Henk en Déanne - 17-06-2015
Cijfer voor deze reis: 9 van 10


Net als bij onze vorige reis met Footprint was ook deze keer alles weer prima geregeld, wij hadden een uitgebreid informatiepakket gekregen en alle gidsen waren ter zake kundig en behulpzaam. Ten slotte niets dan lof voor de chauffeur, wij voelden ons ontzettend veilig bij hem.
 
De hotels waren allemaal prima, de een wat luxer dan de andere. Voor ons sprongen de villa in de rijstvelden en de hele simpele overnachting in het traditionele huis tijdens de trekking er uit. Het hotel in Makassar  was erg goed.
 
We hebben erg genoten van het varen op het Tempemeer en van de twee-daagse trekking in de Toraja landen. Beide zijn echte aanraders. De natuur is daar zo prachtig en het was ook heel bijzonder te zien hoe de mensen daar leven.
Het bijzondere van deze - en ook van onze vorige - reis met Footprint was dat je zo vaak in contact komt met de lokale bevolking, eten bij mensen thuis, thee drinken in een drijvend huis op het Tempe meer, maar ook tijdens een wandeling onverwacht worden uitgenodigd bij mensen op de koffie.
Bovendien hadden wij het geluk om bij de Toraja’s bij een begrafenisceremonie aanwezig te mogen zijn, zeer indrukwekkend. Het verblijf in het Toraja gebied is sowieso onvergetelijk: een prachtig landschap, mooie huizen, een bijzondere cultuur en zeer vriendelijke mensen. Hoogtepunt voor ons was de trekking die we daar hebben gedaan in een gebied waar nauwelijks toeristen komen.
 
Het was afwisselend, interessant, inspannend, ontspannend, blik verruimend, kortom fantastisch en een 9 waard!