Laurens Touwen - 09-07-2018
Cijfer voor deze reis: 8 van 10


Het was een boeiende en vermoeiende vakantie: zoveel mensen, zoveel facetten van het Indonesische leven, maar wel zeer de moeite waard.

De accommodaties waren een variatie aan slaapplekken: in Bandung een mooi klassiek hotel, wel een beetje vergane glorie, bij de Borobudur was het hotel op een heel mooie plek, Duta Garden in Yogyakarta: een heel prettige plek, Sukuh Cottage aardig, wel erg eenvoudig, Kalibaru een mooie plek, wel erg veel last van de moskeeën, Munduk, met mooi uitzicht en een nette plaats, Inata Ubud, enerzijds wel oké, maar had voor mij best wat royaler gemogen, tenslotte Respati in Sanur, een net middenklasse hotel, gelukkig aan het strand. De mooie oorden ernaast verlekkeren je wel maar die zijn ook een stuk duurder.
Wat bijna overal opvalt is, dat men niet echt goed schoonmaakt, bijna alle kranen los zitten, naast fraaie tuinen is men slordig op details in de kamers.

We hebben verschillende excursies gedaan:
  • Stadswandeling Bandung prima!
  • Bezoek Borobudur zo vroeg had voor ons niet echt gehoeven op dat tijdstip,
  • Prambanen bezochten we zonder gids.
  • In Yogya de culinaire tocht was erg leuk, met twee van de begeleidende dames de volgende dag een eigen plan getrokken.
  • Fietstocht Malang erg leuk.
  • Wandeling Sukuh werd helaas door val van mijn vrouw een teleurstelling, maar lag niet aan gids of de wandeling.
  • Kalibaru: twee leuke ochtenden gehad met gids, net als in Munduk een fraaie wandeling.
 
De organisatie van de reis liep perfect. Steeds stond er iemand klaar. Onze chauffeur deed erg zijn best, helaas lukte de communicatie niet zo goed af en toe. De auto was wat gedateerd. Toch veel waardering voor het team, ik denk in het bijzonder de contactpersoon in Indonesië.