Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
Deze 14 daagse Sumatra reis brengt je naar orang-oetans, de jungle, een actieve vulkaan, het Tobameer én eindigt met een strandvakantie op een eilandje. Sumatra is één van de twee plaatsen ter wereld waar orang-oetans in het wild te zien zijn, de andere plaats is Borneo. In Tangkahan ga je tuben op de rivier. Beklim de actieve, stomende Sibayak vulkaan in Berastagi. Bezoek Batak dorpen aan het Tobameer. Met een etentje waarbij een lokale familie een heerlijke maaltijd voor je kookt, leer je de gastvrije mensen van Sumatra kennen. Kom bij van alle indrukken op het strand van eiland Pulau Weh. Duikers kunnen upgraden naar een duikvakantie op Pulau Weh.
Hoogtepunten

Orang-oetan jungle trek in Bukit Lawang

Jungletrek en tuben in Tangkahan

Vulkaan Sibayak beklimmen in Berastagi

Traditionele Karo Batak dorpen

Samosir eiland in het Tobameer

Eten bij lokale familie in Medan incl bentortocht

Stadstour Banda Aceh

Strandvakantie Pulau Weh

Upgrade mogelijk: duiken Pulau Weh

​Extensie: Overnachting in de jungle

€ 1.026,- p.p. Prijs bij 2 personen 16-19 Dagen
  Toevoegen aan Mijn Reisplan Toegevoegd
Rondreis Indonesie: Orang-oetans, Tobameer en strand in Sumatra
8,8

Beoordeling van deze reis:
8,8/10 - 27 recensies
Klik op de kaart om te vergrotenKaart reis
Reacties van reizigers (27)
Reisschema
Dag 1: Vertrek Amsterdam
Dag 2: Medan - Bukit Lawang
Dag 3: Bukit Lawang, jungletrekking orang-oetans
Dag 4: Bukit Lawang - Tangkahan, per 4x4
Dag 5: Tangkahan, junglewalk, tuben, gids, lunch, entree
Dag 6: Tangkahan - Berastagi, bezoek markt
Dag 7: Berastagi, excursie vulkaan Sibayak en hotsprings
Dag 8: Berastagi - Tobameer, bezoek traditioneel dorp en paleis
Dag 9: Tobameer, lokaal diner met Batak muziek
Dag 10: Tobameer - Medan, ferry
Dag 11: Medan - Banda Aceh - Pulau Weh, stadstour Banda Aceh-tsunami, transfers, ferry
Dag 12: Pulau Weh, vrije dag
Dag 13: Pulau Weh
Dag 14: Pulau Weh, vrije dag
Dag 15: Pulau Weh - Banda Aceh, boot, sightseeing met gids, transfers
Dag 16: Aankomst Amsterdam
Kaart reis
Hotel & Vervoer
Accommodatie:
Wij zijn altijd op zoek naar de leukste locaties. Waar mogelijk boeken wij goede middenklasse hotels, maar in sommige plaatsen is de accommodatie wat eenvoudiger. Op Sumatra (en eigenlijk overal buiten Java en Bali of grote steden) is accommodatie eenvoudig en lokaal. Verwacht hier dus geen luxe of westerse standaarden, hoewel wij de beste accommodatie boeken die beschikbaar is.
 
In deze reis is dat het geval bij de Eco Lodge in Bukit Lawang en in het Olifantenkamp van Tangkahan, beide gelegen in het Gunung Leuser Nationaal Park. Je hebt hier bijvoorbeeld geen warm water in je badkamer, al is dat gezien de luchtvochtigheid in de jungle niet zo'n gemis. Reken erop dat je ofwel een koud water douche hebt of op zijn Indonesisch gebruik maakt van een authentieke mandi: je vult een bak met water en hieruit schep je water over jezelf heen om te douchen. Er is wel een westerse wc. Electriciteit is beperkt, en niet 's nachts. Echter de charme van een verblijf in de jungle maakt dit meer dan goed. Als je je er op in stelt dat je in de jungle geen Westerse standaarden kunt verwachten en een avontuurlijke mindset hebt, is dit verblijf in de jungle voor de meeste reizigers alsnog een top ervaring. De charme van een verblijf in de jungle maakt de eenvoudige omstandigheden meer dan goed.
 
Wil je eens wat anders? Alternatief kun je ook blijven slapen in het Kinderhuis in Bukit Lawang, als dat je leuk lijkt om van dichtbij mee te maken. Dat is vaak ook een leuke optie als je reist met kinderen, zij kunnen dan 's middags spelen met de andere kinderen. Uiteraard is dit geen professioneel gerund hotel, maar de eenvoudige kamers zijn netjes en hebben een eigen westerse wc en (koude) douche.
 
In Berastagi verblijf je in een middenklasse toeristenhotelletje. Het ligt wat hoger en heeft daardoor mooi uitzicht.
 
Bij het Toba meer slaap je in een sfeervol guesthouse direct aan het meer, die bekend staat om zijn lekkere en gezonde ontbijtjes (onze favoriete ontbijt in heel Indonesië!).
 
In Medan verblijf je in een middenklasse hotel met alle praktische faciliteiten. In een grote stad is het verblijf uiteraard een stukje 'onpersoonlijker', dan je knusse verblijven in de jungle en aan het Tobameer! De prijs-kwaliteit verhouding is echter wel goed van dit hotel. Natuurlijk kun je ook upgraden als je graag luxer zit. Maar ach, het is ook maar voor één nachtje, de volgende morgen vlieg je weer door. En wil je nog wat van Medan zien, dan zit je in dit hotel wel lekker centraal.
 
Op Pulau Weh slaap je in robuuste bamboo cottages met uitzicht op zee. Iedere kamer heeft zijn eigen badkamer met douche en wc, eigen veranda. Het is niet luxe, het blijft tenslotte Sumatra, maar zeker wel comfortabel, verschillende plekjes om te zitten en te zonnen en heerlijk eten! 
 
Kies je voor de upgrade duiken, dan slaap je bij een ander strand bij de accommodatie van de duikschool. Dit is luxer ingericht, maar er is geen ontbijt bij. Dit laat de duikschool aan de locals over, zodat zij ook een inkomen hebben. Alle duikers kun je dan ook 's ochtends voor pannenkoeken bij lokaal tentje naast de duikschool vinden.

Vervoer:
Gedurende de reis op het vasteland heb je een eigen auto of busje (bij een grotere groep) met chauffeur ter beschikking. Op Samosir in het Tobameer blijft de auto op het vasteland op je wachten. Deze kun je dus niet gebruiken tijdens je verblijf aan het Tobameer. Een lokale boot zet je over.
 
Voor de Go Local ervaring in Medan, stap je met 2 personen in een bentor, een lokale brommertaxi. Hele Indonesische families worden hiermee vervoerd. Natuurlijk zijn Nederlanders nog wel eens wat groter en zwaarder uitgevallen, de gemiddelde Nederlander bestaat niet. Ter plekke kun je even bekijken of je behoefte hebt aan meer ruimte en op eigen kosten een extra bentor bij huren. De gids kan je hierbij helpen.
 
Naar Banda Aceh moeten binnenlandse vluchten worden bijgeboekt. In Banda Aceh staat een auto klaar om je van vliegveld naar haven te brengen. De overtocht maak je per publieke boot. Op Pulau Weh ga je met een join in taxi naar de accommodatie. Visa versa idem dito.
Prijzen
Rondreis Indonesie: Orang-oetans, Tobameer en strand in Sumatra
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Boot Weh retour€ 2.131,- p.p.€ 1.111,- p.p.€ 970,- p.p.€ 917,- p.p.€ 853,- p.p.€ 853,- p.p.
Weh enkele reis boot€ 1.975,- p.p.€ 1.026,- p.p.€ 909,- p.p.€ 844,- p.p.€ 793,- p.p.€ 801,- p.p.
1 pers.2 pers.3 pers.
Boot Weh retour€ 2.131,- p.p.€ 1.111,- p.p.€ 970,- p.p.
Weh enkele reis boot€ 1.975,- p.p.€ 1.026,- p.p.€ 909,- p.p.
4 pers.5 pers.6 pers.
Boot Weh retour€ 917,- p.p.€ 853,- p.p.€ 853,- p.p.
Weh enkele reis boot€ 844,- p.p.€ 793,- p.p.€ 801,- p.p.
De hieronder vermelde prijzen zijn geldig tot 15 december 2020. De prijzen zijn per persoon, gebaseerd op 2 personen per kamer. Bij een reis met 3 of 5 personen wordt een derde bed (stretcher, daybed, matras) op de kamer bijgezet; de prijs voor een eenpersoonskamer is op aanvraag. Wij behouden ons het recht voor om onze prijzen te wijzigen. In de zomer (juli/augustus/september), rond de feestdagen (van 15 december t/m 15 januari) en het Suikerfeest berekenen we een hoogseizoentoeslag. Prijzen kunnen ook fluctueren door o.a. wijzigingen in de brandstof prijzen of de wisselkoers. De minimale reisduur is 7 dagen. Een reis kan tot uiterlijk 14 dagen voor vertrek worden geboekt.

Extensies
Extensie 1: Duiken op Pulau Weh
Vervang je verblijf aan het strand van Sumur Tiga met een duikvakantie. Deze extensie vervangt het normale dag-tot-dag programma in Pulau Weh. Je verblijft in de accommodatie van de duikschool en het duikpakket is inclusief! 

Dag 11: Stadstour Banda Aceh met indrukwekkend Tsunami museumStadstour Banda Aceh met indrukwekkend Tsunami museum
In de ochtend een transfer naar het vliegveld van Medan. Hier neem je een binnenlandse vlucht van Medan naar Banda Aceh (vluchten niet inclusief, maar op aanvraag). Op het vliegveld wordt je opgehaald door auto met chauffeur, die je bij de haven af zal zetten. Aangezien je toch op de boot naar Pulau Weh moet wachten, is dit een ideale gelegenheid om wat meer van Banda Aceh te zien. Zoals het indrukwekkende Tsunami museum, of de Boot op het huis. Inderdaad een enorme boot die bovenop een huis is gezwiept tijdens de tsunami. Ergens anders in de stad ligt een enorme boot, zomaar, midden op straat. De inwoners wilden niet dat dit werd weggesleept, maar een indrukwekkend monument werd. Het doet je zeker beseffen, met wat voor een onvoorstelbare kracht de zee de stad heeft overspoelt. Maar er zijn ook historische plaatsen te zien in Banda Aceh, zoals een kerkhof uit de Nederlandse tijd, de grote moskee of een oud koffiehuis waar de koffie 'getrokken' wordt. De koffie wordt met een armlengte afstand van de ene naar de andere kan over gegoten, waardoor deze Kafe Aceh extra lekker smaakt. Er is eigenlijk te veel te zien in Banda Aceh voor 1 dag! In overleg met je gids kun je bepalen wat je het liefste gaat zien.  Een en ander zal ook worden aangepast aan je aankomst en vertrektijden. Op vrijdagmiddag om 12 uur zal alles strict gesloten zijn voor het vrijdagmiddag gebed. Je wordt dan naar een restaurant gebracht waar je kunt lunchen.
Na afloop van de stadstour wordt je naar de haven gebracht, waar je de passagiersboot naar Pulau Weh neemt. In de haven van Pulau Weh wordt je opgehaald met een lokale taxi (join in) en naar je accommodatie aan het strand gebracht. 
 
Let op: deze extensie is een vervanging (en geen uitbreiding) van de dagen in Pulau Weh van het normale dag-tot-dag programma van deze rondreis. Je verblijft in een andere accommodatie aan een ander strand. 

Dag 12: Duiken op Pulau WehDuiken op Pulau Weh
Ben je een duiker, of wil je een duiker worden en PADI open water (er is geen zwembad, alle oefeningen in zee) of PADI Advanced doen, dan verblijf je op Pantai Gapang, in een van de kamers van de duikschool. Het zijn nieuwe, moderne gebouwen. De bungalows zijn ruim en hebben eigen badkamer en zelfs een eigen aanrecht, waar je ook thee kunt zetten of kunt gebruiken om onderwatercamera schoon te wassen. Zijn deze kamers volgeboekt, dan zijn er kamers met een gedeelde badkamer op de gang. Er is geen restaurant bij de accommodatie, dus ook geen ontbijt inclusief. In plaats daarvan tref je alle duikers 's ochtends voor een paar pannekoeken bij een lokaal eettentje. 
 
Aangezien de acccommodatie alleen duikers neemt, hebben we al een duikpakket inclusief gedaan. Wil je meer dan 2 duiken per dag maken, dan kun je ter plekke extra duiken bij boeken. Ook kun je kiezen voor een duikpakket met 5 duikdagen van totaal 10 duiken (op aanvraag). Ook de boot, duikgids, tanks en gewichten zijn inclusief. BCD, regulator & gauges, wetsuit, mask, fins, boots: zijn bij duikpakket van 6 duiken inclusief, bij duikpakket van 10 duiken exclusief: circa €5 per duik. 
 
Er is een gevarieerd onderwaterlandschap voor alle niveaus. Hierdoor is Pulau Weh in onze ogen ook zeer geschikt voor ervaren duikers, die we hier ook veelvuldig zijn tegengekomen. Omdat er veel dive masters zijn, kunnen er per niveau kleine groepjes worden gevormd.

Dag 13: Duiken op Pulau WehDuiken op Pulau Weh
Iedere dag verschijnen er op het bord de geplande duiken, ook voor een paar dagen vooruit, zo kun je goed plannen. Overleg met de instructeurs welke duiken geschikt voor jou zijn. In de Canyon staat bijvoorbeeld echt een heel pittige stroming, hier ga je echt vliegen! Gelukkig zijn er veel dive masters en vaak kleine groepjes voor ieder niveau. Heel prettig! 

Dag 14: Duiken op Pulau WehDuiken op Pulau Weh
Heb je ooit een onderwater warmwaterbron gezien? Nee? Dan is dit je kans. Misschien niet de meest spectaculaire duik, als je gaat voor koraal, vissen en macro leven, maar wel een totaal andere ervaring is de volgende duik die wij de laatste keer hebben gemaakt. Deze duik wordt namelijk alleen op verzoek en bij voldoende deelname georganiseerd, dus vraag er naar als je interesse hebt. Je gaat naar een gezonken wrak in de haven. Je hebt de tijd om rond te kijken bij het wrak, die vol met steenvissen zit, totaal in camouflage kleuren van het roestige dek. Je moet echt even twee keer kijken, voordat je beseft dat het dek er vol mee ligt. Blijf dus ruim uit de buurt en raak zeker niets aan, want de steenvis is een van de giftigste dieren. Vervolgens spendeer je een deel van je duik om plastic op te duiken, die overal om het wrak heen ligt. De duikschool doet dit, om aan de locale bevolking de boodschap over te brengen dat plastic niet in zee moet worden gedumpt, wat helaas wel de gewoonte is. Als je weer boven komt met een paar bakken plastic en rotzooi, voel je je wel even Plastic Superhero. Zo doe je ook nog iets goeds op je vakantie. Giving back!
 
Vervolgens ga je naar een 'onderwatervulkaan', je ruikt zelfs de zwavelgeur onderwater. Lekker om in het warme water te dobberen. Een soort hotspring, maar dan onderwater. Je ziet allerlei bubbels uit de grond komen, het deed ons denken aan 'omgekeerde sneeuw': een magisch gezicht! 

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Duiken op Pulau Weh:
Dag 1: Vertrek Amsterdam
Dag 2: Medan - Bukit Lawang
Dag 3: Bukit Lawang, jungletrekking orang-oetans
Dag 4: Bukit Lawang - Tangkahan, per 4x4
Dag 5: Tangkahan, junglewalk, tuben, gids, lunch, entree
Dag 6: Tangkahan - Berastagi, bezoek markt
Dag 7: Berastagi, excursie vulkaan Sibayak en hotsprings
Dag 8: Berastagi - Tobameer, bezoek traditioneel dorp en paleis
Dag 9: Tobameer, lokaal diner met Batak muziek
Dag 10: Tobameer - Medan, ferry
Dag 11: Medan - Banda Aceh - Pulau Weh, stadtour Banda Aceh, transfers, ferry
Dag 12: Pulau Weh, 2 duiken
Dag 13: Pulau Weh, 2 duiken
Dag 14: Pulau Weh, 2 duiken
Dag 15: Pulau Weh - Banda Aceh, boot, sightseeing met gids, transfers
Dag 16: Aankomst Amsterdam

Extensie 1: Duiken op Pulau Weh
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 232,- p.p.€ 241,- p.p.€ 227,- p.p.€ 233,- p.p.€ 232,- p.p.€ 241,- p.p.
1 pers.2 pers.3 pers.
€ 232,- p.p.€ 241,- p.p.€ 227,- p.p.
4 pers.5 pers.6 pers.
€ 233,- p.p.€ 232,- p.p.€ 241,- p.p.
Inclusief:
 • 4 overnachtingen zonder ontbijt (de accommodatie heeft geen restaurant, zelf bij lokaal eettentje regelen zoals alle duikers doen). Deze overnachtingen VERVANGEN de overnachtingen uit het basispakket. 
 • Duikpakket van 6 duiken/3 duikdagen inclusief gebruik boot, gewichten, tanks, duikgids (dive guide). Tevens INCL duikuitrusting (wetsuit, BCD, vinnen, duikbril)
 • Indien je kiest voor een verlenging van een duikpakket van 10 duiken/5 duikdagen inclusief gebruik boot, gewichten, tanks, duikgids (dive guide). Echter EXCL duikuitrusting, dit huur je ter plekke bij afhankelijk van wat je nodig hebt. Dit verlengingspakket is bij ons op te vragen. 

Exclusief:
 • Binnenlandse vluchten, internationale vluchten (op aanvraag)
 • Fooien, overige entrees, overige maaltijden, overige persoonlijke kosten

Extensie 2: Extra vrije dag aan het Tobameer
Wil je wat meer rust in het programma? Dan is het Tobameer een prima plek om een extra dag in te plannen. 

Dag 10: Tobameer, vrije dagTobameer, vrije dag
Heerlijk een dagje extra aan het Tobameer. Het klimaat is er prettig om een dagje te niksen of te zwemmen.

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Extra vrije dag aan het Tobameer:
Dag 1: Vertrek Amsterdam
Dag 2: Medan - Bukit Lawang
Dag 3: Bukit Lawang, jungletrekking orang-oetans
Dag 4: Bukit Lawang - Tangkahan, per 4x4
Dag 5: Tangkahan, junglewalk, tuben, gids, lunch, entree
Dag 6: Tangkahan - Berastagi, bezoek markt
Dag 7: Berastagi, excursie vulkaan Sibayak en hotsprings
Dag 8: Berastagi - Tobameer, bezoek traditioneel dorp en paleis
Dag 9: Tobameer, lokaal diner met Batak muziek
Dag 10: Tobameer, vrije dag
Dag 11: Tobameer - Medan, ferry
Dag 12: Medan - Banda Aceh - Pulau Weh, stadstour Banda Aceh-tsunami, transfers, ferry
Dag 13: Pulau Weh, vrije dag
Dag 14: Pulau Weh
Dag 15: Pulau Weh, vrije dag
Dag 16: Pulau Weh - Banda Aceh, boot, sightseeing met gids, transfers
Dag 17: Aankomst Amsterdam

Extensie 2: Extra vrije dag aan het Tobameer
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 121,- p.p.€ 62,- p.p.€ 50,- p.p.€ 49,- p.p.€ 43,- p.p.€ 46,- p.p.
1 pers.2 pers.3 pers.
€ 121,- p.p.€ 62,- p.p.€ 50,- p.p.
4 pers.5 pers.6 pers.
€ 49,- p.p.€ 43,- p.p.€ 46,- p.p.
Inclusief:
 • overnachting met ontbijt

Exclusief:
 • overige kosten
 • fooien
 • geen vervoer (auto wacht aan de wal)

Extensie 3: Overnachting in de jungle
Altijd al eens wakker willen worden in de jungle? Het is een magische ervaring! Na een bezoek aan de orang-oetans  trek je het woud in voor een tweedaagse trekking nabij Bukit Lawang.

Dag 3: De jungle inDe jungle in
’s Ochtends vertrek je met een gids voor een twee dagen durende jungletrek om oog in oog met een orang-oetan te staan. Omdat de dieren veel actiever zijn als het nog koel is (en jijzelf trouwens ook), raden we aan om zo vroeg mogelijk na het ontbijt op pad te gaan. Met een beetje geluk kun je de grappige Thomas Leaf Monkey met zijn lange staart spotten, en hoor je de schuwe gibbons hoog in de bomen. Omdat dit een tweedaagse trektocht is ga je de jungle niet heel diep in. Je blijft in de buurt van het dorpje en zult af en toe geluiden, als bijvoorbeeld de moskee in de verte, blijven horen. Het is echter een fantastische ervaring om omringd te zijn door de enorme, eeuwenoude, bomen en te ervaren hoe het woud een levend organisme is. Hoewel je maar een paar uur loopt vandaag kan het toch behoorlijk zwaar zijn. De kampeerspullen en het eten worden gedragen door de gids. Zelf loop je met een dagrugzak, waar een verschoning, zwemspullen, eventueel een lakenzak, een zaklamp en flessen water in zit. Uiteraard is er de hoge luchtvochtigheid waar je rekening mee moet houden, het voelt daardoor warmer. Als het net geregend heeft (en dat doet het vaak hier!), kunnen de paden modderig en glibberig zijn. Je moet vaak stukjes stijgen en dalen en binnen de kortste tijd is je kleding doorweekt van transpiratievocht. Onderweg heb je kans om kleine dieren als apen en vogels te zien. Omdat het woud zo dicht is zal je de meeste dieren eerder horen dan zien, maar gelukkig ziet de gids ze meestal eerder dan wij en met zijn hulp zal je het een en ander kunnen ‘spotten’. Wij zagen zwarte gibbons en een aantal majestueuze neushoornvogels. De kampeerplek is een open plek aan de rivier. Heerlijk om hier de modder en het zweet van je af te wassen na alle inspanningen! Het diner wordt door je gids bereid terwijl de avond valt. Het eten is uiteraard eenvoudig, maar de omgeving en de geleverde inspanning maken dat het bijzonder goed smaakt. Een belevenis is het om mee te maken hoe de jungle ontwaakt als het donkerder wordt. Bij het licht van een olielamp praat je nog even na over de dag en dan wordt het kamp gemaakt. Dit is een eenvoudige tent, gemaakt van een zeil dat gespannen wordt over een bamboe platform. Je slaapt op een dun matrasje. Moe van alle inspanningen slaap je in met de geluiden van de jungle.

Dag 4: De magie van het ontwaken van de jungleDe magie van het ontwaken van de jungle
Bij het krieken van de dag sta je op. De natuur is je wekker. Zo vroeg in de morgen is het woud op zijn mooist. Het is nog koel en er hangt vaak een ochtendnevel tussen de bomen, die langzaam oplost als de zon warmer wordt. Magisch! De gids maakt een lekker ontbijtje en jij kunt een beetje op ontdekkingstocht gaan rond het kamp. Als het kamp is opgebroken en alle sporen van jullie verblijf zijn uitgewist, ga je weer op pad. Vandaag loop je terug naar Bukit Lawang. Je volgt het grootste gedeelte van de tocht de rivier en je zult af en toe door het water lopen. Voor de lunch kom je terug in Bukit Lawang waar je afscheid neemt van je gids en onder de douche kunt springen.
N.B. Een gedeelte van de terugtocht kun je ook afleggen in een opgeblazen autoband (tube). Je drijft dan stroomafwaarts naar Bukit Lawang. Als je dit wilt moet je dit voor de tocht aangeven aan de gids. Voor  het tuben geldt een meerprijs van ongeveer 15 € die je ter plekke in lokale valuta betaalt. De verhuurder van de tubes brengt de banden dan stroomopwaarts.

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Overnachting in de jungle:
Dag 1: Vertrek Amsterdam
Dag 2: Medan - Bukit Lawang
Dag 3: Jungle-trek, inclusief maaltijden
Dag 4: Jungle-trek - Bukit Lawang
Dag 5: Bukit Lawang - Tangkahan, per 4x4
Dag 6: Tangkahan, junglewalk, tuben, gids, lunch, entree
Dag 7: Tangkahan - Berastagi, bezoek markt
Dag 8: Berastagi, excursie vulkaan Sibayak en hotsprings
Dag 9: Berastagi - Tobameer, bezoek traditioneel dorp en paleis
Dag 10: Tobameer, lokaal diner met Batak muziek
Dag 11: Tobameer - Medan, ferry
Dag 12: Medan - Banda Aceh - Pulau Weh, stadstour Banda Aceh-tsunami, transfers, ferry
Dag 13: Pulau Weh, vrije dag
Dag 14: Pulau Weh
Dag 15: Pulau Weh, vrije dag
Dag 16: Pulau Weh - Banda Aceh, boot, sightseeing met gids, transfers
Dag 17: Aankomst Amsterdam

Extensie 3: Overnachting in de jungle
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Combinatie Tangkahan (geen auto standby)€ 154,- p.p.€ 80,- p.p.€ 80,- p.p.€ 80,- p.p.€ 80,- p.p.€ 80,- p.p.
Bukit Lawang (auto standby)€ 189,- p.p.€ 98,- p.p.€ 94,- p.p.€ 91,- p.p.€ 89,- p.p.€ 90,- p.p.
1 pers.2 pers.3 pers.
Combinatie Tangkahan (geen auto standby)€ 154,- p.p.€ 80,- p.p.€ 80,- p.p.
Bukit Lawang (auto standby)€ 189,- p.p.€ 98,- p.p.€ 94,- p.p.
4 pers.5 pers.6 pers.
Combinatie Tangkahan (geen auto standby)€ 80,- p.p.€ 80,- p.p.€ 80,- p.p.
Bukit Lawang (auto standby)€ 91,- p.p.€ 89,- p.p.€ 90,- p.p.
Inclusief:
 • Gids
 • Kampeerovernachting​
 • Drager voor kampeeruitrusting
 • 1 x lunch
 • 1 x diner
 • 1 x ontbijt

Exclusief:
 • Permit
 • Entreegelden
 • Fooien

Extensie 4: Stadswandeling in historisch Medan
Een enthousiaste gids neemt je mee naar de binnenstad van het koloniale Medan. Hij brengt je onder andere naar een moskee, het paleis van de Sultan en hij laat je de prachtige Nederlandse architectuur zien.

Dag 2: Aankomst in MedanAankomst in Medan
Je komt aan in Medan en wordt naar je hotel gebracht. Vanaf de nieuwe luchthaven buiten Medan is het circa 1,5 uur rijden.

Dag 3: Stadswandeling Historisch MedanStadswandeling Historisch Medan
Korte stadswandeling (circa 2 uur) onder leiding van een Engelstalige gids. Eerst bezoek je de grote Moskee (Masjid Raya), als het geen gebedstijd is, kun je hier naar binnen mits je gebruik maakt van de leenkleding (hoofddoekje, sarong). Van hier uit loop je naar het paleis van de Sultan, waar je ook binnen kunt kijken. Ben je in een dolle bui, dan kun je je zelfs verkleden als een Sultanspaar voor de foto. Het Tjong A Fie huis, het huis van de beroemde en rijke Chinese handelaar en filantroop, is nu een museum. Ga terug in de tijd en bestel bitterballen en een sorbet bij lunchroom Tip Top, waar alles er nog hetzelfde uit ziet als in de jaren ’30. Het is niet moeilijk voor te stellen hoe het restaurant ooit gevuld was met Nederlandse thee- en tabaksplanters. Vanaf het Postkantoor kun je met een wandelbrug de weg over steken naar Hotel De Boer. Vele beroemdheden, zoals Matahari en Louis Couperus, verbleven in het befaamde Hotel De Boer. Tip: Er naast ligt het Ashton hotel, die een historisch gebouw heeft omgetoverd tot restaurant met fotos van 'tempo doeloe' (vroeger) aan de muur. Hierna rij je naar Bukit Lawang, circa 3 uur rijden. Het laatste stuk van de weg is niet altijd goed onderhouden. In Bukit Lawang bereik je de ecolodge via een lange hangbrug over de rivier, een geweldige entree! Met een beetje geluk zie je al een nieuwsgierig aapje op het terrein.

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Stadswandeling in historisch Medan:
Dag 1: Vertrek Amsterdam
Dag 2: Medan
Dag 3: Medan - Bukit Lawang, stadswandeling met gids in Medan
Dag 4: Bukit Lawang, jungletrekking orang-oetans
Dag 5: Bukit Lawang - Tangkahan, per 4x4
Dag 6: Tangkahan, junglewalk, tuben, gids, lunch, entree
Dag 7: Tangkahan - Berastagi, bezoek markt
Dag 8: Berastagi, excursie vulkaan Sibayak en hotsprings
Dag 9: Berastagi - Tobameer, bezoek traditioneel dorp en paleis
Dag 10: Tobameer, lokaal diner met Batak muziek
Dag 11: Tobameer - Medan, ferry
Dag 12: Medan - Banda Aceh - Pulau Weh, stadstour Banda Aceh-tsunami, transfers, ferry
Dag 13: Pulau Weh, vrije dag
Dag 14: Pulau Weh
Dag 15: Pulau Weh, vrije dag
Dag 16: Pulau Weh - Banda Aceh, boot, sightseeing met gids, transfers
Dag 17: Aankomst Amsterdam

Extensie 4: Stadswandeling in historisch Medan
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 129,- p.p.€ 65,- p.p.€ 51,- p.p.€ 49,- p.p.€ 45,- p.p.€ 46,- p.p.
1 pers.2 pers.3 pers.
€ 129,- p.p.€ 65,- p.p.€ 51,- p.p.
4 pers.5 pers.6 pers.
€ 49,- p.p.€ 45,- p.p.€ 46,- p.p.
Inclusief:
 • Transfer van vliegveld naar hotel.
 • 1 nacht hotel met ontbijt
 • Stadswandeling met gids van ca. 2 uur.

Excursies
TobameerExcursie 1: Wandeling op Samosir (Tobameer), picknick-lunchWandeling op Samosir (Tobameer), picknick-lunch
Blijf je wat langer aan het Tobameer, dan is het leuk om deze soft trekking te maken. Een auto brengt je heuvelopwaarts. Vanaf dit hoger gelegen punt heb je een mooi uitzicht over het Tobameer. Je wandelt omlaag, over smalle paadjes dwars door tuinen, akkers, maar ook stukken waar wilde planten groeien. De gids vertelt welke planten en kruiden het zijn. Als het heeft geregend, kan de ondergrond van de aflopende tuinpaadjes glad zijn. Je loopt ook af en toe een stukje over de weg waar nauwelijks verkeer rijdt. Soms loop je dwars door een dorpje, regelmatig zie je traditionele Toba-Batak huizen. In één van de dorpjes ga je thee drinken en onderweg wordt er op een mooie plek in de natuur voor een picknicklunch gezorgd. Je eindigt bij het dorpje Tomok. Hier vind je de graven van de Raja's. Het oudste graf zou volgens de eilandbewoners 350 jaar oud zijn. Een korte rit met de auto brengt je weer terug naar het hotel.
Daar heb je lekker nog de tijd om even te relaxen aan het zwembad of om een duik in het Tobameer te nemen.

Excursie 1: Wandeling op Samosir (Tobameer), picknick-lunch
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 128,- p.p.€ 64,- p.p.€ 49,- p.p.€ 39,- p.p.€ 36,- p.p.€ 42,- p.p.
1 pers.2 pers.3 pers.
€ 128,- p.p.€ 64,- p.p.€ 49,- p.p.
4 pers.5 pers.6 pers.
€ 39,- p.p.€ 36,- p.p.€ 42,- p.p.
Van dag tot dag
Impressie

Sumatra: eiland van de natuur
Ontdek de Jungle van Noord-Sumatra
Ontdek het eiland Pulau WehIndonesië reizen - Sumatra - De jungle bij Bukit LawangIndonesië reizen - Sumatra - Over de hangbrug naar Bukit LawangIndonesië reizen - Sumatra - Man wandelt over de hangbrug naar Bukit LawangIndonesië reizen - Sumatra - Over de hangbrug naar Bukit LawangIndonesië reizen - Sumatra - Orang-oetansin de jungle bij Bukit LawangIndonesië reizen - Sumatra - Close-up van een Orang-oetanIndonesië reizen - Sumatra - Orang-oetan met baby in de jungle bij Bukit LawangIndonesië reizen - Sumatra - Orang-oetan baby in de jungle bij Bukit LawangIndonesië reizen - Sumtra - Orang-oetan ligt lekker in zijn nestIndonesië reizen - Sumatra - Orang-oetan peuter in Bukit LawangIndonesië reizen - Sumtra - Orang-oetan bij Bukit LawangIndonesië reizen - Sumatra - Orang-oetan moeder en kind bij Bukit LawangIndonesië reizen - Sumatra - De grappige Thomas langoor aap in Bukit-LawangIndonesië reizen - Sumatra - De grappige Thomas langoor aap in Bukit-LawangIndonesië reizen - Sumatra - Tijdens de junglewalk zwemmen bij de watervalIndonesië reizen - Sumatra - De rivier af te tuben in TangkahanIndonesië reizen - Sumatra - De markt van BerastagiIndonesië reizen - Sumatra - Wandelen op de Sibayak vulkaanIndonesië reizen - Sumatra - Wandelen door de krater van de Sibayak vulkaanIndonesië reizen - Sumatra - Beklimming van de Sibayak vulkaanIndonesië reizen - Sumatra - Op bezoek bij traditioneel Karo-Batak dorpIndonesië reizen - Sumtra - Karo-Batak dorp vlakbij TobameerIndonesië reizen - Sumatra- Huizen traditioneel Karo-Batak dorpIndonesië reizen - Sumatra - Prachtig houtsnijwerk van de Karo-Batak bevolkingIndonesië reizen - Sumatra - Op bezoek bij traditioneel Karo-Batak dorpIndonesië reizen - Sumatra - Neem een kijkje bij de mensen in het Karo-Batak thuisIndonesië reizen - Sumatra - Op bezoek bij traditioneel Karo-Batak dorpIndonesië reizen - Sumatra- Huis traditioneel Karo-Batak dorpIndonesië reizen - Sumatra - Ontmoet de bewoners van het Karo-Batak dorpIndonesië reizen - Sumatra - Neem een kijkje bij de mensen in het Karo-Batak thuisIndonesië reizen - Sumatra - Sumalungun-Batak paleis in Pematang PurbaIndonesië reizen - Sumatra - Decoratie Sumalungun-Batak paleis in Pematang PurbaIndonesië reizen - Suamtra - Proef de heerlijke gerechten onderwegIndonesië reizen - Suamtra - Laat je verrassen door de heerlijke gerechten onderwegIndonesië reizen - Sumatra - Uitzicht vanuit de heuvels op het TobameerIndonesië reizen - Sumatra - Uitzicht over het TobameerIndonesië reizen - Sumatra - TobameerIndonesië reizen - Sumatra - Vaar over het TobameerIndonesië reizen - Sumatra - Visser op het TobameerIndonesië reizen - Sumtra - Lekker even luieren aan het TobameerIndonesië reizen - Sumatra - Relaxen in een hangmat aan het TobameerIndonesië reizen - Sumatra - Accommodatie bij het Tobameer Indonesië reizen - Sumatra - Relaxen bij het TobameerIndonesië reizen - Sumatra - Wandelen langs het TobameerIndonesië reizen - Sumatra - Megalieten bij Karo-Batak dorpIndonesië reizen - Sumatra - Koningsgraf bij TomokIndonesië reizen - Sumatra - Straatbeeld van MedanIndonesië reizen - Sumatra - Bank Indonesia tijdens de stadswandeling door MedanIndonesië reizen - Sumatra - Mesjid Raja tijdens de stadwandeling door medanIndonesië reizen - Sumatra - Straatbeeld van MedanIndonesië reizen - Sumatra - Sumatra - Stadstour Banda Aceh met indrukwekkend Tsunami museumIndonesië reizen - Sumatra - Stadstour Banda Aceh met indrukwekkend Tsunami museumIndonesië reizen - Sumatra - Stadstour Banda Aceh - Boot op het huisIndonesië reizen - Sumatra - Stadstour Banda Aceh - Tsunami monumentIndonesië reizen - Stadstour Banda Aceh - Een kopje koffie drinken inCafé Aceh, het oude koffiehuisIndonesië reizen - Sumatra - Stadstour Banda Aceh - Café Aceh, lekkernijenIndonesië reizen - Sumatra - Relaxen tussen de palmbomen bij Pulau WehIndonesië reizen - Sumatra - Wandelen langs één van de mooie stranden van Pulau WehIndonesië reizen - Suamtra - Een lekker terrasje om even bij te komen van alle indrukkenIndonesië reizen - Suamtra - Tijd om een lekker lokaal hapje te proevenIndonesië reizen - Sumatra - Robuuste bamboo cottage aan het strand van Sumur TigIndonesië reizen - Suamtra - realxen op het strand van Pulau WehIndonesië reizen - Sumatra - Spelende kinderen op het strandIndonesië reizen - Sumatra - Lokale visser Pulau WehIndonesië reizen - Sumatra - Snorekelexcursie bij Pulau WehIndonesië reizen - Sumatra - Onderwaterwereld bij Pulau WehIndonesië reizen - Sumatra - Onderwaterwereld bij Pulau WehIndonesië reizen - Sumatra - Onderwaterwereld bij Pulau WehIndonesië reizen - Sumatra - Onderwaterwereld bij Pulau WehIndonesië reizen - Sumatra - Onderwaterwereld schoonmaak bij Pulau Weh Indonesië reizen - Sumatra - Onderwaterwereld bij Pulau WehIndonesië reizen - Sumatra - Onderwaterwereld bij Pulau WehIndonesië reizen - Sumatra - Onderwaterwereld bij Pulau Weh Indonesië reizen - Sumatra - Onderwaterwereld bij Pulau Weh
Reacties van reizigers (27)
 

Blogs over Indonesië


Sluiten