Marjolein Theunissen en Tijs Dunk - 08-08-2013
Cijfer voor deze reis: 9 van 10


Onze Sumatra reis was fantastisch! Het was goed geregeld. Je ontvangt heel uitgebreide informatie. Een pluspunt vonden wij dat je best veel vrije uren hebt om zelf in te vullen. Tip voor andere reizigers: pin direct op het vliegveld in Medan, want de dagen in de jungle kun je natuurlijk nergens pinnen. En miljoenen rupias lijkt veel, maar is dat natuurlijk niet echt, dus pin genoeg. 
 
Hoogtepunt voor ons waren toch wel de dagen in de jungle. In Bukit Lawang konden we de orang-oetans in het bos van heel dichtbij zien. We zijn daarom niet meer naar de voederplaats gelopen, dit vonden we leuker. Tangkahan is een mooie gelegenheid om echt alleen met een gids de jungle in te gaan en verder niemand tegen te komen. Dat maakt het bijzonder. De accommodatie is back to basic, maar dat vonden wij niet erg. Op donderdag kun je geen olifantentrekking maken, dan zijn ze op patrouille, maar wij hebben olifanten gewassen in de rivier en de volgende dag de jungle trekking.
 
We hadden ons niet gerealiseerd dat van Tangkahan naar Berastagi nog een flinke rit is, met bergweggetjes en veel gaten op de weg, niet zo’n fijne combinatie met aanleg voor wagenziekte. Het verblijf aan het Tobameer was heel ontspannen, we hebben de traditionele dorpjes op Samosir bekeken.
 
In Medan was het een heel avontuur om in de bentor (brommertaxi) 3 kwartier door alle verkeersdrukte heen te zoeven. Bij het eten in de kampung was een Indonesische vrouw die Nederlands sprak, leuk om mee te maken.


Indonesië reizen - Orang-oetans in Bukit Lawang. Sumatra.Indonesië reizen - Thomas Leaf monkey. Bukit Lawang, Gunung Leuser Park, Sumatra.Indonesië reizen - Olifanten in Tangkahan, Sumatra.Indonesië reizen - Olifanten wassen in Tangkahan, Sumatra.Indonesië reizen - Bij het olifanten wassen. Tangkahan, Sumatra.Indonesië reizen - Hangbrug naar Linea guesthouse. Tangkahan, Sumatra.Indonesië reizen - Prachtige natuur in Tangkahan. Sumatra.Indonesië reizen - Afkoelen onder deze waterval. Tangkahan, Sumatra.Indonesië reizen - Batakdorp. Sumatra, Indonesie.Indonesië reizen - Binnen kijken in Batakhuis. Sumatra.Indonesië reizen - Tobameer. Indonesië reizen - Onze accommodatie aan het Tobameer.Indonesië reizen - Tobameer vanaf onze accommodatie. Sumatra.Indonesië reizen - Fietsen vlakbij Medan.Indonesië reizen - Met de bentor naar de kampung. Medan, Sumatra.