Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
Harm Bodewes - 08-01-2018
Cijfer voor deze reis: 8 van 10


De reis over Java was uitstekend georganiseerd en verzorgd. Aardige mensen, maar ook overvol en druk

De Sunrise bij Borobodur vonden we het leukst en mooist (relatief rustig en heel mooi perspectief (stupa's met achterliggend berglandschap en daaronder de mist tussen de bergen). Daarnaast vonden we de wandelingen door het platteland leuk in de buurt van de Ceto tempel en in Oost Java. Dat had van ons langer en meer mogen zijn.
Ook de kookcursus in Yogya en de wandeling met gids bij de vulkaan Papandayan sprak ons aan. Sommige andere excursies vielen wat tegen vooral door de drukte tijdens de kerstperiode en/of omdat het tijdens de sunrise wat bewolkt was (Bromo) en/of omdat we het qua natuur niet heel erg bijzonder vonden (Dieng Plateau)

De organisatie was gewoon uitstekend. Het was een dure reis, maar Footprint en Tari Travel hadden alles tiptop geregeld. Alles klopte, chauffeurs en gidsen waren steeds op tijd. Bij de accommodaties was alles goed geregeld en idem voor de excursies en de informatie vooraf. Een 10 met een griffel.
We waren heel tevreden over de chauffeurs en gidsen.
Punt van aandacht is dat het ons aan te raden lijkt wat meer met de trein te doen ter vermijding van het soms wel heel drukke verkeer. Een hele dag doen over 140 km en weinig anders zien dan auto's, brommers en chaos is niet leuk. Vooral op het laatst in West Java hadden we dat tot twee keer toe.

Uit meerdere reisorganisaties hebben we voor Footprint gekozen omdat die bij de voorbereiding het meest deskundig meedacht voor het samenstellen van onze maatwerkreis aan de hand van de bouwstenen; wat kan wel, wat kan beter niet.
Uiteindelijk werd het een best prijzig avontuur, zeker aangezien er ook ter plaatse voor entrees, eten en fooien nog wat bijkomt. Daarvoor heeft Footprint en de reisorganisatie waar ze ter plaatse mee samenwerkt wel perfect werk afgeleverd. Alles klopte en was tot in de puntjes geregeld. Uitstekende informatievoorziening vooraf, gidsen en chauffeurs altijd op tijd en deskundig, goede accommodaties en alle geplande hoogtepunten gezien. 
 
Waar het Java zelf betreft zijn we wat gemengd. Het eiland heeft veel moois te bieden met haar vulkanen, groene landschap, cultuur en hele vriendelijke mensen. Aan de andere kant is het ook ontzettend druk en lawaaiig. Dat heeft zo zijn charmes, maar is ook vermoeiend. Zeker aangezien wij in de kerstperiode zaten en de Indonesiërs zelf ook in grote getale de toeristische hotspots bezochten. Thuis gekomen is het toch wel even weer bijkomen en genieten van de rust in het wat meer georganiseerde en minder overbevolkte Nederland. Zelf hebben we delen met de trein afgelegd en dat was toch een stuk plezieriger dan sommige delen in het chaotische verkeer waar je bij tijd en wijle alleen maar vast staat en er de hele dag over doet voor een beperkte afstand.
 


Indonesië reizen - Candi Sukuh op JavaIndonesië reizen - Kampung Warna Warni in MalangIndonesië reizen - Met de becak de stad inIndonesië reizen - Vriendelijke mensen op JavaIndonesië reizen - Uitleg onderwegIndonesië reizen - Zonsopgang bij de BorobudurIndonesië reizen - Bij de Ijen-vulkaanIndonesië reizen - Op de foto bij de BorobudurIndonesië reizen - Rijstvelden op West-Java