Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
Karin, Peter, Tycho, Pepijn en Yuri - 24-08-2013
Cijfer voor deze reis: 10 van 10


Een fantastische Sulawesi reis, waarbij we veel moois gezien en meegemaakt hebben, en Indonesië een stuk beter hebben leren kennen. 
 

Accomodaties Sulawesi reis

De accomodaties waren gemiddeld luxuezer dan we hadden verwacht. Onze verwachtingen waren niet hoog, vooral door een eerdere vakantie op Borneo, inclusief een lange trekking door de jungle. We hadden eigenlijk steeds het gevoel dat er voor de plaats waar we waren een van de beste plekken hadden. De spreiding in het luxe-niveau was heel hoog: van overdadig luxueus in het Airport-hotel en de dag acclimatiseren in Makassar, tot redelijk (en voor ons meer dan genoeg) op de meeste andere plekken, en uiteraard spartaans tijdens de trekking. Voor ons was dat totaal geen probleem: als het eenluxe-plek is, genieten we ervan, zo niet, dan is dat een deel van het avontuur dat we zoeken. Voor mensen die meer aan luxe hangen kan dit een tegenvaller zijn, maar ik vond jullie informatie erover goed, en had me er eerder minder dan meer van voorgesteld.
 
Qua sfeer zat er ook veel variatie in: hotels en losmens, maar ook slapen bij mensen in dorpjes. Dat laatste vond ik veel leuker en leerzamer dan ik had verwacht. Als toch wel een beetje 'koele' Nederlander vond ik de manier waarop we werden opgevangen en de gastvrijheid van de mensen echt hartverwarmend, en kregen we ondanks de grote taalbarrière toch vaak prettig contact. Ook de kortere verblijfplaatsen/contacten (kopjes thee, lunches) waren zeer de moeite. Dit aspect van de reis had een duidelijke meerwaarde.
 

Excursies Sulawesi

We hebben geen excursie gedaan die we iemand beslist niet zouden aanraden. Wat we wel aan anderen zouden aanraden was om voor alles net iets meer tijd te nemen dan wij hebben gedaan. Ideaal zou zijn om onze excursies in ongeveer vier weken te stoppen, of een onderdeeltje te schrappen om voor de andere meer tijd te kunnen nemen. Maar, alle excursies die we gedaan hebben waren op zich zeker de moeite waard, en meer tijd hadden we helaas niet. Dus nergens spijt van.
 
Mogelijk verbeterpuntje zou zijn de meer commercieel-toeristische onderdelen te schrappen. Dat zijn er niet veel: het allereerste begin van de Toraja-excursie (bekijken van de tau-tau poppen en wandelingetje daarna) voelde een beetje als een verplicht toeristisch onderdeel, zeg maar het plaatselijke equivalent van het Anne-Frankhuis. Daar staat tegenover dat de Toraja-excursie als geheel misschien wel het meest indrukwekkende deel van de reis was. Een tweede, vergelijkbaar onderdeeltje was het bezoek aan een zijde-winkeltje na de tocht over het Tempe-meer. Alles bij elkaar waren alle excursies heel mooi en 'authentiek', de genoemde puntjes zijn echt kleinigheidjes.
 

Organisatie Sulawesi reis

De organisatie van de reis was fantastisch. Alles klopte eigenlijk, en als er iets mis ging, werd het opgelost. De gidsen waren betrouwbaar, spraken goed Engels en soms zelfs Nederlands, en waren allemaal aangenaam in de omgang. Aan de reacties van van de recepties van de onderkomens is me ook duidelijk dat jullie lokale vertegenwoordiger een uitstekende naam heeft. Het hebben van een duidelijk en uitgebreid informatie-boekje vond ik heel prettig. Daardoor konden we nazoeken wat er de volgende dag of dagen op het programma stond op het moment dat we daar aan toe waren, en het gaf bovendien ook een vaag gevoel van houvast - ook prettig in zo'n vriendelijk maar toch nog altijd vreemd land.
 
Hartelijke groet, en dank voor een fantastische vakantie!


Indonesië reizen - Vissersboot Makassar. Sulawesi.Indonesië reizen - Vissersboot Makassar. Sulawesi.Indonesië reizen - Onderonsje met de locals.Indonesië reizen - Karstgebergte in Maros. Sulawesi.Indonesië reizen - Tempemeer. Sulawesi.Indonesië reizen - Ceremonie Tana Toraja. Indonesië reizen - Varkens worden geofferd voor ceremonie Tana Toraja.Indonesië reizen - Rijstvelden en Toraja dorp.Indonesië reizen - Uitzicht tijdens de trekking.Indonesië reizen - Zo vader zo zoon?Indonesië reizen - Schoolklasje.Indonesië reizen - Jeeptocht naar de Bada vallei: avontuur!Indonesië reizen - Megaliet Bada vallei.Indonesië reizen - Trekking door de Jungle Lore Lindu Park. Indonesië reizen - Steiger Togian eilanden. Indonesië reizen - Onderwaterwereld Togian eilanden.Indonesië reizen - Onderwaterwereld Togian eilanden.Indonesië reizen - Onderwaterwereld Togian eilanden.Indonesië reizen - Onderwaterwereld Togian eilanden.Indonesië reizen - Boottochtje Togian eilanden.Indonesië reizen - Snorkelen, Togian eilanden.Indonesië reizen - Tana Toraja.Indonesië reizen - Kleine dorpen in Tana Toraja.Indonesië reizen - Bij een megaliet in de Bada vallei.Indonesië reizen - Uitzicht Bada vallei.