Ankie en Jesse - 15-06-2015
Cijfer voor deze reis: 9 van 10


We hebben een geweldige en hele bijzondere reis gemaakt die we nooit meer zullen vergeten. Alles was top georganiseerd! We kregen genoeg informatie voordat we vertrokken en het is fijn dat je altijd op een organisatie terug kan vallen mocht er iets misgaan.
 
Wij vonden alle accommodaties prima, maar vooral die in Bukit Lawang, Berastagi en Tuk Tuk (Toba meer) sprongen er echt uit voor ons. Ook het hotel in Medan was zeker een goede keuze. Het enige wat we jammer vonden, was dat we de lodge in Tangkahan een kamer kregen waar geen ventilatie mogelijk was. Als we het raam openden, kwamen er heel veel muggen binnen, dus ’s nachts was het ontzettend warm. Verder was het wel ontzettend leuk dat we van eenvoudige accommodaties naar hele luxe hotels gingen, die afwisseling maakt het leuk.
De lodge in Bukit Lawang vonden we het leukst van allemaal. Je bevindt je aan de rand van de jungle, dus overal hoor je de prachtige dierengeluiden. We hadden zelfs een hele hoop aapjes recht voor onze deur.
 
We hebben de volgende excursies gedaan:
 
-In Bukit Lawang deden we een extra lange jungletrek (6 uur lang). We hadden van tevoren nooit gedacht dat we zo dicht bij deze mooie beesten zouden komen, echt onvergetelijk. We hebben Thomas Leaf monkeys en tien orang oetans van heel dichtbij gezien. Na de trek zijn we tubend vanaf de rivier teruggegaan, ook dit is echt aan te raden! Je wordt lekker opgefrist als je in de rubberen banden de rivier afgaat. We zijn ’s middags ook bij het kindertehuis geweest, maar hier was helaas niemand aanwezig vanwege hemelvaart. Het zag er echter wel heel leuk uit, dus dit zouden we ook zeker aanraden.
 
-In Tangkahan hebben we de olifanten gewassen, dat was ook prachtig! Het was heel bijzonder om zo dicht bij deze slimme beesten te kunnen komen, en we hebben erg gelachen bij het wassen. Ook leuk dat er de mogelijkheid is om veel foto’s te maken. Echt geweldig! Daarna hebben we nog een jungletrek gemaakt, deze was echter een stuk pittiger dan de trek in Bukit Lawang, aangezien onze gids niet hield van de gewone paden maar liever de dichtbeboste route nam. Het is dus zeker slim om goed voorbereid aan deze trek te beginnen, aangezien je overal onderdoor en overheen moet klauteren. Ook zijn er heel veel bloedzuigers. Met deze trek hebben we helaas niet zoveel dieren kunnen zien, vandaar dat het aan te raden is om het ’s ochtends te doen.
 
-In Berastagi zouden we eigenlijk de Sibayak vulkaan beklimmen, maar omdat Jesse die dag ziek was hebben we daar een andere excursie gemaakt. Onze chauffeur Adi nam ons mee naar een uitzichtplek waar je hele mooie foto’s kon maken van de Sinabung en de Sibayak, echt een prachtig gezicht. Verder zijn we die dag naar de fruitmarkt geweest, wat ook heel leuk was om te zien. Daarnaast is de boeddhistische tempel daar in de buurt ook een echte aanrader, dat was een heel indrukwekkend gebouw. Deze excursie was dus naar onze mening echt een goed alternatief voor de beklimming van de Sibayak.
 
-In Samosir heb je vooral goed de mogelijkheid om tussendoor even bij te komen van alle indrukken die je tot nu toe al hebt opgedaan.
 
-In Sabang hebben we een eilandtour gemaakt met een becak en een snorkelexcursie gedaan. De eilandtour met de becak was echt erg leuk, de becak is open, dus ondanks de hitte heb je een lekker windje en zie je het hele eiland met een gids. Onderweg kun je ook nog snorkelen in Iboih, waar super veel vissen te zien zijn. Echt een hele toffe excursie. Ook zijn we nog met een vissersboot mee geweest en hebben vanaf de boot nog op twee hele mooie plekken gesnorkeld.
 
 
Alles was heel goed georganiseerd. De informatievoorziening vooraf en ter plekke was prima, op een aantal kleine details na. In Tangkahan was er gewoon 24 uur per dag elektriciteit, waar in de informatie vooraf werd vermeld dat er alleen van 6 tot 11 ‘s avonds stroom zou zijn.
Ook was het niet duidelijk dat er vier personen nodig waren voor de snorkelexcursie, terwijl wij dachten dat die excursie net als alle andere vooraf geboekte excursies sowieso door zou gaan.
 
De gidsen en de chauffeurs waren altijd erg behulpzaam, en hielpen ons goed. Vooral Adi, de chauffeur van Tangkahan tot aan de vliegreis naar Sabang, heeft ons heel goed geholpen. Hij was heel vriendelijk en heeft ons ook geholpen met een alternatief programma toen we niet de vulkaan konden beklimmen.
 
Al met al zouden we de reis aan iedereen kunnen aanbevelen. Het is een hele actieve vakantie, maar we hebben genoten van elk moment en we zouden het zo weer opnieuw doen!