Martina, Fred, Gaya en Rubina - 11-08-2014
Cijfer voor deze reis: 10 van 10


De combinatie van natuurschoon, ontmoeting met lokale mensen en bijzondere gidsen, cultuur en tradities was indrukwekkend.
 
Makassar:
Een oversteek met de pont en we troffen een verrassende oase ‘midden’ in de stad; een dorpje, waar de tijd heeft stil gestaan, een trotse gastvrouw, de rust en daarmee het contrast met de drukte van Makassar.
 
Maros:
De wandeling door de rijstvelden tussen grillige rotsformaties, de ontmoeting met het vrouwtje dat als kind de rotstekeningen heeft ontdekt (als het niet waar is, is het wel leuk bedacht…) wasoverdonderend. De tocht per kano terug naar de auto was gewoon heerlijk.
 
De lunch bij de Buginese familie in de bergen was culinair gezien het hoogtepunt! Bijzonder ook dat wij de speren van de man des huizes mochten zien en zelfs ‘uitproberen’!
 
Senkang:
De tocht in stromende regen over het Tempemeer naar de drijvende hutjes, uren thee drinken met lokale mensen die ineens het hutje binnenstappen en 1000 vragen hebben, de tijd stond stil en dat was hartverwarmend. Onze gids Harib heeft hierbij een cruciale rol gespeeld, geen haast, gewoon met de flow…
 
Toraja:
De trekking had wel 3 of 4 dagen mogen duren en de excursies in Rentepao zelf hadden we achteraf wel over kunnen slaan omdat we tijdens de trekking alle aspecten van de zeer boeiende Toraja cultuur op een meer oorspronkelijke, minder schreeuwende manier hebben ervaren (de begrafenisceremonies rondom Rantepao worden al door veel toeristen bezocht).
De homestay was, dankzij Amos, in een hele oude, prachtige Tongkonan, en we hebben er heerlijk gegeten. Amos heeft zo ontzettend zijn best gedaan om ons alle aspecten, verhalen, gerechten, taal, tradities, kinderversjes etcetera mee te geven, te tolken als wij weer een oud mannetje onderweg tegen kwamen dat vele vragen had of als wij met vrouwen wilden praten over het maken van ambachtelijke doeken, het was een toppunt van de reis.
 
Bada-vallei:
Leuk avontuur om achterop een pickup richting Bada valley te stuiteren. Onderweg hebben we door het geschoolde oog van Simon neushoornvogels, koekoes, apen en (genees)planten gespot en genoten van de humor en de energie van Simon. De treks door de graslanden van de Bada-vallei waren prachtig en de megalieten die ineens boven het gras uitsteken, indrukwekkend. Simon,de waterrat wist ook hier weer een welkome waterval op te sporen waar we een heerlijke duik hebben genomen!
 
Het absolute hoogtepunt was het geheime plekje van Simon waar we ’s avonds muisstil op gammele plastic stoeltjes wachtten op het verschijnen van spookdiertjes, en een kinderlijk blij gevoel hadden toen zo een klein wezentje nieuwsgierig naar ons toe kwam huppelen, tot een meter bij ons vandaan. Adembenemend en zelfs Simon was tot tranen geroerd!
 
Bomba, Togian eilanden:
Wat betreft de accommodaties stak Island Retreat met kop en schouders boven alles uit. Wat een plek! Het meest gastvrije, maffe en meest ongeregeld geregelde, gezellige stukje paradijs ever.
Snorkelen en duiken is een bijzondere ervaring daar, omdat de koraalriffen nog helemaal intact zijn en er drie verschillende soorten rifs in de nabijheid van Island Retreat zijn. Heerlijke uitjes op zee!
 
 
Alles liep op rolletjes en dat was soms verbluffend gezien de omstandigheden aldaar. De gidsen waren alle drie geweldig, niets was te veel, tijd speelde geen rol, wij werden meegenomen naar speciale eettentjes en plaatsjes.
Ook de chauffeurs waren super. Pak Brahim heeft ons  naar de meest onmogelijke plekken gereden (vooral het weggetje naar het dorpje van de Bugis!) en hij hield het tempo er goed in. Dankzij zijn doortastendheid hebben wij ook maar 2 uur gewacht voor de ingestorte brug kort voor Tentena, terwijl er een file stond van zeker 5 kilometer…
Verbazingwekkend was iedereen altijd op tijd en dat heeft ons blij verrast.
 
Tenslotte bestonden de hoogtepunten op onze Sulawesi-reis ook vooral uit de kleine dingen: telkens weer de gastvrije ontvangst bij mensen thuis, ontmoetingen met bijzondere mensen en interessante (vertaalde) gesprekken, voetballen met de kinderen. Maar ook ’s ochtens wakker worden van de honden en onder een rijstschuur samen met de locals in stilte de dag laten beginnen, uren vastzitten voor een ingestorte brug en ondertussen lokale mensen ontmoeten die volledig relaxt wachten totdat de weg weer begaanbaar is, de vredige rust op de veranda aan het Poso mee  oog in oog staan met een schattig, nieuwsgierig spookdiertje. In Ampana om 8 uur klaar staan voor de boot die opeens gerepareerd moet worden en gade slaan hoe één onderdeeltje naar het andere van en naar de boot gaat. Drie uur later alsnog met één motor de zee opgaan, onderweg begeleid door vliegende vissen en een Merlijn … en vijf uur later in het paradijs aankomen.
Een reis met alleen hoogtepunten en letterlijk ‘off the beaten track’. Zeker niet onze laatste reis met Footprint Travel. Reuze bedankt!