boottocht Tanjung Puting
Dag 6: Tanjung Puting - Pangkalanbun - Banjarmasin, boottocht stad
Dag 7: Banjarmasin, dagexcursie drijvende markt, wandeling dorp, diamantmijnen, lokale lunch
Dag 8: Banjarmasin - Loksado, moskee, boottocht waterbuffels, diner
Dag 9: Loksado soft trekking
Dag 10: Loksado - Banjarmasin, bamboe vlot
Dag 11: Banjarmasin - Manado - Pulisan
Dag 12: Pulisan, boottrip Bangka eilanden
Dag 13: Pulusan, vrije dag
Dag 14: Pulisan - Tangkoko, middag wandeling Tangkoko, diner
Dag 15: Tangkoko - Tomohon, wandeling Tangkoko, excursie Tomohon (Sawangan, Tondano, Linow), Minahasa maaltijd thuis
Dag 16: Tomohon, markt, Woloan, Mahawu vulkaan, lunch bos, hotsprings
Dag 17: Tomohon - Bunaken, full board
Dag 18: Bunaken, full board
Dag 19: Bunaken, full board
Dag 20: Extra dag Bunaken, full board
Dag 21: Bunaken - Manado vliegveld
Dag 22: Aankomst Amsterdam

Extensie 2: Nog even genieten op Bunaken
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 67,- p.p.€ 67,- p.p.€ 67,- p.p.€ 67,- p.p.€ 67,- p.p.€ 67,- p.p.


Indonesië reizen - Sulawesi - Pusisan Jungle & Beach resortIndonesië reizen - Sulawesi - Dagtrip naar de Bangka eilandenIndonesië reizen - Sulawesi - Snorkelen Indonesië reizen - Sulawesi - Snorkelen bij PulisanIndonesië reizen - Sulawesi - Snorkelen bij PulisanIndonesië reizen - Sulawesi - Dagtrip naar de Bangka eilandenIndonesië reizen - Sulawesi - Tarsiers in Tangkoko Batuangus NPIndonesië reizen - Sulawesi - De grote ogen van het spookdiertje in Tangkoko Batuangus NPIndonesië reizen - Sulawesi - Kleurrijke neushoornvogels in Tangkoko Batuangus NPIndonesië reizen - Sulawesi - Zwarte macaque aapjes in Tangkoko Batuangus NPIndonesië reizen - Sulawesi - Koeskoes in Tangkoko Batuangus NPIndonesië reizen - Sulawesi - Uitgezwaaid worden door een groepje dolfijnenIndonesië reizen - Sulawesi - Nationaal Park BunakenIndonesië reizen - Sulawesi - De onderwaterwereld van Bunaken fotograferenIndonesië reizen - Sulawesi - Prachtige onderwaterwereld van BunakenIndonesië reizen - Sulawesi - Prachtige onderwaterwereld van BunakenIndonesië reizen - Sulawesi - Prachtige onderwaterwereld van BunakenIndonesië reizen - Sulawesi - Prachtige onderwaterwereld van BunakenIndonesië reizen - Sulawesi - Relaxen op het strand van BunakenIndonesië reizen - Sulawesi - Nationaal Park BunakenIndonesië reizen - Sulawesi - Mahawu vulkaanIndonesië reizen - Sulawesi - Mahawu vulkaanIndonesië reizen - Sulawesi - Eeuwenoude Warugas in Minahasa gebiedIndonesië reizen - Sulawesi - Eeuwenoude Warugas in Minahasa gebiedIndonesië reizen - Kalimantan - Orang-oetans spotten in Camp LeakyIndonesië reizen - Kalimantan - Varen met een klotok door de jungle van Tanjung PutingIndonesië reizen - Kalimantan - Orang-oetans spotten in Camp LeakyIndonesië reizen - Kalimantan - Orang-oetans spotten in Camp LeakyIndonesië reizen - Kalimantan - Varen met een klotok door de jungle van Tanjung PutingIndonesië reizen - Kalimantan - Orang-oetans spotten in Camp LeakyIndonesië reizen - Kalimantan - Neusapen in Tanjung PutingIndonesië reizen - Kalimantan - Neusaap ook wel dutch monkey genoemdIndonesië reizen - Kalimantan - Ga je mee voor een ritje door BanjarmasinIndonesië reizen - Kalimantan - De heren van BanjarmasinIndonesië reizen - Kalimantan - Jongentje in BanjarmasinIndonesië reizen - Kalimantan - Varen door de water straten van BanjarmasinIndonesië reizen - Kalimantan - De drijvende markt van BanjarmasinIndonesië reizen - Kalimantan - De drijvende markt van BanjarmasinIndonesië reizen - Kalimantan - De drijvende markt van BanjarmasinIndonesië reizen - Kalimantan - De drijvende markt van BanjarmasinIndonesië reizen - Kalimantan - Varen door de water straten van BanjarmasinIndonesië reizen - Kalimantan - Diamantmijnen van PumpungIndonesië reizen - Kalimantan - Soft trekking bij LoksadoIndonesië reizen - Kalimantan - Soft trekking bij LoksadoIndonesië reizen - Kalimantan - Op een bamboo vlot de Amanditrivier afIndonesië reizen - Kalimantan - Op een bamboo vlot de Amanditrivier afIndonesië reizen - Kalimantan - Zwemmende waterbuffels in het moeras bij BabirikIndonesië reizen - Kalimantan - Zwemmende waterbuffels in het moeras bij Babirik

Kalimantan: eiland van de jungle



Sulawesi: eiland van het avontuur



3 Op Reis naar Kalimantan met Footprint Travel



Reizigers video: Gezin met kinderen in Sulawesi!


Reacties van reizigers (11)

"De vakantie was overweldigend!"

Tanjung Puting - orang oetans - orang belanda - Banjarmasin- Rantepao - Tana Toraja - Tangkoko - Minahasa - Bunaken

Yvonne Bookelmann - 28-07-2017
We wisten dat het land groot en divers is en dat hebben we mooi kunnen ervaren. Wat vooral bij blijft is de hartelijke en gemeende gastvrijheid van de mensen die we hebben ontmoet. De natuur is ronduit spectaculair. En als laatste: het eten. Zowel op de klotok in Tanjung Puting...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Orang-oetans Kalimantan + Tarsiers Sulawesi
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"De gidsen en chauffeurs waren vriendelijke, behulpzame mensen, die er alles voor over hebben om je blij te maken!"

Kalimantan - Jungle Borneo - Tanjung Puting - Maumere - Moni - Riung - Komodo - Tangkoko - Tomohon - Bunaken

Bert Brinkman - 05-08-2016
We zijn tijdens onze rondreis door Indonesië gewoon opgegaan in een totaal andere wereld. We sliepen in prima accommodaties, geen overdreven luxe. In Bajawa en in Bunaken Village hebben we genoten; op Bunaken werkt zeer gemotiveerde personeel!&...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Orang-oetans Kalimantan + Tarsiers Sulawesi
Beoordeling van deze reis: 7,0
7,0/10 - 1 recensie
"Super om wilde orang oetans te spotten in Kalimantan!"

Tanjung Puting - Banjarmasin - Loksado - Pulisan - Tomohon - Tangkoko - Bunaken - Orang oetans - Tarsiers

Jacqueline Van Bommel - 06-07-2016
Borneo was super! Leuk om wilde orang oetans te spotten: we zijn een ervaring rijker! Alle excursies waren super leuk. De boottochtjes over de rivieren waren zeer indrukwekkend. Ik vond de trip in de klotok echt geweldig, ...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Orang-oetans Kalimantan + Tarsiers Sulawesi
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Een avontuurlijke, veelzijdige, leerzame, mooie en ontspannende reis"

Kalimantan- Tanjung Puting-Sulawesi-Bunaken-Pulisan

Jan de Moor - 28-10-2015
Dit was avontuurlijk, veelzijdig , leerzaam , mooi , ontspannend. geweldig. De bootreis door het nationaal park Tanjung Puting  was een belevenis Het zien van orang oetans in hun eigen omgeving en ni...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Orang-oetans Kalimantan + Tarsiers Sulawesi
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Indrukwekkend en bijzonder, een hele mooie ervaring!"

Banjarmasin - Loksado - Pangkalanbun - Tanjung Puting - orang oetans - Manado - Pulisan - Bangka - tarsieraapjes -Tangkoko - Tomohon - Mahawu vulkaan - Bunaken

Els Broens - 21-08-2015
De accomodaties waren allemaal oké. De een iets beter dan de ander, maar allemaal met voldoende comfort (voor ons Westerlingen). Het was vooral fijn dat overal een westers (zit)toilet aanwezig was. De leukste accommodaties waren de boot in Tanjung Puting, omdat het zo bi...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Orang-oetans Kalimantan + Tarsiers Sulawesi
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"AMAZING Indonesia.... Wat hebben wij genoten!!"

Banjarmasin - Loksado - Pangkalanbun - Tanjung Puting - orang oetans - Manado - Pulisan - Bangka - tarsieraapjes -Tangkoko - Tomohon - Mahawu vulkaan - Bunaken

Heloise Rosier - 17-08-2015
De meeste accommodaties waren basic maar meer dan prima, vaak waren ze gelegen op een bijzondere locatie. Ook de kleinschaligheid van alle accommodaties vonden wij super! Het was fijn dat we de eerste dagen steeds terugkwamen in hetzelfde hotel, dat gaf rust momenten in de reis...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Orang-oetans Kalimantan + Tarsiers Sulawesi
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Helemaal geweldig: alles was bijzonder"

Kalimantan - Banjarmasin - Loksado- Pangkalanbun - Tanjung Puting - Manado - Pulisan - Tangkoko - Tomohon - Bunaken

Henry en Eugenie - 28-07-2015
Als je naar Kalimantan en Noord-Sulawesi gaat, mag je volgens ons de volgende dingen niet missen: De boottocht naar Tanjung Puting Met de boot langs de huizen in Banjarmasin In loksa...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Orang-oetans Kalimantan + Tarsiers Sulawesi
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Voldeed volledig aan de hooggespannen verwachtingen!"

Kalimantan - Banjarmasin - orang oetans - Loksado - Pangkalanbun - Tanjung Puting - boottocht - Sulawesi - Manado - Pulisan - tarsieraapjes - Bangka - Tangkoko - Tomohon - Mahawu vulkaan - Bunaken

George en Gerda - 10-10-2014
We hebben een geweldige reis gemaakt; hij voldeed volledig aan de hooggespannen verwachtingen! De reis krijgt dan ook een 8 tot 9 en we raden Footprint Travel absoluut aan.   De accommodaties waren prima. We waren alleen minder tevreden over Onong’s Palace...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Orang-oetans Kalimantan + Tarsiers Sulawesi
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"De boottocht door het Nationaal park was een onvergetelijke ervaring!"

Kalimantan-boottocht Tanjung Puting-orang oetans-Banjarmasin-Sulawesi-tarsiers-Minahasa-Tangkoko Nationaal Park- Tomohon-Bunaken

Marja en Arie - 29-05-2014
Tijdens onze reis door Kalimantan en Sulawesi hebben we geweldig veel unieke dieren gezien. Het beste deel van de reis is de boottocht door het Tanjung Puting Nationaal Park. De unieke manier...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Orang-oetans Kalimantan + Tarsiers Sulawesi
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Fijn dat we nergens over na hoefden te denken"

Kalimantan-orang oetans-Tanjung Puting-Sulawesi-Bunaken-Tangkoko

Wilbert Hoedemaekers - 21-11-2013
Elke dag was een avontuur,spannend, maar goed georganiseerd. We geven de reis een 10! We zullen Footprint zeer zeker aanraden, dat hebben we al volop gedaan. Het was bijzonder om bij de Dayaks...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Orang-oetans Kalimantan + Tarsiers Sulawesi
Beoordeling van deze reis: 10,0
10,0/10 - 1 recensie
"Van de gebaande paden in Kalimantan en Sulawesi"

Indonesië rondreis - Orang-oetans Kalimantan - Tarsiers Noord Sulawesi - Drijvende markt Banjarmasin

Siep en Jannie Sinnema - 24-09-2012
De reis is uitstekend verlopen, we zijn zeer tevreden over de organisatie. Chauffeurs waren op tijd en de gidsen deden erg hun best. Het is echt een reis van de gebaande paden af, waarbij je weinig andere toeristen ziet. Je moet dus ook wel wat gewend zijn qua reizen en flexibel zijn ing...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Orang-oetans Kalimantan + Tarsiers Sulawesi
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie