Henk van Valen - 10-09-2018
Cijfer voor deze reis: 10 van 10


De reis was in alle opzichten een succes en overtrof onze verwachtingen.
Naast alle excursies en zaken die uitstekend waren geregeld, vinden we het altijd heel leuk om een kijkje te krijgen in het normale leven van de bevolking. En die kansen ontstonden volop:
 
Dat begon al in Makassar waar we fort Rotterdam in de hitte gingen bezoeken. Zelf ben ik niet zo van ‘oude stenen’, maar mijn vrouw en dochter denken daar anders over. Echter in het fort waren klassen middelbare/universitaire scholieren Engels aan het praktiseren. En een van de leraren vroeg ons of we wat tijd hadden en of zijn leerlingen met ons mochten praten. Natuurlijk. Lekker op het gras in een kring onder een boom praten over wat ze bezig hield, hun afkomst, hun ouders, de dorpen waar ze vandaan kwamen en de verwachtingen hoe hun leven zou gaan lopen. Met vragen als: wat is jouw job over 5 jaar, waar ben je dan en als dat niet lukt..wat vind je nog meer de moeite waard of leuk.   Ja dat vinden we ook ontzettend leuk.
 
In Malino waren we tijdens het offerfeest en we hebben ons toen naar een park laten brengen waar de slacht bezig was. Ook daar waren we al heel snel onder de bevolking en hadden we direct aardige gesprekken. Wie de dieren hadden geleverd en hoe het vlees werd verdeeld etc. 
 
De bruiloft in het geboortedorp van onze gids was ook bijzonder. Wat een spektakel. En dat een bruidegom en bruid elkaar niet of nauwelijks kennen. Onze opgelegde VIP-status hebben we noodgedwongen in bescheidenheid moeten accepteren, maar we staan werkelijk met iedereen op de foto, alsof we filmsterren waren. De hartelijkheid van de bevolking zorgde er ook voor dat we zo’n goed gevoel van Sulawesi hebben overgehouden.  
 
Zo maakten we nog veel meer mee. Het klikte heel prettig met gids Enos in Rantepao, Op ons verzoek maakten we een extra wandeling over de rijstvelden bij schemer. Het land stond er op zijn mooist bij en toen Enos er af en toe zachtjes liedjes bij zong werd het helemaal een hoogtepunt. 
En pal voor ons Torajahotel begonnen drie dagen achter elkaar ’s-ochtends rond 8.30 de presentaties van schoolklassen gestoken in speciale uniformen, met vaandels en muziek. De hele hoofdweg afgezet en het bleef maar komen: trotse kinderen en trotse ouders er bij. Ja, op zo’n moment willen we wel even blijven natuurlijk en dan werd ons excursieprogramma spontaan aangepast. Op de eerste dag de kleintjes, op de tweede dag de middelbare scholieren en op de laatste dag de hoger opgeleiden. Chauffeur en gids genoten er ook van en een half woord voor de programma-aanpassing was al voldoende..
 


 
Footprint Travel
Voordat je doorgaat...
Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website.
Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!

Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis?
Rondreizen Riksja Travel