Rondreis Indonesie: Sumatra, Java & Bali - De hoogtepunten

Rondreis Indonesie: Bukit Lawang - Toba - Medan - Borobudur - Yogyakarta - Solo - Sukuh - Bromo - Kalibaru - Pemuteran - Ubud

Deze super gevarieerde Indonesië rondreis brengt je naar de bekendste hoogtepunten van Indonesië. Op Sumatra duik je de ruige natuur in met orang-oetans, zwem je in een vulkaanmeer, en dwaal je door traditionele dorpjes met vrouwen in kleurrijke klederdracht. Op Java slaap je aan de voet van de boeddhistische Borobodur, dwaal je door de hindoeïstische tempels Prambanan, kijk je achter de schermen tijdens de culinaire belevenis in Yogyakarta en je ziet de zon opgaan over de actieve Bromo vulkaan. Op Bali snorkel je in het kristalheldere water bij Pemuteran en Menjangan eiland, kun je een baby schildpad uitzetten en proef je de typisch Balinese cultuur in Ubud. Volledige vrijheid: je kiest zelf je Bali excursies.
 

Hoogtepunten van deze rondreis:

  • Orang-oetan jungle trek
  • Tobameer
  • Batak muziek en diner bij Tobameer
  • Slapen aan de voet van de Borobudur
  • Culinaire belevenis in Yogyakarta
  • Hindoetempel Prambanan
  • Bezoek Kraton, Sultanspaleis Yogyakarta
  • Jeeptocht Malang naar Bromo
  • Zonsopgang & jeeptocht Bromo
  • Snorkelen Menjangan eiland
  • Schildpaddenopvang Pemuteran
  • Keuze uit excursies in Ubud en Pemuteran
Reisschema
Dag 1: Amsterdam - Medan
Dag 2: Vliegveld Medan - Bukit Lawang
Dag 3: Bukit Lawang, orang-oetans spotten
Dag 4: Bukit Lawang - Brastagi, bezoek markt
Dag 5: Brastagi - Tobameer, bezoek traditioneel dorp en paleis
Dag 6: Tobameer, lokaal diner met Batak muziek
Dag 7: Tobameer - Medan, ferry
Dag 8: Medan -Yogyakarta - Borobudur (Java)
Dag 9: Borobudur (sunrise) - Yogyakarta
Dag 10: Yogyakarta, culinaire excursie (join in)
Dag 11: Yogyakarta - Sukuh, via Solo, wandeling Candi Ceto
Dag 12: Sukuh - Malang, wandeling Candi Sukuh
Dag 13: Malang - Bromo, korte stadsrit Malang, jeeptocht naar Bromo
Dag 14: Bromo - Kalibaru, zonsopgang Bromo
Dag 15: Kalibaru - Pemuteran (Bali)
Dag 16: Pemuteran
Dag 17: Pemuteran, snorkelexcursie Menjangan eiland
Dag 18: Pemuteran - Ubud
Dag 19: Ubud
Dag 20: Ubud - Amsterdam
Dag 21: Einde van een onvergetelijke Sumatra, Java en Bali vakantie
Dag tot dag

Dag 1: De eerste dag van een Indonesië reis vol hoogtepunten

De eerste dag van een Indonesië reis vol hoogtepunten
Vandaag begint je Indonesië vakantie. Je vliegt naar Medan, de hoofdstad van Sumatra. Fijn idee dat in Indonesië alles al is geregeld voor je!

Dag 2: Begin van je Sumatra reis

Begin van je Sumatra reis
Op het vliegveld van Medan, Sumatra, staat je privé-chauffeur je al op te wachten met een bord met je naam erop. Van Medan naar Bukit Lawang is circa 3 uur rijden. Het laatste stuk van de weg is niet erg goed onderhouden, een beetje hobbelen dus! In Bukit Lawang bereik je het hotel lopend via een lange hangbrug over de rivier, een geweldige entree! Met een beetje geluk zie je al een nieuwsgierig aapje op het terrein. Je zit aan de rand van een Nationaal Park, verwacht dus geen warme douche en dergelijke, maar een authentieke Indonesische mandi waar mee je je wast door water over je zelf heen te scheppen. Even wennen, maar zeker geen straf in de tropische warmte van de jungle. Lees ook de informatieborden bij de Ecolodge, met informatie over de orang-oetans en je jungle trekking van morgen. Het open restaurant kijkt uit over de rivier en grenst aan de jungle. Een mooi begin van je Sumatra reis!

Dag 3: Oog in oog met orang-oetans

Oog in oog met orang-oetans
’s Ochtends maak je met een gids een twee tot drie uur durende jungletrek om oog in oog met een orang-oetan te staan. Omdat de dieren veel actiever zijn als het nog koel is (en jijzelf trouwens ook), raden we aan om al om zes uur op pad te gaan (en bij terugkomst te ontbijten). Je vergroot je kansen om orang-oetans te zien, omdat ze op zoek zijn naar hun ontbijt. Met een beetje geluk kun je de grappige Thomas Leaf monkey met zijn lange staart spotten, en hoor je de schuwe gibbons hoog in de bomen. Maar natuurlijk ben je vooral op zoek naar orang-oetans. Let op, als je zelf met je gids door de jungle loopt, voer de orang-oetans niet en raak ze vooral niet aan. Door het overdragen van menselijke bacteriën kunnen de dieren ziek worden en overlijden. Na een uur of 3 ben je terug in de lodge. Neem dus voldoende water mee voor onderweg. Entree en camerafee voor Gunung Leuser park voldoe je ter plekke.
Wij vonden de zeldzame orang-oetans zien, toch wel hét hoogtepunt van onze Sumatra reis.
 
In de middag heb je de mogelijkheid om op eigen gelegenheid te gaan 'tuben' of zwemmen in de rivier. Of je kunt naar de vleermuisgrotten en een kinderhuis te wandelen. Dit ‘familiehuis’ zoals de kinderen het zelf noemen, wordt gerund door een Nederlands-Indonesisch echtpaar. Je kunt de kinderen helpen, door voor €12,50 een rubberboom voor het rubberbomenspaarplan te kopen. Zo kan het kinderhuis in de toekomst onafhankelijk van donaties opereren én er worden banen gecreëerd, een slim idee! Alternatief kun je in plaats van in de Ecolodge ook blijven slapen in het kinderhuis, als dat je leuk lijkt. Dat is zeker een leuke optie als je reist met kinderen. Zij kunnen dan met de kinderen van het kinderhuis spelen.
 
Wil je je verblijf in de jungle verlengen? Kies dan voor een overnachting in de jungle of reis door naar Tangkahan. Hier verblijf je in een ander, authentieker deel van het Gunung Leuser Park. Je maakt er een mooie wandeling door het regenwoud en een heerlijke tubing-tocht. Zie de extensies.

Dag 4: Naar het bergdorp Brastagi

Naar het bergdorp Brastagi
Een interessante tocht naar Brastagi. Sumatra heeft een indrukwekkend landschap, met grote bergketens over de hele lengte van het eiland. Eind van de middag is er tijd om rond te snuffelen op de markt van het bergdorp. Heb je zin in een vulkaan trekking en tussen de locals poedelen in een warm water bad? Vraag de Extensie "Lopen op de vulkaan Sibayak" aan en blijf een dag langer in Berastagi.

Dag 5: Naar Tuk Tuk op Samosir eiland in het Tobameer

Naar Tuk Tuk op Samosir eiland in het Tobameer
Onderweg van Brastagi naar Samosir, het eiland in het Tobameer, stop je bij een traditioneel Karo-Batak dorp en het Sumalungun-Batak paleis in Pematang Purba. De traditionele Batak huizen zijn met prachtige motieven beschilderd. Het is erg interessant om te zien hoe mensen in zo’n klein dorpje op het platteland leven. Vanaf de waterval Sipisopiso heb je prachtig uitzicht over het Tobameer. De auto blijft op het vaste land achter en de reis gaat nu verder per boot over het Tobameer. Deze boot zet je af in Tuk Tuk, op de steiger van je hotel aan het water.

Dag 6: Relaxen aan het Tobameer en Batak muziek en diner bij mensen thuis

Relaxen aan het Tobameer en Batak muziek en diner bij mensen thuis
Deze dag aan het Tobameer kun je naar eigen inzicht invullen. Je kunt lekker relaxen aan het water, of al wandelend, fietsend of per brommer het eiland verkennen. In het dorpje Ambarita zijn 300 jaar oude stoelen van steen te vinden waarop rechtzaken werden besproken. De veroordeelde werd aan een megaliet gebonden, voor het vonnis. Maar voordat men werd onthoofd, werden de armen en benen ingesneden en ingesmeerd met rode peper en knoflook! Smakelijk! Je kunt ook het koningsgraf in Tomok bezoeken, op 5 km van Tuk Tuk. Ook is het mogelijk om op het eiland een wandeling met een gids te maken, zie hiervoor de 'excursies'. Denk je te kort tijd te hebben, dan kun je natuurlijk een dag langer aan het Tobameer bij boeken (zie extensies). 
Op één van de avonden tijdens je verblijf aan het Tobameer wordt je met een auto opgehaald om bij een lokale familie te gaan eten. Er staat een heerlijk homecooked diner voor je klaar met lokale specialiteiten. Een aantal familieleden zal gezellig mee eten (niet iedereen, degene die kookt eet normaliter niet mee). De Christelijke Batakkers houden van gezelligheid dus de gitaren komen te voorschijn. Pak er een biertje bij en luister naar meeslepende meezingpop over mooie meisjes en het magische Tobameer. In het hoogseizoen kunnen er meer Footprint reizigers aanschuiven, gezellig om ervaringen uit te wisselen en samen luisteren naar muziek is altijd leuker! Een Go Local ervaring rijker, neem je afscheid.  
 

Dag 7: Afscheid van Tobameer en naar Medan

Afscheid van Tobameer en naar Medan
Na een relaxed ontbijtje, neem je de boot terug naar het vasteland. Vandaag reis je terug naar Medan, ongeveer 5 uur rijden. Als je zin en tijd hebt kun je de grote moskee en Istana Maimoon, het paleis van de sultan, gaan bekijken. De moskee en paleis zijn vlakbij je hotel gelegen, trek hier zo'n 1 a 2 uur voor uit (afhankelijk van je eigen interesse). Veel historische gebouwen uit de Nederlands-Indische tijd, zoals het postkantoor, zijn bewaard gebleven. De oude gebouwen zijn een erfenis van de grote winsten tijdens de hoogtijdagen uit de tabaks- en rubberindustrie. De locals zijn dol op flaneren bij de Merdeka Walk. Je kunt hier bij een van de vele foodstalletjes wat eten of drinken. Medan is ook een prima plek om Masakan Padang, oftewel de keuken van Padang uit te proberen. Je wijst dan aan welke gerechten je wilt. Bij de eenvoudiger restaurants krijg je een schepje op je bord, andere restaurants geven je schaaltjes. 
Wil je de laatste avond op Sumatra liever in een wat rustiger gelegen hotel met zwembad verblijven? Wij kunnen, tegen meerprijs, een ander hotel aanbieden. 

Dag 8: Slapen in de buurt van de Borobudur

Slapen in de buurt van de Borobudur
Vandaag reis je van Sumatra naar Java. Eerst word je naar het vliegveld van Medan gebracht, voor een vlucht naar Yogyakarta (deze maken altijd een tussenlanding in Jakarta). Op het vliegveld van Yogyakarta staat je Javaanse chauffeur klaar om je naar het hotel dichtbij de toegangspoort van de Borobudur te brengen. Je slaapt dichtbij de Borobudur! Een waardig begin van het Java gedeelte van je Indonesië rondreis!
 

Dag 9: Hoogtepunten: Borobudur en Prambanan

Hoogtepunten: Borobudur en Prambanan
Vroeg op voor één van de hoogtepunten van deze reis. Nog voordat de toegangspoort open gaat, beklim je de Borobudur om de zon op te zien komen. We raden je aan een gids te nemen (de avond van te voren te boeken in het hotel) die uitleg kan geven over deze enorme boeddhistische stoepa, die de weg van het aardse bestaan naar het Nirvana weergeeft. Na het ontbijt staat de Mendut tempel op het programma, met grote, zittende Boeddha beelden. ’s Middags bezoek je Prambanan , de grootse hindoeïstische tempel complex van Java gebouwd in de achtste tot de tiende eeuw. Dankzij het huwelijk tussen een boeddhistische prinses en een hindoeïstische prins bevat dit Unesco erfgoed een bijzondere mix in architectuur van beide geloofsrichtingen. In Yogyakarta  verblijf je in een gezellig hotel met zwembad.

Dag 10: Kraton en culinaire belevenis in Yogyakarta

Kraton en culinaire belevenis in Yogyakarta

’s Ochtends heb je tijd om op eigen gelegenheid rond te dwalen in de Kraton. Je kunt er naar toe lopen, maar nog veel leuker is het om een becak, de fietstaxis die het straatbeeld van Yogyakarta bepalen, te nemen. Het paleis van de Sultan is eigenlijk een complete dorpswijk. Bezoek de  Wayang Kulit (schaduwpoppen) makers, die al generaties lang voor de Sultan poppen maken van de fijnste kwaliteit. Zelfs Koningin Beatrix bezit dit Koninklijke geschenk! Er is een levendige vogeltjesmarkt, het waterpaleis Taman Sari en jongeren proberen geblinddoekt tussen de twee oude banyan bomen op de alun-alun te lopen voor geluk.

’s Middags neem je deel aan de Culinaire belevenis. Sla je lunch maar over, want het wordt veel proeven vandaag. De Engels sprekende gids, vaak een vrouw wat op zich al heel bijzonder is, geeft je een kijkje in het échte dagelijkse Indonesische leven. Als een echte Indonesiër stap je achterop de brommer. Er wordt voorzichtig gereden en het went snel. Nu hoor je echt bij de locals! Er worden kleine groepjes (6-8 personen) van (internationale) reizigers gevormd voor deze trip. In een lokaal restaurantje zie je hoe een lokale specialiteit gemaakt wordt. Je kunt alles vragen én uiteraard krijg je ook een bord. Indonesiërs zijn dol op lekker eten, zeker aan het eind van de dag zijn overal in de stad lekkere snacks te koop. Je ziet de productie en natuurlijk mag je van alles proeven! Aan het einde van de dag neemt de gids je mee voor je diner naar één van haar persoonlijke lievelingstentjes om Gudeg Jogja te proberen, een heerlijke curry. Naast het heerlijke, authentieke eten, vonden wij het contact met de gidsen ook erg leuk.

Dag 11: De kraton van Solo en wandeling bij Candi Ceto

De kraton van Solo en wandeling bij Candi Ceto
Vanuit Yogyakarta breng je een bezoek aan Solo, ook wel Surakarta genoemd. Solo is Java's oudste culturele centrum en sultans stadje.
Als je tijd genoeg hebt kun je hier de oude Mangkunegara kraton bezoeken. Het is echt de moeite waarde om een rondleiding van een lokale gids te nemen, die het hofleven tot leven kan brengen.
Tip: Meer tijd in Solo? Kijk onder Extensies voor een extra dag Fietsen in Solo!)
Je rijdt de bergen in naar Sukuh, nabij Tawangmangu. Hier ontmoet je je Engelssprekende, lokale trekkinggids. Bij de Candi Ceto tempel, op 1400 meter gelegen op de Lawu vulkaan kan de gids je vertellen over de oude hindoeistische verhalen die op de tempel te zien zijn. Dit zeer oude, kleine tempeltje is een van de unieke 'erotische' tempels van Java. De Javanen komen nog altijd offers brengen bij de vruchtbaarheidssymbolen. Samen met een lokale gids maakt je een twee uur durende wandeling, grotendeels heuvelafwaarts. Deze wandeling door het groene berggebied met kruidnagel- en theeplantages geeft prachtige uitzichten over de vallei. Aan het eind van de wandeling staat je chauffeur je al met de auto op te halen, om je het laatste stukje naar je hotelletje te brengen.
Als je wilt kun je onderweg nog even met de gids de mysterieuze tempel Candi Sukuh bezoeken. De tempel doet denken aan de piramide vormige Maya tempels in Zuid Amerika. Candi Sukuh lijkt in niets op de andere tempels in Java en de stijl en wie het gebouwd heeft is een mysterie. Ook hier vind je grappige erotische afbeeldingen terug, die dienen als vruchtbaarheidsymbolen.  
In het nabij Candi Sukuh gelegen, vriendelijke lokale guesthouse met grote tuin, slaap je in een knusse cottage. Als het niet mistig is, is er door de ligging op zo'n 900 meter, een mooi uitzicht over de vallei. 's Avonds kun je bij helder weer de lichtjes van Solo zien.
 

Dag 12: Het mysterie van Candi Sukuh

Het mysterie van Candi Sukuh
Sta vroeg op, want dat is het nog mooi helder en je hebt veel te doen vandaag. Als je wilt kun je de dag lekker actief beginnen met een hele mooie wandeling richting Tawangmanggu. Er zitten wat stijgingen en dalingen in de route, die voert langs prachtige akkers en dorpjes. Je kunt met je chauffeur afspreken waar hij je oppikt. Je kunt er ook voor kiezen om niet te wandelen en meteen naar Malang te rijden. Dan ben je er wat eerder.

Daarna vervolg je je Java rondreis, je chauffeur brengt je van Sukuh naar Malang. Dit is even doorbijten, want met 7 uur een lange rit. Het kan even niet anders, want je verplaatst je van het centrale gedeelte van Java naar het oostelijke gedeelte om de bezienswaardigheden van Oost-Java te kunnen zien. Als je om je heen blijft kijken, is er tijdens de rit van alles van het dagelijks leven te zien om je over te verwonderen. Alleen al hoeveel familieleden er op een brommer passen of wat je op een brommer zoal kunt vervoeren -een koelkast bijvoorbeeld- blijft fascineren. Je verblijft in een comfortabel hotel, da's wel even lekker bijkomen na zo'n dagje. ’s Avonds kun je gezellig in de stad gaan eten.

Dag 13: Koloniaal Malang en jeeptocht naar Bromo

Koloniaal Malang en jeeptocht naar Bromo
Vertrek vandaag om 8 uur, dan heb je de tijd om nog een paar uurtjes rond te kijken in Malang, het vriendelijke stadje dat een koloniale sfeer ademt. Je chauffeur brengt je naar de leuke plekjes zodat je op eigen gelegenheid even rond kunt neuzen. Loop rond op de vogeltjesmarkt, naast vogels is er van alles te zien, zoals slangen en allerlei huisdieren. Koop wat lekkere snacks voor onderweg bij Toko Oen, waar sinds de jaren 30 niets veranderd is. Vertrek uiterlijk 10-11 uur uit Malang en neem een lunchbox mee voor onderweg. Tip: Wil je uitgebreid Malang bekijken, boek dan een extra nacht bij.
 
De reis van Malang naar Bromo (normaal 5 uur) wordt bijna met de helft verkort én veel leuker door na een uur over te stappen in een open ‘plantage’ jeep. Je kunt onderweg uitstappen en wandelingen maken.
Hou je goed vast terwijl je achterin de open laadbak staat (er zijn ook eenvoudige bankjes) en maak je op voor een hobbelige en avontuurlijke  rit. Na een tijdje de dorpsweg gevolgd te hebben sla je af naar een steeds smaller wordend pad. Je rijdt tenslotte over een smalle bergkam. Na ongeveer 3 kwartier kun je een stuk over een voetpad naar een waterval lopen. De wandeling is een pad, soms met treden naar beneden, maar bij regen kan het glad zijn. Zorg dus voor schoeisel met profiel. Hierna rijd je ongeveer een half uur door een nevelbos, mistig, mysterieus en fris. Het bos uitkomend rijd je door een landschap waarin dorpjes en akkers liggen met de indrukwekkende piek van de Semeru vulkaan op de achtergrond. Daarna duik je de zandzee die de Bromo omringt in: magnifiek! Beklim vanmiddag al de top van de Bromo. Je bent dan een van de weinigen, morgenvroeg zijn er heel veel mensen tegelijk.
 
Zorg dat je voldoende geld pint voor de komende dagen op Java, zodat je entreegelden en camera fees kunt voldoen bij de Nationaal Parken. (Entree Bromo Nationaal Park op dit moment Rp 267.000 (ca €20) per persoon, en in het weekend, Indonesische feest- en vakantiedagen Rp 400.000 (ca €27) per persoon. Camera €5,-, filmcamera €15,-.)
De normale auto brengt via de asfaltweg je bagage naar je hotel en komt veel later aan in het hotel. Neem in ieder geval zelf in de jeep een tasje mee met een regenjas, dikke trui, lange broek en sokken, op Bromo kan het namelijk echt koud zijn (10 graden) en de chauffeur kan in de file komen te staan of lekke band hebben en pas aankomen als jij al naar bed gaat.
 
Bromo is een actieve vulkaan. Beklimming is altijd op eigen risico. De Indonesische autoriteiten kunnen de toegang tot een vulkaan ontraden, beperken of verbieden, indien dit door verhoogde vulkanische activiteit nodig wordt geacht.  

Dag 14: Zonsopgang vanaf de Bromo vulkaan

Zonsopgang vanaf de Bromo vulkaan
Om vier uur op om per jeep in het pikkedonker naar het hooggelegen uitzichtspunt te rijden voor zonsopgang over Bromo. Wij regelen deze jeep alvast voor je, want ter plekke is mogelijk alles al gereserveerd of de prijzen schieten omhoog. Niemand wil dit waanzinnige foto moment missen, dus je staat hier bepaald niet alleen. Zoek een rustig plekje en op het moment dat de zon op komt, ben je iedereen om je heen vergeten en hoop je alleen nog maar dat jij het geluk hebt om een mooie zonsopgang te treffen. Langzaam trekt de mist weg en zie je de top van de Bromo te voorschijn komen. Een magisch gezicht!
 
Daarna daalt de jeep af naar de voet van de Bromo zelf. Ben je gistermiddag nog niet naar de Bromo top geweest, dan kun je het nu alsnog doen, of voor een tweede keer, als je er geen genoeg van krijgt. Als je het leuk vind, kun je een stukje op een pony rijden (lokaal aan de pony eigenaar te betalen). Helaas moet je de enorme uitgehakte trap naar de top van de Bromo echt zelf doen. Boven gekomen kijk je in de stomende krater van de Bromo vulkaan. Voorzichtig aan, want er zijn geen veiligheidshekken op dit natuurwonder. De Bromo staat niet voor niets hoog op het verlanglijstje van elke Indonesië vakantie: met een mooie zonsopgang levert deze excursie absoluut spectaculaire foto's op!
 
Terug in het hotel opwarmen bij het ontbijt en zo'n 6 uur rijden naar het groene en warme Kalibaru, waar je tussen de koffieplantages verblijft in een groene oase: een heel vriendelijk gasthuis met een fijn zwembad in een grote tuin. Hoe laat je aankomt is afhankelijk hoe laat je bent vertrokken bij Bromo, hoe veel stops je onderweg maakt en hoe de verkeerssituatie is, ongeveer halverwege de middag. 's Middags kun je zelf bepalen wat je gaat doen, eens lekker een boek lezen of één van de activiteiten van de accommodatie (op eigen kosten). Met de mini plantage tour (1 uur) op naburige plantage in de namiddag, kom je er achter hoe koffiebonen en vanille eigenlijk groeien. Je kunt natuurlijk ook lekker ontspannen met een pitjit massage door lokale dames. Ter plekke kun je kijken waar je zin in hebt, waarschijnlijk heb je gewoon zin om lekker te relaxen.
 
Tip: Wil je ook een beetje rust op reis, kijk dan onder Extensies voor de extra dag Op de Koffie in Kalibaru. Op de grote plantage zie je niet alleen hoe rubber, koffie en cacao groeit, maar ook hoe het in de fabriek wordt verwerkt. Of ga met een paardenwagentje (dokar) langs verschillend 'thuisfabriekjes' waar je ziet hoe pannen worden geslagen, palmsuiker gekookt en borrelnootjes gemaakt. 

Dag 15: Naar het strand en schildpadden van Pemuteran, Bali

Naar het strand en schildpadden van Pemuteran, Bali
Transfer van Kalibaru naar Pemuteran voor het begin van je Bali vakantie. Van Java naar Bali maak je de oversteek met een ferry. Het hotel in Pemuteran  heeft ruime cottages in een mooie tuin en een gezellig restaurant én zwembad aan het strand. Je kunt hier heerlijk zonnen en zwemmen. Een fijn plekje om even bij te komen van al je avonturen op Sumatra en Java. Pemuteran op Bali is een goed voorbeeld van de positieve resultaten van Eco toerisme. Pemuteran is namelijk één van de eerste plekken ter wereld waar koraal door middel van elektriciteit wordt gestimuleerd opnieuw aan te groeien. Door deze innovatieve techniek groeit het rif met vijf keer de normale snelheid aan! Dit koraal trekt weer vissen aan, waardoor ook de vissers weer een bestaan kunnen opbouwen. Zij vissen nu op een verantwoorde manier. Je kunt op het strand van het hotel snorkelen en zien hoe hetkoraalrif opnieuw groeit op de constructies die in het water liggen. Het is ook erg leuk om het schildpaddenproject te bezoeken, even verderop op het strand.

Dag 16: Relaxen op het strand van Pemuteran

Relaxen op het strand van Pemuteran
Een lekker dagje om te relaxen aan het strand en even bij te komen van al je ervaringen tot nu toe. Je kunt snorkelen en zien hoe het koraalrif opnieuw aangroeit! Het is ook erg leuk om het schildpaddenproject te bezoeken, even verderop het strand. De baby schildpadjes worden uitgezet als ze gegroeid zijn en hun overlevingskansen een stuk groter. Je entree-donatie van nog geen 2 euro zorgt ervoor dat de opvang van schildpadden mogelijk blijft. Als dit niet werd gedaan, zou men zowel de eieren als de schildpad zelf opeten. Ondertussen is er zoveel voorlichting aan de lokale bevolking gegeven, dat de vissergemeenschap het project volledig omarmt en geen schildpadden meer eet. En dat terwijl er in Bali jaarlijks 30.000 schildpadden worden opgegeten! Het is ook erg leuk en spannend om een babyschildpad uit te zetten. Als een schildpadje groot genoeg is, mag je die uitzetten voor een donatie van ongeveer 7 euro. Het schildpadje dat wij hielpen uitzetten, bleef tot drie keer toe terugkomen naar het strand, voordat ‘ie het ruime sop koos!

Hou je niet van snorkelen of schildpadden? Dan lees je gewoon lekker een boek op een van de ligbedden aan het strand of je laat je verwennen met een massage in de spa. Sportievelingen kunnen een wandeling naar het Nationaal Park boeken in het hotel.
 
Als je actief wilt zijn, kun je ook de fietsexcursie boeken. De opbrengsten gaan naar naschoolse activiteiten voor de dorpsjongeren zoals Engelse les, Balinese dans en muziek spelen. Met één van deze lokale jongeren als gids, ga je fietsen in de omgeving van het dorp. De jongeren leren zo beter Engels spreken, doen werkervaring op voor een toekomstige baan als gids en verdienen hun schoolgeld bij elkaar. Hun gedrevenheid om Engels te leren spreken en alles goed te doen om het je naar de zin te maken, is erg ontwapenend!

Dag 17: Snorkeltrip naar Menjangan eiland

Snorkeltrip naar Menjangan eiland
Vandaag maak je een mooie snorkelexcursie naar Menjangan eiland, onderdeel van het Nationaal Park West Bali (Bali Barat). Een lokale boot brengt je er naar toe. Je loopt vanaf het witte strandje het water in en kunt direct gaan snorkelen. Het turkooizen water is superhelder, je kunt meters diep naar de koraal muur kijken. Visjes in alle kleuren van de regenboog zwemmen om je heen. Soms zie je zelfs duikers in de diepte onder je. Ben je zelf een duiker, dan kun je natuurlijk gaan duiken in plaats van snorkelen, geef dat van te voren aan bij ons. Menjangan eiland staat bekend als de beste snorkel en duikspot van Bali, dankzij de beschermde status van het Nationaal Park. Het zijn hier relaxte driftduiken langs een koraalmuur, waarna de boot je weer oppikt.
 
De excursie is Inclusief: transport, gids & boot voor 3 uur, lunchbox. Exclusief: handdoek zelf meebrengen, snorkelspullen in Pemuteran huren (ivm diefstal en verlies helaas niet mogelijk om dit inclusief aan te bieden), entree en activiteiten toeslag Nationaal Park.

Dag 18: Dwars door Bali naar Ubud

Dwars door Bali naar Ubud
Na het ontbijt een dagtocht met mooie uitzichten en interessante stops in het centrale gebergte van Bali op weg naar Ubud. Erg fotogeniek is Pura Ulun Danau Beratan, het mooie tempeltje in het Beratan meer. Ook de kruidenmarkt bij Candi Kuning is een bezoekje waard. Aankomst in Ubud, een gezellige plaatsje bekend uit het boek Eten, bidden en beminnen. Je kunt het beroemde apenbos bezoeken, waar de apen elkaar zitten te vlooien voor de tempels of het paleis van de Koninklijke familie van Ubud bekijken. Veel creatieve mensen settelen in Ubud en de centrale straten, Monkey Forest Road en Jalan Dewi Sitra, zijn dan ook vol met mooie boetiekjes.Ubud is ook een yogacentrum aan het worden en de biologische restaurants floreren hier dan ook. Eet een hapje of drink een gezonde shake in het hippe Clear, het relaxte Bali Buddha, yogi hotspot Kafé of het chiquere Nomad. En vergeet ook zeker niet om op een van de avonden naar een van de vele traditionele dansvoorstellingen in de tempels te gaan. Onze tip: de kecak dans. Bij het licht van fakkels bootsen meer dan 50 mannen het geluid van een gamelan orkest met hun stem na. In hun midden wordt de Ramayana gedanst. Je hoeft geen dansliefhebber te zijn om dit fascinerende schouwspel mooi te vinden. Magisch!

Dag 19: Ubud verkennen

Ubud verkennen
Vandaag kun je naar eigen inzicht indelen. Je kunt lekker op eigen gelegenheid Ubud verkennen, maar we hebben ook een aantal leuke Bali excursies voor je geselecteerd. Kies zelf welke het beste bij jou passen! Je kunt er meer over lezen onder Excursies.

Dag 20: Afscheid van Indonesië

Afscheid van Indonesië
Een chauffeur brengt je rechtstreeks naar Denpasar, het vliegveld van Bali. Grote kans dat je met pijn in je hart Ubud verlaat en besluit om heel snel terug te komen. Met een big smile op je gezicht denk je terug aan alle indrukken van deze onvergetelijke Indonesië rondreis.

Dag 21: Weer thuis

Weer thuis
Aankomst in Amsterdam. Helaas je Sumatra, Java en Bali vakantie zit erop. Gelukkig heb je heel veel foto'sen herinneringen om vaak terug te denken aan deze onvergetelijke Indonesië rondreis.

Achtergrond

Orang-oetans en vulkaanmeer op Sumatra

Je Sumatra reis voert je direct naar de jungle. Het Gunung Leuser Nationaal Park is één van de laatste twee plaatsen ter wereld waar Orang-oetans in het wild te zien zijn. Met een gids wordt een jungle trek gedaan, en met een beetje geluk spot je Orang-oetans, soms zelfs met een baby op de rug. ewonder de bijzondere beschilderingen van de traditionele houten huizen van de Karo-Batak dorpen gelegen tussen Brastagi en het Tobameer. De weg maakt een bocht en het immense Tobameer en de Sipisopiso waterval vormen een adembenemend uitzicht. Je hebt een vrije dag om te relaxen aan het meer of de traditionele dorpen van het eiland te verkennen. De laatste avond in Medan ga je Go Local: met een bentor ga je eten in de kampung waar een lokale familie de maaltijd klaar maakt.
 

Slapen aan de voet van de Borobudur en Sultanspaleis Yogyakarta

Na een vlucht van Medan naar Yogyakarta, begint je Java reis. Je overnacht -heel exclusief- aan de voet van de imposante Borobudur, de grootste boeddhistische stupa van Indonesië, zodat je in select gezelschap als eerste de zon ziet opkomen over de Borobudur. Een locale gids kan de 1000 jaar oude stupa voor je tot leven wekken. De 1100 jaar oude hindoeïstische tempels van Prambanan gewijd aan Shiva, Vishnu en Brahma en de ruïnes van tweehonderd tempels er omheen, zijn een volgend indrukwekkend hoogtepunt. Dwaal rond in het paleis van de sultan van Yogyakarta met het waterpaleis en de alun-alun. Op de vogeltjesmarkt kijk je je ogen uit; roze kuikens, vechthanen, slangen, puppies, alles kun je hier vinden! Een heel ander hoogtepunt is de Culinaire belevenis. De Engelssprekende gids, meestal een vrouw wat op zich al heel bijzonder is, geeft je een kijkje in de keuken en het échte dagelijkse Indonesische leven. Samen lunch je, proef je lekkere snacks en eet je een typisch Yogya gerecht als diner. Dé mogelijkheid om het ware Indonesië buiten de toeristische attracties te leren kennen!
 

Zonsopgang over de Bromo vulkaan

Wandel bij de 'erotische tempel' Candi Ceto, en vanaf de mysterieuze tempel Candi Sukuh wandel je richting bergdorpje Tawangmangu. In Malang proef je de koloniale sfeer van Nederlands-Indië en breng je een bezoek aan de typische Javaanse vogeltjesmarkt, voordat je doorrijdt naar de Bromo vulkaan. Je stapt in een jeep voor een avontuurlijke tocht over plantagewegen. Zie de volgende morgen vanaf de Penanjakan berg de zon opkomen overBromo, en maak foto’s die op een ansichtkaart niet zouden misstaan. De witte mist zal langzaam worden weggedreven door de zon, een schitterend gezicht. Rij met een jeep door de enorme zee van vulkaanzand, eigenlijk een tien kilometer grootte krater van een eeuwen geleden eerder geëxplodeerde vulkaan. In deze krater zijn drie nieuwe vulkanen ontstaan, Kursi (2581m), Batok (2440m) en Bromo (2392m). De hoogste piek van Java, de Semeru (3676m) ligt ook in dit gebied. Breng warme kleren mee, want het wordt hier ’s nachts flink koud! De Java reis gaat verder naar de warme en groene wereld van Kalibaru waar je slaapt op een koffieplantage en een plantagetour kunt doen.  
 

Snorkelen bij Menjangan eiland

Je Bali reis begint aan het strand. Ga snorkelen in het kristalheldere water vol gekleurde vissen bij Menjangan eiland, in het Nationaal Park West Bali. Je verblijft in een prachtig ressort aan het strand, met een zwembad dat uitkijkt over zee. Met in de ene hand een boek, in de andere een verse fruitjuice kun je alle indrukken van je Indonesië rondreis verwerken. Al snorkelend kun je zelf een uniek project zien, dat zorgt voor nieuw koraal voor de deur van het hotel. Je kunt hier heerlijk zonnen, zwemmen, relaxen en een massage krijgen. En dat alles zonder de drukte die je in de zuidelijke Bali stranden treft! Bezoek ook het schildpadden project en zet een baby schildpad uit in zee.
 

Ubud, het hart van Bali

Ubud wordt het spirituele en creatieve hart van Bali genoemd. Met alle gezellige restaurantjes en winkeltjes is dit een fijne plek om de laatste paar dagen van je Bali vakantie door te brengen. Maak je Bali vakantie op maat met je eigen keuze uit de Bali excursies. Je kunt bijvoorbeeld vanaf Mount Batur een fietstocht langs groene sawa’s en door kleine dorpjes maken. Of gaan koken bij een Balinese familie thuis. De Herbal Walk door de rijstvelden kun je combineren met een Jamu workshop, waarbij je zelf kruidenmedicijn leert maken. Je kunt ook de Happy Heart Stichting, één van de sponsorprojecten van Footprint Travel, een indrukwekkend bezoek brengen; in het zijspan van een scooter rij je door kleine dorpen en naar enkele mooie bezienswaardigheden van Bali.
Hotel & Vervoer
Accommodatie:
Wij zijn altijd op zoek naar de leukste locaties. Naast prijs/kwaliteit verhouding letten we op een prettige ligging. Soms is dit in een gezellige straat nabij restaurantjes (bijvoorbeeld in Yogyakarta.), soms ligt het hotel juist lekker rustig buiten met een mooie tuin (bijvoorbeeld in Kalibaru). Waar mogelijk boeken wij goede middenklasse hotels, maar in sommige plaatsen is de accommodatie wat eenvoudiger.
 
Op Sumatra (en eigenlijk overal buiten Java en Bali of grote steden) is accommodatie eenvoudig en lokaal. Verwacht hier dus geen luxe of westerse standaarden, hoewel wij de beste accommodatie boeken die beschikbaar is.
 
In deze reis is is de meest eenvoudige accommodatie de Eco Lodge in Bukit Lawang en in Tangkahan, beide gelegen in het Gunung Leuser Nationaal Park. Je hebt hier bijvoorbeeld geen warm water in je badkamer, al is dat gezien de luchtvochtigheid in de jungle niet zo'n gemis. Reken erop dat je ofwel een koud water douche hebt of op zijn Indonesisch gebruik maakt van een authentieke mandi: je vult een bak met water en hieruit schep je water over jezelf heen om te douchen. Er is wel een westerse wc. Electriciteit is beperkt, en niet 's nachts. Als je je er op in stelt dat je in de jungle geen Westerse standaarden kunt verwachten, is dit voor de meeste reizigers alsnog een top verblijf. De charme van een verblijf in de jungle maakt dit meer dan goed.
 
Wil je eens wat anders? Alternatief kun je ook blijven slapen in het Kinderhuis in Bukit Lawang, als dat je leuk lijkt om van dichtbij mee te maken. Dat is vaak ook een leuke optie als je reist met kinderen, zij kunnen dan 's middags spelen met de andere kinderen. Uiteraard is dit geen professioneel gerund hotel, maar de eenvoudige kamers zijn netjes en hebben een eigen westerse wc en (koude) douche.
 
In Berastagi verblijf je in een middenklasse toeristenhotelletje. Het ligt wat hoger en heeft daardoor mooi uitzicht.
 
Bij het Toba meer slaap je in een sfeervol guesthouse direct aan het meer, die bekend staat om zijn lekkere en gezonde ontbijtjes (onze favoriete ontbijt in heel Indonesië!).
 
In Medan verblijf je in een middenklasse hotel met alle praktische faciliteiten. In een grote stad is het verblijf uiteraard een stukje 'onpersoonlijker', dan je knusse verblijven in de jungle en aan het Tobameer! De prijs-kwaliteit verhouding is echter wel goed van dit hotel. Natuurlijk kun je ook upgraden als je graag luxer zit. Maar ach, het is ook maar voor één nachtje, de volgende morgen vlieg je weer door. En wil je nog wat van Medan zien, dan zit je in dit hotel wel lekker centraal.
 
De eerste nacht in Yogyakarta slaap je romantisch aan de voet van de Borobodur. In Yogyakarta in een accommodatie met zwembad en dicht bij de gezellige restaurantjes. 
 
In Sukuh slaap je in een eenvoudig maar schoon guesthouse, met een grote tuin en mooi uitzicht. In Malang slaap je in een hotel met koloniale charme. In Kalibaru slaap je in een groene oase tussen de koffieplantages, met een mooie tuin en een zwembad. De accommodaties bij de Bromo zijn juist weer heel eenvoudige lokale guesthouse, maar zijn gelegen op de rand van de krater en bieden de beste toegang voor de zonsopgang.
 
In Pemuteran en Ubud verblijf je in gezellige hotelletjes. Er is een mooie tuin met zwembad en je hebt een eigen veranda bij de kamer. Het hotel in Pemuteran is modern en ligt direct aan zee.

Het kan echter voorkomen dat het genoemde hotel niet beschikbaar is, wij stellen je dan een passend alternatief voor.

Vervoer:
Gedurende de reis op het vasteland van Sumatra en Java heb je een eigen auto met chauffeur ter beschikking. Naar het olifantenkamp ga je per jeep (dag 4). De chauffeur rijdt om, en haalt je weer op voor de reis naar Berastagi (dag 6). Het Tobameer bereik je per boot. De auto blijft op het vasteland op je wachten om je terug te brengen naar Medan.
 
Voor de Go Local ervaring in Medan, stap je met 2 personen in een bentor, een lokale brommertaxi. Hele Indonesische families worden hiermee vervoerd. Natuurlijk zijn Nederlanders nog wel eens wat groter en zwaarder uitgevallen, de gemiddelde Nederlander bestaat niet. Ter plekke kun je even bekijken of je behoefte hebt aan meer ruimte en op eigen kosten een extra bentor bij huren. De gids kan je hierbij helpen.
 
Je neemt een binnenlandse vlucht naar Yogyakarta op Java (Exclusief. Zie prijs binnenlandse vlucht onder prijzen).

In Yogyakarta word je van het vliegveld afgehaald door een Javaanse chauffeur. Halverwege Malang en Bromo stap je over in een open jeep, om een stuk af te snijden. Via plantage wegen maak je prachtige, avontuurlijke rit. Voor de Bromo excursie staat om 4 uur 's ochtends een jeep klaar om de berg op te rijden. De oversteek tussen Java en Bali gaat per lokale ferry (de auto met chauffeur steekt ook over), je wordt afgezet bij je hotel in Pemuteran, hier neem je afscheid van je Javaanse chauffeur. Tijdens de culinaire tour in Yogyakarta zit je achterop een scooter bij een ervaren chauffeur. 

Op Bali brengt een auto met een Balinese chauffeur brengt je vanaf Pemuteran naar Ubud. Je kunt er een leuke dagtocht via de meren in de bergen van maken. Je kunt onderweg verschillende bezienswaardigheden aandoen.
Prijzen
De hieronder vermelde prijzen zijn geldig tot 15 december 2019. De prijzen zijn per persoon, gebaseerd op 2 personen per kamer. Bij een reis met 3 of 5 personen wordt een derde bed (stretcher, daybed, matras) op de kamer bijgezet; de prijs voor een eenpersoonskamer is op aanvraag. Wij behouden ons het recht voor om onze prijzen te wijzigen. In de zomer (juli/augustus/september), rond de feestdagen (van 15 december t/m 15 januari) en het Suikerfeest berekenen we een hoogseizoentoeslag. Prijzen kunnen ook fluctueren door o.a. wijzigingen in de brandstof prijzen of de wisselkoers. De minimale reisduur is 7 dagen. Een reis kan tot uiterlijk 14 dagen voor vertrek worden geboekt.

Rondreis Indonesie: Sumatra, Java & Bali - De hoogtepunten
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 3.200,- p.p.€ 1.640,- p.p.€ 1.315,- p.p.€ 1.238,- p.p.€ 1.141,- p.p.€ 1.150,- p.p.
Inclusief:
 • Privé vervoer met chauffeur
 • 18 overnachtingen met ontbijt, 2 nachten in vliegtuig
 • 13 dagen privé-transport met chauffeur op Sumatra en Java
 • Transfer naar vliegveld van Medan
 • Gids voor 3 uur Orang Oetans trekking Bukit Lawang​
 • Passagiersboot overtocht Samosir-Lake Toba
 • ​Diner en Batak muziek bij lokale familie bij Tobameer, inclusief vervoer
 • Borobudur sunrise package (incl entree Borobodur, excl gids)
 • Culinaire belevenis met Engelssprekende gids en lokaal transport (brommer) in Yogyakarta (join in excursie met 6-8 internationale reizigers per groepje)
 • Jeeptocht tussen Malang en Bromo
 • Jeep excursie zonsopgang Bromo
 • Bootxcursie  Menjangan eiland. Inclusief: transport, gids & boot voor 3 uur, lunchbox. Exclusief: entree en activiteiten toeslag Nationaal Park ter plaatse voldoen, handdoek zelf meebrengen, snorkelspullen in Pemuteran huren (ivm diefstal en verlies helaas niet mogelijk om dit inclusief aan te bieden).
 • Dagtocht Pemuteran-Ubud met Engelssprekende chauffeur en met stops onderweg
 • Transfer Ubud-vliegveld
 • Alle kosten met betrekking tot aangegeven transport (parkeergeld, tolgeld etc)
 • Uitgebreide Nederlandstalige reisinformatie
 • Nederlandstalige ondersteuning ter plekke door onze lokale vertegenwoordiger

Exclusief:
 • Internationale en binnenlandse vluchten
 • Entrees en camera fees Nationaal Parken ter plaatse te voldoen. Entree Bromo Nationaal Park Rp 267.000 (ca €20) per persoon, en in het weekend, Indonesische feest- en vakantiedagen Rp 400.000 (ca €27) per persoon. Camera €5,-, filmcamera €15,-. Gunung Leuser Park bij Bukit Lawang , denk aan bedragen in de orde van grote van €12,-. Indien extensies worden gekozen betreft dit ook Ijen en/of Sukumade.
 • Overige entreegelden, donaties en fooien. 
 • Optionele excursies op Bali: zie prijzentab en excursietab voor meer informatie.
 • Dag 11 (Yogyakarta) staat geen auto met chauffeur ter beschikking. Je kunt vanaf je hotel naar de kraton lopen of -nog leuker- je neemt een becak, de fietstaxi waar Yogyakarta beroemd om is. Bij de Culinaire trip maak je gebruik van lokaal transport (brommertjes).

Opmerkingen:
Extra: Prijs binnenlandse vlucht Medan-Yogyakarta € 200,- p.p. onder voorbehoud van beschikbaarheid.
 
Binnenlandse vlucht Medan - Yogyakarta, met Garuda Indonesia 20 kilo ruimbagage.
De ruimbagage is standaard, dit kunnen wij niet op voorhand bijboeken. Je bagage wordt bij inchecken gewogen. Je betaalt voor overgewicht een tarief per kilo per afstand, dit kan variëren van ca €1 tot ca €5 euro per kilo. Let op, een vliegtuig mag uit veiligheidsoverweging niet overbelast raken. Er kan dan bagage worden achtergelaten. 

Extensie 1: Koken in de Kraton van Solo (voor Sukuh)
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 246,- p.p.€ 129,- p.p.€ 101,- p.p.€ 94,- p.p.€ 77,- p.p.€ 71,- p.p.
Inclusief:
Inclusief:
-Transfer per auto met chauffeur
-Excursie met gids, snacks, paardenkar, kookcursus en lunch
-1 overnachting met ontbijt

Extensie 2: Fietsen in Solo: Go Local! (voor Sukuh)
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 211,- p.p.€ 110,- p.p.€ 94,- p.p.€ 91,- p.p.€ 89,- p.p.€ 88,- p.p.
Inclusief:
 • Engelssprekende gids
 • Fietsexcursie met bezoek aan werkplaatsen in dorpen (ochtend)
 • Lunch bij Javaanse familie thuis
 • Auto met privé-chauffeur
 • Overnachting met ontbijt

Excursie 1: Ontdek koloniaal Malang per fiets
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Ontdek koloniaal Malang per fiets€ 104,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.
 • Halve dag fietsexcursie (mountainbike) met Engels sprekende gids
 • Flesje water voor onderweg en drankje in koloniaal restaurant

Excursie 2: Fietsen rond Pemuteran
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 47,- p.p.€ 24,- p.p.€ 24,- p.p.€ 24,- p.p.€ 24,- p.p.€ 24,- p.p.
Inclusief huur van de fiets, een Engelstalige gids en een snack.

Excursie 3: Wandeling op Samosir (Tobameer), picknick-lunch
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 123,- p.p.€ 62,- p.p.€ 46,- p.p.€ 37,- p.p.€ 33,- p.p.€ 39,- p.p.
 • Transport per auto naar het startpunt en terug naar hotel
 • Soft-trekking bergafwaarts met Engelssprekende gids
 • Picknick lunch
 • Exclusief entreegeld Tomok (enkele euros)

Excursie 4: Dagtour: Ontdek de groene omgeving van Ubud
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 78,- p.p.€ 39,- p.p.€ 26,- p.p.€ 26,- p.p.€ 23,- p.p.€ 20,- p.p.
Inclusief privé auto met Engelssprekende chauffeur. Exclusief entrees en lokale gidsen tijdens de Tour in omgeving, je beslist en betaalt ter plekke wat je wilt zien.

Excursie 5: Kookcursus bij Balinese familie
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
vanuit Ubud€ 169,- p.p.€ 85,- p.p.€ 71,- p.p.€ 64,- p.p.€ 68,- p.p.€ 64,- p.p.
Sidemen/Sanur€ 175,- p.p.€ 88,- p.p.€ 73,- p.p.€ 68,- p.p.€ 73,- p.p.€ 68,- p.p.
Inclusief privé auto met Engelssprekende chauffeur/gids, bezoek aan markt, Kertagosa paleis in Klungklung en (zelfgekookte) Balinese lunch bij familie in Balinese compound.

Excursie 6: Bike trip vanaf Mount Batur
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 49,- p.p.€ 49,- p.p.€ 49,- p.p.€ 49,- p.p.€ 49,- p.p.€ 49,- p.p.
Inclusief ontbijt, lunch, transport, gids, drinkwater, op basis van join in (groepsgrootte maximaal 12 personen). Vanaf 4 charter (privé tocht) ook mogelijk.

Excursie 7: Herbal Walk
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.
Inclusief Engelssprekende gids, versnapering onderweg.

Excursie 8: Purificatieceremonie met Balinese healer
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 76,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.
Inclusief transport per auto, sarong en sjaal, offerandes, wierrook en bloemen, healer I Made Sumantra.

Excursie 9: Jamu workshop - Zelf Ayurveda kruidenmedicijn maken
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 39,- p.p.€ 39,- p.p.€ 39,- p.p.€ 39,- p.p.€ 39,- p.p.€ 39,- p.p.
Inclusief Engelstalige uitleg en recepten. Wat je maakt mag je bovendien meenemen!

Excursie 10: Wandelen op de bergkam van de Mount Batur vulkaan
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 150,- p.p.€ 76,- p.p.€ 76,- p.p.€ 76,- p.p.€ 76,- p.p.€ 76,- p.p.
Inclusief: lokale gids, eenvoudig ontbijt (fruit en zoet brood) op uitzichtpunt, transport van en naar Ubud, boot overtocht. (NB. Deze excursie is join-in, er kunnen andere reizigers - max. 6 - op mee gaan)

Excursie 11: Herbal Walk & Jamu workshop (Ayurvedisch kruidenmedicijn)(8:00-16:00)
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.
Inclusief: Engelssprekende gids Herbal Walk, versnapering, Engelssprekende gids Jamu workshop en recepten. Wat je maakt mag je meenemen. Lunch is op eigen gelegenheid, de gids kan je meenemen naar een eenvoudige maar goede warung (lokaal eethuisje).
 

Excursie 12: Wandeling langs de Code rivier
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 29,- p.p.€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.
Starttijd 15:00 uur, afhankelijk van wie en wat je onderweg tegen komt ben je einde van de middag weer terug. Er kunnen meerdere internationale deelnemers zijn, maximale groepsgrootte 4.

Excursie 13: Koken in traditioneel Kota Gede
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 122,- p.p.€ 82,- p.p.€ 61,- p.p.€ 56,- p.p.€ 59,- p.p.€ 56,- p.p.
Tijd: van circa 8 tot begin van de middag, inclusief vervoer per andhong (paardenkar), Engelssprekende gids, Javaanse snacks, kookles, uitgebreide lunch met gerechten uit Centraal Java.

Excursie 14: Fietsen op het platteland van Yogyakarta
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 20,- p.p.€ 20,- p.p.€ 20,- p.p.€ 20,- p.p.€ 20,- p.p.€ 20,- p.p.
Extensies

Extensie 1: Extra vrije dag aan het Tobameer


Wil je wat meer rust in het programma? Dan is het Tobameer een prima plek om een extra dag in te plannen. 

Dag 7: Tobameer, vrije dag

Tobameer, vrije dag
Heerlijk een dagje extra aan het Tobameer. Het klimaat is er prettig om een dagje te niksen of te zwemmen.

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Extra vrije dag aan het Tobameer:
Dag 1: Amsterdam - Medan
Dag 2: Vliegveld Medan - Bukit Lawang
Dag 3: Bukit Lawang, orang-oetans spotten
Dag 4: Bukit Lawang - Brastagi, bezoek markt
Dag 5: Brastagi - Tobameer, bezoek traditioneel dorp en paleis
Dag 6: Tobameer, lokaal diner met Batak muziek
Dag 7: Tobameer, vrije dag
Dag 8: Tobameer - Medan, ferry
Dag 9: Medan -Yogyakarta - Borobudur (Java)
Dag 10: Borobudur (sunrise) - Yogyakarta
Dag 11: Yogyakarta, culinaire excursie (join in)
Dag 12: Yogyakarta - Sukuh, via Solo, wandeling Candi Ceto
Dag 13: Sukuh - Malang, wandeling Candi Sukuh
Dag 14: Malang - Bromo, korte stadsrit Malang, jeeptocht naar Bromo
Dag 15: Bromo - Kalibaru, zonsopgang Bromo
Dag 16: Kalibaru - Pemuteran (Bali)
Dag 17: Pemuteran
Dag 18: Pemuteran, snorkelexcursie Menjangan eiland
Dag 19: Pemuteran - Ubud
Dag 20: Ubud
Dag 21: Ubud - Amsterdam
Dag 22: Einde van een onvergetelijke Sumatra, Java en Bali vakantie

Extensie 1: Extra vrije dag aan het Tobameer
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 121,- p.p.€ 62,- p.p.€ 50,- p.p.€ 49,- p.p.€ 43,- p.p.€ 46,- p.p.


Extensie 2: Extra vrije dag in Ubud


Nog niet uitgekeken in Ubud? Er valt hier ook van alles te ontdekken. Fiets bijvoorbeeld Mount Batur af, woon een purificatieceremonie bij of maak een Herbal Walk. Een extra dagje is een goede optie!

Dag 20: Extra vrije dag in Ubud

Extra vrije dag in Ubud
In Ubud is zoveel te zien en te doen, dat een extra dag hier goed uitkomt. Je kunt één van onze optionele excursies boeken, maar ook zelf op pad gaan; wandelen door de rijstvelden rondom Ubud, het paleis bezoeken, shoppen of een dagje relaxen.

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Extra vrije dag in Ubud:
Dag 1: Amsterdam - Medan
Dag 2: Vliegveld Medan - Bukit Lawang
Dag 3: Bukit Lawang, orang-oetans spotten
Dag 4: Bukit Lawang - Brastagi, bezoek markt
Dag 5: Brastagi - Tobameer, bezoek traditioneel dorp en paleis
Dag 6: Tobameer, lokaal diner met Batak muziek
Dag 7: Tobameer - Medan, ferry
Dag 8: Medan -Yogyakarta - Borobudur (Java)
Dag 9: Borobudur (sunrise) - Yogyakarta
Dag 10: Yogyakarta, culinaire excursie (join in)
Dag 11: Yogyakarta - Sukuh, via Solo, wandeling Candi Ceto
Dag 12: Sukuh - Malang, wandeling Candi Sukuh
Dag 13: Malang - Bromo, korte stadsrit Malang, jeeptocht naar Bromo
Dag 14: Bromo - Kalibaru, zonsopgang Bromo
Dag 15: Kalibaru - Pemuteran (Bali)
Dag 16: Pemuteran
Dag 17: Pemuteran, snorkelexcursie Menjangan eiland
Dag 18: Pemuteran - Ubud
Dag 19: Ubud
Dag 20: Ubud, vrije dag
Dag 21: Ubud - Amsterdam
Dag 22: Einde van een onvergetelijke Sumatra, Java en Bali vakantie

Extensie 2: Extra vrije dag in Ubud
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 71,- p.p.€ 36,- p.p.€ 33,- p.p.€ 36,- p.p.€ 36,- p.p.€ 36,- p.p.


Extensie 3: Extra vrije dag in Yogyakarta


Iets meer rust in je reis? Yogyakarta is een fijne plaats voor een extra vrije dag. 

Dag 10: Extra vrije dag in Yogyakarta

Yogyakarta is een prettig stadje. Je kunt hier winkelen, beroemd is het batik en zilverwerk voor sieraden. Er zijn gezellige restaurantjes. Bekend is ook de kraton. Of heerlijk aan het zwembad voordat je aan je reis door Oost-Java begint. Op verzoek kunnen we ook extra excursies voor je regelen: een Go Local fietstocht (ochtend), zilversmeden (maak je eigen sieraad) of een wandeling langs de rivier Kali Code in de namiddag. 

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Extra vrije dag in Yogyakarta:
Dag 1: Amsterdam - Medan
Dag 2: Vliegveld Medan - Bukit Lawang
Dag 3: Bukit Lawang, orang-oetans spotten
Dag 4: Bukit Lawang - Brastagi, bezoek markt
Dag 5: Brastagi - Tobameer, bezoek traditioneel dorp en paleis
Dag 6: Tobameer, lokaal diner met Batak muziek
Dag 7: Tobameer - Medan, ferry
Dag 8: Medan -Yogyakarta - Borobudur (Java)
Dag 9: Borobudur (sunrise) - Yogyakarta
Dag 10: Yogyakarta, vrije dag
Dag 11: Yogyakarta, culinaire excursie (join in)
Dag 12: Yogyakarta - Sukuh, via Solo, wandeling Candi Ceto
Dag 13: Sukuh - Malang, wandeling Candi Sukuh
Dag 14: Malang - Bromo, korte stadsrit Malang, jeeptocht naar Bromo
Dag 15: Bromo - Kalibaru, zonsopgang Bromo
Dag 16: Kalibaru - Pemuteran (Bali)
Dag 17: Pemuteran
Dag 18: Pemuteran, snorkelexcursie Menjangan eiland
Dag 19: Pemuteran - Ubud
Dag 20: Ubud
Dag 21: Ubud - Amsterdam
Dag 22: Einde van een onvergetelijke Sumatra, Java en Bali vakantie

Extensie 3: Extra vrije dag in Yogyakarta
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 52,- p.p.€ 26,- p.p.€ 23,- p.p.€ 26,- p.p.€ 25,- p.p.€ 26,- p.p.


Extensie 4: Ijen vulkaan en koffieplantage


Maak de oversteek naar Java en beklim de Ijen vulkaan. Voor dag en dauw start de pittige wandeling naar de rand van de krater met zijn blauwe kratermeer. De zwaveldragers dragen bij aan de bijzondere couleur locale.

Dag 15: Slapen in een plantage huisje

Slapen in een plantage huisje
Vanaf Kalibaru naar je verblijf nabij de Ijen vulkaan (ca 5 uur, op de route naar Bali). Je verblijft in een authentiek plantage huisje, op een werkende koffieplantage, cacao wordt hier ook verbouwd. Er zijn slechts 7 huisjes met ieder 2 slaapkamers en een gedeelde huiskamer. 's Middags krijg je een rondleiding over de plantage en de bijbehorende fabriek. Je ziet nu zelf hoe het hele proces in elkaar steekt, van boom met koffieboon tot zakken vol koffie die klaar liggen voor de export. Dat kopje koffie waardeer je nu nog meer! En waar cacaobonen vandaan komen. is na vandaag ook geen mysterie meer voor je. 's Avonds wordt er een smakelijk homemade diner in de huiskamer van je huisje geserveerd. 's Avonds kletsen over de Java reis die op zijn einde loopt of met een boek op de bank. Wij vonden het wel knus, zo'n plantagehuisje!

Dag 16: Het blauwe kratermeer van Ijen vulkaan

Het blauwe kratermeer van Ijen vulkaan
‘s Ochtends vroeg naar het startpunt voor de wandeling naar de krater van de Ijen vulkaan. De lokale autoriteiten verplichten internationale reizigers een jeep te gebruiken (ondanks dat de weg net is gerepareerd. Lokale toeristen worden hiertoe niet verplicht.) Boven aan de berg gekomen is het wandelpad de berg op eenvoudig te volgen, maar best wel steil. Onderweg kom je sulfaat verzamelaars tegen. Ze zijn trots op hun zware werk en vinden het dan ook vaak prima dat je een foto van hun maakt. Middels je lokale gids kun je een praatje met hen maken. Bijvoorbeeld bij het weegstation. Koop een pakje sigaretten en biscuitjes en je maakt al snel vrienden! Boven aan de top zie je vaak geen hand voor ogen door de stoom en dan ben je wel blij dat iemand de weg kent.  In de krater zie je stoom uit de grond komen, en het gifgele zwavel kleurt de rotsen. Mannen verzamelen deze rotsen en sjouwen ze in manden omhoog. Het uitzicht is adembenemend, de droge vulkaan en het blauw van het kratermeer. De wandeling was zeker de moeite waard en je bent een van de weinige reizigers die er staat. Je wandelt terug naar de auto, die je naar de haven brengt voor de overtocht naar Bali. Met auto en al ga je de boot op. De overtocht duurt ongeveer 3 kwartier en je kunt aan dek rondlopen. De chauffeur zet je af bij het hotel van je volgende bouwsteen in het noorden van Bali (Pemuteran of Lovina).
 
Ijen is -evenals Bromo- een actieve vulkaan. Beklimming is altijd op eigen risico. De Indonesische autoriteiten kunnen de toegang tot een vulkaan ontraden, beperken of verbieden, indien dit door verhoogde vulkanische activiteit nodig wordt geacht.

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Ijen vulkaan en koffieplantage:
Dag 1: Amsterdam - Medan
Dag 2: Vliegveld Medan - Bukit Lawang
Dag 3: Bukit Lawang, orang-oetans spotten
Dag 4: Bukit Lawang - Brastagi, bezoek markt
Dag 5: Brastagi - Tobameer, bezoek traditioneel dorp en paleis
Dag 6: Tobameer, lokaal diner met Batak muziek
Dag 7: Tobameer - Medan, ferry
Dag 8: Medan -Yogyakarta - Borobudur (Java)
Dag 9: Borobudur (sunrise) - Yogyakarta
Dag 10: Yogyakarta, culinaire excursie (join in)
Dag 11: Yogyakarta - Sukuh, via Solo, wandeling Candi Ceto
Dag 12: Sukuh - Malang, wandeling Candi Sukuh
Dag 13: Malang - Bromo, korte stadsrit Malang, jeeptocht naar Bromo
Dag 14: Bromo - Kalibaru, zonsopgang Bromo
Dag 15: Kalibaru - Ijen
Dag 16: Ijen vulkaan - Bali, wandeling Ijen, ferry overtocht
Dag 17: Pemuteran
Dag 18: Pemuteran, snorkelexcursie Menjangan eiland
Dag 19: Pemuteran - Ubud
Dag 20: Ubud
Dag 21: Ubud - Amsterdam
Dag 22: Einde van een onvergetelijke Sumatra, Java en Bali vakantie

Extensie 4: Ijen vulkaan en koffieplantage
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 232,- p.p.€ 130,- p.p.€ 103,- p.p.€ 95,- p.p.€ 99,- p.p.€ 102,- p.p.


Extensie 5: Junglewalk en tuben in Tangkahan


Aan de andere kant van het Gunung Leuser Park vind je Tangkahan. De jungle daar wordt minder bezocht en dat geeft een authentiekere jungle-ervaring en tuben op de rivier is een feestje op het water!

Dag 4: Per 4x4 naar de andere kant van Gunung Leuser park

Per 4x4 naar de andere kant van Gunung Leuser park
Met een 4WD auto ga je op weg van Bukit Lawang naar Tangkahan, afhankelijk van de weg en omstandigheden als regenval en hoe lang je stopt onderweg 2 à 3 uur rijden. De lokale chauffeur spreekt weinig Engels, maar weet precies de stops om foto’s te maken van mooie uitzichten. En je hebt niet zo heel veel nodig om elkaar te begrijpen. "Coconut?" Ja hoor, wij hebben wel zin om een verse kokosnoot te drinken!
Aangekomen in Tangkahan stopt de chauffeur bij de rivier. Via een lange houten hangbrug kun je de rivier oversteken. Dan is het nog een stukje lopen  naar de accommodatie. Houd er dus rekening mee dat je zelf je bagage kunt dragen, maar vaak zijn er lokale vrouwen of jongens die voor een klein bedrag (ca € 3) je bagage willen dragen, zo verdienen zij weer wat bij.
In je eenvoudige accommodatie kun je lunchen. Geen airco, geen heet water, beperkte elektriciteit, maar wel lunchen met uitzicht op de rivier en wie weet zie je apen spelen in de bomen. Wat ons betreft is dat leuker dan een 5-sterren hotel!
De rest van de middag is vrij te besteden. Het is leuk om af te dalen naar de rivier en daar door heen te waden en te zwemmen naar een kleine waterval in de buurt.
 
NB Tangkahan staat bekend als olifantendorp. In overleg met dierenwelzijnsorganisaties bieden wij geen olifantactiviteiten meer aan. Als duurzame reisorganisatie vinden we diervriendelijkheid tijdens onze reizen belangrijk. Gelukkig ligt Tangkahan midden in een prachtige jungle en een mooie rivier, waardoor we hier nog steeds een mooi programma in de natuur kunnen aanbieden.

Dag 5: Junglewalk en tuben in Tangkahan

Junglewalk en tuben in Tangkahan
Het Gunung Leuser Park is een van de belangrijkste nationaal parken ter wereld, met wel 5000 verschillende diersoorten. In het park leven enkele van de meest bedreigde diersoorten op onze planeet: tijgers, neushoorns, olifanten en orang-oetans. De kans dat je een tijger kunt spotten is nihil, maar tijdens de mooie junglewalk kun je wel op zoek naar orang oetans en neushoornvogels.
Vroeg vertrekken ook vandaag, want in de schemering is de jungle toch op zijn mooist en met de meeste kans om dieren en vogels te zien. De orang oetans zullen hier niet zo dicht bij komen als in Bukit Lawang, want hier worden ze niet gevoederd. Dat maakt ook dat je tijdens de trekking minder orang oetans, maar ook minder orangs (mensen) tegen zult komen. Na de trekking (ongeveer 2 ½ uur) is het tijd om de rivier te verkennen. Op een autoband zak je de rivier af. Heel relaxt om zo op het water te dobberen. Bij een kleine zijarm van de rivier maak je een stop; daar vind je een prachtige waterval; een ideale plek om te lunchen (inclusief).
Je zakt nog een stukje verder de rivier af en dan ga je aan land. Je kunt in een klein uurtje terug lopen, door een dorpje, langs de plantages. Als je liever met de bentor terug gaat, overleg dit van te voren met de gids, dan regelt hij er eentje (niet inclusief).
 
NB Het is handig om een drybag mee te nemen; een waterdichte tas om je fotocamera in te doen (en ga er vanuit dat al je kleren nat worden!)

Dag 6: Van Tangkahan naar Berastagi

Van Tangkahan naar Berastagi
Je vervolgt je Sumatra reis. De chauffeur (die inmiddels is omgereden) haalt je op om je van Tangkahan naar Berastagi te brengen. Eind van de middag is er tijd om rond te snuffelen op de markt van het bergdorp.

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Junglewalk en tuben in Tangkahan:
Dag 1: Amsterdam - Medan
Dag 2: Vliegveld Medan - Bukit Lawang
Dag 3: Bukit Lawang, orang-oetans spotten
Dag 4: Bukit Lawang - Tangkahan, per 4x4
Dag 5: Tangkahan, junglewalk, tuben, gids, lunch, entree
Dag 6: Tangkahan - Berastagi
Dag 7: Brastagi - Tobameer, bezoek traditioneel dorp en paleis
Dag 8: Tobameer, lokaal diner met Batak muziek
Dag 9: Tobameer - Medan, ferry
Dag 10: Medan -Yogyakarta - Borobudur (Java)
Dag 11: Borobudur (sunrise) - Yogyakarta
Dag 12: Yogyakarta, culinaire excursie (join in)
Dag 13: Yogyakarta - Sukuh, via Solo, wandeling Candi Ceto
Dag 14: Sukuh - Malang, wandeling Candi Sukuh
Dag 15: Malang - Bromo, korte stadsrit Malang, jeeptocht naar Bromo
Dag 16: Bromo - Kalibaru, zonsopgang Bromo
Dag 17: Kalibaru - Pemuteran (Bali)
Dag 18: Pemuteran
Dag 19: Pemuteran, snorkelexcursie Menjangan eiland
Dag 20: Pemuteran - Ubud
Dag 21: Ubud
Dag 22: Ubud - Amsterdam
Dag 23: Einde van een onvergetelijke Sumatra, Java en Bali vakantie

Extensie 5: Junglewalk en tuben in Tangkahan
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 362,- p.p.€ 193,- p.p.€ 169,- p.p.€ 160,- p.p.€ 169,- p.p.€ 159,- p.p.


Extensie 6: Lopen op de Sibayak vulkaan bij Berastagi


Beklim samen met een gids de Sibayak vulkaan. Een pittige klim maar het uitzicht vanaf de kraterrand is adembenemend.

Dag 5: Beklim de vulkaan Sibayak

Beklim de vulkaan Sibayak
Ingeklemd tussen 2 vulkanen ligt Berastagi, een koel bergdorpje en de 'hoofdstad' van het Karo-Batak gebied. Beklim de vulkaan Sibayak en word aan de top beloond met een spectaculair uitzicht in de krater met zijn stomende geiser. De top is goed te bereiken met een stevige wandeling. Een gids leidt de weg, want het pad is niet altijd duidelijk aangegeven. De auto brengt je een eind op weg, maar als de weg te stijl wordt, loop je het laatste half uur over asfalt. Het volgende uur volg je een pad omhoog. Er is een pad aangelegd, maar dit heeft veel te lijden van natuurkrachten en wordt niet goed onderhouden. Er kunnen dan ook grote kuilen zitten in het pad, of het pad kan een stuk weg zijn. Inmiddels ontstaan er kleine paadjes langs. Het uitzicht is adembenemend en het uitzicht aan de rand van de vulkaankrater is welverdiend! Het bijzondere van deze vulkaan is dat je door de krater kunt lopen! Geniet van de ervaring terwijl de zwavellucht in je neus kriebelt. De terugweg omlaag is makkelijker, mocht je nog een stukje omlaag willen lopen, geef dat dan aan bij de gids. Je rijdt of loopt via een weg die uitkomt bij warmwaterbronnen, ideaal om de spieren te ontspannen. Do as the locals do: ontspan de spieren na de afdaling in een hotspring, waar hele families gezellig badderen. Kleed je dan ook als de locals met een tshirt en een korte broek in het water. Hier krijg je een eenvoudige lokale lunch (noodlesoup of nasi goreng) in de warung, die er goed in gaat na deze sportieve activiteit.
Tip: In Berastagi is vlak bij de markt een klein museumpje geopend over de Karo-Batak. Er liggen verschillende gebruiksvoorwerpen en zwartwit fotos van vroeger.
 
Sibayak is, net als Bromo en Ijen op Java, een actieve vulkaan. Beklimming is altijd voor eigen risico. De Indonesische autoriteiten kunnen bij verhoogde vulkanische activiteit de toegang tot een vulkaan ontraden, beperken of verbieden.

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Lopen op de Sibayak vulkaan bij Berastagi:
Dag 1: Amsterdam - Medan
Dag 2: Vliegveld Medan - Bukit Lawang
Dag 3: Bukit Lawang, orang-oetans spotten
Dag 4: Bukit Lawang - Brastagi, bezoek markt
Dag 5: Berastagi, walk vulkaan Sibayak, hotsprings
Dag 6: Brastagi - Tobameer, bezoek traditioneel dorp en paleis
Dag 7: Tobameer, lokaal diner met Batak muziek
Dag 8: Tobameer - Medan, ferry
Dag 9: Medan -Yogyakarta - Borobudur (Java)
Dag 10: Borobudur (sunrise) - Yogyakarta
Dag 11: Yogyakarta, culinaire excursie (join in)
Dag 12: Yogyakarta - Sukuh, via Solo, wandeling Candi Ceto
Dag 13: Sukuh - Malang, wandeling Candi Sukuh
Dag 14: Malang - Bromo, korte stadsrit Malang, jeeptocht naar Bromo
Dag 15: Bromo - Kalibaru, zonsopgang Bromo
Dag 16: Kalibaru - Pemuteran (Bali)
Dag 17: Pemuteran
Dag 18: Pemuteran, snorkelexcursie Menjangan eiland
Dag 19: Pemuteran - Ubud
Dag 20: Ubud
Dag 21: Ubud - Amsterdam
Dag 22: Einde van een onvergetelijke Sumatra, Java en Bali vakantie

Extensie 6: Lopen op de Sibayak vulkaan bij Berastagi
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 247,- p.p.€ 129,- p.p.€ 116,- p.p.€ 112,- p.p.€ 104,- p.p.€ 107,- p.p.


Extensie 7: Ontdek koloniaal Malang per fiets


Wil je actief zijn op vakantie? Fiets dan met een Engels sprekende gids door de koloniale wijken van Malang.

Dag 13: Ontdek koloniaal Malang per fiets

Ontdek koloniaal Malang per fiets
Fiets door de smalle steegjes langs het kanaal uit de Nederlandse tijd. Vogelkooitjes en de was hangen op straat. Je Engelssprekende gids weet de weg door de wirwar van kruipsluip straatjes van de kampung. Rondom de Ijen boulevard staan prachtige koloniale villa’s. Tempo doeloe herleeft. Je bezoekt een traditionele markt, maar ook een moderne markt waar de lokale bevolking zijn inkopen doet. En niet te vergeten de Vogeltjesmarkt en bloemenmarkt. Je fietst op goede mountainbikes en onderweg is er een pitstop in een restaurant in een mooi gerestaureerd koloniaal pandje. De excursie duurt de ochtend en is exclusief lunch. De middag ben je vrij, een heerlijk rustpunt tijdens de toch wel intensieve reis met af en toe flinke reisafstanden door Oost-Java.
NB. Als je 2 dagen in Malang verblijft is het prettig in een hotel met zwembad te verblijven; deze upgrade is inclusief in de prijs

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Ontdek koloniaal Malang per fiets:
Dag 1: Amsterdam - Medan
Dag 2: Vliegveld Medan - Bukit Lawang
Dag 3: Bukit Lawang, orang-oetans spotten
Dag 4: Bukit Lawang - Brastagi, bezoek markt
Dag 5: Brastagi - Tobameer, bezoek traditioneel dorp en paleis
Dag 6: Tobameer, lokaal diner met Batak muziek
Dag 7: Tobameer - Medan, ferry
Dag 8: Medan -Yogyakarta - Borobudur (Java)
Dag 9: Borobudur (sunrise) - Yogyakarta
Dag 10: Yogyakarta, culinaire excursie (join in)
Dag 11: Yogyakarta - Sukuh, via Solo, wandeling Candi Ceto
Dag 12: Sukuh - Malang, wandeling Candi Sukuh
Dag 13: Malang, fietsexcursie, vrije middag
Dag 14: Malang - Bromo, korte stadsrit Malang, jeeptocht naar Bromo
Dag 15: Bromo - Kalibaru, zonsopgang Bromo
Dag 16: Kalibaru - Pemuteran (Bali)
Dag 17: Pemuteran
Dag 18: Pemuteran, snorkelexcursie Menjangan eiland
Dag 19: Pemuteran - Ubud
Dag 20: Ubud
Dag 21: Ubud - Amsterdam
Dag 22: Einde van een onvergetelijke Sumatra, Java en Bali vakantie

Extensie 7: Ontdek koloniaal Malang per fiets
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
auto standby€ 260,- p.p.€ 130,- p.p.€ 115,- p.p.€ 114,- p.p.€ 111,- p.p.€ 110,- p.p.
Zonder auto (bij treinreis)€ 186,- p.p.€ 93,- p.p.€ 91,- p.p.€ 93,- p.p.€ 91,- p.p.€ 93,- p.p.


Extensie 8: Overnachting in de jungle


Altijd al eens wakker willen worden in de jungle? Het is een magische ervaring! Na een bezoek aan de orang-oetans  trek je het woud in voor een tweedaagse trekking nabij Bukit Lawang.

Dag 3: De jungle in

De jungle in
’s Ochtends vertrek je met een gids voor een twee dagen durende jungletrek om oog in oog met een orang-oetan te staan. Omdat de dieren veel actiever zijn als het nog koel is (en jijzelf trouwens ook), raden we aan om zo vroeg mogelijk op pad te gaan. Vanaf 7 uur kun je ontbijten, vertrek direct er na. Met een beetje geluk kun je de grappige Thomas Leaf Monkey met zijn lange staart spotten, en hoor je de schuwe gibbons hoog in de bomen. Je ziet bij de orang-oetan voederplaats, hoe zwangere en zogende vrouwtjesapen een aanvulling op hun dieet komen halen. 
Na het bezoek aan het opvangcentrum trek je verder het regenwoud in. Omdat dit een tweedaagse trektocht is ga je de jungle niet heel diep in. Je blijft in de buurt van het dorpje en zult af en toe geluiden, als bijvoorbeeld de moskee, blijven horen. Het is echter een fantastische ervaring om omringd te zijn door de enorme, eeuwenoude, bomen en te ervaren hoe het woud een levend organisme is.
Hoewel je maar een paar uur loopt vandaag kan het toch behoorlijk zwaar zijn. De kampeerspullen en het eten worden gedragen door de gids. Zelf loop je met een dagrugzak, waar een verschoning, zwemspullen, eventueel een lakenzak, een zaklamp en flessen water in zit. Uiteraard is er de hoge luchtvochtigheid waar je rekening mee moet houden, het voelt daardoor warmer. Als het net geregend heeft (en dat doet het vaak hier!), kunnen de paden modderig en glibberig zijn. Je moet vaak stukjes stijgen en dalen en binnen de kortste tijd is je kleding doorweekt van transpiratievocht.
Het is dus fijn dat de lunch en het avondeten aan het water worden geserveerd, meestal aan de rivier. Terwijl de gids het eten bereidt, heb jij de tijd om je te verfrissen en van de mooie omgeving te genieten. Het eten is uiteraard eenvoudig, maar de omgeving en de geleverde inspanning maken dat het bijzonder goed smaakt.
Onderweg heb je kans om kleine dieren als apen en vogels te zien. Omdat het woud zo dicht is zal je de meeste dieren eerder horen dan zien, maar gelukkig ziet de gids ze meestal eerder dan wij en met zijn hulp zal je toch wel wat kunnen ‘spotten’. Wij zagen zwarte gibbons en een aantal majestueuze neushoornvogels.
De kampeerplek is een open plek aan de rivier. Heerlijk om hier de modder en het zweet van je af te wassen na alle inspanningen! Het diner wordt bereid terwijl de avond valt. Een belevenis is het om mee te maken hoe de jungle ontwaakt als het donkerder wordt.  
Bij het licht van een olielamp praat je nog even na over de dag en dan wordt het kamp gemaakt. Dit is een eenvoudige tent, gemaakt van een zeil dat gespannen wordt over een bamboe platform.  Je slaapt op een dun matrasje. Moe van alle inspanningen slaap je in met de geluiden van de jungle.

Dag 4: De magie van het ontwaken van de jungle

De magie van het ontwaken van de jungle
Bij het krieken van de dag sta je op. De natuur is je wekker. Zo vroeg in de morgen is het woud op zijn mooist. Het is nog koel en er hangt vaak een ochtendnevel tussen de bomen, die langzaam oplost als de zon warmer wordt. Magisch! De gids maakt een lekker ontbijtje en jij kunt een beetje op ontdekkingstocht gaan rond het kamp. Als het kamp is opgebroken en alle sporen van jullie verblijf zijn uitgewist, ga je weer op pad. Vandaag loop je terug naar Bukit Lawang. Je volgt het grootste gedeelte van de tocht de rivier en je zult af en toe door het water lopen. Voor de lunch kom je terug in Bukit Lawang waar je afscheid neemt van je gids en onder de douche kunt springen.
N.B. Een gedeelte van de terugtocht kun je ook afleggen in een opgeblazen autoband (tube). Je drijft dan stroomafwaarts naar Bukit Lawang. Als je dit wilt moet je dit voor de tocht aangeven aan de gids. Voor  het tuben geldt een meerprijs van ongeveer 15 € die je ter plekke in lokale valuta betaalt. De verhuurder van de tubes brengt de banden dan stroomopwaarts.

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Overnachting in de jungle:
Dag 1: Amsterdam - Medan
Dag 2: Vliegveld Medan - Bukit Lawang
Dag 3: Jungle-trek
Dag 4: Jungle-trek - Bukit Lawang
Dag 5: Bukit Lawang - Brastagi, bezoek markt
Dag 6: Brastagi - Tobameer, bezoek traditioneel dorp en paleis
Dag 7: Tobameer, lokaal diner met Batak muziek
Dag 8: Tobameer - Medan, ferry
Dag 9: Medan -Yogyakarta - Borobudur (Java)
Dag 10: Borobudur (sunrise) - Yogyakarta
Dag 11: Yogyakarta, culinaire excursie (join in)
Dag 12: Yogyakarta - Sukuh, via Solo, wandeling Candi Ceto
Dag 13: Sukuh - Malang, wandeling Candi Sukuh
Dag 14: Malang - Bromo, korte stadsrit Malang, jeeptocht naar Bromo
Dag 15: Bromo - Kalibaru, zonsopgang Bromo
Dag 16: Kalibaru - Pemuteran (Bali)
Dag 17: Pemuteran
Dag 18: Pemuteran, snorkelexcursie Menjangan eiland
Dag 19: Pemuteran - Ubud
Dag 20: Ubud
Dag 21: Ubud - Amsterdam
Dag 22: Einde van een onvergetelijke Sumatra, Java en Bali vakantie

Extensie 8: Overnachting in de jungle
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 172,- p.p.€ 89,- p.p.€ 88,- p.p.€ 86,- p.p.€ 85,- p.p.€ 85,- p.p.


Extensie 9: Schildpadden Sukamade en Ijen vulkaanmeer


Ga van het gebaande pad met deze avontuurlijke Go Local extensie! Vlakbij het authentieke Sukumade ga je reuzenschildpadden spotten en bij de Ijen vulkaan ontmoet je de zwaveldragers die daar werken.

Dag 15: Schildpadden spotten in Sukamade

Schildpadden spotten in Sukamade
Vandaag begint een waar avontuur op je Indonesië vakantie. Je gaat de komende 2 dagen per 4WD jeep naar Sukamade in Nationaal Park Meru Betiri. De rit gaat over plantageweggetjes die in het park lopen. Als de plantageweg van zand erg hobbelig wordt, stap dan uit om een stuk te lopen en met een beetje geluk zie je apen in de bomen en hoor je neushoornvogels overvliegen. Het geruis van de neushoornvogel hoor je eerder dan dat je hem ziet! De gids vertelt welke gewassen hier worden verbouwd, zoals koffie, cacao en rubber. Maak een wandeling over het strand, en picknick tussen de vissersboten. Indien er schildpadjes groot genoeg zijn, kun je een babyschildpad 'adopteren' en uit zetten in zee. Overleg met je gids als je dit graag wilt, zodat hij het programma hierop kan aanpassen.
 
Op loopafstand van het lokaleguesthouse is een dorpje waar de plantagearbeiders wonen. Aan het einde van de dag, als iedereen terug is van het werk, is het leuk om hier doorheen te slenteren. De kinderen zwaaien je allemaal na. Je verblijft in een eenvoudig guesthouse met koud water in de badkamer. De familie maakt een lekkere maaltijd klaar. Na het diner, als het donker is, is het een half uurtje rijden naar het strand. Onder toezicht van een parkranger wacht je hier heel stil af en hoop je dat een schuwe reuzenschildpad het strand op durft te komen om haar eieren te leggen. Spannend... Schildpadden leggen hun eieren op het zelfde strand waar ze zelf geboren zijn. Je hebt hier een goede kans, maar het is uiteraaard wildlife, dus niet iedereen zal geluk hebben. Maar in ieder geval zijn er veel babyschildpadden te zien in het opvangcentrum en sowieso is deze jeeptrip een Go Local avontuur!

Dag 16: Slapen op een koffieplantage uit ‘tempo doeloe’

Slapen op een koffieplantage uit ‘tempo doeloe’
In Sukamade kun je ook de rubberfabriek bezoeken (optioneel). Veel machines stammen nog uit de Nederlandse tijd. Het proces van rubber maken zal je erg verbazen. Van boom tot autoband, dat zoiets kan! Vanaf Sukumade rijdt je met de jeep een andere route naar de hoofdweg. Hier wacht je chauffeur met de normale auto je op, om samen door te rijden naar je verblijf nabij de Ijen vulkaan (op de route naar Bali). Je verblijft in een authentiek plantage huisje uit de Nederlands-Indische tijd, op een werkende koffieplantage, cacao en rubber wordt hier ook verbouwd. Er zijn slechts 7 huisjes met ieder 2 slaapkamers en een gedeelde huiskamer, dus boek op tijd! 's Middags krijg je een rondleiding over de koffieplantage (1013 hectare op 450 meter boven zeeniveau) en de bijbehorende fabriek (inclusief bij verblijf op de plantage). Je ziet nu zelf hoe het hele proces in elkaar steekt, van boom met koffieboon tot zakken vol koffie die klaar liggen voor de export. Dat kopje koffie waardeer je nu nog meer! En waar cacaobonen vandaan komen. is na vandaag ook geen mysterie meer voor je. 's Avonds wordt er een smakelijk homemade diner in de huiskamer van je huisje geserveerd. Een relaxed avondje kletsen over de Java reis die op zijn einde loopt of met een boek op de bank. Wij vonden het wel knus, zo'n plantagehuisje!

Dag 17: Het blauwe kratermeer van Ijen vulkaan

Het blauwe kratermeer van Ijen vulkaan
 ‘s Ochtends vroeg naar het startpunt voor de wandeling naar de krater met kratermeer van de Ijenvulkaan. De lokale autoriteiten verplichten internationale reizigers een jeep te gebruiken (ondanks dat de weg eind 2012 is gerepareerd. Lokale toeristen worden hiertoe niet verplicht.) Boven aan de berg gekomen is het wandelpad de berg op eenvoudig te volgen en te lopen, maar best wel steil. Onderweg kom je sulfaat verzamelaars tegen. Ze zijn trots op hun zware werk en vinden het dan ook vaak prima dat je een foto van hun maakt. Middels je lokale gids kun je een praatje met hen maken. Bijvoorbeeld bij het weegstation. Koop een pakje sigaretten en biscuitjes en je maakt al snel vrienden! Boven aan de top zie je vaak geen hand voor ogen door de stoom en dan ben je wel blij dat iemand de weg kent.  In de krater zie je stoom uit de grond en het meer komen, en het gifgele zwavel kleurt de rotsen rondom het meer geel. Mannen verzamelen deze rotsen en sjouwen ze in manden omhoog. Het uitzicht is adembenemend, het maanlandschap van de vulkaan en het blauw van het kratermeer. De wandeling omhoog was zeker de moeite waard en je bent een van de weinige reizigers die er staat. Je wandelt terug naar de auto, heuvelafwaarts een makkie, die je naar de haven brengt voor de overtocht naar Bali (inclusief). Met auto en al ga je de ferry op. De overtocht duurt ongeveer 3 kwartier en je kunt aan dek rondlopen. Java verdwijnt uit het zicht, en Bali komt steeds dichterbij. De chauffeur zet je af bij het hotel van je volgende bouwsteen in het noorden van Bali, Pemuteran.
 
Ijen is -evenals Bromo- een actieve vulkaan. Beklimming is altijd op eigen risico. De Indonesische autoriteiten kunnen de toegang tot een vulkaan ontraden, beperken of verbieden, indien dit door verhoogde vulkanische activiteit nodig wordt geacht.

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Schildpadden Sukamade en Ijen vulkaanmeer:
Dag 1: Amsterdam - Medan
Dag 2: Vliegveld Medan - Bukit Lawang
Dag 3: Bukit Lawang, orang-oetans spotten
Dag 4: Bukit Lawang - Brastagi, bezoek markt
Dag 5: Brastagi - Tobameer, bezoek traditioneel dorp en paleis
Dag 6: Tobameer, lokaal diner met Batak muziek
Dag 7: Tobameer - Medan, ferry
Dag 8: Medan -Yogyakarta - Borobudur (Java)
Dag 9: Borobudur (sunrise) - Yogyakarta
Dag 10: Yogyakarta, culinaire excursie (join in)
Dag 11: Yogyakarta - Sukuh, via Solo, wandeling Candi Ceto
Dag 12: Sukuh - Malang, wandeling Candi Sukuh
Dag 13: Malang - Bromo, korte stadsrit Malang, jeeptocht naar Bromo
Dag 14: Bromo - Kalibaru, zonsopgang Bromo
Dag 15: Kalibaru - Sukamade, jeeptocht, diner, schildpadden excursie
Dag 16: Sukamade - Ijen, jeeptocht, plantagetour, diner
Dag 17: Ijen - Pemuteran, jeeptocht, ferry overtocht
Dag 18: Pemuteran
Dag 19: Pemuteran, snorkelexcursie Menjangan eiland
Dag 20: Pemuteran - Ubud
Dag 21: Ubud
Dag 22: Ubud - Amsterdam
Dag 23: Einde van een onvergetelijke Sumatra, Java en Bali vakantie

Extensie 9: Schildpadden Sukamade en Ijen vulkaanmeer
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 619,- p.p.€ 337,- p.p.€ 246,- p.p.€ 209,- p.p.€ 179,- p.p.€ 217,- p.p.


Extensie 10: Stadswandeling in historisch Medan


Een enthousiaste gids neemt je mee naar de binnenstad van het koloniale Medan. Hij brengt je onder andere naar een moskee, het paleis van de Sultan en hij laat je de prachtige Nederlandse architectuur zien.

Dag 2: Aankomst in Medan

Aankomst in Medan
Je komt aan in Medan en wordt naar je hotel gebracht. Vanaf de nieuwe luchthaven buiten Medan is het circa 1,5 uur rijden.

Dag 3: Stadswandeling Historisch Medan

Stadswandeling Historisch Medan
Korte stadswandeling (circa 2 uur) onder leiding van een Engelstalige gids. Eerst bezoek je de grote Moskee (Masjid Raya), als het geen gebedstijd is, kun je hier naar binnen mits je gebruik maakt van de leenkleding (hoofddoekje, sarong). Van hier uit loop je naar het paleis van de Sultan, waar je ook binnen kunt kijken. Ben je in een dolle bui, dan kun je je zelfs verkleden als een Sultanspaar voor de foto. Het Tjong A Fie huis, het huis van de beroemde en rijke Chinese handelaar en filantroop, is nu een museum. Ga terug in de tijd en bestel bitterballen en een sorbet bij lunchroom Tip Top, waar alles er nog hetzelfde uit ziet als in de jaren ’30. Het is niet moeilijk voor te stellen hoe het restaurant ooit gevuld was met Nederlandse thee- en tabaksplanters. Vanaf het Postkantoor kun je met een wandelbrug de weg over steken naar Hotel De Boer. Vele beroemdheden, zoals Matahari en Louis Couperus, verbleven in het befaamde Hotel De Boer. Tip: Er naast ligt het Ashton hotel, die een historisch gebouw heeft omgetoverd tot restaurant met fotos van 'tempo doeloe' (vroeger) aan de muur. Hierna rij je naar Bukit Lawang, circa 3 uur rijden. Het laatste stuk van de weg is niet altijd goed onderhouden. In Bukit Lawang bereik je de ecolodge via een lange hangbrug over de rivier, een geweldige entree! Met een beetje geluk zie je al een nieuwsgierig aapje op het terrein.

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Stadswandeling in historisch Medan:
Dag 1: Amsterdam - Medan
Dag 2: Medan
Dag 3: Medan - Bukit Lawang, stadswandeling met gids in Medan
Dag 4: Bukit Lawang, orang-oetans spotten
Dag 5: Bukit Lawang - Brastagi, bezoek markt
Dag 6: Brastagi - Tobameer, bezoek traditioneel dorp en paleis
Dag 7: Tobameer, lokaal diner met Batak muziek
Dag 8: Tobameer - Medan, ferry
Dag 9: Medan -Yogyakarta - Borobudur (Java)
Dag 10: Borobudur (sunrise) - Yogyakarta
Dag 11: Yogyakarta, culinaire excursie (join in)
Dag 12: Yogyakarta - Sukuh, via Solo, wandeling Candi Ceto
Dag 13: Sukuh - Malang, wandeling Candi Sukuh
Dag 14: Malang - Bromo, korte stadsrit Malang, jeeptocht naar Bromo
Dag 15: Bromo - Kalibaru, zonsopgang Bromo
Dag 16: Kalibaru - Pemuteran (Bali)
Dag 17: Pemuteran
Dag 18: Pemuteran, snorkelexcursie Menjangan eiland
Dag 19: Pemuteran - Ubud
Dag 20: Ubud
Dag 21: Ubud - Amsterdam
Dag 22: Einde van een onvergetelijke Sumatra, Java en Bali vakantie

Extensie 10: Stadswandeling in historisch Medan
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 129,- p.p.€ 65,- p.p.€ 51,- p.p.€ 49,- p.p.€ 45,- p.p.€ 46,- p.p.


Extensie 11: Koken in de Kraton van Solo (voor Sukuh)


Ga Javaans koken op een wel heel bijzondere plek: de Kraton (paleis van de sultan) in Solo.

Dag 11: Koken in de Kraton van Solo

Koken in de Kraton van Solo
Vandaag ga je koken op een wel heel bijzondere plek: in de Kraton (paleis van de sultan) Hadiningrat van Solo! Eerst ga je met een paardenkarretje naar de markt om ingrediënten te kopen. Daarna laten de dames van de oude kraton je de kneepjes van de Indonesische keuken aan het hof zien. Je kunt ook nog een kijkje nemen in de oude kraton, die met alle familieleden en familie van bedienden van de sultan die hier wonen, uit is gegroeid tot een complete wijk. Nadat je samen hebt gekookt, krijg je een blessing. Nadat je hebt gegeten, mag je het eten uitdelen aan de kinderen. Na afloop kun je als je wilt met de gids de Pasar Klewer (de batik markt) en de Pasar Tri Windu(de antiekmarkt) bezoeken. Halverwege de middag ben je weer terug in je hotel.

Dag 12: Wandeling bij Candi Ceto

Wandeling bij Candi Ceto
Je rijdt de bergen in naar Sukuh, nabij Tawangmangu. Hier ontmoet je je Engelssprekende, lokale trekkinggids. Bij de Candi Ceto tempel, op 1400 meter gelegen op de Lawu vulkaan kan de gids je vertellen over de oude hindoeistische verhalen die op de tempel te zien zijn. Dit zeer oude, kleine tempeltje is een van de unieke 'erotische' tempels van Java. De Javanen komen nog altijd offers brengen bij de vruchtbaarheidssymbolen. Samen met een lokale gids maak je een twee uur durende wandeling, grotendeels heuvelafwaarts. Deze wandeling door het groene berggebied met kruidnagel- en theeplantages geeft prachtige uitzichten over de vallei. Aan het eind van de wandeling staat je chauffeur je al met de auto op te halen, om je het laatste stukje naar je hotelletje te brengen.
 
Als je wilt kun je onderweg nog even met de gids de mysterieuze tempel Candi Sukuh bezoeken. De tempel doet denken aan de piramide vormige Maya tempels in Zuid Amerika. Candi Sukuh lijkt in niets op de andere tempels in Java en de stijl en wie het gebouwd heeft is een mysterie. Ook hier vind je grappige erotische afbeeldingen terug, die dienen als vruchtbaarheidsymbolen.  
 
In het nabij Candi Sukuh gelegen, vriendelijke lokale guesthouse met grote tuin, slaap je in een knusse cottage. Als het niet mistig is, is er door de ligging op zo'n 900 meter, een mooi uitzicht over de vallei. 's Avonds kun je bij helder weer de lichtjes van Solo zien.

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Koken in de Kraton van Solo (voor Sukuh):
Dag 1: Amsterdam - Medan
Dag 2: Vliegveld Medan - Bukit Lawang
Dag 3: Bukit Lawang, orang-oetans spotten
Dag 4: Bukit Lawang - Brastagi, bezoek markt
Dag 5: Brastagi - Tobameer, bezoek traditioneel dorp en paleis
Dag 6: Tobameer, lokaal diner met Batak muziek
Dag 7: Tobameer - Medan, ferry
Dag 8: Medan -Yogyakarta - Borobudur (Java)
Dag 9: Borobudur (sunrise) - Yogyakarta
Dag 10: Yogyakarta, culinaire excursie (join in)
Dag 11: Yogyakarta - Solo, koken in Kraton van Solo, lunch
Dag 12: Solo - Sukuh, wandeling Candi Ceto
Dag 13: Sukuh - Malang, wandeling Candi Sukuh
Dag 14: Malang - Bromo, korte stadsrit Malang, jeeptocht naar Bromo
Dag 15: Bromo - Kalibaru, zonsopgang Bromo
Dag 16: Kalibaru - Pemuteran (Bali)
Dag 17: Pemuteran
Dag 18: Pemuteran, snorkelexcursie Menjangan eiland
Dag 19: Pemuteran - Ubud
Dag 20: Ubud
Dag 21: Ubud - Amsterdam
Dag 22: Einde van een onvergetelijke Sumatra, Java en Bali vakantie

Extensie 11: Koken in de Kraton van Solo (voor Sukuh)
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 246,- p.p.€ 129,- p.p.€ 101,- p.p.€ 94,- p.p.€ 77,- p.p.€ 71,- p.p.


Extensie 12: Fietsen in Solo: Go Local! (voor Sukuh)


Go Local en ga fietsen in Solo, Java's oudste culturele centrum. Met een lokale gids fiets je langs rijstvelden en dorpen waar allerlei producten met de hand worden gemaakt.

Dag 11: Fietsen door rijstvelden en dorpen van Solo

Fietsen door rijstvelden en dorpen van Solo
Go Local en ga fietsen in Solo! Deze dag is een absolute favoriet van ons! Vanuit Yogyakarta is het een korte rit (kleine 2 uur) met de auto naar Solo (ook Surakarta genoemd), het ándere sultanstadje. Vertrek direct na het ontbijt, want 's ochtends is het nog niet zo warm. Je ontmoet je Engelssprekende gids en samen steken jullie aan de rand van de stad met een bootje de rivier over. Hier staan de fietsen al klaar en begint jullie relaxte fietstocht langs rijstvelden en dorpen van Solo. Regelmatig kom je een fietsende local tegen, omdat Solo nauwelijks heuvels kent, is fietsen hier populair. De inwoners van deze dorpen zijn ontzettend bezige bijtjes: ieder dorp heeft zijn eigen 'huisnijverheid' specialiteit. In het ene dorp wordt kroepoek gemaakt, ergens anders tofu (tahu), en in weer een ander dorp brouwt men alcohol. We waren erg onder de indruk van de mannen die zich in het zweet werken om gongs voor de gamalan te slaan. Ongelofelijk, wat een zwaar werk! Als het warm begint te worden, fiets je naar het huis van een Javaanse familie voor een Javaanse lunch. De vrouw des huizes heeft al de hele morgen staan koken en er verschijnen allerlei verschillende gerechten op tafel. Lekker!
NB: op zondagen, belangrijke feestdagen en Idul Fitri (Suikerfeest) zijn de werkplaatsen dicht. De gids maakt dan een alternatieve tocht door Solo zelf.

Na de lunch heb je de middag tijd om zelf Solo te verkennen. Aanrader is om een rondleiding van een uur te nemen in het paleisIstana Mangkunegara. Het paleis is helemaal gebouwd van teakhout. Tip: Laat je rondleiden door een lokale gids. Onze ervaring is dat een leuke gids die de verhalen van de prinselijke familie kent, het paleis tot leven kan brengen. We vonden het ook erg leuk om rond te snuffelen op de antiek en curiosa markt Pasar Tri Windu. Solo is ook bekend om zijn batik markt. Wat je vanmiddag wilt doen, mag je helemaal zelf weten. Je chauffeur staat voor je klaar en weet alle plekjes te vinden.
 

Dag 12: Wandeling in bergen bij Candi Ceto

Wandeling in bergen bij Candi Ceto
Mocht het gisteren niet gelukt zijn om het paleis Istana Mangkunegara in Solo te bezoeken, dan heb je vanmorgen nog een herkansing. Samen met je Engelssprekende gids rij je ongeveer 2 uur de bergen in naar Sukuh, nabij Tawangmangu, naar de Candi Ceto tempel, op 1400 meter gelegen op de Lawu vulkaan. Dit zeer oude, kleine tempeltje is een van de unieke 'erotische' tempels van Java. De Javanen komen nog altijd offers brengen bij de vruchtbaarheidssymbolen. Samen met je gids maakt je een twee uur durende wandeling, grotendeels heuvelafwaarts. Deze wandeling door het groene berggebied met kruidnagel- en theeplantages geeft prachtige uitzichten over de vallei. Aan het eind van de wandeling staat je chauffeur je al met de auto op te halen, om je het laatste stukje naar je hotel te brengen. Prettig geregeld! In het vriendelijke hotelletje met grote tuin slaap je in een knusse cottage. Als het niet mistig is, is er door de ligging op zo'n 900 meter, een mooi uitzicht over de vallei. 's Avonds kun je bij helder weer de lichtjes van Solo zien.

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Fietsen in Solo: Go Local! (voor Sukuh):
Dag 1: Amsterdam - Medan
Dag 2: Vliegveld Medan - Bukit Lawang
Dag 3: Bukit Lawang, orang-oetans spotten
Dag 4: Bukit Lawang - Brastagi, bezoek markt
Dag 5: Brastagi - Tobameer, bezoek traditioneel dorp en paleis
Dag 6: Tobameer, lokaal diner met Batak muziek
Dag 7: Tobameer - Medan, ferry
Dag 8: Medan -Yogyakarta - Borobudur (Java)
Dag 9: Borobudur (sunrise) - Yogyakarta
Dag 10: Yogyakarta, culinaire excursie (join in)
Dag 11: Yogyakarta - Solo, fietstocht dorpen Solo, lunch
Dag 12: Solo - Sukuh, wandeling Candi Ceto
Dag 13: Sukuh - Malang, wandeling Candi Sukuh
Dag 14: Malang - Bromo, korte stadsrit Malang, jeeptocht naar Bromo
Dag 15: Bromo - Kalibaru, zonsopgang Bromo
Dag 16: Kalibaru - Pemuteran (Bali)
Dag 17: Pemuteran
Dag 18: Pemuteran, snorkelexcursie Menjangan eiland
Dag 19: Pemuteran - Ubud
Dag 20: Ubud
Dag 21: Ubud - Amsterdam
Dag 22: Einde van een onvergetelijke Sumatra, Java en Bali vakantie

Extensie 12: Fietsen in Solo: Go Local! (voor Sukuh)
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 211,- p.p.€ 110,- p.p.€ 94,- p.p.€ 91,- p.p.€ 89,- p.p.€ 88,- p.p.
Excursies

Malang

Excursie 1: Ontdek koloniaal Malang per fiets

Ontdek koloniaal Malang per fiets
Fiets door de smalle steegjes langs het kanaal uit de Nederlandse tijd. Vogelkooitjes en de was hangen op straat. Je Engelssprekende gids weet de weg door de wirwar van kruipsluip straatjes van de kampung. Rondom de Ijen boulevard staan prachtige koloniale villa’s. Tempo doeloe herleeft. Je bezoekt een traditionele markt, maar ook een moderne markt waar de lokale bevolking zijn inkopen doet. En niet te vergeten de Vogeltjesmarkt en bloemenmarkt. Je fietst op goede mountainbikes en onderweg is er een pitstop in een restaurant in een mooi gerestaureerd koloniaal pandje. De excursie duurt de ochtend en is exclusief lunch. De middag ben je vrij, een heerlijk rustpunt tijdens de toch wel intensieve reis met af en toe flinke reisafstanden door Oost-Java.

Excursie 1: Ontdek koloniaal Malang per fiets
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Ontdek koloniaal Malang per fiets€ 104,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.Pemuteran

Excursie 2: Fietsen rond Pemuteran

Fietsen rond Pemuteran
Deze fietstocht maak je met een kansarme jongere uit het dorp, die op deze manier bijverdient om school te kunnen betalen, en tegelijkertijd een beroep als gids leert. Sommige jongeren (zeker de meisjes) zijn dan ook nog best wel verlegen. Stel hun vooral eens wat simpele vragen. We nemen je mee van de gebaande paden, waar geen toeristen komen. De fietstocht op mountainbikes gaat dan ook over hobbelige paadjes langs velden en door de kampung. Je fietst (soms lopen met fiets aan de hand) over een heuvel, waar volgens de legende een koning regeerde. De bevolking kent speciale krachten toe aan de heuvel. Onderweg stop je regelmatig om iets te bekijken en je ziet hoe mensen in het kleine dorpje wonen. Je bekijkt een Balinese tempel, in de namiddag hebben kinderen hier soms dans of gamelan les. Afhankelijke hoe vaak je stopt en hoe snel je fietst, duurt de fietstocht ongeveer drie uur en doe je het beste in de ochtend of late namiddag wanneer het koel is. Na afloop krijg je thee en een Balinese snack. 

Excursie 2: Fietsen rond Pemuteran
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 47,- p.p.€ 24,- p.p.€ 24,- p.p.€ 24,- p.p.€ 24,- p.p.€ 24,- p.p.Tobameer

Excursie 3: Wandeling op Samosir (Tobameer), picknick-lunch

Wandeling op Samosir (Tobameer), picknick-lunch
Blijf je wat langer aan het Tobameer, dan is het leuk om deze soft trekking te maken. Een auto brengt je heuvelopwaarts. Vanaf dit hoger gelegen punt heb je een mooi uitzicht over het Tobameer. Je wandelt omlaag, over smalle paadjes dwars door tuinen, akkers, maar ook stukken waar wilde planten groeien. De gids vertelt welke planten en kruiden het zijn. Als het heeft geregend, kan de ondergrond van de aflopende tuinpaadjes glad zijn. Je loopt ook af en toe een stukje over de weg waar nauwelijks verkeer rijdt. Soms loop je dwars door een dorpje, regelmatig zie je traditionele Toba-Batak huizen. In één van de dorpjes ga je thee drinken en onderweg wordt er op een mooie plek in de natuur voor een picknicklunch gezorgd. Je eindigt bij het dorpje Tomok. Hier vind je de graven van de Raja's. Het oudste graf zou volgens de eilandbewoners 350 jaar oud zijn. Een korte rit met de auto brengt je weer terug naar het hotel.
Daar heb je lekker nog de tijd om even te relaxen aan het zwembad of om een duik in het Tobameer te nemen.

Excursie 3: Wandeling op Samosir (Tobameer), picknick-lunch
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 123,- p.p.€ 62,- p.p.€ 46,- p.p.€ 37,- p.p.€ 33,- p.p.€ 39,- p.p.Ubud

Excursie 4: Dagtour: Ontdek de groene omgeving van Ubud

Dagtour: Ontdek de groene omgeving van Ubud
Maak een tour door de omgeving van Ubud naar de belangrijkste archeologische vondsten uit de vroegere koninkrijken. Kom achter de legende over de Gevallen Maan uit het Pejeng koninkrijk. Bewonder de koningsgraven in de rotsen van Gunung Kawi, ook de Berg der Dichters genoemd. Ontdek de restanten van het Bedulu koninkrijk; de olifanten grot en het Yeh Pulu relief. Bezoek de heilige bron Tirta Empul met zijn magische krachten. Breng ook een bezoek aan ons sponsorproject Yayasan Chaya Mutiara, oftewel Stichting de Stralende Parel. Dit is een organisatie voor en door mensen met een lichamelijke handicap. Dankzij deze organisatie kunnen mensen met een handicap deelnemen aan de maatschappij en onafhankelijk zijn, omdat ze zelf een inkomen verwerven. Bekijk hun tuin, snuffel in het winkeltje met zelfgemaakte souvenirs en vraag waar hun naam vandaan komt. Wedden dat je onder de indruk bent van de positiviteit van onze vrienden bij Chaya Mutiara?

Excursie 4: Dagtour: Ontdek de groene omgeving van Ubud
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 78,- p.p.€ 39,- p.p.€ 26,- p.p.€ 26,- p.p.€ 23,- p.p.€ 20,- p.p.Excursie 5: Kookcursus bij Balinese familie

Kookcursus bij Balinese familie
De Balinese keuken is verrukkelijk. Leer de kneepjes van het vak tijdens deze kookcursus. Dit is geen gewone kookcursus, je volgt het bij mensen thuis. Geen toeristische aftreksels, maar de authentieke keuken! 's Ochtends bezoek je eerst de markt. Je leert welke kruiden en groentes er gebruikt worden en hoe je alles moet snijden of stampen in een vijzel. Al snel stijgen de heerlijkste geuren op. Na afloop eet je zelf als (late) lunch de heerlijke nasi goreng, kare of bubur ketan hitam (pudding van zwarte rijst). Smullen geblazen! Na de lunch wordt je terug naar Ubud gebracht, eventueel nog met een stop onderweg.De recepten krijg je mee, dus thuis kun je vriend en vijand versteld doen staan over je kookkunsten.

Excursie 5: Kookcursus bij Balinese familie
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
vanuit Ubud€ 169,- p.p.€ 85,- p.p.€ 71,- p.p.€ 64,- p.p.€ 68,- p.p.€ 64,- p.p.
Sidemen/Sanur€ 175,- p.p.€ 88,- p.p.€ 73,- p.p.€ 68,- p.p.€ 73,- p.p.€ 68,- p.p.Excursie 6: Bike trip vanaf Mount Batur

Bike trip vanaf Mount Batur
Vandaag trek je eropuit om wat meer van de groene omgeving van Ubud te zien. Met de auto ga je naar Mount Batur, waar je eerst een lekker ontbijt krijgt, met uitzicht op de Batur berg. Met de auto bezoek je een tuin, waar je uitleg krijgt over verschillende planten en kruiden en ook het proces van 'kopie luwak', de duurste koffie ter wereld. Vervolgens staan de fietsen klaar in een gebied vol groene sawa’s, terrassen vol met rijst. Onderweg -heuvelafwaarts dus- rijd je door verschillende dorpjes. Je ziet hoe mensen op het platteland leven en je rijdt langs vele tempeltjes. De kans is groot dat je onderweg vrouwen met offerschalen op hun hoofd ziet lopen, in Bali is namelijk altijd wel ergens een ceremonie aan de gang. Na een prachtige tocht krijg je een heerlijke lunch waarbij je allerlei Balinese gerechten kunt proeven. Na de (late) lunch wordt je terug naar het hotel gebracht. Deze excursie doe je samen met andere internationale reizigers.
NB:Tijdens de volgende feestdagen is op Bali alles gesloten en kan deze excursie niet plaatsvinden: Galungan, Kuningan en Nyepi Balinees Nieuwjaar. Wanneer de feestdagen plaats vinden, verschilt per jaar. 

Excursie 6: Bike trip vanaf Mount Batur
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 49,- p.p.€ 49,- p.p.€ 49,- p.p.€ 49,- p.p.€ 49,- p.p.€ 49,- p.p.Excursie 7: Herbal Walk

Herbal Walk
Gids Westi legt je met veel passie en kennis alles uit over planten en kruiden die in Bali groeien en waar ze voor worden gebruikt. Hij heeft deze eeuwenoude kennis van zijn familie en zijn streven is dat deze kennis niet verloren gaat in de moderne wereld vol voorverpakte middeltjes. Daarnaast vertelt Westi heel veel over de cultuur van Bali, waarom juist eenden heilige dieren zijn bijvoorbeeld. Ook wordt duidelijk hoe slim het 1000 jaar oude systeem voor rijstbouw en verdeling van water is en hoe de gemeenschap samenwerkt in een eeuwenoud democratisch systeem. “Ontwikkelingsland? Volgens mij kunnen we hier nog wat van leren!” denk je waarschijnlijk na deze wandeling. De Herbal Walk duurt de ochtend. Er kunnen meer internationale reizigers mee doen aan de wandeling. 
NB:Tijdens de volgende feestdagen is op Bali alles gesloten en kan deze excursie niet plaatsvinden: Galungan, Kuningan en Nyepi Balinees Nieuwjaar. Wanneer de feestdagen plaats vinden, verschilt per kalenderjaar. 

Excursie 7: Herbal Walk
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.Excursie 8: Purificatieceremonie met Balinese healer

Purificatieceremonie met Balinese healer
Voor de Purificatieceremonie krijg je de traditionele Balinese kleding aan om naar de tempel te gaan, dit geeft je de mogelijkheid mee naar het hart van de tempel te gaan en daar de Balinees-hindoeïstische godsdienst te ervaren. Made Sumantra is de vijfde generatie healer in zijn familie en heeft zijn kennis van zijn opa en vader gekregen. Samen met Made, of zijn assistent bid je met bloemen en wierrook. Daarna kleed je je om in zwemkleding met een sarong eroverheen. In het water van de heilige bron van Tampak Siring onderga je van hem de purificatieceremonie. Wellicht overbodig om te zeggen: aangezien je meegaat in de tempel wordt een participerende en respecterende houding van je verwacht voor deze dag. De excursie duurt een dagdeel, je wordt opgehaald en terug naar Ubud gebracht met een auto. 
 
Om teleurstelling te voorkomen is het belangrijk om te weten dat het Balinese geloof niet toestaat dat vrouwen tijdens hun menstruatie de tempel in gaan.

Excursie 8: Purificatieceremonie met Balinese healer
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 76,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.Excursie 9: Jamu workshop - Zelf Ayurveda kruidenmedicijn maken

Jamu workshop - Zelf Ayurveda kruidenmedicijn maken
Jamu betekent medicijn op basis van planten en kruiden. Lilir en haar man Westi willen deze oude kennis, die zij van hun ouders hebben geleerd, doorgeven. In hun familiebedrijf leren ze je de traditionele Indonesische middeltjes maken. Bijvoorbeeld het Tumeric drankje, wat volgens Lilir de reden is dat zij nog nooit naar de dokter is geweest. Het zijn schatten van mensen, met niet alleen enorm veel kennis, ook erg veel humor. Na de workshop kun je heerlijke biologische producten kopen, van wierrook tot bodylotion, uiteraard ook allemaal gemaakt op basis van de heilzame werking van kruiden en planten. O ja, hadden we al gezegd dat Julia Robert hier tijdens de opnames van de film Eat, Pray, Love ook haar cadeautjes voor thuis kwam shoppen? De workshop duurt ongeveer twee uur. Er kunnen meerdere internationale reizigers meedoen. Er is maar één tafel, dus het is altijd een klein gezellige groepje. NB: De Jamu Workshop kan ook direct achter de Herbal Walk aan worden gevolgd. Er wordt dan een lunchpauze ingelast. 
 
NB:Tijdens de volgende feestdagen is op Bali alles gesloten en kan deze excursie niet plaatsvinden: Galungan, Kuningan en Nyepi Balinees Nieuwjaar. De exacte data dat deze feestdagen wordt gevierd verschillen per kalenderjaar. 
 

Excursie 9: Jamu workshop - Zelf Ayurveda kruidenmedicijn maken
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 39,- p.p.€ 39,- p.p.€ 39,- p.p.€ 39,- p.p.€ 39,- p.p.€ 39,- p.p.Excursie 10: Wandelen op de bergkam van de Mount Batur vulkaan

Wandelen op de bergkam van de Mount Batur vulkaan
Deze wandeling biedt de mooiste uitzichten van Bali, maar soms wordt het zicht volledig ontnomen door binnen drijvende witte wolken. Je moet daarom wel vroeg op (4 uur). Na ca 2 uur rijden loop je in het schemerdonker (ca 3 kwartier) de berg op naar boven (neem zaklamp mee). Vanuit het uitkijkpunt zie je de zon op komen terwijl je geniet van je eenvoudig ontbijtje. Je loopt over de rand van de caldera, de kom van een enorme oude vulkaan krater, waarbij je uitkijkt op de actieve ‘jonge’ vulkaan Batur (Gunung Batur) (1717 m), en het vulkaanmeer Danau Batur –een meer gevormd in de oude vulkaankrater. (Je gaat dus niet naar de top van een vulkaan, een groot deel van de wandeling is relatief vlak.) Erachter zie je Mount Agung liggen, met 3142 meter de hoogste piek van Bali, en aan de andere kant zie je de zee. Je loopt ca 1,5 uur langs de rand, veelal langs een smal paadje met rechts van je een verval van 900 meter naar het meer en links een verval van 1000 meter naar de zee. Adembenemend! Pittig steil afdalen (ca 30-40 min) naar het meer en met een lokaal vissersbootje steek je het meer over, waar de auto met chauffeur al op je wacht. De tijden zijn gebaseerd op een gemiddelde conditie, de excursie is een privé tocht, dus je kunt je eigen tempo bepalen. Op de terugweg kun je stoppen bij de mooie hotspring (entree niet inbegrepen) en je spieren verwennen in het weldadig warme water en opfrissen in het grote zwembad. (deze excursie is join in; er kunnen andere reizigers mee gaan, max 6 pers.)

Excursie 10: Wandelen op de bergkam van de Mount Batur vulkaan
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 150,- p.p.€ 76,- p.p.€ 76,- p.p.€ 76,- p.p.€ 76,- p.p.€ 76,- p.p.Excursie 11: Herbal Walk & Jamu workshop (Ayurvedisch kruidenmedicijn)(8:00-16:00)

Herbal Walk & Jamu workshop (Ayurvedisch kruidenmedicijn)(8:00-16:00)
Jamu betekent medicijn op basis van planten en kruiden. Lilir en haar man Westi willen deze oude kennis, die zij van hun ouders hebben geleerd, doorgeven. Met Westi wandel je door de rijstvelden, op zoek naar kruiden en hun toepassingen, en je hoort van alles over de manier van leven in Bali. In een eenvoudige warung kun je zelf een lunch halen. In hun familiebedrijfje leren ze je hoe je zelf de traditionele Indonesische middeltjes kunt maken. Bijvoorbeeld het Koenjit drankje, wat volgens Lilir de reden is dat zij nog nooit naar de dokter is geweest. Het zijn schatten van mensen, met niet alleen enorm veel kennis, ook erg veel humor. Na de workshop kun je voordelig heerlijke biologische producten kopen, en net als Julia Roberts met een lipbalm naar huis gaan.

NB:Tijdens de volgende feestdagen is op Bali alles gesloten en kan deze excursie niet plaatsvinden: Galungan, Kuningan en Nyepi Balinees Nieuwjaar. De exacte data dat deze feestdagen wordt gevierd verschillen per kalenderjaar. 

Excursie 11: Herbal Walk & Jamu workshop (Ayurvedisch kruidenmedicijn)(8:00-16:00)
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.Yogyakarta

Excursie 12: Wandeling langs de Code rivier

Wandeling langs de Code rivier
Deze wandeling langs de Code rivier laat je zien hoe gewone mensen in Yogyakarta leven, werken en georganiseerd zijn als gemeenschap. Onderweg zie je verschillende handwerklieden bezig met het maken van producten, zoals kleding, tassen, en sandalen. Eind van de middag wordt er op diverse plekken gorengan gebakken, proef deze lekker vers gebakken hartige snack! Je komt verschillende gemeenschapsinitiatieven tegen. Zoals wachthuisjes waar mannen de wacht houden tegen dieven, het waterpeil van de rivier in de gaten houden en geesten bij pasgeboren baby’s vandaan houden! Een relaxte manier om aan de hand van dagelijkse dingen meer te begrijpen over het leven op Java. Je gaat letterlijk van de gebaande paden af, naar een buurtje waar je normaal nooit zou zijn gekomen.
 

Excursie 12: Wandeling langs de Code rivier
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 29,- p.p.€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.Excursie 13: Koken in traditioneel Kota Gede

Koken in traditioneel Kota Gede
Deze verrassende excursie brengt je naar het hart van Kota Gede. In de reisgidsen slechts bekend als zilverstadje, maar met deze excursie -waarbij je op bezoek gaat bij de locals- leer je Kota Gede op een heel andere manier kennen. Je wordt opgehaald met een andhong, een traditionele paardenkar. Je wordt deze ochtend hartelijk ontvangen door de mensen van een buurtje met eeuwenoude huizen in typische Javaanse Joglo stijl. Samen doe je inkopen op de traditionele markt. Bij deze mensen thuis ga je samen Javaanse gerechten koken (ook zeer geschikt voor vegetariërs) terwijl je gezellig zit te kletsen. De missie van deze groep is om mensen thuis te ontvangen als vrienden, niet als ‘bezoekers’, en dat blijkt goed uit de ontspannen sfeer. Na de uitgebreide lunch, kun je bij voldoende tijd samen met je gids nog de begraafplaats van de Sultan van Mataram bezoeken.

Excursie 13: Koken in traditioneel Kota Gede
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 122,- p.p.€ 82,- p.p.€ 61,- p.p.€ 56,- p.p.€ 59,- p.p.€ 56,- p.p.Excursie 14: Fietsen op het platteland van Yogyakarta

Fietsen op het platteland van Yogyakarta
Een leuke manier om een kijkje in het dagelijkse leven van de Javanen te nemen, is een fietstochtje over het Javaanse platteland. Onder leiding van een Engelssprekende gids maak je verschillende stops en hoor je de verhalen. Wat is de lippenstift plant? En hoe ziet een bank er op het Javaanse platteland er uit? Je bezoekt een aantal huisindustrieën en ziet hoe krupuk, tempe en tahu gemaakt wordt. Fietsend op koloniaal aandoende ‘’omafietsen’’ krijg je een prima inkijkje in het dagelijks leven op het platteland.
 
Inclusief: fietshuur, lokale snack, Engelssprekende gids. Join in, dat wil zeggen samen met andere internationale reizigers.
 

Excursie 14: Fietsen op het platteland van Yogyakarta
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 20,- p.p.€ 20,- p.p.€ 20,- p.p.€ 20,- p.p.€ 20,- p.p.€ 20,- p.p.


Indonesië reizen - Sumatra - Oog in oog met Orang-oetans bij Bukit LawangIndonesië reizen - Sumatra - Oog in oog met Orang-oetans bij Bukit LawangIndonesië reizen - Sumatra - Jungle van Bukit LawangIndonesië reizen - Sumatra - Hangbrug bij Bukit LawangIndonesië reizen - Sumatra - Karo-Batak drop vlakbij TobameerIndonesië reizen - Sumatra - Karo-Batak versieringen vlakbij TobameerIndonesië reizen - Sumatra - Picknicken op de Sibayak vulkaanIndonesië reizen - Sumatra - Picknicken op de Sibayak vulkaanIndonesië reizen - Sumatra - Kinderen onderweg naar TobameerIndonesië reizen - Sumatra - TobameerIndonesië reizen - Sumatra - TobameerIndonesië reizen - Sumatra - TobameerIndonesië reizen - Sumatra - Koninksgraf in TomokIndonesië reizen - Sumatra - Ambarita stenen stoelen voor de rechtzaakIndonesië reizen - Sumatra - Bank Indonesia tijdens de stadswandeling door MedanIndonesië reizen - Sumatra - Mesjid Raja tijdens de stadswandeling door MedanIndonesië reizen - Java - BorobudurIndonesië reizen - Java - Borobudur en de Merapi vulkaanIndonesië reizen - Java - PrambananIndonesië reizen - Java - PrambananIndonesië reizen - Java - Zonsopgang Bromo vulkaanIndonesië reizen - Java - Zonsopgang Bromo vulkaanIndonesië reizen - Java - Wandelen op de Ijen vulkaanIndonesië reizen - Java - Het blauwe kratermeer van de Ijen vulkaanIndonesië reizen - Jave - Thee plantageIndonesië reizen - Java - Koloniaal MalangIndonesië reizen - Java - Candi SukuhIndonesië reizen - Java - Paleis van de sultan, KratonIndonesië reizen - Bali - Snorkeltrip naar Menjangan eilandIndonesië reizen - Bali - Waterval wandeling nabij van PemuteranIndonesië reizen - Bali - Schildpaddenproject bij PemuteranIndonesië reizen - Bali - Pura Ulun BeratanIndonesië reizen - Bali - Kookcursus in Ubud bij een Balinese familieIndonesië reizen - Bali - Lekker eten in Ubud Indonesië reizen - Bali - Herbal walk bij UbudIndonesië reizen - Bali - Wandelen op de bergkam van Mount BaturIndonesië reizen - Bali - Traditionele dansIndonesië reizen - Bali - Traditionele dans

Sumatra: eiland van de natuur


Reacties van reizigers (58)

"Prachtig avontuur, ongelofelijk veel gezien en gedaan!"

Bukit Lawang - Berastagi - Tobameer - Borobudur - Yoygakarta - Tawangmangu - Malang - Bromo - Kalibaru - Pemuteran - Ubud

Francine - 06-08-2018
Voor ons was het hoogtepunt van de reis misschien toch wel de orang oetans spotten op Sumatra. We hadden de tocht uitgebreid tot 5 uur en onze gids de...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Sumatra, Java & Bali - De hoogtepunten
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"We troffen het met fantastische chauffeurs en gidsen!"

Indonesie rondreis - Sumatra - Java - Bali - orang-oetans Bukit Lawang - Borobodur - Yogyakarta - Ijen vulkaan

Joyce van Straten - 06-10-2017
Eerste reactie over onze Indonesië reis Fijne, goed geregelde vakantie waarin we absoluut hebben genoten.   Onze excursies in Indonesië - Twee daagse Jungle trekking. Zwaar veel klimmen en klauteren. We hadden twee...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Sumatra, Java & Bali - De hoogtepunten
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Een indrukwekkende, avontuurlijke en onvergetelijke vakantie!"

Bukit Lawang - orang oetans - Tangkahan - Berastagi - Tobameer - Borobudur - Yogyakarta - sukuh - Malang - Bromo - Kalibaru - Pemuteran - Ubud

Emriye Curebal - 23-05-2017
Wij hebben vooral genoten van de ongerepte natuur van Sumatra en van de gecultiveerde natuur van Java. Bali vonden we toeristisch, daar zouden we een volgende keer niet voor kiezen. De excursies waren goed behalve het eten bij de m...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Sumatra, Java & Bali - De hoogtepunten
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Deze reis was één groot hoogtepunt! Een ontdekkingsreis door een prachtig land met een grote verscheidenheid aan culturen en landschappen"

Sumatra - Bukit Lawang - Tangkahan - Toba - Medan - Java - Borobudur - Yogyakarta - Solo - Sukuh - Bromo - Kalibaru - Bali - Pemuteran - Ubud - Sanur - Munduk

Jaer Nijssen - 24-08-2016
Deze reis was één groot hoogtepunt! Een ontdekkingsreis door een prachtig land met een grote verscheidenheid aan culturen en landschappen! Er zat veel afwisseling in.   De start in de jungle was een speciale ervaring, met...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Sumatra, Java & Bali - De hoogtepunten
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Geweldige ervaring op Sumatra en Bali"

Bukit Lawang - Tangkahan - Tobameer - Samosir - Medan - Samosir Island - Legian

Renate Ten Berge - 12-08-2016
Alles was super geregeld, vanaf het begin van de vakantie een super relaxed gevoel. Ik vond Sumatra het hoogtepunt van deze reis. Je gaat jaren terug in de tijd, primitief maar een super ervaring. Nog nooit zoveel lieve mensen gezien als op Sum...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Sumatra, Java & Bali - De hoogtepunten
Beoordeling van deze reis: 10,0
10,0/10 - 1 recensie
"Een geweldig land met geweldige mensen!"

Bukit Lawang - Tangkahan - Toba - Medan - Borobudur - Yogyakarta - Solo - Sukuh - Bromo - Kalibaru - Pemuteran - Ubud - Lovina

Hugo Driesse - 12-08-2016
We hebben veel bijzondere dingen gezien; natuur, dieren en bezienswaardigheden. De reis was super geregeld. Geen enkele keer verwarring of onduidelijkheid. Chauffeurs waren op tijd en wisten precies ons programma. We hebben een aantal maal contact gehad met de lokale contactper...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Sumatra, Java & Bali - De hoogtepunten
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Veel gezien, gedaan en genoten op Java, Bali en Lombok!"

Borobudur - Prambanan - Yogyakarta - Solo - Malang - Bromo - Kalibaru - Pemuteran - Munduk - Ubud - Gili - Sanur

Marli Visschedijk - 11-08-2016
Het hotel in Pemuteran was absoluut het beste en het hotel bij de Bromo echt het minste. Ook het alternatieve hotel in Munduk was het niet geweldig en had ik liever een upgrade gehad. Daarentegen was het hotel bij de Borobudur weer erg goed. De upgrade op&nbs...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Sumatra, Java & Bali - De hoogtepunten
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Superervaring om de orang oetans in het wild te zien!"

Bukit Lawang - Berastagi - Samosir - Yogyakarta - Borobudur - Tawangmangu - Malang - Bromo vulkaan - Kalibaru

Ard Seelen - 29-07-2016
Het was een fantastische vakantie met veel mooie ervaringen. We hebben veel gedaan tijdens deze rondreis. De jungletocht is zeker een aanrader! We hebben de tocht ter plekke uitgebreid van 3 naar 5 uur en met tubing terug dat was erg mooi. Het was een super ...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Sumatra, Java & Bali - De hoogtepunten
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Een unieke ervaring op Sumatra"

Bukit Lawang - Tangkahan - Berastagi - Tobameer - Medan - Banda Aceh - Pulau Weh

Marlo Halatoe - 28-07-2016
Een mooiere reis van Sumatra hadden we ons niet kunnen voorstellen. De jungletocht was erg leuk, we hebben een nachtje in de jungle doorgebracht en dat was een unieke ervaring. We zijn zelfs achterna gezeten door een mannetjes orang oetan en h...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Sumatra, Java & Bali - De hoogtepunten
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Een top vakantie op Sumatra, Java en Bali!"

Gunung Leuser NP - Berastagi - Tobameer - Borobudur - Sukuh - Malang - Bromo - Ijen - Pemuteran - Ubud

Wouter Jacobs - 11-07-2016
Het was een top-vakantie: vriendelijke mensen, schitterende natuur en echt alles perfect geregeld! De ultieme tocht voor wie Azië wil beleven, met een grote variatie aan landschappen, activiteiten en indrukken! Een reis die niet alleen ontspant maar ook een blijven...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Sumatra, Java & Bali - De hoogtepunten
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Eén grote ontdekkingstocht met vele hoogtepunten!"

Medan - Bukit Lawang - orang oetans - Tangkahan - olifanten - Berastagi - Tobameer - Yogyakarta - Borobudur - Sukuh - Malang - Bromo - Kalibaru - Pemuteran - Ubud - Gili Meno - Sanur

Mieke de Kock - 29-01-2016
De excursies die we gedaan hebben, waren eigenlijk stuk voor stuk top-ervaringen! Superleuk was het tuben in het oerwoud van het Gunung Leuser Park; de orang oetan jungletrekking; het Tobameer; eten in de kampong; culinaire ontdekkingstocht in Yogya en ...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Sumatra, Java & Bali - De hoogtepunten
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"We hebben optimaal kunnen genieten"

Sumatra - Bukit Lawang- orang oetans - Tangkahan - olifanten - Java- Yogyakarta - Borobudur - Malang - Sukamade - Ijen vulkaan- Bali -Pemuteran

Thomas Oosterhof - 30-10-2015
Dit was een gevarieerde, indrukwekkende reis Oerang oetang spotten op Sumatra: heel gaaf en bijzonder om de dieren in het echt, lees: niet in de dierentuin, te zien! Olifanten wassen op Sum...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Sumatra, Java & Bali - De hoogtepunten
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Indrukwekkend in alle opzichten!"

Bukit Lawang - Tangkahan - Berastagi - Toba meer - Samosir - Medan - Yogyakarta - Borobudur - Prambanan - Solo - Sukuh - Malang - Bromo - Kalibaru - Pemuteran - Ubud

Berry Rudolph - 21-08-2015
Super, super, super! Wij zijn ontzettend tevreden over de gehele organisatie, zowel ter voorbereiding als ter plaatse. Alles was heel goed geregeld en we hebben geen enkel probleem ondervonden! Chauffeurs en gidsen waren allen ontzettend aardig, behulpzaam en bekwaam...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Sumatra, Java & Bali - De hoogtepunten
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Een mooie, lange, bijzondere ervaring!"

Bukit Lawang - Tangkahan - Berastagi - Sibayak - Toba meer - Samosir - Medan - Yogyakarta - Borobudur - Prambanan - Sukuh - Malang - Bromo - Kalibaru - Pemuteran - Lovina - Ubud - Gili Meno - Sanur

Minouche van Sprundel - 20-08-2015
Wat betreft de accommodaties was er een leuke variatie. In Tangkahan was de guesthouse qua ligging heel mooi; aan de rand van de jungle. Het hotel op Samosir was mooi gelegen, maar één van onze kamers was wel wat minder, omdat die naast afvalverzameling was....
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Sumatra, Java & Bali - De hoogtepunten
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Ongelooflijke impressies van een zeer vruchtbaar land vol vriendelijke, gelovige mensen!"

Medan - Bukit Lawang - orang oetans - Tangkahan - olifanten - Brastagi - Tobameer - Yogyakarta - Borobudur - Sukuh - Malang - Bromo - Kalibaru - Pemuteran - Ubud

Nicole Boumans - 10-08-2015
Het was een intensieve, Indrukwekkende reis met ongelooflijke impressies van een zeer vruchtbaar land vol vriendelijke, gelovige mensen. De accommodatie in Bukit Lawang was leuk, die in Tangkahan eenvoudig, maar erg vriendelijk personeel. In...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Sumatra, Java & Bali - De hoogtepunten
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Sumatra, Java, Bali....zó verschillend, zó uniek, prachtige natuur en cultuur, geweldige mensen;!"

Bukit Lawang - Tangkahan - Berastagi - Toba meer - Samosir - Medan - Yogyakarta - Borobudur - Prambanan - Sukuh - Malang - Bromo - Kalibaru - Pemuteran - Ubud - Sanur

Annemiek, Ruud en Max de Frankrijker - 03-08-2015
De variatie in accommodatie was groot; van heel eenvoudig tot behoorlijk luxe. Elk had z'n eigen charme. Het bijzondere was dat de meest eenvoudige accommodatie, die in Tangkahan, ons de mooiste herinneringen heeft gegeven. Vooral door de ongeloofli...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Sumatra, Java & Bali - De hoogtepunten
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Super mooi land, heel veel gezien en hele aardige mensen!"

Medan - Bukit Lawang - orang oetans - Tangkahan - olifanten - Brastagi - Tobameer - Yogyakarta - Borobudur - Sukuh - Malang - Bromo - Kalibaru - Pemuteran - Lovina - Ubud

Bob Schmelzer - 27-07-2015
De hoogtepunten van onze reis waren de orang oetans en het olifanten wassen op Sumatra met de prachtige natuur. Tevens was het heerlijk relaxen aan het Tobameer. Op Java mag je de Borobudur, de Bromo vulkaan en ook ...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Sumatra, Java & Bali - De hoogtepunten
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Onze reis door Sumatra, Java en Bali was een geweldige belevenis!"

Medan - Bukit Lawang - orang oetans - Tangkahan - olifanten - Brastagi - Sibayak - Tobameer - Yogyakarta - Borobudur - Sukuh - Malang - Bromo - Kalibaru - Pemuteran - Lovina - Ubud

Edwin en Sylvia - 23-07-2015
Sumatra is een schitterend eiland met heel veel natuur. Tijdens de jungle tocht in Bukit Lawang hebben we - in twee uur tijd - elf orang oetangs van zeer dichtbij mogen bewonderen. ’s Middags bij het hotel een tubing tocht gedaan; dat is ook erg leuk en neem...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Sumatra, Java & Bali - De hoogtepunten
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"De afwisseling van de verschillende eilanden maakt de reis bijzonder!"

Medan - Bukit Lawang - orang oetans - Tangkahan - olifanten - Berastagi - Tobameer - Yogyakarta - Borobudur - Sukuh - Malang - Bromo - Kalibaru - Ijen - Pemuteran - Ubud - Gili Meno

Willem Jaap en Lucinda - 28-04-2015
Wij vonden de diversiteit van de verschillende eilanden en de excursies op Sumatra-Java-Bali-Gili Meno een goede combinatie om een complete indruk te krijgen van de schitterende natuur en cultuur in Indonesië! Ook een groot pluspunt is de altij...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Sumatra, Java & Bali - De hoogtepunten
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Ontroerend, hoe de orang oetans voorzichtig apennootjes aannamen uit de handen van onze kinderen..."

Bukit Lawang - orang oetans - Tangkahan - olifanten - Berastagi - Tobameer - Medan - Yogyakarta - Borobudur - Pramabanan - Sukuh - Malang - Bromo - Kalibaru - Ijen - Pemuteran - Ubud

Familie Hendriks-Hoefsloot - 30-10-2014
We hebben een geweldige en fantastische vakantie gehad; we geven de reis een 9 en raden anderen zeker aan om met jullie te gaan reizen.   De accommodaties vonden we prima. De eerste “jungle”-accommodaties waren primiti...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Sumatra, Java & Bali - De hoogtepunten
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"De hoogtepunten waren de junglebeleving in Sumatra en het contact met de lokale bevolking"

Sumatra - Bukit Lawang - Orang Oetangs - Olifanten - Java- Yogyakarta - Borobudur - Sukuh - Malang - Bromo - Kalibaru - Bali -Pemuteran-Ubud - Gili eilanden

Ine Evens - 28-10-2014
  We hebben een zeer leuke en afwisselende reis gehad, Sumatra was voor ons het hoogtepunt. Java bleef een beetje onder de verwachtingen.   ...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Sumatra, Java & Bali - De hoogtepunten
Beoordeling van deze reis: 7,0
7,0/10 - 1 recensie
"Het snorkelen bij Pemuteran was adembenemend!"

Sumatra - Bukit Lawang - Orang Oetangs - Olifanten - Java- Yogyakarta - Borobudur - Sukuh - Malang - Bromo - Kalibaru - Bali -Pemuteran-Ubud - Gili eilanden

Jessie Vermeule - 06-10-2014
Mijn vakantie was fantastisch, een maand vol hoogtepunten.    ...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Sumatra, Java & Bali - De hoogtepunten
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"We hoefden zelf helemaal niets meer te regelen"

Sumatra - Bukit Lawang - Orang Oetangs - Olifanten - Java- Yogyakarta - Borobudur - Sukuh - Malang - Bromo - Kalibaru - Bali -Pemuteran-Ubud - Gili eilanden

Sander en Merel van den Ouden - 10-09-2014
  De reis was bijna onbeschrijfelijk! Fantastische individuele dingen gezien en gedaan! Boven verwachting.   We gaan Footprint Travel zeker weten aanraden, we waren zeer tevreden over de goede...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Sumatra, Java & Bali - De hoogtepunten
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Een goede mix tussen cultuur en natuur"

Bukit Lawang - orang oetans - olifanten - Tangkahan - Tobameer - Medan - Yogyakarta - Borobudur -Sukuh Bromo - Kalibaru - Pemuteran - Ubud

Johannes en Catharina - 01-09-2014
Het was een fijne vakantie, waarbij we genoten hebben van een goede mix tussen cultuur en natuur.   We hebben fijne accommodaties gehad en er sprongen er een paar uit: het hotel bij de Borobudur en  het eerste hotel ...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Sumatra, Java & Bali - De hoogtepunten
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Je ziet de orang oetans in hun natuurlijke omgeving"

Sanur - Sidemen - Amed - Bukit Lawang - orang oetans - Tobameer - Medan - Yogyakarta - Solo - Surabaya - Malang - Bromo - Kalibaru - Ijen - Pemuteran - Ubud - Padangbai

Edwin Hutting - 29-08-2014
Deze reis bestond uit drie dingen voor mij: tijd voor rust, energie bijtanken en genieten van natuur en cultuur.   De excursies waren zeer gevarieerd en dat beviel mij wel. Hieronder de excursies die ik andere reizigers zou aanrad...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Sumatra, Java & Bali - De hoogtepunten
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Alles verliep heel goed, vlot en ontspannen"

Sumatra- Bukit Lawang- Tangkahan- Toba Meer - Java - Yogyakarta - Borobudur- Malang -Bromo - Bali - Ubud -Gili Meno

Groep Judith Zonneveld - 14-08-2014
  Het was een Supervakantie, we zijn alleen maar positief, prachtig land, fijne mensen, heel goed geregelde reis, afwisselend, ontspannen, de hele reis heeft...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Sumatra, Java & Bali - De hoogtepunten
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Het contact met de lokale mensen mag je niet missen!"

Bukit Lawang - orang oetans - olifanten - Tangkahan - Tobameer - Medan - Yogyakarta - Borobudur -Sukuh Bromo - Kalibaru - Pemuteran - Ubud

Emilie, Lian en familie - 13-08-2014
Jammer dat de vakantie voorbij is, het was onze eerste kennismaking met Azië en heel erg goed bevallen. Zo’n andere wereld, vriendelijke mensen en een prachtige natuur en een ontspannen sfeer.  We geven de reis een ...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Sumatra, Java & Bali - De hoogtepunten
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Een zeer afwisselende reis door een prachtig land"

Bukit Lawang - orang oetans - olifanten - Tangkahan - Tobameer - Medan - Yogyakarta - Borobudur -Sukuh - Bromo - Kalibaru - Pemuteran - Ubud - Gili Meno

Gijs en Esther - 25-07-2014
Wij hebben een zeer afwisselende rondreis door een prachtig land gemaakt.   De variatie in de verschillende accommodaties is prima: van junglelodge naar strand-bungalows en stadshotels. Linnae Resort voor de perfecte service van de eig...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Sumatra, Java & Bali - De hoogtepunten
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"De gidsen en chauffeurs waren allemaal even vriendelijk en behulpzaam."

Sumatra-Tangkahan-olifanten-Bukit Lawang--orang oetans-Toba meer-Java-Yogyakarta-Borobudur-Bromo-Bali-Ubud

Rogier Geluk - 25-05-2014
Het was een heerlijke reis, wij hebben genoten!   We geven de reis een 9 en gaan Footprint zeker aanraden:alles was goed geregeld en er waren geen problemen....
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Sumatra, Java & Bali - De hoogtepunten
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"de Bromo vulkaan was adembenemend"

Sumatra-Bukit Lawang-Tangkahan-Toba meer-Yogyakarta-Malang-Bromo-Kalibaru-Ijen-Pemuteran-Ubud

Winnie Weemaes - 12-05-2014
Onze reis naar Indonesië was een mooie ervaring met veel variatie, zonder je ergens zorgen over te hoeven maken, daarom krijgt deze reis een 8.    Wij raden Footprint aan aan anderen.   We vonden h...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Sumatra, Java & Bali - De hoogtepunten
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Superleuke en afwisselende Indonesie vakantie!"

Indonesie reizen - Orang oetans Bukit Lawang - Olifanten Tangkahan - Tobameer - Borobodur - Bromo - Kalibaru - Pemuteran

Jennifer en John - 06-10-2013
Wij hebben een superleuke en afwisselende vakantie gehad in Indonesië: een 8! Ja we zullen Footprint Travel zeker aanraden, alles was op en top geregeld. Wij stonden er versteld van dat alle schakels zo goed in elkaar vielen. Geen enkele keer op een chauffeur hoeven...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Sumatra, Java & Bali - De hoogtepunten
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Hoogtepunten op Java, Bali en Sumatra."

Indonesie reizen - Bukit Lawang - Tangkahan - Tobameer - Borobodur - Bromo - Kalibaru - Pemuteran - Gili Meno - Ubud

Petra van der Meer en Glenn van Rijn - 05-10-2013
Een fantastische vakantie waarbij we veel hebben gezien van het land: een 8. Hoogtepunten zijn naar onze mening zonsopgang Borobodur (Java), snorkelen Pemuteran(Bali) en olifantenwassen in ...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Sumatra, Java & Bali - De hoogtepunten
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Mooie afwisseling van natuur, cultuur en relaxen!"

Indonesie reizen - Orang oetans Bukit Lawang - Olifanten Tangkahan - Tobameer - Borobodur - Bromo - Kalibaru - Pemuteran - Tabanan

Maayke Theeboom en Rolf van der Kleij - 01-10-2013
Geweldige vakantie gehad. Veel gezien en veel gedaan. Mooie afwisseling van natuur, cultuur en relaxen: 8. We gaan Footprint Travel aanraden aan vrienden en familie.   Goede variatie in accommodatie. De eerste twee accomm...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Sumatra, Java & Bali - De hoogtepunten
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Ten huwelijk gevraagd in Indonesië"

Indonesie reizen - Orang oetans Bukit Lawang - Olifanten Tangkahan - Tobameer - Borobodur - Bromo - Pemuteran - Ubud - Sanur

Iris en Eric - 27-09-2013
We vonden de vakantie érg mooi en we vonden het een fantastische ervaring: een 8. De excursies die je niet moet missen: Het snorkelen bij Pemuteran was prachtig, de jungle trip van 3 uur met Orang-Oetangs en raften, de zon...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Sumatra, Java & Bali - De hoogtepunten
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Geslaagde, gezellige en avontuurlijke Indonesie vakantie!"

Indonesie reizen - Orang oetans Bukit Lawang - Olifanten Tangkahan - Tobameer - Borobodur - Yogykarta - Bromo - Pemuteran

Carlien, Janien en Rianne - 25-09-2013
In Sumatra hebben we de Jungle tocht gedaan, erg bijzonder om de orang-oetangs te zien in het wild. Leuk was ook dat je niet op een standaard weggetje loopt maar ook ‘off road’ gaat. In Tangkahan hebben we&n...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Sumatra, Java & Bali - De hoogtepunten
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"We hebben 3 fantastische weken gehad, echt genoten!"

Indonesie reizen - Orang oetans Bukit Lawang - Olifanten Tangkahan - Tobameer - Yogyakarta - Borobodur - Bromo - strand Pemuteran - Ubud

Erik en Karin Beek - 02-09-2013
Allereerst de afwisseling. Het ware lange reisdagen, maar dat kan niet anders als je zoveel wilt zien in korte tijd. Thuis op een kaart onderschat je dat, een kleine afstand kost in Indonesië veel meer tijd. Maar onderweg hebben we ook zoveel gezien. De acco...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Sumatra, Java & Bali - De hoogtepunten
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Onze huwelijksreis was een droomreis!"

Indonesie reizen - huwelijksreis - Bukit Lawang - Tangkahan - Tobameer - Jakarta - Bogor - Bandung - Borobodur - Yogyakarta - Bromo - Bali - Tabanan - Sanur

Jeroen en Marije Vonk - 19-08-2013
Absoluut een droomreis! Een dikke 9! We gaan Footprint Travel absoluut aanraden aan vrienden en familie! De accommodaties waren allemaal netjes en goed verzorgd. Vooral de eenvoudige accommodaties in de jungle (Bukit Lawang en Tangkahan) en de hele luxe op Bali (Tabanan) waren ...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Sumatra, Java & Bali - De hoogtepunten
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Reizen naar Sumatra, Java en Bali met kinderen van 12 en 15"

Indonesie reizen - Orang oetans Bukit Lawang - Olifanten Tangkahan - Tobameer - Borobodur - Yogyakarta - Bromo - Pemuteran - Ubud

Eric, Kitty, Luuk (12), Kim (15) Burgers - 19-08-2013
De reis naar Indonesië was de eerste echte verre reis voor onze kinderen. We wilden ze kennis laten maken met het land waar hun overgrootmoeder vandaan kwam. We hebben gewacht tot ze hun huidige leeftijd hadden bereikt, zodat ze de reis oo...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Sumatra, Java & Bali - De hoogtepunten
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Voor iedere interesse staat er iets op het programma"

Indonesie reizen - Orang Oetans Bukit Lawang - Olifanten Tangkahan - Borobodur - Yogyakarta - Bromo - Gili Meno - Ubud

Familie van Gennip: Anita, Albert, Coen, Esther, Saskia en Jan - 09-08-2013
We hebben een geweldige Indonesië reis gehad. Het klopte overal precies, iedereen stond op tijd klaar en het was een heel leuk programma. Onze complimenten! Het was een perfecte reis om ons 35 jarig huwelijk te vieren.   We...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Sumatra, Java & Bali - De hoogtepunten
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Na één dag al heimwee naar Indonesië. We gaan zeker terug!"

Indonesie reizen - Sumatra - Orang Oetans Bukit Lawang - Olifanten Tangkahan - Tobameer - Java - Borobodur - Bromo - Bali

Leon, Ingrid, Sanne, Huub, Lilian - 09-08-2013
We hebben een fantastische vakantie gehad. Het was echt formidabel geregeld. Draaiboek was perfect, de logistiek klopte helemaal. Je hoeft zelf nergens aan te denken. Voor de chauffeur of gids is niets een probleem. Na 4 weken in Indonesië hebben we na 1 dag al heimwee! Vo...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Sumatra, Java & Bali - De hoogtepunten
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Onze Sumatra, Java, Bali reis was een goede mix van natuur, cultuur en ontspanning"

Indonesie reizen - Sumatra - Orang oetans - Tobameer - Java - Yogyakarta - Borobodur - Bali - Pemuteran - Ubud

Martijn en Anouk - 27-07-2013
Onze Sumatra, Java, Bali reis heeft onze verwachting overstegen! Alles was perfect geregeld. De chauffeurs kwamen ruim op tijd, daar kon je echt op vertrouwen. Chauffeurs en gidsen waren vriendelijk en wilden alles doen om het ons naar de zin te maken. De reis was heel gevariee...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Sumatra, Java & Bali - De hoogtepunten
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Echt ‘in’ het land zijn en mooie gesprekken met de mensen."

Indonesie reizen - Orang oetans Bukit Lawang - Olifanten Tangkahan - Tobameer - Borobodur - Bromo - Kalibaru - Pemuteran - Ubud

Margreet Visser en Gerard de Jong - 25-07-2013
We hebben heel erg genoten van onze Sumatra, Java, Bali reis. We hebben veel gezien en we hebben het gevoel echt ‘in’ het land te zijn geweest. We hebben mooie gesprekken met de mensen gehad. De chauffeurs waren ook heel leuk. Onze chauffeur op Suma...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Sumatra, Java & Bali - De hoogtepunten
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"We hadden niet willen missen van deze Sumatra, Java, Bali reis!"

Indonesie reizen - Sumatra - Java - Bali - Orang oetans - Olifanten - Tobameer - Jakarta - Bandung - Borobodur - Bromo - strand Bali

Shirley, Martin, Gwenda (22), Jesse (19), Dewy (16) Albus - 24-07-2013
We hebben enorm genoten van deze afwisselende reis over Sumatra, Java en Bali. We vonden de overnachtingen ook heel passend. Het varieerde van de ene keer luxe of een koloniaal oud hotel, de andere keer een eenvoudig lokaal gue...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Sumatra, Java & Bali - De hoogtepunten
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Zelfs met gebroken voet: we zouden het zo weer doen!"

Indonesie reizen - Orang-oetans Sumatra - Borobodur Java - Bromo - Bali - Pemuteran - Lovina - Ubud

Gerdy, Edmund en Jamal - 15-07-2013
Dit was zeker een vakantie om nooit meer te vergeten: op de tweede dag breekt Edmund zijn voet in de jungle! Het liet gelijk de behulpzaamheid van de lokale mensen zien. De gidsen droegen hem omlaag. Met wat logisch nadenken en bellen vonden we al snel oplossinge...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Sumatra, Java & Bali - De hoogtepunten
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Tip top geregeld en tegelijkertijd vrijheid."

Indonesie reizen - Orang-oetans Sumatra - Borobodur Java - Bromo vulkaan - Bali - Pemuteran - Ubud - Bukit

Sharon en Jeroen Nieuwenhuisen - 28-06-2013
We vonden onze Sumatra, Java, Bali reis heel bijzonder. We hebben ontzettend veel gezien en meegemaakt. Indrukwekkend. Alles was tiptop geregeld. Aardige chauffeurs en iedereen altijd op tijd. Dit was de eerste keer dat we een reis met chauffeur hadden. ...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Sumatra, Java & Bali - De hoogtepunten
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Ondergedompeld in het Indonesische leven."

Indonesie reizen - Orang-oetans Sumatra - Borobodur Java - Bromo vulkaan - strand Bali - Pemuteran

Ank en Hans - 17-06-2013
Sumatra vonden we het meest indrukwekkend van onze Indonesië reis. Het is ongerepter dan de andere eilanden. De start van onze reis in de jungle vonden we erg mooi, de ontmoeting met de Orang Oetangs en de Sumatraanse olif...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Sumatra, Java & Bali - De hoogtepunten
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Je waant je in het Amazonegebied met oerwoudgeluiden van apen en vogels"

Indonesie reizen - Orang-oetans Sumatra - Borobodur Java - Bromo vulkaan - stranden Bali

Chris en Jacqueline, Sieb en Marion - 19-05-2013
25 April was het eindelijk zover, onze reis naar Indonesië ging van start. Geboekt bij het voor ons onbekende Footprint Travel. Gelijk de eerste dag in Sumatra op trekking op zoek  naar Orang-oetans...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Sumatra, Java & Bali - De hoogtepunten
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"De lokale mensen en gastvrijheid in Indonesië blijven ons het meeste bij."

Indonesie reizen - Orang-oetans Sumatra - Borobodur Java - Bromo vulkaan - Pemuteran - Ubud - Bali

Marco Meijer en Cheryl Elsinghorst - 17-04-2013
Onze reis naar de hoogtepunten van Sumatra, Java en Bali was echt fantastisch. Dit was onze eerste verre reis. Van te voren vroegen we ons wel af: “Wat als de chauffeur er niet staat op het vliegveld?” Maar alles was perfect geregeld, we hadden ons ...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Sumatra, Java & Bali - De hoogtepunten
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Reis naar Sumatra en Kalimantan overtrof onze verwachting"

Indonesie reizen - Sumatra - Orang-oetans - Kalimantan - Tobameer -Bukittingi - Loksado

Frans en Peggy Dekker - 07-04-2013
Onze reis was geweldig. De hele reis was goed georganiseerd en liep van een leien dakje. Overal stond iedereen klaar: gidsen, chauffeurs en als er een klein probleem was dan werd dat zonder ophef opgelost. We hebben veel gezien en meegemaakt. De reis heeft onze verwacht...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Sumatra, Java & Bali - De hoogtepunten
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Ontzettend leuke en onverwachte belevenissen op onze Indonesie rondreis."

Indonesie reizen - Sumatra - Tobameer - Bogor - Bandung - Borobodur - Yogyakarta - Bromo - Surabaya

Pieter en Margriet - 06-10-2012
We hebben een heerlijk Indonesië reis gehad met een aantal ontzettend leuke en onverwachtse belevenissen. We hebben veel gedaan, het was goed geregeld en we zijn heel tevreden over onze reis naar Sumatra en Java.   Het leuke dorpje ...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Sumatra, Java & Bali - De hoogtepunten
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Door de lieve mensen in Indonesie voelden we ons op handen gedragen."

Indonesie reizen - Orang-oetans - Sumatra - Yogyakarta - Bromo - Java - Snorkelen Bali

Thomas Geisler en Anne van Hilten - 05-10-2012
We vonden onze Indonesië reis naar Sumatra, Java en Bali heel bijzonder. Erg leuk om drie eilanden te zien, die zo enorm verschillend zijn. In Bali zijn ze meer gewend aan toeristen. Op Sumatra en Java is men heel nieuwsgierig naar je, mensen willen graag een praatje met je maken....
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Sumatra, Java & Bali - De hoogtepunten
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"De extra jeep tocht op weg naar de Bromo is een absolute aanrader!"

Indonesie - Orang-oetans Sumatra - Bromo Java - Pemuteran - Ubud - Bali - Gili Meno

Judith Langeslag en Deborah Steenhuis - 23-08-2012
Onze Indonesië reis was in één woord fantastisch. We hebben het ontzettend naar onze zin gehad. Onze complimenten voor de organisatie. Alles was super geregeld. De chauffeurs waren helemaal top, zo aardig en lief. Van kennissen die met andere organisaties hebben gereis...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Sumatra, Java & Bali - De hoogtepunten
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Natuur in Sumatra, cultuur in Java, en strand op Bali: een perfecte afwisseling!"

Indonesie rondreis - natuur Sumatra - cultuur Java - strand Bali

Familie Van Kempen - 18-08-2012
Onze Indonesië reis was echt top! De drie verschillende eilanden boden heel veel afwisseling. Op Sumatra lag de nadruk op natuur, op Java op cultuur en op Bali meer op strand en ontspanning. De reis was heel goed geregeld, de chauffeurs stonden altijd op tijd klaar. &n...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Sumatra, Java & Bali - De hoogtepunten
Beoordeling van deze reis: 6,0
6,0/10 - 1 recensie
"Fijn dat we onze Indonesie reis op maat konden aanpassen!"

Indonesie Rondreis op maat - Orang-oetans Sumatra - Tobameer - Yogyakarta - Borobodur - Bromo - Sanur Bali

Sanne en Peter - 04-08-2012
De vakantie was goed geregeld. Het was erg prettig dat we de reis konden aanpassen en extra rustdagen in konden lassen. Ook konden we overdag alles op eigen tempo doen en overslaan wat ons niet aansprak. Dat is het voordeel van een individuele rei...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Sumatra, Java & Bali - De hoogtepunten
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Op een groepsreis hadden we veel bijzonder ervaringen gemist!"

Indonesie - Orang oetans - Sumatra - Tobameer - Java - Borobodur - Bromo - Ijen - Pemuteran - Lovina - Ubud - Bali

Paulina Dikker en Joël Touw - 02-07-2012
We hebben het echt super gehad! We hebben zoveel gezien en zoveel gedaan. We verbazen ons erover hoe goed het allemaal geregeld is. Iedere keer stond er weer keurig op tijd iemand voor ons klaar.   Vrijwel alle hotels zijn goed en goed ge...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Sumatra, Java & Bali - De hoogtepunten
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Op reis door Sumatra, Java en Bali: wat een verschillende culturen!"

Indonesie - Orang-oetans Sumatra - Tobameer - Jakarta - Bogor - Bandung - Borobodur - Yogyakarta - Bromo - Sanur

Margreet Hofstee en Rein Ybema - 24-06-2012
Onze reis ging van Sumatra door Java naar Bali. Drie eilanden naast elkaar maar ook weer totaal verschillend. Sumatra is echte jungle, Java heeft de prachtige tempels en de grote steden en Bali met de prachtige stranden en het vele toerisme.   In Medan h...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Sumatra, Java & Bali - De hoogtepunten
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Mooie toekomstvoorspelling van Ketut Liyer (Eat, Pray, Love)"

Rondreis Indonesië op maat - Olifanten - Orang-oetans - Sumatra - Tobameer - Borobodur - Bromo - Ubud - Menjangen

Ruud Storcken en Kirsten Klop - 28-08-2011
Twee weken hebben wij mogen genieten van het prachtige Indonesie. In vogelvlucht zijn wij door Sumatra, Java en Bali gereisd.   In Sumatra begonnen we met een geweldige jungletocht op zoek naar Orang Oetans in Bukit Lawang. Wat een mooie beesten. Kort daarna bel...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Sumatra, Java & Bali - De hoogtepunten
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Daar kan geen 5-sterren hotel tegenop"

Privé reis Indonesie - Orang-oetans en Olifanten Sumatra - Yoygakarta - Bromo - Dolfijnen Lovina - Sanur

Harriët Nijland (gezin met 3 kinderen tussen 15-23 jaar) - 22-07-2011
We hebben het echt fijn gehad, het was heel goed geregeld. Opbouwende kritiek schiet me niet eens te binnen. We begonnen in de jungle bij Bukit Lawang en Tangkahan. De sfeer in Tangkahan was zo mooi! ’s Avonds zat iemand gitaar te spelen en gezellig te zingen; al heb je dan een koude douc...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Sumatra, Java & Bali - De hoogtepunten
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie