Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
Aureci Machado en Jan Verlaan - 12-08-2013
Cijfer voor deze reis: 9 van 10


Graag wil ik laten weten dat wij een prima rondreis in Zuid Sulawesi achter de rug hebben. Onze complimenten voor de organisatie,  zowel in Nederland als in Sulawesi een geweldige organisatie. Wij hebben redelijk wat rondreizen achter de rug, zowel individueel als groepsrondreizen. Dit was de eerste keer dat bij aankomst uitgebreide en zeer goed verzorgde informatie werd verstrekt. Werkelijk alles klopte. Ook de informatie over de hotels was correct.
 
Vroeger gingen wij vaak mee met groepsreizen, best gezellig maar we hebben geen zin meer in wachten op elkaar. Bouwstenen kiezen is dan een goede optie, je hebt dan meer keuze vrijheid. Dat is ons goed bevallen. Al vinden we het na een dag of 10 reizen wel weer gezellig om aan te sluiten bij vrienden op Java of Bali!

Het enige dat niet echt meewerkte was het weer. Een aantal onderdelen hebben wij daardoor overgeslagen, wandelen en boottochten zagen wij niet zitten met het slechte weer. Maar daar kunnen jullie niets aan doen. De maaltijden die inclusief waren, vooral het diner in Bambapuang, was heel uitgebreid en heerlijk.
 
Het verblijf in de villa in Malino met mooie uitzichten over de rijstvelden is een van de hoogtepunten wat de accommodatie betreft. Heerlijk luxe en een zeer vriendelijke gastheer. Het hoogtepunt van de reis is Toraja geweest, de dodencultuur vonden wij indrukwekkend. Wat ons betreft mag er nog meer van dit soort cultuur in het programma.

Alle gidsen waren overigens zeer vriendelijk en hulpvaardig. Degen die echt lof verdiend is chauffeur. Wat een geweldige chauffeur, uitermate vriendelijk en heel betrouwbaar. Zeker in Sulawesi, met de slechte wegen vinden wij de chauffeur knap werk verrichten.

De laatste lof is voor de mensen in Sulawesi, uitermate vriendelijk en behulpzaam. Aziatische landen staan bekend om hun vriendelijkheid, maar Sulawesi doet deze naam zeer veel eer aan! Ondanks de Ramadan zijn wij (misschien buiten het koude biertje) niets tekort gekomen. En een groot verschil met bijvoorbeeld Maleisië, is dat wij als ouder gaykoppel ons werkelijk overal welkom voelden. Zelfs konden er grappen gemaakt worden over calalai en calabai! Echt uitzonderlijk voor een land dat zeer religieus is en islamitisch is. De islam is gemixt met de eigen culturele invloeden, waardoor het veel ruimer van opvatting is. Geen enkele vrouw weigert een hand, kussen zelfs en gesluierde meisjes willen met je op de foto.
 
Zelfs met slecht weer hebben wij genoten van Sulawesi. We kunnen het iedereen aanraden!


Indonesië reizen - Eten bij Bugis familie thuis. Sulawesi.Indonesië reizen - Heerlijke villa, gelegen in de rijstvelden van Malino. Sulawesi. Indonesië reizen - Wandeling bij Maros. Sulawesi, Indonesië.Indonesië reizen - De varkens en buffels zijn 'cadeaus' voor de ceremonie. Tana Toraja, Sulawesi, Indonesië. Indonesië reizen - Kinderen onderweg. Sulawesi. Indonesië reizen - Tau tau poppen. Tana Toraja, Sulawesi. Indonesië reizen - Kleurrijke ceremonie meemaken in Tana Toraja, Sulawesi. Indonesië reizen - De babyboom. Tana Toraja, Sulawesi, Indonesie. Indonesië reizen - Bijzonder verblijf in villa in Malino. Sulawesi.