Anna van Dartel - 24-08-2015
Cijfer voor deze reis: 9 van 10


De accommodaties waren allemaal prima en de afwisseling tussen eenvoudig en comfortabel was prettig. Het hotel aan de voet van de Borobudur was prachtig en het was vooral heel fijn dat je in de namiddag al een kijkje kunt gaan nemen, het is dan een stuk rustiger dan bij de zonsopkomst. Ook Tanto Villa in Sidemen was heel mooi en de eigenaar was ontzettend vriendelijk.
Ondanks de minder goede recensies over het hotel op Gili Meno, waren wij tevreden over dit hotel. Het was schoner dan de recensies deden verwachten (vergeet niet het bordje om te draaien als je wilt dat er schoongemaakt wordt) en het lag op een perfecte plek aan het strand.

De organisatie was perfect! Van tevoren wisten we niet of een georganiseerde reis prettig zou zijn, maar het was juist heerlijk en zeer efficiënt dat alles zo goed geregeld was.
Daarnaast was er voldoende ruimte om op ons gemak dingen te bekijken en konden we in overleg met de chauffeurs beslissen wat we graag wilden zien. Dit maakte dat je niet het gevoel kreeg aan een strikt schema vast te zitten, maar in eigen tempo zorgeloos kon genieten!
Ook het contact met de lokale vertegenwoordiger verliep goed waardoor dingen snel opgelost of geregeld werden.

De gehele reis was prachtig en de tijd die we op de verschillende plekken hebben doorgebracht was precies goed.
Voor ons sprong de culinaire excursie in Yogyakarta eruit. Deze excursie was vooral erg leuk omdat de meiden die ons rondleidden zo enthousiast waren en ons veel konden vertellen over het leven in Indonesië.
De trekking door de theeplantages bij Sukuh was ontzettend mooi en de gids was leuk en goed.
Bij de jeeptocht naar de Bromo vulkaan zaten wij in een wat oudere, open Jeep; stukken leuker dan de nieuwe dichte jeeps met airconditioning waarin andere toeristen reden!
 
Op Java vonden we het leuk dat er vooral veel lokale toeristen waren en je zo meer meekrijgt van het Indonesische leven. In Ubud moesten we daarom in eerste instantie wel wennen aan alle westerse restaurants, maar ook deze plek was ontzettend leuk en moet je zeker niet missen! Wel een tip: ga je naar The Monkey Forest, koop dan geen bananen voor de aapjes. Het risico is dan erg groot om gekrabd of gebeten te worden en het is jammer voor je reis als je dan een aantal keer naar Denpasar moet om injecties te halen. Gelukkig was ik vooraf al eens ingeënt tegen rabiës en waren twee injecties voldoende, zodat we onze reis verder niet hebben hoeven wijzigen.
Tot slot is ook Sidemen zeker een bezoek waard, een prachtige omgeving waar nog weinig toerisme is.


Indonesië reizen - Borobudur bij zonsopkomstIndonesië reizen - De vruchtbare gronden van TawangmangguIndonesië reizen - Bos bij de wandeling bij de BromoIndonesië reizen - Caldera van de BromoIndonesië reizen - Zwart-lavazand-vlakte bij de BromoIndonesië reizen - Zonsopkomst boven de BromoIndonesië reizen - De eerste stralen boven de BromoIndonesië reizen - Infinity pool in SidemenIndonesië reizen - Akkers bij Sidemen