Rebecca en Marieke - 01-08-2019
Cijfer voor deze reis: 9 van 10


Wij hebben een fantastische reis gemaakt, smooth sailing door het hele programma door de enorm goede organisatie. Als je, zoals wij, nog nooit in Azie bent geweest, of in een niet-westers land, dan maakt zo'n reis een diepe indruk. Echt alles is anders dan wat je kent of gewend bent. Als je drie dagen rondgereisd hebt, heb je al zoveel indrukken opgedaan dat het lijkt alsof je al weken weg bent. Door voor Footprint Travel te kiezen hadden we het idee dat we deze reis zo verantwoord als mogelijk is konden maken, we hebben steeds ons geld direct aan 'locals' kunnen geven, en de mensen kunnen het goed gebruiken. De accomodaties worden met zorg uitgekozen en alles wordt supergoed geregeld, je stapt als het ware in een warm bad en hoeft je nergens zorgen over te maken. Je merkt ook dat degenen die dit voor je organiseren precies weten waarover ze spreken, soms zijn de namen van de hosts/guides/drivers zelfs bekend, en dat maakt het zeer vertrouwd allemaal. Zeer aan te bevelen.

De accommodaties
Wij hebben helemaal niets te klagen. Wij vonden ook de accomodaties die door Footprint Travel als 'zeer eenvoudig' werden aangeduid gewoon acceptabel. De indeling klopte overigens precies met ons gevoel erover, en dat is fijn want je stelt je toch in op luxe of minder luxe, het helpt als je het weet vantevoren. En als je een paar nachten echt primitief hebt moeten douchen is het lekker om je alvast te verheugen op iets meer luxe. 

De organisatie van de reis
Wij hebben niets dan lof voor de organisatie. Er is werkelijk niets mis gegaan, alles liep super gesmeerd. Wij verwonderden ons erover hoe elke keer weer de chauffeur of gids op de juiste tijd op de juiste plek op ons stond te wachten, echt vlekkeloos. Heel fijn om je zo in zo'n reis te storten dat je daar geen omkijken meer naar hebt. 

De excursies op Java
Borobudur, moet je gezien hebben. Wandelen op Dieng plateau is heel mooi, en geeft mooi beeld van de landbouw, en variatie in gewassen op de velden. De meren zijn prachtig. Prambanan hebben wij zonder gids gedaan, wij werden meteen besprongen door schoolmeisjes, die een week op excursie waren op deze plek om hun Engels te oefenen, we kregen hele leuke gesprekken met hen en zij gaven goeie informatie over de tempel, dus het pakte heel goed uit. Culinaire trip in Yogyakarta, was erg leuk. Het was helemaal geen probleem dat we vegetarisch aten. Heerlijk gegeten. We hadden een heel enthousiaste gids.

De excursies op Sumatra
Trekking Tangkahan is heel leuk, voor het eerst echt regenwoud gezien. De picknicklunch was heel erg goed verzorgd. Tubing is aardig als je van water houdt. Bukit Lawang is een must, we hebben heel veel Orang Utans gezien, heel mooi. Ook bij deze wandeling een aardige gids, overigens hebben wij de standaard excursie met 2 uur verlengd. We hebben ook het Kinderhuis bezocht, dat is een pakkend verhaal. Wat wij minder leuk vonden was om het traditionele Karo-Batak dorpje (Dokan) te bezoeken, je moest daar entree voor betalen en mocht daar dan rondlopen. Wij vonden dit dorpje één van de armste plekken die we gezien hebben, en we voelden ons enorme pottekijkers. Dat kwam vooral omdat er tegelijk met ons een hele buslading Nederlanders van Djoser werd uitgeladen, en met elkaar overspoelden we dit dorpje. De bewoners kunnen het geld wel goed gebruiken. In de omgeving van het Tobameer hebben wij bij een Batak mevrouw thuis gegeten, vegetarisch geen probleem, dat was een heel leuke ervaring. Twee jongemannen maakten heel enthousiast Batak muziek.

 

Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen -