Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
Leonie de Bruin & familie - 09-08-2012
Cijfer voor deze reis: 9 van 10


Onze reis naar Java en Bali was in één woord geweldig. De activiteiten waren erg leuk, de hotels boden waar voor hun geld, maar vooral de mensen waren onvergetelijk. Het lijkt wel of jullie met de leukste en liefste mensen samenwerken. We hadden veel plezier met de studenten waarmee we de culinaire tocht in Yogyakarta deden, de chauffeurs waren zeer servicegericht en onze gids op Java was fantastisch. Met haar maakten we een prachtige wandeling bij Sukuh, ze heeft ons zoveel geleerd over de cultuur en vooral ook de natuur. Slapen en eten in het hotel bij de Borobodur was een bijzondere ervaring, vooral omdat we op jullie aanraden bij zonsopgang op de Borobodur stonden. Tip: in het hotel kun je ’s avonds een informatieve video op je eigen tv bekijken.
 
We reisden tijdens de Ramadan, geen enkel punt. De Javanen houden rekening met toeristen en gaan er heel flexibel mee om. Chauffeurs en gidsen stellen het vasten uit, omdat ze aan het werk zijn. Soms was het zelfs een voordeel. Op sommige plekken was het lekker rustig, weinig bezoekers bij de tempels en ook niet zoveel verkopers als normaal. We vonden het zelfs een toegevoegde waarde om de Ramadan mee te maken. Het oproepen tot gebed en het voorlezen van de koran uit de luidsprekers was soms wel wat overheersend, maar ja, dat hoort er nou eenmaal bij. Tip voor onderweg: vraag de chauffeur of hij bij kleine warungs wil stoppen om te eten.
 
Op Bali vonden we de snorkelexcursie bij Menjanganeiland erg leuk. Pemuteran is ook een rustige plaats om te verblijven. Het is jammer dat de dolfijnentocht bij Lovina zo populair is. Het aantal boten is zo groot, dat je het gevoel hebt dat je de dolfijnen stoort. Gelukkig hadden wij een geweldige schipper. Terwijl alle bootjes weer terugkeerden naar de kust, voer onze schipper nog een stuk de zee op. Onverwachts sprongen dolfijnen naast en voor onze boot uit het water. We kregen een privé dolfijnenshow!
                               
In Ubud hebben we ons uitstekend vermaakt met verschillende excursies. Aan te raden is de mountainbiketocht vanaf de Batur-vulkaan. Ook van de bijna mediterrane sfeer op Sanur hebben we genoten. Sanur is vrij rustig, maar van daaruit ben je zo aan de westkust, bijvoorbeeld in het drukkere Legian. Het strand en de zee zijn er fantastisch. En bij het ‘kraampje’ van Selamat, voor het Legian Beach Hotel hebben we de lekkerste mie goreng van Indonesië gegeten. Toen ik de eigenaar complimenteerde, gaf hij me glunderend kooktips en een zakje kruiden om het thuis te kunnen maken. Onze Indonesië-reis smaakt absoluut naar meer…