Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
Chris en Caro - 05-09-2013
Cijfer voor deze reis: 8 van 10


Onze eerste reactie: Groen, alles groeit er en regelrecht de hemel in. Mensen zijn trots op hun eiland, op hun tolerantie en vertellen er graag over. We geven de reis een 8. Als familie of vrienden van plan zijn om naar Indonesië te gaan, zullen we Footprint Travel zeker aanraden. We hebben veel bijzondere ervaringen gehad. Allemaal picobello geregeld en unieke wandelingen gemaakt met hele leuke gidsen. Onderweg ging ook helemaal goed, vooraf spraken we af waar we wilden stoppen. Geen problemen gehad.
 
We hebben veel bijzondere ervaringen gehad op Bali zoals de vulkaanwandeling vroeg in de ochtend (heftige klim wel) met prachtige zonsopgang en de bergbewoonster die uit het niets opdook met thee en aanschoof bij ons sobere ontbijt. Mijn dochter is lichtblond en superblank. De vrouw kon niet ophouden met lachen en kijken naar deze voor haar bijzondere verschijning. We waren duidelijk op een plek waar (nog) niet veel toeristen komen. Of de watervalwandeling in Munduk die halverwege uitkwam bij een theehutje waar we een lange stop maakten voor de allerbeste gemberthee ever. 
 
Maar het hoogtepunt of in ieder geval onvergetelijk waren onze sessies met kruidengenezer Wayan. Compleet chaotisch is het in haar “winkeltje” omdat ze mensen “in nood” niet kan weigeren en er zomaar iemand midden in jouw behandeling kan inbreken. Dat overkwam ons ook, en terwijl we na de bodyscan en lichaamsscrub op de medicinale bladeren kauwden en een hele batterij kruidenpillen naar binnen werkten, vertelde Wayan ons dat we de volgende dag terug moesten komen om de behandeling af te maken. Toen mijn dochter de volgende middag tijdens de massage (nek omdraaien) erg moest huilen was het voor Wayan meteen duidelijk. “You make the bad spirits cry.” Dat was het, mijn dochter had geen pijn, maar veel negatieve energie in zich en daarvoor moesten we bij Wayans eigen meester zijn. Hij kon het beste de bad spirits verjagen. 
 
En zo reden we een uurtje later met de dochter en de neef van Wayan naar een tempel in een afgelegen dorpje voor een afspraak met de meester. Na even gewacht te hebben kwam de oude, half blote guru eraan om zijn werk te doen. Eerst nam hij Wayans dochter onder handen met een puntig, stalen voorwerp. De boze geesten bleken vooral in haar voeten te zitten. Maar bij mijn dochter hakte hij in op haar nek en hoofd, want daar hadden ze zich bij haar zeker genesteld. Telkens als hij raak had, slaakte hij een overwinningskreet. Ik vond het er behoorlijk angstaanjagend uitzien, maar zolang mijn dochter het niet uitschreeuwde van de pijn (een klein beetje maar) hoefde ik niet in te grijpen. Toen ze opstond was haar nekpijn, waar ze erge last van had, compleet verdwenen. Na de sessie voerden we allemaal als dank de rituelen met gebeden en bloemen uit en reden we terug naar Ubud. 
 
Door deze heftige en intense ervaring wilde mijn dochter de volgende dag terug naar de winkelvan Wayan om haar dochter nog een laatste keer te zien en afscheid te nemen. Zoiets samen ondergaan schept toch een band (bovendien waren ze van dezelfde leeftijd). Die dag werd op het hele eiland Metaaldag gevierd, een belangrijke ceremonie op Bali, en waren er dus geen klanten in de winkel. Wayan en haar dochter waren zich aan het voorbereiden op het feest dat met de familie wordt gevierd. We bleven toch weer lang hangen en verlieten de winkel opnieuw met een tas vol bladeren en oliën. Een slimme pillenverkoopster is Wayan, maar vormt samen met haar dochter ook een bijzonder stel. Dat mee te maken was wel wat waard.
 
Het hotel in Ubud was mooi gelegen in een prachtige tuin vol bloemen, en heel fijn met twee grote bedden. Ubud was top, met al die verrukkelijke Bali Buddha smoothies en je kunt er fantastisch vegetarisch eten. Munduk had ook zo’n mooi uitzicht, en een geweldige wandelomgeving. Wel geïsoleerd en het hotelhuisje is klein. Pemuteran had het allerbeste bed, het beste geslapen van de hele reis. De bediening vonden we ongeïnteresseerde mensen, en dat is heel uitzonderlijk op Bali. Sidemen had een sprookjesachtig uitzicht, maar het dorpje was ook sprookjesachtig eng, want het was er uitgestorven, allemaal lege restaurantjes geeft toch wel een unheimisch gevoel. Sanur was een leuk huisje, buiten ontbijten in je tuintje. Maar wij vonden Sanur zelf een vreselijk oord.


Indonesië reizen - Lokale bewoonster verschijnt uit het niets met de thee. Mount Batur rim wandeling.