Rondreis Indonesie: Orang-oetans, Tobameer en strand in Sumatra

Rondreis Indonesie: 2 weken Noord Sumatra - Bukit Lawang - Tangkahan - Berastagi - Tobameer - Medan - Banda Aceh - Pulau Weh

Deze 14 daagse Sumatra reis brengt je naar orang-oetans, de jungle, een actieve vulkaan, het Tobameer én eindigt met een strandvakantie op een eilandje. Sumatra is één van de twee plaatsen ter wereld waar orang-oetans in het wild te zien zijn, de andere plaats is Borneo. In Tangkahan ga je tuben op de rivier. Beklim de actieve, stomende Sibayak vulkaan in Berastagi. Bezoek Batak dorpen aan het Tobameer. Met een etentje waarbij een lokale familie een heerlijke maaltijd voor je kookt, leer je de gastvrije mensen van Sumatra kennen. Kom bij van alle indrukken op het strand van eiland Pulau Weh. Duikers kunnen upgraden naar een duikvakantie op Pulau Weh.

Hoogtepunten van deze rondreis:

  • Orang-oetan jungle trek in Bukit Lawang
  • Jungletrek en tuben in Tangkahan
  • Vulkaan Sibayak beklimmen in Berastagi
  • Traditionele Karo Batak dorpen
  • Samosir eiland in het Tobameer
  • Eten bij lokale familie in Medan incl bentortocht
  • Stadstour Banda Aceh
  • Strandvakantie Pulau Weh
  • Upgrade mogelijk: duiken Pulau Weh
  • ​Extensie: Overnachting in de jungle
Reisschema
Dag 1: Vertrek Amsterdam
Dag 2: Medan - Bukit Lawang
Dag 3: Bukit Lawang, jungletrekking orang-oetans
Dag 4: Bukit Lawang - Tangkahan, per 4x4
Dag 5: Tangkahan, junglewalk, tuben, gids, lunch, entree
Dag 6: Tangkahan - Berastagi, bezoek markt
Dag 7: Berastagi, excursie vulkaan Sibayak en hotsprings
Dag 8: Berastagi - Tobameer, bezoek traditioneel dorp en paleis
Dag 9: Tobameer, lokaal diner met Batak muziek
Dag 10: Tobameer - Medan, ferry
Dag 11: Medan - Banda Aceh - Pulau Weh, stadstour Banda Aceh-tsunami, transfers, ferry
Dag 12: Pulau Weh, vrije dag
Dag 13: Pulau Weh
Dag 14: Pulau Weh, vrije dag
Dag 15: Pulau Weh - Banda Aceh, boot, sightseeing met gids, transfers
Dag 16: Aankomst Amsterdam
Dag tot dag

Dag 1: Start van je Sumatra vakantie

Start van je Sumatra vakantie
Vandaag begint je Indonesië vakantie al op Schiphol. Een relaxed idee dat alles al voor je is geregeld. Het enige wat je nu nog hoeft te doen is genieten!

Dag 2: Van Medan naar Bukit Lawang

Van Medan naar Bukit Lawang
Een auto met privé chauffeur brengt je van Medan naar Bukit Lawang, circa 4 uur rijden. Het laatste stuk van de weg is niet goed onderhouden. In Bukit Lawang bereik je het hotel via een lange hangbrug over de rivier, een geweldige entree! Met een beetje geluk zie je al een nieuwsgierig aapje op het terrein.
Je zit aan de rand van een Nationaal Park, verwacht dus geen warme douche en dergelijke, maar een authentieke Indonesische mandi waar mee je je wast door water over je zelf heen te scheppen. Even wennen, maar zeker geen straf in de tropische warmte van de jungle. Lees ook de informatieborden bij de Ecolodge, met informatie over de orang-oetans en je jungle trekking van morgen.Eten doe je in het open restaurant, je zit op de rand van de jungle met uitzicht op de rivier, een geweldig ontspannen begin van je Sumatra reizen!

Dag 3: Oog in oog met orang-oetans

Oog in oog met orang-oetans
’s Ochtends maak je met een gids een twee tot drie uur durende jungletrek om oog in oog met een orang-oetan te staan. Omdat de dieren veel actiever zijn als het nog koel is (en jijzelf trouwens ook), raden we aan om al om zes uur op pad te gaan (en bij terugkomst te ontbijten). Je vergroot je kansen om orang-oetans te zien, omdat ze op zoek zijn naar hun ontbijt. Met een beetje geluk kun je de grappige Thomas Leaf monkey met zijn lange staart spotten, en hoor je de schuwe gibbons hoog in de bomen. Maar natuurlijk ben je vooral op zoek naar orang-oetans. Als je met je gids door de jungle loopt, voer de orang-oetans niet en raak ze vooral niet aan. Door het overdragen van menselijke bacteriën kunnen de dieren ziek worden en overlijden. Na een uur of 3 ben je terug in de lodge. Neem dus voldoende water (en snacks) mee voor onderweg. Entree en camerafee voor Gunung Leuser park voldoe je ter plekke.
 
In de namiddag heb je de mogelijkheid om op eigen gelegenheid naar de vleermuisgrotten en een kinderhuis te wandelen. Dit ‘familiehuis’ zoals de kinderen het zelf noemen, wordt gerund door een Nederlands-Indonesisch echtpaar. Je kunt ze helpen door er een drankje te drinken, een door de kinderen gemaakt 'souvenir' te kopen of voor €12,50 een rubberboom te doneren. De rubberbomen zorgen ervoor dat het kinderhuis op lange termijn niet meer afhankelijk van donaties is én zorgt voor werkgelegenheid. Een andere optie in de middag is om de rivier af te zakken in een ‘tube’; aan elkaar gebonden binnenbanden die een raft vormen, of toch liever in de rivier 'zwemmen'. Wie weet komen er wat nieuwsgierige aapjes kijken in de bomen boven je.

Dag 4: Per 4x4 naar de andere kant van Gunung Leuser park

Per 4x4 naar de andere kant van Gunung Leuser park
Met een 4WD auto ga je op weg van Bukit Lawang naar Tangkahan, afhankelijk van de weg en omstandigheden als regenval en hoe lang je stopt onderweg 2 à 3 uur rijden. De lokale chauffeur spreekt weinig Engels, maar weet precies de stops om foto’s te maken van mooie uitzichten. En je hebt niet zo heel veel nodig om elkaar te begrijpen. "Coconut?" Ja hoor, wij hebben wel zin om een verse kokosnoot te drinken!
Aangekomen in Tangkahan stopt de chauffeur bij de rivier. Via een lange houten hangbrug kun je de rivier oversteken. Dan is het nog een stukje lopen  naar de accommodatie. Houd er dus rekening mee dat je zelf je bagage kunt dragen (rugzak en geen koffers). Soms zijn er vrouwen die voor een klein bedrag (ca € 1) je bagage willen dragen, zo verdienen zij weer wat bij.
In je eenvoudige accommodatie kun je lunchen. Geen airco, geen heet water, beperkte elektriciteit, maar wel lunchen met uitzicht op de rivier en wie weet zie je apen spelen in de bomen. Wat ons betreft is dat leuker dan een 5-sterren hotel!
De rest van de middag is vrij te besteden. Het is leuk om af te dalen naar de rivier en daar door heen te waden en te zwemmen naar een kleine waterval in de buurt.
 
NB Tangkahan staat bekend als olifantendorp. In overleg met dierenwelzijnsorganisaties bieden wij geen olifantactiviteiten meer aan. Als duurzame reisorganisatie vinden we diervriendelijkheid tijdens onze reizen belangrijk. Gelukkig ligt Tangkahan midden in een prachtige jungle en een mooie rivier, waardoor we hier nog steeds een mooi programma in de natuur kunnen aanbieden.

Dag 5: Junglewalk en tuben in Tangkahan

Junglewalk en tuben in Tangkahan
Het Gunung Leuser Park is een van de belangrijkste nationaal parken ter wereld, met wel 5000 verschillende diersoorten. In het park leven enkele van de meest bedreigde diersoorten op onze planeet: tijgers, neushoorns, olifanten en orang-oetans. De kans dat je een tijger kunt spotten is nihil, maar tijdens de mooie junglewalk kun je wel op zoek naar orang oetans en neushoornvogels.
Vroeg vertrekken ook vandaag, want in de schemering is de jungle toch op zijn mooist en met de meeste kans om dieren en vogels te zien. De orang oetans zullen hier niet zo dicht bij komen als in Bukit Lawang, want hier worden ze niet gevoederd. Dat maakt ook dat je tijdens de trekking minder orang oetans, maar ook minder orangs (mensen) tegen zult komen. Na de trekking (ongeveer 2 ½ uur) is het tijd om de rivier te verkennen. Op een autoband zak je de rivier af. Heel relaxt om zo op het water te dobberen. Bij een kleine zijarm van de rivier maak je een stop; daar vind je een prachtige waterval; een ideale plek om te lunchen (inclusief).
Je zakt nog een stukje verder de rivier af en dan ga je aan land. Je kunt in een klein uurtje terug lopen, door een dorpje, langs de plantages. Als je liever met de bentor terug gaat, overleg dit van te voren met de gids, dan regelt hij er eentje (niet inclusief).
 
NB Het is handig om een drybag mee te nemen; een waterdichte tas om je fotocamera in te doen (en ga er vanuit dat al je kleren nat worden!)

Dag 6: Van Tangkahan naar Berastagi

Van Tangkahan naar Berastagi
Je vervolgt je Sumatra reis. De chauffeur (die inmiddels is omgereden) haalt je op om je van Tangkahan naar Berastagi te brengen. Door de slechte wegen, neemt dit de rest van de dag in beslag, je vordert maar langzaam. Je ziet het dagelijks leven in Indonesië aan je voorbij trekken. Is dit je eerste keer in Azië, dan kun je je verbazen over de chaos, maar ook de kleurrijke levendigheid. Zoals een brommer hoog opgeladen met gekleurde plastic spullen voor de verkoop of manden met kroepoek. Eind van de middag is er tijd om rond te snuffelen op de markt van het bergdorp Berastagi. De koelere omgeving heeft vruchtbare grond, en er is allerlei groente en fruit te koop. Leuk om fruit uit te proberen dat je nog niet kent, zoals de Berastagi appel (vorm van appel, maar smaakt heel anders).

Dag 7: Beklim de vulkaan Sibayak

Beklim de vulkaan Sibayak
Ingeklemd tussen 2 vulkanen ligt Berastagi, een koel bergdorpje en de 'hoofdstad' van het Karo-Batak gebied. Beklim de vulkaan Sibayak en word aan de top beloond met een spectaculair uitzicht in de krater met zijn stomende geiser. De top is goed te bereiken met een stevige wandeling. Een gids leidt de weg, want het pad is niet altijd duidelijk aangegeven. De auto brengt je een eind op weg, maar als de weg te stijl wordt, loop je het laatste half uur over asfalt. Het volgende uur volg je een pad omhoog. Er is een pad aangelegd, maar dit heeft veel te lijden van natuurkrachten en wordt niet goed onderhouden. Er kunnen dan ook grote kuilen zitten in het pad, of het pad kan een stuk weggevallen zijn. Inmiddels ontstaan er kleine paadjes langs het oorspronkelijke pad. Het uitzicht is adembenemend en het uitzicht aan de rand van de vulkaankrater is welverdiend! Het bijzondere van deze vulkaan is dat je door de krater kunt lopen! Geniet van de ervaring terwijl de zwavellucht in je neus kriebelt. De terugweg omlaag is makkelijker, mocht je nog een stukje omlaag willen lopen, geef dat dan aan bij de gids. Je rijdt of loopt via een weg die uitkomt bij warmwaterbronnen, ideaal om de spieren te ontspannen. Do as the locals do: ontspan de spieren na de afdaling in een hotspring, waar hele families gezellig badderen. Kleed je dan ook als de locals met een tshirt en een korte broek in het water. Hier krijg je een eenvoudige lokale lunch (noodlesoup of nasi goreng) in de warung, die er goed in gaat na deze sportieve activiteit.
Tip: In Berastagi is vlak bij de markt een klein museumpje geopend over de Karo-Batak. Er liggen verschillende gebruiksvoorwerpen en zwartwit fotos van vroeger.
 
Sibayak is, net als Bromo en Ijen op Java, een actieve vulkaan. Beklimming is altijd voor eigen risico. De Indonesische autoriteiten kunnen bij verhoogde vulkanische activiteit de toegang tot een vulkaan ontraden, beperken of verbieden.

Dag 8: De reis naar het Tobameer

De reis naar het Tobameer
Onderweg van Berastagi naar Samosir, het schiereiland in het Tobameer, wordt gestopt bij een traditioneel Karo-Batak dorp en het Sumalungun-Batak paleis in Pematang Purba. De traditionele Batak huizen zijn met prachtige motieven beschilderd. Vanaf de hoge waterval Sipisopiso heb je prachtig uitzicht over het Tobameer. De auto blijft op het vaste land achter en de reis gaat nu verder per boot over het Tobameer: een leuk tochtje. Deze boot zet je af in Tuk Tuk, het schiereilandje van het eiland Samosir, op de steiger van je hotel aan het water. In het Tobameer kun je prima zwemmen. Vraag in je hotel of er voorstellingen zijn van lokale muziekgroepen, de Toba-Bataks zijn enthousiaste muziekmakers.

Dag 9: Relaxen aan het Tobameer en Batak muziek en diner bij mensen thuis

Relaxen aan het Tobameer en Batak muziek en diner bij mensen thuis
Vrije dag aan het Tobameer, het heilige meer van de Bataks. Met zijn 1700 km2 is het meer het grootste van Zuid-Oost Azië, en daarnaast één van de hoogstgelegen (818 m) en diepste (450 m) meren ter wereld. Het Tobameer is ontstaan door een uitbarsting van een supervulkaan zo'n 75.000 jaar geleden, de vulkanische winter die volgde op de uitbarsting betekende bijna het einde van de mensheid. Vandaag kun je heerlijk ontspannen aan het water, of al wandelend, fietsend of per brommer het eiland verkennen. In het dorpje Ambarita zijn 300 jaar oude stoelen van steen te vinden waarop serieuze dorpszaken werden besproken en rechtzaken gehouden. De veroordeelde werd aan een megaliet gebonden, de armen en benen werden ingesneden en ingesmeerd met rode peper en knoflook, voordat men werd onthoofd. Of bezoek het koningsgraf in Tomok, slechts 5 km van Tuk Tuk gelegen. Ook is het mogelijk om op het eiland een wandeling met een gids te maken, zie hiervoor de 'excursies'. Denk je te kort tijd te hebben, dan kun je natuurlijk een dag langer op Samosir bij boeken (zie extensies). Een heerlijk plekje om wat langer te blijven!
 
Op één van de avonden tijdens je verblijf aan het Tobameer wordt je met een auto opgehaald om bij een lokale familie te gaan eten. Er staat een heerlijk homecooked diner voor je klaar met lokale specialiteiten. Een aantal familieleden zal gezellig mee eten (niet iedereen, degene die kookt eet normaliter niet mee). De Christelijke Batakkers houden van gezelligheid dus de gitaren komen te voorschijn. Pak er een biertje bij en luister naar meeslepende meezingpop over mooie meisjes en het magische Tobameer. In het hoogseizoen kunnen er meer Footprint reizigers aanschuiven, gezellig om ervaringen uit te wisselen en samen luisteren naar muziek is altijd leuker! Een Go Local ervaring rijker, neem je afscheid.   
 

Dag 10: Van Tobameer naar Medan

Van Tobameer naar Medan
Na een relaxed ontbijtje, neem je de boot terug naar het vasteland. Vandaag reis je terug naar Medan, ongeveer 5 uur rijden. Als je zin en tijd hebt kun je de grote moskee en Istana Maimoon, het paleis van de sultan, gaan bekijken. De moskee en paleis zijn vlakbij je hotel gelegen, trek hier zo'n 1 a 2 uur voor uit (afhankelijk van je eigen interesse). Veel historische gebouwen uit de Nederlands-Indische tijd, zoals het postkantoor, zijn bewaard gebleven. De oude gebouwen zijn een erfenis van de grote winsten tijdens de hoogtijdagen uit de tabaks- en rubberindustrie. De locals zijn dol op flaneren bij de Merdeka Walk. Je kunt hier bij een van de vele foodstalletjes wat eten of drinken. Medan is ook een prima plek om Masakan Padang, oftewel de keuken van Padang uit te proberen. Je wijst dan aan welke gerechten je wilt. Bij de eenvoudiger restaurants krijg je een schepje op je bord, andere restaurants geven je schaaltjes.
Wil je deze laatste avond in Medan liever in een wat rustiger gelegen hotel met zwembad verblijven? Wij kunnen, tegen meerprijs, een ander hotel aanbieden. 

Dag 11: Stadstour Banda Aceh met indrukwekkend Tsunami museum

Stadstour Banda Aceh met indrukwekkend Tsunami museum
In de ochtend een transfer (circa 1,5 uur) naar het vliegveld van Medan. Hier neem je een binnenlandse vlucht van Medan naar Banda Aceh (vluchten niet inclusief, maar op aanvraag). Op het vliegveld word je opgehaald door auto met chauffeur, die je bij de haven af zal zetten. Aangezien je toch op de boot naar Pulau Weh moet wachten, is dit een ideale gelegenheid om wat meer van Banda Aceh te zien. Zoals het indrukwekkende Tsunami museum, of de Boot op het huis. Inderdaad een complete boot die bovenop een huis is gezwiept tijdens de tsunami. Ergens anders in de stad ligt een enorme boot, zomaar, midden op straat. De inwoners wilden niet dat deze boot werd weggesleept, maar een indrukwekkend monument werd. Het doet je zeker beseffen, met wat voor een onvoorstelbare kracht de zee de stad heeft overspoeld. Maar er zijn ook historische plaatsen te zien in Banda Aceh, zoals een kerkhof uit de Nederlandse tijd, de grote moskee of een oud koffiehuis waar de koffie 'getrokken' wordt. De koffie wordt met een armlengte afstand van de ene naar de andere kan over gegoten, waardoor deze Kafe Aceh extra lekker smaakt. Er is eigenlijk te veel te zien in Banda Aceh voor 1 dag! In overleg met je gids kun je bepalen wat je het liefste gaat zien. Een en ander zal ook worden aangepast aan je aankomst en vertrektijden. Op vrijdagmiddag om 12 uur zal alles strikt gesloten zijn voor het vrijdagmiddag gebed. Je wordt dan naar een restaurant gebracht waar je kunt lunchen.
 
Na afloop van de stadstour wordt je naar de haven gebracht, waar je de passagiersboot naar Pulau Weh neemt. In de haven van Pulau Weh wordt je opgehaald met een lokale taxi (join in) en naar je accommodatie aan het strand gebracht. 

Dag 12: Vrije dag aan het strand van Sumatra

Vrije dag aan het strand van Sumatra
Pulau Weh is een klein eilandje 'op' de punt van Sumatra. In vroeger tijden was dit echt het einde van de wereld voor de lokale mensen. Weh betekent dan ook 'weg gaan'. Indonesiërs gebruiken ook wel de administratieve naam Sabang om het eiland aan te duiden. Twee namen voor het zelfde eiland dus. Pulau Weh heeft een aantal mooie stranden zoals Iboih, Gapang, Sumur Tiga en Kincir.
 
Je verblijft in een robuuste bamboo cottage aan het strand van Sumur Tiga, onder de palmbomen met uitzicht op zee. Ook heerlijk is het eten wat de eigenaar en zijn lokale team maken. De eigenaar is een voormalig ontwikkelingswerker, die besloten heeft een guesthouse te beginnen. Het is duidelijk te merken dat het zijn passie is om de lokale mensen zelfstandig te leren werken en dit loopt inmiddels als een trein. Er is echt een prettige samenwerking. Wij denken dat dit het geheim is voor de intieme sfeer in het guesthouse. Zijn er genoeg mensen, dan wordt er gevraagd of je voor het diner mee doet en dan zijn er allerlei gerechten om van te kiezen. Heel gezellig. 
 
Dit is echt een lekker plekje om bij te komen van alle indrukken op je Sumatra reis. Maak een strandwandeling, waarbij je lokale vissersvrouwen schelpdieren ziet zoeken of kinderen ziet spelen in de waterpoelen tussen de rotsen. 

Dag 13: Vrije dag: Snorkelen op Pulau Weh

Vrije dag: Snorkelen op Pulau Weh
Als je op een eilandje bent omringd door al dat water, vinden wij het heerlijk om een snorkelexcursie te maken. Direct aan het strand waar je verblijft is de zeebodem vooral zand, daarom moet je wat verder de zee op om mooi te snorkelen. Regel dit zelf bij je verblijf. En heb je leuke mensen ontmoet, dan kun je voordelig samen een bootje huren en bepalen hoever en hoe lang je gaat. Uiteraard weet de bootsman als geen ander de beste spots te vinden. Want waar koraal is, zijn vissen en dat is natuurlijk van oudsher de belangrijkste voedselbron. Bijna iedereen op het eiland is dan ook visser of heeft een visser in de familie. Lekker op een bootje genieten van de zon en zee!

Dag 14: Vrije dag op Pulau Weh

Vrije dag op Pulau Weh
Heb je nog niet genoeg van snorkelen? Dan kun je een grotere boot afhuren voor een hele dag die je naar verder gelegen snorkelplekjes brengt. Hiervoor is het voordeliger als je met meer mensen bent, dus kijk of je ter plekke leuke mensen treft, waarmee je samen een grotere boot kunt afhuren. 
Wil je iets anders dan zon en zee, dan kun je ook het eiland gaan verkennen. Sommige avonturiers willen zelf een brommer rijden, maar hou er rekening mee dat er bochtige en steile wegen zijn. Hiervoor kun je ter plekke kijken of er een local is, die zijn brommer een paar uur wil verhuren. Een andere (veiliger) optie is dat je een excursie boekt en met een bentor -een brommertaxi met zijspan- het eiland rondrijdt. Bespreek dan welke stops je gaat maken, want je kunt niet alles in 1 dag zien of je moet een langere excursie boeken. Hieronder volgen een aantal opties om een idee te geven wat je zou kunnen gaan zien op het eiland. Een grappig punt is het monument Kilometer Nol (kilometer 0), het meest noordelijke puntje van Indonesië! Je rijdt dan door een stukje beschermd bos. Het strand van Iboih is mooi voor een stop. Inlands ligt een waterval. Bij Siruit, ten oosten van Gapang, ligt een hotspring in zee, op 6 meter diep, dus je moet omlaag duiken om het warme water te voelen. Er ligt hier ook een hete modderpoel, waar de kokend hete modder omhoog borrelt. Een bewijs dat je je op de 'Ring of fire' begeeft! In de hoofdplaats Sabang, zijn nog koloniale gebouwen uit de Nederlandse-Indische tijd te vinden. Hier kun je stoppen voor een Aceh koffie. Vaak wordt er een bordje met kleine zoete en hartige hapjes voor je gezet. Na afloop reken je af wat je hebt gegeten. Ga je door naar het uiterste oostpuntje, dan kun je bij Anoi Itam Japanse bunkers vinden. 

Dag 15: Afscheid van Sumatra

Afscheid van Sumatra
Vroeg in de ochtend ga je naar de haven van Sabang, de hoofdplaats van Pulau Weh. Hier ga je weer op de personenboot van Pulau Weh naar Banda Aceh. Er gaan maar twee boten per dag, de eerste vaart om 9 uur..Je guesthouse vertelt hoe laat de shuttle komt (deze deel je met andere reizigers). In de haven word je opgewacht door een auto met chauffeur en gids. Zij gaan met je mee om nog wat leuke plekken te bekijken in Banda Aceh, voor je naar het vliegveld wordt gebracht.
Tip: Garuda heeft enkele dagen per week een directe vlucht van Pulau Weh naar Medan. Vluchtdagen zijn op moment van schrijven op woensdag, vrijdag en zondag. Indien het past in je reisschema, kunnen wij deze vlucht voor je boeken (niet inclusief, op aanvraag). Als je vanaf Sabang terug vliegt, geldt een andere prijs en vervalt sightseeing op Banda Aceh.
 

Dag 16: Einde van je tweeweekse rondreis Sumatra

Einde van je tweeweekse rondreis Sumatra
Vandaag zet je weer voet op eigen bodem. We hopen dat je nog vaak zult terugdenken aan de indrukwekkende natuur van Sumatra met orang-oetans en olifanten. En natuurlijk aan de vriendelijke mensen, het relaxte sfeertje aan het Tobameer en op het strand van Pulau Weh!

Achtergrond

NIEUW! Tweeweekse rondreis Sumatra

Deze rondreis Sumatra brengt je in slechts 2 weken naar orang-oetans in de jungle, olifanten wassen in de rivier, een actieve vulkaan beklimmen, het enorme vulkaanmeer Tobameer, Batak dorpjes én als afsluiter een strandvakantie op het afgelegen eilandje Pulau Weh!
 

Orang-oetans en olifanten in het Gunung Leuser Park

Het Gunung Leuser Nationaal Park is één van de laatste twee plaatsen ter wereld waar Orang-oetans in het wild te zien zijn. Orang-oetans komen van nature alleen voor op Sumatra en Borneo. Met een gids maak je een trekking door de jungle. Je hebt een goede kans om een Orang-oetan te spotten, soms zelfs met een baby op de rug. Avonturiers drijven de rivier af in een ‘raft’, een lokale raft gemaakt van aan elkaar gebonden binnenbanden. Geen luxe van airo of zwembad hier, maar wel een rivier om in te zwemmen! In Tangkahan verblijf je nog eenvoudiger in een olifantendorp diep in de jungle. Je helpt hier olifanten wassen in de rivier.
 

Beklim een actieve vulkaan: Sibayak bij Berastagi

Veel mensen slapen alleen maar als stopover in Berastagi. Zonde vinden wij! Wat veel mensen zich niet realiseren is dat je hier een prachtige kans hebt om niet alleen een actieve vulkaan te beklimmen, maar zelfs door de krater heen te lopen! Dat kan niet bij beroemde vulkanen als Bromo of Ijen. Dus zet Sibayak op je 'To do lijst'!
 

Karo-Batak dorpen en Tobameer

Bewonder de bijzondere beschilderingen van de traditionele houten huizen van de Karo-Batak dorpen gelegen tussen Berastagi en het Tobameer. De weg maakt een bocht en het immense Tobameer en de Sipisopiso waterval vormen een adembenemend vergezicht. Je hebt een vrije dag om te ontspannen aan het Tobameer of de traditionele dorpen van het eiland te verkennen.
 

Historisch Medan en eten bij mensen thuis

Op de terugreis verblijf je een nacht in Medan, als je op tijd vertrekt, kun je hier het sultanspaleis en de grote moskee bezoeken. Je kunt met een gids (extensie) het historische centrum van Medan verkennen. De prachtige koloniale gebouwen herinneren aan de tijd van de grote tabaks- en rubberplantages. 's Avonds ga je Go Local: in het zijspan van een bentor ga je eten bij een familie in de kampung.
 

Strand en snorkelen op Pulau Weh

Je Sumatra vakantie sluit je af met een strandvakantie op Pulau Weh, een eilandje in het uiterste noorden van Sumatra. Om er te komen neem je een binnenlandse vlucht van Medan naar Banda Aceh (niet inclusief). In Banda Aceh maak je een stadstour met stops zoals het indrukwekkende Tsunami museum, de grote moskee en een oud Kerkhof uit de Nederlands-Indische tijd. Daarna stap je op de boot naar Pulau Weh. Hier verblijf je een paar zeer relaxte dagen aan het strand, zodat je uitgerust naar huis gaat. Een snorkeltripje doen we er vast bij in voor je. 
 

Extensie: Duiken op Pulau Weh

Duikers kunnen in plaats van een strandvakantie, kiezen voor een duikvakantie. Je verblijft dan op een ander strand in de accommodatie van de duikschool (alleen voor duikers). We doen er vast een duikpakket bij in voor je. Natuurlijk kun je ter plekke altijd extra duiken bijboeken.
 
Reisschema
Dag 1: Vertrek Amsterdam
Dag 2: Medan - Bukit Lawang
Dag 3: Bukit Lawang, jungletrekking orang-oetans
Dag 4: Bukit Lawang - Tangkahan, per 4x4
Dag 5: Tangkahan, junglewalk, tuben, gids, lunch, entree
Dag 6: Tangkahan - Berastagi, bezoek markt
Dag 7: Berastagi, excursie vulkaan Sibayak en hotsprings
Dag 8: Berastagi - Tobameer, bezoek traditioneel dorp en paleis
Dag 9: Tobameer, lokaal diner met Batak muziek
Dag 10: Tobameer - Medan, ferry
Dag 11: Medan - Banda Aceh - Pulau Weh, stadstour Banda Aceh-tsunami, transfers, ferry
Dag 12: Pulau Weh, vrije dag
Dag 13: Pulau Weh
Dag 14: Pulau Weh, vrije dag
Dag 15: Pulau Weh - Banda Aceh, boot, sightseeing met gids, transfers
Dag 16: Aankomst Amsterdam


 
Hotel & Vervoer
Accommodatie:
Wij zijn altijd op zoek naar de leukste locaties. Waar mogelijk boeken wij goede middenklasse hotels, maar in sommige plaatsen is de accommodatie wat eenvoudiger. Op Sumatra (en eigenlijk overal buiten Java en Bali of grote steden) is accommodatie eenvoudig en lokaal. Verwacht hier dus geen luxe of westerse standaarden, hoewel wij de beste accommodatie boeken die beschikbaar is.
 
In deze reis is dat het geval bij de Eco Lodge in Bukit Lawang en in het Olifantenkamp van Tangkahan, beide gelegen in het Gunung Leuser Nationaal Park. Je hebt hier bijvoorbeeld geen warm water in je badkamer, al is dat gezien de luchtvochtigheid in de jungle niet zo'n gemis. Reken erop dat je ofwel een koud water douche hebt of op zijn Indonesisch gebruik maakt van een authentieke mandi: je vult een bak met water en hieruit schep je water over jezelf heen om te douchen. Er is wel een westerse wc. Electriciteit is beperkt, en niet 's nachts. Echter de charme van een verblijf in de jungle maakt dit meer dan goed. Als je je er op in stelt dat je in de jungle geen Westerse standaarden kunt verwachten en een avontuurlijke mindset hebt, is dit verblijf in de jungle voor de meeste reizigers alsnog een top ervaring. De charme van een verblijf in de jungle maakt de eenvoudige omstandigheden meer dan goed.
 
Wil je eens wat anders? Alternatief kun je ook blijven slapen in het Kinderhuis in Bukit Lawang, als dat je leuk lijkt om van dichtbij mee te maken. Dat is vaak ook een leuke optie als je reist met kinderen, zij kunnen dan 's middags spelen met de andere kinderen. Uiteraard is dit geen professioneel gerund hotel, maar de eenvoudige kamers zijn netjes en hebben een eigen westerse wc en (koude) douche.
 
In Berastagi verblijf je in een middenklasse toeristenhotelletje. Het ligt wat hoger en heeft daardoor mooi uitzicht.
 
Bij het Toba meer slaap je in een sfeervol guesthouse direct aan het meer, die bekend staat om zijn lekkere en gezonde ontbijtjes (onze favoriete ontbijt in heel Indonesië!).
 
In Medan verblijf je in een middenklasse hotel met alle praktische faciliteiten. In een grote stad is het verblijf uiteraard een stukje 'onpersoonlijker', dan je knusse verblijven in de jungle en aan het Tobameer! De prijs-kwaliteit verhouding is echter wel goed van dit hotel. Natuurlijk kun je ook upgraden als je graag luxer zit. Maar ach, het is ook maar voor één nachtje, de volgende morgen vlieg je weer door. En wil je nog wat van Medan zien, dan zit je in dit hotel wel lekker centraal.
 
Op Pulau Weh slaap je in robuuste bamboo cottages met uitzicht op zee. Iedere kamer heeft zijn eigen badkamer met douche en wc, eigen veranda. Het is niet luxe, het blijft tenslotte Sumatra, maar zeker wel comfortabel, verschillende plekjes om te zitten en te zonnen en heerlijk eten! 
 
Kies je voor de upgrade duiken, dan slaap je bij een ander strand bij de accommodatie van de duikschool. Dit is luxer ingericht, maar er is geen ontbijt bij. Dit laat de duikschool aan de locals over, zodat zij ook een inkomen hebben. Alle duikers kun je dan ook 's ochtends voor pannenkoeken bij lokaal tentje naast de duikschool vinden.

Vervoer:
Gedurende de reis op het vasteland heb je een eigen auto of busje (bij een grotere groep) met chauffeur ter beschikking. Op Samosir in het Tobameer blijft de auto op het vasteland op je wachten. Deze kun je dus niet gebruiken tijdens je verblijf aan het Tobameer. Een lokale boot zet je over.
 
Voor de Go Local ervaring in Medan, stap je met 2 personen in een bentor, een lokale brommertaxi. Hele Indonesische families worden hiermee vervoerd. Natuurlijk zijn Nederlanders nog wel eens wat groter en zwaarder uitgevallen, de gemiddelde Nederlander bestaat niet. Ter plekke kun je even bekijken of je behoefte hebt aan meer ruimte en op eigen kosten een extra bentor bij huren. De gids kan je hierbij helpen.
 
Naar Banda Aceh moeten binnenlandse vluchten worden bijgeboekt. In Banda Aceh staat een auto klaar om je van vliegveld naar haven te brengen. De overtocht maak je per publieke boot. Op Pulau Weh ga je met een join in taxi naar de accommodatie. Visa versa idem dito.
Prijzen
De hieronder vermelde prijzen zijn geldig tot 15 december 2019. De prijzen zijn per persoon, gebaseerd op 2 personen per kamer. Bij een reis met 3 of 5 personen wordt een derde bed (stretcher, daybed, matras) op de kamer bijgezet; de prijs voor een eenpersoonskamer is op aanvraag. Wij behouden ons het recht voor om onze prijzen te wijzigen. In de zomer (juli/augustus/september), rond de feestdagen (van 15 december t/m 15 januari) en het Suikerfeest berekenen we een hoogseizoentoeslag. Prijzen kunnen ook fluctueren door o.a. wijzigingen in de brandstof prijzen of de wisselkoers. De minimale reisduur is 7 dagen. Een reis kan tot uiterlijk 14 dagen voor vertrek worden geboekt.

Rondreis Indonesie: Orang-oetans, Tobameer en strand in Sumatra
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Boot Weh retour€ 2.106,- p.p.€ 1.099,- p.p.€ 961,- p.p.€ 909,- p.p.€ 847,- p.p.€ 848,- p.p.
Weh enkele reis boot€ 1.953,- p.p.€ 1.017,- p.p.€ 900,- p.p.€ 838,- p.p.€ 787,- p.p.€ 797,- p.p.
Inclusief:
 • 13 overnachtingen met ontbijt
 • Prive vervoer met chauffeur van Medan terug naar Medan (bij het Tobameer blijft de auto op het vastenland en kun je hier geen gebruik van maken)
 • Gids voor 3 uur jungletrekking Bukit Lawang
 • Jeeptocht naar Tangkahan, jungletrek en tuben met gids en lunch (entree inclusief)
 • Vulkaan Sibayak beklimming met hotsprings, eenvoudige lokale lunch en Engelstalige lokale gids
 • Personen veerboot van en naar Samosir in het Tobameer
 • Diner en Batak muziek bij lokale familie bij Tobameer, inclusief vervoer
 • Transfer naar vliegveld Medan
 • Retour transfer vliegveld-haven Banda Aceh met stadstour op heen- of terugreis
 • Retour personenferry Banda Aceh - Pulau Weh
 • Uitgebreide Nederlandstalige reisinformatie
 • Nederlandstalige ondersteuning ter plekke door onze lokale vertegenwoordiger

Exclusief:
 • Internationale en binnenlandse vluchten (retour Medan - Banda Aceh)
 • Overige entreegelden, donaties en fooien. Entree Gunung Leuser Park (in Bukit Lawang) en eventuele camera fee ter plaatse voldoen. 
 • Transport op dag 5 (auto blijft achter op vastenland)

Excursie 1: Wandeling op Samosir (Tobameer), picknick-lunch
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 123,- p.p.€ 62,- p.p.€ 46,- p.p.€ 37,- p.p.€ 33,- p.p.€ 39,- p.p.
 • Transport per auto naar het startpunt en terug naar hotel
 • Soft-trekking bergafwaarts met Engelssprekende gids
 • Picknick lunch
 • Exclusief entreegeld Tomok (enkele euros)
Extensies

Extensie 1: Duiken op Pulau Weh


Vervang je verblijf aan het strand van Sumur Tiga met een duikvakantie. Deze extensie vervangt het normale dag-tot-dag programma in Pulau Weh. Je verblijft in de accommodatie van de duikschool en het duikpakket is inclusief! 

Dag 11: Stadstour Banda Aceh met indrukwekkend Tsunami museum

Stadstour Banda Aceh met indrukwekkend Tsunami museum
In de ochtend een transfer naar het vliegveld van Medan. Hier neem je een binnenlandse vlucht van Medan naar Banda Aceh (vluchten niet inclusief, maar op aanvraag). Op het vliegveld wordt je opgehaald door auto met chauffeur, die je bij de haven af zal zetten. Aangezien je toch op de boot naar Pulau Weh moet wachten, is dit een ideale gelegenheid om wat meer van Banda Aceh te zien. Zoals het indrukwekkende Tsunami museum, of de Boot op het huis. Inderdaad een enorme boot die bovenop een huis is gezwiept tijdens de tsunami. Ergens anders in de stad ligt een enorme boot, zomaar, midden op straat. De inwoners wilden niet dat dit werd weggesleept, maar een indrukwekkend monument werd. Het doet je zeker beseffen, met wat voor een onvoorstelbare kracht de zee de stad heeft overspoelt. Maar er zijn ook historische plaatsen te zien in Banda Aceh, zoals een kerkhof uit de Nederlandse tijd, de grote moskee of een oud koffiehuis waar de koffie 'getrokken' wordt. De koffie wordt met een armlengte afstand van de ene naar de andere kan over gegoten, waardoor deze Kafe Aceh extra lekker smaakt. Er is eigenlijk te veel te zien in Banda Aceh voor 1 dag! In overleg met je gids kun je bepalen wat je het liefste gaat zien.  Een en ander zal ook worden aangepast aan je aankomst en vertrektijden. Op vrijdagmiddag om 12 uur zal alles strict gesloten zijn voor het vrijdagmiddag gebed. Je wordt dan naar een restaurant gebracht waar je kunt lunchen.
Na afloop van de stadstour wordt je naar de haven gebracht, waar je de passagiersboot naar Pulau Weh neemt. In de haven van Pulau Weh wordt je opgehaald met een lokale taxi (join in) en naar je accommodatie aan het strand gebracht. 
 
Let op: deze extensie is een vervanging (en geen uitbreiding) van de dagen in Pulau Weh van het normale dag-tot-dag programma van deze rondreis. Je verblijft in een andere accommodatie aan een ander strand. 

Dag 12: Duiken op Pulau Weh

Duiken op Pulau Weh
Ben je een duiker, of wil je een duiker worden en PADI open water (er is geen zwembad, alle oefeningen in zee) of PADI Advanced doen, dan verblijf je op Pantai Gapang, in een van de kamers van de duikschool. Het zijn nieuwe, moderne gebouwen. De bungalows zijn ruim en hebben eigen badkamer en zelfs een eigen aanrecht, waar je ook thee kunt zetten of kunt gebruiken om onderwatercamera schoon te wassen. Zijn deze kamers volgeboekt, dan zijn er kamers met een gedeelde badkamer op de gang. Er is geen restaurant bij de accommodatie, dus ook geen ontbijt inclusief. In plaats daarvan tref je alle duikers 's ochtends voor een paar pannekoeken bij een lokaal eettentje. 
 
Aangezien de acccommodatie alleen duikers neemt, hebben we al een duikpakket inclusief gedaan. Wil je meer dan 2 duiken per dag maken, dan kun je ter plekke extra duiken bij boeken. Ook kun je kiezen voor een duikpakket met 5 duikdagen van totaal 10 duiken (op aanvraag). Ook de boot, duikgids, tanks en gewichten zijn inclusief. BCD, regulator & gauges, wetsuit, mask, fins, boots: zijn bij duikpakket van 6 duiken inclusief, bij duikpakket van 10 duiken exclusief: circa €5 per duik. 
 
Er is een gevarieerd onderwaterlandschap voor alle niveaus. Hierdoor is Pulau Weh in onze ogen ook zeer geschikt voor ervaren duikers, die we hier ook veelvuldig zijn tegengekomen. Omdat er veel dive masters zijn, kunnen er per niveau kleine groepjes worden gevormd.

Dag 13: Duiken op Pulau Weh

Duiken op Pulau Weh
Iedere dag verschijnen er op het bord de geplande duiken, ook voor een paar dagen vooruit, zo kun je goed plannen. Overleg met de instructeurs welke duiken geschikt voor jou zijn. In de Canyon staat bijvoorbeeld echt een heel pittige stroming, hier ga je echt vliegen! Gelukkig zijn er veel dive masters en vaak kleine groepjes voor ieder niveau. Heel prettig! 

Dag 14: Duiken op Pulau Weh

Duiken op Pulau Weh
Heb je ooit een onderwater warmwaterbron gezien? Nee? Dan is dit je kans. Misschien niet de meest spectaculaire duik, als je gaat voor koraal, vissen en macro leven, maar wel een totaal andere ervaring is de volgende duik die wij de laatste keer hebben gemaakt. Deze duik wordt namelijk alleen op verzoek en bij voldoende deelname georganiseerd, dus vraag er naar als je interesse hebt. Je gaat naar een gezonken wrak in de haven. Je hebt de tijd om rond te kijken bij het wrak, die vol met steenvissen zit, totaal in camouflage kleuren van het roestige dek. Je moet echt even twee keer kijken, voordat je beseft dat het dek er vol mee ligt. Blijf dus ruim uit de buurt en raak zeker niets aan, want de steenvis is een van de giftigste dieren. Vervolgens spendeer je een deel van je duik om plastic op te duiken, die overal om het wrak heen ligt. De duikschool doet dit, om aan de locale bevolking de boodschap over te brengen dat plastic niet in zee moet worden gedumpt, wat helaas wel de gewoonte is. Als je weer boven komt met een paar bakken plastic en rotzooi, voel je je wel even Plastic Superhero. Zo doe je ook nog iets goeds op je vakantie. Giving back!
 
Vervolgens ga je naar een 'onderwatervulkaan', je ruikt zelfs de zwavelgeur onderwater. Lekker om in het warme water te dobberen. Een soort hotspring, maar dan onderwater. Je ziet allerlei bubbels uit de grond komen, het deed ons denken aan 'omgekeerde sneeuw': een magisch gezicht! 

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Duiken op Pulau Weh:
Dag 1: Vertrek Amsterdam
Dag 2: Medan - Bukit Lawang
Dag 3: Bukit Lawang, jungletrekking orang-oetans
Dag 4: Bukit Lawang - Tangkahan, per 4x4
Dag 5: Tangkahan, junglewalk, tuben, gids, lunch, entree
Dag 6: Tangkahan - Berastagi, bezoek markt
Dag 7: Berastagi, excursie vulkaan Sibayak en hotsprings
Dag 8: Berastagi - Tobameer, bezoek traditioneel dorp en paleis
Dag 9: Tobameer, lokaal diner met Batak muziek
Dag 10: Tobameer - Medan, ferry
Dag 11: Medan - Banda Aceh - Pulau Weh, stadtour Banda Aceh, transfers, ferry
Dag 12: Pulau Weh, 2 duiken
Dag 13: Pulau Weh, 2 duiken
Dag 14: Pulau Weh, 2 duiken
Dag 15: Pulau Weh - Banda Aceh, boot, sightseeing met gids, transfers
Dag 16: Aankomst Amsterdam

Extensie 1: Duiken op Pulau Weh
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 232,- p.p.€ 241,- p.p.€ 227,- p.p.€ 232,- p.p.€ 232,- p.p.€ 241,- p.p.


Extensie 2: Extra vrije dag aan het Tobameer


Wil je wat meer rust in het programma? Dan is het Tobameer een prima plek om een extra dag in te plannen. 

Dag 10: Tobameer, vrije dag

Tobameer, vrije dag
Heerlijk een dagje extra aan het Tobameer. Het klimaat is er prettig om een dagje te niksen of te zwemmen.

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Extra vrije dag aan het Tobameer:
Dag 1: Vertrek Amsterdam
Dag 2: Medan - Bukit Lawang
Dag 3: Bukit Lawang, jungletrekking orang-oetans
Dag 4: Bukit Lawang - Tangkahan, per 4x4
Dag 5: Tangkahan, junglewalk, tuben, gids, lunch, entree
Dag 6: Tangkahan - Berastagi, bezoek markt
Dag 7: Berastagi, excursie vulkaan Sibayak en hotsprings
Dag 8: Berastagi - Tobameer, bezoek traditioneel dorp en paleis
Dag 9: Tobameer, lokaal diner met Batak muziek
Dag 10: Tobameer, vrije dag
Dag 11: Tobameer - Medan, ferry
Dag 12: Medan - Banda Aceh - Pulau Weh, stadstour Banda Aceh-tsunami, transfers, ferry
Dag 13: Pulau Weh, vrije dag
Dag 14: Pulau Weh
Dag 15: Pulau Weh, vrije dag
Dag 16: Pulau Weh - Banda Aceh, boot, sightseeing met gids, transfers
Dag 17: Aankomst Amsterdam

Extensie 2: Extra vrije dag aan het Tobameer
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 121,- p.p.€ 62,- p.p.€ 50,- p.p.€ 49,- p.p.€ 43,- p.p.€ 46,- p.p.


Extensie 3: Overnachting in de jungle


Altijd al eens wakker willen worden in de jungle? Het is een magische ervaring! Na een bezoek aan de orang-oetans  trek je het woud in voor een tweedaagse trekking nabij Bukit Lawang.

Dag 3: De jungle in

De jungle in
’s Ochtends vertrek je met een gids voor een twee dagen durende jungletrek om oog in oog met een orang-oetan te staan. Omdat de dieren veel actiever zijn als het nog koel is (en jijzelf trouwens ook), raden we aan om zo vroeg mogelijk op pad te gaan. Vanaf 7 uur kun je ontbijten, vertrek direct er na. Met een beetje geluk kun je de grappige Thomas Leaf Monkey met zijn lange staart spotten, en hoor je de schuwe gibbons hoog in de bomen. Je ziet bij de orang-oetan voederplaats, hoe zwangere en zogende vrouwtjesapen een aanvulling op hun dieet komen halen. 
Na het bezoek aan het opvangcentrum trek je verder het regenwoud in. Omdat dit een tweedaagse trektocht is ga je de jungle niet heel diep in. Je blijft in de buurt van het dorpje en zult af en toe geluiden, als bijvoorbeeld de moskee, blijven horen. Het is echter een fantastische ervaring om omringd te zijn door de enorme, eeuwenoude, bomen en te ervaren hoe het woud een levend organisme is.
Hoewel je maar een paar uur loopt vandaag kan het toch behoorlijk zwaar zijn. De kampeerspullen en het eten worden gedragen door de gids. Zelf loop je met een dagrugzak, waar een verschoning, zwemspullen, eventueel een lakenzak, een zaklamp en flessen water in zit. Uiteraard is er de hoge luchtvochtigheid waar je rekening mee moet houden, het voelt daardoor warmer. Als het net geregend heeft (en dat doet het vaak hier!), kunnen de paden modderig en glibberig zijn. Je moet vaak stukjes stijgen en dalen en binnen de kortste tijd is je kleding doorweekt van transpiratievocht.
Het is dus fijn dat de lunch en het avondeten aan het water worden geserveerd, meestal aan de rivier. Terwijl de gids het eten bereidt, heb jij de tijd om je te verfrissen en van de mooie omgeving te genieten. Het eten is uiteraard eenvoudig, maar de omgeving en de geleverde inspanning maken dat het bijzonder goed smaakt.
Onderweg heb je kans om kleine dieren als apen en vogels te zien. Omdat het woud zo dicht is zal je de meeste dieren eerder horen dan zien, maar gelukkig ziet de gids ze meestal eerder dan wij en met zijn hulp zal je toch wel wat kunnen ‘spotten’. Wij zagen zwarte gibbons en een aantal majestueuze neushoornvogels.
De kampeerplek is een open plek aan de rivier. Heerlijk om hier de modder en het zweet van je af te wassen na alle inspanningen! Het diner wordt bereid terwijl de avond valt. Een belevenis is het om mee te maken hoe de jungle ontwaakt als het donkerder wordt.  
Bij het licht van een olielamp praat je nog even na over de dag en dan wordt het kamp gemaakt. Dit is een eenvoudige tent, gemaakt van een zeil dat gespannen wordt over een bamboe platform.  Je slaapt op een dun matrasje. Moe van alle inspanningen slaap je in met de geluiden van de jungle.

Dag 4: De magie van het ontwaken van de jungle

De magie van het ontwaken van de jungle
Bij het krieken van de dag sta je op. De natuur is je wekker. Zo vroeg in de morgen is het woud op zijn mooist. Het is nog koel en er hangt vaak een ochtendnevel tussen de bomen, die langzaam oplost als de zon warmer wordt. Magisch! De gids maakt een lekker ontbijtje en jij kunt een beetje op ontdekkingstocht gaan rond het kamp. Als het kamp is opgebroken en alle sporen van jullie verblijf zijn uitgewist, ga je weer op pad. Vandaag loop je terug naar Bukit Lawang. Je volgt het grootste gedeelte van de tocht de rivier en je zult af en toe door het water lopen. Voor de lunch kom je terug in Bukit Lawang waar je afscheid neemt van je gids en onder de douche kunt springen.
N.B. Een gedeelte van de terugtocht kun je ook afleggen in een opgeblazen autoband (tube). Je drijft dan stroomafwaarts naar Bukit Lawang. Als je dit wilt moet je dit voor de tocht aangeven aan de gids. Voor  het tuben geldt een meerprijs van ongeveer 15 € die je ter plekke in lokale valuta betaalt. De verhuurder van de tubes brengt de banden dan stroomopwaarts.

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Overnachting in de jungle:
Dag 1: Vertrek Amsterdam
Dag 2: Medan - Bukit Lawang
Dag 3: Jungle-trek
Dag 4: Jungle-trek - Bukit Lawang
Dag 5: Bukit Lawang - Tangkahan, per 4x4
Dag 6: Tangkahan, junglewalk, tuben, gids, lunch, entree
Dag 7: Tangkahan - Berastagi, bezoek markt
Dag 8: Berastagi, excursie vulkaan Sibayak en hotsprings
Dag 9: Berastagi - Tobameer, bezoek traditioneel dorp en paleis
Dag 10: Tobameer, lokaal diner met Batak muziek
Dag 11: Tobameer - Medan, ferry
Dag 12: Medan - Banda Aceh - Pulau Weh, stadstour Banda Aceh-tsunami, transfers, ferry
Dag 13: Pulau Weh, vrije dag
Dag 14: Pulau Weh
Dag 15: Pulau Weh, vrije dag
Dag 16: Pulau Weh - Banda Aceh, boot, sightseeing met gids, transfers
Dag 17: Aankomst Amsterdam

Extensie 3: Overnachting in de jungle
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 172,- p.p.€ 89,- p.p.€ 88,- p.p.€ 86,- p.p.€ 85,- p.p.€ 85,- p.p.


Extensie 4: Stadswandeling in historisch Medan


Een enthousiaste gids neemt je mee naar de binnenstad van het koloniale Medan. Hij brengt je onder andere naar een moskee, het paleis van de Sultan en hij laat je de prachtige Nederlandse architectuur zien.

Dag 2: Aankomst in Medan

Aankomst in Medan
Je komt aan in Medan en wordt naar je hotel gebracht. Vanaf de nieuwe luchthaven buiten Medan is het circa 1,5 uur rijden.

Dag 3: Stadswandeling Historisch Medan

Stadswandeling Historisch Medan
Korte stadswandeling (circa 2 uur) onder leiding van een Engelstalige gids. Eerst bezoek je de grote Moskee (Masjid Raya), als het geen gebedstijd is, kun je hier naar binnen mits je gebruik maakt van de leenkleding (hoofddoekje, sarong). Van hier uit loop je naar het paleis van de Sultan, waar je ook binnen kunt kijken. Ben je in een dolle bui, dan kun je je zelfs verkleden als een Sultanspaar voor de foto. Het Tjong A Fie huis, het huis van de beroemde en rijke Chinese handelaar en filantroop, is nu een museum. Ga terug in de tijd en bestel bitterballen en een sorbet bij lunchroom Tip Top, waar alles er nog hetzelfde uit ziet als in de jaren ’30. Het is niet moeilijk voor te stellen hoe het restaurant ooit gevuld was met Nederlandse thee- en tabaksplanters. Vanaf het Postkantoor kun je met een wandelbrug de weg over steken naar Hotel De Boer. Vele beroemdheden, zoals Matahari en Louis Couperus, verbleven in het befaamde Hotel De Boer. Tip: Er naast ligt het Ashton hotel, die een historisch gebouw heeft omgetoverd tot restaurant met fotos van 'tempo doeloe' (vroeger) aan de muur. Hierna rij je naar Bukit Lawang, circa 3 uur rijden. Het laatste stuk van de weg is niet altijd goed onderhouden. In Bukit Lawang bereik je de ecolodge via een lange hangbrug over de rivier, een geweldige entree! Met een beetje geluk zie je al een nieuwsgierig aapje op het terrein.

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Stadswandeling in historisch Medan:
Dag 1: Vertrek Amsterdam
Dag 2: Medan
Dag 3: Medan - Bukit Lawang, stadswandeling met gids in Medan
Dag 4: Bukit Lawang, jungletrekking orang-oetans
Dag 5: Bukit Lawang - Tangkahan, per 4x4
Dag 6: Tangkahan, junglewalk, tuben, gids, lunch, entree
Dag 7: Tangkahan - Berastagi, bezoek markt
Dag 8: Berastagi, excursie vulkaan Sibayak en hotsprings
Dag 9: Berastagi - Tobameer, bezoek traditioneel dorp en paleis
Dag 10: Tobameer, lokaal diner met Batak muziek
Dag 11: Tobameer - Medan, ferry
Dag 12: Medan - Banda Aceh - Pulau Weh, stadstour Banda Aceh-tsunami, transfers, ferry
Dag 13: Pulau Weh, vrije dag
Dag 14: Pulau Weh
Dag 15: Pulau Weh, vrije dag
Dag 16: Pulau Weh - Banda Aceh, boot, sightseeing met gids, transfers
Dag 17: Aankomst Amsterdam

Extensie 4: Stadswandeling in historisch Medan
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 129,- p.p.€ 65,- p.p.€ 51,- p.p.€ 49,- p.p.€ 45,- p.p.€ 46,- p.p.
Excursies

Tobameer

Excursie 1: Wandeling op Samosir (Tobameer), picknick-lunch

Wandeling op Samosir (Tobameer), picknick-lunch
Blijf je wat langer aan het Tobameer, dan is het leuk om deze soft trekking te maken. Een auto brengt je heuvelopwaarts. Vanaf dit hoger gelegen punt heb je een mooi uitzicht over het Tobameer. Je wandelt omlaag, over smalle paadjes dwars door tuinen, akkers, maar ook stukken waar wilde planten groeien. De gids vertelt welke planten en kruiden het zijn. Als het heeft geregend, kan de ondergrond van de aflopende tuinpaadjes glad zijn. Je loopt ook af en toe een stukje over de weg waar nauwelijks verkeer rijdt. Soms loop je dwars door een dorpje, regelmatig zie je traditionele Toba-Batak huizen. In één van de dorpjes ga je thee drinken en onderweg wordt er op een mooie plek in de natuur voor een picknicklunch gezorgd. Je eindigt bij het dorpje Tomok. Hier vind je de graven van de Raja's. Het oudste graf zou volgens de eilandbewoners 350 jaar oud zijn. Een korte rit met de auto brengt je weer terug naar het hotel.
Daar heb je lekker nog de tijd om even te relaxen aan het zwembad of om een duik in het Tobameer te nemen.

Excursie 1: Wandeling op Samosir (Tobameer), picknick-lunch
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 123,- p.p.€ 62,- p.p.€ 46,- p.p.€ 37,- p.p.€ 33,- p.p.€ 39,- p.p.


Indonesië reizen - Sumatra - De jungle bij Bukit LawangIndonesië reizen - Sumatra - Over de hangbrug naar Bukit LawangIndonesië reizen - Sumatra - Man wandelt over de hangbrug naar Bukit LawangIndonesië reizen - Sumatra - Over de hangbrug naar Bukit LawangIndonesië reizen - Sumatra - Orang-oetansin de jungle bij Bukit LawangIndonesië reizen - Sumatra - Close-up van een Orang-oetanIndonesië reizen - Sumatra - Orang-oetan met baby in de jungle bij Bukit LawangIndonesië reizen - Sumatra - Orang-oetan baby in de jungle bij Bukit LawangIndonesië reizen - Sumtra - Orang-oetan ligt lekker in zijn nestIndonesië reizen - Sumatra - Orang-oetan peuter in Bukit LawangIndonesië reizen - Sumtra - Orang-oetan bij Bukit LawangIndonesië reizen - Sumatra - Orang-oetan moeder en kind bij Bukit LawangIndonesië reizen - Sumatra - De grappige Thomas langoor aap in Bukit-LawangIndonesië reizen - Sumatra - De grappige Thomas langoor aap in Bukit-LawangIndonesië reizen - Sumatra - Tijdens de junglewalk zwemmen bij de watervalIndonesië reizen - Sumatra - De rivier af te tuben in TangkahanIndonesië reizen - Sumatra - De markt van BerastagiIndonesië reizen - Sumatra - Wandelen op de Sibayak vulkaanIndonesië reizen - Sumatra - Wandelen door de krater van de Sibayak vulkaanIndonesië reizen - Sumatra - Beklimming van de Sibayak vulkaanIndonesië reizen - Sumatra - Op bezoek bij traditioneel Karo-Batak dorpIndonesië reizen - Sumtra - Karo-Batak dorp vlakbij TobameerIndonesië reizen - Sumatra- Huizen traditioneel Karo-Batak dorpIndonesië reizen - Sumatra - Prachtig houtsnijwerk van de Karo-Batak bevolkingIndonesië reizen - Sumatra - Op bezoek bij traditioneel Karo-Batak dorpIndonesië reizen - Sumatra - Neem een kijkje bij de mensen in het Karo-Batak thuisIndonesië reizen - Sumatra - Op bezoek bij traditioneel Karo-Batak dorpIndonesië reizen - Sumatra- Huis traditioneel Karo-Batak dorpIndonesië reizen - Sumatra - Ontmoet de bewoners van het Karo-Batak dorpIndonesië reizen - Sumatra - Neem een kijkje bij de mensen in het Karo-Batak thuisIndonesië reizen - Sumatra - Sumalungun-Batak paleis in Pematang PurbaIndonesië reizen - Sumatra - Decoratie Sumalungun-Batak paleis in Pematang PurbaIndonesië reizen - Suamtra - Proef de heerlijke gerechten onderwegIndonesië reizen - Suamtra - Laat je verrassen door de heerlijke gerechten onderwegIndonesië reizen - Sumatra - Uitzicht vanuit de heuvels op het TobameerIndonesië reizen - Sumatra - Uitzicht over het TobameerIndonesië reizen - Sumatra - TobameerIndonesië reizen - Sumatra - Vaar over het TobameerIndonesië reizen - Sumatra - Visser op het TobameerIndonesië reizen - Sumtra - Lekker even luieren aan het TobameerIndonesië reizen - Sumatra - Relaxen in een hangmat aan het TobameerIndonesië reizen - Sumatra - Accommodatie bij het Tobameer Indonesië reizen - Sumatra - Relaxen bij het TobameerIndonesië reizen - Sumatra - Wandelen langs het TobameerIndonesië reizen - Sumatra - Megalieten bij Karo-Batak dorpIndonesië reizen - Sumatra - Koningsgraf bij TomokIndonesië reizen - Sumatra - Straatbeeld van MedanIndonesië reizen - Sumatra - Bank Indonesia tijdens de stadswandeling door MedanIndonesië reizen - Sumatra - Mesjid Raja tijdens de stadwandeling door medanIndonesië reizen - Sumatra - Straatbeeld van MedanIndonesië reizen - Sumatra - Sumatra - Stadstour Banda Aceh met indrukwekkend Tsunami museumIndonesië reizen - Sumatra - Stadstour Banda Aceh met indrukwekkend Tsunami museumIndonesië reizen - Sumatra - Stadstour Banda Aceh - Boot op het huisIndonesië reizen - Sumatra - Stadstour Banda Aceh - Tsunami monumentIndonesië reizen - Stadstour Banda Aceh - Een kopje koffie drinken inCafé Aceh, het oude koffiehuisIndonesië reizen - Sumatra - Stadstour Banda Aceh - Café Aceh, lekkernijenIndonesië reizen - Sumatra - Relaxen tussen de palmbomen bij Pulau WehIndonesië reizen - Sumatra - Wandelen langs één van de mooie stranden van Pulau WehIndonesië reizen - Suamtra - Een lekker terrasje om even bij te komen van alle indrukkenIndonesië reizen - Suamtra - Tijd om een lekker lokaal hapje te proevenIndonesië reizen - Sumatra - Robuuste bamboo cottage aan het strand van Sumur TigIndonesië reizen - Suamtra - realxen op het strand van Pulau WehIndonesië reizen - Sumatra - Spelende kinderen op het strandIndonesië reizen - Sumatra - Lokale visser Pulau WehIndonesië reizen - Sumatra - Snorekelexcursie bij Pulau WehIndonesië reizen - Sumatra - Onderwaterwereld bij Pulau WehIndonesië reizen - Sumatra - Onderwaterwereld bij Pulau WehIndonesië reizen - Sumatra - Onderwaterwereld bij Pulau WehIndonesië reizen - Sumatra - Onderwaterwereld bij Pulau WehIndonesië reizen - Sumatra - Onderwaterwereld schoonmaak bij Pulau Weh Indonesië reizen - Sumatra - Onderwaterwereld bij Pulau WehIndonesië reizen - Sumatra - Onderwaterwereld bij Pulau WehIndonesië reizen - Sumatra - Onderwaterwereld bij Pulau Weh Indonesië reizen - Sumatra - Onderwaterwereld bij Pulau Weh

Sumatra: eiland van de natuurOntdek de Jungle van Noord-SumatraOntdek het eiland Pulau Weh


Reacties van reizigers (25)

"De perfecte combinatie van alles wat we wilden zien!"

Bukit Lawang - Tangkahan - orang oetans - Berastagi - Sibayak vulkaan -Tobameer - Samosir - Banda Aceh - Pulau Weh

Sanne & Daniël - 06-05-2019
De nachttrekking door de jungle was het hoogtepunt van onze vakantie. We hadden nog nooit iets meegemaakt wat vergelijkbaar was. Alles was prachtig en er was zoveel te zien. Tegelijkertijd was het ook een fysieke uitdaging en af en toe best wel spannend met al de bloedzuigers e...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Orang-oetans, Tobameer en strand in Sumatra
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Back to basic en genieten van de ongerepte natuur!"

Tangkahan - Bukit Lawang - Berastagi - Sibayak - Tobameer - Tuktuk - Banda Aceh - Pulau Weh - duiken

Stefan Tuyp - 24-09-2018
De jungle trekking in Bukit Lawang was zeker de moeite waard. Wij hebben één overnachting gedaan maar wij raden aan om dit minimaal twee nachten te doen. Daarnaast was de adventure trekking in Tangkahan ook mooi. Hier komen veel minder toeristen waardoor de gids met een ka...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Orang-oetans, Tobameer en strand in Sumatra
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Sumatra is bijzonder gastvrij!"

Medan - Bukit Lawang -orang oetans - Tangkahan - Berastagi - Sibayak - Tobameer - Pulau Weh - Banda Aceh

Judy Admiraal - 14-08-2018
We hebben een geweldige, ontroerende en bijzondere vakantie gehad op het gastvrije Sumatra. De accommodaties waren geweldig. Perfect passend bij het moment van die fase van de reis. Dat wil zeggen van basic tot luxe op het moment dat dat hoorde....
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Orang-oetans, Tobameer en strand in Sumatra
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Een verrijking van ons leven door alle indrukken en ervaringen!"

Medan - Bukit Lawang - orang oetans - Tangakahan - Berastagi - Samosir - Pulau Weh - duiken

Heike Conrad - 30-07-2018
Onze hoogtepunten op deze reis zijn er eigenlijk teveel om op te noemen, maar ik zal er toch een paar aanstippen.   Bukit Lawang vonden we geweldig. Er zijn enorm veel toeristen, ja, je bent niet alleen (geen Bali of Lombok aantallen, en toeristen die Indonesi&e...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Orang-oetans, Tobameer en strand in Sumatra
Beoordeling van deze reis: 10,0
10,0/10 - 1 recensie
"Het verblijf op Pulau Weh was een hoogtepunt"

Sumatra- Bukit Lawang - Jungletrek - Tangkahan - Berastagi - Tobameer- Pulau Weh - Banda Aceh

Mariette Oosterveer - 18-04-2018
De jungletrek ,dat was zo mooi en veel apen gezien, fijne gidsen. Mijn gids was heel fijn en behulpzaam. Slapen was ook bijzonder met in de morgen ontbijten aan de rivier en later de apen die langs kwamen.   De ...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Orang-oetans, Tobameer en strand in Sumatra
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Dit was de meeste bijzondere reis die we ooit hebben gemaakt"

Sumatra - Bukit Lawang -Tangkahan - olifanten - orang oetangs- Berastagi -Tobameer

Geert Schaaij - 08-02-2018
We hebben een geweldig mooie en goed georganiseerde reis door Sumatra gemaakt. Dit was de meest bijzondere reis die wij ooit maakten. Vermoeiend, zeker. Maar de moeite waard!  De accommodaties waren wis...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Orang-oetans, Tobameer en strand in Sumatra
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Sumatra is intens, adembenemend en ongelooflijk spannend."

Sumatra -Bukit Lawang - Tangkahan - Berastagi - Sibayak vulkaan - Samosir - Tobameer - Medan - Sabang (Weh)

Lulu (Negat) Sayed - 30-10-2017
De reis over Sumatra was intens, adembenemend en ongelooflijk spannend. Ik vond de vulkaanbeklimming erg gaaf!   Wij hebben 2 jungletrekkingen gedaan en 1 vulkaanbeklim...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Orang-oetans, Tobameer en strand in Sumatra
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"De beklimming van de Sibayak-vulkaan was heel leuk om te doen."

Sumatra - Medan - Bukit Lawang - Tangkahan - Berastagi - Tobameer - Sabang - Weh

Nella Huijssoon - 16-02-2017
Deze reis over Sumatra was een heerlijke vakantie met ontzettend veel ontmoetingen met een lieve en blije bevolking. De accomodaties waren over het algemeen prima. De slechtste vonden wij het hotel in Bandah Aceh. De lodge in Tan...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Orang-oetans, Tobameer en strand in Sumatra
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"De jungletocht en de olifanten waren super"

Sumatra - Bukit Lawang -olifanten - orang oetangs- Tobameer - Weh- duiken

Freek en Elly Prozee - 12-10-2016
Sumatra: een verrassend mooie wereld Wat betreft de accommodaties vonden we de ecolodge in Bukit Lawang erg mooi, In Tangkahan was het sober maar was de familie zeer vriendelijk en hebben we het goed gehad....
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Orang-oetans, Tobameer en strand in Sumatra
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"We hebben vele malen puur en intens contact gehad met de bevolking"

Sumatra - Bukit Lawang -olifanten - orang oetangs- Tobameer -Weh -duiken

Marcel van Dalen - 03-10-2016
Onze reis door Noord-Sumatra was intens en indrukwekkend De accommodaties varieerden van basic tot luxe. De variatie was prima en afwisselend.  Op de afgelegen plaatsen hadden wij ook geen hoge verwachtingen qua accommodatie...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Orang-oetans, Tobameer en strand in Sumatra
Beoordeling van deze reis: 10,0
10,0/10 - 1 recensie
"Een fijne ervaring op Noord-Sumatra"

Bukit Lawang - Tangkahan - Berastagi - Tobameer - Medan - Banda Aceh - Pulau Weh

Jan van Ommen - 22-08-2016
De ontmoeting met de orang-oetans was een hoogtepunt in onze reis. Uit onze gesprekken met de mensen in Bukit Lawang bleek dat zij zich zeer bewust zijn van het ecologisch belang van de instandhouding van de jungle en dat zij ecotoerisme ook zien als een mogelijk...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Orang-oetans, Tobameer en strand in Sumatra
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Een perfecte reis op Sumatra"

Noord Sumatra - Bukit Lawang - Tangkahan - Berastagi - Samosir - Tobameer - Medan

Eddy Monster - 17-08-2016
Het was een geweldige ervaring om Sumatra te leren kennen.   De accommodatie in Tangkahan was eenvoudig maar sfeervol. Wat ons betreft sprong die er het meest uit. Het verblijf bij het Tobameer vonden we prachtig en de lodge bij Bukit Lawang was o...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Orang-oetans, Tobameer en strand in Sumatra
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Een fantastische en afwisselende reis op Sumatra!"

Sumatra - Bukit Lawang - jungletrek Gunung Leuser - Tobameer - Banda Aceh - Pulau Weh - Sibayak vulkaan

Jannie Jonker - 15-08-2016
We hebben veel ondernomen tijdens onze reis. De hoogtepunten vonden wij het snorkelen bij Pulau Weh en de jungletrek in Bukit Lawang! Maar ook het beklimmen van de vulkaan Sibayak bij zonsopgang was een mooie ervaring. Het r...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Orang-oetans, Tobameer en strand in Sumatra
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Geweldige ervaring op Sumatra en Bali"

Bukit Lawang - Tangkahan - Tobameer - Samosir - Medan - Samosir Island - Legian

Renate Ten Berge - 12-08-2016
Alles was super geregeld, vanaf het begin van de vakantie een super relaxed gevoel. Ik vond Sumatra het hoogtepunt van deze reis. Je gaat jaren terug in de tijd, primitief maar een super ervaring. Nog nooit zoveel lieve mensen gezien als op Sum...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Orang-oetans, Tobameer en strand in Sumatra
Beoordeling van deze reis: 10,0
10,0/10 - 1 recensie
"Superervaring om de orang oetans in het wild te zien!"

Bukit Lawang - Berastagi - Samosir - Yogyakarta - Borobudur - Tawangmangu - Malang - Bromo vulkaan - Kalibaru

Ard Seelen - 29-07-2016
Het was een fantastische vakantie met veel mooie ervaringen. We hebben veel gedaan tijdens deze rondreis. De jungletocht is zeker een aanrader! We hebben de tocht ter plekke uitgebreid van 3 naar 5 uur en met tubing terug dat was erg mooi. Het was een super ...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Orang-oetans, Tobameer en strand in Sumatra
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Een unieke ervaring op Sumatra"

Bukit Lawang - Tangkahan - Berastagi - Tobameer - Medan - Banda Aceh - Pulau Weh

Marlo Halatoe - 28-07-2016
Een mooiere reis van Sumatra hadden we ons niet kunnen voorstellen. De jungletocht was erg leuk, we hebben een nachtje in de jungle doorgebracht en dat was een unieke ervaring. We zijn zelfs achterna gezeten door een mannetjes orang oetan en h...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Orang-oetans, Tobameer en strand in Sumatra
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Een top vakantie op Sumatra, Java en Bali!"

Gunung Leuser NP - Berastagi - Tobameer - Borobudur - Sukuh - Malang - Bromo - Ijen - Pemuteran - Ubud

Wouter Jacobs - 11-07-2016
Het was een top-vakantie: vriendelijke mensen, schitterende natuur en echt alles perfect geregeld! De ultieme tocht voor wie Azië wil beleven, met een grote variatie aan landschappen, activiteiten en indrukken! Een reis die niet alleen ontspant maar ook een blijven...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Orang-oetans, Tobameer en strand in Sumatra
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Onvergetelijk: Orang oetans en olifanten op Sumatra!"

Bukit Lawang - Tangkahan - Berastagi - Parapat - Orang Oetangs - Olifant wassen

Sonia en Geert de Quick - 14-06-2016
De orang oetang wandeling in Bukit Lawang was onvergetelijk. Het wassen van de olifant bracht het kind in me naar boven en zeker een topper voor families met kinderen. Het is een unieke ervaring om deze olifanten te kunnen aanraken. De wande...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Orang-oetans, Tobameer en strand in Sumatra
Beoordeling van deze reis: 7,0
7,0/10 - 1 recensie
"We hoefden alleen maar na te denken over waar we onze camera op moesten richten"

Sumatra - Gunung Leuser - Orang oetans - Tobameer - Batak-Sabang

Sanne Tuijtel-Koelman - 18-05-2016
Dit was een fantastische reis, super geregeld. Amper tijd om ons af te vragen waar we onze gids/chauffeur zouden zien of hij/zij stond al voor onze neus. We hoefden dus alleen maar na te denken over waar we onze camera op moesten richten en wat we wilden eten....
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Orang-oetans, Tobameer en strand in Sumatra
Beoordeling van deze reis: 10,0
10,0/10 - 1 recensie
"Geweldig reis!"

Medan - Bukit Lawang - orang oetans - Tangkahan - olifanten - Brastagi - Sibayak - Tobameer - Banda Aceh - Pulau Weh

Merel Bal - 28-09-2015
Het niveau van de accommodaties was afwisselend, van een luxe hotel naar een accommodatie met beperkte elektriciteit en zelfs zonder water. Ik persoonlijk vond het wel vervelend zelfs geen stromend water te hebben. Dit was in Tangkahan. Twee excursies sprongen er...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Orang-oetans, Tobameer en strand in Sumatra
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Een hele mooie ervaring die je de rest van je leven meeneemt!!!"

Medan - Bukit Lawang - orang oetans - Tangkahan - olifanten - Brastagi - Sibayak - Tobameer - Banda Aceh - Pulau Weh

Yoni, Martine en Glenn - 13-08-2015
Alle geboekte excursies die we gedaan hebben waren zeker de moeite waard! Ook het tuben in de rivier in Tangkahan is echt een aanrader! Heerlijk dobberen over de rivier!   Over het algemeen waren de accommodaties prima! ...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Orang-oetans, Tobameer en strand in Sumatra
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Een indrukwekkende, avontuurlijke en goed georganiseerde vakantie tussen fantastische mensen!"

Medan - Bukit Lawang - orang oetans - Tangkahan - olifanten - Brastagi - Sibayak - Tobameer

Gerdineke van Silfhout - 12-08-2015
Een absoluut hoogtepunt  op Sumatra is Tangkahan. En aan te raden is om daar de olifanten te wassen, een familie-jungletocht  te maken en te  tuben op de Batang-rivier. Alle drie geweldig! De gidsen zijn erg aardig en weten veel en het is minder ...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Orang-oetans, Tobameer en strand in Sumatra
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"We liepen met paraplu’s en mondkappen vanwege de as!"

Medan - Bukit Lawang - orang oetans - Tangkahan - olifanten - Brastagi - Sibayak - Tobameer - Banda Aceh - Pulau Weh

Familie van Valen - 24-07-2015
Bedankt voor jullie goed georganiseerde Sumatrareis. Net, zoals eerder naar Flores precies zoals we het graag hebben. Een prima mix van activiteiten, luxe en basic. Helemaal goed.   De chauffeurs en gidsen op Sumatra waren vriende...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Orang-oetans, Tobameer en strand in Sumatra
Beoordeling van deze reis: 10,0
10,0/10 - 1 recensie
"GE-WEL-DIG!!"

Medan - Bukit Lawang - orang oetans - Tangkahan - olifanten - Brastagi - Sibayak - Tobameer - Banda Aceh - Pulau Weh

Klaas en Laura - 21-07-2015
Het olifanten wassen in Tangkahan was voor mij de leukste excursie. De olifanten worden heel goed behandeld en genieten er ook echt van (omdat het daar zo warm is en ze niet kunnen zweten). We hebben rondom het Tabomeer ook een aant...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Orang-oetans, Tobameer en strand in Sumatra
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Een geweldige en hele bijzondere ervaring!"

Bukit Lawang - Tangkahan - Berastagi - Toba meer - Samosir - Medan - Pulau Weh

Ankie en Jesse - 15-06-2015
We hebben een geweldige en hele bijzondere reis gemaakt die we nooit meer zullen vergeten. Alles was top georganiseerd! We kregen genoeg informatie voordat we vertrokken en het is fijn dat je altijd op een organisatie terug kan vallen mocht er iets misgaan.  ...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Orang-oetans, Tobameer en strand in Sumatra
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie