Rondreis Indonesie: Sumatra, Java & Bali - Voordelige trein reis met veel vrijheid

Rondreis Indonesie: Bukit Lawang - Toba - Medan - Borobudur - Yogyakarta - Malang -Bromo - Kalibaru - Lovina - Ubud

Tijdens deze hoogtepunten reis combineer je Sumatra, Java en Bali. Op Java reis je een stuk met de trein en hierdoor kan deze reis voor een aantrekkelijke prijs worden aangeboden. Daarnaast verblijf je vaak meerdere nachten op een plek, hierdoor is er meer rust in de reis en heb je veel vrijheid om zelf je tijd in te delen. Je ziet alle bekende hoogtepunten van Indonesië. Op avontuurlijk Sumatra spot je orang-oetans in de jungle en zwem je in het Tobameer. Op Java ontdek je de 1000 jaar oude boeddhistische Borobodur en hindoeïstische tempels van Prambanan. Je gaat met de locals op stap voor een culinaire belevenis in Yogyakarta en maakt een avontuurlijke jeeptocht naar de actieve Bromo vulkaan. Op Bali spot je dolfijnen en proef je de typisch Balinese cultuur in Ubud.

Hoogtepunten van deze rondreis:

  • Treinreis Yogyakarta-Malang
  • ​Veel vrijheid
  • Orang-oetan jungle trek
  • Zwemmen in het Tobameer
  • Diner en Batak muziek bij lokale familie bij Tobameer
  • Slapen nabij de Borobudur
  • Culinaire belevenis in Yogyakarta
  • Hindoetempel Prambanan
  • Bezoek Kraton, Sultanspaleis Yogyakarta
  • Jeeptocht Malang naar Bromo
  • Dolfijnen spotten bij Lovina
  • Keuze uit excursies in Ubud 
Reisschema
Dag 1: Amsterdam - Medan
Dag 2: Vliegveld Medan - Bukit Lawang
Dag 3: Bukit Lawang, orang-oetan trekking met gids
Dag 4: Bukit Lawang - Brastagi, bezoek markt
Dag 5: Brastagi - Tobameer, bezoek Karo Batak dorp, paleis, Sipisopiso waterval
Dag 6: Tobameer, lokaal diner met Batak muziek
Dag 7: Tobameer - Medan, ferry
Dag 8: Medan -Yogyakarta - Borobudur (Java)
Dag 9: Borobudur - Prambanan - Yogyakarta, via Mendut tempel
Dag 10: Yogyakarta, culinaire excursie (join in)
Dag 11: Yogyakarta - Malang, treinreis
Dag 12: Malang, vrije dag
Dag 13: Malang - Bromo, jeeptocht Bromo
Dag 14: Bromo - Kalibaru (excl ochtendjeep)
Dag 15: Kalibaru - Lovina (Bali)
Dag 16: Lovina, dolfijnexcursie
Dag 17: Lovina, vrije dag
Dag 18: Lovina - Ubud, dagtrip oa Gitgit waterval, Pura Ulun Danau Beratan
Dag 19: Ubud, vrije dag
Dag 20: Ubud, vrije dag
Dag 21: Ubud - Amsterdam
Dag 22: Aankomst Amsterdam
Dag tot dag

Dag 1: De eerste dag van een Indonesië reis vol hoogtepunten

De eerste dag van een Indonesië reis vol hoogtepunten
Vandaag begint je Indonesië vakantie. Je vliegt naar Medan, de hoofdstad van Sumatra. Fijn idee dat in Indonesië alles al is geregeld voor je!

Dag 2: Begin van je Sumatra reis

Begin van je Sumatra reis
Op het vliegveld van Medan, Sumatra, staat je privé-chauffeur je al op te wachten met een bord met je naam erop. Van Medan naar Bukit Lawang is circa 4-5 uur rijden. Het laatste stuk van de weg is niet erg goed onderhouden, een beetje hobbelen dus! In Bukit Lawang bereik je het hotel lopend via een lange hangbrug over de rivier, een geweldige entree! Met een beetje geluk zie je al een nieuwsgierig aapje op het terrein. Je zit aan de rand van het Gunung Leuser Nationaal Park, verwacht dus geen warme douche en dergelijke, maar een authentieke Indonesische mandi waar mee je je wast door water over je zelf heen te scheppen. Even wennen, maar zeker geen straf in de tropische warmte van de jungle. Lees ook de informatieborden bij de Ecolodge, met informatie over de orang-oetans en je jungle trekking van morgen. Het open restaurant kijkt uit over de rivier en grenst aan de jungle. Een mooi begin van je Sumatra reis!

Dag 3: Oog in oog met orang-oetans

Oog in oog met orang-oetans
’s Ochtends maak je met een gids een twee tot drie uur durende jungletrek met als doel om oog in oog met een orang-oetan te staan. Omdat de dieren veel actiever zijn als het nog koel is (en jijzelf trouwens ook), raden we aan om al om zes uur op pad te gaan (en bij terugkomst te ontbijten). Je vergroot je kansen om orang-oetans te zien, omdat ze op zoek zijn naar hun ontbijt. Met een beetje geluk kun je de grappige Thomas Leaf monkey met zijn lange staart spotten, en hoor je de schuwe gibbons hoog in de bomen. Maar natuurlijk ben je vooral op zoek naar orang-oetans. Let op, als je zelf met je gids door de jungle loopt, voer de orang-oetans niet en raak ze vooral niet aan. Door het overdragen van menselijke bacteriën kunnen de dieren ziek worden en overlijden. Na een uur of 3 ben je terug in de lodge. Neem dus voldoende water mee voor onderweg. De entreee en camerafee van Gunung Leuser park betaal je ter plekke. 
Wij vonden de zeldzame orang-oetans zien, toch wel hét hoogtepunt van onze Sumatra reis.
 
In de middag heb je de mogelijkheid om op eigen gelegenheid te gaan 'tuben' of zwemmen in de rivier. Of je kunt naar de vleermuisgrotten en een kinderhuis te wandelen. Dit ‘familiehuis’ zoals de kinderen het zelf noemen, wordt gerund door een Nederlands-Indonesisch echtpaar. Je kunt de kinderen helpen, door voor €12,50 een rubberboom voor het rubberbomenspaarplan te kopen. Zo kan het kinderhuis in de toekomst onafhankelijk van donaties opereren én er worden banen gecreëerd, een slim idee!
 
Wil je je verblijf in de jungle verlengen? Kies dan voor een overnachting in de jungle of reis door naar Tangkahan. Hier verblijf je in een ander, authentieker deel van het Gunung Leuser Park. Je maakt er een mooie wandeling door het regenwoud en een heerlijke tubing-tocht. Zie de extensies.

Dag 4: Naar het bergdorp Brastagi

Naar het bergdorp Brastagi
Vandaag staat een tocht naar Brastagi op het programma: de jungle uit en terug naar de bewoonde wereld. Stel je in op een reisdag, maar onderweg is er genoeg te zien. Sumatra heeft een indrukwekkend landschap, met grote bergketens over de hele lengte van het eiland. Eind van de middag is er tijd om rond te snuffelen op de markt van het koele bergdorp Berastagi. Tip: Kijk of je de Berastagi appel kunt vinden, erg lekker! Het uitzicht in Berastagi wordt gedomineerd door de toppen van de actieve vulkanen Sibayak en Sinabung. Heb je zin in een vulkaan trekking en tussen de locals poedelen in een warm water bad? Vraag de Extensie "Lopen op de vulkaan Sibayak" aan en blijf een dag langer in Berastagi.

Dag 5: Naar Tuk Tuk op Samosir eiland in het Tobameer

Naar Tuk Tuk op Samosir eiland in het Tobameer
Onderweg van Brastagi naar Samosir, het eiland in het Tobameer, stop je bij een traditioneel Karo-Batak dorp en het Sumalungun-Batak paleis in Pematang Purba. De traditionele Batak huizen zijn met prachtige motieven beschilderd. Het is erg interessant om te zien hoe mensen in zo’n klein dorpje op het platteland leven. Vanaf de waterval Sipisopiso heb je prachtig uitzicht over het Tobameer. De auto blijft op het vaste land achter en de reis gaat nu verder per boot over het Tobameer. Deze boot zet je af in Tuk Tuk, op de steiger van je hotel aan het water.

Dag 6: Relaxen aan het Tobameer en Batak muziek en diner bij mensen thuis

Relaxen aan het Tobameer en Batak muziek en diner bij mensen thuis
Deze dag aan het Tobameer kun je naar eigen inzicht invullen. Je kunt fijn relaxen aan het water, of al wandelend, fietsend of per brommer het eiland verkennen. In het dorpje Ambarita zijn 300 jaar oude stoelen van steen te vinden waarop rechtzaken werden besproken. De veroordeelde werd aan een megaliet gebonden, voor het vonnis. Maar voordat men werd onthoofd, werden de armen en benen ingesneden en ingesmeerd met rode peper en knoflook! Smakelijk! Je kunt ook het koningsgraf in Tomok bezoeken, op 5 km van Tuk Tuk. Ook is het mogelijk om op het eiland een wandeling met een gids te maken, zie hiervoor de 'excursies'. Wil je meer rust op reis, dan kun je natuurlijk een dag langer aan het Tobameer bij boeken (zie extensies), een lekker plekje om te relaxen.
Op één van de avonden tijdens je verblijf aan het Tobameer word je met een auto opgehaald om bij een lokale familie te gaan eten. Er staat een heerlijk homecooked diner voor je klaar met lokale specialiteiten. Een aantal familieleden zal gezellig mee eten (niet iedereen, degene die kookt eet normaliter niet mee). De christelijke Batakkers houden van gezelligheid dus de gitaren komen te voorschijn. Pak er een biertje bij en luister naar meeslepende meezingpop over mooie meisjes en het magische Tobameer. In het hoogseizoen kunnen er meer Footprint reizigers aanschuiven, gezellig om ervaringen uit te wisselen en samen luisteren naar muziek is altijd leuker! Een Go Local ervaring rijker, neem je afscheid.  
 

Dag 7: Afscheid van Tobameer en naar Medan

Afscheid van Tobameer en naar Medan
Na een relaxed ontbijtje, neem je de boot terug naar het vasteland. Vandaag reis je terug naar Medan, ongeveer 5 uur rijden. Als je zin en tijd hebt kun je de grote moskee en Istana Maimoon, het paleis van de sultan, gaan bekijken. De moskee en paleis zijn vlakbij je hotel gelegen, trek hier zo'n 1 a 2 uur voor uit (afhankelijk van je eigen interesse). Veel historische gebouwen uit de Nederlands-Indische tijd, zoals het postkantoor, zijn bewaard gebleven. De oude gebouwen zijn een erfenis van de grote winsten tijdens de hoogtijdagen uit de tabaks- en rubberindustrie. De locals zijn dol op flaneren bij de Merdeka Walk. Je kunt hier bij een van de vele foodstalletjes wat eten of drinken. Medan is ook een prima plek om Masakan Padang, oftewel de keuken van Padang uit te proberen. Je wijst dan aan welke gerechten je wilt. Bij de eenvoudiger restaurants krijg je een schepje op je bord, andere restaurants geven je schaaltjes.

Dag 8: Slapen bij de Borobudur

Slapen bij de Borobudur
Vandaag reis je van Sumatra naar Java. Eerst word je naar het vliegveld van Medan gebracht, voor een vlucht naar Yogyakarta (deze maken altijd een tussenlanding in Jakarta).  In Yogyakarta word je door een auto met chauffeur van het vliegveld opgehaald en naar een sfeervol kleinschalig hotel net buiten de toegangspoort van de meer dan duizend jaar oude Borobubur. Een waardig begin van het Java gedeelte van je Indonesië rondreis!
 

Dag 9: Hoogtepunten: Borobudur en Prambanan

Hoogtepunten: Borobudur en Prambanan
Je kunt deze morgen zelf bepalen op welke manier je de magnifieke Borobudur ziet. Een aanrader is om in alle vroegte de Borobudur te beklimmen. Je kunt kiezen voor de normale entree (rond een uur of 6) of de sunrise entree (rond een uur of 4). Je bent dan ver voor de massa uit en één van de weinigen op de Borobudur, immers de meeste toeristen moeten uit Yogyakarta komen reizen, dus je hebt een flinke voorsprong. Je kunt in een reisgids wat meer lezen over de achtergrond, maar wij vinden het een aanrader om een lokale gids te nemen die uitleg kan geven over deze enorme boeddhistische stoepa, die de weg van het aardse bestaan naar het Nirvana weergeeft. In de reliëfs is van alles te zien, wat je als leek niet opvalt. Een andere optie is om bij je accommodatie een fietsexcursie te regelen en vanaf een heuvel in de buurt de zon op de Borobudur te zien opgaan. Langzaam wordt de zon sterker en komt de top van Borobudur tussen de mistflarden tevoorschijn. Ook een mooi gezicht en weer een heel andere manier om de Borobudur te beleven. Bezoek daarna de Borobudur zelf. Na het ontbijt word je opgehaald door een auto met chauffeur en bezoek je de grote, zittende Boeddhabeelden van de Mendut tempel. Een kort bezoekje, maar de moeite waard omdat het compleet anders is. ’s Middags bezoek je Prambanan, het grootste hindoeïstische tempel complex van Java gebouwd in de achtste tot de tiende eeuw. Dankzij het huwelijk tussen een boeddhistische prinses en een hindoeïstische prins bevat dit Unesco erfgoed een bijzondere mix in architectuur van beide geloofsrichtingen. Bij de ingang kun je een lokale gids inhuren die in een half uur de belangrijkste dingen van de drie hoofd tempels uitlegt. In Yogyakarta verblijf je in een gezellig hotel met zwembad.

Dag 10: Kraton en culinaire ontdekkingstocht in Yogyakarta

Kraton en culinaire ontdekkingstocht in Yogyakarta

’s Ochtends heb je tijd om op eigen gelegenheid rond te dwalen in de Kraton. Je kunt er naar toe lopen, maar nog veel leuker is het om een becak -de fietstaxi's die het straatbeeld van Yogyakarta bepalen- te nemen. Het paleis van de Sultan is eigenlijk een complete dorpswijk. Bezoek de  Wayang Kulit (schaduwpoppen) makers, die al generaties lang voor de Sultan poppen maken van de fijnste kwaliteit. Zelfs voormalig Koningin Beatrix bezit dit Koninklijke geschenk! Er is een levendige vogeltjesmarkt, het waterpaleis Taman Sari en jongeren proberen geblinddoekt tussen de twee oude banyan bomen op de alun-alun te lopen voor geluk.

’s Middags neem je deel aan de Culinaire ontdekkingstocht. Sla je lunch maar over, want het wordt veel proeven vandaag. De Engels sprekende gids, vaak een vrouw wat op zich al heel bijzonder is, geeft je een kijkje in het échte dagelijkse Indonesische leven. Als een echte Indonesiër stap je achterop de brommer. Er wordt voorzichtig gereden en het went snel. Nu hoor je echt bij de locals! Er worden kleine groepjes (6-8 personen) van (internationale) reizigers gevormd voor deze trip. In een lokaal restaurantje zie je hoe een lokale specialiteit gemaakt wordt. Je kunt alles vragen én uiteraard krijg je ook een bord om te proeven. Indonesiërs zijn dol op lekker eten, zeker aan het eind van de dag zijn overal in de stad lekkere snacks te koop. Je ziet de productie en natuurlijk mag je van alles proeven! Aan het einde van de dag neemt de gids je mee voor je diner naar één van haar persoonlijke lievelingstentjes om Gudeg Jogja te proberen, een heerlijke curry. Naast het heerlijke, authentieke eten, vonden wij het contact met de lokale gidsen ook erg leuk.

Dag 11: Treinreis van Yogyakarta naar Malang

Treinreis van Yogyakarta naar Malang
In Yogyakarta word je vanuit je hotel naar het treinstation gebracht. Vroeg op, de dag begint vroeg in Indonesië en je wilt de trein niet missen door verkeersopstoppingen. (En er is geen trein later zoals in Nederland!) Op het station moet je je treinticket en paspoort laten zien en dan kun je op het perron wachten. De Malioboro Express trein bestaat uit enkele eerste klasse wagons en verder economy wagons. Er is een restauratiewagon, waar je een lokale maaltijd met nasi kunt bestellen. De treinstoelen zijn ruim, een soort vliegtuigstoelen, dus het is comfortabel reizen. De treinreis duurt circa acht uur. Staar uit het raam naar de voorbij trekkende landschappen of lees een boek. In Malang word je van bij het treinstation opgehaald en naar je accommodatie gebracht. De trein is ideaal als je in één dag een grote afstand moet overbruggen. Over het traject Yogyakarta - Malang doe je normaal twee dagen met de auto. Wil je wel met de trein maar ook meer van het Javaanse platteland zien? Je kunt de extensie Solo invoegen en in Solo op de trein naar Malang stappen. Of je kunt de extensie Blitar toevoegen.

Dag 12: Verken Koloniaal Malang

Verken Koloniaal Malang
Malang was, in de koloniale tijd, een belangrijke stad, vanwege haar prettige klimaat en handige ligging op een hoogvlakte. De stad werd door de Nederlanders opgetrokken in een ruime opzet met indrukwekkende gebouwen in de zogenaamde Tropische Art Deco stijl. Ga op zoek naar de overblijfselen van deze koloniale hoogtijdagen. Bezoek de alun-alun, het centrale plein, met een mooie kerk, een hotel en natuurlijk Toko Oen, een restaurant waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan. Of het Tugu plein met het schitterende stadhuis en het stijlvolle Tugu-hotel. Aan de brede en groene Jalan Ijen vind je een groot aantal Nederlandse woningen, veelal nog in originele staat. Het lijkt af en toe wel of je in het Gooi bent! Vergeet ook de vogeltjesmarkt niet. Je kunt al deze bezienswaardigheden te voet bezoeken, maar het leukste is het om daar een becak (fietstaxi) voor te huren. En, wil je Malang op een andere manier zien, boek dan een fietsexcursie (zie optionele excursies). De gids weet alle achteraf weggetjes om je het Malang uit de Nederlands-Indische tijd te laten zien. Overal hangen vogelkooitjes en de was buiten, het is een levendige boel. Erg leuk!  

Dag 13: Spectaculaire jeeptocht naar de Bromo

Spectaculaire jeeptocht naar de Bromo
Vertrek vandaag niet te laat, want hou er rekening mee dat rond het middaguur in de bergen vaak wolken binnen drijven, en in het regenseizoen heb je dan uiteraard meer kans op regen. Dan kan het koud worden in de open jeep in de bergen. Kleed je hier voldoende op.  
 
De reis van Malang naar Bromo (normaal 5 uur) wordt bijna met de helft verkort én veel leuker door na een uur over te stappen in een open ‘plantage’ jeep. Je kunt onderweg uitstappen en wandelingen maken. Hou je goed vast terwijl je achterin de open laadbak staat (er zijn ook eenvoudige bankjes) en maak je op voor een hobbelige en avontuurlijke  rit. Na een tijdje de dorpsweg gevolgd te hebben sla je af naar een steeds smaller wordend pad. Je rijdt tenslotte over een smalle bergkam. Na ongeveer 3 kwartier kun je een stuk over een voetpad lopen naar een waterval lopen. De wandeling is een pad soms met treden naar beneden, maar bij regen kan het glad zijn. Zorg dus voor schoeisel met profiel. Hierna rijd je ongeveer een half uur door een nevelbos, mistig, mysterieus en fris. Het bos uitkomend rijd je door een landschap waarin dorpjes en akkers liggen met de indrukwekkende piek van de Semeru vulkaan op de achtergrond. Daarna duik je de zandzee die de Bromo omringt in: magnifiek! Beklim vanmiddag al de top van de Bromo, je bent dan een van de weinigen, morgenvroeg zijn er heel veel mensen tegelijk.
 
Zorg dat je voldoende geld pint voor de komende dagen op Java, zodat je entreegelden en camera fees kunt voldoen bij de Nationaal Parken. (Entree Bromo Nationaal Park op dit moment Rp 267.000 (ca €20) per persoon, en in het weekend, Indonesische feest- en vakantiedagen Rp 400.000 (ca €27) per persoon. Camera €5,-, filmcamera €15,-.)
De normale auto brengt via de asfaltweg je bagage naar je hotel, en komt veel later aan in het hotel. Neem in ieder geval zelf in de jeep een tasje mee met een regenjas, dikke trui, lange broek, sokken, op Bromo kan het namelijk echt koud worden (10 graden) en de chauffeur kan in de file komen te staan of lekke band hebben en pas aankomen als jij al naar bed gaat.
 
Bromo is een actieve vulkaan. Beklimming is altijd op eigen risico. De Indonesische autoriteiten kunnen de toegang tot een vulkaan ontraden, beperken of verbieden, indien dit door verhoogde vulkanische activiteit nodig wordt geacht.

Dag 14: Zonsopgang over de Bromo

Zonsopgang over de Bromo
Als je wilt kun je facultatief om vier uur opstaan om per jeep in het pikkedonker naar het hooggelegen uitzichtspunt te rijden voor zonsopgang over Bromo. Iedereen wil dit waanzinnige foto moment meemaken, dus je staat hier bepaald niet alleen. Er kunnen honderden mensen staan, sommigen hebben de hele nacht doorgereden om hier te komen. Zoek een rustig plekje met goed zicht op. Langzaam trekt de mist weg en zie je de top van de Bromo te voorschijn komen. Een magisch gezicht!
Daarna daalt de jeep af naar de voet van de Bromo zelf. Ben je gistermiddag nog niet naar de Bromo top geweest, dan kun je het nu alsnog doen, of voor een tweede keer, als je er geen genoeg van krijgt. Als je het leuk vindt, kun je een stukje op een pony rijden (lokaal aan de pony eigenaar te betalen). Helaas moet je de enorme uitgehakte trap naar de top van de Bromo echt zelf doen. Boven gekomen kijk je in de stomende krater van de Bromo vulkaan. Voorzichtig aan, want er zijn geen veiligheidshekken op dit natuurwonder. Wil je deze excursie maken dan raden we je aan om dit de dag ervoor via het hotel te regelen.
 
Heb je geen zin in een vroege jeeptocht en de mensenmassa's boven dan kun je ook heel goed op de kraterrand voor je hotel de zonsopgang over de Bromo bekijken. Je staat dan weliswaar niet zo hoog, maar je hebt ook niet de massa mensen om je heen.  
 
Terug in het hotel opwarmen bij het ontbijt en zo'n 6 uur rijden naar het groene en warme Kalibaru, waar je tussen de koffieplantages verblijft in een groene oase: een heel vriendelijk gasthuis met een fijn zwembad in een grote tuin. Hoe laat je aankomt is afhankelijk hoe laat je bent vertrokken bij Bromo, hoe veel stops je onderweg maakt en hoe de verkeerssituatie is, ongeveer halverwege de middag. 's Middags kun je zelf bepalen wat je gaat doen, eens lekker een boek lezen of één van de activiteiten van de accommodatie (op eigen kosten). Met de mini plantage tour (1 uur) op naburige plantage in de namiddag, kom je er achter hoe koffiebonen en vanille eigenlijk groeien. Je kunt natuurlijk ook lekker ontspannen met een pitjit massage door lokale dames. Ter plekke kun je kijken waar je zin in hebt, waarschijnlijk heb je gewoon zin om lekker te relaxen.
Tip: Wil je ook een beetje rust op reis, kijk dan onder Extensies voor de extra dag Op de Koffie in Kalibaru. Op de grote plantage zie je niet alleen hoe rubber, koffie en cacao groeit, maar ook hoe het in de fabriek wordt verwerkt. Of ga met een paardenwagentje (dokar) langs verschillend 'thuisfabriekjes' waar je ziet hoe pannen worden geslagen, palmsuiker gekookt en borrelnootjes gemaakt. Grappig om te zien. Een leuke plek dus voor een extra rustdag.
 

Dag 15: Oversteek van Java naar Bali

Oversteek van Java naar Bali
Van Kalibaru rij je naar Ketapang, nabij Banyuwangi, hier ga je met auto en al op de ferry naar Bali. Vanaf de haven Gilimanuk op Bali word je afgezet bij je hotel in Lovina, in het uiterste noordoosten van Bali. Lovina is een klein vissersplaatsje aan het strand. Het centrum van het rustige vakantieplaatsje wordt gevormd door één hoefijzervormige straat met restaurantjes en enkele winkeltjes. De hotels liggen naar oost en west uitgewaaierd aan het strand. Dit is de perfecte plek om bij te komen van de inspannende Java-reis.
 

Dag 16: Dolfijnen spotten bij Lovina

Dolfijnen spotten bij Lovina
In alle vroegte stap je in een lokale boot, op weg naar waar groepen dolfijnen ieder ochtend om 6 uur op zoek zijn naar vis voor hun ontbijt. Het is altijd spannend of je de dolfijnen zult spotten, maar in Lovina is de kans wel erg groot. Daardoor zul je zeker niet de enige zijn, die graag de dolfijnen wil kieken. Zeker in het hoogseizoen zijn er tientallen bootjes op het water. Weer terug in het hotel kun je rustig ontbijten. Je hebt de rest van dag vrij. Huur een brommertje om het interessante achterland te ontdekken (bv de warmwaterbronnen bij Banjar) of geniet van zon en zee. Het strand heeft geen strandstoelen, maar is heerlijk voor een strandwandeling naar het centrum bijvoorbeeld en bij het zwembad van je hotel kun je heerlijk zonnen
 

Dag 17: Tip: Ga snorkelen bij Menjangan

Tip: Ga snorkelen bij Menjangan
Nog een extra dag vrij in dit relaxte plaatsje. Houd je van snorkelen, dan is een snorkelexcursie naar Menjangan eiland, onderdeel van het Nationaal Park West Bali, een aanrader. Het turkooizen water is superhelder, je kunt meters diep naar de koraal muur kijken. Visjes in alle kleuren van de regenboog zwemmen om je heen. Menjangan eiland staat bekend als de beste snorkel- en duikspot van Bali, dankzij de beschermde status van het Nationaal Park. Je kunt deze excursie boeken bij hotels en duikcentra in Lovina. Het ligt op ongeveer een uur rijden van Lovina.
 

Dag 18: Dwars door Bali naar Ubud

Dwars door Bali naar Ubud
Na het ontbijt een dagtocht met privé auto met mooie uitzichten en interessante stops in het centrale gebergte van Bali op weg naar Ubud. De eerste stop kun je maken bij de Git Git waterval. Vaak springen lokale jongeren joelend in het koude water. En anders zijn er altijd wel verliefde stelletjes die poseren bij de waterval. Erg fotogeniek is Pura Ulun Danau Beratan, het mooie tempeltje in het Beratan meer. Ook de groenten- en kruidenmarkt bij Candi Kuning is een bezoekje waard. Aankomst in Ubud, een gezellige plaatsje bekend uit het boek Eten, bidden en beminnen. 

Dag 19: Kies maar wat je wilt doen in Ubud!

Kies maar wat je wilt doen in Ubud!
Een vrije dag om zelf te kiezen hoe je je dag invult. We hebben allerlei leuke optionele excursies voor je getest en geselecteerd (zie Excursies). Maar je kunt natuurlijk ook op eigen gelegenheid Ubud verkennen. Je kunt het beroemde apenbos bezoeken, waar de apen elkaar zitten te vlooien voor de tempels of het paleis van de Koninklijke familie van Ubud bekijken. Veel creatieve mensen settelen in Ubud en de centrale straten, Monkey Forest Road en Jalan Dewi Sitra, zijn dan ook vol met mooie boetiekjes. Ook vind je hier allerlei fijne spa's voor een Balinese massage, gevolgd door een romantisch bloemenbad voor twee. Ubud is ook een yogacentrum en de biologische restaurants floreren hier dan ook. Eet een hapje of drink een gezonde shake in het hippe Clear, het relaxte Bali Buddha, yogi hotspot Kafé of het chiquere Nomad. En vergeet ook zeker niet om op een van de avonden naar een van de vele traditionele dansvoorstellingen in de tempels te gaan. Onze tip: de kecak dans. Bij het licht van fakkels bootsen meer dan 50 mannen het geluid van een gamelan orkest met hun stem na. In hun midden wordt de Ramayana gedanst. Je hoeft geen dansliefhebber te zijn om dit fascinerende schouwspel mooi te vinden. Magisch!

Dag 20: Ontdek de omgeving van Ubud

Ontdek de omgeving van Ubud
Spring op een brommertje en ontdek op eigen gelegenheid de omgeving van Ubud. Of kies één van onze optonele speciale Bali excursies (zie Excursies). Of je nu sportief bent of meer geïnteresseerd in de bijzondere cultuur, er is altijd een excursie die bij jou past en voor ieder budget. Je kunt gaan fietsen of hiken op de Batur berg, wandelen in de rijstvelden, raften, een Balinese Purificatie Ceremonie ondergaan of Balinees leren koken bij mensen thuis. Je kunt ook met een vertrouwde chauffeur en privé auto op pad om de groene omgeving te verkennen, zoals de heilige bron en Koningsgraven bij Tampak Siring. Vindt je het moeilijk om te kiezen? We kunnen natuurlijk altijd je reis verlengen met extra dagen in Ubud. Er is hier zoveel te doen!

Dag 21: Afscheid van Indonesië

Afscheid van Indonesië
Een chauffeur brengt je rechtstreeks naar Denpasar, het vliegveld van Bali. Grote kans dat je met pijn in je hart Ubud verlaat en besluit om heel snel terug te komen. Met een big smile op je gezicht denk je terug aan alle indrukken van deze onvergetelijke Indonesië rondreis.

Dag 22: Einde van een onvergetelijke Sumatra, Java en Bali vakantie

Einde van een onvergetelijke Sumatra, Java en Bali vakantie
Aankomst in Amsterdam. Helaas je Sumatra, Java en Bali vakantie zit erop. Gelukkig heb je heel veel foto's en herinneringen om vaak terug te denken aan deze onvergetelijke Indonesië rondreis.

Achtergrond

Orang-oetans en vulkaanmeer op Sumatra

Je Sumatra reis voert je direct naar de jungle. Het Gunung Leuser Nationaal Park is één van de laatste twee plaatsen ter wereld waar Orang-oetans in het wild te zien zijn. Met een gids wordt een jungle trek gedaan, en met een beetje geluk spot je Orang-oetans, soms zelfs met een baby op de rug. Bewonder de bijzondere beschilderingen van de traditionele houten huizen van de Karo-Batak dorpen gelegen tussen Brastagi en het Tobameer. De weg maakt een bocht en het immense Tobameer en de Sipisopiso waterval vormen een adembenemend uitzicht. Je hebt een vrije dag om te relaxen aan het meer of de traditionele dorpen van het eiland te verkennen. De laatste avond in Medan ga je Go Local: met een bentor ga je eten in de kampung waar een lokale familie de maaltijd klaar maakt.
 

Slapen aan de voet van de Borobudur en Sultanspaleis Yogyakarta

Na een vlucht van Medan naar Yogyakarta, begint je Java reis. Je overnacht dichtbij de toegangspoort van de imposante Borobudur, de grootste boeddhistische stupa van Indonesië, zodat je in select gezelschap als eerste de zon ziet opkomen over de Borobudur. Een locale gids kan de 1000 jaar oude stupa voor je tot leven wekken. De 1100 jaar oude hindoeïstische tempels van Prambanan gewijd aan Shiva, Vishnu en Brahma en de ruïnes van tweehonderd tempels er omheen, zijn een volgend indrukwekkend hoogtepunt. Dwaal rond in het paleis van de sultan van Yogyakarta met het waterpaleis en de alun-alun. Op de vogeltjesmarkt kijk je je ogen uit; roze kuikens, vechthanen, slangen, puppies, alles kun je hier vinden! Een heel ander hoogtepunt is de Culinaire belevenis. De Engelssprekende gids, meestal een vrouw wat op zich al heel bijzonder is, geeft je een kijkje in de keuken en het échte dagelijkse Indonesische leven. Samen lunch je, proef je lekkere snacks en eet je een typisch Yogya gerecht als diner. Dé mogelijkheid om het ware Indonesië buiten de toeristische attracties te leren kennen!
 

Zonsopgang over de Bromo vulkaan

Je neemt de trein naar Malang, waar je de koloniale sfeer van Nederlands-Indië proeft en breng je een bezoek aan de typische Javaanse vogeltjesmarkt, voordat je doorrijdt naar de Bromo vulkaan. Je stapt in een jeep voor een avontuurlijke tocht over plantagewegen. Rij met een jeep door de enorme zee van vulkaanzand, eigenlijk een tien kilometer grootte krater van een eeuwen geleden eerder geëxplodeerde vulkaan. In deze krater zijn drie nieuwe vulkanen ontstaan, Kursi (2581m), Batok (2440m) en Bromo (2392m). De hoogste piek van Java, de Semeru (3676m) ligt ook in dit gebied. Breng warme kleren mee, want het wordt hier ’s nachts flink koud! Zie de volgende morgen de zon opkomen over Bromo, en maak foto’s die op een ansichtkaart niet zouden misstaan. De witte mist zal langzaam worden weggedreven door de zon, een schitterend gezicht. De Java reis gaat verder naar de warme en groene wereld van Kalibaru waar je slaapt tussen koffieplantages.  
 

Dolfijnen spotten bij Lovina

​Aan de relatief rustige Noordkust van Bali verblijf je in het gezellige Lovina, waar een boottocht om dolfijnen te spotten inclusief is. Je hebt er twee vrije dagen om zelf op ontdekkingstocht te gaan in het bergachtige binnenland of een spectaculaire snorkeltocht te maken bij Pulau Menjangan, ongeveer een uur rijden van Lovina Maar dit is uiteraard ook een geweldige plek om lekker bij te komen en te genieten van zon en zee. 
 

Ubud, het hart van Bali

Ubud wordt het spirituele en creatieve hart van Bali genoemd. Met alle gezellige restaurantjes en winkeltjes is dit een fijne plek om de laatste paar dagen van je Bali vakantie door te brengen. Maak je Bali vakantie op maat met je eigen keuze uit de Bali excursies. Je kunt bijvoorbeeld vanaf Mount Batur een fietstocht langs groene sawa’s en door kleine dorpjes maken. Of gaan koken bij een Balinese familie thuis. De Herbal Walk door de rijstvelden kun je combineren met een Jamu workshop, waarbij je zelf kruidenmedicijn leert maken. Je kunt ook de Happy Heart Stichting, één van de sponsorprojecten van FootprintTravel, een indrukwekkend bezoek brengen; in het zijspan van een scooter rij je door kleine dorpen en naar enkele mooie bezienswaardigheden van Bali.

Hotel & Vervoer

Accommodatie tijdens deze reis:

Wij zijn altijd op zoek naar de leukste locaties. Naast prijs/kwaliteit verhouding letten we op een prettige ligging. Soms is dit in een gezellige straat nabij restaurantjes (bijvoorbeeld in Yogyakarta.), soms ligt het hotel juist lekker rustig buiten met een mooie tuin (bijvoorbeeld in Kalibaru). Waar mogelijk boeken wij goede middenklasse hotels, maar in sommige plaatsen is de accommodatie wat eenvoudiger. Omdat wij reizen op maat samenstellen, kan het voorkomen dat het genoemde hotel niet beschikbaar is, wij stellen je dan een passend alternatief voor.
 

Accommodatie op Sumatra

Op Sumatra (en eigenlijk overal buiten Java en Bali of grote steden) is accommodatie eenvoudig en lokaal. Verwacht hier dus geen luxe of westerse standaarden, hoewel wij de beste accommodatie boeken die beschikbaar is.
 
In deze reis is is de meest eenvoudige accommodatie de Eco Lodge in Bukit Lawang, gelegen in het Gunung Leuser Nationaal Park. Je hebt hier bijvoorbeeld geen warm water in je badkamer, al is dat gezien de luchtvochtigheid in de jungle niet zo'n gemis. Reken erop dat je ofwel een koud water douche hebt of op zijn Indonesisch gebruik maakt van een authentieke mandi: je vult een bak met water en hieruit schep je water over jezelf heen om te douchen. Er is wel een westerse wc. Electriciteit is beperkt, en niet 's nachts. Als je je er op in stelt dat je in de jungle geen Westerse standaarden kunt verwachten, is dit voor de meeste reizigers alsnog een top verblijf. De charme van een verblijf in de jungle maakt dit meer dan goed.
 
In Berastagi verblijf je in een middenklasse toeristenhotelletje. Het ligt wat hoger en heeft daardoor mooi uitzicht.
 
Bij het Toba meer slaap je in een sfeervol guesthouse direct aan het meer, die bekend staat om zijn lekkere en gezonde ontbijtjes (onze favoriete ontbijt in heel Indonesië!).
 
In Medan verblijf je in een middenklasse hotel met alle praktische faciliteiten. In een grote stad is het verblijf uiteraard een stukje 'onpersoonlijker', dan je knusse verblijven in de jungle en aan het Tobameer! De prijs-kwaliteit verhouding is echter wel goed van dit hotel. Natuurlijk kun je ook upgraden als je graag luxer zit. Maar ach, het is ook maar voor één nachtje, de volgende morgen vlieg je weer door. En wil je nog wat van Medan zien, dan zit je in dit hotel wel lekker centraal.
 

Accommodatie op Java

De eerste nacht bij Yogyakarta slaap je in een Javaans guesthouse in de buurt van de toegangspoort van de Borobodur. In Yogyakarta in een accommodatie met zwembad en dicht bij de gezellige restaurantjes. 
 
In Malang slaap je in een hotel met koloniale charme. In Kalibaru slaap je in een groene oase tussen de koffieplantages, met een mooie tuin en een zwembad. De accommodaties bij de Bromo zijn juist weer heel eenvoudige lokale guesthouse, maar zijn gelegen op de rand van de krater en bieden de beste toegang voor de zonsopgang. Hierdoor hoef je niet om middernacht al op te staan om een paar uur te reizen. 
 

Accommodatie op Bali

In Lovina en Ubud verblijf je in gezellige hotelletjes. Er is een mooie tuin met zwembad en je hebt een eigen veranda bij de kamer. 
 

Vervoer tijdens deze reis:

Gedurende de reis op het vasteland van Sumatra en Java heb je een eigen auto met chauffeur ter beschikking (uitgezonderd tijdens de vrije dagen). Kies je voor een extensie Tangkahan dan ga je vanuit Bukit Lawang per jeep. De chauffeur rijdt om met de personenauto, en haalt je weer op voor de reis naar Berastagi. Het Tobameer bereik je per boot. De auto blijft op het vasteland op je wachten om je terug te brengen naar Medan.

Voor de Go Local ervaring in Medan, stap je met 2 personen in een bentor, een lokale brommertaxi. Hele Indonesische families worden hiermee vervoerd. Natuurlijk zijn Nederlanders nog wel eens wat groter en zwaarder uitgevallen, de gemiddelde Nederlander bestaat niet. Ter plekke kun je even bekijken of je behoefte hebt aan meer ruimte en op eigen kosten een extra bentor bij huren. De gids kan je hierbij helpen.
 
Je neemt een binnenlandse vlucht naar Yogyakarta op Java. (Exclusief. Zie prijs binnenlandse vlucht onder prijzen).

In Yogyakarta word je van het vliegveld afgehaald door een Javaanse chauffeur. Tijdens de culinaire tour in Yogyakarta zit je achterop een scooter bij een ervaren chauffeur. Van Yogyakarta naar Malang neem je de trein. We reserveren eersteklas, geairconditionede zitplaatsen voor je. Een bijzondere ervaring!
Halverwege Malang en Bromo stap je over in een open jeep, om een stuk af te snijden. Via plantage wegen maak je prachtige, avontuurlijke rit. De oversteek tussen Java en Bali gaat per lokale ferry (de auto met chauffeur steekt ook over), je wordt afgezet bij je hotel in Lovina, hier neem je afscheid van je Javaanse chauffeur. 

Op Bali brengt een auto met een Balinese chauffeur brengt je van Lovina naar Ubud. Je kunt er een leuke dagtocht via de meren in de bergen van maken. Je kunt onderweg verschillende bezienswaardigheden aandoen.
 
Prijzen
De hieronder vermelde prijzen zijn geldig tot 15 december 2019. De prijzen zijn per persoon, gebaseerd op 2 personen per kamer. Bij een reis met 3 of 5 personen wordt een derde bed (stretcher, daybed, matras) op de kamer bijgezet; de prijs voor een eenpersoonskamer is op aanvraag. Wij behouden ons het recht voor om onze prijzen te wijzigen. In de zomer (juli/augustus/september), rond de feestdagen (van 15 december t/m 15 januari) en het Suikerfeest berekenen we een hoogseizoentoeslag. Prijzen kunnen ook fluctueren door o.a. wijzigingen in de brandstof prijzen of de wisselkoers. De minimale reisduur is 7 dagen. Een reis kan tot uiterlijk 14 dagen voor vertrek worden geboekt.

Rondreis Indonesie: Sumatra, Java & Bali - Voordelige trein reis met veel vrijheid
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 2.750,- p.p.€ 1.406,- p.p.€ 1.155,- p.p.€ 1.099,- p.p.€ 1.026,- p.p.€ 1.030,- p.p.
Inclusief:
 • Privé vervoer met chauffeur
 • 19 overnachtingen met ontbijt, 2 nachten in vliegtuig
 • 9 dagen privé-transport met chauffeur op Sumatra en Java
 • Transfer van en naar vliegveld van Medan
 • Gids voor 3 uur Orang Oetans trekking Bukit Lawang​
 • Passagiersboot overtocht Samosir-Lake Toba
 • Diner en Batak muziek bij lokale familie bij Tobameer, inclusief vervoer
 • Culinaire belevenis met Engelssprekende gids en lokaal transport (brommer) in Yogyakarta (join in excursie met 6-8 internationale reizigers per groepje)
 • Gereserveerde treintickets voor eerste klas voor traject Yogyakarta - Malang
 • Transfers naar en van treinstations
 • Jeeptocht tussen Malang en Bromo
 • Dagtocht Lovina-Ubud met Engelssprekende chauffeur en met stops onderweg
 • Transfer Ubud-vliegveld
 • Alle kosten met betrekking tot aangegeven transport (parkeergeld, tolgeld etc)
 • Uitgebreide Nederlandstalige reisinformatie
 • Nederlandstalige ondersteuning ter plekke door onze lokale vertegenwoordiger

Exclusief:
 • Internationale en binnenlandse vluchten
 • Entrees en camera fees Nationaal Parken ter plaatse te voldoen. Entree Bromo Nationaal Park Rp 267.000 (ca €20) per persoon, en in het weekend, Indonesische feest- en vakantiedagen Rp 400.000 (ca €27) per persoon. Camera €5,-, filmcamera €15,-. Gunung Leuser Park bij Bukit Lawang , denk aan bedragen in de orde van grote van €12,-. Indien extensies worden gekozen betreft dit ook Ijen en/of Sukamade.
 • Overige entreegelden, donaties en fooien. 
 • Optionele excursies op Bali: zie prijzentab en excursietab voor meer informatie.
 • In Yogyakarta staat geen auto met chauffeur ter beschikking. Je kunt vanaf je hotel naar de kraton lopen of per fietstaxi. Bij de Culinaire trip maak je gebruik van lokaal transport (brommertjes).
 • Op de vrije dag in Malang staat geen auto met chauffeur ter beschikking
 • Op de vrije dag Tobameer blijft de auto standby achter op het vasteland en heb je hierover geen beschikking

Opmerkingen:
Extra: Prijs binnenlandse vlucht Medan-Yogyakarta € 200,- p.p. onder voorbehoud van beschikbaarheid.
 
Binnenlandse vlucht Medan - Yogyakarta, met Garuda Indonesia 20 kilo ruimbagage.
De ruimbagage is standaard, dit kunnen wij niet op voorhand bijboeken. Je bagage wordt bij inchecken gewogen. Je betaalt voor overgewicht een tarief per kilo per afstand, dit kan variëren van ca €1 tot ca €5 euro per kilo. Let op, een vliegtuig mag uit veiligheidsoverweging niet overbelast raken. Er kan dan bagage worden achtergelaten. 

Extensie 1: Koken in de Kraton van Solo (voor de treinreis)
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 285,- p.p.€ 149,- p.p.€ 114,- p.p.€ 107,- p.p.€ 90,- p.p.€ 84,- p.p.
Inclusief:
 • Transfer per auto met chauffeur
 • Excursie met gids, snacks, paardenkar, kookcursus en lunch
 • 1 overnachting met ontbijt

Extensie 2: Fietsen in Solo: Go Local! (voor treinreis)
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 250,- p.p.€ 129,- p.p.€ 111,- p.p.€ 104,- p.p.€ 102,- p.p.€ 101,- p.p.
Inclusief:
 • Engelssprekende gids
 • Fietsexcursie met bezoek aan werkplaatsen in dorpen (ochtend)
 • Lunch bij Javaanse familie thuis
 • Auto met privé chauffeur
 • Overnachting met ontbijt

Excursie 1: Ontdek koloniaal Malang per fiets
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Ontdek koloniaal Malang per fiets€ 104,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.
 • Halve dag fietsexcursie (mountainbike) met Engels sprekende gids
 • Flesje water voor onderweg en drankje in koloniaal restaurant

Excursie 2: Wandeling op Samosir (Tobameer), picknick-lunch
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 123,- p.p.€ 62,- p.p.€ 46,- p.p.€ 37,- p.p.€ 33,- p.p.€ 39,- p.p.
 • Transport per auto naar het startpunt en terug naar hotel
 • Soft-trekking bergafwaarts met Engelssprekende gids
 • Picknick lunch
 • Exclusief entreegeld Tomok (enkele euros)

Excursie 3: Dagtour: Ontdek de groene omgeving van Ubud
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 78,- p.p.€ 39,- p.p.€ 26,- p.p.€ 26,- p.p.€ 23,- p.p.€ 20,- p.p.
Inclusief privé auto met Engelssprekende chauffeur. Exclusief entrees en lokale gidsen tijdens de Tour in omgeving, je beslist en betaalt ter plekke wat je wilt zien.

Excursie 4: Kookcursus bij Balinese familie
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
vanuit Ubud€ 169,- p.p.€ 85,- p.p.€ 71,- p.p.€ 64,- p.p.€ 68,- p.p.€ 64,- p.p.
Sidemen/Sanur€ 175,- p.p.€ 88,- p.p.€ 73,- p.p.€ 68,- p.p.€ 73,- p.p.€ 68,- p.p.
Inclusief privé auto met Engelssprekende chauffeur/gids, bezoek aan markt, Kertagosa paleis in Klungklung en (zelfgekookte) Balinese lunch bij familie in Balinese compound.

Excursie 5: Bike trip vanaf Mount Batur
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 49,- p.p.€ 49,- p.p.€ 49,- p.p.€ 49,- p.p.€ 49,- p.p.€ 49,- p.p.
Inclusief ontbijt, lunch, transport, gids, drinkwater, op basis van join in (groepsgrootte maximaal 12 personen). Vanaf 4 charter (privé tocht) ook mogelijk.

Excursie 6: Herbal Walk
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.
Inclusief Engelssprekende gids, versnapering onderweg.

Excursie 7: Purificatieceremonie met Balinese healer
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 76,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.
Inclusief transport per auto, sarong en sjaal, offerandes, wierrook en bloemen, healer I Made Sumantra.

Excursie 8: Jamu workshop - Zelf Ayurveda kruidenmedicijn maken
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 39,- p.p.€ 39,- p.p.€ 39,- p.p.€ 39,- p.p.€ 39,- p.p.€ 39,- p.p.
Inclusief Engelstalige uitleg en recepten. Wat je maakt mag je bovendien meenemen!

Excursie 9: Wandelen op de bergkam van de Mount Batur vulkaan
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 150,- p.p.€ 76,- p.p.€ 76,- p.p.€ 76,- p.p.€ 76,- p.p.€ 76,- p.p.
Inclusief: lokale gids, eenvoudig ontbijt (fruit en zoet brood) op uitzichtpunt, transport van en naar Ubud, boot overtocht. (NB. Deze excursie is join-in, er kunnen andere reizigers - max. 6 - op mee gaan)

Excursie 10: Herbal Walk & Jamu workshop (Ayurvedisch kruidenmedicijn)(8:00-16:00)
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.
Inclusief: Engelssprekende gids Herbal Walk, versnapering, Engelssprekende gids Jamu workshop en recepten. Wat je maakt mag je meenemen. Lunch is op eigen gelegenheid, de gids kan je meenemen naar een eenvoudige maar goede warung (lokaal eethuisje).
 

Excursie 11: Wandeling langs de Code rivier
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 29,- p.p.€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.
Starttijd 15:00 uur, afhankelijk van wie en wat je onderweg tegen komt ben je einde van de middag weer terug. Er kunnen meerdere internationale deelnemers zijn, maximale groepsgrootte 4.

Excursie 12: Koken in traditioneel Kota Gede
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 122,- p.p.€ 82,- p.p.€ 61,- p.p.€ 56,- p.p.€ 59,- p.p.€ 56,- p.p.
Tijd: van circa 8 tot begin van de middag, inclusief vervoer per andhong (paardenkar), Engelssprekende gids, Javaanse snacks, kookles, uitgebreide lunch met gerechten uit Centraal Java.

Excursie 13: Fietsen op het platteland van Yogyakarta
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 20,- p.p.€ 20,- p.p.€ 20,- p.p.€ 20,- p.p.€ 20,- p.p.€ 20,- p.p.
Extensies

Extensie 1: Blitar en wandelen op het platteland bij Puspa


Go local en dompel je onder in de rijke geschiedenis en cultuur van Indonesië in Blitar, wandel door prachtige sawavelden en desa’s in Puspa en geniet onderweg van een echte Javaanse lunch bij een lokaal gezin thuis.


Dag 11: Treinreis van Yogyakarta naar Blitar

Treinreis van Yogyakarta naar Blitar

In Yogyakarta word je vanuit je hotel naar het treinstation gebracht. Vroeg op, de dag begint vroeg in Indonesië en je wilt de trein niet missen door verkeersopstoppingen. (En er is geen trein later zoals in Nederland!) Op het station laat je je treinticket en paspoort zien en dan kun je  op het perron wachten. De Malioboro Express trein bestaat uit enkele eerste klasse wagons en verder economy wagons. De treinstoelen zijn ruim; een soort vliegtuigstoelen, dus het is comfortabel reizen. Staar uit het raam naar het Javaanse platteland of lees een boek.

Je wordt door het hotel in Blitar opgehaald van het station. Je kunt de namiddag relaxed een boek lezen in het hotel. Je kunt ook op eigen gelegenheid (vraag het hotel een taxi te regelen) het graf van Soekarno bezoeken. Het Tugu Hotel heeft een presidentiële suite waar Soekarno zelf heeft geslapen en tijdens de jaarlijkse herdenking slaapt dochter en oud president Megawati naar verluidt in dezelfde kamer. Als er geen gasten zijn, kun je vragen of je deze kamer mag zien. Heb je veel puf en hou je van tempels, dan kun je je zelfs naar Candi Penataran laten rijden, een dik half uur (15 km) buiten de stad gelegen. Een belangrijke tempel met mooie reliëfs.


Dag 12: Soft trekking door sawa’s en desa’s in Puspa

Soft trekking door sawa’s en desa’s in Puspa
Een auto met chauffeur en gids haalt je op, je rijdt in ongeveer één uur naar Puspa. Hier ga je ongeveer anderhalf uur lopen (afhankelijk van je eigen tempo) door een glooiend landschap, langs prachtige sawavelden, door desa’s waar van alles groeit. De wandeling is grotendeels omlaag, her en der langzaam stijgend omhoog. Er zijn geen restaurants en daarom krijg je een Javaanse lunch bij een lokaal gezin thuis. De familie eet niet mee (zij staan vroeg op om het land te bewerken en eten eerder), maar komen soms ietwat verlegen even een kijkje om de hoek nemen. Afhankelijk van de tijd kun je (optioneel) de gula Jawa (palmsuiker)productie en theetuinen in een volgend dorp zien. We pikten een gids van het lokale jongeren project op. Leuk om op deze manier de werkgelegenheid onder jongen te steunen. Wij hadden geluk en konden het hele gula Jawa proces zien. ‘s Middags zul je geen theeplukkers aan het werk zien, alleen de theestruiken zelf.
Naar Malang is het gemiddeld twee tot drie uur rijden met de auto, afhankelijk van de verkeersdrukte. Je komt rond etenstijd aan.

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Blitar en wandelen op het platteland bij Puspa:
Dag 1: Amsterdam - Medan
Dag 2: Vliegveld Medan - Bukit Lawang
Dag 3: Bukit Lawang, orang-oetan trekking met gids
Dag 4: Bukit Lawang - Brastagi, bezoek markt
Dag 5: Brastagi - Tobameer, bezoek Karo Batak dorp, paleis, Sipisopiso waterval
Dag 6: Tobameer, lokaal diner met Batak muziek
Dag 7: Tobameer - Medan, ferry
Dag 8: Medan -Yogyakarta - Borobudur (Java)
Dag 9: Borobudur - Prambanan - Yogyakarta, via Mendut tempel
Dag 10: Yogyakarta, culinaire excursie (join in)
Dag 11: Yogyakarta - Blitar, treinreis en transfer
Dag 12: Blitar - Malang, trekking met gids, lunch, auto
Dag 13: Malang, vrije dag
Dag 14: Malang - Bromo, jeeptocht Bromo
Dag 15: Bromo - Kalibaru (excl ochtendjeep)
Dag 16: Kalibaru - Lovina (Bali)
Dag 17: Lovina, dolfijnexcursie
Dag 18: Lovina, vrije dag
Dag 19: Lovina - Ubud, dagtrip oa Gitgit waterval, Pura Ulun Danau Beratan
Dag 20: Ubud, vrije dag
Dag 21: Ubud, vrije dag
Dag 22: Ubud - Amsterdam
Dag 23: Aankomst Amsterdam

Extensie 1: Blitar en wandelen op het platteland bij Puspa
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 289,- p.p.€ 163,- p.p.€ 128,- p.p.€ 127,- p.p.€ 115,- p.p.€ 93,- p.p.


Extensie 2: Extra vrije dag aan het Tobameer


Wil je wat meer rust in het programma? Dan is het Tobameer een prima plek om een extra dag in te plannen. 

Dag 7: Tobameer, vrije dag

Tobameer, vrije dag
Heerlijk een dagje extra aan het Tobameer. Het klimaat is er prettig om een dagje te niksen of te zwemmen.

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Extra vrije dag aan het Tobameer:
Dag 1: Amsterdam - Medan
Dag 2: Vliegveld Medan - Bukit Lawang
Dag 3: Bukit Lawang, orang-oetan trekking met gids
Dag 4: Bukit Lawang - Brastagi, bezoek markt
Dag 5: Brastagi - Tobameer, bezoek Karo Batak dorp, paleis, Sipisopiso waterval
Dag 6: Tobameer, lokaal diner met Batak muziek
Dag 7: Tobameer, vrije dag
Dag 8: Tobameer - Medan, ferry
Dag 9: Medan -Yogyakarta - Borobudur (Java)
Dag 10: Borobudur - Prambanan - Yogyakarta, via Mendut tempel
Dag 11: Yogyakarta, culinaire excursie (join in)
Dag 12: Yogyakarta - Malang, treinreis
Dag 13: Malang, vrije dag
Dag 14: Malang - Bromo, jeeptocht Bromo
Dag 15: Bromo - Kalibaru (excl ochtendjeep)
Dag 16: Kalibaru - Lovina (Bali)
Dag 17: Lovina, dolfijnexcursie
Dag 18: Lovina, vrije dag
Dag 19: Lovina - Ubud, dagtrip oa Gitgit waterval, Pura Ulun Danau Beratan
Dag 20: Ubud, vrije dag
Dag 21: Ubud, vrije dag
Dag 22: Ubud - Amsterdam
Dag 23: Aankomst Amsterdam

Extensie 2: Extra vrije dag aan het Tobameer
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 121,- p.p.€ 62,- p.p.€ 50,- p.p.€ 49,- p.p.€ 43,- p.p.€ 46,- p.p.


Extensie 3: Extra vrije dag in Ubud


Nog niet uitgekeken in Ubud? Er valt hier ook van alles te ontdekken. Fiets bijvoorbeeld Mount Batur af, woon een purificatieceremonie bij of maak een Herbal Walk. Een extra dagje is een goede optie!

Dag 21: Extra vrije dag in Ubud

Extra vrije dag in Ubud
In Ubud is zoveel te zien en te doen, dat een extra dag hier goed uitkomt. Je kunt één van onze optionele excursies boeken, maar ook zelf op pad gaan; wandelen door de rijstvelden rondom Ubud, het paleis bezoeken, shoppen of een dagje relaxen.

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Extra vrije dag in Ubud:
Dag 1: Amsterdam - Medan
Dag 2: Vliegveld Medan - Bukit Lawang
Dag 3: Bukit Lawang, orang-oetan trekking met gids
Dag 4: Bukit Lawang - Brastagi, bezoek markt
Dag 5: Brastagi - Tobameer, bezoek Karo Batak dorp, paleis, Sipisopiso waterval
Dag 6: Tobameer, lokaal diner met Batak muziek
Dag 7: Tobameer - Medan, ferry
Dag 8: Medan -Yogyakarta - Borobudur (Java)
Dag 9: Borobudur - Prambanan - Yogyakarta, via Mendut tempel
Dag 10: Yogyakarta, culinaire excursie (join in)
Dag 11: Yogyakarta - Malang, treinreis
Dag 12: Malang, vrije dag
Dag 13: Malang - Bromo, jeeptocht Bromo
Dag 14: Bromo - Kalibaru (excl ochtendjeep)
Dag 15: Kalibaru - Lovina (Bali)
Dag 16: Lovina, dolfijnexcursie
Dag 17: Lovina, vrije dag
Dag 18: Lovina - Ubud, dagtrip oa Gitgit waterval, Pura Ulun Danau Beratan
Dag 19: Ubud, vrije dag
Dag 20: Ubud, vrije dag
Dag 21: Ubud, vrije dag
Dag 22: Ubud - Amsterdam
Dag 23: Aankomst Amsterdam

Extensie 3: Extra vrije dag in Ubud
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 71,- p.p.€ 36,- p.p.€ 33,- p.p.€ 36,- p.p.€ 36,- p.p.€ 36,- p.p.


Extensie 4: Extra vrije dag in Yogyakarta


Iets meer rust in je reis? Yogyakarta is een fijne plaats voor een extra vrije dag. 

Dag 11: Extra vrije dag in Yogyakarta

Yogyakarta is een prettig stadje. Je kunt hier winkelen, beroemd is het batik en zilverwerk voor sieraden. Er zijn gezellige restaurantjes. Bekend is ook de kraton. Of heerlijk aan het zwembad voordat je aan je reis door Oost-Java begint. Op verzoek kunnen we ook extra excursies voor je regelen: een Go Local fietstocht (ochtend), zilversmeden (maak je eigen sieraad) of een wandeling langs de rivier Kali Code in de namiddag. 

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Extra vrije dag in Yogyakarta:
Dag 1: Amsterdam - Medan
Dag 2: Vliegveld Medan - Bukit Lawang
Dag 3: Bukit Lawang, orang-oetan trekking met gids
Dag 4: Bukit Lawang - Brastagi, bezoek markt
Dag 5: Brastagi - Tobameer, bezoek Karo Batak dorp, paleis, Sipisopiso waterval
Dag 6: Tobameer, lokaal diner met Batak muziek
Dag 7: Tobameer - Medan, ferry
Dag 8: Medan -Yogyakarta - Borobudur (Java)
Dag 9: Borobudur - Prambanan - Yogyakarta, via Mendut tempel
Dag 10: Yogyakarta, culinaire excursie (join in)
Dag 11: Yogyakarta, vrije dag
Dag 12: Yogyakarta - Malang, treinreis
Dag 13: Malang, vrije dag
Dag 14: Malang - Bromo, jeeptocht Bromo
Dag 15: Bromo - Kalibaru (excl ochtendjeep)
Dag 16: Kalibaru - Lovina (Bali)
Dag 17: Lovina, dolfijnexcursie
Dag 18: Lovina, vrije dag
Dag 19: Lovina - Ubud, dagtrip oa Gitgit waterval, Pura Ulun Danau Beratan
Dag 20: Ubud, vrije dag
Dag 21: Ubud, vrije dag
Dag 22: Ubud - Amsterdam
Dag 23: Aankomst Amsterdam

Extensie 4: Extra vrije dag in Yogyakarta
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 52,- p.p.€ 26,- p.p.€ 23,- p.p.€ 26,- p.p.€ 25,- p.p.€ 26,- p.p.


Extensie 5: Ijen vulkaan en koffieplantage


Maak de oversteek naar Java en beklim de Ijen vulkaan. Voor dag en dauw start de pittige wandeling naar de rand van de krater met zijn blauwe kratermeer. De zwaveldragers dragen bij aan de bijzondere couleur locale.

Dag 15: Slapen in een plantage huisje

Slapen in een plantage huisje
Vanaf Kalibaru naar je verblijf nabij de Ijen vulkaan (ca 5 uur, op de route naar Bali). Je verblijft in een authentiek plantage huisje, op een werkende koffieplantage, cacao wordt hier ook verbouwd. Er zijn slechts 7 huisjes met ieder 2 slaapkamers en een gedeelde huiskamer. 's Middags krijg je een rondleiding over de plantage en de bijbehorende fabriek. Je ziet nu zelf hoe het hele proces in elkaar steekt, van boom met koffieboon tot zakken vol koffie die klaar liggen voor de export. Dat kopje koffie waardeer je nu nog meer! En waar cacaobonen vandaan komen. is na vandaag ook geen mysterie meer voor je. 's Avonds wordt er een smakelijk homemade diner in de huiskamer van je huisje geserveerd. 's Avonds kletsen over de Java reis die op zijn einde loopt of met een boek op de bank. Wij vonden het wel knus, zo'n plantagehuisje!

Dag 16: Het blauwe kratermeer van Ijen vulkaan

Het blauwe kratermeer van Ijen vulkaan
‘s Ochtends vroeg naar het startpunt voor de wandeling naar de krater van de Ijen vulkaan. De lokale autoriteiten verplichten internationale reizigers een jeep te gebruiken (ondanks dat de weg net is gerepareerd. Lokale toeristen worden hiertoe niet verplicht.) Boven aan de berg gekomen is het wandelpad de berg op eenvoudig te volgen, maar best wel steil. Onderweg kom je sulfaat verzamelaars tegen. Ze zijn trots op hun zware werk en vinden het dan ook vaak prima dat je een foto van hun maakt. Middels je lokale gids kun je een praatje met hen maken. Bijvoorbeeld bij het weegstation. Koop een pakje sigaretten en biscuitjes en je maakt al snel vrienden! Boven aan de top zie je vaak geen hand voor ogen door de stoom en dan ben je wel blij dat iemand de weg kent.  In de krater zie je stoom uit de grond komen, en het gifgele zwavel kleurt de rotsen. Mannen verzamelen deze rotsen en sjouwen ze in manden omhoog. Het uitzicht is adembenemend, de droge vulkaan en het blauw van het kratermeer. De wandeling was zeker de moeite waard en je bent een van de weinige reizigers die er staat. Je wandelt terug naar de auto, die je naar de haven brengt voor de overtocht naar Bali. Met auto en al ga je de boot op. De overtocht duurt ongeveer 3 kwartier en je kunt aan dek rondlopen. De chauffeur zet je af bij het hotel van je volgende bouwsteen in het noorden van Bali (Pemuteran of Lovina).
 
Ijen is -evenals Bromo- een actieve vulkaan. Beklimming is altijd op eigen risico. De Indonesische autoriteiten kunnen de toegang tot een vulkaan ontraden, beperken of verbieden, indien dit door verhoogde vulkanische activiteit nodig wordt geacht.

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Ijen vulkaan en koffieplantage:
Dag 1: Amsterdam - Medan
Dag 2: Vliegveld Medan - Bukit Lawang
Dag 3: Bukit Lawang, orang-oetan trekking met gids
Dag 4: Bukit Lawang - Brastagi, bezoek markt
Dag 5: Brastagi - Tobameer, bezoek Karo Batak dorp, paleis, Sipisopiso waterval
Dag 6: Tobameer, lokaal diner met Batak muziek
Dag 7: Tobameer - Medan, ferry
Dag 8: Medan -Yogyakarta - Borobudur (Java)
Dag 9: Borobudur - Prambanan - Yogyakarta, via Mendut tempel
Dag 10: Yogyakarta, culinaire excursie (join in)
Dag 11: Yogyakarta - Malang, treinreis
Dag 12: Malang, vrije dag
Dag 13: Malang - Bromo, jeeptocht Bromo
Dag 14: Bromo - Kalibaru (excl ochtendjeep)
Dag 15: Kalibaru - Ijen
Dag 16: Ijen vulkaan - Bali, wandeling Ijen, ferry overtocht
Dag 17: Lovina, dolfijnexcursie
Dag 18: Lovina, vrije dag
Dag 19: Lovina - Ubud, dagtrip oa Gitgit waterval, Pura Ulun Danau Beratan
Dag 20: Ubud, vrije dag
Dag 21: Ubud, vrije dag
Dag 22: Ubud - Amsterdam
Dag 23: Aankomst Amsterdam

Extensie 5: Ijen vulkaan en koffieplantage
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 232,- p.p.€ 130,- p.p.€ 103,- p.p.€ 95,- p.p.€ 99,- p.p.€ 102,- p.p.


Extensie 6: Junglewalk en tuben in Tangkahan


Aan de andere kant van het Gunung Leuser Park vind je Tangkahan. De jungle daar wordt minder bezocht en dat geeft een authentiekere jungle-ervaring en tuben op de rivier is een feestje op het water!

Dag 4: Per 4x4 naar de andere kant van Gunung Leuser park

Per 4x4 naar de andere kant van Gunung Leuser park
Met een 4WD auto ga je op weg van Bukit Lawang naar Tangkahan, afhankelijk van de weg en omstandigheden als regenval en hoe lang je stopt onderweg 2 à 3 uur rijden. De lokale chauffeur spreekt weinig Engels, maar weet precies de stops om foto’s te maken van mooie uitzichten. En je hebt niet zo heel veel nodig om elkaar te begrijpen. "Coconut?" Ja hoor, wij hebben wel zin om een verse kokosnoot te drinken!
Aangekomen in Tangkahan stopt de chauffeur bij de rivier. Via een lange houten hangbrug kun je de rivier oversteken. Dan is het nog een stukje lopen  naar de accommodatie. Houd er dus rekening mee dat je zelf je bagage kunt dragen, maar vaak zijn er lokale vrouwen of jongens die voor een klein bedrag (ca € 3) je bagage willen dragen, zo verdienen zij weer wat bij.
In je eenvoudige accommodatie kun je lunchen. Geen airco, geen heet water, beperkte elektriciteit, maar wel lunchen met uitzicht op de rivier en wie weet zie je apen spelen in de bomen. Wat ons betreft is dat leuker dan een 5-sterren hotel!
De rest van de middag is vrij te besteden. Het is leuk om af te dalen naar de rivier en daar door heen te waden en te zwemmen naar een kleine waterval in de buurt.
 
NB Tangkahan staat bekend als olifantendorp. In overleg met dierenwelzijnsorganisaties bieden wij geen olifantactiviteiten meer aan. Als duurzame reisorganisatie vinden we diervriendelijkheid tijdens onze reizen belangrijk. Gelukkig ligt Tangkahan midden in een prachtige jungle en een mooie rivier, waardoor we hier nog steeds een mooi programma in de natuur kunnen aanbieden.

Dag 5: Junglewalk en tuben in Tangkahan

Junglewalk en tuben in Tangkahan
Het Gunung Leuser Park is een van de belangrijkste nationaal parken ter wereld, met wel 5000 verschillende diersoorten. In het park leven enkele van de meest bedreigde diersoorten op onze planeet: tijgers, neushoorns, olifanten en orang-oetans. De kans dat je een tijger kunt spotten is nihil, maar tijdens de mooie junglewalk kun je wel op zoek naar orang oetans en neushoornvogels.
Vroeg vertrekken ook vandaag, want in de schemering is de jungle toch op zijn mooist en met de meeste kans om dieren en vogels te zien. De orang oetans zullen hier niet zo dicht bij komen als in Bukit Lawang, want hier worden ze niet gevoederd. Dat maakt ook dat je tijdens de trekking minder orang oetans, maar ook minder orangs (mensen) tegen zult komen. Na de trekking (ongeveer 2 ½ uur) is het tijd om de rivier te verkennen. Op een autoband zak je de rivier af. Heel relaxt om zo op het water te dobberen. Bij een kleine zijarm van de rivier maak je een stop; daar vind je een prachtige waterval; een ideale plek om te lunchen (inclusief).
Je zakt nog een stukje verder de rivier af en dan ga je aan land. Je kunt in een klein uurtje terug lopen, door een dorpje, langs de plantages. Als je liever met de bentor terug gaat, overleg dit van te voren met de gids, dan regelt hij er eentje (niet inclusief).
 
NB Het is handig om een drybag mee te nemen; een waterdichte tas om je fotocamera in te doen (en ga er vanuit dat al je kleren nat worden!)

Dag 6: Van Tangkahan naar Berastagi

Van Tangkahan naar Berastagi
Je vervolgt je Sumatra reis. De chauffeur (die inmiddels is omgereden) haalt je op om je van Tangkahan naar Berastagi te brengen. Eind van de middag is er tijd om rond te snuffelen op de markt van het bergdorp.

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Junglewalk en tuben in Tangkahan:
Dag 1: Amsterdam - Medan
Dag 2: Vliegveld Medan - Bukit Lawang
Dag 3: Bukit Lawang, orang-oetan trekking met gids
Dag 4: Bukit Lawang - Tangkahan, per 4x4
Dag 5: Tangkahan, junglewalk, tuben, gids, lunch, entree
Dag 6: Tangkahan - Berastagi
Dag 7: Brastagi - Tobameer, bezoek Karo Batak dorp, paleis, Sipisopiso waterval
Dag 8: Tobameer, lokaal diner met Batak muziek
Dag 9: Tobameer - Medan, ferry
Dag 10: Medan -Yogyakarta - Borobudur (Java)
Dag 11: Borobudur - Prambanan - Yogyakarta, via Mendut tempel
Dag 12: Yogyakarta, culinaire excursie (join in)
Dag 13: Yogyakarta - Malang, treinreis
Dag 14: Malang, vrije dag
Dag 15: Malang - Bromo, jeeptocht Bromo
Dag 16: Bromo - Kalibaru (excl ochtendjeep)
Dag 17: Kalibaru - Lovina (Bali)
Dag 18: Lovina, dolfijnexcursie
Dag 19: Lovina, vrije dag
Dag 20: Lovina - Ubud, dagtrip oa Gitgit waterval, Pura Ulun Danau Beratan
Dag 21: Ubud, vrije dag
Dag 22: Ubud, vrije dag
Dag 23: Ubud - Amsterdam
Dag 24: Aankomst Amsterdam

Extensie 6: Junglewalk en tuben in Tangkahan
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 362,- p.p.€ 193,- p.p.€ 169,- p.p.€ 160,- p.p.€ 169,- p.p.€ 159,- p.p.


Extensie 7: Lopen op de Sibayak vulkaan bij Berastagi


Beklim samen met een gids de Sibayak vulkaan. Een pittige klim maar het uitzicht vanaf de kraterrand is adembenemend.

Dag 5: Beklim de vulkaan Sibayak

Beklim de vulkaan Sibayak
Ingeklemd tussen 2 vulkanen ligt Berastagi, een koel bergdorpje en de 'hoofdstad' van het Karo-Batak gebied. Beklim de vulkaan Sibayak en word aan de top beloond met een spectaculair uitzicht in de krater met zijn stomende geiser. De top is goed te bereiken met een stevige wandeling. Een gids leidt de weg, want het pad is niet altijd duidelijk aangegeven. De auto brengt je een eind op weg, maar als de weg te stijl wordt, loop je het laatste half uur over asfalt. Het volgende uur volg je een pad omhoog. Er is een pad aangelegd, maar dit heeft veel te lijden van natuurkrachten en wordt niet goed onderhouden. Er kunnen dan ook grote kuilen zitten in het pad, of het pad kan een stuk weg zijn. Inmiddels ontstaan er kleine paadjes langs. Het uitzicht is adembenemend en het uitzicht aan de rand van de vulkaankrater is welverdiend! Het bijzondere van deze vulkaan is dat je door de krater kunt lopen! Geniet van de ervaring terwijl de zwavellucht in je neus kriebelt. De terugweg omlaag is makkelijker, mocht je nog een stukje omlaag willen lopen, geef dat dan aan bij de gids. Je rijdt of loopt via een weg die uitkomt bij warmwaterbronnen, ideaal om de spieren te ontspannen. Do as the locals do: ontspan de spieren na de afdaling in een hotspring, waar hele families gezellig badderen. Kleed je dan ook als de locals met een tshirt en een korte broek in het water. Hier krijg je een eenvoudige lokale lunch (noodlesoup of nasi goreng) in de warung, die er goed in gaat na deze sportieve activiteit.
Tip: In Berastagi is vlak bij de markt een klein museumpje geopend over de Karo-Batak. Er liggen verschillende gebruiksvoorwerpen en zwartwit fotos van vroeger.
 
Sibayak is, net als Bromo en Ijen op Java, een actieve vulkaan. Beklimming is altijd voor eigen risico. De Indonesische autoriteiten kunnen bij verhoogde vulkanische activiteit de toegang tot een vulkaan ontraden, beperken of verbieden.

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Lopen op de Sibayak vulkaan bij Berastagi:
Dag 1: Amsterdam - Medan
Dag 2: Vliegveld Medan - Bukit Lawang
Dag 3: Bukit Lawang, orang-oetan trekking met gids
Dag 4: Bukit Lawang - Brastagi, bezoek markt
Dag 5: Berastagi, walk vulkaan Sibayak, hotsprings
Dag 6: Brastagi - Tobameer, bezoek Karo Batak dorp, paleis, Sipisopiso waterval
Dag 7: Tobameer, lokaal diner met Batak muziek
Dag 8: Tobameer - Medan, ferry
Dag 9: Medan -Yogyakarta - Borobudur (Java)
Dag 10: Borobudur - Prambanan - Yogyakarta, via Mendut tempel
Dag 11: Yogyakarta, culinaire excursie (join in)
Dag 12: Yogyakarta - Malang, treinreis
Dag 13: Malang, vrije dag
Dag 14: Malang - Bromo, jeeptocht Bromo
Dag 15: Bromo - Kalibaru (excl ochtendjeep)
Dag 16: Kalibaru - Lovina (Bali)
Dag 17: Lovina, dolfijnexcursie
Dag 18: Lovina, vrije dag
Dag 19: Lovina - Ubud, dagtrip oa Gitgit waterval, Pura Ulun Danau Beratan
Dag 20: Ubud, vrije dag
Dag 21: Ubud, vrije dag
Dag 22: Ubud - Amsterdam
Dag 23: Aankomst Amsterdam

Extensie 7: Lopen op de Sibayak vulkaan bij Berastagi
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 247,- p.p.€ 129,- p.p.€ 116,- p.p.€ 112,- p.p.€ 104,- p.p.€ 107,- p.p.


Extensie 8: Overnachting in de jungle


Altijd al eens wakker willen worden in de jungle? Het is een magische ervaring! Na een bezoek aan de orang-oetans  trek je het woud in voor een tweedaagse trekking nabij Bukit Lawang.

Dag 3: De jungle in

De jungle in
’s Ochtends vertrek je met een gids voor een twee dagen durende jungletrek om oog in oog met een orang-oetan te staan. Omdat de dieren veel actiever zijn als het nog koel is (en jijzelf trouwens ook), raden we aan om zo vroeg mogelijk op pad te gaan. Vanaf 7 uur kun je ontbijten, vertrek direct er na. Met een beetje geluk kun je de grappige Thomas Leaf Monkey met zijn lange staart spotten, en hoor je de schuwe gibbons hoog in de bomen. Je ziet bij de orang-oetan voederplaats, hoe zwangere en zogende vrouwtjesapen een aanvulling op hun dieet komen halen. 
Na het bezoek aan het opvangcentrum trek je verder het regenwoud in. Omdat dit een tweedaagse trektocht is ga je de jungle niet heel diep in. Je blijft in de buurt van het dorpje en zult af en toe geluiden, als bijvoorbeeld de moskee, blijven horen. Het is echter een fantastische ervaring om omringd te zijn door de enorme, eeuwenoude, bomen en te ervaren hoe het woud een levend organisme is.
Hoewel je maar een paar uur loopt vandaag kan het toch behoorlijk zwaar zijn. De kampeerspullen en het eten worden gedragen door de gids. Zelf loop je met een dagrugzak, waar een verschoning, zwemspullen, eventueel een lakenzak, een zaklamp en flessen water in zit. Uiteraard is er de hoge luchtvochtigheid waar je rekening mee moet houden, het voelt daardoor warmer. Als het net geregend heeft (en dat doet het vaak hier!), kunnen de paden modderig en glibberig zijn. Je moet vaak stukjes stijgen en dalen en binnen de kortste tijd is je kleding doorweekt van transpiratievocht.
Het is dus fijn dat de lunch en het avondeten aan het water worden geserveerd, meestal aan de rivier. Terwijl de gids het eten bereidt, heb jij de tijd om je te verfrissen en van de mooie omgeving te genieten. Het eten is uiteraard eenvoudig, maar de omgeving en de geleverde inspanning maken dat het bijzonder goed smaakt.
Onderweg heb je kans om kleine dieren als apen en vogels te zien. Omdat het woud zo dicht is zal je de meeste dieren eerder horen dan zien, maar gelukkig ziet de gids ze meestal eerder dan wij en met zijn hulp zal je toch wel wat kunnen ‘spotten’. Wij zagen zwarte gibbons en een aantal majestueuze neushoornvogels.
De kampeerplek is een open plek aan de rivier. Heerlijk om hier de modder en het zweet van je af te wassen na alle inspanningen! Het diner wordt bereid terwijl de avond valt. Een belevenis is het om mee te maken hoe de jungle ontwaakt als het donkerder wordt.  
Bij het licht van een olielamp praat je nog even na over de dag en dan wordt het kamp gemaakt. Dit is een eenvoudige tent, gemaakt van een zeil dat gespannen wordt over een bamboe platform.  Je slaapt op een dun matrasje. Moe van alle inspanningen slaap je in met de geluiden van de jungle.

Dag 4: De magie van het ontwaken van de jungle

De magie van het ontwaken van de jungle
Bij het krieken van de dag sta je op. De natuur is je wekker. Zo vroeg in de morgen is het woud op zijn mooist. Het is nog koel en er hangt vaak een ochtendnevel tussen de bomen, die langzaam oplost als de zon warmer wordt. Magisch! De gids maakt een lekker ontbijtje en jij kunt een beetje op ontdekkingstocht gaan rond het kamp. Als het kamp is opgebroken en alle sporen van jullie verblijf zijn uitgewist, ga je weer op pad. Vandaag loop je terug naar Bukit Lawang. Je volgt het grootste gedeelte van de tocht de rivier en je zult af en toe door het water lopen. Voor de lunch kom je terug in Bukit Lawang waar je afscheid neemt van je gids en onder de douche kunt springen.
N.B. Een gedeelte van de terugtocht kun je ook afleggen in een opgeblazen autoband (tube). Je drijft dan stroomafwaarts naar Bukit Lawang. Als je dit wilt moet je dit voor de tocht aangeven aan de gids. Voor  het tuben geldt een meerprijs van ongeveer 15 € die je ter plekke in lokale valuta betaalt. De verhuurder van de tubes brengt de banden dan stroomopwaarts.

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Overnachting in de jungle:
Dag 1: Amsterdam - Medan
Dag 2: Vliegveld Medan - Bukit Lawang
Dag 3: Jungle-trek
Dag 4: Jungle-trek - Bukit Lawang
Dag 5: Bukit Lawang - Brastagi, bezoek markt
Dag 6: Brastagi - Tobameer, bezoek Karo Batak dorp, paleis, Sipisopiso waterval
Dag 7: Tobameer, lokaal diner met Batak muziek
Dag 8: Tobameer - Medan, ferry
Dag 9: Medan -Yogyakarta - Borobudur (Java)
Dag 10: Borobudur - Prambanan - Yogyakarta, via Mendut tempel
Dag 11: Yogyakarta, culinaire excursie (join in)
Dag 12: Yogyakarta - Malang, treinreis
Dag 13: Malang, vrije dag
Dag 14: Malang - Bromo, jeeptocht Bromo
Dag 15: Bromo - Kalibaru (excl ochtendjeep)
Dag 16: Kalibaru - Lovina (Bali)
Dag 17: Lovina, dolfijnexcursie
Dag 18: Lovina, vrije dag
Dag 19: Lovina - Ubud, dagtrip oa Gitgit waterval, Pura Ulun Danau Beratan
Dag 20: Ubud, vrije dag
Dag 21: Ubud, vrije dag
Dag 22: Ubud - Amsterdam
Dag 23: Aankomst Amsterdam

Extensie 8: Overnachting in de jungle
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 172,- p.p.€ 89,- p.p.€ 88,- p.p.€ 86,- p.p.€ 85,- p.p.€ 85,- p.p.


Extensie 9: Schildpadden Sukamade en Ijen vulkaanmeer


Ga van het gebaande pad met deze avontuurlijke Go Local extensie! Vlakbij het authentieke Sukumade ga je reuzenschildpadden spotten en bij de Ijen vulkaan ontmoet je de zwaveldragers die daar werken.

Dag 15: Schildpadden spotten in Sukamade

Schildpadden spotten in Sukamade
Vandaag begint een waar avontuur op je Indonesië vakantie. Je gaat de komende 2 dagen per 4WD jeep naar Sukamade in Nationaal Park Meru Betiri. De rit gaat over plantageweggetjes die in het park lopen. Als de plantageweg van zand erg hobbelig wordt, stap dan uit om een stuk te lopen en met een beetje geluk zie je apen in de bomen en hoor je neushoornvogels overvliegen. Het geruis van de neushoornvogel hoor je eerder dan dat je hem ziet! De gids vertelt welke gewassen hier worden verbouwd, zoals koffie, cacao en rubber. Maak een wandeling over het strand, en picknick tussen de vissersboten. Indien er schildpadjes groot genoeg zijn, kun je een babyschildpad 'adopteren' en uit zetten in zee. Overleg met je gids als je dit graag wilt, zodat hij het programma hierop kan aanpassen.
 
Op loopafstand van het lokaleguesthouse is een dorpje waar de plantagearbeiders wonen. Aan het einde van de dag, als iedereen terug is van het werk, is het leuk om hier doorheen te slenteren. De kinderen zwaaien je allemaal na. Je verblijft in een eenvoudig guesthouse met koud water in de badkamer. De familie maakt een lekkere maaltijd klaar. Na het diner, als het donker is, is het een half uurtje rijden naar het strand. Onder toezicht van een parkranger wacht je hier heel stil af en hoop je dat een schuwe reuzenschildpad het strand op durft te komen om haar eieren te leggen. Spannend... Schildpadden leggen hun eieren op het zelfde strand waar ze zelf geboren zijn. Je hebt hier een goede kans, maar het is uiteraaard wildlife, dus niet iedereen zal geluk hebben. Maar in ieder geval zijn er veel babyschildpadden te zien in het opvangcentrum en sowieso is deze jeeptrip een Go Local avontuur!

Dag 16: Slapen op een koffieplantage uit ‘tempo doeloe’

Slapen op een koffieplantage uit ‘tempo doeloe’
In Sukamade kun je ook de rubberfabriek bezoeken (optioneel). Veel machines stammen nog uit de Nederlandse tijd. Het proces van rubber maken zal je erg verbazen. Van boom tot autoband, dat zoiets kan! Vanaf Sukumade rijdt je met de jeep een andere route naar de hoofdweg. Hier wacht je chauffeur met de normale auto je op, om samen door te rijden naar je verblijf nabij de Ijen vulkaan (op de route naar Bali). Je verblijft in een authentiek plantage huisje uit de Nederlands-Indische tijd, op een werkende koffieplantage, cacao en rubber wordt hier ook verbouwd. Er zijn slechts 7 huisjes met ieder 2 slaapkamers en een gedeelde huiskamer, dus boek op tijd! 's Middags krijg je een rondleiding over de koffieplantage (1013 hectare op 450 meter boven zeeniveau) en de bijbehorende fabriek (inclusief bij verblijf op de plantage). Je ziet nu zelf hoe het hele proces in elkaar steekt, van boom met koffieboon tot zakken vol koffie die klaar liggen voor de export. Dat kopje koffie waardeer je nu nog meer! En waar cacaobonen vandaan komen. is na vandaag ook geen mysterie meer voor je. 's Avonds wordt er een smakelijk homemade diner in de huiskamer van je huisje geserveerd. Een relaxed avondje kletsen over de Java reis die op zijn einde loopt of met een boek op de bank. Wij vonden het wel knus, zo'n plantagehuisje!

Dag 17: Het blauwe kratermeer van Ijen vulkaan

Het blauwe kratermeer van Ijen vulkaan
 ‘s Ochtends vroeg naar het startpunt voor de wandeling naar de krater met kratermeer van de Ijenvulkaan. De lokale autoriteiten verplichten internationale reizigers een jeep te gebruiken (ondanks dat de weg eind 2012 is gerepareerd. Lokale toeristen worden hiertoe niet verplicht.) Boven aan de berg gekomen is het wandelpad de berg op eenvoudig te volgen en te lopen, maar best wel steil. Onderweg kom je sulfaat verzamelaars tegen. Ze zijn trots op hun zware werk en vinden het dan ook vaak prima dat je een foto van hun maakt. Middels je lokale gids kun je een praatje met hen maken. Bijvoorbeeld bij het weegstation. Koop een pakje sigaretten en biscuitjes en je maakt al snel vrienden! Boven aan de top zie je vaak geen hand voor ogen door de stoom en dan ben je wel blij dat iemand de weg kent.  In de krater zie je stoom uit de grond en het meer komen, en het gifgele zwavel kleurt de rotsen rondom het meer geel. Mannen verzamelen deze rotsen en sjouwen ze in manden omhoog. Het uitzicht is adembenemend, het maanlandschap van de vulkaan en het blauw van het kratermeer. De wandeling omhoog was zeker de moeite waard en je bent een van de weinige reizigers die er staat. Je wandelt terug naar de auto, heuvelafwaarts een makkie, die je naar de haven brengt voor de overtocht naar Bali (inclusief). Met auto en al ga je de ferry op. De overtocht duurt ongeveer 3 kwartier en je kunt aan dek rondlopen. Java verdwijnt uit het zicht, en Bali komt steeds dichterbij. De chauffeur zet je af bij het hotel van je volgende bouwsteen in het noorden van Bali, Pemuteran.
 
Ijen is -evenals Bromo- een actieve vulkaan. Beklimming is altijd op eigen risico. De Indonesische autoriteiten kunnen de toegang tot een vulkaan ontraden, beperken of verbieden, indien dit door verhoogde vulkanische activiteit nodig wordt geacht.

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Schildpadden Sukamade en Ijen vulkaanmeer:
Dag 1: Amsterdam - Medan
Dag 2: Vliegveld Medan - Bukit Lawang
Dag 3: Bukit Lawang, orang-oetan trekking met gids
Dag 4: Bukit Lawang - Brastagi, bezoek markt
Dag 5: Brastagi - Tobameer, bezoek Karo Batak dorp, paleis, Sipisopiso waterval
Dag 6: Tobameer, lokaal diner met Batak muziek
Dag 7: Tobameer - Medan, ferry
Dag 8: Medan -Yogyakarta - Borobudur (Java)
Dag 9: Borobudur - Prambanan - Yogyakarta, via Mendut tempel
Dag 10: Yogyakarta, culinaire excursie (join in)
Dag 11: Yogyakarta - Malang, treinreis
Dag 12: Malang, vrije dag
Dag 13: Malang - Bromo, jeeptocht Bromo
Dag 14: Bromo - Kalibaru (excl ochtendjeep)
Dag 15: Kalibaru - Sukamade, jeeptocht, diner, schildpadden excursie
Dag 16: Sukamade - Ijen, jeeptocht, plantagetour, diner
Dag 17: Ijen - Pemuteran, jeeptocht, ferry overtocht
Dag 18: Lovina, dolfijnexcursie
Dag 19: Lovina, vrije dag
Dag 20: Lovina - Ubud, dagtrip oa Gitgit waterval, Pura Ulun Danau Beratan
Dag 21: Ubud, vrije dag
Dag 22: Ubud, vrije dag
Dag 23: Ubud - Amsterdam
Dag 24: Aankomst Amsterdam

Extensie 9: Schildpadden Sukamade en Ijen vulkaanmeer
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 619,- p.p.€ 337,- p.p.€ 246,- p.p.€ 209,- p.p.€ 179,- p.p.€ 217,- p.p.


Extensie 10: Stadswandeling in historisch Medan


Een enthousiaste gids neemt je mee naar de binnenstad van het koloniale Medan. Hij brengt je onder andere naar een moskee, het paleis van de Sultan en hij laat je de prachtige Nederlandse architectuur zien.

Dag 2: Aankomst in Medan

Aankomst in Medan
Je komt aan in Medan en wordt naar je hotel gebracht. Vanaf de nieuwe luchthaven buiten Medan is het circa 1,5 uur rijden.

Dag 3: Stadswandeling Historisch Medan

Stadswandeling Historisch Medan
Korte stadswandeling (circa 2 uur) onder leiding van een Engelstalige gids. Eerst bezoek je de grote Moskee (Masjid Raya), als het geen gebedstijd is, kun je hier naar binnen mits je gebruik maakt van de leenkleding (hoofddoekje, sarong). Van hier uit loop je naar het paleis van de Sultan, waar je ook binnen kunt kijken. Ben je in een dolle bui, dan kun je je zelfs verkleden als een Sultanspaar voor de foto. Het Tjong A Fie huis, het huis van de beroemde en rijke Chinese handelaar en filantroop, is nu een museum. Ga terug in de tijd en bestel bitterballen en een sorbet bij lunchroom Tip Top, waar alles er nog hetzelfde uit ziet als in de jaren ’30. Het is niet moeilijk voor te stellen hoe het restaurant ooit gevuld was met Nederlandse thee- en tabaksplanters. Vanaf het Postkantoor kun je met een wandelbrug de weg over steken naar Hotel De Boer. Vele beroemdheden, zoals Matahari en Louis Couperus, verbleven in het befaamde Hotel De Boer. Tip: Er naast ligt het Ashton hotel, die een historisch gebouw heeft omgetoverd tot restaurant met fotos van 'tempo doeloe' (vroeger) aan de muur. Hierna rij je naar Bukit Lawang, circa 3 uur rijden. Het laatste stuk van de weg is niet altijd goed onderhouden. In Bukit Lawang bereik je de ecolodge via een lange hangbrug over de rivier, een geweldige entree! Met een beetje geluk zie je al een nieuwsgierig aapje op het terrein.

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Stadswandeling in historisch Medan:
Dag 1: Amsterdam - Medan
Dag 2: Medan
Dag 3: Medan - Bukit Lawang, stadswandeling met gids in Medan
Dag 4: Bukit Lawang, orang-oetan trekking met gids
Dag 5: Bukit Lawang - Brastagi, bezoek markt
Dag 6: Brastagi - Tobameer, bezoek Karo Batak dorp, paleis, Sipisopiso waterval
Dag 7: Tobameer, lokaal diner met Batak muziek
Dag 8: Tobameer - Medan, ferry
Dag 9: Medan -Yogyakarta - Borobudur (Java)
Dag 10: Borobudur - Prambanan - Yogyakarta, via Mendut tempel
Dag 11: Yogyakarta, culinaire excursie (join in)
Dag 12: Yogyakarta - Malang, treinreis
Dag 13: Malang, vrije dag
Dag 14: Malang - Bromo, jeeptocht Bromo
Dag 15: Bromo - Kalibaru (excl ochtendjeep)
Dag 16: Kalibaru - Lovina (Bali)
Dag 17: Lovina, dolfijnexcursie
Dag 18: Lovina, vrije dag
Dag 19: Lovina - Ubud, dagtrip oa Gitgit waterval, Pura Ulun Danau Beratan
Dag 20: Ubud, vrije dag
Dag 21: Ubud, vrije dag
Dag 22: Ubud - Amsterdam
Dag 23: Aankomst Amsterdam

Extensie 10: Stadswandeling in historisch Medan
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 129,- p.p.€ 65,- p.p.€ 51,- p.p.€ 49,- p.p.€ 45,- p.p.€ 46,- p.p.


Extensie 11: Koken in de Kraton van Solo (voor de treinreis)


Ga Javaans koken op een wel heel bijzondere plek: de Kraton (paleis van de sultan) in Solo.

Dag 11: Koken in de Kraton van Solo

Koken in de Kraton van Solo
Vandaag ga je koken op een wel heel bijzondere plek: in de Kraton (paleis van de sultan) Hadiningrat van Solo! Eerst ga je met een paardenkarretje naar de markt om ingrediënten te kopen. Daarna laten de dames van de oude kraton je de kneepjes van de Indonesische keuken aan het hof zien. Je kunt ook nog een kijkje nemen in de oude kraton, die met alle familieleden en familie van bedienden van de sultan die hier wonen, uit is gegroeid tot een complete wijk. Nadat je samen hebt gekookt, krijg je een blessing. Nadat je hebt gegeten, mag je het eten uitdelen aan de kinderen. Na afloop kun je als je wilt met de gids Pasar Klewer (de batik markt) en Pasar Tri Windu(de antiekmarkt) bezoeken. Halverwege de middag ben je weer terug in je hotel.

Dag 12: Treinreis van Solo naar Malang

Treinreis van Solo naar Malang
In Solo word je vanuit je hotel naar het treinstation gebracht. Vroeg op, de dag begint vroeg in Indonesië en je wilt de trein niet missen (-er is geen treintje later zoals in Nederland!). Op het station moet je je paspoort laten zien en kun je de 'boardingpass' afhalen.. De Malioboro Express trein bestaat uit enkele eerste klasse wagons en verder economy wagens. Er is een restauratie wagon, waar je een lokale maaltijd met nasi kunt bestellen. De treinstoelen zijn ruim en een soort vliegtuigstoelen, dus het is comfortabel reizen. De treinreis duurt circa 7 uur. Staar uit het raam of lees een boek. In Malang word je van bij het treinstation opgehaald en naar je accommodatie gebracht.
De trein is ideaal als je in één dag een grote afstand moet overbruggen. Het traject Yogyakarta/ Solo - Malang doe je normaal twee dagen over met de auto. Wil meer van het Javaanse platteland zien? Je kunt ook nog de extensie Blitar toevoegen!
 

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Koken in de Kraton van Solo (voor de treinreis):
Dag 1: Amsterdam - Medan
Dag 2: Vliegveld Medan - Bukit Lawang
Dag 3: Bukit Lawang, orang-oetan trekking met gids
Dag 4: Bukit Lawang - Brastagi, bezoek markt
Dag 5: Brastagi - Tobameer, bezoek Karo Batak dorp, paleis, Sipisopiso waterval
Dag 6: Tobameer, lokaal diner met Batak muziek
Dag 7: Tobameer - Medan, ferry
Dag 8: Medan -Yogyakarta - Borobudur (Java)
Dag 9: Borobudur - Prambanan - Yogyakarta, via Mendut tempel
Dag 10: Yogyakarta, culinaire excursie (join in)
Dag 11: Yogyakarta - Solo, koken in Kraton van Solo
Dag 12: Solo - Malang, treinreis
Dag 13: Malang, vrije dag
Dag 14: Malang - Bromo, jeeptocht Bromo
Dag 15: Bromo - Kalibaru (excl ochtendjeep)
Dag 16: Kalibaru - Lovina (Bali)
Dag 17: Lovina, dolfijnexcursie
Dag 18: Lovina, vrije dag
Dag 19: Lovina - Ubud, dagtrip oa Gitgit waterval, Pura Ulun Danau Beratan
Dag 20: Ubud, vrije dag
Dag 21: Ubud, vrije dag
Dag 22: Ubud - Amsterdam
Dag 23: Aankomst Amsterdam

Extensie 11: Koken in de Kraton van Solo (voor de treinreis)
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 285,- p.p.€ 149,- p.p.€ 114,- p.p.€ 107,- p.p.€ 90,- p.p.€ 84,- p.p.


Extensie 12: Fietsen in Solo: Go Local! (voor treinreis)


Go Local en ga fietsen in Solo, Java's oudste culturele centrum. Met een lokale gids fiets je langs rijstvelden en dorpen waar allerlei producten met de hand worden gemaakt.

Dag 11: Fietsen door rijstvelden en dorpen van Solo

Fietsen door rijstvelden en dorpen van Solo
Go Local en ga fietsen in Solo! Deze dag is een absolute favoriet van ons! Vanuit Yogyakarta is het een korte rit (kleine 2 uur) met de auto naar Solo (ook Surakarta genoemd), het ándere sultanstadje. Vertrek direct na het ontbijt, want 's ochtends is het nog niet zo warm. Je ontmoet je Engelssprekende gids en samen steken jullie aan de rand van de stad met een bootje de rivier over. Hier staan de fietsen al klaar en begint jullie relaxte fietstocht langs rijstvelden en dorpen van Solo. Regelmatig kom je een fietsende local tegen, omdat Solo nauwelijks heuvels kent, is fietsen hier populair. De inwoners van deze dorpen zijn ontzettend bezige bijtjes: ieder dorp heeft zijn eigen 'huisnijverheid' specialiteit. In het ene dorp wordt kroepoek gemaakt, ergens anders tofu (tahu), en in weer een ander dorp brouwt men alcohol. We waren erg onder de indruk van de mannen die zich in het zweet werken om gongs voor de gamalan te slaan. Ongelofelijk, wat een zwaar werk! Als het warm begint te worden, fiets je naar het huis van een Javaanse familie voor een Javaanse lunch. De vrouw des huizes heeft al de hele morgen staan koken en er verschijnen allerlei verschillende gerechten op tafel. Lekker!
 
NB: op zondagen, belangrijke feestdagen en Idul Fitri (Suikerfeest) zijn de werkplaatsen dicht. De gids maakt dan een alternatieve tocht door Solo zelf.
 
Na de lunch heb je de middag tijd om zelf Solo te verkennen. Aanrader is om een rondleiding van een uur te nemen in het paleisIstana Mangkunegara. Het paleis is helemaal gebouwd van teakhout. Tip: Laat je rondleiden door een lokale gids. Onze ervaring is dat een leuke gids die de verhalen van de prinselijke familie kent, het paleis tot leven kan brengen. We vonden het ook erg leuk om rond te snuffelen op de antiek en curiosa markt Pasar Tri Windu. Solo is ook bekend om zijn batik markt. Wat je vanmiddag wilt doen, mag je helemaal zelf weten. Je chauffeur staat voor je klaar en weet alle plekjes te vinden.

Dag 12: Treinreis van Solo naar Malang

Treinreis van Solo naar Malang
In Solo word je vanuit je hotel naar het treinstation gebracht. Vroeg op, de dag begint vroeg in Indonesië en je wilt de trein niet missen (-er is geen treintje later zoals in Nederland!). Op het station moet je je paspoort laten zien en kun je je 'boardingpass' afhalen. De Malioboro Express trein bestaat uit enkele eerste klasse wagons en verder economy wagens. Er is een restauratie wagon, waar je een lokale maaltijd met nasi kunt bestellen. De treinstoelen zijn ruim en een soort vliegtuigstoelen, dus het is comfortabel reizen. De treinreis duurt circa 7 uur. Staar uit het raam of lees een boek. In Malang word je van bij het treinstation opgehaald en naar je accommodatie gebracht.
 
De trein is ideaal als je in één dag een grote afstand moet overbruggen. Het traject Yogyakarta/ Solo - Malang doe je normaal twee dagen over met de auto. Wil meer van het Javaanse platteland zien? Je kunt ook nog de extensie Blitar toevoegen!

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Fietsen in Solo: Go Local! (voor treinreis):
Dag 1: Amsterdam - Medan
Dag 2: Vliegveld Medan - Bukit Lawang
Dag 3: Bukit Lawang, orang-oetan trekking met gids
Dag 4: Bukit Lawang - Brastagi, bezoek markt
Dag 5: Brastagi - Tobameer, bezoek Karo Batak dorp, paleis, Sipisopiso waterval
Dag 6: Tobameer, lokaal diner met Batak muziek
Dag 7: Tobameer - Medan, ferry
Dag 8: Medan -Yogyakarta - Borobudur (Java)
Dag 9: Borobudur - Prambanan - Yogyakarta, via Mendut tempel
Dag 10: Yogyakarta, culinaire excursie (join in)
Dag 11: Yogyakarta - Solo, fietstocht dorpen Solo, lunch
Dag 12: Solo - Malang, treinreis
Dag 13: Malang, vrije dag
Dag 14: Malang - Bromo, jeeptocht Bromo
Dag 15: Bromo - Kalibaru (excl ochtendjeep)
Dag 16: Kalibaru - Lovina (Bali)
Dag 17: Lovina, dolfijnexcursie
Dag 18: Lovina, vrije dag
Dag 19: Lovina - Ubud, dagtrip oa Gitgit waterval, Pura Ulun Danau Beratan
Dag 20: Ubud, vrije dag
Dag 21: Ubud, vrije dag
Dag 22: Ubud - Amsterdam
Dag 23: Aankomst Amsterdam

Extensie 12: Fietsen in Solo: Go Local! (voor treinreis)
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 250,- p.p.€ 129,- p.p.€ 111,- p.p.€ 104,- p.p.€ 102,- p.p.€ 101,- p.p.
Excursies

Malang

Excursie 1: Ontdek koloniaal Malang per fiets

Ontdek koloniaal Malang per fiets
Fiets door de smalle steegjes langs het kanaal uit de Nederlandse tijd. Vogelkooitjes en de was hangen op straat. Je Engelssprekende gids weet de weg door de wirwar van kruipsluip straatjes van de kampung. Rondom de Ijen boulevard staan prachtige koloniale villa’s. Tempo doeloe herleeft. Je bezoekt een traditionele markt, maar ook een moderne markt waar de lokale bevolking zijn inkopen doet. En niet te vergeten de Vogeltjesmarkt en bloemenmarkt. Je fietst op goede mountainbikes en onderweg is er een pitstop in een restaurant in een mooi gerestaureerd koloniaal pandje. De excursie duurt de ochtend en is exclusief lunch. De middag ben je vrij, een heerlijk rustpunt tijdens de toch wel intensieve reis met af en toe flinke reisafstanden door Oost-Java.

Excursie 1: Ontdek koloniaal Malang per fiets
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Ontdek koloniaal Malang per fiets€ 104,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.Tobameer

Excursie 2: Wandeling op Samosir (Tobameer), picknick-lunch

Wandeling op Samosir (Tobameer), picknick-lunch
Blijf je wat langer aan het Tobameer, dan is het leuk om deze soft trekking te maken. Een auto brengt je heuvelopwaarts. Vanaf dit hoger gelegen punt heb je een mooi uitzicht over het Tobameer. Je wandelt omlaag, over smalle paadjes dwars door tuinen, akkers, maar ook stukken waar wilde planten groeien. De gids vertelt welke planten en kruiden het zijn. Als het heeft geregend, kan de ondergrond van de aflopende tuinpaadjes glad zijn. Je loopt ook af en toe een stukje over de weg waar nauwelijks verkeer rijdt. Soms loop je dwars door een dorpje, regelmatig zie je traditionele Toba-Batak huizen. In één van de dorpjes ga je thee drinken en onderweg wordt er op een mooie plek in de natuur voor een picknicklunch gezorgd. Je eindigt bij het dorpje Tomok. Hier vind je de graven van de Raja's. Het oudste graf zou volgens de eilandbewoners 350 jaar oud zijn. Een korte rit met de auto brengt je weer terug naar het hotel.
Daar heb je lekker nog de tijd om even te relaxen aan het zwembad of om een duik in het Tobameer te nemen.

Excursie 2: Wandeling op Samosir (Tobameer), picknick-lunch
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 123,- p.p.€ 62,- p.p.€ 46,- p.p.€ 37,- p.p.€ 33,- p.p.€ 39,- p.p.Ubud

Excursie 3: Dagtour: Ontdek de groene omgeving van Ubud

Dagtour: Ontdek de groene omgeving van Ubud
Maak een tour door de omgeving van Ubud naar de belangrijkste archeologische vondsten uit de vroegere koninkrijken. Kom achter de legende over de Gevallen Maan uit het Pejeng koninkrijk. Bewonder de koningsgraven in de rotsen van Gunung Kawi, ook de Berg der Dichters genoemd. Ontdek de restanten van het Bedulu koninkrijk; de olifanten grot en het Yeh Pulu relief. Bezoek de heilige bron Tirta Empul met zijn magische krachten. Breng ook een bezoek aan ons sponsorproject Yayasan Chaya Mutiara, oftewel Stichting de Stralende Parel. Dit is een organisatie voor en door mensen met een lichamelijke handicap. Dankzij deze organisatie kunnen mensen met een handicap deelnemen aan de maatschappij en onafhankelijk zijn, omdat ze zelf een inkomen verwerven. Bekijk hun tuin, snuffel in het winkeltje met zelfgemaakte souvenirs en vraag waar hun naam vandaan komt. Wedden dat je onder de indruk bent van de positiviteit van onze vrienden bij Chaya Mutiara?

Excursie 3: Dagtour: Ontdek de groene omgeving van Ubud
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 78,- p.p.€ 39,- p.p.€ 26,- p.p.€ 26,- p.p.€ 23,- p.p.€ 20,- p.p.Excursie 4: Kookcursus bij Balinese familie

Kookcursus bij Balinese familie
De Balinese keuken is verrukkelijk. Leer de kneepjes van het vak tijdens deze kookcursus. Dit is geen gewone kookcursus, je volgt het bij mensen thuis. Geen toeristische aftreksels, maar de authentieke keuken! 's Ochtends bezoek je eerst de markt. Je leert welke kruiden en groentes er gebruikt worden en hoe je alles moet snijden of stampen in een vijzel. Al snel stijgen de heerlijkste geuren op. Na afloop eet je zelf als (late) lunch de heerlijke nasi goreng, kare of bubur ketan hitam (pudding van zwarte rijst). Smullen geblazen! Na de lunch wordt je terug naar Ubud gebracht, eventueel nog met een stop onderweg.De recepten krijg je mee, dus thuis kun je vriend en vijand versteld doen staan over je kookkunsten.

Excursie 4: Kookcursus bij Balinese familie
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
vanuit Ubud€ 169,- p.p.€ 85,- p.p.€ 71,- p.p.€ 64,- p.p.€ 68,- p.p.€ 64,- p.p.
Sidemen/Sanur€ 175,- p.p.€ 88,- p.p.€ 73,- p.p.€ 68,- p.p.€ 73,- p.p.€ 68,- p.p.Excursie 5: Bike trip vanaf Mount Batur

Bike trip vanaf Mount Batur
Vandaag trek je eropuit om wat meer van de groene omgeving van Ubud te zien. Met de auto ga je naar Mount Batur, waar je eerst een lekker ontbijt krijgt, met uitzicht op de Batur berg. Met de auto bezoek je een tuin, waar je uitleg krijgt over verschillende planten en kruiden en ook het proces van 'kopie luwak', de duurste koffie ter wereld. Vervolgens staan de fietsen klaar in een gebied vol groene sawa’s, terrassen vol met rijst. Onderweg -heuvelafwaarts dus- rijd je door verschillende dorpjes. Je ziet hoe mensen op het platteland leven en je rijdt langs vele tempeltjes. De kans is groot dat je onderweg vrouwen met offerschalen op hun hoofd ziet lopen, in Bali is namelijk altijd wel ergens een ceremonie aan de gang. Na een prachtige tocht krijg je een heerlijke lunch waarbij je allerlei Balinese gerechten kunt proeven. Na de (late) lunch wordt je terug naar het hotel gebracht. Deze excursie doe je samen met andere internationale reizigers.
NB:Tijdens de volgende feestdagen is op Bali alles gesloten en kan deze excursie niet plaatsvinden: Galungan, Kuningan en Nyepi Balinees Nieuwjaar. Wanneer de feestdagen plaats vinden, verschilt per jaar. 

Excursie 5: Bike trip vanaf Mount Batur
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 49,- p.p.€ 49,- p.p.€ 49,- p.p.€ 49,- p.p.€ 49,- p.p.€ 49,- p.p.Excursie 6: Herbal Walk

Herbal Walk
Gids Westi legt je met veel passie en kennis alles uit over planten en kruiden die in Bali groeien en waar ze voor worden gebruikt. Hij heeft deze eeuwenoude kennis van zijn familie en zijn streven is dat deze kennis niet verloren gaat in de moderne wereld vol voorverpakte middeltjes. Daarnaast vertelt Westi heel veel over de cultuur van Bali, waarom juist eenden heilige dieren zijn bijvoorbeeld. Ook wordt duidelijk hoe slim het 1000 jaar oude systeem voor rijstbouw en verdeling van water is en hoe de gemeenschap samenwerkt in een eeuwenoud democratisch systeem. “Ontwikkelingsland? Volgens mij kunnen we hier nog wat van leren!” denk je waarschijnlijk na deze wandeling. De Herbal Walk duurt de ochtend. Er kunnen meer internationale reizigers mee doen aan de wandeling. 
NB:Tijdens de volgende feestdagen is op Bali alles gesloten en kan deze excursie niet plaatsvinden: Galungan, Kuningan en Nyepi Balinees Nieuwjaar. Wanneer de feestdagen plaats vinden, verschilt per kalenderjaar. 

Excursie 6: Herbal Walk
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.Excursie 7: Purificatieceremonie met Balinese healer

Purificatieceremonie met Balinese healer
Voor de Purificatieceremonie krijg je de traditionele Balinese kleding aan om naar de tempel te gaan, dit geeft je de mogelijkheid mee naar het hart van de tempel te gaan en daar de Balinees-hindoeïstische godsdienst te ervaren. Made Sumantra is de vijfde generatie healer in zijn familie en heeft zijn kennis van zijn opa en vader gekregen. Samen met Made, of zijn assistent bid je met bloemen en wierrook. Daarna kleed je je om in zwemkleding met een sarong eroverheen. In het water van de heilige bron van Tampak Siring onderga je van hem de purificatieceremonie. Wellicht overbodig om te zeggen: aangezien je meegaat in de tempel wordt een participerende en respecterende houding van je verwacht voor deze dag. De excursie duurt een dagdeel, je wordt opgehaald en terug naar Ubud gebracht met een auto. 
 
Om teleurstelling te voorkomen is het belangrijk om te weten dat het Balinese geloof niet toestaat dat vrouwen tijdens hun menstruatie de tempel in gaan.

Excursie 7: Purificatieceremonie met Balinese healer
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 76,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.Excursie 8: Jamu workshop - Zelf Ayurveda kruidenmedicijn maken

Jamu workshop - Zelf Ayurveda kruidenmedicijn maken
Jamu betekent medicijn op basis van planten en kruiden. Lilir en haar man Westi willen deze oude kennis, die zij van hun ouders hebben geleerd, doorgeven. In hun familiebedrijf leren ze je de traditionele Indonesische middeltjes maken. Bijvoorbeeld het Tumeric drankje, wat volgens Lilir de reden is dat zij nog nooit naar de dokter is geweest. Het zijn schatten van mensen, met niet alleen enorm veel kennis, ook erg veel humor. Na de workshop kun je heerlijke biologische producten kopen, van wierrook tot bodylotion, uiteraard ook allemaal gemaakt op basis van de heilzame werking van kruiden en planten. O ja, hadden we al gezegd dat Julia Robert hier tijdens de opnames van de film Eat, Pray, Love ook haar cadeautjes voor thuis kwam shoppen? De workshop duurt ongeveer twee uur. Er kunnen meerdere internationale reizigers meedoen. Er is maar één tafel, dus het is altijd een klein gezellige groepje. NB: De Jamu Workshop kan ook direct achter de Herbal Walk aan worden gevolgd. Er wordt dan een lunchpauze ingelast. 
 
NB:Tijdens de volgende feestdagen is op Bali alles gesloten en kan deze excursie niet plaatsvinden: Galungan, Kuningan en Nyepi Balinees Nieuwjaar. De exacte data dat deze feestdagen wordt gevierd verschillen per kalenderjaar. 
 

Excursie 8: Jamu workshop - Zelf Ayurveda kruidenmedicijn maken
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 39,- p.p.€ 39,- p.p.€ 39,- p.p.€ 39,- p.p.€ 39,- p.p.€ 39,- p.p.Excursie 9: Wandelen op de bergkam van de Mount Batur vulkaan

Wandelen op de bergkam van de Mount Batur vulkaan
Deze wandeling biedt de mooiste uitzichten van Bali, maar soms wordt het zicht volledig ontnomen door binnen drijvende witte wolken. Je moet daarom wel vroeg op (4 uur). Na ca 2 uur rijden loop je in het schemerdonker (ca 3 kwartier) de berg op naar boven (neem zaklamp mee). Vanuit het uitkijkpunt zie je de zon op komen terwijl je geniet van je eenvoudig ontbijtje. Je loopt over de rand van de caldera, de kom van een enorme oude vulkaan krater, waarbij je uitkijkt op de actieve ‘jonge’ vulkaan Batur (Gunung Batur) (1717 m), en het vulkaanmeer Danau Batur –een meer gevormd in de oude vulkaankrater. (Je gaat dus niet naar de top van een vulkaan, een groot deel van de wandeling is relatief vlak.) Erachter zie je Mount Agung liggen, met 3142 meter de hoogste piek van Bali, en aan de andere kant zie je de zee. Je loopt ca 1,5 uur langs de rand, veelal langs een smal paadje met rechts van je een verval van 900 meter naar het meer en links een verval van 1000 meter naar de zee. Adembenemend! Pittig steil afdalen (ca 30-40 min) naar het meer en met een lokaal vissersbootje steek je het meer over, waar de auto met chauffeur al op je wacht. De tijden zijn gebaseerd op een gemiddelde conditie, de excursie is een privé tocht, dus je kunt je eigen tempo bepalen. Op de terugweg kun je stoppen bij de mooie hotspring (entree niet inbegrepen) en je spieren verwennen in het weldadig warme water en opfrissen in het grote zwembad. (deze excursie is join in; er kunnen andere reizigers mee gaan, max 6 pers.)

Excursie 9: Wandelen op de bergkam van de Mount Batur vulkaan
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 150,- p.p.€ 76,- p.p.€ 76,- p.p.€ 76,- p.p.€ 76,- p.p.€ 76,- p.p.Excursie 10: Herbal Walk & Jamu workshop (Ayurvedisch kruidenmedicijn)(8:00-16:00)

Herbal Walk & Jamu workshop (Ayurvedisch kruidenmedicijn)(8:00-16:00)
Jamu betekent medicijn op basis van planten en kruiden. Lilir en haar man Westi willen deze oude kennis, die zij van hun ouders hebben geleerd, doorgeven. Met Westi wandel je door de rijstvelden, op zoek naar kruiden en hun toepassingen, en je hoort van alles over de manier van leven in Bali. In een eenvoudige warung kun je zelf een lunch halen. In hun familiebedrijfje leren ze je hoe je zelf de traditionele Indonesische middeltjes kunt maken. Bijvoorbeeld het Koenjit drankje, wat volgens Lilir de reden is dat zij nog nooit naar de dokter is geweest. Het zijn schatten van mensen, met niet alleen enorm veel kennis, ook erg veel humor. Na de workshop kun je voordelig heerlijke biologische producten kopen, en net als Julia Roberts met een lipbalm naar huis gaan.

NB:Tijdens de volgende feestdagen is op Bali alles gesloten en kan deze excursie niet plaatsvinden: Galungan, Kuningan en Nyepi Balinees Nieuwjaar. De exacte data dat deze feestdagen wordt gevierd verschillen per kalenderjaar. 

Excursie 10: Herbal Walk & Jamu workshop (Ayurvedisch kruidenmedicijn)(8:00-16:00)
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.Yogyakarta

Excursie 11: Wandeling langs de Code rivier

Wandeling langs de Code rivier
Deze wandeling langs de Code rivier laat je zien hoe gewone mensen in Yogyakarta leven, werken en georganiseerd zijn als gemeenschap. Onderweg zie je verschillende handwerklieden bezig met het maken van producten, zoals kleding, tassen, en sandalen. Eind van de middag wordt er op diverse plekken gorengan gebakken, proef deze lekker vers gebakken hartige snack! Je komt verschillende gemeenschapsinitiatieven tegen. Zoals wachthuisjes waar mannen de wacht houden tegen dieven, het waterpeil van de rivier in de gaten houden en geesten bij pasgeboren baby’s vandaan houden! Een relaxte manier om aan de hand van dagelijkse dingen meer te begrijpen over het leven op Java. Je gaat letterlijk van de gebaande paden af, naar een buurtje waar je normaal nooit zou zijn gekomen.
 

Excursie 11: Wandeling langs de Code rivier
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 29,- p.p.€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.Excursie 12: Koken in traditioneel Kota Gede

Koken in traditioneel Kota Gede
Deze verrassende excursie brengt je naar het hart van Kota Gede. In de reisgidsen slechts bekend als zilverstadje, maar met deze excursie -waarbij je op bezoek gaat bij de locals- leer je Kota Gede op een heel andere manier kennen. Je wordt opgehaald met een andhong, een traditionele paardenkar. Je wordt deze ochtend hartelijk ontvangen door de mensen van een buurtje met eeuwenoude huizen in typische Javaanse Joglo stijl. Samen doe je inkopen op de traditionele markt. Bij deze mensen thuis ga je samen Javaanse gerechten koken (ook zeer geschikt voor vegetariërs) terwijl je gezellig zit te kletsen. De missie van deze groep is om mensen thuis te ontvangen als vrienden, niet als ‘bezoekers’, en dat blijkt goed uit de ontspannen sfeer. Na de uitgebreide lunch, kun je bij voldoende tijd samen met je gids nog de begraafplaats van de Sultan van Mataram bezoeken.

Excursie 12: Koken in traditioneel Kota Gede
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 122,- p.p.€ 82,- p.p.€ 61,- p.p.€ 56,- p.p.€ 59,- p.p.€ 56,- p.p.Excursie 13: Fietsen op het platteland van Yogyakarta

Fietsen op het platteland van Yogyakarta
Een leuke manier om een kijkje in het dagelijkse leven van de Javanen te nemen, is een fietstochtje over het Javaanse platteland. Onder leiding van een Engelssprekende gids maak je verschillende stops en hoor je de verhalen. Wat is de lippenstift plant? En hoe ziet een bank er op het Javaanse platteland er uit? Je bezoekt een aantal huisindustrieën en ziet hoe krupuk, tempe en tahu gemaakt wordt. Fietsend op koloniaal aandoende ‘’omafietsen’’ krijg je een prima inkijkje in het dagelijks leven op het platteland.
 
Inclusief: fietshuur, lokale snack, Engelssprekende gids. Join in, dat wil zeggen samen met andere internationale reizigers.
 

Excursie 13: Fietsen op het platteland van Yogyakarta
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 20,- p.p.€ 20,- p.p.€ 20,- p.p.€ 20,- p.p.€ 20,- p.p.€ 20,- p.p.


Indonesië reizen - Sumatra - Oog in oog met Orang-oetans bij Bukit LawangIndonesië reizen - Sumatra - Oog in oog met Orang-oetans bij Bukit LawangIndonesië reizen - Sumatra - Jungle van Bukit LawangIndonesië reizen - Sumatra - Hangbrug bij Bukit LawangIndonesië reizen - Sumatra - Karo-Batak drop vlakbij TobameerIndonesië reizen - Sumatra - Karo-Batak versieringen vlakbij TobameerIndonesië reizen - Sumatra - Picknicken op de Sibayak vulkaanIndonesië reizen - Sumatra - Picknicken op de Sibayak vulkaanIndonesië reizen - Sumatra - Kinderen onderweg naar TobameerIndonesië reizen - Sumatra - TobameerIndonesië reizen - Sumatra - TobameerIndonesië reizen - Sumatra - TobameerIndonesië reizen - Sumatra - Koninksgraf in TomokIndonesië reizen - Sumatra - Ambarita stenen stoelen voor de rechtzaakIndonesië reizen - Sumatra - Bank Indonesia tijdens de stadswandeling door MedanIndonesië reizen - Sumatra - Mesjid Raja tijdens de stadswandeling door MedanIndonesië reizen - Java - BorobudurIndonesië reizen - Java - Borobudur en de Merapi vulkaanIndonesië reizen - Java - PrambananIndonesië reizen - Java - PrambananIndonesië reizen - Java - Zonsopgang Bromo vulkaanIndonesië reizen - Java - Zonsopgang Bromo vulkaanIndonesië reizen - Java - Wandelen op de Ijen vulkaanIndonesië reizen - Java - Het blauwe kratermeer van de Ijen vulkaanIndonesië reizen - Jave - Thee plantageIndonesië reizen - Java - Koloniaal MalangIndonesië reizen - Java - Candi SukuhIndonesië reizen - Java - Paleis van de sultan, KratonIndonesië reizen - Bali - Snorkeltrip naar Menjangan eilandIndonesië reizen - Bali - Waterval wandeling nabij van PemuteranIndonesië reizen - Bali - Schildpaddenproject bij PemuteranIndonesië reizen - Bali - Pura Ulun BeratanIndonesië reizen - Bali - Kookcursus in Ubud bij een Balinese familieIndonesië reizen - Bali - Lekker eten in Ubud Indonesië reizen - Bali - Herbal walk bij UbudIndonesië reizen - Bali - Wandelen op de bergkam van Mount BaturIndonesië reizen - Bali - Traditionele dansIndonesië reizen - Bali - Traditionele dans

Sumatra: eiland van de natuur


Reacties van reizigers (6)

"Gezwommen met heel veel grote manta’s!!"

Gunung Leuser park - orang oetans - Tobameer - Yogya - Borobudur - Bromo - Lovina - dolfijn - Ubud - Nusa Lembongan - mantaroggen

Familie van vier - 21-08-2018
De organisatie van de reis was perfect. Het was heel fijn om voor en tijdens onze reis goede hulp en informatie te krijgen.   Alle accommodaties waren goed en mooi. Elke keer weer waren we verrast! Goede variatie. De eenvoudige lokaties aan het ...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Sumatra, Java & Bali - Voordelige trein reis met veel vrijheid
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Veelzijdig Leerzaam Schitterend Zorgeloos"

Borobudur - Yogyakarta - Malang - Bromo - Kalibaru - Lovina - Padanbai - Ubud

Hannelot Van Berckel - 02-08-2018
De hotels waren heel schoon, veelal rustig en netjes op vaak onverwachte plaatsen. Altijd precies daar waar 'het' te doen is. Prachtig vonden we het hotel vlak bij de Borobudur, mede door de kleinschaligheid en de uiterst vriendelijke staf. Prachtige en onverwachte oase...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Sumatra, Java & Bali - Voordelige trein reis met veel vrijheid
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Geweldig, indrukwekkend en afwisselend!"

Bohorok - orang oetans - Tobameer - Borobudur - Yogya - treinreis - Malang - Bromo - Lovina - dolfijnen - Ubud

Jolanda - 17-07-2018
Op Sumatra was de reis naar Bukit Lawang een mooie onderdompeling in het alledaagse leven van het eiland. In Bukit Lawang natuurlijk de tour gemaakt om de orang oetans te zien: geweldig om in de jungle te starten en te wandelen met een gids, die veel weet over het bos, de plant...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Sumatra, Java & Bali - Voordelige trein reis met veel vrijheid
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"We troffen het met fantastische chauffeurs en gidsen!"

Indonesie rondreis - Sumatra - Java - Bali - orang-oetans Bukit Lawang - Borobodur - Yogyakarta - Ijen vulkaan

Joyce van Straten - 06-10-2017
Eerste reactie over onze Indonesië reis Fijne, goed geregelde vakantie waarin we absoluut hebben genoten.   Onze excursies in Indonesië - Twee daagse Jungle trekking. Zwaar veel klimmen en klauteren. We hadden twee...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Sumatra, Java & Bali - Voordelige trein reis met veel vrijheid
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Het beklimmen van de Ijen vulkaan is een must. Wat prachtig!"

Indonesie rondreis - Sumatra - jungle trek orang-oetans - Java - Borobodur - Yogyakarta - Bromo - Ijen - Lovina - Ubud

Saskia Van de Ven - 29-09-2017
Onze eerste reactie over onze Indonesie vakantie Super vakantie, geweldige dingen gezien, super geregeld! Zeker voor herhaling vatbaar. Hoogtepunten voor ons waren: de twee daagse jungle hike bijBukit Lawang, de Ijen vulkaan, het snor...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Sumatra, Java & Bali - Voordelige trein reis met veel vrijheid
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Een indrukwekkende, avontuurlijke en onvergetelijke vakantie!"

Bukit Lawang - orang oetans - Tangkahan - Berastagi - Tobameer - Borobudur - Yogyakarta - sukuh - Malang - Bromo - Kalibaru - Pemuteran - Ubud

Emriye Curebal - 23-05-2017
Wij hebben vooral genoten van de ongerepte natuur van Sumatra en van de gecultiveerde natuur van Java. Bali vonden we toeristisch, daar zouden we een volgende keer niet voor kiezen. De excursies waren goed behalve het eten bij de m...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Sumatra, Java & Bali - Voordelige trein reis met veel vrijheid
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie