Rondreis Indonesie: Sunda eilanden - Flores, Lombok, Gili & Bali

Rondreis Indonesie: Maumere - Moni - Riung - Bajawa - Ruteng - Labuan Bajo - Rinca - Komodo - Tetebatu - Rinjani - Senaru - Gili - Sanur

Ga eilandhoppen tijdens je Indonesië vakantie en ontdek op ieder eiland een andere cultuur! Reizen over Flores is een reis terug in de tijd naar traditionele bergstammen en gekleurde vulkaanmeren. Tijdens een tweedaagse boottocht ga je op zoek naar de befaamde Komodo 'draak', die doet denken aan dinosaurussen. Op Lombok maak je prachtige wandelingen op de groene flanken van de vulkaan Rinjani en bezoek je authentieke Sasak dorpjes. Voor de kust van Lombok ligt Gili Meno, een idyllisch koraaleilandje met witte poederstranden en een turkooizen zee, waar je fantastisch kunt snorkelen of duiken. Godeneiland Bali is ideaal om je rondreis Indonesië mee te beginnen en te eindigen. 
 

Hoogtepunten van deze rondreis:

  • Boottocht Komodo draken
  • Snorkel in prachtige koraaltuinen
  • Bezoek traditionele dorpen
  • Gekleurde kratermeren van Keli Mutu
  • Wandelingen rondom Rinjani vulkaan
Reisschema
Dag 1: Vertrek Amsterdam
Dag 2: Vliegveld Denpasar - Sanur (Bali)
Dag 3: Sanur - Denpasar - Maumere (Flores)
Dag 4: Maumere, vrije dag
Dag 5: Maumere - Moni, Lele-Sikka walk
Dag 6: Moni - Riung, Kelimutu vulkaan, Lio dorp
Dag 7: Riung, snorkel & boottocht
Dag 8: Riung - Bajawa, warmwaterbronnen Soa
Dag 9: Bajawa, excursie Ngada dorpjes
Dag 10: Bajawa - Ruteng
Dag 11: Ruteng - Labuan Bajo, wandeling Ruteng, Tado Eco village demonstratie & snacks
Dag 12: Labuan Bajo - Rinca - Komodo, wandeling Rinca, boottocht
Dag 13: Komodo - Labuan Bajo, wandeling Komodo, snorkelen
Dag 14: Labuan Bajo - Mataram (vliegveld) - Tetebatu (Lombok)
Dag 15: Tetebatu, Sasakdorpjes
Dag 16: Tetebatu - Senaru, snorkeltrip
Dag 17: Senaru - Bangsal - Gili Meno, wandeling Senaru
Dag 18: Gili Meno
Dag 19: Gili Meno
Dag 20: Gili Meno - Sanur (Bali)
Dag 21: Sanur - vliegveld Denpasar
Dag 22: Aankomst in Amsterdam
Dag tot dag

Dag 1: Je reis naar de Sunda eilanden begint

Je reis naar de Sunda eilanden begint
Je Indonesië vakantie begint eigenlijk al vanaf het moment dat je de voordeur achter je dicht trekt. Eenmaal in het vliegtuig kun je relaxt achter over leunen: alles is voor je geregeld! 

Dag 2: Je Bali vakantie begint aan het strand van Sanur

Je Bali vakantie begint aan het strand van Sanur
Op het vliegveld van Bali (Denpasar) staat een auto klaar om je naar je comfortabele hotelletje in Sanur te brengen. Sanur is een handige plaats om je rondreis Indonesië relaxed te beginnen, omdat het vlak bij het vliegveld ligt en een gemoedelijke atmosfeer heeft. Duik in de zee, lees een boekje bij het zwembad, laat je lekker masseren en eet een visje op het strand!

Dag 3: Eilandhoppen naar Maumere op Flores

Eilandhoppen naar Maumere op Flores
Je wordt opgehaald en rechtstreeks naar het vliegveld van Bali in Denpasar gebracht. Vandaag vlieg je van Denpasar naar Maumere op Flores. Je overnacht in houten chalets op het strand. Heerlijke plek om helemaal in de vakantie stemming te komen!

Dag 4: Happy op het strand van Maumere

Happy op het strand van Maumere
Aan het begin van je vakantie op de Sunda eilanden, een heerlijke vrije dag aan het strand van Maumere. Vanuit je huisje loop je zo het strand op. Er staat vers gevangen vis op het menu, de mensen zijn lief, kortom, het is een heerlijk plekje om een dagje te relaxen en wennen aan het klimaat van zo'n 30 graden. Je kunt snorkelen, duiken, of een strandwandeling maken en de vissers met hun netten in de weer zien. Of gewoon lekker een boekje lezen en bijkomen van je jetlag. Je hebt de laatste dagen best veel gereisd, en het is prettig om goed uitgerust aan je rondreis te beginnen. Waar kan dat beter dan bij dit kleinschalige strand ressort dat ook nog eens bij een sociale stichting hoort, die vele projecten voor goede doelen in de omgeving realiseert. Maar bovenal is het een lekkere relaxte stek, waardoor onze Sunda reizigers dit vrije dagje een aanrader vinden!
 
Tip: We kunnen natuurlijk ook een boeiende excursie voor je regelen. Breng een bezoek aan één van de kinderhuizen van Mama Belgica en traditioneel ikatdorp Watublapi, of maak een stevige wandeling van Delang naar Sikka.

Dag 5: Ontdekkingstocht naar Lele, Sikka en Moni

Ontdekkingstocht naar Lele, Sikka en Moni
Via een route met mooie uitzichten rij je naar het hoger gelegen Moni. Je maakt onderweg een aantal leuke stops. Op een uurtje rijden van Maumere rij je naar Lele. Hier ga je met een lokale dorpsbewoner een stukje wandelen, deze dorpsbewoner treedt dus op als lokale gids en spreekt zeer gebrekking Engels, maar kan wel de weg wijzen. De wandeling is een lekkere benenstrekker van een uur en heeft mooie uitzichten, soms over zee. Een groot deel van de wandeling is heuvelafwaarts, enerzijds kun je dat uiteraard weleens wat op je knieën voelen, anderzijds is heuvelafwaarts gemakkelijk. 
 
Als je de kans krijgt, is het leuk om te zien hoe het Ikat weven in zijn werk gaat. Het proces voor 1 doek kan jaren duren en is een kostbaar bezit. Een Ikat met ingewikkelde patronen is een leuk souvenir, en extra leuk is het, als je het rechtstreeks van de maakster kunt kopen. Zo komt het geld ook terecht bij de vrouw die al die maanden aan het weven is geweest. Sikka is hier beroemd om. Het kan wel heftig overkomen, omdat alle vrouwen in een cirkel gaan staan met hun doeken en -uiteraard- dolgraag willen dat je hun doek koopt. Wij hebben hier zelf een prachtige Ikat doek gekocht, je kunt hier goed slagen, maar ben je niet van plan om een doek te kopen, dan kun je het weefdorp beter overslaan. Mooi is wel het oude Portugese kerkje.
 
Je slaapt in de Ecolodge net even buiten het dorpje Moni, een bijzondere locatie met mooi uitzicht op de natuur. Is deze al vol, dan slaap je eenvoudiger bij een homestay of bij de Fransiskaner nonnen, die een kinderhuis en school runnen. Het verblijf is heel eenvoudig, en het Fransiskaner klooster is verder rijden naar de Kelumutu vulkaan.

Dag 6: Zonsopgang op de Kelimutu vulkaan en wandeling Lio dorp

Zonsopgang op de Kelimutu vulkaan en wandeling Lio dorp
Als een ware monnik vroeg op (4 uur) om te genieten van de zonsopkomst op de Kelimutu vulkaan. Een lokale gids loopt met je mee. Met een beetje geluk tref je een heldere, zonnige dag en kun je genieten van een van de spectaculairste uitzichten van heel de Kleine Sunda eilanden. De drie kratermeren hebben ieder een andere kleur en worden met edelstenen vergeleken. Maar het meest verbazingwekkende is wel dat deze kleuren in de loop der tijd veranderen! Op dit moment zijn de meren turqoise, bruin en donkergroen, maar een paar jaar geleden was dat blauw, donkerrood en zwart! De kleurveranderingen ontstaan door een variërend mineraalgehalte in het water. Kelimutu is een heilige plaats voor de lokale bevolking, en volgens legende vinden de zielen van de overledenen in de meren hun laatste rustplaats. De zielen van jonge mensen in het warme turqoise meer, die van de oude mensen in het koude bruine meer en heksen in het donkergroene meer.
 
Kelimutu is -evenals beroemde Bromo en Ijen bijvoorbeeld- een actieve vulkaan. Beklimming is altijd op eigen risico. De Indonesische autoriteiten kunnen de toegang tot een vulkaan ontraden, beperken of verbieden, indien dit door verhoogde vulkanische activiteit nodig wordt geacht.
 
Je rijdt een stukje de berg af, hier ga je ongeveer 1,5 uur heuvelafwaarts wandelen met de lokale gids. Je loopt door dorpen. Met wat geluk zie je soms iemand in de lokale klederdracht rondlopen. Op sommige speciale dagen gaan de kinderen in klederdracht naar school. Leuke plaatjes levert dit zeker op. Maar ook zo is het leuk om vooral de jonge kinderen die nog niet naar school gaan en hun grootouders die op hen passen, te zien. Na de wandeling kun je ontbijten bij je hotel. 
 
Nadat je bent ingepakt rij je richting Riung, een tocht van circa 6 uur rechtstreeks, maar er zijn weer leuke stops te maken onderweg. Allereerst een stop bij een traditioneel Lio dorp, zoals Wologai, waar de tradionele huizen nog niet zijn gemixt met moderne of alternatief het minder bekende dorp Saga, waar het lagere deel uit moderne huizen bestaat en het hogere deel uit de traditionele huizen. De huizen zijn prachtig. Teken het gastenboek en leg hier een kleine donatie in (enkele euros), wat in het dorp wordt verdeeld.
 
Bij Ende kun je lunchen in een lokaal eethuisje. Een uur verder op de route kun je een lekkere strandwandeling maken over een strand met blauwe stenen (pantai biru). Vaak zie je hier lokale mensen de stenen verzamelen voor de verkoop. Aan het eind van je strandwandeling, pikt je chauffeur je weer op en rijdt je verder naar Riung. Dit is nog zo'n 3 a 4 uur rijden (weg conditie kan slecht zijn),  door een vrij droog landschap rijdt je dwars het eiland over naar de noordkust. Na de leuke afwisselende ochtend is dit laatste stukje even doorbijten, maar morgen wacht je een heerlijke dag snorkelen.
 
Riung is een klein vissersplaatsje aan de noordkant van Flores. Hoewel het bekend is vanwege zijn koraaltuinen, wordt het maar door weinig toeristen bezocht, omdat het niet aan de Trans-Flores weg ligt. Wij zeggen: ideaal!

Dag 7: Snorkelen in Nationaal Park voor de kust van Riung

Snorkelen in Nationaal Park voor de kust van Riung
Vandaag maak je een boottrip in Nationaal Park Pulau Tujuhbelas (De 17 eilanden). Terwijl je lekker snorkelt boven de mooie koraaltuinen met gekleurde visjes, roostert de bemanning visjes voor de lunch op een eilandje met prachtig wit zandstrand.

Dag 8: Warmwaterbronnen van Soa

Warmwaterbronnen van Soa
De tocht langs veel groen en kleine huisjes met zwaaiende mensen gaat door naar Bajawa. De natuurlijk uitgesleten warmwaterbronnen van Soa hebben verschillende temperaturen en je kunt hier heerlijk badderen. ’s Middags bereik  je Bajawa, een heuvelstadje op 1200 meter met een prettig koel klimaat en vruchtbare grond, gelegen in het district Ngada. De Ngada mixen hun animistische voorouderverering met het katholieke geloof, dat pas in 1920 door Nederlandse missionarissen naar het gebied is gebracht. Hier zijn de traditionele gebruiken het beste bewaard gebleven van heel Flores. Rituelen zoals het besnijden van jongens en het vijlen van tanden tot scherpe punten bij meisjes als teken van schoonheid, zijn hier nog steeds heel gewoon.

Dag 9: Ngada dorpjes bij Bajawa

Ngada dorpjes bij Bajawa
Met een lokale gids wandel je door de prachtige groene omgeving met op de achtergrond de Inerie vulkaan (2245m). De gids neemt je mee naar de minst bezochte en dus meest authentieke Ngada dorpjes zodat je het leukste contact met de lokale bevolking hebt. De traditionele huizen met hoge, steile daken van gras staan in twee rijen, met daartussen in de ngadhu, bhaga en megalithische stenen. De stenen worden nog steeds gebruikt om offers aan geesten te brengen. De ngadhu is een offerpaal en representeert de mannelijke voorouders. Het vormt een paar met de bhaga, een aan de vrouwelijke voorouders gewijd ritueel huisje. De ngadhu en bhaga symboliseren de voortdurende aanwezigheid van de voorouders, die in dromen verschijnen en opdrachten geven. Daarnaast zijn er nog steeds rituelen om vruchtbaarheid van het land te verzekeren en zijn er ceremonies voor geboorte, huwelijken, overlijden en het bouwen van huizen.
 
Tegen lunchtijd ben je weer terug in Bajawa. De rest van de middag is aan jezelf. Je kunt echter ook voor iets heel bijzonders kiezen: een bezoek en overnachting in een authentiek Ngada dorp, waar maar weinig mensen komen, door de afgelegen ligging. Speciaal voor jou wordt een Welkomst Ceremonie uitgevoerd. Lees hier meer over onder Extensies: Slapen in een traditioneel Ngada dorp.  

Dag 10: Het Manggarai volk van Ruteng

Het Manggarai volk van Ruteng
Onderweg naar Ruteng heb je eerst een indrukwekkend uitzicht op de vele vulkaantoppen en grillig gestolde lavastromen. Het landschap verandert en in West Flores rijdt je door een dichtbegroeid berglandschap. Ruteng is een rustig, hoger gelegen en dus iets koeler stadje. De levendige markt is de ontmoetingsplek voor mensen uit de dorpen in de omringende heuvels. Het stadje vormt het hart van het gebied van de Manggarai-stam, een interessante etnische groep in Flores. Ze dragen zwarte sarongs met felgekleurde patronen. De Manggarai vertellen oude volksverhalen over ebo gogo, kleine harige mensen met platte voorhoofden die ten tijden van de voorouders in de jungle woonden. Deze verhalen werden afgedaan als sprookjes, totdat in 2003 een soort hobbit werd teruggevonden in een grot, een 12.000 jaar oud skelet van een volwassene, maar dan zo groot als een driejarig kind! Een nogal spectaculair Manggarai gebruik zijn de caci gevechten, waarbij de deelnemers elkaar de lijf gaan met een zweep van buffelhuid! De zweepgevechten zijn een belangrijk onderdeel van de huwelijks ceremonie. De meeste huwelijken worden gesloten van eind juni tot eind augustus. Heb je geluk, dan kan het zijn dat je zo'n ceremonie tegen komt onderweg.
 
Tip: wil je wat een wat rustiger reistempo, kies dan voor een extra dag in Ruteng en maak bijvoorbeeld een mooie fiets/wandeltocht voor de prachtige omgeving (zie: excursies).

Dag 11: Wandelen rijstvelden Ruteng en naar Labuan Bajo

Wandelen rijstvelden Ruteng en naar Labuan Bajo
Het handigste is als je vanochtend gelijk je bagage in de auto zet, hou eventueel  een droog shirt bij de hand. Met een lokale gids maak je een wandeling door de rijstvelden en authentieke dorpjes nabij Ruteng. De wandeling duurt ongeveer twee uur, maar afhankelijk van hoe vaak je stopt om te zien hoe mensen aan het werk in het rijstveld zijn, kan je ook langer onderweg zijn. De route naar Lubuan Bajo biedt afwisselend uitzichten over zee en vulkaantoppen. Even buiten Ruteng stop je om vanaf een uitzichtspunt de rijstvelden in de vorm van een spinnenweb te zien.
 
's Middags stop je bij Tado Ecovillage, dit dorp doet aan community based tourism, wat betekent dat het hele dorp hier beter van wordt, tradities bewaart blijven voor de jongere generatie, terwijl jij als reiziger hun oude tradities te zien krijgt. Een initiatief dat wij natuurlijk graag ondersteunen! De Engelssprekende gids zal je ontvangen met een bijzonder kopje thee en eigen gemaakte lokale koekjes. Vervolgens zullen verschillende mensen, vaak vrouwen, uit het dorp je hun culturele tradities demonstreren. Dit kan bijvoorbeeld het koken van traditionele gerechten zijn, het weven van rieten matten, en hun medicijnen op basis van kruiden en planten. Uit heel Flores komt men naar dit dorp, vanwege een aantal bijzondere kruidenmedicijnen, waarmee zelfs operaties aan blindendarm kunnen worden voorkomen. 'Poor man medicine' noemde ze het zelf bescheiden, maar wij waren zeer gefascineerd!
 
Labuan Bajo is een levendige havenplaats en je hotel ligt op een heuvel waardoor het mooi uitzicht heeft over de baai met eilandjes voor de kust. Dit is de meest ontwikkelde toeristenplaats van Flores en je kunt hier dan ook westerse zaken als cappuchino en wijn krijgen. Daar kun je na je reis over Flores écht van genieten! Zie de zon zakken in de zee met een koele sundowner in je hand.
En wil je het toeristische Labuanbajo achter je laten, maak dan een 4 uur durende fietstocht door de ongerepte omgeving (zie: excursies)

Dag 12: Tweedaagse boottocht naar Rinca en Komodo

Tweedaagse boottocht naar Rinca en Komodo
Je begint aan een absoluut hoogtepunt van je rondreis door de kleine Sunda eilanden: een boottocht door de Komodo-archipel. Je slaapt één nacht aan boord van een eenvoudige lokale boot. Neem zelf een handdoek mee en voor de liefhebber ook wat drankjes (fris of bier).
Eerst zet je koers naar het eiland Rinca. Je meldt je bij de rangerpost voor het betalen van je entrees en fees. Deze worden soms zonder aankondiging verhoogd en daarom niet inclusief. Voor een indicatie volgt hier de prijs zoals nu bekend en in je ter plaatse ontvangen draaiboek staat de actuele prijs. Entree (permit) ca €17,-/ IR 250.000 pp per dag, snorkelfee (€6 pp, officieel per uur), camera fee (ca €5 per camera (pas op je camera op mobiele telefoon) en €15 per videocamera) en lokale ranger Rinca en Komodo (per wandeling ca €5 t/m 5 personen, ca €10,- voor meer dan 5 personen).
 
Onderleiding van een ranger maak je een twee uur durende hike over dit savanne-achtige eiland op zoek naar de Komodo draak. Onderweg heb je kans herten, wilde paarden, waterbuffels, of apen tegen te komen, maar het gaat natuurlijk allemaal om de komodo varaan, het grootste reptiel op aarde en volgens sommige bronnen verwant aan de dinosaurussen. Pas in 1910 heeft een Nederlandse expeditie vastgesteld dat de verhalen van lokale vissers over enorme monsterachtige varanen waar waren. De komodo is een gevaarlijk reptiel met scherpe tanden en messcherpe klauwen. De bacteriën in hun mond zijn zo dodelijk, dat ze een grote prooi als een waterbuffel aanvallen, bijten en rustig afwachten tot de dodelijke bacteriën hun werk doen. Vandaar dat je alleen over het eiland mag rondwandelen met een lokale gids. Na de wandeling over Rinca zet de boot koers richting het eiland Komodo. Onderweg kun je snorkelen (zelf snorkelspullen meenemen of voor een paar euro huren op het vaste land, wegens verlies en diefstal is dit nergens inclusief). Zeker de moeite waard, het park is onder duikers beroemd als een van de beste locaties! De boot gaat voor anker voor de kust van Komodo, je dineert en slaapt aan boord. Het leven is simpel, en misschien juist wel daardoor voel je je 'de koning te rijk'. Voor veel mensen een avontuurlijk hoogtepunt van hun Indonesië vakantie!
 
Krijg je geen genoeg van het relaxte leven op de boot? Verleng je verblijf aan boord met 1 dag en kies voor de verlenging ''extra lang genieten aan boord''.

Dag 13: Komodo draken en Mantaroggen

Komodo draken en Mantaroggen
’s Ochtends maak je met een ranger een wandeling van 4 kilometer over het eiland Komodo. Nadat je geheugenkaartje zo’n beetje vol zit met foto’s van dit huiveringwekkende reptiel, ga je weer aan boord op zoek naar leuke snorkelplekken, zoals een strandje van een eilandje met een roze zandstrand bijvoorbeeld. Laat het weer het toe en heb je mazzel, dan zou je zelfs de formidabele mantaroggen kunnen zien! ’s Middags kom je weer aan in Labuan Bajo, waar je in een gezellig eettentje de verse vis kunt proberen. 

Dag 14: Naar Mataram voor je Lombok reis

Naar Mataram voor je Lombok reis
Vandaag vlieg je -via Denpasar- naar Mataram op Lombok.  Een auto met chauffeur staat klaar om je naar Tetebatu te brengen. Kom je laat aan, dan wordt je rechtstreeks naar je accommodatie gebracht. Heb je een vroege vlucht dan brengt de chauffeur je via interessante stops, zoals Pura Lingsar, de heiligste tempel op Lombok. Hindoes (invloed van Bali) en Wektu Telu volgers (een mix van animistisch geloof en islam) bidden hier zij aan zij, soms zie je beiden geloofsovertuigingen tegelijk een ceremonie houden. Het tuinencomplex Taman Narmada is in 1805 aangelegd voor de Raja van Mataram. Toen hij te oud was om de Rinjani te beklimmen om offers te brengen, heeft hij de vulkaan en het vulkaanmeer na laten maken in het park. Je overnacht in Tetabatu, een dorp aan de voet van de Rinjani vulkaan. Door de vruchtbare vulkaangrond is de omgeving heel groen, met velden vol tabak, rijst en fruitbomen.

Dag 15: Sasak dorpjes rondom Tetebatu

Sasak dorpjes rondom Tetebatu
Met een gids wandel je de eerste twee uur over sawadijkjes langs frisgroen rijst of tabak. Daarna rij je naar het Sasak weversdorp Pringasela. Vrouwen weven hier kleden met prachtig gekleurde motieven, de zogenaamde ikat. Dit is hét souvenir van Lombok en het maakt het extra leuk om iets rechtstreeks van de makers te kopen. Zo weet je dat het geld terecht bij de mensen die er hard voor werken. De lunch, een typische Sasak maaltijd, krijg je in dit dorp. In een volgend dorpje is de specialiteit pottenbakken van zwarte klei. De prachtigste voorwerpen worden gemaakt en dat zonder pottenbakkerswiel. In een ander dorpje maken ze allerlei gebruiksvoorwerpen van riet en bamboe.
 
Wil je wat meer van de groene omgeving van Tetebatu zien? Plan dan een extra dag in en maak bijvoorbeeld een gecombineerde fiets/tubetrip (zie: excursies) of een extra wandeling.

Dag 16: De afgelegen, groene wereld van Senaru

De afgelegen, groene wereld van Senaru
Vandaag rij je met de auto een mooie route langs de kust naar het noorden van Lombok, het plaatsje Senaru. Onderweg aan de oostkust maak je een snorkeltrip naar een van de exotische eilandjes voor de kust. Je krijgt een lunchbox mee om te picknicken op het strand. Senaru heeft mooie uitzichten in de vallei en is het eindpunt voor de trekking naar de top van Mount Rinjani. Sportievelingen kunnen de extenxie driedaagse trekking naar het kratermeer van Mount Rinjani invoegen.
Ook als je niet deze avontuurlijk trekking wilt doen, is het een waanzinnig mooie omgeving voor een wandeling. Je slaapt in een heel eenvoudig guesthouse met een mooi uitzicht over de vallei, weliswaar basic, maar een leuke manier om in contact met de lokale bevolking te komen.

Dag 17: Wandelen op de flanken van de Rinjani vulkaan

Wandelen op de flanken van de Rinjani vulkaan
‘s Ochtends laat de gids je de mooiste plekjes rondom Senaru zien en vertelt over de lokale gewoontes. Je wandelt over stille en smalle paadjes, af en toe kom je een local tegen die op het land werkt. Als je de puf hebt om wat verder door te lopen , laat de gids je een spectaculaire waterval zien, prachtig verscholen in het groene regenwoud.
 
Na de wandeling verlaat je Senaru voor een paar dagen op het paradijselijke strand van Gili Meno: poederwitte stranden met palmbomen en een turkooisblauwe zee. (Als je liever naar Gili Air of Gili Trawangan wilt is dit ook mogelijk.)
 
De Gili eilanden liggen voor de kust van Lombok en horen bij Lombok, en niet bij Bali. De tropenarts zal dan ook hier - net als voor Flores en Lombok- malariatabletten als voorzorgsmaatregel aanraden. Besef je verder dat je op een klein eiland van Lombok zit en er minder luxe en service is dan op het meer ontwikkelde Bali. De vraag overstijgt het aanbod op Gili, wat de prijzen opstuwt. In de basisprijs kiezen wij voor een eenvoudige, goed betaalbare lokale accommodatie voor ieder budget. Als je wilt, kun je tegen een meerprijs upgraden.

Dag 18: Schildpadjes kijken

Schildpadjes kijken
Vandaag bepaal je lekker zelf wat je gaat doen, je hebt dus alle tijd om het eiland te verkennen. Het strand loopt helemaal rondom het eiland en in een uur ben je het hele eiland omgelopen. (Gili Air in 1,5 uur en Gili Trawangan in 2 uur.) Op sommige plekken zie je mogelijk nog wel wat schade veroorzaakt door de aardbeving van augustus 2018. Een bewuste eilandbewoner heeft op Gili Meno een ‘schildpaddenopvang’ opgezet, bestaande uit opblaaszwembadjes en oude badkuipen. Misschien niet zo fancy, maar het werkt wel! Door dit initiatief brengen de eilandbewoners gevonden schildpadeieren naar hem toe, in plaats van ze op te eten. De vele schildpadden in het water trekken veel duikers en snorkelaars naar het eiland en dit stimuleert de lokale economie. Iedereen begrijpt nu dat een schildpad zwemmend in zee meer oplevert dan een schildpad in de soep! In de badjes kunnen ze rondzwemmen totdat ze sterk genoeg zijn om in zee uitgezet te worden, zo hebben ze meer overlevingskansen dan als ieniemienie babyschildpad. Je kunt een donatie in de box doen, voor een paar centen kan er weer voer worden gekocht. 

Dag 19: Snorkeltrip

Snorkeltrip
Vandaag kun je zelf invullen wat je gaat doen, er is niets gepland. Bijvoorbeeld een mooie snorkeltrip maken. Je kunt vanaf het strand de zee in lopen of laat een lokale glasbodemboot of lokaal bootje je naar een plek brengen, waar bijvoorbeeld veel schildpadden zwemmen. Er zijn ook prachtige koraaltuinen waar je kunt snorkelen en nemo’s hun anemoon huis kunt zien verdedigen. Het is erg grappig als zo’n klein visje dapper voor je duikbril begint te zwemmen en jou weg probeert te jagen. Je kunt natuurlijk ook gaan duiken, de kans is heel groot dat je grote zeeschildpadden ziet. En ben je meer een creatief type; er is zelfs een klein zilverwinkeltje waar je een workshop kunt volgen om een zelfontworpen ring te maken.
 
’s Avonds kun je aan het strand eten met uitzicht over zee. Je kunt kiezen wat je op de bbq wilt hebben, een lekker visje, kippenpootje of een kebab. Biertje of vers geperst vruchtensapje erbij… Zucht, beter dan dit wordt het niet!

Dag 20: Van Gili Meno terug naar Bali

Van Gili Meno terug naar Bali
Je neemt alweer afscheid van Gili Meno. Voor veel mensen is dit een hoogtepunt van de reis geweest (je kunt je verblijf natuurlijk ook verlengen!). Vanaf Gili Meno pak je eerst een lokaal bootje naar het iets grotere buureiland Trawangan, om daar om 11 uur de fastboot naar Padangbai op Bali te nemen.  Daar staat vervoer klaar om je naar Sanur te brengen. Sanur is een handige plaats om je reis relaxed te eindigen, omdat het vlakbij het vliegveld ligt.

Dag 21: Strand, souvenirs en restaurantjes in Sanur

Strand, souvenirs en restaurantjes in Sanur
Vandaag kun je relaxen en misschien wat souvenirs kopen, totdat je wordt opgehaald om naar het vliegveld te gaan.
 

Dag 22: Einde van je eilandhoppen in Indonesië reis

Einde van je eilandhoppen in Indonesië reis
Aankomst in Amsterdam. Helaas, je Indonesië vakantie zit er op. Waar moet je de thuisblijvers beginnen met vertellen? Je hebt zoveel meegemaakt tijdens je Indonesië rondreis op Flores, Komodo, Lombok en Bali!

Achtergrond

Relaxt Sanur op Bali

Je Indonesië vakantie begint op Bali. Sanur is een relaxte strandplaats dicht bij het vliegveld. Met een cocktail in je hand en een massage op het strand kun je relaxed beginnen aan deze Indonesië rondreis.
 

Avontuur op Flores

Reizen op Flores is een echt avontuur. Bij het krieken van de dageraad bewonder je de drie verschillende kleuren van de kratermeren van de Keli Mutu vulkaan. Snorkelen boven koraaltuinen en barbecueën op een van de eilandjes  van het Nationaal Park De 17 Eilanden nabij Riung volgt.
 

Traditionele stammen bij Bajawa en Ruteng

Tijdens je Flores reis maak je in Bajawa kennis met de animistische voorouderverering van het Ngada volk. De offerpalen worden nog steeds gebruikt voor bloederige ceremonieën waarbij buffels worden geslacht om de voorouders tevreden te stellen. De Manggari stam heeft weer heel andere gebruiken om good fortune (voorspoed) af te dwingen: tijdens huwelijksceremonies ranselen ze elkaar af met zwepen van buffelhuid tijdens de caci gevechten.
 

Komodo varanen

Tijdens een 2 daagse boottocht ga je op de eilanden Komodo en Rinca op zoek naar de befaamde Komodo 'draak'. Deze varaan, die wel 3 meter groot kan worden, lijkt een afstammeling van de dinosaurussen. Je snorkelt in het Nationaal Marine Park en slaapt aan boord onder de sterrenhemel.
 

Sasak cultuur en Rinjani vulkaan op Lombok

Op reis in Lombok maak je bij Tetebatu prachtige wandelingen door de groene sawas aan de voet van de vulkaan Rinjani en bezoek  je authentieke Sasak dorpjes. Bij een familie thuis eet je een traditionele Sasak maaltijd. In het afgelegen Senaru, vlak bij de top van Rinjani, kom je helemaal tot rust. Hier bezoek je een dorpje waar de tijd heeft stilgestaan.
 

Paradijselijk eilandje Gili Meno

Voor de kust van Lombok ligt het prachtige koraaleilandje Gil Meno met witte poederstranden en palmbomen. In het heldere en warme turkoois water kun je prachtig snorkelen, en met een beetje geluk zie je zelfs een zeeschildpad. Er is geen gemotoriseerd verkeer op de eilanden, alleen paardenkarren. Fantastisch rustig strand om te genieten van je Indonesië vakantie!
 

Strand en souvenirs in Sanur op Bali

Sanur is prettig om nog even in luxe je Indonesië-reis te beëindigen. Tijd om wat te luieren, nog wat souvenirs te kopen of toch nog een trip maken naar een bezienswaardigheid op Bali. De dag van vertrek kun je nog lekker genieten van de faciliteiten van je hotel voor je naar het vliegveld wordt gebracht!
 
Hotel & Vervoer
Accommodatie:
Wij zijn altijd op zoek naar de leukste locaties. Waar mogelijk boeken wij goede hotels, maar in sommige plaatsen met name op Flores is de accommodatie eenvoudig. De accomodaties in de kleinere plaatsen onderweg zijn allemaal goed en schoon, maar eenvoudig. De hotels in Maumere en Labuhan Bajo zijn luxer. In Moni verblijf je in een Ecolodge, alle kamers hebben een halfopen badkamer met warm water en een veranda met prachtig uitzicht. De boot in het Komodo Nationaal Park is heel eenvoudig. Je slaapt op het overdekte dek. De charme zit hem in een verblijf midden op het water in dit Nationaal Park. Op Lombok slaap je in Tetebatu in een comfortabel hotelletje en in Senaru in een zeer eenvoudig guesthouse. Er heerst een vriendelijke en authentieke sfeer, een mooie kans om de bevolking wat beter te leren kennen. Op Gili Meno heb je een kleinschalige, eenvoudige accommodatie (koud water douche) met een groene tuin, waar je heerlijk ongestoord kunt eten, op 80 meter het strand. In Sanur op Bali verblijf je in charmante hotelletjes, meestal met een eigen veranda in de tuin en een zwembad.
 
Vervoer:
Gedurende de reis op het vasteland van Flores en Lombok heb je een eigen auto of busje met chauffeur ter beschikking. Van en naar de vliegvelden Maumere, Labuan Bajo, Mataram en Denpasar zijn het rechtstreekse transfers zonder stops.
 
Let op: de snelboot van Gili naar Bali doet zijn naam eer aan... hij gaat echt snel. Soms zijn er op de heen- of terugreis hoge golven. De boot stuitert dan behoorlijk op de golven. Wordt je snel zeeziek, zorg dan dat je ruim van te voren tabletjes tegen zeeziekte in neemt of van die handige polsbandjes met drukpunten (het lijkt er op dat ze echt werken!).
 
Je bezoekt het Komodo Nationaal Park met een lokale houten motorboot, waar je ook op slaapt. 
 
Boot tot 4 personen:

 
Boot vanaf 5 personen:
Prijzen
De hieronder vermelde prijzen zijn geldig tot 15 december 2019. De prijzen zijn per persoon, gebaseerd op 2 personen per kamer. Bij een reis met 3 of 5 personen wordt een derde bed (stretcher, daybed, matras) op de kamer bijgezet; de prijs voor een eenpersoonskamer is op aanvraag. Wij behouden ons het recht voor om onze prijzen te wijzigen. In de zomer (juli/augustus/september), rond de feestdagen (van 15 december t/m 15 januari) en het Suikerfeest berekenen we een hoogseizoentoeslag. Prijzen kunnen ook fluctueren door o.a. wijzigingen in de brandstof prijzen of de wisselkoers. De minimale reisduur is 7 dagen. Een reis kan tot uiterlijk 14 dagen voor vertrek worden geboekt.

Rondreis Indonesie: Sunda eilanden - Flores, Lombok, Gili & Bali
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 3.572,- p.p.€ 1.869,- p.p.€ 1.437,- p.p.€ 1.576,- p.p.€ 1.618,- p.p.€ 1.511,- p.p.
Inclusief:
 • 19x overnachtingen met ontbijt
 • Prive auto met chauffeur voor rondreis Flores en Lombok
 • Alle transfers van en naar vliegvelden
 • Lokale niet-Engelssprekende gids voor wandeling Lele-Sikka
 • Lokale Engelssprekende gids Kelimutu en wandeling
 • Excursie met boot bij Riung inclusief lunch en gids
 • Excursie Bajawa met Engelssprekende gids
 • Rijstveld wandeling bij Ruteng met lokale Engelssprekende gids
 • Bezoek met demonstraties en snacksTado Ecovillage met lokale Engelssprekende gids
 • 2 daagse Komodo bootexcursie inclusief 2x lunch en 1x diner
 • Dagexcursie met Engelssprekende gids naar traditionele dorpen rondom Tetebatu inclusief Sasak lunch
 • Snorkelexcursie Oost Lombok inclusief lunch
 • Wandeling bij Senaru inclusief Engelssprekende gids
 • Overtocht van haven Lombok naar Gili Meno met lokale boot
 • Fast boot van Gili Trawangan naar Padangbai
 • Lokale boot van Gili Meno naar Gili Trawangan
 • Transport van haven Padangbai naar Sanur
 • Uitgebreide Nederlandstalige reisinformatie
 • Nederlandstalige ondersteuning ter plekke door onze lokale vertegenwoordiger

Exclusief:
 • Internationale vlucht
 • Binnenlandse vlucht Denpasar - Maumere. Let op 10 kilo ruimbagage.
 • Binnenlandse vlucht Labuhan Bajo - Denpasar - Mataram. Let op 10 kilo ruimbagage.
 • Snorkelmateriaal voor excursies zelf huren of meebrengen (voor een paar euro ter plaatse te huur)
 • Kosten Komodo Nationaal Park lokaal te voldoen bij post parkranger: entree (permit) Rp 250.000 (€27) per persoon per dag, snorkelfee (€6 pp, officieel per uur), camera fee (ca €5 per camera en €15 per videocamera) en lokale ranger Rinca en Komodo (per wandeling ca €5 t/m 5 personen, ca €10,- voor meer dan 5 personen).
 • Overige entrees, entrees en eventuele camera fees Nationaal Parken (oa Kelimutu) ter plaatse voldoen, donaties en fooien

Opmerkingen:

Extra: Prijs pakket binnenlandse vluchten € 310,- p.p. onder voorbehoud van beschikbaarheid 

Binnenlandse vlucht Denpasar - Maumere, met (Lion Air Group)

Binnenlandse vlucht Labuhan Bajo - Mataram, met Wings Air (Lion Air Group) 
 
Vervoer per privé auto:
Flores:
Voor 1 t/m 3 personen is de auto standaard een normale auto (stationwagon). 
Voor 4, 5 en 6 personen is de standaard optie een ELF busje met Engelssprekende chauffeur of met niet Engelssprekende chauffeur in combinatie met een Engelssprekende gids. 
Voor 4 personen waaronder 2 kleine kinderen, is het ook mogelijk een normale auto te boeken tegen een gereduceerde prijs. Bagage wordt dan mogelijk op het dak gebonden.  
Lombok:
Standaard wordt de reis van 1 t/m 3 personen uitgevoerd met een personen auto (stationwagon).
Bij 4 en 5 personen is dit een L300 busje. Bij 6 personen een ELF busje met Engelssprekende chauffeur/gids of indien volgeboekt een L300 busje.
Voor 4 personen waaronder 2 kleine kinderen, is het ook mogelijk op aanvraag een normale auto te boeken tegen een gereduceerde prijs. Bagage wordt dan mogelijk op het dak gebonden.  
NB: de afstanden op Lombok zijn veel kleiner, dan op Flores, wat onze auto keuze per eiland bepaald. 
 

Extensie 1: Extra dag Tetebatu
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 76,- p.p.€ 38,- p.p.€ 34,- p.p.€ 38,- p.p.€ 37,- p.p.€ 38,- p.p.
Inclusief:
 • Overnachting, inclusief ontbijt

Exclusief:
 • Entreegelden en fooien

Excursie 1: Fietsen bij Labuanbajo (5 uur) - privé tocht
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Fietsen bij Labuanbajo (5 uur)€ 158,- p.p.€ 78,- p.p.€ 72,- p.p.€ 58,- p.p.€ 58,- p.p.€ 58,- p.p.
Inclusief fiets en gids

Excursie 2: Fietsen en wandelen rond Ruteng (volle dag)
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Fietsen en wandelen rond Ruteng (volle dag)€ 241,- p.p.€ 120,- p.p.€ 97,- p.p.€ 82,- p.p.€ 82,- p.p.€ 82,- p.p.
Inclusief priveauto, fiets, gids en lokale lunch.

Excursie 3: Fietsen en tuben rond Tetebatu
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Fietsen en tuben rond Tetebatu€ 106,- p.p.€ 77,- p.p.€ 67,- p.p.€ 62,- p.p.€ 59,- p.p.€ 58,- p.p.
Inclusief: fietstocht met gids, tubetocht met gids, lunch, transfers. Exclusief: entreegelden en fooien. 
Extensies

Extensie 1: Beklimming van de Rinjani vulkaan


Een echt sportief avontuur! Een driedaagse trekking naar de top van de één na hoogste berg van Indonesië (3726 m) en een gigantisch groot kratermeer met een doorsnede van 6 km.  


Dag 16: Op weg naar Sembalun Lawang

Op weg naar Sembalun Lawang
Vandaag word je van Tetebatu naar Sembalun Lawang gebracht. Je stopt onderweg om te snorkelen op een plaatsje waar relatief weinig toeristen komen. Je slaapt in een heel eenvoudig guesthouse. 

Dag 17: Driedaagse trekking Rinjani vulkaan

Driedaagse trekking Rinjani vulkaan
Vroeg uit de veren om vanuit het plaatsje Sembalun Lawang de trekking naar de kraterrand van Mount Rinjani (3726m) te beginnen. Het is de op één na hoogste berg van Indonesië. De tocht van circa 8 uur is in het begin nog niet zo steil, maar naarmate je de top nadert, wordt het natuurlijk steeds iets steiler en zwaarder. Je bent inmiddels blij dat je vanuit Sembalun Lawang bent vertrokken, want dat is een minder steile wandeling dan vanuit Senaru. Onderweg kun je genieten van mooie uitzichten, bij helder weer kun je zelfs Mount Agung op Bali zien! Je kunt altijd even stoppen, uitrusten, iets drinken en foto’s maken. Tijdens de klim is het natuurlijk zweten geblazen, maar eenmaal boven koelt het flink af op deze hoogte. Onze tip: zorg dat je een dikke fleecetrui, een thermoshirtje en muts bij je hebt. Het weegt niets, maar houdt je lekker warm. Je wilt je dagrugzak natuurlijk zo licht mogelijk houden en het is erg fijn om een drager mee te hebben die de tent en het eten draagt. Zij zijn gewend aan deze klim en rennen vaak op alleen maar teenslippers als berggeitjes omhoog, alsof ze op zondagmorgen een wandeling in het park maken. Maar als je gewend bent op zeeniveau te leven is zo’n hike op grote hoogte wel even wennen! Aan het eind van de middag kom je aan op de kraterrand, de tenten worden opgezet en er wordt een lekker maaltje bereid. Je kunt genieten van de zonsondergang over de bergtoppen.
 
De Rinjani vulkaan is, net als Bromo en Ijen op Java, een actieve vulkaan. Beklimming is altijd voor eigen risico. De Indonesische autoriteiten kunnen bij verhoogde vulkanische activiteit de toegang tot de vulkaan ontraden, beperken of verbieden. In het regenseizoen is beklimming niet mogelijk, dit is meestal de periode van november tot eind maart.

Dag 18: Door de vulkaan krater van Rinjani

Door de vulkaan krater van Rinjani
De echte fanatiekeling kan om twee, drie uur opstaan om de daadwerkelijke top van de Rinjani vulkaan te beklimmen, nog zo’n 1000 meter omhoog. Een flinke stijging in hoogte dus, door de verandering in zuurstof zul je veel moeten uitrusten en vorder je maar langzaam. Ook is het pad dusdanig, dat je af en toe echt op handen en voeten zal moeten. Al met al ben je zo'n 5 uur bezig voordat je terug bent in het kamp. De gids gaat veiligheidshalve met je mee, voor deze extra inspanning is het wel de bedoeling dat je hem een mooie tip geeft, want het hoort eigenlijk niet bij het standaardprogramma. We houden deze optie graag open, zodat je, aan de hand van de ervaringen op de eerste dag, ter plekke kunt kijken of je dit een goed idee lijkt. Als je je krachten spaart en niet naar de top klimt, kun je je nog eens lekker omdraaien in je slaapzak tot het licht wordt.
 
Na het ontbijt maak je de steile afdaling van ongeveer 2 uur naar het 600 meter lager gelegen kratermeer Danau Segara Anak, wat ‘kind van de zee’ betekent. Het meer is zo’n 6 kilometer in doorsnede! Een prachtig gezicht. Bij het meer zijn ook warmwaterbronnen, Aiq Kalak, waar je in het bubbelende mineraalwater heerlijk je spieren kunt ontspannen. De locals geloven dat de warmwaterbronnen geneeskrachtig zijn. Hierna moet je toch echt weer omhoog, een flinke klim van zo’n 3 uur. Door de losse lavastenen is het soms moeilijk grip te krijgen, het is nodig om goede schoenen aan te hebben. Al met al een pittige klim. Je slaapt weer op de rand van de vulkaan, maar nu aan de andere kant. Van hier uit heb je een prachtig uitzicht op Gunung Baru (2358m), dit is de nieuwe vulkaantop die aan het kratermeer is ontstaan. Deze top groeit nog altijd. Bij helder weer kun je genieten van een prachtige zonsondergang.

Dag 19: Omlaag naar Senaru

Omlaag naar Senaru
Na het ontbijt is het inpakken en het pad vervolgen naar Senaru, nog zo’n zeven uur lopen. De daling is uiteraard in het begin vrij steil, wat toch altijd behoorlijk zwaar is voor je knieën, maar hoe verderaf van de berg, hoe vlakker het wordt. Al met al is het ongeveer 7 uur lopen vandaag. Moe maar voldaan kom je aan bij je guesthouse in Senaru. Lekker om een douche te nemen en in een zacht bedje te slapen. Je valt waarschijnlijk als een blok in slaap.

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Beklimming van de Rinjani vulkaan:
Dag 1: Vertrek Amsterdam
Dag 2: Vliegveld Denpasar - Sanur (Bali)
Dag 3: Sanur - Denpasar - Maumere (Flores)
Dag 4: Maumere, vrije dag
Dag 5: Maumere - Moni, Lele-Sikka walk
Dag 6: Moni - Riung, Kelimutu vulkaan, Lio dorp
Dag 7: Riung, snorkel & boottocht
Dag 8: Riung - Bajawa, warmwaterbronnen Soa
Dag 9: Bajawa, excursie Ngada dorpjes
Dag 10: Bajawa - Ruteng
Dag 11: Ruteng - Labuan Bajo, wandeling Ruteng, Tado Eco village demonstratie & snacks
Dag 12: Labuan Bajo - Rinca - Komodo, wandeling Rinca, boottocht
Dag 13: Komodo - Labuan Bajo, wandeling Komodo, snorkelen
Dag 14: Labuan Bajo - Mataram (vliegveld) - Tetebatu (Lombok)
Dag 15: Tetebatu, Sasakdorpjes
Dag 16: Tetebatu - Sembalun (Rinjani)
Dag 17: Sembalun - Pelawang II, trekking
Dag 18: Pelawang II - Pelawang I, trekking
Dag 19: Pelawang I - Senaru, trekking
Dag 20: Senaru - Bangsal - Gili Meno, wandeling Senaru
Dag 21: Gili Meno
Dag 22: Gili Meno
Dag 23: Gili Meno - Sanur (Bali)
Dag 24: Sanur - vliegveld Denpasar
Dag 25: Aankomst in Amsterdam

Extensie 1: Beklimming van de Rinjani vulkaan
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 561,- p.p.€ 377,- p.p.€ 375,- p.p.€ 331,- p.p.€ 336,- p.p.€ 368,- p.p.


Extensie 2: Extra lang genieten op de boot in de Komodo-archipel


Een dag langer aan boord tussen de Komodo eilanden voor wie geen genoeg kan krijgen van snorkelen of nog wat langer wil genieten van het relaxte leven op een boot.
 
 

Dag 13: Op zoek naar Komodo's

Op zoek naar Komodo's
Vandaag heb je uitgebreid de tijd om te genieten van het leven aan boord, een boek te lezen of heerlijk te snorkelen. ’s Ochtends volg je op het eiland Komodo, wederom met een ranger, het pad naar Banunggulung, een droge rivier, waar regelmatig komodo's rondscharrelen op zoek naar een lekker hapje. Het is 2 kilometer heen en totaal dus een wandeling van 4 kilometer. Je gaat weer aan boord op zoek naar leuke snorkelplekken, zoals een strandje van een eilandje met een roze strand bijvoorbeeld. Met een flinke dosis geluk zie je zelfs manta's tijdens het snorkelen! Je kunt ook een bezoek brengen aan eilanden waar stammen wonen die al generaties lang, de verraderlijke zeeën in de archipel bedwingen.
In de middag vaar je rond in de archipel en kiest de kapitein een mooie ankerplek in de luwte van een rustige baai uit en kun je rustig wachten tot de zonsondergang overgaat in miljoenen sterren
 

Dag 14: Terug naar het vasteland

Terug naar het vasteland
Heerlijk wakker worden met een duik in het warme zeewater en daarna een ontbijtje. Mooier dan dit wordt het niet! Heel rustig vaart de kapitein terug naar het vasteland van Flores. Onderweg is er zeker nog gelegenheid voor een snorkeltochtje.’s Middags kom je weer aan in havenplaats Labuan Bajo, op Flores waar je de nacht doorbrengt in een comfortabel hotel. Je kunt in een lokaal eettentje met uitzicht over de haven de lokale specialiteiten verse vis of de spetterende ‘hot plate’ proberen.
 

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Extra lang genieten op de boot in de Komodo-archipel:
Dag 1: Vertrek Amsterdam
Dag 2: Vliegveld Denpasar - Sanur (Bali)
Dag 3: Sanur - Denpasar - Maumere (Flores)
Dag 4: Maumere, vrije dag
Dag 5: Maumere - Moni, Lele-Sikka walk
Dag 6: Moni - Riung, Kelimutu vulkaan, Lio dorp
Dag 7: Riung, snorkel & boottocht
Dag 8: Riung - Bajawa, warmwaterbronnen Soa
Dag 9: Bajawa, excursie Ngada dorpjes
Dag 10: Bajawa - Ruteng
Dag 11: Ruteng - Labuan Bajo, wandeling Ruteng, Tado Eco village demonstratie & snacks
Dag 12: Labuan Bajo - Rinca - Komodo, wandeling Rinca, boottocht
Dag 13: Komodo, boottocht, maaltijden
Dag 14: Komodo - Labuan Bajo, boottocht
Dag 15: Labuan Bajo - Mataram (vliegveld) - Tetebatu (Lombok)
Dag 16: Tetebatu, Sasakdorpjes
Dag 17: Tetebatu - Senaru, snorkeltrip
Dag 18: Senaru - Bangsal - Gili Meno, wandeling Senaru
Dag 19: Gili Meno
Dag 20: Gili Meno
Dag 21: Gili Meno - Sanur (Bali)
Dag 22: Sanur - vliegveld Denpasar
Dag 23: Aankomst in Amsterdam

Extensie 2: Extra lang genieten op de boot in de Komodo-archipel
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Extra dag op de boot in de Komodo-archipel€ 124,- p.p.€ 62,- p.p.€ 42,- p.p.€ 32,- p.p.€ 114,- p.p.€ 112,- p.p.


Extensie 3: Extra vrije dag in Labuan Bajo


Tijd voor een break in de reis? Labuan Bajo is een prima plek om een dag extra te vertoeven, zeker voor duikers is dit een waar paradijs!

Dag 14: Extra vrije dag in Labuan Bajo

Extra vrije dag in Labuan Bajo
De keuze is aan jou; nog een dagje lekker luieren? Of een dagje duiken? Of winkelen in de kleine winkeltjes in het centrum? En 's avonds lekker loungen met een cocktail, genietend van de zonsondergang....

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Extra vrije dag in Labuan Bajo:
Dag 1: Vertrek Amsterdam
Dag 2: Vliegveld Denpasar - Sanur (Bali)
Dag 3: Sanur - Denpasar - Maumere (Flores)
Dag 4: Maumere, vrije dag
Dag 5: Maumere - Moni, Lele-Sikka walk
Dag 6: Moni - Riung, Kelimutu vulkaan, Lio dorp
Dag 7: Riung, snorkel & boottocht
Dag 8: Riung - Bajawa, warmwaterbronnen Soa
Dag 9: Bajawa, excursie Ngada dorpjes
Dag 10: Bajawa - Ruteng
Dag 11: Ruteng - Labuan Bajo, wandeling Ruteng, Tado Eco village demonstratie & snacks
Dag 12: Labuan Bajo - Rinca - Komodo, wandeling Rinca, boottocht
Dag 13: Komodo - Labuan Bajo, wandeling Komodo, snorkelen
Dag 14: Labuan Bajo, vrije dag
Dag 15: Labuan Bajo - Mataram (vliegveld) - Tetebatu (Lombok)
Dag 16: Tetebatu, Sasakdorpjes
Dag 17: Tetebatu - Senaru, snorkeltrip
Dag 18: Senaru - Bangsal - Gili Meno, wandeling Senaru
Dag 19: Gili Meno
Dag 20: Gili Meno
Dag 21: Gili Meno - Sanur (Bali)
Dag 22: Sanur - vliegveld Denpasar
Dag 23: Aankomst in Amsterdam

Extensie 3: Extra vrije dag in Labuan Bajo
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 72,- p.p.€ 37,- p.p.€ 30,- p.p.€ 37,- p.p.€ 32,- p.p.€ 37,- p.p.


Extensie 4: Extra vrije dag in Sanur


Voor je het weet zit je reis er op, geniet dus een extra dagje van het relaxte leven op de heerlijke stranden van Sanur. 

Dag 21: Extra vrije dag in Sanur

Extra vrije dag in Sanur
Een extra dag om nog van alles te ondernemen of juist erg lui te zijn. Tip: ga eens kijken op de avondmarkt (night market).

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Extra vrije dag in Sanur:
Dag 1: Vertrek Amsterdam
Dag 2: Vliegveld Denpasar - Sanur (Bali)
Dag 3: Sanur - Denpasar - Maumere (Flores)
Dag 4: Maumere, vrije dag
Dag 5: Maumere - Moni, Lele-Sikka walk
Dag 6: Moni - Riung, Kelimutu vulkaan, Lio dorp
Dag 7: Riung, snorkel & boottocht
Dag 8: Riung - Bajawa, warmwaterbronnen Soa
Dag 9: Bajawa, excursie Ngada dorpjes
Dag 10: Bajawa - Ruteng
Dag 11: Ruteng - Labuan Bajo, wandeling Ruteng, Tado Eco village demonstratie & snacks
Dag 12: Labuan Bajo - Rinca - Komodo, wandeling Rinca, boottocht
Dag 13: Komodo - Labuan Bajo, wandeling Komodo, snorkelen
Dag 14: Labuan Bajo - Mataram (vliegveld) - Tetebatu (Lombok)
Dag 15: Tetebatu, Sasakdorpjes
Dag 16: Tetebatu - Senaru, snorkeltrip
Dag 17: Senaru - Bangsal - Gili Meno, wandeling Senaru
Dag 18: Gili Meno
Dag 19: Gili Meno
Dag 20: Gili Meno - Sanur (Bali)
Dag 21: Sanur, extra vrije dag
Dag 22: Sanur - vliegveld Denpasar
Dag 23: Aankomst in Amsterdam

Extensie 4: Extra vrije dag in Sanur
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 114,- p.p.€ 58,- p.p.€ 54,- p.p.€ 58,- p.p.€ 58,- p.p.€ 58,- p.p.


Extensie 5: Extra vrije dag op de Gili eilanden


Heerlijk om een dagje extra te genieten van de rust van dit prachtige eiland.

Dag 20: Extra vrije dag op de Gili's

Extra vrije dag op de Gili's
Heb je nog niet genoeg van het relaxen? Of ben je bezig met je padi-brevet en moet (mag!) je nog oefenduiken maken? In elk geval is het heerlijk om nog een dagje extra door te brengen op het eiland!

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Extra vrije dag op de Gili eilanden:
Dag 1: Vertrek Amsterdam
Dag 2: Vliegveld Denpasar - Sanur (Bali)
Dag 3: Sanur - Denpasar - Maumere (Flores)
Dag 4: Maumere, vrije dag
Dag 5: Maumere - Moni, Lele-Sikka walk
Dag 6: Moni - Riung, Kelimutu vulkaan, Lio dorp
Dag 7: Riung, snorkel & boottocht
Dag 8: Riung - Bajawa, warmwaterbronnen Soa
Dag 9: Bajawa, excursie Ngada dorpjes
Dag 10: Bajawa - Ruteng
Dag 11: Ruteng - Labuan Bajo, wandeling Ruteng, Tado Eco village demonstratie & snacks
Dag 12: Labuan Bajo - Rinca - Komodo, wandeling Rinca, boottocht
Dag 13: Komodo - Labuan Bajo, wandeling Komodo, snorkelen
Dag 14: Labuan Bajo - Mataram (vliegveld) - Tetebatu (Lombok)
Dag 15: Tetebatu, Sasakdorpjes
Dag 16: Tetebatu - Senaru, snorkeltrip
Dag 17: Senaru - Bangsal - Gili Meno, wandeling Senaru
Dag 18: Gili Meno
Dag 19: Gili Meno
Dag 20: Gili Meno, extra vrije dag
Dag 21: Gili Meno - Sanur (Bali)
Dag 22: Sanur - vliegveld Denpasar
Dag 23: Aankomst in Amsterdam

Extensie 5: Extra vrije dag op de Gili eilanden
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 89,- p.p.€ 45,- p.p.€ 39,- p.p.€ 45,- p.p.€ 41,- p.p.€ 45,- p.p.


Extensie 6: Go Local: Slapen in traditioneel Ngada dorp!


Go Local en blijf slapen in een authentiek Ngada dorp, gelegen op een heuvel en alleen lopend te bereiken. Na een bijzondere welkomstceremonie, breng je de nacht door bij een gastfamilie in een houten Ngada huis.

Dag 9: Dompel je onder in het traditioneel Ngada dorp!

Dompel je onder in het traditioneel Ngada dorp!
In Bajawa ontmoet je je lokale gids, in ongeveer 3 kwartier rijd je naar het startpunt van de wandeling. Samen wandel je door de prachtige groene omgeving met op de achtergrond de Inerie vulkaan (2245m), in totaal met dorpjes bekijken neemt de wandeling zo'n 2 a 3 uur in beslag. De gids neemt je mee naar de minst bezochte en dus meest authentieke Ngada dorpjes. De gids weet ontzettend veel uit te leggen over de lokale cultuur en gewoontes. De traditionele huizen met hoge, steile daken van gras staan in twee rijen, met daartussen in de ngadhu, bhaga en megalithische stenen. De stenen worden nog steeds gebruikt om offers aan geesten te brengen. De ngadhu is een offerpaal en representeert de mannelijke voorouders. Het vormt een paar met de bhaga, een aan de vrouwelijke voorouders gewijd ritueel huisje. De ngadhu en bhaga symboliseren de voortdurende aanwezigheid van de voorouders, die in dromen verschijnen en opdrachten geven. Daarnaast zijn er nog steeds rituelen om vruchtbaarheid van het land te verzekeren en zijn er ceremonies voor geboorte, huwelijken, overlijden en het bouwen van huizen. 
 
Na deze wandeling rijd je in 1 a 1,5 uur door naar Aimere, waar je kunt lunchen in een lokale warung. Je verlaat de kustweg en rijdt de bergen in naar 1 van de 9 Ngada dorpen, maar dit dorp ligt afgelegen op een berg, ver van het veelbezochte Bajawa en wordt dus nauwelijks bezocht. Heb je vanmorgen veel uitleg gekregen, nu ga je het dorpsleven zelf ervaren. Je chauffeur vindt je gids uit het dorp, meestal is dit een lieve bescheiden vrouw die Engels spreekt. Je chauffeur blijft met het grootste gedeelte van je bagage achter en je neemt alleen een dagrugzakje mee voor 1 overnachting (handdoekje, lakenzak, schone kleding, tandenborstel). Samen met je gids loop je in 1 uur omhoog naar het traditionele dorp van deze gemeenschap. Het is een breed pad met weinig schaduw langs velden, met mooie uitzichten over de kust. In het dorp aangekomen merk je gelijk de hartelijkheid van de dorpelingen, ze spreken hun lokale dialect, maar uit alles wordt wel duidelijk dat ze het oprecht hartstikke leuk vinden dat je er bent. Wat verder enorm opvalt is de enorme saamhorigheid in dit dorpje. Samenwerken en voor elkaar klaar staan, staat hier voor op. Planten en oogsten doet men samen, veld voor veld. Dat maakt het werk natuurlijk veel leuker. En na afloop is er tijd voor een borrel van huisgestookte rijstwijn op de veranda van het houten huisje. Zo gaat het waarschijnlijk al generatie op generatie. De vrouwen zijn duidelijk de spil van deze gemeenschap, zij zorgen voor het land, de kinderen, het huis en het eten.   
 
Je maakt kennis met je gastgezin. In dit houten huisje zal je slapen op een dunne mat en er is een deken. Op een paar plaatsen in het dorp is een mandi huisje met een traditionele Indonesische hurkwc en mandi bak. Nadat je een aantal bakken koud water uit de mandi bak over je heen hebt gegooid, ben je weer helemaal opgefrist! 
 
Dan is het tijd voor de Welkomst-ceremonie. Je gastgezin verzamelt zich en het dorpshoofd komt langs. Er wordt gebeden naar de voorouders en een kip wordt geofferd. Dit bloed moet vloeien om de voorouders tevreden te houden en toestemming te vragen voor je verblijf. De ingewanden van de kip worden gelezen en hieraan wordt voorspeld wat voor tijden er aan komen. Gaat het dorp een voorspoedige tijd tegemoet? Hierna wordt de kip op het open vuur geroosterd. Tegen deze tijd heb je kans dat de rijstwijn te voorschijn wordt gehaald. Al snel peuzel je een lekker maaltje van rijst, lokale groente en gegrilde kip. Maar er wacht je al weer een volgende verrassing. Het dorp is uitgelopen om je concert op hun bamboefluit te geven. Op deze manier kan het hele dorp op een goede manier iets verdienen aan je bezoek. Dit broodnodige extraatje gaat in de dorpskas en kan worden ingezet om de cultuur te behouden, een belangrijke ceremonie te organiseren of voor noodgevallen binnen de gemeenschap. Wees niet bang dat dit een soort 'tourist trap' is, er komen hier zo weinig reizigers, dat de dorpelingen oprecht zelf het grootste plezier hebben en vol trots optreden. Uiteraard verschijnt hierna weer iets te eten, want dat hoort zo. De dorpelingen zijn ook reuze benieuwd naar jou. Nodig ze dus vooral via je gids uit, om je vragen te stellen en dan komt voorzichtig de interactie op gang. Met een brede glimlach en wederom een slokje rijstwijn achter de kiezen, kropen we ons bedje in.
 
(Op vrijdag is het voor de dorpelingen marktdag, hier draait hun bestaan om. De kans is dan groot dat het bamboo fluit concert de volgende morgen wordt gegeven.) 

Dag 10: Van Ngada volk naar het Manggarai volk van Ruteng

Van Ngada volk naar het Manggarai volk van Ruteng
Waarschijnlijk word je al vroeg wakker van het kraaien van haaien. Of van je gastfamilie die heel zachtjes om je heen trippelt, want ja, de kinderen moeten naar school, de rijst moet worden gekookt en het land moet bewerkt. Rustig aan wakker worden en kijken hoe het dorp in beweging komt. Op een goed moment verschijnt vanzelf het lokale ontbijt, grote kans dat dit rijst met wat groente is, je doet mee met wat de pot van de familie schaft. (Tip: heb je daar wat moeite mee op je nuchtere maag, neem dan wat koekjes mee. Even later kun je dan gemakkelijker een bordje rijst wegwerken.) Koffie en thee zorgen er voor dat je wakker wordt. Je hebt alle tijd, dus is er nog iets gaande in het dorp, dan kun je bijvoorbeeld gaan kijken hoe de velden worden bewerkt. De velden liggen ontzettend steil, en je vraagt je af hoe de dorpsbewoners hier zo makkelijk rondlopen, laat staan hun land bewerken. Tenslotte neem je afscheid van je gastgezin, en alle mensen in het dorp. Samen met je gids loop je heuvelafwaarts (1 a 1,5 uur), waar je chauffeur al op je staat te wachten. Een beetje moe, maar zeer voldaan plof je op de achterbank. Wat een belevenis... 
 
Onderweg naar Ruteng heb je eerst een indrukwekkend uitzicht op de vele vulkaantoppen en grillig gestolde lavastromen. Het landschap verandert en in West Flores rijd je door een dichtbegroeid berglandschap. Ruteng is een rustig, hoger gelegen en dus iets koeler stadje. De levendige markt is de ontmoetingsplek voor mensen uit de dorpen in de omringende heuvels. Het stadje vormt het hart van het gebied van de Manggarai-stam, een interessante etnische groep in Flores. Ze dragen zwarte sarongs met felgekleurde patronen. De Manggarai vertellen oude volksverhalen over ebo gogo, kleine harige mensen met platte voorhoofden die ten tijden van de voorouders in de jungle woonden. Deze verhalen werden afgedaan als sprookjes, totdat in 2003 een soort hobbit werd teruggevonden in een grot, een 12.000 jaar oud skelet van een volwassene, maar dan zo groot als een driejarig kind! Een nogal spectaculair Manggarai gebruik zijn de caci gevechten, waarbij de deelnemers elkaar de lijf gaan met een zweep van buffelhuid! De zweepgevechten zijn een belangrijk onderdeel van de huwelijks ceremonie. De meeste huwelijken worden gesloten van eind juni tot eind augustus. Heb je geluk, dan kan het zijn dat je zo'n ceremonie tegen komt onderweg.

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Go Local: Slapen in traditioneel Ngada dorp!:
Dag 1: Vertrek Amsterdam
Dag 2: Vliegveld Denpasar - Sanur (Bali)
Dag 3: Sanur - Denpasar - Maumere (Flores)
Dag 4: Maumere, vrije dag
Dag 5: Maumere - Moni, Lele-Sikka walk
Dag 6: Moni - Riung, Kelimutu vulkaan, Lio dorp
Dag 7: Riung, snorkel & boottocht
Dag 8: Riung - Bajawa, warmwaterbronnen Soa
Dag 9: Bajawa - Belaraghi, gids Bajawa, gids, diner met welkoms-ceremonie, bamboefluit- concert Ngada dorp
Dag 10: Belaraghi - Ruteng, gids Ngada dorp
Dag 11: Ruteng - Labuan Bajo, wandeling Ruteng, Tado Eco village demonstratie & snacks
Dag 12: Labuan Bajo - Rinca - Komodo, wandeling Rinca, boottocht
Dag 13: Komodo - Labuan Bajo, wandeling Komodo, snorkelen
Dag 14: Labuan Bajo - Mataram (vliegveld) - Tetebatu (Lombok)
Dag 15: Tetebatu, Sasakdorpjes
Dag 16: Tetebatu - Senaru, snorkeltrip
Dag 17: Senaru - Bangsal - Gili Meno, wandeling Senaru
Dag 18: Gili Meno
Dag 19: Gili Meno
Dag 20: Gili Meno - Sanur (Bali)
Dag 21: Sanur - vliegveld Denpasar
Dag 22: Aankomst in Amsterdam

Extensie 6: Go Local: Slapen in traditioneel Ngada dorp!
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 236,- p.p.€ 132,- p.p.€ 106,- p.p.€ 88,- p.p.€ 81,- p.p.€ 72,- p.p.


Extensie 7: Extra dag Tetebatu


Wil je actief bezig (fietsen & tuben) zijn in de mooie groene omgeving van Tetebatu, plan dan een extra dag in voor een excursie. 

Dag 16: Extra dag in Tetebatu

Extra dag in Tetebatu
Wil je wat meer zien van de mooie groene omgeving van Tetebatu, plan dan een extra dag in. Op verzoek kunnen we een extra wandeling organiseren, maar het is ook heel erg leuk om hier een gecombineerde fiets&tubetocht te maken (zie: tabblad excursies op de website)

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Extra dag Tetebatu:
Dag 1: Vertrek Amsterdam
Dag 2: Vliegveld Denpasar - Sanur (Bali)
Dag 3: Sanur - Denpasar - Maumere (Flores)
Dag 4: Maumere, vrije dag
Dag 5: Maumere - Moni, Lele-Sikka walk
Dag 6: Moni - Riung, Kelimutu vulkaan, Lio dorp
Dag 7: Riung, snorkel & boottocht
Dag 8: Riung - Bajawa, warmwaterbronnen Soa
Dag 9: Bajawa, excursie Ngada dorpjes
Dag 10: Bajawa - Ruteng
Dag 11: Ruteng - Labuan Bajo, wandeling Ruteng, Tado Eco village demonstratie & snacks
Dag 12: Labuan Bajo - Rinca - Komodo, wandeling Rinca, boottocht
Dag 13: Komodo - Labuan Bajo, wandeling Komodo, snorkelen
Dag 14: Labuan Bajo - Mataram (vliegveld) - Tetebatu (Lombok)
Dag 15: Tetebatu, Sasakdorpjes
Dag 16: Tetebatu, extra dag
Dag 17: Tetebatu - Senaru, snorkeltrip
Dag 18: Senaru - Bangsal - Gili Meno, wandeling Senaru
Dag 19: Gili Meno
Dag 20: Gili Meno
Dag 21: Gili Meno - Sanur (Bali)
Dag 22: Sanur - vliegveld Denpasar
Dag 23: Aankomst in Amsterdam

Extensie 7: Extra dag Tetebatu
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 76,- p.p.€ 38,- p.p.€ 34,- p.p.€ 38,- p.p.€ 37,- p.p.€ 38,- p.p.
Excursies

Labuan Bajo

Excursie 1: Fietsen bij Labuanbajo (5 uur) - privé tocht

Fietsen bij Labuanbajo (5 uur) - privé tocht
Verken de groene omgeving van Labuan Bajo per fiets. Een route van circa 30 km voert je langs dorpjes en wegen met geweldige uitzichten. Niet voor niets noemden de Portugezen dit Cabo de Flores oftewel Bloemenkaap! Via de hoofdweg fiets je naar het dorpje Nggorang vanwaar je een rustige weg (niet altijd in een beste conditie) in slaat naar Tana Ndereng. Je verkent een prachtig en vriendelijk gebied dat maar weinig bezocht wordt door toeristen. Tijdens de tocht kom je enkele relatief makkelijke stijgingen tegen, dan moet je even in de trappers; en daarna is het lekker afdalen.Mocht het erg warm zijn, dan kun je onderweg je verfrissen bij de Cunca Rami waterval. De totale duur van de fietstocht is ca. 5 uur, waarvan je 4 uur daadwerkelijk fietst. Kan met kinderen vanaf circa 10 jaar.

Excursie 1: Fietsen bij Labuanbajo (5 uur) - privé tocht
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Fietsen bij Labuanbajo (5 uur)€ 158,- p.p.€ 78,- p.p.€ 72,- p.p.€ 58,- p.p.€ 58,- p.p.€ 58,- p.p.Ruteng

Excursie 2: Fietsen en wandelen rond Ruteng (volle dag)

Fietsen en wandelen rond Ruteng (volle dag)
Verken de prachtige omgeving rond Ruteng met deze unieke combinatie fiets- en wandeltocht! Vanaf je hotel word je in ca. 40 minuten per auto naar het startpunt van de fietstocht gebracht. Bij het startpunt bij het dorpje Rii heb je een prachtig panoramisch uitzicht op de bergachtige omgeving. Je fietst deels via een steile route naar beneden, maar komt ook enkele pittige beklimmingen tegen tot je bij het dorpje Nanu komt. Hier wandel je in 45-60 minuten naar de fraai gelegen Tengkulese waterval, een prachtig landschap van rijstterrassen en dorpjes passerend. Bij de poeltjes aan de voet van de waterval kun je verkoeling zoeken. Je wandelt hetzelfde pad terug naar de auto en rijdt door naar het lokale huis waar je een goed smakende eenvoudige lunch krijgt voorgeschoteld. Aansluitend rijd je door naar Cancar waar je de rijstvelden in de vorm van een spinnenweb kunt bekijken. Hier stap je weer op de fiets en na een uurtje bereik je het dorpje Maras, waar de auto je op je staat te wachten om je terug te brengen naar Ruteng. Je bent rond 16:00 uur moe maar voldaan terug in je accommodatie.

Excursie 2: Fietsen en wandelen rond Ruteng (volle dag)
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Fietsen en wandelen rond Ruteng (volle dag)€ 241,- p.p.€ 120,- p.p.€ 97,- p.p.€ 82,- p.p.€ 82,- p.p.€ 82,- p.p.Tetebatu

Excursie 3: Fietsen en tuben rond Tetebatu

Fietsen en tuben rond Tetebatu
In de ochtend word je opgehaald bij je accommodatie in Tetebatu en naar het startpunt van de fietstocht gebracht. Je verkent de groene omgeving van Tetebatu gedurende 2,5 à 3 uur op goede mountainbikes. Je fietst via landelijke weggetjes (af en toe niet in de beste conditie) door rijstvelden en kleine dorpen. Dit is authentiek Lombok! Je arriveert bij een gasthuis met een pop-up restaurantje voor een heerlijke lokale lunch. Aansluitend rijd je in ca. 15 minuten naar het startpunt van de tubing tocht. Je vaart de rivier af in een opgeblazen binnenband, met af en toe avontuurlijke rapids! Hilarische tocht, beetje spannend en toch relaxed, en nat wordt je zeker! Op een mooie plaats met geweldige uitzichten drink je een kopje thee of koffie. Het tuben neemt circa 2 uur in beslag. De rest van de middag is ter vrije besteding. 

Excursie 3: Fietsen en tuben rond Tetebatu
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Fietsen en tuben rond Tetebatu€ 106,- p.p.€ 77,- p.p.€ 67,- p.p.€ 62,- p.p.€ 59,- p.p.€ 58,- p.p.


Indonesië reizen - Sunda eilanden - Komodo & Rinca - Komodovaranen op Rinca en Komodo eilandIndonesië reizen - Sunda eilanden - Komodo & Rinca - Komodovaranen op Rinca en Komodo eilandIndonesië reizen - Sunda eilanden - Komodo & Rinca - Wandel tussen de komodovaranenIndonesië reizen - Sunda eilanden - Komodo & Rinca - Komodovaranen op Rinca en Komodo eilandIndonesië reizen - Sunda eilanden - Komodo & Rinca - Tweedaagse boottocht naar Rinca en KomodoIndonesië reizen - Sunda eilanden - Komodo & Rinca - Tweedaagse boottocht naar Rinca en KomodoIndonesië reizen - Sunda eilanden - Flores - Spinnenweb rijstvelden in de buurt van Labuhan BajoIndonesië reizen - Sunda eilanden - Flores - Spinnenweb rijstvelden in de buurt van Labuhan BajoIndonesië reizen - Sunda eilanden - Flores - Beklim de Kelimutu vulkaan voor zonsopgangIndonesië reizen - Sunda eilanden - Flores - Beklim de Kelimutu vulkaan voor zonsopgangIndonesië reizen - Sunda eilanden - Flores - Spelende kinderen op het strand van MaumereIndonesië reizen - Sunda eilanden - Flores - Relaxen op het strand van MaumereIndonesië reizen - Sunda eilanden - Flores - Weven van de beroemde Ikat motievenIndonesië reizen - Sunda eilanden - Flores - Markt bij MaumereIndonesië reizen - Sunda eilanden - Flores - Snorkelen voor de kust bij RiungIndonesië reizen - Sunda eilanden - Flores - RiungIndonesië reizen - Sunda eilanden - Flores - Warmwaterbronnen van SoaIndonesië reizen - Sunda eilanden - Flores - Ngada dorpjes bij BajawaIndonesië reizen - Sunda eilanden - Flores - Ngada dorpjes bij BajawaIndonesië reizen - Sunda eilanden - Flores - Ngada dorpjes bij BajawaIndonesië reizen - Sunda eilanden - Flores - Het Manggarai volk van RutengIndonesië reizen - Sunda eilanden - Flores - Het Manggarai volk van RutengIndonesië reizen - Sunda eilanden - Lombok - Sasak dorpjes rondom TelebatuIndonesië reizen - Sunda eilanden - Lombok - Kinderen in de buurt van TelebatuIndonesië reizen - Sunda eilanden - Lombok - Kinderen in de buurt van TelebatuIndonesië reizen - Sunda eilanden - Lombok - Wandelen op de flanken van Mount RinjaniIndonesië reizen - Sunda eilanden - Lombok - Trekking naar het kratermeer van Mount RinjaniIndonesië reizen - Sunda eilanden - Lombok - Trekking naar het kratermeer van Mount RinjaniIndonesië reizen - Sunda eilanden - Gili's - Relaxen op het strandIndonesië reizen - Sunda eilanden - Gili's - Relaxen op het strandIndonesië reizen - Sunda eilanden - Gili's - Relaxen op het strandIndonesië reizen - Sunda eilanden - Gili's - Relaxen op het strandIndonesië reizen - Sunda eilanden - Gili's - Schildpadje uitzetten op het strandIndonesië reizen - Sunda eilanden - Gili's - Relaxen op het strandIndonesië reizen - Sunda eilanden - Gili's - Duiken bij Gili MenoIndonesië reizen - Sunda eilanden - Gili's - Naaktslak tijdens een duik

Flores: eiland van de draakGa op avontuur in de Komodo-archipelProef de cultuur van Belaraghi in Flores


Reacties van reizigers (17)

"Wat veel indrukken weer!"

Maumere - Kelimutu vulkaan - Riung - Bajawa - Soa - Ruteng - Labuan Bajo - Komodo - Makassar - Tana Toraja

Erik de Jager - 14-09-2018
De organisatie was top! Alles was goed geregeld: hotels, vervoer, gidsen, prima! De accommodaties waren op zich allemaal ...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Sunda eilanden - Flores, Lombok, Gili & Bali
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Heerlijke vakantie in een prachtig land!"

Borobudur - Yogya - Malang - Bromo - Surabaya - Flores - Maumere - Kelimutu - Bajawa - Riung - Ruteng - Labuan Bajo - Komodo - Ubud - Sanur

Menno - 21-08-2018
Wij hadden een prachtig gevarieerde reis op Oost-Java (islamitisch), Flores (christelijk) en Bali (hindoeïstisch). De variëteit was heel leuk: cultuu...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Sunda eilanden - Flores, Lombok, Gili & Bali
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Over het algemeen zijn we erg gecharmeerd van de juist kleinschalige 'resortjes' waar we sliepen."

Flores - Maumere - Moni - Riung - Bajawa -Belahragi - Ruteng -Labuanbajo- Komodo -Lombok - Tetebatu - Senaru-Gili Meno

Rianne Bastiaansen - 24-10-2016
Over het algemeen zijn we erg gecharmeerd van de juist kleinschalige 'resortjes' waar we sliepen. Meest sfeervolle accomodatie was Tetebatu mountain resort (Lombok), vanwege sfeervolle Sasak huisjes en rijstvelden rondom en uizicht op vulkaan. Golo...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Sunda eilanden - Flores, Lombok, Gili & Bali
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Een mooie rondreis door Bali en de Kleine Sunda eilanden"

Ubud - Pemuteran - Menjangan - Maumere - Kelimutu - Riung - Bajawa - Rinca - Komodo - Rinjani - Gili

Bob de Boers - 15-08-2016
Het was een mooie rondreis. Het fietsen rondom Ubud was heel leuk. Ubud zelf vonden wij wat minder. Varen naar Komodo eiland was fantastisch. Daar moet je zijn geweest! De boot stopt daar bij Pink Beach; dat is een fantastische snorkelplek! ...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Sunda eilanden - Flores, Lombok, Gili & Bali
Beoordeling van deze reis: 7,0
7,0/10 - 1 recensie
"Een absoluut hoogtepunt is de beklimming van de Rinjani. Dat was heel gaaf om te doen met ons gezin!"

Maumere - Moni - Kelimutu - Riung - Bajawa - Ruteng - Labuan Bajo - Komodo - Rinca - Rinjani - Tetebatu - Senaru - Gili's

Bart Plug - 08-08-2016
Onze reis was fantastisch, avontuurlijk en gevarieerd!  We raden alle excursies uit deze reis aan, maar een absoluut hoogtepunt was de beklimming van de Rinjani. Dat was heel gaaf om te doen met ons gezin. Ook Komodo en ...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Sunda eilanden - Flores, Lombok, Gili & Bali
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Flores heeft een prachtige natuur en heel lieve mensen"

Flores - Maumere - Kelimutu- Riung - Bajawa - Ruteng - Labuanbajo - Komodo- Rinca - Lombok - Tetebatu -Senaru - Gili Meno

Esmee den Adel - 27-07-2016
Als je net als wij van authenticiteit houdt, dan is deze reis over Flores en Lombok zeker een aanrader.    Flores heeft prachtige natuur en heel lieve mensen. De mensen zijn zeer vriendelijk en vinden het prachtig om b...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Sunda eilanden - Flores, Lombok, Gili & Bali
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Prachtige natuur, mooie mensen, idyllische plekjes, adembenemende onderwaterwereld!"

Ambon - Saparua - Seram - Sawai - Salawai River - Huaulu - Alfoeren - Kai eilanden

Agnes van Daal - 09-12-2015
De Molukken zijn veel mooier dan we hadden verwacht! Het was een hele relaxte reis, prachtige natuur, mooie mensen, idyllische plekjes, adembenemende onderwaterwereld. De snorkelexcursies zijn echt geweldig.   Ook de accommodaties waren pri...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Sunda eilanden - Flores, Lombok, Gili & Bali
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Een 10 voor de organisatie"

Kleine Sunda Eilanden - Flores - Kelimutu - Riung - Komodo - Lombok - Gili Meno

Marianne van Roovert - 23-11-2015
Onze reis naar de Sunda eilanden was heel geslaagd, veelzijdig, en voldeed aan de verwaching De accommodaties waren eenvoudig, maar dat was vooraf bekend. Alleen Delmar in Riung vonden wij echt onder de maat. We hebben vers...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Sunda eilanden - Flores, Lombok, Gili & Bali
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Het verblijf in het authentieke bergdorp maakte enorm veel indruk!"

Sanur - Maumere - Moni - Kelimutu-vulkaan - Riung - Bajawa - Ngada dorp - Ruteng - Labuan Bajo - Komodovaraan - Rinca - Tetebatu - Senaru - Gili Meno

Elsa Alblas - 02-10-2015
Onze reis in een paar woorden: het was geweldig! We konden ons gewoon helemaal focussen op het beleven, genieten en ontmoeten. Geen omkijken naar vervoer of overnachting. De accommodaties waren erg basic, wat we van te voren ook wisten. De koude douche is...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Sunda eilanden - Flores, Lombok, Gili & Bali
Beoordeling van deze reis: 10,0
10,0/10 - 1 recensie
"We willen terug!"

Sanur - Sidemen - Amed - Maumere - Moni - Kelimutu vulkaan - Riung - Soa - Bajawa - Ruteng - Labuan Bajo - Komodo - Rinca - Tetebatu - Senaru - Gili Meno

Marit, Ernst , Nine en Arlet - 28-08-2014
Wat we vonden van de reis: Geweldig, fantastisch! We willen terug! Een 10 en we raden Footprint Travel absoluut aan anderen aan!   Over de organisatie niets dan lof!!! Alles was geregeld, iedereen was op ...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Sunda eilanden - Flores, Lombok, Gili & Bali
Beoordeling van deze reis: 10,0
10,0/10 - 1 recensie
"Werkelijk drie weken lang genoten!"

Maumere - Lele-Sikka - Moni - Kelimutu-vulkaan - Riung - Bajawa - Ruteng - Labuan Bajo - Komodo - Rinca - Tetebatu - Rinjani - Senaru - Gili

Rob en Carla - 02-07-2014
De vakantie was in een woord SUPER! We leven nog steeds in een roes; dit was de mooiste reis van ons leven met zoveel indrukken, zoveel gezien en ontzettend lieve mensen!   We zijn een beetje beduusd en beseff...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Sunda eilanden - Flores, Lombok, Gili & Bali
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"We genoten van de afgelegen plekjes op Flores"

Indonesie reizen - Sunda eilanden - Flores - Komodo eilanden - Lombok - Gili eilanden - Bali strand

Hennie en Sjoerd - 16-08-2013
We hebben ontzettend genoten van onze reis door Indonesië. We zouden zo terug willen! Binnen Azië spreekt Indonesië ons enorm aan, door de zee en connecties met verleden als Nederlands-Indië. Flores sprak ons persoonlijk nog iets meer aan da...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Sunda eilanden - Flores, Lombok, Gili & Bali
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Veel contact met de plaatselijke bevolking: helemaal wat wij zochten!"

Indonesie reizen - Flores - Bajawa - boottocht - Komodo varanen- Lombok - Gili eilanden - Sanur - Bali

Henk, Marjo en Linda van Valen - 17-07-2013
Onze reis naar de Kleine Sunda eilanden was geweldig. We zijn helemaal blij en gelukkig met hoe de reis is verlopen. Ergens vanaf dag 3 zeiden we: “Wat is dit fantastisc...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Sunda eilanden - Flores, Lombok, Gili & Bali
Beoordeling van deze reis: 10,0
10,0/10 - 1 recensie
"Op de Sunda eilanden maakten we feestdagen uit verschillende culturen mee!"

Sunda eilanden - Indonesie -Flores - Komodo - Lombok - Gili eilanden - Bali

Sofie Bernaert en Roland Nagtegaal - 10-09-2012
We hebben een fijne vakantie in Indonesië gehad. We hadden het geluk dat we heel veel feestdagen onderweg troffen. Eerst de festiviteiten rondom Onafhankelijkheidsdag op 17 augustus. De dag daarna troffen we de ‘stick fights’, traditionele gevech...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Sunda eilanden - Flores, Lombok, Gili & Bali
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"De bemanning leerde onze zoons salto’s van het dak van de boot maken."

Eilandhoppen - Sunda eilanden - Indonesië - Flores - Lombok - Gili - Bali

Robert, Jet, Michiel (19), Mark (18), Philip (16), Christiaan (13) - 28-08-2012
We hebben enorm genoten van de vakantie. Het zat erg goed in elkaar en alles was prima georganiseerd. De chauffeurs en de gidsen waren super aardig. Ze deden ontzettend hun best om het ons echt naar de zin te maken. We gingen er vanuit dat we in dit gebied geen luxe, zoals warm water, ko...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Sunda eilanden - Flores, Lombok, Gili & Bali
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Met onze kinderen naar Sulawesi en Sunda eilanden"

Indonesie Rondreis - Flores - Komodo - Lombok - Gili - Bali - Sulawesi - Tana Toradja - Poso meer - Togian eilanden

Mark, Manon, Melissa (7 jaar) en Pien (6 jaar) van Erp - 10-08-2012
Samen met onze kinderen van 6 en 7 jaar hebben we een reis van 6 weken gemaakt naar de Sunda eilanden én Sulawesi. Het was een perfecte reis voor ons. Natuurlijk, af en toe is het behoorlijk aanpoten, en zijn de reisafstanden best groot. Gelukkig zijn onze kinderen gewend veel te ...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Sunda eilanden - Flores, Lombok, Gili & Bali
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Een mooie afwisseling tussen de verschillende eilanden"

Eilandhoppen Indonesie - Sunda eilanden - Flores - Komodo - Lombok - Gili eiland - Bali

Karin de Vries - 06-08-2011
Wij zijn meer dan tevreden over de Sunda eilanden reis die we hebben gemaakt, ik geef het een 9. Het was echt tot in de puntjes geregeld, de chauffeurs en gidsen waren goed en ook de informatie voorziening was goed en uitgebreid.   De reis zat ook heel goed in e...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Sunda eilanden - Flores, Lombok, Gili & Bali
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie