Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
Deze avontuurlijke Indonesië rondreis brengt je in Sulawesi naar plaatsen waar andere reizigers aan voorbij gaan! Wandel door sawa’s langs kalksteenbergen. Drink koffie met een vissersfamilie in drijvende huizen op het Tempe meer. Ervaar de bijzondere Tana Toraja cultuur met zijn voorouderverering, zijn kleurrijke begrafenis ceremonieën en traditionele huizen met daken in de vorm van buffelhoorns. Je maakt een trekking en slaapt bij mensen thuis. De mysterieuze megalieten in de Badavallei doen denken aan de beelden van Paaseiland. De idyllische Togian eilanden zijn één van werelds mooiste plekken om te snorkelen en duiken en een fantastische plek om je vakantie in Indonesië mee af te sluiten. 
 
Hoogtepunten

Bijzondere dodencultuur in Tana Toraja

Drijvende huizen op Tempe meer

Traditionele maaltijden bij mensen thuis

Jeepexpeditie Bada vallei

Paradijselijke Togian eilanden

Varen over Poso meer

€ 1.986,- p.p. Prijs bij 2 personen 21-25 Dagen
  Toevoegen aan Mijn Reisplan Toegevoegd
Rondreis Indonesie: Sulawesi - Wonderlijk Tana Toraja & Togian eilanden
9,1

Beoordeling van deze reis:
9,1/10 - 23 recensies
Klik op de kaart om te vergrotenKaart reis
Reacties van reizigers (23)
Reisschema
Dag 1: Vertrek Amsterdam
Dag 2: Aankomst Makassar
Dag 3: Makassar, culinaire dag en kookworkshop
Dag 4: Makassar - Sengkang, wandeling Bantimurung, Bugis lunch
Dag 5: Sengkang / Tempemeer - Rantepao, boottocht Tempemeer, Bugis lunch bij Siwa
Dag 6: Rantepao, tour door omgeving, met lokale gids, Toradja lunch.
Dag 7: Rantepao, met lokale gids.
Dag 8: Rantepao - Tana Toraja, trekking
Dag 9: Tana Toraja - Rantepao, trekking
Dag 10: Rantepao - Pendolo
Dag 11: Pendolo - Tentena, boottocht Poso meer
Dag 12: Tentena (Poso meer), excursie waterval
Dag 13: Tentena - Bada vallei (dorpje Bomba), per 4WD
Dag 14: Bada vallei - Tentena, trekking megalieten
Dag 15: Tentena - Ampana - Bomba, auto en boot transfer, diner
Dag 16: Bomba (Togian eilanden), alle maaltijden
Dag 17: Bomba (Togian eilanden), alle maaltijden
Dag 18: Bomba (Togian eilanden), alle maaltijden
Dag 19: Bomba - Luwuk, boottransfer per public fast boat, ontbijt
Dag 20: Luwuk - vliegveld, transfer
Dag 21: Aankomst in Amsterdam
Kaart reis
Hotel & Vervoer
Accommodatie:
Wij zijn altijd op zoek naar de leukste locaties. In Makassar heb je een fijn hotel met zwembad vlakbij de boulevard en dichtbij Fort Rotterdam. In Sengkang is het hotel iets eenvoudiger, maar wel met een binnenzwembad. In Bambapuang slaap je in een verrassend sfeervol hotel, het grote terras biedt uitzicht over de bergen. In Rantepao (Tana Toraja) hebben we gekozen voor een goed, maar eenvoudig hotel, op loopafstand van restaurantjes. Wel zo gezellig!

Tijdens de trekking slaap je een nacht  bij mensen thuis, dus dit is zeer eenvoudig. Men woont in houten huizen op palen. Er ligt een matras op de grond met een deken. Het is aan te raden zelf een lakenzak en een kleine handdoek (te koop in outdoorwinkel) mee te nemen. Buiten is een mandi: een hurk wc en een waterbak waaruit je water schept als douche.

 In Pendolo slaap je in eenvoudige houten cottages direct aan het strand van het Posomeer. Iedere cottages heeft een eigen, eenvoudige badkamer. In Tentena slaap je in fijne, zeer ruime cottage aan het strand van de noordoever van het Poso meer. Je veranda biedt uitzicht over het water. Het resort is alleen per boot te bereiken en dus lekker rustig.

In de Bada vallei slaap je in een eenvoudige homestay. Je hebt een eigen kamer in een houten huis met een grote veranda. Iedere kamer heeft een eigen Indonesische mandi: een  hurk-wc en een waterbak om een verfrissende plens water over je heen te gooien. Het is aan te raden een lakenzak en een handdoek mee te nemen. Je vindt lichtgewicht versies hiervan in outdoor winkels en bij Perry sport bijvoorbeeld. De maaltijden zijn eenvoudig, op basis wat er in het dorp te krijgen is. In het dorpje zijn kleine toko’s, waar je koekjes en frisdrank kunt kopen.

Als je terugkomt in Tentena slaap je in een eenvoudig hotel in het centrum van het plaatsje, van hieruit kun je makkelijk verder reizen. In Ampana slaap je in een eenvoudig hotel, de beste keuze in het dorpje. Het resort op de Togian eilanden is heel fijn. Je slaapt in een houten cottages, waarvan de veranda uitzicht op zee biedt. Drie overheerlijke maaltijden worden voor je bereid, variërend bijvoorbeeld Italiaans, Mexicaans of Japans. In Palu slaap je in een prima viersterren hotel met alle voorzieningen.

Vervoer:
Vanaf het vliegveld wordt je opgehaald en naar je hotel gebracht. Gedurende de reis heb je vanaf dag 3 een eigen auto met chauffeur ter beschikking. Gedurende de Bada excursie heb je een lokale eigen jeep of auto (indien de wegomstandigheden goed zijn) met chauffeur ter beschikking. Gedurende de transfers (aankomst vliegveld Makassar, Tentena-Ampana en Ampana-Palu) heb je een auto met chauffeur ter beschikking die je rechtstreeks naar je bestemming brengt. In Palu pak je eenvoudig en goedkoop zelf een taxi naar het dichtbij gelegen vliegveld, dit is het voordeligste om te doen. Om de Togian eilanden te bereiken wordt een privé boot gecharterd. Op het Tempe meer en Poso meer  vaar je met een lokale boot.
 
Prijzen
Rondreis Indonesie: Sulawesi - Wonderlijk Tana Toraja & Togian eilanden
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 3.700,- p.p.€ 1.986,- p.p.€ 1.584,- p.p.€ 1.445,- p.p.€ 1.399,- p.p.€ 1.385,- p.p.
1 pers.2 pers.3 pers.
€ 3.700,- p.p.€ 1.986,- p.p.€ 1.584,- p.p.
4 pers.5 pers.6 pers.
€ 1.445,- p.p.€ 1.399,- p.p.€ 1.385,- p.p.
De hieronder vermelde prijzen zijn geldig tot 15 december 2020. De prijzen zijn per persoon, gebaseerd op 2 personen per kamer. Bij een reis met 3 of 5 personen wordt een derde bed (stretcher, daybed, matras) op de kamer bijgezet; de prijs voor een eenpersoonskamer is op aanvraag. Wij behouden ons het recht voor om onze prijzen te wijzigen. In de zomer (juli/augustus/september), rond de feestdagen (van 15 december t/m 15 januari) en het Suikerfeest berekenen we een hoogseizoentoeslag. Prijzen kunnen ook fluctueren door o.a. wijzigingen in de brandstof prijzen of de wisselkoers. De minimale reisduur is 7 dagen. Een reis kan tot uiterlijk 14 dagen voor vertrek worden geboekt.

Extensies
Extensie 1: Fietsen rondom Makassar
Op de fiets ervaar je op ongedwongen wijze het plattelandsleven rondom Makassar. Bekijk tijdens deze afwisselende fietstocht hoe de vissers hun netten boeten en de rijstvelden op traditionele wijze worden bewerkt.

Dag 4: Fietsen door het achterland van een miljoenenstadFietsen door het achterland van een miljoenenstad
In de morgen word je opgehaald door een auto met gids. Na een half uurtje rijden kom je aan bij de kust, waar de fietstocht begint. Je fietst op stevige, nieuwe fietsen met een goed zadel. 

De tocht gaat over verharde en halfverharde weggetjes, grote drukke wegen worden vermeden. Het landschap is vlak, dus voor vrijwel iedereen goed te doen.
De bevolking woont hier in grote houten huizen op palen en leeft voornamelijk van de visvangst. In de buurt van de Bili Bili Dam worden echter ook allerlei groentes, rijst en suikerriet verbouwd. Wat het landschap verder zo karakteristiek maakt zijn de vele kaarsrechte longtar palmen die overal in rijen staan.
 
De bevolking vindt het heel bijzonder dat er hier bezoekers komen, laat staan op een fiets. De kinderen gaan in groten getale naar school. Grote hilariteit als je een stukje met ze mee fietst.
Onderweg is er tijd om in een lokale warung koffie te drinken. Ook een koud drankje gaat er goed in, het is immers best warm. 

Je eet bij een familie thuis. Meestal krijg je verschillende schotels, wat groentes, een tofugerecht en, omdat je in de buurt van de kust ben, een visgerecht. Dit is echt lokale keuken, je zult deze gerechten nooit in een restaurant zien. Probeer wat van alle schoteltjes, echt heet is het zelden. Wij hebben er heerlijk gegeten en de kokkin kwam er, samen met haar zus die meegeholpen had met koken, gezellig bij zitten. Later kwamen ook de buren, nieuwsgierig geworden door het bezoek van die zeldzame gasten, aanwaaien en een hapje mee-eten, want er is altijd genoeg.

Na de maaltijd is het nog een uurtje fietsen. Het wordt dan zo langzamerhand ook wel heel warm dus is het fijn om, na de rivier op een pontje overgestoken te zijn, opgehaald te worden met de auto en terug te rijden naar je hotel, waar je eind van de middag weer aan komt. Lekker opfrissen onder de douche of een duik in het zwembad.

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Fietsen rondom Makassar:
Dag 1: Vertrek Amsterdam
Dag 2: Aankomst Makassar
Dag 3: Makassar, culinaire dag en kookworkshop
Dag 4: Makassar, fietstocht platteland, local lunch family home
Dag 5: Makassar - Sengkang, wandeling Bantimurung, Bugis lunch
Dag 6: Sengkang / Tempemeer - Rantepao, boottocht Tempemeer, Bugis lunch bij Siwa
Dag 7: Rantepao, tour door omgeving, met lokale gids, Toradja lunch.
Dag 8: Rantepao, met lokale gids.
Dag 9: Rantepao - Tana Toraja, trekking
Dag 10: Tana Toraja - Rantepao, trekking
Dag 11: Rantepao - Pendolo
Dag 12: Pendolo - Tentena, boottocht Poso meer
Dag 13: Tentena (Poso meer), excursie waterval
Dag 14: Tentena - Bada vallei (dorpje Bomba), per 4WD
Dag 15: Bada vallei - Tentena, trekking megalieten
Dag 16: Tentena - Ampana - Bomba, auto en boot transfer, diner
Dag 17: Bomba (Togian eilanden), alle maaltijden
Dag 18: Bomba (Togian eilanden), alle maaltijden
Dag 19: Bomba (Togian eilanden), alle maaltijden
Dag 20: Bomba - Luwuk, boottransfer per public fast boat, ontbijt
Dag 21: Luwuk - vliegveld, transfer
Dag 22: Aankomst in Amsterdam

Extensie 1: Fietsen rondom Makassar
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 240,- p.p.€ 128,- p.p.€ 125,- p.p.€ 114,- p.p.€ 103,- p.p.€ 103,- p.p.
1 pers.2 pers.3 pers.
€ 240,- p.p.€ 128,- p.p.€ 125,- p.p.
4 pers.5 pers.6 pers.
€ 114,- p.p.€ 103,- p.p.€ 103,- p.p.
Inclusief:
  • Huur fietsen
  • Engelssprekende gids
  • vervoer per auto naar startplaats fietstocht
  • lokale lunch bij mensen thuis
  • 1 overnachting in Makassar

Exclusief:
  • fooien

Extensie 2: Koraalkaap Tanjung Karang
Heb je zin in nog een paar dagen strand, dan is er vlak bij Palu een prima optie om nog een paar dagen te vertoeven. Een prachtige koraaltuin ligt voor de deur dus snorkel zo vaak als je wilt. 

Dag 20: Koraalkaap Tanjung KarangKoraalkaap Tanjung Karang
Vlak achter Palu ligt Tanjung Karang, letterlijk ‘de koraalkaap’. Hier slaap je in een gezellig hotel met een wit strand en een prachtige koraaltuin voor de deur waar je fantastisch kunt snorkelen en duiken. Het hotel heeft ook een duikschool. Na aankomst in het hotel in Tanjung Karang neem je afscheid van de chauffeur, hij rijdt terug naar Makassar.

Dag 21: Genieten van het strand Genieten van het strand
Heerlijk vakantie houden in het duikresort. Zonnen, zwemmen, snorkelen, duiken, een boekje lezen en lekker eten, dat is het programma voor deze dagen.

Dag 22: Zonnen, zwemmen, snorkelen of duiken?Zonnen, zwemmen, snorkelen of duiken?
Ook deze dag bepaal je zelf hoe je van je vakantie wilt genieten. 

Dag 23: Terug naar MakassarTerug naar Makassar
Vandaag brengt een auto van het hotel je in 45-60 minuten naar het vliegveld van Palu voor je vlucht naar Makassar. Vanaf Makassar kun je naar je volgende bestemming, bijvoorbeeld Manado in Noord-Sulawesi, vliegen.

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Koraalkaap Tanjung Karang:
Dag 1: Vertrek Amsterdam
Dag 2: Aankomst Makassar
Dag 3: Makassar, culinaire dag en kookworkshop
Dag 4: Makassar - Sengkang, wandeling Bantimurung, Bugis lunch
Dag 5: Sengkang / Tempemeer - Rantepao, boottocht Tempemeer, Bugis lunch bij Siwa
Dag 6: Rantepao, tour door omgeving, met lokale gids, Toradja lunch.
Dag 7: Rantepao, met lokale gids.
Dag 8: Rantepao - Tana Toraja, trekking
Dag 9: Tana Toraja - Rantepao, trekking
Dag 10: Rantepao - Pendolo
Dag 11: Pendolo - Tentena, boottocht Poso meer
Dag 12: Tentena (Poso meer), excursie waterval
Dag 13: Tentena - Bada vallei (dorpje Bomba), per 4WD
Dag 14: Bada vallei - Tentena, trekking megalieten
Dag 15: Tentena - Ampana - Bomba, auto en boot transfer, diner
Dag 16: Bomba (Togian eilanden), alle maaltijden
Dag 17: Bomba (Togian eilanden), alle maaltijden
Dag 18: Bomba (Togian eilanden), alle maaltijden
Dag 19: Bomba - Luwuk, boottransfer per public fast boat, ontbijt
Dag 20: Tentena - Tanjung Karang
Dag 21: Tanjung Karang
Dag 22: Tanjung Karang
Dag 23: Tanjung Karang - vliegveld Palu
Dag 24: Aankomst in Amsterdam

Extensie 2: Koraalkaap Tanjung Karang
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 310,- p.p.€ 207,- p.p.€ 169,- p.p.€ 207,- p.p.€ 185,- p.p.€ 199,- p.p.
1 pers.2 pers.3 pers.
€ 310,- p.p.€ 207,- p.p.€ 169,- p.p.
4 pers.5 pers.6 pers.
€ 207,- p.p.€ 185,- p.p.€ 199,- p.p.
Inclusief:
  • Transport tot aan Tanjung Karang, op vrije dagen geen transport.
  • Transfer naar vliegveld Palu op dag 7 (overnachting in Palu vervalt)
  • 3x diner
  • 3 overnachtingen met ontbijt

Opmerkingen:
Prijs voor 3 en 5 personen geldt alleen voor kind tot 12 jaar  oud. Volwassenen mogen niet op de kamer erbij, maar dienen eigen kamer te nemen. Hiervoor geldt het Single Supplement van €155,- voor de derde of vijfde persoon. 

Excursies
RantepaoExcursie 1: Fietsen in TorajalandFietsen in Torajaland
Torajaland verkennen per fiets is een geweldig idee. De omgeving is zo mooi en er is hier zoveel te zien! Je kunt vandaag kiezen uit 2 verschillende fietstochten met een lengte van 30 of 45 km. Je bepaalt met je fietsgids welke tour je wilt maken. De 30 km fietstocht start met een stuk dat grotendeels naar beneden loopt en deels vlak. Je passeert verschillende dorpjes en typische bezienswaardigheden van deze streek waaronder traditionele huizen, graven, de megalieten van Bori en de groene rijstvelden van Batutumonga. Op een mooie plek geniet je van een welverdiende picknicklunch. Je kunt tot aan je hotel fietsen. De 45 km fietstocht brengt je naar het zuiden van Toraja. Hier en daar klim je omhoog, maar dat is niet lang. Ook met deze tocht passeer je kleine dorpen en verschillende typen graven. De tocht start vanaf je hotel (of je rijdt eerst een klein stukje met de auto). Bij het eindpunt word je opgehaald door een auto. Een picknick lunch gaat mee.

Excursie 1: Fietsen in Torajaland
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Fietsen in Torajaland€ 182,- p.p.€ 90,- p.p.€ 86,- p.p.€ 86,- p.p.€ 86,- p.p.€ 86,- p.p.
1 pers.2 pers.3 pers.
Fietsen in Torajaland€ 182,- p.p.€ 90,- p.p.€ 86,- p.p.
4 pers.5 pers.6 pers.
Fietsen in Torajaland€ 86,- p.p.€ 86,- p.p.€ 86,- p.p.
Excursie 2: Raften in TorajalandRaften in Torajaland
Een avontuurlijke rafting tocht door een prachtig landschap! Natuurlijk word je nat tijdens dit avontuur. Maar kijk ook om je heen: je vaart door prachtige landschappen met rijstvelden, watervalletjes en je ziet vaak zeilagamen zonnen om een droog verenpak te krijgen. Je rijdt in ca. 1,5 uur naar het startpunt, wandelt dan zo'n 45 minuten vrij steil naar beneden via een smal voetpad en krijgt eerst uitleg over de tocht alvorens je gaat varen. De rafttocht zelf duurt ongeveer 2,5 uur. Onderweg stop je voor een picnic lunch aan de rivieroever. Vanaf het eindpunt is het nog zo’n 45 minuten rijden terug naar het hotel. Deze trip is join-in, d.w.z. dat er ook andere internationale reizigers mee kunnen gaan. 

Excursie 2: Raften in Torajaland
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Raften in Torajaland€ 195,- p.p.€ 98,- p.p.€ 98,- p.p.€ 98,- p.p.€ 98,- p.p.€ 98,- p.p.
1 pers.2 pers.3 pers.
Raften in Torajaland€ 195,- p.p.€ 98,- p.p.€ 98,- p.p.
4 pers.5 pers.6 pers.
Raften in Torajaland€ 98,- p.p.€ 98,- p.p.€ 98,- p.p.
Van dag tot dag
Impressie

Sulawesi: eiland van het avontuur
Beleef Tana Toraja in Sulawesi
Bada vallei in Sulawesi
Posomeer in Sulawesi
3 Op Reis naar Sulawesi - Bugis & Tana Toraja met Footprint Travel
3 Op Reis naar Sulawesi - Tana Toraja met Footprint Travel
3 Op Reis naar Sulawesi - Bugis & Tempemeer met Footprint Travel
3 Op Reis naar Sulawesi - Makassar met Footprint Travel
Reizigers video: Gezin met kinderen in Sulawesi!Indonesië reizen - Sulawesi - Fort Rotterdam MakassarIndonesië reizen - Sulawesi - Phinisi, typische houten boten in de haven van MakassarIndonesië reizen - Sulawesi - MakassarIndonesië reizen - Sulawesi - Culinaire ontdekkingsreis in MakassarIndonesië reizen - Sulawesi - Indrukwekkende kalksteen kliffen in de MarosIndonesië reizen - Sulawesi - Met een Sampan de Maros inIndonesië reizen - Sulawesi - Met een Sampan de Maros inIndonesië reizen - Sulawesi - Prehistorische tekeningen in de verborgen grotIndonesië reizen - Sulawesi - Met een Sampan de Maros inIndonesië reizen - Sulawesi - Huizen onderweg door de MarosIndonesië reizen - Sulawesi - Per prauw over het TempemeerIndonesië reizen - Sulawesi - Per prauw over het TempemeerIndonesië reizen - Sulawesi - Drijvende huizen TempemeerIndonesië reizen - Sulawesi - Drijvende huizen TempemeerIndonesië reizen - Sulawesi - Traditionele dorpjes met Tonkahan huizen Tana TorajaIndonesië reizen - Sulawesi - Buffelhoorns als versiering op de TongkaIndonesië reizen - Sulawesi - Traditionele dorpjes met Tonkahan huizen Tana TorajaIndonesië reizen - Sulawesi - Traditionele dorpjes met Tonkahan huizen Tana TorajaIndonesië reizen - Sulawesi - Traditionele dorpjes met Tonkahan huizen Tana TorajaIndonesië reizen - Sulawesi - Traditionele Tana Toraja ceremonieIndonesië reizen - Sulawesi - Hangende graven van de Tana TorajaIndonesië reizen - Sulawesi - Hangende graven van de Tana TorajaIndonesië reizen - Sulawesi - BabyboomIndonesië reizen - Sulawesi - Hangende graven van de Tana TorajaIndonesië reizen - Sulawesi - Per boot over het PosomeerIndonesië reizen - Sulawesi - De lokeale boot brengt je van Pendolo naar TentenaIndonesië reizen - Sulawesi - PosomeerIndonesië reizen - Sulawesi - PosomeerIndonesië reizen - Sulawesi - Dorpjes rondom het PosomeerIndonesië reizen - Sulawesi - Neem een frisse duik in de Sauopa watervalIndonesië reizen - Sulawesi - Hiken door de Bada valleiIndonesië reizen - Sulawesi - Hiken door de Bada valleiIndonesië reizen - Sulawesi - Hiken langs de mysterieuze megalieten in de Bada valleiIndonesië reizen - Sulawesi - Hiken langs de mysterieuze megalieten in de Bada valleiIndonesië reizen - Sulawesi - Hiken langs de mysterieuze megalieten in de Bada valleiIndonesië reizen - Sulawesi - Hiken langs de mysterieuze megalieten in de Bada valleiIndonesië reizen - Sulawesi - Hiken langs de mysterieuze megalieten in de Bada valleiIndonesië reizen - Sulawesi - Hiken langs de mysterieuze megalieten in de Bada valleiIndonesië reizen - Sulawesi - Hiken langs de mysterieuze megalieten in de Bada valleiIndonesië reizen - Sulawesi - Hiken langs de mysterieuze megalieten in de Bada valleiIndonesië reizen - Sulawesi - Slenteren op de markt van AmpanaIndonesië reizen - Sulawesi - Togian eilandenIndonesië reizen - Sulawesi - Togian eilandenIndonesië reizen - Sulawesi - Togian eilandenIndonesië reizen - Sulawesi - Togian eilandenIndonesië reizen - Sulawesi - Togian eilandenIndonesië reizen - Sulawesi - Duiken in het kristalheldere water van de Togian eilandenIndonesië reizen - Sulawesi - Duiken in het kristalheldere water van de Togian eilandenIndonesië reizen - Sulawesi - Duiken in het kristalheldere water van de Togian eilandenIndonesië reizen - Sulawesi - Duiken in het kristalheldere water van de Togian eilandenIndonesië reizen - Sulawesi - Bajo ofwel zeezigeuners van Togian eilandIndonesië reizen - Sulawesi - Onthaasten op PaluIndonesië reizen - Sulawesi - Onthaasten op PaluIndonesië reizen - Sulawesi - Kinderen douchen op hun eigen manier op Palu
Reacties van reizigers (23)
 

Blogs over Indonesië


Sluiten