Jan Raatgerink - 20-05-2016
Cijfer voor deze reis: 9 van 10Een prachtige reis. Heel boeiend door de grote afwisseling.
 
We waren al eerder op Bali geweest en hebben deze keer gekozen voor veel afwisseling in het reisprogramma. We hebben het hele eiland doorkruist en overal iets actiefs gedaan. Aan de kust gesnorkeld, in het binnenland gewandeld en tijdens de autotochten van a naar b veel interessante plaatsen bezocht. Tempels, prachtige tuinen en watervallen, vergezichten over de rijstvelden. Het was allemaal even boeiend. We kwamen steeds in contact met de plaatselijke cultuur. 
Gili Meno was een heerlijk rustpunt waar we fantastisch gesnorkeld hebben.

De hotels waren gezellige resorts met veel Indonesische sfeer. We werden overal hartelijk ontvangen met een welkomstdrankje en vriendelijk woord. Door de ligging waren de resorts in Munduk en Sidemen wel heel bijzonder. Het enige resort dat tegenviel was in Amed: zeer onvriendelijke ontvangst, geen flesje water (of andere toiletspullen) op de kamer en geen mogelijkheid voor lunch of diner.

Wat ons betreft sprong de cookingclass in Ubud er uit. Geweldige belevenis. Eerst samen inkopen doen op de markt. Het koken was een feest op zich. Uitleg over de ingrediënten was leuk en het eten smaakte heerlijk.
De snorkelexcursie bij Pemuteran was fantastisch. Een echte aanrader. In Amed viel het snorkelen tegen. We zagen weinig vissen en het scheepswrak lag te diep voor snorkelaars. Jammer. Ook zou het handig zijn hier even te vermelden dat waterschoenen onontbeerlijk zijn.
De wandeling van 4 uur in Munduk was heel mooi maar echt te lang. Deze kan beter opgesplitst worden in 2 wandelingen van 2 uur: de rijstvelden en de waterval.
De wandeling door de rijstvelden in Sidemen was prachtig. Beide keren leuke gidsen die heel behulpzaam waren en leuk konden vertellen. Top!
Het dolfijnen spotten in Lovina was prachtig.
 

Prima organisatie. De chauffeurs waren altijd ruim op tijd en reden veilig. We konden goed met hun afspreken wat we wilden bezichtigen onderweg en kregen goed advies waar we lekker konden eten. Ze waren heel attent en niet eigenwijs.