Familie Eefting - 21-08-2014
Cijfer voor deze reis: 9 van 10


We hebben een hele mooie, afwisselende reis gehad, zowel wat betreft hotels als activiteiten. We verbleven op plekjes die niet vergeven waren van de toeristen (behalve dan een beetje op Bali).
 
De variatie in accommodatie was prima. Het personeel van de hotels was zonder uitzondering vriendelijk, dienstverlenend en had aandacht voor jou als gast.
 
De guesthouse in Tangkahan was behoorlijk primitief (wastafel waarvan de afvoer op de toiletvloer uitkwam, niet werkende douche) maar wel schoon. De locatie maakte erg veel goed.
Hoewel Rindu Alam iets minder mooi lag dan de oorspronkelijk geboekte accommodatie was deze prima, mooi aan de rivier, snelle wifi in de lobby (voor de kinderen fijn), goed eten. De kinderen vonden dit een hele fijne en mooie lodge.
 
Het hotel aan het Toba-meer sprong er uit: mooi en luxe, een fijne afwisseling na de basic voorzieningen de eerste nachten. Het personeel was heel vriendelijk, het zong onze jarige dochter ’s ochtends toe, met gitaarbegeleiding!
 
De jungletrek in Bukit Lawang met je eigen gids was geweldig. Daarvoor kwamen we naar Sumatra en oog in oog met deze majestueuze maar bedreigde dieren te staan was onvergetelijk. Wij hebben twee uur extra geboekt, daardoor kregen we ook een door de gids verzorgde lunch in de jungle. We hebben orang oetans (tweemaal een moeder met jong) gezien en ook andere apen, een absoluut hoogtepunt in onze vakantie.
 
Een ander hoogtepunt waren de olifanten. Hoewel we bang waren dat het erg toeristisch zou zijn, was het wassen van de olifanten - wij hadden met ons vijven onze ‘eigen’ olifant - geweldig. De olifanten vinden dit echt heel fijn en het is heel bijzonder om zo dicht bij zo’n machtig dier te zijn. We hadden bij Tangkahan ontzettend leuk contact met de lokale kinderen, die eindeloos met onze kinderen hebben gefrisbeed in de rivier.
 
Verder was ons privéprogramma in Jakarta, het bezoek aan de erebegraafplaats Ancol, heel indrukwekkend. We hadden vanuit Nederland bloemen geregeld en de ‘opzichter’ verwachtte ons en liep mee naar de graven die hij al had ‘gemarkeerd’ met een Nederlands vlaggetje. Na afloop kregen we een glas koud water. Heel verzorgd.
 
De zonsopgang vanaf de Borobudur was ook spectaculair, we hadden een heldere ochtend met een rode zonsopkomst.
 
In Bandung is het leuk om de Nederlandse sporen te zoeken: het North See Fish Restaurant, warenhuis van gebr. De Vries, de Bragastraat, Postweg, maar ook: vlak achter het Savoy Homann: een oude wajangpoppenmaker, die uit hout in zeven dagen tijd een prachtige pop maakt en je graag vertelt en laat zien hoe hij dat doet en hoe je met de poppen een voorstelling maakt.
 
De reis was prima georganiseerd. We kregen erg veel nuttige/leuke informatie bij aankomst, alles klopte en het was heel fijn om met zijn vijven steeds een eigen gids of chauffeur te hebben.
 
Onze gidsen waren zonder uitzondering prettig en flexibel. Zo liepen we een paar uur langer door de jungle en dat werden er door het lange kijken naar de orang oetans zelfs nog iets meer dan gepland.
De chauffeurs op Sumatra en Bali waren prima. Op Java vonden we ze minder goed; bij één chauffeur hadden we de indruk dat hij de avond er voor lang was doorgegaan met het suikerfeest.
 
Onze gastvrouw in Medan kwam nog even naar ons hotel, nadat we het eten wegens darmproblemen hadden moeten afzeggen. Dit was voor haar een busrit van één uur enkele reis Ze had een taart mee voor onze jarige dochter. We hebben nog gezellig met haar theegedronken.
De scooterrijders in Yogyakarta namen ons mee op een alternatieve tour toen bleek dat onze darmen een culinaire tocht niet goed aankonden.
 
Jacqueline, contactpersoon in Indonesië, was goed bereikbaar en heeft fijn bemiddeld toen onze dochter haar telefoon kwijtraakte in Yogyakarta. Het hotel heeft de telefoon gevonden, bedacht dat ie van ons was en heeft hem toen na gestuurd naar Bali. Hulde!
 
Tenslotte nog een paar tips voor andere reizigers: Als je ‘roots’ hebt in dit land: ga op zoek, dat is een bijzondere belevenis.
Zonnebaden op Bali, een heerlijke afsluiting. De tailors maken voor weinig geld in heel korte tijd prachtige kleding, naar een voorbeeld of van een plaatje. Zeer de moeite waard!