Annemarie Hellemans - 03-04-2018
Cijfer voor deze reis: 9 van 10Hele leuke vakantie op Sulawesi: veel avontuur; heerlijk off the beaten track.

De accommodaties waren overal goed. Het was duidelijk aangegeven welke plekken minder comfort hadden of eenvoudiger waren, zodat er geen verkeerde verwachtingen werden gecreëerd. Mijn kinderen vonden de overnachtingen bij het Posomeer echt heerlijk, voelde als een homestay en al die dieren (honden, kippen, koeien) vonden ze geweldig.
Ik vond zelf de accommodatie bij de Togian-eilanden echt een top plek, sereen en ook heel goed eten. Zalige plek.

De wandeling naar de waterval bij Tentena was prachtig en heerlijk. De kids zijn helemaal, net als de lokale kinderen, mee gaan springen, klimmen en door de waterval helemaal naar beneden geklommen.
De Bada vallei was echt de moeite waard. Prima om over 2 dagdelen te verdelen met wandelingen naar de megalieten toe. De tripjes vanuit Island Retreat waren leuk (mooi gedoken en veel neushoornvogels gezien) maar voldeden niet helemaal aan de veiligheidsnorm.

De gids ibu Elly was geweldig voor de rit naar Tentena en de excursie naar Bada vallei. Ze maakte het ons allemaal zo prettig mogelijk, zorgde goed voor ons, ook nadat we autopech hadden. Vertelde veel, wist veel en we konden haar alles vragen. Echt top. De chauffeur van Palu naar Tentena en daarna van Tentena naar Ampana was een held. Kerel kon echt top rijden in die Avanza. Reed goed en stevig door, maar voelde heel veilig bij hem. Ook toen andere auto's vast raakte in de modder, gaste hij er gewoon heel goed en zelfverzekerd doorheen.
De chauffeur van/naar Bada vallei : dat was gepruts. Zijn Ford pick up was geen 4W drive, hij had verkeerde benzine getankt en zei dat alles oke was terwijl de voorklep stond te stomen.... 

Dit is een avontuurlijke reis (misschien ook omdat we aan het eind van het regenseizoen zaten), je ervaart hier duidelijk dat je voor sommige plekken wat moet overhebben. En bij deze reis word je dan absoluut beloond.
De megalieten in de Bada Vallei zijn prachtig. De mooie wolkenpartijen en dreigende lucht boven Poso meer zal ons nog lang bijblijven;
Voor onze kinderen was dit wellicht een digital detox, maar ook zij hebben van de rust, de schoonheid en de eenvoud genoten. En daarnaast was het heerlijk om door Centraal Sulawesi te reizen, veel te zien onderweg, prachtige natuur en vergezichten.
 


Indonesië reizen - Waterval bij TentenaIndonesië reizen - Heerlijk zwemmen in het Poso- meerIndonesië reizen - Togian-eilandenIndonesië reizen - Genieten op de Togian-eilandenIndonesië reizen - Boottocht bij de Togian-eilandenIndonesië reizen - In de Bada-vallei