Rondreis Indonesie: Trans-Sumatra - Route over de evenaar

Rondreis Indonesie: Medan - Bukit Lawang - Tangkahan - Berastagi - Tobameer - Samosir - Bukittinggi - Harau vallei - Padang

Deze supercomplete Sumatra reis brengt je naar orang-oetans en de jungle. Je wandelt naar de top van een stomende vulkaan, poedelt met de locals in de heetwaterbronnen, en bezoekt traditionele dorpjes met vrouwen in kleurrijke klederdracht. Kom bij van alle indrukken aan het beroemde Toba vulkaanmeer, voordat je fietsend en wandelend de bijzondere Minangkabau cultuur in West Sumatra ontdekt. De ongerepte Harau Vallei verken je wandelend en per bentor. Drie keer eet je bij mensen thuis en ontdek je de authentieke keuken. Je eindigt relaxed met snorkelen bij Padang.

Hoogtepunten van deze rondreis:

  • Orang-oetan jungle trek
  • Jungletrekking en tubing in Tangkahan
  • Stadswandeling historisch Medan
  • Vulkaan beklimmen
  • Traditionele Batak dorpjes bezoeken
  • Batak muziek en diner bij lokale familie ​
  • Zwemmen in het Tobameer
  • Padang diner bij lokale familie
  • Minangkabau fietstocht
  • Wandeling en bentortocht Harau Vallei
  • Minangkabau diner bij lokale familie
  • Snorkelen strand Padang
Reisschema
Dag 1: Amsterdam - Medan
Dag 2: Airport - Medan, transfer
Dag 3: Medan - Bukit Lawang, stadswandeling met gids Medan
Dag 4: Bukit Lawang, orang-oetans spotten
Dag 5: Bukit Lawang - Tangkahan, per 4WD
Dag 6: Tangkahan, junglewalk, tuben, gids, lunch, entree
Dag 7: Tangkahan - Berastagi, bezoek markt
Dag 8: Berastagi, Sibayak vulkaan en warmwaterbronnen
Dag 9: Berastagi - Tobameer, bezoek traditioneel dorp en paleis
Dag 10: Tobameer, lokaal diner met Batak muziek
Dag 11: Samosir - Sipirok
Dag 12: Sipirok - Bukittinggi
Dag 13: Bukittinggi, wandeling Sianok Canyon, Padang maaltijd familie
Dag 14: Bukittinggi - Harau vallei, Minangkabau fietstocht
Dag 15: Harau vallei, wandeling, bentortocht, Minang diner lokale familie
Dag 16: Harau vallei - Padang
Dag 17: Padang, vrije dag (of snorkelen)
Dag 18: Padang - vliegveld Padang, transfer
Dag 19: Aankomst in Amsterdam
Dag tot dag

Dag 1: Je Sumatra reis begint

Je Sumatra reis begint
Je Sumatra reis begint met de vlucht van Amsterdam naar Medan. Een prettig idee dat in Sumatra alles al voor je is geregeld. Je kunt dus echt vakantie houden.

Dag 2: Welkom in Indonesië!

Welkom in Indonesië!
Zodra je het vliegtuig uitstapt voel je de warme lucht en weet je dat je in de tropen bent. Je Indonesië vakantie begint nu echt! Op het vliegveld staat een chauffeur klaar om je rechtstreeks van het vliegveld naar je hotel te brengen. Vanuit je hotel wandel je gemakkelijk naar de Grote Moskee en het Paleis van de Sultan, of je pakt een van de lawaaierige brommer-becaks en stort je in het verkeer van Medan. Trek voor Moskee en Paleis zo'n 1 a 2 uur voor uit (afhankelijk van je eigen interesse). Misschien valt je in het centrum op dat er historische gebouwen uit de Nederlands-Indische tijd, zoals het postkantoor, bewaard zijn gebleven. De oude gebouwen zijn een erfenis van de grote winsten tijdens de hoogtijdagen uit de tabaks- en rubberindustrie. De locals zijn dol op flaneren bij de Merdaka Walk. Je kunt hier bij een van de vele foodstalletjes wat eten of drinken. Medan is ook een prima plek om Masakan Padang, oftewel de keuken van Padang uit te proberen. Je wijst dan aan welke gerechten je wilt. Bij de eenvoudiger restaurants krijg je een schepje op je bord, andere restaurants geven je schaaltjes.
 

Dag 3: Stadswandeling historisch Medan

Stadswandeling historisch Medan
Korte stadswandeling  onder leiding van een Engelstalige gids. Vele beroemdheden, zoals Matahari en Louis Couperus, verbleven in het befaamde Hotel De Boer. Ga terug in de tijd en bestel bitterballen en een sorbet bij lunchroom Tip Top, waar alles er nog hetzelfde uit ziet als in de jaren ’30. Het is niet moeilijk voor te stellen hoe het restaurant ooit gevuld was met Nederlandse thee- en tabaksplanters. Tijdens de rondleiding wandel je langs de belangrijkste gebouwen zoals het Postkantoor, de Nederlandsche Handel Maatschappij, naar het Tjong A Fie huis. Na een bezoek aan dit museum rij je naar Bukit Lawang, circa 3 uur rijden. In Bukit Lawang bereik je het hotel lopend via een lange hangbrug over de rivier, een geweldige entree! Met een beetje geluk zie je al een nieuwsgierig aapje op het terrein.

Dag 4: Oog in oog met orang-oetans

Oog in oog met orang-oetans
’s Ochtends om een uur of 6 maak je met een gids een jungletrek om oog in oog met een orang-oetan te staan. Vroeg in de ochtend is het koeler en zijn de dieren een stuk actiever. Je hebt dus veel meer kans om een orang-oetan, Thomas Leaf monkey of de gibbons in actie te zien. Aangezien de luchtvochtigheid in de jungle hoog is, is het voor jezelf ook prettig dat het op dit tijdstip nog niet zo klam is! Maar natuurlijk ben je vooral op zoek naar orang-oetans. Als je met je gids door de jungle loopt, voer de orang-oetans niet en raak ze vooral niet aan. Door het overdragen van menselijke bacteriën kunnen de dieren ziek worden en overlijden. Na een uur of 3 ben je terug in de lodge. Neem dus voldoende water mee voor onderweg. Je entree en camerafee voor het Gunung Leuser park voldoe je ter plekke.
 
In de namiddag heb je de mogelijkheid om naar de vleermuisgrotten en een kinderhuis te wandelen. Dit ‘familiehuis’ zoals de kinderen het zelf noemen, wordt gerund door een Nederlands-Indonesisch echtpaar. Je kunt de kinderen helpen door voor €12,50 een rubberboom voor het rubberboom-spaarplan aan te schaffen. Zo kan het kinderhuis in de toekomst onafhankelijk van donaties opereren én er worden banen gecreëerd, een slim idee!

Dag 5: Per 4x4 naar de andere kant van Gunung Leuser park

Per 4x4 naar de andere kant van Gunung Leuser park
Met een 4WD auto ga je op weg van Bukit Lawang naar Tangkahan, afhankelijk van de weg en omstandigheden als regenval en hoe lang je stopt onderweg 2 à 3 uur rijden. De lokale chauffeur spreekt weinig Engels, maar weet precies de stops om foto’s te maken van mooie uitzichten. En je hebt niet zo heel veel nodig om elkaar te begrijpen. "Coconut?" Ja hoor, wij hebben wel zin om een verse kokosnoot te drinken!
Aangekomen in Tangkahan stopt de chauffeur bij de rivier. Via een lange houten hangbrug kun je de rivier oversteken. Dan is het nog een stukje lopen  naar de accommodatie. Houd er dus rekening mee dat je zelf je bagage kunt dragen, maar vaak zijn er lokale vrouwen of jongens die voor een klein bedrag (ca € 3) je bagage willen dragen, zo verdienen zij weer wat bij.
In je eenvoudige accommodatie kun je lunchen. Geen airco, geen heet water, beperkte elektriciteit, maar wel lunchen met uitzicht op de rivier en wie weet zie je apen spelen in de bomen. Wat ons betreft is dat leuker dan een 5-sterren hotel!
De rest van de middag is vrij te besteden. Het is leuk om af te dalen naar de rivier en daar door heen te waden en te zwemmen naar een kleine waterval in de buurt.
 
NB Tangkahan staat bekend als olifantendorp. In overleg met dierenwelzijnsorganisaties bieden wij geen olifantactiviteiten meer aan. Als duurzame reisorganisatie vinden we diervriendelijkheid tijdens onze reizen belangrijk. Gelukkig ligt Tangkahan midden in een prachtige jungle en een mooie rivier, waardoor we hier nog steeds een mooi programma in de natuur kunnen aanbieden.

Dag 6: Junglewalk en tuben in Tangkahan

Junglewalk en tuben in Tangkahan
Het Gunung Leuser Park is een van de belangrijkste nationaal parken ter wereld, met wel 5000 verschillende diersoorten. In het park leven enkele van de meest bedreigde diersoorten op onze planeet: tijgers, neushoorns, olifanten en orang-oetans. De kans dat je een tijger kunt spotten is nihil, maar tijdens de mooie junglewalk kun je wel op zoek naar orang oetans en neushoornvogels.
Vroeg vertrekken ook vandaag, want in de schemering is de jungle toch op zijn mooist en met de meeste kans om dieren en vogels te zien. De orang oetans zullen hier niet zo dicht bij komen als in Bukit Lawang, want hier worden ze niet gevoederd. Dat maakt ook dat je tijdens de trekking minder orang oetans, maar ook minder orangs (mensen) tegen zult komen. Na de trekking (ongeveer 2 ½ uur) is het tijd om de rivier te verkennen. Op een autoband zak je de rivier af. Heel relaxt om zo op het water te dobberen. Bij een kleine zijarm van de rivier maak je een stop; daar vind je een prachtige waterval; een ideale plek om te lunchen (inclusief).
Je zakt nog een stukje verder de rivier af en dan ga je aan land. Je kunt in een klein uurtje terug lopen, door een dorpje, langs de plantages. Als je liever met de bentor terug gaat, overleg dit van te voren met de gids, dan regelt hij er eentje (niet inclusief).
 
NB Het is handig om een drybag mee te nemen; een waterdichte tas om je fotocamera in te doen (en ga er vanuit dat al je kleren nat worden!)

Dag 7: Bergdorp Berastagi

Bergdorp Berastagi
Vandaag rijd je van Tangkahan naar Berastagi. Stel je er maar op in dat dit de hele dag in beslag neemt, omdat de wegen niet goed zijn. Eind van de middag is er meestal nog tijd om rond te snuffelen op de markt van het bergdorp. Kijk of je de Berastagi appels kunt vinden. Smaakt heel anders dan een normale appel, erg lekker en alleen hier te vinden. Vraag je chauffeur of hij je s avonds een lift naar het dorp wil geven en hij weet natuurlijk verschillende lokale restaurantjes te vinden.

Dag 8: Beklimming vulkaan Sibayak

Beklimming vulkaan Sibayak
Ingeklemd tussen 2 vulkanen ligt Berastagi, een koel bergdorpje en de 'hoofdstad' van het Karo-Batak gebied. Beklim de vulkaan Sibayak en word aan de top beloond met een spectaculair uitzicht in de krater met zijn stomende geiser. De top is goed te bereiken met een stevige wandeling. Een gids leidt de weg, want het pad is niet altijd duidelijk aangegeven. De auto brengt je een eind op weg, maar als de weg te stijl wordt, loop je het laatste half uur over asfalt. Het volgende uur volg je een pad omhoog. Er is een pad aangelegd, maar dit heeft veel te lijden van natuurkrachten en wordt niet goed onderhouden. Er kunnen dan ook grote kuilen zitten in het pad, of het pad kan een stuk weggeslagen zijn. Inmiddels ontstaan er kleine paadjes langs het oude -niet meer bestaande- pad. Het uitzicht is adembenemend en het uitzicht aan de rand van de vulkaankrater is welverdiend! Het bijzondere van deze vulkaan is dat je door de krater kunt lopen! Geniet van de ervaring terwijl de zwavellucht in je neus kriebelt. De terugweg omlaag is makkelijker, mocht je nog een stukje omlaag willen lopen, geef dat dan aan bij de gids. Je rijdt of loopt via een weg die uitkomt bij warmwaterbronnen, ideaal om de spieren te ontspannen. Do as the locals do: ontspan de spieren na de afdaling in een hotspring, waar hele families gezellig badderen. Kleed je dan ook als de locals en ga met een tshirt en een korte broek in het water. Hier krijg je een eenvoudige lokale lunch (noodlesoup of nasi goreng) in de warung, die er goed in gaat na deze sportieve activiteit. 
Tip: In Berastagi is vlak bij de markt een klein museumpje geopend over de Karo-Batak. Er liggen verschillende gebruiksvoorwerpen en zwartwit fotos van vroeger.
 
Sibayak is, net als Bromo en Ijen op Java, een actieve vulkaan. Beklimming is altijd voor eigen risico. De Indonesische autoriteiten kunnen bij verhoogde vulkanische activiteit de toegang tot een vulkaan ontraden, beperken of verbieden.

Dag 9: Via een Karo-Batak dorp naar Tuk-tuk op Samosir eiland

Via een Karo-Batak dorp naar Tuk-tuk op Samosir eiland
Onderweg van Berastagi naar Samosir, het eiland in het Tobameer, wordt gestopt bij een traditioneel Karo-Batak dorp, de waterval Sipisopiso en het Sumalungun-Batak paleis in Pematang Purba. De auto blijft op het vaste land achter en de reis gaat nu verder per boot over het Tobameer. Deze boot zet je af in Tuk Tuk, op de steiger van je hotel aan het water.

Dag 10: Relaxen aan het Tobameer en Batak muziek en diner bij mensen thuis

Relaxen aan het Tobameer en Batak muziek en diner bij mensen thuis
Vrije dag aan het Tobameer. Heerlijk ontspannen aan het water, of al wandelend, fietsend of per brommer het eiland verkennen. In het dorpje Ambarita zijn 300 jaar oude stoelen van steen te vinden waarop serieuze dorpszaken werden besproken en rechtzaken gehouden. De veroordeelde werd aan een megaliet gebonden, de armen en benen werden ingesneden en ingesmeerd met rode peper en knoflook, voordat men werd onthoofd. Of bezoek het koningsgraf in Tomok, slechts 5 km van Tuk Tuk gelegen. Ook is het mogelijk om op het eiland een wandeling met een gids te maken, zie hiervoor de 'excursies'. Denk je te kort tijd te hebben, dan kun je natuurlijk een dag langer op Samosir bij boeken (zie extensies).  
 
Op één van de avonden tijdens je verblijf aan het Tobameer wordt je met een auto opgehaald om bij een lokale familie te gaan eten. Er staat een heerlijk homecooked diner voor je klaar met lokale specialiteiten. Een aantal familieleden zal gezellig mee eten (niet iedereen, degene die kookt eet normaliter niet mee). De Christelijke Batakkers houden van gezelligheid dus de gitaren komen te voorschijn. Pak er een biertje bij en luister naar meeslepende meezingpop over mooie meisjes en het magische Tobameer. In het hoogseizoen kunnen er meer Footprint reizigers aanschuiven, gezellig om ervaringen uit te wisselen en samen luisteren naar muziek is altijd leuker! Een Go Local ervaring rijker, neem je afscheid.  

Dag 11: De Trans-Sumatra route

De Trans-Sumatra route
Vandaag en morgen doorkruis je een groot gedeelte van Sumatra; een van de mooiste routes, met prachtige natuur.  Je rijdt van Samosir naar Sipirok. Onderweg zijn er verschillende stops, je kunt bijvoorbeeld rondkijken op een marktje.

Dag 12: Steek de evenaar over naar Bukittinggi

Steek de evenaar over naar Bukittinggi
De tocht gaat verder van Sipirok naar Bukittinggi. Vandaag kruis je de evenaar! Het ene moment sta je op het noordelijk halfrond en met één stap bereik je het zuidelijk halfrond. Je kunt afkoelen bij de waterval Aek Sijornih en verbaas je over de gloeiend hete Panti warmwaterbronnen, waar het zwavel de grond uit bubbelt. Je slaapt in Bukittinggi.

Dag 13: Wandeling door de Sianok Canyon

Wandeling door de Sianok Canyon
Met een lokale gids maak je een afwisselende trekking door de Sianok Canyon en langs Kota Gadang. De mensen in het dorpje Kota Gadang staan bekend om hun prachtige zilver- en borduurwerk, de shops zijn vaak gevestigd in oude Hollandse huizen. De trekking is niet zwaar, er is één keer een steile klim. Je maakt vele interessante stops en onderweg geniet je van een lokale lunch.

Dag 14: Fietsend op bezoek bij het Minangkabau volk

Fietsend op bezoek bij het Minangkabau volk
Vandaag zie je op defiets (mountainbike) het gebied van het Minangkabau volk, met hun huizen met daken in de vorm van buffelhoorns. Je fietst door kleine dorpen en onderweg zie je verschillende van deze bijzondere traditionele huizen. De Minangkabau zijn -bijzonder- matriarchaal georganiseerd, wat wil zeggen dat familielijn en het bezit via de vrouwelijke lijn wordt bepaald. Trouwt men, dan gaat het koppeltje bij de ouders van de vrouw wonen. Je fietst langs mooie rijstvelden. Op verschillende plaatsen kun je zien hoe mensen in hun thuisfabriekjes etenswaren, zoals kroepoek, maken. Misschien is het net speelkwartier bij een schooltje, dan kun je hier even kijken bijvoorbeeld. Er komen weinig toeristen in deze kleine dorpjes, dus je bent hoe dan ook een bezienswaardigheid! Een leuke, gevarieerde ochtend, waarbij van alles te zien is onderweg. Tussen de middag eet je een eenvoudige noodle soep voor lunch, zodat je vlot door kunt rijden naar de Harau Vallei. In de Harau vallei slaap je in een lokaal guesthouse: eenvoudige bamboo hutjes met prachtig uitzicht over de rijstvelden. Je hebt een eigen badkamer met een grote Indonesche mandibak waarmee je je op zijn Indonesisch douched door water over je zelf heen te scheppen. Er is een westers toilet. Het is heel eenvoudig, maar je wordt hier zo vriendelijk ontvangen dat je je meteen thuisvoelt. Vanuit je hangmat kijk je naar de rijstvelden of de prachtige rotswand waar de Harau Vallei beroemd om is. Als je zin hebt om te kijken naar of om de vrouw des huizes te helpen bij het koken, dan ben je van harte welkom.

Dag 15: Wandelen, bentortocht en Minangkabau diner in de Harau Vallei

Wandelen, bentortocht en Minangkabau diner in de Harau Vallei
Een avontuurlijke dag in de Harau Vallei. Een weinig bezocht, maar prachtig natuurgebied. De gids neemt je mee om de Harau Vallei te verkennen. Een prachtig groen gebied. Her en der wat kleine dorpjes en  mensen die hier hun land bewerken. Verder is het hier rustig. Je maakt een wandeling van ca 3 uur (afhankelijk van je eigen tempo, hoe vaak je stopt en de omstandigheden). Eerst loop je over rijstdijkjes door de sawas. Er staat hier vaak weinig wind, waardoor het warmer is dan je denkt, dus neem voldoende water mee (vb 2 liter pp) en wat snacks (vb koekjes). Vervolgens loop je door het dorp, waar je in een warung kunt zitten. (Beperkte versnaperingen te koop, neem zelf voldoende drinkwater mee, er worden slechts bekertjes water en geen flessen verkocht.) Er komt hier bijna nooit iemand, dus mensen nemen graag de tijd voor een babbeltje. Ben je fit, dan kun je daarna over een paadje omhoog lopen naar een waterval, waar je in de poel onder de waterval kunt afkoelen, heerlijk! (Ben je minder fit, bespreek dan de dag van te voren met de gids een wat minder zware wandeling. De bentor moet van te voren worden afgesproken ivm geen telefoonbereik.) Hierna loop je naar beneden, waar een 'weg' is, meer een modderpad, waar de bentor al op je staat te wachten. Dat komt goed uit, want inmiddels ben je door de warmte ook wel moe geworden en de zon staat nu hoog aan de hemel. Je stapt in het zijspan van de brommer (2 personen per zijspan) en de gids stapt achter op de brommer. Zo hobbel je over modderpaden terug naar de bewoonde wereld. Op weg terug naar je accommodatie kun je stoppen voor een eenvoudige noodle soep in een lokale warung, dat gaat er erg goed in! Heerlijk om in je bamboo hutje een paar flinke bakken water uit de mandibak over je heen te gooien als douche. Daarna lekker in de hangmat met een boek bijkomen van de wandeling! 's Avonds ga je bij een lokale Minangkabau familie thuis eten. Er wordt zeer smakelijk voor je gekookt. Over het algemeen zal de familie zelf niet mee eten, daar zijn ze vaak te verlegen voor, al at opa gezellig met ons mee. Maar de vrouw des huizes zal toekijken of de gasten voldoende zijn voorzien en nooit mee eten, dat zijn de culturele tradities en regels van gastvrijheid in Indonesië.
Tip: ben je niet zo'n hele sportieve wandelaar, maar meer geinteresseerd in koken, overleg dan met de gids of je korter kunt wandelen en de familie mag helpen bij het koken.

Dag 16: Van Harau vallei naar het strand bij Padang

Van Harau vallei naar het strand bij Padang
Vandaag vertrek je naar het strand het zuiden van Padang. Afhankelijk van je stops is het zo'n 3 a 4 uur rijden en afhankelijk welke route je neemt is er nog wat te zien onderweg. En misschien heb je toevallig net als wij geluk en beland je onverwacht in een hele Minangkabau optocht! Bij aankomst in Padang neem je afscheid van je trouwe Sumatra chauffeur.
 
Ten zuiden van Padang slaap je in een eenvoudige, maar zeer gastvrije ecolodge, aan het strand. Het ligt zo afgelegen dat je er met een boot naar toe moet worden gebracht (er is een weg, maar die is meestal behoorlijk slecht.) Er is maar een zeer beperkt aantal kamers, waarvan de meesten een gedeelde badkamer hebben, maar wel met een westers toilet. Dit is een goede budget optie en geschikt voor mensen die houden van een ongedwongen 'backpacksfeer' en voor mensen die verblijf dicht bij de natuur belangrijker vinden dan luxe. Ontbijt, lunch en diner zijn hier inclusief; vaak wordt er geserveerd vanuit de zee. Wij genoten hier volop!
Vanwege de ecologische manier van werken, worden hier geen grote wasbeurten gedaan; daarom worden geen handdoeken verstrekt; neem zelf dus een (reis)handdoek mee en ev. een (oud) badlaken voor aan het strand.
 
Alternatief kun je kiezen voor een upgrade 'Adelaarsnest'.
Je verblijft dan in een bungalow in de tuin van een particuliere villa, of in een kamer in de met veel glas ontworpen villa, zowel villa als bungalow zijn als een adelaarsnest schitterend gelegen op een berg met uitzicht over zee. Naar zee afdalen is 20 minuten lopen maar op het strand zo dicht in de stad is helaas veel plastic te vinden. Slimmer is het om te genieten van het zwembad, de rustige tuin met het adembenemende uitzicht! Dit in combinatie met de snorkeltrip morgen (half uur rijden) is een ideaal einde van je Sumatra reis.

Dag 17: Snorkelen strand bij Padang

Snorkelen strand bij Padang
Een heerlijk vakantie dagje aan het einde van deze gevarieerde Sumatra reis! Vanuit de Ecolodge loop je zo het water in om te snorkelen en zwemmen. Blijf je meerdere dagen, dan zou je ook ter plekke een excursie naar verder gelegen eilandjes kunnen boeken. Maar voor een dag is het direct voor de deur ook prima toeven. Je kunt in de jungle rondom de lodge een wandeling maken. Wil je verder weg naar een waterval wandelen, dan kun je ter plekke een excursie met boot en gids boeken. We laten je vrij in wat je doet. Je kunt dit gemakkelijk ter plekke beslissen en regelen. Misschien heb je na je hele 'Sumatra roadtrip' vooral zin om lekker te luieren. Dat kan hier zeker. Neem lekker de tijd om te snorkelen, zonnen, zwemmen en een strandwandeling te maken.
's Avonds is het heerlijk genieten in het kleiner restaurantje en een verrassing wat er weer op tafel wordt gezet. 
 
PS: Slaap je in het Adelaarsnest, dan word je met de auto van het Adelaarsnest naar het strand ten zuiden van Padang gebracht voor een boottrip naar tropische eilandjes voor de kust. Je stapt in een lokale motorboot, naast de lokale booteigenaar gaat er een lokale Engelssprekende gids mee die ook voor het eten en drinken zorgt. Een lekker tochtje over het water naar eilandjes een stukje uit de kust. Hier is het water schoon (geen plastic in zee) en kun je snorkelen en genieten van een bounty eiland gevoel. Een lokale lunch wordt meegenomen van het vasteland en kun je picknickend op het strand op eten. Afhankelijk van wind en golven kun je op 2 a 3 verschillende plaatsen snorkelen. Je hebt de hele dag de tijd om te snorkelen, zwemmen en een strandwandeling te maken. 
 
Tip: waterproof zonnebrandcreme, t-shirt en een short tot aan je knieën om in te snorkelen (met snorkelen verbrand je snel), handdoek, zonnepet en zonnebril.
 

Dag 18: Afscheid van Sumatra

Afscheid van Sumatra
Vanuit het lokale guesthouse aan het strand neem je eerst een lokale boot terug naar de weg (tenzij de weg in goede staat is in de auto tot in het dorp kan komen). Van de kust ten zuiden van Padang rechtstreeks naar het vliegveld, dat ten noorden van Padang ligt, is ongeveer een uur rijden. Hier neem je je vlucht naar je volgende bestemming of naar huis. Helaas, dit is het einde van je Sumatra vakantie. We hopen dat je net zo enthousiast als wij geworden bent over het ruige Sumatra!
 

Dag 19: Einde van je Indonesië vakantie

Einde van je Indonesië vakantie
Aankomst in Amsterdam. Helaas, je rondreis in Sumatra zit er weer op. Hartverwarmende orang-oetans en Sumatraanse olifanten; herinneringen aan Nederlands-Indië in Medan en Bukittingi; vulkanen en vulkaanmeren; bijzondere culturen en traditionele dorpen: het was een reis vol indrukken!

Achtergrond
Deze supercomplete actieve Sumatra reis brengt je naar orang-oetans, olifanten, heetwaterbronnen, en traditionele dorpjes met vrouwen in kleurrijke klederdracht. Kom bij van alle indrukken aan het beroemde Toba vulkaanmeer, voordat je de kleurrijke Minangkabau cultuur in West Sumatra ontdekt. Je gaat hier lekker actief wandelen, fietsen, snorkelen en eten bij mensen thuis! Sumatra: een eiland met ruige natuur en ongelovelijk vriendelijke bevolking. Niet voor niets dé favoriet van onze reizigers!
 

Medan - het Parijs van Sumatra

Je Sumatra reis begint in Medan, de stadwas in de jaren ‘30 één van de rijkste en productiefste gebieden van Nederlands Indië. Deze economische bloeiperiode heeft zijn sporen nagelaten in het historische hart van Medan, waar veel koloniale gebouwen nog altijd fier overeind staan. De bijzondere architectuur maakte dat de stad ‘het Parijs van Sumatra’ werd genoemd. Speciaal voor Footprint Travel wordt er een (Engelstalige) rondleiding gegeven door het historische hart van Medan. Je eerste avond op Sumatra ga je Go Local: je pakt een bentor en gaat eten in de kampung waar een lokale familie voor je kookt.
 

Oog in oog met Orang-oetans

Het Gunung Leuser Nationaal Park is één van de laatste twee plaatsen ter wereld waar Orang-oetans in het wild te zien zijn. Met een gids wordt een jungle trek gedaan, en met een beetje geluk spot je Orang-oetans, soms zelfs met een baby op de rug. Avonturiers kunnen de rivier afzakken in een ‘tube’, een lokale raft van aan elkaar gebonden binnenbanden.
 

Olifanten wassen in het olifantenkamp

Per 4-wheel drive en kano bereik je het olifantendorp, waar tamme olifanten worden ingezet als junglepatrouille. Help mee om de vriendelijke dikhuiden in de rivier te wassen. Dierenwelzijnsorganisaties raden het rijden op een olifant sterk af. Daarom hebben we het wassen van de olifanten -eigenlijk toch veel leuker- alvast inclusief gedaan. Dit is geen toeristische attractie, maar echt een werkend olifantenkamp. Hierdoor is het echt een mooi authentiek plekje en zijn de activiteiten met de olifanten op basis van beschikbaarheid. Hoe dan ook zul je de Sumatraanse olifanten zeker van dichtbij zien. Je bezoek ondersteunt het behoud van het oerbos en de bescherming van zowel wilde als tamme olifanten. Je kunt een jungle walk maken of de rivier af in een lokaal 'raft'. In het olifantenkamp val je in slaap bij het horen van oerwoudgeluiden.
 

Berastagi - beklim de vulkaan Sibayak

Je Sumatra reis gaat van de gebaande paden. Ingeklemd tussen 2 vulkanen ligt Berastagi, een koel bergdorpje in het Karo-Batak gebied. Beklim de vulkaan Sibayak en word aan de top beloond met een spectaculair uitzicht in de krater met zijn stomende geiser. Geniet van het uitzicht terwijl de zwavellucht in je neus kriebelt. Ontspan je spieren na de afdaling in een hotspring, waar hele families badderen. Of bezoek je liever de markten van traditionele dorpjes in de omgeving, waar vrouwen in kleurrijke klederdracht verse groenten en kruiden kopen?
 

Ontspannen aan het Tobameer

Bewonder de bijzondere beschilderingen van de traditionele houten huizen van de Karo-Batak dorpen gelegen tussen Berastagi en het Tobameer. De weg maakt een bocht en het immense Tobameer en de Sipisopiso waterval vormen een adembenemend vergezicht. Je hebt een vrije dag om te ontspannen aan het meer of de traditionele dorpen van het eiland te verkennen.
 

Transsumatra route over de evenaar

Daarna doe je de Transsumatra route, met prachtige uitzichten over bergen en bossen, waarbij je de evenaar passeert. Onderweg maak je verschillende stops, bijvoorbeeld bij plantages van ananas of kruiden zoals kaneel of peper. 
 

Wandelen en fietsen bij Bukittinggi

Bij Bukittinggi maak je een mooie trekking door de groene natuur en je proeft de beroemde Padang keuken bij mensen thuis. De volgende dag ga je fietsen door kleine dorpen op het platteland rondom Bukittinggi. Je ziet de huizen met daken in de vorm van buffelhoorns van het matriarchale Minangkabau volk
 

Go Local in de Harau vallei en snorkelen bij Padang

Go Local in de ongerepte Harau vallei! Hier ga je wandelen, tour je -net als de locals- in het zijspan van een bentor rond en ga je op bezoek bij een Minangkabau familie om hier te eten. Je reis eindigt aan zee. Je verblijft in een eenvoudig eco-guesthouse aan het strand waar je heerlijk kunt snorkelen en waar je wandelingen in de jungle kunt maken. Het verblijf is basic, maar de natuur is prachtig. 
Kies je in Padang voor de upgrade Adelaarsnest en verblijf in een prive-villa op een heuvel dan maak je op je vrije dag een relaxed snorkeltochtje naar bounty eilandjes voor de kust van Padang
 
Hotel & Vervoer
Accommodatie:
Wij zijn altijd op zoek naar de leukste locaties. De accommodatie op Sumatra is vrij eenvoudig. Waar mogelijk boeken wij goede hotels, maar in sommige plaatsen is de accommodatie eenvoudig. Op Sumatra (en eigenlijk overal buiten Java en Bali of grote steden) is accommodatie eenvoudig en lokaal. Verwacht hier dus geen luxe of westerse standaarden, hoewel wij de beste accommodatie boeken die beschikbaar is.
 
In Medan, Tobameer en Bukittinggi is de accommodatie meer naar westerse norm aangepast. De hotels in Medan en Bukittinggi liggen centraal, de accommodatie Tobameer ligt mooi aan het water.
 
In Berastagi en Sipirok maken we gebruik van een lokaal guesthouse. Het guesthouse in Berastagi heeft mooi uitzicht, Siporok ligt mooi in het groen. Het is eenvoudig naar westerse maatstaven, maar het is het beste dat hier beschikbaar is. 
 
Soms is het eenvoudige, juist de charme! In deze reis is dat het geval bij de Eco Lodge in Bukit Lawang en het Olifantenkamp van Tangkahan, beiden gelegen in het Gunung Leuser Nationaal Park. Verwacht hier geen warm stromend water, maar een authentieke Indonesische mandibak (water over jezelf heen scheppen) of koude douche. Er is wel een westerse wc. Electriciteit is beperkt, en niet 's nachts. Echter de charme van een verblijf in de jungle maakt dit meer dan goed.
 
Het verblijf in de Harau vallei en aan het strand bij Padang is heel eenvoudig te noemen in een lokaal guesthouse, maar voor avontuurlijke reizigers die dicht bij de natuur belangrijker vinden dan luxe en comfort, is dit een geweldig plekje. Verwacht in deze uithoeken geen electriciteit en wifi, maar geniet van de natuur en het uitzicht. Je slaapt in een eenvoudige bamboo bungalow met eigen badkamer. Je hebt hier een mandi bak om jezelf af te spoelen (koud water) en de westerse wc door te spoelen zoals in Indonesie gebruikelijk is. Het eenvoudige guesthouse aan het strand van Padang heeft gedeelde badkamers. Dit wordt ruimschoots gecompenseerd door het koraal voor de deur en de jungle in de achtertuin!
Wat ons betreft geldt voor beiden: hoewel eenvoudig, of misschien juist door de eenvoud, een prachtige plek in de natuur.
 
Wil je je vakantie wat luxer eindigen, dan kun je voor Padang upgraden naar een luxe prive villa, dat als een 'adelaarsnest' hoog op een heuvel over zee uitkijkt. Er is een mooi zwembad in de tuin en je zit heel privé. Er is een huishoudster die voor je kookt (op bestelling, niet inclusief). We regelen een snorkeltocht voor je. 
 

Vervoer:
Gedurende de reis op het vasteland heb je een eigen auto of busje met chauffeur ter beschikking. Het olifantenkamp in Tangkahan wordt bereikt door middel van een auto met 4WD, de normale auto kan niet over deze weg. Op Samosir in het Tobameer blijft de auto op het vasteland op je wachten. Na afzetten in Padang, rijdt de chauffeur terug. In Padang wordt van een lokale auto gebruik gemaakt. 
 
Voor de Go Local ervaring waarbij je gaat eten bij een familie in Medan, stap je met 2 personen in een bentor, een lokale brommertaxi. Hele Indonesische families worden hiermee vervoerd. Natuurlijk zijn Nederlanders nog wel eens wat groter en zwaarder uitgevallen, de gemiddelde Nederlander bestaat niet. Ter plekke kun je even bekijken of je behoefte hebt aan meer ruimte en indien nodig op eigen kosten een extra bentor bij huren. De gids kan je hierbij uiteraard bij helpen.
Prijzen
De hieronder vermelde prijzen zijn geldig tot 15 december 2019. De prijzen zijn per persoon, gebaseerd op 2 personen per kamer. Bij een reis met 3 of 5 personen wordt een derde bed (stretcher, daybed, matras) op de kamer bijgezet; de prijs voor een eenpersoonskamer is op aanvraag. Wij behouden ons het recht voor om onze prijzen te wijzigen. In de zomer (juli/augustus/september), rond de feestdagen (van 15 december t/m 15 januari) en het Suikerfeest berekenen we een hoogseizoentoeslag. Prijzen kunnen ook fluctueren door o.a. wijzigingen in de brandstof prijzen of de wisselkoers. De minimale reisduur is 7 dagen. Een reis kan tot uiterlijk 14 dagen voor vertrek worden geboekt.

Rondreis Indonesie: Trans-Sumatra - Route over de evenaar
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Standaardkeuze hotels€ 2.819,- p.p.€ 1.473,- p.p.€ 1.250,- p.p.€ 1.155,- p.p.€ 1.073,- p.p.€ 1.077,- p.p.
Upgrade Adelaarsnest€ 3.399,- p.p.€ 1.735,- p.p.€ 1.441,- p.p.€ 1.286,- p.p.€ 1.177,- p.p.€ 1.221,- p.p.
Inclusief:
 • Uitgebreid informatiepakket
 • 16 overnachtingen met ontbijt
 • 15 dagen privé vervoer met chauffeur (waarvan 1 dag standby vasteland Tobameer)
 • Stadswandeling in Medan met gids (dag 3)
 • Bukit Lawang:trekking van 3 uur met lokale gids (dag 4)
 • Tangkahan: jeeprit en jungle trek en tuben in de rivier, met gids (inclusief entree) (dag 5)
 • Picknicklunch bij waterval (dag 6)
 • Lokale gids, lunch, entree hotsprings voor trekking op Sibayak vulkaan in Berastagi of het alternatieve programma met transport per eigen auto en entree Lingga (dag 7)
 • Diner en Batak muziek bij lokale familie bij Tobameer, inclusief vervoer
 • Trekking Sianok Canyon met lokale gids, inclusief eenvoudige lunch (dag 12)
 • Bootovertocht van en naar Samosir in Toba meer (passagiers, niet auto)
 • Uitgebreide Padang-maaltijd bij mensen thuis in Bukittinggi (dag 12)
 • Fietstocht en gids Minangkabau tour (dag 13)
 • Wandeling en bentortocht Harau vallei
 • Minangkabau maaltijd bij mensen thuis in Harau vallei
 • Boottocht naar ecolodge aan strand bij Padang (indien Adelaarsnest: snorkeltocht)
 • Maaltijden ecolodge strand Padang (indien Adelaarsnest: geen maaltijden)
 • Transfer naar vliegveld
 • Uitgebreide Nederlandstalige reisinformatie
 • Nederlandstalige ondersteuning ter plekke door onze lokale vertegenwoordiger

Exclusief:
 • Entreegelden en eventuele camera fee Gunung Leuser Nationaal Park (Bukit Lawang) ter plaatse voldoen. 
 • Geen beschikking over de auto op dag 5, dag 6, en dag 10 (op dag 6 een jeep i.p.v de auto)
 • Overige entreegelden, donaties, of fooien voor de bezienswaardigheden (kleine bijdragen van enkele euros).
 • Internationale en binnenlandse vluchten

Excursie 1: Wandeling op Samosir (Tobameer), picknick-lunch
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 123,- p.p.€ 62,- p.p.€ 46,- p.p.€ 37,- p.p.€ 33,- p.p.€ 39,- p.p.
 • Transport per auto naar het startpunt en terug naar hotel
 • Soft-trekking bergafwaarts met Engelssprekende gids
 • Picknick lunch
 • Exclusief entreegeld Tomok (enkele euros)
Extensies

Extensie 1: Extra nacht strand Padang


Sluit je rondreis door Sumatra heel ontspannen af door een (of meerdere) nachtje(s) extra te verblijven in Padang. In dit geweldige plekje in de natuur kun je prima luieren, snorkelen of wandel naar een waterval. 

Dag 18: Extra vrije dag aan het strand van Padang

Extra vrije dag aan het strand van Padang
Dit is zo'n heerlijk stekje, dat we je aanraden om als je reisschema het toelaat, een extra dagje (of twee!) te blijven. Je vermaakt je prima aan het strand, zwemmen, snorkelen, zonnen of een zandkasteel maken. Of neem de tijd voor die wandeling in de jungle. Wil je op verkenningstocht, dan geeft deze extra dag je de gelegenheid om een van de lokaal georganiseerde excursies te ondernemen (lokaal boeken en betalen). Je kunt met een boot naar eilandjes in de omgeving varen om daar te zwemmen en te snorkelen (tip: op zondag zouden er dagjesmensen uit de stad kunnen zijn, een andere dag is dus leuker). Of maak met een lokale gids een wandeling naar de waterval.  

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Extra nacht strand Padang:
Dag 1: Amsterdam - Medan
Dag 2: Airport - Medan, transfer
Dag 3: Medan - Bukit Lawang, stadswandeling met gids Medan
Dag 4: Bukit Lawang, orang-oetans spotten
Dag 5: Bukit Lawang - Tangkahan, per 4WD
Dag 6: Tangkahan, junglewalk, tuben, gids, lunch, entree
Dag 7: Tangkahan - Berastagi, bezoek markt
Dag 8: Berastagi, Sibayak vulkaan en warmwaterbronnen
Dag 9: Berastagi - Tobameer, bezoek traditioneel dorp en paleis
Dag 10: Tobameer, lokaal diner met Batak muziek
Dag 11: Samosir - Sipirok
Dag 12: Sipirok - Bukittinggi
Dag 13: Bukittinggi, wandeling Sianok Canyon, Padang maaltijd familie
Dag 14: Bukittinggi - Harau vallei, Minangkabau fietstocht
Dag 15: Harau vallei, wandeling, bentortocht, Minang diner lokale familie
Dag 16: Harau vallei - Padang
Dag 17: Padang, vrije dag (of snorkelen)
Dag 18: Padang, full board
Dag 19: Padang - vliegveld Padang, transfer
Dag 20: Aankomst in Amsterdam

Extensie 1: Extra nacht strand Padang
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 80,- p.p.€ 41,- p.p.€ 41,- p.p.€ 41,- p.p.€ 41,- p.p.€ 41,- p.p.


Extensie 2: Extra vrije dag aan het Tobameer


Wil je wat meer rust in het programma? Dan is het Tobameer een prima plek om een extra dag in te plannen. 

Dag 11: Tobameer, vrije dag

Tobameer, vrije dag
Heerlijk een dagje extra aan het Tobameer. Het klimaat is er prettig om een dagje te niksen of te zwemmen.

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Extra vrije dag aan het Tobameer:
Dag 1: Amsterdam - Medan
Dag 2: Airport - Medan, transfer
Dag 3: Medan - Bukit Lawang, stadswandeling met gids Medan
Dag 4: Bukit Lawang, orang-oetans spotten
Dag 5: Bukit Lawang - Tangkahan, per 4WD
Dag 6: Tangkahan, junglewalk, tuben, gids, lunch, entree
Dag 7: Tangkahan - Berastagi, bezoek markt
Dag 8: Berastagi, Sibayak vulkaan en warmwaterbronnen
Dag 9: Berastagi - Tobameer, bezoek traditioneel dorp en paleis
Dag 10: Tobameer, lokaal diner met Batak muziek
Dag 11: Tobameer, vrije dag
Dag 12: Samosir - Sipirok
Dag 13: Sipirok - Bukittinggi
Dag 14: Bukittinggi, wandeling Sianok Canyon, Padang maaltijd familie
Dag 15: Bukittinggi - Harau vallei, Minangkabau fietstocht
Dag 16: Harau vallei, wandeling, bentortocht, Minang diner lokale familie
Dag 17: Harau vallei - Padang
Dag 18: Padang, vrije dag (of snorkelen)
Dag 19: Padang - vliegveld Padang, transfer
Dag 20: Aankomst in Amsterdam

Extensie 2: Extra vrije dag aan het Tobameer
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 121,- p.p.€ 62,- p.p.€ 50,- p.p.€ 49,- p.p.€ 43,- p.p.€ 46,- p.p.


Extensie 3: Overnachting in de jungle


Altijd al eens wakker willen worden in de jungle? Het is een magische ervaring! Na een bezoek aan de orang-oetans  trek je het woud in voor een tweedaagse trekking nabij Bukit Lawang.

Dag 4: De jungle in

De jungle in
’s Ochtends vertrek je met een gids voor een twee dagen durende jungletrek om oog in oog met een orang-oetan te staan. Omdat de dieren veel actiever zijn als het nog koel is (en jijzelf trouwens ook), raden we aan om zo vroeg mogelijk op pad te gaan. Vanaf 7 uur kun je ontbijten, vertrek direct er na. Met een beetje geluk kun je de grappige Thomas Leaf Monkey met zijn lange staart spotten, en hoor je de schuwe gibbons hoog in de bomen. Je ziet bij de orang-oetan voederplaats, hoe zwangere en zogende vrouwtjesapen een aanvulling op hun dieet komen halen. 
Na het bezoek aan het opvangcentrum trek je verder het regenwoud in. Omdat dit een tweedaagse trektocht is ga je de jungle niet heel diep in. Je blijft in de buurt van het dorpje en zult af en toe geluiden, als bijvoorbeeld de moskee, blijven horen. Het is echter een fantastische ervaring om omringd te zijn door de enorme, eeuwenoude, bomen en te ervaren hoe het woud een levend organisme is.
Hoewel je maar een paar uur loopt vandaag kan het toch behoorlijk zwaar zijn. De kampeerspullen en het eten worden gedragen door de gids. Zelf loop je met een dagrugzak, waar een verschoning, zwemspullen, eventueel een lakenzak, een zaklamp en flessen water in zit. Uiteraard is er de hoge luchtvochtigheid waar je rekening mee moet houden, het voelt daardoor warmer. Als het net geregend heeft (en dat doet het vaak hier!), kunnen de paden modderig en glibberig zijn. Je moet vaak stukjes stijgen en dalen en binnen de kortste tijd is je kleding doorweekt van transpiratievocht.
Het is dus fijn dat de lunch en het avondeten aan het water worden geserveerd, meestal aan de rivier. Terwijl de gids het eten bereidt, heb jij de tijd om je te verfrissen en van de mooie omgeving te genieten. Het eten is uiteraard eenvoudig, maar de omgeving en de geleverde inspanning maken dat het bijzonder goed smaakt.
Onderweg heb je kans om kleine dieren als apen en vogels te zien. Omdat het woud zo dicht is zal je de meeste dieren eerder horen dan zien, maar gelukkig ziet de gids ze meestal eerder dan wij en met zijn hulp zal je toch wel wat kunnen ‘spotten’. Wij zagen zwarte gibbons en een aantal majestueuze neushoornvogels.
De kampeerplek is een open plek aan de rivier. Heerlijk om hier de modder en het zweet van je af te wassen na alle inspanningen! Het diner wordt bereid terwijl de avond valt. Een belevenis is het om mee te maken hoe de jungle ontwaakt als het donkerder wordt.  
Bij het licht van een olielamp praat je nog even na over de dag en dan wordt het kamp gemaakt. Dit is een eenvoudige tent, gemaakt van een zeil dat gespannen wordt over een bamboe platform.  Je slaapt op een dun matrasje. Moe van alle inspanningen slaap je in met de geluiden van de jungle.

Dag 5: De magie van het ontwaken van de jungle

De magie van het ontwaken van de jungle
Bij het krieken van de dag sta je op. De natuur is je wekker. Zo vroeg in de morgen is het woud op zijn mooist. Het is nog koel en er hangt vaak een ochtendnevel tussen de bomen, die langzaam oplost als de zon warmer wordt. Magisch! De gids maakt een lekker ontbijtje en jij kunt een beetje op ontdekkingstocht gaan rond het kamp. Als het kamp is opgebroken en alle sporen van jullie verblijf zijn uitgewist, ga je weer op pad. Vandaag loop je terug naar Bukit Lawang. Je volgt het grootste gedeelte van de tocht de rivier en je zult af en toe door het water lopen. Voor de lunch kom je terug in Bukit Lawang waar je afscheid neemt van je gids en onder de douche kunt springen.
N.B. Een gedeelte van de terugtocht kun je ook afleggen in een opgeblazen autoband (tube). Je drijft dan stroomafwaarts naar Bukit Lawang. Als je dit wilt moet je dit voor de tocht aangeven aan de gids. Voor  het tuben geldt een meerprijs van ongeveer 15 € die je ter plekke in lokale valuta betaalt. De verhuurder van de tubes brengt de banden dan stroomopwaarts.

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Overnachting in de jungle:
Dag 1: Amsterdam - Medan
Dag 2: Airport - Medan, transfer
Dag 3: Medan - Bukit Lawang, stadswandeling met gids Medan
Dag 4: Jungle-trek
Dag 5: Jungle-trek - Bukit Lawang
Dag 6: Bukit Lawang - Tangkahan, per 4WD
Dag 7: Tangkahan, junglewalk, tuben, gids, lunch, entree
Dag 8: Tangkahan - Berastagi, bezoek markt
Dag 9: Berastagi, Sibayak vulkaan en warmwaterbronnen
Dag 10: Berastagi - Tobameer, bezoek traditioneel dorp en paleis
Dag 11: Tobameer, lokaal diner met Batak muziek
Dag 12: Samosir - Sipirok
Dag 13: Sipirok - Bukittinggi
Dag 14: Bukittinggi, wandeling Sianok Canyon, Padang maaltijd familie
Dag 15: Bukittinggi - Harau vallei, Minangkabau fietstocht
Dag 16: Harau vallei, wandeling, bentortocht, Minang diner lokale familie
Dag 17: Harau vallei - Padang
Dag 18: Padang, vrije dag (of snorkelen)
Dag 19: Padang - vliegveld Padang, transfer
Dag 20: Aankomst in Amsterdam

Extensie 3: Overnachting in de jungle
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 172,- p.p.€ 89,- p.p.€ 88,- p.p.€ 86,- p.p.€ 85,- p.p.€ 85,- p.p.
Excursies

Tobameer

Excursie 1: Wandeling op Samosir (Tobameer), picknick-lunch

Wandeling op Samosir (Tobameer), picknick-lunch
Blijf je wat langer aan het Tobameer, dan is het leuk om deze soft trekking te maken. Een auto brengt je heuvelopwaarts. Vanaf dit hoger gelegen punt heb je een mooi uitzicht over het Tobameer. Je wandelt omlaag, over smalle paadjes dwars door tuinen, akkers, maar ook stukken waar wilde planten groeien. De gids vertelt welke planten en kruiden het zijn. Als het heeft geregend, kan de ondergrond van de aflopende tuinpaadjes glad zijn. Je loopt ook af en toe een stukje over de weg waar nauwelijks verkeer rijdt. Soms loop je dwars door een dorpje, regelmatig zie je traditionele Toba-Batak huizen. In één van de dorpjes ga je thee drinken en onderweg wordt er op een mooie plek in de natuur voor een picknicklunch gezorgd. Je eindigt bij het dorpje Tomok. Hier vind je de graven van de Raja's. Het oudste graf zou volgens de eilandbewoners 350 jaar oud zijn. Een korte rit met de auto brengt je weer terug naar het hotel.
Daar heb je lekker nog de tijd om even te relaxen aan het zwembad of om een duik in het Tobameer te nemen.

Excursie 1: Wandeling op Samosir (Tobameer), picknick-lunch
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 123,- p.p.€ 62,- p.p.€ 46,- p.p.€ 37,- p.p.€ 33,- p.p.€ 39,- p.p.


Indonesië reizen - Sumatra - Bank Indonesia tijdens de stadswandeling door MedanIndonesië reizen - Sumatra - Straatbeeld van MedanIndonesië reizen - Sumatra - Mesjid Raja tijdens de stadwandeling door medanIndonesië reizen - Sumatra - Mesjid Raja tijdens stadswandeling MedanIndonesië reizen - Indonesië reizen - Sumatra - Nachtleven van MedanIndonesië reizen - Sumatra - Over de hangbrug naar Bukit LawangIndonesië reizen - Sumatra - Man wandelt over de hangbrug naar Bukit LawangIndonesië reizen - Sumatra - Over de hangbrug naar Bukit LawangIndonesië reizen - Sumatra - De jungle bij Bukit LawangIndonesië reizen - Sumatra - Jungletrekking Bukit LawangIndonesië reizen - Sumatra - Aapjes kijkenIndonesië reizen - Sumatra - Close-up van een Orang-oetanIndonesië reizen - Sumtra - Orang-oetan ligt lekker in zijn nestIndonesië reizen - Sumatra - Orang-oetan met baby in de jungle bij Bukit LawangIndonesië reizen - Sumatra - Orang-oetan baby in de jungle bij Bukit LawangIndonesië reizen - Sumatra - Orang-oetansin de jungle bij Bukit LawangIndonesië reizen - Sumatra - Orang-oetan peuter in Bukit LawangIndonesië reizen - Sumtra - Orang-oetan bij Bukit LawangIndonesië reizen - Sumatra - De grappige Thomas langoor aap in Bukit-LawangIndonesië reizen - Sumatra - Tijdens de junglewalk zwemmen bij de watervalIndonesië reizen - Indonesië reizen - Sumatra - De rivier af te tuben in TangkahanIndonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Sumatra - De markt van BerastagiIndonesië reizen - Sumatra - De markt op van BerastagiIndonesië reizen - Sumatra - BerastagiIndonesië reizen - Indonesië reizen - Sumatra - Wandelen door de krater van de Sibayak vulkaanIndonesië reizen - Indonesië reizen - Sumatra - Beklimming van de Sibayak vulkaanIndonesië reizen - Sumtra - Karo-Batak dorp vlakbij TobameerIndonesië reizen - Sumatra - Karo-Batak versieringen op een traditioneel huisIndonesië reizen - Sumatra - Op bezoek bij traditioneel Karo-Batak dorpIndonesië reizen - Sumatra - Op bezoek bij traditioneel Karo-Batak dorpIndonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Sumatra - Neem een kijkje bij de mensen in het Karo-Batak thuisIndonesië reizen - Sumatra - Op bezoek bij traditioneel Karo-Batak dorpIndonesië reizen - Sumatra - Op bezoek bij traditioneel Karo-Batak dorpIndonesië reizen - Sumatra- Huizen traditioneel Karo-Batak dorpIndonesië reizen - Sumatra- Huizen traditioneel Karo-Batak dorpIndonesië reizen - Sumatra - Prachtig houtsnijwerk van de Karo-Batak bevolkingIndonesië reizen - Sumatra - Sumalungun-Batak paleis in Pematang PurbaIndonesië reizen - Sumatra - Sumalungun-Batak paleis in Pematang PurbaIndonesië reizen - Indonesië reizen - Sumatra - Karbouwen steken rivier overIndonesië reizen - Sumatra - Uitzicht over het TobameerIndonesië reizen - Sumatra - TobameerIndonesië reizen - Sumatra - Karbouw bij het TobameerIndonesië reizen - Sumatra - Huisje aan het TobameerIndonesië reizen - Sumatra - Uitzicht vanuit de heuvels op het TobameerIndonesië reizen - Sumatra - Visser op het TobameerIndonesië reizen - Sumtra - Lekker even luieren aan het TobameerIndonesië reizen - Sumatra - Relaxen in een hangmat aan het TobameerIndonesië reizen - Sumatra - Relaxen bij het TobameerIndonesië reizen - Sumatra - Accommodatie bij het Tobameer Indonesië reizen - Sumatra - Koningsgraf bij TomokIndonesië reizen - Sumatra - Megalieten bij Karo-Batak dorpIndonesië reizen - Sumtra - Steek de evenaar overIndonesië reizen - Sumtra - Steek de evenaar overIndonesië reizen - Sumatra - Trekking door Sianok CanyonIndonesië reizen - Sumatra - Trekking door Sianok CanyonIndonesië reizen - Sumatra - Huizen van het Minangkabau volkIndonesië reizen - Sumatra - Huizen van het Minangkabau volkIndonesië reizen - Sumatra - Huizen van het Minangkabau volkIndonesië reizen - Sumatra - Thuis bij het Minangkabau volkIndonesië reizen - Sumatra - Op bezoek bij familie nabij BukittinggiIndonesië reizen - Indonesië reizen - Sumatra - Op bezoek bij familie nabij BukittinggiIndonesië reizen - Sumatra - Huizen van het Minangkabau volkIndonesië reizen - Sumatra - Fietsend op bezoek bij het Minangkabau volkIndonesië reizen - Sumatra - Fietsend op bezoek bij het Minangkabau volkIndonesië reizen - Sumatra - Fietsend op bezoek bij het Minangkabau volkIndonesië reizen - Sumatra - Fietsend op bezoek bij het Minangkabau volkIndonesië reizen - Sumatra - Fietsend op bezoek bij het Minangkabau volkIndonesië reizen - Sumatra - Wandelen in de Harau ValleiIndonesië reizen - Sumatra - Huisje onder de waterval Harau valleiIndonesië reizen - Sumatra - Wandelen in de Harau ValleiIndonesië reizen - Sumatra - Wandelen in de Harau ValleiIndonesië reizen - Sumatra - Wandelen in de Harau ValleiIndonesië reizen - Sumatra - Wandelen in de Harau ValleiIndonesië reizen - Sumatra - Wandelen in de Harau ValleiIndonesië reizen - Sumatra - Bentortocht in de Harau ValleiIndonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Sumatra - Wandelen langs het strand bij PadangIndonesië reizen - Sumatra - Bootje op het strand bij PadangIndonesië reizen - Sumatra - Snorkelen bounty eilandjes bij PadangIndonesië reizen - Sumatra - Prachtig strand bij padangIndonesië reizen - Sumatra - Relaxen op het strand van PadangIndonesië reizen - Sumatra - Drink uit een kokosnoot op het strand van PadangIndonesië reizen - Sumatra - Visser op zee bij PadangIndonesië reizen - Sumatra - Accommodatie aan het strand PadangIndonesië reizen - Sumatra - Accommodatie aan het strand PadangIndonesië reizen - Sumatra - Niks doen op het strand van PadangIndonesië reizen - Sumatra - Bounty eiland bestaat toch, PadangIndonesië reizen - Sumatra - Vissers op het strand van PadangIndonesië reizen - Sumatra - Minangkabau optocht in traditionele kledijIndonesië reizen - Sumatra - Minangkabau vrouw in traditionele kledij

Sumatra: eiland van de natuurOntdek de Jungle van Noord-Sumatra


Reacties van reizigers (18)

"Geweldige reis en ervaring!"

Medan - Tangkahan - Bukit Lawang - orang oetans - Sibayak vulkaan - Tuktuk - Sipirok - evenaar - Karbouwengat - Harau Vallei - strand Padang

Peter Jan Hoogerwerf - 10-09-2018
Van alle activiteiten die we gedaan hebben, raden we de volgende aan:  de jungletrekking en het tuben beklimming van de Sibayak vulkaan wandeling in de Sianok Canyon/Karbouwengat Fietsen en wandelen in de vallei: unieke ervaring ...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Trans-Sumatra - Route over de evenaar
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Een unieke ervaring!"

Bukit Lawang - Tangkahan - Berastagi - Samosir - Tuktuk - Sipirok - Bukittinggi - Harau Vallei - Padang - strand

Ingrid Pols - 24-08-2018
De organisatie kon wat ons betreft niet beter. Alle lokale chauffeurs en gidsen, maar ook het personeel van de accommodaties hadden alles perfect geregeld. Ied...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Trans-Sumatra - Route over de evenaar
Beoordeling van deze reis: 10,0
10,0/10 - 1 recensie
"Een prachtig land, erg aardige mensen en heerlijk eten!"

Medan - Bukit Lawang - Tangkahan - Sibayak - Samosir - Sipirok - Bukittinggi - Harau Vallei - Padang strand

Erik de Jager - 29-08-2017
Een bijzonder goed organiseerde trip waarin veel moois en afwisselends te zien is; o.a. rijstvelden, jungle, vulkaan, apen, olifanten, tempels, moskee, kroepoek- en rijstfabriekje. De reis gaf nog meer dan op de website vermeld stond, mede dankzij onze prima, vriendelijke...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Trans-Sumatra - Route over de evenaar
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Een goed georganiseerde reis over Sumatra zonder massa-toerisme"

Sumatra - Bukit Lawang -olifanten - orang oetangs- Tobameer - Bukittinggi, Harauvallei

Han Lin Bong - 18-08-2017
- Goed georganiseerd - Geen massa-toerisme en dus geen "kralen en spiegels" en geen shopping malls (wat een verademing) - Terug in de tijd (Sumatra) - Culinair hoogtepunt was lunch tijdens excursie in Harau vallei bereid door...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Trans-Sumatra - Route over de evenaar
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Een fantastische en afwisselende reis op Sumatra!"

Sumatra - Bukit Lawang - jungletrek Gunung Leuser - Tobameer - Banda Aceh - Pulau Weh - Sibayak vulkaan

Jannie Jonker - 15-08-2016
We hebben veel ondernomen tijdens onze reis. De hoogtepunten vonden wij het snorkelen bij Pulau Weh en de jungletrek in Bukit Lawang! Maar ook het beklimmen van de vulkaan Sibayak bij zonsopgang was een mooie ervaring. Het r...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Trans-Sumatra - Route over de evenaar
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"De maaltijden bij de mensen thuis geven de reis een enorme diversiteit"

Sumatra - Medan - Bukit Lawang - Tangkahan - Berastagi - Toba - Bukittinggi -Harua vallei-Padang -Java - Borobudur-Yogyakarta

Wim de Kam - 15-08-2016
De reis over Sumatra was een geweldige ervaring, waarbij de verzorging en uitwerking van het hele reisplan werkelijk uitstekend was! Feitelijk al een groot aantal reisorganisaties gehad, maar Footprint doet het heel erg goed! De accommoda...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Trans-Sumatra - Route over de evenaar
Beoordeling van deze reis: 10,0
10,0/10 - 1 recensie
"De culinaire trip in Yogya sprong er boven uit!"

Yogyakarta - Borobudur - Prambanan - Trans-Sumatra - Medan - Bukit Lawang - Tangkahan - Berastagi - Tobameer - Samosir - Bukittinggi - Harau vallei - Padang

Diana Boelhouwer - 05-08-2016
Onze reis was avontuurlijk en super leuk!    Op het hotel in Bukittingi na zijn we zeer tevreden over de accommodaties waar we verbleven. Leuke locaties, soms primitief soms wat luxer maar altijd op mooie plekjes. Wat ons b...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Trans-Sumatra - Route over de evenaar
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Verrassend leuk was het fietsen buiten Bukitinggi"

Sumatra - Gunung Leuser - Orang oetans - Tobameer - Batak - Bukittinggi- Harau Vallei

Paul van Dommelen - 28-04-2016
Een geweldige, maar ook intensieve vakantie op Sumatra De accommodaties waren zeer gevarieerd, van heel eenvoudig ( het afdakje in het oerwoud) tot uiterst luxe (Air Manis Residence) Positief sprong er uit: Bukit...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Trans-Sumatra - Route over de evenaar
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Geweldig en onvergetelijk en volledig geslaagd!"

Tangkahan - Bukit Lawang - Tobameer - Sipirok - Bukittinggi - Yogyakarta - Borobudur - Sukuh - Malang - Kalibaru - Seminyak

Ben Vanderstappen - 31-08-2015
De accommodaties tijdens onze reis waren prima! De variatie maakte het ook heel leuk! Van "basic" in Tangkahan tot ineens "puur luxueus" (o.a. aan de voet van de Borobodur en in Malang). Het hotel aan het Tobameer was ook geweldig! Zo'n gezellige accommodatie.En wat een ...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Trans-Sumatra - Route over de evenaar
Beoordeling van deze reis: 10,0
10,0/10 - 1 recensie
"Magnifieke reis!"

Medan - Bukit Lawang - orang oetans - Tangkahan - olifanten - Brastagi - Sibayak - Tobameer - Sipirok - Bukittinggi - Harau Vallei - Padang

Inja Haerkens - 17-08-2015
De organisatie was geweldig goed geregeld. Iedereen voelde zich verantwoordelijk om ons een fijne reis te bezorgen. Alles viel als puzzelstukjes in elkaar, iedereen was op de hoogte van onze komst. En wat hadden wij geluk met onze chauffeur. Hij ...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Trans-Sumatra - Route over de evenaar
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Geweldige belevenis die tot in de puntjes was uitgewerkt!"

Medan - Bukit Lawang - orang oetans - Tangkahan - olifanten - Brastagi - Sibayak - Tobameer - Sipirok - Bukittinggi - Harau Vallei - Padang

Jan Koster - 10-08-2015
Het is lastig te zeggen wat het hoogtepunt van de reis is geweest. Eigenlijk was elke dag opnieuw een verrassing! We bleven overal maar twee dagen en elke keer beleefden we weer iets nieuws.   De afwisseling van de verschillende acc...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Trans-Sumatra - Route over de evenaar
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Zoveel prachtige en indrukwekkende natuur en cultuur in één!"

Medan - Bukit Lawang - orang oetans - Tangkahan - olifanten - Berastagi - Sibayak - Tobameer - Sipirok - Bukittingi - Sianok Canyon - Harau Vallei - Minangkabau - Bungus - Padang

Marinde en Robert - 13-10-2014
We geven deze reis een.. 10! (kunnen echt niet verzinnen wat er anders of beter had gekund n.a.v. onze wensen)   We zijn zeer tevreden over de locaties: Bukit lawang, Tangkahan en de Harau valei waren echt he...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Trans-Sumatra - Route over de evenaar
Beoordeling van deze reis: 10,0
10,0/10 - 1 recensie
"We hadden het eten bij de mensen thuis zeker niet willen missen"

Sumatra-Bukit Lawang-orang oetans-Tangkahan-olifanten-Berastagi-Sibayak vulkaan-Toba meer-Bukittinggi-Minangkabau

Karin van de Korput - 01-05-2014
Onze reis over Sumatra was mooi, afwisselend en avontuurlijk. De hotels waren een goede variatie van simpel tot best luxe. Een hele mooie accommodatie was in Tuktuk (Samosir). Minder luxe maa...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Trans-Sumatra - Route over de evenaar
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Unieke en avontuurlijke combinatiereis naar Sumatra (actief) en Bali (relaxt)!"

Indonesie reizen - Sumatra - Orang-oetans - Olifanten - Tobameer - Sibayak - Harau - Pemuteran - Ubud - Bali

Jasper Koole - 28-10-2013
Het was heerlijke vakantie waarbij wij de combinatie Sumatra (actief) met Bali (relaxt) als zeer prettig hebben ervaren. Daarbij zijn uniek, avontuurlijk en heerlijk eten de woorden die als eerste in ons opkomen. De reis was extra bijzonder omd...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Trans-Sumatra - Route over de evenaar
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Drie weken in Sumatra"

Indonesie reizen - Sumatra - Orang-oetans Bukit Lawang - Olifanten Tangkahan - Tobameer - Pulau Weh - Bukittingi - Harua vallei

Jeroen en Nils (7) - 27-08-2013
Het is een goed idee om in Bukit Lawang vroeg het woud in te gaan om de orang-oetans te spotten. De dieren zijn actief, en je ziet minder andere mensen lopen. ’s Middags kun je bij de rivier tubes, binnenbanden, huren om de rivier af te z...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Trans-Sumatra - Route over de evenaar
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Reis naar Sumatra en Kalimantan overtrof onze verwachting"

Indonesie reizen - Sumatra - Orang-oetans - Kalimantan - Tobameer -Bukittingi - Loksado

Frans en Peggy Dekker - 07-04-2013
Onze reis was geweldig. De hele reis was goed georganiseerd en liep van een leien dakje. Overal stond iedereen klaar: gidsen, chauffeurs en als er een klein probleem was dan werd dat zonder ophef opgelost. We hebben veel gezien en meegemaakt. De reis heeft onze verwacht...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Trans-Sumatra - Route over de evenaar
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Leuk om bij een gezin thuis een Padang maaltijd te eten"

Indonesie reizen - Sumatra - Orang Oetans Bukit Lawang - Olifanten Tangkahan - Tobameer - Canyon Bukittingi - Padang

Kees en Elly van den Hurk - 09-11-2012
We hebben veel gezien en veel meegemaakt op deze Sumatra reis. De chauffeur was super. Een heel aardige man en hij deed het geweldig. Wij houden erg van de natuur en dieren. Daardoor waren de orang-oetans in Bukit Lawang en olifanten wassen...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Trans-Sumatra - Route over de evenaar
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"We hebben het FANTASTISCH gehad!!!"

Trans Sumatra reis - Orang Oetans -Bukit Lawang - Gunung Leuser Park - Toba meer - Bukittingi - Minangkabau

Willy Roozendaal - 21-01-2011
Echt enorm genoten. Januari is een prima maand om naar Sumatra te gaan. Drie keer een enorme bui gehad en verder wat kleine buitjes, maar dat was als we in een restaurant of hotel zaten. Met de 2 dagen verlenging die we extra bij het Toba meer hadden ingepland,  waren we erg blij. De ...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Trans-Sumatra - Route over de evenaar
Beoordeling van deze reis: 10,0
10,0/10 - 1 recensie