Rondreis Indonesie: Sulawesi - Wonderlijk Tana Toraja & Togian eilanden

Rondreis Indonesie: Makassar - Tempemeer - Rantepao - Tana Toraja - Tentena - Posomeer - Bada vallei - Togian eianden - Luwuk

Deze avontuurlijke Indonesië rondreis brengt je in Sulawesi naar plaatsen waar andere reizigers aan voorbij gaan! Wandel door sawa’s langs kalksteenbergen. Drink koffie met een vissersfamilie in drijvende huizen op het Tempe meer. Ervaar de bijzondere Tana Toraja cultuur met zijn voorouderverering, zijn kleurrijke begrafenis ceremonieën en traditionele huizen met daken in de vorm van buffelhoorns. Je maakt een trekking en slaapt bij mensen thuis. De mysterieuze megalieten in de Badavallei doen denken aan de beelden van Paaseiland. De idyllische Togian eilanden zijn één van werelds mooiste plekken om te snorkelen en duiken en een fantastische plek om je vakantie in Indonesië mee af te sluiten. 
 

Hoogtepunten van deze rondreis:

  • Bijzondere dodencultuur in Tana Toraja
  • Drijvende huizen op Tempe meer
  • Traditionele maaltijden bij mensen thuis
  • Jeepexpeditie Bada vallei
  • Paradijselijke Togian eilanden
  • Varen over Poso meer
Reisschema
Dag 1: Vertrek Amsterdam
Dag 2: Aankomst Makassar
Dag 3: Makassar, culinaire dag en kookworkshop
Dag 4: Makassar - Sengkang, wandeling Bantimurung, Bugis lunch
Dag 5: Sengkang / Tempemeer - Rantepao, boottocht Tempemeer, Bugis lunch bij Siwa
Dag 6: Rantepao, tour door omgeving, met lokale gids, Toradja lunch.
Dag 7: Rantepao, met lokale gids.
Dag 8: Rantepao - Tana Toraja, trekking
Dag 9: Tana Toraja - Rantepao, trekking
Dag 10: Rantepao - Pendolo
Dag 11: Pendolo - Tentena, boottocht Poso meer
Dag 12: Tentena (Poso meer), excursie waterval
Dag 13: Tentena - Bada vallei (dorpje Bomba), per 4WD
Dag 14: Bada vallei - Tentena, trekking megalieten
Dag 15: Tentena - Ampana - Bomba, auto en boot transfer, diner
Dag 16: Bomba (Togian eilanden), alle maaltijden
Dag 17: Bomba (Togian eilanden), alle maaltijden
Dag 18: Bomba (Togian eilanden), alle maaltijden
Dag 19: Bomba - Luwuk, boottransfer per public fast boat, ontbijt
Dag 20: Luwuk - vliegveld, transfer
Dag 21: Aankomst in Amsterdam
Dag tot dag

Dag 1: Begin van je Sulawesi reis

Begin van je Sulawesi reis
Zodra je in het vliegtuig stapt, begint je Indonesië rondreis eigenlijk al. Een relaxed gevoel, dat alle belangrijke dingen voor je reis in het toch wel 'onontgonnen' Sulawesi al voor je zijn geregeld. Vervoer, hotels en lokale gidsen staan al voor je klaar en lokale families zijn ingeschakeld om voor je te koken. Er wacht je een warm welkom in Sulawesi!

Dag 2: Acclimatiseren in Makassar

Acclimatiseren in Makassar
Vanaf het vliegveld van Makassar (ook wel Ujung Padang genoemd) word je naar je comfortabele hotel in de stad gebracht. Als je tijd hebt, loop je zo naar de boulevard, waar verschillende plekken zijn waar je onder het genot van een drankje kunt genieten van een van de mooiste zonsondergangen van Sulawesi. De boulevard is heel levendig met allerlei kleine eetkraampjes. Onze favoriete spot in Makassar. Een goed moment om met een drankje het begin van je Indonesië vakantie te vieren! De rest van de dag is aan jezelf. Kom je vroeg aan, dan kun je in de haven Paotere de Phinisi bekijken, de typische houten zeilboten van Sulawesi. Je kunt met een becak (fietstaxi) naar fort Rotterdam, een van de best bewaarde Nederlandse forten van Indonesië. 

Dag 3: Koken bij mensen thuis

Koken bij mensen thuis
Samen met een gids uit Makassar stap je in een becak (fietstaxi) naar de vismarkt om een mooie vis voor de lunch uit te zoeken. Daarna stap je in een bemo, de lokale minibusjes op weg naar de groente- en fruitmarkt. Je kunt hier snuffelen aan kruiden en specerijen en je gids honderduit vragen waartoe het allemaal dient. Je springt weer in een bemo, naar het huis van een Makareese familie. De komende uren leer je hier verschillende gerechten maken. Onder andere een vis-, kip- en groentegerecht staat op het programma, maar ook een heerlijk toetje. De vrouw des huizes zwaait de scepter, maar ongetwijfeld zijn er dochters en buurvrouwen die ook een handje komen helpen. Het hoogtepunt is natuurlijk de heerlijke lunch zelf. Wij konden vaststellen dat je bij mensen thuis honderd maal lekkerder eet dan in restaurants! 
Na de (late) lunch ga je terug naar het hotel. Als je aan het einde van de middag, zo tegen een uur of vier, weer wat puf hebt, kun je op eigen gelegenheid naar de boulevard gaan en dan ervaar je nog meer culinaire gewoontes van de Makarezen. Uit het werk en uit school stopt iedereen even bij de kaki lima, de kleine eetkraampjes op wielen, voor een pisang epe of een lekker drankje. Mocht je nog ergens een gaatje hebben voor een diner, dan kan de gids je tips geven voor goede, lokale visrestaurantjes. Voor ons was een klein snackje meer dan genoeg na deze culinaire dag. Wat vonden wij dit een ontzettend leuke dag!
Tip: Mocht je nog een dag langer de tijd hebben dan kunnen we de extensie Fietsen rondom Makassar ook aanraden.

Dag 4: Unieke trekking door Maros

Unieke trekking door Maros
Vandaag begin je ontspannen aan je Sulawesi rondreis. ‘s Ochtends maak je een trekking door Maros, een onbekend gedeelte van Nationaal Park Bantimurung-Bulusaraung. De beroemde naturalist Wallace -een collega van Darwin- verzamelde in het park vlinders om te bestuderen. Je loopt door rijstvelden met her en der huisjes. Indrukwekkende kliffen van kalksteen torenen uit het landschap. Een bizar en mysterieus gezicht. Dit soort landschap is uniek in Indonesië. Met een sampan, een kleine  houten boot vaar je naar een verborgen grot met prehistorische tekeningen, die naar schatting tussen de 8.000 en 30.000 jaar oud zijn. Na deze expeditie, waar Wallace en Darwin jaloers op kunnen zijn, krijg je een lokale lunch bij mensen thuis. Sulawesi kent vele streken en overal heeft de bevolking weer zo zijn eigen specialiteiten. Deze familie kan heerlijk koken! Na deze prachtige wandeling en lekkere lunch brengt je privé-chauffeur je naar het kleine stadje Sengkang, een tocht van 200 kilometer die een paar uur duurt. (Tip: neem wat kleine snacks mee voor onderweg.) Onderweg (na ca 3,5 uur) maak je een stop bij Pising, een van de weinige dorpjes waar nog zijde wordt gespind. Dan is het nog een uurtje naar Sengkang.  

Dag 5: Per prauw over het Tempemeer

Per prauw over het Tempemeer
Met een kleurrijke gemotoriseerde prauw vaar je het Tempe meer over. Langs de kant nemen mensen een ochtendbad, doen de was en poetsen hun tanden. Om deze ochtendbedrijvigheid gade te slaan, stap je op tijd in de boot. In het meer groeit lang gras, waar je tussendoor vaart. Watervogels vliegen verschrikt op van hun nest. Met een beetje geluk is een bevriende vissersfamilie in een drijvend huis thuis, en neemt de gids je mee op de koffie bij deze gastvrije mensen thuis. Hierna bezoek je een paar kleine dorpjes om te zien hoe zijde wordt geweven. Als je geluk hebt, kun je de zijderupsen of hun cocons zien, dit is afhankelijk van de cyclus van de zijderups. 
 
Na dit bootavontuur rij je naar een klein dorpje om te zien hoe zijde wordt geweven. Het blijft onbegrijpelijk hoe zulke patronen in hoog tempo worden geweven. Je kunt hier zijde in alle kleuren van de regenboog kopen. Als je geluk hebt, kun je de zijderupsen of hun cocons zien. Op ongeveer 2 uur rijden van Sengkang is een dorpje waar je onderweg gaat lunchen bij mensen thuis in een typisch Bugis huis. De vrouw des huizes heeft de hele ochtend in de keuken gestaan en zonder overdrijving vonden wij het één van de lekkerste maaltijden van heel Indonesië! Ook leuk: vrouwen en kinderen uit het dorp kwamen bij ons nieuwsgierig een kijkje nemen naar zulke VIP gasten! Hierna rijd je in ongeveer 3 uur verder naar Rantepao, waar je voor een aantal dagen in checkt in je hotel in het centrum van het dorp om vandaar Toraja-land te ontdekken.

Dag 6: Traditionele dorpjes in Tana Toraja

Traditionele dorpjes in Tana Toraja
In en romdom Rantepao wonen verschillende etnische groepen, allen Toraja genoemd, oftewel de ‘mensen van de bergen’. Hun traditionele huizen, tongkahan, zijn prachtig bewerkt en hebben daken in de vorm van buffelhoorns. Buffels zijn het belangrijkste statussymbool. Hoe meer buffelhoorns op het huis, hoe hoger de status van de familie. Het traditionele geloof van de Toraja heet Aluk to Dolo, oftewel voorouder verering. Onderdeel hiervan zijn de kleurrijke begrafenis ceremonieën die vaak dagen duren. Hele dorpen komen op bezoek en bieden buffels en varkens aan, die ter plekke worden geslacht om een feestmaal voor alle gasten te verzorgen. Als er een ceremonie of een buffelmarkt is, past de lokale gids het programma aan, zodat je zoveel mogelijk van deze bijzondere cultuur meemaakt.De gids adviseert over de beste route op dat moment, hij weet wat de beste tijd is, om waar te zijn. Op het moment dat er een ceremonie of buffelmarkt is, is het beste advies 'go with the flow'! NB: Hoop je een Toraja Ceremonie mee te maken: in Toraja vallen de meeste ceremonies in het begin van de week en niet in het weekend.
 
Vanuit Rantepao bezoek je met de auto de omgeving en stopt in plaatsen zoals Sang gala, Suaya en Tampang’allo, waar oude graven en tau-tau poppen die de overledene representeren te zien zijn.  ’s middags ga je bij mensen thuis in een klein dorpje eten, waar een typische Toraja maaltijd wordt klaargemaakt, met gerechten zoals papiong manuk, kip gekookt in bamboostengels. Erg lekker!

Dag 7: Toraja cultuur en voorouder verering

Toraja cultuur en voorouder verering
Vandaag zie je meer van de Toraja cultuur, zoals de verschillende manieren waarop de Toraja hun doden begraven. Er zijn oude hangende graven en graven in grotten die bewaakt worden door houten poppen, de tau-tau. Je ziet de babyboom, waar baby’s in werden begraven. Wij vonden het best bizar om rond te kijken, de Tana Toradja cultuur gaat zo totaal anders om met de dood dan wij gewend zijn. Prettig om met een lokale gids te zijn om zoveel mogelijk van de bijzondere cultuur mee te krijgen.

Dag 8: Tweedaagse trekking in Tana Toraja

Tweedaagse trekking in Tana Toraja
De tweedaagse trekking gaat door een gebied in Toraja dat weinig worden bezocht door toeristen. Je hebt een kleine dagrugzak nodig waarin je je eigen spullen en je water voor onderweg draagt. Het grootste gedeelte loop je over paadjes door de rijstvelden op een hoogte van 900 tot 1300 meter met formidabele uitzichten. Af en toe stop je in een dorpje voor een kopje thee, onderweg geniet je van je meegebrachte lunch; voordat je er erg in hebt ben je vijf uur onderweg. Je slaapt bij mensen thuis in eenvoudige omstandigheden. Een matras op de grond met een deken en achter het huis een hokje met een typisch Indonesische hurk wc.  Als douche gooi je een paar bakken koud bergwater over je heen. Ach, het is maar voor een nachtje en het levert je een onvergetelijke ervaring tijdens je Indonesië reis op!

Dag 9: Wandeling door prachtig landschap

Wandeling door prachtig landschap
Je neemt afscheid van de familie. Vandaag loop je zo’n vierenhalf uur door het prachtige landschap. Na al het lekkere eten bij mensen thuis, is het wel goed om 2 dagen te wandelen! Vanaf grote hoogte kijk je diep in de vallei. Her en der zie je de voor de Toraja’s zo belangrijke buffels een lekker modderbad nemen in de sawa. Op het eindpunt wordt je opgehaald door de auto. Je krijgt je weer een eenvoudige maar voedzame lunch. Terug in je hotel is het tijd voor een lekkere warme douche en neem je voldaan een koud biertje of vruchtensapje. Wel verdiend!
 

Dag 10: Tocht door Centraal Sulawesi

Tocht door Centraal Sulawesi
Vandaag begin je aan je reis door het dunbevolkte en weinig bezochte Centraal Sulawesi. Een slingerende bergweg brengt je naar de kust. Aan de weg langs de kust liggen moerassen en sagopalmplantages. Vervolgens rijd je weer de bergen in, langs tropische bossen dit keer. Pendolo ligt aan de zuidelijke over van het Posomeer. Je eenvoudige hotelletje ligt mooi aan het strand van het meer. We hebben het (eenvoudig) diner al voor je geregeld! Lekker na zo'n reisdag.
Je kunt alvast afscheid van je vaste chauffeur nemen, hij rijdt morgenvroeg terug naar Makassar. Voor Centraal Sulawesi hebben we chauffeurs uit de omgeving geregeld. Zij kennen het gebied goed en omdat je ook jeeps en boten gebruikt, is dit is het meest efficiënt.

Dag 11: Per boot over het Poso meer

Per boot over het Poso meer
Je stapt in een lokale boot om van Pendolo aan de zuidoever naar Tentena aan de noordoever van het Posomeer te varen. Het imponerende Posomeer strekt zich uit over een oppervlakte van ruim 32.000 hectare. Het Posomeer is eigenlijk een ondergelopen kloof en met zijn 450 meter diep een van de diepste meren van Sulawesi. Je bezoekt een klein dorpje aan de oever van het meer en zie je hoe het leven op het Indonesische platteland eruit ziet. Na deze ontspannen tocht over het meer (3-4 uur), kom je aan bij het kleinschalige ressort aan het strand, vlakbij het stadje Tentena, waar je verblijft. Een vrije middag in je heerlijke cottage aan het Poso meer, waar je heerlijk in kunt zwemmen. Omdat het ressort prachtig in de natuur ligt, is het behoorlijk afgelegen. Na al je avonturen van de afgelopen dagen is het fijn om op deze mooie plek te zijn. Het diner voor vanavond hebben we daarom ook al vast voor je geregeld. Overleg voor de volgende avond met de eigenares of je in het ressort wil eten of in het dorp.

Dag 12: Frisse duik in waterval

Frisse duik in waterval
In de ochtend ga je met een lokale gids naar de Saluopa waterval Het laatste stukje loop je. De waterval is omringd door weelderig tropisch regenwoud en het water stort zich van tientallen meters hoogte via gladde en ronde rotsen naar beneden en verzamelt zich hier en daar in poeltjes alvorens naar een volgend plateau te stromen. Terwijl je gids een lunch bereidt, kun je een frisse duik in het koude water nemen. In de namiddag keer je weer terug naar je hotel, waar je nog een laatste duik in het meer kunt nemen. Tip: heb je nog een extra vakantiedag over, dan is dit een heerlijke plek om een break tijdens je Indonesië rondreis te nemen.

Dag 13: Per jeep naar de Bada vallei

Per jeep naar de Bada vallei
Vanuit Tentena stap je -afhankelijk van de weg omstandigheden- in een jeep of auto voor een 4 uur durende rit over een hobbelig weggetje naar de Bada Vallei. De Bada Vallei is een enclave van het Lore Lindu Nationaal Park en is een van de beste plekken om de megalieten uit het Bronzen tijdperk te zien. Hoewel de afstand tot ‘de bewoonde wereld’ maar 60 kilometer is, deed men hier vroeger 2 a 3 dagen over. De weg was verschrikkelijk slecht. Hierdoor is de Bada Vallei, ondanks zijn bijzondere beelden, maar nauwelijks bezocht. Inmiddels is er een ‘nieuwe’ weg. Hét moment om te gaan, voordat meer mensen op het idee komen!
 
’s Middags maak je kennis met de megalieten, die in de vallei dichterbij het dorp liggen. Het is een bizar idee dat zo’n 2000-3000 jaar geleden zulke abstracte beelden werden gemaakt. Qua vorm doen ze wel wat denken aan de beelden op Paaseiland. En ook in de Bada vallei weet men niet wie de beelden heeft gemaakt en waarom. Ook is het een raadsel waar de zware stenen vandaan komen en hoe ze zijn vervoerd.
 
 In de Bada Vallei wonen en werken mensen. In een van de dorpen kun je zien hoe een lokale artiest de traditionele kunst van schilderen op berkenbast nieuw leven in blaast. Het is erg leuk om aan het eind van de middag door het eenvoudige dorpje Bomba te slenteren, rond een uur of vier, vijf is iedereen klaar met werken op de sawa en maakt graag een praatje. Je maakt echt kennis met het Indonesische platteland. Je slaapt in een eenvoudige homestay waar de vriendelijke mama Ningsi haar best doet het je naar de zin te maken. Je hebt een eigen kamer in een houten guesthouse met een grote veranda. Iedere kamer heeft een eigen Indonesische mandi: een  hurk wc en een waterbak om een verfrissende plens water over je heen te gooien. Er wordt een eenvoudige lokale maaltijd voor je bereid.

Dag 14: Hiken langs mysterieuze beelden

Hiken langs mysterieuze beelden
Vroeg op voor een prachtige wandeling langs afgelegen megalieten. (In overleg met je gids kun je de vallei ook per jeep verkennen.) Je loopt langs rijstvelden en agrarische velden, zoals cacaoplantages. Wat hoger in de heuvels loop je door een savanne-achtig gebied, met hoog droog gras. Hier en daar kom je een boer tegen die bezig is op zijn veld, maar verder ben je alleen. Eerst vind je Palindo, de indrukwekkende reus van 4,5 meter. Daarna ga je op zoek naar verder afgelegen beelden, zoals Maturu, de Slapende Commandant. Er komen hier maar weinig mensen, dus je moet je echt een weg banen door het manshoge gras en soms wat stekelige struiken (trek een lange broek aan). Dit draagt wel bij aan het mysterieuze gevoel! De gids vertelt je de lokale legendes. Volgens de overlevering werd er bij de beelden om hulp gebeden. Moest er oorlog worden gevoerd, dan kwam De Slapende Commandant tot leven om mee te strijden. Hierdoor werden alle oorlogen met de naburige stammen gewonnen!

Neem voldoende water mee voor onderweg, je bent ongeveer van 8.00 tot 12.30 u. bezig met de wandeling. Na een lunch in het hotel rij je in circa 4 uur terug. Je slaapt weer in Tentena, in verband met reistijd praktisch in een lokaal guesthouse in het centrum van het plaatsje. Hier tref je ook bagage die je hebt achtergelaten. Je kunt weer even lekker douchen en voldaan zijn: je hebt een unieke ervaring, die maar weinig mensen je na kunnen vertellen. In Tentena kun je in het seizoen de lokale specialiteit, aal, proberen.

Dag 15: Van Tentena naar de Togian eilanden

Van Tentena naar de Togian eilanden
Een chauffeur haalt je op voor een rechtstreekse rit naar Ampana. Stel je in op een reisdag zonder stops (behalve toiletstops en eetstops etc). Om 6 uur vertrekken vandaag, om op tijd de oversteek naar de Togian eilanden te maken. Je kunt niet te laat varen in verband met de golven die in de loop van de dag groter worden. Onderweg kun je wellicht nog wat snacks kopen. Op de eilanden zijn namelijk geen winkeltjes, dus je bent afhankelijk wat het ressort te koop heeft. Het is dus slim voor de komende dagen wat van je favoriete snacks in te slaan. In havenplaats Ampana betaal je je permit (vergunning) voor Togian (op moment van schrijven Rp 150.000 / circa €10 per persoon per week). Hierna stap je op een gecharterde boot van het eilandresort. Afhankelijk van de golfslag ga je met een speedboot of een grotere boot. De speedboot vaart in 1,5 tot 2,5 uur naar het eiland Bomba, de grotere langzame boot doet er 3 tot 4 uur over. En dan is het genieten van zon, zee en strand. Het zoete nietsdoen kan beginnen!
 
 

Dag 16: Bounty stranden van de Togian eilanden

Bounty stranden van de Togian eilanden
Je verblijft in een heerlijke houten cottage van het kleinschalige ressort. Vanaf je veranda kijk je uit over zee en kun je helemaal tot rust komen. Het grote genieten op je Indonesië vakantie gaat beginnen! En dat begint gelijk al goed met een fijne lunch, tijdens je verblijf zijn de lekkere maaltijden inclusief.
 
Het ressort ligt aan een poederwit zandstrand en heeft een houten steiger de zee in. Vanaf de steiger spring je zo de zee in om te zwemmen en snorkelen. Breng dus vooral je snorkel en duikbril mee. Onder de steiger zagen wij een ‘wasstraat’ bekend uit de Finding Nemo film: een vis laat zich heerlijk relaxed schoonmaken door kleine schoonmaakvisjes.
 
Als het donker wordt, wandel je naar het open restaurant voor het diner. Wij waren erg onder de indruk van het lekkere eten dat uit de eenvoudige keuken werd getoverd. Er is een dagelijks een vast gesteld menu, maar dit is iedere dag heel gevarieerd. Naast Indonesisch, staan er ook Italiaanse, Mexicaanse en Japanse gerechten op het programma. Lekker, weer eens wat anders op je Indonesië reis!

Dag 17: Turkooise zee en witte stranden van de Togian eilanden: Paradijs!

Turkooise zee en witte stranden van de Togian eilanden: Paradijs!
Drie heerlijke dagen op het eiland. Je kunt ter plekke beslissen wat je wilt doen. Iedere kamer heeft een handig informatiepakket zodat je rustig kunt kiezen of en in welke excursie je zin hebt. Wil je zien hoe de eilandbewoners leven? Dan kun je met een gids een wandeling maken en het dorp bezoeken. Hier wonen de Bajo, ook wel zeezigeuners genoemd. Niets doen en in je hangmat een boek lezen kan natuurlijk ook, we zouden zelfs zeggen: nergens beter dan hier!

Dag 18: Zwemmen, snorkelen en duiken in Sulawesi

Zwemmen, snorkelen en duiken in Sulawesi
Ben je een duiker? Dan raden we je aan direct in het diepe te springen, de Togian eilanden zijn onze favoriete duikbestemming! Dichtbij Bomba ligt een prachtig bounty eiland waar je per boot naar toe kunt om te snorkelen; ga je een hele dag dan krijg je een picknicklunch mee. Het water is hier kristalhelder turkoois en het zit boordevol kleurrijke tropische vissen. 

Dag 19: Afscheid van Togian

Afscheid van Togian
Vandaag is een reisdag. Na het ontbijt ga je terug naar het vaste land. Je gaat mee op de publieke fast boot. In Ampana word je opgehaald door een taxi (voor jouw reisgezelschap afgehuurd) die je naar Luwuk brengt. Dit is ongeveer 6 uur rijden. De chauffeurs zijn lokale taxichauffeurs, en minder gewend om met toeristen te werken. Je komt eind van de middag aan in Luwuk, waar je overnacht. Van hieruit kun je morgen verder vliegen, In één keer door lukt niet in één dag. Een pittige reisdag, maar ja, je moet soms iets over hebben voor een paar dagen in het paradijs!
 

Dag 20: Afscheid van Sulawesi

Afscheid van Sulawesi
Vanuit Luwuk word je rechtsreeks naar het vliegveldje gebracht. Luwuk heeft steeds betere connecties met Makassar. Omdat de vluchtschemas naar Makassar regelmatig wijzigen, bekijken wij op moment dat we je reis boeken welke luchthaven en maatschappij de beste connectie oplevert. Dit kan zijn met Garuda Explorer (20 kilo), Lion (15 kilo) of Wings (10 kilo). De ruimbagage wordt ter plekke gewogen, en eventueel overgewicht boven de gratis ruimbagage voldoe je ter plekke. Dit is gemiddeld €1 per kilo overgewicht, dus dit gaat om enkele euro's. (Vlucht is niet inclusief). Helaas zit je Sulawesi reis erop!
 

Dag 21: Einde van je rondreis Indonesië

Einde van je rondreis Indonesië
Aankomst in Amsterdam, je bent weer thuis na een indrukwekkende Indonesië rondreis door authentiek Sulawesi! Ongetwijfeld zul je vol indrukken en met een berg fotos en verhalen over je vakantie in Indonesië thuiskomen.

Achtergrond

Havenstad Makassar

Go Local in Sulawesi met deze avontuurlijke en ontzettend gevarieerde Indonesië rondreis. In Makassar kun je Fort Rotterdam en de haven bezoeken, waar de traditonele houten zeilschepen, phinisi, liggen. Je leert koken bij een Makassar familie thuis!
 

Wandeling tussen spectaculaire kalksteen kliffen

Je maakt een wandeling over sawadijkjes in het Maros gebied, een onbekend gedeelte van Nationaal Park Bantimurung-Bulusaraung. Verbaas je over de kalksteen kliffen die steil herrijzen uit het sawa landschap; werkelijk een uniek landschap in Indonesië. Met een lokale houten sampan vaar je naar een onbekende grot met prehistorische tekeningen. Geniet van een heerlijke maaltijd thuis bij een Bugis familie, een van de vele etnische groepen van Sulawesi. Je vaart over het mysterieuze Tempe meer en drink koffie met een vissersfamilie in hun drijvende huis. In kleine dorpjes wordt zijde geweven in mooie patronen.
 

Traditionele cultuur in Tana Toraja

Bewonder de huizen met buffelhoorndaken in Tana Toraja en zie de hangende graven, de babyboom en de tau-tau in de grotten. Meng  je onder de vele gasten die buffels en varkens ter ere van de overledene komen aanbieden tijdens een dagendurende ceremonie. Tijdens de tweedaagse trekking in Tana Toraja loop je door een prachtig heuvellandschap, je ziet hoe eenvoudig de mensen op het platteland leven. In een klein dorpje slaap je bij de vriendelijke Toraja’s thuis. Een bijzondere belevenis op je Sulawesi reis!
 

Vaar over het Poso meer

Je vervolgt je Sulawesi reis naar centraal Sulawesi, een gebied die de meeste toeristen overslaan. Onterecht, vinden wij, voor avontuurlijke reizigers zijn hier ware pareltjes te vinden. Je vaart over het indrukwekkend grote Poso meer en bezoekt een klein dorpje waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. In een zeer relaxte houten chalet op palen op het strand kun je lekker bij komen van alle indrukken.
 

Megalieten in de Bada vallei

De Bada vallei, met zijn enorme megalieten, is waarschijnlijk een van de best bewaarde geheimen van Sulawesi, zelfs van Indonesië. De bijzondere beelden, die ongeveer 2500 jaar oud zijn, doen nog het meeste denken aan de beelden op Paaseiland. Ook hier weet niemand de herkomst van deze mysterieuze beelden, wel worden er door de lokale bevolking legendes over de magische krachten van deze beelden verteld. Toeristen komen hier nauwelijks, omdat tot voor kort de weg praktisch onbegaanbaar was. Een unieke ervaring, die maar weinig mensen je na kunnen vertellen. Sttt... we houden deze unieke plek nog even geheim...
 

Paradijselijke Togian eilanden

De nauwelijks bezochte Togian eilanden zijn onze favoriete (duik)eilanden van heel Indonesië! Gek genoeg worden ze maar nauwelijks bezocht, omdat de tocht er naar toe wat regelwerk vraagt. Dat doen wij nu voor je, dus niets weerhoudt je om te genieten van één van de mooiste paradijsjes op aarde! Je verblijft op een eiland met eenwit strand van heel fijn poederzand. Onder de kokospalmen staat je houten bungalow. Vanaf je hangmat op je veranda kun je de komende dagen mijmerend over de zee staren. Je hoeft je niet eens druk te maken over wat je eet, drie keer per dag wordt er een werkelijk heerlijke maaltijd geserveerd. Een heerlijke einde van je vakantie in Indonesië. Ter plekke kun je duiken en snorkelen regelen, maar je kunt ook het dorpje ontdekken waar de Bajo, de zeezigeuners, wonen.
Hotel & Vervoer
Accommodatie:
Wij zijn altijd op zoek naar de leukste locaties. In Makassar heb je een fijn hotel met zwembad vlakbij de boulevard en dichtbij Fort Rotterdam. In Sengkang is het hotel iets eenvoudiger, maar wel met een binnenzwembad. In Bambapuang slaap je in een verrassend sfeervol hotel, het grote terras biedt uitzicht over de bergen. In Rantepao (Tana Toraja) hebben we gekozen voor een goed, maar eenvoudig hotel, op loopafstand van restaurantjes. Wel zo gezellig!

Tijdens de trekking slaap je een nacht  bij mensen thuis, dus dit is zeer eenvoudig. Men woont in houten huizen op palen. Er ligt een matras op de grond met een deken. Het is aan te raden zelf een lakenzak en een kleine handdoek (te koop in outdoorwinkel) mee te nemen. Buiten is een mandi: een hurk wc en een waterbak waaruit je water schept als douche.

 In Pendolo slaap je in eenvoudige houten cottages direct aan het strand van het Posomeer. Iedere cottages heeft een eigen, eenvoudige badkamer. In Tentena slaap je in fijne, zeer ruime cottage aan het strand van de noordoever van het Poso meer. Je veranda biedt uitzicht over het water. Het resort is alleen per boot te bereiken en dus lekker rustig.

In de Bada vallei slaap je in een eenvoudige homestay. Je hebt een eigen kamer in een houten huis met een grote veranda. Iedere kamer heeft een eigen Indonesische mandi: een  hurk-wc en een waterbak om een verfrissende plens water over je heen te gooien. Het is aan te raden een lakenzak en een handdoek mee te nemen. Je vindt lichtgewicht versies hiervan in outdoor winkels en bij Perry sport bijvoorbeeld. De maaltijden zijn eenvoudig, op basis wat er in het dorp te krijgen is. In het dorpje zijn kleine toko’s, waar je koekjes en frisdrank kunt kopen.

Als je terugkomt in Tentena slaap je in een eenvoudig hotel in het centrum van het plaatsje, van hieruit kun je makkelijk verder reizen. In Ampana slaap je in een eenvoudig hotel, de beste keuze in het dorpje. Het resort op de Togian eilanden is heel fijn. Je slaapt in een houten cottages, waarvan de veranda uitzicht op zee biedt. Drie overheerlijke maaltijden worden voor je bereid, variërend bijvoorbeeld Italiaans, Mexicaans of Japans. In Palu slaap je in een prima viersterren hotel met alle voorzieningen.

Vervoer:
Vanaf het vliegveld wordt je opgehaald en naar je hotel gebracht. Gedurende de reis heb je vanaf dag 3 een eigen auto met chauffeur ter beschikking. Gedurende de Bada excursie heb je een lokale eigen jeep of auto (indien de wegomstandigheden goed zijn) met chauffeur ter beschikking. Gedurende de transfers (aankomst vliegveld Makassar, Tentena-Ampana en Ampana-Palu) heb je een auto met chauffeur ter beschikking die je rechtstreeks naar je bestemming brengt. In Palu pak je eenvoudig en goedkoop zelf een taxi naar het dichtbij gelegen vliegveld, dit is het voordeligste om te doen. Om de Togian eilanden te bereiken wordt een privé boot gecharterd. Op het Tempe meer en Poso meer  vaar je met een lokale boot.
 
Prijzen
De hieronder vermelde prijzen zijn geldig tot 15 december 2019. De prijzen zijn per persoon, gebaseerd op 2 personen per kamer. Bij een reis met 3 of 5 personen wordt een derde bed (stretcher, daybed, matras) op de kamer bijgezet; de prijs voor een eenpersoonskamer is op aanvraag. Wij behouden ons het recht voor om onze prijzen te wijzigen. In de zomer (juli/augustus/september), rond de feestdagen (van 15 december t/m 15 januari) en het Suikerfeest berekenen we een hoogseizoentoeslag. Prijzen kunnen ook fluctueren door o.a. wijzigingen in de brandstof prijzen of de wisselkoers. De minimale reisduur is 7 dagen. Een reis kan tot uiterlijk 14 dagen voor vertrek worden geboekt.

Rondreis Indonesie: Sulawesi - Wonderlijk Tana Toraja & Togian eilanden
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 3.664,- p.p.€ 1.961,- p.p.€ 1.563,- p.p.€ 1.424,- p.p.€ 1.380,- p.p.€ 1.406,- p.p.
Inclusief:
 • 19 overnachtingen met ontbijt
 • Transfer van vliegveld naar hotel in Makassar
 • Excursie en kookworkshop Culinair Makassar met Engelssprekende gids, transport per openbaar vervoer en becak, lunch en kookervaring
 • Prive vervoer met chauffeur
 • Lokale, Engelssprekende gidsen Maros trekking, excursie Tempe meer en zijde werkplaatsen
 • 1x Makassar lunch bij mensen thuis nabij Maros
 • 1x traditionele Bugis lunch bij mensen thuis bij Siwa nabij Tempe meer
 • 2 dagen Locale Engelssprekende gids in Tana Toraja
 • 1x traditioneel Toraja uitgebreide lunch bij mensen thuis
 • 2 dagen trekking Tana Toraja  inclusief Engels sprekende gids, 2x lunch en 1x diner
 • Diner in Pendolo, Poso meer
 • Excursie varen  Poso meer
 • 2x diner ressort Tentena
 • Excursie waterval bij Tentena met lunch, inclusief lokale, Engelsprekende gids en charter boot
 • Bada Vallei excursie inclusief Engelssprekende gids, 2x lunch, 1x diner
 • Twee dagen jeep (of auto) met chauffeur Bada vallei
 • Transfer Tentena - Ampana per auto
 • Charter boot Ampana – Togian eilanden (eiland Bomba)
 • Public fast boat Togian (Bomba) - Ampana
 • 4x lunch en 4x diner Togian eilanden
 • Transfer Ampana - Luwuk
 • Transfer naar vliegveld Luwuk
 • Uitgebreide Nederlandstalige reisinformatie
 • Nederlandstalige ondersteuning ter plekke door onze lokale vertegenwoordiger

Exclusief:
 • Internationale en binnenlandse vluchten
 • Eventuele entreegelden, permit Togian (op moment van schrijven Rp 150.000 / €10 p.p. per week), donaties en fooien (in traditionele dorpen Tana Toraja circa €1 per persoon)
 • Dragers voor trekking (Indien gewenst kunnen deze ter plaatse geregeld worden)

Excursie 1: Fietsen in Torajaland
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Fietsen in Torajaland€ 188,- p.p.€ 90,- p.p.€ 84,- p.p.€ 84,- p.p.€ 84,- p.p.€ 84,- p.p.
Inclusief: fietstocht inclusief fietsgids en huur fietsen, transfers van en naar begin fietstocht, picknicklunch. Exclusief: fooien en entreegelden.

Excursie 2: Raften in Torajaland
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Raften in Torajaland€ 188,- p.p.€ 94,- p.p.€ 94,- p.p.€ 94,- p.p.€ 94,- p.p.€ 94,- p.p.
Inclusief: rafttrip, inclusief gids, transfers en picknicklunch. Exclusief: fooien en entreegelden.
Extensies

Extensie 1: Fietsen rondom Makassar


Op de fiets ervaar je op ongedwongen wijze het plattelandsleven rondom Makassar. Bekijk tijdens deze afwisselende fietstocht hoe de vissers hun netten boeten en de rijstvelden op traditionele wijze worden bewerkt.

Dag 4: Fietsen door het achterland van een miljoenenstad

Fietsen door het achterland van een miljoenenstad
In de morgen word je opgehaald door een auto met gids. Na een half uurtje rijden kom je aan bij de kust, waar de fietstocht begint. Je fietst op stevige, nieuwe fietsen met een goed zadel. 

De tocht gaat over verharde en halfverharde weggetjes, grote drukke wegen worden vermeden. Het landschap is vlak, dus voor vrijwel iedereen goed te doen.
De bevolking woont hier in grote houten huizen op palen en leeft voornamelijk van de visvangst. In de buurt van de Bili Bili Dam worden echter ook allerlei groentes, rijst en suikerriet verbouwd. Wat het landschap verder zo karakteristiek maakt zijn de vele kaarsrechte longtar palmen die overal in rijen staan.
 
De bevolking vindt het heel bijzonder dat er hier bezoekers komen, laat staan op een fiets. De kinderen gaan in groten getale naar school. Grote hilariteit als je een stukje met ze mee fietst.
Onderweg is er tijd om in een lokale warung koffie te drinken. Ook een koud drankje gaat er goed in, het is immers best warm. 

Je eet bij een familie thuis. Meestal krijg je verschillende schotels, wat groentes, een tofugerecht en, omdat je in de buurt van de kust ben, een visgerecht. Dit is echt lokale keuken, je zult deze gerechten nooit in een restaurant zien. Probeer wat van alle schoteltjes, echt heet is het zelden. Wij hebben er heerlijk gegeten en de kokkin kwam er, samen met haar zus die meegeholpen had met koken, gezellig bij zitten. Later kwamen ook de buren, nieuwsgierig geworden door het bezoek van die zeldzame gasten, aanwaaien en een hapje mee-eten, want er is altijd genoeg.

Na de maaltijd is het nog een uurtje fietsen. Het wordt dan zo langzamerhand ook wel heel warm dus is het fijn om, na de rivier op een pontje overgestoken te zijn, opgehaald te worden met de auto en terug te rijden naar je hotel, waar je eind van de middag weer aan komt. Lekker opfrissen onder de douche of een duik in het zwembad.

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Fietsen rondom Makassar:
Dag 1: Vertrek Amsterdam
Dag 2: Aankomst Makassar
Dag 3: Makassar, culinaire dag en kookworkshop
Dag 4: Makassar, fietstocht op het platteland
Dag 5: Makassar - Sengkang, wandeling Bantimurung, Bugis lunch
Dag 6: Sengkang / Tempemeer - Rantepao, boottocht Tempemeer, Bugis lunch bij Siwa
Dag 7: Rantepao, tour door omgeving, met lokale gids, Toradja lunch.
Dag 8: Rantepao, met lokale gids.
Dag 9: Rantepao - Tana Toraja, trekking
Dag 10: Tana Toraja - Rantepao, trekking
Dag 11: Rantepao - Pendolo
Dag 12: Pendolo - Tentena, boottocht Poso meer
Dag 13: Tentena (Poso meer), excursie waterval
Dag 14: Tentena - Bada vallei (dorpje Bomba), per 4WD
Dag 15: Bada vallei - Tentena, trekking megalieten
Dag 16: Tentena - Ampana - Bomba, auto en boot transfer, diner
Dag 17: Bomba (Togian eilanden), alle maaltijden
Dag 18: Bomba (Togian eilanden), alle maaltijden
Dag 19: Bomba (Togian eilanden), alle maaltijden
Dag 20: Bomba - Luwuk, boottransfer per public fast boat, ontbijt
Dag 21: Luwuk - vliegveld, transfer
Dag 22: Aankomst in Amsterdam

Extensie 1: Fietsen rondom Makassar
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 237,- p.p.€ 127,- p.p.€ 124,- p.p.€ 112,- p.p.€ 102,- p.p.€ 102,- p.p.


Extensie 2: Koraalkaap Tanjung Karang


Heb je zin in nog een paar dagen strand, dan is er vlak bij Palu een prima optie om nog een paar dagen te vertoeven. Een prachtige koraaltuin ligt voor de deur dus snorkel zo vaak als je wilt. 

Dag 20: Koraalkaap Tanjung Karang

Koraalkaap Tanjung Karang
Vlak achter Palu ligt Tanjung Karang, letterlijk ‘de koraalkaap’. Hier slaap je in een gezellig hotel met een wit strand en een prachtige koraaltuin voor de deur waar je fantastisch kunt snorkelen en duiken. Het hotel heeft ook een duikschool. Na aankomst in het hotel in Tanjung Karang neem je afscheid van de chauffeur, hij rijdt terug naar Makassar.

Dag 21: Genieten van het strand

Genieten van het strand
Heerlijk vakantie houden in het duikresort. Zonnen, zwemmen, snorkelen, duiken, een boekje lezen en lekker eten, dat is het programma voor deze dagen.

Dag 22: Zonnen, zwemmen, snorkelen of duiken?

Zonnen, zwemmen, snorkelen of duiken?
Ook deze dag bepaal je zelf hoe je van je vakantie wilt genieten. 

Dag 23: Terug naar Makassar

Terug naar Makassar
Vandaag brengt een auto van het hotel je in 45-60 minuten naar het vliegveld van Palu voor je vlucht naar Makassar. Vanaf Makassar kun je naar je volgende bestemming, bijvoorbeeld Manado in Noord-Sulawesi, vliegen.

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Koraalkaap Tanjung Karang:
Dag 1: Vertrek Amsterdam
Dag 2: Aankomst Makassar
Dag 3: Makassar, culinaire dag en kookworkshop
Dag 4: Makassar - Sengkang, wandeling Bantimurung, Bugis lunch
Dag 5: Sengkang / Tempemeer - Rantepao, boottocht Tempemeer, Bugis lunch bij Siwa
Dag 6: Rantepao, tour door omgeving, met lokale gids, Toradja lunch.
Dag 7: Rantepao, met lokale gids.
Dag 8: Rantepao - Tana Toraja, trekking
Dag 9: Tana Toraja - Rantepao, trekking
Dag 10: Rantepao - Pendolo
Dag 11: Pendolo - Tentena, boottocht Poso meer
Dag 12: Tentena (Poso meer), excursie waterval
Dag 13: Tentena - Bada vallei (dorpje Bomba), per 4WD
Dag 14: Bada vallei - Tentena, trekking megalieten
Dag 15: Tentena - Ampana - Bomba, auto en boot transfer, diner
Dag 16: Bomba (Togian eilanden), alle maaltijden
Dag 17: Bomba (Togian eilanden), alle maaltijden
Dag 18: Bomba (Togian eilanden), alle maaltijden
Dag 19: Bomba - Luwuk, boottransfer per public fast boat, ontbijt
Dag 20: Tentena - Tanjung Karang
Dag 21: Tanjung Karang
Dag 22: Tanjung Karang
Dag 23: Tanjung Karang - vliegveld Palu
Dag 24: Aankomst in Amsterdam

Extensie 2: Koraalkaap Tanjung Karang
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 301,- p.p.€ 202,- p.p.€ 164,- p.p.€ 202,- p.p.€ 179,- p.p.€ 194,- p.p.


Indonesië reizen - Sulawesi - Fort Rotterdam MakassarIndonesië reizen - Sulawesi - Phinisi, typische houten boten in de haven van MakassarIndonesië reizen - Sulawesi - MakassarIndonesië reizen - Sulawesi - Culinaire ontdekkingsreis in MakassarIndonesië reizen - Sulawesi - Indrukwekkende kalksteen kliffen in de MarosIndonesië reizen - Sulawesi - Met een Sampan de Maros inIndonesië reizen - Sulawesi - Met een Sampan de Maros inIndonesië reizen - Sulawesi - Prehistorische tekeningen in de verborgen grotIndonesië reizen - Sulawesi - Met een Sampan de Maros inIndonesië reizen - Sulawesi - Huizen onderweg door de MarosIndonesië reizen - Sulawesi - Per prauw over het TempemeerIndonesië reizen - Sulawesi - Per prauw over het TempemeerIndonesië reizen - Sulawesi - Drijvende huizen TempemeerIndonesië reizen - Sulawesi - Drijvende huizen TempemeerIndonesië reizen - Sulawesi - Traditionele dorpjes met Tonkahan huizen Tana TorajaIndonesië reizen - Sulawesi - Buffelhoorns als versiering op de TongkaIndonesië reizen - Sulawesi - Traditionele dorpjes met Tonkahan huizen Tana TorajaIndonesië reizen - Sulawesi - Traditionele dorpjes met Tonkahan huizen Tana TorajaIndonesië reizen - Sulawesi - Traditionele dorpjes met Tonkahan huizen Tana TorajaIndonesië reizen - Sulawesi - Traditionele Tana Toraja ceremonieIndonesië reizen - Sulawesi - Hangende graven van de Tana TorajaIndonesië reizen - Sulawesi - Hangende graven van de Tana TorajaIndonesië reizen - Sulawesi - BabyboomIndonesië reizen - Sulawesi - Hangende graven van de Tana TorajaIndonesië reizen - Sulawesi - Per boot over het PosomeerIndonesië reizen - Sulawesi - De lokeale boot brengt je van Pendolo naar TentenaIndonesië reizen - Sulawesi - PosomeerIndonesië reizen - Sulawesi - PosomeerIndonesië reizen - Sulawesi - Dorpjes rondom het PosomeerIndonesië reizen - Sulawesi - Neem een frisse duik in de Sauopa watervalIndonesië reizen - Sulawesi - Hiken door de Bada valleiIndonesië reizen - Sulawesi - Hiken door de Bada valleiIndonesië reizen - Sulawesi - Hiken langs de mysterieuze megalieten in de Bada valleiIndonesië reizen - Sulawesi - Hiken langs de mysterieuze megalieten in de Bada valleiIndonesië reizen - Sulawesi - Hiken langs de mysterieuze megalieten in de Bada valleiIndonesië reizen - Sulawesi - Hiken langs de mysterieuze megalieten in de Bada valleiIndonesië reizen - Sulawesi - Hiken langs de mysterieuze megalieten in de Bada valleiIndonesië reizen - Sulawesi - Hiken langs de mysterieuze megalieten in de Bada valleiIndonesië reizen - Sulawesi - Hiken langs de mysterieuze megalieten in de Bada valleiIndonesië reizen - Sulawesi - Hiken langs de mysterieuze megalieten in de Bada valleiIndonesië reizen - Sulawesi - Slenteren op de markt van AmpanaIndonesië reizen - Sulawesi - Togian eilandenIndonesië reizen - Sulawesi - Togian eilandenIndonesië reizen - Sulawesi - Togian eilandenIndonesië reizen - Sulawesi - Togian eilandenIndonesië reizen - Sulawesi - Togian eilandenIndonesië reizen - Sulawesi - Duiken in het kristalheldere water van de Togian eilandenIndonesië reizen - Sulawesi - Duiken in het kristalheldere water van de Togian eilandenIndonesië reizen - Sulawesi - Duiken in het kristalheldere water van de Togian eilandenIndonesië reizen - Sulawesi - Duiken in het kristalheldere water van de Togian eilandenIndonesië reizen - Sulawesi - Bajo ofwel zeezigeuners van Togian eilandIndonesië reizen - Sulawesi - Onthaasten op PaluIndonesië reizen - Sulawesi - Onthaasten op PaluIndonesië reizen - Sulawesi - Kinderen douchen op hun eigen manier op Palu

Sulawesi: eiland van het avontuurBeleef Tana Toraja in SulawesiBada vallei in SulawesiPosomeer in Sulawesi3 Op Reis naar Sulawesi - Bugis & Tana Toraja met Footprint Travel3 Op Reis naar Sulawesi - Tana Toraja met Footprint Travel3 Op Reis naar Sulawesi - Bugis & Tempemeer met Footprint Travel3 Op Reis naar Sulawesi - Makassar met Footprint TravelReizigers video: Gezin met kinderen in Sulawesi!


Reacties van reizigers (23)

"in één woord: GEWELDIG!"

Makassar - Bantimurung - Tempemeer - Rantepao - Tana Toraja - Posomeer - Badavallei - Togian eilanden - Malino

Iris en Wim - 17-04-2019
Alle lof voor alle gidsen en onze chauffeur Pak Nur,die ook nog een aardig woordje Engels kon. ...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Sulawesi - Wonderlijk Tana Toraja & Togian eilanden
Beoordeling van deze reis: 10,0
10,0/10 - 1 recensie
"Sulawesi: mooi eiland, indrukwekkende natuur en aardige mensen!"

Makassar - Baubau - Wasuemba - Senkang - Tempemeer - Rantepao - Posomeer - Tentana - Togian eilanden

Jan en Anne de Rijk - Hoins - 13-08-2018
Op Sulawesi zijn de rijstvelden nog groener dan elders in Indonesië, echt indrukwekkend. ...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Sulawesi - Wonderlijk Tana Toraja & Togian eilanden
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Ongelooflijk mooi koraal en vissen gezien bij Tanjung Karang!"

Makassar - Maros - Malino - Bira - Toraja - Posomeer - Tentana - Tanjung Karang

Hanneke Kerssemeijer - 17-07-2018
De vakantie was een indrukwekkende en afwisselende reiservaring. De accommodaties waren over het algemeen prima. Eruit sprongen: Rumah Tengah Sawah bungalows, Tando Bone Nature Resort en het Dive Resort bij Tanjung Karang. Aston is lekker om te acclimatise...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Sulawesi - Wonderlijk Tana Toraja & Togian eilanden
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Een heerlijke reis over Sulawesi met veel nieuwe indrukken"

Sulawesi- Sengkang- Torajaland - Posomeer- Togianeilanden

Johan de Boer - 03-04-2018
We hadden een mooie vakantie op Sulawesi met bijzondere ervaringen. Bijzonder vonden wij de contacten met de lokale bevolking door de lunches bij hen thuis. Wat hebben wij heerlijk bij hen gegeten! Er was een mooie afwisseli...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Sulawesi - Wonderlijk Tana Toraja & Togian eilanden
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Onze gids Elly heeft zo goed voor ons gezorgd: onze lunches heeft ze zelf thuis voorbereid!"

Makasar - Sengkang - Maros -Tempemeer - Rantepao - Sangella - Pendolo - Tentana - Posomeer - Bada vallei - Palu

Londa en André - 25-11-2016
Het was een hele fijne vakantie voor ons, alles was uitstekend geregeld; van het afhalen van het vliegveld van Makassar tot aan het wegbrengen naar het het vliegveld van Palu.   Bijna al onze gidsen waren heel leuk en enthousiast, behalve d...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Sulawesi - Wonderlijk Tana Toraja & Togian eilanden
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"De gehele reis is wat ons betreft één groot hoogtepunt geweest"

Java - Jakarta - Bandung - Yogyakarta - Borobudur - Malang - Sulawesi - Posomeer - Togian - Bunaken - Tangkoko

Fred Jonkhart - 23-08-2016
  Onze Java-Sulawesi reis was een geweldige, goed georganiseerde, reis met een evenwichtige balans tussen natuur en cultuur, inspanning en ontspanning en een diversiteit aan accommodaties.   De variati...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Sulawesi - Wonderlijk Tana Toraja & Togian eilanden
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Van de gebaande paden en goed georganiseerd!"

Makassar - Tempemeer - Rantepao - Tana Toraja - Tentena - Posomeer - Bada vallei - Togian eianden - Palu

Natalie Sluiter - 03-08-2016
Het was geweldig, super genoten, prachtige natuur en cultuur en heel gaaf om dicht bij de lokale bevolking te komen.  De variatie van de verschillende hotelletjes was super en de locaties altijd zeer goed. Ook de wat minder luxe accommodaties vonden wij gewel...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Sulawesi - Wonderlijk Tana Toraja & Togian eilanden
Beoordeling van deze reis: 10,0
10,0/10 - 1 recensie
"Zeer diverse topvakantie!"

Makassar - Tempemeer - Bantimurung - Rantepao - Tana Toraja - Posomeer - Tentana - Bada Vallei - Bomba - Togian eilanden - Ampana - Palu - Tangkoko - Bunaken

Dewi den Bakker - 31-08-2015
Het was goed bedacht dat de kwaliteit langzaam werd afgebouwd, met dan nog een luxe-hotel op twee/derde (Palu) van de reis. Op de Togian eilanden was de watervoorziening wel erg slecht, er was zo'n beperkte hoeveelheid water dat je moest kiezen tussen je wc do...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Sulawesi - Wonderlijk Tana Toraja & Togian eilanden
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"De vakantie was geweldig, overweldigend en compleet genieten!"

Sulawesi - Makassar - Bantimurung - Maros - Senkang - Tempemeer - Bambapuang - Rantepao - Tana Toraja - Pendolo - Tentena - Posomeer - Bada vallei - Ampana - Togian eilanden

Tineke en Theo - 13-10-2014
Alle accommodaties hadden iets speciaals, bij de één het eten, bij de ander de ligging, enz.:   1) Makassar: heerlijk om ui...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Sulawesi - Wonderlijk Tana Toraja & Togian eilanden
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Een prachtige, actievie, goed geregelde reis!"

Makassar - Sengkang - Tempemeer - Sangella - Rantepao - Tana Toraja - Pendolo - Posomeer - Bada-vallei - Tentena - Ampana -Togian eilanden - Palu

Esther Kwakman - 27-08-2014
Geweldig! Een prachtige, actieve, goed geregelde reis! We geven 9.   De accommodaties waren prima, “avontuurlijke” afgewisseld met wat eenvoudigere accommodaties. De huisjes aan het Po...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Sulawesi - Wonderlijk Tana Toraja & Togian eilanden
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Afwisselend, puur, hartverwarmend, verwarrend, pittig, en vooral onvergetelijk!"

Makassar - Sengkang - Tempemeer - Sangella - Rantepao - Tana Toraja - Pendolo - Posomeer - Bada-vallei - Tentena - Ampana -Togian eilanden

Martina, Fred, Gaya en Rubina - 11-08-2014
De combinatie van natuurschoon, ontmoeting met lokale mensen en bijzondere gidsen, cultuur en tradities was indrukwekkend.   Makassar: Een oversteek met de pont en we troffen een verrassende oas...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Sulawesi - Wonderlijk Tana Toraja & Togian eilanden
Beoordeling van deze reis: 10,0
10,0/10 - 1 recensie
"Goed gebalanceerde mix van natuur, cultuur, mysterie en avontuur"

Sulawesi - Torajaland - Poso meer - Badavallei - Togian eilanden - Bunaken

Louise Jorritsma-Smit - 05-01-2014
Een goed gebalanceerde mix van prachtige natuur, unieke cultuur,mysterie en avontuur. Kan niet beter! We geven de reis een 9.   Sommige locaties waren een ...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Sulawesi - Wonderlijk Tana Toraja & Togian eilanden
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Actieve en avontuurlijke reis door Sulawesi"

Indonesie reizen - Sulawesi - Makassar - Tempemeer - Tana Toraja - Posomeer - Bada vallei - Togian eilanden

Karin, Peter, Tycho, Pepijn en Yuri - 24-08-2013
Een fantastische Sulawesi reis, waarbij we veel moois gezien en meegemaakt hebben, en Indonesië een stuk beter hebben leren kennen.    Accomodaties Sulawesi reis De accomodaties waren gemiddeld luxue...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Sulawesi - Wonderlijk Tana Toraja & Togian eilanden
Beoordeling van deze reis: 10,0
10,0/10 - 1 recensie
"Wij zijn graag onder de lokale bevolking"

Indonesie reizen - Sulawesi - Makassar - Tempemeer - Tana Toraja - Posomeer - Bada vallei - Togian eilanden

Loekie van der Zee en Ad van Olst - 20-08-2013
We vonden het een hele bijzondere reis over Sulawesi. Het is allemaal zo anders, je hebt er van te voren helemaal geen beeld van. Het was heel goed geregeld. We hadden hele goede gidsen die heel veel wisten, maar ook goed keken naar wat wij leuk vonden. Ook de chauffeurs waren heel goed en pret...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Sulawesi - Wonderlijk Tana Toraja & Togian eilanden
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Dichtbij de mensen in onbekend Sulawesi"

Indonesie reizen - Sulawesi - Tana Toraja - Rantepao - Makassar - Tempemeer - Posomeer - Bada vallei - Togian eilanden

Nel en Martien van der Valk - 09-05-2013
Wij houden niet zo van toeristische gebieden en zoeken juist iets anders op: daarom kozen wij voor deze Sulawesi reis. Op onze reizen zijn we er achter gekomen dat we juist van eenvoudige accommodaties houden...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Sulawesi - Wonderlijk Tana Toraja & Togian eilanden
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Je komt veel verder, dan wanneer je het zelf zou organiseren."

Indonesie reizen - Sulawesi - Tana Toraja - Rantepao - Makassar - Tempemeer - Posomeer - Togian eilanden

Maurits Bos en Iris Hilderink - 17-04-2013
We hebben een fantastische reis door Sulawesi gehad. We denken er nog veel aan terug. Niet alleen is het makkelijk dat jullie de reis regelen, jullie zorgen ook voor bijzondere momenten en plekjes. We hadden echt contact met de locals, d...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Sulawesi - Wonderlijk Tana Toraja & Togian eilanden
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Ontzettend genoten van de prachtige natuur en lieve mensen in Sulawesi"

Indonesie reizen - Sulawesi - Tana Toradja - Makassar - Bantimurung - Tempemeer - Rantepao

Vincent en Leonie - 19-11-2012
De bijzondere rotsformaties bij Bantimurung, varen over het gigantische Tempemeer en de uitzichten over de bergen vanaf Batututomonga; de natuur in Sulawesi is overal schitterend! Ook de rijstvelden in de omgeving van T...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Sulawesi - Wonderlijk Tana Toraja & Togian eilanden
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"De off the beaten track reis in Sulawesi was ons op het lijf geschreven!"

Indonesie reizen - Sulawesi - Makassar - Tana Toradja - Poso meer - Bada vallei - Togian eilanden

Sanne Jacobs en Pieter Jansen - 22-10-2012
We hebben een hele leuke vakantie gehad. Deze reis was echt op ons lijf geschreven. Onze wens was om niet in de toeristische gebieden terecht te komen, maar meer contact te hebben met de lokale bevolking. Deze wens is helemaal uit gekomen. Ontzettend leuk om bij mensen thuis te eten of k...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Sulawesi - Wonderlijk Tana Toraja & Togian eilanden
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Met onze kinderen naar Sulawesi en Sunda eilanden"

Indonesie Rondreis - Flores - Komodo - Lombok - Gili - Bali - Sulawesi - Tana Toradja - Poso meer - Togian eilanden

Mark, Manon, Melissa (7 jaar) en Pien (6 jaar) van Erp - 10-08-2012
Samen met onze kinderen van 6 en 7 jaar hebben we een reis van 6 weken gemaakt naar de Sunda eilanden én Sulawesi. Het was een perfecte reis voor ons. Natuurlijk, af en toe is het behoorlijk aanpoten, en zijn de reisafstanden best groot. Gelukkig zijn onze kinderen gewend veel te ...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Sulawesi - Wonderlijk Tana Toraja & Togian eilanden
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Ook op reis in Sulawesi hebben we een varkentje gekocht!"

Rondreis Indonesie - Sulawesi - Makassar - Tempe meer - Tana Toradja - Poso meer - Bada Vallei - Togian eilanden

Jeroen en Nils (6 jaar) Siebelink - 03-08-2012
We hebben ook dit jaar een hele goede reis gehad. Ook mijn zoon Nils van 6 heeft zich goed gehouden. We hebben zelfs de 2 daagse trekking in Tana Toraja gedaan. Af en toe liep hij wel even te mopperen omdat ik hem niet wilde dragen, maar dat ging ook snel weer over. Verder hebben we in Z...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Sulawesi - Wonderlijk Tana Toraja & Togian eilanden
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Uitstekend geschikt voor de wat avontuurlijke reizigers"

Rondreis Indonesië - Sulawesi - Makassar - Wandelen Maros - Tana Toradja - Poso meer - Bada vallei - Tanjung Karang

Nico en Lenie de Hoog - 09-10-2011
Sulawesi is een prachtig eiland met veel natuurschoon, cultureel is er ook voldoende te zien en de mensen zijn heel aardig. Deze reis is uitstekend geschikt voor de wat avontuurlijke reizigers. Makassar is een goed startpunt. Helaas viel het fort tegen (in renovatie). De cottage met seaview (up...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Sulawesi - Wonderlijk Tana Toraja & Togian eilanden
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Als grote Nederlander viel ik wel erg op in die kleine dorpjes!"

Indonesie Reis - Sulawesi - Tempe meer - Tana Toradja - Poso meer - Bada Vallei - Tarsiers Tangkoko - Bunaken

André IJff - 10-09-2011
We hebben een fantastische reis gehad, het was echt heel erg mooi. Alles liep vlekkeloos. Het varieerde van goede accommodaties tot echt heel eenvoudig en lokaal, en dat was precies wat we wilden.   Wat er op deze reis echt positief voor ons uitsprong was het on...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Sulawesi - Wonderlijk Tana Toraja & Togian eilanden
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Jullie zijn er zelf geweest en kunnen daarom echt advies geven"

Indonesie rondreis - Sulawesi - Tana Toradja - Poso meer - Togian eilanden - Pullisan - Tarsiers Tangkoko - Tomohon

Corinne Timmermans (gezin met 2 kinderen van 8 en 10) - 31-07-2011
We hebben een hele leuke vakantie gehad. Heel indrukwekkend en hele lieve mensen. De Ceremonie in Tana Toraja waarbij meerdere pas geslachte buffels en varkens te zien waren was wat te veel van het goede voor onze jongste van 8. Jullie gidsen en chauffeurs sprongen hier goed op in, die hie...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Sulawesi - Wonderlijk Tana Toraja & Togian eilanden
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie