Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
Paulina Dikker en Joël Touw - 02-07-2012
Cijfer voor deze reis: 9 van 10


We hebben het echt super gehad! We hebben zoveel gezien en zoveel gedaan. We verbazen ons erover hoe goed het allemaal geregeld is. Iedere keer stond er weer keurig op tijd iemand voor ons klaar.
 
Vrijwel alle hotels zijn goed en goed geregeld, als je met een welkomstdrankje wordt onthaald dan voel je je echt welkom! Het is echt fantastisch om op de eerste dag gelijk in de jungle van Bukit Lawang te zijn, als je dan orang oetans in het wild ziet en nog meer verschillende soorten apen is dat onbeschrijfelijk mooi.  In de hotels waren ook allemaal zulke lieve mensen. In Tangkahan waren er jongens die ’s avonds muziek speelden in het restaurant. Bij het Tobameer waren we beiden wat ziek, het personeel stond meteen voor ons klaar met hun lokale middelen om je te helpen, top! Op een leuke manier waren ze bezorgd, echt heel lief, dat doet je echt goed. In een grote stad als Medan is het een stuk onpersoonlijker, daar moesten we weer even aan wennen. In plaats van een lodge met eigen veranda zit je dan in een groot zakenhotel. Bij het Tobameer hadden we nog wel een extra dag willen doorbrengen, wat een relaxed plekje is dat, je kunt er heel makkelijk een scooter huren en een groot gedeelte van het eiland bekijken.
 
Yogyakarta vonden we een leuke en gezellige stad, hier hadden we ook nog wel een dag langer willen blijven. Maar ja, je wilt zoveel zien op zo’n reis en helaas hadden we in totaal maar 3 weken de tijd. We hebben zelf 2 plaatsen toegevoegd aan het programma: de Ijen vulkaan en Lovina. Natuurlijk moet je de Bromo zien, maar de Ijen is spectaculairder als je eenmaal boven bent. De Bromo is erg toeristisch en als je niet meteen aan de goede kant staat kan je het fenomenale uitzicht wel vergeten door de grote menigte voor je. Bij de Ijen vulkaan sliepen we in een prachtig resort met een fantastisch zwembad; uitzicht op de sawa’s! De dolfijnen in Lovina waren leuk om te zien, maar wel heel erg toeristisch. We hadden er wat moeite mee dat er zoveel bootjes op het water waren dat de dolfijnen ook snel weer onder doken. Pemuteran vonden wij qua sfeer leuker dan Lovina, het hotel was echt fantastisch, onze kamer had een mooie buitendouche. In de omgeving zijn leuke eettentjes waar je tussen de locals kan eten. In Ubud hebben we 2 dagen gehad om vrij te besteden, in de omgeving is zoveel te doen. Je kan alleen in Ubud zelf al een dag doorbrengen met winkeltjes kijken. We hebben een dag een scooter gehuurd en zijn naar Tanah Lot gereden. Zorg wel dat je een goede kaart hebt, dat er iemand goed kan navigeren en pas op met het verkeer. Als het ook maar een beetje mooi weer is dan is dat zeker een aanrader.
 
Het is ons ontzettend goed bevallen. Halverwege werden we ook nog gebeld door jullie lokale vertegenwoordiger, of alles goed ging. Dat geeft een ontzettend goed gevoel, jullie zijn echt betrokken bij onze reis. We zijn heel blij dat we niet hebben gekozen voor een groepsreis. We kwamen onderweg de bus tegen waar wij ook bijna in hadden gezeten. Wat waren wij blij dat wij niet in die bus vol mensen zaten. Dan zag je ze met 28 man tegelijk uit stappen om hun foto te maken en weer door. Ze sloegen een aantal dingen over die ook zeker de moeite waard zijn over, en gingen niet eens naar de orang oetans! Wij werden door de chauffeur zelfs een keer mee zijn genomen naar zijn familie, zij hebben een klein eettentje op een taxistandplaats. Dat was ontzettend hartelijk en bijzonder om mee te maken.
 
We hebben alleen maar lof over de reis en jullie als reisorganisatie. We maken nu al plannen om volgend jaar weer met jullie naar Indonesië te gaan. De Sunda eilanden lijken ons ook erg mooi en dan zouden we ook graag willen zwemmen met dolfijnen bij Sanur!