Rondreis Indonesie: Treinreis door Java en Godeneiland Bali (Jakarta - Bali)

Rondreis Indonesie: Jakarta - Bogor - Bandung - Borobudur - Yogyakarta - Solo - Sukuh - Malang - Bromo - Kalibaru - Sukamade - Ijen - Pemuteran - Ubud

Door de treinreis vanaf West Java, houd je tijd over om off the beaten track te gaan in Oost-Java. Je combineert de bekende Javaanse hoogtepunten als oude stad Jakarta, Botanische tuinen Bogor en stadswandelingen in Bandung, de boeddhistische stupa Borobudur, het hindoeïstische tempelcomplex Prambanan en jeeptochten naar de actieve vulkaan Bromo. Authentiek Java ontdek je tijdens de culinaire ontdekkingstocht in Yogyakarta, de fietstocht in Solo, het schildpadden spotten in Sukamade en in gesprek met de zwaveldragers tijdens je klim naar de Ijen vulkaankrater. Op je Bali vakantie ontdek je het rustige noorden met prachtige witte stranden en Ubud, het kunstzinnige hart van Bali. 
 

Hoogtepunten van deze rondreis:

  • Batavia, oude stad van Jakarta
  • Botanische tuinen Bogor
  • Stadswandeling Bandung
  • Slapen aan de voet van de Borobudur!
  • Culinaire ontdekkingstocht Yogyakarta
  • Fietsen in Solo
  • Wandelingen Candi Ceto en Candi Sukuh
  • Jeeptocht Bromo Nationaal Park
  • Zonsopgang & jeeptocht Bromo
  • Schildpadden in Sukamade (jeeptocht)
  • Ijen vulkaan meer (jeep)
  • Snorkelen Menjangan eiland Pemuteran
  • Keuze uit excursies in Ubud
Reisschema
Dag 1: Vertrek uit Amsterdam
Dag 2: Aankomst Jakarta
Dag 3: Jakarta - Bogor, bezoek oude stad Jakarta
Dag 4: Bogor - Bandung, bezoek Botanische tuinen
Dag 5: Bandung, stadswandeling en go local
Dag 6: Bandung - Yogyakarta - Borobudur, treinreis 8 - 15:45 uur, transfer
Dag 7: Borobudur (sunrise) - Prambanan - Yogyakarta
Dag 8: Yogyakarta, culinaire ontdekkingstocht (join in)
Dag 9: Yogyakarta - Solo, fietstocht dorpen Solo en lunch Javaanse familie
Dag 10: Solo - Sukuh, wandeling Candi Ceto
Dag 11: Sukuh - Malang, wandeling Candi Sukuh
Dag 12: Malang - Bromo, stadsrit Malang en jeeptocht Bromo Nationaal Park
Dag 13: Bromo - Kalibaru, jeeptocht zonsopgang Bromo
Dag 14: Kalibaru - Sukamade, jeeptocht, lunch, diner, schildpadden spotten
Dag 15: Sukamade - Ijen, jeeptocht, plantagetour, diner
Dag 16: Ijen - Pemuteran, jeepexcursie Ijen, ferry overtocht
Dag 17: Pemuteran
Dag 18: Pemuteran - snorkelexcursie Menjangan eiland
Dag 19: Pemuteran - Ubud
Dag 20: Ubud
Dag 21: Ubud
Dag 22: Ubud - vliegveld
Dag 23: Aankomst Amsterdam
Dag tot dag

Dag 1: Je Java en Bali reis begint

Je Java en Bali reis begint
Vandaag begint je rondreis over Java en Bali. Je vertrekt uit Amsterdam en je slaapt in het vliegtuig.

Dag 2: Aankomst in levendig Jakarta

Aankomst in levendig Jakarta
Transfer van het vliegveld naar het hotel in Jakarta. Zo, nu begint je Java vakantie echt. Heb je een jetlag dan lig je misschien het liefste bij het zwembad. Als je puf hebt is het leuk om vanaf de top van Monas, het nationaal monument, de enorme stad te overzien. Een tochtje in een bajaj -de oranje brommertaxi- alleen al is een belevenis.

Dag 3: Batavia, de oude stad van Jakarta

Batavia, de oude stad van Jakarta
Op het Fatahillah plein in de oude Kota van Jakarta waan je je terug in het oude Batavia. Rondom het plein liggen diverse musea. In het bankmuseum zie je hoe de planters hun geld in gigantische kluizen bewaarden. Het graf van de in 1629 gestorven Jan Pieterszoon Coen, de stichter van Batavia, is te vinden in het Wayang museum. Lunchen in stijl doe je in Café Batavia, uitgeroepen tot een van de beste restaurants van de wereld. Ook de wachttoren en Sunda Kelapa, de haven waar Batavia ooit is ontstaan, worden aangedaan. Hierna rij je door naar Bogor, waar je slaapt in een relaxed hotelletje met zwembad even buiten de stad.

Dag 4: Van Bogor naar Bandung

Van Bogor naar Bandung
De immense Botanische tuinen van Bogor zijn een oase van rust, behalve op zondag wanneer de locale bevolking gezellig komt picknicken.Hollandse poffertjes kun je eten in restaurant De Daunen. ’s Middags gaat de route via de Puncakpas naar Bandung. De pas is beroemd om zijn saté kelinci (konijn) en saté kambing (geit), met nasi goreng een lekkere Indonesische lunch! Onderweg kun je een theeplantage met fabriek bezoeken en wordt duidelijk hoeveel werk je dagelijkse bakkie thee wel niet is. Je overnacht in Bandung, vroeger het Parijs van Java genoemd, in een beroemd en luxueus koloniaal hotel in art deco stijl.

Dag 5: Stadswandeling Bandung en go local op de markten

Stadswandeling Bandung en go local op de markten
Vandaag ga je met een goed Engelssprekende lokale gids Bandung verkennen. Met zwartwit foto's uit het Nederlands-Indië van de jaren '30, brengt de gids de stad tot leven. Bandung is een erg interessante en mooie stad qua architectuur, gebouwd in Art Deco stijl. Vroeger werd Bandung 'het Parijs van Indonesië' genoemd, het was een chique stad waar alle laatste mode en nieuwe snufjes te koop was. Je bezoekt 'Kilometer 0', waar de stad werd gesticht, Afrika-Asia straat, Jalan Braga, de alun-alun met de moskee en nog veel meer. In Jalan Braga, waar nog veel Hollandse huizen staan, is een bakkerijtje terug te vinden met allerlei Hollandse lekkernijen, zoals ontbijtkoek en amandelstaaf. De gids kan je tips geven voor leuke plekjes om koffie te drinken of een gebakje te eten (eigen kosten). 
Hierna spring je in een lokale bemo en verken je met de gids een hele andere kant van Bandung. Je bezoekt de markten van Chinatown. De traditionele markt met alle exotische groente en fruit, en de moderne overdekte markten van kleding tot schroef. Dit is waar de gewone Indonesiër zijn boodschappen doet, hier speelt het echte leven zich af. In Chinatown ontbreekt natuurlijk ook een Chinese kruidenwinkel niet. Je zou wel willen weten waar al die geheimzinnige kruidjes goed voor zijn. In een lokaal cafeetje kun je snacks van verschillende culturen proeven, Nederland, China en Indonesië komen hier bij elkaar, net als op deze dag. Dit is ook een prima plekje om een nasi te eten (eigen kosten), als je inmiddels trek hebt gekregen.Tot slot pak je een becak terug en loop je door een kampung. Hier klop je aan bij een Wayang poppenmaker. In zijn achtertuintje maakt hij net als zijn vader en grootvader voor hem, op ambachtelijke wijze deze poppen. Kalmpjes aan en met grote zorg worden de poppenhoofden uit hout gesneden en geschilderd. Je loopt weer door de wirwar van straatjes en opeens blijk je weer voor je hotel te staan. Veel gezien vandaag!
NB: Op zon-en feestdagen zijn sommige zaken gesloten, de gids laat je alternatieven zien, maar desondanks kan de wandeling wat korter duren.
Tip: Wil je in de tijd van vroeger blijven, ga dan eten bij De Indische Tafel. Je oma had hier zo kunnen zitten! 

Dag 6: Treinreis naar Yogyakarta en overnachten bij de Borobudur

Treinreis naar Yogyakarta en overnachten bij de Borobudur
Vanuit Bandung stap je op de trein naar Yogyakarta. Het is leuk om Java vanuit de trein te zien en een pleziere manier om een flinke afstand te overbruggen. De treinrit duurt ongeveer van 8 tot half 4 en je legt zo'n 400 kilometer af (waar je met de auto 2 dagen over zou doen). Fijn dat je grote comfortabele vliegtuigstoelen hebt, rond kunt lopen en eten kunt bestellen in de restauratie. In Yogyakarta wordt je door een nieuwe auto met chauffeur opgehaald en in 1,5 uur naar het enige hotel binnen de toegangspoort van de Borobudur gebracht. Je mag onbeperkt naar de Borobodur toe. Je kunt dus ook fotos maken bij het goudkleurige licht aan het einde van de dag of de Borobodur die wordt uitgelicht. Je dineert (eigen gelegenheid) en slaapt aan de voet van de Borobudur!

Dag 7: Zonsopgang op Borobudur en de Prambanan tempel bezoeken

Zonsopgang op Borobudur en de Prambanan tempel bezoeken
Nog voordat de toegangspoort open gaat, beklim je de Borobudur om de zon op te zien komen. We raden je aan een gids te nemen die uitleg kan geven over deze enorme boeddhistische stoepa, die de weg van het aardse bestaan naar het Nirvana weergeeft. Na het ontbijt bezoek je de grote, zittende Boeddha beelden van de Mendut tempe. ’s Middags bezoek je Prambanan , de grootste hindoeïstische tempel complex van Java gebouwd in de achtste tot de tiende eeuw. Dankzij het huwelijk tussen een boeddhistische prinses en een hindoeïstische prins bevat dit Unesco erfgoed een bijzondere mix in architectuur van beide geloofsrichtingen. In Yogyakarta verblijf je in een gezellig hotel met zwembad.

Dag 8: Culinaire ontdekkingstocht door Yogyakarta

Culinaire ontdekkingstocht door Yogyakarta
Op eigen gelegenheid dwaal je 's ochtends door de Kraton rond, dit paleis van de Sultan is eigenlijk een complete dorpswijk. ’s Middags neem je deel aan een Culinaire Ontdekkingstocht. Er worden kleine groepjes (6-8 personen) van (internationale) reizigers gevormd voor deze trip. De Engels sprekende gids is meestal een vrouw, wat op zich al heel bijzonder is in Indonesië. Zij geeft je een kijkje in het échte dagelijkse Indonesische leven. Een chauffeur bestuurt een brommer behendig en veilig door het verkeer van 'Yogya', terwijl jij achterop zit en de stad kunt bekijken. Voor grotere groepen wordt er een 'bemo' geregeld, een Indonesische minivan. Aan het eind van de dag zijn overal in de stad lekkere snacks te koop. Je ziet hoe in kleine achteraf keukentjes typische snacks van Yogyakarta worden gemaakt. Vaak mag je zelf ook proberen zo’n snack te maken en natuurlijk mag je alles proeven. Een echte kans om het ware Indonesië buiten de toeristische attracties te leren kennen!

Dag 9: Fietsen door rijstvelden en dorpen van Solo

Fietsen door rijstvelden en dorpen van Solo
Go Local en ga fietsen in Solo! Deze dag is een absolute favoriet van ons! Vanuit Yogyakarta is het een korte rit (kleine 2 uur) naar Solo (ook Surakarta genoemd), het ándere sultanstadje. Vertrek direct na het ontbijt, want 's ochtends is het nog niet zo warm. Je ontmoet je Engelssprekende gids en samen steken jullie aan de rand van de stad met een bootje de rivier over. Hier staan de fietsen al klaar en begint jullie relaxte fietstocht langs rijstvelden en dorpen van Solo. Regelmatig kom je een fietsende local tegen, omdat Solo nauwelijks heuvels kent, is fietsen hier populair. De inwoners van deze dorpen zijn ontzettend bezige bijtjes: ieder dorp heeft zijn eigen 'huisnijverheid' specialiteit. In het ene dorp wordt kroepoek gemaakt, ergens anders tofu (tahu), en in weer een ander dorp brouwt men alcohol. We waren erg onder de indruk van de mannen die zich in het zweet werken om gongs voor de gamalan te slaan. Ongelofelijk, wat een zwaar werk! Als het warm begint te worden, fiets je naar het huis van een Javaanse familie voor een Javaanse lunch. De vrouw des huizes heeft al de hele morgen staan koken en er verschijnen allerlei verschillende gerechten op tafel. Lekker!
 
Na de lunch heb je de middag tijd om zelf Solo te verkennen. Aanrader is om een rondleiding van een uur te nemen in het paleisIstana Mangkunegara. Het paleis is helemaal gebouwd van teakhout. Tip: Laat je rondleiden door een lokale gids. Onze ervaring is dat een leuke gids die de verhalen van de prinselijke familie kent, het paleis tot leven kan brengen. We vonden het ook erg leuk om rond te snuffelen op de antiek en curiosa markt Pasar Tri Windu. Solo is ook bekend om zijn batik markt. Wat je vanmiddag wilt doen, mag je helemaal zelf weten. Je chauffeur staat voor je klaar en weet alle plekjes te vinden.

Dag 10: Wandeling in bergen bij Candi Ceto

Wandeling in bergen bij Candi Ceto
Mocht het gisteren niet gelukt zijn om het paleis Istana Mangkunegara in Solo te bezoeken, dan heb je vanmorgen nog een herkansing. Samen met je Engelssprekende gids rij je ongeveer 2 uur de bergen in naar Sukuh, nabij Tawangmangu, naar de Candi Ceto tempel, op 1400 meter gelegen op de Lawu vulkaan. Dit zeer oude, kleine tempeltje is een van de unieke 'erotische' tempels van Java. De Javanen komen nog altijd offers brengen bij de vruchtbaarheidssymbolen. Samen met je gids maakt je een twee uur durende wandeling, grotendeels heuvelafwaarts. Deze wandeling door het groene berggebied met kruidnagel- en theeplantages geeft prachtige uitzichten over de vallei. Aan het eind van de wandeling staat je chauffeur je al met de auto op te halen, om je het laatste stukje naar je hotel te brengen. Prettig geregeld! In het vriendelijke hotelletje met grote tuin slaap je in een knusse cottage. Als het niet mistig is, is er door de ligging op zo'n 900 meter, een mooi uitzicht over de vallei. 's Avonds kun je bij helder weer de lichtjes van Solo zien.

Dag 11: Het mysterie van Candi Sukuh

Het mysterie van Candi Sukuh
Vandaag bezoek je met een gids de mysterieuze tempel Candi Sukuh. Sta vroeg op, in de bergen zijn de ochtenden het helderste en er staat veel op het programma vandaag. De tempel doet denken aan de piramide vormige Maya tempels in Zuid Amerika. Candi Sukuh lijkt in niets op de andere tempels in Java en de stijl en wie het gebouwd heeft is een mysterie. Ook hier vind je grappige erotische afbeeldingen terug, die dienen als vruchtbaarheidsymbolen. Vanaf hier kun je met je gids een wandeling van 2 tot 3 uur maken, richting Tawangmanggu. Je kunt met je chauffeur afspreken waar hij je oppikt.
 
Daarna vervolg je je Java rondreis, je chauffeur brengt je van Sukuh naar Malang. Dit is even doorbijten, want met 7 uur een lange rit. Het kan even niet anders, want je verplaatst je van het centrale gedeelte van Java naar het oostelijke gedeelte om de bezienswaardigheden van Oost Java te kunnen zien. Als je om je heen blijft kijken, is er tijdens de rit van alles van het dagelijks leven te zien om je over te verwonderen. Alleen al hoeveel familieleden er op een brommer passen of wat je op een brommer zoal kunt vervoeren -een koelkast bijvoorbeeld- blijft fascineren. Je verblijft in een mooi, koloniaal hotel, da's wel even lekker bijkomen na zo'n dagje. ’s Avonds kun je gezellig in de stad gaan eten.

Dag 12: Koloniaal stadje Malang en jeeptocht naar Bromo

Koloniaal stadje Malang en jeeptocht naar Bromo
Vertrek vandaag om 8 uur. Overleg met je chauffeur of je eerst even in Malang wil rondkijken of liever gelijk vertrekt naar de bergen. Je hebt genoeg tijd om een paar uurtjes rond te kijken in Malang voor de jeeptocht, maar hou er rekening mee dat rond het middaguur in de bergen vaak wolken binnen drijven, en in het regenseizoen heb je dan uiteraard meer kans op regen. Dan kan het koud worden in de open jeep in de bergen. Kleed je hier voldoende op.  Zorg dat je voldoende geld pint voor de komende dagen op Java, zodat je entreegelden en camera fees kunt voldoen bij de Nationaal Parken. (Entree Bromo Nationaal Park op dit moment Rp 267.000 (ca €20) per persoon, en in het weekend, Indonesische feest- en vakantiedagen Rp 400.000 (ca €27) per persoon. Camera €5,-, filmcamera €15,-.)
 
Adem de koloniale sfeer van het vriendelijke stadje Malang, je chauffeur brengt je naar de leuke plekjes zodat je op eigen gelegenheid even rond kunt neuzen in Malang. Loop rond op de vogeltjesmarkt, naast vogels is er van alles te zien, zoals slangen en allerlei huisdieren. Koop wat lekkere snacks voor onderweg bij Toko Oen, waar sinds de jaren 30 niets veranderd is. Vertrek uiterlijk 10-11 uur uit Malang en neem een lunchbox mee voor onderweg. Tip: Wil je uitgebreid Malang bekijken, boek dan een extra nacht bij.
 
De reis van Malang naar Bromo (normaal 5 uur) wordt bijna met de helft verkort én veel leuker door na een uur over te stappen in een open ‘plantage’ jeep. De 'rij-tijd is veel korter, en je kunt onderweg uitstappen en wandelingen maken (afhankelijk hoeveel je stopt voor foto's en wandelt doe je er uiteraard weer langer over). De normale auto brengt via de asfaltweg je bagage naar je hotel, en komt veel later aan in het hotel. Neem in ieder geval zelf in de jeep een tasje mee met een dikke trui, lange broek, sokken, op Bromo is het namelijk echt koud (10 graden) en de chauffeur kan in de file komen te staan of lekke band hebben en pas aankomen als jij al naar bed gaat. Hou je goed vast terwijl je achterin de open laadbak staat (er zijn ook eenvoudige bankjes) en maak je op voor een hobbelige en avontuurlijke  rit. Na een tijdje de dorpsweg gevolgd te hebben sla je af naar een steeds smaller wordend pad. Je rijdt tenslotte over een smalle bergkam. Na ongeveer 3 kwartier kun je een stuk over een voetpad lopen naar een waterval lopen. De wandeling is een pad soms met treden naar beneden, maar bij regen kan het glad zijn. Zorg dus voor schoeisel met profiel. Hierna rijdt je ongeveer een half uur door een nevelbos, mistig, mysterieus en fris. Het bos uitkomend rijd je door een landschap waarin dorpjes en akkers liggen met de indrukwekkende piek van de Semeru vulkaan op de achtergrond. Daarna duik je de zandzee die de Bromo omringt in: magnifiek! Tip: Het is slimmer om vanmiddag al met de jeep te stoppen naar de top van de Bromo te lopen. Je bent dan een van de weinigen, morgenvroeg zijn er heel veel mensen tegelijk.
 
Bromo is een actieve vulkaan. Beklimming is altijd op eigen risico. De Indonesische autoriteiten kunnen de toegang tot een vulkaan ontraden, beperken of verbieden, indien dit door verhoogde vulkanische activiteit nodig wordt geacht.

Dag 13: Zonsopgang over de Bromo

Zonsopgang over de Bromo
Om vier uur op om per jeep in het pikkedonker naar het hooggelegen uitzichtspunt te rijden voor zonsopgang over Bromo. Wij regelen deze jeep alvast voor je, want ter plekke is mogelijk alles al gereserveerd of de prijzen schieten omhoog. Niemand wil dit waanzinnige foto moment missen, dus je staat hier bepaald niet alleen. Zoek een rustig plekje en op het moment dat de zon op komt, ben je iedereen om je heen vergeten en hoop je alleen nog maar dat jij het geluk hebt om een mooie zonsopgang te treffen. Langzaam trekt de mist weg en zie je de top van de Bromo te voorschijn komen. Een magisch gezicht!
 
In het hoogseizoen en zeker met Indonesische feestdagen moet je de drommen mensen voor lief nemen. De Bromo staat niet voor niets hoog op het verlanglijstje van elke Indonesië vakantie: met een mooie zonsopgang levert dit uitzichtpunt absoluut spectaculaire foto's op! Daarna daalt de jeep af naar de voet van de Bromo zelf. Ben je gistermiddag nog niet naar de Bromo top geweest, dan kun je het nu alsnog doen, of voor een tweede keer, als je er geen genoeg van krijgt. Als je het leuk vind, kun je een stukje op een pony rijden (lokaal aan de pony eigenaar te betalen). Helaas moet je de enorme uitgehakte trap naar de top van de Bromo echt zelf doen. Boven gekomen kijk je in de stomende krater van de Bromo vulkaan. Voorzichtig aan, want er zijn geen veiligheidshekken op dit natuurwonder. 
 
Terug in het hotel opwarmen bij het ontbijt en zo'n 6 uur rijden naar het groene en warme Kalibaru, waar je verblijft in een groene oase tussen de koffieplantages: een heel comfortabel gasthuis met enkele ruime kamers en een fijn zwembad in een grote tuin. 's Middags kun je zelf bepalen wat je gaat doen, eens lekker een boek lezen of één van de activiteiten van de accommodatie (op eigen kosten). Met de mini plantage tour in de namiddag, kom je er achter hoe koffiebonen en vanille eigenlijk groeien. Op de grote plantage zie je niet alleen hoe rubber, koffie en cacao groeit, maar ook hoe het in de fabriek wordt verwerkt. Of ga met een paardenwagentje (dokar) langs verschillend 'thuisfabriekjes' waar je ziet hoe pannen worden geslagen, palmsuiker gekookt en borrelnootjes gemaakt. Je kunt ook in de omgeving wandelen met of zonder gids. Je kunt natuurlijk ook lekker ontspannen met een pitjit massage door lokale dames. Ter plekke kun je kijken waar je zin in hebt.

Dag 14: Schildpadden spotten in Sukamade

Schildpadden spotten in Sukamade
Vandaag begint een waar avontuur op je Indonesië vakantie. Je gaat de komende 2 dagen per 4WD jeep naar Sukamade in Nationaal Park Meru Betiri. De rit gaat over plantageweggetjes die in het park lopen. Als de plantageweg van zand erg hobbelig wordt, stap dan uit om een stuk te lopen en met een beetje geluk zie je apen in de bomen en hoor je neushoornvogels overvliegen. Het geruis van de neushoornvogel hoor je eerder dan dat je hem ziet! De gids vertelt welke gewassen hier worden verbouwd, zoals koffie, cacao en rubber. Maak een wandeling over het strand, en picknick tussen de vissersboten. Indien er schildpadjes groot genoeg zijn, kun je een babyschildpad 'adopteren' en uit zetten in zee. Overleg met je gids als je dit graag wilt, zodat hij het programma hierop kan aanpassen.
 
Let op: sinds zomer 2014 wordt er entree en camerageld geheven voor het Nationaal Park. Dit voldoe je ter plekke. Op dit moment is de entree Rp 150.000 op normale dagen en Rp 225.000 op zon-en feestdagen. Camerageld bedraagt op dit moment Rp 60.000. Let op, zodra je met je mobiel foto's gaat maken, zal dit ook als camera worden gerekend. Wil je de volgende morgen weer naar het schildpadden strand, dan zal opnieuw entree geheven worden. 
 
Op loopafstand van het lokaleguesthouse is een dorpje waar de plantagearbeiders wonen. Aan het einde van de dag, als iedereen terug is van het werk, is het leuk om hier doorheen te slenteren. De kinderen zwaaien je allemaal na. Je verblijft in een eenvoudig guesthouse met koud water in de badkamer. De familie maakt een lekkere maaltijd klaar.
 
Na het diner, als het donker is, is het een half uurtje rijden naar het strand. Onder toezicht van een parkranger wacht je hier heel stil af en hoop je dat een schuwe reuzenschildpad het strand op durft te komen om haar eieren te leggen. Spannend... Schildpadden leggen hun eieren op het zelfde strand waar ze zelf geboren zijn. Je hebt hier een goede kans, maar het is uiteraaard wildlife, dus niet iedereen zal geluk hebben. Maar in ieder geval zijn er veel babyschildpadden te zien in het opvangcentrum en sowieso is deze jeeptrip een Go Local avontuur!

Dag 15: Slapen op koffieplantage uit ‘tempo doeloe’

Slapen op koffieplantage uit ‘tempo doeloe’
In Sukamade kun je ook de rubberfabriek bezoeken (optioneel). Veel machines stammen nog uit de Nederlandse tijd. Vanaf Sukumade rijdt je met de jeep een andere route naar de hoofdweg. Hier wacht je chauffeur met de normale auto je op, om samen door te rijden naar je verblijf nabij de Ijen vulkaan (op de route naar Bali). Je verblijft in een authentiek plantage huisje uit de Nederlands-Indische tijd, op een werkende koffieplantage, cacao en rubber wordt hier ook verbouwd. Er zijn slechts 7 huisjes met ieder 2 slaapkamers en een gedeelde huiskamer, dus boek op tijd! 's Middags krijg je een rondleiding over de plantage (1013 hectare op 450 meter boven zeeniveau) en de bijbehorende fabriek (inclusief bij verblijf op de plantage). Je ziet nu zelf hoe het hele proces in elkaar steekt, van boom met koffieboon tot zakken vol koffie die klaar liggen voor de export. Dat kopje koffie waardeer je nu nog meer! En waar cacaobonen vandaan komen. is na vandaag ook geen mysterie meer voor je. Het proces van rubber maken zal je erg verbazen. Van boom tot autoband, dat zoiets kan! 's Avonds wordt er een smakelijk homemade diner in de huiskamer van je huisje geserveerd. Een relaxed avondje kletsen over de Java reis die op zijn einde loopt of met een boek op de bank. Wij vonden het wel knus, zo'n plantagehuisje!

Dag 16: Ijen vulkaan en oversteek naar Bali

Ijen vulkaan en oversteek naar Bali
 ‘s Ochtends vroeg naar het startpunt voor de wandeling naar de krater met kratermeer van de Ijen vulkaan. De lokale autoriteiten verplichten internationale reizigers een jeep te gebruiken (ondanks dat de weg eind 2012 is gerepareerd. Lokale toeristen worden hiertoe niet verplicht.) Boven aan de berg gekomen is het wandelpad de berg op eenvoudig te volgen en te lopen, maar best wel steil. Onderweg kom je sulfaat verzamelaars tegen. Ze zijn trots op hun zware werk en vinden het dan ook vaak prima dat je een foto van hun maakt. Middels je lokale gids kun je een praatje met hen maken. Bijvoorbeeld bij het weegstation. Koop een pakje sigaretten en biscuitjes en je maakt al snel vrienden! Boven aan de top zie je vaak geen hand voor ogen door de stoom en dan ben je wel blij dat iemand de weg kent.  In de krater zie je stoom uit de grond en het meer komen, en het gifgele zwavel kleurt de rotsen rondom het meer geel. Mannen verzamelen deze rotsen en sjouwen ze in manden omhoog. Het uitzicht is adembenemend, het maanlandschap van de vulkaan en het blauw van het kratermeer. De wandeling omhoog was zeker de moeite waard en je bent een van de weinige reizigers die er staat. Je wandelt terug naar de auto, heuvelafwaarts een makkie, die je naar de haven brengt voor de overtocht naar Bali (inclusief). Met auto en al ga je de ferry op. De overtocht duurt ongeveer 3 kwartier en je kunt aan dek rondlopen. Java verdwijnt uit het zicht, en Bali komt steeds dichterbij. De chauffeur zet je af bij het hotel van je volgende bouwsteen in het noorden van Bali, Pemuteran. Je Javaanse chauffeur gaat vanaf dit punt naar huis. In Pemuteran kun je heerlijk zonnen, zwemmen en snorkelen. Pemuteran is één van de eerste plekken ter wereld waar koraal door middel van elektriciteit wordt gestimuleerd opnieuw aan te groeien. Dit koraal trekt weer vissen aan, waardoor ook de vissers weer een bestaan kunnen opbouwen. Zij vissen nu op een verantwoorde manier.
 
Ijen is -evenals Bromo- een actieve vulkaan. Beklimming is altijd op eigen risico. De Indonesische autoriteiten kunnen de toegang tot een vulkaan ontraden, beperken of verbieden, indien dit door verhoogde vulkanische activiteit nodig wordt geacht.

Dag 17: Relaxen op het strand van Pemuteran

Relaxen op het strand van Pemuteran
Een lekker dagje om te relaxen aan het strand. Je kunt snorkelen en het schildpaddenproject bezoeken. Het is erg leuk om een babyschildpad uit te zetten. Je kunt er ook voor kiezen om de fietsexcursie te boeken. De opbrengsten gaan naar naschoolse activiteiten voor de locale jongeren zoals Engelse les, Balinese dans en muziek spelen. Met één van deze lokale jongeren als gids, ga je fietsen in de omgeving van het dorp. De jongeren leren zo beter Engels spreken, doen werkervaring op voor een baan als gids en verdienen hun schoolgeld bij elkaar.

Dag 18: Snorkelexcursie Menjangan eiland

Snorkelexcursie Menjangan eiland
Vandaag maak je een mooie snorkelexcursie naar Menjangan eiland, onderdeel van het Nationaal Park West Bali. Een lokale boot brengt je er naar toe. Je loopt vanaf het witte strandje het water in en kunt direct gaan snorkelen. Het turkooizen water is superhelder, je kunt meters diep naar de koraal muur kijken. Visjes in alle kleuren van de regenboog zwemmen om je heen. Soms zie je zelfs duikers in de diepte onder je. Ben je zelf een duiker, dan kun je natuurlijk gaan duiken in plaats van snorkelen, geef dat van te voren aan bij ons. Menjangan eiland staat bekend als de beste snorkel en duikspot van Bali, dankzij de beschermde status van het Nationaal Park. Het zijn hier relaxte driftduiken langs een koraalmuur, waarna de boot je weer oppikt.
 
De excursie is inclusief: transport, gids & boot voor 3 uur, lunchbox. Exclusief: handdoek zelf meebrengen, snorkelspullen in Pemuteran huren (ivm diefstal en verlies helaas niet mogelijk om dit inclusief aan te bieden), entree en activiteiten toeslag Nationaal Park.

Dag 19: Dwars door Bali naar Ubud

Dwars door Bali naar Ubud
Na het ontbijt een mooie dagtocht met interessante stops via de meren in het centrale gebergte naar Ubud. Veel creatieve mensen settelen in Ubud en er zijn mooie boetiekjes. Vergeet vooral ook niet een bezoekje te brengen aan de winkel van Senang Hati Foundation (Happy Hearts), een van de sponsorprojecten van Footprint Travel, waar mensen met een lichamelijke handicap een onafhankelijk bestaan opbouwen. Een mooier souvenir kun je niet meenemen. 

Dag 20: Ubud verkennen

Ubud verkennen
De komende twee dagen zijn naar eigen inzicht in te delen. Je kunt lekker op eigen gelegenheid Ubud verkennen, maar we hebben ook een aantal leuke Bali excursies voor je geselecteerd. Kies zelf welke het beste bij jou passen! Je kunt er meer over lezen onder Excursies.

Dag 21: Winkels en rijstvelden in en om Ubud

Winkels en rijstvelden in en om Ubud
Ubud is de plek om te shoppen; winkels in overvloed; traditionele Indonesische producten, maar ook hippe en moderne kleding en sieraden. Goed in ieder geval voor een souvenir. Als je niet zo van de drukte en winkelen houdt, ben je ook zo buiten Ubud en kun je wandelen tussen de rijstvelden. 's Avonds een grote keuze aan restaurants voor typisch Balinese maaltijden, of een keer een pizza of juist een gezond, biologisch diner.
Ook kun je nog een excursie kiezen; er is genoeg te doen in en om Ubud. Vind je het moeilijk om te kiezen? We kunnen natuurlijk altijd je reis verlengen met extra dagen in Ubud! Wil je wat langer op één plaats blijven, dan is Ubud perfect.

Dag 22: Afscheid van Indonesië

Afscheid van Indonesië
Grote kans dat je met pijn in je hart Ubud verlaat en besluit om heel snel terug te komen. Met een big smile op je gezicht denk je terug aan alle indrukken van deze onvergetelijke Indonesië reis.

Dag 23: Einde van je Java - Bali reis

Einde van je Java - Bali reis
Helaas, je rondreis over Java en Bali komt tot een einde. Vandaag kom je aan in eigen land, met een geheugenkaart vol foto's, een koffer vol exotische souveniers en een hoofd vol prachtige herinneringen. We hopen dat je een geweldige Java en Bali reis hebt gehad!

Achtergrond

Tijdens deze Indonesië rondreis bezoek je alle belangrijke bezienswaardigheden van Java. Door de treinreis tussen Bandung en Yogyakarta houdt je tijd over om de diepte in te gaan in Centraal en Oost Java en verrassende, authentieke plekjes te zien, waar de massa niet komt. 

 

Koloniaal Jakarta, Bogor en Bandung

Deze rondreis Java brengt je terug naar de tijd dat de Hollanders hun Overzeese kolonie bestierden vanuit Batavia (nu Jakarta) en de weekenden in het koele Buitenzorg (nu Bogor) doorbrachten. Natuurlijk bezoek je de oude 'kota' Jakarta met haven Sunda Kelapa en de Botanische tuinen van Bogor. Bandung (Bandoeng vroeger) werd het Parijs van Java genoemd, je gaat een dag met een gids op stadswandeling. Je ziet de prachtige art deco gebouwen uit de Nederland-Indische tijd en gaat Go Local naar markten in de Chinese wijk, de onbekende kant van de stad. 
 

Borobodur, Culinaire ontdekkingstocht Yogyakarta

Per trein reis je comfortabel naar Yogyakarta. Een plaatsje aan het treinraam geeft een heel ander perspectief op de lapjesdeken aan dorpjes en sawa’s. Je overnacht aan de voet van de imposante Borobudur, de grootste boeddhistische stupa van Indonesië, zodat je in select gezelschap als eerste de zon ziet opkomen over de Borobudur. De 1100 jaar oude hindoeïstische tempels van Prambanan gewijd aan Shiva, Vishnu en Brahma zijn een volgend hoogtepunt. Dwaal rond in het paleis van de sultan van Yogyakarta, een compleet dorp. Op de vogeltjesmarkt kijk je je ogen uit; roze kuikens, vechthanen, slangen, puppies, alles kun je hier vinden! Ontdek de authentieke Javaanse eettentjes van Yogyakarta. Je krijgt een kijkje achter de schermen van het dagelijkse leven. Een echte kans om het ware Indonesië buiten de toeristische attracties te leren kennen!
 

Fietsen op het Javaanse platteland bij Solo en lunchen bij een Javaanse familie

Go Local en ga net als de Solonaren fietsen op het Javaanse platteland! Je kijkt je ogen uit bij de werkplaatsen, van kroepoekbakkers tot gamelan smederij. Je maakt kennis met de Javaanse gastvrijheid en gaat lunchen bij een familiethuis. De middag kun je struinen over de antiekmarkt. 
 

Oost Java en Bromo vulkaan

In de bergen bij Sukuh zijn twee verrassende tempeltjes verborgen. Met een gids ontdek je de bizarre, eeuwenoude 'erotische' tempeltjes Candi Ceto en Candi Sukuh. In Malang proef je de koloniale sfeer van het stadje voordat je doorrijdt naar de actieve Bromo vulkaan. Om de reis te verkorten, stap je over in een jeep voor een avontuurlijke rit over hobbelige plantagweggetjes en door prachtig vulkaanlandschap. Vanaf een berg waar je opnieuw met een jeep naar toe rijdt, zie je de volgende morgen de zon opkomen overBromo. De witte mist wordt langzaam weggedreven door de zon, een schitterend gezicht. Rij met een jeep door de enorme zee van vulkaanzand, eigenlijk een tien kilometer grootte krater van een eeuwen geleden eerder geëxplodeerde vulkaan.
 

Plantages, schildpadden spotten en Ijen vulkaan

De reis gaat verder naar de warme en groene wereld van Kalibaru waar je de wereld van de plantages van rubber, koffie en cacao betreedt. Rijdt met een jeep door het Meru Betiri Nationaal Park naar het authentieke dorpje Sukumade, waar iedereen voor de plantage van rubber, koffie en cacao werkt. 's Nachts ga je met een ranger op het strand wachten of reuzenschildpadden hun eieren komen leggen in het zand. Bijzonder als je dit mee mag maken! Per jeep en auto rijd je door richting Ijen, waar je slaap in een authentiek plantagehuisje uit de Nederlands-Indische tijd. Natuurlijk krijg je een rondleiding over de koffie plantage. De volgende morgen per lokale jeep de berg op, waar je samen met de zwaveldragers naar boven wandelt om het stomende groene vulkaanmeer van Ijen vulkaan te zien. Wat een bijzondere sfeer! 
 

Snorkelen bij Pemuteran, Noord Bali

Je Bali reis begint goed aan het strand van Pemuteran. Ga snorkelen in het kristalheldere water vol gekleurde vissen bij Menjangan eiland, in het Nationaal Park West Bali. Zet een babyschildpad uit in zee bij het schildpaddenproject. Je kunt hier ook kiezen uit een aantal Bali excursies en met een gids van een jongerenproject fietsen of wandelen naar een waterval.
 

Ubud, hart van Bali

Ubud is het spirituele en creatieve hart van Bali. Er zijn veel mooie boetiekjes, leuke galerieën en veel lekkere restaurants. In Ubud is voor iedereen altijd iets te doen. We hebben de interessantste Bali excursies alvast voor je geselecteerd, hier kun je er 2 uit selecteren. Lekkerbekken kunnen een kookcursus bij een Balinese familie thuis volgen. Actievelingen lopen over de rand van de Batur vulkaan, fietsen vanaf Mount Batur naar beneden of maken een Herbal Walk langs groene sawa’s, eventueel gevolgd door een Jamu workshop, waarbij je zelf Ayurvedisch Balinees kruidenmedicijn leert maken. Bij een biologische spa in de rijstvelden kun je zelf Ayurvedische huidverzorgingsproducten leren maken. Nieuwsgierigen kiezen een toer met een privé-chauffeur door de omgeving naar de belangrijkste archeologische vondsten uit de vroegere koninkrijken. Te veel om op te noemen, voor elke interesse is een excursie te vinden!
 
Hotel & Vervoer
Accommodatie:
Wij zijn altijd op zoek naar de beste locaties. Naast prijs/kwaliteit verhouding letten we op een prettige ligging. Soms is dit een hotelletje in een gezellige straat nabij restaurantjes (bijvoorbeeld in Yogyakarta, soms een lokaal guesthouse die juist lekker rustig in het groen ligt met een mooie tuin (bijvoorbeeld in Bogor, Kalibaru, Sukuh). In Jakarta kun je bijkomen van je reis in een boutique hotelletje. Soms slaap je in een heritage hotel uit de Nederlands-Indische tijd. Zo slaap je in Bandung prinsheerlijk in het beroemde Savoy Homann Hotel en ook in Solo een sfeervol boutique hotelletje in koloniale sferen. De eerste nacht in Yogyakarta slaap je romantisch aan de voet van de Borobodur. In Malang slaap je in een hotel met koloniale charme. De accommodaties bij de Bromo zijn juist weer echt heel eenvoudig, maar bieden de beste toegang voor de zonsopgang. In Kalibaru slaap je in een groene oase tussen de koffieplantages: in een gezellig gasthuis met ruime kamers met een mooie tuin en een zwembad. Het verblijf in het Nationaal Park bij het authentieke dorpje Sukumade is zeer back to basic. Bij Ijen slaap je op een werkende koffieplantage in 1 van de 7 plantagehuisjes uit de Nederlands-Indische tijd. Het hotel in Pemuteran ligt aan het strand en is best modern en luxe. Het lokale guesthouse in Ubud is zeer centraal gelegen, op loopafstand van alle restaurants en winkeltjes. een fantastische prijs/kwaliteit verhouding en er is een mooie tuin met zwembad en je hebt een eigen veranda of balkon bij de kamer.
 
Vervoer:
Op Java heb je je eigen auto of busje met chauffeur gedurende de reis ter beschikking. Eenmaal wordt een traject per trein afgelegd (Bandung-Yogyakarta), in de comfortabele executive klasse. In Yogyakarta staat een nieuwe auto met chauffeur voor je klaar. Met een brommer met chauffeur geniet je van de culinaire tocht in Yogyakarta. Tussen Malang en Bromo stap je over op een open jeep voor een avontuurlijke tocht over plantage wegen, terwijl je chauffeur met je bagage omrijdt via de asfalt weg. 's Ochtends vroeg staat een jeep klaar om je naar het uitzichtspunt voor een zonsopgang over de Bromo vulkaan te brengen. Van Kalibaru naar Sukumade en een gedeelte van de tocht naar Ijen, ga je per jeep. Halverwege ontmoet je je eigen chauffeur weer, met het grootste gedeelte van je bagage. Bij Ijen maak je de excursie omhoog met een jeep. Je gaat met auto en al de ferry op voor de oversteek van Java naar Bali. 
 
In Pemuteran (Noord Bali) wordt je afgezet bij je hotel. Je chauffeur rijdt terug naar zijn huis op Java. Op Bali brengt een auto met Engelssprekende chauffeur je vanaf  Pemuteran naar Ubud. Je kunt er een leuke dagtocht via de meren in de bergen van maken. Je kunt onderweg verschillende bezienswaardigheden aandoen. Vanaf Ubud wordt je in een privé auto rechtstreeks naar het vliegveld gebracht. (Je hoeft dus niet uren vroeger weg om andere reizigers op te pikken.)
Prijzen
De hieronder vermelde prijzen zijn geldig tot 15 december 2019. De prijzen zijn per persoon, gebaseerd op 2 personen per kamer. Bij een reis met 3 of 5 personen wordt een derde bed (stretcher, daybed, matras) op de kamer bijgezet; de prijs voor een eenpersoonskamer is op aanvraag. Wij behouden ons het recht voor om onze prijzen te wijzigen. In de zomer (juli/augustus/september), rond de feestdagen (van 15 december t/m 15 januari) en het Suikerfeest berekenen we een hoogseizoentoeslag. Prijzen kunnen ook fluctueren door o.a. wijzigingen in de brandstof prijzen of de wisselkoers. De minimale reisduur is 7 dagen. Een reis kan tot uiterlijk 14 dagen voor vertrek worden geboekt.

Rondreis Indonesie: Treinreis door Java en Godeneiland Bali (Jakarta - Bali)
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 3.803,- p.p.€ 2.009,- p.p.€ 1.592,- p.p.€ 1.503,- p.p.€ 1.393,- p.p.€ 1.412,- p.p.
Inclusief:
 • 20 hotelovernachtingen met ontbijt, 2 nachten in vliegtuig.
 • 15 dagen privé transport met chauffeur op Java
 • Bezoek aan oude kota Jakarta en Sunda Kelapa
 • Bezoek Botanische tuinen Bogor (entree excl, aan kassa betalen, enkele euros)
 • Dagexcursie stadswandelingen Bandung met Engelssprekende lokale gids en snack
 • Treinreis Bandung - Yogyakarta in executive class.
 • Borobudur sunrise package incl entree Borobudur
 • Culinaire Ontdekkingstocht Yogyakarta met gids, snacks en lokaal transport (vanaf startpunt op loopafstand van het hotel) (Join in excursie met 6-8 internationale reizigers per groepje.)
 • Fietstocht Solo incl fietshuur, bezoek werkplaatsen, Engelssprekende lokale Javaanse gids & lunch Javaanse familie
 • Open Jeeptocht door Bromo Nationaal Park (tussen Malang en Bromo)
 • Jeep excursie zonsopgang Bromo
 • Jeepexcursie Sukamade, lunch, diner, lokale gids
 • Schildpadden spotten Sukamade, incl gids, fee parkranger
 • Plantagetour en home cooked diner plantage bij Ijen
 • Jeepexcursie Ijen met lokale gids
 • Dagexcursie snorkelen Menjangan eiland. Inclusief: transport, gids & boot voor 3 uur, lunchbox. Exclusief: entree en activiteitentoeslag Nationaal Park ter plaatse voldoen, handdoek zelf meebrengen, snorkelspullen in Pemuteran huren (ivm diefstal en verlies helaas niet mogelijk om dit inclusief aan te bieden).
 • Dagtocht Pemuteran-Ubud met Engelssprekende chauffeur en met stops
 • Transfer van Ubud naar vliegveld
 • Alle kosten met betrekking tot het transport (parkeergeld, tolgeld, etc.)
 • Uitgebreide Nederlandstalige reisinformatie
 • Nederlandstalige ondersteuning ter plekke door onze lokale vertegenwoordiger

Exclusief:
 • Internationale en binnenlandse vluchten
 • Overige maaltijden, entreegelden, donaties en fooien. 
 • Vanaf mei 2014 wordt de entree Bromo Nationaal Park Rp 267.000 (ca €20) per persoon, en in het weekend, Indonesische feest- en vakantiedagen Rp 400.000 (ca €30) per persoon, camera €5,- , filmcamera €15,-
 • Entrée Nationaal Park Meru Betiri Rp 150.000 normale dagen en Rp 225.000 op zon-en feestdagen, camerafee Rp 60.000.
 • Baby schildpadje uitzetten, hiervoor geldt een donatie per schildpad (ongeveer € 8)
  Een tweede maal schildpadden strand bezoeken is op eigen kosten mbt entrée en verplicht strand ranger.
 • Op dag 8 (Yogyakarta) staat geen auto met chauffeur ter beschikking. Je kunt vanaf je hotel naar de kraton lopen of –nog leuker- je neemt een becak, de fietstaxi waar Yogyakarta beroemd om is. Bij de Culinaire trip maak je gebruik van lokaal transport.  
 • Optionele excursies Ubud, Pemuteran,  zie hieronder voor de excursie prijslijst.

Extensie 1: Koken in de Kraton van Solo (voor Sukuh)
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 246,- p.p.€ 129,- p.p.€ 101,- p.p.€ 94,- p.p.€ 77,- p.p.€ 71,- p.p.
Inclusief:
Inclusief:
-Transfer per auto met chauffeur
-Excursie met gids, snacks, paardenkar, kookcursus en lunch
-1 overnachting met ontbijt

Excursie 1: Ontdek koloniaal Malang per fiets
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Ontdek koloniaal Malang per fiets€ 104,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.
 • Halve dag fietsexcursie (mountainbike) met Engels sprekende gids
 • Flesje water voor onderweg en drankje in koloniaal restaurant

Excursie 2: Fietsen rond Pemuteran
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 47,- p.p.€ 24,- p.p.€ 24,- p.p.€ 24,- p.p.€ 24,- p.p.€ 24,- p.p.
Inclusief huur van de fiets, een Engelstalige gids en een snack.

Excursie 3: Dagtour: Ontdek de groene omgeving van Ubud
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 78,- p.p.€ 39,- p.p.€ 26,- p.p.€ 26,- p.p.€ 23,- p.p.€ 20,- p.p.
Inclusief privé auto met Engelssprekende chauffeur. Exclusief entrees en lokale gidsen tijdens de Tour in omgeving, je beslist en betaalt ter plekke wat je wilt zien.

Excursie 4: Kookcursus bij Balinese familie
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
vanuit Ubud€ 169,- p.p.€ 85,- p.p.€ 71,- p.p.€ 64,- p.p.€ 68,- p.p.€ 64,- p.p.
Sidemen/Sanur€ 175,- p.p.€ 88,- p.p.€ 73,- p.p.€ 68,- p.p.€ 73,- p.p.€ 68,- p.p.
Inclusief privé auto met Engelssprekende chauffeur/gids, bezoek aan markt, Kertagosa paleis in Klungklung en (zelfgekookte) Balinese lunch bij familie in Balinese compound.

Excursie 5: Bike trip vanaf Mount Batur
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 49,- p.p.€ 49,- p.p.€ 49,- p.p.€ 49,- p.p.€ 49,- p.p.€ 49,- p.p.
Inclusief ontbijt, lunch, transport, gids, drinkwater, op basis van join in (groepsgrootte maximaal 12 personen). Vanaf 4 charter (privé tocht) ook mogelijk.

Excursie 6: Herbal Walk
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.
Inclusief Engelssprekende gids, versnapering onderweg.

Excursie 7: Purificatieceremonie met Balinese healer
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 76,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.
Inclusief transport per auto, sarong en sjaal, offerandes, wierrook en bloemen, healer I Made Sumantra.

Excursie 8: Jamu workshop - Zelf Ayurveda kruidenmedicijn maken
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 39,- p.p.€ 39,- p.p.€ 39,- p.p.€ 39,- p.p.€ 39,- p.p.€ 39,- p.p.
Inclusief Engelstalige uitleg en recepten. Wat je maakt mag je bovendien meenemen!

Excursie 9: Wandelen op de bergkam van de Mount Batur vulkaan
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 150,- p.p.€ 76,- p.p.€ 76,- p.p.€ 76,- p.p.€ 76,- p.p.€ 76,- p.p.
Inclusief: lokale gids, eenvoudig ontbijt (fruit en zoet brood) op uitzichtpunt, transport van en naar Ubud, boot overtocht. (NB. Deze excursie is join-in, er kunnen andere reizigers - max. 6 - op mee gaan)

Excursie 10: Herbal Walk & Jamu workshop (Ayurvedisch kruidenmedicijn)(8:00-16:00)
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.
Inclusief: Engelssprekende gids Herbal Walk, versnapering, Engelssprekende gids Jamu workshop en recepten. Wat je maakt mag je meenemen. Lunch is op eigen gelegenheid, de gids kan je meenemen naar een eenvoudige maar goede warung (lokaal eethuisje).
 

Excursie 11: Wandeling langs de Code rivier
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 29,- p.p.€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.
Starttijd 15:00 uur, afhankelijk van wie en wat je onderweg tegen komt ben je einde van de middag weer terug. Er kunnen meerdere internationale deelnemers zijn, maximale groepsgrootte 4.

Excursie 12: Koken in traditioneel Kota Gede
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 122,- p.p.€ 82,- p.p.€ 61,- p.p.€ 56,- p.p.€ 59,- p.p.€ 56,- p.p.
Tijd: van circa 8 tot begin van de middag, inclusief vervoer per andhong (paardenkar), Engelssprekende gids, Javaanse snacks, kookles, uitgebreide lunch met gerechten uit Centraal Java.

Excursie 13: Fietsen op het platteland van Yogyakarta
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 20,- p.p.€ 20,- p.p.€ 20,- p.p.€ 20,- p.p.€ 20,- p.p.€ 20,- p.p.
Extensies

Extensie 1: Extra vrije dag in Ubud


Nog niet uitgekeken in Ubud? Er valt hier ook van alles te ontdekken. Fiets bijvoorbeeld Mount Batur af, woon een purificatieceremonie bij of maak een Herbal Walk. Een extra dagje is een goede optie!

Dag 22: Extra vrije dag in Ubud

Extra vrije dag in Ubud
In Ubud is zoveel te zien en te doen, dat een extra dag hier goed uitkomt. Je kunt één van onze optionele excursies boeken, maar ook zelf op pad gaan; wandelen door de rijstvelden rondom Ubud, het paleis bezoeken, shoppen of een dagje relaxen.

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Extra vrije dag in Ubud:
Dag 1: Vertrek uit Amsterdam
Dag 2: Aankomst Jakarta
Dag 3: Jakarta - Bogor, bezoek oude stad Jakarta
Dag 4: Bogor - Bandung, bezoek Botanische tuinen
Dag 5: Bandung, stadswandeling en go local
Dag 6: Bandung - Yogyakarta - Borobudur, treinreis 8 - 15:45 uur, transfer
Dag 7: Borobudur (sunrise) - Prambanan - Yogyakarta
Dag 8: Yogyakarta, culinaire ontdekkingstocht (join in)
Dag 9: Yogyakarta - Solo, fietstocht dorpen Solo en lunch Javaanse familie
Dag 10: Solo - Sukuh, wandeling Candi Ceto
Dag 11: Sukuh - Malang, wandeling Candi Sukuh
Dag 12: Malang - Bromo, stadsrit Malang en jeeptocht Bromo Nationaal Park
Dag 13: Bromo - Kalibaru, jeeptocht zonsopgang Bromo
Dag 14: Kalibaru - Sukamade, jeeptocht, lunch, diner, schildpadden spotten
Dag 15: Sukamade - Ijen, jeeptocht, plantagetour, diner
Dag 16: Ijen - Pemuteran, jeepexcursie Ijen, ferry overtocht
Dag 17: Pemuteran
Dag 18: Pemuteran - snorkelexcursie Menjangan eiland
Dag 19: Pemuteran - Ubud
Dag 20: Ubud
Dag 21: Ubud
Dag 22: Ubud, vrije dag
Dag 23: Ubud - vliegveld
Dag 24: Aankomst Amsterdam

Extensie 1: Extra vrije dag in Ubud
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 71,- p.p.€ 36,- p.p.€ 33,- p.p.€ 36,- p.p.€ 36,- p.p.€ 36,- p.p.


Extensie 2: Extra vrije dag in Yogyakarta


Iets meer rust in je reis? Yogyakarta is een fijne plaats voor een extra vrije dag. 

Dag 9: Extra vrije dag in Yogyakarta

Yogyakarta is een prettig stadje. Je kunt hier winkelen, beroemd is het batik en zilverwerk voor sieraden. Er zijn gezellige restaurantjes. Bekend is ook de kraton. Of heerlijk aan het zwembad voordat je aan je reis door Oost-Java begint. Op verzoek kunnen we ook extra excursies voor je regelen: een Go Local fietstocht (ochtend), zilversmeden (maak je eigen sieraad) of een wandeling langs de rivier Kali Code in de namiddag. 

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Extra vrije dag in Yogyakarta:
Dag 1: Vertrek uit Amsterdam
Dag 2: Aankomst Jakarta
Dag 3: Jakarta - Bogor, bezoek oude stad Jakarta
Dag 4: Bogor - Bandung, bezoek Botanische tuinen
Dag 5: Bandung, stadswandeling en go local
Dag 6: Bandung - Yogyakarta - Borobudur, treinreis 8 - 15:45 uur, transfer
Dag 7: Borobudur (sunrise) - Prambanan - Yogyakarta
Dag 8: Yogyakarta, culinaire ontdekkingstocht (join in)
Dag 9: Yogyakarta, vrije dag
Dag 10: Yogyakarta - Solo, fietstocht dorpen Solo en lunch Javaanse familie
Dag 11: Solo - Sukuh, wandeling Candi Ceto
Dag 12: Sukuh - Malang, wandeling Candi Sukuh
Dag 13: Malang - Bromo, stadsrit Malang en jeeptocht Bromo Nationaal Park
Dag 14: Bromo - Kalibaru, jeeptocht zonsopgang Bromo
Dag 15: Kalibaru - Sukamade, jeeptocht, lunch, diner, schildpadden spotten
Dag 16: Sukamade - Ijen, jeeptocht, plantagetour, diner
Dag 17: Ijen - Pemuteran, jeepexcursie Ijen, ferry overtocht
Dag 18: Pemuteran
Dag 19: Pemuteran - snorkelexcursie Menjangan eiland
Dag 20: Pemuteran - Ubud
Dag 21: Ubud
Dag 22: Ubud
Dag 23: Ubud - vliegveld
Dag 24: Aankomst Amsterdam

Extensie 2: Extra vrije dag in Yogyakarta
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 52,- p.p.€ 26,- p.p.€ 23,- p.p.€ 26,- p.p.€ 25,- p.p.€ 26,- p.p.


Extensie 3: Ontdek koloniaal Malang per fiets


Wil je actief zijn op vakantie? Fiets dan met een Engels sprekende gids door de koloniale wijken van Malang.

Dag 12: Ontdek koloniaal Malang per fiets

Ontdek koloniaal Malang per fiets
Fiets door de smalle steegjes langs het kanaal uit de Nederlandse tijd. Vogelkooitjes en de was hangen op straat. Je Engelssprekende gids weet de weg door de wirwar van kruipsluip straatjes van de kampung. Rondom de Ijen boulevard staan prachtige koloniale villa’s. Tempo doeloe herleeft. Je bezoekt een traditionele markt, maar ook een moderne markt waar de lokale bevolking zijn inkopen doet. En niet te vergeten de Vogeltjesmarkt en bloemenmarkt. Je fietst op goede mountainbikes en onderweg is er een pitstop in een restaurant in een mooi gerestaureerd koloniaal pandje. De excursie duurt de ochtend en is exclusief lunch. De middag ben je vrij, een heerlijk rustpunt tijdens de toch wel intensieve reis met af en toe flinke reisafstanden door Oost-Java.
NB. Als je 2 dagen in Malang verblijft is het prettig in een hotel met zwembad te verblijven; deze upgrade is inclusief in de prijs

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Ontdek koloniaal Malang per fiets:
Dag 1: Vertrek uit Amsterdam
Dag 2: Aankomst Jakarta
Dag 3: Jakarta - Bogor, bezoek oude stad Jakarta
Dag 4: Bogor - Bandung, bezoek Botanische tuinen
Dag 5: Bandung, stadswandeling en go local
Dag 6: Bandung - Yogyakarta - Borobudur, treinreis 8 - 15:45 uur, transfer
Dag 7: Borobudur (sunrise) - Prambanan - Yogyakarta
Dag 8: Yogyakarta, culinaire ontdekkingstocht (join in)
Dag 9: Yogyakarta - Solo, fietstocht dorpen Solo en lunch Javaanse familie
Dag 10: Solo - Sukuh, wandeling Candi Ceto
Dag 11: Sukuh - Malang, wandeling Candi Sukuh
Dag 12: Malang, fietsexcursie, vrije middag
Dag 13: Malang - Bromo, stadsrit Malang en jeeptocht Bromo Nationaal Park
Dag 14: Bromo - Kalibaru, jeeptocht zonsopgang Bromo
Dag 15: Kalibaru - Sukamade, jeeptocht, lunch, diner, schildpadden spotten
Dag 16: Sukamade - Ijen, jeeptocht, plantagetour, diner
Dag 17: Ijen - Pemuteran, jeepexcursie Ijen, ferry overtocht
Dag 18: Pemuteran
Dag 19: Pemuteran - snorkelexcursie Menjangan eiland
Dag 20: Pemuteran - Ubud
Dag 21: Ubud
Dag 22: Ubud
Dag 23: Ubud - vliegveld
Dag 24: Aankomst Amsterdam

Extensie 3: Ontdek koloniaal Malang per fiets
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
auto standby€ 260,- p.p.€ 130,- p.p.€ 115,- p.p.€ 114,- p.p.€ 111,- p.p.€ 110,- p.p.
Zonder auto (bij treinreis)€ 186,- p.p.€ 93,- p.p.€ 91,- p.p.€ 93,- p.p.€ 91,- p.p.€ 93,- p.p.


Extensie 4: Koken in de Kraton van Solo (voor Sukuh)


Ga Javaans koken op een wel heel bijzondere plek: de Kraton (paleis van de sultan) in Solo.

Dag 10: Koken in de Kraton van Solo

Koken in de Kraton van Solo
Vandaag ga je koken op een wel heel bijzondere plek: in de Kraton (paleis van de sultan) Hadiningrat van Solo! Eerst ga je met een paardenkarretje naar de markt om ingrediënten te kopen. Daarna laten de dames van de oude kraton je de kneepjes van de Indonesische keuken aan het hof zien. Je kunt ook nog een kijkje nemen in de oude kraton, die met alle familieleden en familie van bedienden van de sultan die hier wonen, uit is gegroeid tot een complete wijk. Nadat je samen hebt gekookt, krijg je een blessing. Nadat je hebt gegeten, mag je het eten uitdelen aan de kinderen. Na afloop kun je als je wilt met de gids de Pasar Klewer (de batik markt) en de Pasar Tri Windu(de antiekmarkt) bezoeken. Halverwege de middag ben je weer terug in je hotel.

Dag 11: Wandeling bij Candi Ceto

Wandeling bij Candi Ceto
Je rijdt de bergen in naar Sukuh, nabij Tawangmangu. Hier ontmoet je je Engelssprekende, lokale trekkinggids. Bij de Candi Ceto tempel, op 1400 meter gelegen op de Lawu vulkaan kan de gids je vertellen over de oude hindoeistische verhalen die op de tempel te zien zijn. Dit zeer oude, kleine tempeltje is een van de unieke 'erotische' tempels van Java. De Javanen komen nog altijd offers brengen bij de vruchtbaarheidssymbolen. Samen met een lokale gids maak je een twee uur durende wandeling, grotendeels heuvelafwaarts. Deze wandeling door het groene berggebied met kruidnagel- en theeplantages geeft prachtige uitzichten over de vallei. Aan het eind van de wandeling staat je chauffeur je al met de auto op te halen, om je het laatste stukje naar je hotelletje te brengen.
 
Als je wilt kun je onderweg nog even met de gids de mysterieuze tempel Candi Sukuh bezoeken. De tempel doet denken aan de piramide vormige Maya tempels in Zuid Amerika. Candi Sukuh lijkt in niets op de andere tempels in Java en de stijl en wie het gebouwd heeft is een mysterie. Ook hier vind je grappige erotische afbeeldingen terug, die dienen als vruchtbaarheidsymbolen.  
 
In het nabij Candi Sukuh gelegen, vriendelijke lokale guesthouse met grote tuin, slaap je in een knusse cottage. Als het niet mistig is, is er door de ligging op zo'n 900 meter, een mooi uitzicht over de vallei. 's Avonds kun je bij helder weer de lichtjes van Solo zien.

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Koken in de Kraton van Solo (voor Sukuh):
Dag 1: Vertrek uit Amsterdam
Dag 2: Aankomst Jakarta
Dag 3: Jakarta - Bogor, bezoek oude stad Jakarta
Dag 4: Bogor - Bandung, bezoek Botanische tuinen
Dag 5: Bandung, stadswandeling en go local
Dag 6: Bandung - Yogyakarta - Borobudur, treinreis 8 - 15:45 uur, transfer
Dag 7: Borobudur (sunrise) - Prambanan - Yogyakarta
Dag 8: Yogyakarta, culinaire ontdekkingstocht (join in)
Dag 9: Yogyakarta - Solo, fietstocht dorpen Solo en lunch Javaanse familie
Dag 10: Yogyakarta - Solo, koken in Kraton van Solo, lunch
Dag 11: Solo - Sukuh, wandeling Candi Ceto
Dag 12: Sukuh - Malang, wandeling Candi Sukuh
Dag 13: Malang - Bromo, stadsrit Malang en jeeptocht Bromo Nationaal Park
Dag 14: Bromo - Kalibaru, jeeptocht zonsopgang Bromo
Dag 15: Kalibaru - Sukamade, jeeptocht, lunch, diner, schildpadden spotten
Dag 16: Sukamade - Ijen, jeeptocht, plantagetour, diner
Dag 17: Ijen - Pemuteran, jeepexcursie Ijen, ferry overtocht
Dag 18: Pemuteran
Dag 19: Pemuteran - snorkelexcursie Menjangan eiland
Dag 20: Pemuteran - Ubud
Dag 21: Ubud
Dag 22: Ubud
Dag 23: Ubud - vliegveld
Dag 24: Aankomst Amsterdam

Extensie 4: Koken in de Kraton van Solo (voor Sukuh)
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 246,- p.p.€ 129,- p.p.€ 101,- p.p.€ 94,- p.p.€ 77,- p.p.€ 71,- p.p.
Excursies

Malang

Excursie 1: Ontdek koloniaal Malang per fiets

Ontdek koloniaal Malang per fiets
Fiets door de smalle steegjes langs het kanaal uit de Nederlandse tijd. Vogelkooitjes en de was hangen op straat. Je Engelssprekende gids weet de weg door de wirwar van kruipsluip straatjes van de kampung. Rondom de Ijen boulevard staan prachtige koloniale villa’s. Tempo doeloe herleeft. Je bezoekt een traditionele markt, maar ook een moderne markt waar de lokale bevolking zijn inkopen doet. En niet te vergeten de Vogeltjesmarkt en bloemenmarkt. Je fietst op goede mountainbikes en onderweg is er een pitstop in een restaurant in een mooi gerestaureerd koloniaal pandje. De excursie duurt de ochtend en is exclusief lunch. De middag ben je vrij, een heerlijk rustpunt tijdens de toch wel intensieve reis met af en toe flinke reisafstanden door Oost-Java.

Excursie 1: Ontdek koloniaal Malang per fiets
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Ontdek koloniaal Malang per fiets€ 104,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.Pemuteran

Excursie 2: Fietsen rond Pemuteran

Fietsen rond Pemuteran
Deze fietstocht maak je met een kansarme jongere uit het dorp, die op deze manier bijverdient om school te kunnen betalen, en tegelijkertijd een beroep als gids leert. Sommige jongeren (zeker de meisjes) zijn dan ook nog best wel verlegen. Stel hun vooral eens wat simpele vragen. We nemen je mee van de gebaande paden, waar geen toeristen komen. De fietstocht op mountainbikes gaat dan ook over hobbelige paadjes langs velden en door de kampung. Je fietst (soms lopen met fiets aan de hand) over een heuvel, waar volgens de legende een koning regeerde. De bevolking kent speciale krachten toe aan de heuvel. Onderweg stop je regelmatig om iets te bekijken en je ziet hoe mensen in het kleine dorpje wonen. Je bekijkt een Balinese tempel, in de namiddag hebben kinderen hier soms dans of gamelan les. Afhankelijke hoe vaak je stopt en hoe snel je fietst, duurt de fietstocht ongeveer drie uur en doe je het beste in de ochtend of late namiddag wanneer het koel is. Na afloop krijg je thee en een Balinese snack. 

Excursie 2: Fietsen rond Pemuteran
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 47,- p.p.€ 24,- p.p.€ 24,- p.p.€ 24,- p.p.€ 24,- p.p.€ 24,- p.p.Ubud

Excursie 3: Dagtour: Ontdek de groene omgeving van Ubud

Dagtour: Ontdek de groene omgeving van Ubud
Maak een tour door de omgeving van Ubud naar de belangrijkste archeologische vondsten uit de vroegere koninkrijken. Kom achter de legende over de Gevallen Maan uit het Pejeng koninkrijk. Bewonder de koningsgraven in de rotsen van Gunung Kawi, ook de Berg der Dichters genoemd. Ontdek de restanten van het Bedulu koninkrijk; de olifanten grot en het Yeh Pulu relief. Bezoek de heilige bron Tirta Empul met zijn magische krachten. Breng ook een bezoek aan ons sponsorproject Yayasan Chaya Mutiara, oftewel Stichting de Stralende Parel. Dit is een organisatie voor en door mensen met een lichamelijke handicap. Dankzij deze organisatie kunnen mensen met een handicap deelnemen aan de maatschappij en onafhankelijk zijn, omdat ze zelf een inkomen verwerven. Bekijk hun tuin, snuffel in het winkeltje met zelfgemaakte souvenirs en vraag waar hun naam vandaan komt. Wedden dat je onder de indruk bent van de positiviteit van onze vrienden bij Chaya Mutiara?

Excursie 3: Dagtour: Ontdek de groene omgeving van Ubud
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 78,- p.p.€ 39,- p.p.€ 26,- p.p.€ 26,- p.p.€ 23,- p.p.€ 20,- p.p.Excursie 4: Kookcursus bij Balinese familie

Kookcursus bij Balinese familie
De Balinese keuken is verrukkelijk. Leer de kneepjes van het vak tijdens deze kookcursus. Dit is geen gewone kookcursus, je volgt het bij mensen thuis. Geen toeristische aftreksels, maar de authentieke keuken! 's Ochtends bezoek je eerst de markt. Je leert welke kruiden en groentes er gebruikt worden en hoe je alles moet snijden of stampen in een vijzel. Al snel stijgen de heerlijkste geuren op. Na afloop eet je zelf als (late) lunch de heerlijke nasi goreng, kare of bubur ketan hitam (pudding van zwarte rijst). Smullen geblazen! Na de lunch wordt je terug naar Ubud gebracht, eventueel nog met een stop onderweg.De recepten krijg je mee, dus thuis kun je vriend en vijand versteld doen staan over je kookkunsten.

Excursie 4: Kookcursus bij Balinese familie
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
vanuit Ubud€ 169,- p.p.€ 85,- p.p.€ 71,- p.p.€ 64,- p.p.€ 68,- p.p.€ 64,- p.p.
Sidemen/Sanur€ 175,- p.p.€ 88,- p.p.€ 73,- p.p.€ 68,- p.p.€ 73,- p.p.€ 68,- p.p.Excursie 5: Bike trip vanaf Mount Batur

Bike trip vanaf Mount Batur
Vandaag trek je eropuit om wat meer van de groene omgeving van Ubud te zien. Met de auto ga je naar Mount Batur, waar je eerst een lekker ontbijt krijgt, met uitzicht op de Batur berg. Met de auto bezoek je een tuin, waar je uitleg krijgt over verschillende planten en kruiden en ook het proces van 'kopie luwak', de duurste koffie ter wereld. Vervolgens staan de fietsen klaar in een gebied vol groene sawa’s, terrassen vol met rijst. Onderweg -heuvelafwaarts dus- rijd je door verschillende dorpjes. Je ziet hoe mensen op het platteland leven en je rijdt langs vele tempeltjes. De kans is groot dat je onderweg vrouwen met offerschalen op hun hoofd ziet lopen, in Bali is namelijk altijd wel ergens een ceremonie aan de gang. Na een prachtige tocht krijg je een heerlijke lunch waarbij je allerlei Balinese gerechten kunt proeven. Na de (late) lunch wordt je terug naar het hotel gebracht. Deze excursie doe je samen met andere internationale reizigers.
NB:Tijdens de volgende feestdagen is op Bali alles gesloten en kan deze excursie niet plaatsvinden: Galungan, Kuningan en Nyepi Balinees Nieuwjaar. Wanneer de feestdagen plaats vinden, verschilt per jaar. 

Excursie 5: Bike trip vanaf Mount Batur
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 49,- p.p.€ 49,- p.p.€ 49,- p.p.€ 49,- p.p.€ 49,- p.p.€ 49,- p.p.Excursie 6: Herbal Walk

Herbal Walk
Gids Westi legt je met veel passie en kennis alles uit over planten en kruiden die in Bali groeien en waar ze voor worden gebruikt. Hij heeft deze eeuwenoude kennis van zijn familie en zijn streven is dat deze kennis niet verloren gaat in de moderne wereld vol voorverpakte middeltjes. Daarnaast vertelt Westi heel veel over de cultuur van Bali, waarom juist eenden heilige dieren zijn bijvoorbeeld. Ook wordt duidelijk hoe slim het 1000 jaar oude systeem voor rijstbouw en verdeling van water is en hoe de gemeenschap samenwerkt in een eeuwenoud democratisch systeem. “Ontwikkelingsland? Volgens mij kunnen we hier nog wat van leren!” denk je waarschijnlijk na deze wandeling. De Herbal Walk duurt de ochtend. Er kunnen meer internationale reizigers mee doen aan de wandeling. 
NB:Tijdens de volgende feestdagen is op Bali alles gesloten en kan deze excursie niet plaatsvinden: Galungan, Kuningan en Nyepi Balinees Nieuwjaar. Wanneer de feestdagen plaats vinden, verschilt per kalenderjaar. 

Excursie 6: Herbal Walk
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.Excursie 7: Purificatieceremonie met Balinese healer

Purificatieceremonie met Balinese healer
Voor de Purificatieceremonie krijg je de traditionele Balinese kleding aan om naar de tempel te gaan, dit geeft je de mogelijkheid mee naar het hart van de tempel te gaan en daar de Balinees-hindoeïstische godsdienst te ervaren. I Made Sumantra is de vijfde generatie healer in zijn familie en heeft zijn kennis van zijn opa en vader gekregen. Samen met Made bid je met bloemen en wierrook. Daarna kleed je je om in zwemkleding met een sarong eroverheen. In het water van de heilige bron van Tampak Siring onderga je van hem de Purificatieceremonie. Wellicht overbodig om te zeggen: aangezien je meegaat in de tempel wordt een participerende en respecterende houding van je verwacht voor deze dag. De excursie duurt een dagdeel, je wordt opgehaald en terug naar Ubud gebracht met een auto. 
 
Om teleurstelling te voorkomen is het belangrijk om te weten dat het Balinese geloof niet toestaat dat vrouwen tijdens hun menstruatie de tempel in gaan.

Excursie 7: Purificatieceremonie met Balinese healer
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 76,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.Excursie 8: Jamu workshop - Zelf Ayurveda kruidenmedicijn maken

Jamu workshop - Zelf Ayurveda kruidenmedicijn maken
Jamu betekent medicijn op basis van planten en kruiden. Lilir en haar man Westi willen deze oude kennis, die zij van hun ouders hebben geleerd, doorgeven. In hun familiebedrijf leren ze je de traditionele Indonesische middeltjes maken. Bijvoorbeeld het Tumeric drankje, wat volgens Lilir de reden is dat zij nog nooit naar de dokter is geweest. Het zijn schatten van mensen, met niet alleen enorm veel kennis, ook erg veel humor. Na de workshop kun je heerlijke biologische producten kopen, van wierrook tot bodylotion, uiteraard ook allemaal gemaakt op basis van de heilzame werking van kruiden en planten. O ja, hadden we al gezegd dat Julia Robert hier tijdens de opnames van de film Eat, Pray, Love ook haar cadeautjes voor thuis kwam shoppen? De workshop duurt ongeveer twee uur. Er kunnen meerdere internationale reizigers meedoen. Er is maar één tafel, dus het is altijd een klein gezellige groepje. NB: De Jamu Workshop kan ook direct achter de Herbal Walk aan worden gevolgd. Er wordt dan een lunchpauze ingelast. 
 
NB:Tijdens de volgende feestdagen is op Bali alles gesloten en kan deze excursie niet plaatsvinden: Galungan, Kuningan en Nyepi Balinees Nieuwjaar. De exacte data dat deze feestdagen wordt gevierd verschillen per kalenderjaar. 
 

Excursie 8: Jamu workshop - Zelf Ayurveda kruidenmedicijn maken
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 39,- p.p.€ 39,- p.p.€ 39,- p.p.€ 39,- p.p.€ 39,- p.p.€ 39,- p.p.Excursie 9: Wandelen op de bergkam van de Mount Batur vulkaan

Wandelen op de bergkam van de Mount Batur vulkaan
Deze wandeling biedt de mooiste uitzichten van Bali, maar soms wordt het zicht volledig ontnomen door binnen drijvende witte wolken. Je moet daarom wel vroeg op (4 uur). Na ca 2 uur rijden loop je in het schemerdonker (ca 3 kwartier) de berg op naar boven (neem zaklamp mee). Vanuit het uitkijkpunt zie je de zon op komen terwijl je geniet van je eenvoudig ontbijtje. Je loopt over de rand van de caldera, de kom van een enorme oude vulkaan krater, waarbij je uitkijkt op de actieve ‘jonge’ vulkaan Batur (Gunung Batur) (1717 m), en het vulkaanmeer Danau Batur –een meer gevormd in de oude vulkaankrater. (Je gaat dus niet naar de top van een vulkaan, een groot deel van de wandeling is relatief vlak.) Erachter zie je Mount Agung liggen, met 3142 meter de hoogste piek van Bali, en aan de andere kant zie je de zee. Je loopt ca 1,5 uur langs de rand, veelal langs een smal paadje met rechts van je een verval van 900 meter naar het meer en links een verval van 1000 meter naar de zee. Adembenemend! Pittig steil afdalen (ca 30-40 min) naar het meer en met een lokaal vissersbootje steek je het meer over, waar de auto met chauffeur al op je wacht. De tijden zijn gebaseerd op een gemiddelde conditie, de excursie is een privé tocht, dus je kunt je eigen tempo bepalen. Op de terugweg kun je stoppen bij de mooie hotspring (entree niet inbegrepen) en je spieren verwennen in het weldadig warme water en opfrissen in het grote zwembad. (deze excursie is join in; er kunnen andere reizigers mee gaan, max 6 pers.)

Excursie 9: Wandelen op de bergkam van de Mount Batur vulkaan
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 150,- p.p.€ 76,- p.p.€ 76,- p.p.€ 76,- p.p.€ 76,- p.p.€ 76,- p.p.Excursie 10: Herbal Walk & Jamu workshop (Ayurvedisch kruidenmedicijn)(8:00-16:00)

Herbal Walk & Jamu workshop (Ayurvedisch kruidenmedicijn)(8:00-16:00)
Jamu betekent medicijn op basis van planten en kruiden. Lilir en haar man Westi willen deze oude kennis, die zij van hun ouders hebben geleerd, doorgeven. Met Westi wandel je door de rijstvelden, op zoek naar kruiden en hun toepassingen, en je hoort van alles over de manier van leven in Bali. In een eenvoudige warung kun je zelf een lunch halen. In hun familiebedrijfje leren ze je hoe je zelf de traditionele Indonesische middeltjes kunt maken. Bijvoorbeeld het Koenjit drankje, wat volgens Lilir de reden is dat zij nog nooit naar de dokter is geweest. Het zijn schatten van mensen, met niet alleen enorm veel kennis, ook erg veel humor. Na de workshop kun je voordelig heerlijke biologische producten kopen, en net als Julia Roberts met een lipbalm naar huis gaan.

NB:Tijdens de volgende feestdagen is op Bali alles gesloten en kan deze excursie niet plaatsvinden: Galungan, Kuningan en Nyepi Balinees Nieuwjaar. De exacte data dat deze feestdagen wordt gevierd verschillen per kalenderjaar. 

Excursie 10: Herbal Walk & Jamu workshop (Ayurvedisch kruidenmedicijn)(8:00-16:00)
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.Yogyakarta

Excursie 11: Wandeling langs de Code rivier

Wandeling langs de Code rivier
Deze wandeling langs de Code rivier laat je zien hoe gewone mensen in Yogyakarta leven, werken en georganiseerd zijn als gemeenschap. Onderweg zie je verschillende handwerklieden bezig met het maken van producten, zoals kleding, tassen, en sandalen. Eind van de middag wordt er op diverse plekken gorengan gebakken, proef deze lekker vers gebakken hartige snack! Je komt verschillende gemeenschapsinitiatieven tegen. Zoals wachthuisjes waar mannen de wacht houden tegen dieven, het waterpeil van de rivier in de gaten houden en geesten bij pasgeboren baby’s vandaan houden! Een relaxte manier om aan de hand van dagelijkse dingen meer te begrijpen over het leven op Java. Je gaat letterlijk van de gebaande paden af, naar een buurtje waar je normaal nooit zou zijn gekomen.
 

Excursie 11: Wandeling langs de Code rivier
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 29,- p.p.€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.Excursie 12: Koken in traditioneel Kota Gede

Koken in traditioneel Kota Gede
Deze verrassende excursie brengt je naar het hart van Kota Gede. In de reisgidsen slechts bekend als zilverstadje, maar met deze excursie -waarbij je op bezoek gaat bij de locals- leer je Kota Gede op een heel andere manier kennen. Je wordt opgehaald met een andhong, een traditionele paardenkar. Je wordt deze ochtend hartelijk ontvangen door de mensen van een buurtje met eeuwenoude huizen in typische Javaanse Joglo stijl. Samen doe je inkopen op de traditionele markt. Bij deze mensen thuis ga je samen Javaanse gerechten koken (ook zeer geschikt voor vegetariërs) terwijl je gezellig zit te kletsen. De missie van deze groep is om mensen thuis te ontvangen als vrienden, niet als ‘bezoekers’, en dat blijkt goed uit de ontspannen sfeer. Na de uitgebreide lunch, kun je bij voldoende tijd samen met je gids nog de begraafplaats van de Sultan van Mataram bezoeken.

Excursie 12: Koken in traditioneel Kota Gede
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 122,- p.p.€ 82,- p.p.€ 61,- p.p.€ 56,- p.p.€ 59,- p.p.€ 56,- p.p.Excursie 13: Fietsen op het platteland van Yogyakarta

Fietsen op het platteland van Yogyakarta
Een leuke manier om een kijkje in het dagelijkse leven van de Javanen te nemen, is een fietstochtje over het Javaanse platteland. Onder leiding van een Engelssprekende gids maak je verschillende stops en hoor je de verhalen. Wat is de lippenstift plant? En hoe ziet een bank er op het Javaanse platteland er uit? Je bezoekt een aantal huisindustrieën en ziet hoe krupuk, tempe en tahu gemaakt wordt. Fietsend op koloniaal aandoende ‘’omafietsen’’ krijg je een prima inkijkje in het dagelijks leven op het platteland.
 
Inclusief: fietshuur, lokale snack, Engelssprekende gids. Join in, dat wil zeggen samen met andere internationale reizigers.
 

Excursie 13: Fietsen op het platteland van Yogyakarta
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 20,- p.p.€ 20,- p.p.€ 20,- p.p.€ 20,- p.p.€ 20,- p.p.€ 20,- p.p.


Indonesië reizen - Java - Zonsopgang Bromo vulkaanIndonesië reizen - Java - Stoom uit de krater van de Bromo VulkaanIndonesië reizen - Java - Bromo vulkaanIndonesië reizen - Java - Jeeptocht naar de BromoIndonesië reizen - Java - Beelden op de BorobudurIndonesië reizen - Java - Zonsopgang bij de BorobudurIndonesië reizen - Java - Zonsopgang bij de BorobudurIndonesië reizen - Java - BorobudurIndonesië reizen - Java - Prambanan tempelIndonesië reizen - Java - Merapi vulkaanIndonesië reizen - Java - Erotische afbeeldingen van Candi Ceto bij SukuhIndonesië reizen - Java - Candi Ceto bij SukuhIndonesië reizen - Java - Savoy Homann, BandungIndonesië reizen - Java - Villa Isola, BandungIndonesië reizen - Java - Straatleven van JakartaIndonesië reizen - Java - Bajajs in JakartaIndonesië reizen - Java - YogyakartaIndonesië reizen - Java - Kota & Sunda Kelapa JakartaIndonesië reizen - Java - Vrouwen op de thee plantageIndonesië reizen - Java - Botanische tuinen van BogorIndonesië reizen - Java - Botanische tuinen van BogorIndonesië reizen - Java - Kota & Sunda Kelapa JakartaIndonesië reizen - Java - Ereveld menteng Pulo, JakartaIndonesië reizen - Java - Kota & Sunda Kelapa JakartaIndonesië reizen - Java - Met de trein van Bandung naar YogyakartaIndonesië reizen - Java - YogyakartaIndonesië reizen - Java - Fietstocht bij SoloIndonesië reizen - Java - Op fietstocht bij SoloIndonesië reizen - Java - Onderweg op een vlot bij SoloIndonesië reizen - Java - Koloniaan stadje MalangIndonesië reizen - Java - Zeeschildpadden leggen eieren op het strand van sukamadeIndonesië reizen - Java - Baby Schildpadjes adopteren en uitzetten in zee bij SukamadeIndonesië reizen - Java - Sulfaat verzamelaars op de Ijen VulkaanIndonesië reizen - Java - Het blauwe kratermeer van de Ijen vulkaan Indonesië reizen - Bali - Waterval wandeling bij PemuteranIndonesië reizen - Bali - Snorkelexcursie naar Menjangan eilandIndonesië reizen - Bali - De onderwater wereld van Menjangan eilandIndonesië reizen - Bali - Zeeschildpaddenopvang bij PemuteranIndonesië reizen - Bali - Snorkelen bij PemuteranIndonesië reizen - Bali - Snorkelen met nemo bij pemuteranIndonesië reizen - Bali - Rijstvelden onderweg naar UbudIndonesië reizen - Bali - Rijstplukkers onderweg naar UbudIndonesië reizen - Bali - De omgeveing van Ubud verkennen op de fietsIndonesië reizen - Bali - Monkey Forest UbudIndonesië reizen - Bali - CeremonieIndonesië reizen - Bali - Lovely diner in Ubud

Reacties van reizigers (1)

"Het was net of het 100 jaar geleden was..."

Jakarta - Bogor - Bandung - Borobudur - Prambanan - Yogyakarta - Salatiga - Sukuh - Mlalang - Bromo - Kalibaru - Sukamade - Pemuteran - Ubud

Carine - 19-08-2014
Willem en ik hebben een fantastische reis gehad.  Alles was bijzonder goed verzorgd, goed geregeld, op tijd. En die keer dat er iets niet klopte, hebben we met Jacqueline gebeld en werd het geregeld.    Ook de hotels zijn erg go...
Verder lezen
Rondreis Indonesie: Treinreis door Java en Godeneiland Bali (Jakarta - Bali)
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie